Page 1

20 MEI 2018

DON BOSCO DIGITAAL Nieuwsbrief met berichten van en voor de beweging rond Don Bosco

Om even stil te staan Door Piet Stienaers (sdb)

De Geest waait door ons heen als een wind en als een kranige kracht De Geest doet ons doen wat niet mogelijk lijkt wat ons te boven gaat. De Geest doet ons uitzien naar de wereld van God en doet ons de liefde van God omarmen. De Geest laat ons geloven in wat we amper durven vermoeden doet deuren opengaan die we nauwelijks kunnen bewegen. Kom, Geest van God.


INHOUD WERELDNIEUWS

Int. bijeenkomst Europese, kath. jeugdorganisaties

Salesiaanse mediadiensten komen samen

3 4

NIEUWS VAN BIJ ONS

Opnieuw inschrijven Bijeenkomst voor salesiaanse directeurs

6 7 Jonge salesianen spreken hun eeuwige geloften uit 9 Onze jongeren en de welzijnscup van KRC Genk 10 Als je in het leven wilt stappen 11 Gezinsuitstap naar Kortrijk 13 Opera op Don Bosco Leusden 14 VIA Don Bosco behaalt nieuw kwaliteitslabel 16 Leerlingen SDW in de finale van het STEM-tornooi 17 Gepensioneerden van Don Bosco Halle 18 Zin in Zingeving 21 Hink-stap-sprong ontsnappingsweek 22

BOEKENPLANK

Verbonden verbolgen Heiligen en tradities in Vlaanderen

23 24

NIEUWS IN DE EXTERNE MEDIA

La Libre Afrique 25 Persinfo 25 Gazet Van Antwerpen 26 Het Laatste Nieuws 26 Kerk&Leven 27 Kalender

28


WERELDNIEUWS Internationale bijeenkomst Europese, katholieke jeugdorganisaties

Brussel

Door Don Bosco Youth-Net

Op 26 april vond in de gebouwen van de COMECE (Commissie van bisschoppenconferenties in de EU) de eerste Europese bijeenkomst plaats van internationale katholieke jeugdorganisaties. Don Bosco International, als facilitator en coÜrdinator van de bijeenkomst, en Don Bosco Youth-Net, als een van de meest actieve katholieke jeugdorganisaties, tekenden present. De vergadering werd geopend door Olivier Poquillon (op), secretaris-generaal van de COMECE. Hij steunt dit proces heel erg en volgt daarmee de uitgesproken wil van de bisschoppen om de jongeren bij de instellingen te betrekken. De inhoud van de bijeenkomst was zeer divers: de aanwezigheid van een aantal organisaties in het Europees Jeugdforum, de nieuwe beleidsupdates op EUniveau (zoals het nieuwe Erasmus +, de Europese strategie voor jongeren of de problemen met de huidige EU-subsidies), het werken met migranten en vluchtelingen door de verschillende jongerenorganisaties en de opvolging van de jongerensynode, ‌ Onder het motto: samen zoeken naar mogelijkheden om een sociale en politieke dialoog op gang te zetten met verschillende stakeholders op nationaal en EU-niveau. 3


Salesiaanse mediadiensten komen samen Venetië, Italië

Door Don Bosco Media

Ontmoeting van de gedelegeerden voor de Sociale Communicatie van de salesiaanse provincies in Europa (van Lissabon tot Wroclaw, van Brussel tot Napels)

Op 10 mei 1884 roept Don Bosco zijn salesianen op om naar de jongeren toe te stappen, daar waar zij met een kloppend hart aanwezig zijn. ‘Loop naar de pomp!’, zou hij erbij gezegd kunnen hebben. Exact 134 jaar later komen gedelegeerden van alle salesiaanse mediadiensten samen in Venetië om het over die ‘pomp’ te hebben maar dan anno 2018: het internet. Op het wereldwijde web zoeken jongeren elkaar op om te spelen, te chatten, te studeren, gevoelens te delen, plannen te maken, enzovoort.

