Page 1

Kraamafdeling informatiebrochure 1


Inhoudstafel 1.

Inleiding en verwelkoming

2.

Voorstelling afdeling

3.

Dagindeling en bezoekuren

4.

Verloop van opname op de verlosafdeling

5.

Verpleegkundige verzorging

6.

Medische opvolging

7. Meebrengen 8.

De geboorteaangifte

9. Faciliteiten 10. Nuttige informatie 11. Contact 12. Persoonlijke notities

3


1. Inleiding en verwelkoming Beste ouders Welkom op onze afdeling. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, bieden wij u deze informatiebrochure aan. In deze brochure zijn voor u en de baby enkele tips op een rijtje gezet om uw start op de kraamafdeling zo aangenaam mogelijk te maken. Indien u nog vragen heeft, aarzel dan niet om de vroedvrouwen te raadplegen.

2. Voorstelling afdeling Kamerkeuze U hebt keuze tussen een tweepersoonskamer of eenpersoonskamer. Informatie over het kamersupplement bij de twee- of eenpersoonskamer kunt u bekomen aan het onthaal. Elke kamer is voorzien van toilet met spoelsysteem, douche, lavabo, babybox, tv, ijskast, diepvriezer, kitchenette, microgolf, draadloos internet en telefoon (te gebruiken met persoonlijke code, verkregen bij de opnamedienst) en kluis. Er is een opklapbed voor eventuele overnachting partner op de eenpersoonskamers. Overnachting partner Is mogelijk tegen betaling: 30 euro/nacht, ontbijt inbegrepen (opklapbed, enkel in eenpersoonskamer).

Medewerkers Als patiĂŤnt kunt u rekenen op een team van medewerkers dat voor u klaar staat. Hoofdvroedvrouw: Marijke Heymans (03 380 22 70) Adjunct-hoofdvroedvrouw en lactatiekundige: Annelies Jacobs (03 380 22 03)

4


Gynaecologen Alle gyneacologen doen raadplegingen in het ziekenhuis. U kunt ze bereiken via het centrale nummer van raadpleging gynaecologie 03 380 20 38. Hieronder vindt u ook de thuisgegevens van de gyneacologen. • Dr. Saskia Jankie: 03 312 38 66 - Herentalsebaan 33, 2390 Oostmalle • Dr. Madeleine Van Groenendael: 03 235 26 87 - Dokter Versmissenstraat 1A, 2320 Hoogstraten • Dr. Frédéric Caris: 03 353 06 03 - Turnhoutsebaan 386, 2110 Wijnegem • Dr. Els Christiaensen: 03 320 06 06 - Turnhoutsebaan 450, 2970 Schilde Kinderartsen Alle kinderartsen doen raadplegingen in het ziekenhuis. U kan ze bereiken via het centrale nummer van raadpleging kinderartsen 03 380 20 90. Hieronder vindt u ook de thuisgegevens van de kinderartsen. • Dr. Lieve Claeys: 03 354 01 88 - Dokter Vandeperrelaan 21, 2110 Wijnegem • Dr. Kathleen Segers: 03 314 14 50 - Hoogstraatsesteenweg 56 bus 2, 2310 Rijkevorsel • Dr. An Wouters: 03 422 61 85 - Kardinaal Cardijnlaan 2, 2240 Zandhoven • Dr. Karolien De Moerloose: 03 383 17 28 - Bouwelsesteenweg 297, 2560 Nijlen • Dr. Anne Marie Roodhooft: 03 336 87 45 - Antwerpsesteenweg 42, 2390 Oostmalle • Dr. Elisabeth Elst: 03 354 01 88 - Dokter Vandeperrelaan 21, 2110 Wijnegem

5


3. Dagindeling en bezoekuren Dagindeling • 6.30 uur • 7.00 uur • 8.00 uur • 8.30 uur • • • • •

12.00 uur 13.30 uur 17.00 uur 20.00 uur 21.30 uur

verpleegkundige overdracht start verzorging moeder en kind ontbijt vervolg verzorging, kiné, diëtiste, bezoeken van kinderarts en gynaecoloog (soms ook in de namiddag), poetsen van de kamers middagmaal en koffie verpleegkundige overdracht avondmaal verzorging van de moeder verpleegkundige overdracht

Algemene bezoekuren Onze bezoekuren zijn doorlopend van 14.00 tot 20.00 uur. Geen bezoek in de voormiddag! Voor de partner is er geen bezoekbeperking. Enkel op een tweepersoonskamer gelden ook voor de partner de bezoekuren

4. Verloop van opname op de verlosafdeling Indien een van volgende situaties zich voordoet, komt u best naar de verlosafdeling: • als u ongerust bent; • bij bloedverlies en/ of vochtverlies; • bij regelmatige weeën (om de 5 minuten gedurende 2 uur); • bij verminderde kindsbewegingen; • op advies van de arts of vroedvrouw.

