__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Pomlad

2013


Radi posegate po domači in ekološko pridelani hrani? Ste ljubiteljski pridelovalec zelenjave in dišavnic? Imate radi buče?

Savlje 90a, 1000 Ljubljana Tel.:01-58-000-57 Fax:01-58-000-59 KONTAKT KONTAKT Mobilni telefon: 041 353 846 ZELENI HIT D.O.O. (ZA B2B) KMETIJA AVŠIČ (zainljubiteljske pridelovalce) 041 823 505 Savlje 90a, SI-1000 Ljubljana C.info@zelenihit.si Urške Zatlerjeve 1, SI-1000 Ljubljana (Savlje) E-mail: www.zelenihit.si T: +386 1 58 00 058, F: +386 1 58 00 059 M: +386 41 794 624

M: +386 41 353 846 E: info@zelenihit.si

Delovni čas: od ponedeljka do petka med 7.00 in 15.00 uro

E: ursa.steiner@zelenihit.si

Delovni čas: od torka do petka med 12.00 in 17.00 uro sobota med 8.00 in 12.00 uro


LINK

PRODAJALNA AJDOVŠČINA GORIŠKA CESTA 27, AJDOVŠČINA TEL.:05/ 366 30 83 PRODAJALNA NOVA GORICA DELPINOVA 18B, NOVA GORICA TEL.: 059 033 299 KRISTAL QLANDIA NOVO MESTO OTOŠKA CESTA 5, NOVO MESTO TEL.: 059 055 116

PRODAJALNA KOČEVJE TRG ZBORA ODPOSLANCEV 20, KOČEVJE TEL.: 01/ 895 01 90

PRODAJALNA IDRIJA MESTNI TRG 4, IDRIJA TEL.: 05/ 377 11 14

PRODAJALNA POSTOJNA NOVI TRG 7A, POSTOJNA TEL.: 05/ 720 38 55

PRODAJANA DOMŽALE MESTNI TRG 1, DOMŽALE TEL.: 01/ 721 25 72

PRODAJALNA RENČE LUKEŽIČI 45, RENČE TEL.: 05/ 335 15 55

WWW.KRISTALDOO.SI pomlad 2013

3


Uvodnik Po letošnji pomladi hrepenimo že vsi. Čakamo na sončne žarke, da bodo stalili sneg in posušili zemljo, čakamo na prebujanje okolice, na prvo brstenje, na cvetoča drevesa, da nas novo življenje v naravi navdihne z optimizmom, da bomo vsi spremenili obstoječe stanje na bolje. V prijetno zadovoljstvo nam je, da smo prvi korak k odpiranju navzven, delavnico – tema je bila fotografija – res izvedli. Klemenove vtise o njej najdete čisto na koncu revije, skupaj s povezami na bloge udeležencev – obilo zabavnega branja. Priporočam. Vesela sem, da smo pomladno številko ustvarjali v večjem krogu sodelavcev kot prejšnje in tako obstoječe stanje spremenili na bolje. Več nas je, bolj zabavno je. Ideje se krešejo, fotografiranja so naporna in obenem tako zelo zabavna. Težko je, ko se odpraviš fotografirat po zasneženih cestah, ko te vsi opozarjajo, da pot ni najbolj varna in da boš namesto na foto seansi končala v cestnem jarku, a se z dobro organizacijo (lopata, odeja in termovka v avtu), optimizmom (prenehalo bo snežiti ob štirih zjutraj) in vztrajnostjo (60km/h na uro po avtocesti se daleč pride) vse dobro konča. Sredi snežnih metežev smo ob pomoči res velike količine cvetja pričarali pomlad in vam tako z veseljem prinašamo pomladne jedi, ponujamo postni jedilnik in predstavljamo hren kot kralja velikonočnih zajtrkov. Naša fotografiranja so kljub napornemu delu, iskanju najboljše postavitve, popravkov in tudi kakšnemu prepirčku iskriva, duhovita, ne manjka pa niti obveznega preizkušanja hrane in seveda druženja z zanimivimi ljudmi. Pripravili smo kopico preprostih idej za vaše vrtne projekte, recimo za mini domači zeliščni vrt v stanovanju. Spretne prste bodo razveselili naši projekti »naredi sam«, od barvanja pirhov do tkanja podstavkov. S prav posebnim veseljem vas vabim k branju portretov naših gostov: Napo pravi, da ga ni čez načrtovanje, kaj bomo vtaknili v lonec, Krasna ustvarja s reciklažo, Bratinov pa je estet v kuhinji in za fotografskim aparatom. Ustavili smo se tudi v reciklažnem centru in ugotovili, da je zakladnica zamisli, daril ali nostalgije. Srčno upam, da vam bo revija krajšala čas, in vas hkrati vabim,

da se nam oglasite, veseli bomo predlogov in idej.

PETRA SLAPAR

4

pomlad 2013


Ustvarjalci

PETRA SLAPAR Pomlad je sinonim za motiko, lopato, gnoj in semena, da lahko na začetku poletja uživamo prvo domačo solatko, redkvico in grah.

KLEMEN BRUMEC Prihaja čas, ko cvetijo rožice in dekleta oblečejo krila. Kanček tega razpoloženja smo vam poskusili pričarati v reviji, za drugi del pa bo treba počakati do poletne številke.

MATEJA DOBRAVEC Po zelo dolgi zimi je končno pred vrati pomlad, pravi čas, da dom osvežimo z doma izdelano dekoracijo – seveda ob pomoči nove pomladne številke Dom in stil.

JASNA SIMONETA Brstenje, ki dan za dnem ozeleni sive veje. Belo cvetje, ki razkošno prekrije češnje in rešeljiko. Pomlad je hkrati nežna in divja, navdih za življenje.

ANA BULAT Diši po pomladi in po sveže cvetočih rožah. Sliši se brstenje popkov in žvrgolenje ptic. Pripravim si čaj, se udobno namestim v tetin gugalnik in srkam to neskončno energijo.

SUZANA ŠLEBIR Barvita, cvetoča, vesela in dišeča … vse to je pomlad, ki smo jo za vas ujeli v tej reviji.

pomlad 2013

5


USTVARJALCI TINA CIPOT Pomlad vedno pričakujem nestrpna kot majhen otrok, krtek v meni me sili, da razmišljam, kje na vrtu bom kaj posadila, komaj čakam, da bodo na gredicah vzniknili »pirhi na palčkah«, meni tako ljubi tulipani. Ah, in še nasvet – nikoli ne delaj intervjuja s šefom kuharskega bloga na prazen želodec :).

TJAŠA BRAJDIH Lepo je, ko mrzle, sive zimske dni prekrije zelena pomladna preproga in nas topli sončni žarki nežno pobožajo po licih.

VESNA VOGRIN Rada imam pomlad, čas, ko se vsi prebujamo iz zimskega spanja, čas cvetenja, hrepenenja, ljubezni, čas slovanske boginje pomladi Vesne.

ALENKA HUDALES Ni lepšega kot plesti nove ideje nekje zunaj ob kavici, medtem ko te prvi sončni žarki nežno božajo, vse okoli tebe pa cveti. Pomlad je zakon!

VALENTINA VOVK Nova številka spletne revije Dom in stil nas bo v težko pričakovano pomlad pospremila z novimi trendi in svežimi zamislimi. Vzemite si čas zase in si v čajnem kotičku privoščite zdravilni zeleni čaj, naredite si prav poseben zeliščni vrt, zavihajte rokave in si specite okusno pecivo ali pa se lotite kakšnega od predlaganih DYI-jev. Predvsem pa, nasmejte se, pomlad je tu.

6

pomlad 2013

MOJCA POPELAR Čudim se bogastvu življenja, ki ga slutim, kako se porajaja pod snežno odejo, a se nam že razkriva v reviji.


Kazalo 8 10 11 16 23 29 33 35 38 41 43 50 52 56 60 63 69 73 83 91 103 105

Uredništvo priporoča Uredništvo priporoča – poroke Črte Intervju – Boštjan Napotnik Brunchi Naredi sam Šiviljski kotiček Čajni kotiček Ustvarjalni kotiček Naredi sam Korenček – od predjedi do sladice Reportaža Reciklirajmo Portret - Andreja Krašna Vrt v stanovanju Rožmarin – glavni junak Portret – Miha Bratina Vrt in vrtnarjenje Postne jedi Velika noč Zasnova vrta na otoku Foto delavnica

Petra Slapar urednica Bojan Težak oblikovanje Jasna Simoneta urednica italijanske izdaje Tea Mejak lektura Nina Perko trženje PKDV, SVETOVANJE, d.o.o. Web: www.dominstil.si Kontakt: info@dominstil.si marec 2013

pomlad 2013

7


Urednikova izbira 1. knjiga Ane Gradišnik, Z užitkom zaužita: sladica brez žita 2. Nakit Urške Habjan 3. Shranite spomine na prve mesece vašega otroka 4. Millo 5. Milo za drago 6. Made by Joel – kreativno otroško ustvarjanje 4

6

1 3

2

5

8

pomlad 2013


Izbrskali smo skupaj Poroke

1

1. Poročita se v naravi 2. Zahvalno darilo za svate – m m bonboni z napisom 3. Vabilo – visoki tisk Marko Drpić tipoRenesansa 4. Sol in poper – Kristal d.o.o. 5. Avto porišite namesto šopka 6. Pogrinjki z vazami Vesela hiša

4

6

5

2

3

pomlad 2013

9


Kako prenesti črte v hrano? Z jogurtovo zloženko in pesinimi širokimi rezanci.

Navodilo str. 32

Črte Ni pomembno, kako dolga je zima, za njo vedno pride pomlad. Pomladni sončni žarki in brsteče veje na drevesih in grmih nas spodbudijo k spreminjanju, čiščenju in osveževanju domov. S črtami v rožnati barvi smo polepšali lesen kuhinjski pribor, igračke za otroško sobo, naredili novo kuhinjsko desko, sami izdelali barvne bombažne vrvice.

Izdeluje, peče in stilira: Mateja Dobravec Fotografira: Klemen Brumec pomlad 2013

11


Zakaj bi bil kuhinjski pribor povsem obiÄ?ajen? Lahko je ... roza!

12

pomlad 2013


Navodilo str. 29

Pesini rezanci razvedrijo pogled na kro탑nik.

pomlad 2013

13


Navodilo str. 31

Nežna roza je lahko pika na i v otroški sobi.

