Page 1

BOEKEN

Voorjaar 2018 Coverfoto © Shutterstock


Minister-president Geert Bourgeois schreef het woord vooraf en beroepsfotograaf Jean-Pierre Swirko illustreerde het boek met zijn beste foto’s.


GESCHIEDENIS | VLAANDEREN

Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke

Honderd keer Vlaanderen

Straffe verhalen over het volk tussen Noordzee en Maas Waar liggen de Vlaamse Eilanden? Wie zijn de Vlamingen op het Tapijt van Bayeux? Waar staat het hoogste vredesmonument van Europa? Ligt de oorsprong van de Flamenco in Vlaanderen? Hoeveel betalen Chinezen voor Vlaamse duiven? Wat zijn Walenmannen en Godverdommes? Met honderd korte maar sterke verhalen over het volk tussen Noordzee en Maas nemen Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke u mee op een heuse ontdekkingstocht, op zoek naar wat de Vlamingen typeert en naar wat Vlaanderen verschillend maakt van de buurlanden. U maakt kennis met helden en schurken, met uitvinders en architectuur, met automerken en mannekensbladen, met volksgebruiken en bizarre verhalen. Ontdekten de Vlamingen Amerika nog voor Christoffel Columbus? Wat is het verschil tussen een begijnhof en een klooster? Wonen er in WestVlaanderen nu echt meer varkens dan mensen? Waar wonen de Dikke Nekken? En wanneer verscheen in Vlaanderen het eerste frietkraam? In dit boek vindt u alles wat u nodig hebt om uw binnen- en buitenlandse gesprekspartners met allerlei weetjes de loef af te steken. Met veel zelfrelativering en zin voor humor wagen de drie auteurs zich aan een omschrijving van de Vlaamse identiteit.

ISBN 978 94 92639 06 6 NUR 688 Verschijnt April 2018 Uitvoering Luxe paperback Rijk geĂŻllustreerd Formaat 21 x 21 cm Omvang ca. 288 blz. Prijs ca. â‚Ź 24,95

Karim Van Overmeire (1964) studeerde rechten. Hij is Vlaams volksvertegenwoordiger voor de N-VA en schepen in Aalst. Tomas Roggeman (1986) is historicus en econoom, nationaal voorzitter van Jong N-VA en gemeenteraadslid in Dendermonde. Maarten Vanderbeke (1981) is leraar godsdienst, geschiedenis en Nederlands. Hij woont in Aalst en geeft les in het Brusselse.

Voorjaar 2018

9 789492 639066

DOORBRAAK BOEKEN


BELGIË | WETSTRAAT | COMMUNAUTAIR

Hendrik Vuye & Veerle Wouters

Vlaanderen voltooid Met of zonder Brussel? De grenzen van Vlaanderen liggen vast. De instellingen ook: er is een Vlaams Parlement en er is een Vlaamse regering. Vlaanderen mist wel nog een aantal belangrijke bevoegdheden. Hoe men deze bevoegdheidsoverdracht kan bewerkstelligen is besproken in het succesvolle ‘Grendelboek’ Sleutels tot ontgrendeling. Maar er is nog een belangrijke stoorzender: Brussel. Wanneer het over Brussel gaat zijn de meningen verdeeld, ook binnen de Vlaamse Beweging. Zolang de Vlamingen niet aan één zeel trekken en met een duidelijke Brussel-visie naar onderhandelingen trekken, zullen ze steeds aan het kortste eind trekken.

ISBN 978 94 92639 13 4 NUR 688, 754 Verschijnt April 2018 Uitvoering Luxe paperback Formaat 15 x 23 cm Omvang ca. 272 blz. Prijs ca. € 22,95

Veerle Wouters en Hendrik Vuye onderzoeken het Brussel-probleem. Hoe is het zover kunnen komen? Hoe werkt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Wat zijn de (on)mogelijke Brussel-modellen? Vlaanderen voltooid is een receptenboek voor de Vlamingen: durf een Brusselmodel te kiezen. Veerle Wouters (1974) is handelsingenieur en doceerde informatica en economie aan de Xios Hogeschool Limburg (nu PXL). Ze is een door de media gewaardeerd aanspreekpunt inzake fiscaliteit, monarchie en staatshervorming. Hendrik Vuye (Ronse, 1962) studeerde rechten, criminologie en filosofie aan de KULeuven en hoogleraar Staatsrecht en Rechten van de Mens aan Universiteit Namen. Eerder was hij verbonden aan UAntwerpen en UHasselt. Wouters en Vuye zijn V-Kamerlid (Fractie Vuye&Wouters). Beiden publiceren columns in De Tijd, De Standaard, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Doorbraak.be en Knack.be.

