Issuu on Google+

Associació de Concerts de Reus CULTURA

POSANT MÚSICA a la ciutat PÀG. 20

Núm. 16 1a quinzena Febrer 2013

w w w. d o r e u s . c o m

d.o. de pit

100% AUTÈNTIQUES DE REUS

DOreus núm 16.indd 1

l’ajuntament abandona el projecte de metrovacesa El consistori revoca la concessió per incompliment dels terminis

PÀG. 6

ENTITATS

ACTUALITAT

PÀG. 14

EL COL·LEGI D’ADVOCATS EN PERILL PÀG. 19

24/01/13 18:20


DOreus núm 16.indd 2

24/01/13 18:20


DO

3

1a quinzena - Febrer 2013

Volem llegir la teva veu,

DOEDITORIAL

la teva opinió compta... info@doreus.com

El cartell de la polèmica Com cada any i com és tradició, cada Carnaval de Reus, organitzat per la Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval, comporta una polèmica en relació al cartell guanyador del concurs. Aquest any no podia ser una excepció i el cartell ha provocat un rebombori considerable degut a que l’obra en qüestió mostrava els pits d’una noia, que no és ni de Reus. Més allà de la polèmica i de les susceptibilitats que hagi pogut provocar el cartell ja retirat, des de DOreus volem trencar una llança en favor de la llibertat d’expressió i la creativitat en l’art i la cultura, proposant una versió alternativa del cartell, que ocupa la portada d’aquest número, on l’actriu pornogràfica reusenca, Bibian Norai ens ha ofert el seu bust perquè l’obra sigui original i, sobretot, de Reus de Reus. No deixem que un cartell, o uns pits, en aquest cas, ens amarguin la festa. Visca el Carnaval!

DOdepit

Tan de bo pogués portar màscara tot l’any...

Aquí i allà A l’hora de fitxar personal, els de Telefónica no van a l’Inem o a les borses de treball com tothom sinó que van directament als jutjats a veure qui ha tingut la cara més dura i qui l’ha fet més grossa. Si voleu treballar a Telefónica cobrant un bon sou només cal enviar els antecedents penals i llestos. Dins el mateix sac hi tenim gent i casos com els ‘senyors’ Duran i Lleida, Rato o Urdangarín. Ja ho veieu, aquí i allà, allà i aquí, a tot arreu les ponen. Per resumir-ho de forma concisa i breu, torno a utilitzar una de les paraules del meu avi Miquel i que és una de les meves preferides, un ‘putiferi’. I nosaltres paguem. “Gracias por llamar a Movistar”. De nada, Antoni, Rodrigo, Iñaki, de nada...

Cambios en 2013 en la seguridad vial Con los cambos en la seguridad vial presentadas para este año, a los alumnos se les pedirá que sepan donde están y que conozcan distintos dispositivos del vehículo, para su utilización, algo ridículo y con ganas de fastidiar más el examen, ya que cada marca y modelo de vehículo los tiene en diferentes posiciones o lugares, prefiero que digan que es para ‘suspender’ a más alumnos en el examen. Lo que sí deberían de hacer y sería muy positivo es, enseñar a tener responsabilidad con un volante en las manos, no se trata de mover las manos y los pies para conducir, se trata de saber dónde, cuándo y cómo se deben de mover, pues hay carreteras que se puede circular perfectamente a 100 y más, y otras u otros tramos que a 50 es excesiva esa velocidad por las características de la vía. Hemos de ser los conductores los que sepamos en cada momento como controlar el vehículo con prudencia, responsabilidad y respeto a los demás. En cuanto a las autopistas a 140, lo veo aceptable, son vías que se puede correr, pero no para que se utilicen más y las concesionarias tengan mayores ingresos. Para que sean más utilizadas, que bajen el precio de los peajes en lugar de subirlos, y verán que pronto las autopistas se llenan de vehículos.

Marcel Aragonès

Manuel Barberá

DOpètals

Sinó la porto ja!

Déun'hiDO

Cartes al director

La campanya del CNL a les xarxes socials perquè els seus alumnes convidin a la població a millorar el seu català. Per això estan les xarxes socials i per molt més. I en català!

Els acudits tenen tots 'animus iocandi'

Els serveis de neteja, sisplau? La merda se’ns menja... PR

La decisió de l’ajuntament de revocar la concessió de Metrovacesa. Reus no tindrà centre comercial però sí ‘mamotreto’... Per temps.

Edita: Bold Media, SL

DOreus no es fa responsable dels continguts dels articles i missatges publicitaris dels anunciants. És permesa la reproCap de Redacció: Jordi Sardiña ducció total o parcial d’aquesta Disseny i maquetació: Bold Media, SL publicació, sempre que se citi la procedència. Els preus que apareiRedacció: 605 802 464 xen als anuncis són vàlids exceptuInfo / Publicitat:648 580 848 / 659 997 093 ant errors tipogràfics. Prohibida la reproducció total o info@doreus.com parcial de qualsevol anunci del diari sense autorització prèvia i per Tirada: 18.000 exemplars escrit de l'editor. Dipòsit Legal: T-0054-12

El servei de bus a demanda a un cost reduït de Reus Transport a Mas Carpa. Bona iniciativa però que arriba tard. Feia temps que es reclamava i no només en aquesta línia.

Directora: Pepa Rabassa

Distribució: COSTA direct

www.twitter.com/ DiariOpinioReus

DOreus núm 16.indd 3

www.doreus.com

www.facebook.com/ diaridoreus

La mort del Dr. Enric Aguadé, metge i senderista, i Medalla de Plata de la Ciutat. Ens deixa un gran metge i un gran excursionista.

La polèmica del cartell del Carnaval. Tot i no ser originals, val més ensenyar els pits que amagar la vergonya.

24/01/13 18:20


4

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOACTUALITAT

Bus sota demanda Redacció

incorpora la parada de Mas Carpa posa en contacte l’usuari que vol agafar el bus amb el Centre de Control, des d’on s’avisa el conductor de la línia perquè en sortir de l’Aeroport s’aturi també a Mas Carpa.

L

’empresa municipal de transport urbà, Reus Transport, ha engegat un pla pilot a Mas Carpa que permet oferir un servei de bus a demanda a un cost reduït: l’usuari ha d’avisar des de la parada 10 minuts abans de l’hora de pas prevista perquè l’autobús de la línia es desviï i s’aturi al barri. Per fer possible aquest innovador servei de transport a demanda, la parada de Reus Transport a la urbanització Mas Carpa incorpora la tecnologia necessària per comunicar en temps real amb el Centre de Control Central de Reus Transport i AMERSAM. Des del mateix monòlit, els veïns que vulguin agafar l’autobús per desplaçar-se fins al centre de la ciutat només cal que pitgin un

DOreus núm 16.indd 4

Mor Enric Aguadé

Per evitar un mal ús del servei, l’usuari s’haurà d’identificar en el moment de fer la trucada des de la parada.

CEDIDA

botó per avisar 10 minuts abans de l’hora prevista de pas perquè el bus de la línia 50 –la línia de l’Aeroport– s’aturi a Mas Carpa. De tornada, el viatger ha d’avisar al conductor de l’autobús perquè pari a Mas Carpa. El sistema de comunicació que

Aquest sistema pioner de transport a demanda està pensat per parades o barris amb pocs usuaris i permet ampliar el servei a un cost reduït, optimitzant els recursos d’una línia regular, en aquest cas, la que uneix l’Aeroport amb el centre de la ciutat. La línia 50 presta el servei des de les 8 del matí a les 8 del vespre, aproximadament; de maig a setembre, l’horari s’amplia fins a les 11 de la nit.

CEDIDA

Redacció El Dr. Enric Aguadé i Sans va morir el passat dilluns 14 de gener a l’edat de 92 anys. Aguadé (Reus 1920- 2013), va ser reconegut l’any 1995 per l’Ajuntament de Reus amb la Medalla de Plata de la Ciutat per la seva trajectòria com a metge en exercici a Reus des de 1948, i, especialment, per la seva vinculació en l’àmbit de l’excursionisme i, concretament, en el camp del senderisme, que el va portar a la publicació de nombrosos treballs. El doctor Aguadé ha estat guardonat amb múltiples distincions, com les insígnies d’or de la Diputació de Tarragona, de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, la medalla de Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, el premi Humanisme i esport de Barcelona. També el trofeu de la Federación Española de Montaña pels seus 25 anys de dedicació als Senders de gran recorregut o la Creu de Sant Jordi.

24/01/13 18:20


DOreus núm 16.indd 5

24/01/13 18:20


6

1a quinzena - Febrer 2013

DO

La revocació de la concessió comporta la confiscació

DOACTUALITAT

de les garanties, de 218.962,36 i 1.839.000 euros

Adéu a Metrovacesa El NO de la responsabilitat En primer lloc denunciem que Metrovacesa ha incomplert en diverses ocasions les seves obligacions i que el principal problema rau en el tipus contracte que es va signar entre l’operadora i l’Ajuntament. Un contracte tou, sense cap mena de seguretat en l’execució del mateix, ni blindatge contractual que no salvaguardava els interessos de la ciutat. En aquest punt demanem a l’equip de govern que exigeixi responsabilitats. En més d’una ocasió Ara Reus ha demanat informació sobre l’assumpte de Metrovacesa i el silenci ha estat l’únic argument que ha donat l’equip de govern. Aleshores, no és de rebut que ens demanin un vot favorable sobre un assumpte que ni vam votar en el seu dia ni en el que a dia d’avui l’equip de govern no ens ha fet participar de cap mesa de negociació ni informativa.

JS

Redacció

L

’ajuntament revoca la concessió a Metrovacesa, una vegada la pròpia empresa concessionària ha comunicat que no podrà finalitzar les obres del centre comercial en el termini fixat i que, per tant, no podrà executar el contracte segons els termes acordats.

La resolució del contracte, avalada amb informes tècnics i jurídics, posa fi a al procés de diàleg que l’ajuntament ha ofert a l’empresa concessionària per reconduir i trobar una solució a la finalització de les obres. En aquest sentit, l’ajuntament va requerir a l’empresa en dues ocasions a reprendre les obres, aturades des de juny de 2011.

Una vegada finalitzi l’expedient, la revocació de la concessió comportarà la confiscació de les garanties, de 218.962,36 i 1.839.000 euros, aportades per l’empresa; la reclamació de danys i perjudicis; la recuperació del ple domini de l’immoble; i la possibilitat que s’iniciï un nou procediment perquè altres operadors executin un nou projecte.

