Page 1

3r DE PRIMÀRIA COL·LEGI LA IMMACULADA SANT VICENÇ DELS HORTS


!"#$!%&


'()*+,*-%$&+$./-.+#0).$1+2*$3%+4%-!%+5*1.6+1%-%+07-!%+*-!*$+& ,%-4.0+1.-)!+,-!1"!0%+6%(+,%-*$!0%+%!0'*%+4%-!*+0!$+$%!%+/.-%/+& !8%0+1.-)!*+2%9!2+9!,"*-&!&4.-,:;& &


EN TEMPS DELS ROMANS AL NOSTRE POBLE, SANT VICENÇ DELS HORTS, HI VAN VIURE ELS ROMANS. PERÒ QUI EREN? ARRIBADA DELS ROMANS Cap a l´any 218 aC va arribar al nostre poble un exèrcit molt gran: dues legions romanes formada cada una d’elles per 6.000 soldats. Des del Puig Castellar, els nostres avantpassats ibers van veure com arribaven. Els romans els van obligar a abandonar aquell turó i baixar a la zona que actualment està entre l’esglésai i el mercat vell. Ho podem saber perquè s’han trobat restes d’àmfores i del forn on es fabricaven. LA CIUTAT ROMANA La ciutat romana anava des de l’actual carrer Ribot fins al Pas del Llop. Els romans van fer baixar els ibers perquè no els agradava tenir-los en llocs enlairats on els era fàcil defensar-se; i a més a més a la zona baixa hi havia més aigua, i els romans en consumien molta! Van construir un temple en el lloc on ara hi ha l’actual església. Molt a prop hi havia el fòrum.

.


ACTIVITATS ECONÒMIQUES DELS ROMANS Es dedicaven bàsicament a l’agricultura. Sant Vicenç dels Horts, que aleshores no es deia així, estava plantat de cereals a les zones baixes i vinyes als turons. Una part molt important de cereals i vi, l’enviaven cap a Roma, que era la capital de l’Imperi. Ho carregaven amb vaixells que pujaven pel riu Llobregat.


9!1!".4&.$&<*-0&-*4#&

Les restes del forn romà es van trobar quan es va construir la Bibiblioteca Les Voltes, que es diu així perquè antigament en aquest lloc hi havia unes voltes on es feia el mercat. Entre l any 1920 i 1922 es van enderrocar per construir-hi el mercat municipal


I això és el que es va trobar quan es va enderrocar l antic mercat.

ENTREM AL FORN! DISPOSATS A FER D ARQUEÒLEGS


La Roser, l arxivera municipal ens va ensenyar un dibuix per veure com era el forn.

A sobre la graella s aixecava una c煤pula, que formava la cambra de cocci贸, amb una xemeneia.

No s ha conservat la cambra de combusti贸 del forn, per貌 podem veure els corredor sde la cambra de foc i la graella, lloc on acumulaven les terrisses per ser cuites.


S ha calculat que cada fornada duraria unes tres setmanes: dos dies de carregar el forn, tres dies de cocció, quinze dies de refredament, i dos dies de descàrrega

Per la mesura de la graella, es creu que feien unes 150 peces cada vegada. A vegades ho doblaven.

Les àmfores portaven un segell (marques impreses). Moltes d aquestes marques s han localitzat en vaixells enfonsats


S han trobat fins a 18 segells diferents

La producci贸 principal era d amfores de vi


També produïen altres peces com ara materials de construcció(teules i maons), i atuells d ús quotidià (bols, vasos, gerres, cassoles, plats…)

Mentre que la producció d àmfores era bàsicament comercial, la resta de materials ceràmics es produïa per cobrir necessitats domèstiques.


El taller cerĂ mic va estar en funcionament durant tot el segle I dC i va finalitzar al primer quart de segle II dC.

El taller es va situar en aquesta zona aprofitant els elements naturals del territori: el riu Llobregat que era navegable, les argiles del riu per fer les cerĂ miques, les dues rieres que proporcionaven aigua i els boscos de l entorn d on obtenien llenya.


Al costat del forn es van construir un conjunt d estances destinades a sales de treball.


A la segona meitat del segle IV dC Es dedicà la zona a la producció d oli I s aixecaren noves estances


Es poden veure restes d una canalitzaci贸 i un dip貌sit


La visita ens va semblar molt interessant. A partir d aquesta visita ens vam fer moltes preguntes: D ON VENIEN ELS ROMANS QUE VAN ARRIBAR AL NOSTRE POBLE? COM ES VIVIA A L IMPERI ROMÀ? COM EREN ELS EXERCITS ROMANS QUE VAN ARRIBAR AL POBLE? … I vam decidir averiguar-ho!


