Page 1

"reus és 'la masia' de la cultura"

roses i llibres arreu La diada ha esdevingut una celebració cabdal del calendari festiu de la ciutat. PÀG. 11

CULTURA

REPORTATGE

sant jordi 2012

fito luri PÀG. 15

Núm. 2 2a quinzena Abril 2012

www.doreus.com

Línia calenta

DOreus 2.indd 1

reus turisme presenta a madrid l'oferta vinculada a gaudí Agències de viatges i mitjans de comunicació són els principals destinataris.

PÀG. 4

CULTURA

ACTUALITAT

amb proveïdors

L’Ajuntament es posarà en contacte de manera individual amb els proveïdors perquè sol·licitin el cobrament de les factures pendents

els gegants de reus, entitat cinc estrelles PÀG. 17

16/04/12 19:19


DOreus 2.indd 2

16/04/12 19:19


DO

3

2a quinzena - Abril 2012

DOreus us agraeix la vostra confiança i

DOEDITORIAL

espera poder estar molt temps entre vosaltres.

Moltes gràcies a tots! Després de mesos de ‘sang, suor i llàgrimes’, des del passat 30 de març, DOreus ja és una realitat i ja està al carrer. La resposta per part de tots, tant entitats, empreses i organitzacions com de ciutadans anònims, ha estat molt positiva i tothom ens ha felicitat per la feina feta. Aquestes mostres de recolzament i valoració popular ens esperonen a seguir endavant, oferint cada cada quinze dies els millors continguts perquè tothom de Reus senti, cada dia més, el nostre mitjà com a seu. DOreus us agraeix la vostra confiança i espera poder estar molt temps entre vosaltres. Moltes gràcies a tots!

Cartes al director Reus, menjar i beure Als darrers anys, la implicació de la Cambra de Comerç de Reus ha esdevingut decisiva en tot tipus d’actes ciutadans i per vincular-hi el teixit comercial de la ciutat, ja siguin de reivindicació local o per mantenir el lligam sincer i de complicitat amb tots els pobles de la comarca, i també en els que el menjar i el beure de casa nostra hi son presents. D'aquesta manera, s’ha guanyat en organització, en coordinació de forces i, sobretot, amb capacitat d’abast i de potenciació. Amb la valuosa col·laboració d’entitats prou representatives de la ciutat com la Unió de Botiguers, el Tomb de Reus, l’Associació d’Hostaleria de Reus, entre d’altres, i el suport del mateix Ajuntament, ha lograt introduir unes activitats ciutadanes, lúdiques però a la vegada d’intercanvi social, que van en camí de quedar ja establertes com part de la pròpia cultura de la ciutat.

DO de pit

Certàmens com 'Reus Viu el Vi', que és una autèntica fira on es poden tastar les D.O. de les nostres comarques, menjar bons plats típics cuinats per l’ocasió i comprar el pa de

Reus, o el circuit del 'Ganxet Pintxo', omplen a basar els seus recintes, en el primer cas a la Plaça de la Llibertat però, es que en el segon cas, ja ha esdevingut normal, per les dates que es fa, veure pels carrers grups de persones de totes les edats amb el seu planing dels llocs i comentant les impressions dels 'ganxet pintxo' ja provats o per on emprenen el camí pel següent per participar del que por representar la vessant cultural de l’acte en descobrir nous establiments i les seves preparades degustacions o, sense més, per alimentar la golafreria fora del dilluns de l’Expo-Profit. Les 200.000 racions que s’han servit en la edició 'extra' de la segona quinzena de març ha de ser dada prou engrescadora per ja començar a pensar en els dies de novembre en que es farà la III Ruta de Tapes. Val la pena recrear-se un moment en aquestes petites coses que, si més no, fan sentir la ciutat. D’això no s’en viu, d’acord, però potser reconforta l’ànim i l’esperit...

Xavier Guarque i Morelló

Déu n'hi DO

Els acudits tenen tots 'animus iocandi'

info@doreus.com

Cap de Redacció: Jordi Sardiña Disseny i maquetació: Bold Media, SL Redacció: 605 802 464 Info / Publicitat:648 580 848 / 659 997 093 info@doreus.com Tirada: 18.000 exemplars Dipòsit Legal: T-0054-12 Distribució: COSTA direct

www.twitter.com/ DiariOpinioReus

DOreus 2.indd 3

DOreus no es fa responsable dels continguts dels articles i missatges publicitaris dels anunciants. És permesa la reproducció total o parcial d’aquesta publicació, sempre que se citi la procedència. Els preus que apareixen als anuncis són vàlids exceptuant errors tipogràfics. Prohibida la reproducció total o parcial de qualsevol anunci del diari sense autorització prèvia i per escrit de l'editor.

Com podem viure així! Com si no tinguessim prou pressió que ja de bon matí ja ens han de ‘machacar’ sense compasió. Gràcies per la cordialitat i el saber fer! M. S.

Actes vandàlics al cementeri

Ja no és el valor monetari que es pren, és el sentiment que persones com jo hi hem posat en aquestes flors. Sé que això no servirà per a res però si arriba al cor d’aquestes persones, si els queda una mica de dignitat, em donaré per satisfeta.

www.doreus.com www.facebook.com/ diaridoreus

L’altre dia em dirigia a visitar a un client. Eren les 8.30 i vaig decidir aparcar a la nostra estimada zona blava. Em vaig retardar, però no amb el client, sinó parlant al carrer, quasi davant el meu cotxe, amb un amic, i, mentre parlàvem, vaig veure al Senyor de Blau. Corrent vaig anar a parlar amb ell, rogant-li que, si us plau, em traiés la multa, no tenia ni un paper per anul·lar-la. Per Déu, que m’havia despistat 5 minuts! Amb una educació per sobre de la mitjana, l’únic que vaig aconseguir van ser negatives i, com no, un matí de mala llet, perquè el que podia guanyar per una banda amb el client, m’ho havien pres en 5 minuts.

Com és possible que puguin jugar d’aquesta manera amb els sentiments de la gent? Les persones que tenim enterrats éssers estimats, l’única cosa que els pots fer és mantenir en bones condicions els nínxols i posar-los torretes, jardineres o qualsevol cosa que vulguem.

Tots els lectors que vulguin expressar la seva opinió sobre qualsevol tema ho poden fer enviant un correu electrònic a:

Directora: Pepa Rabassa

Us ho explicaré com si fos una història surrealista. Sempre he volgut fer-ne una i crec que tinc un bon motiu. Segur que algú de vosaltres quan ho llegiu recordareu haver viscut una situació semblant.

M’agradaria expressar la meva indignació pels actes vandàlics que s’esdevenen als cementiris, en aquest cas concret al de Reus. Gent incívica que es va dedicar a prendre totes les jardineres ubicades a l’illa 22.

A quin polític m'he de menjar aquest St. Jordi?

Edita: Bold Media, SL

Indignada!!!

Dues bosses de brossa etiquetades per incíviques. Joan A. Carricondo

Cinta Salvador

16/04/12 19:19


4

2a quinzena - Abril 2012

reus turisme presenta a madrid els principals recursos turístics de gaudí

DOACTUALITAT breus Nova taula de preus de l'avellana

a agències de viatges i mitjans de comunicació

Gaudí viatja a Madrid

El Gaudí Centre El Gaudí Centre Reus és l’homenatge que la ciutat natal de Gaudí dedica al seu fill més universal.

La Llotja de Reus i representants d'Unió de Pagesos i productors de l'avellana han arribat a un acord per contribuir a millorar la situació dels preus de l'avellana. A proposta del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s'ha acordat constituir la Taula de Preus de l'Avellana i que aquesta estigui formada per tres representants del sector dels productors, tres representants del sector comercial o compradors, dos representants del sector de les cooperatives, un representant de la Llotja de preus de l'avellana i un tècnic expert del Departament d'Agricultura en qualitat d'observador. La Taula de preus de l'avellana operarà a partir del 7 de maig.

L’únic centre d’interpretació sobre la vida i l’obra de Gaudí. Un espai dotat amb les infraestructures més modernes i l’última tecnologia audiovisual, creat per obrir els sentits i la ment a noves experiències. El Gaudí Centre és una experiència per als sentits, on s’aprèn a observar, tocar i escoltar d’una altra manera. Una experiència que permet conèixer millor Gaudí i descobrir els secrets del geni.

Eliminació de les zones blaves del centre L'Ajuntament de Reus estudia eliminar les zones blaves i regular el trànsit al tomb de ravals i al centre històric de la ciutat. Així ho han explicat el regidor d'Urbanisme, Miquel Domingo, i el de Medi Ambient, Marcos Massó en el marc de presentació del nou Pla de Mobilitat Urbana de la ciutat que demà s'aprovarà inicialment al plenari. Un cop quedi aprovat, Massó ha dit que el pla quedarà obert a la participació ciutadana durant 45 dies perquè tots els veïns i les entitats de la ciutat aportin el seu gra de sorra i ajudin a millorar-lo. Des del consistori han explicat que les cinc línies estratègiques presentades són el "full de ruta" de la mobilitat del futur a la ciutat.

DO

El Gaudí Centre situat a la Plaça del Mercadal.Cedida

Redacció

R

eus Turisme ha participat en una jornada de treball organitzada al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, seu del punt d’informació turística de la Generalitat a Madrid, convocada amb l’objectiu de presentar els principals recursos turístics sobre Gaudí a agències de viatge de Madrid i mitjans de comunicació especialitzats en turisme cultural.

Regidors de l’Ajuntament es reuneixen amb l’AV Mare Molas

La jornada va comptar amb la participació de 40 empreses interessades en productes de turisme cultural vinculats a la figura i l’obra de Gaudí. Com a representació de l’oferta turística gaudiniana es van escollir la Pedrera, la Colònia Güell, el Gaudí Centre, així com diferents agències de viatges de Barcelona que comercialitzen la visita als indrets relacionats amb Gaudí. L’oferta turística que va presentar Reus Turisme a la jornada va consistir en un programa

que inclou la visita al Gaudí Centre, la Ruta Gaudí i la Ruta del Modernisme, els recursos turístics més destacats relacionats amb la vida i l’obra de l’arquitecte Gaudí a la ciutat de Reus. La presentació de l’oferta turística vinculada a Gaudí i la posterior acció de comercialització van comptar amb la presència de la Directora General de Turisme, Marian Muro, i del Director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.

Situat a la plaça del Mercadal, al bell mig del centre històric i comercial de la ciutat, el modern edifici del Gaudí Centre acull, a més de l’espai expositiu de 1.200 m2, l’Oficina de Turisme, la botiga i el restaurant. A l'Oficina de Turisme, situada al vestíbul d'entrada del Gaudí Centre, es troba tota la informació turística, comercial, cultural, d'oci i de serveis de la ciutat. A més, s’ofereix el servei de visites guiades o les visites personalitzades per a grups.

AerosummeReus AerosummeReus és empresa jove que neix amb la intenció de formar monitors en el sector del fitness. Per al proper 5 de maig, organitza una convenció al Pavelló Alberich i Casas de Reus, que està dirigida a tots els públics, però, especialment, a tots els monitors que, dia a dia, ho donen tot en les seves classes dirigides.

Els regidors reunits amb els veïns de AV Mare Molas.Cedida

El regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, la regidora de Participació i Ciutadania, Àngels Tello i la regidora de Convivència i Immigració, Dolors Compte, van reunirse amb el president de l’AV Mare Molas, Diego García, acompanyat d’altres membres de la junta de l’associació. Aquesta visita s’emmarca en el programa de visites als barris que porta a terme el consistori per detectar quines són les millores ne-

DOreus 2.indd 4

cessàries a les diferents zones de la ciutat. Els representants municipals van escoltar les reivindicacions de l’associació de veïns i les propostes per millorar el barri, entre les quals hi ha la revisió de l’estat de les voreres, la manca d’aparcament i la necessitat de reposar el mobiliari urbà a la plaça d’Antoni Correig i Massó, situada entre els carrers de Mare Molas i de l’Alcalde Joan Bertran.

En aquest esdeveniment podran adquirir idees noves, passos nous, i contactes amb gent del sector. Tots els participants seran obsequiats amb un CD per les seves classes. Gràcies per confiar en nosaltres! T’esperem! Consulta els horaris a:

www.formaciofitness.es

16/04/12 19:19


DO

5

2a quinzena - Abril 2012

Per realitzar el procés d’acolliment voluntari per part dels proveïdors al cobrament de les factures el termini establert és entre els dies 23 d’abril i 8 de maig

DOACTUALITAT

Els proveïdors podran sol·licitar el cobrament de les factures Per fer aquesta sol·licitud hi ha dos procediments: o ho sol·licita el propi proveïdor a l’Agència Tributària o ho gestiona l’Ajuntament mitjançant una autorització per escrit del proveïdor. Els proveïdors també es poden dirigir a les oficines dels Serveis d’Atenció i Informació al Contribuent (c/ Sant Llorenç, 25). Per facilitar el procediment, el mateix Ajuntament, després de contactar amb cada un dels proveïdors, farà arribar un document JS

Redacció

L’

àrea d’Hisenda i Recursos Generals de l’Ajuntament de Reus es posarà en contacte de manera individual amb cada un dels proveïdors amb qui té factures pendents perquè s’acullin voluntàriament al pla de pagament impulsat pel Ministeri d’Hisenda de l’Estat Espanyol. Es tracta de 771 proveïdors a qui se’ls deuen 37,3 milions d’euros.

Segons unes instruccions emeses posteriors al RDL 4/2012, del 24 de febrer, els proveïdors que vulguin cobrar les factures pendents hauran de sol·licitar voluntàriament cobrar-les, i en cas que no ho facin no entraran al pla de pagament, i per tant no cobraran les factures. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Reus s’ha endegat un operatiu especial per informar de manera individual a tots els proveïdors que cal sol·licitar el cobrament de les factures.

Per realitzar aquest procés d’acolliment voluntari per part dels proveïdors al cobrament de les factures el termini establert és entre els dies 23 d’abril i 8 de maig serà possible la modificació de possibles errors. Una vegada es conegui l’import total de les obligacions pendents de pagament que s’hagin acollit al sistema de pagament, i sempre i quan el Pla d’Ajust notificat el 28 de març al Ministeri d’Hisenda de l’Estat sigui autoritzat, es proce-

n El consistori deu 37,3 milions d'euros a un total de 771 proveïdors amb factures pendents de cobrament. amb les dades de l’empresa en qüestió i el deute acumulat perquè el proveïdor el signi i certifiqui per escrit que es vol acollir al sistema de pagament de factures. Aquest document el retornarà a l’Ajuntament via telemàtica o de manera presencial a les oficines de l’àrea d’Hisenda del consistori, i seran els serveis municipals qui introduiran les dades al registre i finalitzaran els tràmits.

dirà a celebrar un ple durant els primers 15 dies de maig per aprovar la formalització de l’operació de crèdit corresponent. A partir d’aquesta data, i d’acord amb les sol·licituds formulades, les entitats de crèdit pagaran mitjançant transferència als proveïdors que s’hagin acollit al sistema de pagaments, per tal de fer efectius els cobraments.