Preocupació de futur Com a presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, entitat que integra una part important dels comerciants de la ciutat, aquest col.lectiu té el dret a estar informat del tema Metrovacesa, i des dels inicis no ha estat així. Han passat 6 anys, s’ha canviat el Govern Municipal i seguim igual. M’he assabentat pels mitjans de comunicació, que hi hagut un ple extraordinari per decidir rescindir el contracte amb Metrovacesa, contracte del tot favorable a l’empresa. Recordar que es va encarregar un estudi d’impacte del Centre Comercial vers el comerç de la ciutat, estudi que mai s’ha fet públic pel resultat, resultat negatiu llavors, per tant ara seria molt més negatiu. Sí que va ser positiu el preu que es va pagar. Em fa vergonya dir la quantitat. Em sembla bé, si és per resoldre el fracàs actual, però estic preocupada pel futur! Perquè després què? Buscaran un altre operador, per fer el mateix o un projecte semblant? Senyors, el moment actual és molt diferent, el comerç tradicional de Reus està agonitzant, no crec que li benefici tenir més competidors, només cal apropar-se a una ciutat veïna i observar el que els ha passat, amb el que havia de ser la seva salvació. La solució no la sé, per això hi ha els assessors, els càrrecs de confiança, els economistes, gent preparada, que segur entenen que el comerç cada any ha anat perdent el 20% de la seva facturació, i tot i així no s’ha prés cap mesura per ajudar-nos, com fer un pla estratègic pel comerç, una bonificació en els impostos, etc. Tot i així, des de la Unió de Botiguers, seguirem treballant per promocionar la ciutat, la nostra ciutat, seguint treballant amb il.lusió, esperant que arribin temps millors, i com a mínim esperem que els nostres representants també defensin el nostre comerç, que tant a costat a moltes generacions arribar al nivell que ara té.

No trobem correcte l’actuació del PSC de trobar-se el mateix dia del Ple municipal amb els representants de Metrovacesa. Denunciem la poca capacitat de gestió i de negociació que ha tingut el govern amb l’empresa operadora. Mai han volgut fer tractes amb Metrovacesa i han deixat passar el temps en perjudici de la ciutat. El repte més important de la legislatura era desencallar la negociació amb Metrovacesa i ho han estat capaços de fer-ho. Ara haurem de fer front a un litigi carregat d’incògnites sense data de caducitat i un cost de 20 M€ que no sabem com ho pagarem els ciutadans de Reus. Denunciem que el Sr. Carles Pellicer hagi afirmat tenir un Pla B fa una setmana i reconegui que no cap alternativa lligada. Que es podia haver contemplat la possibilitat d’acceptar 1,6 milions d’euros i modificar el contracte obligant a finalitzar l’obra del centre comercial i d’oci del Parc de Sant Jordi. Que degut al canvi de la situació econòmica global ens podíem emparar en ‘rebus fic estandivus’ que no és més que la possibilitat d’alterar i/o modificar la contractació administrativa. Per tant la clàusula ‘rebus sic stantibus’ “és el remei al desequilibri patrimonial que l’alteració de les circumstàncies contractuals comporta en cas d’una extraordinària modificació de l’entorn contractual”. Que l’1,6 milions d’euros que oferia Metrovacesa segueix sent un xifra més alta que la segona oferta que més alta que en el seu dia es va presentar al concurs d’adjudicació de l’obra del complex comercial. Que existia un acord entre l’actual govern i Metrovacesa per finalitzar l’obra amb un tercer operador i pagar només el 50% de l’obra que s’aprofités. Que ambdues propostes van esser acceptades per membre de l’actual govern i alguns tècnics però que totes elles foren desestimades per la cúpula de l’actual govern. Que mai s’ha consultat a la ciutat quina opinió mereixia l’arribada de Metrovacesa i/o la incoació de l’expedient de revocació a l’empresa Metrovacesa. I sobretot perquè Ara Reus està convençut que només des de la cooperació, la voluntat de l’avinentesa i el diàleg s’hagués solucionat aquest assumpte amb Metrovacesa.

Ara Reus

Leonor Bartolí. Presidenta UBR

DOreus núm 16.indd 6

24/01/13 18:20


DO

7

1a quinzena - Febrer 2013

“als centres cívics donem una oferta molt àmplia per a tots els públicS,

DOENTREVISTA

tenint en compte sempre l’economia personal”

Àngels Tello regidora Participació i Ciutadania

“Casa nostra és la casa de tots” Frase: “Buenas tardes!” (per evitar un renec) Llibre: ‘Los pilares de la Tierra’ de Ken Follet (pendent) Pel·lícula: ‘Matrix’ Cantant: Eros Ramazzotti Plat: Foie Beguda: Xampú (més llimonada que cervesa)

la ciutadania participés en els nostres projectes, com els consells sectorials, i, la veritat, és que han funcionat i estan funcionant molt bé. Nous canals com Internet i les Xarxes Socials... Així és. Hem potenciat aquests canals, per una banda, per informar a la ciutadania de tot el

un tast de tots els cursos que hi organitzem. I, la veritat, és que va ser tot un èxit i molta gent s’hi ha apuntat. Per això, a part de donar una oferta molt àmplia per a tots els públics, també tenim en compte l’economia personal en aquests moments difícils i oferim preus molt assequibles i amb facilitats en el pagament.

n “Als centres cívics, donem una oferta molt àmplia per a tots els públics a preus molt assequibles i amb facilitats en el pagament”

JS

Jordi Sardiña

L

a regidoria de Participació i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, tal com indica el seu nom, està centrada en què els ciutadans participin en tots aquells temes socials que poden ser del seu interès pel bé propi i del col·lectiu al que representen. Àngels Tello és la responsable que totes les polítiques engegades des de la seva regidoria arribin a bon port i el ciutadà tingui cobertes les seves necessitats i expectatives. Quin balanç feu des de la regidoria de la feina feta fins ara? Des del meu punt de vista, el balanç és molt positiu. Des del primer dia, hem treballat per la ciutat, escoltant en tot moment

Xarxa dels Centres Cívics

les necessitats de la ciutadania i intentant donar solucions a tot el que podem, dins de les nostres possibilitats. Sempre hem tingut i tindrem les portes obertes per a tothom. Casa nostra és la casa de tots. Quina ha estat la resposta per part de la ciutadania en general?

I de les entitats, concretament? Tot el que hem fet amb elles i per a elles ha funcionat molt bé. La seva resposta, en tot moment, ha estat molt positiva, i sempre ens demanen més. I això és molt bona senyal.

n

“Des del primer dia, hem treballat per la ciutat, escoltant en tot moment les necessitats de la ciutadania i intentant donar solucions a tot el que podem, dins de les nostres possibilitats”

Molt bona, ja que ens ha arribat que està contenta amb el que fem i com ho fem. I això és gràcies al gran equip de professionals amb el que comptem i les eines i recursos que tenim al nostre abast que ens fan més fàcil la

En relació a les polítiques de participació, com han funcionat? Hem hagut de fer una gran tasca de difusió, tant a través dels canals tradicionals de comunicació com els nous canals, per tal que

Centre Cívic del Carme Plaça de la Patacada, 10 Tel. 977 010 051 cc.delcarme@reus.cat

Tel. 977 010 026 cc.llevant@reus.cat

Centre Cívic Llevant Carrer Cel Gomis Mestre, 10

DOreus núm 16.indd 7

feina i podem complir amb les expectatives.

Centre Cívic Mas Abelló C/ Mas Carpa, 4 Tel. 977 010 030 cc.masabello@reus.cat

que fem des de la regidoria i, per l’altra, per tal que la ciutadania pugui expressar en tot moment el que pensa i transmetre tot el que fa, des de la seva entitat o associació. Com està funcionat el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)? Realment bé, ja que està tenint una molt bona acollida per part de les dones de la ciutat. El servei legal i psicològic que oferim conjuntament és molt complet i professional, i les usuàries n’estan molt satisfetes, donant resposta a tot el que podem ja sigui a través d’entrevistes personals o tallers i xerrades en grup.

Recentment, s’han presentat les noves activitats del Centres Cívics... Sí, fa uns dies es va fer una jornada de portes obertes perquè tothom qui volgués pogués fer Centre Cívic Mestral Av. Barcelona 6 Tel. 977 010 039 cc.mestral@reus.cat Centre Cívic Migjorn C. Riera de l’Escorial, s/n

Quins són els cursos que han tingut més bona acollida i entre quin tipus de públic? Sobretot els monogràfics relacionats amb la cuina i la gastronomia, fotografia, balls, relaxació; i el públic és més aviat jove, d’entre 25 i 30 anys. Pel que fa als temes de solidaritat, cooperació i sensibilització... Tenim acords amb ONG i organitzem xerrades, col·loquis, exposicions per parlar i donar a conèixer aquests temes a tota la ciutadania. El que volem es posar en contacte tota la societat civil perquè s’ajudin mútuament. Quines són les línies de treball que us heu marcat per a la resta de la legislatura? Comptem amb els consells sectorials que detecten les mancances que hi ha, i s’engeguen els projectes necessaris per tal de cobrir-les. Tel. 977 010 032 cc.migjorn@reus.cat Centre Cívic Ponent Av/ dels Països Catalans, 106 Tel. 977 010 044 cc.ponent@reus.cat

24/01/13 18:20


8

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOCOMARCA Cambrils

Castellvell

Nou mapa d’aparcaments

Modificació de les normes subsidiàries del planejament L’ajuntament, en sessió extraordinària de data 17 de desembre de 2012, va aprovar per majoria absoluta l’aprovació inicial de l’expedient de modificació puntual de normes subsidiàries de planejament urbanístic vigent referent a l’art. 166 que regula les condicions d’utilització del sistema d’espais lliures. El que se sotmet a informació pública pel termini d’un mes, mitjançant edicte inserit en un diari de major publicació, al tauler d’anuncis, en el BOPT i al DOGC.

Almoster Aprovació dels pressupostos

cedida

Governació ha presentat a les associacions de comerciants i de veïns un nou mapa de mobilitat que reordena les zones d’estacionament.

Les principals novetats afecten el barri de l’Eixample platja i l’Eixample poble, ja que la regidoria cerca facilitar places d’aparcament per als residents i

crear unes zones que permetin estacionament durant mig dia a preu reduït. Ambdues accions es tradueixen en crear la zona verda taronja, que permetria estaci-

onaments de mitja estada per fer gestions més llargues. L’objectiu prioritari és reduir el trànsit rodat d’ambdós barris i contribuir a la dinamització comercial.

En la sessió ordinària del ple del passat 8 de gener es va presentar la plantilla i el pressupost per l’any actual. Tant el capítol d’ingressos com el de despeses pugen 1.210.195,29 euros. Entre les principals actuacions previstes hi ha la redacció del POUM amb un pressupost de 80.000 euros, el manteniment del servei d’escola bressol i les inversions en creació de nous espais esportius per persones de diferents edats com ara unes pistes de petanca, de bitlles catalanes o una pista de skating. També el pressupost manté una partida per subvencionar les activitats de les entitats del poble.

La Selva del Camp

Alveolus, associació en defensa i millora del territori i patrimoni El passat diumenge 20 de gener, a Santa Llúcia, es va fer la presentació de l’entitat Alveolus. Alveolus és una associació que lluita per la defensa i per la millora del territori i del patrimoni. En l’acte de presentació, Alveolus va fer difusió de l’amenaça que suposa, per als veïns del terme de l’Albiol i dels altres municipis propers, l’anunciada expansió de la pedrera d’Alcover. A més a més, els propers 27 de gener i 3 i 10 de febrer, de 12 a 14 h de la tarda es pot veure a Santa Llúcia una exposició de fotografies sobre l’afectació del territori per part de la pedrera la Ponderosa (1965-2012).

