Page 1

‘t Flapje maandelijkse schoolkrant

december 2019 Don Boscoschool, Tulpenstraat 16, St.-Niklaas


december 2019 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Medisch toezicht voor 1La

Sinterklaas komt naar school

Geen huiswerk en geen studie wegens Personeelsvergadering NM: Unihockey voor 5LS en 6LS Rapporten worden uitgedeeld NM: kerstproject in 3KS

NM: Haar en Snaar voor 6LS LS: Oudercontact op uitnodiging of vraag 3LS, 4LS, 5LS en 6LS: schaatsen/ 2LS: Toneel ‘Heksenvirus’/ 11 u. Kerstviering KS op hoofdschool 15 u.: Kersthappening 9 uur: LS: Eucharistie

Begin kerstvakantie Kerstavond Kerstmis

Eindejaar

6/ 01: Terug naar school. Start Uilenklas Voorpagina: Goudlokje en de Drie Beren in de Olifantenklas


Kort schoolnieuws 1) Komende vrijdag, 6 december komt Sinterklaas weer naar onze school. Elk jaar komt hij met een ander vervoersmiddel. Benieuwd hoe hij dit jaar weer op school geraakt. Ouders en grootouders die hun kind ’s morgens naar school brengen, zijn van harte welkom om de intrede van de goede man en zijn vriend Zwarte Piet mee te maken. Op de wijkschool komt de sint in de namiddag. Misschien dat daar de mama’s en papa’s de heilige man kunnen uitwuiven net voor hij weer naar Spanje vertrekt. 2) Ondertussen zou u in de mogelijkheid moeten geweest zijn om de foto’s te bestellen. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan contact op met het secretariaat. 3) Nog voor nieuwjaar komt het tweede rapport voor de lagere school. Er zal ook weer een oudercontact zijn, maar dit keer nodigen we de mama’s en papa’s uit die wij graag willen spreken. Indien u zelf ook de nood voelt aan een contact met de leerkracht, laat dit dan zeker weten. Op de kalender kan je al zien wanneer we het oudercontact plannen.


Limericken van de slimmeriken van 5Lc In 5Lc schreven we deze week de klassieke maar ook wel bekende 'LIMERICK'. Een versje bestaande uit vijf regels. Waarvan de eerste, tweede en vijfde regel op elkaar rijmen en de derde en de vierde ook op elkaar rijmen. Daarbij wordt in de eerste regel een personage uit een bepaalde plaats voorgesteld. Dat personage maakt in de volgende drie regels iets mee en in de laatste regel volgt 'de clou'. We werkten de limericks uit rond het thema van 'Sinterklaas'. Gewapend met hun fantasie en de atlas gingen de leerlingen aan de slag. Hieronder enkele mooie resultaten : Er was eens een man uit Irak. Hij dacht: 'Ik kan lopen op een dak!' Zoals Sinterklaas en zijn Pietenbaas Toen schoof hij uit, viel op zijn blaas! Hij riep: 'Auw, ik ben toch geen krak!' Er was eens een man uit Drenthe Hij zei: 'Ik kan niet slapen in tenten!' En ook niet naast Sinterklaas want dan ben ik niet zelf de baas. Hij sprak: 'Geef mij maar een huis van chocolade centen!' Er liep eens een zwarte piet op een dak in Sint-Niklaas Met een erg boze blik keek hij naar Sinterklaas. Hij zat daar wel op zijn gemak, op dat paard met zijn kilometerslange baard. Hij dacht: 'Draag jij die zware zak, oude dwaas!' Er was eens een man uit het Gelaag Hij was echt een oude zaag. Hij zei: 'Mag ik aub een mandarijn?' Ik antwoordde: 'Of liever een marsepein?' Maar ach, die man was zo traag!


Sinterklaas komt net van Hollands diep Toen hij viel, alsof hij sliep! Ik zag daar Sinterklaas en zijn paard Er hing sneeuw in zijn grote baard 'Help, mijn voet is vast', is wat hij riep! Er was eens een Sint in het 'Land van Baard' Die zei: 'Er is geen paard zonder staart!' Jawel, kijk! Ik knip hem af!!! Ik vroeg: Kan hij nu nog lopen in draf? 'Ja', antwoordde de Sint: 't Is superpaard!' Sinterklaas kwam terug uit Spanje. Toen zei Piet: ''Sint, u bent oranje!' De Sint werd gefopt! Toen werd er op de Piet geklopt. Sint zei: 'Doe dat niet nog eens, kan je?'

