Page 1

=

Το προσωπικό σας καθημερινό πρόγραμμα ενέργειας Ενεργειακός τύπος 1: Ο ενεργητικός Οι επόμενες συστάσεις είναι έτσι επιλεγμένες ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν ρεαλιστικά στην καθημερινή ζωή. Περιορίζονται σε τέσσερις συμβουλές, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματώνονται διαδοχικά σε εβδομαδιαία απόσταση ως σταθερή συνήθεια στη ροή κάθε μέρας. Όσο δεν έχετε υλοποιήσει μία σύσταση, δεν θα πρέπει να προχωράτε στην επόμενη.


=

Εβδομάδα 1: Ό,τι είναι ξινό δεν είναι πάντα όξινο … Το σημαντικότερο στη ροή της καθημερινότητάς σας είναι οι τακτικές συνήθειες. Ας αρχίσουμε το καθημερινό σας πρόγραμμα ενέργειας με μια εύκολη άσκηση το πρωί. Εξασκήστε την πρώτη εβδομάδα την επόμενη σύσταση και διατηρήστε τη στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί:

Πιείτε το πρωί μετά το ξύπνημα μισό λίτρο ζεστό νερό με χυμό λεμονιού και μέλι. Βράστε το νερό, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία πόσης, και μετά προσθέστε το χυμό μισού στημένου λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού υψηλής ποιότητας μέλι. Μειώστε ταυτόχρονα σταδιακά την κατανάλωση καφέ, καθώς ο καφές είναι ιδιαίτερα όξινο ρόφημα. Και όσο κι αν ακούγεται παράδοξο: Το λεμόνι δεν είναι καθόλου όξινο, αντίθετα είναι απόλυτα αλκαλικό. Να θυμάστε επίσης να πίνετε όλη τη μέρα αρκετά υγρά, όσο είναι δυνατό ροφήματα ζεστά, τουλάχιστον όχι πιο κρύα από θερμοκρασία δωματίου.


=

Εβδομάδα 2: Ισορροπία ηρεμίας και δράσης … Ας συνεχίσουμε στην εβδομάδα 2 με την πρόκληση για καθημερινές συνήθειες και ας επικεντρωθούμε σε δύο ζητήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τύπο σας: Γεύματα και φάσεις ανάπαυσης. EΠρώτο ζήτημα το φαγητό. Ξεκινήστε μετά τη δεύτερη εβδομάδα να ενισχύετε τη ζωντάνια του οργανισμού σας τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα με ένα πρωινό smoothie. Χρησιμοποιήστε σε αυτή τη διαδικασία αναλόγως της εποχής του χρόνου και της διαθεσιμότητας φρέσκα, γλυκά και χυμώδη φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, ανανά, σταφύλια, γλυκά πορτοκάλια και ζουμερά μήλα, αχλάδια και ακτινίδια. Μπορείτε να προσθέσετε στο smoothie και γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού. Χρησιμοποιήστε ένα καλό μίξερ με πάνω από 30.000 στροφές/λεπτό. Ένα τέτοιο smoothie αποτελεί με τις πολλές του βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία, τις δευτερεύουσες φυτοχημικές ουσίες και τα αντιοξειδωτικά του μια τεράστιας σημασίας πηγή ενέργειας. Επικεντρωθείτε εκτός από το smoothie μετά τη δεύτερη εβδομάδα και σε ένα τακτικό μεσημεριανό - ιδανικά μεταξύ 12.00 και 13.00 το μεσημέρι. Καθοριστικό σε αυτή τη διαδικασία είναι μετά τα γεύματα να μην νιώθετε κουρασμένος και νυσταγμένος. Για αυτό, μην τρώτε ποτέ περισσότερο και βαρύτερο φαγητό από αυτό που μπορεί να επεξεργαστεί το πεπτικό σας σύστημα. Διαφορετικά, η διατροφή σας θα μετατραπεί από σημαντικότερη πηγή ενέργειας σε χειρότερο παράγοντα αφαίρεσης ενέργειας. Τρώτε κυρίως πολλά λαχανικά, παρασκευασμένα με όλους τους τρόπους. Καλά για τον τύπο σας είναι τα εξής είδη λαχανικών: Ντομάτες, μπάμιες, σπαράγγια, παντζάρια, καρότα, κολοκύθια, αγγούρια, ήπιο λευκό ραπάνι, μάραθο, αγκινάρες, τρυφερές μελιτζάνες, βραστές γλυκοπατάτες, μικρές ποσότητες πατάτες, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, βλαστοί φασολιών, αβοκάντο.


=

Τρώτε λιγότερο κρέας και αλλαντικά, ιδίως όχι τα βράδια. Ακόμη κι αν δεν χρειάζεστε ίσως τόσο πολύ ύπνο, εκτός από τα τακτικά γεύματα είναι για τον τύπο σας ιδιαίτερα σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς - πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας. Συνηθίστε να μην πηγαίνετε πολύ αργά για ύπνο. Ξεκινήστε με αυτό τουλάχιστον μία ή δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αν χρειάζεστε ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι κοιμάστε πολύ λίγο. Για μία εβδομάδα, απλά κοιμηθείτε συνεχόμενα τόσο, μέχρι το πρωί να ξυπνάτε ξεκούραστος. Διότι η απόδοσή σας, η χαρά για τη ζωή και η υγεία σας εξαρτώνται από το πόσο ξεκούραστος είστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην έλλειψη ύπνου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η αρτηριακή υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και εμφράγματα. Συνειδητοποιήστε το: Ο ύπνος είναι το σημαντικότερο μέσο ανανέωσης που διαθέτει ο οργανισμός.