DOreus núm 16.indd 8

24/01/13 18:20


DO

9

1a quinzena - Febrer 2013

DOSALOU

CÓS BLANC La Festa Major Gran de Salou De nou us torno a presentar i a convidar a participar a la Festa Major d’hivern de Salou, que és la celebració festiva més característica, tradicional i genuïna de la nostra vila. Una festa que ha estat organitzada per la Regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament, que ha comptat amb la participació de les regidories d’Infància, Joventut, Acció Social i Seguretat Ciutadana, però sobretot amb la col·laboració indispensable de més de 50 entitats salouenques i les 29 colles del Cós Blanc. A les quals, des d’aquí, vull agrair a totes elles la seva feina, la seva implicació i la seva complicitat amb la festa i amb la ciutat de Salou, perquè enriqueixen el nostre patrimoni cultural, social i festiu. Perquè la festa gran d’un poble ha de ser també això: un reconeixement a la societat civil i a la seva altruista activitat; i un reconeixement a aquesta forma de fer i de ser, on tots junts compartim i gaudim d’allò que plegats i a través de les entitats anem creant i construInt com és la nostra identitat cultural i social, que és el reflex del nostre esperit i la nostra ambició. Fruit de les diverses voluntats i del treball, anem dibuixant i projectant la nostra festa com un referent, on tothom i cap i on tothom hi és benvingut. Per tant, la festa són uns dies destinats a viure més junts tot compartint alegria i les nostres il·lusions, a sentir-nos més orgullosos de pertànyer al nostre poble i identificar-nos col·lectivament; en poques paraules, a reafirmar i projectar que som un poble unit i cohesionat. I per això us convido a sortir al carrer amb els salouencs i les salouenques, i a conviure amb els familiars, els amics, els veïns i els coneguts; i a compartir amb tots ells aquestes estones d’alegria i diversió que ens convida i proporciona la Festa Major de Salou.

Pere Granados Carrillo Alcalde de Salou

DOreus núm 16.indd 9

24/01/13 18:20


10

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOCOLUMNES No puc més… Després de més de mig any llegint el vostre rotatiu, m’he decidit a escriure-us perquè... No puc més! M’explico. Tot i que el vostre mitjà és molt digne i la informació que publiqueu és, en línies generals interessant, s’ha de reconèixer que, tot i vendre-us com un mitjà independent, deixemho que ho dubti. Em refereixo especialment a les entrevistes als regidors de l’ajuntament que publiqueu. No em puc creure que el que escriviu és el que realment us han dit, ja que la majoria de polítics de la ciutat no saben ni parlar i vosaltres els feu parlar molt bé. No cal dir noms però alguns dels regidors que han passat per les vostres pàgines semblen llicenciats en no sé quantes coses, quan en realitat ben just saben on tenen la mà dreta i l’esquerra. Per tant, us aconsellaria que fóssiu realment objectius i publiquessis el que us diuen de la forma més literal possible, sense ‘floritures’ i ‘tal com raja’. Ja que no us deveu a ningú no entenc per què no ho feu. És necessari fer la pilota tan descaradament? Tanta publicitat us fan? Pel que he vist, no massa i segur que us regategen el preu. Dit tot això, us voldria proposar el següent, si em permeteu: ser el vostre advocat del diable i acompanyar-vos de forma desinteressada en el vostre dia a dia per tal d’oferir la visió crítica que necessiteu per tal de ser un mitjà com cal. Proposta llençada! Ara us toca a vosaltres valorarho. Quedo a l’espera d’una resposta per part vostra, sinó em decebrieu encara més.

Un lector indignat

DOreus núm 16.indd 10

Integrisme religiós o polític. Quin us fa mes por? Porto més de vint anys viatjant pel Marroc i Algèria i us puc assegurar que només hi ha un fonamentalisme que em preocupa i no es pas el religiós, el qual esta perfectament localitzat en determinades àrees geogràfiques del nord d’Africa, de la mateixa Africa subsahariana i concretíssimes parts d’Àsia. Aquest integrisme salafista no abraça ni el 10% de la població i de les institucions dels pocs països on es permet la seva difusió. A mi em preocupa un altre tipus de fonamentalisme, en aquest cas polític, portat a terme per partits polítics amb gran suport social, que governen estats plurinacionals de la Unió Europea als quals volen imposar l’acceptació de normes de conducta per tal d’homogenitzar i sotmetre la població dels seus territoris sota un únic dogma polític, una mateixa cultura, una mateixa bandera, una mateixa educació, una única llengua i idèntica forma de finançament.

Reus, fàbrica d’avions Durant la guerra civil, la nostra ciutat va ser centre de producció d’avions de combat de la República. L’octubre de 1936 l’empresa CASA va traslladar la seva producció des de Getafe fins a Reus per protegir-la de la imminent entrada dels nacionals. El lloc triat va ser l’Escola del Treball d’on l’Ajuntament va fer fora estudiants i professors per habilitar-hi l’espai necessari, generant un enrenou popular considerable. Es va fabricar el model Polikarpov I-15, anomenat ‘xato’, que es feia pràcticament complet. Fins a començaments de 1938 en van sortir uns 60 avions, una quarta part del total. Tot i que havia de mantenir-se en secret, els avions es traslladaven pels mateixos carrers de la ciutat fins a l’aeròdrom.

I això si que es preocupant, si tenim en compte que hi ha territoris irreductibles, dins aquests estats templers, que volen sortir d’aquest pragmatisme centralista i esdevenir veritables estats, dotats d’una veritable llibertat política i, es clar, religiosa.

També existia una fàbrica de munició i un taller de reparació d’altres avions russos a la plaça de la Llibertat en uns edificis anomenats ‘El Picadero’, que després es van transformar en habitatges per a oficials de l’exèrcit de l’aire.

Abraham Rius

Eduard Bes

Advocat

Realitat augmentada Aquesta setmana sortia a la premsa que havien ‘pescat’ en Sergei Brinn, un dels fundadors de Google, probant un dels nous aparells de la companyia. Es tracta d’unes ulleres especials, se’n diuen de realitat augmentada. Més enllà d’haver caçat a una de les fortunes del món treballant, explicaré una mica la idea darrera d’aquest ‘artilugi’, perquè sembla que la cosa es posa

A la misèria, vas o et porten? Cadascun de nosaltres és el creador de la seva pròpia Realitat. Si la teva ment crea misèria, potencia misèria; si las teves paraules son de despit i ruïna tan sols pots obtenir més del mateix. Tu ets el conductor i responsable de la teva estàdia en el món. Les dificultats arriben per aprendre a superar-les. Si la vida t’ha portat per un camí difícil, només tu pots redirigir-la per al camí cert. Tu ets el forjador de la teva Realitat. Llavors, tens Pànic a la Misèria, et fa por l’escassetat? Superar el pànic a la penúria, ficar sense diners, pensar no tenir oportunitats, es per alguns cada vegada més abundant. Està prohibit tenir-ne. Solucionar-ho requereix d’un treball amb tu mateix. Has de donar-te l’oportunitat per considerar que les teves emocions sentin el “desig de merèixer el millor per a la teva vida”. El victimisme o sentiment de víctima, és una de les senyals que el negre fantasma de la por està envaint-te. Hi ha una paraula de set lletres que, quan la repeteixes, comença a donar claredat a l’estat d’abundància que desitges. Aquesta paraula és ‘gràcies’. Quan agraeixes per tot quant tens en aquest moment i pel que t’arribarà, comences a ser perceptible de totes les coses que l’univers t’ofereix cada dia. Donem Gràcies a Déu per obrir els ulls aquest dia d’avui, per poder respirar un dia més. Gràcies pel llit on dormo, per les situacions que semblen adverses; però em deixen saviesa. Gràcies Déu pel somriure que em va regalar aquesta persona que no conec. Gràcies Déu per tenir treball, pel menjar calent, per la tassa de cafè. Agraeix i, en poc temps, tots els teus desitjos començaran a materialitzar-se.

Josep Savall

Psicoterapeuta Ki Aureo - Centre Holístic

Un reusenc

de moda. El principi és senzill, és tracta d’enriquir o augmentar la informació del món real, que ens entra per la vista, amb informació obtinguda d’altres fonts com ara el propi Internet. Imaginem per un moment que tenim un parell d’aquestes ulleres. Sortim al carrer i ens les posem. Les ulleres porten una petita càmera que gravarà allò que veiem. Llavors, el sistema s’encarregarà de partir cada imatge en trossets petits, extreure informació del color, formes, etc. En definitiva, analitzar les imatges per intentar identificar els ob-

jectes que la componen (fanals, cotxes, motos, logotips...). La dificultat recau en identificar aquelles característiques que fan únic cada objecte. Un cop té aquestes dades comença del procés d’interpretació de l’entorn, de tot allò que veiem què és rellevant i que potser ens pot ser útil (cartells al nostre camp de visió, una ruta que per arribar a la feina segons l’estat del trànsit, botigues amb descomptes prop d’on som). Per últim, hem de poder visualitzar el resultat d’una manera atractiva/útil. Per això, aquestes

ulleres no són del tot transparents i permeten dibuixar certa informació sobre el mateix vidre (en forma d’una imatge tridimensional, un text, una senyal, etc). Probablement no tardarem gaire a veure pel carrer individus amb ulleres estrambòtiques i amb la mirada perduda, però la utilitat d’aquesta tecnologia no queda aquí: medicina/cirurgia, arquitectura, oci, publicitat i mil aplicacions més. Ja ho veurem.

Jaume Civit

Enginyer de Telecomunicacions

24/01/13 18:20


DO

11

1a quinzena - Febrer 2013

DOCOLUMNES COMPETENCIA EMOCIONAL= INTEL· LIGÈNCIA EMOCIONAL Quantes vegades hem pensat: “no puc fer res”, “no aprovaré mai l’examen”, “La gent no m’escolta mai”, “sóc un/a inútil”. Aquest malestar emocional se l’anomena competència emocional. Tots voldríem sentir-nos sempre alegres en comptes de tristos o enfadats. Tenir sentiments positius en comptes de negatius. La vida ens porta a sentir sentiments agradables i desagradables. La millor solució per afrontar-los és tenir educades les nostres emocions, tenir consciència, acceptar-les i gestionar-les. L’entorn on s’afavoreix, o no, el desenvolupament de les competències emocionals és la família. Els forts lligams emocionals faciliten que es pugui aprendre a ser emocionalment intel·ligents amb l’objectiu d’aconseguir viure tots amb més benestar. Per regular les emocions s’ha d’incidir en diferents moments del seu procés. Davant l’estímul que pot ser d’ordre intern o extern, la persona fa una valoració del mateix, té reaccions fisiològiques, cognitives i de comportament i ens porta a la conducta. Les emocions poden ser d’estrès, ansietat, por, tristesa, depressió, ràbia, alegria o plor, provocant inclús malalties. Per tant és molt important saberles gestionar per no portar-nos al descontrol i ser més feliços.