9 789492 639134

DOORBRAAK BOEKEN

Voorjaar 2018


GESCHIEDENIS | TWEEDE WERELDOORLOG | COLLABORATIE

Björn Rzoska

Opgesloten tussen zwart, wit en grijs Het kamp van Lokeren (1944-1947) In september 1944 trekt de bevrijder door Vlaanderen. Euforie overal, maar ook agressie tegenover collaborateurs en iedereen die daarvoor doorging. Justitie reageert traag. De publieke opinie eist gerechtigheid. En dus barst de straatrepressie los. Duizenden mannen en vrouwen worden opgepakt en samengedreven. In Lokeren wordt een voormalig Duits gevangeniskamp omgevormd tot het grootste interneringskamp van het land. Duizenden collaborateurs en verdachten worden er samengepakt. Onder hen Filip de Pillecyn, Jozef Goossenaerts en Remi Piryns. Velen onder hen zijn onschuldig, want maar liefst 60% van de bewoners van het hechteniskamp wordt nooit veroordeeld. Opsluiting is hun straf. Voor 100 frank kunnen ze om brood bedelen. Na een hongeropstand worden ze met karabijnkolven teruggeslagen.

Het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stadsmuseum van Lokeren. Voorstelling op colloquium 9 maart 2018 ISBN 978 94 92639 12 7 NUR 688 Verschijnt Maart 2018 Uitvoering Paperback Geïllustreerd Formaat 15 x 23 cm Omvang ca. 160 blz. Prijs ca. € 19,95

Trefzeker schetst Björn Rzoska het verhaal van de niet-veroordeelden. Rzoska beschrijft het dagelijks kampleven, waar men de verveling bestreed met toneel, knutselen en eigen ‘Gentse Feesten’. Opgesloten tussen zwart, wit en grijs is het verhaal van gedetineerden, kamp­ aalmoezeniers en bewakers. En neen, die laatsten kwamen niet allen uit het verzet. Björn Rzoska (1973) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en was als assistent verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkte als stafmedewerker bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (vandaag FARO). Momenteel is hij fractievoorzitter van Groen in het Vlaams Parlement.

Met een woord vooraf door prof. dr. Bruno De Wever

Voorjaar 2018

9 789492 639127

DOORBRAAK BOEKEN


SAMENLEVING | ISLAM

Sam van Rooy

Voor vrijheid dus tegen islamisering ‘Maar wat is dat dan toch, die islamisering?’, is de impliciete houding van mainstream journalisten, academici en politici. Terwijl ‘islamisering’ gewoon betekent: islamitischer worden, wordt het genegeerd of afgedaan als een paranoïde complottheorie. Islamisering is een proces dat zo oud is als de islam, omdat het er inherent aan is. Islam betekent immers ‘onderwerping’. De islamitische leer roept moslims op om te veroveren, te bezetten en naast zichzelf ook niet-moslims te onderwerpen aan de islam, een systeem dat veel meer wet en recht is dan religie. In onze niet-islamitische, westerse samenleving gebeuren elke dag opnieuw dingen die erop wijzen dat we geïslamiseerd worden en aan het islamiseren zijn; het gevolg van zowel bewuste als onbewuste woorden en daden van moslims én niet-moslims. Onze relatief vrije, vredige, stabiele en geavanceerde samenleving wordt zienderogen islamitischer en dus onvrijer, gewelddadiger, instabieler en achterlijker. Onze open en tolerante cultuur, uniek in de wereld en in de geschiedenis, blijkt een vogel voor de islamitische kat.

ISBN 978 94 92639 11 0 NUR 717 Verschijnt Mei 2018 Uitvoering Paperback Formaat 15 x 23 cm Coverfoto © iStock Omvang ca. 176 blz. Prijs ca. € 19,95

Dit boek legt het proces van de islamisering bloot, klaagt de verantwoordelijken aan en roept op tot het broodnodige verzet om onze identiteit en vrijheid te behouden. Sam van Rooy (1985) is ingenieur bouwkunde (MSc.), auteur van boeken over de islam en de Europese Unie, publicist, medewerker van de Vlaams Belang-studiedienst en woordvoerder van Vlaams Belang Antwerpen.

Met een nawoord van Wim van Rooy

DOORBRAAK BOEKEN

Voorjaar 2018

9 789492 639110


POLITIEK | FILOSOFIE | SAMENLEVING

Jean-Pierre Rondas

Het ministerie van angst Over de perverse verdraaiing van angst voor terreur De bange blanke man was eerst gewoon bang. Toen bleek hij aan xeno- en islamofobie te lijden. De uiteindelijke diagnose was een mysterieuze ziekte: blote, redeloze angst. Schuldige angst zelfs, die tot haat leidt. Haat leidt tot populisme. Angst wordt zo de grootste vijand van vrijheid en moraal. Waar Angst staat, wordt Racisme bedoeld. Angst is het verklaringsmodel voor de opkomst van rechts in de samenleving. Angst werkt zoals de Erfzonde: we moeten ervan verlost worden. Door journalisten en artiesten die angstfestivals, angstopera’s en angsttentoonstellingen organiseren. Welke politieke logica schuilt achter deze hetze? De burgers beseffen goed waarvoor ze redelijkerwijze bezorgd moeten zijn: voor onteigening van hun stem, vervreemding van hun gemeenschap, massa-immigratie, aanslagen, blinde terreur. De angstdrijverij daarentegen berooft hen juist van hun inspraak.

