Page 1

vier volle dagen feest in

âˆŤ

Doesburg

10 11 12 13 juli

Doesburg Binnenste Buiten

2013

www.doesburgbb.nl


WWW.ALFUN.NL 0313 - 48 44 98 Personeelsfeesten Tuinfeesten Bruiloften Bedrijfsopeningen Festivals & events Groot of klein, op locatie of in het bedrijf.

Onze Alfun Totaal catering Formule is uniek en succesvol in de cateringen evenementen-wereld. Wij doen alles in eigen beheer en nemen de organisatie bij u uit handen. Wij voeren uw evenement uit zoals u dat graag wilt.

Alfun evenementenservice... full-service voor al uw events!


DBB VOORWOORD DBB ENDeze COLOFON editie | 3

Beste mensen, Doesburgers, lotgenoten, Voor het derde jaar op rij is het de organisatie van Doesburg Binnenste Buiten gelukt om dit magazine van de grond te krijgen. U realiseert zich dat misschien niet altijd, maar daar gaat een beste bult werk in zitten. Plannen, vergaderen, interviewen, teksten schrijven, foto’s maken, pagina’s opmaken en leuren voor advertenties. Het zijn allemaal dingen die moeten gebeuren om de spullen op tijd bij de drukker te krijgen, en om dit magazine kant en klaar bij u thuis te kunnen bezorgen.

Ik mag wel zeggen dat ik in mijn leven het een en ander heb meegemaakt, maar dit hier, deze plek in dit DBB magazine 2013, spant toch wel de kroon. U had mij rond deze tijd van het jaar misschien al wel verwacht, maar dan in de kolommen van het Regiojournaal, of de Streekbode, of hoe die bladen vandaag de dag ook allemaal mogen heten. Normaal gesproken vragen ze altijd de een of andere hotemetoot voor een voorwoord, maar een of andere grapjas had bedacht dat ik dat maar moest doen. ‘Als je van die columns kunt schrijven Sjakie, dan moet een voorwoord ook lukken’, was het idee en het is mij een grote eer.

Geniet u ook van volle dagen feest? Steun DBB en wordt voor 10 euro per jaar “Vriend van Doesburg Binnenste Buiten”. Geef u op via de site, info@doesburgbb.nl, loop tijdens het evenement even binnen bij onze infopost in de Kerkstraat, want met uw bijdrage kunnen we er ook in de komende jaren weer een geweldige happening van maken.

Prachtige verhalen Vooral het maken en schrijven van teksten en interviews is een tijdrovende bezigheid, die in deze derde editie een aantal prachtige verhalen heeft opgeleverd. Bladert u maar eens door naar het interview met Mona Keijzer. Mona is Tweede Kamerlid voor de politieke partij die zoveel groen in haar affiches stopt, maar is behalve dat ook moeder van vijf kinderen. Lezen dus! Of wat dacht u van de wederopstanding van een Doesburgs huis dat ooit door een explosie volledig werd vernield? Huize Spits aan de Lindewal, fijn verhaal, ook lezen. Volledig overzicht Natuurlijk vindt u in ons magazine zoals altijd ook het complete overzicht van alle activiteiten tijdens Doesburg Binnenste Buiten, met informatie over tijden, plaatsen, artiesten en programma’s. Maar wist u bijvoorbeeld dat de Rabobank niet alleen speeltuin Kindervreugd ondersteunt, maar ook de sponsor is van alle activiteiten voor de jeugd in de Koepoortstraat? En wat dacht u van het feest op de (achter)Markt wat mogelijk wordt gemaakt door de Doesburgse bedrijven Alfun en Rotra? Daarover, en over nog veel meer interessante onderwerpen gaat dit magazine. Tot slot wil ik nog voor drie dingen een beroep op u doen. - Onze sponsoren en adverteerders hebben het weer mogelijk gemaakt dar er ook dit jaar weer vier volle dagen feest is, dus vergeet hen niet. - Kruip achter uw computer, pak de tablet of neem de slimme telefoon, en Twitter, Facebook of WhatsApp er op los. Laat de wereld weten dat Doesburg meetelt! Als u niet meedoet aan al die digitale flauwekul, kunt u mij toch een plezier doen. - Als u in de gelegenheid bent en tijdens Doesburg Binnenste Buiten in de stad een van de vele vrijwilligers tegenkomt, steek dan beide duimen op en doe ze de groeten van Sjakie. U treft mij op zijn laatst tussen 10 en 13 juli in de stad, of binnenkort, met de laatste updates, in de bladen en natuurlijk op onze site www.doesburgbb.nl. Sjakie

Like doesburgbb op Facebook en volg doesburgbb op Twitter

DBB is een uitgave van de Doesburg Binnenste Buiten commissie, postbus 78, 6980 AB Doesburg, tel: 085-0020130, fax: 084-7440605, e-mail: info@doesburgbb.nl. dbb verschijnt 1x per jaar in een oplage van 33.000 stuks en wordt verspreid via regio verspreiding onder 31.800 huishoudens en bedrijven. Coverfoto Herman Boegman Hoofdredactie Jaap Geurtsen Eindredactie Leen van Bergeijk Fotografie Jaap Geurtsen, Herman Boegman Vormgeving Agrio Gaby Krus Advertentieverkoop Jaap Geurtsen Drukwerk Senefelder Misset