14

pomlad 2013


Biskvit 3 jajca 3 žlice moke 3 žlice sladkorja žlička pecilnega praška

Jogurtova zloženka

Sladkor in jajca penasto zmešamo. Po žlicah dodajamo moko s pecilnim praškom. Testo zlijemo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v segreti pečici pri 200 °C 10–15 minut. Ko je testo pečeno, ga zvrnemo na delovno površino in odstranimo peki papir.

Krema: 500 ml stepene sladke smetane 1 navaden jogurt 300g pretlačenih sladkanih jagod 1 vrečka želatine

Smetano premešamo z jogurtom in jo razdelimo v dve posodi. V eno posodo dodamo žličko želatine in dobro premešamo. V drugo posodo dodamo 200 g pretlačenih jagod in preostalo želatino. Kremo napolnimo v vrečki za dresiranje. Z obročem za oblikovanje slaščic (jeklen okrogel modelček premera 7 cm in višine 5 cm) izrežemo krog biskvita in ga postavimo na dno modelčka. Nato kremo polnimo po plasteh, izmenično jogurtovo in jagodno kremo. Ko je modelček poln, ga pokrijemo s folijo in damo v hladilnik. Ko se krema strdi, obroč odstranimo s slaščice (najlažje tako, da ga segrejemo s plinskim gorilnikom ali vžigalnikom). Prelijemo s preostankom jagodne kaše. Če nimamo okroglega modelčka, lahko slaščico napolnimo v večji model in nato ohlajeno razrežemo na kocke. pomlad 2013

15


Intervju Boštjan Napotnik ORGANIZIRANA KUHARIJA PO PRINCIPU "NE GOVORI, NAREDI!"

»S fotkanjem jedi, ko so enkrat skuhane, se nimam veliko časa ukvarjati. Za mizo namreč na hrano lačno čaka moja družina,« pravi Boštjan Napotnik, kreativni direktor v agenciji Futura DDB, duša in srce bloga Kruh in vino (http://kruhinvino.com/), glavni preizkuševalec v Mladininem Konzumu, avtor knjige Kuhinja za prave moške, ki meni, da se je za dobro hrano vredno potruditi. Klepet o hrani z njim je pravi navdih, saj komaj čakaš na priložnost, da bi prijel kuhalnico v roke in še sam ustvaril nekaj za prste obliznit.

16

pomlad 2013


Blog živi že skoraj deset let. Od kod motivacija? Vsakemu, ki začne pisati blog, polagam na srce – če začneš, delaj, res delaj, ker je škoda, da vložiš veliko energije v to, da te začnejo spremljati, potem pa prepustiš vse skupaj pozabi. Tudi sam sem na začetku veliko objavljal, zdaj je objav nekoliko manj, a še živimo in še kuhamo. Ko vidiš, da se začnejo odzivi na tvoje pisanje, da ljudje prihajajo na tvoj blog sami od sebe in komentirajo, ti to da neko posebno energijo, te zagrabi, te motivira, da delaš, se razvijaš kot pisec, izpiliš fotografiranje … Gre za načelo »daj-dam«. Nekako se potem čutim tudi dolžnega, da nadaljujem, da vračam to energijo. Zakaj blog o hrani in kuhanju? Rad pišem, pa tudi kratka forma bloga mi je izredno simpatična. Prvi koncept, ki sem se ga lotil, je bil zelo odprt. Zanima me nogomet, ki ga sicer gledam, ne pa tudi igram, zanima me hip hop oziroma glasba nasploh, zanima me kuhanje, profesionalno tudi oglaševanje, pa potovanja in tuji kraji … Čez nekaj časa mi je prijatelj Peter Kreslin predlagal, da bi bilo bolje, če se držim ene teme, da »svaštarnica« pač ni dobra pot. No, sem pomislil, če bo pa ena tema, bo kuharija tista, ki jo lahko peljem. Po tolikih letih in priljubljenosti tvojih zapisov je bila knjiga verjetno naslednji logični korak. Sporočilo »moški, gremo v kuhinje, to je seksi, to je kul« je verjetno poskrbelo, da je veliko moških knjigo dobilo za darilo. Res so nekateri mislili, da bo to kuharica za moške, ki ne znajo kuhati … A sem se stvari lotil malo drugače. Tudi pri hrani mi je namreč najbolj zanimivo, če ima recept svojo zgodbo. Recimo, da bi rada skuhala nekaj iz brokolija. Klikaš po internetu in dobiš 150 tisoč zadetkov, če zožiš samo na slovenske strani, jih dobiš recimo petsto. Ampak mene v bistvu ne zanima recept za brokolijevo juho, zanima me, odnos, zanima me, zakaj … Zakaj bi nekaj tako skuhal, zakaj si tako naredil, kaj je zadaj, kaj ti pomeni ta brokolijeva juha … Ne gre torej samo za hrano. Ko sem pripravljal knjigo, nisem želel narediti samo zbirke najboljših receptov z bloga, pač pa sem jih postavil v kontekst, predstavil zgodbe pravih dedcev, ki dejansko kuhajo. Vsi gledamo številne kuharske oddaje, da že kar ponotranjimo občutek, kot da to sami počnemo, ali pa si rečemo: »To bom pa enkrat res naredil.« Namesto tega – dajmo nekaj narediti! Preizkušajmo, lotimo se reči!

www.kruhinvino.com

Kakšnih reči se lotevaš? Prijatelj mi je nekoč razlagal o kuharju na neki francoski televiziji, ki je dal smetano v kozarec za vlaganje, ga nekaj minut stresal in tako naredil maslo. Sicer sem vedel, da se maslo lahko naredi tako, da smetano pač tolčeš »čez mejo« in se potem začne izločati maslo, ampak da bi to naredil kar v kozarcu za vlaganje, resno?! Je bilo treba poskusiti! Če se maslo resnično da narediti tako, zakaj ga potem ne dela več ljudi? Ali pa denimo jogurt – segreješ mleko, ga malo pokuhaš, ohladiš, zamešaš noter žličko jogurta, naliješ v kozarce, daš v pečico s prižgano lučko, počakaš do jutra, ga zjutraj prestaviš v hladilnik in imaš več litrov jogurta, ki zdrži tudi do dva tedna. To so pozabljene prakse, ki se jih preprosto ne lotevamo. Zato sem si želel tudi ta princip vzpostaviti v knjigi – dajmo nekaj narediti! Kateri kuharski mojstri so vplivali na tvoje kuhanje? Mark Bittman, denimo. Je pisec bloga, sodeluje z New York Timesom, izdal je knjige How to Cook Everything, je minimalist in izredno poudarja enostavnost v kuhinji. Zanj bi lahko rekel, da je imel velik vpliv na moje razmišljanje, predvsem skozi vidik našega vsakodnevnega kuhanja doma. Zanimivo je recimo, da so bile pri Slovencih nune tiste, ki so nacijo učile kuhati. Sestra Marija Felicita Kalinšek je bila s svojo kuharico ena prvih, ki se je celostno lotila kuhe. Te njene bukle pa na žalost prevečkrat ostajajo nekje v zaprašenem kotu, ker mislimo, da gre za zgodbe iz starih časov. Pa jim s tem delamo krivico. pomlad 2013

17


Brez katerega pripomočka ne bi mogel v kuhinji? Nasploh rad raziskujem pripomočke in jih rad naštudiram do podrobnosti. Pred časom je bil to denimo plinski žar, ki smo si ga omislili doma, trenutno pa sem velik ljubitelj ekonom lonca. Sodobni ekonom lonci so zelo napredovali od tistih, ki se jih spomnimo iz otroštva in se jih drži slab sloves, kako so radi eksplodirali. Tak lonec je za kuhanje med tednom super stvar! Recimo skuhaš cel krompir, dodaš malo vode, zapreš lonec in v osmih minutah je kuhan. Lepo ga vzameš ven, daš malo na žar, če recimo pečeš zrezke ali kaj podobnega, in imaš hitro kosilo. Koliko časa se sicer kuha cel krompir – 45 minut? Sploh ne pomisliš, da bi ga med tednom kar tako naredil. Ali rižota – skuhana je v šestih minutah! Prepražiš čebulo, dodaš riž in ga še malo prepražiš, dodaš vodo, zapreš ekonom lonec, kuhaš šest minut, preliješ lonec z vodo, odpreš in samo še vmešaš, kar si posebej prepražil v ponvi, recimo gobe, zelenjavo ali kaj podobnega. To so »bližnjice«, ki ti prihranijo veliko časa, in še vedno lahko za svojo družino skuhaš dobro hrano.

Kako se lotevate kuhanja pri vas doma? Glede hrane smo predvsem zelo organizirani. Naš družinski sistem je tak, da dnevno kuhamo in skupaj tudi jemo. Če vsak dan sproti odpreš hladilnik in razmišljaš, kaj boš pa danes kuhal, po nepotrebnem porabiš veliko energije. Pri nas imamo tabelo, družinski tedenski načrt, v katero vpisujemo vse dejavnosti: glasbeno šolo, govorilne ure, balet, kaj imava zvečer morda z ženo planirano, in obenem tudi načrtujemo, kaj bomo tisti teden jedli. Druga tabela, ki jo imamo, so naše zaloge v zamrzovalniku. Ko imamo recimo možnost dobiti dobro meso, kupimo večje količine in jih zamrznemo. Če imaš take stvari zapisane, natanko veš, kaj imaš in kaj ne, načrtuješ lahko, kaj boš kuhal, predvidiš lahko, kako boš potem ostanke nečesa porabil naslednji dan. Načrtovanje je res super in ga toplo priporočam. Smiselno je ne le zaradi ekonomije časa, pač pa tudi obsega stroškov. Pri vas doma torej hrane ne mečete stran? Nikakor, oba z ženo sva vzgojena varčno in tako tudi živimo. Ostanke poskušamo vedno porabiti kako drugače. Recimo imaš ostanek pire krompirja in narediš njoke in jih zamrzneš. Nasploh lahko veliko stvari naredimo sami doma, s čimer prihranimo denar in izrabimo, kar imamo na voljo. Res pa je, da to pomeni nekaj več časovnega vložka in seveda energije. A zakaj bi denimo v trgovini kupovali napol narejene jedi, ki se potem sicer pogrejejo, a so tudi precej dražje, predvsem pa niti ne vemo, kaj je notri. Zakaj ne bi denimo kupili celega piščanca, ga razsekali, ga nekaj spekli za kosilo, kosti in podobne stvari pa z malo zelenjave skuhali, precedili in imeli odlično juho? So kakšni recepti, ki se jih ne bi upal lotiti? Mislim, da ne. Morda so včasih problematične sestavine, tudi aparature in tehnike. A me to ne ustavi, več kot da mi pač ne uspe, se ne more zgoditi. Morda so sladice tisti del kuhe, ki se jih res ne lotevam pogosto. Sladice so res umetnost, zelo je treba biti natančen, se držati recepta, ker je kemija sladkorjev in maščob izredno pomembna, ni toliko prostora za improvizacijo, poleg tega mora vse skupaj še lepo videti … Če recimo pica ni pravilne oblike, pač rečeš, da je rustikalna ali kaj podobnega … Pri sladici nimaš tega izgovora (smeh). Piše: Tina Cipot

