Page 1

30 NOVEMBER - 6 DECEMBER 2012

TWEEWEKELIJKS

GRATIS VERKRIJGBAAR

ABONNEES VAN HET ANTILLIAANS DAGBLAD

01

THe GoLDen VoIce

Veanira ‘Mijn videoclip heeft geen half ontblote mannen’

WWW.DOLFIJNFM.COM 97.3 FM

IZaLIne caLISTer

'IK WILDE ALTIJD AL OPTREDEN IN GLITTERJURKEN'

VROUW

Wil een man echt maar één ding?

ACTIE

IND IEDERTCKAD EAU EEN KERS

De feiten, de spelregels het portret: hersteloord Siloam op Banda’bou

178

V E A N I R A rITa or a J I M I H E N D R I X Pa S SenGer K A N Y E W E S T BLØF T H E K I L L E R S

2012 NR178 DFM 01


Meubelmaker Eugene Maduro van Living Green presenteert:

'Tamarindebed'

Adres: Curaรงao: Seroe Loraweg 104b Nst Macro Store & Bonaire: Kaya Niki Boko nrd 9 Tel: +5999 562 9347 Email: madmac80@hotmail.com | Website: www.livinggreenfurniture.org


12 NOVEMBER - 18 NOVEMBER 2010 WEKELIJKS GRATIS VERKRIJBAAR INFLIGHT MAGAZINE DAE ABONNEES VAN HET ANTILLIAANS DAGBLAD

Journaliste

WWW.DOLFIJNFM.COM 97.3 FM

NATASJA

GIBBS ZOETE LACH MAAR SCHERPE PEN

Black Eyed Peas

81

WEER BESCHULDIGD VAN PLAGIAAT

PHOTOSMILE 5000

ALLEREERSTE

3-D

FOTOMACHINE

‘DERTIGERS HEBBEN DRUKSTE LEVEN’

HEMAYEL MARTINA JONGE DICHTER WIL INSPIREREN

CHRISTINA AGUILERA NICOLE SCHERZINGER BLACK EYED PEAS TAYLOR SWIFT PINK BOY GEORGE

SITE VAN DE DAG Iedere dag om 13.15 uur bespreekt Guus een website met Egon. Op maandag is dat een (actuele en lokale) Facebook-pagina, op dinsdag en woensdag websites die leuk, grappig, nuttig of bizar zijn, op donderdag is het een moviesite en op vrijdag een YouTube-filmpje. Het is altijd gezellig met Guus, soms nuttig.

InHouD 7 De zeven

IZALINE CALISTER

8

16 Classixtory

LOVE SHACK THE B-52’S

Veanira

17 Antillenhit MaanDaG T M VrIjDaG

00:00 DoLFIjn FM non-SToP 06:00 De WaKe uP cLuB Jochem Smid 09:00 DWarS Door De MorGen Vesta Kauffman 12:00 THe LuncH BoX Egon Sybrandy 14:00 ScHaKeL In Maarten Schakel 18:00

HEY BOY

De single & de clip

VEANIRA

18 Lifestyle

BLACK HAWK SECRETARY TRUNK

UITKLAPBAAR KANTOOR 21 Vrouw

HaPPY Hour

WILLEN MANNEN ECHT ALLEEN MAAR ÉÉN DING?

MA

DoLFIjn FM non-SToP

CELEBRITY-DONATIES

DI

oorVerBLInDenD

MA-DO DoLFIjn FM cLaSSIX Jochem Gerrits

VR 19:00

WO DO VR 21:00

Maarten, Frank en Tony

Barry Hay en Enrico Stenacker

HeIneKen BeaTS

dj LN & dj Paco

SouLGrooVeS Ruud Zegwaart

Top 5

23 Boek Review

MAAR BUITEN IS HET FEEST

12

Ieder kind een kerstcadeau

ARTHUR JAPIN

nIeT Te SToPPen

Tony Castro

Stichting Siloam: crack-babies en hiv-kinderen

DoLFIjn FM non-SToP

ZaTerDaG

00:00

DoLFIjn FM non-SToP

09:00 PracHTIG TacHTIG Jochem Gerrits 12:00 nIeuWSWeeK Natasja Gibbs 14:00 BrIGHT ToP 40 Guus van Berge 18:00 DoLFIjn FM non-SToP

ZonDaG

00:00 DoLFIjn FM non-SToP

BacK2BacK reLaX

08:00

BeST oF

11:00

DoLFIjn FM non-SToP

15:00

BrIGHT ToP 40 non-SToP

18:00

DoLFIjn FM non-SToP

22:00

BeST oF

TONY TA PAPIA

NEDERLANDS IK WIL MET JE VRIJEN PAPIAMENTU MII KIER HASI AMOR KU BO

BacK2BacK reLaX

QUOTE ROBERT PATTINSON

HET DOLFIJN FM MAGAZINE WORDT GEMAAKT DOOR: HooFDreDacTeur MAARTEN SCHAKEL cHeFreDacTeur EGON SYBRANDY eInDreDacTeur MIRANDA VAN BOVEN arT DIrecTor SABINE DE KONINGH oPMaaK BONBIBA STUDIO reDacTIe DJ PACO, VESTA KAUFFMAN, JOCHEM SMID, VaSTe MeDeWerKerS FRANK BEIJER, CIANA MAYAM aDVerTenTIeS MANON HOEFMAN: MANON@DOLFIJNFM. COM uITGeVer DoLFIjn FM MeDIa GroeP SEAQUARIUM BEACH CURAÇAO, TELEFOON: 465-9975, REDACTIE@DOLFIJNFM.COM. DruK INTERPRESS

04 DFM 2012 NR178

18

Milieuvriendelijke wekker Geen batterijen voor nodig!

“I would like to break the hands and mouth of the person who came up with the nickname R-Patz.”

HET DOLFIJN FM MAGAZINE VIND JE HIER: OM DE WEEK OP VRIJDAG VOOR DE ABONNEES VAN HET ANTILLIAANS DAGBLAD. JE KUNT HET OOK GRATIS MEENEMEN BIJ: ALBERT HEIJN, TANTRA LOUNGE, MENSING’S CAMINADA, GRAND CAFÉ DE HEEREN, BEEP BEEP RIO CANARIO, DE FONTEIN PROMENADE, PLEIN CAFÉ WILHELMINA, KAMER VAN KOOPHANDEL, ZANZIBAR, TU TU TANGO, BRUNA, CAFÉ BARISTA, HOLLANDSE BAKKERIJ EN DOLFIJN FM. Lees hem online op www.dolfijnfm.com.


2 juli 2010

Meet

’n Greet Nadya van

Putten

4

W W W. D O L F I J N F M . C O M

Zita Jesus-Leito

5 februari 2010

Blijft het onderwijs in het nederlands Bestaan op Curaçao?

TREKT DE KaR NaaR HET laND CuRaçaO

W W W. D O L F I J N F M . C O M

VANESSA

05

PHILBERT De snelste belofte

62

MANNEN

praten graag over seksuele fantasieën

Column NIET OVER HET REFERENDUM

MAARTEN Schakel

Hoe

zit dat?

vrouwen op de arbeidsmarkt

41

RUUD

ZEGWAART

De trendy soulman

BarrY haY

Barry Hay ”Even niet praten,

Edsilia RomblEy Rihanna Johnny dEpp Bløf Jaap MaRk knight Justin biEbER

TINA TURNER Corinne Bailey rae AlIcIA KEys BlaCk eyed Peas ElToN JohN kanye WesT

vrouwen zeuren een week per jaar OVER DRINKGEWOONTES EN GEZONDHEID

genieten!”

HOE IK BIER LEERDE DRINKEN

22 MEI 2009

KATY PERRY AKON MICHAEL JACKSON DIANA ROSS LADY GAGA ROLLING STONES

VAN DE REDACTIE

Tijd om iets goeds te doen! En toen was het weer december. Ongekend hoe snel het alweer zover is. Op het moment van schrijven, is het half november en voelt het surreëel om te schrijven over een eindejaarsactie. Sinterklaas is nog maar net met zijn leger aan jellybeans-Pieten ingecheckt (zeg nou zelf, dat ziet er toch niet uit). Kerstlampjes, -mutsen, -truien, -sokken en -onderbroeken (jawel, ik heb er een!) zijn op een enkele winkel na nog nergens te bekennen, maar wij zijn al bezig met die laatste loodjes van het jaar. En dat is maar goed ook. Het is een eindje rijden, maar kinderherstellingsoord Siloam - net voorbij Soto heeft het vuur in me laten aanwakkeren om ook dit jaar weer ons stinkende best te doen tijdens ‘Ieder kind een kerstcadeau’.

Alsnog korting op drankjes krijgen als happy hour net is afgelopen!