4


Hieronder leest u enkele dingen die tijdens de gesprekken aan bod kwamen: - De nieuwe technologieën geven ons de kans om op een nieuwe wijze bij de jongeren te zijn. Het is mogelijk om ook ‘salesiaans’ aanwezig te zijn, dit wil zeggen: transparant, authentiek, volgens onze roeping; en om er met een nieuwe taal te spreken over de waarheid, de goedheid, het schone. Jongeren zijn vandaag met velen aanwezig op de digitale speelplaats. - De aankomende bisschoppensynode is echt van tel. Wij, salesianen, moeten dit volgen, bekend maken, verspreiden, ... Want jongeren zijn onze corebusiness. - Paus Franciscus riep de Salesiaanse Familie al eerder op met de woorden: “Begeleid, vergezel de jongeren op de sociale media en heb aandacht voor het voluntariaat bij de armen.” - Via de nieuwe sociale media dienen we te evangeliseren en op te voeden. Maar let op: het gaat om de inhoud, de content, het ‘to be’ is belangrijker dan het medium. We brengen ‘fake news’ als we geen vreugde uitstralen. Onze paus spreekt voortdurend over die vreugde: de vreugde van het evangelie – Evangelii gaudium, de vreugde de liefde – Amoris Laetitia, Gaudete et Exsultate). - De mariale dimensie van het mediabeleid, is de aandacht voor de preventieve hulp aan jongeren. - Jezus was een meester in ‘storytelling’, evenals Don Bosco. Toch weten we mensen nog te weinig te boeien voor het verhaal van Don Bosco. De sleutel voor het succes van storytelling is authenticiteit, echtheid en oprechtheid. Het delen van praktijkervaringen geeft iedereen een extra dosis energie en inspiratie om verder te bouwen aan een vrolijk en evangelisch bewogen mediabeleid. Want zoals Don Bosco zelf al zei: “Het volstaat niet om de zaken te weten, je moet ze ook in de praktijk zetten.” Avanti!

5


NIEUWS VAN BIJ ONS Opnieuw inschrijven om Don Bosco Digitaal te blijven ontvangen Door Don Bosco Media

Deze maand zijn er nieuwe privacywetten van kracht in Europa. Daardoor zouden we alle lezers willen vragen om zich opnieuw in te schrijven voor de nieuwsbrief. Doe je dat niet, dan verdwijnt jouw naam uit onze mailinglijst. Don Bosco Digitaal gebruikt jouw gegevens om de digitale nieuwsbrief naar jou door te sturen. Je kan jouw contactgegevens laten verwijderen door onderaan op ‘uitschrijven’ te klikken, of door contact met ons op te nemen via dbmedia@donbosco.be. Je mag ons steeds contacteren indien je met vragen of opmerkingen zit. We zullen jouw gegevens respectvol behandelen. Jouw privacy is onze zorg!

Vergeet niet het vakje aan te vinken! En onderaan te drukken op “profiel bijwerken”!

6


Bijeenkomst voor salesiaanse directeurs

Ranst

Door Mark Den Haerynck (sdb)

“De Geest van God waait als een wind” was het lied waarmee de salesiaanse directeurs die in Ranst afspraak hadden op 8 en 9 mei voor een directeursvergadering, een aanzet gaven. Toen ik het domein in Ranst binnenreed, zaten al enkele ambtgenoten onder de imposante den op het middenplein even uit te blazen na het fileleed. En als je dan een moment tot rust kan komen zoemen vervelende muggen rond je oren en ze bleven de zoetbloedige directeurs lastig vallen. Gelukkig, toen was het koffietime. De aanstaande bisschoppensynode van oktober 2018 was de rode draad van ons samenkomen. Door een nieuw synodaal traject over het thema: “Jongeren, geloof en het onderscheiden van roepingen” wil de Kerk nagaan hoe ze jongeren beter kan oriënteren om de eigen roeping een plaats te geven. Daarvoor wil ze jongeren bevragen en beluisteren om de stem te horen van de Heer die vandaag nog te horen is. Vroeger moest ook Samuel geholpen worden om het herhaald roepen te leren verstaan. Annelien Boone was onze gast van de avond. Zij is directeur van IJD (jongerenpastoraal Vlaanderen) en vertegenwoordigde van 19 tot 24 maart de Belgische jongeren tijdens de presynode in Rome. Zij is het best geplaatst om duiding en achtergrond te geven van de aanstaande synode. Annelien sprak op die presynode in naam van alle Europese jongeren en de knuffel die zij achteraf kreeg van de paus haalde zelfs de pers. Haar inzichten gaven een goed beeld van de verwachtingen van jongeren met betrekking tot geloof, Kerk en roeping.