18

pomlad 2013


pomlad 2013

19


www.kruhinvino.com

Skuhaj tudi ti

Bonus track: rap soup Reč je jako ajfohna za skuhat, še posebej če imaš v lasti (ali pa vsaj posesti) ekonom piskr (ali, da bomo slovnično pravilni: lonec za kuhanje pod pritiskom) — z drugimi besedami: to je una velka reč, ki je potisnjena v ta najbolj temen kot ta najbolj odročne kuhinjske omare … tako, zdaj pa gremo: za župo potrebujemo 5 ali 6 segmentov govejega repa (čirka tričetrt kile) 2 koren 2 čebula 2 stroka česna steblo zelene 2 lovorova lista koriander piment timijan 1 paradajz (ali tri centimetre mezge) olivc, sol, poper 2 dl beuga

v pisker vrni še rep, prilij vino in še dobrega pol litra oz. toliko vode, da bo meso prekrito ž njo … pisker zapri, počakaj, da se v njem ustvari pritisk, nato pa ogenj zmanjšaj na minimum in kuhaj dve uri … kose repa nato poberi iz župe, počakaj kakšne pol ure in nato z njih poberi meso – bodi picajzlast in s kosti izbezaj čimveč robe (in zavrzi žvarovno) … iz juhe vzemi lovor, ostanek pa fino zmelji s paličnim mešalnikom in po potrebi dosoli/dopopraj/razredči … koščke mesa vrni v župo in si zmagal, še posebej če vanjo vložiš še takole pripravljene knedlike: 1/4 kile kruha 2 jajci dober deci mleka timijan poper sol malo moke – za oblikovanje maslo, olivno olje

Rep za dve ali tri ure namoči v slano vodo (ali pa ga pol ure pusti pod tekočo vodo), nato kose dobro obriši in z njih potrimaj ta trd loj … v ekonompiskru segrej olivc in na njem z vseh strani opeci kose repa, nato jih deni na krožnik, v isti maščobi pa prepraži še na centimeter nakockano zelenjad … dodaj strt koriander, mleti piment, lovor, timijan, sol in poper,

kruh nareži na drobne kocke in ga, potresenega s timijanom, popraži na olivnem olju … prestavi ga v skledo, prilij mleko in stepeni jajci ter popopraj in posoli, nato pa vse vkup vmešaj v gladko, kompaktno, enotno mešanico … iz te nato – with a little help of a flour – oblikuj cmočke orehastih dimenzij, ki jih pred konzumacijo zlatorjavo/hrustljavo popeci na putru …

20

pomlad 2013


Lenn.si

pomlad 2013

21


Družina Sorta Kodreti 15 6222 Štanjel

vid.sorta@siol.net tel: 00386 5 769 0000 gsm: 00386 41 728 619

www.sorta.si

Lepo vabljeni v Kodrete, kjer boste spoznali posebnosti.

Za vas pripravimo: • poslovna srečanja • team – buildinge, • kosila in večerje • organizacijo poročnega slavja • razna praznovanja za večje ali manjše skupine.

Udobni apartmaji in sobe Restavracija


Stilira: Ana Bulat Fotografira: TjaĹĄa Brajdih

Brunchi

za zajtrk prepozno, za kosilo prezgodaj

LINK

Ĺ elinka pomlad 2013

23


LINK

Hladne rezine mariniranega junčjega mesa 24

pomlad 2013

na domačem radiču z oljčnim oljem, limono in oblanci domačega sira


Frtalja z domaÄ?o klobaso pomlad 2013

25


LINK

Kuhan krompir v srajčki z domačo skuto zelišči in popečeno kraško panceto

26

pomlad 2013


Pira s sušenim paradižnikom in brokolijem v sirovi košarici

pomlad 2013

27


Šelinka Zeleno (v primorskem narečju šelin) uporabljamo ponavadi le kot začimbo, vendar je zaradi svojih odvajalnih in protivnetnih lastnosti zelo primerna za pomladanske razstrupljevalne in shujševalne diete. Iz nje lahko pripravimo lahko juho, za katero bomo uporabili tako gomolj zelene in njene zeljnate dele. Juho lahko pospremimo z ocvrtimi listi zelene, namočenimi v rahlo osoljeno stepeno jajce. Frtalja z domačo klobaso Frtalja je klasična jajčna jed, ki lahko z malo spretnosti postane prava poslastica. Dovolj je, da razžvrkljanim jajcem dodamo sol in poper ter po potrebi nekaj mleka. Maso vlijemo v manjšo vročo ponev in mešamo, vse dokler ni spodaj pečena. Tako da bo frtalja ohranila rahlo sredico. Kuhan krompir v srajčki z domačo skuto, zelišči in popečeno kraško panceto Zelišča nas zaradi svojih lastnosti poživljajo in jedi obogatijo z aromami, ne da bi bilo treba dodajati sol. Poskusimo lahko z različnimi mešanicami ali pa se odločimo za eno samo zelišče po svojem okusu. Hladne rezine mariniranega junčjega mesa na domačem radiču z oljčnim oljem, limono in oblanci domačega sira. Preprosta jed, ki jo pospremimo z domačim radičem, skromno zelenjavo z vrta, ki nas do pomladi oskrbuje s pomembnimi hranili. Pira s sušenim paradižnikom in brokolijem v sirovi košarici Sušeni paradižniki nosijo v sebi poletno sonce – naužijejo se ga med rastjo in zorenjem, predajajo se mu med sušenjem. Nato jih shranimo v olje, kjer počakajo do zime. Dodajamo jih omakam in testeninam, ki z njimi dobijo okus po poletju. Tokrat smo jih uporabili za piro, ki sta se ji pridružila brokoli in pečen parmezan.

jedi so pripravili v Hiši posebne Sorte, Kodreti

28

pomlad 2013


Naredi sam

Lesena deska Izdeluje in fotografira: Mateja Dobravec

Potrebujemo: • • • • • •

kos lepljenega lesa akrilne barve lak brusni papir maskirni trak žago

Na desko zarišemo obliko kuhinjske deske ter jo z žago izrežemo, pobrusimo in izvrtamo luknjo v ročaj. Pobarvamo jo z redko črno barvo in jo tako postaramo. Nato jo pobarvamo z gosto belo barvo, ko se barva posuši, pobrusimo robove. Z maskirnim trakom zaščitimo desko in pobarvamo še črte. Zbrusimo in pobarvamo z mat lakom. Če jo bomo uporabljali v kuhinji, moramo izbrati nestrupene barve.

pomlad 2013

29


Vrvica Naredi sam Za izdelavo pisane bombažne vrvice potrebujemo belo in barvasto prejo. Odrežemo jo na enako dolžino. Barvni vrvici prepolovimo število nitk. Vrvici zvežemo na enem koncu ter jo zvijamo, pomagamo si tako, da jo zavežemo na kljuko ali si poiščemo pomočnika. Ko je vrvica dobro zvita, konca združimo in poravnamo, da se po vsej dolžini preplete enakomerno.

30

pomlad 2013


Slika za otroško sobo Potrebujemo: • • • • •

platno 20 x 20 cm (ali leseno deščico) akrilne barve otroške igračke lepilo maskirni trak

Naredi sam Platno prebarvamo v želeno barvo ter ob pomoči maskirnega traku naredimo črte. Igračke prebarvamo z akrilnimi barvami. Prilepimo jih na platno, najhitreje z vročim lepilom. Če smo uporabili deščico, na zadnji strani še izvrtamo luknjo za obešanje ali prilepimo kljukico za obešanje.

pomlad 2013

31


Reciklirane škatlice Naredi sam Potrebujemo: • • • • •

Embalažo odrežemo in očistimo. Blago odrežemo tako, da bo ustrezalo velikosti zunanje površine embalaže. S čopičem nanesemo lepilo, prilepimo blago in ga še enkrat celega premažemo z lepilom. Lepilo naj se dobro posuši. Letvice narežemo na velikost stranic embalaže, lahko jih prebarvamo z akrilno barvo. Prilepimo jih z lepilom za les.

32

pomlad 2013

očiščeno embalažo soka, mleka blago lepilo za les lesene letvice čopič


Izdeluje: Šivilja in the house Fotografira: Klemen Brumec

LINK

Šiviljski kotiček Pripravili smo rešitev za šiviljski kotiček. Pripomočke pospravimo na steno v lično zašit in oblikovan nosilec iz blaga – tako bodo vedno na dosegu roke. Šiviljski kotiček popestri dolgočasno steno, rešitev pa je primerna tudi za majhna stanovanja. pomlad 2013

33


Navodilo str. 41

34

pomlad 2013


Stilirajo: Alenka Hudales, Vesna Vogrin in Valentina Vovk Fotografira: Klemen Brumec

LINK

Čajni kotiček Naš čajni kotiček smo opremili s pobarvano paleto in blazinami. V čudovite skodelice bomo nalili čaj ter si privoščili trenutek spokojnosti, sami ali v družbi.

pomlad 2013

35


LINK

LINK

Tiho sedi, ne poÄ?ni ni. Ko pride pomlad, trava zraste sama od sebe. Zen pregovor

36

pomlad 2013


Ideja: blazine lahko porišetin jim dodajte osebno noto.

LINK

pomlad 2013

37


Kotiček za ustvarjanje Kako lično razporediti svoje ustvarjalne pripomočke, da so vedno na mestu? Prebarvali smo lesene škatlo, jo oblepili washi tapom in vanjo razporedili ustvarjalne pripomočke. Lažje je ustvarjati v kotičku, ki nas navdihuje s svojo kreativno podobo.

Ustvarja: Suzana Šlebir Fotografira: Klemen Brumec

38

pomlad 2013


pomlad 2013

39


velik aizbira blaga in pripomočkov ustvarjalni tečaji in delavnice lastni izdelki

Šivilja in the house je prvi pravi quilt shop pri nas - specializirana za patchwork in ostalo kreativno šivanje.