Een kerstonderbroek, ja hoor, ik heb er een! Van broeder Herman Gijsbers, die de boel daar runt, hoorde ik de verhalen van de kinderen die er wonen. Van die verhalen waar mensen liever niet over praten omdat ze te gruwelijk zijn. Kind met aids, moeder aan de crack. Dat soort dingen. Siloam kwam in eerste instantie op mij over als een verzamelhoop van de ellendigste verhalen die we op dit eiland kennen. In die omgeving is Herman met zijn team al 23 jaar onvermoeibaar beloond enkel door giften om de stichting draaiende te houden - bezig met deze kinderen een tweede kans te geven. Een roeping noemt hij het zelf. Je moet sterk in je schoenen staan en je niet uit het veld laten staan om hier al 23 jaar voor te knokken. Maar de kraan aan ellende op ons eiland blijft maar stromen. Geïnspireerd door het verhaal dat ik te horen kreeg, keek ik naar mezelf en realiseerde ik me hoe goed velen van ons het eigenlijk hebben. En ik schaamde me dat we niet meer doen voor degenen om ons heen. En ik weet ook: veel mensen willen wel iets doen, maar weten simpelweg niet waar ze terecht kunnen voor een bijdrage aan een betere samenleving. En daarom roep ik je op: blader snel naar de middenpagina's, laat je ook inspireren, en help mee. Want ‘the most wonderful time of the year’ (R.I.P. Andy Williams) wordt het alleen als we er zelf ons best voor doen. Veel leesplezier, Maarten P.S. We zijn zo trots als een aap met zeven staarten op Golden Voice-winnares Veanira, die deze week haar single ‘Hey Boy’ lanceert. You rock, girl, kippenvel telkens als ik je stem hoor!

Een dozijn nummer 1-hits Rihanna ■ Tel je even mee? 2006: ‘SOS’, 2007:’ Umbrella’, 2008:’ Take A Bow’, ‘Disturbia’, ‘Live Your Life’ (T.I. featuring Rihanna), 2010: ‘Rude Boy’, ‘Love The Way You Lie’ (Eminem featuring Rihanna), ‘What's My Name?’, ‘Only Girl (In The World)’, 2011: ‘S&M’, ‘We Found Love’, 2012: ‘Diamonds’. Rihanna komt met deze twaalf nummer 1-hits in de Billboard op gelijke hoogte met Madonna en The Supremes. Boven haar staan nog de Beatles (20), Mariah Carey (18) en Micheal Jackson. Iets zegt ons dat de reeks hits nog niet voorbij is. Go Rihanna! 7

2012 NR178 DFM 05


3x20_laptop_4g+_sinterklaas_ENG.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

11/20/12

7:58 PM


07

DE ZEVEN

'Ik wilde altijd al optreden in glitterjurken'

Izaline Calister

Ontspanning “Vaak is dat slapen, want dat schiet er heel snel in bij mij. Victoria wordt vroeg wakker en ik kom ’s nachts vrij laat thuis en maak lange dagen. Het is belangrijk dat mijn stem rust krijgt.”

Jeugddroom “Zangeres worden, een ster zijn. Ik wilde optreden in glitterjurken. Mijn moeder merkte op mijn zesde dat ik aanleg had voor zingen en zo belandde ik bij het kinderkoor Parlitas.” Voldoening “Familie en muziek. Ondanks dat mij ouders, broers, zus en hun gezinnen op Curaçao wonen, zijn wij nog steeds erg close. Daarnaast schrijf ik graag liedjes, ik vind het bijzonder dat ik dat kan en op het podium kan staan.” Liefde “Ik ben niet getrouwd, maar wel twintig jaar samen met mijn ‘man’. Hij speelde trompet in mijn tweede band. Het was geen liefde op het eerste gezicht, pas na een paar jaar werd het wat.”

Izaline Calister (43): first lady van de Curaçaose muziek. Geloof “Ik geloof in God, maar zoek met mijn man naar een compromis in het ‘gelovig’ opvoeden van ons dochtertje, Victoria. Zo is ze bijvoorbeeld wel gedoopt, maar gaan we niet naar de kerk.”

Angst “Sinds kort dat er iets met mijn dochter gebeurt. Lang hoefde ik me nergens druk om te maken, maar door het kleine frummeltje maak ik me nu druk om haar veiligheid. Of dat ik het niet goed doe als moeder.” Ambitie “Tot mijn 88e doorgaan met zingen, doen wat ik leuk vind als solist en daarvan kunnen leven. Ik wil alleen niet het gevoel hebben dat ik mij in allerlei bochten moet wringen om mijn fans te blijven ‘pleasen’ zoals ik vind dat Madonna doet.” 7

PREPAID

FORTY-FOUR WHY PAY MORE? Are you ready for the island’s lowest rate? Get the new Digicel One Rate and pay only 44 cents per minute to anyone on any network in Curacao. 44 cents, it’s the best rate out there!

*

BEST RATE ON THE ISLAND

To activate the one rate plan simply top up with Naf.10, dial 160# . The One Rate of 44ct per minute is valid for all local calls (any local mobile and fixed line). The One Rate plan is valid for 7 days and will automatically extend when you top up within 7 days after topping up. Terms and conditions apply.


e TeruG In DT SPoTLIGH

Veanira

e s a e l e r e l g Sin V

ijf maanden na het winnen van The Golden Voice, is het eindelijk zover. Soulsister Veanira brengt haar welverdiende single ‘Hey Boy’ uit en wat is het toch een heerlijk nummer geworden. De 28-jarige legt zo veel gevoel in het nummer dat je niet anders kan dan ervan houden. DOOR cIana MaYaM

Je kunt gerust zeggen dat Veanira inmiddels een BC’er (Bekende Curaçaoënaar) is. Ze wordt regelmatig op straat herkend en op Facebook toegevoegd door onbekende mensen. Nog even en ze moet met een vermomming over straat, om haar dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Gelukkig heeft ze één eigenschap waardoor ze toch redelijk onder de radar blijft: haar lengte. “Mensen kijken mij eerst altijd een tijdje aan voordat ze op mij afstappen, en zeggen dan: ‘Ben jij niet dat meisje van The Golden Voice? Ik dacht dat je langer was.’

Nee, ik ben klein. Ik weet het”, lacht Veanira. SINGLE RELEASE Wat ze in lengte misschien tekortschiet, maakt ze goed met een dijk van een stem. Maar dat kan ook niet anders gezien haar achtergrond. Veanira komt voort uit een nest van gospel en dat is ook waar haar hart ligt. “Ik zou heel graag een gospel-cd willen uitbrengen met mijn eigen geschreven liedjes. Sommige zijn echt gospel, anderen zijn liedjes over het leven en mijn gevoelens. Het is dus niet dat ik alleen van gospelmuziek houd.” Dat laat ze ook zien met haar nieuwe single ‘Hey Boy’, geschreven door onze ochtendkanjer Jochem Smid. Er is hard gewerkt aan het maken van dit uptempo soul, blues en groovy nummer, maar het resultaat mag er wezen. “In het begin hadden we een ander nummer, maar dat paste niet zo goed bij mijn stem en stijl. Daarom kwamen we met een ander idee, een ander melodie. Ik wilde mijn input hebben in het liedje, het ‘eigen’ maken. En dat is gelukt, het past nu helemaal bij mij”, zegt Veanira.


09

‘Ben jij niet dat meisje van The Golden Voice? Ik dacht dat je langer was’

‘Ik vind het best eng met al die camera’s op mij gericht’

‘Deze single past helemaal bij mij’ ‘Hey Boy’ gaat over een jongen die aandacht wil van een meisje, maar dat niet krijgt omdat ze druk bezig is met het maken van muziek. Klinkt erg toepasselijk, Veanira.. “Het slaat ook wel op mij, ik heb zo ook mijn desires. Alleen heeft dat nu geen prioriteit, muziek maken wel. Soms kan een relatie je muziek op een negatieve manier beïnvloeden waardoor je niet meer de dingen kan doen die je wilt. Zeker in de muziekindustrie. En om dat te voorkomen, houd ik mij niet zo bezig met relaties en dat soort dingen.” Daar zijn wij als trouwe fans stiekem alleen maar blij om, want ‘Hey Boy’ is een heerlijk nummer geworden. “Het is echt een feel good song. Je kunt er lekker bij meezingen.” In hoeverre dat ‘meezingen’ waar is, moet je in de auto onderweg naar werk zelf maar beslissen. Sommige uithalen zijn tamelijk lastig voor de onervaren zanger, maar daar is zij tenslotte ook The Golden Voice voor. De producers van Top Stop Music in Miami hebben het nummer tot in de puntjes perfect geproduceerd. LIGHTS. CAMERA. ACTION! Nu zou een single release niet af zijn zonder een bijpassende videoclip. En dat is precies wat Veanira krijgt. Trillende billen of blote mannen zal je niet snel te zien krijgen, het wordt volgens de zangeres een ‘normale’ clip. Ze wil een gerespecteerde plek krijgen binnen de muziekwereld. Er moeten dus voorbereidingen worden getroffen, zoals een bezoekje brengen aan de kapper. “Ik wilde iets anders met mijn haren doen. Even iets anders voor de videoclip. Of ik tijdens het opnemen van kapsel verander, moeten we nog maar zien. Het hoeft niet te extravagant.”

geschoten voor bij haar single. “In de camera kijken, juist niet in de camera kijken. Het is op zich niet zo moeilijk, maar toch gek om te doen. Ik ben best verlegen en vind het wel een beetje eng met al die camera’s op mij gericht.” Des te meer reden om je ‘zanggezicht’ en bijbehorende pose te oefenen. Kies je voor de dramatische uithaal met gestrekte armen? Of moet je het juist klein en liefelijk houden? “Een beetje van beide, denk ik. Mijn ‘zanggezicht’ is niet ingestudeerd. Ik laat me gewoon door de muziek bewegen.” EN NU: HOLLYWOOD? Veanira wil graag naar Amerika om daar aan haar muziek te werken, maar zou het ook niet erg vinden om in het Caribisch gebied te blijven. Dat zou zelfs nog wel een uitdaging kunnen zijn. “Ik zing, schrijf en denk in het Engels. Van kleins af aan praten wij al Engels thuis, ik ben niet anders gewend. Het zou dus wel een leuke uitdaging zijn om een lied in het Papiaments te schrijven, dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan.” Wie weet krijgt ze daar nog wel de kans voor. Met de hoeveelheid mensen die haar helpen in het muzikale proces en de komst van een geweldige single, zou ze zomaar hogerop kunnen komen. “Touren, dat lijkt mij erg leuk. Zo zou ik mijn muziek met de rest van de wereld kunnen delen. En wie weet word ik dan wel erg bekend! Maar voorlopig ben ik nog hard aan het werk en heb ik een vaste baan als leerkracht.” 7

Naam: Veanira Reed Geboortedatum: 22 maart 1984 Burgerlijke staat: single Droom: gospel-cd uitbrengen

Gelukkig weet Veanira wel wat ze moet doen tijdens het opnemen, het is tenslotte niet haar eerste keer. Zo heeft ze bij het winnen van Una Kòrsou Bi Bou ook een videoclip

2012 NR178 DFM 09


SHOPPING SUNDAY0 !