Hoe kunt u de verlosafdeling bereiken? Bij vragen of ongerustheid kunt u de vroedvrouw van het verloskwartier bereiken op 03 380 22 50. Voor opname meldt u zich best aan aan de balie. De balie is gelegen aan de centrale hoofdingang van ons ziekenhuis. Hier wordt u ingeschreven. 6


Openingsuren van de balie Weekdagen: van 07.15 tot 20.00 uur Zaterdagen: van 08.30 tot 20.00 uur Zon- en feestdagen: van 09.00 tot 20.00 uur Op alle andere tijdstippen komt u best via spoedgevallen binnen. Na inschrijving gaat u met de lift naar de 2de verdieping. Daar moet u route E299 volgen tot aan het verloskwartier en aanbellen. Het verloskwartier wordt door het onthaal op de hoogte gebracht van jullie komst. ‘s Nachts neemt u de personeelslift.

Wat gebeurt er op de verlosafdeling? U wordt onthaald door een vroedvrouw. Vergeet zeker niet uw moederboekje mee te brengen! Vervolgens zal de vroedvrouw bij u een monitor aanleggen waardoor ze de harttonen van uw kindje kan beluisteren en de contracties kan beoordelen. De vroedvrouw zal u ook vaginaal onderzoeken om de ontsluiting te bepalen. Hieruit wordt bepaald of u al dan niet moet blijven. Als u moet blijven, verblijft u in een arbeidskamer tot aan de bevalling. Wanneer u volledige ontsluiting heeft, verhuist u met uw bed naar een verloskamer. Dit bed wordt vervolgens omgevormd naar een verlosbed.

Pijnbestrijding De vroedvrouw volgt u en uw partner de hele tijd. Zij zal u op regelmatige tijdstippen onderzoeken en de gynaecoloog op de hoogte houden (‘s nachts niet). Bevallen is een natuurlijk proces dat door iedere vrouw zeer individueel wordt ervaren. De vroedvrouw zal u bijstaan met professioneel advies. Zij biedt tevens verschillende hulpmiddelen aan om de arbeid zo comfortabel mogelijk te maken (zitbal, massage, kersenpitje, wisselhoudingen, warm bad, …).

7


Indien u de keuze hebt gemaakt om pijnloos te bevallen, kunt u een epidurale anesthesie vragen. Deze mogelijkheid is er zowel bij een ingeleide arbeid als bij een spontaan gestarte arbeid (op elk uur gedurende dag en nacht). De anesthesist zal verdoving inspuiten zodat de weeĂŤn pijnloos worden. Het plaatsen van het buisje is vrijwel pijnloos en dit blijft ter plaatse tot na de bevalling. De voor- en nadelen van epidurale anesthesie kunt u met uw behandelende arts bespreken.

Keizersnede (of sectio) De vroedvrouw zal u begeleiden bij de keizersnede. Deze ingreep gebeurt in het operatiekwartier. Ter verdoving krijgt u een epidurale anesthesie. In het operatiekwartier is de partner toegelaten. Het verdere verloop kunt u met uw behandelende arts bespreken.

‘De couveuse’ of neonatologie Een kindje wordt opgenomen op de dienst neonatologie bij een vroeggeboorte, laag geboortegewicht, behoefte aan meerzorg of ter observatie na een moeilijke bevalling of keizersnede. De afdeling bevindt zich op dezelfde verdieping als de kraamafdeling. Het bezoek is doorlopend voor de ouders. Familie moet zich houden aan de bezoekuren. Deze bezoekuren zijn tussen 14.00 en 14.30 uur en tussen 19.00 en 19.30 uur. Bij flesvoeding mag u de voeding steeds zelf komen geven. Bij borstvoeding kunt u, afhankelijk van de toestand van uw kind, de baby zelf voeden of kunt u afkolven. Het ontslag wordt geregeld door de kinderarts. Verdere informatie over de zorg van uw kindje krijgt u daar.