Època de canvis

Efectes del tacticisme

El futur de Catalunya i d’Espanya està ple de canvis en els propers dos-tres anys. Aquests canvis seran molt positius i sembla que, finalment, aconseguirem sortir de la crisi econòmica.

Pel convenient pacte a la Generalitat per treure endavant els pressupostos del 2011 certs regidors del PP van assolir llocs d’alta responsabilitat en certs municipis de Catalunya.

A nivell polític i en el cas concret de Catalunya, el mapa canviarà molt, ja que Convergència, amb o sense Unió, marxarà del poder abans d’esgotar la legislatura i entrarà una nova força política, que podria ser el PSC amb coalició amb un el PP o C’s, davant la qual ERC poca cosa podrà fer. A més del fet que el tema de la Independència del país desapareixerà de totes les agendes polítiques. I el mateix val per Reus i la política municipal, però amb un possible pacte entre PSC i ICV i CUP. Pel que fa a Espanya, el PP seguirà al govern fins esgotar la legislatura, però, tot apunta que tornarà el PSOE, amb noves cares i noves idees. En relació al futur de la monarquia espanyola, no hi haurà successió, i que la corona quedarà en segon terme, sense desaparèixer del tot. Per tant, podem dir que ens vindran uns anys molt bons i tranquils.

Josep Marquès Conxi Cañellas

Tarotista

Un temps després, i trencat aquest pacte-matriu al govern de la Generalitat, en alguns d’aquests municipis s’estan refent, o obrint al canvi, els pactes de govern als consistoris. En el mateix context de pacte per la governabilitat municipal, també des de llavors mateix, es troba l’Ajuntament de Reus. Carles Pellicer, de CIU, i guanyador de les eleccions a Reus, en el seu moment va descartar fer un govern en minoria i va apostar per l’estabilitat, amb Alícia Alegret, del PP. L’eficàcia de la gestió, el servei, l’economia i l’ocupació van serne els eixos programàtics. Des d’aquell juny del 2011 la situació a Reus, i general a Catalunya, i a l’Estat espanyol, no han permès que les perspectives veiessin la llum. Per tot això, no podem valorar si és bona o dolenta la decisió de l’Alcalde de mantenir l’acord de govern a Reus, el que si que podem remarcar pot ser que, llavors, regidors del PP van aconseguir més poder per tacticisme i que, ara, amb una nova realitat a Catalunya, el mateix tacticisme els pot anar deixant estrictament al poder obtingut amb els vots dels ciutadans.

Xavier Guarque

La radiodifusió a Reus

Antoni Panadès

Els meus començaments professionals van ser en emissores reusenques de les que guardo bons records. El primer director que va donar-me l’oportunitat de debutar fou el recordat Sr. Salvador Sedó, director de E.A.J.11 Radio Reus Cadena SER i després de dirigir uns anys l’emissora E.A.J. 30 Radio Ontinyent, vaig tornar a Reus a la recent inaugurada Radio Popular, essent director Mn. Enric Domènech; dos emissores, especialment la degana, que és de les més veteranes d’Espanya i que son l’historia viva de la ciutat. De la SER queden en la ment de tothom personatges inoblidables com el Sr. Corretger, Rodríguez, Pilarín Horta, Rebull, Tricaz i un llarg etcètera. En la Cadena COPE cal recordar a Xavier Pedrol, J.M. Constantí, Dolors Joanpere, Maria Bonet, Dolors Ferran, Mariola Tixé i els tècnics Bové, Martorell i Marcos Pamies; companys que compartirem la mateixa època. En l’actualitat, la radio continua en la vida reusenca i nous professionals, autoritats i responsables de la vida social i econòmica de la capital del Baix Camp, són tractats amb el mateix interès, però amb recursos i tècniques que aleshores no estaven al nostre abast, però malgrat les mancances, podem estar orgullosos d’haver donat un bon servei social, cultural i festiu amb il·lusió i professionalitat.

A la fila de davant, Jordi Costa, en acte d’inauguració presidida per Miquel Colàs i Robert Graupera, “exs” alcalde i governador civil, respectivament, i que treuen el cap per la segona fila.

En la segona fotografia son els de Radio Popular entrevistant a Marta Ferrusola, esposa del President Jordi Pujol, acompanyada d’empresaris emblemàtics com els Srs. Masdeu i Antoni Pont.

Pedagoga-logopeda- Centre Giravolt

DOreus núm 16.indd 11

24/01/13 18:20


12

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOESPECIAL

Carnaval, ca

...t’estimo! I és que a Reus, el Carnaval és molt estimat i així ho demostren tots els anys de tradició que dedicació de totes les colles que, actualment, a través de la Federació Reusenques d’Associacions de C 5

7 1

3

DOreus núm 16.indd 12

24/01/13 18:20


13

carnaval...

adició que porta aquesta festa omplint els carrers de la ciutat de gresca i xerinola, gràcies a l’esforç i la acions de Carnaval, i de forma desinteressada fan per divertir-se i divertir a tothom. 1. Autor desconegut /1908 / Arxiu Pere Martorell Jareño – CIMIR 2. Eduard Borràs Sotorra / 1916 / Fons Eduard Borràs Sotorra – CIMIR 3. Anton Pellicer / Anys 20 / Fons Carles Pellicer Punyed 4. Autor desconegut / Anys 30 / Fons Anton Vidal Colomines 5. Josep Maria Magrané Vernet/ Anys 70 / Fons Josep Maria Magrané – CIMIR 6. Josep Maria Ribas Prous / Anys 80 / Fons Josep M. Ribas Prous – CIMIR 7. Josep Maria Llauradó Asens / Anys 90 / Fons Josep M. Llauradó – CIMIR 8. Josep Aragonès Martorell / Anys 2000 / Fons Josep Aragonès Martorell - CIMIR

6

2

4

8

DOreus núm 16.indd 13

24/01/13 18:20


DO

14

DOESPECIAL

Pere Turellols president FRAC

“Defensem els cartells” Què destacaries de tot aquest temps com a president? La sort que hem tingut de poder celebrar el Carnaval cada any, tot i les darreres retallades. Aquest és la gran vàlua de totes les colles.

Turellols al fanal del Mercadal del primer pregó de la Democràcia.

U

JS

n any més, el Carnaval arriba a Reus i no està exempt de polèmica degut al seu cartell. En Pere Turellols, president, des de 2011, de la Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval, ja n’ha vist de tots colors durant tots aquests anys, i no només a nivell de la imatge gràfica de la festa.

any i que posen en perill la nostra festa.

Com es presenta l’edició d’enguany? En principi, bé, sobretot tenint en compte que hem pogut mantenir els mateixos actes que en edicions passades, malgrat les retallades que hem patit any rere

Enguany participen les mateixes colles que anys anteriors? Quina participació s’espera? Sí, més o menys, estem parlant d’unes 54 colles, i s’espera una mitjana de participació d’entre 4.000 i 5.000 persones.

Quin acte destacaries especialment? La commemoració del 35è aniversari de la recuperació del Carnaval després de la dictadura. És un acte que organitzem amb la Fundació Reddis i ens fa especial il·lusió pel que significa.

QUÈ ÉS EL CARNAVAL? “Sortir de la vida rutinària, dels problemes, l’alliberament de tots els mals moments, i un moment de retrobament i de compartiment de bons moments”.

Assoc. de Festes Cap De Suro

Què significa per a vosaltres el cartell? El cartell és el nostre fet diferencial i és un tema que sempre defensarem. Enguany, s’ha retirat perquè no complia amb totes els requisits legals, però, si compleix amb les bases, el defensem fins al final.

“Un retrobament amb els amics, sàtira, color, diversió, intentar superar l’any anterior, treballar tot un any amb la il·lusió de dissenyar vestits, carrossa, disfressar les estàtues”.

Llavors, el motiu de la retirada del cartell ha estat per qüestions legals? Així és, perquè, en el seu moment, ens van informar que si s’utilitzava com a imatge del Carnaval d’enguany tindríem problemes legals, ja que era un plagi i no complia amb la normativa de la utilització dels nusos en publicitat.

“Bon ambient, molta música, llum, menjar i beure per gaudir de la setmana més sonada de la ciutat”.

Si no hagués estat així, l’haguéssiu mantingut? Sense cap mena de dubte, ja que es va escollir democràticament entre tots els membres de la Junta.

Colla de Carnaval Titapum

Quin missatge voldries transmetre a la ciutadania? Sobretot que gaudeixin del Carnaval i que es deixin estar de polèmiques innecessàries.

As Cariocas Locas

Colla Carnaval Reddis “Gresca, gatzara, rialles, i molta diversió, tot concentrat en una explosió de color i música”.

“Reunir-nos amb una colla d’amics que molts d’ells, participen amb nosaltres al carnaval, i així gaudir tots junts”.

Colla Carnaval Esbart Santa Llúcia

El cartell Emprant dos mots prou actuals, diria que el cartell, sortosament retirat, del Carnaval de Reus, és cutre i friki. Afegiria, i ja dintre d’un català normal, que és lleig, barroer i de mal gust. Com ja saben fins a Papua i Nova Guinea, representa uns pits siliconats, d’un probable travestit que té la Rosa de Reus (o potser la de la Pastoreta) a la galta. I per postres està tret d’Internet, sense saber si té copyright o no! El curiós, però, és que qui ha posat el crit al Cel, no són els capellans, ni tant sols la gent de l’Opus, i poca gent de dretes ho ha fet. Han estat les esquerres, acompanyades d’un cor de ‘feminazis’ i senyores escandalitzades (o envejoses, ves a saber) i que igual fan ‘topless’ a la platja. Dit tot això, em pregunto, no diuen que al Carnaval tot s’hi val? No ho diu la mateixa paraula que és el triomf de la carn? Aleshores, perquè tan soroll? El que si sembla cert és que, aquests de la FRAC, tenen una espècie de diarrea mental. Idea que tenen, idea que caguen!

Enric Tricaz

Bibian Norai actriu pornogràfica

“Un cartell poc original” A

mb la polèmica suscitada pel cartell guanyador de l’edició d’enguany del Carnaval de Reus, organitzat per la Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval, que va haver de ser retirat, oficialment, per ‘plagi’ d’una imatge capturada d’Internet, l’actriu pornogràfica i stripper de la ciutat, Bibian Norai, va oferir els seus atributs com la nova imatge del cartell, argumentant que els seus ‘són originals i de Reus’.

DOreus núm 16.indd 14

Què opines del cartell retirat? Quan el vaig veure, el primer que vaig pensar va ser “quina poca originalitat”. Creia realment que era una broma. La majoria de gent el va trobar sexista i masclista, però jo només el trobava poc original i vulgar. Què hi ha del tweet que vas fer en el seu moment, “Què trist! Si la FRAC volia una foto de tetes, ja els hi hauria donat jo gratis. Al menys seria autèntica i de Reus”?