7


“Luister, en er zal naar u geluisterd worden.” Ondertussen was ook Frank D’Hondt, godsdienstleraar van Don Bosco Zwijnaarde, gearriveerd. Hij had zich een lesuur laten vervangen om op zijn manier het verhaal te kunnen brengen over de jongeren in onze werken. Frank is als lesgever een ervaren rat en zijn aanpak bezorgt wel eens gensters maar hij roept jongeren op en doet ze nadenken. Dat deed hij ook bij deze groep van directeurs. Boeiend, verwonderend, uitdagend… het zijn woorden die passen bij zijn verhaal. En op zijn vraag wat ons als quote het meest bijblijft, had ik genoteerd: “Luister, en er zal naar u geluisterd worden”. De tweede dag van zo’n directeursvergadering handelt dan meestal over wat er in ons dagelijks leven gebeurt en hoe het leven er is. In gespreksgroepen reflecteerden we over de jongeren rond onze gemeenschap en luisterden we als collega’s naar elkaar om de inzichten mee te nemen om ze verder in onze eigen gemeenschap ter sprake te brengen. Er is altijd huiswerk en thuiswerk en dat was deze keer niet anders.

8


Jonge salesianen spreken hun eeuwige geloften uit Don Bosco Hechtel Door Jongerenpastoraal

Op zondag 20 mei spreken Hoan Xuan Pham en Cirilo de Deus hun eeuwige geloften uit in de Don Boscokapel van Don Bosco Hechtel. Naar aanleiding van deze viering hebben ze in samenwerking met Don Bosco Media, een uitnodiging gemaakt in de vorm van een filmpje.

9


Onze jongeren en de welzijnscup van KRC Genk Genk

Door Bart Wijnen

Na een sportief seizoen was op 25 april 2018 de afsluiting van de Welzijnscup. Op KRC Genk vond dan samen met de andere deelnemende voorzieningen een groot feest plaats. Eerst en vooral konden we genieten van een heerlijke barbecue. Hierna was het dan tijd voor de prijsuitreiking van zowel de fair play als de competitie. Na 5 jaar op beide prijzen de eerste plaats gehaald te hebben, waren nu ook de verwachtingen zeer groot. In de competitie waren we zeker van de eerste plaats omdat we elke wedstrijd gewonnen hadden. Rond de fair play was het toch wat spannender en uiteindelijk bleek dat we hier de derde plaats behaald hadden. We kwamen net één punt om hem de 6de keer te winnen. Toch ben ik als coach samen met de begeleiding trots op de jongens die deelgenomen hebben. Ze hebben hun uiterste best gedaan en hebben een mooie weg afgelegd om op een respectvolle manier om te gaan met de tegenstanders. September is dan de start voor het 7de seizoen…

10


Als je in het leven wilt stappen gespreksavond met Roger Burggraeve Hechtel

Door Liesbeth Corvers

Een aantal weken geleden ontvingen we in onze mailbox van de school een uitnodiging van de Medewerkers van Don Bosco in Hechtel. Er zou een gespreksavond plaatsvinden met Roger Burggraeve met als thema ‘Als je in het leven wilt stappen’. Ik weet niet wat het juist was wat me zin deed krijgen om hier naartoe te gaan. De ronkende titel misschien? De naam Roger Burggraeve zelf? Of misschien het feit dat ik al veel gehoord had over die ‘Medewerkers van Don Bosco’ en ook wel nieuwsgierig was naar wat ze doen? Het zal wellicht een combinatie van deze drie factoren zijn geweest…

Ik had in mijn opleiding al een aantal keer het genoegen gehad om Roger Burggraeve te horen spreken en mijn verwachtingen waren eerlijk gezegd dan ook hooggespannen. Samen met hem het evangelie induiken, verdwalen in een verhaal en er zoveel rijker terug uitkomen en naar het eigen leven stappen … Ook afgelopen zaterdag slaagde hij er met verve in om gedurende bijna twee uur de aanwezigen te boeien en te inspireren.

