Bokrijk - Schooluitstappen 2022 - 12 tot 18 jaar

Page 1

MAAK HET ECHT MEE

SCHOOLUITSTAPPEN 2022 12 TOT 18 JAAR


EEN REIS DOOR DE TIJD IN BOKRIJK De tijden veranderen snel. Het leven in de klas evolueert jaar na jaar en maakt doorheen de decennia reusachtige sprongen. En terwijl de tijd vooruit gaat, tikt Bokrijk mee. We groeiden uit tot een museum vol beleving waar jong en oud zich kan uitleven in de wereld van ‘toen’. Tijdens een schooluitstap in Bokrijk lopen je leerlingen fysiek rond in een cursus geschiedenis. De verschillen en gelijkenissen met hun huidige leefwereld zetten hen aan om na te denken over de toekomst. Want door zelf te kijken en te doen, leren ze hoe ze het verleden kunnen gebruiken om die toekomst mee te bouwen. Igor Philtjens voorzitter vzw Het Domein Bokrijk, gedeputeerde

Dit doen ze via activiteiten en programma’s op maat van hun klasgroep, hun leeftijd en interesses. De ouderen ontdekken hoe tieners in de jaren '60 op café gingen, gingen shoppen of in hun slaapkamer meezongen met de Beatles. En alle jongeren zoeken zelf de grenzen op tussen leerrijk en amusant in een klassencompetitie, genaamd de Bokrijkrally, die hen 100 jaar terug in de tijd stuurt. Je leerlingen mogen weer samen ontdekken, leren en zich amuseren. De beleving van Bokrijk blijft nu dan ook meer dan ooit bij. Daar zorgen wij natuurlijk mee voor door ook rekening te houden met het heden. We treffen de nodige maatregelen voor een veilige uitstap en je kan tot 5 dagen voordien kosteloos je trip verplaatsen naar een ander moment indien de situatie binnen je school verandert. Bokrijk ligt altijd klaar om al je jongeren een onvergetelijke dag te bezorgen. Gisteren, vandaag en morgen. We danken je alvast voor het vertrouwen in Bokrijk en wensen je een ontspannen en leerzame uitstap toe.

OPENINGSUREN HET OPENLUCHTMUSEUM IS OPEN van zaterdag 2 april t.e.m. woensdag 2 november 2022, van dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 18u. Gesloten op maandag, uitgezonderd feestdagen en de maandagen in de paasvakantie, juli en augustus en de herfstvakantie.

2

Maak het echt mee in Bokrijk


OPENLUCHTMUSEUM 4 Museumdelen Atelierroutes Beleef@Bokrijk

4 6 8 12

PRAKTISCH

16

Maak het echt mee in Bokrijk

3


OPENLUCHTMUSEUM DE SIXTIES

4

Openluchtmuseum


Openluchtmuseum

5


4 MUSEUMDELEN 1

KEMPEN

VAKMANSCHAP VANDAAG, GISTEREN EN MORGEN Bier brouwen, brood bakken, textiel bewerken… Ontdek met je groep hoe vakmanschap met de tijd veranderde en hoe traditionele volksspelen een eigentijdse make-over kregen. Potje krulbollen, iemand? TIP: Kies de atelierroute die het best past bij je groep.

2

OOST- EN WESTVLAANDEREN

HERBRONNEN

Strek samen de benen tijdens een ontspannen wandeling door een prachtig cultuurlandschap. Met zicht op de vijvers in de omtrek. In de Schuur uit Oorderen ontdekken de jongeren het verhaal van een verdwenen polderdorp. TIP: Sla de handen in elkaar om je als groep te wagen aan de Bokrijkrally

3

HASPENGOUW

(BE)LEEFT

Rond het erf van Voeren kom je enkele Living History-acteurs tegen die je onderdompelen in het leven op het platteland van een eeuw geleden. Bezoek daarna zeker Het Duifhuis, onze mooi gerestaureerde museumboerderij, waar je historische rassen van varkens, geiten, eenden, kippen, schapen, boerenpaarden en ezels treft. TIP: Je bent nooit te oud om historische dierenrassen te ontdekken.