AANDACHT

• Specials • Free (kids) entertainment • 2x Fun Miles

Open: 9.00-13.0

Nodig? Daar kan het Dolfijn FM Magazine voor zorgen

DECEMBER 2ND

ATIE MEER INFORM EN? RTER OVER ADVE

Mail naar: manon@dolfijnfm.com of bel: 465 9975 ABONNEES

7 SEPTEMBER

- 13 SEPTEMBER

2012

WEKELIJKS

GRATIS

ANTILLIAANS VAN HET

DAGBLAD

01

ABONNEES

VERKRIJGBAAR

31 AUGUSTUS

- 6 SEPTEMBER

WWW.DOLFIJNFM.COM

2012

WEKELIJKS

GRATIS

ANTILLIAANS VAN HET

DAGBLAD

01

ABONNEES

VERKRIJGBAAR

24 AUGUSTUS

97.3 FM

WWW.DOLFIJNFM.COM

NKELIJK

- 30 AUGUSTUS

2012

WEKELIJKS

GRATIS

SP 01 EC IAL

ANTILLIAANS CUR VAN HET AÇA

DAGBLAD

O NOR TH

VERKRIJGBAAR

, REGINALD EN PHILIPINEN ARVI NIE LIEM OPENINGSCEREMO

DIERENARTS DOEST

‘DE

RIJFLIJK’ ONBESCH

WAS RTAGE FOTOREPOMOEDT BLUES DOOR BEA BENEDENWINDSE

ODETTE HONDEN,

'ZEVEN ZEVEN KATTEN EN DE REST'

Brian ling Tamb ‘SEARCHING

VROUW

Getrouwde vrouwennmeer drinke

AO CURAÇ MISS WORLD

2012

WEKELIJKS

GRATIS

Kinderb

CHRISTINA

DAGBLAD

01

ABONNEES

10 AUGUSTUS

- 16 AUGUSTUS

2012

WEKELIJKS

GRATIS

GADGETS DE DRIE ROUTES

Lees over...

ma Uitneemsche

Kooistra

De mystiek

van

Carlos Santana

NDE OP LEGE EK BEZO

HOE WE ALLEMAAL STEEDS MEER GINGEN VAN HEM HOUDEN

170

BARRY INBAKKER

01

ABONNEES

3 AUGUSTUS

DFM 01

2012 NR171

DFM 01

WEKELIJKS

GRATIS

VROUW

annen ym Ra lacht mij toe terug’ ‘Het leven

FLIRTEN VOOR GOEDE PRIJS

ik lach keihard

E MUZIKALPOOT DUIZEND

Stanley Alejandro a Clementin

NIEUW

DFM 01

NOW AVAILABLE

2012 NR169

DFM 01

01 2 012 - 5 JULI 29 JUNI

WEKEL

GR AT I S

IJKS

VERKRI

JGB A A R

A BON N

NTILL N H ET A E E S VA

WEKEL

IJKS

GR AT I S

VERKRI

JGB A A R

A BON N

NTILL N H ET A E E S VA

IAANS

DAGBL A

D

01 I 2 012 - 21 J U N 15 J U N I

97.3 FM

WWW.DOLFIJNFM.COM

WEKEL

IJKS

GR AT I S

VERKRI

JGB A A R

A BON N

NTILL N H ET A E E S VA

IAANS

97.3 FM

RUDY

TOP 10

Veanira Reed

01

97.3 FM

164

, TEKEN, RATTEN RLAKKEN!

N5 AN MAROO FRONTM

VROUW

Pornogebruik voor niet goed zelfvertrouwen

VROUW over Liever lezen seks hebben seks dan je vakantie) (ook tijdens

D

KAKKETEGEN VIEZE DE STRIJD S-TERREUR THE GOLDEN BEESTJE VOICE 2012

EEN 'IK WIL ALS EINDIGEN. LARRY KING MIJN SCHERP OP TACHTIGSTE'

MINGEN SCHOLIERENBESTEM EN ANDEREUNIEK TALENT! MET

DAGBL A

WWW.DOLFIJNFM.COM

VROUW vrouw Man heeft eigen nodig voor gezondheid

GRATIS VERKRIJGBAAR N WAT VINDE ZIJ?

ieVakant gers op eiland

gan 167 ons

S’ AGO MET NIET JOSEPH CIVILIS DIE MET ‘VOOR LEERLINGEN MAAG NAAR EEN LEGE SCHOOL KOMEN, EEN HEBBEN WE JECT’ 01 NR168 DFM BROODPRO WILL.I.AM 2012

MADONNA

01

YVES COOPER

SP

s Willem ‘IK KWAM

KANYE WEST

D

DJ VAKANTIE MACKAY

LLER, DE BASEBA ES, DE DANSERUS TIEDE POLITIC VAKAN

DIANA IJS IS ‘HET ONDERWG VAK’ EEN PRACHTI

DAGBL A

WWW.DOLFIJNFM.COM

KE DIK

WE NAARTOE WAAR GAAN DEZE ZOMER?

SEIZOEN

IAANS

I 2 012 - 28 JUN 22 JUNI

97.3 FM

A EXTR MER L SUM ECIA

UR 168 VPCO-DIRECTEKOOI LORIER-

169

DAGBLAD

WWW.DOLFIJNFM.COM

TWEEWEKELIJKS Jetro rgen EID VAN AFSCH ER THEAT

ANTILLIAANS VAN HET

VERKRIJGBAAR

OPWARM

‘GELOOF

2011 NR170

2012

IAL SPEC

JEZELF IS HET Coraline REN IJKER 'EN NU IS BELANGR AANGEBO !' SGEVOEL’ FT. ‘EENFRANS JUSTIN BIEBER LANGE MARCO BORSATO MARCUS MILLER DAN EEN DURE FIETS’ RDIGHEID THE SCRIPT GREEN DAY KATY PERRY MIJN BEURT SERGIO GEORGE RECHTVAA BOWIE NE-YO ONE DIRECTION EMINEM PINK INDIA.ARIE OWL CITY DAVID CHER BEYONCE RUBÉN BLADES E GWEN STEFANI & THE MOJO’S CHRIS BROWN JILL SCOTT KATY PERRY ASAF AVIDAN JUSTIN TIMBERLAK RANDY CRAWFORD SNOOP DOGG LADY GAGA TAYLOR SWIFT 2012 NR172

- 9 AUGUSTUS

97.3 FM

O HET CURAÇA JAZZ NORTH SEAERTJES

VROUW TV IN SLAAPKAMER SLECHT VOOR SEKSLEVEN

CHURANDY MARTINA

DAGBLAD

WWW.DOLFIJNFM.COM

JOURNALIST DICK DRAYER

PELS ‘LUIS IN DE ’ ZIJN, IS MOEILIJK

KLEINSTE N VAN GOLFBAA HET EILAND

DE ZEVEN

Sigmund Jansen

ANTILLIAANS VAN HET

VERKRIJGBAAR

97.3 FM

Brakkeput Mei Mei18-HOLES

En verder...

171

172eschermer

MISSY ELLIOTT AGUILERA WILL.I.AM

ANTILLIAANS VAN HET

VERKRIJGBAAR

WWW.DOLFIJNFM.COM

ALICIA KEYS MANÁ ROSARIO HERSHEL WAYLON CARO EMERALD

aantrekkelijk of niet?