=

Εβδομάδα 3: Τι ποθείτε πραγματικά … Χαρίστε στον εαυτό σας μισή ώρα ηρεμίας στην αρχή της εβδομάδας 3, πάρτε ένα μπλοκ και σκεφθείτε τι είναι για εσάς πραγματικά σημαντικό στη ζωή. Σκεφθείτε ήρεμα και να είστε απολύτως ειλικρινής. Σημειώστε τις σκέψεις σας ήρεμα αρχικά σε ένα πρόχειρο και μετά κατατάξτε τις διάφορες προτεραιότητες ανάλογα με τη σπουδαιότητα. Διαπιστώνετε ότι ένας πόθος σας παραμένει σημαντικά ανικανοποίητος στη ζωή σας; Ίσως εδώ και καιρό δεν αφιερώνετε πλέον καθόλου χρόνο στις αγαπημένες σας ενασχολήσεις, αλλά το θέλετε πολύ. Μην ζείτε μόνο για το αύριο, αντίθετα να θυμάστε πως η ζωή διαδραματίζεται πάντα στο τώρα. Φυσικά πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, ωστόσο όταν υπάρχει μία ανάλογη ισορροπία, αυτό θα είναι για εσάς σίγουρα πιο εύκολο και θα σας είναι και πιο ευχάριστο. Ξεκινήστε την τρίτη εβδομάδα να δίνετε περισσότερο χρόνο και χώρο σε αυτό που είναι για εσάς πραγματικά σημαντικό. Καταχωρίστε για αυτό ημερομηνίες και ώρες στο ημερολόγιό σας που θα τις τηρήσετε οπωσδήποτε. Όχι μόνο για αυτή την εβδομάδα, αλλά εκ των προτέρων για μήνες.


=

Εβδομάδα 4: Η κίνηση είναι ζωή … Μήπως έχετε σταματήσει να κινείστε και να αθλείστε τον τελευταίο καιρό; Τότε συνειδητοποιήστε ότι αυξάνετε την πνευματική σας απόδοση όταν κάνετε σπορ. Αυτό αποδεικνύει και πλήθος μελετών. Εκτός αυτού, άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν σπορ τακτικά διαθέτουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, υποφέρουν σπανιότερα από καταθλιπτική διάθεση, έχουν λιγότερο στρες και είναι πιο εναργείς.

Ξεκινήστε επομένως την εβδομάδα 4 πάλι την τακτική άθληση, εφόσον κινείστε υπερβολικά λίγο - 2 έως 4 φορές για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Βοηθά και ένας μετρητής βημάτων για να ελέγχετε πόσο έχετε περπατήσει κάθε μέρα. Συχνά δημοσιεύονται στοιχεία που εκπλήσσουν, όπως για παράδειγμα ότι ο μέσος Γερμανός διανύει μόλις 500 μέτρα. Ωστόσο τόσο η πολύ λίγη όσο και η υπερβολικά πολλή κίνηση διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού. Στην περίπτωση του ενεργειακού σας τύπου θα πρέπει να αθλείστε μέτρια, δηλαδή δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε το 50% της δυναμικότητάς σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να βρείτε αυτό το εξατομικευμένο μέτρο και να το τηρείτε, υπάρχει ένας απλός εμπειρικός κανόνας: Όταν αρχίσετε να αναπνέετε βαριά και όχι πλέον μέσα από τη μύτη αλλά από το στόμα, θα πρέπει να επιβραδύνετε. Θα πρέπει να αποφεύγετε και την υπερβολική εφίδρωση. Προσέξτε την κατάστασή σας τη συγκεκριμένη μέρα, αφουγκραστείτε το σώμα σας και ενεργείτε πάντα σύμφωνα με το πώς αισθάνεστε κάθε στιγμή. Μην θέτετε άκαμπτα χρονικά όρια και όρια επιδόσεων.


=

Ο Dr. med Ulrich Bauhofer είναι ιατρός, συγγραφέας, εκπαιδευτής διαλογισμού και περιζήτητος ομιλητής. Θεωρείται ως ο κορυφαίος ειδικός στον τομέα της διαχείρισης της υγείας, του άγχους και της ενέργειας. Εκτός αυτού είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους ειδικούς στην αγιουρβεδική εκτός Ινδίας. Ως πρώτος δυτικός ιατρός συμμετείχε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια στην επιστημονική θεμελίωση της εδώ και χιλιετίες γνωστής αγιουρβεδικής ιατρικής. Ο δρ. Bauhofer σχεδίασε και διεύθυνε για πάνω από 10 χρόνια της μεγαλύτερη αγιουρβεδική κλινική στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή διατηρεί ένα αγιουρβεδικό ιατρείο στο Μόναχο, συμβουλεύει επιχειρήσεις σε ερωτήματα διαχείρισης της υγείας και της ενέργειας, κάνει διαλέξεις και σεμινάρια. Είναι πρόεδρος της „Γερμανικής Εταιρείας Ayurveda“, συντελεστής των „Οραμάτων της Βαϊμάρης“ και των „Φεστιβάλ της σκέψης“. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.drbauhofer.de

Dole Europe GmbH • Stadtdeich 7 • 20097 Hamburg http://dole.gr http://blog.dole.eu/en

Profile for Dole Europe GmbH

Dole ο ενεργητικός  

Dole ο ενεργητικός  

Advertisement