Page 1

mobile world nummer 2 - 2010

Bellen met Peter van der Vorst

Navigeren

met je mobiel naar de top

Smartphone

alleskunner win

ROBIN HOOD FILMPAKKET

met de hartelijke service


INHOUD

In dit nummer:

Extreme test

Een middagje op de kermis

pagina 22

Navigatie

Nu ook op je mobiel

pagina 13-18

Column

Peter van der Vorst pagina 7

Hebben?

De mooiste stuff van nu pagina 12, 20, 25-30

win

ROBIN HOOD FILMPAKKET

Smartphone

Kan meer dan je denkt! pagina 34

En verder Waar ben je

Bellen en sms’en in het buitenland. Met Personal Sim gewoon vanuit je bundel.

En wat doe je met je mobiel?

Personal Sim

Do’s & don’ts

Zo twitter je effectief

Smart start

Zelf ringtones maken

Colofon

Mobile World is een uitgave van The Phone House. Heb je vragen over Mobile World? Onze klantenservice staat voor je klaar. Tel: 0900 424 0900 (10ct p/min) Bereikbaar Maandag t/m vrijdag van 9:00 - 17:30 uur. Concept & realisatie MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie, Amstelveen Lithografie GrafiMedia, Amsterdam Druk HH associates. Met medewerking van Corbis, Getty Images, Hollandse Hoogte, iStock photo, Martine de Vente, Masterfile, Reyndert & Wilberd, Robbert Weij, Sjoerd ‘t Riet, Geert Snoeijer. Niets van deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. The Phone House noch MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie kan aansprakelijk worden gesteld voor eventuele zet- of drukfouten. © 2010

Kids & mobiel

Drie megavette toestellen

Alles over

Interactieve tv Inbox Het laatste nieuws Agenda Een zomer vol festivals Lezersactie Win een…..

8 9 21 31 37 4 41 43

3


INBOX

Lezerstest:

Niks missen van het WK voetbal

Je kunt kiezen uit diverse apps om niks te hoeven missen van wat er in Zuid-Afrika gebeurt. De Britse omroep BBC komt met twee apps op de markt. Eén daarvan brengt live beelden, de ander biedt audio en video met het laatste nieuws. De World Cup ’10 iPhone app biedt naast allerlei algemene informatie gedetailleerde kaarten van de speelsteden en de stadions. Wil je liever meer Oranje-getint nieuws? Download dan de VI-app: die houdt je up-to-date over het reilen en zeilen van de jongens van Van Marwijk. Om live de scores bij te houden, ga je naar de officiële WK-site: www.fifa.com/worldcup

Verwacht: Motorola Shadow

Motorola brengt in 2010 veel nieuwe telefoons uit. De opvallende Motorola Shadow bijvoorbeeld, die uitgerust zal worden met een 8 megapixel camera. Daarmee kun je High Definition-video opnemen in een resolutie van 1080 pixels en er is zelfs sprake van een HDMI-interface. De Shadow heeft een zeer groot display (4,3 inch) en een schermresolutie van 850x484 pixels. De geruchten gaan dat Google zijn ogen heeft laten vallen op de Shadow als de tweede generatie Google-phone (Nexus Two).

tip

Ben je j all toe aan een nieuwe i abonnement? b Kijk op www.phonehouse.nl/abonnementverlengen en je weet in een mum van tijd of je een nieuw toestel uit kunt zoeken.

Wat is...

WiFi: Wireless Fidelity is een andere naam voor W-Lan (Wireless-Local Area Network). Door de korte afstand kun je er via hotspots draadloos mee internetten als je met je laptop of telefoon op het vliegveld of in een restaurant bent. 3G: multimediabestandsformaat waarin de meeste 3G-mobieltjes video opslaan. Het is een vereenvoudigde versie van MPEG-4, ontworpen om de benodigde bandbreedte en opslagruimte te beperken.

4

Altijd de juiste adapter

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op reis: je telefoon of laptop heeft dringend behoefte aan stroom en je hebt niet de juiste adapter bij je. Vooral in Afrika en Azië verschillen de voltages per aangrenzend land of in het land zelf, wat een hoop ergernis kan veroorzaken. Kijk eens op onderstaande website. Je vindt er een handige wereldkaart en alle mogelijke adapters die je nodig mocht hebben. Vul de landen van bestemming in en je bent altijd en overal mobiel! www.flight001.com/shop-for-your-trip/essentials/adapters.html

SAMSUNG OMNIA PRO B7330 Deze Samsung is zowel in als buiten werktijd een echte allrounder. Waar liggen z’n sterke en minder sterke punten?

Prettige surfvakantie! Neem je ook je laptop mee op vakantie naar het buitenland? Lekker surfen op de camping. Maar als je niet oppast, wacht straks thuis een torenhoge rekening voor de verbindingskosten. KPN beschermt je tegen jezelf: voor internetkosten tijdens je vakantie in het buitenland geldt een limiet van € 59,50 per kalendermaand. Zit je op 80% of 100% van je limiet dan ontvang je een waarschuwings-sms op het 06-nummer van de Dongel. Als je meer wilt internetten na het bereiken van je limiet, stuur dan een bericht terug met JA. Daarmee zet je de limiet uit. Ook T-Mobile stuurt een sms wanneer je de surflimiet van € 59,50 nadert. Prettige surfvakantie!

Voor KiKa: € 28.887,50

Heb jij ook je oude mobieltje ingeleverd bij The Phone House tijdens de Nationale Retourweken begin 2010? Daarmee heb je meer gedaan dan alleen iets goeds voor het milieu. Van elke ingeruilde telefoon doneerde The Phone House namelijk € 2,50 aan KiKa, de Stichting Kinderen Kankervrij. Daarnaast kon je een KiKa-beertje kopen. In totaal leverde dat maar liefst € 28.887,50 op. Daarmee kan KiKa meer onderzoek financieren naar kinderkanker.

Vraag

Luc van Delft

Rogier Draaisma Marjolein Strik

Eerste indruk?

Mooi design. Typische Samsung-contouren.

Fraaie telefoon, ligt lekker in de hand, mooi scherm.

Liefde op het eerste gezicht.

Menu’s zitten eenvoudig in elkaar. Alles is makkelijk te vinden.Al

Wennen als je een touchscreen gewend bent.

Makkelijk. Ik heb de Handleiding amper nodig gehad.

Minpunten?

Toetsjes zijn erg klein. Niet al te goede camera.

Veel handelingen nodig Kleine toetsen, en om daar te komen waar dicht op elkaar. je wilt zijn.

Pluspunten?

Alles loopt erg soepel, supersnelle internetverbinding.

Zelf bel je met?

Samsung UltraTOUCH.

Telefoon reageert snel op invoer van de gebruiker. iPhone 3GS. iPhone 3GS.

Hoe is de bediening?

Eindoordeel

Mooi toestel dat prima werkt.

Maar met Windows Phone 7 OS krijgt hij een 8.

Geen touchscreen, dus eindelijk weer sms’en op de fiets. Sony Ericsson Xperia.

Hiermee wil ik samen oud worden!

D Samsung Omnia pro B7330 heeft een qwerty toetsenbord, De een snelle internetverbinding, een ingebouwde gps-ontvanger e vvoor navigatie en Windows Mobile 6.5 dat naadloos aansluit op het Office-pakket van een pc. Ook tekst, foto’s en spraak kun je h eenvoudig Pingen, de software zit er standaard op. Het 2,6 inch e kkleurenscherm, de 3,2 megapixel camera, fm-radio en mp3-speler maken hem helemaal af! m

5


INBOX

COLUMN PETER VAN DER VORST

iPad of tablet-pc?

Apple introduceerde begin dit jaar de iPad: een internettablet, die in de markt gezet wordt tussen de smartphone en de mobiele computer. Maar tablet-pc’s (laptops met een kantelbaar touchscreen) bestaan toch al veel langer? Het voordeel van veel tablet-pc’s ten opzichte van de iPad is dat je er naar hartenlust op kunt installeren wat je wilt, terwijl je met de iPad gebonden bent aan de App Store. Daarnaast kun je met de iPad slechts één applicatie tegelijkertijd draaien en kun je met de meeste andere modellen ‘multitasken’. Bijna alle mobieletelefoonproducenten bieden tablet-pc’s aan en Sony (Apple’s eeuwige concurrent) is hard bezig met een alternatief. Het loont dus de moeite om eens goed rond te kijken en de vele opties af te wegen.

Ping! ‘Wat

doe jij ’t meest en waarom?’