11


De Bijbeltekst die centraal stond was het verhaal van de ‘rijke jongeling’ dat terug te vinden is bij de drie synoptici. Roger nam ons mee in een dieptelezing van de tekst, waarbij we mochten ontdekken dat dit verhaal in grote mate gaat om goesting, om grenzen stellen en om opvoeding. En laat dit nu ook net de dingen zijn waar we in de dagdagelijkse praktijk, in het spoor van Don Bosco, voortdurend mee bezig zijn: onze kinderen en onze leerlingen een kader en grenzen aanbieden vanuit de redelijkheid, de ‘ragionevolezza’. We doen dit niet om hen te beknotten in hun vrijheid. Integendeel: het stellen van verboden doet hen net goesting krijgen. Goesting om samen creatief op weg te gaan, om omwegen te zoeken, om ervaringsgewijs de waarde van het verbod vast te kunnen stellen en om te zetten in geboden die een specifiek gedrag vragen. Uiteindelijk zagen we ook hier weer van hoeveel belang de ervaring is. Niet de ervaring in de zin van ‘iemand zegt me dat ik dit wél en dat niet mag doen’. Het gaat hier wél om de ervaring van ‘die persoon spreekt, handelt en leeft op zo’n manier, dat ik denk dat zijn of haar manier van leven de juiste weg is om na te volgen’. Don Bosco deed ons deze manier van ‘inspiratiebron zijn in en door het leven zelf’ al voor. Wij als opvoeders, in welke situatie dan ook, worden nog steeds uitgedaagd om hetzelfde te doen. Gezien de grote opkomst weken we uit naar de grote kapel om de avond te beëindigen. Een stemmig bezinningsmoment sloot het formeel gedeelte van de avond af, waarna iedereen uitgenodigd werd om op het terras van de salesianen om even na te praten. Het werd voor mij alvast een zeer aangename kennismaking met de Medewerkers van Don Bosco. Ben jij ook nieuwsgierig naar de Medewerkers van Don Bosco? Neem dan gerust contact op met Carine D’hondt (carinedhondt@yahoo.com) of voor Hechtel met Maarten Meeus (maarten.meeus@donbosco.be). 12


Gezinsuitstap naar Kortrijk

Medewerkers Groot-Bijgaarden Door Lieve Grypdonck

De Medewerkers van Don Bosco Groot-Bijgaarden beleefden op 12 mei hun jaarlijkse gezinsuitstap. Dit jaar werd het georganiseerd door Patrick, Betty en Pascale. We kwamen bijeen bij de Salesianen in Kortrijk, waar na de aperitief een schitterend koud buffet ons toelachte, dat afgerond werd met een taartenbuffet: uitnodigend en van hoge kwaliteit. Na de middag werd er gewandeld in Kortrijk onder leiding van een stadsgids. Het oude klooster van de Arme Klaren, de collegiale St.-Maartenskerk, het Belfort met Manten en Kalle kregen de nodige aandacht. Het stadhuis met de monumentale middeleeuwse schouwen in steen uit Avennes, en onvermijdelijk een groepsfoto op de pui, konden niet achterwege blijven. Even flaneren langs de mooie Leieoever met zicht op de Broeltorens om ten slotte rustig te toeven in het wondermooie witte begijnhof. Een drink op het stemmige terras van het Groeningehof besloot de dag, waarvan de organisatoren alle lof verdienden, en nog eens liet aanvoelen hoe goed het doet als echte vrienden samen te zijn.

13


Opera op Don Bosco Leusden van 30 augustus t/m 2 september 2018 Leusden

Door Oud-leerlingen Don Bosco Leusden

Waar de (oud-)leerlingen en salesianen voorheen op het internaat en/of op school zaten en de salesianen daar hun domicilie hadden, is nu een geheel nieuw complex Leusderend ontstaan met als kloppend hart de mooie oude villa. In 1999 hebben de Salesianen het terrein verlaten en werden in de jaren daarna alle gebouwen afgebroken. Hierna verrees er een prachtig kantorencomplex dat momenteel wordt bewoond door een 25-tal bedrijven. Deze kantoren zijn in 3 grote gebouwen rond het oorspronkelijke binnenterrein gebouwd, waar enkele mooie bomen ons nog herinneren aan het verleden. Onze oud-leerling Ton Weevers, voormalig voorzitter van de oud-leerlingenbond Don Bosco, woont al sinds 1974 in Leusden. Hij is al jaren actief als vrijwilliger op cultureel gebied in Leusden en heeft o.a. een klein theater opgericht. Sinds 2 jaar organiseert hij met vele vrijwilligers een professioneel muziekspektakel in de vorm van een opera. Tijdens de laatste reĂşnie op 14 april in Assel heeft Ton aan de toen aanwezigen een presentatie gegeven over het gehele gebeuren Door het overweldigende succes van de eerste productie in 2017, de Midsummer Dream, heeft de Stichting Opera Leusden besloten om haar sluimerende droom, een jaarlijks terugkerend evenement te organiseren en te realiseren. Dat zal zich tot een spraakmakend zomerspektakel ontwikkelen, waar kwaliteit en het bereiken van een breed publiek, centraal staan. De opera vindt plaats op de prachtige locatie van Landgoed Leusderend. De locatie heeft naast de bosrijke omgeving een prachtig terrein met indrukwekkende gebouwen. Dat maakt het mogelijk om de opera zowel binnen- als buiten te laten plaatsvinden. En een mooie bijkomstigheid is dat het in 2018 exact 100 jaar gelden is dat de villa op deze plaats werd gebouwd in opdracht van Jhr. J.K.H. de Beaufort die sinds 1913 burgemeester was van Leusden. (destijds Hamersveld, Leusbroek en Stoutenburg) 14


