Page 1

Zonat më të varfra të Shqipërisë. Si kanë ndryshuar gjatë 10 viteve

Basha me austriakët Kemi plotësuar kushtet për statusin, qeveria kundër kritereve të Kopenhagenit

Procedurat e aplikimit për punësim në Kanada Suplementi Faqe 13-17

Politikë Faqe 5

GAZETë E përditshme E mërkurë 18 qershor 2014 NR: 3008, ÇMIMI 20 LEKË ÇMIMI për maqedoni dhe greqi 1 euro www.standard.al e-mail: info@standard.al marketing@standard.al Botim i “standard”

Legalizimet në bregdet Si ndahen zonat e lira, Golem, Lalzi e Velipoja

Autoblindat në Lazarat Plagoset efektivi i FNSH-së dhe 2 barinj, zbulohet laboratori i drogës. Vetëdorëzohet Gate Mahmutaj

“Rreth 12-15 mijë subjekte që kanë blerë prona në fshatrat turistike, me probleme të pazgjidhura”

Politikë Faqe 3

Pasqyrat financiare QKR: Subjektet të dorëzojnë bilancet, ja afatet

K

omisioni për Veprimtarinë Prodhuese miratoi dje nen për nen projektligjin “Për rregullimin e pronësisë mbi truallin shtetëror për zonat me përparësi turizmin”. Drafti pritet të shqyrtohet të mërkurën paradite edhe në Komisionin e Ligjeve, si komision përgjegjës, dhe më pas do të kalojë për votim... Lexoni në faqen 2

Ekonomi Faqe 11

Apeli rrëzon vendimin e majtëve

Gjykata detyron Këshillin Bashkiak të firmosë zhbllokimin e buxhetit. Argumenti: Vendimi, i paligjshëm M e një vendim të Gjykatës së Apelit, më në fund u hapet drita jeshile investimeve publike në kryeqytet, të bllokuara prej disa muajsh nga një vendim i prefektit të Tiranës, por edhe një buxhet i dytë i votuar vetëm me votat e këshilltarëve... Kronikë Faqe 8

Lista e plotë

Njësimi i diplomave, emrat e të rinjve që u janë njohur studimet cmyk

Faqe 18

Zgjedhjet në kryeqytet Gati nisja e procesit zgjedhor për Tiranën, anëtarësimet: 40% anëtarë të rinj

6-7 << Basha: Fasadat dhe kurbanët nuk çrrënjosin të keqen. PD: Mbështesim policinë, aksioni një propagandë e qeverisë para statusit Policia private / 8

Trafiku i qenieve njerëzore / 8

Bllokon bar-kafen “Rovena”, Dilo: Do bëj denoncim

Arvizu: Gjyqësori, hallkë e dobët, nuk dënon trafikun

D

G

je, policia private ka bllokuar bar-kafen “Rovena” në kryeqytet. Këngëtarja Rovena Dilo shprehet se një polici private e panjohur nuk e lejon atë dhe stafin të futet në lokal. “Një polici private e panjohur nuk më lejon. Unë dhe stafi ndodhemi jashtë lokalit...

jyqësori shqiptar është një hallkë e dobët dhe nuk po dënon trafikun. Vetëm në një vit dy të dënuar, ndërsa numri i të arrestuarve është i...

Haxhinasto dhe Janakievski Përurohet trageti Pogradec-Ohër Ekonomi Faqe 10

• Belgjika përmbys rezultatin dhe mposht Algjeritnë • Meksika i rrëmben 1 pikë Brazilit


2

E mërkurë, 18 qershor 2014

Politikë

Legalizimet në bregdet

Si ndahen pronat e lira në Golem, në Gjirin e Lalzit dhe Velipojë

Bregdeti shqiptar

“Rreth 12-15 mijë subjekte që kanë blerë prona në fshatrat turistike, me probleme të pazgjidhura” Florenc Drizari

K

omisioni për Veprimtarinë Prodhuese miratoi dje nen për nen projektligjin “Për rregullimin e pronësisë mbi truallin shtetëror për zonat me përparësi turizmin”. Drafti pritet të shqyrtohet të mërkurën paradite edhe në Komisionin e Ligjeve, si komision përgjegjës, dhe më pas do të kalojë për votim në seancën plenare të së enjtes. Në mbledhjen e djeshme deputetët debatuan me kreun e ALUIZNI-t, Artan Lame, lidhur me zgjidhjen e ngërçit se kush do t’i përfitojë zonat e lira në bregdet në fshatrat turistike, qytetarët që kanë blerë banesat e tyre apo personat e stimuluar, ata që kanë ndërtuar këto fshatra. Fillimisht deputeti socialist Fatmir Toçi tha se ligji “Për rregullimin e pronësisë mbi truNë fshatrat ku janë shitur banesat, personi i stimuluar nuk mund t’i blejë më hapësirat, sepse ato janë të shitura”, - deklaroi Artan Lame

allin shtetëror për zonat me përparësi turizmin” krijon konflikte mes qytetarëve që kanë blerë banesa dhe personit të stimuluar. Deputeti i mazhorancës bëri edhe një propozim konkret, duke thënë se “personi i stimuluar duhet të ketë përparësi në blerjen apo në menaxhimin e këtij trualli të lirë. Kjo e zgjidh problemin. Nëse personi i stimuluar nuk do që ta marrë, atëherë të shihet mundësia se si ta marri. Shqetësi-

Rreth 15 mijë persona kanë blerë apartamente në 100 fshatra turistike pa marrëveshje

Tre kategoritë se si ndahen fshatrat turistike 1. Fshatra turistike të ngritura dhe të shitura që janë pjesa dërmuese 2. Fshatra turistike të ngritura dhe të ruajtura destinacioni, që është vetëm një rast Mak Albania. 3. Fshatrat turistike në ndërtim e sipër që ka gjasa të ruajnë destinacionin mi im lidhet me atë që kjo nuk e zgjidh problemin dhe sot gjeneron konflikt”, tha deputeti Toçi, duke iu referuar nenit 7 në pikën 2 të këtij ligji. Sipas tij, ligji nuk shprehet qartë nëse personi i stimuluar ka të drejtë të kërkojë blerjen e të gjithë truallit të miratuar sipas planit të qeverisë dhe nëse nuk ka kërkesa nga subjektet e interesuara, atëherë subjekti i interesuar mund të jetë edhe një person që jeton larg këtyre zonave. “Po ato fshatra ku kanë mbaruar dhe dy objekte që s’i kanë bërë dhe është truall i lirë? Pra, ky ligj nuk e zgjidh problemin. Në çdo fshat turistik ka objekte të lira dhe problemi nuk zgjidhet”, - theksoi deputeti socialist. Nga ana e tij, kreu i ALUIZNI-t tha se në fshatrat ku apartamentet janë shitur, subjekti ndërtues nuk mund të blejë truallin e lirë, ndërsa në fshatrat kur subjekti nuk i ka shitur apartamentet, i lind e drejta që ta blejë subjekti, për faktin se sipas tij, e blen për ta menaxhuar. Kreu i ALUIZNI-t sqaroi më tej se në fshatrat e Golemit, të Gjirit të Lalzit dhe të Velipojës, fshatrat janë të shitura dhe në këto zona subjekti nuk ka të drejtë të blejë truallin e lirë. Por ai theksoi se ka disa

“Personi i stimuluar duhet të ketë përparësi në blerjen apo në menaxhimin e këtij trualli të lirë. Kjo e zgjidh problemin. Nëse personi i stimuluar nuk do që ta marrë, atëherë të shihet mundësia se si ta marri. Shqetësimi im lidhet me atë që kjo nuk e zgjidh problemin dhe sot gjeneron konflikt”, - tha deputeti Toçi

Nga të dhënat e ALUIZNI-t, rezultojnë që fshatrat turistike me marrëveshje qiraje janë 52, me 6-8 mijë njësi banimi. Në shifrën prej 6-8 mijë përfshihen (ka fshatra të tjerë që nuk kanë aplikuar ende dhe kjo bën që shifrat të mos jenë të sakta sipas përfaqësuesve të ALUIZNI-t), familje që kanë blerë apartamente në këto fshatra turistike. Përveç fshatrave turistike me marrëveshje, sipas përfaqësuesve të ALUIZNI-t, ka edhe fshatra turistik pa marrëveshje qiraje. “Është kategoria që ka marrë lejen e ndërtimit dhe kur kanë shkuar në ministri për të lidhur marrëveshje, për një arsye burokratike nuk u është lidhur marrëveshja. Këto sot rezultojnë pa marrëveshje qiraje dhe të tilla janë 63 fshatra me 3-4 mijë banimi, por mund të jenë rreth 100 fshatra. Aktualisht 63 fshatra kanë aplikuar tek ALUIZNI. Kjo kategori nuk përfshihej fare në ligjin ekraste që janë duke u ndërtuar dhe ende ka apartamente pa shitur. “Ne tani i themi që shteti të jep të drejtën ta blesh pa e ndërruar destinacionin. Ndërsa në fshatrat që fola më lart ku janë shitur banesat, personi i stimuluar nuk mund t’i blejë më hapësirat, sepse ato janë të shitura”, - deklaroi kreu i ALUIZNI-t, Artan Lame. Më tej, drejtori i Agjencisë së Legalizimeve sqaroi se të gjitha kategoritë e fshatrave turistike të mbledhura bashkë shkojnë në rreth 12-15 mijë subjekte që kanë blerë apartamente, apo prona në këto fshatra turistik. Aktualisht, sipas përfaqësuesve të qeverisë, këto fshatra janë në një regjim juridik të pazg-

zistues dhe kjo për shkak të një nxitimi që u bë në 2009. Kategori tjetër janë veprimtaritë që nuk përfitonin as truall apo as iniciativat shtetërore apo doganore, por janë të ndërtuara në fshatra turistik me ministrinë. Tani janë paraqitur rreth 10 deri tani, por duhet të jenë rreth 40 veprimtari të tilla me 1000 apartamente”, - shpjegoi dje para deputetëve të Komisionit të Veprimtarisë Prodhuese, kreu i ALUIZNI-t, Artan Lame. Sipas tij, rezulton vetëm një rast përplasjeje me AKKP-në, veprim që nga ana juridike ka qenë i palejueshëm, sepse, sipas tij, AKKP nuk lejohej të vepronte mbi zonat turistike. “Ka vetëm një vendim nga AKKP-ja që prek 6 subjekte, fshatra turistike, me rreth 130 banesa. Për këtë arsye është përfshirë një nen më vete sesi do të trajtohet kjo kategori”, - ka thënë Lame. jidhur, pasi sipas tyre rreth 2-3 mijë persona kanë bërë procedurën e blerjes së truallit, ndërsa pjesa tjetër është në pritje për vijimin e punës së ligjit, për t’u përfshirë në të. Nga ana e tij, deputeti i opozitës, Genc Ruli, tha se për zonat e lira nga ndërtimet, që kanë një funksion ekonomik, si restorantet, pishinat, fushat e sportit etj., personi i stimuluar mund të marrë pjesë dhe të ketë një lloj detyrimi përparësie ndaj pronarëve, në të kundërt, sipas Rulit, do të ngelen përsëri njolla harte brenda fshatrave turistike, për të cilat do të ketë një grindje dhe status të papërcaktuar pronësie.

Rishqyrtim për Kodin Doganor, Xhafaj: Ligje të përkthyera keq Shqyrtimi i projektligjit për Kodin Doganor në Komisionin e Ligjve një ditë më parë ka ngritur një sërë pikëpyetjesh për deputetët e maxhorancë. Kryetari i Komisionit të Ligjeve Fatmir Xhafaj, ka deklaruar se shumë nene të këtij ligji duhen rishqyrtuar pasi janë të komplikuara e janë marrë shabllon nga shtete të tjera dhe kjo sjell hapësira për korrupsionin. “Nuk mund të ekzistojnë në logjikën normale. Ligji në shumicën e dispozitave është i përkthyer

dhe gjatë përkthimit është bërë një përshtatje edhe me frymën e ligjislacionit edhe me ligjet e tjera, por dhe me gjuhën e thjeshtë për tu kuptuar dhe zbatuar”,-tha Xhafaj Ndërkohë deputeti, Bashkim Fino, ngriti shqetësimin për faktin se nenet e kodit doganor nuk hyjnë në fuqi në të njëjtën kohë. “Një gjë tjetër që hyn në 1 janari të 2015 dhe një tjetër në 2017, por kjo do krijojë problemin e zbatimit të kodit të atyre njerëzve apo vetë punonjësve do-

ganorë”,-tha Fino. Zëvendësministri i Financave, Ervin Mete u shpreh se nisma synon lehtësimin dhe thjeshtëzimin e procedurave doganore si dhe rritjen e luftës kundër mashtrimit për t’iu përgjigjur zhvillimeve të tregtisë ndërkombëtare si dhe nevojave të operatorëve ekonomikë. Sipas tyre, me anë të projektligjit të ri synohet unifikimi i një numri rregullash dhe praktikash të rëndësishme që përfshijnë masa të cilat çojnë në kalimin në një mjedis

Komsioni i Ligjeve doganor elektronik pa letër si dhe dispozita për të futur procedurat doganore për operatorët ekonomikë të autor-

izuar (“AEO”), përfshirë zhdoganimin e centralizuar. Më tej kryetari i Komisionit Fatmir Xhafaj kërkoi prej përfaqësuesve të qeverisë thjeshtëzimin e gjuhës së përdorur në hartimin e kësaj nisme, ndërsa vlerësoi risitë që ajo sjell. Zëvendësministri i Financave, Ervin Mete u shpreh se gjuha e komplikuar për draftimin e këtij ligji vjen nga aktet e BE-së , ndërsa theksoi se një variant i tillë përdoret edhe në të gjithë vendet e tjera të BE-së.


3

E mërkurë, 18 qershor 2014

Politikë Basha me delegacionin austriak

“Shqipëria i ka plotësuar kushtet për statusin, qeveria në kundërshtim me kriteret e Kopenhagenit”

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, priti dje në një takim ministrin e Jashtëm austriak, Sebastian Kurz, dhe ministrin e Drejtësisë, Wolfgang Brandstetter, të cilin pasi e falënderoi palën austriake për gjithë kontributin e dhënë në këto vite ndaj Shqipërisë në procesin e integrimit evropian kërkoi intensifikimin e angazhimit të këtij shteti mik për vendimin e javës së ardhshme.

“Shqipëria i ka plotësuar të gjithë kushtet për marrjen e statusit”, - tha kreu i PD-së. Ndërkaq, Basha e njohu z. Kurz, me zhvillimet negative në vend që shkojnë në kundërshtim me kriteret e Kopenhagenit, që kanë të bëjnë me zëvendësimin e sundimit të ligjit nga arbitrariteti qeveritar, me moszbatimin e vendimit të gjykatave nga qeveria, me shkarkimet masive në administratë

pa motiv ligjor, dhe me emërimet problematike të personave me precedent penalë në poste kyçe, çka ka ndikuar në përkeqësimin e ndjeshëm të gjendjes së rendit në vend. Kryetari i Partisë Demokratike i përsëriti ministrit të jashtëm austriak, qëndrimin e opozitës për mbështetje pa kushte për marrjen e statusit të vendit kandidat nga Shqipëria në mbledhjen e qershorit.

Basha me delegacionin austriak

Zgjedhjet në kryeqytet

Gati nisja e procesit zgjedhor për Tiranën, shifrat për anëtarësimet: 40% anëtarë të rinj Flasin koordinatorët e PD-së: Në këto zgjedhje, PD ka frymë të re dhe rregulla të qarta të partisë do të jetë kjo. Nuk është bërë më kështu. Është rritur dhe po tejkalohet numri i atyre që kanë qenë të regjistruar gjatë gjithë kohës si anëtarë të PD-së”. Po ashtu një tjetër koordinatore, si Grida Duma, pohoi se këtë herë rol parësor do të kenë kontribuuesit realë dhe jo ata të rekomanduar. “Jemi përpjekur që të bëjmë atë pjesë të ndërgjegjësimit që ka të bëjë me atë se si qytetari duhet të marrë pjesë në një grupim politik, si një qytetarë i cili nuk duhet të lidhë atë më profilin sot, pra jo me idenë ç’do bësh ti për mua sot. Të kuptojmë kush punoi, kush dha kontributin e tij për partinë dhe mos jetë më çështje

Gëzim Saliu

D

ega më e madhe e Partisë Demokratike në vend, Tirana, është thuajse në mbyllje të procesit të anëtarësimeve të reja në kuadër të zgjedhjeve të brendshme në forcën më të madhe opozitare. Në listën e re dixhitale të anëtarësimeve ka pastrime nga emrat fiktivë si edhe rikonfirmime të emrave të cilësuar si tradicionalë në PD. Ndërkaq, ata që janë marrë në terren me këtë proces, si koordinatorët e deleguar nga kryetari Basha ashtu edhe përfaqësuesit e ndryshëm të PDsë, bëjnë të ditur se anëtarësimet e reja janë 40%. “Rreth 40% të anëtarësimeve në total janë anëtarë të rinj, duke i krahasuar në raport me listat e vjetra që kemi pasur. Gjëja që është më e rëndësishme, është që të gjitha anëtarësimet janë bërë vullnetare, nuk mund të mohojmë që ne kemi trokitur edhe në dyer të majta, ku edhe pse kemi marrë refuzime, kemi pranuar këtë reagim të tyre dhe kemi vazhduar procesin”, - tha një prej aktivistëve të PD-së që është marrë me procesin e anëtarësimeve në njësinë nr. 4. Anëtarësimet Çdonjëri prej koordinatorëve si edhe grupet që janë marrë me procesin e anëtarësimeve u është dashur të

Ata që kanë pranuar të rikonfirmojnë anëtarësinë dhe të afruarit rishtas me forcën kryesore në opozitë kanë plotësuar një formular të detajuar

Nga një takim i kreut të PD-së me të rinjtë

Në listën e re dixhitale të anëtarësimeve ka pastrime nga emrat fiktivë si edhe rikonfirmime të emrave të cilësuar si tradicionalë në PD

shkojnë derë më derë me letrën në dorë të firmosur nga kryetari Basha, ku nënvizohet ftesa për t’u bërë pjesë e PD-së. Ata që kanë pranuar të rikonfirmojnë anëtarësinë dhe të afruarit rishtas me forcën kryesore në opozitë kanë plotësuar një formular të detajuar, shoqëruar me dokumentin e identitetit. Sipas ish-sekretarit organizativ të PD-së, aktualisht koordinator për zgjedhjet e Tiranës në zonën e Paskuqanit, Jemin Gjana, tek anëtarësimet e reja ka rikonfirmime të vjetra, por edhe pas-

trime listash nga emra fiktivë. Ndërsa lidhur me emigrantët, ai bëri të ditur për “ABC News” se do të ketë një regjistër të veçantë. “Një pjesë e vogël e tyre mund të vijnë për të votuar, më shumë aktivët”, - deklaroi Gjana. Ndërkaq, lidhur me procesin zgjedhor në PD, ish-deputeti demokrat vlerësoi: “Shumë herë kemi bërë lista, shumë herë kemi bërë zgjedhje, duke ulur në një kafe apo një zyrë dhe duke vendosur se ky do jetë kryetar seksioni e grupseksioni dhe lista e kryetarëve

rekomandimesh, “unë kam dhënë, dikush m’i njohu, dikush s’m’i njohu”. Tashmë gjërat janë të protokolluara”, - theksoi ajo. Pas mbylljes së fazës së anëtarësimeve, do të jetë kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, i cili do të nxjerrë udhëzimin e radhës për zgjedhjet në seksione e grupseksione, ndërkohë që ky proces po mbyllet në degët në rrethe.

Takimi në Itali

PD me simpatizantët e Pizës: Propozojmë ligj për shqiptarët me banim jashtë shtetit Partia Demokratike zhvilloi disa ditë më parë një takim në provincën e Pizës me simpatizantë të saj, ku theksi u vendos tek rëndësia e komunitetit shqiptar në Itali. Në takimin e drejtuar dhe organizuar nga dr. Shkëlqen Hasanaj, i cili ishte dhe i deleguar nga PD-ja e

Takimi i PD në Itali

Tiranës, u regjistruan në data-base simpatizantët demokratë si edhe u fol për problemet e tyre. “Komuniteti ynë, shumë ka vuajtur dhe po vuan mangësinë e një ligji i cili lejon, votimin e shqiptarëve në Itali për në zgjedhjet parlamentare në Republikën e Shqipërisë, ku

të kemi një përfaqësim të denjë të komunitetit shqiptar ne Parlamentin shqiptar, ku të merret me zgjidhjen e shumë problemeve që ka komuniteti ynë, si nga ana burokratike me ambasadat, me konsullatat, problemi i hapjes se shkollave për fëmijët e shqiptarëve me banim në Itali,

problemet e pensioneve, problemet e diskriminimit në punë dhe ne marrjen pjese në administratën publike në Itali”. Ndërkaq u bë i ditur zotimi i PDsë ku sipas të cilit brenda këtij mandati, do të bëjë përpjekjet e veta për të propozuar ligjin për shqiptarët me banim jashtë vendit.


4

E mërkurë, 18 qershor 2014

Politikë

Komisioni i Sigurisë Kombëtare

Shtyhet ligji për komandimin e FA-së, tjetër përplasje mes LSI-së dhe qeverisë Luan Rama: Specialistët e ministrisë me specialistët tanë, të mblidhen dhe të na e sjellin draftin të unifikuar Florenc Drizari

ILDKP, kallëzim penal ndaj 5 vendorëve

K

omisioni i Sigurisë vendosi dje rishikimin e projektligjit për pushtetet dhe autoritetet e komandimit të Forcave të Armatosura. Shkak për këtë u bënë deklaratat e deputetit të LSI-së, Luan Rama, i cili kërkoi që një grup specialistësh nga Kuvendi dhe ministria e Mbrojtjes, të mblidhen për të bërë unifikimin e draftit, pasi sipas tij, ka shumë paqartësi dhe përplasje logjike e juridike. “Kushtetuta përcakton parimet dhe tagrat kushtetues të gradimit dhe emërimit janë tagrat që burojnë nga atributi si komandant i Përgjithshëm që ka Presidenti i Republikës. Ti ia jep edhe në këtë ligj të drejtat presidentit që të japë gradat madhore, por ndërkohë gradën e bën presidenti dhe emërimin dikush tjetër. këtu ka një mospërputhje logjike dhe ligjore mendoj unë. Specialistët e ministrisë me specialistët tanë, të mblidhen dhe të na e sjellin draftin të unifikuar”,-deklaroi Me këtë ligj dhe me ligjet që vijnë, praktikisht komandanti i Përgjithshëm i FA-së bëhet Kryeministri.”,- ka thënë deputeti Noka

Luan Rama. Pas këtij qëndrimi pati debate edhe nga radhët e opoizitës lidhur me draftin e qeverisë. Nënkryetari Flamur Noka, tha se ligji hapt dyert për një politizim të tejskajshëm të Forcave të Armatosura, ndërsa akuzoi Kryeministrin Rama për marrje të kompetencave ndaj kreut të shtetit. pas këtyre qëndrimimeve kreytari i Komisionit të Sigurisë, Spartak Braho vendosi që projektligji të rishikohej, para se të votohej nen për nen në komisionin përgjegjës. Ndërkaq, projektligji për “Autoritetet dhe Pushtetet e Drejtimit dhe te Koman-

Komisioni i Sigurisë

dimit tё Forcave të Armatosura” është kontestuar me forcë edhe nga Presidenti Bujar Nishani, me argumentin se ndryshimet e bëra i heqin atij një sërë kompetenca që ia njeh kushtetuta, tri prej të cilave i jepen Kryeministrit në nenet kur bëhet fjalë për emërimin dhe lirimin nga detyra të oficerëve me grada madhore, si dhe planin e vendosjes dhe përhapjes së Forcave të Armatosura në kohë paqeje. Me herët mes pozitës dhe opozitës ka pasur përplasje qëndrimesh edhe për projektligji “Për karrierën ushtarake në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë”. Edhe për këtë projektligj të qeverisë, ka qenë deputeti i LSI-së, Luan Rama, i cili ka kërkuar nga përfaqësuesit e ministrisë pajisjen me shkresat e konsultimeve të përfaqësuesve të qeverisë me NATO-n. Gjithashtu deputeti socialist ka vënë në dukje se ky projektligj shkaktonte cenim të kompetencave të kreut të shtetit. Gjithashtu mes debatesh në Komisionin e Sigurinë Kombëtare është

“Kushtetuta përcakton parimet dhe tagrat kushtetues të gradimit dhe emërimit janë tagrat që burojnë nga atributi si komandant i Përgjithshëm që ka Presidenti i Republikës” - tha Luan Rama

Projektligji për “Autoritetet dhe Pushtetet e Drejtimit dhe te Komandimit tё Forcave të Armatosura” është kontestuar me forcë edhe nga Presidenti Bujar Nishani miratuar në parim edhe projektligjin “Për agjencinë e inteligjencës dhe sigurisë së mbrojtjes”. Nënkryetari i këtij Komisioni, Flamur Noka, ka rikthyer akuzat ndaj mazhorancës për cenimin e kompetencave të Presidentit të Republikës. “Ky ligj është në vazhdën e strategjisë së mazhorancës për të goditur institucionin e Presidentit të Republikës, për ta zhveshur atë nga kompetencat që i jep Kushtetuta. Me këtë ligj dhe me ligjet që vijnë, praktikisht komandanti i Përgjithshëm i FA-së bëhet Kryeministri.”,- ka thënë deputeti i PD-së, Noka.