Ara Reus aconsegueix l'ampliació de freqüències dels autobusos i la implantació de la zona 30 en la segona anella En sessió ordinària de Ple municipal ara Reus ha aconseguit que s’aprovessin dues mocions que han estat molt treballades pel grup municipal i que han vingut de suggeriments d’entitats i associacions veïns reusenques. La primera moció aprovada ha estat la implantació de zona 30 a la segona anella de Reus així com en les àrees residencials. Una proposta que ha estat ben rebuda per l’equip de govern que, l’única esmena que ha presentat ha estat per què es segueixi treballant en aquest sentit ja que ja hi havia algunes zones en les que s’estava començant a implantar la mesura de la reducció de velocitat. La segona moció ha estat l’ampliació de freqüències en les línees d’autobusos L40 i L50 en les urbanitzacions Blancafort, Aigüesverds i Mas Carpa. Aquesta també l’han acceptada amb l’esmena de fer una valoració econòmica i donar-li una temporalitat de prova. En aquest sentit els regidors d’ara Reus s’han mostrat d’acord però han remarcat que faran un seguiment exhaustiu d’aquestes ampliacions i han demanat a la Sra. Alícia Alegret que plantegin conjuntament una campanya informativa per crear la necessitat d’utilitzar el transport públic urbà.

Ara Reus

DOreus 2.indd 5

breus Conveni de cooperació per impulsar l'aeroport El ple de la Diputació de Tarragona ha aprovat, per unanimitat, un conveni de col·laboració per a la promoció econòmica, empresarial i turística de les comarques tarragonines com a destí turístic i en especial de l'Aeroport de Reus. L'acord engloba la Generalitat, ajuntaments, cambres de comerç, el Port i entitats de comerç, turisme i serveis del Camp de Tarragona. L'objecte d'aquest acord és fixar les aportacions econòmiques que hauran d'aportar les parts destinades a finançar accions per a la promoció de les operacions a l'aeroport reusenc. El conveni destaca el paper estratègic del turisme i de l'aeroport com a porta d'entrada de la demanda turística, pel conjunt del territori.

9.000 jubilats austríacs passen per l'aeroport Prop de 9.000 jubilats austríacs aterren a l'Aeroport de Reus per passar les seves vacances a Peníscola. El primer grup, d'un miler de jubilats, arriben en cinc avions d'un total de seixanta vols previstos fins mitjan maig. Arriben esglaonadament, però la seva estada en territori tarragoní és mínima i circumstancial donat que Castelló no té aeroport operatiu. Després d'aterrar, els jubilats són traslladats en autobús cap a Peníscola. L'aeroport confiava que la Costa Daurada fos la destinació escollida per a l'any vinent, però finalment ho serà Bulgària. Amb resignació, ara les autoritats negocien per ser-ho l'any 2014. L'impacte econòmic del col·lectiu s'eleva als 7 milions d'euros. S'espera que per a la temporada estival arribin més turistes, tant d'Àustria com d'altres països, per tal de fer remuntar l'aeroport.

16/04/12 19:19


6

2a quinzena - Abril 2012

DOACTUALITAT breus

qualsevol persona que vulgui preguntar sobre un objecte que hagi perdut, pot trucar al telèfon 977 010 092

Es busquen objectes perduts

15 persones intoxicades lleus en un incendi

L

a Oficina d’Objectes Perduts de la Guàrdia Urbana de Reus va tramitar 545 expedients per motiu d’objectes perduts durant 2011, 261 menys que en 2010 (761) i 23 menys que en 2009 (569).

Una quinzena de persones van resultar intoxicades per inhalació de fum a causa d'un incendi que va tenir lloc al replà de l'escala d'un edifici al número 3 del carrer Vilaseca de Reus. Els fets van tingut lloc el passat dilluns 9 d'abril cap a dos quarts d'onze del matí, i els afectats presentaven lesions de caràcter lleu.

Entre els objectes que s’han portat a la Oficina d’Objectes Perduts de la Guàrdia Urbana de Reus podem trobar claus, carteres, documentació diversa, telèfons mòbils, peces de roba, cascos de motocicleta o eines de treball.

Fins al lloc dels fets es va traslladar una camió dels Bombers que va confirmar que el foc afectava tres cotxets d'infant que es trobaven a l'entrada. El foc va ser apagat en un primer moment pels mateixos veïns i els bombers van acabar d'extingirlo. Després van ventilar l'escala de l'edifici que havia quedat afectada pel fum.

Pintades, bloqueig de parquímetres i panys d'escoles L'Ajuntament de Reus lamenta els actes vandàlics ocorreguts a la ciutat en el marc de la jornada de vaga general. S'han fet múltiples pintades en façanes d'edificis privats i equipaments públics. S'han espatllat els panys de 14 escoles i s'han bloquejat fins a 90 parquímetres -el 70% del total. També s'han inutilitzat quatre caixers del pàrquing de les Oques. La valoració dels danys causats en equipaments, vehicles i instal· lacions municipals supera els 8.000 euros. L'Ajuntament i les empreses municipals estan fent una valoració definitiva del cost de les incidències. El Mercat Central, que ha obert portes a primera hora amb normalitat, ha tancat a mig matí davant la presència de piquets informatius.

DO

Un agent de la Guàrdia Urbana buscant objectes perduts.Cedida

Els objectes que més es lliuren a l’oficina són carteres i moneders, així com targetes de crèdit i documentació diversa tals com DNI, Passaport, Permís de Conduir, etc. També és molt rellevant la quantitat de claus que es dipositen a la oficina, la majoria de les quals no venen a recollir els seus propietaris, les quals només

es poden identificar en la majoria dels cassos mitjançant el reconeixement personal d’aquests. Els objectes perduts són trobats a múltiples llocs: a la via pública, als transports públics, centres comercials, edificis municipals o a bústies de correus. La major part d’aquest objectes són entregats a l’oficina pels ciutadans/es. D’altres, provenen de les diverses comissaries. Aquesta oficina es localitza a la Comissaria Central de la Guàrdia Urbana de Reus, i el seu horari d’atenció al ciutadà és de 8 fins a les 21 hores, de dilluns a divendres. No obstant qualsevol persona que vulgui preguntar sobre un objecte que hagi perdut, ho pot fer en qualsevol moment en la oficina de denúncies de la mateixa comissaria, o be pot trucar al telèfon 977 010 092 per informar-se.

'Aprèn al mercat' amb productes 'D'avui i sempre' Alumnes de cuina del Centre Cívic Llevant han inaugurat el programa 'Aprèn al mercat', una sessió pràctica per descobrir els diferents productes dels mercats. En aquesta primera sessió, els mateixos paradistes del Mercat Central els han explicat la carn, l’aviram i el bacallà. Aquesta sessió pràctica és la primera d’una sèrie que portarà diversos alumnes dels cursos de cuina de la xarxa municipal de Centres Cívics al Mercat

Central i al Mercat del Carrilet en els propers mesos, fruit de la col·laboració de l’àrea de Promo-

les possibilitats que ofereixen els productes frescos que es poden adquirir als mercats.

n El programa ensenya als alumnes totes les possibilitats que ofereixen els productes frescos del mercat. ció Econòmica i de la regidoria de Participació i Ciutadania. Aquestes sessions, que porten per títol 'Aprèn al mercat', tenen com a objectiu ensenyar als alumnes interessats per la gastronomia totes

Tres paradistes del Mercat Central han explicat amb tota mena de detalls als alumnes del curs de cuina 'D’avui i de sempre' la carn (les diferents parts de la vedella i com cuinar-les), l’aviram (totes les

possibilitats del pollastre i la seva elaboració) i el bacallà (d’especial protagonisme en època de Quaresma). Aquesta sessió pràctica s’emmarca en el programa d’accions de millora i dinamització dels Mercats de Reus, en la mateixa línia de la formació que es va fer a la sessió formativa per millorar l'atenció als clients russos i conèixer els seus hàbits en el procés de compra i consum, així com un vocabulari bàsic.

Revisió de seguretat de la Casa Navàs El regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, ha supervisat els treballs de revisió de l’estat de conservació de la tribuna de la Casa Navàs que han realitzat tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. La inspecció tècnica ha permès comprovar que l’estat de conservació de la façana no presenta les garanties de seguretat necessàries per poder retirar la xarxa de protecció que actualment recobreix la tribuna principal de l’immoble. Un arquitecte de la Direcció General del Patrimoni Cultural analitzarà properament la façana per determinar les mesures de conservació que cal empendre per assegurar els elements que presenten risc.

DOreus 2.indd 6

Moment de la formació als alumnes del Centre Cívic Llevant.

Cedida

16/04/12 19:19


DO

7

2a quinzena - Abril 2012

DOCOMARCA CASTELLVELL DEL CAMP Adhesió a l'Associació de Municipis per a la Independència de Catalunya El ple de l'Ajuntament de Castellvell del Camp ha aprovat la seva adhesió a l'associació de municipis per a la independència. El poble se suma així a la iniciativa de l'ajuntament de Vic d'anar sumant voluntats dels ens públics d'arreu del país en favor de la llibertat nacional del poble català.

Arriba el cablejat amb fibra òptica L'empresa de telecomunicacions Telefónica ha sol·licitat les preceptives llicències municipals per anar cablejant de fibra òptica del municipi. L'Ajuntament de Castellvell del Camp ho considera una excel·lent notícia per la millora de la xarxa de comunicacions de telefonia, TV i Internet amb una velocitat de connexió molt més elevada que l'actual amb l'ús de la fibra òptica.

Mor la poetessa Josepa Nolla de Gateu La poetessa Josepa Nolla de Gateu, autora del popular llibre 'Les nou lletres de Castellvell', un recull de poesia que glosa diferents paratges, costums i tradicions del poble, va morir el passat mes de gener a l'edat de 93 anys.

LES BORGES DEL CAMP Xerrades 'Aprendre amb tu' Durant el mes d'abril es duran a terme les Xerrades del Programa 'Aprendre amb tu' dirigides a pares i mares amb fills d’edats compreses entra els 3 i els 16 anys. Les Xerrades estan organitzades per l'AMPA IES Fontanelles i l'AMPA EsCedida cola Rocabruna i seran impartides per Matilde Juan, Psicòloga clínica amb Màster en Drogodependències.

El Telecentre, nou centre Actic

LA SELVA DEL CAMP ASSOCIACIÓ DE DONES SANTA ANNA ABRIL Dilluns, 23 d’abril Participació a la festa de Sant Jordi. Punt de venda de diferents articles al Parc de les Oliveres (de 16.30 a 20 h)

MAIG Dimarts,15 de maig Berenar a Santa Anna Sortida a les 17 h des de la Font Nova (cal portar berenar)

JUNY

41è Concurs Literari La Defensa Agrària convoca el 41è concurs literari de la Selva del Camp. Els premis que es convoquen són el Premi Ventura Gassol, el Premi Joan Puig i Ferreter i el Premi M. Aurèlia Capmany. Els treballs, inèdits, es poden presentar fins el dia 20 d'abril a la Defensa Agrària (Av. Puig i Ferreter, 2 43470 la Selva del Camp).

Quico Pi de la Serra en concert

Divendres,15 de juny Sopar final de curs a la sala polivalent a les 9 del vespre. Dies de pagament 29, 30 de maig i 1 de juny, de 5.30 a 6.30 h de la tarda al Local. Preu: 22 euros Estem preparant una sortida pel mes de Juny.

MONT-ROIG DEL CAMP Presentació del llibre 'Joan Miró i Mont-roig: pal de ballarí' El llibre de Josep Miquel Martí Rom 'Joan Miró i Mont-roig, pal de ballarí (1911-1929)' és un anàlisi detallat de la primera època a l’obra de Miró. Explica molts dels referents mont-rogencs (paisatges i persones) dels seus quadres en una visió radicalment original.

Jornada Tècnica Desenvolupament Econòmic La Jornada Tècnica de Desenvolupament Econòmic de Mont-roig del Camp va esdevenir, amb èxit, un fòrum de visions a cavall entre la cultura i l’economia. El nivell de les ponències va ser excel·lent, al comptar amb professionals de la cultura i la promoció de primer nivell com és el cas d'Aleix Villatoro, de la Fundació Miró, o el cap de promoció de l’Ajuntament de Figueres, David Carvajal, que ens va exposar el cas de Dalí. Totes les ponències van esdevenir un conjunt cohesionat oferint, tant a nivell teòric com pràctic, la fulla ruta per tal d’oferir uns productes de qualitat a un públic exigent, com és el cultural.

Quico Pi de la Serra, considerat un dels històrics de la nova Cançó, va presentar el seu últim treball, 'QuicoLabora', el passat dissabte, 14 d'abril, al Castell. El concert va ser tot un èxit de públic, que va gaudir amb la interpretació de les seves peces actuals i clàssiques.

1a edició del Parc d'Esports Del 2 al 5 d'abril es va dur a terme la primera edició del Parc d'Esports. Un total de 59 nens i 8 monitors van fer tot tipus d'activitats a les instal·lacions esportives de l'Ajuntament Les activitats dutes a terme van ser des de jocs de presentació, activitats a l'aire lliure, activitats a la piscina coberta a gimcanes. Les activitats pròpies del Parc es van complementar amb sessions d'acollida; servei de menjador i servei de ludoteca.

El Telecentre de Les Borges del Camp és nou centre col·laborador de la Generalitat de Catalunya per a la realització de les proves ACTIC. ACTIC significa l’avaluació de la nova acreditació de coneixements i competències en tecnologies de la informació i comunicació. Les persones que superen satisfactòriament la prova tenen un certificat acreditatiu que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell de competències (bàsic, mitjà o avançat) en TIC davant de qualsevol empresa o administració.

Sanejament de les palmeres afectades pel 'morrut' La plaga del 'morrut' s’ha estès per tot el litoral i, en tot el país es compta que hi ha unes 6.500 palmeres afectades. Aquesta infecció és molt greu perquè un sol focus d’infecció, a banda de matar la palmera afectada, al cap de nou mesos causa estralls entre les palmeres sanes del seu voltant. Aquestes darreres setmanes s’han detectat algunes palmeres, de propietat privada, que podrien estar afectades pel 'morrut'. L’Ajuntament està portant a terme un tractament preventiu a les palmeres de propietat municipal, i fa una crida als propietaris particulars que tinguin palmeres que facin comprovacions.