IJzer smeed je als het heet is

Kab lijkt een accountantskantoor zoals er meer zijn. Maar‌ met een aanpak die het verschil maakt. Voor ons is het belangrijk eerst even stil te staan bij uw persoonlijkheid. Wat wilt u echt bereiken. Wat is het vuur dat in u brandt. Om vervolgens daarvoor die stap extra te zetten. Om continu te kijken waar voor u de kansen liggen. Zodat u het ijzer kunt smeden wanneer het heet is. Neem contact op met Eric Raben, 0316 – 22 15 08, partner bij Kab accountants & belastingadviseurs in Didam om te kijken welke ijzers hij voor u in het vuur heeft.

Didam

Doetinchem

Warnsveld

Kab. Daar boekt u meer winst mee.

www.kabaccountants.nl

H S E R F R E U D R

L O Y OR W

Pepsi Dance.indd 1

22-02-11 12:36


DBB huize spits | 5

Huis met een verhaal

Jan te vissen aan de Hessengracht. We zitten op het stekkie van de heer Polling. Deze directeur van de toenmalige LTS of Ambachtschool had ons net nog vereerd met een bezoek toen we plots een enorme knal hoorden‌ in het water kwamen allemaal kleine kringetjes, net zo als bij een licht regenbuitje‌.

De rest weet heel Doesburg en omstreken

Tekst en beeld: Jaap Geurtsen, Doesburgs Stadsarchief

1975, op een mooie augustusochtend zit ik samen met mijn zwager


Een hevige gasontploffing heeft vanmorgen om half tien een woning aan de Doesburgse Lindewal totaal vernield. Direct na de ontploffing brak er brand uit in de voorkamer. De Doesburgse brandweer had het vuur echter snel onder controle. Het huis van de familie van Oosten was plotsklaps veranderd in een ru誰ne.


DBB huize spits | 7

De familie Van Oosten heeft het huis weer opgebouwd in de staat waarin het nu verkeert. Wel heeft de heer des huizes destijds alle gasleidingen vervangen door een cv installatie op stookolie. Nooit geen gas meer, moet hij gedacht hebben. Tot negentien negen en negentig heeft de familie Van Oosten nog in huize “Spits” gewoond. De huidige bewoners, Gerrie van Vorselen en haar partner Henk van den Heuvel hebben het huis weer voorzien van een cv installatie op gas. Dat oliestoken kan een duur geintje worden, met name als je in de verkeerde tijd de olie moet kopen. Zo’n olie tank vol is toch een aardig kapitaal. Ook zijn toen de twee warmwater boilers gedemonteerd. Met een gelukje kwamen we er achter dat deze gehuurd waren. De toenmalige installateur had ze al meegenomen, nog net op tijd konden we ze redden en teruggeven aan de maatschappij aan wie ze toebehoorden. We komen nog geregeld oud puin tegen, met name als we in de tuin aan het werk zijn. De enige overblijfselen zijn de twee pironnen op het dak en de gevelplakette met de naam “Spits”. Ja, wij hebben echt een huis met een verhaal gekocht.


8 | Ubbink DBB

Henk-Jan Wegman, directeur van Ubbink straalt van oor tot oor. En dan te bedenken dat hij een interview eigenlijk niet zo zag zitten. We lopen door de productiehallen en met passie legt hij me uit waarom zaken die we om ons heen zien op een bepaalde manier worden gedaan.

W

ij betrekken onze mensen zo veel mogelijk bij het bedrijf en het product. Je moet je mensen een bepaalde zelfsturing en verantwoordelijkheid geven. De meeste problemen worden hier door onze mensen zelf opgelost. Kortom, men denkt hier echt mee met het product en het vervaardigen ervan!” Trots drukt Henk-Jan mij een of ander groen ding onder de neus. “Mooi he?! Dat is ook weer een product dat helemaal door ons wordt ontwikkeld en geproduceerd.” Een eind verder staan een aantal pijpen netjes op een rij. Ook die moet ik even fotograferen van Henk-Jan. Vrolijk begroet hij nog wat werknemers die aan het werk zijn, bij een tweetal stoppen we even en zijn daar getuige van het eerste exemplaar terugslagklep nieuw model! Nu hebben we even helemaal geen contact. Henk-Jan heeft alleen maar oog voor een mij nietszeggend klepje. “Gefeliciteerd!!” Klinkt het luid. “Mooi hè? Hebben wij zelf ontwikkeld en gemaakt.” Vol trots vervolgt hij de route door de afdelingen. De beste zijn Na deze rondleiding nemen we plaats op het kantoor van Henk-Jan. „Ubbink heeft door de jaren veel verschillende producten gemaakt. Nu zijn we echt terug bij onze drie speerpunten; we willen hierin de beste zijn! Ubbink staat voor innovatie! Nieuwe producten die het gemak van de mensen dienen, ook productietechnisch gezien. Wij willen het zelf bedenken, maken, zelf verkopen en het meeste verstand ervan hebben. Kortom, we willen de beste zijn!