Trubarjeva 48, Ljubljana 10h do 19h pon do pet 10h do 13h sob T: 05 99 20 144 M: 051 754 766 in 041 638 838 email: siviljainthehouse@gmail.com FaceBook

40

pomlad 2013


Pomladni tulipani Naredi sam

Potrebujemo: • • • • • • • •

blago za cvet – pravokotnik velikosti 15 cm x 20 cm blago za list – 2x pravokotnik 12 cm x 25 cm polnilo za list – pravokotnik 12 cm x 25 cm leseno palico nekaj polnila v kosmih sivko leseno perlico sukance ustreznih barv

List

Iz tršega kartona izdelamo kroj lista. Blago za list položimo z licem na lice in očrtamo kroj. Pod blago položimo polnilo ter ga z krajšimi šivi obšijemo po očrtani liniji. Na spodnjem delu lista pustimo odprtino za obračanje. Obrežemo odvečno blago in polnilo približno 0,5 cm od šiva. V dodatek za šiv naredimo nekaj zarez in odrežemo vrh lista, da bo list pri obračanju pridobil želeno obliko. List obrnemo, polikamo ter ga okrasno prešijemo. Na palico ga pritrdimo z nekaj ročnimi šivi tako, da se ji tesno prilega.

Cvet

Blago za cvet prepognemo po širini ter zašijemo stranico. Na spodnji rob cveta nanizamo sukanec, vstavimo palico ter ga pritrdimo. Da se cvet čvrsto prilega palici, sukanec nekajkrat ovijemo okoli nje. Cvet napolnimo s polnilom v kosmih, ki smo mu dodali nekaj posušene sivke. Zgornji rob cvetu zapognemo za približno 1 cm. Z nekaj ročnimi šivi izdelamo obliko tulipana tako, da povežemo po dve nasprotni stranici. Na sredino cvetu prišijemo še leseno perlico. ustvarja: Šivlja in the House Fotografira: Klemen Brumec

pomlad 2013

41


Ustvarjamo z gumbi

Ustvarja in fotografira Tjaša Brajdih

LINK

42

pomlad 2013


Korenček

Kuha, stilira in fotografira Ana Bulat

od predjedi do sladice

LINK

Korenčkova juha s pomarančo pomlad 2013

43


KorenÄ?kova pita

44

pomlad 2013


Solata s fižolom in korenčkom 1 korenje 110 g kuhanega adzuki fižola (ali kateregakoli drugega) 30 g feta sira 2 pesti rukole sezam Za preliv: 2 žlici olivnega olja 2 žlici limetinega soka sol poper Korenje narežemo na drobne koščke ali nastrgamo s strgalom. V posodi ga zmešamo z fižolom, nadrobljenim feta sirom in rukolo. Čez prelijemo preliv, še enkrat premešamo in postrežemo. Po želji posujemo z malce sezama.

pomlad 2013

45


Korenčkovi polpeti potrebujemo 5 naribanih korenčkov (pribl. 240 g) ½ –1 žličke česna v prahu 1 žlička sesekljanega peteršilja 2 žlici moke 1 por 1 jajce sol 1 žlica lanenega semena Korenje naribamo, por drobno nasekljamo. V posodi zmešamo korenje, česen v prahu, peteršilj, por, laneno seme, sol in moko. Dodamo jajce in dobro premešamo. Maso pustimo stati dobrih 5–10 minut. Po potrebi lahko dodamo še malce moke. Naredimo polpetke premera približno 5 cm. Na vroči ponvi polpete na kokosovem maslu na vsaki strani popečemo po dobri 2 minuti. Za omako zmešamo malce grškega jogurta, limetin ali limonin sok, sol in poper. Postrežemo zraven polpetov.

Pečen glaziran korenček potrebujemo 4 veliki korenčki 1 žlička nasekljanega rožmarina 2 žlici olivnega olja 1 žlica gorčice v zrnu 1 žlica limoninega soka 1 žlica agavinega sirupa Korenje operemo in po dolgem prerežemo na pol. Če je debelejše, ga prerežemo na štiri dele. V posodici zmešamo nasekljan rožmarin, olivno olje, gorčico v zrnu, limonin sok in agavin sirup. Pripravljeno marinado polijemo čez korenčke in z rokami dobro premešamo. Naložimo jih v pekač ali na peki papir in pri 175 °C pečemo do mehkega, približno 25 minut.

Korenčkovi polpeti

46

pomlad 2013


PeÄ?en glaziran korenÄ?ek pomlad 2013

47


Torta tete Pavle

48

pomlad 2013


Recepti Korenčkova pita Testo: 200 g moke (100 g pirine, 100 g navadne) 110 g masla 3 žlice vode 1 žlička suhega timijana 2 ščepa soli V posodi zmešamo moko, maslo, vodo, timijan in sol ter zgnetemo v testo. Sploščimo ga v disk in ga damo počivat na hladno za dobro uro. nadev: 5–6 velikih korenčkov 8 listov blitve 1 čebula 1 žlica sojine omake 300 g rikote 4 žlice grškega jogurta 4 žlice nestepene sladke smetane 2 jajci sol poper 40 g naribanega parmezana peteršilj (po želji) Za nadev naribamo korenje, blitvo drobno sesekljamo. Čebulo nasekljamo na drobne koščke. V ponvi na kokosovem maslu na kratko prepražimo čebulo, dodamo korenje, blitvo in sojino omako. Pražimo par minutk ter postavimo na stran. V posebni posodi zmešamo rikoto, grški jogurt, sladko smetano, parmezan in jaci. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Pečico ogrejemo na 175 °C. Spočito testo razvaljamo, ga položimo v pekač in malce prepikamo po dnu. Nadevamo s pripravljeno zelenjavo in čez polijemo jajčno zmes. Pečemo približno 45–50 minut pri 175 °C. Ponudimo toplo.

Torta tete Pavle (premer 24 cm) 250 g moke 4 cela jajca 170 g sladkorja 2 dl olja 1 žlička cimeta 1 žlička jedilne sode 1 žlička pecilnega praška 3 večji naribani korenčki vaniljev sladkor sirup za sočenje: malo vode ali mleka zmešamo s sladkorjem Za kremo: 2 x 250 g pretlačene skute, vaniljev sladkor, 100 g sladkorja v prahu. Ločimo rumenjake od beljakov (beljake prihranimo za sneg). Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Zmanjšamo hitrost in med rahlim mešanjem dodamo olje, nariban korenček in cimet. Premešamo. Dodamo še moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono. Na koncu narahlo vmešamo še stepeni sneg beljakov. Vse vlijemo v pomaščen pekač, ki smo ga prej posuli z drobtinami, da se testo ne prime preveč. Pečemo pri 180 °C približno 50 minut. Po 30 minutah pečenja pokrijemo torto s folijo, da po vrhu ne bo preveč rjava. Ali je pečena, preverimo tako, da v sredino zapičimo ozek nož ali zobotrebec, ki mora biti suh. Pečen biskvit popolnoma ohladimo, ga prerežemo, spodnji del najprej nasočimo s sirupom, nadevamo s skutno kremo in pokrijemo z nasočenim zgornjim delom. Preostanek kreme namažemo po vsej površini torte ali pa po vrhu z dresirno vrečko naredimo rožice. Za kremo zmešamo skupaj skuto, vaniljev sladkor in sladkor v prahu. Ne mešamo preveč, da se krema ne utekočini. * Torta je še boljša, če en dan stoji v hladilniku.

Korenčkova juha s pomarančo 500 g narezanega korenja 600 g zelenjavne osnove ali navadne vode 1 bela čebula kokosovo olje sok ene sladke pomaranče (0,5 dl) 1–2 vejici timijana kokosovo mleko ali sladka smetana V kozici na kokosovem olju prepražimo drobno nasekljano čebulo in 2 vejici timijana (lahko uporabimo tudi suhi timijan), toliko, da čebula malce postekleni. Dodamo narezan korenček, dušimo še dobri 2–3 minuti in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo dokler korenček ni mehak. Kuhano juho prelijemo v mešalnik in spasiramo. Ker bo precej gosta, lahko takrat dodamo še 1 dl vode. Prilijemo še sok sladke pomaranče in dobro premešamo. Po potrebi prelijemo nazaj v lonec in pogrejemo. Še vročo nalijemo na krožnike, postrežemo z malce sladke smetane ali kokosovega mleka in koščkom popečenega kruha. pomlad 2013

49


Reciklažni center NOVE ZGODBE ZA RABLJENE PREDMETE

Kaj vse je mogoče najti v naših domovih, na podstrehah, v garažah in shrambah – pohištvo, igrače, predmete, ki so bili nekoč del našega življenja, potem pa smo jih zamenjali z novimi in jih potisnili v pozabo. Pa veste, kako pravijo – kar je za nekoga šara in odpadek, je lahko za drugega zaklad. Predmeti, ki še imajo uporabno vrednost, drobni predmeti, ki potrebujejo le nekaj čiščenja in že dobijo nov sijaj, kosi pohištva, ki jih je treba očistiti in renovirati, aparati, ki jih je treba le malce popraviti, priložnost za novo življenje dobivajo v Centrih za ponovno uporabo (CPU). Obiskovalci se v CPU velikokrat znajdejo iz radovednosti, malce pokukajo, kaj vse se skriva v njem, nemalokrat se ob sprehajanju med natrpanimi poličkami nostalgično spominjajo nekih minulih časov … Morda pomislijo, da je lonček z modro črto natanko tak kot tisti, iz katerega so pili belo kavo pri babici, ali kako ljubek je tisti čajnik z drobnimi rožicami, morda, da bi jim tista bela zavesa z obrobo prišla prav v spalnici. Tako mimogrede kaj kupijo ali celo izbrskajo kakšno prav simpatično darilo, denimo petdeset let staro knjigo za prijateljevega abrahama.

50

pomlad 2013

Piše: Tina Cipot Fotografira: Klemen Brumec


Vse več pa je obiskovalcev, ki natančno vedo, kaj iščejo. Med navidez odpadnimi predmeti strokovno podkovane oči tako kdaj najdejo starinske kose večje vrednosti ali celo zbirateljske primerke, nemalokateri obiskovalec pa tja pride zato, ker bi rad našel kose, s katerimi bi poceni (a še vedno funkcionalno) opremil svoj dom. V centrih je namreč mogoče najti pohištvo, popravljeno in obnovljeno za denarnici simpatično ceno, otroško opremo, vozičke, posteljice, stajice za nekaj deset evrov, aparate, kot so opekači ali mikrovalovne pečice, ki popravljeni čakajo na novega lastnika, knjige, posode, in še in še … Center ponovne uporabe ni le novo življenje za predmete, ponuja tudi novo priložnost za ljudi. Tudi v tujini se je vzpostavilo načelo delovanja centrov kot dejavnosti socialnega podjetništva, kar pomeni, da ponujajo zaposlitev in usposabljanje za ljudi iz ranljivih skupin prebivalstva (težje zaposljivi ljudje, invalidi). Pravijo, da se moramo tudi od predmetov kdaj posloviti in jih zamenjati z drugimi, že zato, da v svoje življenje spustimo novo energijo. A preden gremo kupit nekaj novega, pomislimo, ali bi morda novo zgodbo pisali z rabljenim predmetom.

