Page 1

#

41

THOM HELL Likbart: Interiør

Ekte italiensk på brygga

HANNA AASE

Mote: Veronica B. Vallenes

Kjipt å ikke ha barn

STINA SKEIE


Ring oss på

815 00 260

Trenger du briller for å lese dette? Det trenger ikke Silje Galdal etter sin øyeoperasjon. Du kan også oppleve friheten uten briller og linser. Daglig behandler vi nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner og alderssyn, og det har vi gjort siden 1990. Memira er i dag Nordens største kjede innen synskirurgi og en av verdens ledende aktører innen operasjoner av alderssyn. Kirurgene våre har en samlet erfaring fra mer enn 400 000 øyeoperasjoner. Ring oss i dag og bestill time til forundersøkelse. Da kan vi fortelle deg mer om mulighetene dine.

815 00 260 • www.memira.no Vi finnes over hele landet.


Drømmer du om egen nettbutikk? Vi hjelper deg ü lykkes.

www.butikkpikene.no


ES T*

BE

ST

IT

32 grader og vindstille AQUARAMA/Foto: Anders Martinsen

Nyt våren i AQ Bad! Fra 28 - 38 grader i vannet Barn som hyler av ekstase i bølgebassenget. Ungdom som applauderer for ny fartsrekord i sklia. En bestefar som slapper av i varmtvannsbassenget, mens barnebarnet pludrer i mors armer i plaskebassenget. Ta med hele familien, ”mine barn og dine barn”, bestemor og bestefar, og nyt våren i AQ Bad.

Vi har familiebilletter i helg til gode priser: • •

Kr 550,- for 4 personer (min. 1 voksen og 1 barn) Kr 125,- for påfølgende barn

Velkommen til Sørlandets beste badeanlegg! * (* Fædrelandsvennens test av badeland på Sørlandet, 6/7-13)

ÅPNINGSTIDER

MAN

TIR

ONS

TOR

FRE

LØR

SØN

AQ BAD

12-21

06-21

12-21

12-21

06-21

10-18

10-18

ETT STED. FOR ALLE.

Aquarama Bad, Tangen 8, 4608 Kristiansand, Tlf.: 38 60 20 20, E-post: bad@aquarama.no, Web.: aquarama.no


Hamam Hamam er kultur. Tyrkisk kultur. Besøker du de offentlige badene i Tyrkia sitter historien i veggene. I Aquarama Spa skaper vi ny historie, men vårt Hamam bygger på de samme gamle tradisjonene med dampbad, skrubbing, skumvask og oljemassasje. En full Hamam-behandling er som et kinderegg; du blir renere enn på lenge, du får løst opp muskelknuter og du får fjernet død hud over hele kroppen. Ettersom en behandling av denne typen får brunfargen til å sitte lenger, er det et ”must” FØLES GODT. GJØR GODT.

å unne seg en ekte Hamam-behandling før sommeren setter inn, eller sydenreisen nærmer seg. VELG MELLOM: • Hamam Yourself, pris fra kr 595,• Hamam Original, pris fra kr 995,• Hamam Aquarama Deluxe, pris fra kr 1.495,Bestill Hamam på tlf.: 38 60 20 22 eller send oss en epost på: spa@aquarama.no God fornyelse!

Aquarama Spa, Tangen 8, 4608 Kristiansand, Tlf.: 38 60 20 22, E-post: spa@aquarama.no, Web.: aquarama.no


INTERIĂ˜R | MOTE | GAVER 9-19 (10-17)

Instagram Social Ic

www.slottsquartalet.no

d


MAT Husholdningskjøkkenet • Kjøkkenskapet • Lotus • Lille Bageri • Subway • Fiskeeksperten • Sans & Smak • Vinmonopolet • Dacapo Kiosk • The Coffee Shop

KLÆR • SMYKKER • SKO B.Young • Elegant • Indiska Mestergull Hodne •Chic stor mote • Peackock • Miabell undertøy•Eurosko •Synsam •Regntøyspesialisten

HODNE • MARKENSGT. 27 • KRISTIANSAND t. 38 02 44 12 • hodne@mestergull.no

MOTEBUTIKK FOR DAMER

ÅpningstiderMa-On:09-17, 09:00 - 18:00 (tors: 19:00) Lør 10:00 - 16:00 To-Fr:09-18, Lø:10-15 Du finner oss i Markensgate 25b | www.lillemarkens.no


HJEMME Jernia • Brio Tilbords • Kid • Blomsterbaren

Det lille ekstra...

HELSE & VELVÆRE Auds lille hudpleie • Apotek 1 • Adam & Eva

Du finner oss i Markensgate 25b | www.lillemarkens.no


www.cosa.no


Lokal leverandør av Sundays møbler


LEDER

ÅRSJUBILEUM PÅ BRYGGEKANTEN I årets første blad kan du lese om Thom Hell. Den Oslobaserte kristiansanderen har utviklet seg fra ung og introvert indie-rocker til en etablert og folkekjær tv-kjendis. Vår journalist Pål Hetland møtte Thom Hell på frk. Larsen og som du selv kan lese var det en baktanke med nettopp møteplassen. Hanna Aase er gründeren bak iPhone applikasjonen Wonderloop. Vi har snakket med Hanna Aase om gründertilværelsen, pendlingen mellom Kristiansand og New York, og hva det faktisk koster å leve ut drømmen.

ANSV. UTGIVER Absolutt KRS AS REDAKTØR Hege Aasgaard e: hege@absoluttkrs.no

ART DIRECTION/ GRAFISK DESIGN Dog&Bone AS v/Kjetil Tversland & Arnfinn Aurebekk dogandbone.no e: bb@dogandbone.no

En annen kristiansander som følger drømmene sine er Stina Skeie. Tekstildesigneren har sittet på eiersiden i Mandal Veveri i flere år og etter et tilfeldig møte i barnehagen for et drøyt år siden valgte Stina å satse på et spennende samarbeid med den prisbelønte designeren Veronica B. Vallenes. Ellers kan du lese om den kristiansandsbaserte musikkprodusenten Kholebeatz, alias Kristian Hole, som lager musikk på studenthybelen i Skippergata og den miljøvennlige frisøren Anne Christine Kator som har åpnet økologisk frisørs-

along i Henrik Wergelandsgate. Ta med deg bladet ut i vårsola og hygg deg med godt lesestoff. Selv skal vi feire våren og 8 års jubileum for Absolutt KRS med en vaskeekte italiensk slippfest på Villa Marina 2. mai og håper våre lesere vil være med på festlighetene. Du er herved invitert!

SALG

FOTOGRAFER

e: salg@absoluttkrs.no t: 918 54 250

Henrik Hanselmann, Jacob Johannes Buchard, Linus Sundahl Djerf.

SKRIBENTER Pål Hetland, Hege Aasgaard.

Absolutt KRS er underlagt gjeldende lov om opphavsrettigheter. Artikler, bilder eller annonser må ikke kopieres eller trykkes uten skriftlig tillatelse fra Absolutt KRS. Vi mottar gjerne bilder og artikler, men påtar oss ikke ansvar for materiale som er innsendt uoppfordret. Absolutt KRS tar forbehold om trykkfeil og prisendringer, tidspunkter og eventuelle avlysninger av begivenheter som er beskrevet i magasinet.


Alt du trenger å vite, vet vi fra før. La dine lokale Apple-eksperter vise deg det du lurer på. Og spandere et kurs på kjøpet!

Kvadraturen – Henrik Wergelandsgate 16 Sørlandssenteret – Barstølveien 29 T 400 27 753 | www.pippin.no TM and © 2014 Apple Inc. All rights reserved.


#32

#16

#24

#54

#30

#16

Happy Thom

#24

Store visjoner

#30

Likbart / til mannen

#32

Et tilfeldig møte

#36

Friskt pust

#40

Ekte italiensk på brygga

#42

Likbart / made in Norway

#44

Lookbook - Veronica B. Vallenes

#50

Kjipt å ikke ha barn

#52

Likbart / interiør

#54

Fra Skippergata til Harlem, New York

#59

Stjerne i sikte

#62

Bukkerittet terrengpark

#50


Søregaten 5, Stavanger Kilden Kjøpesenter, Stavanger Markensgate 20, Kristiansand

Arnageren, Stavanger Kvadrat, 2. et. inng. E, Stavanger

Felles tlf. 47 82 10 00

Kilden, Gartnerveien 16, Stavanger Markens gate 20, Kristiansand

Felles tlf. 47 82 10 00


HAPPY-THOM

HAPPY THOM

Tekst: P책l Hetland Foto: Henrik Hanselmann

16

#40


HAPPY-THOM

Jeg dør litt hver gang jeg gjør et intervju Jeg har kjent han lenge nå, intervjuobjektet mitt. Tør ikke å si hvor lenge, men det har gått sin tid. Og tiden gjør sitt med de fleste, inkludert Thomas Helland. Eller Thom Hell som de fleste kaller han. Nå har Thom blitt hele 37 år, er felleseie i de norske hjem og aktuell med nytt album. Skiva heter ”Six” , men du kommer dessverre neppe til å kjøpe den. Jeg tror den første gangen jeg traff Thom, var da han gikk svanger med sin debut-EP, Tremendous Sinner fra 2003. Hm, i så fall kan enkel hoderegning hjelpe meg til å konkretisere det jeg innledningsvis ikke turte å si, nemlig hvor lenge jeg har kjent han. Svaret bør altså ligge et sted mellom 11 og 12 år. Uten at det interesserer andre enn meg - og kanskje Thom. Det som derimot er interessant, er å se hvordan denne usedvanlige talentfulle og sympatiske musikeren har endret seg med den nevnte tiden. Da jeg traff Thom Hell for lenge, lenge siden, var han en introvert, folkesky indie-rocker. En lurvete og tidvis sutrete særling som hatet folk flest og pressen mest. Heldigvis for Thom så skulle en indie-rocker helst være sånn. Skitten, misfornøyd, arrogant og hate folk flest og pressen mest. Med andre ord, det så ut til at Thom bare kunne være seg selv. Hans noe uspiselige image hindret meg likevel ikke fra å like ham umiddelbart. Både fordi han egentlig er innmari hyggelig, og fordi han oste av integritet. Han skulle vel faen ikke la seg pelle på av noen. Dette var før, vel og merke. Nå har som nevnt tiden gått. I dag er han en velkledd, ydmyk og folkekjær TV-stjerne som vinner Det Store Korslaget og gråter når han får sine velfortjente Spellemannspriser. Kontrastene til tross, Thom er den samme fete fyren jeg ble kjent med for 10-12 år siden, og jeg

blir fremdeles glad de få gangene vi treffes. En liten digresjon; ettersom ordet indie antakelig vil dukke opp her og der, kan jeg like gjerne bruke noen få og enkle ord på å forklare begrepet for de eventuelt uvitende. Indie - en forkortelse av ordet independent - er en musikksjanger som tilhører kategorien rock. Opphavet kommer fra en bølge på 80-tallet, der artister som ikke ønsket å få musikken styrt av de store plateselskapene begynte å gi ut skivene sine på små, uavhengige selskaper. Sonic Youth, Pixies og The Smiths er eksempler på toneangivende indie-band som var mer opptatt av integritet enn å bli popstjerner. Fenomenet førte til at små indie-label´er dukket opp som paddehatter, også her til lands. Artistene fikk full kunstnerisk kontroll over egne utgivelser, og en velfortjent mye større andel av omsetningen. Indie-miljøet blomstret og det var vel i realiteten den gjengen som dro i gang Øya-festivalen på slutten av 90-tallet. Nedturen begynte parallelt med den drastiske nedgangen i platesalget, og i dag er de fleste av landets små plateselskap borte. Integriteten har for lengst måttet vike for jaget etter kjendiseriet. I dag må formatet være riktig, enten det gjelder musikk eller image, og makten er tilbake i de store plateselskapenes hender. Thom har heldigvis beholdt integriteten, og gir ut akkurat den musikken han har lyst til å lage. Finansiert av sin kjendisstatus. Mot alle odds ble han stuevarm i de tusen hjem, men han jaget det aldri. Han ble bare utsatt for det. Fordi han ble forelsket i en av dem for lenge siden. Det er nå engang sånn at uavhengig av hvor mange og vakre plater Thom har gitt ut, så var det hans tid som kjæreste med Marit Larsen som gjorde ham landskjent. Innen det ble slutt, hadde han heldigvis vist Folket at han kunne relativt mye mer enn å ha seg med frk Larsen.