DOreus 2.indd 7

16/04/12 19:19


8

2a quinzena - Abril 2012

DO

DONUTRICIÓ

Beguda ecològica d'arròs

Publireportatge

C

ada cop cuidem més la nostra alimentació i procurem portar una dieta més sana i equilibrada, ja sigui perquè patim alguna mena d’intolerància o al·lèrgia alimentaria, o senzillament perquè ens agrada cuidar la nostra alimentació. Amandín és una gamma de productes saludables i nutritius destinats a completar una alimentació sana, natural i equilibrada. Amb un acurat i minuciós sistema de fabricació, Amandín ofereix als seus consumidors productes naturals i saludables, a la vegada que respectuosos amb el medi ambient, és a dir, amb la utilització de productes no modificats i cultivats

sense pesticides ni fertilitzants químics. La seva experiència i esforç constant per obtenir la màxima qualitat en cadascun dels seus productes ha permès a la marca crear una amplia gamma de begudes vegetals i productes ecològics, certificats i controlats pel CAECV, Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, destinats a completar l’alimentació familiar dels més grans però també dels més petits: begudes vegetals, brous i cremes de fruits secs ecològics. A més a més Amandín treballa contínuament en el desenvolupament de nous productes que satisfacin les necessitats nutricionals dels consumidors; des del depar-

Tecnoparc: Els aliments del futur Amb Tecnoparc, Reus fa honor a la seva tradició de gran productor i centre de distribució agroalimentari (oli, fruits secs...) i evoluciona cap al disseny, desenvolupament i producció d’aliments d’alt valor afegit amb propietats beneficioses per a la salut dels consumidors. Tecnoparc oferirà tot un conjunt de serveis tecnològics que aniran des del disseny de l’aliment funcional fins als estudis necessaris per a la seva posada en el mercat. Tecnoparc aprofita l’especial posicionament tant pel que fa al coneixement com a les empreses en l’àmbit de la salut i la nutrició del territori. El parc pretén fomentar l’esperit emprenedor en aquests sectors econòmics estratègics a través de la transferència de tecnologia,

DOreus 2.indd 8

la incubació d’empreses de base tecnològica i la generació de clústers o estructures en xarxa que dotin als operadors econòmics de la capacitat i flexibilitat necessàries per redefinir-se davant dels continuats canvis i reptes que planteja la nova economia. Tecnoparc disposarà d’infraestructures de recerca i tecnològiques vinculades a la salut i la nutrició de primer nivell com ara el Centre en R D I en Nutrició i Salut que preveu impulsar el desenvolupament d’aliments funcionals i actuar en totes les etapes que condueixen a la seva implantació, en la qual estan involucrats els sectors agroalimentari i sanitari i l’administració pública que actua com a regulador. Shirota Functional Foods és la divisió de Tecnoparc.

tament d’I+D es treballa per treure al mercat nous productes funcionals que aportin beneficis per a la salut, tenint en compte en tot moment les necessitats d’aquelles persones que pateixen algun tipus d’intolerància o al·lèrgia alimentaria al gluten, a la lactosa, a les proteïnes làctiques, als fruits secs... Amb aquestes premisses, Amandín acaba de treure al mercat la nova beguda ecològica d’arròs: una alternativa vegetal a la llet que no conté lactosa ni proteïnes làctiques, ni tampoc sucres afegits, i està elaborada amb arròs lliure de gluten. Exquisida a qualsevol hora del dia!

Maduixes i salut

La majoria de vosaltres sabeu que la maduixa és una de les fruites més típiques de la primavera, però el que a vegades s’escapa es que també es de les més saludables pel seu contingut en vitamines (C, àcid fòlic o vitamina B9, B1, B2, B3, B5, B6, K, A i vitamina E), minerals (manganès, potassi, iode, magnesi, coure, ferro i fòsfor), fibra i compostos fenòlics (compostos fitoquímics que són definits com “substàncies químiques, constituents d’aliments d’origen vegetal, que proporcionen a l’aliment propietats fisiològiques que van més enllà de les nutricionals”). Potser algú de vosaltres ja ha sentit parlar que alguns compostos fenòlics presenten propietats beneficioses front malalties neurodegeneratives, malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, diabetis tipus 2 i obesitat. En un estudi recent realitzat per uns investigadors europeus revela que una dieta rica en maduixes pot exercir un efecte beneficiós en la prevenció de trastorns gàstrics (com úlceres estomacals), i els problemes causats en l’estomac degut al consum d’alcohol. Aquests efectes positius per la salut relacionats amb el consum de maduixes semblen estar associats amb la seva propietat antioxidant i el seu contingut en compostos fenòlics, així com la capacitat de promoure l’acció dels enzims o defenses antioxidants de l’organisme.

Montserrat Rabassa

Dietista-Nutricionista I+D

Trobaràs els productes Amandín en botigues de dietètica i alimentació especialitzada.

Protecció contra intrusió Perimetrals Controls d’accessos Sistemes antifurt Detecció i extinció d’incendis Venda i manteniments d’extintors Connexió a central receptora d’alarmes CCTV, videovigilància Caixes fortes Armers homologats Plans de seguretat i protecció Vigilants de seguretat Acudes i custòdia de claus Vigilants d’explosius Auxiliars de serveis, controladors

Dinamarca,parcel.la 3-4, Nau 7 Polígon Industrial Constantí 4 3 1 2 0 C O N S T A N T Í Telèfon 902 666 900 • Fax 977 326 079 www.segurincat.com - E-mail: info@segurincat.com D.G.S.C 08/2003 RECI 43/23328

16/04/12 19:19


DO

9

2a quinzena - Abril 2012

DOCOLUMNES

DOreus 2.indd 9

Psicologa canina

Sabies que la vida d’una persona, digitalitzada i adequadament comprimida, cabria en un disc dur d’un ordinador personal? Sabies també que transmetre tota aquesta informació prendria només uns quants segons a la xarxa? Per altra banda, tens alguna idea de quin tipus de dades deixes voluntària, i involuntàriament, només per la teva activitat diària? Conèixer quines són les teves persones més properes: a partir dels teus correus electrònics o de les teves trucades; només analitzant la freqüència/durada/ horari d’aquestes. Saber qui et pot influir i sobre qui tens influència té la seva rellevància. També podria saber quin és el teu estat d’ànim, només monitoritzant unes quantes paraules rellevants i el tò amb que les dius quan parles/escrius a algú concret. Saber quins són els teus hàbits de compra, pels registres del supermercat, o simplement perquè ho publiques a les xarxes socials. Imagina que t’envio un missatge oferin-te un descompte en lleixiu just quan ho necesites. Quins són els nostres patrons de mobilitat. Saber on ets i a quina hora del dia: només per portar un mòbil al damunt, et puc recomanar un restaurant just perquè hi ets al costat a l’hora que habitualment dines. Tot això, i infinitament més, ho podria saber només perquè estàs conectat. No t’espantis, per a que jo pugui extreure aquestes dades abans m’has de donar permís, i jo tenirhi accés. Oh vaja! Diria que si em vas donar permís aquella vegada que vas acceptar els Terms and Conditions d’aquella web... La veritat, certament, és que les lleis de protecció de dades eviten moltes d’aquestes pràctiques, però això no vol dir que la nostra informació no pugui ser explotada per finalitats que nosaltres no controlem. En resum, pel sol fet de viure el present i fer ús de les tecnologies convencionals (telèfon, targeta de crèdit i navegar una mica per internet,...), sense ser un usuari actiu de les xarxes solcials o un adicte al mòbil, estem deixant una empremta amb la cual es pot reconstruir completament, o pràcticament, una representació digital de nosaltres.

Micoia Rabassa

Sabies que…

EL COMPORTAMENT DEL GOS El desenvolupament del cadell té una influència primordial en el seu comportament futur. Més endavant, l’equilibri psicològic dependrà de la seva educació, del tipus de vida i de la manera que el seu amo respecti les seves necessitats vitals. El respecte per part del cadell en la posició del seu amo des de el punt de vista jeràrquic, així com el respecte de les regles d’educació, són les bases indispensables per la prevenció de trastorns del comportament caní en el gos adult. El problema més temut pels propietaris de gossos és l’agressivitat, que expressa amb la mossegada del gos, el gos mossegador 'de naixement' no existeix, o és un cas excepcional. En canvi, un gos que no hagi entès que ell no és el cap del grup mossegarà de forma natural.

Els trastorns de comportament caní son difícils de reeducar, tal com es demostra tots els dies en els consultoris. Els principals problemes que causen molèsties als propis amos són els excrements, els lladrucs, l’agressivitat, els salts damunt les persones, l’excitació sexual, la destrucció i les fuges. No podem referir-nos a trastorns del comportament sense haver tractat abans el desenvolupament del cadell, tema que anirem tractant en aquest 'Diari d’Opinió de Reus'. La sociabilització i la jerarquia són els dos conceptes fonamentals per obtindre un sistema vàlid de comunicació entre el gos els seus congèneres i l’home. La comunicació és la base d’una vida social equilibrada. La sociabilitzacio i la comunicació posades al servei de l’educació permeten obtindre un gos de qualitat. El secret d’un gos equilibrat resideix precisament en aquestes bases, que són les úniques per prevenir els comportaments no desitjats. Aquesta ha estat una breu introducció per poder començar a entendre el comportament del nostre fidel amic.

LA LECTO-ESCRIPTURA. QUAN LLEGIR NO ÉS UN PLAER Els nens/es que presenten dificultats a l’hora d’enfrontar-se a la lectura i a la comprensió escrita manifesten els mateixos sentiments d’angoixa, frustració i sensació de fracàs que fa cent anys enrere. L’avantatge actual és que tenim les eines per detectar l’origen del problema i posar fil a l’agulla en la seva recuperació. Els logopedes tenim una gran tasca a fer en aquest àmbit escrit (grafisme, ortografia...) encara que sempre ens hagin relacionat amb el llenguatge parlat. Ambdós són llenguatge. L’aprenentatge de la lectura s’inicia cap els tres anys amb la logografia que consisteix en el reconeixement de paraules escrites de tipus propagandístic que podem realitzar en forma de joc amb els nens/es quan anem pel carrer. El nen/a va adquirint la consciència fonològica i, amb ella els recursos per endinsar-se en el món de la lectura. Les lletres deixen de ser ratlles i cercles per passar a tenir sentit. Posteriorment, sobre els set anys aproximadament, es va adquirint la desimboltura necessària per ser un bon lector. Més tard apareixerà el nivell ortogràfic i amb ell el reconeixement de les parts significatives de les paraules. Per a què tot això succeeixi cal una motivació personal, recolzament per part de la família i l’escola a més de la consciència fonològica de cada nen/a. Tots els nens/es passen per aquest procés fins i tot els dislèctics. Per escriure, igual que per llegir, és necessari el coneixement de les lletres. L’aprenentatge tindrà també fases graduals evolutives innates en cada nen/a. Quan ja ha fixat l’escriptura, passarà a l’aspecte ortogràfic i després al grafisme. La comprensió és fonamental en la lectura. Sense ella, què entenem? Signes que no ens diuen res? La lectura interpreta un missatge escrit amb un codi determinat que dóna al lector la informació que busca, per poder interpretar-la, interioritzar-la i emmagatzemar-la per poder ser utilitzada en altres entorns. Si un nen/a utilitza gran part del seu esforç en desxifrar els signes, on va a parar la comprensió? El logopeda haurà d’utilitzar els mecanismes necessaris per treballar aquest dèficit de comprensió i utilitzar les estratègies per poder controlar la lectura per tal que aquesta sigui un PLAER.

Conxi Cañellas

Pedagoga-Logopeda

Simonet espai_salut

Al servei de la salut Simonet espai_salut va entrar en funcionament el mes de març de 2011, convertintse en un centre mèdic provat de referència a la ciutat de Reus i a la seva àrea d’influència, que inclou totes les especialitats mèdiques i un servei de laboratori. Els trets diferencials del centre mèdic són 600 m2 d’instal·lacions modernes i

adequadament equipades, dividides en 15 despatxos, i amb una recepció àmplia i moderna, un equip de secretaria i gerència amb els serveis corresponents, i un aparcament soterrani amb preus especials per als seus usuaris. A més, simonet espai_salut també organitza diferents activitat de divulgació en l’àmbit de la prevenció de la salut, obertes a tots els públics, com xerrades mensuals gratuïtes.

16/04/12 19:19


10

2a quinzena - Abril 2012

DO

"Vaig entrar a ràdio reus

DOPERFIL

gràcies a guanyar un concurs de disc jÒquei"

Josep Baiges periodista ‘localista’

Ganxet Pintxo, 210.000 tapes servides

“S’ha de reinvindicar el mitjà local”

Representants del Ganxet Pintxo en el moment de l'acord.

La segona edició de la Ganxet Pintxo ha arribat a la seva fi després de 17 dies d’activitat frenètica. El primer recompte supera les 210.000 racions. Una xifra que trenca totes les previsions i que demostra, una vegada més, la idoneïtat de l’operatiu com element de dinamització comercial. Des de la mateixa corporació el seu president, Isaac Sanromà, ha volgut destacar l’impacte que ha tingut la iniciativa en el sector de la restauració en particular, i en el comercial en general. “Aquest era el principal objectiu. I l’hem aconseguit amb escreix". Un altre element que ha estat determinant per l’èxit de la iniciativa és la professionalitat dels establi-

Cedida

ments participants. Jaume Batista, membre del Ple de la Cambra i coordinador de la ruta, ha subratllat molt especialment “la bona feina dels restauradors. A l’alta qualitat de la tapa servida s’hi ha d’afegir l’especial interès que han tingut a l’hora d’atendre als clients.” La propera edició de la Ganxet Pintxo es realitzarà el mes de novembre. i comptarà amb la participació dels establiments seleccionats després de la deliberació del jurat. En aquest moment, però, encara és una incògnita el número total de finalistes ja que els mateixos integrants del jurat han demanat poder ampliar la xifra pactada -41atenent l’altíssim nivell que han demostrat els participants.

Compromesos amb Reus

JS

Q

uan es parla de Josep Baiges tothom el relaciona amb Canal Reus TV, ja que el seu pas per la cadena local li va donar notorietat i presència. No obstant, tal com ell afirma, és més home de ràdio que de tele, i això ho demostren els quasi 20 anys vinculats a Ràdio Reus. Ara és el cap de comunicació de la Cambra de Comerç de Reus, però tot i així no s’ha oblidat dels seus estimats mitjans locals i segueix col·laborant sempre que pot. Aquesta entrevista és una bona mostra.