Projekt Use Reuse V Sloveniji so trenutno štirje CPU – v Rogaški Slatini, Vojniku, Velenju in Tepanjah – ki delujejo pod okriljem socialnega podjetja EKO TCE. Marca naj bi svoja vrata v okviru podjetja Snaga odprl podoben center v Ljubljani, kotiček ponovne uporabe pa deluje tudi v Trebnjem. Vsi centri so združeni v projektu Use Reuse, ki ga financirata ESS in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, v njih pa potekajo tudi ustvarjalne delavnice, srečanja ustvarjalcev, predstavitve obrtniških spretnosti, predvsem pa imajo močan poudarek na ozaveščanju skupnosti o pomenu ponovne rabe predmetov za boljši jutri.

P.S.: Z menoj sta iz Centra za ponovno uporabo Rogaška Slatina šli dve kristalni skledici. Ena bo za bonbone, druga za prstane. Cena: 0,50 EUR za kos.

pomlad 2013

51


Posodice za shranjevanje

Posodice za shranjevanje

Naredi sam

Potrebujemo: plastenko, spajkalnik (ali pirograf), svečo, nož Plastenko odrežemo približno deset centimetrov od dna plastenke. Nad svečo ali vžigalnikom segrejemo zgornji rob, da se lepo zaviha navznoter. Plastenko okrasimo z luknjicami, ki smo jih naredili s spajkalnikom, še lepše in natančneje pa lahko vzorce v plastenko naredite s pirografom.

52

pomlad 2013


Ustvarja: Suzana Ĺ lebir Fotografira: Klemen Brumec pomlad 2013

53


54

pomlad 2013


Ladjice za gregorjevo Naredi sam Potrebujemo: • • • • • • •

tetrapak škarje akrilne barve in čopič leseno palčko košček blaga nitko lepilo

Odrežemo tetrapak na višini 6 cm, da dobimo trup. Embalažo potem upognemo ob straneh in dno potisnemo navzdol. Pobarvamo in okrasimo z luknjicami. V sredino z vročim lepilom pritrdimo leseno palčko – jambor. Dno poravnamo tako, da v trup položimo majhno gobico. Na jambor lahko privežemo tudi nitke ter nanje obesimo zastavice.

Ustvarja: Suzana Šlebir Fotografira: Klemen Brumec pomlad 2013

55


Portret

Piše: Tina Cipot

Andreja Krašna

Reciklažno ustvarjanje so navdihnile gore smeti, ki jih sodobna družba ustvarja in z njimi tudi ogroža okolje. »Čeprav sem se navadila na življenje v mestu, sem še vedno dekle s podeželja, ki ji je narava blizu in ki raje vidi zelenjavo ovito v plast zemlje kot v celofansko folijo.« Andreja opaža, da smo ljudje še vedno obremenjeni s predsodki, če je neka stvar reciklirana. »Nad zamislijo in izvedbo so navadno sicer navdušeni, vendar imam občutek, da jih misel, da bi na sebi nosili kos plastenke, le nekoliko plaši.« Ideje najde povsod, porodijo se celo sredi noči. »Preprosto zagledam potencial v nekem predmetu – včasih mi prigovarja barva, drugič oblika, tretjič material sam. Zgodba eko prstanov Krasna, ki so edina reciklirana stalnica v moji ponudbi nakita, se je začela tako, da sem nekoč stiskala zrak iz plastenke vode, ki naj bi romala v smeti – seveda med plastiko.« Ob pogledu na dno je opazila, kako zanimivo je videti. Naslednji trenutek je že imela v roki škarje in vžigalnik in nastala je prva plastična rožica. »Potem sem ugotovila, da so tudi pokrovčki plastenk zanimivi v svojih živo pisanih barvah… Idej v resnici nikoli ne zmanjka, samo odpreti se jim je treba. Včasih jih najdem tudi na internetu, vendar take kopiram samo za lastno uporabo. Pa še tem rada dodam kaj svojega. Sicer pa se mi ne zdi pošteno služiti na nečem, kar ni zraslo na mojem zelniku.« Želja, potreba po ustvarjanju jo spremlja že od malih nog pa tudi zametki reciklaže so se pojavili zelo zgodaj, pravi. »Vedno sem rada risala ali kaj oblikovala. Ko si otrok, brez svojega denarja, si toliko bolj iznajdljiv, iščeš materiale in ideje v stvareh, ki so okoli tebe. In to je v resnici bistvo recikliranja. Spomnim se, da sem še v srednji šoli delala vaze iz embalaže za mleko ali kozarcev za vlaganje, ki jih mama še vedno uporablja.« Čeprav ima kot prevajalka in mama polne roke dela, vedno najde čas tudi za to. Če ne drugače, ko gredo otroci spat. Morda morajo zaradi pomanjkanja časa nekateri projekti malce počakati, a temu pravi zorenje ideje, za katero bo čas prišel kdaj pozneje. Če Andrejo Krašna povprašate, kateri letni čas nanjo vpliva bolj ustvarjalno, pravi, da se z letnimi časi spreminja samo navdih. »Pozimi obožujem kvačkanje, ker je to tako toplo početje, pa 'peko' plastike in podobna opravila. Pomlad je idealna za nove ideje, čiščenje in prevetritve. Poletje in jesen pa sta odlična za nabiranje školjk, kamenčkov in listkov, ki jih ujamem v svoj vintage nakit. Tudi to je neke vrste reciklaža – reciklaža narave, namreč.«

56

pomlad 2013

Andreja Krašna zadnji dve leti pod blagovno znamko Krasna ustvarja nakit in kvačkane modne dodatke, ki sta njeni največji ustvarjalni ljubezni. Veliko kosov pa se rodi tudi z reciklažo, saj pravi, da je zanjo ustvarjanje z recikliranjem starih, »neuporabnih« stvari prav poseben izziv. »Nadgrajuje ga moje osebno zadoščenje, da sem naravo rešila pred vsaj kakim kosom smeti, z idejo pa morebiti navdihnila koga drugega in prispevala svoj drobec k splošni okoljski ozaveščenosti.«


Ustvarja: Andreja Krašna Fotografira: Klemen Brumec

Vrečka

Naredi sam

Potrebujemo: • staro bombažno majico iz džersija • ostanke raznobarvnega filca • škarje • sukanec • šivanko (ali šivalni stroj) • lepilo za tkanine • dobro voljo

Postopek izdelave nakupovalne vrečke iz stare majice: Oprani majici odrežemo rokave in po potrebi poglobimo ovratni izrez. Iz ostankov filca izrežemo kroge različnih velikosti (ali druge poljubne oblike) ter jih prilepimo ali prišijemo na obe strani torbe. Majico lahko okrasimo tudi s starimi gumbi, okrasnimi trakovi, perlicami itd. Bistvo reciklaže je, da uporabimo stvari, ki so nam na voljo. Uporabite domišljijo. Spodnji rob torbe na notranji strani ravno zašijemo. Uporabimo šivanko in sukanec ali pa šivalni stroj.

pomlad 2013

57


LINK

LINK

58

pomlad 2013


Čistila

POMLADANSKO ČIŠČENJE V STILU Ko pomladi posije sonce skozi okna v naše domove in osvetli kako packo več kot navadno, nas to požene v pomladansko čiščenje. Naj bo čiščenje s stilom. Z washi trakovi smo oblepili večino čistilnih pripomočkov. Iz rabljenih oblek smo sešili tudi krpo za brisanje prahu. Ideja: Na peki papir zarišite lik, ki ga želite ustvariti iz washi trakov. Nanj nalepite trakove, lik izrežite in ga previdno iz peki papirja odlepite v celoti. Nato ga prenesete in nalepite na želeno površino.

Ustvarja: Suzana Šlebir Fotografira: Klemen Brumec

pomlad 2013

59


Zelišča v košari pleteni iz bakrene žice

Ustvarja: Vesna Vogrin Fotografira: Klemen Brumec

60

pomlad 2013


Sveža zelišča na dosegu roke –

domači vrt smo postavili v izdolbeno deblo.

pomlad 2013

61


Na koncu pomladnega dne moraš imeti umazanijo za nohti.

62

pomlad 2013


Rožmarinovi piškoti z limeto GLAVNI JUNAK

LINK

pomlad 2013

63


Rožmarinovo

olje

Rožmarinova

sol

Z rožmarinom začinimo ovčetino, svinjino in divjačino, dodamo ga tudi med kuhanjem slanega krompirja.

Ustvarjata in stilirata: Ana Bulat, Tjaša Brajdih Fotografirajo: Ana Bulat, Tjaša Brajdih in Klemen Brumec

64

pomlad 2013


Ustvarjanje z rožmarinom Rožmarin je naš letošnji spomladanski trend. Ste vedeli, da so Grki verjeli, da so bogovi bolj navdušeni nad vencem iz rožmarina kot zlata? Rimljani so svoje hišne bogove krasili z venčki iz rožmarina. Nekoč je rožmarin cvetel tudi na oknih vsake slovenske domačije. Narisali smo ga na papir in skodelice ter izdelali prikupen pogrinjek.

Za risanje potrebujete papir, pisalo in skodelice. Rožmarinovo vejico smo prerisali na papir. Za poslikavo skodelice potrebujete vodoodporno pisalo, mi smo izbrali črn flomaster. Rožmarinova vejica na skodelici jw simpatična poživitev belega porcelana. Na skodelice lahko rišete tudi samo z alkoholnim flomastrom, ki pa se bo sčasoma zbrisal in lahko naslednjič skodelice porišete z drugim motivom. Če skodelice shranjujete na odprtih policah, boste svojo kuhinjo lepo popestrili. Navodilo za izdelavo rožmarinovega venčka najdete tu, skupaj z ilustracijo rožmarinove vejice in skodelicami je zanimiv okras. Med kuhinjske pripomočke smo umestili risbo. Hitro izvedljiva zamisel, morda tako na en mah okrasite kuhinjo ali pa se projekta lotite za konec tedna.

pomlad 2013

65


Rožmarin Rasti, rasti rožmarin, ti dekliški drag spomin. Rožmarin ima svoj duh, naj bo zelen al’ pa suh.