I dag er Thom blant landets mest etablerte artister. Han har solgt 10-tusner av skiver, vunnet en bråte med Spellemenn og figurerer jevnlig i norske medier. Neste ut er 4 stjerners middag med blant annet Tommy Tee og… woops, det skulle visstnok være hemmelig foreløpig. Fankern. Ok, hvis denne blekka kommer ut før programmet med Thom sendes på TVN, så vær greie og ikke si det til noen. Back to real time. Jeg sto og ventet på Thom med en røyk i hånda. Jeg hadde nettopp fått en sms fra den alltid like hyggelige Janne Aateigen på NRK Sørlandet. Hun informerte meg om at han var litt forsinket da deres intervju hadde drøyd litt lengre enn ventet. Redaktør Bjerke hadde gitt meg streng beskjed om ikke å spørre om hans ex-kjærester, så jeg hadde lagt intervjuet til Frk Larsen i håp om at navnlikheten ville vekke nok assosiasjoner til at han selv penslet innom temaet. Taxien kom og herr Hell steg ut. Jeg tok et siste trekk, og vi entret kafeen. Der fant vi oss et bord og vurderte om vi skulle bestille kaffe eller pils. - Jeg skulle gjerne spandert, sa jeg litt brydd, men jeg har liksom ikke noe budsjett på sånt. - Kan ikke jeg spandere på deg da? Thom spør meg alltid om det. - Da tar jeg gjerne pils OG en dobbel cortado. - Bra! Thom gikk fornøyd bort til baren for å bestille, mens jeg klargjorde min kjære opptaker og noen ikke-kjæreste relaterte spørsmål. Det siste syntes jeg var veldig vanskelig. Thom kom tilbake med drikken. Han satt seg og jeg trykket record. - Gjett hva som var Googles første ordforslag da jeg skrev inn Thom Hell i søkefeltet deres? - Over You? Thom refererte til sin kanskje største hit. - Dessverre. Første gang jeg søkte kom ”kjæres-

#41

17


HAPPY-THOM

te”. Andre gang kom ”Marit Larsen”. Det er som om Internett-guden insisterer på at jeg må spørre deg hvordan det går med kjærlighetslivet ditt. Savner du Marit? - Hahaha. Din dust! - Dust? Jeg? Det var ikke jeg som var sammen med henne. - Haha! Skal du ha meg til å si at jeg angrer eller noe sånn? - Nnjaaei… jeg dro på det. - Det greier du ikke, uansett. Vi svelget begge latteren med en god slurk øl, før Thom fortsatte: - Du, alvorlig talt, jeg har det virkelig, virkelig bra. Bedre enn noensinne. Jeg har jo blitt pappa siden sist! - Det stemmer! Så utrolig fett. Grattis! Det beste i verden. Er du sammen med barnemoren? - Det er ikke alle som følger i dine fotspor, parerte han, en verbal kilevink jeg i og for seg fortjente. Ja visst, vi er sammen og hun er best. Enkelt og greit. - Det var godt å høre. Hva heter barnet… er det hun eller han? - Han heter Miller og er 6 måneder gammel, sa Thom med den typen stolthet som nesten er forbeholdt relativt nybakte fedre. - 6 måneder. Sukk. Jeg husker da… Jeg stoppet meg selv, fortrengte nostalgien og tok en u-sving. - Apropos 6, din nye skive heter jo ”Six”, men er vel neppe oppkalt etter din sønns alder? - Det har du helt rett i, Pål. Det er ikke mer spennende enn at dette er mitt sjette album. Å ja! Thom avbrøt seg selv, og begynte å grave i baggen. Her, jeg tok med et ex til deg. Den har ikke kommet ut enda. Produsert her i byen, nærmere bestemt av Morten Martens på The Lodge. - Så du har fått Morten til å drysse litt av sitt magiske tryllestøv på låtene dine? - Ja, han er jo bare helt rå! - I know. Tusen takk, forresten! Det er utrolig lenge siden jeg har fått en cd. Man får jo bare linker til downloads fra plateselskapene i disse tider. Når kommer den ut? - Om et par uker. - Da er du veldig tidlig ute med promo-intervjuene? - Ja, tidene har forandret seg. Jeg har gjort et par-tre store intervjuer som allerede har stått på trykk. - Ok? Hva hvis folk fikk umiddelbar lyst til å kjøpe skiva di etter å ha lest intervjuet, er ikke det litt rart at den da ikke er tilgjengelig? - Det har ikke noe å si, folk kjøper ikke skiver lenger uansett. Formatet, selve cd-en, er i realiteten dødt. - Hvis de går på Wimp eller Spotify (enorme, nettbaserte musikkbiblioteker, red.anm)? Da vil den jo ikke være der heller? - Neida, men jeg har en haug med andre fine låter der. Det er sikkert ikke så mange som fikk med seg at jeg ga ut en skive for to år siden, uansett, lo Thom. Jeg merket tydelig at Thom hadde forandret seg. Blitt mer avslappet, kanskje mer seg selv.

18

#41


HAPPY-THOM

Han kler å ikke ta seg selv høytidelig. Det er sjelden kost i indie-kretser der de fleste vanligvis anser seg selv som den siste colaboksen i Sahara. - Din gamle venn og tidligere manager, Erik Landet, har fortalt meg mange morsomme historier om deg fra begynnelsen av din karriere. Jeg overvar et par selv. Jeg husker særlig en gang Erik gjorde den blemma å servere deg feil type baguette etter en soundcheck på Rockefeller. Ojoj... - Ja, men hvem liker feil mat når man er sulten, spurte Thom muntert. - Ikke jeg, men det er jo ulike måter å formidle akkurat den meldingen på. Eller? - Haha, jo da, jeg hadde mine nykker, og blir fremdeles grinete når jeg er sulten. - Du kunne også være relativt vrang og vrien i forbindelse med intervjuer og showcaser? - Det stemmer. Jeg likte dårlig å bli intervjuet og gjøre sånne formelle greier. Men det var ikke bare jeg som var vrang. Vi var som du sa gamle kompiser, og noe av greia var å kjøre hverandre litt. Erik kunne for eksempel booke meg inn på showcaser han visste jeg hatet, og jeg kunne svare med å spille en helt annen låt enn den Erik hadde annonsert. Thom tømte ølla med en lun latter og bestilte en ny. - Jeg var nok ganske bevisst min særhet, fortsatte han. Da vi var yngre så var det viktig å være kul og ha litt attitude. - For indie-folket så er det å være kul det samme som å være sur, sær og cocky? - Hehe, det høres ganske rart ut når du sier det sånn, men det er jo litt sant. Han ristet litt på hodet, som om han var lettere oppgitt over seg selv. - Likevel tror jeg imaget mitt først og fremst et slags skjold for å beskytte meg selv. Jeg var veldig sjenert før, og det var nok hovedårsaken til at jeg sleit med å gjøre intervjuer og sånt. Et litt sært, arrogant image funket bra for å skjule den sjenansen. - Nå er du jo i mediebildet nesten kontinuerlig. Har du begynt å bli komfortabel med den type

oppmerksomhet? - På ingen måte. Jeg dør litt hver gang jeg gjør et intervju. - Så jeg sitter her og dreper deg, altså? - Haha, nei, dette er det minst ille av alt. TV og fotoshoots er verst. I tillegg til journalister som ikke bryr seg om musikk. Å bli stoppet av fremmede på gata er derimot ofte riktig så hyggelig, men i forbindelse med Det Store Korslaget ble det litt over the top. Nesten alle så på meg da jeg gikk gjennom Markens, og mange pekte og ropte ting til meg. Det var sikkert hyggelig ment, men når man ikke er vant med sånt kan man bli helt sprø til slutt. Likevel, jeg har akseptert at rampelyset er en del av det jeg må forholde meg til hvis jeg skal fortsette å leve av det jeg elsker å gjøre. - Ja, for realiteten er, som du selv nevnte, at platesalget er dødt. I dag kan man rett og slett ikke leve av å selge skiver lenger? - Ikke alene, nei. Ikke i det hele tatt. Og det er en stor forandring for oss artister. De første fire skivene mine solgte i snitt kanskje… Thom tenkte seg om og jeg fikk en følelse av at matematikk kanskje ikke var hans favorittfag på skolen. - …kanskje 8000 i snitt? Ja, noe sånt. - Pent! - Ja visst, men det var sånn før. Man kunne leve av å selge 5-6000 skiver, i hvert fall hvis man fikk en låt eller to listet på NRK Radio. Den muligheten er i dag helt borte. Jeg lurer på om folk egentlig er klar over det? - Jeg synes å huske at man siden 1998 har hatt seminarer på by:larm om hvordan den teknologiske utviklingen vil revolusjonere hele plateindustrien. Temaet dukket opp år etter år. Alle pratet om at man måtte forberede seg. Likevel ble bransjen tatt på senga. Eller? - Jeg tror i hvert fall få artister forberedte seg på at platesalget skulle forsvinne så raskt. Det kan nok heller se ut som om noen av plateselskapene gjorde litt av hjemmeleksa si. For etter noen år der pengene endelig ble fornuftig fordelt mellom selskap og artist, er vi i dag på mange måter er til-

bake til midten av 90-tallet. Selskapene tar kaka og artisten får smulene. For fire, fem år siden begynte alt å forandre seg veldig. Streaming overtok fortere enn hva mange trodde, og de største plateselskapene kjøpte store aksjeandeler i Wimp og Spotify. Nå sitter de og soper inn på sine gamle backkataloger, mens artistene blir avspist med så lite at det i dag nesten ikke er noen vits i å gi ut en skive. Jeg kan jo putte et bilde på det; for hver låt av mine som blir streamet via Spotify eller Wimp, får jeg 0,06 øre. Eller er det 0,006 øre? Jeg husker ikke. - Hmm. Hvis du får 0,06 øre per streaming, tjener du 60.000,- på å bli streamet 1 million ganger. Det er veldig lite for veldig mye. - Nettopp! Jeg prøver å trøste meg med at streaming er mer miljøvennlig enn cd-er og plastcover, men det funker ikke helt. Visste du forresten at kineserne kjøpte inn én million Robbie Williams cd-er for å bruke de som belegg under asfalten? - Nei… - Det var for 3-4 år siden, og den plata var så dårlig at Robbie bør være glad for at den ble brukt til noe, gliste Thom. Vel, uansett så er plateselskapenes andel av dagens digitale musikkinntekter urettferdig mye større enn artistenes. Dessverre er vi artister avhengige av både plateselskapene og Spotify/Wimp. - Selv om det egentlig ikke er noe vits i å gi ut noe lenger? - Du vet, vi artister liker jo å formidle det vi skaper til flest mulig. Jeg tror hos de aller fleste som anser seg selv som musikere, så er formidlingsbehovet større enn behovet for inntjening. Dette behovet er plateselskapene seg bevisst og tjener store penger på det. De vet at det bare er type Thom Yorke fra Radiohead som kan ta seg råd til å ikke legge ut musikken sin Spotify/Wimp. Det er egentlig et eneste stort ran og fullstendig uakseptabelt! Thom var oppriktig forarget, men sinnet gled over til et sukk. - Når vi ikke lenger kan tjene penger på å selge

For hver låt av mine som blir streamet via Spotify eller Wimp, får jeg 0,06 øre. Eller er det 0,006 øre? Jeg husker ikke.

#41

19


HAPPY-THOM

Jeg har egentlig veldig lyst til å bli godt likt

musikken vår, så må vi finne andre måter å gjøre musikken om til et levebrød. - Hvordan da? Livejobber? Det kommer vel fremdeles ikke flere enn 35 besøkende når Thom Hell spiller i Tønsberg? - Haha, hadde det kommet 35 i Tønsberg ville jeg vært kjempefornøyd! Du har helt rett i at konsertmarkedet ikke har endret seg, slik alle ville ha det til. Hvis det var det du siktet til da? - Jepp. - Det at vi artister skal kunne ta igjen det tapte ved hjelp av konserter og turneer, er bare noe tull. Jeg tipper det er en myte som er skapt for å kunne gi lytterne god samvittighet for ikke å kjøpe skivene våre. Tonen til Thom var utvilsomt ironisk, men jeg vil ikke utelukke at han mener det. - Så selv for deg er det ikke bare å smelle opp en Norges-turné i forbindelse med den nye skiva? - Nei, er du gal! Det er nesten enda vanskeligere å sette opp en Norgesturné i dag enn for 5 år siden. Det blir færre og færre arrangører som tør å booke noe annet enn det som er helt safe. Dessuten holder betalinga samme nivå som alltid. - Er ikke du safe? Kjendis og greier? - Nei, jeg er ikke hipp lenger, vet du. Likevel, jeg skal gjøre en del konserter i forbindelse med plateslippet, men det blir ingen kroner av det. Rett og slett fordi jeg vil ha med fullt band for å presentere skiva så fett som mulig, og da dekker ikke hyra annet enn utgiftene. Jeg må bare definere disse jobbene som promo. Hadde jeg dratt solo med kassegitaren, så kunne det blitt litt klingende mynt i kassa. - Hva i all verden er det du lever av da, når du verken tjener penger på live-jobber, platesalg eller streaming? TV-opptredener? - Hehe, ja faktisk. Det er godt betalt og ikke så tidkrevende. Dessuten er det ofte veldig gøy. Ta for eksempel det siste jeg gjorde, 4 stjerners middag. De har spurt meg flere ganger om jeg vil være med, men jeg har alltid sagt nei. Jeg synes den derre voice over ´en har vært helt forjævlig latterlig. Jeg mener det, skikkelig håpløs! Men

20

#41

Monster som produserer programmet er noen luringer, og greide å lure meg med til slutt. - Og du angrer ikke? - Overhodet ikke, sa Thom muntert og lyste opp. Det var dødsgøy! Virkelig! - Ok… Jeg kikket skeptisk på ham, og dro den litt lengre. - Var det spennende å se hvem som vant også? - Ja, klart det var spennende, svarte den samme muntre stemmen, en stemme som jeg der og da nektet å tro var Thoms. - Wow, var alt jeg fikk frem. Thom smilte av mitt antakelige måpende uttrykk, og forklarte nærmere. - Det tar ikke lang tid før man er helt inne i den bobla der, skjønner du. Det er noen intense dager, og alle med et tilnærmet normalt konkurranseinstinkt blir revet med. - Jeg synes lite om at TV-kanalene har blitt de viktigste premissleverandørene for hvilken musikk folk hører på. Er ikke du med på å opprettholde den i mine øyne ganske usunne utviklingen når du blir med på sånt? - Vet du hva? Jeg synes det er helt kult. Det er ikke snakk om å være kredd lenger. Man må nesten bare bli med på karusellen eller la være. Velger man det siste, kan det bli vrient for enhver å gjøre musikken til et levebrød. Takket være inntektene fra den siden av underholdningsbransjen, er det mulig for meg å gi ut akkurat den musikken jeg ønsker. På ”Six” er det ikke én radiosingel og det lengste sporet er på 7:30 minutter. - Jøss så kult! Lange introer og alt? - Ja visst! Thom ble stille et par sekunder. Dessuten er det vel sånn at kriteriene for hva man finner tilfredsstillende forandrer seg med tiden, er det ikke? - Det er veldig sant. Før foretrakk du å være sur og sær, mens du i dag blir tilfredsstilt av å gråte på prisutdelinger og lære korister til å synge på TV. Åssen gikk det i det Store Korslaget, forresten? - Jeg vant, Pål. Husker du ikke det? Han ga meg

et blikk som virket omsorgsfullt – som om jeg var en pensjonist med demens. Naturligvis gjorde han det, for det burde jeg ha husket. - Å, faen. Dette blir for dumt. Jeg husker det når du sier det. Hva vant du igjen? - 500.000,- Ojoj! Ble det nytt studio på deg da? - Det var ikke jeg som vant pengene, smilte han, og virket mer underholdt enn oppgitt over mine manglende arkiveringsegenskaper. - De gikk til Sound of Happiness. - Åja, det stemmer! Det var da kommunen skulle vise at de var like flinke som deg, og fant 500.000,- i Ingenmannsland som også ble gitt til Sound of Happiness. Slikt går ikke upåaktet hen i en økonomisk avmagret kulturkommune som Kristiansand. - Du husker det som passer deg, humret Thom. Du, nå har vi pratet mye om TV, så for å unngå misforståelser vil jeg gjerne understreke at 95% av tiden min går til musikken og familien. Ved siden av mine egne greier, produserer jeg også en del andre artister. I fjor produserte jeg tre album. Debutalbumet til ei ung og lovende jente som heter Mathilda, den siste skiva til Marion Ravn og en ny… - Du sa Marion Ravn, ikke sant, avbrøt jeg. Den andre halvparten av M2M? Din ex-kjærestes tidligere bestevenninne og bandkollega? - Ja… - Hahaha, den er kul da! Eh…eller? Jeg ble litt usikker om jeg tråkket for nært noe ømt. - Hehehe. Det synes til og med jeg var morsomt! - Puh, sa jeg lettet, og gikk naturligvis enda et skritt lenger. Tror du Marit synes det var like gøy? - Det må du spørre henne om, svarte han kort og lojalt. - Sorry. Jeg måtte bare. - Jeg kan ikke svare på hennes vegne, for jeg aner ikke hva hun synes om det. Det jeg vet er at både Marion og jeg så det komiske i situasjonen, og flørtet med tanken på å promotere skiva ved å


si at vi hadde forlovet oss. - DET hadde vært moro, det! DA hadde folk flippa bra ut! - Jeg tror det, smilte han. - Så kult at dere selv kan flippe med sånne ting. Du virker mer avslappet og selvbevisst enn noensinne. Er du enig? - Fullstendig. Jeg har lært meg at omgivelsene ikke nødvendigvis er en bekymring, kanskje heller tvert i mot. Den siste tiden har jeg nesten vært overrasket over hvor sosial jeg faktisk greier å være uten at det koster meg noe. Enten det gjelder journalister, bransjefolk eller publikummere. Jeg fikser bedre enn noensinne å være til stede i situasjoner som jeg egentlig ikke kan fordra. Det

er som om jeg trykker på en knapp, en slags autopilot. Det er så deilig å slippe og bruke energi på å grue seg til sånne ting. - Hvorfor gruet du deg, tror du? - Det er vanskelig å være sympatisk når man ufrivillig er til stede i settinger man ikke liker, og må prate med folk man helst ikke vil kjenne. Før var jeg håpløs på det området, men nå, som sagt, skrur jeg på autopiloten. Du vet, i motsetning til deg så har jeg egentlig veldig lyst til å bli godt likt. - Au da. Jeg vil jo også helst bli likt. Jeg trodde jeg til en viss grad at jeg også greide det, men jeg skjønner jo nå at… - Nei, nei, smilte Thom. Jeg mente det ikke sånn. Jeg tror bare det behovet har litt dypere ge-

netiske røtter hos meg enn hos deg. - Hehe, den har jeg aldri hørt før. Du, helt til slutt, har du noe saftig sladder fra kjendismiljøet? - Ja visst! Har du hørt at Morten Martens skal… klikk. Thom skrudde av opptakeren min og det var like greit. Vi hadde pratet altfor lenge allerede. Da jeg kom hjem satt jeg på ”Six”. Mens jeg tok av plastikken på cd-en, kom tankene inn på det Thom hadde pratet om. Om formatets endelikt. Jeg lurte på om dette kunne være siste gang jeg åpnet en splitter ny cd. Da tonene fra ”The Smell of Home” smøg seg ut av høytalerne, forsvant bekymringen. Jeg la meg på sofaen og skrudde opp volumet.

#41

21


DRØMMEPLASSEN ER ET HJEMMEBAKERI

Vi baker etter gamle tradisjoner og for hånd med mye kjærlighet og kunnskap. Vi har bare rent mel i posen, her brukes ingen enkle løsninger eller ferdig-mikser. Vi tror på gode råvarer og god tid. Det gir nydelig bakverk, som er verdt å vente på. Kristiansand - Skippergata 26, Tel 380 47 100 Arendal - Torvet 9, Tel 37 40 70 70

For å bevise dette gir vi deg her et tilbudskort. Kjøp 2 brød, betal for 1. Klipp ut. Spis godt. Kortet har gyldighet t.o.m. 30.04.2014


Norske designuker Pur Norsk tar grepet om norsk design og presenterer nyheter og klassikere. Velkommen til oppdagelser, inspirasjon og gode tilbud i perioden 11. april–10. mai. Besøk vår butikk på Majorstuen, Industrigata 36. Se www.purnorsk.no for mer informasjon.

Cato – knagg design: Pur Norsk Acorn design: Atle Tveit produsent: Northern Lighting

Ted design: Hallgeir Homstvedt produsent: LK Hjelle

Retro produsent: Eskoleia

Bunadspledd design: Andreas Engesvik produsent: Mandal Veveri

Scandia design: Hans Bratttrud, 1957–1960 produsent: Fjordfiesta

Sol design: Andreas Engesvik produsent: LK Hjelle

Vang design: Andreas Engesvik produsent: Tonning Kokon design: Thomas Pedersen produsent: Varier

Birdy design: Birger Dahl, 1952 produsent: Northern Lighting

Mono design: Anderssen & Voll produsent: LK Hjelle

Kavai design: Hallgeir Homstvedt produsent: LK Hjelle

Ola Windsor design: Alf Sture produsent: Tonning

Frame hagemøbler design: Andrew Smith produsent: Sundays

Pledd – Islandskap design: Snøhetta produsent: Røros Tweed

Abel hyllesystem design: Pur Norsk

Modell 711 design: Fredrik A. Kayser, 1960 produsent: LK Hjelle

Industrigata 36 +47 22 46 40 45 post@purnorsk.no www.purnorsk.no

Barnepledd – Tivoli design: Anderssen & Voll produsent: Røros Tweed

Pledd – Frost design: Scandinavian Surface produsent: Røros Tweed Krobo design: Torbjørn Afdal, 1959 add-ons: Anderssen & Voll produsent: Fjordfiesta

Pledd design: Bjarne Melgaard produsent: Røros Tweed

Spiff design: Gridy produsent: Northern Lighting

design: Halvor Bodin

Peel Club™ design: Olav Eldøy produsent: Varier


STORE VISJONER

Navn: Hanna Aase Alder: 30 år Født: Kristiansand Bosted: New York Utdanning: Entreprenørskap og Innovasjon Aktuell: Gründer av iPhone appen Wonderloop Visjon: Realisere folks drømmer og mål gjennom teknologi

24

#41


STORE VISJONER

STORE VISJONER Hanna Aase fra Kristiansand har lagt livet på vent mens hun jobber for å lykkes med sin iPhone app Wonderloop. Tekst: Hege Aasgaard Foto: Linus Sundahl Djerf

Hanna Aase trådde sine barnesko på Lund, hvor hun bodde alene sammen med sin mor. Som 13 åring mistet hun moren og måtte raskt bli voksen. - Livet mitt ble brått snudd på hodet. Det å bli fort voksen og ha mye praktisk ansvar med hus og et økonomisk ansvar i så ung alder gjorde at jeg umiddelbart falt utenfor normalen. Både i egne og andres øyne. Det ble etterhvert mer naturlig for meg å gå sammen med dem som var eldre og sånn sett var det så vidt jeg kunne ha en samtale med mine jevnaldrende klassekamerater. Det gjorde nok at lærerne også behandlet meg annerledes, på godt og vondt. Jeg søkte etter en helt annen mening med livet enn omgivelsene rundt meg. I mange år var Hanna mest opptatt av de store eksistensielle spørsmålene i livet, samtidig som hennes jevnaldrende fokuserte mest på utdanning og jobbambisjoner. - Jeg synes at alt fokuset på jobb og utdanning var utrolig egoistisk. Det gav ingen mening for meg å jakte på egen lykke. Samtidig kunne jeg ikke forstå hvorfor jeg ikke var lykkelig, når alt, ut i fra samfunnets standarder, tilsa at jeg skulle være det. Det var ikke før jeg innså at det å gjøre noe for andre, det er faktisk det som gir livet mitt mening. Hanna ga opp lykkejakten og fokuserte utelukkende på å skape ny teknologi som kan komme til å bety noe for andre. Med denne erkjennelsen kom også følelsen av å ikke passe inn. - Det blir så meningsløst for meg når folk er mest opptatt av huset , hytta og bilen sin. Den sørlandske fasadepakken er så ekstremt selvsentrert. Kanskje er jeg litt ekstrem i min tilnærming til livet, fordi jeg mener det ikke handler om meg og mitt eget liv i det hele tatt. Driver verden fremover Hanna mener avstanden til sine lokale omgivelser har blitt enda større etter at hun begynte å jobbe med Wonderloop. -Mange kan ikke forstå at jeg ikke startet opp firmaet mitt for å tjene penger. Eller fordi det er stas å bo i New York. For meg er slike tanker bare helt fjernt. Heldigvis har jeg de to siste årene truffet mennesker som tenker som meg og det har uten tvil vært utrolig befriende. Nå kjenner jeg på det å kunne få være meg selv uten følelsen av å være rar og annerledes. Det gir meg inspirasjon til å strekke meg enda lenger i forhold til visjonen min. Nå kan jeg tenke enda mer visjonært og konsentrere meg om å drive verden fremover. Wonderloop og konseptet med videoprofiler av mennesker er verktøyet jeg bruker for å nå dette målet. Hanna sluttet på skolen da hun var 14 år. Hun følte at livet var så voksent og satt allerede at hun ikke så poenget med studier. Det ble tilrettelagt slik at hun fikk jobbe i barnehage. - Jeg ble sterkt oppfordret til å fullføre studiene og tenkte at jeg fikk gjøre det som måtte til for å nå kravene. Det ble en intens tid for å kvalifisere til studiekompetanse. Etterpå ble det universitetsstudier med grunnfag i privatrett, jus og personvern. Jeg hadde huset i Kristiansand, så

#41

25


STORE VISJONER

det ble vanskelig for meg å bare pakke kofferten og leve studentens glade dager i Oslo. Det ble pendling på meg inntil jeg fant ut at de hadde bachelorstudier i entreprenørskap og innovasjon i Grimstad. Her fikk jeg teoretisk lekt meg som gründer. Ettersom livet mitt lenge hadde vært preget av så mye ansvar, gikk det opp for meg at det kunne sammenlignes med driften av en liten bedrift. Det var til stor nytte. Etter studiene i Grimstad ble det studiepoeng i ledelse. - Jussen i arbeidsrett, HR biten og psykologien i motivasjon av ansatte har jeg uten tvil hatt nytte av når jeg i dag har ansatte. Det er kanskje den eneste tingen jeg kan si jeg har hatt direkte nytte av relatert til det jeg gjør i dag. Min styrke i forhold til Wonderloop, på det tekniske, er nok at jeg har vært guttejente og likte data bedre enn andre aktiviteter i oppveksten. Skulle jeg valgt om igjen hadde jeg nok valgt mer IT-relaterte studier. Jobb foran kos og gøy Wonderloop er et resultat av 10 år med tenking. Hanna har kjent på kroppen hvor skjørt livet er og har alltid vært besatt av tid. - Jeg har alltid tenkt på tidsfaktor i forhold til mange ting i livet, deriblant det å skape nye relasjoner. I hver ny relasjon eller avgjørelser som må tas i forhold til andre, så er første steget å treffes ansikt til ansikt. Man må liksom kunne se hvem personen er. Så jeg tenkte at hvis jeg kunne redusere tidsfaktoren i forhold til relasjonsbygging

26

#41

gjennom digitalisering da har man et produkt som kan forandre måten vi treffer andre mennesker på. Med denne type teknologi slipper man for eksempel å booke kaféavtaler, møter eller førstegangsintervjuer. Hanna anslår at det vil ta omkring 10 år før hun oppnår visjonen sin. - Det krever enormt mye. Bare det å ha kommet til det punktet der vi hadde et produkt har tatt enormt mye tid, ressurser og krefter mentalt. Jeg anser meg selv som en sterk person, men jeg hadde virkelig ingen anelse om hvor mye dette innebærer. Det har rett og slett krevd så mye og gjort så vondt at jeg ikke ønsker å snakke om det. Jeg skjønner godt hvorfor dette ikke ligger for alle, for hvem i all verden ønsker seg et liv med så mye arbeid? Men jeg har alltid vært klar over at jeg er ment til å gjøre dette. Det er mer som at visjonen velger meg enn omvendt. Jeg ser på meg selv som en maskin som må få dette til, koste hva det koste vil, så får ord som “gøy” og “kos” komme i mitt neste liv. Eller eventuelt hvis Wonderloop skulle mislykkes. Gründeren har hatt base i New York de siste par årene. - På grunn av lanseringen av Wonderloop og et ønske om å etablere Wonderloop som et amerikansk selskap, så var New York et bra sted. Der kan jeg jobbe med produktet uten å tenke for mye på alt som foregår rundt i samme felt, noe jeg ville gjort i Silicon Valley. Jeg kunne også byg-

ge opp en ”community” av trendsettere som New York har å by på, i selve appen. For å skalere selskapet så er nok Silicon Valley mer aktuelt, men med flere investorer som kommer på senere i år så må vi justere oss også etter deres ønsker om hvor Wonderloop skal være. For meg er det irrelevant om jeg trives eller ikke, det er ikke meg som skal gledes, men hvor Wonderloop best kan vokse. Interessen fra Norge og produktet har dessuten vært så stor at vi nå jobber med å hente inn midler til å etablere oss med ansatte også her. Det vil være et nisjemarked sånn sett, men samtidig god læring for oss å se hvordan et mindre land vil fungere og om det er annerledes en f.eks. USA. Vi kan da ta læringen videre til andre land, eller eventuelt se om det blir for vanskelig teknisk for produktet å fungere på flere språk. Hanna sier hun er rørt over responsen de har fått i Norge. - Jeg lar meg bevege av alle som støtter satsningen, de som hiver seg på og laster ned appen, til tross for at den er i en tidlig fase, og spesielt de unge som har kontaktet meg for å fortelle hvor flott det er med Wonderloop og hvor mye de ser opp til meg. Så et ønske om å etablere Wonderloop i Norge selv om det krever mer ressurser enn vi kan prioritere, så pusher jeg nok litt ekstra på. Vi vil gjerne gjøre produktet bedre, gjøre det mer kjent her hjemme slik at flere får prøvd det og samtidig sette opp et apparat som kan ta seg av våre brukere.


STORE VISJONER

Å lytte er en kunst på lik linje med det å komponere eller fremføre ting

Det har rett og slett krevd så mye og gjort så vondt at jeg ikke ønsker å snakke om det Store aktører følger med på Hanna´s app. -Konseptet med videoprofiler er såpass nytt at det er mye usikkerhetsmomenter i hverdagen og for fremtid. Og vi vet godt at det er større aktører som sitter på gjerdet og følger med oss, og som utvilsomt ønsker å adoptere konseptet til en større brukermasse. Det vil være en seier hvis vi klarer å påvirke en hel bransje, og folk får tilgang til noe som vil være helt nytt. Det er jo målet mitt til syvende og sist, at applikasjonen er tilgjengelig for alle. Søvn, yoga og grønn juice Hanna har de siste par årene reist verden rundt og deltatt på forskjellige konferanser og nettverksevents. Hun har truffet mange innflytelsesrike mennesker på sin vei. - Haha, jeg har uten tvil opplevd mye der ute, men er nok ingen god historieforteller. Jeg tref-

fer mange “personligheter” for å si det sånn, og da kan både møter og sosiale eventer bli utenom det vanlige. Jeg gleder meg mest over andres historier. Personlige jobbhistorier fortalt av de som sitter tett på mye av teknologien vi bruker i dag. Som for eksempel når Sean Parker som startet Facebook med Mark Zuckerberg forteller lattermildt om at da de skulle bestemme farge til Facebook så måtte de velge blått, fordi Mark er fargeblind og det var fargen han så best. Det er nok helst de jobbrelaterte historiene som egner seg på trykk. På tross av et hektisk liv i New York og mange reisedøgn på programmet, tar Hanna seg likevel tid til å besøke hjembyen i blant. - Livet mitt er vanvittig travelt. Det er enklere for meg å si hva jeg gjør i løpet av dagen som ikke er jobbrelatert, enn å fortelle hvordan en normal

arbeidsdag ser ut. Jeg prøver å ha ett måltid om dagen der jeg ikke jobber, så snakker jeg med bestemor og annen familie i Norge på telefonen et par ganger uken. Jeg er svært påpasselig med å få nok søvn. I New York driver jeg med yoga. Jeg prøvde en time da jeg var hjemme i Kristiansand i julen. Det var krise! Kristiansand har mye New York ikke har, men Jivamukti-studioet jeg trener på i New York og grønn juice på hvert hjørnet er to av de få tingene jeg savner fra “over there” når jeg er hjemme.

#41

27


STORE VISJONER

For meg er det irrelevant om jeg trives eller ikke, det er ikke meg som skal gledes, men hvor Wonderloop best kan vokse

28

#41


STORE VISJONER

#41

29


LIKBART

01

02

03

V책rpussen Det er v책r i lufta og p책 tide med en liten oppussing av selvet. Her er v책re tips til mannen.

LIKBART /til mannen

04

01. Kalosjer fra Swims 02. Explorer lue fra Purnorsk.no 03. Babor fra Aquarama spa 04. Arbeidspult fra Fjordfiesta

30

#41


SACRA

ART

fe st i va l

En mangfoldig verden av tro, kunst og musikk 2.- 11. april 2014

KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS

90 58 11 11 kilden.com


ET TILFELDIG MĂ˜TE Tekst: Hege Aasgaard Foto: Jacob Johannes Buchard

32

#41


ET TILFELDIG MØTE

Stina Skeie Eier og arbeidende styreleder i Mandal Veveri Daglig leder i Veronica B Vallenes Utdanning: Tekstildesigner fra University of Brighton Verv: Styremedlem Teko Bransjeforening, Norsk Industri Styremedlem SKAP Styremedlem Skagerak Seed Capital II Styremedlem Skeie Eiendom Styremedlem Skeie Capital Invest Styremedlem Skeie Technology

For halvannet år siden traff Stina Skeie tilfeldigvis Veronica Brøvig Vallenes i Andungen barnehage på Andøya. Det førte til et prisvinnende samarbeid.

- Jeg visste jo hvem hun var og spurte om hun ville se på noen av stoffene våre på Mandal Veveri. Hun var høygravid og skulle levere sin nevø i barnehagen. Tanken min var at stoffene kunne passe til hennes kleskolleksjoner. Så vi avtalte at hun skulle komme hjem til meg på en kaffe. Stina og Veronica ble sittende lenge med kaffen. Kjemien var bra og de hadde stor forståelse for hverandre. Stina så at her hadde hun en mulighet til å gå inn på et spennende samarbeid med Veronica. Og etter en travel høst med mange møter etablerte damene et felles selskap under Veronicas merkenavn, Veronica B Vallenes. - For meg var dette noe helt nytt, men min utdanning og erfaring fra tekstilbransjen var fin å ha med seg inn. Det viktigste var likevel min kompetanse fra drift av selskap og systemer. Veronica har jo sittet med alt alene tidligere. Vårt samarbeid er en vinn-vinn situasjon, hvor jeg har investert frisk kapital inn i selskapet, samt sitter med den daglige driften og Veronica konsentrere seg mer om det kreative. - Med kapital har vi mulighet til å leie inn kom-

petanse fra veveriet og vi kan ta i bruk mitt nettverk og rådføre oss med solide folk om drift når det er behov for det. Stein på stein Å jobbe innenfor motebransjen var helt nytt for Stina da hun gikk inn i dette. Læringskurven har vært bratt, men Stina sier at det har gått etter forventningene. - Det har ikke bydd på de store overraskelsene. Den største forskjellen fra tekstilindustrien er at alt går mye fortere innenfor mote. Man må hele tiden ligge et hakk foran, tenke nytt, kaste seg over nye kolleksjoner og levere. Det er en enorm kontrast til bunadsmarkedet som jeg kjenner best. Der bygger alt på historie og ting skal være likt fra år til år. Det er en lang prosess og man har god tid til produksjonen. I motebransjen blir jeg utfordret kontinuerlig og må sette meg inn i noe nytt hele tiden. Heldigvis kjenner Veronica bransjen godt og har gjort tingene før, så hun bidrar ved å lære meg opp og sette meg inn i tingene. Gjør man for mange feil eller ikke er på topp hele tiden, er man fort ute av leken. Det er nesten så man ikke rekker å tenke.

Selskapet har et hav av oppgaver, men foreløpig få hender til å utføre dem. Til tider blir det mye jobb, men stort sett klarer Stina å få unna arbeidet innen normal arbeidstid. - Jeg har 3 barn så jeg bruker den tiden jeg har tilmålt på jobb. Jeg rekker alltid barnehagen, så sant ikke vi er på reise. Og dem blir det en del av om dagen. Samboeren til Veronica, Jacob Buchard, er fotograf og ansatt i firmaet. Han har ansvaret for alt av bilder, nettsider og PR. - Men foreløpig er han jo også vår altmuligmann. Det er mye sjauing, bæring og rigging til fotoopptak for eksempel. Planen for selskapet fremover er å fortsette der de er, bygge opp driften og gjøre seg klare til å følge opp etterspørselen slik at de kan levere varene. Det dreier seg om å bygge stein for stein og gå videre. - Det er et mål at Veronica kan fristilles enda mer for å konsentrere seg fullt og helt om utvikling av kolleksjoner. Beste motedesigner 2014 I februar vant Vero-

#41

33


ET TILFELDIG MØTE

På et 10 til 15 minutters moteshow er det omkring 40 mennesker involvert nica B Vallenes HENNE Nåløyetprisen for beste motedesigner 2014. Veronica og Stina mottok prisen sammen på DogA i Oslo. - I Norge betyr denne prisen mye, det er den viktigste prisen vi har i landet og den henger høyt. Vi er utrolig stolte for at vi har fått den. Det innebærer at vi blir lagt merke til. Premien er på 150 000 kroner som kan brukes fritt der behovet er størst og de kommer utrolig godt med i et lite selskap. Motebransjen er vanvittig kostbar. For det er dyrt å drive med mote. Kolleksjoner skal designes, stoffprøver må finnes og produseres opp, og kolleksjonsprøver må lages. Så er det reiser for å følge opp produksjonen og i tillegg deltagelse på messer. - Dessuten må man sette opp show. På et 10 til 15 minutters moteshow er det omkring 40 mennesker involvert; modeller, stylister, sminkører, frisører, lys, lyd, musikkansvarlige og PR-medarbeidere. Alle skal selvsagt ha betalt. Du må ha evne til å stå gjennom perioder med større utgifter enn inntekter. Dette er virkelig en bransje for stayere. Til slutt er jo målet at man for lønn for strevet. Stina er ikke i tvil om at selskapet kommer til å lykkes. - Jeg har veldig stor tro på det Veronica gjør og jeg er sikker på at Veronica B Vallenes kan bli like stor som de andre kjente skandinaviske merkene. Både i Skandinavia og internasjonalt.

34

#41


ET TILFELDIG MØTE

#41

35


FRISKT PUST Blondie tilbyr bĂŚrekraftige frisyrer. Tekst: Hege Aasgaard

36

#41


FRISKT PUST

Det finnes så mange kjemikalier i hårprodukter som blant annet kan føre til hormonforstyrrelser. Som forbrukere blir vi mer og mer bevisst på rene produkter og miljø.

Anne Christine Kator fra Søm har åpnet ny frisørsalong i Henrik Wergelandsgate 19. I store og åpne lokaler med pastellgrønne vegger og røffe betonggulv ønsker 40-åringen velkommen. Med sitt kortklippede, rosa hår , trillende latter og sin særegne salong skiller kristiansandsjenta seg ut i jungelen av frisører. -Jeg flyttet til Hollywood som purung og tok et år med sminkeutdannelse ved Elegance International. Vi ble utdannet til sminkeoppdrag innenfor filmindustrien, som teatersminke, special effects og beauty. Etter to år i verdens filmhovedstad vendte Anne Christine tilbake til Norge og jobbet som frilanssminkør i Oslo. Her fant hun ut at hun ønsket seg en jobb med flere kolleger og satte seg på skolebenken. -Det ble frisørskolen og deretter lærlingplass på Dugg i Oslo. Dugg er en profilert frisørkjede med tre salonger i Oslo. Kjeden har vunnet flere priser og blant annet jobbet mye med styling på Oslo Fashion Week. -Det ble 12 år hos Dugg. Fra lærling til frisør, og de siste syv årene som daglig leder. Etter at jeg giftet meg og fikk ei lita jente ble hjemlengselen stor. Særlig om sommeren. Jeg tenkte bare på skjærgården og savnet å være nærmere familien.

Rene produkter Det finnes utallige frisørsalonger i Kristiansand, men Anne Christine var ikke i tvil om at hun vil starte opp for seg selv. -Jeg hadde et ønske om å starte egen salong. Alternativet ville vært å starte på nytt, på gulvet i en annen salong. Det var ikke et alternativ etter syv år som daglig leder i en ledende salongkjede. Jeg vil utvikle meg. Sånn ble det til at vi nå har vår egen økologiske frisørsalong i byen. -Jeg er veldig opptatt av økologisk og ren mat, gjennom det kom interessen for organisk hårpleie. Det finnes så mange kjemikalier i hårprodukter som blant annet kan føre til hormonforstyrrelser. Som forbrukere blir vi mer og mer bevisst på rene produkter og miljø. Dette er en livsstil som er kommet for å bli. Ut i fra dette oppsto ideen om å starte min egen økologiske frisørsalong. En økologisk frisør må benytte rene produkter. -Alle produkter jeg bruker i behandlinger og som selges over disk må være rene, botaniskbaserte produkter uten kjemiske tilsetningsstoffer. Nå er jeg så heldig å ha fått en avtale med Aveda. Aveda er et amerikansk merke som er store i hele verden. Aveda er opptatt av bærekraftighet og krever at hele fremstillingsprosessen er renest mulig. Alt fra valg av ingredienser og forpakning

av ferdig produkter. Blir det hogd ned trær skal nye plantes. Arbeidsforholdene til alle samarbeidspartnere verden over stilles strenge krav til. Hele næringskjeden er i fokus. -Det er bærekraftig fra A til Å. Alt de bruker av trykkmedia er på resirkulert papir og trykt med blekk som er naturlig utvunnet. Så er det selvsagt viktig å få frem at Aveda har ekstremt gode produkter. Fine, blanke farger, gode dufter og lukseriøs innpakning. Jeg er stolt av at Blondie er en ren Avedasalong. Med sine personlige og utypiske lokaler er Blondie et friskt pust i Kristiansand. Dørene åpnet 17 februar og Anne Christine tilbyr en sine kunder en pust i bakken. -Dette er et pauserom i en avslappet atmosfære. Som frisør er jeg opptatt av og forstå kundens behov. I kombinasjon med gode dufter og bra musikk. Det er veldig spennende, noe helt eget! I første omgang åpner Anne Christine salongen alene, men planen er å få med seg flere frisører etter hvert. -Jeg er veldig sosial og har lyst på kolleger. Derfor er det lagt opp til at vi kan være fem frisører her. www.blondiesalongen.no

#41

37


www.renault.no

RENAULT CAPTUR KUN KR 223.000,Dynamique- TCe 90 hk INKLUDERT I PRISEN NAVIGASJON 7” TOUCHSKJERM BLUETOOTH HANDSFREE / USB AUDIOSTREAMING 17“ ALUMINIUMSFELGER CRUISEKONTROLL REGN- OG LYSSENSOR RESERVEHJUL MINI RYGGESENSORER VINTERHJUL PÅ ALUFELG 36 MND. / 45.000 KM SERVICE

KUNDEVERDI

49.500,-

Avbildet modell kan ha avvikende farge og utstyrsnivå fra pristilbud. Blandet forbruk på 0,49 l/mil og CO2-utslipp fra 113 g/km. Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger.

1,9% FAST RENTE (NOM) I 36 MND.


MARKENSGATE 20 / SØRLANDSSENTERET / AMFI ARENA ARENDAL / UPSTAIRS.NO


EKTE ITALIENSK PÅ BRYGGA

EKTE ITALIENSK PÅ BRYGGA Villa Marina åpnet dørene til sin italienske drøm i mai i fjor.

Etter en omfattende renovering har Kristiansand fått sin egen vaskeekte trattoria. Fargerike gulvfliser, stor peis, solide bord, skinnsofaer og egendesignede lamper preger lokalet i sjøkanten. Den håndlagde pizzaovnen er importert fra Napoli og fyres opp til nesten 500 grader før pizzaen skal inn i et knapt minutt. Det er tynn og luftig pizza fra Napoli som gjelder. Melet skal være ekstra finmalt og det går selvsagt i mozzarellaost. Nærmere Italia kommer du ikke på disse breddegrader. Da Mat og Uteliv overtok lokalene i Nodeviga falt valget på et italiensk konsept fordi det italienske kjøkkenet er spennende og har en lang historie. Et verdenskjøkken i særklasse. På Villa Marina ligger alt til rette for en god opplevelse. Italienske Alessio Bongivanni er på plass i restauranten og lager tradisjonelle retter som garantert vil gi deg vann i munnen. Han ble hentet fra Napoli før åpningen i fjor. Alessio har sammen

40

#41

med Calle Fjermeros, kjøkkensjef i Mat og Uteliv, satt sammen en meny basert på erfaringer fra en Italiatur i forkant av åpningen. - Vi har smakt oss fra restaurant til restaurant i kystbyene rundt Napoli. Spesielt pizzaen inspirerte oss, men hele menyen er et resultat av våre erfaringer herifra, forteller Alessio. Ferskt og godt Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Ledergruppen i Mat og Uteliv smakte på hele spekteret, fra italiensk gatemat til eksklusiv gourmetmat. Resultatet er en meny som blant annet frister med Napoli style pizza, osso bucco, toscansk svinerull og siciliansk appelsinterte. Villa Marina legger vekt på ferske og gode råvarer. Det er et must for konseptet. Pasta, skinker, pølser, oljer og oster pakkes opp på kjøkkenet. - Vi får levert ferske råvarer rett fra Italia en gang i uken, forteller Alessio. –Vi bruker bare gode råvarer og legger vår stolthet i å lage auten-

tisk italiensk mat fra bunnen av. Brødet baker vi selv. Restauranten har åpent hele året. Med fyr i peisen, lun atmosfære og utsikt over innseilingen kan man unne seg småretter som utvalgte italienske oster og nykuttede skinker, full 3 retters middag eller en pizza a lá Napoli. Eller ta med familien på søndagsmiddag og få den server på ekte italiensk vis. - Da serverer vi et stort fat med fersk pasta, salat og hjemmebakt brød på bordet. Så kan gjestene forsyne seg selv. Måltidet avsluttes med en uimotståelig tiramisu. Vinkartet består utelukkende av italienske viner, samt et rikelig utvalg grappa, limoncello og andre italienske fristelser. Fredag 2. Mai inviterer Villa Marina og Absolutt KRS til slippfest med italienske godsaker og høy stemning. Benvenuto!


EKTE ITALIENSK PÅ BRYGGA

Det italienske måltidet begynner gjerne med litt antipasti, som tynnskåret salame av forskjellige sorter, parmaskinke, gode olivener, litt pecorino, nystekt focaccia og olivenolje. Så går italienerne gjerne over på pasta eller risotto, før hovedretten av fisk eller kjøtt serveres. Måltidet avsluttes ofte med litt ost eller en søt dessert. Eller begge deler.

• Pastaen kommer fra Felicetti, et firma grunnlagt i 1908. I over fire generasjoner har Felicetti laget pasta i Predazzo, midt i hjertet av Val di Fiemme. Valget falt på Felicetti på grunn av smak, tekstur og hvor mye saus pastaen tiltrekker seg under tilberedning. • Salumi Villani ble grunnlagt i 1886 nær Modena og leverer alt av salame, parmaskinke og prosciuotto cotto. På Villa Marina brukes følgende typer: Salame tartufo: Smekkfull av smak og smaksatt med fersk, sort trøffel. Vidunderlig alene og enda bedre på pizza. • Salame finnocchiona: Smaksatt med fennikelfrø som gir en avstemt smak av anis til salamien. Delikat og deilig. • Salame Napoli picante: Forsiktig smaksatt med chili for å gi det rette trykket i salamen uten at det tar overhånd. • Salame Diavolita: Den lille djevelen er Ganske så heftig smaksatt med chili og brukes på pizza for å oppnå maksimal effekt på smakene. • Prosciutto Cotto: Kokt skinke som definitivt ikke må sammenlignes med norsk kokt skinke. Her har hele låret sydet langsomt i gode smaker til det er mørt og deilig. • Parmaskinken som brukes har vært lagret i to år før den sendes til Villa Marina. Restauranten får skinken hel og kutter den på sin såkalte Rolls Royce, en Berkel.

#41

41


LIKBART

Made in Norway Det går mot vår og bryllupssesongen nærmer seg. Hos Husfliden finner du norsk håndverk som er kjærkomment i ethvert hjem. Fine og praktiske gaver som varer livet ut.

LIKBART /Made in Norway

01

02

04

01. Kuttefjøl Geitrams. 02. Pledd fra Røros Tweed 03. Skaugum salatbestikk 04. Bestikk Skaugum Urban Black 05. Bunadspledd fra Mandal Veveri

42

#41

03

05


MOTE

LOOKBOOK VERONICA B. VALLENES

Den prisvinnende designeren kommer i disse dager ut med sin uimotst책elige v책rskolleksjon. Se for deg selv!

44

#41


MOTE

#41

45


MOTE

46

#41


MOTE

#41

47


MOTE

Fotograf:

Jacob Johannes Buchard Exhibitions: 2013: Nordic Dummy Award, Fotogalleriet, Oslo- Norway 2012: Nordic Dummy Award, Fotogalleriet, Oslo- Norway 2009: Ungkonst09 i Sverige 2009: Udstilling til The Meat Market, Art rebels, København 2009: Udstilling på Kødboderne 18, Flæsketorvet, København 2008: Udstilling på Galloperiet, Christiania, København 2008: Flyer for Fatamorgana, Udstilling på Galloperiet 2005: Udstilling på Red Cube Café, Næstved Publications: 2013: Interveiw for Photographic Museum Of Humanity Blog 2009: FireWorks. Spring Semester 09 2008: 24+2 Photography Students Fatamorgana Work Experience: 2011– 2014: Portræt billede til diverse magasiner 2010– 2012: Fast fotograf på Teater Får302 og Kailow Graphic 2009: Assistent for Magnum fotograf Jacob Aue Sobol 2008: Foto shoot for Holland & Holland i Kenya 2008 – 2009: Produktfotografering hos Lisbeth Dahl 2006 – 2008: Fotoassistent/fotograf, Wannabee Reklamebureau 2001 – 2009: Assistent på freelance basis for ulike fotografer 2005 – 2006: Fotoopgaver for ulike kunder. Education: 2008 – 2009: Et-årig fotografi uddannelse på Fatamorgana Danmarks fotografiske billedkunstskole, Amager ARBEJDET FOR VBV: At arbejdet for Veronica B Vallenes er en stor ære og det er altid en god udforing for deadlinen ligger lige en dag eller 2 efter, så der skal arbejdes hurtigt og effektivt. Heldigvis ved Veronica hvad hun ville have så det gøre det en del lættere. Vi har skydt de sidste 3 kataloger sammen og det er altid en fornøjelse og de modeller hun bruger er virkelig gode. HØJEDEPUNKTER: Jeg har været så heldig at blive nomineret 2 gange, 2012 og 2013 til Nordic Dummy awards på fotogallereiet i Oslo, hvor min bøger har været udstillet. Den 3 ting er at jeg var har været heldig at var blevet fløyet til Kenya for at lave en photoshoot for det meget luksus engelske firma Holland & Holland.

48

#41


SACRA ART FESTIVAL

2. – 11. april 2014

Sacra Art Festival feirer livsynsmangfoldet; troens og religionens kunstneriske uttrykk. Gjennom historien har noen av de vakreste kunstverk blitt til ved at vi mennesker har forsøkt å uttrykke det som er hellig for oss. Sacra Art Festival vil åpne dører inn til den andres livsanskuelse. Ved å ta del i hverandres tradisjoner og kulturelle uttrykk kan vi bidra til økt mellommenneskelig forståelse, samhold og respekt. Dag - dato ONSDAG 2.4 18.00

Sted

Hva

Pris

Arendal Folkebibliotek

Fredsmesse SAMMEN FOR FRED

FREDAG 4.4 19.30

Konsertsalen

Konsert EIN DEUTCHES REQUIEM

320/260/160

LØRDAG 5.4 12.00 13.00 15.15 17.06 19.00

Markensgate Intimsalen Henrik Wergelandsgt 79 Henrik Wergelandsgt 79 Multisalen

Brødaksjon BRØD FOR VERDEN Barneforestilling POSTKORTET Åpen moské Bønnerop utenfor moskeen Opera urpremiere PÅSKE

Gratis 125 Gratis Gratis 325/255/150

SØNDAG 6.4 14.00 15.00 16.00 17.00 19.30

Intimsalen Kafé Kast Loss Intimsalen Multisalen Konsertsalen

Foredrag DET HEILAGE sett frå eit språkmenneske 50 Konsert MEDITATIV MUSIKK fra den hinduistiske religiøse tradisjon Gratis Foredrag DEN MANGERELIGIØSE BIBEL 50 Opera PÅSKE 325/255/150 Konsert PASSIONE Chants Sacrés 325/260/165

MANDAG 7.4 17.00 19.00

Intimsalen Multisalen

Foredrag LOVSANG Konsert COHEN, DYLAN OG GUD

TIRSDAG 8.4 12.00 17.30 19.30

Teater- og Operasalen Multisalen Multisalen

Allsang KJENTE OG NYE SALMER allsang fra Norsk salmebok 2013 75 Foredrag VERDENS HELLIGE SKRIFTER 50 Konsert SACRED RAGAS spiritual music from India 225/185/125

ONSDAG 9.4 19.30

Konsertsalen

Konsert HIGHWAY TO HEAVEN

Gratis

50 200/160/100

325/260/165

TORSDAG 10.4 20.00 Domkirken

Avslutningskonsert FRA PAVE TIL KONGE

FREDAG 11.4 18.00

Fredsmesse SAMMEN FOR FRED

Gratis

Portretter av religiøse og spirituelle ledere/artister med bønnekranser.

Gratis

Kristiansand Folkebibliotek

UTSTILLING Everybody counts av Erlend Mikal Sæverud

KILDEN TEATER- OG KONSERTHUS

125

90 58 11 11 kilden.com


KJIPT Å IKKE HA BARN

KJIPT Å IKKE HA BARN

”Norges Mest Leste Blogg” er frihavnen på nett hvor du når som helst kan legge til kai, og få servert en ankerdram i form av mentalt påfyll og feelgood lesning. Kai Jacobsen er bosatt på Brekkestø og er skipperen bak bloggen.

Visste du at frivillig barnløse kun er kjedelige gullfisker som svømmer rundt i bollen sin og elsker jobben, mens de frykter å miste friheten sin?

Sex med hvem I følge en finsk journalist lever barnløse kjedeligere liv enn de med barn. I tillegg er vi slaver av underholdningsindustrien, og når vi er på fest snakker vi kun om jobb og studier, om vi ikke snakker om hvem som har sex med hvem. Foreldre derimot kan se «ekte vennskap og lykke i sine barn», og drikker seg for all del ikke så fulle at de blir barnslige. Gud forby! Barnløse skjønner rett og slett ikke hvor kjedelige livene deres er uten trassanfall, høylytt latter og rampestreker. De forstår rett og slett ikke, at det enkle livet er rett og slett kjedelig. Dratte foreldretryner På sett og vis synes jeg artikkelen som ble gjengitt på familieverden. no er litt trist.

Om det å få barn er så forbanna himmelsk, hva skjer med alle disse dratte foreldretrynene som enten klager på trassalder, våkennetter eller ungdomsopprør? Eller hva med de krampeaktige gutteturene, eller maraton på vei fra barnehagen til barnepassen på Elixia? For å ikke snakke om at småbarnsforeldre har potensial til å bli de mest kjedelige menneskene på denne jord. Jasså, guttungen har fått tenner? Så spennende! Da er jeg mer fan av en kamerat som sa: «Det er klart det er kult å få unge, men jeg kan ikke akkurat si jeg har funnet meningen med livet. Kom la oss ta en øl, og en dukkert i sjøen.» Andre alternativer Jeg synes det er fint at noen velger å ikke få barn. På denne måten

kan de bidra med noe annet her i verden, og dele andre erfaringer som er utfordrene om en har barn. Ufrivillig barnløs er en annen sak. Det er bare trist. Samtidig finnes det heldigvis alternative måter å oppnå den «ultimate familielykke». For min del blir det nok ikke noen avstikkere fra min gren på familietreet. Samtidig er det nok av ufrivillig vrange fosterbarn rundt om i landet. Om lysten plutselig skulle melde seg.


KJIPT Å IKKE HA BARN

Om det å få barn er så forbanna himmelsk, hva skjer med alle disse dratte foreldretrynene som enten klager på trassalder, våkennetter eller ungdomsopprør?

#41

51


LIKBART

Smukke fristelser Vårens nyheter er i butikkene. Vi har latt oss forføre av denne skandietniske miksen. 01

LIKBART /Interiør

02

03

.

01. Fjordfiesta har relaunched designklassikeren Krobo designet av Torbjørn Afdal i 1960. 02. Ullpledd fra Cosa over hagestol fra Sundays-design. Forhandler: Oddernes gartneri 03. Vibeke Skar og Ida Noemi har i tospann designet denne lykten for norske Sundays-design.

52

#41


LIKBART

Blackedition A9 fra B&O PLAY, et sub brand hos danske Bang & Olufsen som fokuserer på god trådløs lyd, har vært i handelen litt over ett år. Denne kraftpakken på 480 watt, fordelt på en 8” sub og to ganger diskant og mellomtone kommer nå i en ny lekker ”Black edition” med ben i valnøtt tre. A9 er 70 centimeter i diameter og kan også henge rett på veggen. Ben eller veggfeste inngår valgfritt i prisen. I tillegg til å støtte Apple’s AirPlay-teknologi, støtter den også DLNA og Spotify Connect. Her får du et griselekkert høykvalitets møbel og fantastisk lyd i én pakke. 16 999,- hos Pippin i Kvadraturen og på Sørlandssenteret.


FRA SKIPPERGATA TIL HARLEM, NEW YORK.

FRA SKIPPERGATA TIL HARLEM, NEW YORK. Kholebeatz jobber fra sitt hjemmestudio i Skippergata. Her lager han låter med artister fra New York og Harlem. Den digitale tidsalder gjør at sørlandsbaserte artister kan jobbe med folk fra hele verden. Tekst: Pål Hetland Foto: Emma Sukalic

54

#41


FRA SKIPPERGATA TIL HARLEM, NEW YORK.

Jeg anbefaler at andre sørlandsartister prøver å nettverke i USA, det er ikke så vanskelig. Send mye mails og kjør på.

Den Kristiansands-baserte artisten Kholebeatz (Kristian Hole) er nå ute med sin nye ep “Factory Sealed 2”. Moldenseren har kun amerikanske gjesteartister på utgivelsen, i sjangeren urban musikk, rap og pop. 26-åringen har base i Kristiansand, men foretrekker å samarbeide med artister over dammen. - Jeg lager låtene her, og sender de til forskjellige artister i New York og Harlem. Hvis de liker låten, blir de med på et gjestevers eller refreng. Man trenger ikke alltid å fysisk være der det skjer. Jeg sitter i leiligheten i Skippergata og lager låter med artister fra Harlem. Jeg anbefaler at andre sørlandsartister prøver å nettverke i USA, det er ikke så vanskelig. Send mye mails og kjør på. Kanskje liker de låtene dine, sier Kholebeatz. Tidligere har han produsert musikk for vinneren av Norske Talenter, Sirius. Han har også jobbet med Sørlandets souldronning Rebekka B. Maeland, Jaa9 & OnklP og mange flere artister fra USA, Norge og Sverige. Han mener musikkscenen i Kristiansand er bra om dagen, men at flere trenger et spark bak. - Det er mange spennende artister på gang her nå, både i pop og rap-sjangeren. De trenger bare å ta steget ut av byen og få mer fans utover i Norge. Flere sitter på potensialet, men det hjelper ikke om man ikke jobber hardt på business-per-

56

#41

spektivet av det å være artist. Det er flere artister i Norge, som har lite talent, men som blir store fordi de nekter å gi seg. Det er kanskje dette drivet jeg savner litt fra sørlandsartistene om dagen. Det er bare å kjøre på og se hva som skjer, sier Hole. Musikkprodusenten har laget musikk i over ti år, men det var først når han kom til Kristiansand at karrieren seriøst begynte. - Jeg møtte min manager Jan Erik Mæland på Frk. Larsen en kveld i 2012. Vi snakket om at vi hadde flere felles venner, og at vi likte akkurat den samme musikken. Plutselig ville han signere meg til hans plateselskap AGF Music. Da tenkte jeg at “nå må jeg satse mer”, sier Hole. Etter at han ble signert, har han gitt ut 7 singler og 2 ep’er på selskapet. Interessen fra USA, Sverige og Norge har økt etter at han ga ut singler med amerikanske sangere og rappere i 2013. - Jeg merker at flere i Norge tar meg mer seriøst nå, etter disse utgivelsene. Men jeg har fortsatt en veldig lang vei å gå, jeg er ikke fornøyd med hvor jeg er i karrieren enda. Kholebeatz ga ut sin debut-ep “Factory Sealed 1” for ett år siden, med mest skandinaviske gjesteartister. - Det som skiller denne ep-utgivelsen fra den forrige er egentlig hvor gjesteartistene kommer

fra. På min første ep satset jeg på skandinaviske gjesteartister som Ken Ring. Denne gangen er det kun artister jeg ser opp til fra USA. Det er smigrende at alle jeg ville ha med, takket ja, sier Hole. Artisten har lyst å leve av musikken, men vet at det er utrolig vanskelig fra Norge. - Jeg vil selvfølgelig leve av det, men vet at det er vanskelig. Derfor jobber jeg også i et studio som musikkstudio-konsulent. Man må ha kreative folk rundt seg for å tjene penger på musikk i Norge, og ha flere baller i luften. Framover satser Kholebeatz på å fortsette å lage mer musikk og enda en ep. - Jeg har en ny låt på gang med Sirius fra Norske Talenter nå og flere med den amerikanske gruppen Dipset. Siden Cultiva Express var så hyggelige at de ga meg 15.000 kroner i støtte til min tredje ep, blir den neste utgivelsen en storsatsing. Jeg synes de gjør mye bra for artister i byen. Jeg kjenner flere sørlandsartister og band som ikke kunne gitt ut singler, album og ep-er uten støtte fra Cultiva. Det er utrolig dyrt å lage en utgivelse, regninger baller på seg i denne prosessen. Så denne støtten er rett og slett nødvendig for oss, sier Hole.


love nest på lund KRYPInn I KVAdR ATuREn vIll a I VEnnEsl A funKIs på fAgERholT vi tilbyr byens beste boligrente til deg i alderen 18 til 33 år.* for mer info, send sMs til 2377 med kodeord: lån * Fædrelandsvennen 6. januar 2014

Bol

IGlÅ

18-3

n

3


Håndplukket Norsk Design

Vi har gaver til både store & små anledninger

Husfliden Kristiansand: Gyldenløvesgt. 6a • 4611Kristiansand • 38070695 Husfliden Mandal: Store Elvegt. 27 • 4514 Mandal • 38272900 www.norskflid.no Lik oss på Facebook


STJERNE I SIKTE

STJERNE I SIKTE Evjegutten Jonas Bech studerer musikk på den såkalte Paul McCartney skolen, Liverpool Institute For Performing Arts (LIPA),og satser på en karriere som soloartist. Jonas vokste opp på Hornnes i Aust-Agderder musikkmiljøet var tilnærmet ikke-eksisterende. - På Evje var det lite kulturell aktivitet utenom i de kristelige miljøene. Jeg fant meg aldri til rette i disse miljøene og hadde ingen sterk tro. Jeg var vel det du kan kalle en outsider og fant trøst i musikken. Jonas fikk sin første akustiske gitar da han var 15 år.Hanmåtte finne ut av og bli kjent med instrumentet på egenhånd. – Jeg gikk rundt og nynnet på melodier og prøvde å finne tonene på gitaren. Noe jeg også gjør i dag. Evjegutten tilbragte sommerferiene i Nye Hellesund og sier at musikkbildet hans har et folkelig preg med skjærgårdswibe, noe han tilskriver sine erfaringer herifra. Da han tokvideregåendeskole på Evje spilte han i band, og ble raskt populær fordi han skapte et uavhengig musikkmiljø i bygda. - I bandetcovret vi Metallicalåter,men jeg begynte kjapt å skrive egne låter under musikksjangeren melodisk matall, en blanding av ren vokal, growling og klassisk melodi. Denne musikken tok jeg med meg da jeg begynte ved ”rockelinja” på folkehøyskole i Trondhjem og startet bandet

Dynamic Solution. Vi ble ganske populære, fikk dra på turné og laget en musikkvideo som ligger på YouTube. Etter folkehøyskole prøvde Jonas seg på litt av hvert. Han har værtbefaljeger, tatt årsstudium i friluftsliv og naturguiding på UIA, jobbet som servitør, og drevet medthaiboxing i Thailand. Han ”backpacket” til Amsterdam, noe han beskriver som en eventyrlig reise med en dårlig avslutningda han ble dopet ned og ranet. - Da var det på tide å reise hjem.Jeg savnet familien min og hadde et ønske om å finne ut av livet mitt. Jeg følte at jeg levde i en boble. Fra markedsøkonomi til LIPA Jonas dro til Kristiansand og begynte på et studie i markedsøkonomi ved UiA. - Jeg skjønte raskt at den akademiske veien ikke var noe for meg. Så da ble det audition for LIPA. På UiA hadde jeg blitt kjent medProfessonAchyut Ram Bhandari,som er kjent i hele Asia for sitt talent på Tabla trommer. Vi spilte sammen hver dag og han lærte meg om musikk og livet. Han ble med på audition i Oslo og det kan nok hende at det gjorde det lille ekstra for at jeg kom inn. Men Jonas kom altså med og fikk en plass ved den prestisjetunge skolen.

- Nå lever jeg drømmen min og treffer verdenskjente gitarister og pop ikoner. På slutten av skoleåret får jeg hilse på PaulMcCartney. LIPA er en skolefor skuespillere, musikere, dansere og teknikere innenfor utøvende kunst. Jonas har lærere som har vært på topplistene innenfor musikk i Storbritannia og møter stadig folk med masse talent og store ambisjoner. - Dette er noe jeg aldri hadde trodd at jeg skulle få til. Å ende opp her altså. Jeg vokste opp i en familie som ikke var musikkinteressert, jeg ante ikke så mye om livets muligheter. Jonas har satt seg mål om å spille inn en plate med egenkomponerte låter. - Jeg vil lage låter for folk, skrive om hvordan man skal oppnå drømmene sine, reise, ydmykhet, tristhet og kjærlighet. Mine store idoler og inspirasjonskilder er John Mayer, Jimi Hendrix, Steve Ray Vaughn, theTallest man onearth, Ben Howard og the Beatles.Nå skal jeg gjennomføre de neste årene på skolen og bli mitt beste. www.myspace.com/dismeth myspace.com/dynamicsolution1

#41

59


NYE

Suzuki lanserer nå helt nye S-Cross 4x4. Suzukis store nye Folkebil kombinerer det beste fra SUV biler, tradisjonelle personbiler og ikke minst stasjonsvogner. Bagasjerommet på hele 430 liter er klassens største, firehjulstrekk er standard og utstyrnivået er svært høyt. Nye diesel og bensinmotorer med lavt forbruk og lave utslipp gjør bilen til en avgiftsvinner. Automatgir og er også tilgjenglig. Med firehjulstrekk, stor plass og lave avgifter kan vi trygt si at

N SOM SKAPT FOR NRSER, EN ANNEN TING ER HVA DU FØLER. EN TING ER HVA DU SOM SKAPT FOR G RE 4x4 og automatgir tilgjengelig

S-Cross er som skapt for norske forhold og en nyhet du ikke bør gå glipp av.

S-Cross 4x4 fra 279.900,- Automatgir + 15.000,-

4x4 og automatgir tilgjengelig 4x4 standard

Introduksjonspakke: Sort skinn interiør - El. panorama soltak - DAB+ radio med USB og 7 høyttalere Navigasjon - Bluetooth telefon system - Ryggekamera - LED kjørelys

5 års

med lyktespylere NÅ LANSERER FIAT EN HELT NY SUV MED FIREHJULSTREKK. ET UNIKT FIREHJULSTREKKSYSTEM BILEN USTOPPELIG. HØY SITTESTILLING, HØY Norgesgaranti foran og bak - Bi Xenon lysGJØR Parkeringssensor klimaanlegg sone - 2ER multifunksjonsratt - Skinn 200.000 aluminiumsfelger BAKKEKLARING OG PERFEKTE KJØREEGENSKAPER. NYE FIAT17” PANDA SUV TIL UNDER KRONER NORGES RIMELIGSTE FIREHJULSTREKKER.

4x4 standard

Cruisekontroll - Automatisk avblendbart innvendig speil - Tåkelys

INTRODUKSJONSTILBUD: AUTOMATISK KLIMAANLEGG, Hill LYSPAKKE INTERIØR, TÅKELYS, SIDEAIRBAGS, assistanse - Automatiske vindusviskere bakkestart MULTIFUNKSJONSRATT, hold kontroll/

G E

RYGGESENSOR, BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE, DOCKING DELTfraBAKSETE, OG RATT I SKINN, takrails B pilar - SølvGIRKULE og start - Mørke ruter systemNAVIGASJON, Nøkkelfritt FOR OPPVARMET FRONTRUTE Verdi kr. 69.000.- Introduksjonstilbud: kr. 20.000.- Spar kr. 49.000.-

VERDI 33.500,- NÅ KUN 15.000 SPAR 18.500,-

FIAT PANDA SUV 4X4 FRA: KR 208.800,Veil priser lev. Drammen

Skibåsen 5 - Sørlandsparken - Tlf. 38 17 70 40 - www.rsabil.no

Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 utslipp fra 110 - 130 g/km Drivstofforbruk fra 4,4 - 5,7 l /100km.

Vi gir deg ! trygt bilhold

Som skapt for norske forhold! www.fiat.no www.suzuki.no

Kjetil Hagen Tlf. 38 17 70 48

Frank Gumpen Tlf. 38 17 70 47

Morten Rode Tlf. 93 49 57 69


Plastikk kirurgi i Sørlandsparken • • • • • •

Ansiktsløft Brystforstørring Brystløft Brystreduskjson Bukplastikk Fettsuging

• • • • •

Neseplastikk Overarms- og lårplastikk Panneløft Øreplastikk Øyelokksplastikk

I tillegg har vi markedets beste CO2 Lumenis Laser for • Rynkefjerning • Hudforyngelse • Skin Rejuvination Plastikkirurgi med Dr. Thom K Topstad og Dr. Frank Steinbach

Suzuki feirer 30 år i No

rge med kjempetilbud og følgende utstyr ink 4x4, vinterhjul på alu ludert i prisen: . felg, metallic lakk og store utstyrspakker! Alt inkludert kampan jen har en kundeford el på hele 27.560,-

Kosmetisk butikk i Skippergata

Aut kosmetisk sykepleier Birgitte Sandvik

Kosmetisk avdeling • Restylane • Restylane Vital • Leppeforstørrelse • Botox mot rynker

• • • •

Botox mot overdreven svette Obagi NU-Derm Sesderma Medisinsk peeling

• Colorescience mineralsminke • Skinbooster • Kvise/acne behandlinger

Våre kjerneverdier Høyeste kvalitet – Pasient i fokus – Felles mål – Jobbglede Teres sentrum Kosmetisk avdeling Skippergata 34 4611 Kristiansand

Teres Sørlandsparken Kirurgisk Avdeling Barstølveien 34 4636 Kristiansand

www.teressorlandsparken.no www.facebook.com/TeresSorlandsparken Kundeklubb: Send Teres til 2242

Tlf: 38 04 99 20


BUKKERITTET TERRENGPARK

BUKKERITTET TERRENGPARK Setesdal - Noreg tett på / Foto: Anders Martinsen fotografer

Terrengparken Bukkerittet ved Hovden Alpinsenter er et eventyr for snowboardfrelste - med noe å bryne seg på både for de mest drevne og for nybegynnere. Bukkerittet regnes som en av Norges beste snowboardparker, med flust av spennende elementer å boltre seg i, som rails, boxes, big-jumps og wallrides. Med sine 1250 meter er parken omtrent like eventyrlig som Peer Gynts fantastiske skildring om reinbukkens sprang. Ligger i perfekt terreng -Fra naturens side har vi et vanvittig bra terreng her oppe. Det er som skapt for dette formålet. Her er det mulig å lage de helt spektakulære tingene, som store hopp, men også elementer tilpasset nybegynnere, sier Chris Christensen, som er preppesjef og ansvarlig for snøproduksjon i parken. Utstyrt med maskiner og spader sørger Christensen og hans preppeteam for at parken alltid er strøken og vel tilrettelagt for brukerne. - Vi ønsker selvfølgelig å gi et best mulig tilbud til alle, og vi forsøker å lage elementer som kan

62

#41

gi de meste erfarne en utfordring. Målet er at vi skal lage nye elementer i linjene eller flytte eksisterende element til nye steder et par ganger i uka. På den måten oppnår vi variasjon og spenning, forteller preppesjefen. Sammen med mannskapet sitt legger Christensen seg ekstra i selen for å tilfredsstille kravene fra talentene fra snowboard og twintip-linja ved Hovden Skigymnas, som bruker parken som fast treningssted. Over 30 elementer Bukkerittet terrengpark består av to parker med flere linjer, der man kan velge og vrake i over 30 ulike elementer. – Blåparken i øvre del av terrengparken kan brukes på alle nivåer, men den egner seg spesielt godt til nybegynnere. Rødparken er for viderekommende kjørere, med blant annet landets «eneste» 4-liner – det vil si fire store hopp etter

hverandre, forklarer Frank Thorvildsen, som er markedskoordinator i Destinasjon Hovden. Han håper snowboardere og brettinteresserte vil sette kurs for Sørlandets fjellperle lørdag 29. mars. Da er det nemlig store ting på gang i terrengparken ved Hovden Alpinsenter. Vil sette verdensrekord – Det ligger an til både doble og triple corks når Hovden Slopestyle Masters slippes løs i parken. Emil Fossheim og hans smått legendariske Mushroom Crew kommer for å pimpe opp parken før arrangementet, så her er det bare til å glede seg for både kjørere og publikum, sier Thorvildsen Han kan røpe at det under arrangement vil bli forsøk på å sette verdensrekord. Hva det skal settes rekord i er imidlertid foreløpig en hemmelighet.


BUKKERITTET TERRENGPARK

Bukkerittet terrengpark regnes i dag som en av de beste snowboardparkene i landet. Parken er tilrettelagt så den passer for nybegynnere og for de ordentlig proffe. I parken finner du ulike elementer som rails, boxer, big-jump, funboxer, ulike hopp og wallride. Parken er 1250 meter lang og har flere linjevalg. Bukkerittet består av Blåparken og Rødparken. Blåparken ligger i øvre del av terrengparken. Parken kan brukes på alle nivåer, men den egner seg veldig godt til nybegynnere. Parken består av: 5 hopp, 9 kuler, 2 rainbow box, 1 steelfiber, 2 cornere, 1 wallride, 1 burk (tønna), 2 mailbox, 1 down box, 1 piknic table, 1 liplower, 1 dancefloor, 1 battleship, 1 shootgun, 1 up to flat box. Rødparken er for de mer viderekommende parkkjørere. Og der hvor man kan finne landets «eneste» 4-liner. Parken består av: 6 hopp (4-liner str. XL og 2-liner str. M), 1 funbox i snø, 1 bonk på lyktestolpen, 1 flat to down box, 1 spine, Flate – 4-liner: 1hopp - 12m, 2 hopp - 15m, 3hopp - 15m, 4 hopp - 13m. Preppemannskapet består av Ferdinand Fredriksen og Chris Christensen.


Vi er nr. 1 på telepriser.no og gir deg alltid best pris på bredbånd :) Opptil

20Mbit/s

289,per mnd.*

07900 homenet.no * Prisen er inkl. mva. og forutsetter 12 mnd. avtaletid. Minste totalpris er kr 3 468,- per år. Har du ikke et aktivt fasttelefoniabonnement, vil linjeleie på kr 79,- per måned komme i tillegg.


KRISTIANSAND – HIRTSHALS | 3 timer og 15 minutter

Våren er på vei til Skagen Båt, bil og hotell fra kr

390,-

pr. person

Inkluderer båtreisen tur/retur, 1 personbil, 1 natt i dobbeltrom med frokost på Color Hotel Skagen. NB! Tillegg for enkeltrom.

colorline.no | 810 00 811 Kr 125,- tilkommer ved bestilling på telefon og terminal


NYE

Suzuki lanserer nå helt nye S-Cross 4x4. Suzukis store nye Folkebil kombinerer det beste fra SUV biler, tradisjonelle personbiler og ikke minst stasjonsvogner. Bagasjerommet på hele 430 liter er klassens største, firehjulstrekk er standard og utstyrnivået er svært høyt. Nye diesel og bensinmotorer med lavt forbruk og lave utslipp gjør bilen til en avgiftsvinner. Automatgir og er også tilgjenglig. Med firehjulstrekk, stor plass og lave avgifter kan vi trygt si at

N SOM SKAPT FOR NRSER, EN ANNEN TING ER HVA DU FØLER. EN TING ER HVA DU SOM SKAPT FOR G RE 4x4 og automatgir tilgjengelig

S-Cross er som skapt for norske forhold og en nyhet du ikke bør gå glipp av.

S-Cross 4x4 fra 279.900,- Automatgir + 15.000,-

4x4 og automatgir tilgjengelig 4x4 standard

Introduksjonspakke: Sort skinn interiør - El. panorama soltak - DAB+ radio med USB og 7 høyttalere Navigasjon - Bluetooth telefon system - Ryggekamera - LED kjørelys

5 års

med lyktespylere NÅ LANSERER FIAT EN HELT NY SUV MED FIREHJULSTREKK. ET UNIKT FIREHJULSTREKKSYSTEM BILEN USTOPPELIG. HØY SITTESTILLING, HØY Norgesgaranti foran og bak - Bi Xenon lysGJØR Parkeringssensor klimaanlegg sone - 2ER multifunksjonsratt - Skinn 200.000 aluminiumsfelger BAKKEKLARING OG PERFEKTE KJØREEGENSKAPER. NYE FIAT17” PANDA SUV TIL UNDER KRONER NORGES RIMELIGSTE FIREHJULSTREKKER.

4x4 standard

Cruisekontroll - Automatisk avblendbart innvendig speil - Tåkelys

INTRODUKSJONSTILBUD: AUTOMATISK KLIMAANLEGG, Hill LYSPAKKE INTERIØR, TÅKELYS, SIDEAIRBAGS, assistanse - Automatiske vindusviskere bakkestart MULTIFUNKSJONSRATT, hold kontroll/

G E

RYGGESENSOR, BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE, DOCKING DELTfraBAKSETE, OG RATT I SKINN, takrails B pilar - SølvGIRKULE og start - Mørke ruter systemNAVIGASJON, Nøkkelfritt FOR OPPVARMET FRONTRUTE Verdi kr. 69.000.- Introduksjonstilbud: kr. 20.000.- Spar kr. 49.000.-

VERDI 33.500,- NÅ KUN 15.000 SPAR 18.500,-

FIAT PANDA SUV 4X4 FRA: KR 208.800,Veil priser lev. Drammen

Skibåsen 5 - Sørlandsparken - Tlf. 38 17 70 40 - www.rsabil.no

Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 utslipp fra 110 - 130 g/km Drivstofforbruk fra 4,4 - 5,7 l /100km.

Vi gir deg ! trygt bilhold

Som skapt for norske forhold! www.fiat.no www.suzuki.no

Kjetil Hagen Tlf. 38 17 70 48

Frank Gumpen Tlf. 38 17 70 47

Morten Rode Tlf. 93 49 57 69

Absolutt #41