ISBN 978 90 82567 33 5 NUR 323 Verschijnt Maaart 2018 Uitvoering Luxe paperback Formaat 14 x 22 cm Omvang ca. 288 blz. Prijs ca. € 24,95

In Het Ministerie van Angst onderzoekt Jean-Pierre Rondas de jacht op de ‘angstpolitiek’. Hij vertelt over levende en bevende angsten. Hij toont hoe onze angst eerst gerelativeerd, dan ontkend en ten slotte beteugeld wordt. Hij onderscheidt tussen witte en blanke angst. Hij roept de burger op om zich tot zijn angst voor wreedheid te bekennen, moed tot angst te ontwikkelen, en die angst om te zetten in weerbaarheid. Jean-Pierre Rondas (1946) was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT). Hij publiceerde Rondas’ Wereldbeeldenboek (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen (2012). In 2014 verscheen De hulpelozen van de macht.

Voorjaar 2018

9 789082 567335

DOORBRAAK BOEKEN


Reeds verschenen

Jean-Marie Dedecker, rechts voor de raap, vrank en vrij. 3e druk | 288 pp. | € 19,99 ISBN 978 90 82567 34 2 e-boek € 15,99 e-ISBN 978 90 82567 38 0

Duitslands verleden en toekomst begrijpen met Dirk Rochtus.

Te veel intercom­ munales en postjes. Tijd voor een interne staatshervorming.

2e druk | 208 pp. | € 22,95 ISBN 978 90 82567 30 4

2e druk | 192 pp. | € 19,95 ISBN 978 94 92639 04 2

Een pleidooi voor onafhankelijke gemeentepartijen. 240 pp. | € 22,95 978 90 82567 35 9 e-boek | € 15,99 e-ISBN 978 90 82567 37 3

De wortels van het Vlaamse Gewest liggen in een kerkelijke organisatie in 1559.

Een gedurfd pleidooi om Wallonië uit de huidige politieke impasse te halen.

Het veelbesproken #Grendelboek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

Over het conservatisme van Edmund Burke, door Theodore Dalrymple.

72 pp. | € 19,95 ISBN 978 94 92639 09 7

112 pp. | € 17,50 ISBN 978 90 82567 39 7

2e druk | 234 pp. | € 22,95 ISBN 978 94 92639 00 4

134 pp. | € 19,95 ISBN 978 94 92639 02 8

Frans van Cauwelaert (1880-1961) is ongetwijfeld een van de belangrijkste figuren uit de 20e-eeuwse geschiedenis van Vlaanderen. Als burgemeester van Antwerpen begon hij met de industrialisering en de uitbreiding van de haven. Nadien was hij achtereenvolgens minister en Kamervoorzitter. Hij speelde een belangrijke rol in de Koningskwestie en bepleitte als voorzitter van het Benelux­parlement een Atlantisch bondgenootschap eerder dan Europese eenmaking.

Dit boek overloopt de onbetwistbare kern van de islam, erkend door alle moslims, namelijk de Koran en de Overleveringen omtrent de Profeet, en schat in hoe deze zich in de huidige islambeleving vertaalt. Het verwerkt nieuwe inzichten omtrent het ontstaan van de Koran, en nieuwe gebeurtenissen, nu onder meer aanslagen en het talrijk opduiken van kalifaatstrijders in ons land de problematische kanten van de islam wel heel dichtbij hebben gebracht.

2e druk | 1000 pp. | € 39,95 | ISBN 978 94 92639 03 5

2e druk | 240 pp. | € 22,95 | ISBN 978 90 82567 31 1

Uitgeverij Doorbraak Boeken is een initiatief van vof Het Laatste Woord en vzw Stem in ’t Kapittel

Redactie, pers en promotie Karl Drabbe

Vertegenwoordiging boekhandel Karl Daeseleire | karl@booxxe.be www.booxxe.be | +32 (0) 476 268 740

karl.drabbe@doorbraak.be www.doorbraakboeken.be +32 (0) 3 344 46 68

Vertegenwoordiging Nederland Aspekt bv, Soesterberg | info@uitgeverijaspekt.nl www.uitgeverijaspekt.nl | +31 (0) 346 353 895

uitgeverij@doorbraak.be www.doorbraakboeken.be www.winkel.doorbraak.be @DoorbraakBe www.facebook.com/doorbraakbe

Doorbraak Boeken voorjaar 2018  
Doorbraak Boeken voorjaar 2018  

De voorjaarsaanbieding 2018 van Uitgeverij Doorbraak Boeken.

Advertisement