Només era per seguir la conya. Ho hagués fet encantada, però hauria suggerit que posessin alguna element d’atrezzo de Carnaval, perquè no quedés tan ‘soso’ i indiqués que fa referència a la festa en qüestió. El cartell no reflectia el que és realment el Carnaval. *Properament, publicarem l’entrevista íntegre que li vam fer a la Bibian Norai, parlant de tota la seva carrera i trajectòria dins el món de la pornografia

24/01/13 18:20


DO

15

1a quinzena - Febrer 2013

DORECORDS

Tombant amb Sant Antoni A Reus, com a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya, la festa de Sant Antoni ha estat una de les festes més importants del calendari festiu de l’hivern, sobretot durant el temps que la economia estava basada en l’agricultura i en molts oficis que utilitzaven la força de tracció animal com a mitjà de transport i de càrrega. Cada 17 de gener , després d’haver beneït els animals, era costum fer una desfilada, acompanyant la imatge de Sant Antoni pel tomb de ravals , acte que es coneix a tot el país com els Tres Tombs.

FOTO 1

Si durant el segle XIX i la primera part del XX la festa estava plenament consolidada, a mesura que la tracció de sang es va anar substituint per la tracció mecànica, la festa de Sant Antoni va anar perdent popularitat, fins que va acabar desapareixent .No va ser fins el 1981 que els Amics del Cavall del Baix Camp van recuperar la tradició.

FOTOGRAFIes Foto 1. Carruatge guarnit que va guanyar el primer premi a la festa de Sant Antoni de 1950, davant de l’ermita del Roser.

Foto 2. Carruatge que transporta la imatge de Sant Antoni, davant de l’ermita del Roser, el 17 de gener de 1948. Autor desconegut.

Autor desconegut. L’Abans. Fons Conxita Tàpias L’abans de Reus. Fons Família Robert-Roca

FOTO 2

DOreus núm 16.indd 15

24/01/13 18:21


16

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOSALUT Centre Oliva Gorgori

Reequilibrant la persona Redacció

D

es del 1983 a Reus hi ha el Centre Oliva Gorgori de teràpia morfoanalítica i tècniques corporals, que atén a les persones considerant-les com una unitat física, mental i emocional. El Centre Oliva Gorgori, situat al carrer Antoni Gaudí, 22, s’encarrega de tractar el dolor, identificant sempre el seu origen per poder-lo tractar correctament i aconseguir així un efecte antiinflamatori i terapèutic. Un dels principis bàsics del centre és tenir en compte l’alimentació per tractar i guarir els dolors,

Alimentació i envelliment de la pell

ja que els seus responsables consideren l’aliment com el primer medicament. Per aconseguir això, s’analitza la tolerància als aliments i quins són els que no s’assimilen correctament i perjudiquen l’organisme. També reequilibrem corporalment a la persona a través de treballs corporals on s’inclouen el tractament de les cadenes musculars, diferents tipus de massatge, diferents tècniques de respiració, o microestiraments amb el Mètode Mézières. El tractament de l’estrès i la tensió dels dolors és una altra de les especialitzacions del centre amb la finalitat de reequilibrar el to i la postura corporal. Al centre també es realitza la rehabilitació

del sòl pelvià mitjançant la qual es recuperen tots els problemes relacionats amb la pelvis, es treballa tota la musculatura del periné tant per enfortir-la com per relaxar-la, ja que amb el pas del temps i, sobretot, en el cas de les dones, ja sigui pels parts, postures hiperpresives, operacions, etc, es debilita. A part d’aquests tractaments, al Centre Oliva Gorgori també s’encarreguen de tractar casos d’incontinència urinària, d’incontinència de gasos i femta, la necessitat d’orinar molt sovint, l’estrenyiment o el prolapse urogenital, entre d’altres. I realitzem classes de pre i post part.

Diàriament esteu exposats a contaminació ambiental i/o a estrès continuat, per tant, esteu contribuint a la formació de radicals lliures, que en excés us poden ocasionar taques cutànies, arrugues, sequedat, etc. Sabeu quins són els nutrients que us poden augmentar la fermesa i també ajudar a atenuar el signes externs de l’envelliment prematur? En aquest cas, els antioxidants i els nutrients amb acció regeneradora són els que heu de potenciar per notar els efectes positius a la pell. A continuació us llisto els més destacats: Vitamina C: present en aliments com fruites cítriques, kiwi, fruits del bosc, maduixes, meló, pebrot, tomàquets, espinacs, bròquil, cogombre, etc., i també julivert i altres. A mes de presentar propietats antioxidants, també participa en la síntesi de col·lagen (manté la força i flexibilitat de la pell). Betacarotè: és conegut com a protector solar intern per excel·lència i es troba en hortalisses de color taronja com pastanagues i carbasses, verdures de color verd com bròquil, etc. Vitamina E: evita l’oxidació d’altres nutrients, cura i ajuda a mantenir la pell jove i sana. Els aliments rics són el germen de blat, llavors oleaginoses, cereals integrals, olis vegetals, fruits secs, entre d’altres. Seleni: treballa conjuntament amb la vitamina E i el betacarotè. Llevat de cervesa, cereals integrals, verdures i fruita seca són els aliments rics en aquest mineral. Polifenols: raïm i vi, té verd, cacau, fruites cítriques, fruits secs, oli d’oliva, mel, altres verdures i fruites. A més, les vitamines del grup B (cereals integrals, llegums, llevat de cervesa, etc.), els àcids grassos essencials omega-3 (nous, peix blau, llavors de lli, etc.), els omega-6 (olis vegetals, llavors oleaginoses, etc.) també són importants per assegurar una bona salut del sistema nerviós, íntimament relacionat amb la pell.

Montse Rabassa Bonet

Dietista i Nutricionista, Tecnòloga d’Aliments Màster I+D d’Aliments

DOreus núm 16.indd 16

24/01/13 18:21


DO

17

1a quinzena - Febrer 2013

“la clau de les cigarretes puff és que el fumador vulgui deixar de ser-ho

DOSALUT

ho provi i vegi realment com funciona”

Puff Cigarettes

Fumar sense fum estalvi econòmic important, ja que el seu cost mensual, en un fumador habitual, es redueix a més d’un 70%; i, per últim, donen molta llibertat, ja que es poden fumar lliurament a qualsevol local o establiment, ja que no és tabac i no incompleixen la llei”, afirma Francis.

trònica compta amb 1/20 part de la quantitat de nicotina que conté una cigarreta normal; en una segona fase, 1/40; i en una tercera, totalment a zero”, especifica Salvatore. Amb les tres setmanes que porta obert l’establiment de Puff Ciga-

n Les cigarretes Puff són saludables, econòmiques i es poden fumar en qualsevol lloc

JS

Redacció

A

conseguir deixar de fumar definitivament pot ser un gran repte, però ara amb Puff Cigarettes és molt més fàcil. Aquestes cigarretes electròniques que han causat furor a Itàlia, el seu país d’origen, ara arriben al nostre país, i un dels llocs on han aterrat és a Reus, on des de que va obrir l’establiment, a finals de l’any passat, ja han començat a deixar de fumar més de 150 persones. La ciutat de Torí va veure néixer l’any 2008 les cigarretes elec-

DOreus núm 16.indd 17

tròniques Puff Cigarettes, convertint-se en tot un fenomen a nivell nacional, i arribant a obrir nombrosos establiments a tot el país. Després de Barcelona, ara arriba a Reus, on Francis Ruíz, Josep M. Maura i Salvatore Bergamasco, han obert una franquícia a la Raval Santa Anna, número 31.

es converteix en vapor, simulant el fum. Tal com afirma Salvatore, “la sensació per al fumador és com si realment fumés però el que inhala no és fum, és un vapor amb sabors que imiten a les marques de tabac tradicionals o bé diversos sabors més sofisticats com menta, pròpoli o cafè”.

Per tal que el fumador deixi l’hàbit de forma gradual i sigui més fàcil per a ell la deshabituació, Puff Cigarettes compta amb una línia de líquids que compten amb un part percentual de nicotina molt baixa, que es va reduint a mida que avancen els mesos, fins reduir-se a zero. “En una primera fase, la cigarreta elec-

rettes a Reus, més de 150 persones ja han provat l’efectivitat d’aquestes cigarretes electròniques. La clau, tal com assegura Francis, “és que el fumador que vulgui deixar de ser-ho ho provi i vegi realment que funciona. Només ha de venir al nostre establiment i li oferirem una prova gratuïta, sense cap compromís”.

Els avantatges Les cigarretes electròniques consten de tres parts, una bateria recarregable, una ampolleta amb un líquid arotmatitzat de diversos sabors, d’un mes de durada de mitjana, i una ‘boquilla’. I el seu mecanisme és molt senzill, s’apreta el botó que té la bateria mentre s’aspira i el líquid

Les cigarretes electròniques Puff ofereixen avantatges molt diferents als productes que existeixen al mercat, com que “són, en primer lloc, beneficioses per a la salut, perquè no perjudiquen a l’organisme amb els components químics del tabac tradicional; en segon lloc, suposen un

24/01/13 18:21


18

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOSALUT/EMPRÈN

Sinequanon medicina estètica

Condició de salut

professional, realitzen “un abordatge integral de la salut, basat en el benestar bio-psico-social”, i des d’un punt de vista ètic, tal i com apunta el mateix Dr. David. Abans d’un tractament medicoestètic hi ha d’haver sempre una primera visita en la qual el client

s’entrega i explica amb detall un full de consentiment informat en el qual hi consten l’explicació de la tècnica, així com els possibles riscos que aquesta pugui comportar. Finalment, després de l’aplicació dels tractaments, es fa un seguiment personalitzat a cada client.

n “El centre realitza un abordatge integral de la salut, basat en el benestar bio-psico-social” exposa al metge quin és el motiu que genera desconfort amb la seva imatge. Conjuntament s’evaluen les possibilitats terapèutiques més adients, en funció dels millors resultats possibles i el pressupost de cada persona. Aquesta primera visita sempre és gratuïta i sense compromís. JS

Redacció

A

mb el metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària, Màster en Medicina Estètica per la Universitat de Còrdoba, el Dr. Ioan David

al capdavant, el centre Sinequanon acaba d’obrir les seves portes al centre de Reus. Situat al carrer Monterols, 32, 4rt, ofereix un ampli ventall de tractaments facials, corporals i de nutrició i salut.