Iris Mooten (28) uit Amsterdam: “Ik ping het meest met mijn BlackBerry. Bijna al mijn collega’s en vrienden hebben er één. Het is zo makkelijk én nog gratis ook. Je bent eigenlijk aan het msn’en op je mobieltje, maar het werkt alleen onderling met BlackBerry’s. Facebook gebruik ik ook vrij vaak, Hyves is een beetje ‘uit’ aan het raken. Facebook is een stuk leuker, je ziet in een paar scrolls wat je vrienden aan het uitspoken zijn.” Samsung heeft Ping op diverse toestellen al voorgeïnstalleerd. Kijk op www.samsungmobile.nl. Gebruikers van andere toestellen kunnen de applicatie hier downloaden.

tip

84%

15 jaar geleden had de helft van de jongeren (15-24 jaar) nog nooit van internet gehoord, laat staan dat ze het gebruikten. Tegenwoordig heeft 84% van de jongeren tussen 12-17 jaar een breedbandaansluiting thuis.

Mijn mobiele verslaving Mijn mobiele telefoon speelt een belangrijke rol in m’n leven. Vanaf ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ben ik aan het bellen, twitteren, internetten en e-mailen. Voor mij is het een soort ‘way of life’ geworden. Wanneer ik ergens ben waar geen bereik is, kan ik echt van slag raken. Bang om ook maar iets te missen. Volgens de Dikke van Dale lijd ik aan verslaving:

Een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij deze gewoonte of stof heel moeilijk los kan laten. Lastig om toe te geven, maar die omschrijving is dus volledig op mij van toepassing. En ik ben niet de enige.

Voor mij is mijn mobiele

Bron: Eurostat

telefoon een soort ‘way of life’ geworden

‘Eropuit’-tips voor op je mobiel

1

6

Vul simpelweg in wat je graag wilt doen. www.eropuit.nl

2

App: Panorama. Verkrijgbaar in de App Store voor $9,99. Hiermee maak je panoramafoto’s met je Iphone. www.ifoneguys.com/panorama

3

Widget: in een oogopslag zie je welke festivals, activiteiten, films of evenementen er zijn www.widgetbox.com/widget/zmap

Wanneer ik met een cameraploeg onderweg een broodje zit te eten, dan worden er nauwelijks meer echte gesprekken met elkaar gevoerd. Iedereen zit te staren naar z’n schermpje tijdens internetten of sms’en met het thuisfront. Behalve dat het heel ongezellig is, is het ook nog eens belachelijk duur. Ik ben al een paar keer vergeten m’n dataroaming uit te zetten in Los Angeles, waardoor ik me rot schrok van de rekening die een maand later binnen kwam.

En dan te bedenken dat we het ooit prima zonder mobiele apparaten konden stellen. Een jaartje of 15 geleden werkte ik als radioverslaggever en deden we alles per vaste telefoon of vanuit een telefooncel. Nu is het zo dat iedereen verwacht dat je altijd en overal te bereiken bent. Toen bepaalde je zelf wanneer je contact met iemand had. Vorige maand ontdekte ik hoe relaxed dat ook al weer was. Voor m’n programma ‘Van der Vorst Ziet Sterren’ vloog ik via Londen naar New York. Ergens onderweg is het misgegaan, want toen ik eenmaal door de douane op JFK was, bleek m’n iPhone niet meer in m’n jaszak te zitten. Dat was uiteraard even schrikken. De eerste uren voelde ik me flink onthand. Want, o jee, nu was ik niet te bereiken. Maar na een dagje afkicken voelde dat eerlijk gezegd steeds beter. De telefoontjes die ik moest plegen, deed ik gewoon vanaf m’n hotelkamer en m’n e-mail las ik twee keer per dag in een internetcafe. No problem at all! Bovendien viel de rekening ook een stuk lager uit. Maar ja, zoals dat gaat met verslavingen: eenmaal terug in Nederland viel ik al snel terug in m’n oude gewoontes. Het verlies van m’n iPhone was natuurlijk een fantastische smoes om de nieuwste versie aan te schaffen. Nu hoorde ik dat er deze zomer een nog sneller en geavanceerder exemplaar op de markt gaat komen. Ik ben nu al aan het broeden op een excuus om die te kunnen bestellen. Misschien maar weer een retourtje New York boeken…


WAAR BEN JE?

DO’S & DON’TS

Twitter-etiquette

We bellen, sms’en, hyven, twitteren en mms’en waar we zijn. Waar was jij?

2 miljoen

Via Twitter ‘verzamel’ je mensen die dezelfde interesses delen door korte ‘tweets’ van maximaal 140 tekens uit te wisselen. Maar wie volg je wel en wie niet? En wat kun je beter laten?

9.21 u. Palermo Gijs belt en mailt vanaf z’n vakantieadres

tweets.

11.05 u. Amsterdam Pien en Peke checken modeblog

Volg mij Follow me! Promoot jezelf. Maak stickers of T-shirts met je accountnaam erop. Vertel waarom mensen jou zouden moeten volgen. Werk aan je ‘personal brand’.

15.09 u. Corfu Anouk schiet vakantieplaatje

En volg anderen Gewoonweg mensen de ‘eer’ gunnen jou te volgen is niet genoeg. Twitter gaat om persoonlijk contact. Dus als iemand jou volgt, volg terug! Maar beperk het aantal te volgen tweets: voor je het weet ben je het overzicht kwijt.

Gebruik originele feeds

14.21 u. Sittard Bas belt zijn zieke vriendin

Foto graag Mensen willen zien wie er achter die te gekke of freaky tweets zit.

Gebruik je eigen naam Poekipoeki, Gekke Chick of I.M. The King, met die namen neemt niemand je serieus. Wat is er mis met je eigen naam?

Je bent niet alleen

20.15 u. Schagen Meindert belt met zijn oma

Hoe slecht je humeur ook is, wees je ervan bewust dat je je altijd op een openbaar medium bevindt. Grove taal, ongepaste grappen, racisme of godslastering zijn not done. Bedenk ook dat je tweets niet kunt verwijderen.

16.19 u. Otterlo Paulien krijgt voicemailbericht

Gemiddeld zijn er per uur wereldwijd zo’n

Tools als twitterfeed (twitterfeed.com) zorgen ervoor dat om de zoveel tijd automatisch een tweet wordt gestuurd van jouw updates. Gebruik altijd eigen en vooral interessante, persoonlijke feeds. Op een bericht dat je ‘even naar de wc bent’, zit natuurlijk niemand te wachten. Wel dat iedereen ‘nu naar Studio Sport moet kijken’.

English please Engels is de taal die het meest wordt gebruikt op Twitter.

12.08 u. Noguera Pallaresa Thijs filmt Koen in stroomversnelling

Tweepz Tweepz is een zoekmachine die kijkt naar de inhoud van de bio’s van de twitteraars. Zo vind je snel gebruikers die hebben aangegeven dat ze bezig zijn met bijvoorbeeld muziek, sport of elk ander denkbaar onderwerp.

Prominente

twitteraars zijn onder meer Al Gore en Lance Armstrong. In Nederland zijn dat onder meer Ilse de Lange, Geert Wilders, Waylon en Jeroen van Koningsbrugge.

‘Sluttebak’

WAAR BEN JIJ

MET JE MOBIELTJE EN WAAR? 8

Stuur je foto naar redactie@phonehouse.nl en misschien sta jij de volgende keer op deze pagina. Vermeld duidelijk je naam, het tijdstip en de plaats. De meest originele inzending wordt beloond met een digitale afdruk op photobloc t.w.v. € 20. Kijk voor een voorbeeld op www.phonehouse.nl/art.

Een ‘twitterslut’ is iemand die tien keer zoveel mensen volgt als dat hij volgers heeft. Hij doet dat om snel veel volgers op te bouwen. In het begin van Twitter kon je zoveel mensen volgen als je wilde. Nu geldt een limiet van tweeduizend te volgen gebruikers. Zorg er altijd voor dat het aantal mensen dat je volgt net iets minder is dan het aantal volgers dat je hebt. Zo ben je voor nieuwe volgers interessant om gevolgd te worden.

9


Social Hub Super AMOLED Screen Apps •

•

The Smarterphone

De Samsung Wave is meer dan een Smart Phone. Zo is de Social Hub een handige tool die makkelijk toegang geeft tot de

samsungmobile.nl

meeste social networks. Daarnaast kun je je favoriete apps supersnel besturen door de 1GHz processor. Het Super Amoled scherm zorgt vervolgens voor een full HD kijkervaring. De nieuwe Wave is met recht een Smarterphone.