Drijven en zinken Wat was het leerrijk en leuk vandaag. We onderzochten samen wat drijft en wat zinkt. De kinderen uit 1b weten er alles van. Wist je dat een appel en peer niet hetzelfde doen? Veel plezier bij het uitproberen. Gelukkig blijft de boot van de Sint drijven.


Soep van 6Lc en 3KB Het koffiemoment van november was een soepmoment. Maar dan moest er natuurlijk ook soep zijn. De kinderen van 6Lc en 3KB (de Vlinderklas) sneden samen de groenten, daarbij geholpen door de mama van Younes. De mama van Adam (3Lc) en Bas (6Lc) kookten daarna de soep. Hier enkele foto’s:


Tekenolympiade Dit schooljaar deden heel wat leerlingen mee met de tekenolympiade. Dit jaar was het thema ‘De kunst van het samenleven’, in het kader van het dertig jarig bestaan van het verdrag van de rechten van het kind. De stem van elk kind is belangrijk in onze samenleving! Als kind via kunst een boodschap brengen, zegt vaak meer dan 1000 woorden. Proficiat aan alle kinderen die zich daarvoor hebben ingezet! Zaterdag 9 november ging de halve finale door in De Krook in Gent. Johannes (5Lc), Alioune (6La) en Lina (6La) werden door de jury uitgekozen. Zij mochten op het podium hun prijs ontvangen. Via hun tekening brengen zij telkens hun eigen verhaal: Ik heb deze tekening gemaakt omdat mijn papa dit zelf heeft meegemaakt. Het water waarvan hij dronk was niet zuiver. Dat zorgde ervoor dat hij erg ziek werd. Er zijn te veel kinderen op de wereld die geen zuiver water hebben. Dat moet stoppen want water is een basisbehoefte. (Alioune 6A)


Mijn tekening gaat erover dat verschillende culturen met elkaar kunnen omgaan zonder conflicten. Jammer genoeg gaat dat vaak niet zo makkelijk. Daarom heb ik deze tekening gemaakt. (Lina 6A)

Ik heb een dorp in een heuvelachtig landschap getekend waar de kinderen recht hebben op proper en vers water, op voedsel, een dak boven hun hoofd... Alle kinderen zijn er heel gelukkig. Daarom staat ook Sinterklaas op mijn tekening. Het is een tekening waar je urenlang naar kunt kijken! (Johannes 5C) Deze kinderen werden ook uitgenodigd voor de eindfinale in het stadhuis van Brussel op zaterdag 30 november.

Veilig fietsen Sommige kinderen komen ook in de donkere dagen van het jaar met de fiets naar school. Goed zo! Want zo vervuilen ze niets. Maar… helaas merken we dat er kinderen zijn wiens fietslicht niet in orde is en (nog erger) dat er ook kinderen zijn die zich heel gevaarlijk gedragen. Mama’s en papa’s, hier ligt ook een taak voor jullie: ga na of uw kind wel al rijp genoeg is om naar school te fietsen en of het de verkeersregels en juiste attitudes wel kent.


Nieuws van de Ouderraad

Verkoopactie 2019 De verkoopactie was ook dit jaar weer een succes. De snoepers onder ons kozen voor de lekkere koekjes en marsepein. Voor wie het iets gezonder mocht zijn, waren er de nootjes en appels. Zoals elk jaar vlogen de kerstrozen de deur uit. Menig huiskamer is bij deze weer opgefleurd!

De verkoopactie heeft voor een mooie opbrengst gezorgd van 3700â‚Ź. Dit jaar zullen er van deze opbrengst materialen aangekocht worden voor een stille klas. Dit is een ruimte waar kinderen zich even kunnen terugtrekken van de drukte op de speelplaats. In deze ruimte is er een aanbod van spelmateriaal dat uitnodigt tot rustig spel of relaxatie. Een deel van de opbrengst zal ook naar de wijkafdeling Hertjen gaan. Hier zullen de kinderen zich binnenkort uitleven op nieuwe turnmatten. Dit alles was nooit gelukt zonder jullie steun! Bedankt! Ook aan de werkgroep die de hele actie tot in de puntjes heeft verzorgd: Bedankt!