Onze klanten zijn vooral de technische groothandel en de bouwgroothandel. Ook de woningbouwverenigingen zijn nu echt in beeld en daarnaast natuurlijk de zzp’er. We distribueren via de groothandel naar de klanten. We zitten in heel Europa. Sinds kort hebben we Spanje ook ingelijfd, een beter tijdstip konden we ons niet wensen (breed lachend),slechter kan het daar in ieder geval niet worden.” „Ook hebben we nog een vestiging in Amerika. Maar Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn de grootste markten. Innovatie en ontwikkelen doen we in deze drie landen, dus vooral in Nederland! In Kenia hebben we ook een prachtig innovatief project opgestart met zonnecollectoren, er werken nu al ruim 40 mensen aan dat project. Ik vind het een heel mooi project, ook voor de mensen zelf. Je verrijkt het leven van deze mensen, prachtig hoe ze leren omgaan met stroom en energie en tevens werk hebben. Dat is een mooie vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen!” Sociale betrokkenheid „Ontwikkelen doen we zelf (trots lachend) of in samenspraak met klanten. Een afdeling van een man of acht is dagelijks bezig om in oplossingen te denken en dat om te zetten in een product. En, niet geheel onbelangrijk, een Ubbink-product moet uiteraard ook een mooi design hebben. Het wordt steeds belangrijker dat huizen luchtdicht zijn, daar komt het ventilatiesysteem weer om de hoek kijken en laten wij daar nou de mooiste oplossingen voor hebben.” „Op dit moment werken er bij ons ongeveer 200 mensen, van wie ongeveer 160 uit de directe omgeving, dus onze sociale betrokkenheid met Doesburg is groot. We hebben hierin net zoals Rotra en De Gieterij Doesburg een belangrijke rol.” Henk-Jan ziet de toekomst rooskleurig. „Ontzorgen en klantvriendelijke producten blijven ontwikkelen en maken. En de markt moet toch ook wel weer aantrekken? Mensen moeten toch wonen en huizen moeten ook worden gerenoveerd. Kortom, die tijd komt wel weer.” Klaar voor toekomst „Crisis biedt kansen, een mooie tijd voor innovatie. Ubbink is een sociaal bedrijf, neem nou het sociaal statuut, dat dateert al van de jaren zeventig. Samenwerking met de mensen van WEDEO, processen die iets meer tijd vergen dat pakken ze perfect op. We zouden ze ook niet meer kunnen missen, het zijn ontzettend gemotiveerde medewerkers. Je kunt ook zien dat de klanten dit waarderen, daar zijn we heel blij mee.” „Ubbink heeft door de jaren heen een fantastische naam opgebouwd, mede door de heren Frommé en Beijer, deze mannen hebben Ubbink echt op de kaart gezet. Ik ben hen ook zeer dankbaar dat ik dit verder mag uitdragen, dat is voor mij echt een eer.” „Ik hoop dat de markt snel aantrekt, want Ubbink is daar klaar voor en je kunt nu en in de toekomst niet om ons heen! Ook hier aan de Verhuellweg zijn zowel Rotra als wij duurzaam bezig, zo


De

3

speerpunten van Ubbink

1. Rookgasafvoer 2. Constructie-

en ruimteventilatie

en waterdicht bouwen

Tekst en beeld: Jaap Geurtsen, Ubbink

3. Luchtdicht


d liggen onze daken vol met zonnecollectoren en wekken we zo voor een groot deel onze eigen energie op. De samenwerking met Rotra is goed te noemen, dit vertaalt zich in het samen richten op duurzaamheid. Verhuellweg zou eigenlijk ‘Innovatieweg’ moeten heten.” Dat Henk-Jan het evenement Doesburg Binnenste Buiten

prachtig vindt, staat buiten kijf. „Prachtig dat je met Doesburgers zoiets groots kunt organiseren voor Doesburgers. Uiteraard draagt Ubbink daar graag een steentje aan bij. Dat hebben we altijd al gedaan en dat zullen we ook altijd proberen te blijven doen.” „Goh, viel eigenlijk best mee dit interview. (lachend)”