DOSSIER

HEBBEN

Navigatie op mobiel is booming

Altijd de route in je hand Navigatie is niet meer voorbehouden aan losse navigatiesystemen zoals TomTom, Route 66 of Garmin. Ook jje mobiele telefoon is er klaar voor! TThe he P Phone hone H House ouse h helpt elpt jje eo op pw weg. eg. Illustraties: Martijn de Kruijf

Design

kamperen Vroeger had je voor de luxe kampeerders vouwwagens. Nu is er de Opera. Hetzelfde principe, maar dan met de luxe van een designhotel. Na openklappen zit je binnen een paar minuten op je eigen teakhouten veranda (of lig je in je elektrisch verstelbare bed). Via een boiler heb je altijd heet water voor keuken en (buiten)douche. Verder: heteluchtverwarming, een keramisch toilet en een koelkast met bovenlader. Kosten? Voor nog geen veertigduizend euro kun je er eentje aanhaken. Bestellen via ysin.nl.

12

13


DOSSIER

Welke systemen zijn er?

Wat is er gemakkelijker dan je mobieltje, dat je toch al bij je hebt, te gebruiken om de weg te vinden? Volgens sommige experts gaat om die reden de gsm uiteindelijk de strijd winnen van losse navigatiesystemen. De verschillen met ‘stand alone’-apparaten zijn nu al steeds kleiner. De schermgrootte, het gebruiksgemak en de aanraakbesturing van de nieuwe smartphones ontlopen nauwelijks de eenvoud van een allesin-één-navigatiesysteem. Het altijd bij de hand hebben van navigatie bij een onverwachtse situatie is een van de belangrijkste voordelen. Met navigatie op je mobiel is verdwalen verleden tijd. Bovendien is een navigatiesysteem op je mobiel relatief goedkoop in verhouding tot een los systeem, zeker als er standaard navigatiesoftware op geïnstalleerd is.

Er zijn heel wat systemen in omloop; sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. De meeste gratis systemen voor de mobiel beschikken niet over spraakgestuurde navigatie en zijn daarom ongeschikt voor gebruik in de auto. De bekendste producenten van (betaalde) software voor spraakgestuurde navigatie op de mobiel zijn TomTom en Route 66. Daarnaast zijn er enkele andere aanbieders zoals Destinator, Garmin of bijvoorbeeld Mio. De keuze van een geschikte navigatiesoftware voor jouw mobiel hangt in de eerste plaats af van het besturingsprogramma waarvoor de software ontwikkeld is. Navigatiesoftware ontwikkeld voor de iPhone werkt bijvoorbeeld niet op andere telefoons en omgekeerd ook niet. Informeer dus altijd eerst of het systeem van jouw keuze wel werkt op je mobiel. Uiteraard kan The Phone House je hierbij prima adviseren.

Gratis op pad Gratis navigatiesoftware vind je onder andere op - routes.tomtom.com (niet voor iPhone). - amazegps.com (voor smartphones die draaien op Android, Windows Mobile, iPhone, Java en BlackBerry). - PD Maps Worldwide voor iPhone, via de iTunes store. - beta.skobbler.de voor de iPhone en binnenkort ook voor Android-telefoons. - We-Travel is open-source-navigatiesoftware voor mobiele telefoons: we-travel.co.cc.

- Google Maps voor bijna alle telefoons met mobiel internet: m.google.nl/maps. - Voor alle nieuwe Nokia’s met gps is er sinds kort Nokia Ovi Maps, gratis nagivatie met spraak: http://maps.nokia.com/ovi-services-and-apps/ovi-maps. - Speciaal voor Android 2.0-toestellen is er nu Google Maps Navigation Beta, gratis navigatie met spraak: m.google.com/maps.

Google Maps De bekendste gratis kaartapplicatie is van Google Maps. Hiermee krijg je geen navigatie-instructies, zodat je alleen je positie op de kaart kunt bepalen. Een blauwe stip met een lichtblauwe cirkel geeft aan waar je ongeveer staat. De lichtblauwe cirkel geeft de nauwkeurigheid aan: ergens in deze cirkel zou je je moeten bevinden. Google Maps is geschikt voor mobieltjes met PalmOS, Windows Mobile, Symbian S60 en BlackBerry-besturingssystemen. Op de iPhone is Google Maps voor mobiel standaard meegeleverd en ook gebruikers van een Java-telefoon kunnen deze applicatie gebruiken. Google Maps voor mobiel is gratis te downloaden en te gebruiken. Je moet wel een internetverbinding hebben, omdat de actuele kaarten via internet worden opgevraagd.

Wat heb je nodig? Om te kunnen navigeren met je mobiele telefoon heb je allereerst een gps-ontvanger nodig (de meeste smartphones zijn hiermee uitgerust). Verder moet het toestel beschikken over navigatiesoftware en actuele kaarten. Gps staat voor ‘global positioning system’ (wereldwijd plaatsbepalingsysteem) dat gebruikmaakt van satellieten. Deze zenden radiosignalen uit waarmee een mobieltje met gps nauwkeurig kan bepalen waar het toestel zich bevindt. Het gebruik van gps is gratis. Behalve de ontvanger zijn navigatiesoftware (onder andere TomTom en Route 66) en wegenkaarten vereist. Deze software wordt op het geheu-

14 4

genkaartje van de telefoon gezet. Bij systemen waarbij de digitale kaart niet op de telefoon zelf staat, maar op een centrale server (in vaktermen heet dat ‘off board’), is mobiel internet nodig. Het voordeel hiervan is dat de digitale kaart op de server altijd up-to-date is. Een nadeel is dat je bij gebruik in het buitenland extra kosten betaalt voor mobiel internet. Bij ‘on board’-systemen (zoals bijvoorbeeld Nokia’s Ovi Maps) staat de digitale kaart grotendeels op de telefoon zelf en zijn de extra (internet)kosten bij gebruik in het buitenland dus gering.

mijn p mijn “Op 4):: “O Rachid (24) ik Nokia N97 heb Ovi Maps geïnstalleerd. Dat is sinds kort namelijk gratis beschikbaar voor dit toestel. En het werk t fant astisch! Samen met mijn vriendin maak ik graag stedentrips. Voor het eerst reden we foutloos naar

ons hotel in Milaan. En zonder extra kosten voor mobiel internet, want de kaar t is opgeslagen in het toestel.”

15 15


DOSSIER

Gps of A-gps?

Volg je vrienden Google Latitude is een onderdeel van Google Maps voor mobiel. Hiermee zie je op de kaart waar je bent en waar je vrienden zijn. De gps-ontvanger in je mobiel wordt gebruikt om de plaats te bepalen. Op telefoons zonder gps wordt de locatie van de gebruiker bepaald aan de hand van de telefoonmasten waarmee het mobieltje contact maakt. Als gebruiker van Google Latitude heb je controle over met welke vrienden de locatie gedeeld wordt en op welk moment. Het gebruik van het programma is gratis, maar je moet wel beschikken over mobiel internet. Ook leuk: via een iGoogle-gadget op je pc of laptop, kun je ook zien waar je vrienden uithangen. Zie google.com/latitude.

Met én zonder wielen Sinds januari dit jaar biedt Nokia Ovi Maps gratis gesproken navigatie aan die wereldwijd werkt. Nog een voordeel is dat bij Ovi Maps de digitale kaart grotendeels op de telefoon zelf staat waardoor de (internet) kosten bij gebruik in het buitenland gering zijn. Je kunt locaties delen met je vrienden, het actuele weer bekijken, evenementen vinden of de Lonely Planet en Michelingids inzien voor restaurants en hotels in de buurt. Verder kun je kiezen tussen navigeren in de auto of lopend. Gebruik in de auto altijd een carkit! Op dit moment kun je de software downloaden voor elf toestellen met

Symbian S60, waaronder de 5800 XpressMusic, E72, N97 Mini en 5230. Kaarten kun je binnenhalen via mobiel internet of via pc-desktopsoftware op de smartphone. De nieuwe, gratis versie voor automobilisten en wandelaars van Ovi Maps is te downloaden via maps.ovi.com. Nokia is overigens niet de enige die gratis gesproken route-informatie voor smartphones aanbiedt. Vorig jaar al kwam Google met Google Maps Navigation, een gratis navigatiefunctie voor Androidtoestellen. Die software werkt op Android 1.6 en hoger, maar is vooralsnog alleen te gebruiken in de Verenigde Staten. En ook Microsoft zal in de toekomst gratis navigatiesoftware gaan leveren bij Windows Mobile 7.

Dankzij gps kun je gemakkelijk je positie bepalen en naar je bestemming rijden. Steeds vaker zie je bij de specificaties van een telefoon vermeld dat deze beschikt over A-gps. Dat betekent assisted global positioning system. Die ‘hulp’ krijgt het systeem van het mobiele netwerk.

Waarom A-gps:

1.