Ara fa poc més d’un mes, va obrir les seves portes a Reus, Sinequanon, el centre de medicina estètica del Dr. Ioan David, que amb societat amb la seva dona, Carmen Giménez, infermera amb una àmplia experiència

Si el client mostra el seu interès per rebre un tractament, és aleshores quan es procedeix a omplir i registrar amb cura la seva història clínica personal amb la finalitat de detectar possibles contraindicacions. Passats aquest primers passos imprescindibles,

Entre els tractament que es realitzen a Sinequanon i que han despertat l’interès dels seus clients, destacar els tractaments d’arrugues i línies d’expressió amb toxina botulínica o àcid hialurònic; tractaments d’exfoliació química o mecànica, peelings; depilació; tractament de varius, que, en el cas concret del centre es realitza posteriorment a un diagnòstic ecogràfic, per determinar, amb exactitud, quines són les venes disfuncionals. Menció especial mereixen el tractament de la cel·lulitis amb mesoteràpia homeopàtica o l’èxit de la radiofreqüència pel seu efecte lífting.

Slab sala escalada

La muntanya a la ciutat P

au Salas, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE, ha estat el guanyador del primer premi a la darrera edició dels Premis Reus a la Creació d’Empreses organitzat per Redessa, aconseguint amb Slab Sala d’Escalada fer realitat el seu somni de crear un espai tancat dedicat a l’escalada, tant per a un públic professional com amateur. “Tenia clar que si algun dia muntava aquí un rocòdrom interior funcionaria, ja que no hi ha espais tan grans com aquest en tota la província, on hi ha molta afició a l’esport de l’escalada”. Amb aquesta seguretat es manifesta Pau Salas, gerent de Slab Sala d’Escalada, quan se li pregunta el perquè d’aquest negoci, premi a l’emprenedoria.

DOreus núm 16.indd 18

A Slab Sala d’Escalada realitzen diferents cursos i tallers per a tots els nivells i totes les edats, que s’organitzen de forma diària “Aquí el que fem és potenciar la competició a nivell personal. El realment important és superar els propis límits”, afirma Salas. I aquests límits ja es poden conèixer des de ben petits, ja que la sala organitza activitats per a nens i nenes de totes les edats, i amb festa d’aniversari inclosa, si es dóna el cas. “Per als nens és un esport molt sa i complet, ja que s’utilitza tot el cos per practicar-lo i no implica un esforç excessiu”, apunta Sala Des de que va obrir les seves portes, el mes de setembre de l’any passat, Slab Sala d’Escalada, ja compta amb més de 100 socis de tota la província.

24/01/13 18:21


DO

19

1a quinzena - Febrer 2013

“Quan més a prop estigui el col·legi del lloc on es pugui produir un conflicte, més garantia d’eficàcia existeix per a la societat”

Col·legi Advocats Reus

DOENTITATS CARTES DE SUPORT AL COL·LEGI

Pere Lluís Huguet degà

“Davant la possible supressió de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus que estableix l’avantprojecte de llei de serveis professionals, aquest ajuntament vol manifestar que el Col·legi d’Advocats de Reus, amb 168 anys d’història, és una de les institucions en què s’estructura la societat civil i ha desenvolupat un important paper al llarg de la història en defensa de l’estat de dret i dels drets humans, i especialment d’aquells col·lectius que han sofert la violència o marginació, pel que rebutgem qualsevol supressió d’una institució que és necessària i és un valor de la nostra ciutat”.

“Ha arribat l’hora de dir prou”

Ajuntament de Reus

“La singularitat històrica, de present i de futur del nostre Col·legi d’Advocats és un valor que Reus no pot deixar perdre de cap de les maneres. I és per això que cal una actitud contundent, de rebuig absolut, de pressió constant, per intentar modificar un avantprojecte d’aquestes característiques. L’actual conjuntura no pot ser excusa per posar en perill una institució amb 168 anys d’història, d’innegable valor. Hem d’evitar que aquesta onada centralista i provinciana gens dissimulada s’endugui d’una revolada allò que ens ha costat tants anys de construir. La proposta allunya el servei del ciutadà i perjudica els interessos dels mateixos professionals que poden viure amb una gran incomoditat tot aquest procés”.

Isaac Sanromà

JS

Redacció

E

l 1845 va ser l’any en què l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus es va fundar, com una necessitat de la societat del moment. Després del pas de diversos degans al llarg d’aquests 168 anys d’història de l’entitat, des de 2003 ho és l’advocat Pere Lluís Huguet, que està vivint una de les seves èpoques més convulses degut al perill de la seva desaparició. Per què corre perill de desaparèixer el col·legi? L’avantprojecte de llei proposat pel govern central es planteja que els col·legis d’advocats passin a dependre de demarcacions provincials o de comunitats autònomes, provocaria que la nostra entitat acabés desapareixent. I això no ho podem permetre, ja que fem una funció molt especial que és vetllar per un Estat de Dret. Quan més a prop estigui el col·legi del lloc on es pugui produir un conflicte, més garantia d’eficàcia existeix.

DOreus núm 16.indd 19

Aquest avantprojecte amaga motius econòmics al seu darrera? En absolut. Els Col·legis d’Advocats no costen un euro a l’Estat, començant per les instal·lacions, que ens les paguem nosaltres, i acabant per les Juntes de Govern, que volen eliminar i que no comporten cap mena de cost.

dóna moltes satisfaccions. Durant tots aquests anys, he aprés molt dels meus companys i a valorar les seva feina. Què té previst fer el col·legi per seguir viu? Ara per ara, estem realitzant i liderant moltes accions. Hem creat a Madrid la Plataforma per a la

n “M’estimo molt el col·legi i lluitaré per mantenir-lo viu, sinó estem perduts” Es podria dir que aquesta és l’època més difícil que li ha tocat viure? Totalment, i per diversos motius: la Llei de Taxes, la reforma de l’Administració de Justícia, la Llei de Serveis Professionals, retards en els pagaments en els Torns d’Ofici... El nostre col·legi és una entitat reconeguda en el nostre territori i té un pes molt important en la gestió de tots aquests temes. Tot i això, el passat és molt més positiu. Amb què es queda? Sense dubte, amb la relació directa amb els companys, que et

Defensa de la Justícia, on estan representades totes les associacions de jutges, advocats, fiscals i secretaris de l’estat, consumidors i usuaris, i els sindicats per aturar els pedaços de justícia que estan fent, any rere any, una colla d’il·luminats.

President Cambra de Comerç Reus

“M’adreço a vós per expressar-vos el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus a l’Il·lustre Col·legi de la nostra ciutat que presidiu i que l’avantprojecte de llei de serveis professionals del govern espanyol vol suprimir. Vull manifestar-vos que estem a la vostra disposició per dur a terme qualsevol acte institucional, públic i formal a favor de la pervivència, la vigència i la potenciació de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus. La pretensió del govern de l’Estat Espanyol d’anul·lar institucions tan arrelades al territori i que han prestat històricament un servei als ciutadans de la nostra ciutat i de poblacions veïnes mereix una resposta contundent per part de la societat civil reusenca”.

Valentín Rodríguez

President Federació Associacions Veïns Reus

Hi ha algun fil d’esperança? Per primera vegada en la història de la Democràcia, tots els operadors jurídics tenim una visió unitària i una unitat d’acció. I està clar que un Ministre de Justícia no pot continuar exercint amb tots els operadors jurídics en contra.

24/01/13 18:21


20

1a quinzena - Febrer 2013

DO

L’entitat programa una mitjana de 15 concerts a l’any,

DOCULTURA

que són totalment gratuïts per als seus socis

Marc Moncusí director artístic Associació Concerts Reus

Amor per la música clàssica

Ferran Estivill

Jordi Sardiña

P

rovinent d’una família vallenca amb una llarga tradició musical i director d’orquestra a nivell nacional i internacional, Marc Moncusí és, des de l’any 2005, responsable de la programació de l’Associació de Concerts de Reus, una entitat que des de 1921 porta a Reus grans intèrprets perquè el públic local en pugui gaudir, igual que a les grans ciutats.

Després d’uns quants anys com a director artístic de l’associació, coneixes bé la casa… Sí, i la veritat és que des de la Junta Directiva m’ho han fet molt fàcil perquè sigui així, ja que des del primer dia m’han deixat treballar amb total llibertat. Quan

Per sort, ens salva que som una institució privada amb més de 250 socis i empreses privades que confien plenament amb nosaltres i són la nostra font d’ingressos. El realment important és que ens anem mantenim i fem per programar actuacions destacades.

Per a tots els públics? Som conscients que tot el que programem no agrada a tothom, però sempre hem fet perquè sigui així, i bona mostra són ci-

Què ha canviat a l’associació des de que es va fundar? Bàsicament que ara el públic té fàcilment accés a qualsevol concert, orquestra, intèrpret per qualsevol canal o espai, ja sigui en directe o en diferit, i abans no era tan fàcil, ja que molts canals i espais actuals no existien ni havia la mateixa oferta. El que sí que no ha canviat són els principis de l’associació, que no són uns altres que portar la millor música a la ciutat de Reus.

cles divulgatius com ‘Òpera per a tothom’ o el ‘Cicle de Cambra’ que organitzem al Círcol, sense tancar-nos a altres estils musicals de caire més contemporani, com el jazz.

mic’, tot i que els conservatoris de música d’arreu estan plens d’estudiants, però alhora d’anar a concerts, no hi van. És contradictori però és així.

n

L’Associació de Concerts de Reus és una de les entitats musicals vives més antigues de l’estat

Quin és el perfil del vostre públic? Sobretot, gent gran, a partir de 50 anys. Voldríem acostar la nostra música a un públic més jove però, malauradament, és així. I aquest és un ‘mal endè-

A què creieu que és degut? Segurament, a un excés d’oferta cultural. Hi ha molt, massa de tot. Començant per Reus… Així és. A Reus hi ha molta cultura, i això és bo, però la programació d’activitats i actes s’haurien de coordinar entre totes les parts implicades per evitar que se solapessin i la gent és dispersés tant. Això seria bo, tant per a les entitats organitzadores com per al públic en general.

vaig entrar a l’entitat, era una època molt bona a nivell d’ajudes i subvencions, tant públiques com privades, i vaig poder programar grans concerts, tant a nivell artístic com econòmic, portant a Ainhoa Arteta, Barbara Hendricks, Els Nens Cantors de Viena, l’Orquestra del Liceu… De què et sents més orgullós des de que n’ets el director artístic? El que em satisfà més és, per una banda, quan tanquem la temporada amb la Junta Directiva, que és el primer pas del que ha de venir després, i per l’altra, quan la gent gaudeix dels concerts, perquè aquest és, realment, el nostre objectiu. Com esteu vivint l’actual situació de crisi?

cedida

Mac, nou membre d´honor de l’acadèmia del cinema català El cartellista olesà, Macari ‘Mac’ Gómez, ha estat nomenat nou Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català per la seva trajectòria professional i contribució al cinema. L’Acadèmia ha otorgat també aquest càrrec honorífic a les actrius Anna Lizaran i Montserrat Salvador, el director i guionista Bigas Luna, el músic Carles Santos i el director de fotografia Tomàs Pladevall. El reconeixement del cinema català a Macari Gómez, és fruit del propi treball, però també dels esforços de dos olesans que han estat claus en tot aquest procés. Akira Valero, coordinadora del curtmetratge ‘Macari Gomez: un home de cartell’ que es va projectar en la darrera edició del Festival de Sitges; i Pep Amores, productor, que ha esta el responsable de fer directament les gestions amb els responsables de l’Acadèmia per fer possible aquest reconeixement.