Hieronder treft u een luchtfoto aan van de huidige locatie direct aan de A2.

Er is gekozen voor een opera van Francesco Cavalli: Gli amori d’Apollo e di Dafne. Voor de muzikale belevenis en de bijzondere locatie is deze opera aangepast en omgedoopt in ‘IL BOSCO DELL’ AMORE’. Deze titel verwijst op een lichtzinnige wijze ook naar de recente geschiedenis toen hier het internaat DON BOSCO was gevestigd. De ambiance van Landgoed Leusderend biedt de mogelijkheid om de voorstelling zowel op het imposante binnenplein als in de gebouwen te laten afspelen. Deze gebouwen en de omgeving vormen het enerzijds sprookjesachtige, anderzijds realistische decor voor onze voorstelling. Voorafgaand aan dit muzikale spektakel bestaat de mogelijkheid om alvast in Italiaanse, Goddelijke toepasselijke Don Bosco sferen te geraken: speciaal voor deze gelegenheid is er een “Antipasti dell’Amore” samengesteld, bestaande uit overheerlijke Italiaanse hapjes. Voor de oud-leerlingen en salesianen een ideale gelegenheid om met elkaar bij te praten en nog eens even rond te wandelen om wellicht hier en daar nog een teken van herkenning te vinden op het mooie terrein waar zij zoveel jaren hebben doorgebracht Er worden 6 voorstellingen gehouden van 30 augustus t/m 2 september. Misschien is de zondagmiddag 2 september het meest geschikt om als oudleerling of salesiaan te gaan, omdat je dan vanaf 13.30 uur kunt rondwandelen en genieten van de antipasti alvorens je om 14.30 uur naar de voorstelling gaat. Bij de tickets zijn de exacte data en aanvangstijden vermeld. Met het bestellen van de tickets dien je ook de antipasta te bestellen, zie hiervoor tab tickets en ook voor meer informatie kijk dan op deze website: www.operaleusden.nl.

15


VIA Don Bosco behaalt nieuw kwaliteitslabel Sint-Pieters-Woluwe Door Bram Reekmans

We kregen bij VIA Don Bosco goed nieuws in onze mailbox. Na een grondige doorlichting door experten kregen we een nieuw kwaliteitslabel opgespeld, namelijk de Europese “EFQM Committed to Excellence – 2 Star” erkenning. Reeds jaren zet VIA Don Bosco in op continue kwaliteitsverbetering. Elke dag opnieuw stellen we ons de vraag: Wat kan beter? Hoe kunnen we de efficiëntie en de impact van ons werk verhogen? Reeds enkele jaren geleden resulteerde dit continu streven naar verbetering in het “EFQM Committed to Excellence” label. Vandaag klimmen we een trapje hoger, en voegen we daar met fierheid een ster aan toe. Het ‘EFQM Excellence model’ is het meest gebruikte organisationele referentiekader in Europa. Het wordt gebruikt door meer dan 30.000 organisaties verspreid over de hele wereld. Het geeft organisaties en de buitenwereld een duidelijk beeld over de relaties tussen de acties en de resultaten van de organisatie. Het is met andere woorden een maatstaf voor de kwaliteit of de mate waarin een organisatie uitmuntende prestaties levert. Het label dat we vandaag behaalden, is zeker geen eindpunt, maar vooral een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Een weg van uitmuntende prestaties ten dienste van kwetsbare jongeren in Afrika, Latijns-Amerika en België. ‘Alles kan beter’ is niet alleen een gesmaakt televisieprogramma uit de oude doos, maar ook ons compas dat ons elke dag weer de goede richting uitstuurt, richting pure kwaliteit. Ahoi!

