Page 37

ZABAVNA GLASBA

priloga dolenjskega lista

37

Marijan s svojimi popotovanji M

arijan Novina letos praznuje 25 let glasbenega dela. Nastopati je pričel že pri desetih letih kot član Družinskega tria Novina. Leta 1999 je stopil na samostojno glasbeno pot, izdal projekt Ljubil sem in ljubil bom. Ves čas je nastopal na različnih mednarodnih festivalih. Ljubi glasbo in z njo živi kot samostojni kulturni delavec. Pred dnevi je izšla njegova nova plošča Popotovanje in to je dovolj velik razlog, da smo ga povprašali o tem in onem. Na svojo novo ploščo si verjetno zelo ponosen. Nam lahko o njej poveš kaj več? Presrečen sem, da sem končno po devetih letih dočakal uresničitev velike želje. Izšel je moj nov glasbeni projekt. Album Popotovanje je sestavljen iz dveh diskov, objavil sem kar 31 skladb. 17 jih je v slovenščini, 13 v hrvaščini in 1 v makedonščini. Gre za skupek mojega osemletnega dela. Nekaj skladb je novih, nekaj pa jih že poznate z EME, HIT festivala. Poslušalce presenetijo predvsem skladbe z drugega diska, ki sem jih prepeval po mednarodnih festivalih na Hrvaškem, v BiH in v Makedoniji. Sicer pa se vsak sam lahko prepriča o nastalem projektu in z nakupom pomaga tudi bolnim otrokom, saj bom del od prodaje namenil v dobrodelne namene v sklad Humanitarnega društva M&V. Koliko časa je nastajal novi album? Ustvarjal sem ga kar osem let. Skladbe so bile posnete v različnih studiih. Producenti in aranžerji pa so bili različni. Sašo Fajon se je podpisal pod 20 skladb, Jani Lipičnik pod pet, Tomislav Jovanović-Tokac pod štiri skladbe in Borut Antončič pod dve skladbi. S kom si posnel ploščo, kdo je sodeloval pri nastajanju? Pri nastajanju Popotovanja so sodelovali različni studijski glasbeniki, zasedba Dan D, Sašo Đukič, Jani Krmc, Sabina Pirnar, Goran Gorki Bijelič, Marko Grubar, Primož Moškon - Vrač, Bojan Vojnović - Kulturni, Janez Klobučar, Ivan Pipić in še nekateri drugi. Lahko bi rekel, da gre za precej pisano druščino. Kakšna se ti zdi novomeška glasbena scena, iz katere izhajaš?

Zdi se mi, da je dolenjska scena zelo razvejana, v našem koncu deluje veliko zelo talentiranih in sposobnih glasbenikov. Nekateri so prodornejši, drugi bolj tihi. Katere slovenske glasbenike najbolj ceniš? Kaj te najbolj moti na naši sceni? Spoštujem vse, ki se trudijo ustvarjati dobro, kvalitetno glasbo. Vendar se rado zgodi, da so v večini živi nastopi bendov ali posameznikov precej drugačni v primerjavi s studijskimi posnetki. Zato le redko kdo nastopa v živo. Vse več je odpiranja ust in zvijanja na odru. Vendar počasi tudi poslušalci že dojamejo, kdo dela glasbo s srcem in jo na tak način tudi izvaja. Že vrsto let sem najbolj navdušen nad skupino Dan D, zdijo se mi fenomenalni. Kateri so tvoji najvidnejši nastopi, uspehi? Na Eurosongu slovanskih narodov v Belorusiji sem se uvrstil na drugo mesto, lepe uspehe pa sem zabeležil tudi na festivalih v Mostarju, Maglaju, Bihaču, Zenici, Kninu, Korčuli, Skopju, Ohridu. Dvakrat sem bil imenovan za najpopularnejšega slovenskega glasbenika na področju BIH. V Sloveniji pa sem nastopal na EMI in na drugih festivalih. V preteklih letih si nastopal na festivalih po Sloveniji, zdaj pa se jih več ne udeležuješ. Zakaj? Ja, res je. Na EMI sem bil trikrat, predstavil pa sem se tudi na Hit festivalu, na Melodijah morja in sonca, na Slovenski popevki, Orionu in festivalu Črtica. Če želiš sodelovati na festivalih, moraš upoštevati njihove zapovedi. Skladba ne sme izstopati, saj jo v nasprotnem komisija ne bo sprejela. Sploh ni pomembno, kakšna je skladba in kako je zapeta, bolj je pomembno, kdo jo poje, kako izgleda, kdo so avtorji. No, pa saj

že vsak ve, kaj že nekaj časa prevladuje na naši sceni. Kakšne načrte imaš za prihodnost? Album bom predstavljal po vsej Sloveniji in zunaj naših meja. Še naprej bom ustvarjal nove skladbe in sodeloval s svojo spremljevalno skupino. Ostal bom na dobrodelni poti in pomagal bolnim otrokom. Predvsem pa se želim vsako jutro zbuditi nasmejan in zakorakati v svet poln pozitivne energije. Razdajal bom ljubezen in dobroto, živel polno življenje, takšno, kot se zdi meni najlepše. Čas, ki ga preživimo v objemu prijateljev, je tako ali tako zelo kratek. Bo glasba tudi v prihodnje gibalo tvojega življenja? Letos praznujem 25 let glasbenega dela in upam, da me čaka vsaj še toliko časa, kajti glasba me bogati, veseli. Ob njej lahko pozabiš na celotni svet, prepustiš se melodiji, ritmu in … življenje je lepo! Besedilo in fotografija:

RRudi udi Vlašič

Odgovor na nagradno vprašanje iz prejšnje številke se glasi: Kal pri Semiču in Dragatuš. Med prejetimi odgovori smo izžrebali Jožefa Balkovca iz kraja Zilje pri Vinici. Novo nagradno vprašanje: Navedite naslov novega albuma Marijana Novine. Odgovore s svojim naslovom pošljite do ponedeljka, 20. aprila, na naslov: Dolenjski list, p.p. 212, 8001 Novo mesto, “Za Živo”, ali na elektronski naslov tajnistvo@dol-list.si. Med odgovori bomo izžrebali nagrajenca, ki bo prejel zgoščenko, poklanja jo uredništvo Dolenjskega lista.

Živa, marec 2009  
Živa, marec 2009  

Živa, mesečna priloga Dolenjskega lista 4–5 Ko pride čas, je treba sprejeti konec 6 Našel boš, kjer je voda najgloblja 7 Ne počuti se več ma...

Advertisement