5. Verpleegkundige verzorging Dagelijkse verzorging De vroedvrouwen komen dagelijks langs om de baarmoederhoogte, de bloeddruk en de temperatuur te nemen en de knip- of keizersnedewonde na te kijken. 8


Uw kindje wordt dagelijks gewassen. De eerste keer gebeurt dit door de vroedvrouw, de volgende keren door de ouders onder toezicht van vroedvrouw. Elke dag wordt de temperatuur van uw kindje twee keer gemeten, ‘s ochtends en in de namiddag. Op dag 2 wordt er bloed genomen om te zien of uw ijzergehalte niet te laag staat. Indien nodig krijgt u ijzertabletjes of bloed bij. Indien u een keizersnede onderging, zullen op dag 7 de haakjes van de wonde worden verwijderd. Dit kan ook bij de huisarts gebeuren als u vroeger dan dag 7 in ontslag gaat.

6. Medische opvolging Doktersbezoek Zowel de kinderarts als uw gynaecoloog brengen u dagelijks een bezoekje, samen met de verantwoordelijke van de dienst. Afhankelijk van hun dagindeling komen zij in de voor- of in de namiddag. Uw baby wordt gedurende uw verblijf tweemaal onderzocht, namelijk de dag van de geboorte en de dag van ontslag. Vergeet niet de in te vullen papieren voor uw werkgever, ziekenfonds, ... aan de arts te geven ter ondertekening.

9


Voeding van uw kindje Borstvoeding blijft de ideale voeding voor uw baby omdat de voeding volledig is aangepast aan de behoefte van het kind en de samenstelling ervan dan ook constant verandert. Het is licht verteerbaar, geeft bescherming tegen darminfecties, werkt preventief voor allergie en bevordert natuurlijk ook de verbondenheid tussen moeder en kind. Voor verdere informatie verwijzen we naar de borstvoedingsbrochure. Wanneer u kiest voor flesvoeding krijgt uw kindje 6 voedingen per dag aangeboden. De hoeveelheid neemt alle dagen een beetje toe. Voor verdere informatie verwijzen we naar de flesvoedingsbrochure.

Onderzoeken bij uw kindje De kinderarts komt dagelijks langs om uw kindje te onderzoeken. Bloedonderzoeken: PKU-test ook wel hielprik genoemd voor de opsporing van stofwisselingsziekten. De dag van ontslag wordt er bij uw kindje bloed afgenomen om de volgende ziekten op te sporen: • stoornissen in de stofwisseling van aminozuren en suikers; • stoornissen in de werking van de schildklier; • stoornissen in de werking van de bijnieren. De onderzoeken gebeuren in de Provinciale Dienst voor Opsporing van Metabole Ziekten te Antwerpen. Indien de resultaten normaal zijn, wordt geen bericht gegeven. Bij afwijkende resultaten wordt binnen de 4 weken dit resultaat naar de kraamafdeling toegestuurd waarna u wordt gewaarschuwd.

7. Meebrengen Administratief • Identiteitskaart • Klevertje van de mutualiteit • Kaartje hospitalisatieverzekering • Bloedgroepkaart moeder • Moederboekje • Roos verpleeganamneseblad (ingevuld) 10


Persoonlijk • Nachthemd of T-shirt voor de bevalling • Toiletgerief en handdoeken/ washandjes • Nachtkledij en pantoffels • Ondergoed + (borstvoedings)beha • Fototoestel • Kersenpittenzakje en ijscompres • Borstvoedingskussen • Warme sokken • Kledij voor tijdens verblijf op de kraamafdeling • Makkelijke T-shirt voor borstvoeding Voor uw kindje(s) • Handdoeken, tetradoeken en washandjes • Babykleding: body’s, volledige bovenkleding, mutsje, kousen, krabwantjes,…

• Maxi-Cosi of kinderwagen voor vertrek naar huis • Eventueel fopspeen • Slabbetjes

11


Voor het bezoek • Bekers of glazen voor bezoek en drinken • Afwasmiddel, keukenhanddoek, ... Wat hebben wij voorzien? • Verzorgingskussen • Luiers, vochtige doekjes en een verzorgingssetje bekomt u op de afdeling en worden aangerekend. Het verzorgingssetje bestaat uit: badolie, waszeep, bodymilk, thermometer, neusspoelmiddel, kam en borsteltje, ... • Lansinoh en borstcompressen • Water • TV en wifi • Sproeistaaf