&&

• 

& &

& &&

L IMPERI ROMÀ QUI EREN AQUELLS ROMANS QUE VAN ARRIBAR A SANT VICENÇ DELS HORTS? Hem vist al nostre poble els armats que surten a la processó de Setmana Santa i ens vam imaginar com devien ser les legions romanes que van arribar. L’exèrcit romà era molt poderós gràcies a la seva gran organització i disciplina. Els seus soldat anaven molt ben equipat, tenien una formació molt bona i eren molt fidels a l’Imperi. Els romans per lluitar avançaven molt junts, enganxats l’un amb l’altre , amb l’escut a l’esquerra i amb un casc (el que hi havia a sobre el casc servia per desviar un cop d’espasa). A la mà dreta portaven una llança de 3 metres. Tenien també unes espases petites anomenades gladio.


L actual Roma és la capital de Itàlia, però fa molts anys era la capital d un immens i poderós imperi: l Imperi Romà. Segons la llegenda, va ser fundada l any 753 aC per uns bessons anomenats Ròmul i Rem. Els dos germans van ser abandonats al riu Tíber. Una lloba els va salvar i els va alimentar amb la seva llet. Un pastor els va recollir i quan van ser grans, van decidir fundar una ciutat en el lloc on la lloba els havia trobat. Però més tard es van barallar perquè les dos volien ser rei. Ròmul va matar el seu germà i es va proclamar rei de Roma. La història de l Imperi romà va començar amb August i va finalitzar el 376 dC amb la caiguda de l Imperi Romà. Va ser una època. L any 100 aC no hi havia cap ciutat més gran que Roma que controlava la major part del Mediterrani i països veins. Roma era una ciutat molt gran peò no tothom hi vivia igual.


COM VIVIEN ELS ROMANS? No tots els romans vivien igual. Podien ser lliures i esclaus. LLIURES Els romans lliures podien pertanyer a vàries classes socials. Hi havia - L emperador i els senadors que feien les lleis. L emperador regnava com a amo absolut. Portava una corona de llorers que simbolitza la immortalitat i la glòria que dóna la victòria militar. Així no es confonia amb la d or de la reialesa. -  Els patricis. Eren la classe més privilegiada. Vicien en cases molt luxoses anomenades domus. - Els plebeus. Eren la gent més humil. Vivien en pisos molt senzills anomenats insulae.

ESCLAU Els esclaus es compraven als mercats. Eren: -  Els enemics vençuts i capturats. -  Els fills dels esclaus. -  Els nens abandonats. No tenien cap dret. Els amos ern qui manaven sobre les seves vides.

&


=(!01&.2!<!,!1&!46*-"%0"1&'!&'%9!%&>& FÒRUM: Era una plaça pública de forma rectangular i envoltat de porxos . Era el centre de vida de la ciutat. TEMPLE: Lloc on adoraven els déus TEATRE: es feien representacions teatrals ANFITEATRE- Els gladiadors lluitaven entre ells i contra animals salvatges. Era un espectacle violent que els agradava molt. CIRC Era un recinte amb forma de fus amb una pista de sorra i graderies on s’hi celebraven curses de quàdrigues. TERMES: Eren els banys on anaven els romans per cuidar el seu cos. AQUEDUCTES: Servien per portar l’aigua a les ciutats


ELS ROMANS EREN UNA CIVILITZACIÓ MOLT AVANÇADA Els romans han influït molt en la Història de Catalunya. Van imposar la seva llengua, que era el llatí. Amb el pas dels segles el llatí es va transformar en la llengua que parlem ara, el català

Ells romans utilitzaven els números romans I= 1 V= 5 X= 10 L= 50 C= 100 D= 500 M= 1.000


2?(1&-*4%01& & •  •  •  •  •  •  •  •  &

576!".-@,.$&-.16$.02.0"& 5(0*@0.!A.4.0"&!&6-*$.& 4%-"@)(.--%& 5%0(1@%,,?1&%&,%1%& 9.1"%@$$%-& 1!$9#@B*1,*1&!&-%4%"1& 6.0%"1@-.B*"1& $%-1@6-*".,"*-&2.&$%&<%4C$!%&!&2.&$%& ,%1%&


I AM A PIZZA, SONG

By Charlotte Diamon

I am a

I am a

With extra

Order by

From

I am a is squeezed and

Please take me I am a on top out of the

I am a Ready to go!

into the

3rd Interdisciplinary Project- Year 2011-12


Into the

And upside down I am a pizza dropped on the

I was a pizza

I was the best I was a now ,mP a mess!