Een groot voordeel van A-gps is dat de eerste positiebepaling van de gps-ontvanger een stuk sneller gaat. Over het algemeen duurt het enkele minuten voordat een gps-ontvanger de juiste satellieten gevonden heeft en je positie heeft bepaald. Bij A-gps krijgt de gps-ontvanger hulp van je mobiele telefoon, deze staat immers in verbinding met de dichtstbijzijnde telefoonmast. Voor je telefoon is het al ongeveer bekend waar je je bevindt en daar maakt A-gps graag gebruik van.

2. 3.

Het bereik met A-gps is aanzienlijk groter. De mix van informatie van gps en het mobiele netwerk zorgt voor betere plaatsbepaling, ook binnenshuis, in de nabijheid van hoge gebouwen, onder tunnels en bomen.

A-gps werkt via je mobiele internetverbinding. Om hoge kosten te voorkomen, kun je de optie A-gps in het buitenland beter uitzetten.

Mab be el (19):“O el ) “O Op mijijijn BlackBerr y he b ik Google Maps voor mobiel en Google Latitude gezet. Hiermee kan ik zien wa ar mijn vrienden zitten. Je kunt ze dan uitnodigen om hun loc atie met je te delen . Wanneer ze de uitnodiging accepteren, kun je hun loc atie zie n op een kaart, of in een lijst. Heel cool is dat je vanaf de kaart metee n contac t kunt maken !”

16

17


DOSSIER

Snoop Dogg

rapt je naar je bestemming Heb je genoeg van clown Bassie of Kim Holland op je TomTom? Dan kun je nu een stempakket van niemand minder dan Snoop Dogg installeren. Deze Amerikaanse rapper klust namelijk bij als navigatiestem. Een voorproefje: ‘Take tha third left, and while you’re at it, put in some of that Snoop Dogg!’ (‘neem de derde links en als je toch bezig bent, zet even wat Snoop Dogg op!’).

Dagje uit

LG Mini, designed for big things

Stel: je wilt een ‘dagje Efteling doen’. Hoe kom je er zonder omrijden? Start je navigatiesysteem (in dit voorbeeld een TomTom NAVIGATOR 7) en rijden maar! Zo werkt het: 1. Selecteer in het navigatievenster ‘Navigeer naar...’ adres, straat en huisnummer. 2. In het volgende venster voer je de plaats (Kaatsheuvel), de straat (Europalaan) en het huisnummer (1) in. 3. Selecteer het door jou gewenste adres. 4. Het systeem gaat op zoek naar een bruikbaar gpssignaal. Dit kan enige tijd duren. 5. Zodra het gps-signaal is ontvangen, wordt de route berekend. 6. Je kunt hierna gelijk beginnen met navigeren. 7. Als er onderweg oponthoud is, biedt het systeem een alternatieve route. Klik op ‘Zoek alternatief’ en vervolgens ‘Bereken alternatief’. Behalve naar een adres kun je ook naar een persoon toe navigeren. Dit werkt bijna hetzelfde als navigeren naar een adres. Je moet natuurlijk wel het adres in je telefoon hebben ingevoerd bij ‘Contactpersoon’. Ook erg handig is als je ergens naartoe wilt en zonder dat je het exacte adres weet. Stel, je wilt naar het Drielandenpunt bij Vaals, maar je weet het adres niet. Hoe kom je daar dan? Dat heet navigeren naar een POI (Point of Interest). Ook dit verloopt voor het grootste deel hetzelfde als ‘navigeren naar een adres’ of ‘contactpersoon’: 1. Selecteer ‘Navigeren naar...’ en kies vervolgens – voorgeïnstalleerde – ‘Nuttige Plaatsen’ (‘NP’). 2. Kies ‘NP dichtbij’. 3. In dit menu kun je kiezen naar wat voor POI je wilt navigeren. Dit kan bijvoorbeeld een parkeergarage, pinautomaat, winkelcentrum of museum zijn. Wij kozen voor ‘Drielandenpunt’ bij Vaals. 4. Het adres van de door jou gekozen POI verschijnt op het scherm. Om er heen te navigeren, druk je op ‘Navigeer’.

Karin rin n (24 4): ) “Si “Sin nd d ds kor t heb ik een Samsung Jet S80 00. Deze heeft 3D-navigatie waardoo r je kaarten in 3D ziet. Dat ziet er sup ergaaf uit. Het klinkt allemaal ingew ikkeld, maar het werkt erg eenvoudig . Voort aan ben ik altijd zonder stress op tijd op mijn afspraken!”

18

Handige

url’s

navigatie-ervaringen.nl mobieletelefoonnavigatie.nl routeplanneropjemobiel.nl

3.2” KRASBESTENDIG TOUCHSCREEN VIA LG AIR-SYNC CONTINUE SYNCHRONISATIE TUSSEN JE MOBIEL, PC EN INTERNET SNEL INTERNET VIA WEBKIT BROWSER MET MULTI-TOUCH ZOOM EN FLASH LIVE SOCIAL NETWORK BERICHTEN VIA JE WIDGETS DOLBY MOBILE EN 3.5” JACK AANSLUITING 5 MEGAPIXEL CAMERA MULTI-TASKING TUSSEN APPLICATIES MICRO SD GEHEUGEN TOT 32GB

www.lge.nl


HEBBEN

SMART START

Zelf ringtones maken Een ringtone bij een sms-dienst kost al gauw € 2 tot € 3. Zelf een ringtone maken is leuker, origineler en kost bovendien niks. Een paar handige tips.

Begin je voor het eerst met het maken van een ringtone, start dan met een eenvoudige ‘true tone’. Dit doe je door de spraakrecorder van je mobiel te gebruiken. Je neemt het geluid op en stelt het vervolgens in als je beltoon.

Dive of your life Iets sportiefs doen met je date wat indruk maakt? Je denkt aan jetskiën? Fout man, dat is voor watjes! Je maakt met haar een ‘rondvaart’ in de Scubacraft SC3. Op het water is het een speedboat, onder water een duikboot die tot vijftig meter diep kan. Vergeet dus niet voordat je instapt allebei een duikuitrusting aan te trekken! Kost wel wat (zo’n € 110.000), maar als je haar echt wilt inpakken, bestel je er snel een op scubacraft.com.

20

Een andere methode om een ringtone te maken is op de pc, bijvoorbeeld met hulp van het gratis programma mp3DirectCut (op vele plaatsen op internet te downloaden). Hiermee kun je gedeeltes uit mp3-bestanden knippen en het volume veranderen. Voor het maken van een ringtone uit een mp3-bestand kun je het bestand laden. De delen die je niet wilt, knip je weg tot je een track hebt met de juiste lengte. Dat doe je zo:

1 2

Open het mp3-bestand waar je een ringtone van wilt maken. Dat doe je door het bestand naar het venster van mp3DirectCut te slepen. Zoek met behulp van de horizontale schuifbalk en de playknop het begin van de selectie. ‘Knip’ het stuk dat je voor het fragment wilt hebben grofweg uit. Knip vervolgens precies tot aan het begin van het fragment.

Ringtones overzetten Meestel zit bij je telefoon een snoertje waarmee je gegevens van je pc naar je mobiel kunt overzetten. Nog handiger is als zowel je pc als je telefoon bluetooth hebben. Je kunt dan ook ringtones uitwisselen met andere mobieltjes met bluetooth.

Tip gebruik je voor je ringtone muziek van

een artiest, dan mag dat alleen als je de muziek legaal gekocht hebt en als je de muziek alleen toepast voor eigen gebruik.

3 4

Zoek daarna het einde van het fragment en knip vanaf hier tot het einde van het bestand ook alles weg. Dan nog even heel precies het einde van het fragment bepalen en je ringtone is klaar. Het bestand is klaar om weer op te slaan. Nu kun je het nieuwe bestand naar je telefoon kopiëren om deze als ringtone te gebruiken.

21


EXTREME TEST

Kermisklant

Test 3. Suikerspin Tijd voor een versnapering, dus kom maar op met die suikerspinnen! Kijken of de Legend ook van zoet houdt. We pakken ‘m lekker in met suikerspin. Zo, dát spul kleeft! Wel lastig bellen en sms’en met al die plakzooi op het aanraakscherm. Een foto maken lukt niet. We moeten improviseren en vragen bij de oliebollenkraam water en een doekje waarmee we de roze smurrie van het apparaat vegen. En ja hoor, alles doet het nog. Legendarisch!