Inspektorati i Lartë i Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesave, paraqiti pranë organit të akuzës kallëzim penal ndaj 5 krerëve të të zgjedhurve vendor. Sipas ILDKP-së, nga verifikimet e kryera rezultoi që të zgjedhurit vendor të jenë në shkelje të nenit 257/a të Kodit Penal. Kallëzimet penale për shtetasit e mëposhtëm u dorëzuan pranë Prokurorisë së Përgjithshme; 1- Petro Doda, Kryetar Komune, Komuna Kaçinar, Qarku Lezhë. 2- Ahmet Dede, Kryetar Komune, Komuna Ujmisht, Qarku Kukës. 3Pajtim Gllava, Kryetar Komune, Komuna Ruzhdije, Qarku Fier. 4- Agron Demushi, Kryetar Bashkie, Bashkia Bajram Curri. 5- Gezim Meshaj, Kryetar Komune, Komuna Lekbibaj, Qarku Kukës. Inspektori i Përgjithshëm, bazuar në nenin 5 të ligjit nr.9049, datë 10.04.2003 “Për deklarimin dhe kontrollin e pasurive, të detyrimeve financiare të të zgjedhurve, dhe të disa nëpunësve publikë”, i ndryshuar, do të njoftojë institucionet eprore të këtyre zyrtarëve, duke kërkuar në këtë mënyrë marrjen e masave përkatëse në përputhje me kërkesat e ligjit”,-thuhet në njoftimin për shtyp të ILDKP-së. ndërkaq, dy tri ditë më parë ky inspektorat ndërmori masa administrative me gjobë deri në 50 mijë lekë për 117 zyrtar, kryesisht punonjës në tatime, dogana e drejtori në qarqe të vendit, për shkak të deklarimeve të rreme të pasurisë, ose për mosrealizimin e detyrimeve ndaj inspektoratit të lartë të kontrollit të pasurive.

ILDKP

“Serverët e tatimeve”,

Shtyhet ngritja e komisionit hetimor, Bylykbashi: Rrëzimi i kërkesës, antikushtetues Dështon sërish mbledhja e dytë e mbledhjes së Këshillit të Legjislacionit për miratimin e kërkesës së opozitës për ngritjen e një komisioni hetimor për serverat e tatimeve. Deputeti i PD-së Oerd Bylykbashi në një prononcim pas mbledhjes së Këshillit të Legjislacionit u shpreh se po vonohet ngritja e këtij komi-

Oerd Bylykbashi

sioni në shkelje të ligjeve dhe Kushtetutës. “Ngritja e komisionit hetimor për çështjen e serverëve. Ka një vendim të gjykatës kushtetuese që ka bërë nul vendimin Kuvendit. Tentativë e turpshme për të zhbërë këtë kërkesë në mënyrë antikushtetuese. Tentative e pastër për të penguar transparencën. Patën një ten-

tativë të re për ta vonuar dhe mundësisht për ta bllokuar kërkesën e opozitës. Argumentet e tyre vetëm në ligj nuk zbatohen. Është detyrë e kryetarit të Kuvendit që të zbatojë vendimin Gjykatës Kushtetuese dhe të ngrejë këtë komision. Është detyrim. Çdo tentativë tjetër e vendos në antikushtetueshmëri këtë

mazhorancë. Është në detyrimin e tyre kushtetues, jo në nderin e tyre që të bëjnë transparencë dhe të lejojnë opozitën të hetojë. Uroj që në ditët në vijim menjëherë kryetari i Kuvendit ta fusë në axhendë. Kryetari i Kuvendit pa vonesë të vejë në kalendarin e punës kërkesën e opozitës për komisionin”- u shpreh Bylykbashi.


5

E mërkurë, 18 qershor 2014

Politikë Kreu i PD-së Basha: Fasadat dhe kurbanët nuk çrrënjosin të keqen, lufta vazhdon

Lufta vazhdon, fasadat dhe kurbanet nuk çrrënjosin të keqen. Kështu i ka komentuar lëvizjet e fundit të qeverisë sa i takon luftës kundër trafikut të drogës, kreu i Partisë Demoktratike, Lulzim Basha. Me anë të një mesazhi në rrjetin social “Facebook”, Basha i shprehu mirënjohje qytetarëve dhe organizatave që krijuan bashkë me opozitën

Aleancën Kombëtare Kundër Drogës. Sipas Bashës, demaskimi i avionëve të drogës, i narkotrafikut me pushtet politik dhe protestat qytetare shtuan presionin kombëtar dhe ndërkombëtar. “Forca jonë, forca e opinionit publik dhe miqve perëndimore detyroi pushtetarët të distancohen formalisht nga droga. Por kujdes: fituam një

Reagimi për Lazaratin

Ish-kryeministri

PD: Çdo sulm ndaj policisë, goditje ndaj shtetit. Aksioni, një lëvizje propagandistike e qeverisë para statusit Noka: Mbështes policinë, por ky është një show dhe një akt banditesk i Tahirit Gëzim Saliu

P

artia Demokratike ka reaguar dje për ngjarjet që po zhvillohen në Lazarat, ku shprehu mbështetje për aksionin e ndërmarrë nga forca e Policisë së Shtetit kundër narkotrafikut e njëkohësisht bëri thirrje që banorët e Lazaratit të distancohen nga elementët me precedentë kriminalë. Por, sipas PD-së, ky aksion përbën një lëvizje propagandistike të qeverisë në prag të marrjes së vendimit për statusin. “Çdo sulm ndaj policisë është goditje ndaj shtetit. Partia Demokratike mbështet pa asnjë rezervë luftën kundër trafikut, por ne i bëjmë thirrje profesionistëve të mbetur në polici të ruajnë jetët e qytetarëve dhe punonjësve të rendit dhe të ndalin çdo veprim që ushtron terror psikologjik ndaj popullatës civile. Ne nuk presim që këtë kujdes ta bëjë Rama dhe Tahiri, pasi atyre nuk u intereson jeta e banorëve dhe e policëve. Por demokratët e konsiderojnë këtë aksion si një lëvizje propagandistike e qeverisë në prag të vendimit për marrjen e statusit të vendit kandidat”, - thuhej në reagimin e demokratëve. Më tej, sipas PD-së pseudofushata e Kryeministrit dhe ministrit të Brendshëm përbën një pozicionim taktik me karakter propagandistik dhe sele-

Berisha: Stop terrorit mbi popullsinë civile të Lazaratit, dënoj sulmin ndaj policisë dhe medias Ish-kreu i qeverisë shqiptare ka reaguar dje ndaj ngjarjeve që po zhvillohen në Lazarat, ku theksoi mbështetjen e tij për policinë si edhe dënoi sulmet ndaj medias. “Denoj me ashpersine me te madhe plagosjen e efektivit te Policise, sulmin brutal ndaj ekipit televiziv si dhe plagosjen e bariut dhe i bej thirrje Prokurorise te nise hetimin per vendosjen para ligjit te autoreve te ketyre akteve”, shkruante Berisha në rrjetin social. Por nga ana tjetër ai nënvizoi se krahas mbështetjes ndaj policisë per luftën kundër trafiqeve kriminale dhe vendosjen e ligjit ne çdo skaj te vendit, operacioni në Lazarat është kaotik dhe i dështuar. “Se pari, grupet me te cilat do merrej Policia ishin njoftuar paraprakisht per operacionin nga ortaket, serezet e tyre ne kryeminstri, ministri dhe Polici. Keshtu qe ky eshte operacioni prisni por mos kujtoni se po vijme”, pra operacioni nisi i deshtuar. Se dyti, ne listen prej

26 persona te bere publike nga qeveria nuk jane te perfshire emrat e asnjerit prej boseve te trafikut te hashashit te zones dhe kjo e ben operacionin krejtesisht te pabesueshem apo si nje operacion brenda kartelit. Qeveria ka perjashtuar nga lista boset e droges vetem per shkak te lidhjeve te saj me ta. Se treti, disa nga 26 personat e listes kishin prova te pakundershtueshme, sipas mediave, se nuk kishin qene fare ne Lazarat madje kishte prej tyre te vdekur apo ne burg prej vitesh”, theksoi ai.

Ambasada e SHBA-së: Mbështesim oficerët ligjzbatues, të shmangen viktimat Selia e PD

Reagimi i Ramës “Ah, foli PD! Asnjë llaf për gazetarët e dhunuar dhe policin e plagosur, po një mbështetje policisë me kusht që të mos dëgjojë ministrin e Brendshëm!” ktiv. “Narkotrafikantët e punësuar në zyrat e shtetit nuk mund ta luftojnë drogën. Ata mund të lajnë hesapet me njëri-tjetrin, por kjo nuk është luftë ndaj drogës, por luftë për kapjen e tregut. Droga nuk luftohet nga përdoruesit dhe trafikantët por nga aleanca e njerëzve të ndershëm”.

Noka Ish-ministri i Brendshëm, deputeti demokrat Flamur Noka, mbështeti Policinë e Shtetit për operacionin kundër kultivimit të lëndëve narkotike në Lazarat, por akuzoi qeverinë dhe pasardhësin e tij se me këtë aksion nuk kërkojnë zgjidhje për situatën. Sipas Nokës, ky aksion përbën një show me akte banditeske të ministrit të Brendshëm. “Mbështes policinë, por ky është një show i Tahirit. Ky është një show dhe një akt banditesk i Tahirit. Këta e kthyen të gjithë vendin në Lazarat. Jeta e çdo qytetari është e shenjtë”, - u shpreh deputeti demokrat.

Paloka: PD ka dënuar sulmet ndaj medias, Rama, dhunuesi kryesor i saj Kreu i grupit parlamentar demokrat, Edi Paloka, ka reaguar ndaj deklaratave të Kryeministrit Rama lidhur me ngjarjen e Lazaratit dhe për sulmet ndaj medias duke pohuar se PD ka dënuar në çdo rrethanë sulmet ndaj gazetarëve. “Ai që jo vetëm nuk u

beteje, lufta vazhdon. Fasadat dhe kurbanet nuk çrrënjosin të keqen”, u shpreh Basha. Më tej, ai shtoi se tashmë është momenti të shtohet presioni dhe të rritët vigjilenca. “Tani është momenti i largimit të çdo narkotrafikanti nga zyrat e shtetit, çlirimi i vendit nga kthetrat e drogës dhe nga narkopolitika”, theksoi kreu i PD-së.

ka dalë ndonjëherë në mbrojtje, por përkundrazi ka qenë nxitës apo dhe agresor direkt i gazetarëve, është Edi Rama. Ai është dhunuesi më i madh i mediave në Shqipëri, por unë po kujtoj vetëm dy raste të tjera të ditëve të fundit; sulmin prej shoqëruesve të

Ramës ndaj gazetarit të njohur Frrok Çupi dhe “luftën me pjata e pirunj” të vetë Kryeministrit tonë me gazetarin tjetër shumë të njohur, ish-mik i Ramës, Adi Krasta. Të dy të sulmuar, sepse kanë guxuar t’i thonë Ramës disa të vërteta”, - tha Paloka.

Ambasada Amerikane shpreh mbështetjen ndaj oficerëve ligjzbatues shqiptarë. Në një reagim publik, ajo theksoi dje nevojën që të merren masat paraprake për të shmangur viktima, ndërsa bëri thirrje që autorët e veprimtarive kriminale të ndiqen penalisht dhe të marrin dënimin e duhur. “Ambasada e SHBA mbështet fort përpjekjet e oficerëve ligjzbatues shqiptarë për trajtuar çështjen e kultivim-

it të jashtëligjshëm kronik të kanabisit në zonën e Lazaratit. Shpresojmë të merret çdo masë paraprake për të shmangur viktima dhe bëjmë thirrje që autorët e veprimtarive kriminale të ndiqen penalisht me të gjithë fuqinë e ligjit dhe të dënohen në mënyrë të përshtatshme. Po ashtu, dënojmë dhunën e drejtuar kundër zyrtarëve ligjzbatues dhe gazetarëve”, - thuhej në deklaratën e Ambasadës Amerikane.

LSI, Vasili: Politika shqiptare, pa asnjë dasi, duhet të jetë në mbështetje të policisë Politika shqiptare duhet të mbështet pa ekuivok nismën e Policisë së Shtetit për aksionin që po ndërmerr në Lazarat, në kuadër të luftës ndaj trafikut të lëndëve narkotike. Kështu deklaroi dje nënkryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim, Petrit Vasili, i cili theksoi e cilësoi mjaft të rëndësishëm këtë aksion që ka gjetur mbështetjen dhe të partnerëve ndërkombëtar. “Ky aksion ka mbështetjen, vlerësimin dhe njëkohësisht gjithçka tjetër për ta frymëzuar në vazhdimësinë e tij, pasi kjo është prova e munguar prej

kohësh që qeveria e re po bën për kontrollin e shtetit. Ky është një aksion i mirëpritur nga partnerët evropian, të cilët e kanë kërkuar me insistim prej kohës vendosjen e rendit. Ky aksion ka mbështetjen e gjerë të gjithë shqiptarëve të cilët shohin se policia nuk privilegjon askënd, dhe përballet dhëmbë më dhëmb me krimin, në mënyrë që të sundojë demokracia nëpërmjet ligjit”, - theksoi ai. Sipas Vasilit, këtë herë politika shqiptare, pa asnjë dasi duhet të jetë në mbështetje të policisë.


6

E mërkurë, 18 qershor 2014

Kronikë Takimi

Aksioni në Lazarat

Ashpërsohen Sulmi ndaj policisë, tonet mes ministrit dhe kryekomunarit arrestohen 6 trafikantë dhe plagoset efektivi i FNSH-së të Lazaratit Dashnor Aliko: Situata, jo e qetë, nuk mund të sulmohet fshati për të kapur bandën. Ministri Tahiri: Orës së kriminelëve në Lazarat po i vjen fundi, nëse Aliko është me ta, për ne është kriminel

M

inistri i Punëve të Brendshme, Saimir Tahiri, ka mbledhur në një takim në Drejtorinë e Policisë së Gjirokastrës kreun e Komunës së Lazaratit Dashnor Aliko. Në takim me ministrin Tahiri edhe kreu i Bashkisë Gjirokastër, Flamur Bime, prefektja Zamira Rami dhe kreu i Policisë së Shtetit Artan Didi. Policia e Shtetit është e vendosur të çojë deri në fund ndërhyrDashnor Aliko pretendon se është qëlluar edhe ndaj banesave të tjera dhe jo vetëm banesës ku është përqendruar grupi i trafikantëve

jen në fshatin e Lazaratit kundër kultivimit të lëndës narkotike, por ajo që tashmë është kthyer në një mision pa kthim është kapja e rrjetit të grupit kriminal të trafikantëve që ka rezistuar me armë nga nisja e këtij aksioni. Takimi mes ministrit Tahiri dhe kreut të Komunës së Lazaratit është zhvilluar me tone

Saimir Tahiri

të ashpra, ndërsa pas disa orëve nga nisja e saj Aliko është larguar nga mbledhja. Ai ngriti pretendimin se është qëlluar edhe ndaj banesave të tjera dhe jo vetëm banesës ku është përqendruar grupi i trafikantëve. Por ky element është kundërshtuar nga kryepolici Didi dhe ministri Tahiri, të cilët thanë se nuk është qëlluar në asnjë banesë të fshatit nga ana e policisë. Menjëherë pas mbledhjes ka ardhur edhe reagimi i ministrit, sipas së cilit kryekomunari Aliko duhet të kryer detyrën përkrah policisë. “Ne jemi të vendosur t’i çlirojmë qytetarët e Lazaratit, t’i çlirojmë nga kriminelët. Ky është një grup që kanë pasur lidhje me politikën e prandaj duhet t’i shkëpusim njëherë e mirë lidhjet. Ky aksion do të vazhdojë. Policia e Shtetit do bëjë detyrën pavarësisht se kjo zonë është konsideruar që nuk mund të vijë kontrolli i shtetit. Atij grushti njerëzish që po vënë dorën mbi policinë iu ka ardhur ora. Jam këtu për të mbështetur policinë që po sakrifikojnë për të vendosur shtetin ligjor. Ora e kriminelëve në Lazarat po iu vjen fundi. Kryetarit të Komunës i kujtova përgjegjësitë që ka para ligjit, detyrën që ka, duhet të jetë përkrahë policisë në të kundërt po është pranë kriminelëve do ta konsiderojmë si të të tillë. Operacioni do vazhdojë derisa të shkelim çdo cep në Lazarat”, - tha ministri Tahiri pas takimit në Drejtorinë e Policisë së Gjirokastrës me kryekomunarin e Lazaratit Dasho Aliko.

Efektivët, kontroll 20 banesave, zbulohet laboratori i drogës dhe një sasi e madhe marijuane dhe municionesh. 4 autoblinda futen në brendësi të fshatit, 2 helikopterë në ndihmë. Trafikantët, rezistencë 24 orë me armë, dyshime se janë fshehur në qendër nën drejtimin e Gate Mahmutajt Anxhela Tato

A

ksioni i antidrogës së policisë çon në pranga gjashtë personat e parë, katër prej të cilëve nga lista prej 26 trafikantësh, të dyshuar si personat që po bëjnë rezistencë nën udhëheqjen e Gate Mahmutajt. Ndërsa tre persona kanë mbetur të plagosur, mes tyre një efektiv i FNSH-së, i cili fatmirësisht ndodhet jashtë rrezikut për jetën. Tashmë nga ana e efektivëve është bërë i mundur rrethimi i pikave kufitare të fshatit në tentativën për t’u futur në qendër. Situata në Lazarat vijon të jetë e tensionuar dhe gjatë 24 orëve ka pasur të shtëna në shenjë paralajmërimi ndaj bluve. Paralelisht nga kontrolli në 20 banesa është bërë e mundur sekuestrimi në sasi të madhe e kanabisit dhe e municioneve si dhe zbulimi i një laboratori droge. Në sulmet e armatosura të trafikantëve kanë mbetur të plagosur aksidentalisht edhe dy barinj. Ndërkohë që Policia e Shtet-

500

500 forcat speciale janë përforcuar gjatë natës edhe me 300 forca të RENEA dhe DELTA nga Tirana

it gjatë gjithë kohës i bënë thirrje banorëve që të qëndrojnë të mbyllur nëpër banesa dhe të mos vënë jetën e tyre nën rrezik. Prej disa ditësh fshati i vogël i kanabisit është kthyer në një shesh lufte mes 800 efektivëve të policisë dhe një grupi personash me precedentë penal, të cilët ndërrojnë destinacion për t’iu shmangur arrestimit. Rreth 800 forca speciale kanë avancuar me ndërhyrjen në fshatin e Lazaratit, të cilësuar si “Republika e drogës”, ku 4 autoblinda janë futur në brendësi të fshatit kundër kultivimit të lëndës narkotike, por tashmë me një qëllim tjetër final: arrestimin e të gjithë anëtarëve të grupit kriminal që ka sulmuar me armë forcat e policisë. Arrestimi “Gjashtë persona, 4 prej tyre pjesë e listës të publikuar nga policia me

Vila ku u zbulua laboratori i drogës

Emrat e të arrestuarve • Matjas Muhamet Bocia, vjeç 23, banues në Lazarat, Gjirokastër • Florian Nexhip Shurdhi, vjeç 29, banues në Lazarat, Gjirokastër • Juxhin Avdul Boci, vjeç 19, banues në Gjirokastër • Xhevahir Miftar Doçi, vjeç 29, banues në Dunavat, Gjirokastër • Ali Mato Basha, vjeç 46, banues në Lazarat, Gjirokastër • Emiljano Bejko Aliko, vjeç 31, banues në Lazarat, Gjirokastër emrat e 26 anëtarëve të grupit kriminal të udhëhequr nga Gate Mahmutaj, janë arrestuar në flagrancë, pasi janë paraqitur në Komisariatin e Policisë së Gjirokastrës dhe kanë dhënë deklarime kontradiktore. Sipas policisë, në bashkëpunim me persona të tjerë, 6 të arrestuarit dyshohen se janë autorët e sulmit ndaj gazetarëve të televizionit “A1 Report”, të cilëve u kanë marrë e dëmtuar edhe kamerat, telefonat, laptonin, si dhe kanë dëmtuar me armë mjetit e këtij televizioni, mjet i cili më pas është djegur. Po ashtu ata janë autorë të dyshuar të sulmit me armë ndaj forcave të policisë në datat 15 dhe 16 qershor, në momentin që këto forca po zhvillonin operacionin poli-

cor për identifikimin e sipërfaqeve të kultivuara me bimë narkotike dhe asgjësimin e tyre. Gjithashtu rreth orës 08:30 të datës 16.6.2014, në lagjen Pllakë, si pasojë e të shtënave me armë që vinin nga fshati Lazarat, është dëmtuar nga një plumb rikoshet automjeti në pronësi të shtetasit D. Sh.”, - thuhet në njoftimin e bluve. Plagosja Grupet kriminale të trafikantëve në Lazarat nuk kanë ndalur të shtënat, ndërsa 2 orë pas mesnatës së të hënës kanë plagosur një efektiv të Forcave Speciale të Ndërhyrjes së Fshehtë, në aksionin e bluve kundër kultivimit të lëndës narkotike në këtë fshat. Pas breshërive të të shtënave me armë të rënda nga 26 pjesëtarët e një grupi kriminal të udhëhequr sipas policisë nga Gate Mahmutaj, 500 forcat speciale të cilat janë përforcuar gjatë natës edhe me 300 forca të RENEA dhe DELTA nga Tirana, kanë tentuar sërish ndërhyrjen në këtë fshat, por të shtënat e trafikantëve kanë plagosur me plumb në dorë dhe në këmbë policin e FNSH-së të Shkodrës, 32-vjeçarin S. M. Një person ka mbetur i plagosur gjatë një shkëmbimi zjarri mes grupeve kriminale në Lazarat dhe Policisë së Shtetit. I plagosuri është transportuar në spitalin e Gjirokastrës, ndërsa burime nga bluzat e bardha të këtij spitali bëjnë me dije se ai është nga Ura


7

E mërkurë, 18 qershor 2014

Kronikë Policia, trafikantëve

“Dorëzoni armët, deri tani kemi parandaluar pasojat!” “Ç

do kundërshtim dhe qëndresë me armë vetëm sa rëndon pozitën ligjore, duke u bërë dhe shkak i pasojave që Policia e Shtetit deri tani është munduar të parandalojë”. Me këtë thirrje Policia e Shtetit u ka kërkuar personave të armatosur të dorëzojnë armët.“Policia e Shtetit, është e vendosur në arritjen e objektivit për asgjësimin e sipërfaqeve të kultivuara me bimë narkotike, vënien para përgjegjësisë ligjore të të gjithë personave që gjatë këtyre ditëve kanë kundërshtuar dhe qëlluar me armë forcat e Policisë së Shtetit, duke sjellë për pasojë dhe plagosjen e një punonjësi policie në orët e para të mëngjesit