66

pomlad 2013


Recepti Rožmarinova sol

(za en majhen kozarček) 210 g grobe ali navadne soli 3–5 vejic rožmarina Rožmarin osmukamo in poljubno drobno sesekljamo ter zmešamo s soljo. Nadevamo v nepredušen kozarček. Vse sestavine lahko damo tudi v multipraktik in zmeljemo skupaj. Tako dobimo drobno mleto rožmarinovo sol.

Olivno olje z rožmarinom

Rožmarinovi piškoti z limeto 300 g moke (pol bele, pol pirine) 120 g sladkorja v prahu 1/3 žličke vinskega kamna ali pecilnega praška 2 žlički drobno nasekljanega svežega rožmarina 1 rumenjak 180 g masla lupinica bio limete in pol 2 žlici limetinega soka

olivno olje vejica, dve rožmarina

Moko zmešamo s sladkorjem v prahu in pecilnim praškom. Vmešamo drobno nasekljan rožmarin. Dodamo rumenjak, sok limete, lupinico limete in maslo. Zgnetemo gladko testo in ga damo počivat v hladilnik za dobro uro.

Rožmarin dobro operemo in ga popolnoma osušimo. Vejico rožmarina enkrat ali dvakrat z nožem malce pritisnemo ob leseno desko, ravno toliko, da spusti malce vonja. Položimo ga v višjo stekleničko in prilijemo olivno olje.

Ohlajeno testo razvaljamo, izrežemo poljubne piškote in pečemo pri 175 °C približno 9–11 minut, da dobijo zelo svetlo rjavorumeno barvo.

Zraven lahko dodamo tudi malce čilija, če ga imamo radi, česen ali kako mešanico drugih začimb.

Rožmarinov venček Potrebujemo:

• vejice rožmarina z lepimi vršički, • kovinski obroč za ogrodje (lahko ga izdelamo iz trše žice ali kupimo v trgovini s hobi materialom), • zeleno žico za pritrjevanje vejic na obroč, ki naj bo dovolj mehka, da lahko z njo delamo, • klešče.

Naredi sam

Najprej si narežemo manjše vejice rožmarina. Nato jih dajemo v kupčke na primer po tri, da zgostimo šopke, ki jih z žičko zvežemo skupaj in postopoma pritrjujemo na ogrodje obroča. Vsak nov šopek pritrdimo čez prejšnjega, da hkrati skrijemo žico na venčku. Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo okoli obroča. Na koncu še preverimo, ali je venček dovolj trdno oblikovan in enakomerno gost. V nasprotnem primeru lahko še kje dodamo kakšno vejico rožmarina in jo na diskretnem mestu pritrdimo z žičko.

pomlad 2013

67


Navihani dodatki za dom

Oblika, ki vodi vrača življenje zasnovano v Švici dokazano deluje izboljša okus vode

www.oblikenarave.si / www.facebook.com/oblikenarave / www.facebook.com/vodapomaga

68

pomlad 2013


Portret

HRANA JE ČISTA LJUBEZEN Absolvent arhitekture, fotograf in navdušen kuhar trdi, da pomanjkanje časa ne more biti izgovor za slabo ali »hitro« hrano. »So jedi, ki jih lahko pripraviš v zelo kratkem času. Nekaj špagetov, nanje daš malo olivnega olja, peperončina, česen …, in imaš izredno okusno jed na krožniku.« Hitra prehrana, instant rešitve in napol pripravljene jedi iz trgovine so običajno »začinjene« z vsemi mogočimi umetnimi dodatki, da sčasoma povsem izgubimo občutek za pravo hrano, za vse nianse okusov, meni. Sam ne bo šel po tej poti, to je povsem jasno. Fant preprosto obožuje dobro hrano!

Miha Bratina

Blizu so mu bogati, sočni okusi mediteranskega sveta, tudi francoske kulinarične poteze. A se ne boji niti izčiščenih ostrin japonske kuhinje. Predvsem pa poskuša ustvarjati iz domačih, lokalnih sestavin, brez nepotrebnega kompliciranja in hkrati nikoli brez kreativnosti. Po njegovem je najbolj fotogenična zelenjava. »Barve, plasti in detajli so taki, da le redko potrebujejo 'korekcijo' po fotografiranju.« Izredno lepo na fotografijah delujejo tudi različni detajli pripomočkov, ki jih uporablja: noži, kuhalnice, kuhinjske deske … Zelo jasno pove, da plastičnih desk preprosto ne prenese. »Saj vem, da so jih pred nekaj časa promovirali kot bolj higienične. Zato so se razširile po naših kuhinjah. Zdaj pa ugotavljajo, da so lesene boljše tudi iz tega vidika.«

LINK

Piše: Tina Cipot Fotografira: Miha Bratina

Najprej je bila ljubezen do ustvarjalnosti, oblik, fotografije. In do odlične hrane. Da o želji po kuhanju, ki jo je kazal že kot deček, ne govorimo. Vse te strasti združene v eno oblikujejo blog Miha Bratine (www. bratinov.si), mladega Primorca, ki takole za hobi ustvarja tudi svoje lastno vino, Bratinov. »To je moj otrok,« pravi, »nekaj za dušo in užitek.« pomlad 2013

69


Za blog je na začetku zgolj fotografiral jed, ki je izšla iz njegove kuhinje, in navrgel nekaj besed o priložnosti, ko je zavihtel kuhalnico, ter nekaj osnovnih smernic. Čeprav večino »govorjenja« še vedno opravijo izredno izčiščeni in detajlni posnetki jedi v nastajanju, zdaj skoraj vedno podrobneje zapiše tudi postopek. »Navsezadnje želim, da ljudje sami poskusijo ustvariti neko jed.« Čeprav se še vedno izogiba receptom in natančnim mericam sestavin. »Redko kuham po receptih, prepuščam se improvizaciji in eksperimentiranju. Rad ugotavljam, kaj gre skupaj in kaj ne. Če jed ne bo dobra, bom pač vedel za drugič!« Estetika in kuhanje sta mu bila položena v zibelko. Spomini na nonin kruh, skupni družinski obedi in seveda oče, ki mu je podaril občutek za dobre in lepe stvari, ga vseskozi zaznamujejo pri kulinaričnem ustvarjanju. »Verjetno imam prednost, da je znotraj širše družine Bratinovih vedno obstajala možnost, da si dobil recimo odlične domače mesnine pa zelenjavo, radi smo nabirali divje šparglje, gobe in podobno. Ko smo kuhali, je bil to pravi dogodek. Hrana je bila način preživljanja skupnega časa, ne zgolj nekaj, kar moraš dati vase.« Sicer opaža, da se mladi vse raje vračajo v kuhinjo. »Naše žure, ki so bili bolj v študentskem slogu, so zamenjala druženja ob dobri hrani. Malo kuhaš, se pogovarjaš, ustvarjaš in tako lahko nastane prav lep večer.« Ali kot je zapisal na svojem blogu: »Hrana je čista ljubezen. Je način življenja in druženja. Ob njej spoznavamo nove ljudi in se družimo s tistimi, ki jih poznamo že dolgo. Lahko je komplicirana ali preprosta, draga ali poceni. Pomembno je, da je iskrena.«

70

pomlad 2013


Blog

Klikni sem

Nabodala iz jagnjetine z mlado čebulo in zelišči Kosu jagnječjega stegna odstranimo kost, meso narežemo na večje kocke in posujemo s soljo, strtim črnim poprom, svežim rožmarinom, timijanom in pekočim pimentonom. Dodamo še malo olivnega olja in z rokami dobro premešamo. Meso nekaj časa pustimo v marinadi, nato pa ga nataknemo na palčke skupaj z rezinami mlade čebule in nabodala na hitro opečemo na žaru ali plošči. Pečene artičoke Artičokam odrežemo vrh in trdi del stebla ter odstranimo zunanje liste. Prerežemo jih na pol in na hitro blanširamo v kropu, nato pa jih posolimo in na hitro popečemo. Narezane artičoke pred kuhanjem vedno shranjujemo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok, da preprečimo oksidacijo. Krompir v ponvi z rožmarinom Izberemo malo manjše krompirje, jih olupimo in prerežemo na pol. Če uporabljamo mladi krompir, ga samo dobro zdrgnemo. V ponvi segrejemo malo olja, dodamo krompir in ga na srednjem ognju počasi pečemo, da se naredi lepa hrustljava skorjica z vseh strani. Pred koncem še solimo in dodamo rožmarin.

pomlad 2013

71


NARAVNO, UČINKOVITO, ZDRAVO!

ZA ZDRAV DOMAČ PRIDELEK!

pomlad 2013


Vrt in vrtnarjenje Zelišča v odsluženi leseni embalaži

Zeliščem, ki so na vrtu preraščala eno drugo in nam zasedala prostor, namenjen zelenjavi, smo vsakemu posebej namenili svoj prostor v odsluženi leseni embalaži, ki nam zdaj rabi kot korito. Vanjo smo na dno nasuli plast peska za drenažo. Korita smo napolnili z vrtno zemljo, ki smo ji dodali kompost. Zelišča smo izbirali glede na uporabnost, pomembni so nam bili tudi aromatičnost in seveda lep videz in obarvanost listov.

Piše: Mojca Popelar Fotografita: Mojca Popelar, Petra Slapar

pomlad 2013

73


Zelenjavno-zeliščne grede

Zelenjavno-zeliščne grede se zadnjih nekaj let pojavljajo

kot pogost element vrtnega oblikovanja. Estetski videz jim poudarjajo v različne oblike sestavljeni najrazličnejši materiali, kot so les, kamen, opeka. Grede so omejene, kar nam omogoča lažje vzdrževanje. Les deluje tudi kot izolator in ustvarja ugodno mikroklimo. Prehode med gredami posujemo s sekanci ali lubjem, tako so tla vedno primerno suha in urejena. Le vsako pomlad na novo dodamo sekance oz. lubje.

Nasvet: Iz palet lahko naredite klopco in mizo. Ne pozabite na ptičke.