Op de kermis heb je natuurlijk gewoon je mobiel op zak. Maar kan hij de G-krachten, schokken en klappen van de Booster, de Rock-it, de botsauto’s en het reuzenrad wel aan? Testteam Wilberd & Reyndert stellen de HTC Legend zwaar op de proef tijdens een middagje kermis. Fotograaf: Merlijn Doomernik via Hollandse Hoogte

Test 1. Hoogtevrees

Een telefoon moet ook werken op grote hoogte. En welke kermisattractie is beter geschikt om dat te testen dan het reuzenrad? We zitten in de gondel die ons hoog boven de stad uit tilt. Wauw, wát een uitzicht! Snel een foto maken en op Hyves zetten. Ook even de hoogtevrees van ons af twitteren. Het eerste rondje doet de Legend gewoon alles wat hij op de begane grond ook kan. De tweede ronde maken we een filmpje en proberen we de Friend Stream uit om te kijken welke van onze vrienden online zijn. Werkt ook perfect. Het is duidelijk: deze mobiel heeft geen last van hoogtevrees.

tip

Ongelukje? Zonder verzekering ben je al gauw € 100 kwijt aan een kleine reparatie of zelfs € 300 tot € 400 aan een nieuw toestel. Vanaf slechts € 2,08 per maand kun je je verzekeren tegen dit soort ongemakken. Kijk voor meer info op www.lifeline-insurance.nl.

Test 2. Stootje

Kan de HTC tegen een stootje? Klaar voor de botsautotest! Wilberd geeft plankgas en stuift op Reyndert af. Net voor de klap belt Reynderts vriendin. Baf! De Legend vliegt uit zijn hand en smakt op de grond. Snel keren om ‘m op te pakken. Kijk uit Wilberd, je rijdt er overheen! Na een snelle actie vist Reyndert de HTC weer veilig aan boord en kan het gesprek gewoon voortzetten.

CONCLUSIE De HTC Legend heeft de kermistest glansrijk doorstaan. Hoog in de lucht, botsen, vallen en kleven: het maakt hem allemaal niets uit. Hij blijft gewoon doen wat je hem opdraagt. Alleen is het geen echte zoetekauw: van een date met een suikerspin moet-ie niets hebben. Niet zo vreemd voor een aanraakscherm. Maar op een paar krassen en deukjes na is-ie na een middagje kermis helemaal intact.

Wat heeft de HTC Legend in huis? Behalve een mooi aluminium jasje uit één stuk heeft de HTC Legend een groot 3,2 inch amoled touchscreen. Opvallend is de optische joystick die ook met handschoenen aan werkt. Andere specs: 5 megapixel camera met flits, WiFi,

22

bluetooth, 2 GB micro SD kaart bijgeleverd, gps/A-gps, een 1300mAh accu, kompas, dio en 3.5mm Audio aansluiting, FM-radio m-widget, mp3-speler en een Friend Stream-widget, n in een dat alle sociale netwerken samen scherm bundelt.

Met dank aan Eckelboom Wolters Botsauto’s to’s

23


HEBBEN

Bellen voor je Club Unieke actie van The Phone House voor verenigingen!

Oranje

Er is waarschijnlijk geen club in Nederland die niet wat extra financiële middelen kan gebruiken. Wat extra materialen, een trainingskamp, een feestje, ongetwijfeld heeft ook jouw vereniging wel zo’n wensenlijstje.

koorts

Om hier een steentje aan bij te dragen heeft The Phone House een actie opgezet. Een hele simpele, heldere actie, waarbij mensen alleen datgene hoeven te doen wat ze normaal ook regelmatig doen: hun mobiele abonnement vernieuwen! Hoe werkt het? Je meldt jouw vereniging aan op www.bellenvoorjeclub.nl. Vervolgens ontvang je van ons een welkomstpakket waarmee je de actie kunt promoten onder de leden en sponsoren. Als zij (en en/of hun familie, buren, vrienden, kennissen, zakenrelaties etc.) vervolgens toe zijn aan een nieuwe mobiele telefoon gaan zij hiervoor naar The Phone House. The Phone House beloont de club dan weer voor deze aankoop!

Onze O Onz e jongens jongens jong ens gaan gaan er straks straaks str helema helemaal aal voor, voo , ver weg weg in ZuidAfrika. Ben jij in juni ook bevangen door de oranjekoorts? Kies dan voor de nieuwe Alcatel OT-206 OT 206 in de kleur… Oranje! Via de FM-radio kun je live het wedstrijdverslag horen en als ringtone download je natuurlijk het Wilhelmus. Exclusief bij The Phone House, en helemaal gratis als je in mei of juni een KPN-, Hi- of MTV Mobileabonnement afsluit!

t 7PPSIFUBGTMVJUFOPGWFSMFOHFOWBOFFONPCJFMBCPOOFNFOULSJKHUKPVXDMVC€ 10,t 7PPSIFUBGTMVJUFOWBOFFOWBTUPGNPCJFMJOUFSOFUBCPOOFNFOULSJKHUKPVXDMVC€ 5,t 7PPSEFBBOTDIBGWBOFFOQSFQBJEQBLLFULSJKHUKPVXDMVC€ 1,Een contactpersoon van de club verzamelt kopieën van de kassabonnen en vult enkele gegevens hiervan in op de website. The Phone House zorgt ervoor dat de club de vergoeding krijgt uitgekeerd. De enige voorwaarde is dat de aankoop plaats moet vinden in een The Phone House winkel, via de webshop op www.phonehouse.nl of telefonisch via 0900 – 424 0900 (10ct p/min). Simpel toch? Wat kun je er zelf mee winnen? The Phone House verloot ieder kwartaal onder alle inzendingen 5 LG LCD TV’s en 5 LG Blu-Ray spelers. Zorg er dus voor dat je de kassabon z.s.m. inlevert of de gegevens van je bon doormailt aan de contactpersoon van jouw vereniging. Doe mee! Ga dus snel naar www.bellenvoorjeclub.nl en meld je aan. Hier vind je ook meer informatie over The Phone House en over deze actie. Wie weet zitten jullie deze zomer al aan een verenigingsbarbecue, betaald doordat de leden hebben gedaan wat ze daarvoor ook al deden… mobiel bellen of internetten!

5x

5x

25


HEBBEN

Sterk staaltje van Samsung Zoek je een gelikte smartphone uit één stuk met alles d’r op en d’r aan? De Samsung Wave (S8500) overspoelt je met mogelijkheden! Wat dacht je van een 1Ghz- processor, razendsnel internet, Samsung Apps, een 5 megapixel camera die HD-video’s kan opnemen én voorzien is van GEO-tagging? Een Super AMOLED full touch display dat zelfs bij fel zonlicht goed leesbaar is? Kijk voor alle features op www.samsungmobile.nl of kom naar The Phone House.

Bril met beeld

De Crystal Original Amber is een videobril waarmee je beelden kunt bekijken vanaf je mobiel, iPod of gamecomputer. Om misselijkheid te voorkomen wordt het videobeeld zwevend geprojecteerd zodat je er ‘omheen’ kunt kijken. Beeld en geluid regel je via de afstandsbediening. De batterij is goed voor vier uur kijkplezier en kun je opladen met de meegeleverde usb-kabel. Kost $ 179. myvu.com

Nooit meer je mobieltje kwijt De Zomm is een sleutelhanger die via bluetooth verbonden is met je mobieltje. Gsm kwijt? Via Zomm kun je hem oppiepen! Verder kun je ‘m ook als handsfree speaker gebruiken en automatisch een alarmlijn laten bellen. Zomm.com

Duik pod Ben je in het bezit van een iPod Nano 5th generation en hou je van duiken? Dan ben je met de Capture Waterproof Case van H20 audioklaar om al je onderwateravonturen te filmen. Deze beschermhoes is honderd procent waterdicht tot een diepte van drieënhalve meter. h2oaudio.com

Klapbook

Muziek aan je sleutelbos

Een eenvoudige laptop om in en om het huis mee te internetten, foto’s te bekijken, te chatten en te e-shoppen? Dit Litl Webbook kan het allemaal. Bijzonder is dat je het scherm helemaal achterover kunt klappen, zodat je de computer bijvoorbeeld tijdens het koken op het aanrecht neer kunt zetten. litl.com

26

Dankzij technische hoogstandjes is de Mighty Mini Speaker meer dan een grappige sleutelhanger. Het is een speaker met genoeg power om je sokken van je lijf te rocken. Werkt op je mobiel, mp3-speler en zelfs je elektrische gitaar! bb-shopping.com

27


HEBBEN

Killer headset Freude am Fahren

Bij het ontwerpen van deze übercoole retro koptelefoon hebben de bedenkers zich laten inspireren door sneakers. Zónder concessies te doen aan de geluidskwaliteit, want die is uitstekend. Dankzij een ingebouwde microfoon kun je ‘m ook als headset voor je mobiel gebruiken. Voor $ 70 bestel je ‘m via aerial7.com.