ROLLING STONES

- 23 AUGUSTUS

97.3 FM

Midgetgolf

FOR THE PERFECT TONE’

EGON MEE OP DE OT LOODSBO

CARLY RAE JEPSEN

ABONNEES

JAZZ

WWW.DOLFIJNFM.COM

ie DOLFIJN FM MAGAZINE Stephanng Rose Cha ing VROUW ‘perform !’ ‘Zesde met amazing Spieren: talent’ voelde

Tien- s tonner veilig de in haven VAART

SEA

17 AUGUSTUS

97.3 FM

E

N HELDE

ONAFHA

'BOVENOP

2012 NR167

JUSTIN BIEBER

SPICE GIRLS

DJ

DFM 01

BEYONCE JAY-Z

BRITNEY SPEARS

JENNIFER LOPEZ

‘IK WILDE VROEGER BANKETBAKKER ’ WORDEN

MET DE BAND'

DA ZOMERAGEN

166

TAXI’S IN STAAT

N SALTO MANHATTA RIDA GREGOR CURAÇAO' CHUCKIE FLO

Jochem Smid

IG K? VOORLOP 'HUWELIJ D BEN IK GETROUW

IS ER NOG IETS LEUKS JULI? TE DOEN IN

SHAKIRA

MRAZ RIHANNA JASON

165

MUNGO JERRY 2012 NR165

DFM 01

USHER GREEN

DAY RIHANNA

KANYE WEST

NO DOUBT

KATY ROBIN THICKE

PERRY G-SPOT

IN OUR STORE Promenade Shopping Centre

2012 NR165

DFM 01

LEIGHTON MEESTER

DE FIN

ALE

8 juni ut Brakkep Mei Mei FOO FIGHTERS

ADAM LEVINE

PARIS HILTON

ONE DIRECTION

KATY PERRY 2012 NR164

DFM 01

NOS TA Schouwburgweg z/n TUMA BON DI KAMPAÑA Groot Davelaar tel. 737 8181 www.techniekdesign.com/webshop

New Collection Renaissance Mall


Nieuws

011

NIEUWS

Dolfijn FM T-shirt! Heb jij hem al?!

DE LUISTERAAR

■ Dolfijn FM bestaat 10 jaar en om dit te vieren hebben we ook leuke nieuwe T-shirts gemaakt. We hebben zowel dames- als herenmodellen in diverse kleuren en maten. Voor de dames hebben we ook leuke tanktops gemaakt.

Wil jij ook zo’n te gek collector’s item? Kom dan langs bij de Dolfijn FM Studio op Seaquarium Beach voor maar 35 gulden is hij van jou. Enne, op is op dus we zien je snel! 7

en ‘Mijn vriendinnen noem i’ tLi Je mij soms Selina Brittain (22) Werk: nog zoekende naar een baan als doktersassistente Burgerlijke staat: geregistreerd partnerschap Luistert Dolfijn FM omdat: jullie gewoon heerlijke muziek draaien; van nu maar ook van vroeger.

Wat is jouw ultieme date? “Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Het gaat om het gevoel dat je hebt tegenover jou date. Als het echte liefde is, kan je in een snackbar zitten en alsnog wegdromen in elkaars ogen.” Wie is/zijn de belangrijkste personen in jouw leven? “Mijn ouders en mijn partner, hij is mijn zielmaatje. We mailen bijna elke dag, omdat zij in Nederland wonen en ik sinds kort hier op het mooie Curaçao.” Waaraan geef jij meestal je geld uit? “Aan het nodige, als boodschappen. Maar ik vind het ook leuk om geld uit te geven aan kleding. Het hoeft niet duur te zijn, snuffelen in allerlei winkeltjes en een goede koop vinden vind ik heerlijk.” Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen? “Stay strong and true to yourself and follow your heart, it will guide you through life, van mijn vader.”

SITE VAN DE WEEK

Glansrijke hoofdrol voor…. muffins www.muffinfilms.com ■ Muffins, ze komen in verschillende soorten en maten. Lekker zijn ze zeker, maar voor sommige muffins is ‘lekker zijn’ niet genoeg. Een enkeling wil meer uit het leven en ambieert een carrière in de filmindustrie. En om die muffins een eerlijke kans te geven, heeft Amy Winfrey een aantal ‘Muffinfilms’ gemaakt. Met in de hoofdrol, nou ja… muffins. Of we ze binnenkort op de rode loper zien, laten we even in het midden, maar leuk zijn de luchtige gebakjes wel. 7

De LuncHBoX MA-VRIJ 12.00 - 14.00

ooK LuISTeraar oF LeZer WorDen?: REDACTIE@DOLFIJNFM.COM

download

GRATIS NU OOK VOOR BLACKBERRY & PC

- WWW.CURACAOAPP.MOBI

#1 digitale gids voor het eiland Nederlands English Deutsch Español

curacaoapp.com


tie 00 en’

Ienen ZIj VereDauS caD Crackbaby’s, hiv-kinderen, mishandelde jongens, misbruikte meisjes

Kinderoord Siloam biedt herstelplaats DOOR MaarTen ScHaKeL

H

oofdschuddend kijk ik naar de foto’s en luister ik naar de verhalen die broeder Herman Gijsbers, oprichter van herstellingsoord Siloam, me voorschotelt. Krotjes van huizen, crackmoeders met zeven ondervoede kinderen, aidsbaby’s, alles komt voorbij. Gijsbers vertelt over zesjarigen die stierven in zijn armen, maar ook over een meisje zonder

toekomstperspectief dat intussen van alle medicijnen af is en onlangs in het huwelijksbootje stapte. Of over het kind dat op jonge leeftijd bij Siloam terechtkwam, maar inmiddels advocaat is in Nederland. Onder de accolade van bomen net voorbij Soto bevindt zich de ingang van dit oord, waar op dit moment dertien kinderen zitten.

‘De dertien kinderen hebben van alles: epilepsie, kanker, a 012 DFM 2012 NR178


013

Hoe is stichting Siloam ontstaan? “Mijn vrouw en ik kwamen 23 jaar geleden als zendingsechtpaar uit Nederland om een kinderdorp te beginnen voor zieke, verwaarloosde, mishandelde kinderen. Ik had mijn baan opgezegd. We begonnen bij Bullenbaai. Sinds 1997 zitten we hier bij Soto en richten we ons voornamelijk op zieke of terminale kinderen. Maar als een mishandeld kind aan je poort staat, zeg je er ook geen nee tegen.

Gijsbers laat me op zijn laptop foto’s zien van verschillende kinderen. Eentje heeft enorme bulten op zijn huid. Een andere baby heeft zowel hepatitis B, syfilis als aids, vertelt hij. Hij laat me foto’s zien van M, op zevenjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van aids. Op de volgende foto heeft hij D in zijn armen, acht jaar oud. Ook D is overleden. Op zijn verzoek blijven de kinderen in dit artikel anoniem.

‘365 Dagen per jaar, nu 23 jaar lang. Vakantie? Ik niet’ Het was een roeping van de Heer Jezus. Ik voelde dat Hij ons vroeg om dit te doen. We zijn niet door een kerk, niet door een organisatie gestuurd, maar op eigen houtje.” Wat voor kinderen komen er bij jullie? “Op dit moment hebben we dertien permanente bewoners, van wie de jongste één jaar en de oudste veertien jaar is. Het is een wijd scala aan aandoeningen, die ze hebben. We krijgen hier kinderen met oedeem - dus dat ze een tijd lang geen voedsel gehad hebben - huidziektes, longproblemen, nierproblemen, kanker, hartaandoeningen, epilepsie. Zijn ze uitbehandeld in het ziekenhuis? Is er een slechte thuissituatie? Dan komen ze naar ons. We krijgen ook crackbaby’s binnen. Vaak komen ze bij ons via de voogdijraad, de kinderzedenpolitie of de kinderrechter.”

Kunnen deze kinderen niet in het ziekenhuis blijven totdat ze genezen zijn? Of terug naar huis? “Het ziekenhuis kost veel geld. Verzekeraars betalen soms gewoon niet meer, of kinderen zijn niet verzekerd. In bepaalde gevallen bepalen niet de dokters over leven en dood, maar de verzekeraars, of een kind al dan niet geopereerd wordt. Een aantal kinderen bij ons zijn met behulp van sponsorgeld naar Nederland gestuurd en hebben daar uren achtereen op de operatietafel gelegen voor een zware ingreep.” “En terug naar huis is lang niet altijd een optie. De ouders zijn drugs- of drankverslaafd, de moeder kan overleden zijn aan aids. Alleenstaande moeders met soms wel tien kinderen. Die kunnen het er gewoon niet bij hebben. Zie je dit hutje op de foto? Die scheve verrotte planken. Dat dak

K je een STu Ie r HISTo

Ieder kind een kerstcadeau Ieder jaar organiseert Dolfijn FM in december de ‘Ieder kind een kerstcadeau’-actie. Het begon zeven jaar geleden met een spontane opmerking van Robin Velderman in de studio op Berg Altena: “We geven zoveel prijzen weg in een jaar, we mogen met de kerst wel eens cadeaus aan onze luisteraars vragen.” Dat idee werd al snel omgevormd tot een idee waarbij we besloten die cadeautjes weer weg te geven aan de kinderen van Curaçao, die misschien wel helemaal geen cadeautje krijgen voor de kerst. Het idee sloeg aan en onder de kerstboom van Dolfijn FM lagen meer dan duizend cadeaus. De jaren daarna veranderde de redactieruimte in een soort Noordpool gevuld met stapels cadeaus, gesorteerd op leeftijd en geslacht. Met de DJ’s als kerstengeltjes aan het verdelen, sorteren en indelen. Zodat iedere stichting, crèche, internaat, weeshuis en opvang krijgt waar hij recht op heeft: voor ieder kind een kerstcadeau. Ook dit jaar organiseert Dolfijn FM weer deze actie en we vragen ook aan jou om (weer) mee te doen. Meedoen kan al vanaf één cadeau. Ieder cadeau maakt tenslotte één kind blij.