3rd Interdisciplinary Project- Year 2011-12


Draw and write the ingredients of the pizza song you just listened

C _ ___ _

M_ ___ ___ _

T_ _ _ _ _ _ _ _

O_ _ _ _ _

O_ _ _ _ _ _

P_ _ _ _ _ _

3rd Interdisciplinary Project- Year 2011-12


VIATGEM A ITÀLIA Vam decidir fer un viatge virtual a Itàlia. Vam buscar informació sobre els vols, vam preguntar què haviem de fer a l aeroport, vam decidir quins eren els llocs més importants d Itàlia que ens agradaria visitar, vam consultar agències de viatges i internet.

I FINALMENT ARRIBA EL DIA….MARXEM!!!


EN UN TAXI IMAGINARI EL TAXISTA, EL VÍCTOR ENS CONDUEIX CAP A L AEROPORT "%A!+&%& $ %.-*6*-"+& 1!&(1&6$%(D&

!"#$%&#"''()"*+++#


ENTREM A L AEROPORT

I CAP AL MOSTRADOR


ANEM AL MOSTRADOR I PRESENTEM EL BITLLET EM H A ORT R? P INA ARCA U A Q D’EMB

COMPROVEM L’HORA D’EMBARCAMENT


%E& FGHIJKLGJ D&


FACTUREM MALETES PASSEM ELS CONTROLS


I CAP AL DETECTOR DE METALLS

JA VEIEM EL

NOSTRE AVIÓ!!!


HEM S T O T A R A IÓ V A L A R A D ENTR EST U Q A R E P PASSANT TÚNEL

QUINA EMOCIÓ! ESTEM A PUNT D ENTRAR A L AVIÓ


PISTA DE L AEROPORT

ESTAN CARREGANT LES MALETES

TOT A PUNT?

LA FINESTRETA DE L AVIÓ


ESCOLTEM ATENTAMENT LES INSTRUCCIONS DE LA HOSTESSA


EL COMANDANT ENS DIU QUE ESTEM A PUNT D ENLAIRARNOS. Cinturons cordats.


5%&9*$.4DDD& &MIREU PER LA FINESTRA! QUANTS NÚVOLS!


LES HOSTESSES DONEN EL MENJAR


CADA VEGADA ESTEM MÉS APROP DE TERRA

VISCA, HEM ATERRAT!!! UN APLAUDIMENT PEL COMANDANT


ARRIBADA A MILÀ

AQUEST AUTOBÚS ENS PORTA DES DE L AVIÓ FINS A LA TERMINAL

TORRE DE CONTROL DE L AEROPORT

RECOLLIM LES MALETES QUE SORTIRAN PER AQUESTA CINTA


1-;&"%A!1"%+&%&$%&,%".2-%$& 2.&4!$#+&1!&(1&6$%(&

HEM ARRIBAT A ITÀLIA. FEM-NOS UNA FOTO!


EL PAPA BENET XVI VIU A ROMA, PERÒ AVUI ESTÀ A MILÀ. FINS I TOT EL VAM PODER VEURE

I COMENCEM A VEURE PARAULES ESCRITES EN ITALIÀ


I ELS GUIES ENS ENSENYEN MOLTES COSES DE MILÀ


QUINA GANA HEM AGAFAT! ANEM A MENJAR UNA PIZZA


.MH&NOF&EEOPKI&Q& OM&RM&KRIGSKJ& KMOF&SKT&K&-GFK& G&RMOH&URQOH&OMH& OVTEQWROM&IGI&OE& WRO&PQHQIKJOF&


Quins turistes!


VISITEM ROMA


I QUE BONIC ÉS FLORÈNCIA!

A VENÈCIA FINS I TOT VAM FER UNA MÀSCARA


I AGAFEM L’AVIÓ I CAP A CASA


ARRIBADA A BARCELONA


I EL VIATGE S’HA ACABAT!!!

Projecte interdisciplinari (curs 2011-2012) - "Una passejada pel món" - 3r - Itàlia  

3r DE PRIMÀRIA COL·LEGI LA IMMACULADA SANT VICENÇ DELS HORTS

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you