Retro Orange power Van Linkin Park tot The Strokes en van Faithless tot the Black Eyed Peas, allemaal gebruiken ze Orange-versterkers. Orange viert haar veertigjarig bestaan met het uitbrengen van OR50H, een traditionele enkelkanaals versterker die volledig gebaseerd is op de beroemde ‘1972-editie’. Inpluggen en knallen maar! Kijk voor meer informatie op orangeamps.com

Altijd standby

Geen overbodige knopjes of andere fratsen, dit apparaatje is er maar voor één ding: filmen in een handomdraai. De naam ‘Flip’ komt van de handige USB-stick, die eruit ‘flipt’ als je het knopje indrukt. Via deze USB kun je dus eenvoudig de camera aan je computer zetten en het materiaal in één keer in je computer of laptop laden. Binnen no time staat je creatie op Youtube! flipcameras.nl

De slogan van BMW geldt ook voor de Cruise Bike. Deze prachtige oranje fiets (knipoog naar de BMW-klassieker 1802 uit de jaren 70) brengt een glimlach op je lippen. Dankzij het lichtgewicht aluminium frame en de Shimano Alivio 24-speed derailleur beleef jij je eigen ‘Freude am Fahren’. shop.bmwgroup.com

Icoon kussens

Een Twitterkussen als ruggensteuntje? Of heb je er liever een in een Firefox-, Facebook-, of YouTube-dessin? Deze vrolijke kussens met interneticonen kun je bestellen bij etsy.com.

Beach bomb

Als je deze zomer écht als coole dude het strand op wilt, stop dan een Cambria Orchid, Snake Eyes of She Devil in je strandtas. Of chill tijdens zonsondergang in een Maui Heat of Death Before Disco. Hoe kom je daaraan? Kijk op Shortomatic.com. Daar vind je een collectie shorts met honderden ontwerpen, gemaakt van het beste materiaal. Zit je favoriet er niet tussen? Maak dan je eigen ontwerp!

29


KIDS & MOBIEL

HEBBEN

Tweede huid

Kekke mobieltjes voor kids Als het om mobieltjes gaat, weten kinderen beter dan jij welke ze moeten hebben. Met ‘megavette’ kleurtjes en features. En vanwege de prijzen zijn ze ook nog eens oudervriendelijk.

Geef je mobiel, laptop, iPod of gamecomputer extra stijl en een persoonlijke tint door er zo’n coole skin op te plakken. Je kunt kiezen uit eindeloos veel designs of je eigen ontwerp maken. Kijk op gelaskins.com.

LR

Nokia 2220

Slide

Deze Nokia 2220 Slide is er in knalroze voor meiden me of stoer grafiet en grijs voor jongens. ngens. Het is een compactt toestelletje toestellet e dat makkelijk mee kan n in broekzak of schooltas en heeft hee eeft precies die features die een kind nodig heeft: bellen, sms’en en een camera.

Genoeg beltegoed ‘Beltegoed op’ is geen smoes meer voor je kind om niet even te bellen als het wat later wordt. T-Mobile heeft namelijk het Familyabonnement. Daarmee stel je een ‘family’ samen uit totaal zes nummers, waaronder jouw eigen nummer. Van de vijf overgebleven nummers mag er één vaste lijn zijn. Elk ‘familielid’ kan duizend minuten bellen en sms’en, los van het gewone abonnement of beltegoed, van SimOnly tot Prepaid!

30

Samsung Corby

Met zijn verwisselbare fashion f jackets is de Samsung Corby S365 S3650 de hipste telefoon van het schoolplein schoolplein. Ook nog volledig touchscreen; opvallend opva voor een vriendelijk geprijsd toestel toest als de Corby. Andere extra’s: een uitgebreide uitg muziekspeler en een 2 megapix megapixel camera. Ook leuk voor kids: Hyves zit z erop voorgeïnstalleerd.

25%

Een kwart van de achtjarigen E en de helft van de tienjarigen heeft een mobiele telefoon, vanaf twaalf jaar heeft bijna ieder kind er een. bron: Mijn Kind Mobiel

Sony Ericsson W205

Kinderen die van muziek houden, maak je blij met de Sony Ericsson W205 walkmantelefoon. Zo kan de W205 een eenvoudige muziekspeler vervangen. Verder heeft deze telefoon een radio, een zaklamp en een 1,3 megapixel camera.

31


Kelly

Bill

Wesley

Diny

Meer weten? Kijk op familievanhuis.nl


24 UUR SMARTPHONE

Slim zo’n smartt phone! Mailen, tv-kijken, internetten, muziek luisteren: smartphones kunnen zó veel dat andere te e apparaten overbodig zijn. En zelfs met de duurste smartphones kan die besparing flink oplopen!

Port gam able ing ± 110

Het aan iPh one b od is en -, en Blac Windo orm, o w kbe r r y- s M o b p plat il for e m s.

Voicerecorder ± 159

De bekendste smartphones zijn BlackBerry, iPhone, Samsung Omnia I900, T-Mobile G1 en Sony Ericsson X10. Ze werken met verschillende besturingssystemen. De meest gebruikte zijn Microsoft Windows Mobile 5, 6 en 7 Symbian, Nokia Series 60 (gebaseerd op Symbian), Google Android, PalmOS en OS X.

Spellen

Een smartphone kun je ook als voice-recorder gebruiken. Bovendien kun je de opname meteen via e-mail versturen.

De iPhone heeft snel laten zien hoe populair mobile gaming is. Door de hoge kwaliteit en lage prijs (soms ook gratis) van de spelletjes is dat logisch. Snel volgden dus ook spellen voor telefoons die op andere platforms – zoals Java, Windows Mobile en N-Gage – draaien.

Kijken en luisteren Muziek- en videotoepassingen zijn hot en dus voor de fabrikanten van smartphones belangrijke aandachtspunten. Grotere schermen, meer pixels en nog beter geluid zijn het gevolg. Om van een nóg betere geluidskwaliteit te kunnen genieten, zijn smartphones geschikt voor het aansluiten van professionele headsets (3,5 mm standaard).

Navigeren Smartphones hebben dit kunstje ook prima onder de knie; voorzien van ingebouwde gps-antenne zijn ze zelfs tot meer in staat dan een los gps-apparaat. En voor elk gebied is er wel een kaart. Nooit meer de weg kwijt!

Wekker, stopwatch, calculator, agenda, adresboek, radio, televisie of afstandsbediening. Het aantal apparaten dat

eti l l e t a S tie naviga 29 ± 1

moeie kan en phon met e mar t n s e r n e e r E ur c r. n e o g sc nt v an t eloo gp s- o losse

een smartphone kan vervangen, is bijna ontelbaar Deze zijn een stuk goedkoper dan games voor Sony PSP of Nintendo DS. Vet zijn bijvoorbeeld Vamp-Halloween (voor Windows Mobile), Dexter The Game (iPhone) en Tublebugs (BlackBerry). En allemaal onder de € 7,-.

Fotografie

ler e p s Mp3 139 ±

r dan mee ve e l elfde is z e e d . hon eft iPod De iP d en he e d ls iPo teit a phones li een a w ar t idsk ve n gelu re sm C ge ande r y en H T r Ook . e id b k lu Blac d ge eken zoals uit s t

34

e Draagbar r le mediaspe ± 299 p den volo ones bie Smar tph ainment. rt te n -e edia ssen mobiel m welijk tu n het hu y Denk aa . En Son es n u iT e ne en de iPho nieuwst jn zi t noem or Eric sson 0, niet vo X1 e d one, on’. smar tph entt ele fo tert ainm niets ‘en

De

Digit cam ale ± era 100

nieu bes ws t e s ch ma r tp lite ikken hon it l ov lite i t s v e nze n e r h o g e s e di e c om er sc h het il m pac k wa et tc klein amera digit al e er m ’s s te eds ake n. k wa

Alleen al de digitale camera van een smartphone is multifunctioneel. Behalve fotograferen en filmen kun je de bestanden bewerken en direct verzenden of uploaden. En de kwaliteit it mvan het beeld is zo goed, dat je je compactcamera wel thuis kunt laten.

WIL JIJ WETEN WAT WENDY ALLEMAAL BESPAART MET HAAR SMARTPHONE OP EEN DAG, SLA OM!

TOTALE BESPAR ING:

936,!

35


24 UUR SMARTPHONE

ALLES OVER

Een dagje Wendy

met haar slimme smartphone

LEUKE LOCATIE, EVEN OP INTERNET KIJKEN VOOR MEER INFO.