Parcelat me hashash

Makineri presimi për hashashin

Përzjerësi i drogës

Vetëdorëzohet në polici Gate Mahmutaj: Nuk jam përgjegjës për sulmet I shumëkërkuari nga policia Razip Mahmutaj 46 vjeç, i akuzuar si kryetari i bandës së trafikantëve që prej tre ditësh po qëllon në drejtim të policisë në aksionin antikanabis, është vetëdorëzuar mbrëmjen e djeshme në polici. “Pres të dorëzohem, por kam frikë dhe presion nga gjithë kjo situatë e krijuar këtu, dhe kam pak frikë por kam vendosur se do të vetëdorëzohem patjetër. Unë e kam thënë edhe herë të tjera se nuk kam hashash në prona. Dua të vetëdorëzohem në polici pa dhunë dhe në mënyrë të qytetëruar. Jam gati të përgjigjem për të gjitha”, tha Mahmutaj gjatë një interviste për A1 Report. I pyetur nëse ishte gati të vetëdorëzohej nëse do të shoqërohej në polici nga kryekomunari i Lazaratit Dasho Aliko. “Deri tani nuk ka gjakderdhje, prandaj dua të dorëzohem shumë shpejt, sepse është krijuar një emër i keq për mua. Do të dorëzohem sapo të vijnë të më marrin, nuk kam kundërshtime. Më ndihmoni edhe ju. Nëse vjen Dasho Aliko dhe më jep garanci po jam gati të vetëdorëzohem”. Gjatë intervistës Vajguror. Mësohet se bëhet fjalë për një bari 19-vjeçar me inicialet D. R., i cili ndodhet jashtë rrezikut për jetën, ndërsa ka marrë plagë në dorë dhe në këmbë. Rreth orës 17:30 nga të shtënat e grupit kriminal në brendësi të fshatit Lazarat, ka mbetur i plagosur në bark një 20-vjeçar, nga Pogradeci. Ky shtetas aktualisht po merr ndihmën e nevojshme pranë spitalit të Gjirokastrës dhe

të ditës së djeshme, si dhe vendosjen e rendit e të sigurisë publike në Lazarat. Njëherazi Policia e Shtetit u bën thirrje të gjithë banorëve të fshatit Lazarat, të bashkëpunojnë me policinë dhe të bëjnë të mundur identifikimin e elementëve kriminalë, që janë duke u konfrontuar me armë me policinë, duke njoftuar Policinë e Shtetit për identitetin e personave që po veprojnë në territorin e fshatit të tyre. Shërbimet e Policisë së Shtetit janë në gatishmëri të plotë dhe të vendosur për të përmbushur me sukses operacionin e ndërmarrë gjatë këtyre ditëve, duke kontribuar në sigurinë e banorëve të Lazaratit dhe të qytetarëve”.

ai tha se e kishte marrë këtë vendim, ndërsa i bëri thirrje banorëve përgjegjës për sulmet të ndalojnë të shtënat. “I drejtohem fshatarëve të mi të mos qëllojnë policinë sepse më kanë ngarkuar mua me një barrë të rëndë. Çdo gjë që ndodh po i vihet emrin tim, nuk e dua këtë emër kriminel,” - tha Mahmutaj. Vetëdorëzimi i Mahmutajt ka ndodhur tek forcat speciale të policisë të vendosura prej mëse tre ditësh në hyrje të Lazaratit. Mësohet se ai do të merret në pyetje nga Prokurori i Krimeve të Rënda Anton Martini dhe më pas ai do të transportohet për në Tiranë. Pavarësisht deklaratave të bëra nga vetë ai se nuk është ai përgjegjës për sulmet ndaj policisë, në njoftimet zyrtare të policisë së shtetit, Gate Mahmutaj kryesonte listën e personave përgjegjës për sulmet me armë ndaj efektivëve blu në fshatin e Lazaratit. Gate Mahmutaj është autor i disa veprave kriminale, ku në 2004 është përgjegjës se ka qëlluar në drejtim të helikopterit të policisë, në tentativën e këtyre të fundit për të hyrë në Lazarat. është jashtë rrezikut për jetën. Policia e Shtetit u bën thirrje të gjithë personave që nuk janë nga Lazarati, që të largohen nga ky fshat, pasi mund të bëhen pre e sulmit nga grupi kriminal për qëllime të caktuara. Përforcohet policia Strukturat e Policisë së Shtetit vijojnë masat dhe veprimet e ndërmarra në kuadër të planit të operacionit për

asgjësimin e sipërfaqeve të kultivuara më bimë narkotike. Në vlerësim të situatës gjatë mbrëmjes së të hënës dhe ditës së djeshme janë përforcuar shërbimet policore, duke vënë në dispozicion dhe forca të tjera shtesë. Aktualisht në terren janë rreth 800 forca policore të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit, Drejtorisë së Policisë së Qarkut Gjirokastër, forcave speciale RENEA, forca të FNSHsë së Fierit, Shkodrës dhe Tiranës, si dhe të Delta Forcë në Vlorë. Po ashtu në këtë operacion janë përfshirë dhe shërbime të tjera speciale të Drejtorive të Policisë së Qarqeve të tjera, si forcat elitë të shërbimeve të Tiranës, Shkodrës etj. Këto forca janë të mbështetura nga mjete të posaçme. Bazuar në planin e harSituata në Lazarat vijon të jetë e tensionuar dhe gjatë 24 orëve ka pasur të shtëna në shenjë paralajmërimi ndaj bluve

tuar do vijojnë veprimet policore për asgjësimin e parcelave të kultivuara dhe kapjen e vënien para përgjegjësisë ligjore të të gjithë personave të implikuar në kundërshtimin me armë të forcave të Policisë së Shtetit. Po ashtu janë ngritur grupe speciale hetimi të orientuara nga Prokuroria për Krime të Rënda dhe Drejtoria për Krimet e Rënda në Policinë e Shtetit, të cilët po vijojnë veprimet paralel me veprimet operacionale të strukturave policore në terren për kryerjen e hetimeve dhe fiksimin e provave material. Policia e Shtetit është e vendosur në përmbushjen e objektivave dhe misionit në kuadër të këtij plan operacioni.

Policia në Lazarat

Artan Didi

“Nuk tërhiqemi pa “shkulur” kriminelët” D

rejtori i Policisë së Shtetit, Artan Didi, i cili udhëheq nga Lazarati aksionin e policisë antidrogë, gjatë orëve të mbrëmjes u shpreh se policia nuk do të tërhiqet nga aksioni në fshatin e Lazaratit pavarësisht rezistencës të pjesëtarëve të grupeve kriminale. “Nuk largohemi pa shkulur grupin e kriminelëve nga Lazarati”, - tha në një prononcim për mediat Didi. Ndërsa është takuar me forcat e policisë, RENEA-s, FNSH-së dhe DELTA-s në fshatin Derviçan, ku ka lajmëruar përparimin e forcave dhe thellimin e operacionit në Lazarat. Ky

Artan Didi

aksion përbën dhe ndërhyrjen e parë të Policisë së Shtetit në këtë fshat kundër kultivimit të lëndëve narkotike. Kryepolici tha në një prononcim për mediat se personat që kanë qëlluar me breshëri armësh të rënda ndaj forcave speciale të policisë janë identifikuar tashmë dhe sa i përket listës me 26 emrat e grupit të trafikantëve të dyshuar se udhëhiqet nga Razim Mahmutaj, kryepolici Didi tha se lista është paraprake dhe se nuk do të penalizohen të pafajshëm. Megjithatë, Didi shprehu bindjen se personat që qëlluan nuk janë nga Lazarati.


8

E mërkurë, 18 qershor 2014

Kronikë

Pas Administratives

Gjermani

Buxheti i Bashkisë, Gjykata e Apelit rrëzon vendimin e këshilltarëve të majtë Gjykata detyron Këshillin Bashkiak të firmosë zhbllokimin e buxhetit. Argumenti: Vendimi i paligjshëm, buxhetin duhet ta përgatisë ekzekutivi dhe jo këshilli Sonila Mesareja

M

e një vendim të Gjykatës së Apelit, më në fund u hapet drita jeshile investimeve publike në kryeqytet, të bllokuara prej disa muajsh nga një vendim i prefektit të Tiranës, por edhe një buxhet i dytë i votuar vetëm me votat e këshilltarëve të majtë. Pas vendimit të mëparshëm të Gjykatës Administrative, dje Gjykata e Apelit rrëzoi vendimin e këshilltarëve të majtë të votuar në muajin prill vetëm me votat e këshilltarëve të majtë, duke lënë në fuqi buxhetin e miratuar më herët me unanimitet votash. Me vendimin e djeshëm, gjyqësori detyron Këshillin Bashkiak të firmosë zhbllokimin e buxhetit që u miratua në shkurt, duke hedhur poshtë edhe pretendimet e prefektit të Tiranës, z. Sadi Vorpsi. Këshilltarët e majtë votuan në prill një buxhet të pjesshëm, pas kthimit që i bëri prefekti, i cili miratonte buxhetin pa pjesën e shpronësimeve publike për bulevardin apo dhe investime të tjera të Bashkisë së Tiranës. Pas firmosjes pjesërisht të buxhetit nga prefekti Vorpsi, të njëjtën linjë këmbëngulën edhe këshilltarët e majtë bashkiakë në mbledhjen e datës 30 prill të këtij viti, duke votuar një buxhet të pjesshëm të bashkisë edhe pse dy muaj përpara kësaj date e kishin votuar atë të plotë. Vendimi E para ka qenë Gjykata Administrative ajo që ka rrëzuar pretendimet e prefektit Vorpsi për rikonfirmim të buxhetit të firmosur prej tij dhe më pas atë të firmosur prej këshilltarëve

Pas këtij vendimi, Bashkisë së Tiranës i hapet rruga e investimeve publike si për bulevardin, ashtu dhe për problemin e shpronësimeve për varrezat publike apo investime të tjera publike në kryeqytet

të majtë të Këshillit Bashkiak. Më pas, ky vendim u dërgua edhe në Apel, i cili dje, forcës së kartonit të tyre i është kundërpërgjigjur duke ia rrëzuar këtë vendim dhe duke lënë në fuqi atë të datës 26 shkurt të vitit 2014. Sipas verdiktit të Gjykatës, ky vendim është i paligjshëm, pasi buxhetin duhet ta përgatisë ekzekutivi dhe jo Këshilli. Është hera e dytë që gjyqësori rrëzon pretendimet e të majtëve në Këshillin Bashkiak. Pas këtij vendimi, Bashkisë së Tiranës i hapet rruga e investimeve publike si për bulevardin, ashtu dhe për problemin e shpronësimeve për varrezat publike apo investime të tjera publike në kryeqytet.

Ministri Naço, takime me homologun dhe krerë të drejtësisë gjermane Ministri i Drejtësisë, z. Nasip Naço, ndodhet në një vizitë zyrtare në Republikën Federale të Gjermanisë, ku po zhvillon disa takime të nivelit të lartë me përfaqësues të qeverisë dhe të sistemit të drejtësisë gjermane. Ecuria e reformave të nisura në sistemin e drejtësisë dhe impakti i tyre përkundrejt proceseve integruese të vendit, kanë qenë disa nga çështjet kryesore të shtruara për diskutim gjatë takimeve të zhvilluara. Intensifikimi i marrëdhënieve dypalëshe dhe thellimi i bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve ka qenë në qendër të diskutimit mes z. Naço dhe ministrit të Drejtësisë së Republikës Federale të Gjermanisë, z. Heiko Maas. Gjatë këtij takimi, ministri Naço e ka konsideruar partneritetin dhe asistencën gjermane të një rëndësie të madhe, duke vlerësuar se përmbushja e reformave dhe sfidave për integrim përbëjnë një qëllim madhor, i cili kërkon shumë përkushtim nga të gjithë aktorët. Ndërsa ka bërë një ekspoze të hapave të ndërmarrë deri më tani nga Ministria e Drejtësisë, ministri Naço është ndaluar veçanërisht në përpjekjet e bëra nga ana e qeverisë shqiptare në drejtim të luftës kundër korrupsionit. “Sistemi i drejtësisë simbolizon sistemin e vlerave të Bashkimit Evropian. Sa më fort të punoni në këtë drejtim aq më pranë BE-së do të jeni”, - u shpreh ministri Maas, duke theksuar se zbatueshmëria e ligjeve është shumë e rëndësishme për anëtarësimin e vendit tonë. Në këtë kuadër, kreu i drejtësisë shqiptare u shpreh se marrja e statusit do të thotë më shumë punë dhe më shumë përgjegjshmëri për gjithë klasën politike në tërësi.

Policia private bllokon bar kafe “Rovena”, Dilo: Do bëj denoncim Një policia private ka bllokuar mëngjesin e sotëm bar-kafe “Rovena” në kryeqytet. Këngëtarja Rovena Dilo shprehet se një policia private e panjohur nuk e lejon atë dhe stafin të futet në lokal. “Një polici private e panjohur, nuk më lejon. Unë dhe stafi ndodhemi jashtë lokalit”- është shprehur këngëtarja. Ndërkohë në vendin e ngjarjes ka shkuar policia e rendit dhe po largon nga lokali policinë private “Global Security”. Këngëtarja Rovena Dilo shprehet se do bëjë denoncim në polici për bllokimin e lokalit.

Takimi

Trafiku i qenieve njerëzore, Arvizu: Gjyqësori, hallkë e dobët, nuk dënon trafikun “Gjyqësori shqiptar është një hallkë e dobët dhe nuk po dënon trafikun. Vetëm në një vit dy të dënuar, ndërsa numri i të arrestuarve është i madh”. Kjo deklaratë e ambasadorit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Alexander Arvizu, është bërë në workshop-in rajonal ballkanik për trafikimin e qenieve njerëzore. Sipas ambasadorit amerikan, nëse trafikantët apo kriminelët nuk marrin dënimin e merituar, atëherë çdo përpjekje e qeverisë për të luftuar këtë dukuri do të ishte e kotë. Arvizu e cilësoi si të patolerueshme situatën e dënimeve ndaj këtij krimi, ku

vetëm dy dënime janë dhënë në 2013, pavarësisht nga arrestimet e shumta. “Mbeten ende sfida domethënëse pavarësisht nga përparimi i prekshëm. Disa prej aspekteve më të rëndësishme të luftës kundër trafikimit të qenieve njerëzore janë hetime të thelluara dhe ndjekja penale e suksesshme që rezulton në dënime kuptimplota. Fatkeqësisht, në 2013 këtu në Shqipëri pati vetëm dy dënime për trafikimin njerëzor, me arrestime të shumta të trafikimit të qenieve njerëzore për 2013 dhe fillim vitin e 2014. Është tejet e rëndësishme, është jetike që këto arrestime të përkthehen në

një numër më të lartë dënimesh, e në mënyrë që të ndodhë kjo, qeveria duhet të bëjë punën e saj, por gjithashtu prokurorët dhe gjykatësit duhet të jenë pjesë e kësaj përpjekje në mënyrë që të arrihet progresi i mirëfilltë. Nuk mund ta theksoj sa duhet, qeveria mund të bëjë të gjithë përpjekjet e saj që janë të munduar, sigurisht nuk është e përsosur, por ajo mund të realizojë të gjithë përpjekjet e saj, por këtu në Shqipëri pa këtë hallkë që është shumë e rëndësishme, këtë hallkë të dobët që është gjyqësori këto gjëra nuk mund të arrihen”, - tha ambasadori. Në seminar mer-

Aleksandër Arvizu rnin pjesë prokurorë dhe përfaqësues të drejtësisë të disa vendeve të Ballkanit dhe Italisë, si dhe zv.kryeministri Niko Peleshi. Numri dy i qeverisë

tha se vendimet e dhëna nga gjyqësori janë të pajustifikueshme dhe shtoi se qeveria do të bëjë përpjekje të reformimit të sistemit të drejtësisë. “Prania juaj në këtë aktivitet është treguesi i asaj që dimë të gjithë, që krimi dhe trafiqet nuk njohin kufij dhe se bashkëpunimi mes vendeve tona është domosdoshmëri nëse duam të fitojmë luftën ndaj aktiviteteve kriminale që u ka kushtuar shumë vendeve tona”, - u shpreh Peleshi. Ndërsa, zv.ministrja e Brendshme, Elona Gjebrea, dha garancinë se lufta ndaj trafikut të qenieve njerëzore është prioritet për institucionin që drejton.


E mërkurë 18 qershor 2014

9

Koment

Kurthet ekonomike të paqes Nga Tyler Cowen

Bota nuk ka pasur shumë luftëra kohët e fundit, të paktën jo sipas standardeve historikë. Disa prej titujve të mëdhenj të kohëve të fundit për Irakun apo Sudanin e Jugut e bëjnë botën tonë të duket si një vend shumë i përgjakshëm...

Të jetuarit në një botë paqësore me vetëm 2 për qind rritje ekonomike ka disa avantazhe të mëdhenj, që nuk i ke me një rritje ekonomike 4% dhe shumë më tepër vdekje

Mungesa e luftërave të mëdha mund të jetë duke dëmtuar rritjen ekonomike

N

gadalësimi i vazhdueshëm i rritjes ekonomike në ekonomitë me të ardhura të larta ka detyruar ekonomistët të futen ne mendime. Ata kanë parë si fajtorë të mundshëm kërkesën e dobët, pabarazinë në rritje, konkurrencën e Kinës, rregullat e tepërta, infrastrukturën e papërshtatshme dhe shterimin e ideve të reja teknologjike. Megjithatë, tani po tërheq vëmendjen edhe një tjetër shpjegim për rritjen e ngadaltë ekonomike. Është vazhdimësia dhe pritshmëria e paqes. Bota nuk ka pasur shumë luftëra kohët e fundit, të paktën jo sipas standardeve historikë. Disa prej titujve të mëdhenj të kohëve të fundit për Irakun apo Sudanin e Jugut e bëjnë botën tonë të duket si një vend shumë i përgjakshëm, por viktimat e këtyre kohëve janë shumë pak, krahasuar me miliona njerëzit e vrarë në dy luftëra botërore në gjysmën e parë të shekullit 20. Edhe lufta e Vietnamit pati shumë më tepër të vdekur se sa çdo luftë e kohëve të fundit, ku është përfshirë të paktën një vend i pasur. Sado kontradiktore që mund të tingëllojë, paqja që mbizotëron në botë sot mund ta bëjë arritjen e niveleve më të lartë të rritjes ekonomike më pak urgjente, e si pasojë, me më pak gjasa që të ndodhë. Ky këndvështrim nuk do të thotë që luftërat përmirësojnë ekonomitë, pasi nuk ka dyshim që vetë konflikti sjell vdekje dhe shkatërrim. Pretendimi bën dallim gjithashtu nga argumenti keinesian, se përgatitjet për luftë rrisin shpenzimet qeveritare dhe fusin njerëzit në punë. Në vend të kësaj, vetë mundësia e luftës e fokuson vëmendjen e qeverive në marrjen e disa vendimeve bazë – si për shembull dilemat nëse duhet të investojnë në shkencë, apo thjeshtë të liberalizojnë ekonominë. Dhe një fokusim i tillë, në fund të ditës përmirëson

perspektivën kohëgjatë të shteteve. Mund të tingëllojë e pështirë që të gjesh një anë pozitive të luftës në këtë kuptim, por një vështrim i historisë amerikane tregon se nuk mund ta injorojmë kaq kollaj këtë ide. Risi themelore si energjia bërthamore, kompjuteri dhe avionët luftarakë modernë, erdhën si pasojë e nevojës së qeverisë amerikane për të mposhtur fuqitë e Boshtit, ose më vonë për të fituar Luftën e Ftohtë. Interneti u projektua fillimisht për të ndihmuar Amerikën që t’i bënte ballë një shkëmbimi bërthamor dhe Silicon Valley e ka origjinën në kontrata ushtarake, dhe jo në kompanitë e sotme të mediave sociale. Lëshimi i satelitit Sputnik nga ana e sovjetikëve nxiti interesin amerikan për shkencën dhe teknologjinë, në dobi të rritjes ekonomike të mëvonshme. Luftërat sjellin një ndjesi urgjence që përndryshe qeveritë nuk arrijnë ta përjetojnë. Për shembull, Projektit Manhattan iu deshën gjashtë vite për të prodhuar një bombë atomike funksionuese, duke filluar praktikisht nga hiçi, dhe në kulmin e tij konsumoi 0.4 për qind të prodhimit ekonomik amerikan. Është e vështirë të imagjinosh një arritje kaq të shpejtë dhe vendimtare këto kohë. Kur isha adoleshent në vitet 1970, dëgjoja të flitej për dëshirën për ndërtimin e Urës Tappan Zee. Tani, zëvendësuesja e saj pritet të hapet jo më parë se viti 2017 – gjithmonë nëse zgjidhen problemet e ankesave për një pemë bliri të rrezikuar. Aeroporti Kennedy mbetet problematik dhe La Guardia çalon shumë. Paketa stimuluese 800 miliardë dollarë, që erdhi si përgjigje ndaj recesionit, nuk e ka ndryshuar situatën. Sot, shumica e shteteve evropiano-perëndimorë me rritje të ulët ekonomike kanë shumë pak frikë se mos sulmohen ushtarakisht, dhe kështu politikanët e tyre nuk përballen me “dënime” ekstremë për staniacionin e vazhdueshëm. Në vend të kësaj, humbja e një zyre shpesh herë

përkthehet në rritje të të ardhurave prej fjalimeve në konferenca apo tarifave të konsulencës, apo edhe një pension i këndshëm. Ndryshe nga ata, Japonia përballet me trysni territoriale dhe gjeopolitike nga Kina, dhe si përgjigje ndaj kësaj po përpiqet të realizojë një rigjallërim kombëtar, përmes politikave ekonomike të Kryeministrit Shinzo Abe. Ian Morris, profesor i klasikëve dhe historisë në Universitetin e Stanfordit, ka ringjallur hipotezën se lufta është një faktor i rëndësishëm për rritjen ekonomike në librin e tij të fundit: “Lufta! Për se vlen? Konflikti dhe progresi i qytetërimit, nga primatët, tek robotët”. Morrisi merr në shqyrtim një shumëllojshmëri rastesh, duke përfshirë Perandorinë Romake, Evropën gjatë Rilindjes dhe Shtetet e Bashkuara sot. Në secilin shembull ka prova të forta se dëshira për t’u përgatitur për luftë ka nxitur shpikje teknologjike, si dhe ka sjellë një shkallë më të lartë të rendit të brendshëm social. Një tjetër libër i ri, “Lufta dhe Floriri: Një histori 500-vjeçare e perandorive, aventurave dhe borxhit” e Kwasi Kwarteng parashtron një argument të ngjashëm, por fokusohet në tregjet e kapitalit. Kwarteng, një deputet konservator në Parlamentin Britanik, argumenton se nevoja për të financuar luftërat i ka shtyrë qeveritë që të krijojnë institucione financiarë dhe monetarë, duke mundësuar kështu ngjitjen e Perëndimit. Megjithatë, ai shpreh shqetësimin se sot shumë qeveri po abuzojnë me këta institucione dhe po i përdorin për të marrë shumë borxhe. Megjithatë, një tjetër investigim i kësaj hipoteze shfaqet në një studim të kohëve të fundit të ekonomistëve Chiu Yu Ko, Mark Koyama dhe Tuan-Hwee Sng. Studimi argumenton se Evropa u zhvillua si më e fragmentuar politikisht se sa Kina, për shkak se frika e Kinës se mos pushtohej nga krahu perëndimor, e çoi atë drejt një centralizimi

politik për qëllime mbrojtjeje. Ky centralizim ishte i dobishëm në fillim, por më pas e la Kinën prapa. Shtetet evropianë investuan më shumë në teknologji dhe modernizim, pikërisht nga frika se mos pushtoheshin dhe gllabëroheshin prej rivalëve fqinjë. Por këtu është edhe kleçka: Cilatdo qofshin dobitë e konfliktit potencial, sot llogaritë bëhen ndryshe. Teknologjitë janë bërë shumë më shkatërrimtare, dhe kështu një luftë në shkallë të gjerë do të ishte një katastrofë më e madhe se sa dikur. Kjo i bën shumë luftëra me më pak gjasa të ndodhin, që është gjë e mirë, por kjo nga ana tjetër e bën staniacionin ekonomik më të lehtë për t’u toleruar. Në fakt, ky realitet mund të lexohet më pozitivisht nga sa mendohet në pamje të parë. Mund të argumentohet se bota e sotme po shkëmben një pjesë të rritjes në standardet materialë të jetesës, me paqen. Ne mund të preferojmë norma më të larta rritjeje ekonomike dhe progresi, edhe ndërkohë që pranojmë se shifrat e sotme të GDP nuk masin në mënyrë të përshtatshme të gjithë përfitimet që kemi gëzuar. Përveç se më shumë paqe, ne kemi një mjedis më të pastër, më shumë kohë të lirë dhe një shkallë më të lartë tolerance sociale për pakicat dhe grupet që dikur diskriminoheshin. Bota jonë më paqësore dhe e orientuar më shumë nga dembelizmi, është në fakt më e mirë se sa na thonë matësit tanë ekonomikë. Të jetuarit në një botë paqësore me vetëm 2 për qind rritje ekonomike ka disa avantazhe të mëdhenj, që nuk i ke me një rritje ekonomike 4% dhe shumë më tepër vdekje. Pyetja e vërtetë është a mundemi ne të bëjmë më mirë, dhe nëse mbizotërimi aktual i paqes është thjeshtë një flluskë e përkohshme që pret të plasë. *Tyler Cowen është profesor i ekonomisë në George Mason University Përshtatur në shqip nga “bota.al”


