Page 1

Januari 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Nieuwjaar

Laatste dag kerstvakantie 8.30: Zegjezegjevraagjevraagje voor ouders nieuwe peuters 19:00: Infoavond Leren Leren voor ouders 5LS en 6LS 3KS: LIFT

1LS + 2LS: Droomschool; VM: 6La naar kunstenaarsatelier VM: 6Lb naar kunstenaarsatelier NM: Ringstick voor 3LS en 4LS in Broeders Huiswerk noch studie wegens personeelsvergadering

3KS: LIFT 19.30: Infoavond LIFT voor ouders 3KS

3KS: LIFT

1LS + 2LS: Droomschool Filmdagen ter ere van verjaardag Don Bosco 3KS: LIFT; Filmdagen ter ere van verjaardag Don Bosco Filmdagen ter ere van verjaardag Don Bosco Oudercontact (niet voor 1KS en 3KS) + semesterrapport 19.30: Infoavond: Wat na de basisschool? Voor ouders 6LS


G.V.B DON BOSCO A - B Tulpenstraat 16 9100 Sint-Niklaas www.donboscoschool.be tel A 03 776 55 88 directeur-bert@donboscoschool.be

fax 03 776 19 20

tel B 03 777 71 11 directeur-marc@donboscoschool.be

’t Flapje maandelijkse schoolkrant

Directeurs Bert & Marc

schoolkrant

Beste ouders, Als directie voelen wij ons nauw verbonden met de kinderen van onze school, uw kinderen dus. Daarom wensen wij u allen dan ook van harte het allerbeste voor het komende jaar. We hopen dat u een jaartje tegemoet gaat zonder grote zorgen en dat onze kinderen zich goed mogen voelen op onze school.


Hoe troosten kinderen kan demotiveren Wist je dat de instelling van ouders en leerkrachten een sterke invloed kan hebben op de motivatie van kinderen? Kinderen troosten na een slechte toets kan zelfs hun motivatie verminderen en hen op termijn doen kiezen voor minder uitdagende studierichtingen. Talent is iets waar je mee geboren wordt. Tenminste, dat denken veel mensen. Echt succesvolle mensen hebben ontdekt dat niemand er komt zonder hard te werken. Als je bij een tegenslag of mislukking direct denkt “dat is dus niets voor mij”, ga je op de duur inspanningen uit de weg gaan. Wanneer je er echter van overtuigd bent dat inspanning noodzakelijk is om ergens beter in te worden, dan zal je bij moeilijkheden net harder gaan werken, meer tijd en energie stoppen in oefening en langer doorzetten. Kinderen die zo kunnen denken, zullen het beter doen op school en later ook in hun verdere leven. We moeten dus opletten met lof en kritiek op persoonskenmerken, want zo ontwikkelen kinderen een vals zelfbeeld. Als een kind te horen krijgt hoe slim (of dom) het is, wat een braaf (of stout) kind het is, hoe vergeetachtig (of net het omgekeerde) het is,… zal dat kind dat op de duur ook zelf gaan aanvaarden en geen moeite meer doen om te veranderen. Let dus op om zaken tegen je kind te zeggen als: “Och ja, je punten zijn slecht voor wiskunde, maar daar kan je niet aan doen. Jij hebt nu eenmaal geen wiskundeknobbel.” Op de duur zal je kind zich er bij neerleggen dat wiskunde niets voor hem is en er ook geen moeite meer voor doen. Beter is: “Goed, deze toets lukte niet goed, we zullen dus nog eens goed moeten kijken waar het fout liep en uit je foutjes proberen leren. Je zal zien, als je je best doet, zal het beter gaan.” In het laatste voorbeeld wordt het kind niet afgestraft om wat niet lukte, maar je geeft ook de boodschap dat je je er niet zomaar bij neerlegt. Het kind wordt in zijn waardigheid gelaten en uitgedaagd om het toch beter proberen doen.


Omgekeerd reageren we bij een perfecte toets ook beter niet met “proficiat” of “wat ben jij slim!” Beter is om te reageren in de trant van “Goed gewerkt. Blijf zo verder werken.” Opgelet, mislukken van kinderen kan ook aan de evaluator liggen. Als volwassene moeten we ons ook constant afvragen: “stel ik wel realistische eisen?” Bron: Dweck Carol S. (1999) Self-theories – their role in motivation, personality and development. Philadelphia.