‘Aan de cadeaus van de kerstactie beleven de kinderen nog lang plezier’

nker, aids, hartaandoeningen’ 2012 NR178 DFM 013


je Do n e e r ! u cadea

Spelregels & richtlijnen Om het gesmeerd te laten lopen hebben we een paar regels en richtlijnen. is gewoon een losse golfplaat, zie je. Daar liggen ze met zeven mensen op de grond op rieten matjes te slapen, gebruiken elkaar als kussens. Ze moeten laag blijven, want bovenin het huisje is het te warm. Iedereen bij elkaar, zo ontstaat incest ook. Dat is er zóveel. Sommige van die kids gaan de halve familie rond.”

‘Een jongen uit Saba had kanker, maar is nu advocaat in Nederland’ Hoe ziet het leven in Siloam eruit? “Om vijf uur ’s ochtends maken we iedereen wakker, voor een kort ontbijt. Rond half zes, kwart voor zes brengen we iedereen weg of worden ze opgehaald. We hebben een bus waarmee een deel naar school gaat, een ander deel naar behandelingen. Tegen enen is iedereen terug, gaan we eten, trekken ze speelkleren aan en kunnen ze ’s middags spelen. Om zes uur gaan ze baden, pyjama aan, eten en dan om zeven uur gaan ze naar bed. Dat is het moment dat wij alle andere dingen gaan doen: administratie, dingen voor onszelf, dingen regelen. Om elf uur maken we ze nog één keer wakker voor een laatste plas- en medicijnronde. Dan gaan wij slapen om de volgende dag om vijf uur ’s ochtends de hele riedel te herhalen. En dat 365 dagen per jaar, al 23 jaar lang. Nee, ik ga nooit op vakantie.” Waar zit volgens jou het sociale probleem waardoor kinderen in dergelijke achtergestelde situaties opgroeien? “Financiële armoede: geen geld, geen spullen, geen baan. Maar ook geestelijke armoede: geen normen, waarden, zelfrespect. Kinderen leven op straat: zie maar hoe je eten krijgt. En het is een cultureel probleem: mannen leven als hanen, zijn ontzettende macho’s. Ze willen overal kinderen verwekken, maar zorgen er niet voor. Veel van die ‘baisaits’, buitenvrouwen, hebben een probleem. En bekijk het vanuit het perspectief van een tienermeisje: ze wordt zwanger, vaak wordt ze dan drop-out van school. Voor onderstand of een FKP-woning kom je als tienermeisje pas in aanmerking als je een kind hébt. Zo’n meisje zoekt dan een nieuwe vriend, die haar gouden bergen belooft, maar er enkel op uit is om met haar naar bed te gaan.” Hoe zetten jullie je verder in, behalve met Siloam? “We hebben nog een stichting: de

014 DFM 2012 NR178

Barmhartige Samaritaan. Daarmee doen we huisbezoeken als één van onze kinderen terug gaat naar de ouder, ouders of familie. Ook de voogdijraad doet aan monitoring. Met de Barmhartige Samaritaan hebben we ook twee noodkeukens waarmee we maaltijden uitdelen hier op Banda’bou. Dan staan er rijen te wachten. En ik geef Bijbelstudie in de gevangenis. Ik probeer het zo praktisch mogelijk te doen. Dus niet: sluit je aan bij de kerk en alles komt goed, maar: verander daadwerkelijk je manier van leven.” Wat voor rol speelt het geloof in Siloam? “We werken vanuit het principe onze naaste lief te hebben als onszelf. We hadden gezien hoe het er hier op Curaçao aan toe ging. God heeft ons toen gevraagd: wil je dat doen? Wil je mij dienen? Ja, was ons antwoord. Hoewel het soms zwaar is, hebben we geen dag spijt. We nemen ook kinderen met andere religieuze achtergrond op. Het welzijn van het kind staat bij ons centraal. Dat we vanuit christelijk oogpunt handelen, betekent niet dat we geen hedendaagse methodes hanteren. Natuurlijk werken we met medicijnen! We werken hier gewoon met verschillende mensen met medische achtergrond, of ze doen iets met sociaal maatschappelijk werk.” Vertel eens wat succesverhalen. “Bewoonster R. is mishandeld en misbruikt. Intussen is ze in Nederland afgestudeerd in human resource management en woont en werkt ze daar. En een jongen uit Saba, kwam hier als zesjarige met kanker. Die hebben we in Rotterdam kunnen laten behandelen, is genezen en is nu advocaat in Nederland.” Hoe komen jullie aan geld? “We lopen niet te koop met wie we zijn. Daar hebben we ook geen tijd voor. Nu en dan krijgen we aandacht van media, zoals nu. We moeten het hebben van financiële donaties uit de VS, Nederland of van Curaçao zelf. Ook donaties in natura komen hier binnen. Het gaat redelijk zo, maar het is heel hard werken.” Wat is je ervaring met de kerstactie van Dolfijn FM? “Heel waardevol. Je geeft de kinderen iets met kerst. Maar ook daarna hebben ze er plezier aan, want ze kunnen er nog lang mee blijven spelen. Ook op het eind van de Dolfijn FM-actie haal ik nog een zak cadeautjes op, die ik uitdeel hier op Banda’bou. Daar zit een groep arme mensen die je anders nooit bereikt.” 7

De regels zijn: Het moet een nieuw cadeautje zijn en het moet ingepakt worden afgegeven. De richtlijnen zijn: Koop een cadeau van tussen de 10 en 15 gulden, geef op het pakpapier aan of het voor een jongen (J) of een meisje (M) is, voor welke leeftijdsgroep (baby, 2-5, 5-10, 10+) en breng het langs bij de studio of bij één van de inleverpunten (Top1Toys, Bruna en Albert Heijn). De bij hen ingeleverde cadeaus worden ook nog eens vermeerderd met één cadeau voor iedere tien cadeaus die ingeleverd worden. Bedrijven en andere initiatieven Ook bedrijven mogen natuurlijk meedoen aan de actie. Net als mensen die acties op touw zetten om cadeaus in te zamelen. Het helpt wel als je van tevoren aangeeft dat je gaat inzamelen. Dat kan bij Vesta (vesta@dolfijnfm. com), dan kunnen we er rekening mee houden. Tevens zoeken we soms cadeaus in bepaalde leeftijdscategorieën, dan kunnen we dat op elkaar afstemmen. Uiteraard mag een vertegenwoordiger van het bedrijf even komen vertellen in de uitzending hoe hard er wel niet is ingezameld. Vrijwilligers Ook dit jaar kunnen we best een handje gebruiken. Vooral het sorteren en wegbrengen van cadeaus is een flinke klus. Als je graag een handje wilt helpen, geef je dan op bij Ciana (ciana@ dolfijnfm.com), dan zorgt zij ervoor dat je ingeroosterd wordt. Meyer Moving heeft al gezegd dat ze best een dag met een grote truck willen rondrijden voor de bezorging, maar er blijven genoeg ritjes over. Ieder cadeautje telt Dolfijn FM zamelt zo veel mogelijk cadeautjes in, maar we maken er geen race van. Er zijn bedrijven die honderden cadeaus tegelijk komen brengen of mensen die duizenden guldens schenken. Dat waarderen we zeer, maar we waarderen het net zo veel dat iemand zijn kind een cadeau laat uitzoeken voor aan ander kind. Een kind dat anders geen cadeau zou krijgen met de kerst. Ieder cadeau is er één en maakt weer een kind blij.


af

Ariel

Vloeibaar Colour of Non Colour fles 3650 ml

IJsthee

Perzik of Citroen pak 1500ml

OP = OP

3.99

2.

99

Deze aanbieding is geldig van 3 t/m 9 december 2012.

OP = OP

44.99

29.

ZEELANDIA

99

Deze aanbieding is geldig van 10 t/m 16 december 2012.

1

Ma. t/m zo. 08:00 - 20:00 uur Tel. 461 2411 www.ah.an facebook.com/ahcuracao ah.an

NR. ips Bor ottbreste de

PRIJS!

voo

Ontdek de mooiste stranden en meest spectaculaire riffen. Je zou zelfs dolfijnen en zeeschildpadden kunnen tegenkomen! Beleef het allemaal op onze nieuwe luxe catamaran

BANDA BOU TRIP

‘ the natural’

Hele dagtrip met 4 stops. Zon, zee, snorkelen en duiken. Bezoek de bijzondere Blauwe Kamer, Mushroom Forest, Black Sand rif en scheepswrak en meerdere prachtige stranden. Gratis frisdrank, lunch en snacks. Snorkeluitrusting is inbegrepen. USD 69 per persoon Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag, 8.30 uur - 17.00 uur

FAMILY FISHING

Een halve dag plezier voor de hele familie met vissen, zwemmen en relaxen in de zon. Gratis frisdrank en snacks. Visbenodigdheden zijn inbegrepen. USD 59 per persoon Donderdag en zondag, 8.30 uur – 13.00 uur

PRIVATE CATAMARAN CHARTER

Of het nu je verjaardag, jubileum, bruiloft, of bedrijfsuitje is, of je hebt gewoon zin in een bijzondere dag; je zult onze privé charter Eindig de dag in stijl en geniet van de fantastisch vinden. Grote of kleine groepen, adembenemende zonsondergang op onze luxe een hele of een halve dag… catamaran. Inclusief fingerfood en open bar. USD 1,500 per dag USD 1,000 halve dag USD 49 per persoon Donderdag en zondag, We vertrekken dagelijks vanaf 16.30 uur – 19.00 uur (1 okt. – 31 mrt.) Royal Marine Piscadera Bay. of 17.30 uur – 20.00 uur (1 apr. – 30 sept.)