Jordi Sardiña Com et va venir la vocació de periodista? Des de petit, sempre havia escoltat molta ràdio a casa i el meu somni professional com a reusenc era treballar a Ràdio Reus. I, afortunadament, ho vaig aconseguir ben aviat, amb només 22 anys, gràcies a un concurs de Disc Jòquei dels 40 Principales que vaig guanyar (riu). De DJ vaig passar a informatius, després a programes, fins entrar a col·laborar a Canal Reus TV, mai sense deixar la ràdio. Què va ser per tu participar en un projecte com Canal Reus TV en els seus inicis? Realment, va ser tota una experiència, ja que va ser un ‘boom’ mediàtic a nivell local i em va con-

DOreus 2.indd 10

vertir en tot un personatge a nivell popular (riu). Encara ara, després de molts anys, hi ha molta gent que em diu que encara em veu. Col·laboro puntualment, però de forma asídua fa ja tres anys que no hi sóc. I com un home de mitjans com tu acaba a la Cambra de Comerç? Està clar que si estic ara mateix a la Cambra és perquè és de Reus, perquè això no ho faig en cap lloc més. En el seu dia em va costar molt decidir-me, perquè no tenia res a veure amb el que havia fet fins al moment, però ara que hi sóc m’ha donat l’oportunitat de donar visibilitat a l’entitat i al seu president a nivell social. Per sort, l'Isaac Sanromà dóna molt joc. I com que crec molt en Reus aquí estic.

Iniciatives com el Ganxet Pintxo o Reus Viu el Viu són cosa teva? No puc dir que sigui una cosa meva, ja que són iniciatives de la Cambra, però la meva experiència a la ràdio amb organitzar i coordinar aquest tipus d’esdeveniments m’han ajudat. Com veus la ciutat a nivell comunicatiu a dia d’avui? Està clar que hi ha molta demanda d’informació per part de la ciutadania i, bona mostra d’això, és el meu blog que hi escric diàriament, que té un nivell molt alt de visites. Per tant, hi ha demanda, però per tal que hi hagi oferta hi ha d’haver empresaris que hi apostin a nivell econòmic. De periodistes que creuen en Reus ja n’hi ha, ara hi ha d’haver empresaris. S’ha de reinvidicar el mitjà local.

Els mitjans de comunicació són vitals per cohesionar qualsevol realitat ciutadana. I Reus no és pas l'excepció. Quan ens omplim la boca parlant de l’evident capitalitat econòmica, cultural i esportiva de la nostra ciutat, bona part d'aquesta evidència s'explica a partir de la feina constant, abnegada i decidida d'una sèrie de mitjans que actuen d’altaveu d’aquest batec ciutadà, explicant des de Reus al món la força i l'empenta de la nostra gent. L'últim exemple d'aquesta prolífica pedrera periodística la teniu a les mans. El DO REUS constitueix una bona mostra d'aquesta inquietud que sempre ha existit a la ciutat per poder explicar, en clau local, que es fa i desfà a casa nostra. Aquest diari, a més, aposta per l'opinió reflexiva, constructiva i ben entesa, que ajuda al debat en positiu per sumar en benefici de tots. I a més ho fa des d'una capçalera que llueix, de manera generosa i gens acomplexada -com ha de ser- el nom de Reus. No és pas casualitat aquesta volguda identificació inequívoca amb la ciutat. El perfil dels seus impulsors, amarats d'un reusenquisme ben entès, ha estat determinant per poder executar un projecte que recull en essència l'autèntic capital d'un mitjà d'aquestes característiques com és posar en valor la realitat local, la més propera i a la vegada la més valuosa. Ara només cal una cosa per garantir l’èxit de la iniciativa: la confiança del lector i també dels anunciants. Els primers, perquè aquest ha de ser també el seu diari. I els segons, perquè se'ls necessita per aportar aquest gra de sorra a una realitat comunicativa que ens farà a tots més lliures. La seva aposta és determinant per l'èxit d'una iniciativa que té el millor aval, el compromís amb Reus dels seus impulsors.

Josep Baiges

Cap de Comunicació Cambra de Comerç de Reus

16/04/12 19:19


DO

11

2a quinzena - Abril 2012

DOREPORTATGE

Sant Jordi 2012 ELS CARRERS DE REUS, DURANT UN DIA, S'OMPLIRAN DE ROSES I LLIBRES Seria llarg anotar el conjunt d’activitats culturals, principalment les presentacions de llibres, que s’organitzen cada any al voltant de la diada de Sant Jordi.

DOreus 2.indd 11

Junt amb els llibres, la venda de roses és l’altra gran activitat econòmica de la diada. Les floristeries, però també les escoles i altres entitats, munten parades per a la venda de flors.

A banda de les parades comercials, són moltes les entitats culturals, partits polítics i altres organitzacions que acudeixen a la plaça per tal de donar a conèixer les seves publi-

cacions, divulgar el seu ideari o, senzillament, manifestar la seva presència a la ciutat. La diada, amb el seus components culturals, reivindicatius i comercials, ha esdevingut una

celebració cabdal del calendari festiu de la ciutat. Sant Jordi és una festa que es viu al carrer i que els reusencs fan seva, comprant roses i llibres.

16/04/12 19:19


12

2a quinzena - Abril 2012

SANT JORDI

DO

'A Els arbres dels pensaments', tothom que vulgui podrà penjar els seus pensaments, poemes o desitjos

Sant Jordi aplegarà 84 parades als voltants del Mercadal SANT JORDI 2012 De les 9.30 h i fins a les 12.30 h A la plaça del Mercadal i a la Plaça de Sant Pere Contes per a escolars 13 h A Alcaldia de l’Ajuntament Recepció de l’alcalde de Reus als autors locals De les 16 h i fins a les 18.30 h A la plaça de Sant Pere Marató de contes. 17.30 h Al Mas Vilanova Col·locació de les plaques de la plaça de la Festa Major i de la plaça del Seguici Festiu. 18 h Al Passeig Comercial El Pallol Contes a cabassos, un espectacle ple d’objectes que es transformaran en personatges a mesura que ens endinsem en aquest món de fantasia, el món dels contes. De les 18 h i fins a les 20 h A la parada de l’Ajuntament de Reus de la plaça del Mercadal signatura de llibres a càrrec dels autors locals. CEDIDA

L

a Regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Reus ha presentat el programa d’activitats previstes al voltant de la Diada de Sant Jordi, amb propostes diverses que s’allargaran fins al 29 d’abril. Un total de 84 parades, entre llibreries, floristeries i parades d’entitats i mitjans de comunicació, ocuparan els diversos escenaris d’aquesta diada de Sant Jordi. Les parades es distribuiran entre la plaça del Mercadal i la del Castell, el carrer Major, la plaça de Sant Pere, el Fossar Vell i l’Absis de la Prioral. A l’estand de l’Ajuntament es podrà recollir el darrer punt de llibre col·leccionable del Seguici Festiu que enguany és sobre el Ball de Gitanes de Reus. També es podran consultar les darreres publicacions dels autors locals. Precisament, el programa d’enguany dóna un protagonisme especial als autors locals. La presentació conjunta de les novetats es fa el dilluns, 16 d’abril, a les 19 h a la Biblioteca Xavier Amorós, en un acte conduït per l’escriptor reusenc Jordi Folck, autor de literatura infantil i juvenil i que amb el

DOreus 2.indd 12

seu darrer “Llibre d’encanteris de la Vella Taràndula”, ha guanyat el Premi Josep M. Folch i Torres 2011. Les novetats editorials, que aquell dia es podran consultar a la biblioteca, es traslladaran després a l’Ajuntament perquè tothom les pugui veure fins al mateix dia de Sant Jordi quan l’alcalde farà una recepció als autors locals, que és una de les novetats d’enguany. El dia de Sant Jordi, els autors locals seran a l’estand de l’Ajuntament a partir de les 18 h i fins a les 20 h per signar llibres a tothom que ho desitgi.

de les entitats i tothom podrà penjar-hi els seus millors pensaments.

18.15 h A la plaça del Mercadal Audició i ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Pare Manyanet

19.45 h Al centre de la plaça del Mercadal Presentació del Ball del Drac, a càrrec del Drac de Reus amb motiu del vintè aniversari d’aquest element festiu. A continuació, pels carrers del nucli antic, cercavila del Drac, el Drac Petit i de la Víbria, amb l’acompanyament musical de la Cobla Antiga del Camp. 20.15 h Al centre de la plaça del Mercadal exhibició castellera a càrrec de la Colla Castellera Xiquets de Reus. A continuació, a la plaça del Mercadal, encesa del Drac, el Drac petit i la Víbria.

Durant tot el dia de Sant Jordi, com altres anys, hi haurà sessions de contes per a escolars i a la tarda, a partir de les 16:00 h fins a les 18:30 h es farà la Marató de contes a la plaça de Sant Pere. També a la tarda, hi haurà sardanes, les cercaviles de la Víbria, el Drac Petit i el Drac de Reus (que precisament estrenarà el Ball del Drac a 3 quarts de 8 del vespre amb motiu del 20è aniversari d’aquest element), castells amb els Xiquets de Reus i finalment,

n

El dia de Sant Jordi, els autors locals seran a l’estand de l’Ajuntament a partir de les 18 h i fins a les 20 h per signar llibres a tothom que ho desitgi. Una altra de les novetats d’enguany és “Els arbres dels pensaments”. Durant tot el dia al carrer Major, al Fossar Vell, a les Peixateries Velles i a l’Absis de la Prioral tothom que vulgui podrà penjar els seus pensaments, poemes o desitjos als arbres que hi haurà escampats per aquests espais. Els papers es podran recollir o a l’estand de l’Ajuntament o als

l’encesa dels elements de foc com a cloenda de la celebració. Pel que fa als actes paral·lels s’ha posat especial èmfasi en les presentacions de llibres, lectures de poemes, clubs de lectura o narracions de contes. Per tant, enguany el Sant Jordi ve carregat d'activitats per a tots.

16/04/12 19:19


DO

13

2a quinzena - Abril 2012

Els artistes local opten per treballs de proximitat

SANT JORDI

perquè els lectors els facin seus

Cinta Bellmunt periodista i escriptora

“L’època que vaig treballar a Reus va ser molt maca”

Ángel Lluís Carrillo escriptor i metge de família

“Menys futbol i més literatura”

per si estava interessada en escriure-li la seva biografia. Va ser una veritable sorpresa que contactés amb mi, ja que jo mai he estat vinculada al món de la rumba i als gitanos catalans. Com va ser l’experiència? I quina ha estat la resposta per part del públic? Molt interessant i intensa, ja que van ser un parell d’anys de feina, entre entrevistes, feina de documentació i escriptura. Pel que fa al públic, ha respost molt bé, venint a les presentacions del llibre que hem anat fent els darrers mesos, interactuant a través de les xarxes socials... Membres de la comunitat gitana com músics dins l’àmbit de la rumba també han respost molt bé.

L

a Cinta Bellmunt va començar com a periodista de carrer, sent corresponsal a diversos mitjans locals, i amb els anys s’ha convertit en comunicadora, sent tècnica de comunicació a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i responsable de comunicació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) al costat de l’arqueòleg Eudald Carbonell. En la seva faceta com a escriptora, recentment ha publicat ‘Sicus, 20 anys amb sabor de rumba’.

feia per publicar notícies sobre la seva feina, i a partir d’aquí es va iniciar com una mena de col· laboració que el 2003 va culminar en la publicació del nostre primer llibre conjunt, ‘Els somnis de l’evolució’. Després ja es va fundar oficialment l’IPHES i jo vaig passar a ser-ne la responsable de comunicació.

Quan i on vas començar la teva carrera com a periodista? I la de comunicadora? Va ser l’any 1983, quan vaig entrar a treballar al Noticiero Universal com a corresponsal del barri de La Sagrera de Barcelona. Al cap de tres anys, ja vaig venir cap aquí per començar treballant al Diari de Tarragona i al Catalunya Sud, i després de moltes corresponsalies a mitjans com l’Avui, TVE, Cadena 13 o EFE, vaig acabar la meva etapa com a periodista al Nou Diari, abans d’iniciar la meva etapa com a comunicadora a la URV i a l’IPHES.

Aquest llibre escrit conjuntament amb en Carbonell no és l’únic que has publicat (‘Darrere el micro. 69 anys de ràdio a Tarragona’, ‘Lluís Llach, el noi de Cal Vall’, ‘TINEThistòria. 10 anys de la primera xarxa ciutadana d’Internet a l’Estat espanyol’...) D’on et ve aquesta afició per l’escriptura? Des de ben petita que m’ha agradat escriure, col·laborant amb moltes publicacions de barri. Fins just abans d’entrar a la universitat, vaig dubtar si fer Filologia Catalana o Periodisme. Al final em vaig decantar pel Periodisme per la meva afició al gènere del reportatge, que es presta molt més a la creativitat.

Com va ser que vas conèixer a l’Eudald Carbonell i vas començar a col·laborar amb ell? Des de que ens vam conèixer, l’any 1988, que va ser quan va arribar a Tarragona i jo estava com a corresponsal de l’Avui, que vam connectar molt bé. Ja des del principi tenia en ment de formar un equip d’investigació de primera línia mundial en temes d’evolució humana, i jo sempre

DOreus 2.indd 13

És cert que en Sicus té certa vinculació amb Reus? Així és, ja que finals dels anys setanta va passar alguns estius de la seva infantesa a Reus, on l’enviaven amb els seus avis paterns. Com a curiositat, el seu avi, Antoni Carbonell, va jugar durant anys al Reus Deportiu. Actualment, els seus pares, Salvador Carbonell i Maria Giménez, encara que ja no viuen a Reus,

n "Els pares del Sicus, encara que ja no viuen a Reus, hi són cada dissabte al mercadet ambulant amb una parada de roba".

L’últim llibre que has escrit és ‘Sicus, 20 anys amb sabor de rumba’, una biografia sobre el fundador del grup de rumba catalana, Sabor de Gràcia. Com va sorgir la idea d’escriure’l? La idea va ser del mateix Sicus que em seguia a través del Facebook i em va enviar un missatge

hi són cada dissabte al mercadet ambulant amb una parada de roba. I la teva vinculació amb Reus? Quan vaig venir a treballar al Diari de Tarragona, l’estiu del 86, em van enviar a la delegació de Reus, on m’encarregava de la secció de cultura, cobrint cada dia concerts al parc Sant Jordi. També anava a les rodes de premsa de l’Ajuntament quan en Josep Abelló era alcalde. Al final de l’estiu, el diari em va oferir de quedar-me a la delegació de Reus però el que m’oferien no em donava per viure. Llavors, em va sortir l’oferta al Catalunya Sud i ja vaig marxar de Reus. Tot i així, va ser una època molt maca. Com veus el món de la comunicació actualment? La comunicació està vivint una revolució amb totes les noves tecnologies que estan apareixen constantment i que ens fan implicar-nos com mai ho havien fet fins ara.