16


Leerlingen SDW in de finale van het STEM-tornooi Sint-Denijs-Westrem Door Simon De Beelde

Op vrijdag 4 mei nam een groepje leerlingen uit 2 ID (IndustriĂŤle wetenschappen Doorstroming) van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem deel aan de finale van het STEM-tornooi in Technopolis. GrĂŠgoire, Jasper, Casper en Aaron behaalden een mooie 2de plaats op deze Vlaamse STEM-Olympiade! Hiervoor maakten ze zelf een roterende windturbine. Ze keren huiswaarts met de ZILVEREN medaille ... We zijn bijzonder trots als je weet dat er 50 scholen deelnamen aan de finale vandaag in Technopolis.

17


Gepensioneerden van Don Bosco Halle op driedaagse naar de Elzas Halle

Door Jeannine Fevrier

Met de bus van Bell Tours reisden we vlotjes van Sint-Pieters-Leeuw rond Luxemburg naar ons hotel ‘Au Nid de Cigognes’ in Ostheim. De zon vergezelde ons de hele reis.

Na een stevig middagmaal trokken we met de bus en een lokale gids, Céline, naar Colmar. Colmar heeft een rijke geschiedenis die begint in de 8steeeuw. Colmar is vaak het toneel van strijd geweest, de regio behoorde afwisselend tot Frankrijk en Duitsland. De plaats- en straatnamen zijn nog de stille getuigen ervan. De bewoners gingen tot het uiterste om hun onafhankelijkheid te bewaren; er zijn zelfs nog regionale verschillen ten opzichte van de rest van Frankrijk. Colmar is de hoofdstad van de Elzas. Tijdens het ritje met de toeristische trein vielen de fleurig versierde woningen in pastelgetint vakwerk op. Voor de typische bebloemde gevels met geraniums was het nog wat te vroeg op het seizoen, maar ontelbare paaseieren, paashazen … aan gevels, ronde punten… smukten de regio op. In de gezellige winkelstraten hingen hier en daar nog de oorspronkelijke uithangborden van Hansi, de beroemde schilder uit de Middeleeuwen. We hielden even halt bij het huis met de hoofden, wij staarden naar de prachtige beeldhouwwerken op de gevel.

18


In de leerlooierswijk werd onze aandacht getrokken op de nabijheid van de rivier, de witte vakwerkhuizen en de open ruimtes in de daken om de huiden te drogen. De wijk “PetiteVenise” is werkelijk schilderachtig; vanop de brug zie je, zeker op deze zonnige dag, de prachtige weerspiegeling van de mooie panden in het water. Doorheen de stad kom je kunstwerken van Bartholdi (°1834, +1904) tegen, de Franse schilder en beeldhouwer die o.a. het Vrijheidsbeeld (1870) in New York creëerde. Vlakbij ons hotel stopten we bij de wijnboer “ Fernand Froehlich” in Ostheim. Tijdens het proeven van de Crémant d’ Alsace, de Muscadet, de Riesling, de Pinot Blanc, de Pinot Gris en de Gewurztraminer gingen de decibels de hoogte in. Al onze zintuigen genoten van de Elzas, iedere maaltijd maakten we kennis met een ander aspect van de traditionele regionale keuken. Als toemaatje kregen we in het hotel een folkloristische dansavond. De betekenis van de kleuren, de knoopjes, het borduursel, de lintjes en de danspasjes werden met ons besproken en geoefend. Hugo en René kunnen bij een volgende gelegenheid deelnemen aan de hoedjesdans. De volgende dag trokken we naar het Europees Parlement in Straatsburg. Een hostess loodste ons door het glazen paleis met marmeren trappen en een binnentuin. Van een medewerkster en een paar Europarlementsleden kregen we een verhelderende presentatie over de rol en de activiteiten van het Parlement. De EU is een uniek economisch en politiek partnerschap van 28 Europese lidstaten. Zij is ontstaan na WOII met als doel de economische samenwerking te bevorderen. De gedachte hierachter was dat landen die met elkaar handel drijven onderling economisch afhankelijk worden en dus conflicten zullen vermijden. De 751 leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen meer dan 500 miljoen burgers uit 28 lidstaten. De gekozen leden voeren openbare debatten en spelen een cruciale rol bij het tot stand komen van het EU-beleid inzake wetgeving, begroting en controle. Daarna trokken we naar de bezoekerstribune om met onze “oortjes” en onze ogen de stemming bij te wonen. Een hele belevenis! 19