10

E mërkurë, 18 qershor 2014

Ekonomi

Banka e Kosovës

Monedha e re

Edhe Kosova me monedhën e vet? Do të quhej “dardan”, planin e “dekonspiron” guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza Ervin Kaduku

Përurohet trageti Pogradec-Ohër

K

osovarët shumë shpejt do të mund të blejnë bukë me “dardan”. Mund të ketë edhe emër tjetër, por e sigurtë është se Kosova po bëhet gati që të nxjerrë në treg valutën e vet. Dardani është përmendur edhe më herët si mundësi e zëvendësimit të valutës së huazuar, euro. Këtë e ka konfirmuar Bedri Hamza, guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, i cili ka thënë se Kosova është duke e konsideruar mundësinë e futjes në treg të një valute të vetën. Hamza e bëri të ditur këtë gjatë samitit të ministrave të Financave dhe guvernatorëve të bankave qendrore të vendeve të rajonit, i cili u mbajt në Mal të

12

Hamza e bëri të ditur lajmin gjatë samitit të ministrave të Financave dhe guvernatorëve të bankave qendrore i cili u mbajt në Mal të Zi nga data 12 deri më 14 qershor 2014

Zi nga data 12 deri më 14 qershor 2014, organizuar nga revista “NIN”. Njohës të ekonomisë e shohin si domosdoshmëri për vendin zhvillimin e politikave monetare, instrumenti më efikas për ndërtimin e mekanizmave për funksionimin e ekonomisë. Mirëpo, tërheqin vërejtjen për stabilitetin e valutës. Përveç kësaj adaptimi i një valute unike të Kosovës apo përdorimi i ndonjë valute të vendeve të rajonit, siç mund të jetë ajo e Shqipërisë, për një pjesë të ekonomistëve duket i pamun-

Bedri Hamza dur për momentin. Eksperti i ekonomisë Muhamet Mustafa tha për gazetën “Bota sot” se kjo përpjekje është mjaft serioze, pasi ka disa përparësi me këtë valutë, por ka edhe risqe shumë më të mëdha. “Kjo është një çështje mjaft serioze, që do studim dhe diskutim. Ka disa përparësi nëse Kosova do të kishte valutën e vet, pasi do të mund të bënte një politikë të caktuar monetare në favor të zhvillimit dhe ndikimit në normën e interesit. Megjithatë, risqet janë shumë më të mëdha e ato në rend të parë lidhen me daljen jashtë kontrollit të emetimit të parasë që do të nxiste inflacionin dhe prodhonte një mosstabilitet makroekonomik shumë të dëmshëm për procesit zhvillimore, investuese dhe sociale”, - thotë profesor Muhamet Mustafa. Profesori thekson se është pak e çuditshme se si ndodh këto ditë dhe se jemi mësuar me euron pasi po integrohemi në Bashkimin Evropian. “Po më duket pak e çuditshme se si kjo bëhet aktuale këto ditë. Ne jemi mësuar me euron si valutë,

Kalimi në një valutë nacionale tash dhe pas një dekade përsëri në euro prodhon shpenzime dhe përpjekje të panevojshme jemi duke shkuar kah integrimi në Bashkimin Evropian dhe euroja mbetet perspektiva që e synojmë”, - vlerëson ai. “Kalimi në një valutë nacionale tash dhe pas një dekade përsëri në euro prodhon shpenzime dhe përpjekje të panevojshme e kosto që i tejkalojnë përfitimet eventuale e kur kemi parasysh risqet që i përmenda, tash për tash mendoj se nuk ia vlen. Pastaj një nga përparësitë që përmendim për investitorët e jashtëm është pikërisht valuta euro”, - thotë Muhamet Mustafa.

Nga dita e djeshme, Pogradeci do të ketë tragetin e linjës ujore me Ohrin. Ministri i Transportit dhe Infrastrukturës, Edmond Haxhinasto, dhe homologu i tij maqedonas, Mile Janakieski, morën pjesë në ceremoninë e përurimit të tij, bashkë me ministren Gjermeni dhe kryetarët e bashkive të dy qyteteve. Kjo linjë ujore është synim i zgjerimit të bashkëpunimit ndërkufitar ndërmjet Maqedonisë dhe Shqipërisë dhe në masë të madhe të kontribuojë në rritjen e ofertës turistike gjatë sezonit veror në të dy anët e brigjeve të liqenit të Ohrit. Në grupin e parë të udhëtarëve të kësaj linje do të jenë kryesisht zyrtarë nga Komuna e Ohrit me në krye kryetarin Nikolla Bakraçevskin, përfaqësuesit e ndërmarrjeve publike nga Komuna e Ohrit, biznesmenë dhe

grupi i gazetarëve që do të shoqërojë ekspeditën e parë të rrugëtimit-lundrimit të anijes në hapje të kësaj linje ujore. Kapiteni i Kapitanerisë në Ohër, Goran Ustijanoski, deklaroi se tani për tani kjo linjë është gati për një fillim të mbarë të funksionimit. “Pastaj pronarët e anijeve do të organizojnë udhëtime sipas orareve të caktuara, ku paraprakisht do të evidentohen udhëtarët, duke pas parasysh se aty akoma nuk është ndërtuar-vendosur pika e kalimit kufitar dhe shërbimeve të tjera si ato doganore etj., që janë pjesë e pikave të kalimit kufitar ndërmjet dy vendeve”, - theksoi Ustijanoski. Sipas tij, Struga nuk është përfshirë në këtë linjë lundrimi, përkundër faktit se paraprakisht ishte paraparë linja Ohër-Strugë-Pogradec dhe anasjelltas.


11

E mërkurë, 18 qershor 2014

Ekonomi

Kërkesa

QKR: Subjektet të dorëzojnë bilancet, ja afatet Mungesa e korrektësisë në zbatimin e ligjit nga QKR-ja vlerësohet si neglizhencë, por që nga ana e institucionit është shoqëruar me tolerime në afatin e dorëzimit

V

onesat në dorëzimin e pasqyrave financiare nga ana e biznesit pranë Qendrës Kombëtare të Regjistrimit kanë shkaktuar shpeshherë “ngërçe”. Mungesa e korrektësisë në zbatimin e ligjit nga QKR-ja vlerësohet si neglizhencë, por që nga ana e institucionit është shoqëruar me tolerime në afatin e dorëzimit. Ndërkohë, QKR ka publikuar njoftimin që vë në dijeni të gjitha subjektet tregtare se: “Në bazë të ligjit nr. 9723, datë 3.5.2007, “Për Qendrën Kombëtare të Regjistrimit”, neni 43, pika 3 (a), dhe urdhrit nr. 184, datë 31.12.2013, të ministrit të Zhvillimit Ekonomik, TregVonesat në dorëzimin e pasqyrave financiare nga ana e biznesit pranë QKR kanë shkaktuar shpeshherë “ngërçe”

tisë dhe Sipërmarrjes “Për regjistrimin dhe depozitimin e bilancit vjetor kontabël”, subjektet duhet të dorëzojnë bilancin vjetor dhe pasqyrat financiare pranë sporteleve të QKR-së, vetëm pas miratimit të tyre nga asambleja e ortakëve/aksionarëve. Bazuar në VKM nr. 506, datë 1.8.2007 “Për procedurat e regjistrimit dhe të publikimit në Qendrën Kombëtare të Regjistrimit”, pika 39, aplikimi për depozitimin e bilancit vjetor kontabël pranë regjistrit tregtar, kryhet nga personat e autorizuar, sipas përcaktimit të nenit 26 të ligjit nr. 9723, datë 3.5.2007, “Për Qendrën Kombëtare të Regjistrimit” dhe nëpërmjet aplikimit të drejtpërdrejtë pranë çdo sporteli shërbi-

Biznes (foto ilustruese)

mi të QKR-së. Qendra tërheq vëmendjen se format e depozitimit të bilancit janë: shkresore dhe elektronike (CD). Biznesi duhet të bëjë kujdes, pasi përveç dorëzimit në CD, duhet të aplikojë pranë sporteleve të shërbimit të QKR-së për të regjistruar tek të dhënat e subjektit: 1. Vendimin e asamblesë së ortakëve/ aksionarëve, në rastet kur asambleja e shoqërisë përveç destinimit të fitimit, ka marrë vendim edhe për rritje të kapitalit të shoqërisë. Kjo, në mënyrë që rritja e kapitalit të pasqyrohet në ekstraktin e subjektit. 2. Të gjitha subjektet tregtare në formën e shoqërive aksionare, listën e plotë të aksionarëve të regjistruar me të dhënat e tyre të identifikimit për aksionet nominative si dhe numrin e përgjithshëm të të gjitha aksioneve të saj, në përmbushje të detyrimit ligjor neni 43, pika 4, ligji

Vendimin e asamblesë së ortakëve/aksionarëve, në rastet kur asambleja e shoqërisë përveç destinimit të fitimit, ka marrë vendim edhe për rritje të kapitalit të shoqërisë. Kjo, në mënyrë që rritja e kapitalit të pasqyrohet në ekstraktin e subjektit

9723, datë 3.5.2007 “Për QKR-në”. Formati elektronik i ruajtjes së bilancit duhet të jetë në PDF, formati elektronik i raportit të auditimit duhet të jetë në formatin PDF, JPG, JPEG ose TIF. Në çdo CD të shkruhen qartë: - Emri i shoqërisë; - NUIS i subjektit (NIPT); - Vendimi i Gjykatës për subjektet që nuk kanë kryer regjistrim fillestar në QKR; viti ushtrimor. Gjithashtu çdo CD duhet të përmbajë BILANCIN E VETËM NJË SUBJEKTI TREGTAR. QKR bën me dije se: 1. Dorëzimi bëhet vetëm duke u paraqitur pranë sporteleve të QKR-së. 2. Dorëzimi i bilancit vjetor dhe pasqyrave financiare pranë sporteleve të QKR-së nuk e përjashton subjektin nga dorëzimi i tyre pranë zyrave të tatim-taksave sipas legjislacionit tatimor.

Ulen ndjeshëm shitjet e smartfonëve Rritja e shitjeve të smartfonëve në tregjet e zhvilluara është ngadalësuar ndjeshëm ose ka arritur kulmin. Për këtë arsye, kompanitë më të mëdha të këtij tregu si Apple dhe Samsung po përpiqen të zhvendosin fokusin duke bërë kërkime shkencore për t’i ofruar tregut produkte të tjera. Kombinimi midis zotërimit të një smartfoni dhe mungesës së inovacionit të vërtetë do të thotë se shumë pak njerëz kanë nevojë për të blerë një pajisje të re. Për këtë arsye, modelet e fundit që hidhen në treg, janë jo shumë interesante për konsumatorët apo për kom-

panitë e telekomunikacioneve. Gjatë këtij viti, shitjet e smartfonëve kanë arritur kulmin në Korenë e Jugut dhe në Japoni, ndërsa në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe në Evropë rritja po ngadalësohet ndjeshëm. Kjo do të jetë një sfidë e madhe për shitësit me pakicë, pasi të ardhurat do të bien me shpejtësi. Për këtë arsye, parashikohet që vende si Azia dhe Afrika të gjenerojnë pjesën më të madhe të shitjeve të smartfonëve deri në vitin 2020. Vetëm Kina do të përfaqësojë rreth 1/3 e dërgesave të smartfonëve deri në vi-

Kombinimi midis zotërimit të një smartfoni dhe mungesës së inovacionit të vërtetë do të thotë se shumë pak njerëz kanë nevojë për të blerë një pajisje të re

Smartphone

tin 2018, duke e bërë atë vendin më të vlefshëm për këtë treg. Gjithashtu, dërgesat do të dyfishohen në vendet si India, Indonezia dhe Rusia. Deri më tani, këto tregje janë dominuar nga smartfonë me kosto të ulët, që operojnë me sistemin operativ Android. Sipas analistëve, ky trend po vërehet edhe në vendet perëndimore, ku një numër i madh i prodhuesve vendas po ofrojnë smartfonë me çmime të ulëta. Në Francë, për shembull, kompania Wiko u është bashkuar markave të lira aziatike si Huawei dhe ZTE.


12

E mërkurë 18 qershor 2014

Sociale

Filozofi i opinionit publik Demokracia e opinioni publik, këto janë kryetemat e Jürgen Habermasit, që rregullisht ngre zërin për çështjet politike. Sot filozofi i njohur gjerman, një ndër sociologët më të njohur në botë, mbush 85 vjeç

S

humë vetë e kanë provuar ndjenjën, se kur kanë të bëjnë me politikën, nuk gjejnë aty përfaqësuesit e drejtpërdrejtë të votuar nga populli, por kanë të bëjnë më shumë me një aparat burokratik. Dhe mentaliteti i efiçiencës ka përfshirë shumë fusha të jetës, ashtu si në ekonomi. Edhe Jürgen Habermas e ka provuar këtë ndjenjë. Më shumë se kaq: Një demokraci burokratike masive, brenda së cilës disa pak vetë merren vesh për kompromise jotransparente, si edhe "ekonomizimi i jetës", këto janë karakteristika të shoqërisë moderne, mendon Habermas. Për këtë arsye ai kërkon përfshirjen më të madhe të shoqërisë civile, pak a shumë ky është koncepti i futur nga Habermas i "opinionit publik liberal" si dikur, kur qytetarët takoheshin në kafene për të diskutuar e për të pasur ndikim në shoqëri. Diagnozat e mprehta shoqërore si në "Transformimin strukturor të opinionit publik", vepra kryesore e filozofit, pozicionimet e tij publike për çështje të debatuara në shoqëri dhe kontributet në filozofinë analitike e politike e bëjnë filozofin gjerman, jo edhe aq lehtë i kuptueshëm, të njohur në të gjithë botën. Demokracia deliberative dhe diskursi etik Stefan Müller-Doohm, sociolog dhe biograf i filozofit, shprehet se ajo "që përshkon si lajtmotiv teorinë e Habermasit është tema e demokracisë, këtë ai e ka cilësuar njëherë si 'fjala magjike' e mendimit të tij." Këtu bën pjesë edhe ideja e tij se sistemi ekonomik kapitalist duhet të "futet në zgjedhë" me mjete demokratike. Demokracinë, Habermasi e kupton si opinion publik, "dhe kjo është në të vërtetë një shprehje tjetër për atë, që përbën thelbin e filozofisë Habermasiane, diskursin etik", thekson Müller Doohm. Përkundër mendimtarëve të tjerë postmoderne, Habermas e quan të mundur ekzistencën e disa të vërtetave universale dhe parimeve morale në një botë të

cmyk

Një demokraci burokratike masive, brenda së cilës disa pak vetë merren vesh për kompromise jotransparente, si edhe “ekonomizimi i jetës”, këto janë karakteristika të shoqërisë moderne, mendon Habermas

globalizuar, ku kultura të ndryshme përballen me njëratjetrën. Këto të vërteta universale qytetari (qytetari i botës) mund t'i zbulojë përmes diskursit publik dhe konsensusit. Kusht është që pjesëmarrësit e këtij diskursi të veprojnë jo siç është zakon në politikë me strategji, por të orientuar nga mirëkuptimi dhe t'i respektojnë rregullat e diskursit. Secili duhet të marrë seriozisht "Të tjerët", të marrë për bazë një lloj ndershmërie dhe drejtësie, gjithsecili duhet të ketë shansin të thotë fjalën e tij. Kusht është po ashtu që të përjashtohen të gjitha mekanizmat detyrues. Kështu vetëm në këtë mënyrë diskursi do të udhëhiqej nga arsyeja. Habermas bën fjalë për "detyrimin e padetyruar të të argumentit më të mirë." Sociologu Müller Doom sqaron se kushtet e një "bisede ideale", që parashtron Habermasi nuk gjenden në këtë formë në realitet, prandaj kjo i ka sjellë shumë kritika filozofit. Dhuna e nacionalsocializmit dhe "Shkolla e Frankfurtit" Për biografin e Habermasit, Stefan Müller Doohm, tema e jetës së filozofit demokracia lidhet me përvojën personale të tij, "me faktin që në vitin 1945 u kuptua, që njerëzit jetuan nën një regjim kriminel dhe se pësuan një rikthim në barbari." I lindur në vitin 1929 në Dyseldorf dhe i rritur në Gumersbah, Habermas është adoleshent, kur merr fund terrori nacionalsocialist. Më vonë në vitet 80-të, në kohën e debatit të famshëm të historianëve, Habermas kritikon ashpër përpjekjet e historianit Emil Nolde për të vendosur paralele mes regjimit nacionalsocialist dhe krimeve staliniste. Për Habermasin kjo përpjekje ishte një relativizim i mizorisë së pashoqe të Holokaustit. Që i ri Habermasi interesohet për çështjet shoqërore dhe angazhohet publikisht. Pas studimeve (1949-1954) ai punon si gazetar në profesion të lirë, shkruan për "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Botimet e

tij tërheqin vëmendjen e filozofit tjetër të njohur, Theodor W. Adorno, bashkë me Max Horkheimer, themelues të "Teorisë Kritike". Adorno e pranon Habermasin në Institutin e Studimeve Sociologjike në Frankfurt dhe ndikon tek ai me analizat për shoqërinë. Për shkak të refuzimit, që Horkheimeri ka ndaj një Habermasi marksist e të angazhuar, ky i fundit e përfundon profesurën në Marburg. Në vitin 1964 ai kthehet në Frankfurt si profesor i filozofosë dhe sociologjisë dhe pasues i Horkheimerit. Angazhim për të drejtat e qytetarit dhe njeriut Frankfurti ishte skena e protestave të dhunshme studentore në vitet 60-të. Habermasi e mbështeti këtë angazhim politik përmes mosbindjes civile. Ai distancohet megjithatë nga grupet ekstremiste të liderit të studentëve, Rudi Dutschke, të cilët ai i akuzon për fashizëm majtist. Me këtë ai fiton antipatinë e të majtëve në Gjermani. Më vonë Habermas largohet në Mynih si bashkëdrejtor i Institutit të Starnbergut, Max Planck. Në këtë periudhë Habermas shkruan veprën e tij më të rëndësishmë "Teori e marrëdhënieve të komunikimit". Në vitin 1983 Habermas kthehet në Frankfurt sërish, ku deri në vitin 1994 ai punoi si profesor filozofie. Edhe më vonë Habermas nuk ka vonuar të ngrejë zërin në diskursin publik në Gjermani. Kështu në vitin 1999 ai mbështeti misionin aq të diskutuar të NATO-s në Kosovë. "Kur nuk ka rrugë tjetër, atëherë fqinjët demokratë duhet të përdorin mjete urgjente të legjitimuara në të drejtën ndërkombëtare", tha Habermas atëherë. Ndërsa sot si përkrahës i integrimit europian ai kritikon defektet demokratike të këtij procesi. Në krizën e euros Habermas doli kundër një kursi të ashpër kursimesh. Për angazhimin e tij shoqëror Habermas ka marrë një sërë çmimesh, ndër të tjera edhe Çmimin e Landit të Hesenit për Kulturën dhe Çmimin e Paqes të Tregut Gjerman të Librit.


ime

Financa Zonat më të varfra të

Shqipërisë

Cila është vlera e parasë?

Procedurat e aplikimit për punësim në Kanada Vetëm oficerët e vizave në ambasadat kanadeze mund të vendosin nëse ju duhet të pajiseni me vizë. Përfaqësuesit e emigracionit nuk mund të garantojnë një vizë për ju, pasi asnjë nga këta përfaqësues nuk ka lidhje me zyrtarët qeveritarë cmyk

Mënyra për të motivuar punonjësit


14

E mërkurë 18 qershor 2014

Financa ime

Zonat më të varfra të

Shqipërisë S

tudimet e INSTAT-it tregojnë se një sërë familjesh në Shqipëri janë “të mbërthyera” nga varfëria. Në një anketë e cila përfshin një kampion prej 6671 familjesh që përbëjnë dhe njësinë e vrojtimit. Kampioni është zgjedhur me short duke përdorur zgjedhjen me dy raunde. Si bazë zgjedhjeje shërbyen të dhënat e Regjistrimit të Popullsisë dhe Banesave, tetor 2012. Në raundin e parë, u zgjodhën në mënyrë të rastit 834 Njësi Primare të Zgjedhjes (NJPZ) për të përfaqësuar të gjithë territorin e vendit. Më pas, u përzgjodhën për t’u intervistuar në raundin e dytë 8 familje për çdo NJPZ me procedurën e zgjedhjes sistematike. Gjithashtu, u zgjodhën edhe 4 familje të tjera për çdo NJPZ që do të shërbenin si zëvendësuese të të parave në rastet e mospërgjigjeve apo pamundësisë së kontaktit duke bërë të mundur realizimin e objektivit 6671 intervista pranë familjeve. Varfëria monetare: Për llogaritjen e kufirit të varfërisë monetare është përdorur metodologjia e “Kostos së Nevojave Bazë”. Kufiri i varfërisë është llogaritur duke përdorur shportën ushqimore që konsumohet nga individët që ndodhen në decilen e dytë deri në të katërt . Duke patur parasysh rekomandimet e FAO për konsumin minimal të kalorive sipas moshës dhe gjinisë dhe duke i përshtatur këto kërkesa për kalori sipas shpërndarjes së popullsisë në Shqipëri në vitin 2001, marrja e kalorive të nevojshme për frymë u përllogarit në 2,288 kalori në ditë. Komponenti jo-ushqimor i varfërisë u llogarit duke marrë në konsideratë përqindjen e shpenzimeve për artikujt jo-ushqimorë të atyre familjeve që shpenzonin për artikuj ushqimorë një vlerë të përafërt me kufirin e varfërisë për ushqim. I llogaritur në këtë mënyrë, kufiri i varfërisë për ushqim (ose kufiri i varfërisë së tejskajshme) u vendos në 3,047 Lekë për frymë në muaj ndërsa kufiri i plotë i varfërisë, i plotësuar me nevojat për artikujt bazë jo-ushqimorë, u vendos në 4,891 Lekë për frymë në muaj me çmime konstante (2002). Të gjitha llogaritjet e bëra, bazuar në vitet 2005, 2008 dhe 2012, kanë si bazë krahasuese vitin 2002. Për këtë arsye të gjitha rezultatet janë deflatuar për t’i sjellë në vlera reale, që do të thotë se janë pastruar nga influenca e ndryshimit të çmimeve në periudhat përkatëse. Për llogaritjen e kufirit të plotë të varfërisë, është llogaritur në fillim një kufi varfërie për ushqimet (ose për koston e marrjes së një sasie minimale kalorish) dhe më pas është shtuar për të përfshirë artikujt bazë joushqimorë të konsideruar minimalisht të nevojshëm për të jetuar. Pjesa përbërëse jo-ushqimore është llogaritur si një mesatare e përpjesës jo-ushqimore të shpenzimeve të atyre familjeve që shpenzojnë gati të njëjtën vlerë për ushqim siç përcaktohet nga kufiri i varfërisë ushqimore. Varfëria jo-monetare Varfëria jo-monetare përbëhet nga tregues që nuk kanë lidhje me aspektin monetar por me aksesin në shërbimet bazë dhe cilësinë e tyre. Shpesh, për të plotësuar aspektin monetar të varfërisë me atë jo-monetar përdoret indeksi i nevojave bazë të paplotësuara (NBP). Ky indeks është i përbërë nga pesë tregues të vendosur së bashku që tregojnë: papërshtatshmërinë e furnizimit me ujë dhe tualetit (mungesë e ujit të rrjedhshëm dhe WC me kanalizim në banesë), papërshtatshmërinë e kushteve të strehimit (sipas perceptimit të vetë familjes), papërshtatshmërinë e furnizimit me energji elektrike (ndërprerje për 6 orë e më shumë në ditë), mbipopullimin e banesës (3 ose më shumë persona për dhomë) dhe papërshtatshmërinë e nivelit arsimor të kryefamiljarit (me arsim primar ose më të ulët). Një familje do të konsiderohet e varfër nëse nuk janë plotësuar dy ose më shumë nga nevojat bazë dhe ekstremisht e varfër kur nuk janë plotësuar tre ose më shumë nga ato.