74

pomlad 2013


Novo življenje

Obožujem pomlad kjerkoli. A če bi lahko izbirala, bi jo vedno pozdravila v vrtu. Ruth Stout

Fotografira: Klemen Brumec

pomlad 2013

75


Pomlad je spet tu. Svet je kot otrok, ki spoznava poezijo. Rainer Maria Rilke

76

pomlad 2013


pomlad 2013

77


Sajenje sadik Sajenje sadik vrtnin

Po letošnji dolgi zimi že težko čakamo na prvi pridelek z domačega vrta. Zelo pomembno je , da se zemlja dovolj ogreje (5 °C) in tudi primerno osuši (ko se več ne oprijema orodja). Gredico pripravimo tako, da jo prekopljemo, dodamo kompost z domačega vrta ali organsko gnojilo, ki ga dobimo v vrtnem centru. Izberemo močne in zdrave sadike, ki morajo biti čvrste z dobro koreninsko grudo – le take nam zagotavljajo zgoden in obilen pridelek. Sadike pred sajenjem dobro zalijemo in posadimo skupaj z zemeljsko grudo enako globoko, kot so rasle prej, le paradižnike in papriko posadimo globlje. Po sajenju sadike dobro zalijemo in jih pokrijemo z vrtno tkanino, da jih zaščitimo pred nizkimi temperaturami. Zanje skrbimo tako, da jih po potrebi zalivamo, odstranjujemo plevel in morebitne škodljivce.

78

pomlad 2013


Vezalke – izziv IZ VEZALK SMO STKALI PODSTAVEK ZA KOZAREC IN BROŠKO ZA LASE.

pomlad 2013

79


Broška Tjaša Brajdih Z izdelavo broške začnemo pri enem koncu vezalke in naredimo upogib, ki bo predstavljal cvetni list rože oz. broške, ter na sredini zašijemo skupaj. Postopek ponovimo tako, da naredimo nov upogib oz. cvetni list ter ga spet prišijemo na isto mesto, kjer smo prejšnjega. Cvetne liste upogibamo po občutku, da jih oblikujemo v krožno obliko. Vezalko upogibamo, dokler ne pridemo do njenega drugega konca. Konca vezalke lahko pustimo, da visita kot okras, če pa vam to ni všeč, ju lahko zapognete na zadnjo stran broške in zašijete.   Vzamemo belo vezalko in jo na enak način oblikujemo v rožno obliko ter sproti prišijemo na spodnjo obliko. Tako, rožica je izdelana. Za bolj dovršen zaključek lahko na sredino broške prišijemo nekaj okrasnih perlic in s tem tudi skrijemo šive. Broške lahko uporabimo kot dodatek na obleki, torbici, plašču, kapi, lahko pa jih prišijemo na obroč in nosimo kot modni okras v laseh.

LINK

80

pomlad 2013

Potrebujemo:

• vezalko (uporabila sem širšo črno vezalko dolžine 130 cm in tanjšo belo dolžine 90 cm), • sukanec in šivanko, • škarje • okrasne perle po želji.


LINK

Naredi sam

Podstavek Diana Šercer Stojanović Na okvirju zgoraj in spodaj približno 7 mm narazen in 5 mm od roba odmerimo in označimo mesta za žebljičke. Žebljičke pribijemo na približno 1 cm višine. En par vezalk sešijemo skupaj takoj za plastificiranima koncema, nato plastificirana konca odrežemo. En konec dolge vezalke z lepilnim trakom pritrdimo na zadnjo stran okvirja. Vezalko napeljemo izmenično gor in dol okrog žebljičkov. Ostanek vezalke z lepilnim trakom prilepimo na zadnjo stran okvirja. Eno od vezalk iz drugega para vdenemo v debelo šivanko (mi smo uporabili doma narejeno leseno šivanko) in začnemo pretikati med nitmi na okvir napeljane osnove. V vsaki naslednji vrsti pretikamo obratno: niti osnove, ki so bile v prejšnji vrsti spodaj, so zdaj zgoraj in obratno. Pri tem si pomagamo s pletilko. Vsako stkano vrsto s pletilko sproti potisnemo k prejšnji in s tem delo poravnamo. Tako nadaljujemo do konca. Ko se bližamo sredini, pazimo, da preveč ne zategujemo, da nam osnove ne potegne preveč skupaj. To bi izdelek deformiralo. Ko porabimo prvo vezalko, jo sešijemo z drugo, kot smo sešili prvi dve vezalki. Pri izdelavi zadnjih vrst si pomagamo s kvačko in prsti. Narejeni podstavek postopno snamemo z okvirja, ob snemanju s prsti stkemo še zadnjo vrsto. Podstavek poravnamo in lično zašijemo vse konce.

Potrebujemo:

• 2 para okroglih tankih vezalk, dolžine 180 cm • lesen okvir 15 x 15 cm • žeblje • kladivo • škarje • šivanko in sukanec • lepilni trak • ravnilo • pisalo • debelo pletilko in kvačko • debelo tapetniško šivanko pomlad 2013

81


82

pomlad 2013


Postne jedi LINK

Da so postne jedi dolgočasne? Kje ste pa to prebrali? Prinašamo vam predlog za odličen postni jedilnik, ob katerem bodo kimali z glavo še tako razvajeni jedci. Za nas so jih pripravili v gostilni Čubr, Križ pri Komendi.

Riše: Polona Pačnik pomlad 2013

83


www.gostilna-cubr.com

Razodetje okusov

Gostilna Čubr

torek ~ sobota 12.00 - 22.00 nedelja in ponedeljek zaprto 84

pomlad 2013

DC Studio

Miha Potočnik s.p., Križ 53, 1218 Komenda T: (01) 834 11 15 F: (01) 834 11 15 E: info@gostilna-cubr.com


Ĺ˝abji kraki s siljenim radiÄ?em

Stilira: Ana Bulat Fotografira: Klemen Brumec pomlad 2013

85


Pehtranova juha 86

pomlad 2013


Ribana kaĹĄa z jurÄ?ki in mladim sirom pomlad 2013

87


Žabji kraki s siljenim radičem

Žabje krake skuhamo v slani vodi. Ko se ohladijo, jim odstranimo koščice. Boljši okus imajo, če jih nekaj ur mariniramo v olju in česnu. Meso mariniranih žabjih krakov zmešamo z očiščenim siljenim radičem in polijemo z gorčično omako. Pripravimo jo iz olivnega olja, gorčice, soli, medu in limoninega soka. Na koncu jed obogatimo še s praženimi sesekljanimi lešniki.

Ribana kaša z jurčki in mladim sirom Pripravimo bolj trdo testo za rezance, ga naribamo v slan krop in skuhamo. Na olju popečemo narezane jurčke, bučke in mladi sir. Dodamo malo goveje juhe, smetano in kuhano odcejeno ribano kašo.

Pehtranova juha Na maslu svetlo prepražimo moko, zalijemo z govejo juho in dodamo pehtran ter nekaj listov peteršilja. Po kratkotrajnem kuhanju vse dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Kot jušni vložek uporabimo skutne žličnike. Skuto zmešamo z jajci, moko in soljo. Z dvema žlicama oblikujemo žličnike in jih dodamo vreli pehtranovi juhi.

Ocvrte kruhove rezine

Mlečni kruh narežemo na rezine in namočimo jih v mleku z dodatkom sladkorja in ruma. Nato jih pomočimo še v razžvrkljano jajce in ocvremo v vročem sončničnem olju. Vroče potresemo s kristalnim sladkorjem. 88

pomlad 2013


Kitke iz postrvi Postrvi očistimo in sfiliramo. File zarežemo dvakrat po dolžini in spletemo v kitko. Spečemo na olivnem olju ter dodamo kuhan krompir. pomlad 2013

89


90

pomlad 2013


Velika noč

Ustvarja: Suzana Šlebir Fotografira: Klemen Brumec

Velikonočno voščilnico izdelate iz pisanega papirja za

voščilnice, dodate silhueto zajčka, ki jo na voščilnico pritrdite s peno, tako da zajec odstopa od podlage, okrasite ga z majhno pentljo.

pomlad 2013

91


K8 dizajn, Sandra Pohole, s. p., Kovačeva ulica 8, 1380 Cerknica

www.k8dizajn.si

http://facebook.com/k8dizajn

sandra@k8dizajn.si

Srečno! sporoča prašiček, ki je postal prava maskota K8 dizajna. Saj res, česa si najbolj želimo v tej vedno bolj nori dirki skozi življenje? Trenutkov, ko vemo, da smo ljubljeni, da se bo vse dobro izteklo in ... da nam bo pri vsem skupaj pomagala še sreča. V vsaki od teh živalic intenzivnih barv in mehkih oblik je skrito nešteto toplih objemov roke, mehkih prstov, ki so zgnetli in do zadnje pikice skrbno, malodane čudežno natančno dodelali drobno prisrčno umetnino. Kaj lepšega!


Barvanje pirhov

LINK

s svilenim papirjem

Ustvarja: Suzana Ĺ lebir Fotografira: Klemen Brumec

pomlad 2013

93


Naredi sam Barvanje pirhov s svilenim papirjem Skuhana jajca še topla pobarvamo z listi svilnatega papirja tako, da košček papirja namočimo v vodo in z njim obarvamo jajce.

Naredi sam Vrečka za darila

Na bombažno darilno vrečko narišite obuvalo ter zašijte gumbnice. Skozi luknje potegnite pisane trakove in jih zavežite kot vezalke na čevljih. Vrečko lahko uporabite tudi kot velikonočno vrečko za darila, če v vaši družini gojite tradicijo obdarovanja v času velike noči.

94

pomlad 2013


pomlad 2013

95


Barvanje pirhov z rdečim zeljem Potrebujemo:

• 1,4 l vode • 3 žlice alkoholnega kisa • 450 g narezanega rdečega zelja

LINK

V dovolj veliki posodi zmešamo hladno vodo, kis in narezano zelje. Dodamo jajca. Ko so kuhana, jih pustimo v loncu vsaj še nekaj ur. Jaz sem jih pustila več kot 8 ur, sem pa prepričana, da barva deluje že prej.

Naredi sam

Piše, stilira in fotografira : Ana Bulat Rezultati so odvisni debeline in barve lupine. Jajca sem kuhala skupaj z zeljem in alkoholnim kisom, jih pustila, da se v loncu ohladijo, šla v službo in jih po dobrih 8–9 urah vzela ven. Barvno se je lestvica gibala od zelene do modre in nekaj vmes, modrozelene. Barva vsekakor ni toliko obstojna kot barva iz čebulnih olupkov, če recimo pride v stik z vodo, vam bo gotovo na dlaneh ostalo malce barve. Še en pomemben podatek: sama sem okoli jajc navezala čipke, prepričana, da bo rezultat imeniten. No, čipka je sicer ostala, ni pa tako, kot sem si zamislila. Pozneje sem jih nekaj naredila še z zelenjem in taščino nogavico :). S temi pa sem bila zelo zadovoljna.