Het soepmoment vrijdag 22/11 Het koffiemoment werd op deze koude, regenachtige dag vervangen door een soepmoment. De kleuters en kinderen van het zesde leerjaar hebben vol overgave alle groentjes gesneden. Enkele mama’s hebben die groentjes dan omgetoverd tot een heerlijke soep! Er was een gezellige opkomst. Bedankt aan alle kleine en grote helpers!

Kersthappening Datum:donderdag 19/12 Uur:15u30 tot ...

SAVE THE DATE!!!

Waar: speelplaats hoofdschool De kerstvakantie starten zonder een kerstfeestje? Neen hoor, in onze school is de kersthappening ondertussen een vaste traditie! Wat voor leuks en lekkers kunnen jullie verwachten? Er wordt weer een kerstrun georganiseerd. Zowel ouders als kinderen kunnen zich inschrijven voor deze loopwedstrijd. Er zijn enkele mooie prijzen te winnen. Meer info via de boekentassenpost! Kindjes (of ouders) die ervan houden zich te verkleden: leef je lekker uit! we zien die dag graag veel kerstmannen en rendieren passeren!


Verder kan er gegeten en gedronken worden op de gezellig versierde speelplaats. Er is een uitgebreide bar met warme en koude dranken. Ook de maagjes zullen niet knorren door het aanbod aan pannenkoeken, hamburgers, hotdogs (ook Halal!), brood met choco, etc... voor ieder wat wils dus! Al enkele belangrijke data om in de agenda te noteren voor het voorjaar 2020: Boekenbeurs 20/2 (locatie: hoofdschool) Dobo Quiz op 6/3 (locatie: hoofdschool)

Beestig gezondheidsrubriekje December: pakjestijd… Sinterklaas komt langs, binnenkort kerstcadeautjes,… Vaak worden dan ook computergames uitgepakt. Games maken deel uit van de leefwereld van bijna elk kind. Maar… Hoe hou je het gamen van je kind gezond? Als je kind een nieuwe game krijgt, is de kans groot dat hij of zij daar dagelijks wil mee spelen. Dit hoeft geen reden te zijn tot paniek. Maar na het eerste enthousiasme moet de game een plaats krijgen naast tal van andere vrijetijdsactiviteiten! Gamen… gezond evenwicht: hoe vaak en wanneer? Een driejarige laat je best niet langer dan 5 minuten per keer spelen. Een kleuter (4 tot 6 jaar) niet langer dan 10 minuten per keer. Ook bij oudere kinderen blijft het belangrijk de tijd te begrenzen. Spreek een dagelijkse tijdslimiet af. Hou daarbij rekening met de tijd die het kind naast gamen achter een beeldscherm doorbrengt (internet, huiswerk op pc, tv,…)


Bepaal ook de momenten wanneer er gespeeld mag worden, bijvoorbeeld pas nadat het huiswerk af is, niet vlak voor het slapengaan,… Praat met elkaar en toon interesse Gamen is niet per se een slechte zaak. Het kan leerrijk zijn. Kinderen kunnen er ook vaardigheden mee aanscherpen. Erg jonge kinderen genieten er vooral van om samen met hun ouders te spelen. Zo maak je ruimte voor interactie (vragen stellen, aanmoedigen, helpen bij het spel) en kan ook de link gelegd worden met het echte leven (wanneer was jij blij, verdrietig, welk diertje zie jij graag,…). Welke games mag mijn kind spelen? Bespreek welke games er mogen gespeeld worden en maak samen met je kind de keuzes. Veel games hebben is niet beter. Beperk de keuze. Sommige aspecten aan bepaalde games zorgen makkelijker voor overmatig gamen. Dat is o.a. het geval bij games met de volgende kenmerken: • de verbondenheid met andere gamers in een online game • de eindeloosheid van bepaalde games • het feit dat de gamer een eigen identiteit kan kiezen Maar ook de persoonlijke gevoeligheden van je kind kunnen een rol spelen, zoals de nood aan snelle kicks, neiging tot uitstellen, moeite hebben met sociale situaties,… Een oogje in het zeil Hou computer en spelconsole in de huiskamer. Zo kan je ongedwongen toezicht houden op het gamegedrag van je kind. Ook andere toestellen zoals draagbare spelcomputers, smartphone en tablets kunnen een vast plaatsje krijgen in de woonkamer.