SUNSET TRIP

HALF DAY SNORKEL

Halve dag snorkeltrip met 2 stops. Zwemmen en snorkelen bij schitterende riffen. Gratis frisdrank en snacks. Snorkeluitrusting is inbegrepen. USD 35 per persoon Dinsdag, 8.30 uur – 13.00 uur of 13.30 uur – 17.00 uur

Ophaalservice is beschikbaar

the natural MINIRESORT & BOATTRIPS

www.thenaturalcuracao.com • boattrips@thenaturalcuracao.com Royal Marine Piscadera Bay • Tel: (+5999) 6906469


1989

BRIGHT TOP 40 ZATERDAG 1 DECEMBER

CLASSIXTORY DOOR EGON SYBRANDY

LOVE SHACK - THe B-52’S Lekker meeschreeuwen als je in de auto zit, of op een strandbedje ligt met een koptelefoontje op. “Bang bang on the door baby!” Heerlijk, wie kent het niet. Een nummer waar je sowieso vrolijk van wordt en als je goed luistert het een beetje warm van krijgt. Want The Love Shack is een oud huisje met een tinnen dak waar je ‘bijna niets’ draagt, zo leert de song ons.

De orginele Love Shack staat in Georgia in Amerika Het ging niet altijd even makkelijk met de carrière van de B-52’s. Al vroeg kregen ze te maken met de dood van hun gitarist, Ricky Wilson (die ook Cindy’s broer was). Ze waren niet zeker of ze wel verder wilden gaan. Drummer Keith Strickland leerde zichzelf gitaarspelen en al snel begon hij ook te componeren. Ergens in 1987 brachten zangeressen Cindy Wilson en Kate Pierson hem een bezoek en Strickland speelde een deuntje. De twee zangeressen begonnen mee te zingen en zongen over herinneringen aan hun jongere jaren in Athens, Georgia. Het nummer werd uiteindelijk 'Deadbeat Club’. Na die ervaring wisten ze dat ze konden blijven als een band. Door het succes van het album dat ze daarop uitbrachten kon hun geluk niet op, want ze werden benaderd door regisseur Julian Temple, die hun vroeg een vrolijk lied te schrijven voor een achtervolging in zijn nieuwe film Earth Girls Are Easy. Het werken met producers Don Was (van Was (Not Was)) en Nile Rodgers (van Chic) - beiden ook betrokken bij de film - bevalt zo goed dat ze een heel album met hen maken. ‘Love Shack’ staat ook op dat album. Losjes geïnspireerd door een nummer van de Temptations uit 1970, ‘Psychedelic Shack’, wordt het een vrolijke song met dezelfde energie. Hoewel de tekst onschuldig is worden er vele spannende verhalen bij verzonnen. Bij Disney bijvoorbeeld is het nummer verboden, je zult dus nooit Mickey Mouse zien dansen op ‘Love Shack’.

1

10

4

7

5

5

2

7

9

3

6

6

14

3

8

7

3

11

11

6

23

2

16

3

7

7

10

11

17

4

12

8

18

5

19

4

13

11

25

2

15

6

21

9

31

2

-

1

29

4

22

9

20

5

-

1

26

10

-

1

24

9

Een zeer opvallende regel is aan het einde van het nummer waarbij het nummer even stil valt en zangeres Cindy Wilson schreeuwt: “Tin roof...rusted.” Het was eigenlijk een outtake, maar uiteindelijk werd besloten om het toch maar ergens in het nummer te plaatsen.

30

14

-

1

27

19

Kate Pierson woonde in de werkelijke Love Shack, compleet met tinnen dak, toen ze in Athens, Georgia, woonde, ver voordat de B-52’s gevormd werd. Het nummer ‘Rock Lobster’ heeft ze wel al geschreven in de Love Shack. Het huisje zelf brandde af in 2004. De herinnering eraan blijft voor eeuwig door het nummer van de B-52’s. Wat er allemaal precies gebeurd is in het huisje weten we niet, want verder dan “Huggin’ and a kissin’, dancin’ and a lovin’, wearin’ next to nothing” gaat de tekst niet. 7

32

13

016 DFM 2012 NR178

DoLFIjn FM cLaSSIX MA-DO 18.00-19.00 PRACHTIG TACHTIG ZA 9.00 - 12.00

33

14

28

16

34

12

36

12

35

13

CANDY Robbie Williams LOCKED OUT OF HEAVEN Bruno Mars DIAMONDS Rihanna DON’T YOU WORRY CHILD Swedish House Mafia ft. John Martin SKYFALL Adele BEAUTY AND A BEAT Justin Bieber ft. Nicki Minaj AURORA TA YORA Junior Tecla HOW WE DO (PARTY) Rita Ora GIRL ON FIRE Alicia Keys ft. Nicki Minaj LIEVER DAN LIEF Gers Pardoel & Doe Maar LET HER GO Passenger ZO STIL Blof HASTA QUE TE CONOCI Maná ONE DAY / RECKONING SONG Asaf Avidan DIE YOUNG Kesha YOUR BODY Christina Aguilera SUPERLOVE Avicii vs Lenny Kravitz DOOM & GLOOM The Rolling Stones GANGNAM STYLE PSY LIVE WHILE WE'RE YOUNG Ony Direction KNOCKED OUT Trijntje Oosterhuis FINALLY FOUND YOU Enrique Iglesias TURN AROUND Conor Maynard ft. Ne-Yo YAMA AYO Da Ridlaz ft. Rocco Flava SKINTIGHT Falco Luneau BELOOFD IS BELOOFD Lange Frans NOT GIVING IN Rudimental ft. John Newman I CRY Flo Rida WE ARE NEVER EVER GETTING BACK TOGETHER Taylor Swift COME TOGETHER Kane WINTER OF LOVE Ilse de Lange MILLION VOICES Otto Knows MAYDAY 3X Area 51 THIS IS LOVE will.i.am ft. Eva Simons LET ME LOVE YOU Ne-Yo NYMPHO Alain Clark POUND THE ALARM Nicki Minaj WINE IT UP Lucenzo ft. Sean Paul SPIRIT INDESTRUCTIBLE Nelly Furtado SHE WOLF (FALLING TO PIECES) David Guetta ft. Sia

BrIGHT ToP 40 ZA 14.00 - 18.00 ZO 15.00 - 18.00 (NON-STOP)


THER

017

PLAYLIST Dolfijn FM ANTILLENHIT

Pop met Colombiaanse roots

VOLVÍ A NACER carLoS VIVeS The Golden Voice!

HEY BOY VeanIra Nadat Veanira de finale van The Golden Voice won, sleutelden Jochem Smid en Egon Sybrandy met Veanira net zo lang aan ‘Hey Boy’ tot het resultaat er mocht zijn: een moderne soul-pop-plaat waarin invloeden van Aretha Franklin en Joss Stone in te horen zijn. De demo werd naar Topstop Music in Miami gestuurd waar de arrangeurs en producers met het nummer aan de slag gingen. Veanira zong het nummer op Curaçao in, in de studio van Oscar Bor waarna het in de VS werd afgemixt en gemasterd

‘De grootste hit van Carlos Vives, de merengueplaat ‘Pa Mayte’, wordt al jaren met gejuich begroet op elke Curaçaose dansvloer. Toch is deze held uit Santa Marta, neef van voetballegende Carlos Valderrama, al een kwart eeuw goed voor ijzersterke popplaten, waarbij hij zijn roots als Colombiaanse ‘costeño’ nooit uit het oog verloren heeft. Ook in de nieuwe single ‘Volví a nacer’ (‘Ik ben wedergeboren’) spelen de raspa en accordeon een belangrijke rol. www.carlosvives.com

De mandolin is terug!