Gebouwen als bron van energie De missie van Ubbink: We are passionate about making buildings more energy-efficientwhile achieving optimal indoor climate. De producten, geïntegreerde systemen en services van Ubbink zijn georganiseerd in drie categorieën en zijn gericht op energiezuinigheid en/of het binnenklimaat van gebouwen.Ubbink is ISO 9001 gecertificeerd. Internationaal De Ubbink Groep is onderdeel van het beursgenoteerde Centrotec Sustainable AG en heeft bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Via strategische partners worden de producten en systemen ook in veel andere landen verkocht. De Ubbink Groep heeft twee bedrijfsmerken; Ubbink en Centrotherm. De groep vormt een internationaal netwerk van flexibele lokale ondernemingen en agenten, die goed ingevoerd zijn in hun eigen markten. In de komende jaren zal Ubbink dit netwerk verder uitbreiden en versterken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen We streven ernaar op vele manieren een positieve invloed uit te oefenen: door onze producten, onze commerciële activiteiten en onze betrekkingen met anderen, door vrijwillige bijdragen en door de vele andere manieren waarop we in interactie zijn met de samenleving. We willen ook de wijze waarop we omgaan met de invloed van onze activiteiten op het milieu voortdurend verbeteren. Integer zijn en respect tonen voor organisaties en groepen in de samenleving waarmee ons bedrijf in aanraking komt, heeft altijd centraal gestaan in onze wijze van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sociaal beleid Al sinds de jaren zeventig heeft Ubbink een ‘Sociaal Statuut’ waarin de pijlers van ons beleid zijn neergelegd. Deze pijlers, sociaal-, maatschappelijk- en bedrijfseconomisch verantwoord ondernemerschap, zijn ook vandaag nog terug te vinden in de bedrijfsvoering. Met betrekking tot het sociaal beleid loopt Ubbink al sinds jaar en dag voorop, ook al ligt daar geen verplichting vanuit de wetgeving. Bij Ubbink voelen wij ons verantwoordelijk voor de omgeving waarin wij leven. We vinden dan ook dat ons personeelsbestand een afspiegeling behoort te zijn van de maatschappij. Mede daarom werken wij, na jaren met lokale sociale werkplaatsen te hebben samengewerkt, sinds een jaar of twintig met een groep medewerkers met een ‘arbeidsbeperking’ die op onze locatie in Doesburg hun werkplek hebben.Ubbink heeft eveneens een sociaal-, cultureel- en maatschappelijk sponsorbeleid gericht op lokale activiteiten op het gebied van cultuur, maatschappij en sport.


doesburg binnenste buiten

kort

DBB Kort| 11

winnaar steengoedtroffee 2012

Struzzo

Struzzo betovert het publiek met een hartverwarmende performance. Een imposante verschijning. Dansend en paraderend bewegen de struisvogels door het publiek. Hun aantrekkingskracht is onweerstaanbaar. Onverwacht staat de bezoeker oog in oog met een triomfantelijke struisvogel. De kleurrijke komische struisvogels lonken naar iedereen, zijn een beetje ondeugend en willen je aanraken en leren kennen. De groep bestaat uit 5 steltenloopsters en wordt graag begeleid door de dwarfluitiste.

Samba Sabor Fees(t)boek Al enkele maanden is er een account op Facebook genaamd ‘Oude foto’s Doesburg’. De pagina’s worden massaal bezocht en de ‘oude beelden’ blijven maar komen. Bij voldoende animo wordt er een echt boek gemaakt, bestaande uit jullie inzendingen en geselecteerde reacties.

Denk je aan samba, dan denk je aan carnaval, Rio de Janeiro, zon-zee-strand, schaarsgeklede danseressen, gespierde stoere mannen en bruisende energie. Hoewel de Nederlandse heupen van nature minder flexibel zijn dan de Braziliaanse (zeg nou eerlijk), wordt ook in ons koude kikkerlandje in verschillende bands een aardig potje samba gespeeld. Een van die percussiebands is Samba Sabor uit Utrecht. Oorspronkelijk met hart en ziel opgericht door Onno Borkes, inmiddels een ‘door de band gedragen band’. Het bijzondere aan Samba Sabor is de veelzijdigheid. Zo treden ze niet alleen op veel plekken op, maar verzorgen ze ook workshops en geven ze cursussen. Ook de leden van Samba Sabor zijn veelzijdig: de vaste kern van de groep bespeelt meerdere instrumenten. Dat maakt Samba Sabor uniek! Kortom, denk je aan samba, dan denk je aan Samba Sabor. Kom kijken, kom dansen! Die schaars geklede danseressen moet je er dan maar even bij verzinnen.

Op drie locatie’s in de binnenstad kun je met een voorinschrijving het aantal boeken dat je wenst te bestellen opgeven. Je vindt de inschrijfbon bij: Alberdeco, LekkersenZo en La Fleur. Inschrijven kan tot 1 september. Wij willen alle geposte afbeeldingen rechtenvrij gebruiken. Mochten er mensen zijn die bezwaar hebben tegen publicatie dan verzoek ik u een mail te sturen aan j.geurtsen58@chello.nl. Wij moeten minimaal 500 bestellingen hebben (boeken) wil het rendabel zijn. Het ‘Fees(t)boek Doesburg’ kost 7,77 euro!


advertorial

Leren omgaan met geld met de KidsGeldWijs App Nog steeds is er fysiek geld in de spaarpot, maar we zitten ook in een digitale wereld. Hoe dan de combinatie te maken van fysiek naar digitaal voor jeugd? Dat kan met de Rabo KidsGeldWijs App. Een app in de vorm van een kluisje waarmee kinderen de waarde van geld leren. De App is sinds kort beschikbaar op iPad. Voor zes- tot tienjarigen De KidsGeldWijs App leert kinderen tot tien jaar op een speelse manier hoe je omgaat met geld. In hun eigen kluisje proberen kinderen zo snel mogelijk genoeg geld bij elkaar te sparen voor hun spaardoel. MoneyCoach Yvette begeleidt de kinderen met handige tips en trucs.

Leren omgaan met geld Deze app is een handig hulpmiddel voor ouders om het gesprek aan te gaan over zakgeld, sparen en uitgaven. Kinderen leren eerst te sparen voor ze geld kunnen uitgeven en maken spelenderwijs kennis met het beheren van hun gespaarde geld. Het spel kan ondersteuning bieden bij de financiële opvoeding van uw kind.

Ouders doen mee Uw kinderen kunnen met de app sparen, uitgeven en geld verdienen met klusjes, maar ook ouders hebben een belangrijke rol. U kunt klusjes aandragen waarvoor uw kind geld ontvangt. U bevestigt deze klusjes met een contractje. Verder kunt u zakgeld geven en van ieder kind bekijken waarvoor ze sparen.

Direct downloaden in de App Store Ontdek de KidsGeldWijs App met uw kind(eren). De app is beschikbaar voor uw iPad. Ga naar de App Store en zoek op ‘Rabobank’ of ‘KidsGeldWijs’.

Samen brengen we Doesburg in beweging Rabobank Graafschap-Midden is actief in de regio. Wij ondersteunen een aaneenschakeling van sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten, waaronder Doesburg Binnenste Buiten. In de Koepoortstraat hebben wij vier dagen lang het Raboplein. Op woendag kindermarkt, donderdag jongercentrum 0313, vrijdag grote stormbaan voor de kinderen en zaterdag poppenkast na de Rabo clowntjesoptocht. www.rabobankgraafschapmidden.nl


DBB ÛT Hunebed | 13

ÛT Hunebed We zijn blij dat we met onze nieuwe act ÛT Hunebed op mogen treden in Doesburg! Wij traden al eerder in Doesburg op met onze Steltoopact ‘Stone-Age’, waarvoor wij de Steengoed trofee in ontvangst mochten nemen en het jaar daarop nog een optreden mochten verzorgen. De sfeer tijdens Doesburg Binnenste Buiten is altijd fantastisch en we kijken er daarom ook naar uit om met ons lopende Hunebed Doesburg te bezoeken. Ût Hunebed is de nieuwe steltloopact van Krist Doo Straattheater. In de stijl van onze andere rotsachtige steltloopact Stone-Age blijven we in de Steentijd, waar op mysterieuze wijze de prehistorische stenen tot leven komen en zorgen voor een surrealistisch schouwspel. Ditmaal doen we dat in de vorm van een lopend

Hunebed, zijn naam is ÛT. Op dit megalithische stenen schepsel zitten twee oermensen, die zich als holbewoners gedragen. ÛT, het magische lopende hunebed brengt ze overal heen, en zo zijn ze, zwervend door de tijd, aangekomen in de moderne werkelijkheid, een hele rare werkelijkheid voor onze holbewoners en dat levert hilarische momenten op! De act ÛT Hunebed is een idee van Krist Doo gemaakt in Atelier Anátáná, onze werkplaats in Oss. Van het oorspronkelijke idee tot de vorm waarin hij nu is, was een proces van ongeveer twee jaar, Toen begin 2013 het idee was uitgekristalliseerd, volgde de voltooiing na een periode van gezamenlijke inspanning door Krist Doo, Stef van Assema en Rietje Sarfaty, maar ook Azdyn, Marcel, Leo & Amber die vrijwillig allemaal een steentje bijdroegen! Wij hopen dat ÛT Hunebed voor heel wat vermaak zal zorgen. Komt het zien tijdens Doesburg Binnenste Buiten!

Voorop ÛT Hunebed Stef van Assema, achterop Krist Doo. Foto: Leo Keyner


Doesburg Binnenste Buiten

wor d t m e d e m o g e lijk g e maakt d oor

Sijn

ICT Service

Astrid’s

Aeorbics & FitnessStudio

Reklamat lichtreclame

Naalden Schildersbedrijf Doesburgs streekjournaal

G. van Vorselen Adm. Dienstverlening Doesburg Verkeerschool

Steintjes Bouwbedrijf Löwik is een middelgroot bouw- en betonbedrijf. Vanuit Almelo realiseren we bouwprojecten in heel Nederland. Wij zijn sterk in utiliteits- en betonbouw. Maar ook tankstations, woningbouw, onderhoud, renovatie, winkelombouw en restauratie behoren tot onze specialiteiten.

Hard werken, kwaliteit leveren en doen wat je beloofd hebt. Ervaar zelf hoe succesvol dat werkt. Bouw- en Betonbedrijf Gebr. Löwik Ootmarsumsestraat 87 • 7602 JS Almelo Tel. 0546-861465 • Fax. 0546-866669

E-mail: info@lowikbouw.nl • Internet: www.lowikbouw.nl

Regiobode

Hami Drukkers


DBB vrijwilligers | 15

ook zij maken het mogelijk


KAMPEREN AAN HET WATER IN DE ACHTERHOEK !!!!

Kom eens kijken op Camping IJsselstrand in Doesburg! 0313-472797 www.ijsselstrand.nl

Doesburg

M矇矇r dan mosterd

Feest

In Doesburg is het niet alleen veilig wonen het is hier ook fijn en gezellig, en zelfs feestel議k! En wanneer merk je dat beter dan t議dens Doesburg Binnenste Buiten?

Gasthuisstraat 13 6981 CP Doesburg tel.: 0313-479088 fax: 0313-471986 www.vvvdoesburg.nl

woonservice ijsselland woonservice ijsselland

16 | Wij nummer 3 november 2008

16 | Wij nummer 3 november 2008 Heeft u een mooie website maar geen tijd om de actueel te houden? Laat de content van uw zijn. website

inhoud

onze zorg

www.web-txt.nl

www.silganwhitecap.com

onze zorg


DBB Het Wandelend huis | 17

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Lisette van Gemert en na mijn opleiding voor theaterdocent, heb ik me bij de poppentheaterwerkplaats de Proeve gespecialiseerd in het poppenspel. Wat me aanspreekt in poppenspel, is dat je met poppenspel een eigen wereld kan creëren. Deze eigen wereld kan zich spiegelen aan de realiteit, maar het gebruik van poppen werkt fantasieprikkelend waardoor het het persoonlijke overstijgt. Sinds mijn opleiding tot poppenspeelster heb ik in verschillende voorstellingen met poppen gespeeld, onder andere getoerd langs scholen en theaters met voorstellingen bij theater de Winter. Het Wandelend huis heb ik opgericht omdat ik mijn liefde voor het poppenspel met een groot publiek wil delen. Ik wil poppenspel met straattheater combineren door het directe contact met het publiek en ook het grote bereik ervan. Wat me aanspreekt aan straattheater is dat ook mensen die nooit het theater bezoeken er zo toch mee in aanraking komen.

Theater ‘Het Wandelend huis’ maakt beeldende straattheateracts die door vakkundig en bezield poppenspel jong en oud ontroeren

De Liefdesbrigade Truus en Guus hebben één missie. DE LIEFDE! Samen gaan ze op zoek naar mensen die gekoppeld, ontkoppeld, of nodig eens een frisse wind in de relatie nodig hebben. Ze zijn niet alleen een komisch duo, maar ook partners voor het leven en zeer aan elkaar gewaagd. Terwijl Truus hoog uitkijkt over het publiek om potentiële geliefden te spotten, hobbelt Guus er achteraan en heeft vanuit zijn standpunt een hele andere kijk op de zaak. Een act waarbij de interactie met het publiek de tongen losmaakt. De Liefdesbrigade zorgt voor opening van gesprek. Niet alleen voor geliefden, ook voor mensen die elkaar niet snel aan zouden spreken geven ze voeding om elkaar eens beter te leren kennen. De Liefdesbrigade brengt liefde in de breedste zin van het woord! De Liefdesbrigade is ontstaan vanuit het idee dat ik poppenspel en steltlopen wilde combineren. Het leek mij een uitdaging om een grote pop op stelten te bespelen. Ook wilde ik graag een duo-act met tegenstellingen maken. Het idee van de Liefdesbrigade was geboren. Truus is lang en dun, Guus kort en dik. Truus verkeert vaak in hemelse sferen en loopt over van de gedachtes over liefde, Guus is de nuchtere tegenhanger en houdt meer van bier en eten. De liefde van de man gaat door de maag! Uiteindelijk zijn Guus en Truus een komisch duo geworden. Voor mij is het een missie die wordt volbracht. Met deze act laten we met de straatacts van ‘Het Wandelend Huis’ meer mensen in aanraking komen met poppenspel en met veel plezier spelen we deze act op evenementen!


PROGRAMMA 10 juli

Woensdag 9.00 – 21.30 uur

Braderie

10.30 uur

Opening op de Driesprong

10.00 – 16.00 uur Kindermarkt van op het “Raboplein” in de Koepoortstraat ’s Avonds Percussiegroepen: Outra Vez, Monte Reno, Samba Sador Livemuziek op de diverse terrassen

11 juli

donderdag 9.00 – 21.30 uur

Braderie

Verschillende evenementen jongerencentrum 0313 op het “Raboplein” in de Koepoortstraat Na 14.00 uur Straattheater met: Jarno di Parno, Marco Quintino, Verhalen uit Murla, Fabelgebroed, Droomlanders, PHBG De Liefdesbrigade, “Ut Hunebed, Kabora, Mieke Wijnakker ’s Avonds Dweilorkesten: Busband Novio, Braomps Kabaal Livemuziek op de diverse terrassen, o.a. Sax on tour

Komt u met de fiets? Wij zorgen voor fietsenstallingen aan het eind van de winkelstraten!

doesbur


12 juli

vrijdag 9.00 – 21.30 uur

Braderie

Stormbaan voorde kinderen van Alfun op het “Raboplein” in de Koepoortstraat Na 14.00 uur Straattheater: Struzzo, Brammetje en Beertje, Schoenfanriek Elvis Chapel, Straatopera “Molen wind en water” AANRADER!, Molenmuis en het hart van de opera, Clowns Mody en Melody, Ballet of the Fishpeople, Jumbo de olifant ’s Avonds Dweilorkesten: Netter Naost, Klein Orkest Eendracht, Het Goede Leven, De Iseldonkse Muzikanten 20.00 - 24.00 uur Hollands plein feest (Marktplein) met drie zangers dj Mike Hail , Tommy smit en Martijn te Kampe (Powered by Rotra en Alfun Events) Livemuziek op de diverse terrassen

13 juli

zaterdag 9.00 – 17.00 uur

Braderie

De Grote Rabo Clowntjesoptocht met Clownen Mody en Melody. Vertrek voormarkt 10.00 uur Aansluitend professionele poppenkast op het “Raboplein”in de Koepoortstraat “Jan Klaassen en Katrijn” ’s Middags Dweilorkesten: Netter Naost, De Duitenkluiters, De Rienbloazers, De Flessentrekkers, De Notenknaauwers, TisnetNx, Altiet Schik 16.30 uur Grote finale op de markt en de uitreiking van de “steengoed troffee” aan het beste dweilorkest. 20.00 - 24.00 uur Op het Marktplein de band Reflex (Powered by Rotra en Alfun Events)

rg

- Programmering onder voorbehoud-

Zie ook www.doesburgbb.nl


Een Prachtplek in een van de oudste wijken van Doesburg


DBB SPEELTUIN | 21

‘Kindervreugd’ Op het terras en in het zonnetje zitten ouders en grootouders van hun spelende kinderen en kleinkinderen te genieten. In een veilige omgeving afgezet met een hekwerk; dit is het domein van de kinderen. Met de nieuwste speeltoestellen vermaken zich hier jaarlijks meer dan honderd kinderen. Welkom bij speeltuin

A

‘Kindervreugd’.

Clubgebouw als bingo-locatie Kindervreugd is vanuit de wijk ontstaan, het is ook niet verwonderlijk dat de speeltuin een grote sociale rol vervult. Ook het clubgebouw waar de speeltuin over beschikt, doet om de twee weken dienst als bingo-locatie. En geloof het of niet, het zit er altijd weer vol. De vrijwilligers kopen zelf de prijzen in. Het vrijwilligerskorps bestaat uit veertien personen waarvan er drie het dagelijks bestuur van de vereniging zijn. Jazeker, ‘Kindervreugd’ is een vereniging. En, een zeer toegankelijke vereniging. Het lidmaatschap kost maar een keer 22,50 euro, maar daar staat tegenover dat alle gezinsleden dan automatisch lid zijn. Met name van oudsher waar de gezinnen groter waren was dit een prima sociale regel. Die is dus nog steeds van kracht. Het kleine onderhoud doen de vrijwilligers allemaal zelf, zo moet de speeltuin weer op en top zijn ieder jaar rond 1 april. Dat is namelijk de datum dat de tuin weer open gaat. Ruim van opzet De meeste kinderen die in ‘Kindervreugd’ spelen, komen nog uit de wijk, maar ook in andere wijken van Doesburg heeft men de speeltuin ontdekt. Op het moment van mijn bezoek schat ik dat er ongeveer veertig kinderen aan het spelen waren. Doordat de speeltuin zo lekker ruim is opgezet is er plek genoeg voor grote groepen kinderen. Ook is er zo’n ruim aanbod dat kinderen van het ene naar het andere toestel kunnen gaan, zonder in een rij te hoeven staan. Ook de allerkleinsten hebben het reuze naar hun zin. ‘Kindervreugd’ blijkt een goed gekozen naam, blije gezichten omringen me als ik vraag wie er op de foto wil. Mooi en ook met een trots gevoel vertel ik dit. In deze tijd kunnen kinderen ook zonder digitale prikkels zich prima vermaken. En als ze ouder worden en de speeltuin niet meer bij hun leeftijd past, dan is daar altijd nog het jongerencentrum 0313.

Tekst en beeld: Jaap Geurtsen

nno 2013 bestaat hij nog steeds: speeltuin ‘Kindervreugd’ aan de Marijkelaan. Deze speeltuin bestaat al vanaf 8 april 1948. De kinderen van toen hebben nooit kunnen vermoeden dat hun speeltuin nog zolang zou bestaan. Veel speeltoestellen zijn door de jaren heen erg veranderd, enerzijds om te vernieuwen en mee te gaan met de tijd, anderzijds vanwege veiligheidsoverwegingen. Waar vroeger de ‘Raket’ stond, staat nu een klimzuil in een dikke laag zand. Waar eens de familieschommel de show stal, staat nu een compleet klimeiland met slingertouw, glijbaan en rekstok. Dit alles in een dik pak zand. Ja, qua veiligheid en uitstraling is er heel wat veranderd in al die jaren. Wat ook verandert in zo’n periode, dat zijn de kinderen. Nu spelen er derde en vierde generatie kinderen in de speeltuin. Niet op dezelfde toestellen als hun voorouders en ouders, maar

wel in exact dezelfde omgeving. Sterker nog de ruimte is identiek als in 1948!


Speeltuinvereniging Kindervreugd Postbus 184 6980 AD, Doesburg 0313 - 47 54 97 www.kindervreugd-doesburg.nl


KINDER

markt Op woensdag 10 juli

organiseert Speeltuin Kindervreugd de Kindermarkt. Kaarten zijn op 6 juli af te halen in de speeltuin van 14.00 uur tot 16.00 uur. Er zijn 100 plaatsen beschikbaar. De vrijwilligers van de speeltuin zijn te bescheiden om op de foto te willen, ook vinden ze het niet zo belangrijk om te worden genoemd. Alles draait bij hen om ‘Kindervreugd’ en het geluk van de kinderen. Dat noem ik nog eens prijzenswaardige vrijwilligers!