Un metge de família que en el seu temps lliure és escriptor o un escriptor que en el seu temps lliure és metge de família? Dins aquesta dicotomia es troba el cornudellenc Ángel Lluís Carrillo, un professional de la salut escriptor, que acaba de publicar el seu segon llibre, ‘Tarrako’, un novel·la policíaca amb tots els elements clàssics del gènere però perfectament enclavat en l’actualitat amb un llenguatge quotidià i proper. Com ell. D’on et ve aquesta afició a escriure? Des de sempre, m’ha agradat molt llegir, i una cosa porta a l’altra. De totes maneres, crec que el llibre culpable que volgués ser escriptor va ser ‘Cien años de soledad’ del Gabriel García Márquez. Va ser la meva inspiració que em va portar a participar a tots els concursos literaris que s’organitzaven, on sempre quedava dels últims (riu). Quins diries que són els teus autors de referència, a part de García Márquez? M’agrada molt Paul Auster, Charles Bukowski, Roberto Bolaño, Nick Hornby. Tots ells tenen un estil molt contemporani que parlen obertament de moltes coses. Vaja, que no és la literatura del S. XIX. Quin és el teu procés creatiu? Bàsicament, per començar a escriure he de tenir clar de que vull parlar i sota quin gènere. Llavors, és qüestió de posar-s’hi. Al que li dono veritable importància és que dins la història principal, escrita de forma lineal, hi entrin tots aquells temes del que realment m’interessa parlar, evitant els tractats.

Quan vas escriure el teu primer llibre, ‘Fresas y Melocotones’? El vaig escriure l’any 2002 quan estava vivint a Irlanda, però no es va publicar fins passats el 2007, entre revisions, reescriptures i trobar editor... Tot va començar amb un conte que amb el temps es va convertir amb la novel·la que és ara. Com que tenia molt de temps per mi, ho vaig aprofitar per escriure. ‘Tarrako’, el teu segon llibre no té res a veure amb el primer... No, la veritat és que no. El primer era una història d’amor i aquest una història de crims. No tenen res a veure i m’agrada que sigui així. Per anar provant gèneres i estils diferents per anar experimentant. Com s’estan venent els dos llibres que has publicat? Curiosament, on s’estan venent més és a les llibreries de Reus. Serà que tinc molts pacients que em compren els llibres (riu). Fora bromes, hi ha molt públic lector, però n’hi hauria d’haver més i això passa per inculcar l’hàbit de la lectura des de petits. Menys futbol i més literatura. Ara que ve Sant Jordi, què opines sobre el fet que cada any els llibres més venuts siguin els d’autors mediàtics? La majoria de gent que compra llibres per Sant Jordi no compra habitualment llibre. Què és el que compra? Doncs, el llibre d’aquell que surt per la tele o per la ràdio, i el seu màrqueting és molt bo, i contra això no hi ha res a fer, ja que els editors tampoc arrisquen. És un negoci i això és el que prima.

16/04/12 19:19


14

2a quinzena - Abril 2012

DO

DORECORDS

Francesc Gras president El Círcol

“Aquí no anem amb barret de copa, encara que es fumen puros” E

l Círcol, fundat l’any 1852, va sorgir com a iniciativa de la societat burgesa de l’època i és una de les entitats cultural més representatives de Reus, que compta amb un gran patrimoni, com el Teatre Fortuny. Situat a la Plaça Prim, organitza regularment una sèrie d’activitats culturals obertes a tota la ciutadania, a més d’oferir servei de restaurant, bar, biblioteca, sales de ball, sales de jocs de cartes i billar. En Francesc Gras n’és el seu president des del 2008. Redacció

Parli’ns dels Club de Fumadors del Caliquenyo, que va generar tanta polèmica en el seu dia... Tot i la polèmica, nosaltres vam fer les coses com s’havien de fer, ja que abans que s’instaurés la Llei del Tabac, ja teníem tota la documentació preparada per tenir permís per utilitzar un dels espais de l’entitat com a sala de fumadors.

Sempre ha estat vinculat a El Círcol de Reus? Des de l’any 1981. Porto tants anys vinculat a El Círcol com alguns dels quadres que hi ha penjats a l’entitat i he fet tots els papers de l’auca. L’únic que em faltava era el de president i ja l’he fet. Només em quedaria de conserge (riu). En què consisteix la seva feina com a president? Tots els membres de la Junta Directiva fem de tot, des de penjar quadres a rebre personalitats. O sigui que tots fem de tot.

Com us ha afectat la crisi econòmica? Sobretot ho hem notat amb un descens del número de socis. Molta gent, si no utilitza un servei de forma regular, deixa de pagarlo.

Des de fora, El Círcol es veu com una entitat molt exclusiva i elitista? En absolut, aquí no anem amb barret de copa, encara que fumem a puro (riu). Fem tots els possibles per obrir la societat a la ciutat, però tot i així, encara, per a molta gent, tenim aquesta imatge. El Círcol només es finança a través de les quotes dels socis o té altres fonts d’ingressos? Bàsicament, a partir de les quotes i alguns lloguers que tenim, com el Teatre Fortuny o el local del Viena, que tenim aquí baix. Quines són les activitats que organitzeu de forma regular? A part del servei de bar i restau-

n "A la nostra entitat mai sentirà olor a tabac, tot i tenir el Club de Fumadors de Caliquenyo"

Gras, Vadrí i la guanyadora d'un dels seus quadres.

rant, obert a tothom, de forma regular programem conferències totalment gratuïtes, on ens ve tot tipus de públic; muntem exposicions de pintura, sobretot d’artistes

JS

locals. Ara, el que ha tingut més èxit últimament ha estat l’emissió en pantalla gran de partits de futbol, tot i no ser una activitat especialment cultural (riu).

Rebeu ajudes per part de l’Ajuntament? Com és la relació amb l’administració? El fet de no comptar amb cap mena de subvenció per part de l’Ajuntament, això ens dóna la llibertat per fer i dir el que volem. Aquesta és la part positiva, encara que també té la part negativa, ja que anem més apretats. Per sort, amb el nou consistori tenim molt millors relacions que amb l’anterior.

L’advocat de ‘El Círcol’

Rosa Vadrí, pintora Rosa Vadrí és una pintora de Reus, que ja des de ben jove pintava quadres, però que per motius familiars i laboral ho va haver de deixar. Des de fa 12 anys, ha pogut recuperar la seva vocació, juntament amb la Marta Argentina, formant part de l’Associació Pinzell Trempat de Reus. Després d’exposar al Museu Nàutic de Salou i a la Sala Quatre del Museu de Reus, Rosa Vadrí exposa per primera vegada a ‘El Círcol’, on es pot veure una col·lecció de quadres amb motius florals i vinícoles. Vadrí conrea la tècnica mixta, després de molts anys dedicant-se a la pintura a l’oli, on destaquen els colors vius i molt contrastats. El desembre passat, Rosa Vadrí va ser seleccionada per la Societat Nacional de Belles Arts per exposar una de les seves obres al Museu Louvre de París. L’exposició de Rosa Vadrí a ‘El Círcol’ es podrà visitar fins el proper 6 de maig.

Joan Sardiña

Eugeni Gruguès soci de ‘El Círcol’ Fill de Reus i advocat jubilat, l’octogenari Eugeni Gruguès ha estat, des dels anys 50, vinculat a ‘El Círcol’ de Reus, una entitat que estima com si fos seva i que visita diàriament per jugar al billar amb els seus amics. Tal com ell diu, “molts dies em costa venir, perquè sóc gran i el carrer Llovera fa pujada, però quan hi sóc m’alegro”. Va ser l’expresident, Josep Grau, que el va anar a buscar personalment al seu despatx de Reus perquè passés a formar part de la societat de ‘El Círcol’, i “no m’hi vaig poder negar”, afirma amb un mig somriure. De l’any 1975 al 1980, va ser membre de la Junta Directiva de ‘El Círcol’, uns anys que recorda amb moltes dificultats econòmiques per a l’entitat, però plens bons moments, com “quan al Teatre Fortuny organitzàvem balls de Carnaval i Cap d’Any”. Com a advocat de professió que és, en més d’una ocasió es va veure immers en diversos contenciosos que afectaven a l’entitat, però sempre “acabàvem sortint airosos, perquè estàvem molt units”. Socis com L’Eugeni Gruguès són els que fan gran una entitat tan gran com ‘El Círcol’ de Reus.

DOreus 2.indd 14

16/04/12 19:19


DO

15

2a quinzena - Abril 2012

"L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA HA DE POTENCIAR L'ÀMBIT CULTURAL DE LA CIUTAT PER ASSEGURAR LA CONTINUÏTAT DELS ARTISTES"

DOCULTURA

Fito Luri cantautor

“Reus és ‘La Masia’ de la cultura”

A

mb un nom personal que sona molt artístic, Fito Luri és un cantautor tarragoní, encara que sempre diu que és de Reus, per la seva gran vinculació personal i professional a la ciutat, que va entrar en el món de la música a finals dels 80 amb el grup Om, format per una colla d’amics de l’institut, fins que ja als 90 fa el salt professional, amb els grups Cafè París, La Banda del Pantano i La Padrina. Des de fa uns anys, que conrea la seva carrera en solitari, ja amb tres discos al mercat. L’últim, ‘Entrepans i Mandarines’ el presenta el proper dia 28 d’abril al Teatre Bartrina.

García karmen

J. Sardiña A part de ser cantant, també tens experiència professional com a actor teatral. Quina és la teva veritable vocació? La meva vocació és escriure el que sento i cantar-ho. Amb els anys he vist que el que m’agrada és ser cantautor, sense cap etiqueta més. Però, tot i així, també has fet molt teatre? Sí, no puc dir que no. He fet tres o quatre obres de teatre amb la companyia Tebac, treballant amb en Miquel Àngel Fernàndez, l’Oriol Grau i en Toni Albà, sent una experiència molt enriquidora i

DOreus 2.indd 15

amb els que vaig aprendre molt. A part, també formo part de les companyies Pa Sucat i La Tremenda, amb les quals represento espectacles infantils. Per tant, tant fas de cantant com d’actor... Així és, faig el que puc, mentre em pugui dedicar tant a una cosa com a l’altra, perfecte, quan no pugui, en faré una altra. Em nego a esclavitzar-me al fet de vull ser això i he de fer això. Al cap i a la fi, hem vingut a aquest món a viure i això és el que vull, viure. Parlant de fer una altra cosa, també has fet de polític... Fa molt anys, vaig estar com a

independent a les llistes del PSC, però només vaig aguantar 8 mesos. Des de llavors, no he tingut cap més relació amb cap polític ni cap partit. Si d’alguna cosa em va servir va ser per veure que més

Sempre he estat molt vinculat amb la ciutat i la seva cultura, fent teatre amb el Tebac, formant part del Bou de Reus, portant els gegants, rodant amb La Padrina amb la Ruta del Masclet...

n

"Sempre he estat molt vinculat amb la ciutat i la seva cultura, fent teatre, col·laborant amb entitats, actuant pels carrers..." que canviar els polítics, s’ha de canviar el sistema, però això és molt difícil. A finals de mes, presentes el teu nou treball discogràfic al Bartrina. Suposo que no és casual que ho facis a Reus?

I moltes d’aquestes coses encara es fan i si es continuen fent no és perquè uns ho vam començar, sinó perquè n’hi uns altres que continuen fent-ho. De totes maneres, veus a Reus com una ciutat amb un bon ni-

vell cultural? Sense dubte. A nivell cultural, Reus no té res a envejar a d’altres ciutats, ja que es fa molt bona cultura. Sense anar més lluny, el meu darrer disc l’he gravat a La Palma, on he vist un volum de grups i artistes espectacular, que si això segueix així Reus es convertirà en ‘La Masia’ de la música, i la cultura en general. El que està clar, però. és que l'administració pública ha de potenciar tota aquesta activitat cultural, ja que sense ajudes ni subvencions el futur d'aquest àmbit a la ciutat corre greu perill. Som molts, però també necessitem molta ajuda per fer realitat els nostres projectes.

16/04/12 19:19


16

2a quinzena - Abril 2012

DO

DOENTITATS Grup C. de Misericòrdies de Reus Misericòrdia Salvador presidenta / Anna Misericòrdia Rué vicepresidenta

“Hem portat el nom de Reus arreu” un sopar amb totes les sòcies i les respectives parelles, on, des de fa deu anys, donem el premi ‘Misericòrdia de l’Any’, consistent en una rosa de ceràmica obra de Neus Segrià, que no té perquè ser una Misericòrdia, sinó una entitat o una persona que hagi col·laborat amb nosaltres. Tot això sense oblidar el ‘Berenar al Campanar’, que s’ha recuperat fa un parell d’anys, després de 20 anys. És una acti-

Redacció

F

a més de 30 anys, la Misericòrdia Salvador, Bonet, Solé i Pàmies, van fundar el Grup C. de Misericòrdies de Reus. Actualment, compta amb més de 300 sòcies i és una de les entitats més actives i més estimades de la ciutat. Des de quan estan vinculades a les Misericòrdies de Reus? Des de sempre i hem fet de tot. Hi ha poques persones tan implicades com nosaltres, ja que no tothom està diposat a fer tant com fem nosaltres, però, tot i així, estem encantades.

n

"Ens portem bé amb tothom. Menció especial als ‘Amics de Reus’ que ens ajuden i col·laboren amb nosaltres amb tot el que poden i més".

vitat que té molt d’èxit, perquè a la gent li encanta pujar al campanar i allà berenar coca i cava, tot amenitzat amb una representació teatral molt divertida, on s’explica la història del monument, i amb un punt de llibre de regal. I el diumenge abans de Misericòrdia celebrem la missa en nom de la nostra patrona amb ofrena floral i parlaments.

Quina és la mitjana d’edat del grup? Quina és la sòcia més gran i quina la més jove? Uns 50 anys, ens falta més gent jove, però el nom de Misericòrdia ja no es posa. La més gran de nosaltres és la Misericòrdia Colom que té 89 anys, i la més jove, la Misericòrdia Ferrús, que en té 3. Quines són les activitats que organitzeu anualment? Cada any, participem a la processó de Corpus i de Setmana Santa, portant els estendards de la Congregació dels Marians, i en-

de sardanes, i fa un parell d’anys, ens va regalar una havanera, que es la va donar a conèixer el grup Balandre. I enguany, ens ha regalat una altra sardana, titulada ‘Cori Ganxeta’, que s’estrenarà per a les Festes de la Misericòrdia. Estem molt agraïdes. A més, es Amics de les Motos i els Cotxes Antics, l’any passat, ens van obsequiar amb una passejada fins al santuari.

capçalem el Rosari de les Torxes. També, fins l’any passat, organitzàvem una excursió per visitar les verges de Misericòrdia que hi ha per tot el territori català, però ja

se’ns han acabat les que podem fer en un dia, i dos surt massa car. De totes maneres, seguim fent excursions, com enguany que anem al Mont Sant Benet. Fem també

A part de fer regals, també us en fan… Sí, l’any passat en Josep E. Peris, veí de Reus, ens va regalar la sardana ‘Misericòrdia’, fa uns 5 anys, que ens la va presentar la Cobla Jovenívola de Sabadell a l’aplec

Quines són les fonts de finançament del grup? La quota anual que paguen totes les sòcies o si ens toca el número de la Loteria amb el que participem. Més que rebre, donem, com els donatius que fem cada any a entitats que ho necessiten o al Santuari de Misericòrdia al que vam donar un mural obra de Neus Segrià o el quadre de Pere Calderó, o enguany a La Marató de TV3. Quina és la vostra relació amb l’Ajuntament i amb les altres entitats? La relació és bona tant amb l'Ajuntament com amb entitats.