Vaardig met de computer Er zijn waarschijnlijk weinig scholen in Sint-Niklaas die zo vaak de computer inzetten bij hoekenwerk als onze school. Elke keer als een klas hoekenwerk heeft, neemt juf Lies een groepje kinderen bij haar en leert zij de kinderen op een verantwoorde manier vaardigheden op de pc. De voorbije maand leerde ze de kinderen als een toepassing van creatief schrijven een stripverhaal maken. Wij tonen u graag het verhaal van Noor uit 4Lc:


Nieuws van de Ouderraad

⌘ Feestdagen KERSTHAPPENING – wordt vervolgd Over de kersthappening en onze opbrengst vertellen we jullie meer in het februarinummer, want jullie lezen dit waarschijnlijk wanneer de kerstmarkt al bezig of voorbij is… maar wordt vervolgd!


NIEUWJAARSRECEPTIE – vrijdag 11 januari 2013 Alle OR-leden zijn van harte welkom om samen met ons te klinken op het nieuwe jaar. We starten vanaf 20 u in taverne de Witte Molen, het einduur is nog niet bekend . Iedereen krijgt nog een persoonlijke uitnodiging. Je aanwezigheid bevestigen kan bij Yves (yves.depauw@telenet.be of 0477 48 04 96). --------------------------------⌘⌘⌘⌘⌘⌘⌘-----------------------------------INFOAVOND ‘LEREN LEREN’ "Paul Maes slaagt er als geen ander in een saai onderwerp als 'leren leren' op een speelse, meeslepende en daardoor beklijvende manier te brengen. Wie zijn voorstelling heeft meegemaakt, weet dat leren ook nog leuk en boeiend kan zijn." De OR organiseert, samen met de school, deze interessante avond voor alle leerlingen EN ouders van het 5de en 6e leerjaar. Inschrijven is de boodschap… --------------------------------⌘⌘⌘⌘⌘⌘⌘-----------------------------------


Het beestig gezondheidsrubriekje Hier zijn we dan weer met ons rubriekje en ja het jaar 2012 zit er bijna op. De tijd staat niet stil. Omdat december de feestmaand is, gaan we deze keer voor twee receptjes. Een feestelijke soep en een lekker eenvoudig zelfgemaakt nagerechtje. De feestsoep: Ingrediënten: een broccoli, ajuin, kippenbouillon, peper en zout, andere kruiden naar smaak, doosje kruidensmeerkaas. Bereiding: Stoof de ajuin even in wat boter. Doe er de broccoli bij en stoof verder met een klein beetje water. Doe er na een beetje stoven de kippenbouillon bij en laat verder gaarkoken. Mix de soep en kruid ze met peper en zout naar smaak. Doe er dan de kruidenkaas bij en je hebt een feestelijke soep die goed vult. Je kan deze opdienen met een stukje stokbrood. Het nagerecht: Ingrediënten: een vel bladerdeeg, een appel, een flesje rum, donker- en lichtbruine suiker, kaneel, rozijnen, een ei. Bereiding: Snij de appel in kleine stukjes. Doe de appel en de rozijntjes. In een mengkom. Doe er naar smaak de kaneel, de rum en een eetlepel lichte en donkere bruine suiker bij. Rol het vel bladerdeeg uit en strooi het mengsel erop. Rol de bladerdeeg op tot een worst. Wrijf de rol in met het geklutste ei. Bak in een oven op 180° gedurende 15 à 20 minuten. Zo heb jezelf een gemaakte apfelstrudel . Een bolletje ijs er bij maakt het helemaal af. Zo, laat je maar eens flink gaan tijdens de feestdagen en daarna gaan we terug voor een fit en gezond 2013. Tot slot: de groenten en het fruit van de maand: Groenten: prei, rode biet, boerenkool, groene kool, savooikool, spruitjes, witlof. Fruit: ananas, citroen, mandarijn, sinaasappel, kiwi , peer.


Verloren voorwerpen Onze kast met verloren voorwerpen puilt weer uit. Kom deze week zeker eens kijken of er niets in ligt dat u kwijt bent. Na de vakantie gaan alle bruikbare kledingstukken naar de missies.

Belangrijke data Af en toe krijgen we vragen van ouders wanneer het vakantie is, of een studiedag, of de Eerste Communie, enz. Natuurlijk willen we u dat wel vertellen, maar weet dat u alle belangrijke data vindt in het schoolreglement dat u begin dit schooljaar kreeg. Ook op de website staan alle belangrijke data vermeld.

Familienieuws Op 12/12/12 kregen Joset uit 2KB, Camil uit 1Lc en Louik uit 3La er een broertje bij. Swa is zijn naam.

Flapje januari 2013  

maandelijkse schoolkrant Don Boscoschool Sint-Niklaas

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you