RELAXED WAKKER WORDEN MET JOHN MAYER

7.30

NA DE KOFFIE CHILLEN OP DE BANK

10.10

HMMMM, HOE KOM IK HET MAKKELIJKSTE NAAR MIJN DATE? Illustratie: Reyndert Guiljam

KOM IK TOEVALLIG MIJN OPA TEGEN! EVEN LACHEN VOOR DE FOTO…

11.30

EEN NIEUWE PORTFOLIOFOTO TOEVOEGEN OP FACEBOOK

Interactieve televisie Wil je precies bepalen wát je kijkt en vooral wanneer je kijkt? Eenvoudig programma’s terugkijken via Uitzending gemist, films van de videotheek kijken zonder de deur uit te moeten? Maak dan kennis met interactieve tv!

13.35

16.40

DE SNELSTE WEG NAAR HUIS ZOEKEN EN DAN LEKKER ONDER DE WOL

Wat is interactieve tv?

Hoe werkt het?

Met interactieve tv kun je volledige controle over je televisie krijgen. Of het nu gaat om het Journaal van gisteren, het voetbal van afgelopen weekend, je favoriete serie of de meest recente films: je bepaalt zelf wat je op welk moment wilt zien. Zo stel je zelf je ideale tv-avond samen.

Via de kabel of via de telefoonlijn. Het signaal komt uit bij je digitale tv-ontvanger en gaat van daaruit naar je tv. Als je kiest voor een digitale ontvanger met ingebouwde harddiskrecorder, kun je tot honderd (of meer) uur programma’s opnemen. De digitale tv-ontvangers die nodig zijn voor de ontvangst van interactieve tv zijn vrijwel allemaal HD Ready. Dat wil zeggen dat alle programma’s die in haarscherpe beeldkwaliteit, in High Definition, worden uitgezonden, ook in HD-kwaliteit op je tv te zien zijn. Voorwaarde is dat je een tv in huis hebt die HD Ready of Full HD is.

Wat is video on demand?

22.15

14.10

36

Fotograaf: Allard de Witte via Hollandse Hoogte

e y b Bye

De laatste films thuis zien of je favoriete programma’s achter elkaar bekijken: dat kan met video on demand! Via je tv-aanbieder kun je met deze dienst op elk gewenst moment van een film of programma genieten. De meeste leveranciers van video on demand bieden niet alleen films aan, maar vaak ook recente tv-programma’s zoals bijvoorbeeld het Journaal, Programma Gemist of Eredivisie Live voetbal. Met video on demand kun je tijdens het kijken van een tv-programma of film pauzeren of terug- of doorspoelen. Heb je een ontvanger met harddiskrecorder, dan kun je via de elektronische programmagids heel gemakkelijk programma’s opnemen.

Welke aanbieders zijn er? UPC, Ziggo, KPN en Tele2. UPC en Ziggo leveren de dienst via de kabel, bij KPN en Tele2 komt het signaal via de telefoonlijn binnen. De verschillen tussen de aanbieders zitten voornamelijk in het aanbod van de zenders en de diensten zoals Uitzending Gemist. Interactieve tv is meestal standaard bij een digitaal abonnement, voor de ontvanger met harddiskrecorder betaal je extra.

37


:

De

nieuw juweeltje van Samsung

De Samsung Wave (S8500) in full metal body is voorzien van de allernieuwste technieken voor beeld en geluid. En met de Social Hub breng je al je contacten en sociale netwerken direct bij elkaar. Met de Wave haal je meer uit je telefoon. Zo verbindt de Social Hub van het toestel al je contacten met bijvoorbeeld Hyves, Facebook, Twitter, MSN en andere sociale netwerken. Razendsnel internetten kan dankzij 3G HSDPA mobiel internet. Via WiFi surf je vrijwel gratis op internet en download je eenvoudig je favoriete muziek, games of e-books. En de Wave kan nog veel meer!

Oogverblindend De Samsung Wave (S8500) is de eerste Samsung-telefoon met het nieuwe Badabesturingssysteem en een Super AMOLED full touchscreen dat ook in fel zonlicht goed te lezen is. Via het Super AMOLED-scherm zien je favoriete series of films er oogverblindend mooi en scherp uit. Foto’s maken doe je met de 5 megapixel camera, voorzien van onder meer een led-flitser, lachdetectie, panoramashot én GEO-tagging.

Multitasken Het Quick Panel geeft direct toegang tot je belangrijkste applicaties, een Ticker om direct berichten te lezen en te beantwoorden, en

BETERE FOTO’S

haal meer uit je cameratelefoon Waar je ook bent, met je camera op je telefoon heb je de leukste momenten snel en haarscherp vastgelegd. Met deze tips maak je met je mobieltje de allermooiste foto’s.

een task manager waarmee je snel tussen programma’s kunt wisselen. Dankzij de 1GHzprocessor gaat alles ook ongelooflijk snel.

Gps Met de gps-ontvanger vind je altijd de weg. Daarbij voegt GEO-tagging gegevens over locaties aan je foto’s en video’s toe zodat je later altijd weet waar je de beelden hebt vastgelegd.

1. Blijf stil

4. Licht in je rug

7. Poetsen

Fotografeer met het licht mee en dus niet tegen de lichtbron in. Tenzij je het leuk vindt om een zwart silhouet te laten zien. Als je foto’s toch te licht of te donker zijn, kun je de belichting aanpassen met de pijltjesknoppen of een menu-optie. Op het schermpje zie je direct het resultaat.

Met een vette lens wordt het nooit wat met die foto’s. Maak daarom regelmatig je lens schoon met een speciaal brillen- of lenzendoekje.

Ontspannen kan met de Wave in vele opzichten: muziek luisteren via de mp3-speler of FM-radio, een filmpje kijken, maar ook gamen. En met Samsung Apps download je entertainment naar jouw keuze.

Houd je mobiel altijd met twee handen vast en druk de ontspanknop rustig in. Ook de houding waarin je fotografeert maakt uit: zoek balans. Veel telefoons drukken met een vertraging af. Houd je telefooncamera daarom na het afdrukken nog even stil en op het onderwerp gericht, tot je hoort of ziet dat het plaatje gemaakt is.

Connectivity

2. Lekker hoog

Connectivity is een sterk punt van de Wave: hij is voorzien van Bluetooth versie 3.0. Verder heeft de Wave een accelerometer, een proximitysensor en een G-sensor aan boord. Dankzij de Active Exchange Activesync kun je de Wave automatisch met de inbox van je e-mail synchroniseren

Om ruimte te besparen op het interne geheugen zijn bijna alle mobieltjes zo ingesteld dat ze een foto niet in de hoogste kwaliteit maken. Voor een betere kwaliteit kun je een geheugenkaart met flink wat opslagcapaciteit in je telefoon plaatsen. Kies dan voor de hoogst mogelijke resolutie (zie ‘instellingen’) en stel de kwaliteit in op ‘zeer fijn’.

Digitaal inzoomen gaat altijd ten koste van de kwaliteit. De meeste lenzen hebben maar één afstandsinstelling. Daarmee is alles wat verder dan zestig centimeter van de lens verwijderd is, minder scherp vastgelegd. Zoom je digitaal in, dan knipt het toestel het middelste stuk uit de foto. Zo lijkt alles echt dichterbij, maar van je foto blijft weinig over. Beter: maak foto’s van dichtbij.

3. Met effect

6. Delen

Op je telefoon kun je speciale effecten toepassen zoals zwart/wit, sepia, etc. Let op: je kunt een foto, gemaakt met deze speciale effecten, nooit meer in de juiste kleuren terugzetten.

Je kunt je foto’s mms’en, mailen en rechtstreeks uploaden naar Flickr, Facebook en MySpace. Een digitaal fotoboek of losse foto’s kun je laten afdrukken via www.phonehoue.nl/art.

Relax!

Meer weten? Kom naar The Phone House of surf naar www.samsungmobile.nl.

Kroon ons tot BESTE WINKELKETEN 2010

Breng je stem uit op www.bestewinkelketen.nl De Telegraaf is officieel partner van Beste Winkelketen 2010

tip

5. Kom dichterbij

8. Beter flitsen De meeste telefoons hebben geen echte flitser, maar een led-lampje dat een tijdje gaat branden. Het bereik van de flitsers van de meeste telefoons is niet meer dan een meter, xenon-technologie verdubbelt dat. Zorg daarom voor voldoende omgevingslicht, doe zonodig een lamp aan. Probeer zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen, houd je camera stil en druk af.

Met mobiel internet kun je foto’s rechtstreeks uploaden naar Flickr, Facebook en MySpace.

39


Lekker lange festivalzomer

AGENDA

Houd je van livemuziek of -theater? Het festivalseizoen is weer aangebroken. Negen tips voor een lekker lange feestzomer.