Nevojat bazë të paplotësuara

Varfëria jo-monetare përbëhet nga tregues që nuk kanë lidhje me aspektin monetar por me aksesin në shërbimet bazë dhe cilësinë e tyre

• Papërshtatshmëria e furnizimit me ujë dhe WC me kanalizim • Papërshtatshmëria e kushteve të strehimit • Papërshtatshmëria e furnizimit me energji elektrike • Mbipopullimi i banesës • Papërshtatshmëria e arsimimit të kryefamiljarit

Treguesit e varfërisë sipas rajoneve Tirana

Bregdetar

I varfër Tejet i varfër

I varfër

Tejet i varfër

Qëndror

Malor

I varfër Tejet i varfër

Gjithsej

I varfër ejet i varfër

I varfër ejet i varfër

2002 Përqindja

17.8

2.3

20.6

3.6

25.6

4.6

44.5

10.8

25.4

4.7

Hendeku

3.8

0.6

4.4

0.7

5.7

0.5

11.1

2.0

5.7

0.8

Ashpërsia

1.3

0.2

1.5

0.2

1.8

0.1

4.1

0.5

1.9

0.2

Përqindja

8.1

1.0

16.2

2.2

21.2

5.2

25.6

3.2

18.5

3.5

Hendeku

1.6

0.1

3.2

0.3

5.0

0.9

5.1

0.4

4.0

0.5

Ashpërsia

0.5

0.0

1.0

0.1

1.8

0.2

1.5

0.1

1.3

0.1 1.2

2005

2008 Përqindja

8.7

0.2

13.0

1.4

10.7

0.9

26.6

3.7

12.4

Hendeku

1.2

0.0

0.2

0.2

1.9

0.2

5.6

0.5

2.3

0.2

Ashpërsia

0.2

0.0

0.7

0.1

0.5

0.0

1.7

0.1

0.7

0.0

Përqindja

12.6

1.7

17.6

2.8

12.5

2.3

15.3

1.3

14.3

2.2

Hendeku

2.6

0.2

3.7

0.5

2.6

0.5

2.5

0.2

2.9

0.4

Ashpërsia

0.8

0.0

1.2

0.9

0.2

0.7

0.1

1.0

0.1

2012

Varfëria Monetare:


E mërkurë 18 qershor 2014

15

Financa ime

Si ka ndryshuar varfëria përgjatë 10 viteve

S

A. RRITJA DHE VARFËRIA

1.1 Si pasojë e krizës globale financiare dhe situatës së përgjithshme makroekonomike lidhur me normat e ulëta të rritjes që nga viti 2008, varfëria në Shqipëri është rritur. Pjesa e popullsisë konsumi mujor real për frymë i së cilës është nën 4.891 Lekë (me çmimet e vitit 2002), u rrit nga 12.4% në 2008 në 14.3% në vitin 2012. Në vitet e mëparshme, varfëria ka rënë nga 25.4% në 2002 në 18.5% në vitin 2005 dhe 12.4% në vitin 2008 (Figura 1 dhe Tabela 1). Kjo do të thotë se rreth 28.896 individë në shtesë të 373,137 individëve të varfër në vitin 2008 kanë rënë në varfëri. Popullsia ekstremisht e varfër, e përcaktuar si personat që kanë vështirësi në përmbushjen e nevojave bazë ushqimore, është rritur nga 1.2% në vitin 2008 në 2.2% në vitin 2012. Varfëria ekstreme kishte rënë nga 4.7% në vitin 2002 në 3.5% në 2005 në 1.2% në vitin 2008 (Tabela A1). Në vitin 2012, varfëria ekstreme është rritur si në zonat urbane 2.2% ashtu dhe në ato rurale 2.3%.

i pasojë e krizës globale financiare dhe situatës së përgjithshme makroekonomike lidhur me normat e ulëta të rritjes që nga viti 2008, varfëria në Shqipëri është rritur. Pjesa e popullsisë, konsumi mujor real për frymë i së cilës është nën 4.891 lekë (me çmimet e vitit 2002), u rrit nga 12.4% në 2008 në 14.3% në vitin 2012. Në vitet e mëparshme, varfëria ka rënë nga 25.4% në 2002 në 18.5% në vitin 2005 dhe 12.4% në vitin 2008. Kjo do të thotë se rreth 28.896 individë në shtesë të 373,137 individëve të varfër në vitin 2008 kanë rënë në varfëri. Popullsia ekstremisht e varfër, e përcaktuar si personat që kanë vështirësi në përmbushjen e nevojave bazë ushqimore, është rritur nga 1.2% në vitin 2008 në 2.2% në vitin 2012. Varfëria ekstreme kishte rënë nga 4.7% në vitin 2002 në 3.5% në 2005 në 1.2% në vitin 2008 Në vitin 2012, varfëria ekstreme është rritur si në zonat urbane 2.2% ashtu dhe në ato rurale 2.3%.

raporti i shumës së diferencave të konsumit të të varfërve nga linja e varfërisë për të gjithë të varfrit ndaj totalit të popullsisë, duke e shprehur atë si përqindje të linjës të varfërisë. Pra, një hendek varfërie prej 2 për qind do të thotë se shuma e përgjithshme që do t’u duhej të varfërve për të arritur nivelin e linjës së varfërisë është e barabartë me popullsinë shumëzuar me 2 për qind të linjës së varfërisë. Avantazhi kryesor i hendekut të varfërisë është se kontributi individual i një të varfëri në varfërinë e përgjithshme është më i madh sa më i varfër është individi. Treguesi i dytë alternativ është ashpërsia e varfërisë, përparësia kryesore e të cilit është ndjeshmëria e tij ndaj pabarazisë midis të varfërve. Ashpërsia e varfërisë merr parasysh jo vetëm distancën e të varfërve nga linja e varfërisë por edhe pabarazinë midis të varfërve. Kështu, të varfrit që janë më larg linjës së varfërisë kanë një peshë më të madhe. Të dhënat tregojnë se hendeku i varfërisë është rritur nga 2.3% në 2008 në 2.9% në vitin 2012. Megjithatë, Treguesit numri vazhdon të jetë shumë më i Dy tregues të tjerë alternativë, ulët në krahasim me 5.7% në vitin përveç shkallës së varfërisë (për2002. Hendeku i varfërisë kishte qindja e të varfërve), janë hendeku rënë nga 4.0% në 2005 në 2.3% në 2008 në 12.6% në vitin 2012. Zonat qëndrore ekanë mbetur përgjithësisht në një situatë të ngjashme. i varfërisë dhe ashpërsia varfërisë. vitin 2008. Ashpërsia e varfërisë Varfëria është rritur lehtësisht 10.7% në 2008 në 12.5% nëështë vitin rritur 2012.lehtësisht nga 0.7% në Hendekunga i varfërisë (nganjëherë referuar si thellësi e varfërisë) tregon vitin 2008 në 1% në vitin 2012. Më se sa larg janë familjet nga linja e parë, ky tregues ka rënë nga 1.9% në varfërisë. Ky tregues përftohet nga vitin 2002 në 1.3% në vitin 2005. Figura 2: Trendi i varfërisë sipas rajoneve

Figura 1: Trendi i varfërisë absolute Figura 1: Trendi i varfërisë absolute

Figura 2: Trendi i varfërisë sipas rajoneve Bregdetar

Urbane

Rurale

Gjithsej

35,0

Malor

Tirana

40,0

30,0

35,0

25,0

30,0

20,0

Përqindja

Përqindja

Qendror

45,0

15,0

25,0 20,0 15,0

10,0

10,0

5,0

15.7%. Qarku Tiranë ka një normë të varfërisë shumë afër mesatares së vendit, 14.2% 5,0 të tjera 0,0 si Durrësi dhe Fieri kanë norma më të larta të varfërisë në krahasim me me Përqindja Përqindja Përqindja Përqindja Hendeku Hendeku Hendeku Hendeku Ashpërsia Ashpërsia Ashpërsia Ashpërsia përkatësisht 16.2% në Durrës dhe 17.5% në Fier.

Megjithatë, numri vazhdon të jetë shumë më i ulët në krahasim me 5.7% në vitin 2002. Hendeku i 0,0 varfërisë Përqindja kishte rënë nga Përqindja 4.0% nëPërqindja 2005 në 2.3% në vitin Hendeku 2008. Ashpërsia e varfërisë është rritur Ashpërsia Përqindja Hendeku Hendeku Hendeku Ashpërsia Ashpërsia Ashpërsia lehtesisht nga 0.7% në vitin 2008 në 1% në vitin 2012. Më2008 parë, ky tregues2002 ka rënë2005 nga 1.9% në 2012 2002 2005 2008 2012 2002 2005 2012 2008 vitin 2002 në 1.3% në vitin 2005.

2002

2005

2008

2012

2002

2005

2008

2012

2002

2005

2008

2012

Tabela 1: Trendi i varfërisë absolute sipas 2005, 2008 ,2012 1.2 Treguesit e tjerë të varfërisë kanërajoneve: pësuar2002, gjithashtu rritje nga viti 2008. Dy tregues të tjerë Tabela 4 Treguesit e varfërisë sipas Qarqeve 2002 2005 2008 2012 alternativë, përveç shkallës së varfërisë (përqindja e të varfërve), janë hendeku i varfërisë dhe e Rritja e përgjithshme ePërqindja varfërisë u shoqërua me njëThellësia rritje më të lartëAshpërsia të shkallës së ashpërsia eMatësit varfërisë. Hendeku varfërisë (nganjëherë referuar thellësi e varfërisë) tregonGjithsej se sa 1.4Qarku Rajonet varfërisë Urbane Rurale iGjithsej Urbane Rurale Gjithsej Urbane si Rurale Gjithsej Urbane Rurale varfërisë urbane. Varfëria nuk duket të jetë më vetëm një fenomen larg janë familjet nga linja e varfërisë. Ky tregues përftohet nga raporti i shumës së diferencave të Berat 12,7 2,4 rural. Në vend 0,7të kësaj, 17,9 17,6  e Përqindja 20,2nga20,9 11,6 për 19,7 16,2të varfërit 10,7 15 13 të 17,3  varfëria është zhvendosur kryesisht në zonat urbane. Tabela 2 tregon se, ndërsa konsumit të të varfërve linja e20,6 varfërisë të gjithë ndaj totalit popullsisë, duke Dibër 13,0 2,3 0,7popullsia 3,8  3,5  3,7  Bregdetar Hendeku 5,4 3,6 4,4 2 4,1 3,2 2,7 2,5 0,2 rurale në varfëri ka rënë me rreth 12%, popullsia urbane në varfëri është rritur me rreth 37%. shprehur atë si përqindje të linjës të varfërisë. Pra, një hendek varfërie prej 2 për qind do të thotë se Durrës 16,2 3,3 1,1 1,2  1,1  1,2  Ashpërsia 2,1 1 1,5 0,6 1,3 1 1 0,6 0,7 Shkalla e varfërisë në zonat rurale, është rritur nga 14.6% në 2008 në 15.3% në vitin 2012, shuma e përgjithshme që do t’u duhej të varfërve për të arritur nivelin e linjës   së varfërisë është e      Elbasan 10,7 2,3 0,8 rurale, 10,3  13,8  12,5  ndërsa varfëria urbane u rrit nga 10.1% në 13.6%. Për më tepër, edhe brenda zonave Përqindja 19,3 shumëzuar 28,5 25,6 25,9 21,2 së varfërisë. 10,3 10,9Avantazhi 10,7 barabartë me popullsinë me 2 12,5 përqind të linjës kryesor i hendekut 2,2  2,9  2,6  Qendror Hendeku 3,8 6,5 5,7 3 6 5 1,9 1,9 1,9 Fier 17,5 3,5 1,1 shkalla e varfërisë është ulur ndjeshëm në zonat Malore. Varfëria duket të ketë një përhapje të varfërisë është se kontributi individual i një të varfëri në varfërinë e përgjithshme është më i madh 0,7  1,1  0,9  Ashpërsia 1,2 2,1 1,8 1,2 2,1 1,8 0,6 0,4 0,5 Gjirokastër 2,2zonat Malore rurale 0,9 (Tabela më të gjerë se në vitin 2008 dhe10,7 nuk është më e përqëndruar në sa më i varfër është individi. Treguesi i dytë alternativ është ashpërsia e varfërisë, përparësia         1). Treguesit e tjerë të varfërisë 12,2 ruajnë norma të ngjashme të ndryshimit, si ato të përshkruara kryesore ePërqindja të cilit është ndaj 27,7 pabarazisë midis varfërve. e varfërisë 13,7  15,9  15,3  24,7 ndjeshmëria 49,5 44,5 e tij 17,1 25,6 14,7 të 29,8 26,6 Ashpërsia Korçë 2,5 0,7 2,5  2,5  midis 2,5 të Malor parasysh Hendeku 6,5 distancën 12,3 11,1 3,6 5,5 5,1 e varfërisë 3,2 6,2por edhe 5,6 më lart, si në zonat urbane dhe në ato rurale. Hendeku i varfërisë (thellësia e varfërisë) është merr jo vetëm e të varfërve nga linja pabarazinë Kukës 21,8 3,7 0,9 0,6  0,7  Ashpërsia 2,6 4,4 1,1 1,5 1,2 1,8 1,7 e ngjashme për zonat rurale dhe ato urbane. Megjithatë, zonat urbane kanë pasur një rritje të varfërve. Kështu, të varfërit që janë4,1më larg linjës1,7së varfërisë kanë një peshë më   të0,9  madhe. Figura 1      Lezhë 17,5 4,3 1,6 konsiderueshme të hendekut të varfërisë në krahasim me vitet e mëparshme. Në zonat rurale, dhe TabelaPërqindja 1 tregojnë17,8se hendeku 17,8 i varfërisë në 20088,7në 2.9% vitin 2012. 12,6  në   12,6  8,1 është rritur 8,1 nga 2.3% 8,7 Shkodër 15,7 3,7zonat rurale, ky1,6 2,6    2,6  Tirana Hendeku 3,8 3,8 1,6 1,6 1,2 1,2 ky tregues është 3.0%, krahasuar me 2.9% në zonat urbane; për tregues ka 0,8    0,8  Ashpërsia 1,3 1,3 0,5 0,5 0,2 0,2 Tiranë 2,8për zonat urbane0,8 pësuar një rritje prej rreth 15% 14,2 krahasuar me vitin 2008, ndërsa ka pësuar         një rritje prej rreth 53%. Vlorë 11,7 2,4 0,8 13,6  15,3  14,3  2 Përqindja 19,5 29,6 25,4 11,2 24,2 18,5 10,1 14,6 12,4 Gjithsej

Hendeku

4,5

6,6

5,7

2,3

5,3

4

1,9

2,6

2,3

2,9

3,0

2,9

Ashpërsia

1,6

2,1

1,9

0,8

1,8

1,3

0,6

0,7

0,7

0,9

1,0

1,0

1.3 Rritja e varfërisë është shoqëruar me rritje të varfërisë rajonale. Ndryshimet në normat e varfërisë midis rajoneve të përcaktuara si 4 strata1, janë rritur në krahasim me vitin 2008, me përjashtim të zonave të rajonit Malor (Figura 2). Ndryshe nga viti 2008 ku zonat malore ishin të vetmet me një rritje të lehtë në varfëri, në vitin 2012, janë zonat Malore ato që kanë pasur uljen e varfërisë. Në këto zona, varfëria është ulur nga 26.6% në 2008 në 15.3% në vitin 2012. Megjithatë,

Gjithsej

14,3

2,9

B. KONKLUZIONE 4

1,0


16

E mërkurë 18 qershor 2014

Financa ime

Procedurat e aplikimit për punësim në Kanada Vetëm oficerët e vizave në ambasadat kanadeze mund të vendosin nëse ju duhet të pajiseni me vizë. Përfaqësuesit e emigracionit nuk mund të garantojnë një vizë për ju, pasi asnjë nga këta përfaqësues nuk ka lidhje me zyrtarët qeveritarë

P

rofesionet më të kërkuara në shtetin kanadez mbeten ato më pak të kërkuara nga tregu i punës. Formulari i aplikimit gjendet në faqen zyrtare të Ambasadës Kanadeze, e cila ka një zyrë dhe në Tiranë dhe vetëm në këtë mënyrë mund të aplikoni dhe kërkesa juaj të quhet e ligjshme. Me ndryshimet që po pëson legjislacioni kanadez i emigracionit, pritet që ky vit të jetë eksperimental. Mund t'ju duket e vështirë në fillim që të gjeni një punë të përshtatshme për aftësitë dhe kualifikimin tuaj. Mund të jetë gjithashtu e vështirë të gjeni një punë që t'ju sigurojë aq të ardhurat që ju dëshironi, deri sa të krijoni eksperiencën tuaj kanadeze. Përpiquni të mos dekurajoheni. Kur të keni gjetur punën e përshtatshme, do të keni edhe përfitimet e eksperiencës së mëparshme. Kur aplikoni për një punë në Kanada, punëdhënësi juaj kërkon fillimisht të dhëna për ju. Prandaj ju nevojitet që të keni me vete një listë të punëve që keni bërë më parë dhe të arsimimit tuaj. Duhet të keni gjithashtu edhe letra reference nga punëdhënësit tuaj të mëparshëm, të cilat duhet të jenë në gjuhën angleze dhe frënge. Punësimi Nëse do të gjeni punë në Kanada mbani mend se është e jashtëligjshme në këtë shtet që të lihen vetëm në shtëpi fëmijët nën moshën 12 vjeç. Juve do t'u duhet që të paguani dikë që të kujdeset për ta, ndërkohë që ju jeni në punë. Mbani mend gjithashtu që disa profesione janë të rregulluara me ligj dhe për to nevojitet një licencë, një certifikatë e regjistruar për t'i praktikuar. Me fjalë të tjera ju duhet të arrini disa standarde të përcaktuara nga organizata përgjegjëse për profesionin tuaj në atë provincë që ju planifikoni të punoni. Aplikimi Vetëm oficerët e vizave në ambasadat kanadeze mund të vendosin nëse ju duhet të pajiseni me vizë.

Kriteret Nëse do të gjeni punë në Kanada mbani mend se është e jashtë ligjshme në këtë shtet që të lihen vetëm në shtëpi fëmijët nën moshën 12 vjeç. Juve do t’u duhet që të paguani dikë që të kujdeset për ta, ndërkohë që ju jeni në punë

• Mosha, 21 vjeç deri në 44 vjeç, aplikanti përfiton maksimumin e pikëve • Shkollimi, vitet e shkollimit dhe diplomimi përkatës • Shanset për punësim, për këtë ekziston një listë profesionesh të parapëlqyera • Punësim i garantuar, kur aplikanti ka një kontratë pune pa ardhur në Kanada) • Aftësitë gjuhësore në anglisht ose frëngjisht • Të afërm në Kanada vëlla, motër, prindër, gjyshër, dajë, teze, xhajë, hallë, nipër Përfaqësuesit e emigracionit nuk mund të garantojnë një vizë për ju, pasi asnjë nga këta përfaqësues nuk ka lidhje me zyrtarët qeveritarë. Të gjitha format dhe guidat kanë si kusht aplikimin për çdo lloj tip vize. Ato mund të gjenden vetëm në sajtin zyrtar kanadez. Qeveria kanadeze nuk do t'ju kërkojë në asnjë moment që ju të depozitoni para në asnjë bankë apo llogari personale apo të transferoni para nga një kompani private. Kështu që bëni kujdes në këtë drejtim, gjatë formulimit të aplikimit tuaj dhe nga formatet pirate. Taksat për vizë janë të njëjta si për të gjithë shërbimet në ambasadat kanadeze. Gjithashtu, duhet të dini se Qeveria kanadeze nuk përdor adresa e-mail komerciale. Të gjitha adresat e saj përfundojnë me “.gc.ca”. Ligji Kanadaja ka nevojë për një sistem më të drejtë dhe të përgjegjshëm emigrimi për t'ju përgjigjur sfidave të tanishme dhe nevojave që lindin çdo ditë në tregun e punës. Më e rëndësishmja mes tyre është ulja e kohës së pritjes në mënyrë që familjet të bashkohen sa më shpejt dhe punonjësit e kualifikuar të vijnë në një kohë sa më të shkurtër. Ka më shumë se 925 mijë njerëz që presin “në radhë”, pak a shumë

sa planifikimi i Qeverisë për pesë vitet e ardhshme. Dhe në të njëjtën kohë qindra dhe mijëra persona vazhdojnë të aplikojnë çdo vit. Sipas ligjit të vjetër, të gjitha aplikimet duhet të vlerësoheshin dhe të ndiqnin një proces deri në vendimin përfundimtar. Detyrimi financiar pritej të rritej me 1.5 milionë deri në 2012, nëse Qeveria nuk do të merrte asnjë masë. Kjo do të thoshte një 10-vjeçar pritje për të gjithë aplikantët. Deri më tani, sipas aktit të vjetër legjislativ për emigrimin, pranimet bëheshin pavarësisht kualifikimit apo aftësive të punonjësve, me idenë se ata do të aftësoheshin për të gjetur një punë në Kanada. Në buxhetin e 2013-s u parashikuan më shumë se 109 milionë dollarë kanadezë për 5 vitet e ardhshme për përmirësimin dhe modernizimin e sistemit të emigrimit. Si fillim, disa zyra do të shtojnë personel për të përmirësuar kohën e pritjes për aplikimet e përkohshme, studentët ndërkombëtarë dhe punonjësit e huaj të përkohshëm. Punonjës të kualifikuar janë persona që mund të bëhen edhe rezidentë të përkohshëm, sepse ata janë të aftë që të stabilizohen ekonomikisht në Kanada. Gjashtë faktorët që ndikojnë në aplikimin tuaj janë edukimi, gjuha e folur, eksperienca, mosha dhe përshtatshmëria juaj.