DOreus núm 16.indd 20

24/01/13 18:21


DO

21

1a quinzena - Febrer 2013

DORESTAURACIÓ

Portofino

Nova temporada

JS

Redacció El restaurant de moda de Reus engega nova temporada, carregada de moltes novetats, que faran les delícies dels seus clients i que, de ben segur, n’atraurà molts més. El restaurant Portofino, amb una llarga trajectòria dins el món de la restauració a la Costa Daurada, va obrir les seves portes a Reus, al Passeig Mata, 36, el passat mes d’octubre, i des de llavors no ha parat de recollir èxits, gràcies a una clientela fidel que

DOreus núm 16.indd 21

ha dipositat la seva confiança en l’establiment. Entre les novetats per aquest 2013, és la inauguració del pati interior del local, on ja es poden celebrar les populars calçotades per a tota la família. L’espai, rodejat d’oliveres i pedra, dóna la sensació d’estar al mig del bosc, gaudint de la natura i la bona taula. El Menú Calçotada consta de calçots, carn a la brasa, verdures a la planxa, postre i beguda. Portofino també ha introduït un nou menú de nit, que per un

preu molt assequible, oferirà als seus clients els millors plats de la cuina italiana i catalana de la seva carta, amb un primer (amanida, pasta o risotto), un segon (carn, peix o pizza), postre i beguda, inclosa. Tot això sense oblidar les festes i celebracions que es realitzen al restaurant, seguint el calendari, i que, en poc temps, ja s’han convertit en tota una tradició a Portofino. La propera és la Festa de Carnaval, amb un menú ‘pica-pica’ (carpaccio, croquetes, calamars), un primer i segon a escollir, i copa a La Fàbrica.

Vidirecte.cat Si alguna cosa bona té aquesta crisi és que tots (o la majoria) hem revisat la nostra manera de viure. El factor econòmic ha canviat, a millor, la relació que tenim amb l’entorn. Després d’anys de disfresses, per fi es torna a valorar l’autenticitat. I en el món del vi, està passant també igual. Preferim endinsar-nos en la història d’un petit elaborador per la qualitat del seu vi (i la seva bona relació qualitat-preu), abans que ens impressioni una marca potent. Té encant – i és útil, instructiu, bo i sociabilitzador – visitar les vinoteques o vinateries que tenim a la vora. És com anar a comprar el diari de paper el diumenge. Un petit gran plaer. Però les noves tecnologies ens ho volen posar fàcil. Ha nascut www. vidirecte.cat la botiga on line dels cellers catalans, un projecte inspirat en la filosofia del moviment slow, el producte de proximitat i el quilòmetre 0, que té com a missió posar en contacte d’una manera justa, ràpida i directa l’elaborador i el client. En un sol clic podem comprar vins de totes les DO catalanes i en 72h els tenim a casa, amb transport gratuït. Vidirecte.cat és un aparador de la cultura del vi que fa una aposta clara per la divulgació i la formació. Ens descobreix eines innovadores com “El teu sommelier” per aprendre a maridar plats amb vins del país. Sempre o gairebé ens en caldria un a la vora. Doncs bé, ara l’aplicació resol la mancança i ens proposa harmonies arriscades i creatives. No cal saber-ne, tan sols cal voler gaudir-ne!

Ruth Troyano Puig

vimomentspersones.wordpress.com

24/01/13 18:21


22

1a quinzena - Febrer 2013

DO

DOCLASSIFICATS ImMoBILIàRIA

compres vàries 4 reformes llar 5 ENSENYAMENT 6 tarot 7 8 RELACIONS altres 9

1

COMPRA VENDA LLOGUER TRASPÀS

borsa TREBALL

2

oferta DEMANDA

MOTOR

3

REUS - ZONA AVDA. SANT JORDI. Pis de 150m2, 5 habitacions, 2 banys. Moblat. Cuina independent reformada. Terrassa i balconada.Recinte comunitari amb piscina i jardí. Ascensor. Ref. 002.03099. 252.000 €. T. 977-319406

COMPRA VENDA LLOGUER

ImMoBILIàRIA

1

venda CAP SALOU - Apartament a primera linea de mar. Tipo estudi, 31m2, salómenjador, cuina, bany. Zona comunitària amb piscina. Balcó. Per reformar. REF: 003.01658. 977350009

63.000

€.

T.

MIAMI PLATJA - URB. CASALOT. Casa adosada, 2 dormitoris, 1 lavabo, 1 bany complert, saló-menjador, cuina moblada, jardi privat amb accés directe a piscina comunitaria, parking inclòs. Barbacoa a la terrassa. Casa a estrenar. Ref.: 003.01671. 105.000 €. T. 977.36.92.46 SALOU - Apartament situat al edifici Arquus, 40m2, REF: 003.01500. 58.000 €. T. 977-350009 REUS ZONA CENTRE. Capritxós àtic de 2 hab dobles, bany, cuina indep. equipada, parquet, armari encastat, traster. Calefacció.Per entrar a viure. Ref: 002.01754. 170.000€ Tel: 977-319406 REUS – Oportunitat!. Producte Bancari. Pis de 3 habitacions, 1 bany, 1 lavabo. Ref. 002.03149. 35.000 €. T.977-319406

DOreus núm 16.indd 22

REUS ZONA AVDA. TARRAGONA. Àtic de 105m2, 4 habitacions dobles. Completament moblat. Pàrquing inclòs. Terrassa, balconada, galeria. Recinte amb piscines, dutxes i jardí. Ascensor. Ref. 002.03113. 288.750 € Tel. 977-319406 Reus. Particular. Vendo piso 70 m2, 3 habit. Sin ascensor. Muy reformado y amueblado. Precio: 49.000€. Telef. 617920859 REUS BARRI DELS POETES. Pis de: 95 m2 + pàrking. Totes les estances exteriors. Completament reformat. Preu 175.000 €. Particular Tel. 639 308 066

ImMoBILIàRIA LLOGUER Argentera (Baix Camp). Casa de lloguer per dies. Al casc antic del poble, amb foc a terra i completament equipada. Vistes al Castell d’Escornalbou. Màxim 6 persones. Telf. 609373211 www.caseta.cat C Prat de la Riba, Pis de 4hab amb possibilitat de parking 600€. Tel. 977 311 999 Plaça LLibertat Pis 4 hab 600€ ( necessita alguna reforma). Tel. 977 311 999

borsa TREBALL

DOreus

2

oferta Auxiliar de geriatria (con referencias) se ofrece para el cuidado de personas mayores. También labores del hogar. Total disponibuilidad. Hospitales, domicilios y centros. T. 653 271 014 S’OFEREIX per cuidar persones grans interna. Amb molta experiència. Telf. 603169455 S’OFEREIX Sra. catalana, per fer de cangur o tasques domestiques. Preferiblemt a Reus. Tlfno. 698509146 S’ofereix senyora de 55 anys responsable de Reus, per a fer-se càrrec de nens i acompanyament de gent gran. Tel. 619176426 S'ofereix llicenciada amb experiència per a classes de repàs escolar i cangurs. T. 675 342 702 Cora S'ofereix noi de 33 anys Per treballar. Anglès parlat i escrit nivell alt. Català i castellà nivel alt. Cap problema d'horaris. tel. 630050981. S'ofereix senyora responsable amb molta experiència per cuidar nens per les tardes. M. Dolors. Mòbil: 690812495 (trucar a partir de les 16 h) S'ofereix ajudanta de cuina amb experiència i referències. Tel. 646.300.874 Encarregada de fruiteria amb vuit anys d'experiència. Tel.:646.300.874 s'ofereix per netejar cases i comunitats a Reus. T 637 949 970

INSERIM

LES TEVES OFERTES DE FEINA

GRATUÏTES info@doreus.com S'ofereix enginyer tècnic en telecomunicacions experiència en classes de repàs individuals de ciències: Matemàtiques, Física, Tecnologia, Electrònica, Estadística. Es donen classes a tots els nivells: EGB, ESO, BAT, Cicles, Universitat. T. 664644871 Noi per treballs infogràfics de qualsevol tipus: targetes de visita, calendaris personalitzats, retocs fotogràfics, restauració de fotografíes antigues, diseny de logotips, i treballs varis a proposar. Interesats M. 615 111 0 10

borsa TREBALL

Expositors: MERCAT CENTRAL PLAÇA PASTORETA PRAT DE LA RIBA FIRA DE REUS HOSPITAL SANT JOAN HOSPITAL MORA LA NOVA CENTRE CÍVIC Del Carme Plaça de la Patacada VICAVA C/Ample PADIS C/Gaudí PASTISSERIA MARE MOLAS C/Mare Molas TOMAS BARBERÀ Plaça del Mercadal ESTANC DÍAZ C/Llovera LA BOUTIQUE DEL TACÓN Raval St. Anna REUS DEPORTIU C/Antoni Gaudí PARQUING SIMONET C/Salvador Espriu NANOSKIT Avgda. 11 de setembre

806 50 10 14 Passeig Prim, 27 b. REUS MAGIA. Tú puedes. Enseñanza privada. Trabajos de magia para conseguir tus objetivos. Ventas, Ganancias, Atracción, Unión, Rechazo, Sentimientos, etc. Enseño canalizar energías, manejo de productos, días prósperos, etc. Telf. 609 509 023.

¿QUIERES DEJAR DE FUMAR?

REDACTOR

Problemas por Depresión, Miedos, Angustias de Infancia, etc. Deseas eliminar hábitos negativos que perjudican tu salud? Éxito garantizado en pocas sesiones y sin medicamentos.

BECARI

605 80 24 64 MOTOR

DOreus

2

demanda

TAROT

JOSEP MARQUÈS 24 hores

3

877 054 505

VENDA VOLKSWAGEN PASSAT 2.0 TDI 140CV Año: 2006. 136.000 km / Diesel/ 140cv. Garantia 12 Meses. 10.500 €. T. 977 30 10 16 JEEP GRAND CHEROKEE CRD LIMITED Climatitzador, Sensor de llum, pluja. Telf.. 977 316 099 MERCEDES ML-280 Motor 3.0 cc. De 190 cv, A/T sequencial de 7 veloc. Telf.. 977 316 099.

8

pensionista 60 años busca mujer de 32 a 50 años, para convivir en Reus M. 644 30 15 86 Llamar noches Chico de 50 años desea relación con pareja-matrimonio de 28 a 50 años con sitio de encuentro. M. 645 668 213. MUJER SOLTERA busca pareja estable para relación formal. M. 699 087 987.

altres

CITROEN C4 VTS HDI Motor 2.0 cc de 136 cv. Telf. 977 316 099.