5 juni

19-20 juni

4 juli

Het Free Your Mind Festival is een vrolijk, zomers dancefestival aan de Rijnoever in Arnhem. In de line-up voor dit jaar dj Roog en Frequency 7. www.freeyourmindfestival.nl

5 juni

Topwereldmuziek is er dit weekend op beide dagen in Tilburg op Festival Mundial. Op de lijst staan in elk geval N.E.R.D en Mdungu. In de buurt van Amsterdam ook veel muziek uit Afrika en heel veel lekker eten op Amsterdam Roots. www.festivalmundial.nl, www.amsterdamroots.nl

New Music First, dat is Metropolis, het gratis popfestival in het Zuiderpark in Rotterdam. De bands die dit jaar voor hun grote doorbraak op het programma staan zijn onder meer The Mad Trist, Little Things That Kill en Chief

Blues, soul en bluesrock. Onder het motto ‘Blues with a bite’! Swingen, theater en eten in Amersfoort.

27 juni

5-6 juni Intents in Oisterwijk is er zaterdag voor liefhebbers van hardstyle, hardcore en oldschool dance. Voor de zondag belooft de organisatie house, eclectic en veel Brabantse gezelligheid. Allemaal in tenten, dat mag duidelijk zijn. www.intentsfestival.nl

Juni/juli/augustus Komt dat zien! De Parade slaat zijn tenten weer op in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Bekende en minder bekende theatermakers vertonen hier hun kunsten, en verder is het als publiek altijd fijn kijken en bekeken worden op het Paradeterrein.

Foto: Tjeerd Horenstra

Foto: Henry Krul

www.highlandsfestival.nl

Het grootste gratis popfestival van Europa beleeft dit jaar zijn dertigste editie. Goede herinneringen aan het verleden? Op de website van Parkpop kun je filmpjes van de afgelopen dertig jaar bekijken. www.parkpop.nl

www.metropolisfestival.nl

16-18 juli Motorstunts, rockmuziek en veel bier zijn dé ingrediënten voor een weekend lang feesten in Lichtenvoorde. De Zwarte Cross is een fenomeen. Voor de thuisblijvers: via een webcam kun je het crossterrein prima in de gaten houden.

11 juni-20 juni

VANAF 12 MEI IN DE BIOSCOOP

www.parade.nl

Foto: Carlo Stevering

www.film1.nl/robinhood

Foto: Rob de Ruijter

Fiets huren, camping zoeken en genieten van heel veel theater: op straat, aan het strand, in schuurtjes en tenten. Terschelling staat half juni weer tien dagen in het teken van Oerol. www.oerol.nl

www.zwartecross.nl

41


VRAAG HET…

LEZERSACTIE

Vraag het

The Phone House

ROBIN HOOD is de nieuwe spektakelfilm van Ridley Scott (Gladiator) over het ontstaan van de legende rond de heldhaftige boogschutter. Met Russell Crowe als Robin Hood en Cate Blanchett als Lady Marion. En verder: Max Von

Een selectie uit veelgestelde vragen aan onze helpdesk

Sydow als Sir Walter Loxley, William Hurt als Sir William Marshall en Mark Strong als Sir Godfrey. Vanaf 12 mei in de bioscoop. Meer info www.film1.nl/robinhood.

Ik heb een telefoon besteld bij The Phone House. Ik wil ’m graag showen aan mijn vrienden. Hoe lang duurt het voordat ik het pakketje krijg thuisbezorgd? Op www.aflevertijd.nl kun je volgen wat de status van je bestelling is. Superhandig, want je weet precies wanneer je het toestel krijgt. Mijn mobieltje functioneert niet meer goed. Hoe lang duurt een reparatie? Vaak is het probleem met een software update al verholpen. Bij The Phone House doen we deze software update voor je. Gewoon in de winkel! Mocht je mobiel toch opgestuurd moeten worden, dan proberen we je telefoon uiterlijk binnen vijftien werkdagen weer gerepareerd in de winkel te hebben. Op de track & trace-pagina van www.dynafix.nl (klik op de homepage door naar Customer Service) kun je de status van de reparatie volgen. Ik wil de gegevens van mijn oude telefoon overzetten naar mijn nieuwe telefoon. Hoe doe ik dat? Heel simpel, kom naar een van de vestigingen van The Phone House. Met de unieke datatransferservice kunnen we supersnel de gegevens van je oude telefoon overzetten naar je nieuwe. Niet alleen het telefoonboek, maar ook foto’s, filmpjes, sms’jes en al je andere belangrijke documenten. Alle gegevens in één keer! Kijk op onze website www.phonehouse.nl voor de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt. Ik twijfel over mijn nieuwe toestel. Kan ik ruilen? Geen probleem. Bij The Phone House geldt de 14 kalenderdagen probeergarantie. Deze garantie is geldig voor toestel in combinatie met een abonnement. Dit geldt niet voor prepaid- en tweedehands toestellen.

42

12 M E I I N D E BI O S CO O P

Mustafa Nalbantoglu Manager Customer Service

“We willen het beste servicebedrijf worden” “Bij de afdeling Customer Care willen we de klantverwachting keer op keer overtreffen. Een leuk voorbeeld zijn de wachttijden: een jaar geleden werd 51% van de inkomende gesprekken binnen 20 seconden opgenomen, nu is dat 83%. Onze klantenbeoordeling is inmiddels gestegen van 5,8 naar 7,4. Ons einddoel is om het beste servicebedrijf van Nederland te worden!”

Contact Customer Care, 0900 - 424 0900, Maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur

Win een Robin Hood filmpakket

win

2 VRIJKAARTEN VOOR ROBIN HOOD, DVD GLADIATOR EN T-SHIRT ROBIN

Robin Hood is de nieuwste avonturenfilm van regisseur Ridley Scott (Gladiator). Beantwoord de volgende vraag en maak kans op een van de 10 filmpakketten (2 vrijkaarten voor de film Robin Hood, dvd Gladiator, t-shirt Robin Hood):

Hoe heet de bende van Robin Hood? A Merry Men B Robin’s Gang C Sherwood Men Vul je antwoord in op www.phonehouse.nl/robinhood.

In de vorige Mobile World maakte je kans op de Nokia 3720. De gelukkige prijswinnaar is Paul Scheepers.

Actievoorwaarden

De actie loopt t/m 30 juni. Slechts één inzending per adres. Winnaars krijgen schriftelijk bericht van The Phone House. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

© 2010 Universal Studios. All Rights Reserved


10%

EN G N TI H C A N R VE O E LL A EN P G O N TI G H N C TI A R N O R K VE O E ALL KORTINGNOGPEM N TE EN A R R A EN N TE EN EM G LII!! N A JU EN ARR 31 R O L O U J V 1 K EK VOOR 3 BO BOE

ALLE ALLE FACILITEITEN FACILITEITEN VOOR VOOR EEN EEN ONBEZORGD ONBEZORGD VERBLIJF VERBLIJF

NATUURLIJK GENIETEN ONTSPAN ONTSPAN RELAX RELAX CULINAIRE CULINAIRE HOOGSTANDJES HOOGSTANDJES

FIETSEN FIETSEN & & WANDELEN WANDELEN ZAKELIJK ZAKELIJK GEMAK GEMAK GENIET GENIET

PRET PRET MET MET HET HET HELE HELE GEZIN GEZIN 37 PRACHTIGE HOTELS 37 PRACHTIGE HOTELS UNIEKE PROEF UNIEKE LOCATIES LOCATIES PROEF

ER! VAN FLETCH ER! H DE SERVICE C ET FL N VA CE VIlin ar Ron ba SE ek E bo D e • 24/7 ar boekbaijs /7don •• 24 delinlaeagste pr Altij ijs pr laag d de tijm •• Al odste aanb Rui od nb aa mp voordeel uilo •• R Vo voordeel n glimlach lo •• Vo Servpice met ee glimlach • Service met een De kortingscode PHONE is geldig op boekingen gemaakt vóór 31 juli 2010. Vul tijdens stap 3 van uw reservering deze kortingscode in. De kortingscode PHONE is geldig op boekingen gemaakt vóór 31 juli 2010. Vul tijdens stap 3 van uw reservering deze kortingscode in.

Boek Boek voordelig voordelig en en snel snel via via WWW.FLETCHER.NL WWW.FLETCHER.NL

Reserveert Reserveert u u liever liever telefonisch? telefonisch? Bel Bel dan dan 0347 0347 -- 75 75 04 04 30 30

The Phone House Mobile World  

Magazine met de laatste gadgets, telecomnieuws en prijsvragen

The Phone House Mobile World  

Magazine met de laatste gadgets, telecomnieuws en prijsvragen

Advertisement