8. De geboorteaangifte Onze instelling is wettelijk verplicht voor elke geboorte een aangifte te doen bij de burgerlijke stand te Malle. U krijgt na de bevalling de papieren van de geboorteaangifte zodat u uw kindje kan aangeven. Dit moet binnen de 15 kalenderdagen, vanaf de dag na de geboorte. De burgerlijke stand te Malle (West), Antwerpsesteenweg 246, is geopend op elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur en dinsdag tevens van 17.30 tot 20.00 uur. U neemt voor de aangifte uw trouwboekje, identiteitskaart zowel van u als uw partner en het geboortebewijs verstrekt door de kraamafdeling mee. Bent u niet getrouwd, dan kan de vader het kindje al voor de geboorte erkennen en de baby na de geboorte ook alleen gaan aangeven. De baby vooraf erkennen kan vanaf de 6de maand van de zwangerschap. Beide ouders dienen zich hiervoor aan te melden op de burgerlijke stand van hun gemeente. Omdat de procedure kan verschillen, neemt u best vooraf contact op met de gemeente.

12


9. Faciliteiten Godsdienstige en morele begeleiding Het volstaat om iemand van het personeel hierover te verwittigen.

Sociale dienst Bij sociale problemen is de maatschappelijk assistente bereid om naar uw zorgen te luisteren, u te adviseren bij allerlei administratieve of psychosociale problemen en samen met u naar een oplossing te zoeken. U kunt het contact regelen via de vroedvrouw.

Administratieve formaliteiten Bij ontslag vragen wij u vriendelijk om een evaluatieformulier in te vullen.

10. Nuttige informatie Ombudsdienst Heeft u klachten over uw ervaring in/met het ziekenhuis? Dan is in eerste instantie een gesprek met de betrokken personen het meest aangewezen: met de zorgverlener zelf, met de hoofdverpleegkundige van de afdeling of met de behandelend geneesheer. Zij zijn bereid met u te bespreken hoe een probleem of een klacht kan worden opgelost. Als dat niet lukt of niet tot een oplossing leidt, kunt u zich richten tot de ombudsdienst. Hoe kunt u de ombudsdienst bereiken? • Marijke Comyn - ombudsvrouw AZ Sint-Jozef Malle • Oude Liersebaan 4 - 2390 Malle • Tel.: 03 380 20 12 of via de telefooncentrale 03 380 20 11 • marijke.comyn@emmaus.be • Locatie: D001

13


Kind en Gezin Gedurende uw verblijf zal de verpleegkundige van Kind en Gezin u een keer bezoeken. Deze geeft u inlichtingen over de dienst van deze organisatie en regelt eventueel een verdere afspraak met de verpleegkundige van uw regio.

Kinesitherapie Op de kraamafdeling is er vrijblijvend mogelijkheid tot het volgen van postnatale kinesitherapie. Iemand van de kinesisten komt de dag na de bevalling langs om informatie hieromtrent te geven. Prenatale kinesitherapie kan ook worden gevolgd in het ziekenhuis tijdens de zwangerschap. Daarvoor neemt u best contact op met Lieve Rigouts van de kinesitherapie op het nummer 03 380 20 57.

Zelfstandige vroedvrouwen Om een zelfstandige vroedvrouw aan huis te laten komen, raadpleeg dan de website: www.vlov.be- “vroedvrouwen” – “zoek een vroedvrouw in de buurt”.

11. Contact Wij hopen dat u genoten heeft van uw verblijf op onze afdeling. We danken u voor uw vertrouwen en wensen u een goede thuiskomst! U kan thuis ook nog steeds bij ons terecht via onderstaande telefoonnummers. Extra informatie over uw baby’s eerste dagen vindt u terug in de brochure baby’s eerste dagen. Telefoonnummers: • Ziekenhuis: 03 380 20 11 • Kraamafdeling: 03 380 22 50 • Neonatologie: 03 380 22 72 • Verlosafdeling: 03 380 22 35 • Spoed: 03 380 20 80 • Afspraken maken: 03 380 20 38

14


12. Persoonlijke notities ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. ............................................................................................................................................................. 15


Opd rachtgever: Mar ijke Hey ma ns - hoofdver pleeg

ku nd ige kr

a

ng • V a ma fdeli

en U: Ko

ra Va nc

ey

- al ne s t

ge m

e en

dir

ur ec te

ers •V

ie d

a

: tum

Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef Oude Liersebaan 4 • 2390 Malle • Tel.: 03 380 20 11 azsintjozef@emmaus.be • www.azsintjozef-malle.be AZ Sint-Jozef maakt deel uit van de groep Emmaüs

s 15

ep

te

e mb

r2

6 01

Kraamafdeling definitief 15 09 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you