9

DINERs A L'INSTANT

AUDI 1.900 TDI Motor 2,0 cc. Any 1999 Telf.648 580 848

TAROT

RELACIONS

AMB GARANTIA HIPOTECÀRIA DAVANT DE NOTARI

7

TAROT integral evolutivo. Lectura expresiva en lo físico, mental, emocional y espiritual. Previsión de lo manifestable en áreas futuras. Telf. 609 778 781 TAROT. Clases particulares a tu ritmo. Aprendizaje integral, rápido e intuitivo. Horario convenir. Telf. 609778781

APORTEM CAPITAL A IDEES I NEGOCIS

T. 680 789 949 Venc sofà giratori per a oficina o casa. Bon estat. 50 €. T. 977 31 59 43 se regala perra buldol frances 2kilos. M 644 30 15 86 tardes.

24/01/13 18:21


DO

23

1a quinzena - Febrer 2013

DOOCI HORÒSCOP

TENDÈNCIES

Àries Vés amb compte de les situacions que se succeeixen al teu voltant. Obre els ulls.

Abrics

Crític Cinematogràfic

Mr. Cinèfag

8

2 1

9

6

7

5

3

1

4

8

2

9

6

4

9

2 1

5

Divendres, 1, 21 h ‘Monsieur Lazhar’ Teatre Bartrina

Dimecres, 30, 19.30 h ‘Gaudí Essencial’ de Daniel Giralt-Miracle Centre de Lectura

Dissabte, 2, 18 h – Diumenge, 3, 11 h ‘Papa, sóc una zombi’ Orfeó Reusenc

Teatre

Concerts

Dissabte, 26 - Diumenge, 27, 18 h Antologia del cuplé - Tardes en el Ritz. Sala Santa Llúcia

Django Desencadenado

Dissabte, 2, 19 h 15è aniversari de la Cobla Reus Jove Teatre Bartrina

Dijous, 31 de gener, 21 h ‘Missa Pagesa’ Bravium Teatre

Un llampec de pur cinema, enlluernadora, pocavergonya i emocionantemente viu. És ‘Django Unchained’ excessiva? Totalment. Altrament, no seria Tarantino.

Lectura

Torneig

Dijous, 7 ‘El professor d’història’ de Francesc Mira Bravium Teatre

Divendres, 1 – Diumenge, 3 Pàdel del Pernil Pádel Wellness – Mas Passamaner

SUDOKU de Ramón Pintó 9

2

6

1

4

5

9

7

4

1

4 8

2 5

4 2 1

8

7 4

3

1

6

9

5 7

4

3

7

3

6

4

6

1

3

5 7

5

4

4 9

6

1

3

7

5

7

5

8

9

6

3

7

7 8

3 6

1

8

4 9 3 7

6

2

4 5

8

4 6

5

1

2

2

9

1

9

3 1

2

8 5

4

4

2

9

6

3

8

2

4

1

1

4

2 7

3

7 8

5 9

8 7 3 2

7

9

6

5

1

6

4

9 6

3

2

5 9

1

5

7 1

3

4

7 5 6 3 4

2

6

9

5 8

3

1

8

1 9 3 2 6 4 2 7

4 5

8 9

8

3

5 1 7 6

3 2 4 8 1 9 7 9

8 6

2 5

1

6

5 3 4 7

SOLUCIONS

7

3

7 8

DOreus núm 16.indd 23

7

Peixos Et retrobaràs amb família o amics del passat que donaran alegria i felicitat.

4

Aquari Intenció de perseguir els teus somnis. Aprèn de les coses que t’interessen, però vacunat contra la dispersió.

9 5

Capricorn Agafa els teus diners i col·loca’ls en un lloc segur, almenys fins que la sort sigui una mica més estable.

Dimarts, 29, 19.30 h ‘Meditacions de Marc Aureli’ de Joan Alberich Centre de Lectura

Pur Tarantino, amarrat amb la força física, visceral, d’un Sam Fuller.

Mun Godoy

Sagitari Canvi de residència domèstica o laboral. Perill de embrutar el teu bon nom si no actues en forma veloç i encertada.

3 6

Escorpí Observa el que succeeix al teu al voltant. Una connexió inesperada et portarà bones recompenses.

Presentació

Dilluns, 28, 17 h ‘Invisibles’ Centre Cívic Llevant

El film és exactament el que esperes del controvertit i audaç director de ‘Pulp Fiction’, desmesurada, grollera, escandalosa, desagradable, exagerada.

1

Balança La impaciència pot fer que et fiquis en un veritable embolic; dels quals sols sortir en forma magistral, no sense maldecaps.

Cinema

La última pel·lícula de l’‘enfant terrible’ del cinema ‘made in Hollywood’ dóna, a l’engròs, el plaer especialment narcòtic i delirant que el cineasta encara sap crear en el cinema. És tan malsana, deplorable i deliciosa com una cigarreta prohibida.

Les trenques de tweed han tornat amb força aquesta temporada, molt indicades per anar a la feina o de compres. I per abrigar-nos als dies més freds i ventosos, les parques de teixit impermeable per a que no passi l’aire ni l’aigua, amb capa interior de folre polar o llana.

2

Verge Has de trobar moments per descansar la ment i el cos. Diverteix-te, gaudeix d’un bon espectacle.

Les jaquetes de llana també són una opció interessant tot i que haurem de tenir en compte que no són impermeables i que haurem de dependre més del paraigua en cas de pluja.

6

Lleó Vas passat de revolucions. Pensa dues vegades abans de parlar. Que les teves preocupacions amoroses interfereixin en el treball.

5

Cranc T’excitarà el contacte amb persones de nivell intel·lectual superior i en el magnetisme del sexe oposat.

Per això ens fixarem en els abrics tipus gabardines de colors neutres com el kaki, les paletes de grisos, el sempre desitjat negre i el blanc, que al ser un color molt delicat el deixarem com a última opció.

4

Bessons Posa els teus pensaments a la nevera. Que no t’incomodin les converses frustrants ni donis importància a les coses que no surten del tot bé.

Ens trobem en plena època de rebaixes i cal dir que és un bon moment per a aconseguir un abric per acabar de passar aquests mesos de fred hivernal. Si volem aprofitar bé la nova adquisició d’abric, haurem de pensar en una peça atemporal que la poguem utilitzar el màxim de temporades sense que ens passi de moda.

8

Taure Un incident que involucra problemes de comunicació o mals entesos pot ocasionar un canvi sobtat de plans. Tranquil·litzat.

AGENDA

CINEFÀGIA

8

3

7

4

5

1

1

4

4 9

2

2 8

5

6 3

6 3

4

24/01/13 18:21


24

DOCONTRA

1a quinzena - Febrer 2013

DO

“El moment en què tothom està en silenci, tu comences a cantar i els ‘coachs’ es giren perquè formis part del seu equip és brutal”

Maika Barbero finalista ‘La Voz’

Jordi Sardiña

“Vull poder viure de la música” Com es converteix una animadora turística en cantant? La veritat és que la meva feina com a animadora turística, des del 2008, consistia bàsicament en cantar temes de rock clàssic i actual per als turistes en diversos pubs anglesos i irlandesos de Salou. I això de cantar d’on et ve? Quan era petita, cantava a casa com fan molts nens però mai m’havia plantejat ser cantant ni músic. De totes maneres, he de reconèixer que el meu oncle va ser el responsable que m’aficionés més per la música, descobrint-me grups com The Cure, The Smiths, U2... Ja de més grandeta, anava de tant en tant als karaokes que hi havia a la ciutat i feia els meus ‘pinitos’.

L

licenciada en filologia anglesa i animadora turística de professió, la reusenca Maika Barbero, va decidir presentar-se al càsting del programa ‘La Voz’ de Telecinco per fer el seu somni realitat: convertir-se en el nou talent musical del país. Ara, després d’aconseguir arribar a finalista del concurs televisiu, està a punt de gravar el seu primer single, que la pot portar a gravar el seu primer disc i encara fer-se més famosa del que ja és.

DOreus núm 16.indd 24

Quin vas ser el moment que vas decidir dedicar-t’hi professionalment? De forma totalment casual. Era l’any 2002, aproximadament, i va ser a un pub irlandès de Salou, on vaig anar amb uns amics a veure una actuació musical d’un noi que cantava i tocava la guitarra eléctrica, fent versions de temes rock. En una moment del concert va dir que si algú volia fer una petició musical i jo vaig demanar el tema ‘One’ d’U2. La resposta per part d’ell va ser que cantar-la no però la podia tocar. Els meus amics, coneixent-me, em van animar a que pugés a l’escenari i la cantés, i quan ho vaig fer, el noi em va dir impressionat: “Tu d’on has sortit”. I al dia següent ja hi cantava.

Quan va aparèixer el fenomen ‘Operación Triunfo’ no et vas plantejar presentar-te? La veritat és que no m’hi veia, perquè considerava que el meu estil és molt diferent. Al que sí que vaig anar va ser al ‘Factor X’ i, la veritat, l’experiència va ser molt humiliant, ja que em van tractar molt malament, despreciant-me pel meu físic. En aquell moment vaig dir ‘mai més’. I com va ser que ets vas presentar a ‘La Voz’? Va ser per culpa del meu cosí que em va animar a anar-hi, ja que era un altre concepte de

finals amb mi va ser la Neus. I d’altres equips i que vam ser a la final, el Jorge, un tio maquíssim. Amb molts d’ells encara tinc contacte. Què hi ha de la gira conjunta que havíeu de fer tots els semifinalistes i finalistes? Doncs, no sé perquè, però s’ha suspès. Suposo que no tot i és que es va anunciar, s’han descartat per qüestions econòmiques. De totes maneres, a part del single que tinc pendent de gravar per contracte, jo vaig fent actuacions pel meu compte, perquè tots necessitem menjar.

n

“Com a filla de Reus, em fa molta il·lusió poder actuar aquí per Sant Pere”

concurs, on es valorava la veu per sobre del físic. La idea em va convèncer i em vaig presentar i, per sorpresa meva, vaig superar dos càstings, fins arribar a les ‘Audicions a Cegues’. Ara, tot el procés va durar mig any i es va fer interminable. Què tal la relació amb el teu ‘coach’, Melendi? És igual de maco davant que darrera la càmera. És un tio molt senzill i proper. I amb la resta de companys del teu equip o dels altres? Molt bona, en general. Sempre hi ha alguns amb els que et fas més que amb d’altres, però és normal. Sobretot, amb qui vaig tenir més bon rotllo del meu equip i que va arribar a semi-

Quan es té previst que surti el single? Doncs, encara s’ha de triar i gravar el single. Si funciona, hi haurà un disc sencer, que és el meu objectiu final, ja sigui amb una discogràfica o amb una altra. I independentment d’això, estic muntant una banda per fer concerts en condicions a diversos Palaus de Congressos del país. Jo el que vull, al cap i a la fi, és poder viure de la música. No necessito res més. No tinc deliris de grandesa. Per la Festa Major de Sant Pere, sembla que et veurem en directe a Reus, no? Això sembla, ja que el mateix alcalde em va fer la proposta i es veu que és en ferm. I com a filla de Reus em fa molta il·lusió.

24/01/13 18:21


DOreus 16