Tomàs Flix, president Club Filatèlic i Col·leccionisme

“Mai tens tots els segells” secretari a la Federació de Veïns de Reus. Què destacaria de la seva etapa com a director del club? Bàsicament, que estem molt units i els vuit membres de la junta anem a una.

Redacció

V

inculat des de sempre amb el món del col·leccionisme, des de fa dos anys que en Tomàs Flix, fill de Juncosa de les Garrigues (Lleida), ostenta el càrrec de president del Club Filatèlic i del Col·leccionisme de Reus, que l’any 2010 va celebrar el seu 75è aniversari amb un centenar de socis a les seves files.

DOreus 2.indd 16

Com li va venir l’afició al món del col·leccionisme? Des de sempre, m’ha agradat col·leccionar tot tipus d’objectes, com punts de llibre, postals, monedes, sobres de sucre, plaques de cava... Sempre hi he estat molt vinculat, i el fet de ser comercial tota la vida també m’ha ajudat a saber tractar a la gent, que m’ha portat a tenir algun càrrec a diverses entitats de la ciutat, com el de

Quines són les activitats que realitza el club durant l’any? Una de les activitats que realitzem regularment són exposicions de postals o mata-segells a diversos espais de la ciutat com al Centre de Lectura o al Casino Olimpo. Destacar també el segell anual commemoratiu que fem amb diversos personatges relacionats amb Reus. Properament, teniu previst celebrar un acte commemoratiu a la ciutat? Així és. El proper dia 20 d’abril a

les 20 h a la Sala Anton Borrell de l’Ajuntament es presentarà el llibre-catàleg ‘100 mata-segells de Reus i el Baix Camp’. I el dia de Sant Jordi es posarà a la venta al hall de l’edifici consistorial. Per a l’ocasió vindrà una persona de Correus a matasegellar el llibre abans de vendre’l.

n

'100 mata-segells de Reus i Baix Camp' és el darrrer llibre editat.

Parlant de l’Ajuntament, què tal la relació amb l’administració? Mai hem tingut cap problema. Com que, personalment, no sóc de cap partit sóc amic de tothom, que és la millor manera d’anar per tot arreu. Compten amb algun tipus d’ajuda o subvenció?

Ben poca cosa, la veritat. Ens ho financem pràcticament tot nosaltres amb les quotes dels socis i altres tipus d’ingressos atípics. Però, en general, ho anem trampejant com podem. I la relació amb la Llotja i la Borsa del Col·leccionista? La veritat és que hi estem bastant al marge. De tant en tant, fem alguna exposició, aprofitant que tenim un espai propi, a part d’anarhi dos diumenges al mes a les trobades de col·leccionistes. Quin diria que és el segell que és la joia de la corona de la seva col·lecció? Un que és molt preuat però que no és de la nostra col·lecció és un de 1850, o un altre de 1950 del viatge que va fer Franco a les Illes Canàries, del qual es va fer una tirada molt curta i està molt buscat.

16/04/12 19:20


DO

17

2a quinzena - Abril 2012

DOENTITATS

Cisco Navais, president Colla Gegantera de Reus

“Els gegants estaven abans que Prim i Gaudí”

cedida

Redacció

C

inc parelles de gegants que representen els cinc continents i que són Patrimoni Festiu de Catalunya, fan de la Colla Gegantera de Reus una entitat de cinc estrelles a la ciutat amb una gran tradició i reconeguda i estimada arreu. Cisco Navais n’és el seu orgullós president. Quines són les seves funciones com a president de la colla? Bàsicament, comprovar que tots els gegants estiguin bé, però, sobretot, que les relacions entre l’entitat i l’ajuntament siguin bones. Dit en unes altres paraules, barallarme amb els polítics (riu). Per sort,

els nostres gegants son Patrimoni i el Mercadal és plaça gegantera, i això ens ajuda molt en les negociacions. Són 207 anys d’història i això pesa molt. Què tal les relacions amb el nou consistori? Com a canviat recentment, tot és nou. A l’anterior govern sabíem com tractar-lo, però aquest encara no. Ja hem tingut alguna reunió amb l’alcalde i, de moment, em refio del que m’ha promès. Se li donarà un marge de temps perquè compleixi les seves promeses, però si no les compleix anirem a tots els mitjans. Els gegants són apolítics i no es deuen a cap polític ni a cap partit.

Sempre ha estat vinculat al món geganter? Més de 30 anys. Tota la vida i he fet de tot. I mira que el meu pare, quan li vaig dir que volia ser geganter, em va castigar una setmana (riu). Si no arribo a entrar, aquesta entitat no seria el que és, ja que he fet que canviï i que ara l’entitat estigui vivint la millor època en quant a la gent amb la que comptem. No sortim tant com abans a nivell internacional, però la feina ja està feta. A l’entitat compteu amb una mena d’escola per aprendre l’art geganter? En què consisteix? Els membres més petits de la co-

lla, des dels 8 fins als 14 anys, tenen els ‘gegantons’, una rèplica a escala dels gegants per tal que aprenguin a portar-los i fer els moviments pertinents. La meta és arribar a portar a l’Indi, que no és fàcil, perquè no només roda, sinó que també balla, com tots els gegants. Qui pot formar part de la colla? Tothom que en tingui ganes, però, qui vulgui formar-ne part, que tingui en compte que hi ha cinc anys de llista d’espera. A més, tots els candidats hauran de passar una mena de prova on els passo l'escàner (riu). Jo sóc un enamorat del Gegants de Reus i de seguida detecto si algú és vàlid o no.

Què tal la relació amb les altres colles? En general bé, però sempre et portes millor amb unes que amb les altres, perquè sempre hi ha enveges. Els Gegants de Reus són de Reus i de ningú més, i això hi ha gent que sembla que no ho entenguin. I els gegants estaven abans que Prim i Gaudí. Quines són les necessitats que teniu com a colla? Els Gegants tenen perruquera, modista, joier... I tot això, necessita un manteniment anual. Per tant, necessitem ajuda econòmica en aquest sentit. Igual que pel que fa a les trobades, que poden ser més humils, però no es poden perdre.

Salvador Espriu, 3, 3-1 · 43201 Reus 605 879 129 · 659 997 093

DOreus 2.indd 17

16/04/12 19:20


18

2a quinzena - Abril 2012

DOEMPRÈN

DO

"un emprenedor s'ha de rodejar de persones que t'animin I t'incentivin a tirar endavant amb els projectes"

Jordi Bladé, soci-consultor 2GT Group / conseller delegat Grupo Utega

“Un emprenedor ha de ser arriscat” ser arriscat i prendre les decisions a partir de la lògica. I si tens un perfil emprenedor, també és molt important saber rodejar-te de persones que t’animin i t’incentivin a tirar endavant amb els projectes.

JS

L

licenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un Programa de Desenvolupament Directiu a l’escola de negocis IESE, Jordi Bladé es va iniciar al món empresarial dins el sector bancari, però de seguida va veure que estava fet per al sector auditoria i va treballar durant anys al Grup Borges de Reus. La seva experiència com a director comercial en el sector de la fruita seca el va portar a ser, actualment, conseller delegat al Grupo Utega i soci-consultor a la seva consultoria 2GT Group.

Quines han estat aquestes persones a la teva vida i com les definiries? Els meus ‘gurús’ en el món de l’empresa i l’emprenedoria han estat, per una banda, Jaume Llopis, actual professor a IESE, que al llarg de la seva carrera professional ha assumit càrrecs d’alta direcció al Grup Borges, Nestlé o AGF Unión-Fénix, i el definiria com una persona audaç; per altra banda, José Manuel García Toyos, soci-president de Gestión de Marcas y Productos, que el definiria com a intel·ligent; i, per últim, Enrique Uriarte, director del Grupo Utega, com el soci ideal.

En què consisteix la teva feina com a consultor? Des de 2GT Group, juntament amb el meu soci, Joan M. Diu, el que fem és treballar per la direcció de les empreses, analitzant i resolent els temes prioritaris que afectin els responsables del negoci, des de temes estratègics i de gestió, fins a àrees operatives com vendes, màrqueting i finances. Com a consultora, representem a nivell de la província de Tarragona a Business Angels Network Catalunya (BANC), una institució privada que posa en contacte inversors privats (‘business angels’) i emprenedors que cerquen finançament per al desenvolupament dels seus projectes empresarials.

Parlant del Grupo Utega, format per Uriarte Iturrate S.L., empresa dedicada al sector de la fruita dessecada, i Frutos Secos de la Vega, dedicada, tal com indica el seu nom, als fruits secs. En què consisteix la teva feina allà? Sóc el conseller delegat i, sobretot, em dedico a temes d’importació i exportació, obrint mercats a tot el món, que em porta a viatjar molt. Està clar que des del despatx poca cosa fas. Un s’ha de moure. Aquesta feina m’ocupa el 50% del meu temps.

n

"Tarragona és una província que no està en el mapa de l’emprenedoria i hem de fer perquè això canviï" A quin target empresarial va dirigida aquesta tasca d’intermediaris amb BANC? Sobretot, a empreses que fa poc que han iniciat la seva activitat, les anomenades ‘star-up’, ja que els inversors amb els que treballem volen entrar en un negoci de recent creació, participar activament de la ges-

DOreus 2.indd 18

JS

tió en la fase inicial i, arribat el moment, si escau, sortir-ne. Per tant, l’inversor no només aporta diners, sinó també coneixement.

Els inversors el que busquen són projectes amb rendibilitats altes i amb possibilitat de desenvolupament a nivell internacional.

Quin és el vostre àmbit d’actuació? Treballem tots els sectors, però últimament treballem molt amb noves tecnologies i noves energies.

Com veus la província a nivell d’emprenedoria? La veritat és que Tarragona és una província que no està en el mapa de l’emprenedoria i el que

nosaltres intentem des de la nostra consultoria és que que això canviï, però costa, ja que no hi ha esperit emprenedor, perquè no s’incentiva. Creus que un emprenedor neix o es fa? Per ser emprenedor s’ha de tenir un perfil concret, sobretot ha de

I l’altre 50%, la consultora? No, exclusivament, ja que estic amb un projecte immobiliari a Brasil, que m’ocupa un 25% del meu temps. Per tant, l’altre 25% restant és per a la consultora. Ja et queda temps per a la teva vida personal? La veritat és que sí, ja que he trobat un punt d’equilibri entre la meva vida personal i professional. I la meva família sap que sempre hi sóc, a no ser que estigui voltant pel món (riu).

16/04/12 19:20


DO

19

2a quinzena - Abril 2012

"el reus està treballant molt dur durant tot l’any i es mereix el millor, gràcies al Santi Castillejo i el seu equip"

DOENTREVISTA

Josep M. Nogués ex-jugador Reus Deportiu i ex-entrenador Nàstic de Tarragona

“Sóc un boig del futbol” Què destacaries de cada una d’aquestes facetes professionals viscudes? Com a jugador em va faltar poder jugar a Primera Divisió, que hagués donat la vida per fer-ho, perquè era la meva il·lusió. En canvi, altres companys del Barça com en Calderé, Rojo o Moratalla sí que ho van fer. En canvi, com a entrenador, molts d’ells no han arribat i jo he tingut la sort de fer-ho, entrenant al Betis.

Jordi Sardiña

B

arceloní de naixement i tarragoní d’adopció, Josep M. Nogués va començar la seva carrera professional al segon equip del FC Barcelona per passar després a ser jugador del Reus Deportiu, quan en Salvador Batlle era el seu president. En la seva etapa ja com a entrenador va passar pel Nàstic de Tarragona on va aconseguir l’ascens històric a Primera Divisió, després de quasi 30 anys, i, posteriorment, després de cinc exitosos anys a Andalusia, va ser-ne el seu director esportiu en una de les èpoques més convulses que ha viscut l’equip tarragoní, marxant per establirse com a professional independent.

n

"Els dos anys al Reus van ser magnífics, en els quals vaig fer molts amics"

Obligat parlar del Barça. Què n’opines d’aquest equip i de l’època d’or que està vivint? Tots els que ho estem vivim som uns afortunats. El Barça actualment és el millor equip del món i això no només ho dic jo, ho diu tothom.

Com et va venir l’afició pel futbol? Pel meu pare. Des de petit, ja anava a veure o jugava 10 o 12 partits cada cap de setmana. Com que tenia el condicions físiques apropiades el meu pare, que es pensava que seria el Messi d’ara (riu), em va donar totes les facilitats per dedicar-m’hi. Un jugador de futbol neix o es fa? Jo crec que es porta dins. Jo, per exemple, tinc dos fills, i a un d’ells li encanta i juga al futbol i l’altre, en canvi, no el vol ni veure. Encara que ho vegis a casa, has de servir o t’ha d’agradar. Quins records guardes de la teva etapa com a jugador del Reus Deportiu? Molts bons records, ja que van ser un dos anys magnífics, en els

JS

quals vaig fer molts amics amb alguns d’ells encara em veig. I després de ser entrenador i director tècnic del Nàstic, com veus la seva situació actualment? Ara, lluny de comentar la situació del Nàstic, és moment d’ajudar-lo des de la política del silenci, que és el que he practicat des de que vaig sortir de l’equip. El Nàstic està lluitant molt per salvar la categoria i això és el més important.

I la del Reus? El que està fent el Reus té molt mèrit, i més després del la mort d’en Jordi Pitarque, que va ser un cop molt dur per a tots, i de les dures condicions econòmiques. S’ha de reconèixer que, malgrat tot, l’equip ha treballat molt dur durant tot l’any i es mereix el millor, gràcies al Santi Castillejo i el seu equip. A això també ajudaria molt que l’afició anés cada cop que hi ha partit al camp a donar recolzament al seu equip.

Tu tienda Apple en Reus Más de 25 años a tu servicio Todos los productos Apple Asesoramiento para tus programas Toda la asistencia técnica que necesitas, en un único lugar.

Jugador o entrenador? Sense cap mena de dubte, jugador. Si t’agrada el futbol és com es viu més, ja que com a entrenador tens unes limitacions. Per molt que tu des de la teoria ho facis bé, el jugador no ho expressa bé, fracasses com a entrenador. També es pot donar el cas contrari, i aquesta és la vessant més ingrata del futbol. La teoria és una cosa i la pràctica una altra ben diferent. Aquí és la diferència bàsica entre jugador i entrenador.