4

DE SIXTIES

RETRO

Verhalen en gebeurtenissen uit de jaren '60 komen tot leven in levensechte decors: van woonkamer tot jeugdkamer. Beeldschermen en multitouchtafels zorgen voor een onvergetelijke interactieve belevenis. TIP: De belevingsroute ‘Van hipster tot hippie’ dompelt je groep onder in de boeiende jaren '60.

6

Openluchtmuseum


3

1

2

4 Openluchtmuseum

7


ATELIERROUTES

Vakmanschap hands-on beleven? In onze atelierroutes volgt je groep een parcours dat inzicht geeft in het ambachtelijke productieproces en gaan de jongeren zelf aan de slag in het atelier. Leerrijk en resultaatgericht. Je kiest de atelierroute die het best bij je groep past zodat iedereen met een zelfgemaakt souvenir weer naar buiten loopt. Cool en handmade! ATELIERROUTE PRAKTISCH

• Locatie: speciaal ingerichte schuren

• Starttijden: 10 u. - 11.30 u. - 13 u. - 14.30 u.

• Duur: 1,5 u. in totaal, 45 min. interactieve route + 45 min. atelier. Enkel voor pottendraaien 1u atelier en 30 min. interactieve route

• Begeleiding: 1 begeleider voor je groep (route + atelier)

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25 per atelier, meerdere groepen tegelijk, 1 groep per atelier

• COVID19: de atelierbegeleiding verloopt volgens de COVID19-richtlijnen die nog van toepassing zijn.

8

Atelierroutes

• Taal: NL, andere talen op aanvraag


VAN GRAAN TOT BROOD ATELIER BROOD BAKKEN

POTSIERLIJK PLEZANT ATELIER POTJE DRAAIEN

Brood… het basisvoedsel voor de mens. Vanzelfsprekend, toch? Mis! Tijdens deze route ontdekken jongeren dat het vroeger anders was. Het brood lag niet bij de bakker klaar. Je moest er zelf voor aan de slag: zaaien, dorsen, malen… Een hele weg van graan tot brood, van het veld via de molen tot in de oven van de bakkerij. Je groep volgt het hele proces vanop de eerste rij.

Deze atelierroute begint met een atelier van 1 uur. Tijdens de route leren jongeren alles over de grondstoffen, het vakmanschap zelf en het dagelijks gebruik van aardewerk. Je groep ontdekt hoe en vanwaar aardewerk tot op het platteland geraakte en hoe mensen vroeger met eetgerei omgingen.

• Atelier: zelf aan de slag? Je groep doet niets liever! Als echte vakmannen experimenteren ze met de verschillende ingrediënten, kneden alles tot een zelfgekozen vorm en, de oven in. Hun versgebakken broodje gaat lekker mee naar huis. Genieten maar!

• Atelier: De jongeren nemen plaats aan een draaitafel: niet als dj, maar als pottendraaier! Ook voor de tweede en derde graad secundair blijkt het beheersen van deze oude techniek een serieuze uitdaging. Wie krijgt z’n potje recht, wie maakt een misbaksel van jewelste? Achteraf decoreren ze hun creatie tot het helemaal hun ding is.

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25 • Leeftijden: 12 - 18 jaar • Duur: 1,5 u.

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25 • Leeftijden: 12 - 18 jaar • Duur: 1,5 u.

Atelierroutes

9


LEDER VAN DIEREN ATELIER GELDBUIDEL MAKEN

KRIEBELIGE STOFFEN ATELIER DRAAGZAK PIMPEN

Vroeger waren dieren op de boerderij geen huisdieren, maar ‘nutsdieren’. De jongeren maken kennis met verdwenen producten en gebruiken. Van koeienmest in de stal tot de hond in het boterrad. Ook bij de slachting ging niets van het dier verloren: schapenbotjes werden bikkels om de tijd mee te verdrijven.

Materialen voor kleding kwamen vroeger van het land… of van het dier, zoals schapenwol. Mensen droegen deze kledij totdat ze tot op de draad versleten was. Stoffen werden met de hand gesponnen en geweven. Zonder de hedendaagse kleurstoffen zag het resultaat er helemaal anders uit. Voel en vergelijk maar eens met je eigen T-shirt of jeans. Kledij was functioneel. Vandaag kopen we iets omdat we het mooi vinden. En we kopen veel: kledij is een wegwerpartikel geworden. Iets om even bij stil te staan?

• Atelier: kies je eigen stuk leder en maak een geldbuidel, ideaal voor je zuurverdiende zakgeld, concert-en cinematickets of oortjes. Leer de gereedschappen van een echte lederbewerker én de kneepjes van het vak kennen!

• Atelier: hip naar de sportles of in stijl gaan shoppen? Ga met een katoenen draagzak aan de slag en maak er je eigen unieke sportzak of shoppingtas van. Experimenteer met tape en textielverf en ontwerp je eigen patroon.

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25

• Leeftijden: 12 - 18 jaar

• Leeftijden: 12 - 18 jaar

• Duur: 1,5 u.

• Duur: 1,5 u.

10

Atelierroutes


IK HOUD/T VAN JOU ATELIER VOGELHUIS TIMMEREN Zonder moderne apparatuur was van een boom een balk en van een balk een huis maken nog véél moeilijker dan nu. Tijdens de route bekijken de jongeren de werktuigen van vroeger van dichtbij. De groep maakt ook kennis met het gevaar van vuur en hoe men zich vroeger hiertegen beschermde.

• Atelier: hout, spijkers en een hamer. Meer is er niet nodig om eigenhandig aan de slag te gaan. De jongeren maken helemaal zelf een vogelvoederbakje uit hout. • Aantal deelnemers: min 15 - max 25 • Leeftijden: 12 - 18 jaar • Duur: 1,5 u.

Atelierroutes

11


BELEEF @ BOKRIJK

Bokrijk écht beleven? Dat doe je met de Beleef@Bokrijk-programma’s op maat van scholieren. Een enthousiaste begeleider neemt je mee op pad voor een interactief programma op maat van je groep, met de focus op actie en eigen inbreng. BELEEF@BOKRIJK PRAKTISCH

• Locatie: gespreid over de verschillende museumdelen • Duur: dit verschilt per programma, zie info bij de programma’s • Aantal deelnemers: min 15 - max 25. Meerdere groepen tegelijk mogelijk

12

Beleef@Bokrijk

• Starttijden: vrije keuze behalve voor 'De sixties' • Begeleiding: Door een ervaren gediplomeerde Bokrijkgids • Taal: NL, andere talen op aanvraag afhankelijk van het programma • COVID19: De begeleiding verloopt volgens de COVID19-richtlijnen die nog van toepassing zijn.


BOKRIJKRALLY De jongeren gaan in twee teams met elkaar in duel. Animator en organisator van dienst is een enthousiaste Bokrijkgids. De opdrachten zijn niet toevallig allemaal gelinkt aan het dagelijkse leven 100 jaar geleden: eten, werken, vrije tijd, bouwen … Ga met je groep een viertal wedstrijdjes aan: touwtrekken, kruiwagenrace, vogelpikken, estafette ter snelst de was ophangen, werpspel naar klompen en denkopdrachten. Fun en teambuilding verzekerd!

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25 • Leeftijden: 12 - 18 jaar • Duur: 2 u. • Starttijden: vrije keuze • Talen: NL - FR - EN - DE

Beleef@Bokrijk

13


BRUEGELGAME

BRUEGELROUTE

Gamen met Bruegel in Bokrijk blijft nog steeds even cool. De nar uit het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ neemt de jongeren in twee groepen mee op digitaal sleeptouw. Via ‘augmented reality’ gaan ze in het museum op zoek naar verdwenen objecten uit het schilderij.

Wie was Pieter Bruegel? Op welke manier is hij met Bokrijk verbonden? Hoe lees je Bruegels landschapsschilderijen? Dit alles en meer kan je ontdekken op de Bruegellocaties, onder begeleiding van een ervaren Bokrijkgids.

Verzamel ze allemaal. Aan het eind van de game kan elke jongere alle gevonden voorwerpen een mooi plekje geven op de eigen virtuele hoed.

Wat vertellen zijn encyclopedische werken ons over het dagelijks leven in de 16de eeuw? De antwoorden krijg je tijdens een boeiende tocht door het Openluchtmuseum langs de verschillende haltes. De route voert je naar het bekende schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’, waar je uiteindelijk letterlijk zelf binnen stapt en één van de figuranten wordt …

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25

• Aantal deelnemers: min 15 - max 25

• Leeftijden: 12 - 16 jaar

• Leeftijden: 17 - 18 jaar

• Duur: 2 u.

• Duur: 2 u.

• Starttijd: vrije keuze

• Starttijden: vrije keuze

• Talen: NL - FR - EN - DE

• Talen: NL - FR - EN - DE

14

Beleef@Bokrijk


DE SIXTIES

VAN HIPSTER TOT HIPPIE De sixties zijn weer helemaal hip. Vintagekleurtjes en retromeubels? Hier spotten de jongeren ze in hun natuurlijke habitat. De groep komt terecht in levensechte decors uit de tijd van hun grootouders: een tienerkamer, hippiecafé, elektrozaak of kapsalon... Ook rock-'n-roll, Coca-Cola, ketchup en jeans waaiden allemaal over uit Amerika in deze interessante tijdsperiode! Vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld daagt de gids de jongeren uit om het consumptietijdperk actief te verkennen. Een boeiende tocht die inzicht biedt in de jaren '60 én de raakpunten en verschillen met vandaag toont. • Aantal deelnemers: min 15 - max 25 • Leeftijden: 12 - 18 jaar • Duur: 1,5 u. • Starttijden: 10.30 u. - 13 u. - 14.30 u. • Talen: NL - FR - EN - DE

Beleef@Bokrijk

15


PRAKTISCH

VÓÓR JE BEZOEK

WELKE ACTIVITEITEN DIENEN OP VOORHAND GEBOEKT TE WORDEN? • Betalende programma’s onder begeleiding uit de atelierroutes en Beleef@Bokrijk-programmatie • Speel met je klas de interactieve Bruegelgame. • Gratis activiteiten zoals de Speelschuur, het hindernissenparcours of de Schuur uit Oorderen. Niet op reservatie VOOR WIE IS DIT AANBOD? • Alle graden van het secundair onderwijs • Een aangepaste programmatie per leeftijds­groep • De begeleider past zich aan de groep aan

HOE BOEKEN?

BOEK BEST 3 WEKEN OP VOORHAND. HET AANTAL PLAATSEN BIJ DE PROGRAMMA’S IS BEPERKT. 1. Download het aanvraagformulier op bokrijk.be en stel je dagprogramma samen. 2. Bezorg ons het ingevulde formulier. 3. We leggen het programma voorlopig vast en sturen je een voorstel op basis van beschikbaarheid. 4. Onderteken ons voorstel en stuur het terug.

BOKRIJK TIJDENS COVID19

5. Wij leggen je programma vast en bevestigen je dossier.

CORONAPROOF BEZOEK Bokrijk volgt zeer strikt alle opgelegde veiligheidsmaatregelen die gelden op het moment van je bezoek.

6. Ten laatste 3 werkdagen voor je bezoek kan je nog wijzigingen aanbrengen. De dag zelf zullen er geen aanpassingen meer gebeuren.

KOSTELOZE ANNULATIE Aarzel niet om je bezoek te boeken en je favoriete moment en programma’s uit te kiezen. Als je klas in kleurcode oranje of rood komt, kan je tot 5 dagen voordien nog kosteloos je bezoek verplaatsen.

7. Meld je minstens een halfuur voor de start van je programma aan bij het Infocenter van Bokrijk (bij parking 1). Je kan tot 5 werkdagen vooraf je schooluitstap kosteloos verplaatsen naar een ander moment tijdens het lopende schooljaar (als je klas niet meer in kleurcode groen zit). Hulp nodig bij de samenstelling van je dagprogramma? Onze reservatiedienst maakt graag een programma­voorstel voor jouw groep of geeft je advies.

16

Praktisch


PRIJZEN

TOEGANG OPENLUCHTMUSEUM • Inbegrepen ‘De sixties’ • Jongeren van 3 - 18 jaar: € 3 • 1e begeleider (per 17 jongeren): gratis • Begeleider op vertoon van geldige lerarenkaart/ Klasse: gratis Vanaf 2e begeleider zonder lerarenkaart: € 13 • Bij een meerdaags bezoek: Dag 2: € 2,5 per leerling Leerkracht/begeleider zonder lerarenkaart: € 10,5 Dag 3 en meer: € 2 per leerling Leerkracht/begeleider zonder lerarenkaart: € 7,5 • Buschauffeur: gratis PROGRAMMA’S OPENLUCHTMUSEUM • Atelierroute: € 5,5/jongere • Beleef@Bokrijk: € 4,5/jongere • Huifkar € 71 (30 min, max 20 jongeren) • Anderstalige programma’s +€ 0,50/jongere SPEELTUIN • Minigolf: € 4 voor jongeren HET ARBORETUM, DE WANDEL-EN FIETSROUTES • Gratis PARKING • Auto volledige dag: € 5 • Bus: gratis • Binnen de 30 minuten kan je de parking gratis verlaten zonder validatie van je ticket

OPENINGSUREN OPENLUCHTMUSEUM • Open vanaf 2 april t.e.m. 2 november 2022, dinsdag t.e.m. zondag, van 10 u. tot 18 u. • Gesloten op maandag, uitgezonderd de maandagen die op feestdagen, in de paasvakantie, juli, augustus of in de herfstvakantie vallen SPEELTUIN De speeltuin is dagelijks gratis en vrij toegankelijk van 9 tot 21 u. Reserveren is niet mogelijk.

CONTACTGEGEVENS PARTNERS

OPENLUCHTMUSEUM Snoepwinkel: tel. 0497 24 56 04 tim.vijnck@gmail.com

St.-Gummarus: tel. 011 26 54 15 galatea1@telenet.be

SPEELTUIN Minigolf: tel. 011 26 54 12 benny.vandebroek1@gmail.com

Frituur/snoepwinkel: tel. 0497 20 46 38 geertvandooren@yahoo.com

Wil je zeker zijn dat minigolf of frituur/snoepwinkel open is op de dag van je komst? Geef je bestelling vooraf door via email.

Meer info en reservatie: iedere werkdag tijdens de kantooruren, tel. 011 26 53 85, bokrijksales@limburg.be, fax 011 26 53 70

TOILETTEN • Gratis Praktisch

17


OP GROEPSUITSTAP NAAR BOKRIJK

Geschikt voor families, verjaardagsfeesten, teambuilding, vriendenkoppels of gezinnen.

VERJAARDAG VIEREN

TEAMBUILDING MET COLLEGA'S

UITSTAP MET JE VERENIGING

Tijdens een groepsuitstap naar Bokrijk kan je genieten van tal van interactieve programma’s op maat van je groep alsook een heerlijke maaltijd samen. Bokrijk heeft voor ieder wat wils!

Neem contact met ons op via bokrijksales@limburg.be of 011 26 53 86.

COLOFON Fotografie: L. Daelemans, R. Lemmens Realisatie: Jakobus & Corneel V.U.: Igor Philtjens, Bokrijklaan 1, 3600 Genk