Tijd voor wat anders: terug naar de echte wereld! Help je kind met het indelen van zijn/haar tijd. Leer hem of haar dat gamen daarin een gezonde plaats kan krijgen. Je kind kan zichzelf bijvoorbeeld belonen met iets leuks (zoals een game) als het schoolwerk gedaan is. Stimuleer je kind om plannen te maken met hun klasgenootjes en vrienden, laat vrienden uitnodigen (om ook andere activiteiten samen te doen dan gamen) en betrek kinderen zoveel mogelijk in leuke dingen of huishoudelijke activiteiten die je samen kan doen. Een paar tips: • Soms helpt het om samen met je kind een lijst te maken van dingen die jullie kunnen doen in de vrije tijd. “ Wat, waar en met wie”? Dat kan helpen (ook bij jongere kinderen) om ze op wat nieuwe ideeën te brengen. Denk creatief mee en verzin dingen om alleen te doen, met ouders en met andere kinderen! Denk aan gezelschapsspelletjes ,activiteiten als koken of bakken, helpen in de tuin of eventueel andere klusjes,… • Je kunt samen op zoek naar een hobby (sport, muziek, clubje). Veel clubs hebben inloopdagen of proeflessen zodat je kind ermee kan kennismaken. Of laat hem meegaan met vriendjes die een sport doen. Want sporten en bewegen is leuk en gezond! • Als je kind gezelschapsspellen leuk vindt, plan die dan regelmatig in. Zorg dat je er tijd voor vrij maakt. Niet alleen leuk voor je kind en iets anders dan de computer, maar ook goed voor jullie onderlinge band. • Zoek samen eens in de buurt naar plekken die wel leuk zijn voor de leeftijd van je kind (speeltuin, bibliotheek,…). • Probeer het uitnodigen van vriendjes te stimuleren en organiseer groepsspelletjes of andere leuke activiteiten (een doe-wandeling, speurtocht,…)


Nieuws voor ouders vanuit Bodymap

Peutertip Peuters moeten zo veel mogelijk met beide handen voelen en betasten. Laat je peuter zoveel mogelijk zelf op ontdekking gaan, bijvoorbeeld in de tuin, het bos, het park enz. Let enkel op dat het veilig blijft maar vuil maken is veilig :-) CreĂŤer voor je peuter een omgeving waar hij volop kan ontdekken, voorzie uitdagingen en een grote variatie aan materialen om te leren kennen door te betasten. Zo leert je peuter al doende wat hard, zacht, mals, scherp, prikt, nat, koud, warm, glibberig, bobbelig, kriebelend, plakkerig, buigzaam, breekbaar, scheurbaar, welk geluid het maakt.. Het ontdekken en betasten van materialen gaat altijd samen met specifieke geluiden. En deze geluiden hebben dan weer hun belangrijke invloed op de auditieve ontwikkeling. Door het hanteren en manipuleren van verschillende materialen worden de handen alsmaar sterker en soepeler om de latere pengreep ontspannen te kunnen maken.


Kleutertip Ook je kleuter heeft nog heel veel nood aan handengymnastiek die ze krijgen door volgende activiteiten: Kneden, boetseren, scheuren, grijptangen, parels rijgen, torens bouwen met kleinere blokjes, steeknagels, enz Voor de grotere kleuters kunnen we iets fijner gaan werken door volgende materialen aan te bieden: tolletjes, pincetten, druppeltellers, vlechten, knikkeren, wasknijpers, vingerpopjes, vingerspelletjes met keukenelastiek,.. Een pengreep leer je niet aan, maar een pengreep groeit vanuit de ontwikkeling als je alle stapjes mag ondernemen.


Menu van de maand

Profile for Don Boscoschool

Flapje december  

Flapje december  

Advertisement