Daarna bezochten we de stad Straatsburg; evenals Colmar heeft deze stad een vreselijk oorlogsverleden. Straatsburg bestaat uit drie delen: de oude stad “La Petit France” met zijn vele kleurrijke vakwerkhuizen, de nieuwe stad waar nog vele mooie huizen van bewaard zijn en de Europese wijk. De prachtige gotische Nôtre-Dame (14de-15deeeuw) behoort tot de grootste en beroemdste kathedralen van Frankrijk. De façade, in roze zandsteen, is een meesterwerk in fijne afwerking. Binnenin zijn de preekstoel, met het veel gestreelde hondje, het astronomisch uurwerk (1574), het orgel en de glasramen de voornaamste bezienswaardigheden. De laatste dag trokken we via de wijnroute naar Kaysersberg, alweer zo’n lief en kleurrijk dorp. Lopende over de kleine keitjes in de richting van de ronde vestigingstoren waan je jezelf terug in de tijd. Kaysersberg is de geboorteplaats van Albert Schweitzer. (°1875 + 1965 in Afrika) Hij was organist, Bachkenner, filosoof, theoloog, arts en Nobelprijswinnaar. Hij was de zoon van een predikant. Op muzikaal vlak was hij heel begaafd, op zijn 8stebegon hij kerkorgel te spelen. Hij studeerde in Parijs, Berlijn en vestigde zich voor langere tijd in Straatsburg. Op zijn 30stebegon hij voor dokter te studeren, terwijl hij orgelspeler, predikant en docent theologie was. Een groot deel van zijn leven heeft Albert Schweitzer doorgebracht in Afrika als dokter. Hij bouwde er een ziekenhuis. Albert Schweitzer kreeg in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede. Met de geldprijs die daaraan verbonden was kon hij zijn lepradorp afwerken. Onze driedaagse reis sloten we af met een bezoek aan de kaasmakerij van Munster: 100% Alsacien! De kruidige weiden van de Elzas geven de melk een typisch aroma. Een deel van de kazen worden bereid met rauwe melk, een ander deel met gepasteuriseerde melk. Geuren, kleuren en smaken in overvloed. We zijn erop voorzien om thuis hiervan nog wat na te genieten, begeleid met een Alsasserwijntje in een typisch glas. Santé en smakelijk! De Elzas, een prachtige streek alleen interessant voor wijnliefhebbers? Neen hoor, er zijn veel pittoreske dorpjes die uitblinken in gezelligheid. Ook een prachtige streek die uitnodigt om te wandelen. Bedankt Hugo voor de fijne organisatie!

20


21


22


BOEKENPLANK Verbonden verbolgen Peter Adriaenssens

Opgroeien in een complexe wereld. Tielt, Lannoo 2018. We leven in een post-truth-tijdperk, waarin het onveiligheidsgevoel groeit, de kloof tussen arm en rijk groter dan ooit is en het ‘wij-eerst’-denken allesoverheersend lijkt te zijn. Maar laten we ons niet allemaal te makkelijk meeslepen in een collectieve angstpsychose? Wat staat onze kinderen morgen in hemelsnaam te wachten? Veel goeds, aldus Peter Adriaenssens, als we ten minste allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om de verharding in onze samenleving tegen te gaan en samen een antwoord zoeken op de uitdagingen van de 21ste eeuw. Omdat leven in complexe tijden helemaal niet negatief hoeft te zijn, integendeel zelfs. Balans houden: hoe praten met kind en tiener, luisteren naar hun stem in balans houden met aanleren van respect en gevoelig zijn voor de andere mens. Een opvallend pleidooi om kinderen te helpen de complexiteit van onze tijd te omarmen Wie? Prof. dr. Peter Adriaenssens is als kinder- en jeugdpsychiater verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Leuven. Hij schreef meerdere bestsellers over opvoeden en is een veelgevraagd opiniemaker in Vlaanderen.