HO HEY THe LuMIneerS

www.dolfijnfm.com

Heineken Beats DANCE TRACK

Folk is hot. Dankzij bands als Mumford & Sons en zeker ook The Lumineers, uit Denver, Colorado, zijn mandolines anno 2012 weer veelvuldig op de radio te horen. De debuutsingle ‘Ho Hey’ kwam al in juni uit, heeft tijd gehad om te rijpen en staat inmiddels keihard in de top 10 van de Amerikaanse Billboard Hot 100, dankzij een aanstekelijk refreintje en mooie opbouw. En folk is alles behalve plattelandsmuziek: volgens muziekdienst Spotify was ‘Ho Hey’ in oktober het meest gedeelde nummer in Manhattan en stond het liedje op nummer drie in Brooklyn. www.thelumineers.com

Nederlands duo dendert verder

ALBUM RELEASE Keyshia is terug met emotionele ballads

OUT OF MY MIND - BInGo PLaYerS Met een indrukwekkende line-up van releases de afgelopen jaren, waaronder ‘Rattle’, ‘Mode’, ‘L’Amour’ en ‘Mad Dash’, hebben de Bingo Players zichzelf met ‘Out Of My Mind’ weer eens overtroffen. De track is op hun eigen label Hysteria uitgebracht na een lange teaser-campagne. Deze explosieve progressive-houseproductie is een pure kraker op de dansvloer. Bereid je voor op een aantal sprankelende synths, die leiden naar een heerlijke break, waar de vocalen de track net dat ietsje extra geven. Tot nu toe wordt ‘Out Of My Mind’ ondersteund door onder andere David Guetta, Tiësto, Steve Aoki, Nicky Romero en Sander van Doorn. Nou, dat is een lijstje waar je trots op mag zijn. www.bingoplayersmusic.com

WOMAN TO WOMAN KeYSHIa coLe De Grammy-genomineerde R&B-zangeres Keyshia Cole is terug met haar vijfde studioalbum ‘Woman To Woman’ en ze klinkt beter dan ooit te voren. Velen waren niet te spreken over haar vorige album, ‘Calling All Hearts’, maar met dit album vertelt ze haar fans dat ze niet van plan is om haar plek in de spotlight af te staan. Ze gaat terug naar waar ze goed in is: emotionele, zware ballads zoals haar nieuwe single, ‘Trust And Believe’. Hiermee herinnert ze fans er aan waarom ze van haar zijn gaan houden in 2005. Ook al is Cole gelukkig getrouwd en geniet ze volop van haar moederschap; ze gaat ‘back to basics’ met dit album. Zo wilde ze met ‘Enough Of No Love’ en ‘Missing Me’ vrouwen raken en steunen die nog steeds moeilijke periodes moeten doorstaan. www.keyshiacole.com

HeIneKen BeaTS WO 19.00 - 21.00

2012 NR178 DFM 017


Rita Ora Krijgt remix van Gregor Salto

Gregor Salto

De Nederlandse producer en DJ Gregor Salto heeft de nieuwe single van Rita Ora onder handen genomen. ‘Shine Ya Light’ klinkt heel anders nu hij er zijn stempel op heeft gedrukt. Rita Ora timmert hard aan de weg de laatste tijd. Haar samenwerking met DJ Fresh ‘Hot Right Now’ deed het niet slecht en de opvolger, ‘How We Do’ staat in de Top 40. Met haar nieuwe single wil ze écht doorbreken, hiervoor heeft ze wederom de hulp van Gregor Salto ingeschakeld die ook al eerder werk van haar in een nieuw jasje heeft gegoten. Salto heeft Rita’s nieuwe single ‘Shine Ya Light’, die tevens op haar debuutalbum is te vinden, flink veranderd. Resultaat is een opzwepende track die best nog eens hoge ogen kan gaan gooien. 3FACT: SALTO MAAKTE EERDER EEN REMIX VAN DRIE RIHANNA-TRACKS EN OOK OP DE NIEUWE ALBUMS VAN SKUNK ANANSIE EN PITBULL ZIJN DE INVLOEDEN VAN DE DJ DUIDELIJK TE HOREN. NR: 8 RITA ORA ‘HOW WE DO’ 7

Passenger Van straatmuzikant naar hitlijst Muzikant Passenger heeft heel wat jaren op straat gespeeld, momenteel scoort hij echter een dikke hit met ‘Let Her Go’. Dit had hij totaal niet zien aankomen. Passenger houdt al tien jaar maar net zijn hoofd boven water en heeft de hoop op succes al lang opgegeven. “Ik heb helemaal geen geld om pluggers of promotors in te huren.” De Nederlandse radioplugger Dave bracht echter verandering in het leven van Mike Rosenberg, zoals Passenger eigenlijk heet. “Dave benaderde mij met de vraag of hij het mocht proberen met dat liedje, hij had het ergens gehoord en zag er wel wat in”, aldus de singer/

Kanye West Maakt remix ‘Diamonds' Kanye West heeft een remix gemaakt van Rihanna’s hit ‘Diamonds'. In de track gebruikt Kanye West onder andere teksten uit de begintune van de populaire serie The Fresh Prince of Bel Air. Zo rapt hij: “We going crazy and I always use my best since. But it don’t matter cause I stay on my fresh prince. Maxin’, relaxin, shootin’ some pool and. Playing some b-ball outside of the school.” Diamonds is afkomstig van Rihanna's nieuwste album ‘Unapologetic’. Ze heeft een unieke 777 Tour gehouden om haar nieuwste én zevende studioalbum te promoten. In zeven dagen tijd gaf de zangeres zeven shows in zeven verschillende

018 DFM 2012 NR178

songwriter. Hij zag er zelf weinig brood in, maar vond het geen probleem. Voor hij het wist, explodeerde de plaat op de Nederlandse radio. Mike’s publiek bestaat doorgaans uit voorbijgangers. Hij kiest met zijn band een mooie locatie in een stad uit om te spelen, flyers uit te delen en cd’s te verkopen. 3FACT: PASSENGER TOERT MOMENTEEL DOOR EUROPA. 7 NR: 11 PASSENGER ‘LET HER GO’ 7

landen. Rihanna vloog de wereld rond in een, hoe raad je het, Boeing 777. Samen met haar team, fans en flessen champagne bouwt ze een feestje in het vliegtuig. Rihanna streek neer in Mexico, Toronto, Stockholm, Parijs, Berlijn, Londen en New York. 3FACT: RIHANNA SCOORT MET DE SINGLE ‘DIAMONDS’ HAAR TWAALFDE AMERIKAANSE NUMMER 1-HIT EN ZE HEEFT INMIDDELS EVEN VAAK BOVEN AAN DE HITLIJST GESTAAN ALS MADONNA EN THE SUPREMES. 7


019

Jimi Hendrix

Nieuw postuum album in 2013 Een album met nooit uitgebracht materiaal van Jimi Hendrix ziet in 2013, 43 jaar na zijn dood, alsnog het levenslicht.

Bløf Augmented reality clip van ‘Zo Stil’ De nieuwe clip van Bløfs single ‘Zo Stil’ heeft een ongewone videoclip die je overal kunt kijken. Overal! Augmented reality. De term ken je misschien, maar hoe het precies werkt en wat het precies doet, is lastig uit te leggen. Je projecteert met je telefoon een afbeelding, tekst of video over de beelden heen die je op je camera ziet. Een aangepaste werkelijkheid. De augmented reality clip kun je met behulp van een app op je telefoon bekijken. Je kunt de clip met deze app op iedere ondergrond bekijken. Richt hem op je bureau, je bord met eten of op de motorkap van je auto en voila! Bløf speelt ter plekke ‘Zo Stil’ voor je.

Het album krijgt de titel ‘People, Hell And Angels’ mee en bevat opnames van de befaamde rockgitarist uit 1968 en 1969. Aanvankelijk waren de nummers bedoeld voor ‘First Days Of The New Rising Sun’, dat destijds de opvolger had moeten zijn van het succesalbum ‘Electric Ladyland’. Het plan van Hendrix was om ‘First Days Of The New Rising Sun’ als dubbel-elpee uit te brengen. Toen hij overleed bleef het album op de planken liggen tot 1997, toen het in een uitgeklede variant verscheen. ‘People, Hell And Angels’ bevat het overgebleven materiaal. 3FACT: BIJ LEVEN BRACHT HENDRIX DRIE STUDIOALBUMS UIT, POSTUUM VERSCHENEN ER NEGEN. 7

3FACT: BLØF HEEFT IN HET VERLEDEN AL EERDER LATEN ZIEN DAT ZE EEN EXPERIMENT NIET SCHUWEN. ZO MAAKTEN DE MANNEN OOIT AL EEN 360 GRADEN WEBSITE EN KON JE DOOR EEN VIRTUELE OPNAMESTUDIO LOPEN. 7 NR: 12 BLØF ‘ZO STIL’ 7

The Killers Nieuwe video geregisseerd door Tim Burton De nieuwe video van The Killers wordt geregisseerd door niemand minder dan Tim Burton. De Amerikaanse filmregisseur en producent werkte daar voor samen met actrice Winona Ryder. Hoewel het nog niet bekend is welk nummer van het album ‘Battle Born’ als single wordt uitgebracht, is onlangs uitgelekt dat de clip van die single zal worden geregisseerd door Tim Burton. De filmregisseur werd bekend met films als ‘Alice in Wonderland’, ‘Edward Scissorhands’, en ‘The Nightmare Before Christmas’. De band werd gespot in de Britse stad Blackpool, waar ze bezig waren met de opnames van de nieuwe muziekvideo. In de video is onder meer actrice Winona Ryder te zien, die al eerder in films van Burton speelde. 3FACT: HET IS NIET DE EERSTE KEER DAT TIM BURTON SAMENWERKT MET THE KILLERS. IN 2006 MAAKTE HIJ VOOR HEN DE VIDEO VAN ‘BONES’ VAN HET ALBUM ‘SAM’S TOWN’. TOT OP HEDEN IS HET DE ENIGE MUZIEKVIDEO DIE BURTON REGISSEERDE.7

Tim Burto n 2012 NR178 DFM 019


living

Milieuvriendelijke wekker

Geen batterijen voor nodig! Begin je dag milieuvriendelijk met de Bedol Water Powered Clock. Vul de wekker met water en een klein beetje citroensap en je bent voor de komende twaalf tot veertien weken voorzien. De ingebouwde memory chip zorgt ervoor dat je de tijd niet opnieuw hoeft in te stellen als je het water vervangt: hopi handig! Je kunt kiezen uit vier kleuren: blauw, groen, grijs en oranje.