E mërkurë 18 qershor 2014

17

Financa ime

N

ë ekonominë moderne puna e dhënë paguhet me para në vend të të mirave materiale. Blerja e të mirave materiale si kursimet e tyre bëhen në vlera të parasë. Së fundi gjatë çdo shkëmbimi, fitimi dhe humbjet llogariten me para. Si nevojë e specializimit të vlerave këmbyese, paraja zëvendëson metodën e këmbimit nayral, të mira materiale për të mira materiale (M<->M). Kështu me futjen e parasë në përdorim këmbimi zbërthehet në dy akte. Në pjesën e parë bëhet këmbimi i mallit me paratë (M<->P), dhe përdorja e tyre për këmbim me një mall të dëshiruar (P<->M). Për dallim nga këmbimi natyror, koha e aktit dhe vlerat e këmbimit me para, zbërthehen më tutje. Këmbimi i një shërbimi me para i lejon shitësit të vendosë se kur dhe me çfarë dëshiron ai të këmbejë shërbimin e tij. Kjo liri nuk është pa rreziqe: gjatë kohës që shitësi i shërbimit mban paratë mund të ndodhin ndryshime në qarkun ekonomik (proceset ekonomike). Vlerë kursimi Paraja mundëson përbrenda një qarku ekonomik, që të ardhurat e marra nga ai qarkullim të kursehen për këmbim në një kohë të ardhshme. Kështu shoqëritë si bankat, kursimet i japin në forma të kredive për qëllime konsumative (për shpenzues) dhe intensive (për përdorime produktive). Me këtë paraja bëhet

Cila është vlera e parasë?

mjet vlerësimi në të kaluarën, të tashmen dhe të ardhshmen. Si alternativë e rezervave të parave, këmbyesit mund të përdorin edhe letra me vlerë (aktiva financiare) ose mallra (ari). Mirëpo përparësia e parasë qëndron në likuiditetin e saj, përderisa letrat me vlerë (ari) duhet që së pari të shndërrohet në para për tu këmbyer me mallra tjera. Në përgjithësi, rezervat e të ardhurave në formë të letrave me vlerë sjellin fitime më të mëdha.

Vlerë matëse Me ndihmën e parasë bëhet i mundshëm vlerësimi i produkteve dhe shërbimeve të ndryshme. Me këtë edhe krahasimi i shpenzimeve për prodhim hyrja dhe fitimit nga ai prodhim dalja është i mundshëm. Kjo e bën paranë si njësi themelore matëse e çdo dege ekonomike. Në botën perëndimore për termet ekonomike hyrja dhe dalja përdoret termi i anglishtes input gjegjësisht output.

Për të kryer këto funksione, parasë i duhen disa veti kryesore ekonomike, si mangësia dhe vlerësimi i lartë. Mangësia mund të vijë nga shpenzimet e prodhimit sikurse te ari, argjendi etj., ose sikurse në sistemet administrative të shteteve. Vetitë e tjera pozitive të materialit të parasë janë: zbërthimi, transporti, dhe homogjeniteti. Përdorimi i parasë e thjeshtëzon mjaft problemin sepse secili mall

e shpreh çmimin e tij në para duke pakësuar numrin e çmimeve në aq sa janë edhe mallra dhe duke reduktuar në këtë mënyrë edhe koston e transaksioneve. Shembull: Nëse brenda një periudhe të caktuar, niveli i çmimit nga indeksi 100 ngrihet në 125, d.m.th me 25%, vlera (fuqia blerëse) e parasë bie 20%. Me një njësi të parasë pra, si rezultat i ngritjes së nivelit të çmimit mund të blejmë 20% mallra më pak se në fillim.

Studimi, punonjësit e moshuar sjellin më shumë sukses P

unonjësit e korporatës suaj janë duke u moshuar por kjo s’do të thotë që ata nuk janë më të aftë. Disa kompani kanë bërë progres për t’u përshtatur, dhe ata vënë re përmirësime në mirëmbajtje dhe produktivitet, në kulturën organizative, dhe rezultatet finale. Mos u dorëzoni. Përdorni këto praktika për të ‘akomoduar’ punonjësit tuaj të vjetër. - Fleksibilitet i daljes në pension. Akordoni për punonjësit mundësinë që të punojnë me kohë të pjesshme. Ju fitoni punonjës me përvojë, të talentuar dhe ata sigurojnë një orar dhe një pagë fleksibël. - Krijoni vende të reja ose përshtatni ato të vjetrat. Ritrajnoni punonjësit më të vjetër për punë që i përshtaten më mirë nevojave dhe aftësive të tyre aktuale. Për shembull, ju mund ta kaloni një punonjës të moshuar nga roli fizik i tatimit në një pozitë trajnuese? A do të

Mënyra për të motivuar punonjësit

H

mundej një arkëtar me orar të zgjatur të kalonte në shërbimin e konsumatorëve? - Duke ndryshuar ergonominë (studimi i influencës së mje-

disit në produktivitet në vendin e punës) në vendin e punës. Kompanitë duhet të përshtaten për ata që kanë nevojë për mbështetje shtesë.

ulumtimet tregojnë se punonjësit të cilët janë në mënyrë aktive të paangazhuar ia kalojnë në numër kolegëve të tyre më të motivuar. Lajmi i mirë është se kompanitë që nuk e përfillin këtë prirje bëjnë gjëra të ngjashme – të cilat ju mund të përdorni për të ndërtuar një fuqi punëtore më të gjallë. - Punësoni persona tepër të aftë të Burimeve Njerëzore. Njerëzit më të mirë të burimeve njerëzore kanë aftësi të ndikojnë, mësojnë, dhe të sigurojnë drejtues të përgjegjshëm. Ata janë udhëheqës kyç për drejtuesit dhe menaxherët në përpjekje për të zhvilluar të punësuarit. - Përdorni sisteme të drejtpërdrejta të performancës së menaxhimit. Kompanitë me nivelet më të larta të angazhimit përdorin shpërblimet për të zhvilluar punonjësit dhe për ti inkurajuar ata që të arrijnë potencialin e tyre më të lartë. - Mos ndiqni angazhime thjesht për hir të angazhimit. Është gjithnjë e më e mundur të matet dhe vlerësohet angazhimi, por mos filloni të ‘drejtoni me metrikë. ‘Mbani sytë tuaj ‘mbërthyer’ në objektivat e biznesit për të cilët një angazhim më i madh do mund t’ju ndihmojë ti arrini.


18

E mërkurë 18 qershor 2014

Lista

Njësimi i diplomave, emrat e të rinjëve që u janë njohur studimet Nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82

EMËR Abigeila Ada Adela Agetina Agron Aida Akil Alajdin Alba Alban Alban Alban Alban Alban Albana Albi Albi Aldo Aleksandra Alessandra Alessandro Alexandros Alfred Algert Alkida Almen Altin Amanda Amela Ana Anastasia Andi Andi Andrea Andromahi Anduela Anduela Ani Anisa Anna Antigona Antonio Anjeza Aranit Arben Arben Arber Ardita Aristo Arjana Arjola Arlind Arnada Arsa Arsuela Arta Arta Arta Artan Artur Astrit Aulona Aurora Avdyl Avdyl Avni Basri Bernard Besian Besim Besmir Besmir Besmir Besmira Besnik Besnik Bledar Bledar Bledi Blerina Blerina Blert

MBIEMËR Voshtina Gurra Ferizoviqi Prendi Priska Demis Danglli Sokoli Orizaj Fagu Lika Lila Ruko Çela Ademaj Zeneli Alla Serbo Gajda Jovani Gargiulo Furgieri Brotis Polici Hotova Avduli Alemi Zefi Matlija Koto Lleshi Bereti Paco Kumanova Togninelli Kufo Maçolli Dervishi Rusi Hoxha Sakiqi Latifi Mascolo Byku Muja Mani Shala Veizi Metushi Suloti Ademi Dula Avduli Cakrani Fresku Çoku Hyseni Arapi Nikaj Gjoka Metani Brahimataj Ago Marra Duraku Ymeri Nezaj Maxhuni Balla Dermishaj Nuzi Lika Hysa Haxhiaj Hysenbelliu Fana Toro Keneta Çela Rrapushi Beshku Kokoneshi Zykaj

83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165

Blerta Blerta Blerta Bora Borana Brisida Brunilda Brunilda Brunilda Brunilda Brunilta Bujar Burim Cesare Çelik Dafina Daniela Dasara Dashamir Denalda Denis Denisa Denisa Desantila Desantila Diamantin Diego Dorian Dorina Dorina Dorina Dorina Dorina Doris Dorjan Drilona Dritan Dritan Dritan Dushe Dhimitri Dhonat Edio Edjola Edlira Edmond Edmond Edrin Edvis Elda Elda Eldisa Eldjona Eldorado Eledio Eleni Eleni Elia Elidon Elio Elio Eliodi Elis Elis Elisa Eliza Elona Elona Elton Elton Elton Elvan Elvin Elvira Elvis Emiljan Emirjon Emis Endrit Endrit Enedia Englantina Eni

Babi Haxhiaj Bojaxhi Baboci Tartari Lecini Ajazi Liçaj Sheshori Balla Gjermeni Hyseni Sahatqija Romagnolo Rruplli Lamlli Ngjeçi Alimerko Gjoka Duro Mosi Llazo Koci Hasanaj Pervana Ibrahimi Occari Lamani Sufali Nguli Skuqi Guraj Pelushi Koliqi Aliko Gega Prenci Dervishi Cela Dervishi Dimco Kote Mero Zyfi Bozgo Serjanaj Agalliu Gaxhenji Spahi Sulce Naslazi Cirogu Shukallari Demo Lule Basho Taho Iorio Gelaj Manasterliu Taushani Demiri Angoni Celepija Pazaj Kota Garo Sytari Grabovari Xhanari Palushi Shasivari Mëhilli Haskushi Lekaj Meta Perkeqi Simo Çela Kurtiqi Marra Xheka Hyka

166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248

Enio Enkeleda Eno Eno Enos Ensi Entela Entela Entila Erald Erald Eranda Ergys Ergys Eriel Erika Erion Eris Erisela Erjon Erjona Erlin Ermal Ermal Ermira Ermira Eros Ersa Ervin Ervin Ervin Ervin Ervis Ervis Ervis Ervis Esilda Estela Etleva Eugjen Evansi Fabjola Falma Fatih Fatjeta Fatjon Faton Fatri Fezi Flutura Francesco Francesco Franci Frano Gazmend Genci Genci Gent Gentian Gentian Gentian Gentiana Gentjan Gentjan Gerardo Gerti Giuseppe Giuseppe Gladjola Gledis Glisela Gjergj Halit Harallamb Idlir Ilir Ilirjan Indrit Ingrid Ingrid Inid Irida Irida

Mitre Sakaj Toska Pleqi Mirushi Kopliku Dhembo Shkëmbi Veliu Zerba Sako Murataj Krisiko Ismaili Xhemalaj Grabocka Shtylla Guri Stomi Koxha Manushi Kuci Bucinca Dobi Barkaneshi Xholli Çapaliku Karaj Lalzi Kapllani Shehaj Ndrukaj Zafiri Luraku Feta Kuqali Palluqi Toska Paplekaj Gargjola Drishti Sejdi Fshazi Karaosmanoglu Hasa Lumaj Çajani Cenaj Shaholli Vatoci Orcalli Mangiaratti Thimo Priska Muja Mosku Maman Pipa Gramozi Perdhiku Mano Maliqi Mejdani Hadaj Tricarico Janaqi Speziale Nasso Tusha Dhimo Sevdari Legisi Shahini Davella Gjata Norja Keci Hitaj Postol Postol Petromilo Metaj Çollaku

249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331

Irma Irva Irva Isa Isa Isan Jelona Johan Jolta Jona Jona Jonian Jonida Jonida Jonida Jonida Jonilda Jorgo Julian Julian Julian Keida Keti Kimete Klaudia Klaudio Kledja Kleitia Klejda Kliton Klodian Kozeta Kozeta Krenar Kreshnik Kreshnike Kristi Kristo Kubra Laura Laura Laura Ledjan Lefko Leonard Leonat Lezina Lindita Liridon Lorena Lorena Lorenc Luftim Llazar Manuela Marco Margarita Margerita Maria Maria Mariglen Mariza Marjeta Marjola Marlina Marsela Marsela Marsela Marsela Martin Matilda Mehmet Mehmet Melinisa Mevlan Mimoza Mina Mirel Mirjan Mirlinda Muhamet Murat Mustafa

Bani Stefa Çeku Berisha Hoxha Hysenbegasi Hyka Dhembi Kaçani Hysa Borova Molla Kaçani Bollano Buda Kollcinaku Cerekja Jovani Shllaku Varfi Tako Ushtelenca Rixha Parduzi Beqari Disha Lazebeu Zeqo Çaushi Gjonce Selamaj Alidervishaj Vuksanlekaj Gozhdari Shefiti Nuza Tërpo Diamanti Meriç Kolaneci Pedata Redivo Prifti Grazhdani Cala Shestani Shiroka Sanxhaktari Omaj Zhupaj Goga Nonaj Dema Kumaraku Çela Jacobbi Dhimitra Topalli Toli Mitre Strori Puka Çili Plaku Ohri Lefterovski Maçi Gjini Hysanj Bojaj Likaj Zirek Saritas Shurdhi Domi Ballgjini Kusta Sula Vatoci Shaqiri Kastrati Seci Atas

332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415

Naim Naim Naser Naser Nermin Nertila Nevila Nevila Nevin Nexhmije Nicola Nolian Nurcan Odeta Olga Olisa Oljeta Oltjana Oltjon Onel Oresti Orgest Oriona Orjana Ornela Osman Osman Burak Pamela Paula Pierfrancesco Plarent Qendresa Qendrim Rafael Raffael Rajmonda Redjan Redvis Refik Rezar Rezarta Rigert Rinela Roden Rogerta Saimir Saimir Salvatore Selim Selman Semirada Sofia Sofie Sofika Sofika Sonila Stefano Stela Sylejman Syzana Shefket Shtjefen Shyqyri Shyqyri Taulant Taulant Tinka Uriana Valbona Vasil Vasileios Viktor Vilma Vissarion Vitjola Vjollca Xhafer Xhevat Xhokonda Xhuljeta Yllka Yusuf Zadjona Zamira

Maloku Ahmeti Gjuka Gashi Aga Selimaj Karafilaj Shtino Aliaj Kajno Di Bari Papa Cubukcu Kurti Korkut Porodini Capari Tosku Muzaka Yildiz Fetah Levani Sotir Habipaj Papa Zhuri Açikgoz Zaganjori Nushi Lengthi Ruka Bardhoshi Ahmetaj Mosi Bonifazi Metaliaj Shabani Mazi Latifi Deveja Çollaku Zhaka Gjata Pajaj Guri Shtylla Harizaj Lentini Sula Fettahoglu Alibali Nika Ferizolli Kamburi Note Kella Danni Dhami Çela Matoshi Jakupi Corri Sadiku Çela Kaçkini Balla Mosi Meshini Saraçi Laska Syntosis Nikolla Budo Giorspyros Çapaliku Lleshi Ahmeti Isufi Vrapi Çelaj Malushi Arslan Vruzhaj Xhepa


E mërkurë 18 qershor 2014

19

Kulturë

Doket e vetënënshtrimit N Nga Elis Buba

ë cirk, gjatë veprimit, përtej arenës skenike, prapa dy-tri shkallësh qëndron publiku, masa. Të dyja palët, si publiku ashtu edhe akrobatët dhe palaçot, e kanë të qartë e të ngurtësuar brenda vetes pozicionin në këtë arenë. Njëra palë konsiderohet vepruese, e zotë dhe e nderuar, sfiduese e dokeve dhe e opinioneve, që ka mësuar t’i konfrontojë duke i vërsulur kundër opinionin e moralit të lartë populist, në antitezë me antimoralin. Pala tjetër, në anën e saj, është marrë gjithnjë në konsideratë si vëzhguese, edhe pse në grupin e njerëzve në brendësi dhe rreth saj ka mjaft kundërshtime e një lloj revolte, kundrejt shfaqjes, që shprehet me britma, lëvizje e gjeste, kjo fare pak rëndësi ka. Pala vëzhguese, qëndrimi ideoemocional i së cilës, edhe pse kritikues, nuk e shtragjedizon apatizmin a pamundësinë e saj për të bërë, a ndryshuar diçka. Kjo psikologji është bërë pjesë e vetëdijes së tyre. Duke krijuar një opinion të fuqishëm që respekton dhe zbaton gjysmëverbërisht ato që pa dyshim mund të quhen doket e vetënënshtrimit. Së fundmi, lypet të theksohet se kushdo që nuk i zbaton këto doke, gjykohet si i padenjë, i ngathët, frikacak, i pazoti për të bërë përpara, për të çarë në jetë. Njeri, të cilin miti i autoritetit të të madhit, kundër të voglit, e mbulon me turp dhe me përbuzjen e shumicës. Secila nga punët e bëra nga autori i këtyre rreshtave (E. B.), ka në themel përcjelljen e një mesazhi njerëzor, të frymëzuar nga filozofia e ndryshimit dhe progresit. Le të afirmohet mirëkuptimi si kryefjala më jetëgjatë. Madje jo vetëm kaq! Mirëkuptimi le të shndërrohet në art, që njerëzit të bëjnë diçka të vlefshme, të pavdekshme me jetën e tyre. Polisemia e fjalëve, që burojnë nga dëshira për jetë, e pasur me shtresa e nënshtresa të larmishme, përcakton brendapërbrenda, përvojën si karakterizim jo fort i shkurtër i personalitetit. Ja përse kundër këtij gjakposhtërimi dhe opinioni, ngrihet autori në këtë dramë palaçollëku, duke përcjellë idenë e sfidimit e të çmitizimit të zakoneve të vjetra regresive, bindjeve miope dhe dokeve të shëmtuara, të cilat sjellin kanune fanatikë, triumfe të paditurish dhe e mbajnë shoqërinë brenda kllapave hermetike të disa sistemeve fort të përngjashme me rrugicat qorre. Bashkësia e sistemit edukues, përbën një nga pikat e forta, për të mos thënë forcën, që përcakton zhvillimin e shoqërisë. Ky sistem edukues fillon nga familja. Sepse asgjë nuk ka më shumë kuptim për një fëmijë, sesa të riinterpretojë jashtë mureve të shtëpisë, ato që ngjasin brenda këtyre mureve. Është thuajse instiktive që fëmijët të përthithin sjelljet e më të rriturve që i qëndrojnë pranë gjatë viteve të para të jetës. Është e pashmangshme rrjedhimisht edhe kalimi i sjelljeve të kësaj natyre, si sjellje e kushtëzuar, thuajse amorfe, e pa përpunueshme dhe ndryshueshme, pasi kushdo që i qëndron pranë një fëmije gjatë rritjes, nuk i jep vetëm ato që dëshiron t’i japë, por mbi të gjitha ato që dëshiron t’i fshehë. Për të dhënë një shembull të fjalëve të fundit, mund t’ju sillja në vëmendje një sërë anketimesh, statistikash dhe sondazhesh të zhvilluar nga duar dhe mendje të ndryshme, të specializuara, gjatë këtyre dy dekadave të fundit e që kanë dalë në të njëjtin përfundim. Shqiptarët janë kaq të dhunshëm, si pasojë e komplekseve të një fëmijërie të dhunshme. Shifrat janë alarmante. Këta adoleshentë të përjetshëm, nuk specifikojnë dot qartë, as pse-në e sjelljeve të tyre jonormale, që meritojnë të konsiderohen, si shkaqe të mosmarrëveshjeve, që lindin në një komunitet pa vizione, pasione, ëndrra, ngrohtësi, miqësi e

mbi të gjitha aktivitet, punë. Është thënë nga burime të Ministrisë së Arsimit e të Shkencës, se në shkollat e larta, shkojnë suksesshëm 37,5% e të rinjve që mbarojnë shkollat e mesme. Po 62.5% të të tjerëve, që janë edhe shumica, ku do të shkojnë të punojnë apo të specializohen për diçka, në momentin që nuk kanë pasur sukses në arsimin e lartë? Ky 62%ësh është i përvitshëm, kështu që edhe numri rritet ç’do vit. Tmerr statistikor. Bëjmë një hop pas, për tu rigjendur tek familja. Hullia e një fëmijërie traumatike, do të thosha, nuk është i vetmi pështjellim. Afatgjatësia e kësaj hullie, ndoshta po. Mosha e këtij represioni brenda katër mureve, i kapërcen 5 dekadat e praktikave pseudokomuniste të rrënjosura me pahir në Shqipëri. Hoxha këtë sëmundje të planetit e solli krejt pahijshëm, turbullt dhe mynxyrshëm. Kritikoi të fortët e planetit që bënë shumë të zeza pas krahëve të vendit tonë, duke skalitur e baltosur legjendën e dekadencës së kapitalizmit, si armë e ftohtë e të fortit kundër të dobëtit. Në anën tjetër, duke qenë i fortë mes të dobëtish, në vendin e tij, i admiruar subjektivisht dhe objektivisht. Bëri po të njëjtat të zeza pas shpinës së më të vegjëlve e të pambrojturve. Ndaj ne e zbatojmë ligjin me përbuzje. Jemi dhunuar, fetishizuar, tendosur e shtendosur, në shërbim të një strukture tradicionalisht të ngurtë, të ngushtë në botëkuptim dhe të vrazhdë edhe për gjënë më të pakuptimtë. Për të mos u kthyer edhe më mbrapa në kohë, për të kujtuar, thuajse 5 shekuj brutalizim të përbashkët, të vetideimit e vetidentifikimit, po e lë këtu këtë paragraf. Po aq rrëmujë të paefektshme ka sjellë edhe tranzicioni i këtyre 2 dekadave. Legjenda e dekadencës së kapitalizmit, si arma e ftohtë e të fortit kundër të dobëtit, vërtetohet dita ditës. Jo më për t’i dhënë frymë të drejte dokrrës enveriste, por për të treguar se jemi po ne që nuk shpëtojmë dot nga vargonjtë e huliganizmit. Të hamë njëri-tjetrin, shpresëhumbur, në këtë perspektivë të zymtë, duket si rrugëdalje e mençur. Ndoshta është! Koha do të flasë. Për të siguruar mjetet e jetesës, emigrimi ndoshta nuk mjafton. Dëshira e madhe për para, urgjentshmëria në këtë dëshirë, përforcimi i idesë se nuk i dilet ndryshe, duke mohuar konsensusin që diktojnë rregullat e punëve të zakonshme e të rëndomta, motivojnë, shkaktojnë sipërmarrje të çmendura e të rrezikshme, mes së cilave mbizotëron furishëm çdo formë trafiku. Ideja e krijuar në Evropë, për shqiptarët, nuk mund të jetë më e saktë se kaq. Autoritarizmi ndër ne nuk mund të kuptohet pa dhunë. Në prizmin e mirëkuptimit, komunikimit, mendimit, etikës, organizimit, vlerësimit, nuk ka korrespondon mendja me trupin. Ndërhyrjet pa shkak në jetën e njëri-tjetrit, a të të huajve, interpretimet dhe hiperparagjykimet, alarmojnë edhe më indiferentin e vëzhguesve. Është çështje formimi. Le t’ua lëmë fajin etërve! Ndikimit të tyre të keq, që shërben si shtytkë drejt krimit në rastin e meshkujve dhe vetëshitjes në rastin e femrave. Mjafton t’i sigurosh të ardhura konstante, ose një vend pune të rehatshëm një femre sot, dhe nëse rrethanat janë të përkorëta e po ashtu edhe dëshira, e bën kurvën tënde të përjetshme, ose për aq kohë sa ju lidhin telat e ndërsjellë të tregtisë së të mirave në natyrë. Fakti që dikujt kjo mund t’i duket krejt normave, vërteton shumëcipërisht edhe vyshkjen në mendjen e tyre, të një sërë vlerash, që ndajnë njeriun nga kafsha. Fakti që kjo rrugë mund të sjellë qofte edhe një martesë mes palëve, nuk e përligj hiç atë që de fakto është prostituim i rafinuar. Palët e dinë, komuniteti e di, e të gjithë rrahin shpatullat e njëri-tjetrit me indiferencën më të madhe. Duke u nisur nga kjo predispozitë, ç’familje pritet nga ky bashkim, ç’fëmijë? Asgjë nuk bëhet me unin e përbrendshëm. Me atë që disa e quajnë shpirt.