Quins són els teus objectius professionals a curt termini? La primera opció és tornar a les banquetes que és on em trobo més a gust i on em puc realitzar millor com a professional dins el món del futbol. Reus o Tarragona? Un professional com jo està obert a tot. Conec els dos equips i, sigui on sigui, el més important és que estic carregat d’il·lusió, ja que estic enamorat de la meva professió. Sóc un boig del futbol i el fet que et puguin donar una càrrec on poder desenvolupar-te professionalment en aquest àmbit és un privilegi.

Nuevo iPad

No te quedes sin el tuyo Espectacular pantalla Retina Cámara iSight de 5 Mpx Conexión inalámbrica superveloz

Plaça del Victor, 7 • REUS • 43202 • Tel. 977 338 584 www.gestiomatica.es • info@gestiomatica.es

DOreus 2.indd 19

16/04/12 19:20


20

2a quinzena - Abril 2012

DO

el restaurant 'arrels' ofereix qualitat i bon servei

DORESTAURACIÓ

al centre de la ciutat

Joan A. López / Adelina Calderón, propietaris ‘Arrels’

Enòloga

Mercè Castre

L’arrel de la cuina clàssica

DESCOBRIR LA CONCA Començaré avui un llarg passeig a través de diferents vins i caves de la Conca de Barberà que d’alguna manera m’han captivat, ja sigui pel producte, per la manera de fer o per la història que hi ha darrera. Faig a mode d’introducció un breu recull vitícola d’aquesta comarca que tenim tan propera però és la nostra gran desconeguda.

Redacció

E

l mes de febrer passat, el restaurant ‘Arrels’ de Reus, situat al carrer d’en Vilar, número 5, va complir quatre anys com una de les ofertes gastronòmiques de més qualitat i amb més bon servei del centre de la ciutat. Joan A. López i Adelina Calderón són els seus propietaris i ‘alma mater’ d’aquest restaurant de referència.

Quin és el fet diferenciador del restaurant ‘Arrels’? Des del primer moment, vam tenir

clar que no volíem ser un restaurant de menú més. La nostra fórmula és oferir ‘el plat del dia’, que normalment és peix o carn, que és un producte de primeríssima qualitat i amb un preu molt ajustat. A part del ‘plat del dia’, que es pot trobar més a la vostra carta? La carta està dividida en tres parts. Una primera part, que serien el que nosaltres anomenem ‘divertiments, que són plats per picar i compartir; una segona part, on trobem una sèrie de plats, que

tot i no ser molt abundants, que, si es vol, també es poden compartir; i, per últim, una tercera part en la que trobem els plats clàssics de la cuina tradicional, com els plats de peixos, carns, arrossos, que canviem un parell de cops a l’any, estiu i hivern. Com veus el món de la restauració aquí a Reus? Crec que, actualment, està vivint un bon moment, respecte al ‘boom’ de la restauració. Hi ha molta oferta i molt diversa, i això és molt bo per al sector. Hi ha una iniciativa per tirar endavant una associació de restauradors a la ciutat que seria una molt bona idea per anar tots a una. Què opines d’iniciatives del sector com el ‘Ganxet Pintxo’? És una bona manera per promocionar-te i que la gent conegui més locals de Reus.

DOreus 2.indd 20

L’inici vitivinícola de la comarca es remunta al segle I a.C amb l’arribada dels romans, tot i que seva història està estretament lligada al monestir de Poblet. Durant l’època medieval els monjos cistercencs van impulsar el conreu de la vinya i l’elaboració de vi. En monestir es conversa un celler d’estil gòtic del segle XIII. Amb l’aparició de la fil·loxera va néixer l’esperit cooperativista i el 1894 es construí la cooperativa de Barberà de la Conca seguit d’altres cellers modernistes anomenats “catedrals del vi”. Va ser aquesta la primera cooperativa de Catalunya i d’Espanya.

sota el nom de la DO Conca de Barberà. Una bona part de la producció és de vi base cava quedant-se una petita part per a caves elaborats a la comarca i la majoria de litres van cap a la principal zona productora al Penedès. La varietat de raïm autòctona i característica és el trepat de la que s’obtenen vins i caves rosats frescos i afruitats. Tradicionalment s’ha conreat en blanc parellada i macabeu i per vins negres ull de llebre i garnatxa. També hi ha les varietats foranies que s’han adaptat al clima i el sól com ara el chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i el syrah. La tendència actual de la comarca és mirar de potenciar el trepat, no només elaborant vins i caves rosats frescos i afruitats sinó que s’està elaborant en negre aconseguint bons resultats. A banda de cellers familiars de tradició i cooperatives centenàries trobem iniciatives com el primer Viver d’Empreses Vitivinícoles que es troba en funcionament des del 2007 a l’antiga Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, algun dia parlarem d’aquest viver i d’alguns dels vins que s’elaboren. Anirem endinsant-nos en un viatge vitivinícola apassionant on podrem descobrir aquesta comarca i alguns dels seus productes.

La producció vinícola de la Conca no és gens menyspreable però tan sols aproximadament el 10% s’embotella

16/04/12 19:20


DO

21

2a quinzena - Abril 2012

DORESTAURACIÓ DODECUINA

Petit timbals de salmó farcit amb cremos de formatge i alvocat

Flash Beach Club,

CEDIDA

el nou concepte de chillout Una de les novetats del renovat restaurant Portofino de Salou és el seu nou espai chillout, l’anomenat Flash Beach Club, un espai on poder-se relaxar abans o després de sopar, prenent els millor còctels i escoltant la millor música. El restaurant Portofino, situat al Passeig Jaume I de Salou, fa molt anys que és un referent del món de la restauració de la Costa Daurada. Recentment, ha iniciat una nova etapa amb un renovació integral del local i incorporant un

nou equip de professionals. Dins les novetats d’aquesta recent inaugurada temporada, el restaurant Portofino, ha incorporat un nou espai, anomenat Flash Beach Club, un chillout que farà les delícies d’aquells que es volen relaxar prenent una copa i escoltant música. La carta de begudes destaca especialment per una àmplia selecció de còctels i combinats, on destaquen per sobre de les altres les variades receptes de gintònics.

Cuiner

Toni Alonso

meva àvia em deia: “Fillet, de porc o de senyor, se’n ve de mena”.

Convencional vs. Alternatiu Fa dos dies, en ple més de març, tot escoltant les grandiloqüències gastronòmiques d’un conegut de coneguts, vaig recordar que de nen la

DOreus 2.indd 21

“Ahir vaig tenir convidats i, evidentment, els vaig cuinar jo –deia l’amic- amanida tèbia de fredolics amb cansalada, calamar fresc saltat amb llagostins i una escuma de mores al kirsch…” Quina pena –vaig pensar-, tot fora de temporada!”, i vaig recordar l’àpat que el dia abans havíem gaudit a casa: carxofetes al caliu, vieires amb calçots a la planxa i condonyat casolà fet per la mare… Deliciós, temporal i de proximitat…

Ingredients: 200 gr. salmó fumat 250 gr. formatge cremós Philadelphia 1 alvocat 2 cogombres amb vinagre 1 piquillo per complement del plat buqué d'enciams tomàquet cherry i per coronar una mica d'alfals Preparar el farcit, formatge, cogombre ben picadet i piquillo, condimentar amb herbes i sal al gust. Fer rotllets, farcir i embolicar, muntar amb quatre timbals petits i la guarnició, amanir amb vinagreta de mostassa. BON PROFIT!

Tot plegat, quelcom ha fallat en algun punt de la nostra educació, quan com incapaços d’entendre l’abisme qualitatiu entre els conceptes ‘convencional’ i ‘alternatiu’.

DOLECTURA

DESPRÉS D'UN BON ÀPAT

Per què ha de ser ‘alternatiu’ el que va carregat de criteris de qualitat com orgànic, sostenible, humà, just, selectiu i local? És aquest el futur que volem per als nostres fills? Jo practico intercanvis de proximitat i consumeixo productes de temporalitat… I tu?

16/04/12 19:20


22

2a quinzena - Abril 2012

DO

CLASSIFICATS ImMoBILIàRIA

compres vàries 4 reformes llar 5 tarot 6 amistat 7 altres 9

1

COMPRA VENDA LLOGUER TRASPÀS

borsa TREBALL

2

oferta DEMANDA

MOTOR

3

de 3 dormitoris. Totalment moblat i reformat. Cuina equipada. Segon pis sense ascensor. Per entrar a viure. PREU: 400€ 977 311 999

COMPRA VENDA LLOGUER

ImMoBILIàRIA

1

venda - REF. OTA 748 C. DR VILASECA. Pis en venda de 4 dormitoris. Menjador i cuina grans. Parquet. Ben decorat. Assolejat. Zona comunitaria ajardinada. Céntric. A 50 m de la plaça de les Oques. PREU: 212.000 €. OTA IMMOBILIARIA 977 311 999 - REF. OTA 740 CR. ANTONI GAUDI. PIS EN VENDA O LLOGUER de 4 dormitoris, 2 banys. Assolejat. Ben consevat. Parquing inclòs. PREU VENDA : 185.000 €. LLOGUER: 550 €. 977 311 999 -REF. OTA 743 PASSEIG SUNYER. Pis en venda de 3 dormitoris, 2 banys, aprox. 135 m2. Cuina nova i gran. Parquet. Aire acondicionat. Totalment reformat. Exterior amb bones vistes. Parquing. PREU: 275.000 €. 977 311 999 -REF. OTA 747 ZONA AV SANT BERNAT CALBO. Dúplex (150 m2) + solarium (aprox. 50 m2) EN VENDA O LLOGUER de 3 dormitoris, 3 banys. Parquet. Zona comunitaria amb piscina. 2 places de parquing incloses. PREU VENDA:248.000 € PREU LLOGUER: 750 €. 977 311 999 -REF. OTA 732 CR. ANTONI DE BOFARULL. Pis en lloguer de 4 dormitoris (1 suite). 2 Banys. Semi-moblat. Bona distribució. Tot exterior. Assolejat. Bones vistes. Parquing inclòs. PREU : 600 €. 977 311 999 -REF. OTA 729 CR. ALCOVER. ZONA CARREFOUR-JUTJATS. Pis en lloguer

DOreus

INSERTEM LES TEVES OFERTES DE FEINA

GRATUÏTES

- REF. OTA 721 AV PERE EL CEREMONIOS. Àtic en lloguer de 3 dormitoris totalment reformat. Semi-moblat. Terrassa. Assolejat. Tot exterior. PREU: 530 €. 977 311 999 - REF. OTA 724 PL. DE LA SANG. Pis en lloguer de 3 dormitoris sense moblar. Tranquil, céntric. Tot exterior. PREU: 450 €. 977 311 999 -REF. OTA XALET URB. EL PINAR. Espectacular xalet en venda. Terrenys de 2000 m2. Casa de 500 m2. Magnífica zona ajardinada amb piscina, barbacoa, sauna, jacuzzi. Bona orientació. Molts extres. PREU A CONSULTAR. - XALET DE 211M2 “AIGUESVERDS”+ Parcela de 700m2. PREU: 390.000€. Telf. 647491250 / 977342385. www.arturmartigi.com - “BELL PARK” - Pis de 145m2, 5 hab., 2 banys, Cuina ind., Menjador de 35m2. PREU: 240.000 €. Telf. 647491250 / 977342385 C. CAMPOAMOR – Pis de 150m2 impecable, 4 hab., 2 banys, parquet, cuina ind., menjador 35m2, parquing i traster. PREU: 300.000 €. Telf. 647491250 / 977342385. ÀTIC DE 150M2 A Z. NILOGA, 2 terrasses, 4 hab., 2 banys, cuina ind. gal., menjador de 30m2,. Exterior. PREU: 190.000 €. Telf. 647491250 / 977342385. C. BERTRAN DE CASTELLET, Pis de 150m2, impecable, 4 hab., 2 banys, cuina individual, menjador de 24m2, Parquet. PREU: 185.000 €. Telf. 647491250 / 977342385.

info@DOreus.com

ÀTIC DE 110M2 + 80M2 DE TERRASSA, 4 hab., 2 banys, parquing. Z. SANT BERNAT CALVO. PREU: 190.000 €. Telf. 647491250 / 977342385. C. MIGDIA, PIS SEMINOU DE 109M2 AMB PARKING, 4 hab., 2 banys, Piscina i Pista de paddle. PREU: 205.000 €. 647491250 / 977342385. ÀTIC DE 80M2 + TERRASSA DE 25M2 A PEU, 3 hab., 1 bany. Parquing. PREU: 140.000 €. 647491250 / 977342385. PIS DE 80M2 RIERA MIRÓ, 3 hab., 1 bany. Terrassa. PREU: 60.000 €. Telf. 647491250 / 977342385. Piso Cambrils puerto, 3 hab., 90mtrs, piscina, parking. 220.000 €. Tlf.670760269. Casa adosada Cambrils, 154 mtrs, 3 hab, garaje, jardin, solarium, 2 baños, buena situación. 165.000 €. Tlf.670760269. Apartamento Cambrils puerto, 2 habts dobles, piscina,parking subterraneo, terraza con jardin, zona verde de 1000 mtrs a 200 mtrs playa. 159.000 €. Tlfn.670760269. A 80 mtrs playa cambrils-vilafortuny, 2 hab, parking, totalmente reformado. 129.000 €.Tlfn.670760269.

DOreus ENVIA'NS ELS TEUS ANUNCIS CLASSIFICATS info@DOreus.com

DOreus 2.indd 22

Estudio cambrils-vilafortuny, gran terraza,trastero, parket, totalmente equipado. 75.000 €. Tlfn.670760269. Cambrils la dorada apartamento, 2habts, piscina y zona deportiva. 113.000 €. Tlfn.670760269. Apartamentos Cambrils playa primera linea con vistas a partir de 130.000 €. Tlfn.670760269. DUPLEX EN VENTA DE 140m2 Cuina de luxe, Banys de disseny, 3 hab. Vistes a mar i montanya. Parquet. AA per conducte, calefacció. 2 parquings opcionals. 295 000 € Negociables. Forma de pagament. Telf.: contacte : 610524124 - 665524275

JEEP GRAND CHEROKEE CRD LIMITED Motor 2.7cc de 163 cv, A/T, E/E, D/A, C/C, Climatitzador, Ordinador, Seients calefactables. Telf.. 977 316 099. MERCEDES ML-280 Motor 3.0 cc. De 190 cv, A/T sequencial de 7 veloc., E/E, D/A, C/C, Climatizador, DVD, Navegador. Telf.. 977 316 099. MERCEDES SLK 280 Motor 3.0 cc. De 231 cv, A/T sequencial de 7 veloc., E/E, D/A, C/C, Climatitzador, Navegador. Telf.. 977 316 099 o info@ rocautosport.com.

reformes llar

5

TAROT

JOSEP MARQUÈS De 8 a 20 h.