$18

gadget

Sky Wi-Fi Smartpen

Notities automatisch opslaan Een pen die automatisch al je aantekeningen opslaat in je computer. En daarbij de droom van elke rommelkont, want zo raak je nooit je notities kwijt! Het enige wat je hoeft te doen, is opschrijven wat je nodig hebt en de pen stuurt het automatisch naar je computer. De Sky Wi-Fi blijkt ook handig te zijn voor onoplettende studenten. Kon je die laatste zin van je docent niet goed horen? Herhaal het geluid met de ingebouwde geluidsopnamefunctie en je bent weer helemaal bij. ‘Minimal input, maximum output’.

$170

office

Uitklapbaar kantoor

Altijd en overal aan de slag! Je kent het wel: alles wat je thuis nodig hebt, ligt op kantoor en vice versa. Met de ‘Black Hawk Secretary Trunk’ heb je daar geen last meer van. Dit is de ideale koffer voor het vervoeren van je kantoor. Zo heb je altijd alles bij de hand en kan je overal werken. Alleen moeten we er wel bij zeggen dat de koffer zo’n 240 kilo weegt. Wat het vervoeren van de koffer ietwat moeilijk maakt. Misschien dan toch maar gewoon terug rijden als je iets bent vergeten?

$4.300


Highlight

021

VROUW

Woodstock 2012 ‘One day of peace & music at Kokomo Beach’

Wil een man echt maar één ding?

Tijden van love, peace and music herleven op zondag 9 december op Kokomo Beach. Op die dag is de tweede editie van het Woodstock Festival. Even geen house-DJ’s, maar rockende bands die muziek spelen zoals die in 1969 op de originele Woodstock Music & Art Fair klonk. Van 12.00 uur tot 22.00 uur hoor je tien verschillende bands die zijn samengesteld uit de beste muzikanten van het eiland. Ook is er een speciaal optreden van de Nederlandse protestzanger en hippie Armand. Wie kent zijn grootste hit ‘Ben Ik Te Min’ niet? Ook kinderen kunnen zich prima vermaken in de Kids Corner en er is een vlooienmarkt, net als toen in ’69. Kaarten kosten 25 gulden en kun je online kopen via http: www. atcuracao.com/e-tickets/kokomo-beach. Hou ook de Facebook-pagina van Kokomo Beach in de gaten voor updates van het festival. 7

TOP5

MeeST GuLLe DonaTIeS

Van ceLeBrITIeS

1 jami Gertz en antony ressler: $10.569.002 (ressler Gertz Foundation)

2 Herb alpert: $9.104.829 (Herb alpert Foundation)

Psycholoog Andrew P. Smiler gelooft er niets van. Hij vindt het onzin dat mannen maar één ding willen, namelijk seks. Smiler deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat het zogenaamde ’Casanova stereotype’ niet bestaat. In zijn nieuwe boek ‘Challenging Casanova: Beyond the Stereotype of the Promiscuous Young Male’ weerlegt hij het cliché. En dat was voor hem belangrijk, meldt de site Welingelichte Kringen, want door dat cliché wordt van mannen ook niet veel meer verwacht: tot echt contact zijn ze niet in staat, want ze willen alleen maar het bed in duiken. De psycholoog stelde dan ook als centrale vraag: ‘als seks met zo veel mogelijk vrouwen het levensideaal is van mannen, waarom gaan de meeste dan toch een monogame relatie aan?’ Uit zijn onderzoek concludeerde Smiler dat volwassen mannen er als regel helemaal niet op uit zijn om steeds maar seks te hebben. Ze fantaseren erover, evenals vrouwen, en ze scheppen er ook over op. Maar puntje bij paaltje komt er niet veel van…Volgens Smiler zijn de meeste mannen keurige huisvaders, die hooguit na een paar jaar de ene monogame relatie inruilen voor een andere monogame relatie….net als vrouwen.. 7 [VROUW - TELEGRAAF] DWarS Door De MorGen MA-VR 9.00 -12.00

3

Mel Gibson: $6.853.020 (a.P. reilly Foundation)

4 George Lucas: $4.250.000 (The George Lucas educational Foundation)

5 nora roberts: $3.000.000 (nora roberts Foundation)

2012 NR178 DFM 021


FotoFrank... maakt nieuws

The cavalry has arrived!

www.facebook.com/fotfra


FILMSCHEMA 29 NOVEMBER - 5 DECEMBER

MENSING'S CAMINADA

BOEK REVIEW Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlands schrijver, die voor zijn roman Een schitterend gebrek in 2004 de Libris Literatuur Prijs ontving. Zijn romans en verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern. In 2006 schreef hij het boekenweekgeschenk, De grote wereld, dat in een recordoplage van 813.000 exemplaren werd gedrukt. Sinds eind 2008 presenteert Japin voor de VARA een Nederlandse versie van het Britse televisieprogramma QI.

THE MAN WITH THE IRON FISTS

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Action/Adventure, Drama

R | 1:36 HR

12:45 15:15 17:15 19:30 21:45 NEW THIS WEEK

SILVER LININGS PLAYBOOK

PG | 2:02 HR

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Adaptation, Comedy, Romance

Maar buiten is het feest Arthur Japin Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Onder druk van de dreigende publiciteit komen herinneringen boven aan haar jeugd, waarin zij niet alleen zelf misbruikt werd, maar ook bekeken en begluurd. In plaats van zich voor alle blikken te verbergen, gaat zij de strijd aan met haar tirannieke stiefvader en treedt juist voor iedereen goed zichtbaar naar buiten. Er zijn maar twee plekken waar je niets kan overkomen. Helemaal veilig ben je 贸f weggeborgen in het donker, zodat geen mens je zien kan, 贸f in het volle licht van de schijnwerpers, waar niemand je kan missen. 7

Schottegatweg Oost z n | T 737 0222

12:45 15:15 18:00 20:45 NEW THIS WEEK

LIFE OF PI 3D

PG | 2:07 HR

Sat Sun Matinee: 13:00 15:45 18:30 21:15 Daily Shows: Late Show Fri Sat: Adaptation, Action/Adventure, Drama, Sci-Fi/ THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN-PART 2 PG-13| 1:57 HR

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Fantasy

12:45 15:15 17:45 20:30 23:00

WRECK IT RALPH 3D

PG | 1:48 HR

Sat Sun Matinee: 12:45 15:15 17:45 Daily Shows: Late Show Fri Sat: Romance, Drama, Adaptation, Sequel, Thriller FLIGHT

R | 2:18 HR

12:45 15:30 18:15 21:00

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Action/Adventure, Animated ALEX CROSS

PG-13 | 1:41 HR

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Drama

20:15 22:30 FINAL WEEK

CLOUD ATLAS

R | 1:37 HR

Sat Sun Matinee: 12:45 15:45 Daily Shows: 19:00 21:15 Late Show Fri Sat: Drama Adaptation, Drama, Sci-Fi/Fantasy NEW THIS WEEK

WIE IS WIE & WAT IS WAT

RISE OF THE GUARDIANS 3D

BIJ DOLPHIN ACADEMY

PG | 1:37 HR

Sat Sun Matinee: 12:45 14:45 Daily Shows: 17:00 19:15 Late Show Fri Sat: Animated, Family, Adaptation, Fantasy

DOLFIJNEN IN DE SPOTLIGHT Naam: Kayena Geboren in: 2007, bij Dolphin Academy Gewicht: 126 kilogram Dochter van: Copan en Teresa Herkenbaar aan: haar lange snuit en drie donkere strepen op haar voorhoofd. Leuk aspect: Kayena is mooi, slim, energiek en atletisch. Kayena is een beetje perfectionistisch in positieve zin en geeft niet snel op. Verder is ze een enorme kletsmajoor en doet ze mee met het Open Water Programma. Favoriete oefening: geluid maken terwijl ze springt.

SKYFALL

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Action/Adventure, Sequel

PG-13| 2:23 HR

14:00 17:00 20:00 21:30

SINT & DIEGO

PG| 1:23HR

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Family

12:45 15:00 17:15

FLIGHT

R| 2:18 HR

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Drama

12:45 15:30 19:30 22:30

ALLEEN MAAR NETTE MENSEN

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Komedie / Drama

R | 1:30 HR

13:00 15:15 17:30 19:45 22:00

THE MASTER

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Drama

Meer weten en zien? Scan de QR code! KIjK Voor Meer InForMaTIe en PrIjZen oP WWW.DoLPHIn-acaDeMY.coM.

www.facebook.com dolphinacademycuracao, www.dolphinacademynv.hyves.nl en www.twitter.com dolphinacademy

TAKEN

Sat Sun Matinee: Daily Shows: Late Show Fri Sat: Action/Adventure, Sequel, Thriller

R | 2:17 HR

22:15 FINAL WEEK PG-13 | 1:32

23:00 FINAL WEEK

Dolphin Dolphin Academy Academy located located @ @ Sea Sea Aquarium Aquarium contact contact us us for for reservations reservations call call 465-8900 465-8900 or or visit visit www.DOLPHIN-ACADEMY.com www.DOLPHIN-ACADEMY.com


024 DFM 2012 NR178

Dolfijn FM Magazine 178  

Dolfijn Magazine 178

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you