Çdo gjë me laps e letër, me makinë llogaritëse! Në fund çifteve nuk u besohet se duhet fillimisht të rrisin njëri-tjetrin, pastaj fëmijët. Që nga emrat e përveçëm të këtyre të fundit, e kupton se prindërit janë raste eklatante të filozofisë konsumiste, kaq të duartrokitur kohët e fundit. Edhe pse autorit i është kërkuar përsëritazi të jetë sa më sintetik me lexuesin, rishtas nuk beson sinqerisht se ekzistojnë fjalë të mëdha ose të vogla. Ekzistojnë vetëm ata njerëz që e zvogëlojnë veten para leximit të disa fjalëve që i hasin rrallë. Pra le të sintetizojmë! Filozofia konsumiste, në rastin më delirant, shpërfaqet në mendjet dhe idetë e individëve që konsumin e bëjnë gërshet me trendin. Më konkretisht do të thosha se në momentin kur dikush ka blerë iPhone 5, edhe pse duke pasur në dorë një të tillë, në gjendje të shkëlqyer, por thjesht të një gjenerate më të vjetër, po themi iPhone 3 ose 4, ky dikush mund të quhet viktimë e trendit. Mesatarja e të ardhurave për frymë në vendin tonë është 200 $ në muaj. Një telefon i këtillë kushton minimalisht 3 herë kaq. Për sa u takon emrave të përveçëm, problem që e lamë më lartë, trendi ndërthur absurdin me veten. Frymëzim bëhen filma, telenovela, sporti, moda etj. dhe ne gjendemi mes njerëzve që do të rriten e burrërohen me emra fëmijësh, mes lokalesh që emërtohen në gjithfarë formash e gjuhësh, që nuk kanë të bëjnë fare me atë çfarë ndodh në ambientet e tyre. Pas një sërë peripecirash groteske, shpresoj që më në fund të gjejë zgjidhe fatlume konflikti mes tavolinave të lokaleve, trotuareve dhe këmbësorëve në to. Të detyruar nga antipatia për qytetarinë, të dyja palët dorëzohen dhe pranojnë paqen. Le të bëhen lokale, bare e restorante kudo! Në to të ulemi e të rijmë gjithë ditën dukë gjeneruar një hiç propagandistik, ose ndoshta fjalë edhe më boshe se kaq. Jam i bindur se nëse do të gjendej mundësia për tu dhënë secilit nga shqiptarëve të mijë të shtrenjtë jo më pak se 100 mije €, me qëllim që të hapnin ndonjë lokal diku, askush nuk do të refuzonte. Paratë jo e jo, por edhe plan-biznesin e ofruar. Pra le të aplikojmë tregun e lirë, kapitalizmin, duke hapur secili biznese personale siç edhe po ndodh. A është ky kapitalizmi, i mbështetur mbi iniciativën private?! A jemi të zotët ne të sjellim në jetë një ide si kjo, e cila, më së shumti, të jep përshtypjen e një ideali?! Mes rrokaqiejve të vrazhdë të konsumizmit, nuk gjendet kohë për veten, për meditim, ftillim, reflektim e sinqeritet. Duhen, përkundrazi, siguruar para për fundjavën, për pushimet, duhet marrë kredi për dasmën, për makinën… Ky burg i përbashkët më kujton një fjalim vërtet të ndjerë të Jimmy Carter-it, gjatë mandatit të tij si President i SHBA. Mes të tjerash ai shfaq haptazi qëndrimin e tij të kushtëzuar nga rrethanat e të vërtetuar historikisht kohë më vonë. “…Jemi në një pikë kthese të historisë sonë, shumë prej nesh tashmë janë të prirë të adhurojnë vetëkënaqësinë, konsumin. Identiteti i njeriut nuk definohet më nga vepra e tij por nga kamja e tij. Ky nuk është një mesazh lumturie ose ngushëllimi, por është e vërteta dhe njëherazi një paralajmërim”. Shumë më shumë njerëz po varfërohen, ndërkaq një pakicë e frikshme, pasurohet e fuqizohet duke afruar rreth vetes hutat që bëjnë një punë shpërfytyruese e të pafisshme, siç është ajo e nxjerrjes së qytetarisë nga qytetet, madje e zhdukjes së qytetarëve, duke tradhtuar kështu atë që për hir të një verbie afatshkurtër i dhanë besimin. Televizionet po ashtu kanë tavolina, ku dystohen shume zonja dhe zotërinj për të diskutuar për gjithfarë temash argëtuese e shqetësuese. Pra edhe televizionet përngjajnë me kënde të ngrohta lokalesh, ku individë të kompetencave

të ndryshme shpalosin arsenalin llafollogjik e ideor, konfrontojnë teza dhe antiteza, grinden, bashkohen dhe rishtas gricen. Mund të thuhet se trendi i fundit janë këndet televizive. Nuk ka shqiptar që nuk do të gjendej fare mirë, duke pirë kafe me njërin apo tjetrin moderator, gjatë një debati të ethshëm. Pse të mos e hedhë edhe i vogli një romuz të madh. Mjafton një zapping i shpejtë i kanaleve shqiptare për të kuptuar se “Blloku i ri” është brenda studiove të televizioneve. Ndaj duhet bërë diçka e shquar për të merituar ftesën në këto “lokale chic”. Evropa dhe Shqipëria! Një çudi që e meritojmë! Është folur e thënë kaq shumë, edhe në ato “lokalet chic” madje. Janë përthyer ndrydhur e rispërdredhur mendime e ide jo fortë konstante. A thua politika të jetë dashuri për një burrë dhe urrejtje për një tjetër burrë njëherazi. A thua vendimmarrja të perceptohet si një mundësi për të përshpejtuar zgjidhjet e problemeve që na qëndrojnë më pranë e mend na prekin. Kaq! Pa kurrfarë doktrine liberale për majtas a konservatore për djathtas. Thjesht kuvendo, përforco, mësyj, këmbëngul e mos lër radhë. Jepini shembullin e mirë bijve tuaj, ju baballarë të kombit. Bindini të mos kenë frikë e të mos i druhen ligjeve, si t’i druheshin hasmit. Silleni në binarë këtë familje 2 milionëshe! Filozofia politike është një shfaqe e reflektimit me dëshirën për të përmirësuar jetën kolektive. Ata që nuk kanë gjumë prej këtij reflektimi, janë engjëj, të tjerët mbeten thëngjij të mbuluar. Do të thosha se konflikti mes nesh, nuk gjenerohet aq nga gabimi apo dëmi, sesa nga “mangësia gjuhësore” që nga imponon e pengon ne të themi “…Më fal, e kisha gabim!” Të pranojmë gabimin dhe të kërkojmë ndjesë do të mbetet edhe për shumë kohë një “e metë mendore”, për të gjithë ne. Thjesht nuk na vjen për mbarë! Prej kollajllëkut të të gënjyerit të debatuesve në TV, të vjen edhe vetë të gënjesh. Pasi strukturimi i një gënjeshtre është aq i kollajtë sa duket përrallor. Mjafton të shtosh në përrallë detaje pas detajesh, hollësi pas hollësish, sipas dëshirës. Askush tjetër nuk e di se po llomotit më kotë. Ndaj karshi kurrkujt s’ka pse të ndjesh faj! Media vizive për politikën të tërësi luajti rrolin e MTV, në lidhje me muzikën. I shtoi muzikës një hollësi të pakuptimtë, videoklipin. Kësisoj u bastardua industria muzikore, aq sa videoklipi thuajse e eliminoi muzikën e vërtetë, dukë lënë vetëm imazhin. Po e njëjta gjë ndodh me artistët e pushtetit. Media propagandon në të pakryerën. E kjo e pakryer, nuk kryet thuajse kurrë. Sipas Aristotelit, e vërteta është se ambicia e njeriut dhe dëshira e tij për të bërë para, janë ndër arsyet kryesore që shkaktojnë padrejtësitë. Ata që nuk gjejnë gjumë, për shkak të kësi reflektimesh, janë shkaktarë të cenimit të dinjitetit të njeriut, janë një shuplakë e turpshme për të shnderuar vetë nderin. *** Në cirk, gjatë veprimit, përtej arenës skenike, prapa dy tre shkallësh qëndron publiku, masa. Të dyja palët, si publiku ashtu edhe akrobatët e palaçot, e kanë të qartë e të ngurtësuar brenda vetes, pozicionin në këtë arenë. Njëra palë konsiderohet vepruese, e zotë dhe e nderuar. Sfiduese e dokeve dhe e opinioneve, që ka mësuar t’i konfrontojë duke i vërsulur kundër opinionin e moralit të lartë populist, në antitezë me antimoralin. Pala tjetër, në anën e saj, është marrë gjithnjë në konsideratë si vëzhguese, edhe pse në grupin e njerëzve në brendësi dhe rreth saj, ka mjaft kundërshtime e një lloj revolte, kundrejt shfaqjes, që shprehet me britma, lëvizje e gjeste. Kjo fare pak rëndësi ka. Pala vëzhguese, qëndrimi ideoemocional i së cilës, edhe pse kritikues, nuk e shtragjedizon apatizmin a pamundësinë e saj për të bërë a ndryshuar diçka.


20

E mërkurë, 18 qershor 2014

Sport

Myler: Nuk e provokova Pepen

Tomas Myler u shpreh se ai nuk e provokoi mbrojtësin e Portugalisë, Pepe, që u ndëshkua me karton të kuq nga gjyqtari i ndeshjes. Gjermani e turpëroi Portugalinë me rezultat të lartë prej 4-0, teksa Myler, i cili shkëlqeu me një het-trik, ishte shkak-

tar që Pepe u përjashtua nga loja me karton të kuq, duke rënduar edhe më shumë gjendjen e skuadrës. “Do të doja ta shihja përsëritjen në TV. Shpresoj që të duket mirë sa i përket anës sime. Unë e ndjeva një goditje me grusht dhe vërtet kështu ndodhi”,

- shpjegoi Myler. “Çfarë ndodhi pas kësaj nuk mund të them saktësisht. Shpresoj që nuk jam dukur budalla. Nuk desha të provokoja asgjë, por nuk e di 100% se si kam reaguar në këtë situatë”, - ka përfunduar bavarezi.

Tomas Myler

Kupa e Botës

Belgjika përmbys rezultatin dhe mposht Algjerinë Belgët arritën në pjesën e dytë të shënonin me anë të Fellainit dhe Mertensit, duke marrë kështu një triumf shumë të rëndësishëm në luftën për kreun e grupit H nuk arrin të depërtojë dot në lojën e ndërtuar nga tekniku Haliloxhiç. Fraksioni parë kështu do të mbyllej pa rezultat të ndryshuar dhe me një Algjeri që është afër një triumfi historik. Pjesa e dytë, siç ka ndodhur në disa ndeshje të këtij Botërori, do të ishte edhe pika e kthesës për skuadrën blege e cila do të tregonte që ka premisa për të qenë surprizë në të ardhmen. Vilmots, duke parë edhe lojën që u bë në pjesën e parë, vendosi që të bëjë disa ndryshime teknike. Në vendin e Cadlit do të hynte lo-

Jurges Veizaj

P

jesa e parë nis e qetë për të dyja kampet. Një lojë në të cilën të dyja ekipet tentojnë që të njohin lojën e njëratjetrës. Që në minutat e para u vu re një aneksim i të dyja ekipeve drejt dy modeleve të lojës. Nga njëra anë ishte Belgjika që mundohej të ndërtonte aksione. Kurse në anën tjetër, Algjeria me lojën e saj tip katenaço. Një model të cilin tekniku boshnjak kishte arritur ta instalonte shumë mirë te skuadra algjeriane. Fraksioni i parë u karakterizua nga një lojë mjaft monotone nga të dyja kampet. Belgjika duket se nuk është në dite të mirë dhe bën shumë gabime, si në anën mbrojtëse, kur lëshon shumë pe me gabimet, duke u dhënë topin kundërshtarëve, por edhe në fazën sulmuese skuadra belge kishte probleme, pasi nuk organizohej mirë në mesfushë dhe në sulm nuk arrinte asnjëherë një top i rrezikshëm. Këtu mund t’i shtosh lojës edhe faullet e shumta, të cilat duket se e bënin edhe më të bezdisshme lojën. Mbrojtja e brishtë e Belgjikës duket se do të sillte edhe disfatën e parë për skuadrën. Pas një aksioni nga algjerianët do të ishte Vertongen ai që do ta tepronte me mbajtjen e Fegohulit në zonë dhe arbitri do të akordonte penallti. Një 11-metërsh që do të kthehej në gol nga Fegohuli, i cili do të

Vilmots, duke parë edhe lojën që u bë në pjesën e parë, vendosi që të bëjë disa ndryshime teknike

Belgjikë-Algjeri

Pas një aksioni nga algjerianët do të ishte Vertongen ai që do ta tepronte me mbajtjen e Fegohulit

mposhte Kurutanë që do ta shikonte topin që i kalonte mbas shpine pa mundur të bënte asnjë. Algjeria kalon në epërsi dhe kjo duket se shton edhe më shumë presionin te Kompani me shokë. Menjëherë skuadra evropiane mundohet që të lëvizë. Mirëpo gjithçka duket si një simfoni e cila prishet në notat e fundit. Aty ku Lukaku ose bën gabime personale, ose nuk shërbehet mirë me topa. Një dështim skematik i skuadrës së Vilmotsit që

jtari i Napolit, Mertens. Ndërsa minuta më vonë do të do të zëvendësohej edhe Lukaku, i cili nuk bëri një paraqitje të mirë. Kurse i treti dhe i fundit ishte Dembele ai që do të zëvendësohej nga mesfushori i Mançester Junajtidit, Fellaini. Një zgjedhje mjaft e zgjuar e teknikut belg, i cili duket se gjeti mënyrën e duhur për t’i dhënë suksesin skuadrës. Ishin belgët ata që pjesën e dytë filluan që të tregoheshin më të vendosur për të ndryshuar rezultatin. Loja ishte më ekspresive dhe më e saktë për Hazardin dhe De Bruinen, të cilët arritën që të gjenin hapë-

sirat e duhura për të realizuar më shumë lojë. Stoli duket se bëri diferencën dhe algjerianët e panë veten e tyre në vështirësi ndaj zëvendësimeve të reja. Fellaini dhe Mertens duket se ishin dhe kyçi i suksesit që arritën të zgjidhnin edhe lojën. Do të ishte Fellaini ai që do të barazonte rezultatin për skuadrën e tij. Lojtari i Junajtidit do të godiste mjaft mirë me kokë pas një krosi dhe do të ekzaltonte kështu tifozët belgë me këtë gol që duket se çliroi pak ekipin nga barra e humbjes. Ndërsa pas barazimit të shifrave duket se sfida u rregullua edhe më shumë dhe u bë më e hapur. Tashmë belgët duket se arritën të dilnin në lojën e tyre dhe gjetën më shumë zona të lira në mbrojtjen e brishtë algjeriane. Dhe pas kësaj loje do të vinte edhe goli i dytë mjaft shpejt. Do të ishte Mertens ai që do të gjendej mjaft mirë afër zonës dhe do të mposhtte gardianin Bolhi që do të pësonte golin e dytë. Një gol që duket se çoi në qiellin e shtatë skuadrën e Januzat që pak më parë ishte duke humbur. Pjesa tjetër më pas ishte e thjeshtë për belgët që u munduan të menaxhonin rezultatin. Ishte Fellaini ai që pati shansin për të trefishuar rezultatin por që portieri Algjerian arriti që të reagonte mjaft mirë. Kështu sfida u mbyll me një sukses të merituar, por të vuajtur të Belgjikës që merr nj tre pikësh shumë të vlefshëm për kualifikimin në raundin tjetër.

Del Boske: E kam përcaktuar kush luan ndaj Kilit

Huedes: Arritëm të mbulonim shumë mirë Ronaldon

Koentrao: Botërori për mua mbaroi

Del Boske deklaroi se tashmë i ka caktuar emrat e lojtarëve që do të startojnë në përballjen e të mërkurës ndaj Kilit. “La Roja” u nëpërkëmb nga Holanda në ndeshjen e parë duke pësuar me rezultat 5-1 dhe pritet të ketë ndryshime në formacionin bazë në ndeshjen e radhës. Portieri Iker Kasijas ishte fajtor për disa prej golave, ndërsa kritikave nuk u ka shpëtuar as mbrojtësi Serxho Ramos. “Kam caktuar njëmbëdhjetë lojtarë që do të luajnë kundër Kilit, mirëpo nuk do t’i njoftoj më herët. Nëse e bëj këtë, kjo mund t’ua ndryshoj disponimin para ndeshjes”, - ka thënë 63-vjeçari. Trajneri i ka mbrojtur lojtarët e tij përkundër kritikave të shumta pas humbjes nga Holanda.

Benedikt Huedes ka lëvduar fazën mbrojtëse të skuadrës së tij për ndaljen e Kristiano Ronaldos në ndeshjen kundër Portugalisë. Pancerat fituan me rezultat 4-0, ndërsa ylli i Real Madridit nuk arriti të rrezikonte, edhe për faktin se që nga pjesa e parë portugezët luajtën me dhjetë lojtarë, pasi Pepe u përjashtua me të kuq. “Kishim një plan të thjeshtë”, - ka deklaruar Huedes. “Në fushë janë 11 lojtarë dhe duhet të mbështetesh te të gjithë ata për të ndalur lojtarët e tillë të përsosur individualë. Po ashtu, të katër lojtarët mbrojtës u kujdesën për të dhe u mbrojtën mirë nga ai”, - ka shtuar mbrojtësi.

Galaktiku Fabio Koentrao është i dëshpëruar se Kampionati Botëror mund të ketë marrë fund për të pas lëndimit që pësoi në ndeshjen ndaj Gjermanisë. Mbrojtësi portugez u lëndua vet në pjesën e dytë në ndjekje të topit duke zgjatur muskulin, ndërsa u largua nga fusha me dhimbje të madhe. Pas ekzaminimeve nga stafi mjekësor, është konfirmuar se ai nuk do të luajë më në fazën grupore. “Sinqerisht mendoj se Kampionati Botëror ka marrë fund për mua. Jam i sigurt se është lëndim serioz, megjithëse shpresoj ta kem gabim. Fatkeqësisht, gjëra të këtilla ndodhin në këtë punë. Është një ditë e pikëlluar, një nga ditët më të pikëlluara në jetën time. Mirëpo, është vetëm ndeshja e parë dhe përkundër rezultatit, ne mund të kualifikohemi në fazën tjetër”, - ka thënë mbrojtësi luzitan.


21

E mërkurë, 18 qershor 2014

Sport

Botërori

Meksika i rrëmben pikë Brazilit Ekipi meksikan arriti që të përballonte mirë Seleçaon pretendente, duke marrë një barazim mjaft të vlefshëm për kreun e grupit

N

deshja nisi me temp shumë të lartë nga të dyja krahët. Aksione mjaft të shpejta ashtu siç janë edhe përballjet midis latinëve. Brazilianët ishin të parët ata që provuan të hynin në sulm. Kjo, pasi të qenit skuadra pretendente imponon mjaft presion te lojtarët e Skolarit. I pari është Nejmar ai që provon dhe ndiqet nga të tjerët të cilët mundohen t’i ruajnë hapin. Ndërsa nga ana tjetër, janë meksikanët ata që mundohen të organizohen në mënyrë kolektive për të shkuar më pas dhe për të reaguar. Ndërsa, nga ana tjetër, Brazili duket në një formë mjaft të mirë, edhe pse problemi është përsëri te sulmi. Skuadrës së Seleçaos i mungon një sulmues pykë, pasi Fred nuk duket se e plotëson mjaft mirë në këtë lojë. Është Nejmari ai që me aksione individuale Është Tiago Silva ai që godet në mënyrë potente drejt portës, por ndalet nga Çoa që duket se është ne ditën e tij më të mirë

mundohet që të çajë në mbrojtjen meksikane. Vështirësi paraqet pjesa e sulmit aty ku Ramirez që është dhe risia e formacionit nuk arrin të bëjë diferencën. Ndërsa nga krahu tjetër, meksikanët janë të rrezikshëm nga krahët për ta çuar më pas topin te Paleta që ishte disa herë i rrezikshëm për latinët. Një Brazil që dhuron lojë të bukur, por pa rezultat. Ndërsa, nga ana tjetër, Meksika përballon dhe arrin të rreziko-

Mesi: Gjermania dhe Holanda, rivale serioze Lionel Mesi ka folur për ndeshjet e ardhshme të Argjentinës në Botëror, duke treguar edhe një herë objektivin e kombëtares së tij. “Do të bëjmë gjithçka që të realizohet ëndrra e të gjithëve, por e jetoj këtë moment me qetësi. Jemi Argjentina dhe nuk mund të mendojmë për kundërshtarët tanë. Duhet të vazhdojmë të jemi atë të cilët ishim kur erdhëm. Gjërat mund të përmirësohen me kalimin e kohës. Për atë çka kam parë deri tani, Holanda dhe Gjermania më kanë tërhequr vëmendjen, por ka edhe skuadra të tjera që nuk i kanë treguar ende mundësitë e tyre, kështu që të presim sepse ky turne është ende i gjatë. Është vështirë të japësh konkluzione që pas turnit të parë”.

Shaqiri: Dimë si të fitojmë ndaj Francës

Brazil-Meksikë

jë disa herë favoritët. Pjesa e dytë nis menjëherë me emocione. Vetëm dy minuta nga fillimi i takimit është Rodriguez ai shpëton pas një krosi Meksikën nga goli. Luftë e fortë zhvillohet në mesfushë aty ku edhe dyluftimet janë më të forta. Të dyja skuadrat mundohen të arrijnë te goli nëpërmjet aksioneve nga krahët, por pa rezultat, pasi duken që skuadrat e njohin mirë njëratjetrën. Është Vaskez ai që provon, por pa sukses, pasi topi është pak më lart traversës. Janë meksikanët që mundohen të krijojnë diçka, por e kanë të pamundur. Më pas është Nejmar ai që provon nga goditja e dënimit, megjithatë topi kalon ngjitur me shtyllën. Sërish në pjesën e dytë është Nejmar që provon në minutën e 70-të, por që ndalet nga gardiani meksikan, i cili duket se është në ditën e tij më të mirë. Loja në këto minuta është e përqen-

Brazili provon në sekondat e fundit pa rezultat. Një lojë e bukur që nuk solli fitues druar te një sulm intensiv i brazilianëve drejt qendrës së mbrojtjes meksikane, e cila duket se reagon mjaft mirë, duket ndalur sulmet e Nejmarit me shokë. Është Xho ai që del përballë me portierin, por gabon shënjestrën. Ndërkohë që Meksika zëvendëson Peraltën me Çiçariton për t’i dhënë më shumë freski sulmit. Mbrojtja e Meksikës duket se është e pathyeshme, ndërsa sulmi i Brazilit i paqartë. Bra-

zili duket në kërkim të golit, por Meksika mundohet që ta kthejë dobësinë në forcë. Në minutën e 80-të është Hernandez ai që godet, por topi kap murin brazilian. Një lojë e paqartë, e cila duket se nuk ka fitues kur kanë mbetur vetëm 10 minuta nga fundi. Është Dos Santos ai që zëvendësohet nga Himenez, ndërsa për Oskarin futet në fushë Uiliam për të provuar shanset e fundit. Është Tiago Silva ai që godet në mënyrë potente drejt portës, por ndalet nga Çoa që duket se është ne ditën e tij më të mirë. Është Guardado ai që tund rrjetën e Sezarit, por ishte jashtë. Hernandez ngrin zemrat e brazilianëve në minutat shtesë, por që ndalet nga Sezar. Brazili provon në sekondat e fundit pa rezultat. Një lojë e bukur që nuk solli fitues dhe të dyja skuadrat ndahen me nga 1 pikë dhe janë në pozita të barabarta.

Roben bëhet futbollisti më i shpejtë në botë

Starrixh: Anglia edhe me Suarezin luan njësoj

Arjen Roben është zyrtarisht futbollisti më i shpejtë në histori, pasi ka arritur shpejtësi maksimale prej 37 kilometrash në orë në ndeshjen kundër Spanjës. Në fitoren prej 5-1 kundër “La Roja”, futbollisti i Bajernit të Mynihut e la pas vetes Serxho Ramosin duke shkuar drejt zonës dhe duke shënuar golin e pestë. Deri më tani futbollisti më i shpejtë ka qenë anglezi Teo Uollkot, i cili ka vrapuar 35.3 kilometra në orë. Më poshtë në renditje janë Antonio Valencia në vend të tretë (35.2 km/h), Gareth Bale i katërti (34.7 km/h), Aron Lenon në vend të pestë (33.8 km/h) dhe Kristiano Ronaldo që mban vendin e gjashtë

Daniel Starrixh shpreson se bashkëlojtari i tij tek Liverpuli, Luis Suarez, të jetë plotësisht i rikuperuar për ndeshjen Uruguai-Angli. Mirëpo, sipas tij, skuadra e tre luanëve do të luajë njëjtë si me të si pa të. Sulmuesi i rrezikshëm, Luis Suarez, pritet të rikthehet nga lëndimi i gjurit për ndeshjen kundër Anglisë, edhe pse mungoi në humbjen turpëruese të Uruguait kundër Kosta Rikës me rezultat 3-1. “Shpresoj që ai të jetë i gatshëm, ne duam të ndeshemi me Uruguain më të fortë të mundshëm. Gjithçka ka të bëjë me skuadrën tonë dhe ne do të luajmë njëjtë sikur me të në fushë, sikur pa të. Unë nuk jam duke kontaktuar për momentin me Suarezin. Nuk besoj

(33.6 km/h). i shtati në renditje është Lionel Mesi (32.5 km/h) dhe i teti Uejn Runi (32.1 km/h). Usain Bolt mbetet njeriu më shpejtë në botë i të gjitha kohërave. Xhamajkani ka arritur shpejtësi deri në 44.72 km/h në Kampionatin Botëror të atletikës në Berlin në vitin 2009.

që as Stiven Xherard, Henderson, Xhonson apo Sterling po e bëjnë këtë. Nuk mendoj se ai dëshiron t’i flasë për formën e tij. Nuk më ka pyetur mua për asgjë, dhe as unë nuk e kam pyetur atë për asgjë. E kanë ata apo nuk e kanë Luisin në formacion, ne do të luajmë njëjtë”, - ka thënë lojtari i britanikëve.

Fitorja me Ekuadorin i ka hapur oreksin Xherdan Shaqirit dhe Zvicrës së tij. Shqiptari i Bajernit të Mynihut është shprehur se tani pret ndeshjen me Francën, që është një kundërshtar i fortë, por beson shumë te Kombëtarja e tij. “Ishte një fitore drithëruese në minutat shtesë. Në pjesën e parë luajtëm dobët, por pastaj… Të premten kemi Francën. Ata janë skuadra favorite e grupit tonë dhe do të jetë një ndeshje e vështirë. Por po kaq e vështirë do të jetë edhe për ta. Ne jemi super. Përpara Kupës së Botës kemi mundur Gjermaninë dhe Brazilin. Dimë si munden të mëdhatë. Do bëjmë lojën tonë dhe shpresojmë te fitorja”, - është shprehur ylli i Bajernit të Mynihut.

Italia, me ndryshime ndaj Kosta Rikës Italia duket se do të ketë ndryshime në ndeshjen e radhës. Çezare Prandeli e ka pasur grupin e futbollistëve të plotë në seancën stërvitore të radhës, pasi në dispozicionin e tij janë vënë edhe Xhixhi Bufon e Matia de Shiljo. Riaftësimi i tyre mund të konsiderohet i plotë, megjithatë shanset që ata të aktivizohen ndaj Kosta Rikës janë të pakta. Nuk mungoi në stërvitje as mesfushori Daniele de Rosi, i cili pati probleme në shtyllën kurrizore. Në seancën e fundit stërvitore Prandeli ka provuar disa skema loje për t’iu përshtatur kundërshtarit duke lënë të kuptohet se do të ketë disa ndryshime në formacion. Sa i përket portës nuk pritet rikthimi i Bufonit si titullar, ndërsa mbrojtja do të rikompozohet me Kielinin dhe Bonuçin në qendër, ndërsa Darmian dhe Abate do të mbulojnë krahët, që do të thotë se Paleta, i cili hasi vështirësi në sfidën e parë me Anglinë, do të ulet në stol. Ne mesfushë De Rosi do të luajë para mbrojtjes, ndërsa Pirlo – Tiago Mota do të jetë dyshja organizatore, me Verratin jashtë formacionit. Sa i përket sulmit nuk do të ketë asnjë ndryshim, Mario Baloteli do të mbështetet nga krahët nga Markizi dhe Kandreva.


22

E mërkurë 18 qershor 2014

Zbavitje

Fjalëkryqi i “Standard” 1

2

3

4

5

6

7

8

16 20

21

28

17 22

23

29

30

34

24

25

9

10

26

31

32

33

39

65

40

41

43

52

64

15

36

46

58

14

27

42

57

13 19

38

45

12

18

35

37

44

11

47

48

53

54

59

60

66

67

71

49 55

61 68

50

62

51 56

63

69

70

M A T

35. Janë ëndërrimtarë. 36. Kufizojnë frikën. 37. Lindi Akilin. 38. E zonja e bujtinës. 39. Një muzikë dasme. 42. Skandali i Richard Nixon. 43. Finlanda e... finlandezëve. 44. Charles që këndonte Douce France. 47. Zanore hiene. 48. Një fazë gjumi. 50. Oliver i Dickens. 52. Eshtë anestetik. 53. Janë tek në litar.

54. Eshtë e Vogël në Anadoll. 56. Agolli që qe aktore. 57. Me të nxjerrin një tavë. 58. Fillojnë ndeshjen. 59. ... Greco piktor. 61. Luarasi aktore. 62. Mund të jetë killer në filma. 64. Robert Altman. 65. Mund të jenë antidoping të tilla. 67. Eshtë ndenjëse... sovrani. 69. Kush nuk ka... nuk i ecën. 70. Botim pa kufij. 71. Ad... për të ngarkuarin me punë. 72. Janë programe televizive.

Fjalëkryqi pa skemë 1 2

3

4 5 6

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

1 2 3

M A

S

S

I M O L

R

A

S

T

I

L

I

T N

E

H

P O K R

E R O S K A R

A

F

A L T A R

E T

T

A B

E L

A R

T

N

R R E

T E H D

I M

F R

I

I

T A L

S I

8 9 10 11 12

T

E T

I

Z

I

U

T E N

I

I

A

E

I

O P

E R

N A K E I

N

E R

A N K

R

I

V A

E D

I

R

T I

R

L

I M

I

11. Gjysma e tezave. -Një fjalë e pamjaftueshme. -Sandrelli aktore. -Ndërmarrje Autonome Sarandë. 12. Tregon artikullin dhe çmimin një e tillë -Janë shejtanë. -Kush ka... do të pijë.

I

S

N O R M A

E T

C

Z E

Z E

E

E

I

A T

A R

A

A L A N

A T O R

O

T O R

A

E

O

T E R

R

T

F A T A L I

S

D

T

K R

A T A N A I

S

O V A L E P

E M O S

M A N A

A L S

D

I

I

VERTIKAL 1. Massenet që kompozoi Manon. -Janë matësit e ujit. 2. Kaçaturian kompozitor. -Janë karakteristika të fytyrës. 3. E famshmja Curie -Eshtë hidhërim, pikëllim. 4. Kapet në fund. -Janë caqe që s’duhen kaluar 5. Eshtë aprovimi. -Në hyrje të pistës. 6. Gjysma e Vlorës. -Këndon Laura non c’è. -Pak latinisht. 7. Fundi i një maskarai. -Kështu është një thirrje dëshpërimi. 8. Një me pagesë është killer. -Në krye të rusëve. 9. Një hapje.... në opera. -Në hyrje të sallës.

4 5 6 7

V

I

T

I

R

I

T A N O K

T

I

R

S

A

Z O T

T O N I

E

T A M

10. Kanë aftësi paranormale. 11. Ndërmjet latinëve. -Një thirrje me emra. 12. Ion që qe as i tenisit -Markë kamioni. 13. Zihet në magje. -Një material për pista atletike. 14. Janë vrimëza në lëkurë. -Janë ufot. 15. Nallbani këngëtare. -Një pjesë e titanëve. 16. Davis që qe aktore. -Gjysma e afatit. -Inicialet e Einstein. 17. Ekstreme në duel. -Matet pa kufij. -I ka të ndryshme iriqi. 18. Të gjithë... në Londër. -Hoffman aktor. 19. Mund ë bëjnë smash. 20. Inicialet e Asimov. -Një dokument me trashëgimtarë. 21. Tatum që qe pianist. -Një pjesë e moabitëve. -As i imi, as i yti, as i tij. 22. Guglielmo që shpiku radion. -Lumë në Francë.

Përgjigjja e fjalëkryqit të kaluar

Eshtë një fjalëkryq për ekspertët dhe për kampionët. Për ta zgjidhur duhet që kutitë e zeza të vendosen nga ju

Duhet të nxini 43 kuti HORIZONTAL 1. Bond, agjenti 007. -Një pjesë e avokatëve. -Entye Botuese Përmet. -Bind në ekstreme. -Neeson i Schlinder’s List. 2. Lidhin brigje. -Infekton edhe computer-in -Bega shtangiste. -Eështë lloj papagalli. 3. Një pjese e lartësisë. -Ekstreme në motel.

30. Mathieu këngëtare. 31. Rogers që qe partnere e Fred Astaire. 32. Fle me pulat. 35. Një mund të jetë kalendarik. 38. Gjarpëron nën Urën e Zogut. 40. Një program televiziv. 41. Mund të jenë... iniciativa. 42. Skuadra e Bremenit. 45. Një vrap pele. 46. Aq ishin muzat. 48. GaGa e Queen. 49. Në fund të një takimi. 51. Ishte muza e komedisë. 55. Janë yje të skuadrës. 57. Një është edhe grizzly. 59. Vetmi pa kufij. 60. Gjysmë pritje. 61. Pak enigmatike. 63. Vritet në fund. 66. Qendër mësimi. 67. Inicialet e Dunaway aktore. 68. Qendër për goca. 69. Santa në New Mexico.

Përgjigjja e fjalëkryqit të kaluar

72

HORIZONTAL 1. Kurojnë dhëmbë. 8. Një mund të jetë cigaresh. 14. Fillojnë temën. 16. I dhimbset frikacakut. 18. Ishte kasnec... partizan. 20. Mbyllin një krah. 22. Ka një zall të njohhur në Shkodër. 24. Oz shkrimtar izraelit. 27. Jo zbrazur. 28. Eshtë zhdukur e s’bëhet i gjallë. 30. Eshtë fusha më tërheqëse. 33. Ishin ushtarët e Alkinout. 34. ... 5 në një grup muzikor.

VERTIKAL 1. Mund të jenë 4x400. 2. Të parart në olimpiadë. 3. Eshtë gjynah. 4. Kurosëa regjisor. 5. Eshtë fytyra e... kamionit. 6. Pak origjianle. 7. Louis Armstrong. 9. Fillojnë aktivitetion. 10. E famshme ajo Halley. 11. Bëhen verbalë me valë. 12. François , regjisori i Efekti natë. 13. U mbiquajt Ike. 14. Një mashtrim me... grim. 15. Irlanda e irlandezëve. 17. Eshtë shuma e përgjithshme. 19. Rehat pa kufij. 21. Janë mashtrimet në lojë. 23. Bëhen edhe me negociata. 24. Eshtë elektrodë pozitive. 25. Gian Carlo që themeloi Fesivialin e dy Botëve. 26. Një shtet me damask. 29. Mbahen me bateri.

-Të famshme ato të Huckleberry Finn. -Kufizojnë lëvizjet. -Në kryr tëe trupave. 4. Salgari që krijoi Sandokan. -Preken menjëherë. 5. Ente Industriale Rajonale. -Kërkohen me bis -Kapiteni i Nautilus. 6. I Parmës ai i Stendhal. -Thomas Alva shpikës i famshëm. 7. Janë bukë... me qiqër. -Në fund të krahut.

P A K U M

-Heroina e Chateaubriand. -Eshtë mjeshtër. 8. Janë atë që nuk janë të gjallë e aktivë. -Qendër kurimi. -Këndon Nessun dorma!. 9. Ruhej nga eunukët një i tillë. -Janë krahinat. -Rifillojnë nga kreu. -Qe perëndesha e drejtësisë. -Franchi në stadiumin e Fiorentina-s. 10. Nuk i tregohen babait. -Qan te Turandot -Eshtë nofka. -Eshtë sportist... snaiper.

N S A L L O N E T K O H L E L A

S A H A R

I

E N E R G J

A N A I

A

T E L A T E N T E K A T L

I

L

S T A

I

M S A M A L T E A I M T A R E T E T

M A K S

I K A N E A M I

I M A L E

I O D O K

I K A T A Q P E N E T

A E

I R E T

U R A N

I

T T E R R

A R T

I O R R E T H E T N E F

I

E

A D R

I

I

I

F T A T O M

T A K T K T A T R O L E F A R

R E

I

M O N E T

B A

K O S T A R

P E R D E T

Z O N

H G A T V A L S E F F

M E N D

F A B R

A G O R A

J

I

T O R T R O T

I O E R E B E L E

E N O K A P O T A T


23

E mërkurë 18 qershor 2014

Fjalëkryqi Simetrik

HORIZONTAL 1. Një ndenjëse me rezerva. 4. Janë grekë 10. Një veshgjatë i butë. 14. Një mund të jetë artesian. 15. Një rezultat i ngushtë. 16. Kanë qafa për t’u kaptuar. 17. I famshmi Pacino. 18. Kështu është ai që debaton gjithmonë. 19. Çapek që krijoi robotin. 21. Mund të kthehen në mllefe. 23. Janë ata që rrojnë në kurriz të tjerëve. 25. Eshtë nofka. 26. Janë njëvendëshe në Formula 1. 28. Bëjnë kasketa me kasa. 29. Janë nën thembra. 30. Janë për të rrëshkitur në akull. 31. Qe gjiganti i broztë që mbyste

me përqafim. 32. Janë në skaje. 33. Janë mish për... dado. 34. Alfred, piskooog i famshëm francez. 35. Telefoni në kartëvizitë. 36. Mbajnë cigare. 37. Eshtë shkak që... nxirret. 38. Në fund të fundit. 39. Ato të fundit janë mbi të gjithë. 40. Janë yje me bisht. 42. Ato të peshkut nuk vlejnë. 43. I dëgjoi vetëm Odiseu. 45. Qendër ditore. 46. Mund të jenë antidoping. 48. Kanë shirita me këngë. 49. Më i famshmi është Topolino. 50. Ato të arit ngërthyen pionierët. 51. Duhet të prësë mirë një i tillë. 52. Sharif aktor.

VERTIKAL 1. Qyteti belg me Autodromin. 2. Janë lule të... holandezëve. 3. Inicialet e Stone, regjisor. 4. Janë mashtrime në lojë. 5. Mund të jenë gjaku. 6. Gjysmë limiti. 7. Janë të bashkuara ato arabe. 8. Organizata Autonome Kombëtare. 9. Kështu përfundon një rebel. 10. Janë pulla lope. 11. Në mes të Gjergj dhe Alia 12. Janë shoendë lagune. 13. Në fund të krahut. 15. Janë vite. 16. Safin tenist. 18. Dhanë alarmion në Kapitol. 19. Janë si broka. 20. Janë lagje segregacioni. 22. Një element me simbol Ni. 23. Një verë “gri”. 24. Eshtë aftësi paranormale. 25. Kështu është poltika që ve shtetin qn qendër të zhvillimit ekonomik e social. 26. Janë edhe ato Urale. 27. Një është Carlos Santana. 30. Ndahen në barazim. 31. Atdheu i Dalai Lamas. 33. Ato të vendit i marrin në duar ata që udhëheqin. 34. Janë trimëri kreshnikësh. 36. Ato të peshkut nuk janë për të blerë. 37. Një zbulues nëndetësesh. 39. Winslet aktore. 40. Jo atë... 41. Xhiro e Francës. 42. Për shembull... shkurt. 43. Van der, portier holandez. 44. Marina, këngëtare italiane. 47. Inicialet eTaylor aktore. 48. Knock out. 49. Inicialet e Matthieu, këngëtare.

Përgjigjja e fjalëkryqit të kaluar

Zbavitje A G A R R A T A L

C E L E S T E V O T I M E T

T I R E Z I A

A M A T O R E K I

P E T

A T L E T F I A T R K N U A A

R

P E P S M I L E T

K A R E L

P A T I N A T F I L E T O T

P A K E T A T

L A T A T

R R E Z E T A R T E T

R S

M

P A R A Z I T I

M A K I N A T

N E T E T

I

K E K T A L O

T U N E L S E B E P

K O M E T A T

I R E N A T

K A S E T A T P O S T I E R

T E M I R

L E A R

Pas Kim Kardashian edhe Irina Shayk kërkon taksi

Horoskopi 18 qershor 2014 Dashi Dite goxha e trazuar dhe e mbushur me mosmarrëveshje kjo e sotmja. Asgjë nuk ka për te shkuar ashtu si ju e kishit ëndërruar. Për beqaret ambienti do jete mjaft i përshtatshëm për te filluar histori dashurie. Përgatituni për ndryshime te mëdha. Ne planin financiar situata do vazhdoje te jete delikate. Nuk do arrini dot ta stabilizoni gjendjen dhe te shpenzoni aq sa doni.

Demi Do keni dëshira te çmendura gjate kësaj dite ju qe jeni ne çift, por partneri nuk do arrije t’ua plotësojë dot te gjitha. Tregohuni te kuptueshëm dhe kënaquni edhe me pak. Për beqaret pritet te vijnë dashuri me shikim te pare. Do i shihni gjerat me një sy tjetër sot. Problemet financiare do fillojnë një e nga një te zgjidhen. Do jeni disi me te qete kur te shpenzoni.

Binjaket Dite shume e qëndrueshme dhe aspak negative kjo e sotmja për ata qe janë ne një lidhje. Do kuptoheni edhe me shikime me partnerin dhe gjerat do ecin me se miri. Beqaret do marrin fryme lirisht sepse do e gjejnë personin e duhur. Ne planin financiar duhet te luftoni fort për ta ndryshuar sa me shpejt situatën. Gjendja mund te përkeqësohet tej mase po i late gjerat pas dore.

Gaforrja Nëse jeni ne një lidhje, mos bëni gabim sot te joshni persona te tjerë sepse do e lëndoni tjetrin dhe do shkatërroni gjithçka te bukur qe keni ndërtuar. Beqaret nuk do e marrin as sot guximin dhe te dalin neper takime. Serish do mbeten vetëm. Ne planin financiar ka ardhur koha te bëni disa kufizime. Po nuk bëtë ekonomi sot situata do dale jashtë kontrollit.

Luani Çdo gjë do jete shume e thjeshte për ju te dashuruarit sot. Do i shtoni dozat e komunikimit dhe gjerat do ecin ne rrugën e duhur. Beqaret duhet te tregohen me te hapur dhe te mos mbyllen ne vetvete. Vetëm ne këtë mënyrë mund te realizojnë takimet e duhura. Çështjet financiare do jene goxha delikate. Kujdes me çdo shpenzim qe do kryeni.

Virgjeresha Dite e mbushur me momente te lumtura kjo e sotmja për te dashuruarit. Do ndiheni aq mire pranë atij qe dashuroni saqë nuk do doni te ndaheni për asnjë çast. Beqaret nuk do e ndiejnë nevojën e një personi ne krah dhe do mbeten me te njëjtin status. Ne planin financiar do jeni te vendosur ta përmirësoni situatën dhe me pak mund do ja dilni mbanë.

Peshorja Marrëdhënia me partnerin do jete goxha e ngrohte gjate kësaj dite. Do gjeni fjalët e duhura për te ruajtur një komunikim te ngrohte dhe gjerat do ecin për mrekulli. Beqaret do takojnë persona interesante, por nuk do ndihen ende gati për te hedhur ndonjë hap me tej. Para se te shpenzoni reflektoni njëherë për gjendjen financiare ne te cilën ndodheni. Kështu do shmangni problemet.

Akrepi Priten ndryshime drastike gjate kësaj dite ne jetën tuaj ne çift. Partneri do ju surprizoje ne çdo moment dhe do ju beje te ndiheni sa me mire. Beqaret gjithashtu do kenë një dite harmonike dhe te mbushur me takime mbresëlënëse. Gjendja e financave do varet nga sjellja juaj kohet e fundit. Po keni shpenzuar pa mbarim do keni vështirësi te mëdha.

Shigjetari Dite goxha e ndërlikuar dhe delikate kjo e sotmja për ata qe janë ne një lidhje. Nuk do merreni vesh me partnerin dhe nga ana tjetër do këmbëngulni gjithë kohës qe te dale e juaja. Beqaret do vazhdojnë te njihen me disa persona, por pa arritur te konkretizojnë një lidhje. Financat do jene te mira. Do e keni me te lehte te kryeni shpenzimet e dëshiruara.

Bricjapi Do jeni nostalgjike sot ju te dashuruarit dhe me shume gjase do mendoni për te kaluarën. Kjo do ju beje edhe me melankolike dhe here pas here do mërziteni. As partneri nuk do ju nxjerre dot nga ajo gjendje. Beqaret do marrin ftesa interesante nga disa persona qe i njohin. Financat do jene te mira kështu qe mund t’i kryeni shpenzimet e domosdoshme.

Ujori Gjate kësaj dite duhet te tregoheni shume te kujdesshëm ne jetën tuaj ne çift. Nga momenti ne moment mund te ketë mosmarrëveshje te cilat do jete e vështirë te zgjidhen shpejt. Beqaret do ndihen mire edhe ashtu si janë prandaj nuk do kërkojnë dike ne krah. Plutoni do ju nxite te tregoheni te kujdesshëm me financat. Gjendja do jete e qëndrueshme.

Peshqit Te dashuruarit me mire ta lënë veten te lire dhe t’i marrin gjerat si t’iu vijnë. Do ndihen edhe me mire. Ju beqaret do tërhiqeni mjaft sot nga një person i cili nuk është aspak i përshtatshëm, por qe do mundohet t’iu joshe me mënyrë te veçanta. Mundohuni te mos bini pre e tij. Financat do ua mbroje gjate gjithë kohës Jupiteri. Nuk pritet asnjë vështirësi.

S

ikurse edhe Kim Kardashian edhe një modele ka dalë në rrugët e qytetit dhe ka kërkuar taksi. I referohemi supermodeles Irina Shayk. Ajo është parë me një veshje të zakondshme në West Village në Nju Jork,

duke kërkuar taksi. Modelja do të duhej të ishte pranë të dashurit të saj Cristiano Ronaldo, për ta ngushëlluar për humbjen që pësoi Portugalia ndaj Gjermanisë, 4-0. Duket se ajo nuk është aspak sportdashëse.

Nuk i pëlqejnë aktorët, Seagal largohet nga “The Expendables”

V

etëm se nuk i pëlqejnë disa aktorë të cilët janë pjesë e vazhdimit të filmit “The Expendables”, aktori shumë i famshëm Steven Seagal ka mohuar mundësinë e pjesëmarrjes. Gjatë një interviste, ai ka thënë se jeta është shumë e shkurtër, për të punuar me njerëz qesharakë. Ai nuk është prononcuar në lidhje me emrat e aktorëve që nuk i pëlqejnë, por njëkohësisht ka thënë se më mirë do të bënte vete një ekip për një film, sesa t’i bashkohej ekipit të Sylvester Stallones. “Jeta është shumë e shkurtër për të punuar me njerëz qesharakë. Në botë ekzistojnë njerëz të mirë dhe të këqinj, siç më pëlqejnë shumë njerëz nga filmi “The Expendables”. Më pëlqejnë Jason Statham dhe Jet Li, si edhe disa aktorë të tjerë”, ka deklaruar Seagal. Nga ana tjetër, Stallone është rrëfyer se në të kaluarën ka pasur probleme me Seagal. “Steven më ka thënë se nuk takohet me

njerëzit siç jam unë, prandaj e kam përplasur për muri. Testosteroni ishte në maksimum. Ai ishte i nervozuar, po ashtu edhe unë... Më vonë u qetësuam”, ka thënë ai.


cmyk

Standard 18 qershor 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you