96

pomlad 2013


pomlad 2013

97


Stilira: Ana Bulat Fotografira: Klemen Brumec

Hren

Kralj velikonoÄ?nega zajtrka

Mandeljnov hren pomlad 2013

99


Fi탑olov hren 100

pomlad 2013


Hren Zeleni hren Fižolov hren

Pretlači belega kuhanega fižola skozi sito, primešaj zraven olja, jesiha in nekoliko naribanega hrena, in daj ga h govedini.

Mandeljnov hren

Mešaj eno žlico moke in 3 ½ decilitre mleka na ognji, dokler ne vre, potem prideni 7 dekagramov olušenih in drobno stolčenih mandeljnov in malo sladkorja. Preden v skledo deneš, dobro vmešaj eno žlico hrena.

Zeleni hren

Zreži prav drobno zelene čebule, petršilja in drobnjaka, zarumeni vse v surovem maslu, prideni žemljinih dobrin in malo nastrganega hrena, zavri še malo, prilij dobre zelenjavne juhe, in potem naj se še eno uro kuha.

Pesin hren

Peso olupimo, na drobno narežemo in skuhamo do mehkega. Zraven naribamo hren in dodamo kis, olje in sol. Postrežete lahko naribano peso ali del hrena pretlačite. Recepte za pripravo hrenov smo našli v knjigi Slovenska kuharica, Magdalena Pleiweis, 1902 (za fižolov hren) ter v knjigi Nove Kuharske Bukve ali nauk najboljša in naimenitniša jedila brez posebnih stroškov pripravljati, 1886 (za Mandljev hren, zeleni hren) Poskusite - ne bo vam žal. Za nas so ji pripravili v gostilni Majolka, v Kamniku

pomlad 2013

101


Pesin hren 102

pomlad 2013


Zasnova vrta na otoku Piše: Ana Kunstelj

Ureditev vrta malo drugače ob pomoči arhitekta

Vrt je neločljiv del skoraj vsake hiše, je lastnikova vizitka in prvi vtis, ki ga pušča hiša v okolici. Biti mora predvsem oblikovan skladno z naravo hiše in se ujemati z okoliško krajino. Želja lastnika je bil skladen, urejen vrt, ki je lahko tudi malce nekonvencionalen, s pridihom divjine. Poleg upoštevanja okoliške krajine in njenih elementov pa ostaja izbira oblikovalskega sloga stvar lastnika. Naša praksa je že ustaljena, in sicer da vedno izrišemo dve ali tri idejne rešitve, lastnik pa si sam izbere tisto, ki mu je bližje. In izbral je slednjo…

pomlad 2013

103


Za zasaditev smo uporabili: • • • • • •

rožmarin, tamaris ali metliko, oljko mimozo, sivko albicijo lagestremijo gravilejo

LINK

Zasnova vrtne ureditve ter izbira materialov

Zasnova nove zunanje ureditve temelji na strogo premišljenih diagonalnih in pravilnih linijah znotraj meja, ki delujejo v kontrastu z divjo obkrožujočo naravo otoka. Izbira materialov in barvnih odtenkov sledi okoliški krajini: kamen v oranžnem, rdečkastem in zelenkastem podtonu nastopa v večini elementov zunanje opreme, kot sta tlak ali kamnit zidec. Naravni les se kot protiutež v kombinaciji s kamnom pojavi le v letni kuhinji in vrtni ograji. Barvit naravni kamen v podobi venecijanskega tlaku je predviden v pohodni površini.

Programska zasnova vrta

Potka tako deli vrt na večjo zeleno površino za športne igre, na prostor, namenjen solarni prhi, manjšo zeleno površino za ležanje ter sončenje, na letno kuhinjo, osenčeno teraso za obede ter srednje veliko zeleno površino za otroška igrala.

104

pomlad 2013


Foto delavnica

Obstaja mnogo načinov, kako za vikend zvabiti skupinico žensk v temno sobico, kjer jih imaš potem nekaj ur samo zase. Moja taktika je bila preverjena: obljubi jim piskre in rože! Če sem iskren, sem upal, da jih pride kakih pet, potem jih je bilo pa kar naenkrat deset in kmalu petnajst. Ulala, očitno se bo treba potruditi! In tako sem se par dni prej lotil brskanja po arhivu fotografij DiS … Prvi motiv, ki sem ga stisnil za domači slog, je bila kanglica. Ena taka pločevinasta, brez rožic, sredi smogaste Ljubljane. Tistega aparata ne uporabljam več, objektiv je svoj dom našel drugje, kanglica pa najbrž še vedno ždi na isti marmornati polici in čaka na boljše čase. Šibam dalje in nasmešek na usta mi zvabijo spomini na prve intervjuje, poskuse poravnanih kompozicij (oh, kako so se ponesrečili!) pa na cvetličarje in kokoši, palačinke pri Mateji, najboljši zrezek v Majeriji, vse sorte torte in tu in tam kako rožico. Ali sto. V treh letih in pol je bilo več kot tristo snemanj in težko je izluščiti fotke, ki predstavijo DiS v krajšem času. Veste, pri marsikateri sličici bi lahko povedal dolgo zgodbo in bi se skupaj nasmejali brezčasnim peripetijam, a kot običajno me bremzajo tudi v reviji (Je morda kdo mislil, da je na spletu neomejeno prostora? Ha!). Zato krenimo počasi nazaj k skupinici fletnih mladenk, ki so se tisto soboto zbrale v Kamniku, da bi videle mene. Pardon, rože! Priznam, nekaj sem jih že poznal, nekatere bi spoznal z

veseljem, Dejan in Gašper pa sta bila tam predvsem za moralno podporo (meni, da ne omagam). In smo začeli. No, pravzaprav je začela šefica, ki je ukradla dragocenih prvih pet minut, ko jim je še malo nerodno in poslušajo. Potem pa so se predstavile. Keramika, prtički, skodelice, mačke, hrana (o, njo si moram zapomniti!), razglednice, kvačke, črke in še in še enih reči, s katerimi sem se v preteklih letih že dodobra spoprijateljil. Mislim, da smo se vsi strinjali, da je lepo dati obraz zraven imena, bloga, napisa ali skodelice. Med krajšo predstavitvijo portala (tu so mnenja deljena; če govoriš, čas hitro mine, sicer pa se hitro lahko manifestirajo zehalni vzgibi) smo si ogledali kopico fotk in pripovedi, spoznali bajke in legende o cvetju, zbujali kulinarične skomine in si prepevali radostne pesmi (OK, mogoče ena od teh stvari ne drži povsem). Nato smo obedovanje zamenjali za obdelovanje, se podučili o čarobnosti računalniške postprodukcije, na primerih pogledali, kako graditi sceno in kako zasukati vazo, da je šopek videti čim lepše (stran jo daš). Poskusil sem pokazati prednosti sinhronizacije obdelave pri podobnih motivih in osvetlitvah. Pogosto imamo več posnetkov v enakih pogojih in drobni triki nam res olajšajo proces in prihranijo precej časa. Učili smo se, kako dobiti prave barve, poudariti kontraste, ohraniti svetle tone, umiriti šefico in kuharja, loviti najboljši kader in perspektivo ter se ob tem imeti neizmerno fino. pomlad 2013

105


106

pomlad 2013


Drugi del delavnice je bil praktično obarvan. Postavili smo nekaj scen, punce so prinesle svoje krasne izdelke, nato pa smo se trudili vse skupaj združiti v smiselno kompozicijo. V sproščenem ozračju so se ustvarjala nova poznanstva in utrjevala stara, kdaj je klepet celo zasenčil čisto resno delo (no, zdaj veste, zakaj je potem toliko snežilo!), a na koncu je nastala kopica prav luštnih slik. Včasih se zgodi, da dogajanje ubere neko svojo, nepričakovano pot. Delavnica, ki je bila sprva mišljena predvsem kot predstavitev fotografskega dela pri DiS, se je spontano prelevila v prikupno druženje. To je bil čas, ko sem se lahko umaknil v ozadje in le očarano spremljal, kako se pred mano oblikujejo nove ideje, izmenjavajo mnenja in sklepajo prijateljstva. Mislim, da je to največji dosežek naše delavnice.

Fotgrafirata: Tina Flego in Nina Krivec

Udeleženci fotografske delavnice in njihovi blogi Ana - http://www.cinnamonandthyme.com/ Anja, Kati, Katja - https://www.facebook.com/studio.oblique Diana - http://lepemalestvari.blogspot.com/ Jasna - http://www.casaetrend.it/ Nina - http://vsecno.blogspot.com/ Polona – http://frisnonovojutro.blogspot.com/ Sabina - https://www.facebook.com/bina.keramika Sonja - http://www.created-by-sonja.com/ Suzi - http://suzana-kii-kii.blogspot.com/ Tina - http://spranjca.blog.siol.net/ Tina - http://www.iskrice.eu/ Valentina - http://studiotrinajst.blogspot.com/ Vesna - http://sobazrazgledom.blogspot.com/

Hvala vsem, ki ste prišli!

LINK

Piše: Klemen Brumec

na novice za blogerje se prijavis tu pomlad 2013

107


Pogled od zgoraj

Pojdimo na izlet v Piran

Fotografira: Janez Kotar

108

pomlad 2013


TWINLENS

www.

fotografiranje otrok

poročna fotografija

Družinska fotografija

ustvarjalna fotografija

.si

Tu sem doma fotografije vašega doma, kot

jih še niste videli

akcija poslikajmo Slovenijo iz zraka

janez kotar PHOTOGRAPHY

več o akciji na: www.janezkotar.com www.facebook.com/JanezKotarPhotography


Se vidimo junija: • • • • • informacije in naročila: 01 83 10 653 oglasevanje@dominstil.si M: 041 752 214 T: 01 83 10 653

110

pomlad 2013

otroške igrače in zabave morje in pikniki sivka sejmi poletne preobrazbe

Profile for Home decor, DIY, Food

Dom in stil, pomlad 2013  

Pomladne jedi, postni jedilnik, intervju, portreta, reportaža in pomladne rožnate črte. Dekoracije, naredi sam, hrana, vrt in dom, vse to v...

Dom in stil, pomlad 2013  

Pomladne jedi, postni jedilnik, intervju, portreta, reportaža in pomladne rožnate črte. Dekoracije, naredi sam, hrana, vrt in dom, vse to v...

Profile for dominstil
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded