Page 1

RIU VOLGA Ada Pons Volta al Mรณn 1ESO A 2017-2018


El Volga és el riu més llarg d’Europa, és un riu de la Rússia occidental amb una longitud de 3.700 km, un cabal mitjà de 8.000 m³/s (en això també és el primer d'Europa). El riu Volga té una conca hidrogràfica d'uns 1.400.000 km², rega més d'un terç del territori de la Rússia europea.


El Volga neix en un petit llac entre els turons Valdai a 228 m d'altura, entre Moscou i Sant Petesburg, i desemboca a la mar CĂ spia formant un ampli delta.

El naixement del riu Volga al planell Valdai.

El riu prop de la desembocadura

El delta del riu Volga


És navegable gairebé en tot el seu recorregut gràcies a les obres realitzades des del segle XIX. El transport fluvial de mercaderies representa la major part de tot el transport fluvial de Rússia: fusta, petroli, materials de la construcció, blat, sal, llegums, etc. També hi ha creuers turístics. Les ciutats més importants per on passa són Tver, Rybinsk, Jaroslavl’, Nižnij-Novgorod, Kazan’, Samara, Saratov, Volgograd i Astrakhan. Tram navegable a Nizhny-Novgorod


S’acostuma a dividir el riu en tres trams: el Volga superior, des del naixement fins a la confluència amb l’Oka; el Volga mitjà, fins a la confluència amb el Kama i el Volga inferior, fins a la mar Càspia.

El riu Volga, curs inferior, a Ulyanovsk


El Volga s’alimenta de la fosa de la neu (60%), d’aigües subterrànies (30%) i de la pluja (10%). La temperatura de l’aigua, al mes de juliol, arriba a 20-25°C. En el seu curs alt i mitjà es glaça al final del novembre, i en el curs inferior al començament del desembre.

El riu Volga glaçat, al nord de Yaroslav


El paper econòmic del Volga ha augmentat considerablement després de la construcció d’una sèrie de grans pantans i centrals (de 40 a 45 milions de kWh anuals).

Esclusa del pantà d’Uglich en direcció al canal Moscú-Volga

Pantà de Gorki


El Volga s’uneix amb la mar Bàltica pel canal Volga-Bàltica, a la mar Blanca pel sistema del Dvina Septentrional i pel canal mar Blanca, i a les mars Negra i d’Azov pel canal Volga-Don.

Canal Volga-Don


A la conca superior hi ha sobretot boscs; a la mitjana, grans sembrats de cereals i conreus industrials. A la zona dels Urals hi ha jaciments importants de petroli i gas. Prop de Solikamsk hi ha grans jaciments de sals potĂ ssiques. A la conca inferior hi ha sal comuna (llacs El’ton i BaskunÄ?ak).

Residus salins a Solikamsk


WEBGRAFIA Fonts d’informació: l’enciclopèdia Viquipèdia en diferents idiomes (on-line) la Gran Enciclopèdia Catalana (on-line) l’enciclopèdia Britannica (on-line)


EL RIU VOLGA A RÚSSIA  
EL RIU VOLGA A RÚSSIA  
Advertisement