806 50 10 14 Passeig Prim, 27 b. REUS

MOTOR venda

3

MERCEDES R 320 CDI Motor 3.0 cc de 225 cv, A/T, Climatitzador, E/E, C/C, D/A, Sostre pano., 6 plz, Navegador, Xenó. Telf. 977 316 099 o info@rocautosport.com. VOLKSWAGEN TOUAREG V6 TDI Motor 3.0 cc de 224 cv, A/T, E/E, C/C, D/A, Climatitzador, Sostre solar a/t, Navi, Sensors. Telf.. 977 316 099. MITSUBISHI MONTERO DI-D INVITE Motor 3.2 cc de 160 cv, E/E, C/C, D/A, Climatitzador, Tracc. Super select. Telf.. 977 316 099 o info@rocautosport.com.

FreCalGas S.L. instal·lacions i reparacions de gas, calefacció i fred.Rapidesa i qualitat. Telèf. 625133722. frecalgas@gmail.com. FreDoLlum - instal·lacions i reparacions de electricitat i fontaneria.Ràpid i econòmic. Telèf. 685169259. jcobre@ hotmail.com. MANTENIMENTS, REPARACIONS I ARRANGEMENTS DOMÈSTICS. Portes blindades, panys de seguretat, electricitat, intal·lacions a la llar, mobles, etc... TEL. 607 84 16 83.

altres

9

SUBARU IMPREZA Motor 2.0 cc de 150 cv, E/E, C/C, D/A, Climatitzador, Ordinador., Tracc. 4x4 Per més información. Telf.. 977 316 099.

Institut de bellesa CEL. Tractaments facials i corporals. No tanquem al migdia.Telèf. 977340854. institutcel@gmail.com.

SEAT EXEO Motor 2.0 cc de 140 cv, E/E, D/A, Climatitzador, C/C, Llums Bi-xenó, Barres sostre.Telf.. 977 316 099.

Treballs de jardinería. Experiencia en podes, plagues etc.Manteniment i instal.lacions de regs. Telèf. 626856252. jmsenan79@hotmail.com.

CITROEN C4 VTS HDI Motor 2.0 cc de 136 cv, E/E, D/A, C/C, Climatitzador, Sensor de llum, pluja i aparcament. Telf.. 977 316 099.

Tallers Mont-Camp. Mecànica de l’automòbil i tot tipus de vehicles.Pressupostos sense compromís. Telèf. 977826519. tallersmontcamp@gmail.com.

BMW X5 Motor de 3.0 de 184 cv, A/T sequencial, E/E, D/A, C/C, Navegador, Xenon. Telf.. 977 316 099 o info@rocautosport.com.

Perruqueria JOSEPA. Unisex. Llarga experiencia. Tel. 977344395. josepa@hotmail.com

16/04/12 19:20


DO

23

2a quinzena - Abril 2012

DOAGENDA SONS

Cinema

19.04.2012 Cinema dins el cicle ‘La literatura de la fe’ Biblioteca Central Xavier Amorós

Crític Cinematogràfic

CINEFÀGIA

AGENDA

3

7

6

2

5

9

8

4

7

1

9

2

6 1

8

3

1

6 5

2

3 8

2

9

4 1

8

1

9

3 7

4

5

4

5

7

3

8

1

1

9

4

3

5

8

2

6

2

2 5

7 6 4 3

1

2

7 8

9

6 7

7 3 8 5 6

4

3

8 1

6

4

5 2

9

6

7

7

3

2

4

6

8

8

5

1

7

2 9

8 4 3 9

4

5

1 3

6

9 1

3 4 5 8 1

2 6 9

7

9 2 6 5 7

8

5

1

7 8

2

3

4

8 7 1 9 6 2 3 7

9 4

5 2

4

5

6 8 3 1

8 1 4 5 7 3 3 6

1 5

2 9

2

9

4 6 7 8

SOLUCIONS

5

sory_h@hotmail.es

Soraya Hernandez DOreus 2.indd 23

4

Siempre he pensado, que todo lo que ocurre es resultado de alguna relación entre causa y efecto, y por lo tanto, se debe a algún motivo subyacente, en otras palabras el hecho de estar escribiendo hoy en este diario, se debe a mi inquietud permanente de transmitir mis pareceres u opiniones sobre cualquier tema sea de actualidad o simplemente de experiencias vividas a lo largo de mi existencia, pero sobre todo a la confianza que ha depositado en mi una buena amiga, y demás ejecutiva de este novedoso diario. Confío en poder plasmar de forma simple y directa todas esas cosas que muchos pensamos, pero pocos decimos, y compartir con todos vosotros esos pequeños momentos que muchas veces por ser tan breves no valoramos, y cuando deparamos en ello, ya es demasiado tarde para disfrutarlos, y quiero pensar que podre lograr a travez de mis comentarios en DOreus, llenar un pequeño espacio en vuestros momentos de soledad sea por decisión propia, o por no tener con quien compartirla.

Des de sota terra i mitjans dels 80 la música mes extrema que mai surt a la llum que sempre està en un públic minoritari ple de força i odi, el 'GRINDCORE', estils de música ràpids i extrems derivats del punk i Hardcore amb lletres sobre temes polítics socials i directes a la cara, dins de les produccions Do it Yourself (fes-ho tu mateix) i Musical Destruction. Adrenalina per les venes, Sons ràpids i veus guturals i cridaneres dins de uns riffs de guitarres greus i brutes ,el baix corrosiu, bateries amb blast beats, això son els ingredients del GRIND, a la nostra zona del Baix camp també tenim aquest genere de soroll amb grups com Mixomatosis, Turronizer, final Cunt, Serrando Codos, Cannibal Motivation, PxUxSx, Gallumbo Grinder, Audiorrea (RIP)... sota els comandaments dels pares Napalm Death i Carcass dels UK que son els que varen infectar el planeta amb este tipus de soroll esquizofrènic i Moshero, els seus dissipi-les estan reflex ant les paraules Grindcorianes per terres rurals Catalanes. Edicions Auto produïdes o en segells discogràfics que no miren els diners si no la satisfacció de produir i distribuir un estil de musica per propi plaer, un dels segells del baix Camp

6

Aló Gente!

Grindcore (Underground Music)

9

La pel·lícula dels noranta, almenys pel que fa a les seves xifres i rècords de nombre d'Oscars, pressupost i recaptació en taquilla, va depassar totes les expectatives. Vam anar a veure efectes especials i ens trobem amb una magnífica, i molt ben explicada, història d'amor que ens commovia i convenci... Quan, en això, va arribar l'iceberg. Llavors patim amb la tragèdia de la romàntica parella, encara que evidentment sobrava el Zane pegant tirs, mentre un espectacle èpic ens deixava bocabadats i ens humitejava les nines. La resta és història.

Músic

Mr. Cinèfag

Marc Cabildo

Conferència

INFECCIO UNDERGROUND PRODS. Dedicat a grups de Grindcore, Gore Grind, Noisecore, power violences i Hardcore. Entre centenars de segells per a tot arreu del mon dins del Grind. No existeix un lloc concret per fer un concert de aquest estil , ja sigues Pub, Café Bar, Casa Okupada, Sala de concerts, al Propi Carrer, en una granja, un local de a saig... a qualsevol lloc es apta per treure la adrenalina dins de esta musica. El sistema de promoció es fa per uns mateixos , mig ansant boca a boca , correu ordinari, Internet, Flyers i en alguna que altre emissora de Radio en algun programa especial per aquest estil que son molt pocs. Alguns Mini festivals DIY que es monten per el Estat son Grindcore Ring (Palència), Porno Gore Garri Extreme fest. (Barcelona), Infeccio Grind Fest (Tarragona), Brutologos fest (Palencia). Un món nou per a molts dins d'un mateix mon, encara que no molta gent no entengui aquest estil, o no ho vulgui entendre aquí estarem nosaltres per fer el nostre crit de protesta dia a dia.

Literatura

17.04.2012 Club de lectura d’autors locals amb Magí Sunyer Biblioteca Central Xavier Amorós

17.04.2012 A les 19,30 h Sala d'Actes AMICS DE REUS conferència a càrrec del Dr. MORDECHAI BEN ABIR, amb el tema "ISRAEL VISTA POR UN HIJO DE CATALANES".

18.04.2012 A les 17,15 h Sala d'Actes Amics de Reus Presentació del llibre "LA CUINA DE LES GANXETES 2012". Activitat promoguda per l'Associació de Dones Ganxetes.

18.04.2012 A les 20 h Sala d'Actes Amics de Reus Conferència a càrrec de Mn.JOSEP BOFARULL, amb el tema "50 ANYS DE L'INICI DEL CONCILI VATICÀ II". Activitat promoguda pel Grup Joan XXIII.

19.04.2012 Presentació del llibre ‘Cor de jazz. Homenatge a Jaume Juan’ Biblioteca Central Xavier Amorós

19.04.2012 Nova sessió del cicle ‘El document del mes’ l’Arxiu Municipal 19.04.2012 A les 20 h Sala d'Actes Amics de Reus VIDA I OBRA DE JORDI PERE CERDÀ, premi d'honor de les Lletres Catalanes, traspassat l'any passat, a càrrec de MARIA DOLORS VALLVERDÚ TORRENTS. 25.04.2012 A les 17,15 h Sala d'Actes Amics de Reus xerrada amb el tema "PUBLICITAT I DONA", a càrrec de la Sra.ISABEL MARTÍNEZ. Activitat promoguda per l'Associació de Dones Ganxetes.

20.04.2012 Presentació del llibre ‘Narcolèpsia' Biblioteca Central Xavier Amorós

Música

21.04.2012 Concert de la Lira Ampostina Teatre Bartrina 22.04.2012 Mishima: ‘L’amor feliç’ Teatre Bartrina 25.04.2012 A les 20 h Sala d'Actes Amics de Reus, RECITAL I CONCERT DE SANT JORDI, a càrrec del GRUP DE LECTURA I DECLAMACIÓ i del COR MESTRAL, ambdós del Centre d'Amics de Reus. 26.04.2012 Concert de Camerata XXI: 400 anys en una hora Teatre Bartrina 28.04.2012 Fito Luri en concert: ‘Entrepans i mandarines’ Teatre Bartrina

30.04.2012 L’Holocaust dels jueus catalans Biblioteca Central Xavier Amorós

Exposició

Fins el 28.04.2012 Exposició d’obres dels alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Gabriel Ferrater Centre d’Art Cal Massó Fins el 6.05.2012 Exposició de quadres de Rosa Vadrí El Círcol

Presentació

20.04.2012 Presentació del llibre ‘Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos. Priorat, Terra Alta, Ribera d’Ebre’ Centre d’Art Cal Massó

Festes

‘Pensar en rosa’, mostra de treballs fotogràfics sobre tot allò ‘rosa’ Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR)

Festival

24.04.2012 Taller: Camps de Treball Oficina Jove del Baix Camp

Taller

21.04.2012 III Trobada de Corals Infantils Plaça del Mercadal 29.04.2012 Festival Primavera Eslava 2012 Teatre Fortuny

27.04.2012 Taller: Màgia Creativa Casal de Joves

Jornades

17.04.2012 Nova sessió del cicle ‘Testimonis’ amb la mestra Cori Bach Arxiu Municipal de Reus

Teatre

21.04.2012 Estrena de ‘Mequinensa’ Teatre Fortuny

SUDOKU 3

9

6 4

5 2

8

5

3

1 6

6

8

3

2

6

7

7

7

1 4

7

6

3

1

1

2

1

1 9

3

8 6

3 4

7 2

4

8

8

7 8

4

6

9

6

7

6

9 7

9

9

3

9

4

8

1

7 8

7

2

5

2

1

6 6

3

5 8

16/04/12 19:20


DO

24

2a quinzena - Abril 2012

DOCONTRA

El grup barceloní presenta el seu nou disc , 'l'amor feliç', el proper diumenge 22 d'abril al teatre bartrina

Mishima

“Actuar al Bartrina és un luxe” Jordi Sardiña

M

ishima, un dels grups revelació de la nova escena musical catalana actual, actua el proper diumenge 22 d’abril al Teatre Bartrina per presentar el seu nou disc ‘L'Amor Feliç’. DOreus ha parlat en exclusiva amb en David Carabén, el seu líder i ‘alma mater’, perquè ens expliqui que podrà veure i, sobretot, escoltar el públic reusenc. Com definiries el nou treball de Mishima, ‘L'Amor Feliç’? Crec que la millor manera de definir-lo és dir que és el sisè disc de Mishima. Amb això vull dir que segueix en la línia del nostres anterior treballs, ja que tenim un segell i el públic espera un tipus de cançons i lletres, i els donem el que ens demanen perquè se segueixin identificant amb nosaltres i amb el que fem. Potser la més gran diferència amb els anteriors discos és que és més complex temàticament parlant, però musicalment estem en la mateixa línia. Quina està sent la resposta del públic des de que vau editar el nou disc? La veritat és que està sent molt bona. Bona mostra d’això és que està sent el disc més venut de la nostra discografia i que les entrades per als primers concerts de la gira de presentació s’estan venent molt bé.

Noemí Elias

DOreus 2.indd 24

Us considereu més una banda d’estudi o de directe? Sincerament, on podem donar-ho tot és en directe, ja que és on ens podem expressar més globament. La música en directe és la millor

manera de fer música, ja que passa per tot el cos i demana dels cinc sentits. En canvi, gravada només passa per les oïdes i es perd gran part d’informació. El concert a Reus és un dels primers de la vostra gira. Per on voltareu més? La idea és voltar per tot el territori català i, fins i tot, més enllà com València o Madrid. De moment, ja tenim lligats uns 20 concerts per al propers mesos, que no està gens malament per començar.

n

"La millor manera de definir el nostre nou treball discogràfic, 'L'Amor Feliç', és dir que és el sisè disc de Mishima" Què espereu del concert al Bartrina? La mateixa bona acollida que vam tenir en el seu dia, quan vam venir amb la gira de l’anterior disc. Realment, actuar a un espai com el Bartrina és tot un luxe i el seu públic és meravellós. Creus que el panorama musical català està vivint una bona època? Realment, estem vivint un bon moment musical, però encara falta molt per dir que estem vivint una bona època. Creativament, hi ha moltes propostes, però comercialment només funcionen unes poques. S’ha de crear indústria per assegurar el futur de la música feta a Catalunya i en català. Només d'aquesta manera podrem dir que la música en català no és un fenomen sinó una realitat.

16/04/12 19:20

DOreus 2  

Diari quinzenal gratuït de Reus.

Advertisement