23


Heiligen en tradities in Vlaanderen Hans Geybels

Lente & zomer Leuven, Davidsfonds 2018. Processies, rondgangen, novenen, bloemenhuldes, bedevaarten... Je komt ze overal wel ergens tegen. Het is het geloof vanuit de onderbuik: geworteld in een ver verleden, gestoeld op vereringen van lokale heiligen. De Heilige Rita, die van de hopeloze gevallen. In Heiligen en tradities in Vlaanderen buigen tal van specialisten onder redactionele leiding van Hans Geybels zich over de vooral religieuze volkscultuur in Vlaanderen. Hoe Keltisch of Germaans zijn de christelijke tradities? Wat als Sinterklaas niet Wodan is? Wat heeft de verrijzenis van Christus met eieren te maken? Waar komen al die Lourdesgrotten in Vlaanderen vandaan? Welke tradities leven er bij de (schutters)gilden? Hoe kwamen die mirakelverhalen tot stand? Daarbij gaan ze telkens uit van de meest recente stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek. Dit boek is het eerste van twee delen dat een standaardwerk moet worden voor de verklaring van heiligenfeesten en tradities in Vlaanderen. Hans Geybels woont in Scherpenheuvel. De gewezen woordvoerder van kardinaal Danneels is docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven en doet hoofdzakelijk

24


NIEUWS IN DE EXTERNE MEDIA 14 mei 2018

“Après trois jours passés dans le centre Magone de l’ONG VIA Don Bosco, le team D-Clik s’en va en minibus sous la chaleur humide du Bénin découvrir le foyer Cachi à Porto-Novo.” Lees hier het volledige artikel.

14 mei 2018

“Vijf leerlingen van 7 verzorging van Don Bosco Groot-Bijgaarden vertrokken vorige week naar Zuid-Afrika, Stellenbosch.” Lees hier het volledige artikel.

25


15 mei 2018

“Nadat Achraf ‘RWINA’ Taghelti (21) uit Hemiksem het Antwerpse stadsbeeld extra kleur gaf ter promotie van de film Patser, liet hij nu zijn handtekening achter op de ruim 12 meter lange muur aan de fietsengarage van het Technisch Instituut Don Bosco in Hoboken.” Lees hier het volledige artikel.

15 mei 2018

“De winst gaat naar een goed doel. Dit jaar is dat het centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG) Don Bosco in Kortrijk. ” Lees hier het volledige artikel.

26


15 mei 2018

““Het NAFT-project voorkomt dat leerlingen definitief afhaken op school”, zegt Wim Verdeyen, pedagogisch directeur van het Don Bosco Instituut.” Lees hier het volledige artikel.

16 mei 2018

“In het kader van een ruimer artikel “Hoe maken we wereldburgers van onze kinderen en jongeren? (p. 8-9)” vertelt Colette Schaumont, coördinator van Don Bosco Vorming & Animatie en begeleider van de pastorale teams van de Don Boscoscholen, haar antwoord waarbij ze zich baseert op haar werkervaringen.” Lees hier het volledige artikel. 27


KALENDER WAT TE DOEN?

WAAR IS HET TE DOEN?

Zondag 20 MEI Pinksteren Eeuwige geloften Hoan Xuan Pham & Cirilo de Deus Hechtel

Woensdag 23 MEI

VDB: weekend ( tot 27.05) Oostende

Donderdag 24 MEI Feestdag H. Maria Hulp der Christenene Filmavond: The Salesman Don Bosco Experience Groot-Bijgaarden

Zaterdag 26 MEI ZDB: Dankdag

Donderdag 31 MEI Sacramentsdag Filmavond: The Help Don Bosco Experience Groot-Bijgaarden

Zaterdag 9 JUNI VDB: weekend ( tot 11.06) Ranst MDB Hechtel: Slotactiviteit Hechtel

Maandag 11 JUNI

Suinarda Don Bosco Zwijnaarde

Wie graag de volledige kalender voor de komende maanden raadpleegt kan dit via onderstaande link: http://www.donbosco.be

Don Bosco Digitaal nr 17 2018  

Nieuwsbrief met berichten van en voor de beweging rond Don Bosco

Don Bosco Digitaal nr 17 2018  

Nieuwsbrief met berichten van en voor de beweging rond Don Bosco