24 | mona keIJzer DBB

Mona Keijzer,

„Prachtig, een toplocatie, mooi aangelegd ook. Goed dat een heel gezin mag profiteren van een lidmaatschap, vooral fijn voor de wat grotere gezinnen. En wat een prachtig verenigingsgebouw zeg! Kinderen boffen maar, daar in Doesburg.’ Dit is zomaar een aantal spontane reactie’ s die Mona geeft bij het zien van de foto’s van speeltuin “Kindervreugd.”

vooral de moeder van vijf jongens


DBB Deze editie | 25

Mona Keijzer (44) is getrouwd en moeder van 5 zonen. Ze is geboren in een katholiek nest in Volendam en belandde later in het nabijgelegen Ilpendam. Daar werd zij ook politiek actief voor het CDA. Na haar studies in Amsterdam werkte zij op verschillende niveaus bij de overheid en in de advocatuur. In 1998 werd zij eerst wethouder in de gemeente Waterland en later in 2007 in Purmerend. Bij de kamerverkiezingen op de tweede plaats kieslijst en nu lid van de tweede kamer.

Tekst en beeld: Jaap Geurtsen


only for men n e k r e m alle top %

tot 50

! g n i t kor diesel.com


M

ona Keijzer en ik, wij zijn al een tijdje ‘vrienden’ op Facebook en zo kwam ik er achter dat zij zich ook sterk maakt voor speeltuinen. Nu zult u denken, wat heeft Mona Keijzer met Doesburg? Nou, er zijn meerdere raakvlakken. In Purmerend, waar Mona dichtbij woont, hebben ze elk jaar ‘Reuring’. Dit meerdaagse feest is goed te vergelijken met ons Doesburg Binnenste Buiten. Daar komt nog bij dat Mona ook nog eens moeder is van vijf kinderen. Kortom, gesprekstof genoeg! Mona: „Wij woonden aan een pleintje en daar stond zo’n ei-klimrek, zeg maar zo’n halve bal. Uiteraard klommen daar alle kinderen uit de buurt en het was pas echt stoer als je dit deed zonder je handen te gebruiken. Naar boven en dan aan de andere kant weer naar beneden. Natuurlijk ging dit niet altijd zonder vallen, maar met vallen en opstaan word je groot. Tegenwoordig mogen kinderen bijna niet meer vallen, we hebben met elkaar veel te veel regels bedacht. Daardoor is het ook allemaal duurder geworden. Natuurlijk, onderhoud is uitermate belangrijk bij speeltoestellen. Er mogen geen rotte planken of uitstekende spijkers aan zitten. Maar om nou overal rubberen tegels en een zandbed neer te leggen, gaat ook wel ver.” Met de tuinslang „In mijn tijd deden we ook veel aan slootje springen, en natuurlijk haalde je dan wel eens een nat pak. We woonden aan de rand van het dorp en stonden zo in het weiland.” „Als je nu kijkt, dan lijkt het wel of kinderen niet meer vies mogen worden. Ik zie nog zo mijn broer voor me terwijl hij door mijn moeder met de tuinslang werd schoongespoten. Nee, vies maken is er niet meer bij, terwijl het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn! Kinderen moeten kunnen ravotten en lekker in de blub spelen. Minder pamperen, zou volgens mij beter zijn. Natuurlijk wil je niet dat je kind valt en pijn heeft, maar het hoort wel bij het groot worden. Onze jeugd was anders, tegenwoordig is het veel ‘gamen’. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar het is toch prachtig dat kinderen op deze manier met elkaar kunnen communiceren, vanaf verschillende locaties met elkaar hetzelfde spel spelen en daarbij met elkaar kunnen praten.” Maak je lekker vies „Fantasie is van alle tijden. Kinderen vermaken zich met wat er op dat moment voorhanden is. Het is nu éénmaal zo, kinderen spelen tegenwoordig wat minder vaak buiten. Soms zeg ik, en nu eruit! Ga slootje springen, of zo. Kortom, maak je eens lekker vies.” „Ik heb vijf kinderen, dus het lag voor de hand dat we een trampoline in de tuin plaatsten. Wij wonen vrij, dus bij ons stond die gewoon in de voortuin. Kinderen uit de hele buurt

speelden er mee. Mijn eigen kinderen leerden al snel samen delen. Kan ook niet anders, wanneer je met z’n vijven het speelgoed deelt, moet je ook leren spelen met datgene wat er nog voorhanden is. Sporten doen ze ook alle vijf, van voetbal, rugby tot basketbal. Soms ga ik mee, maar niet te vaak hoor. Dan krijg ik te horen ‘je doet toch wel normaal hé!’ (lachend), maar dat is voor elke ouder zeer herkenbaar.” „De oudste twee zijn nu in de uitgaansfase. Voor een moeder best een zorgelijke periode, maar ja, dat had mijn moeder ook al en waarschijnlijk haar moeder ook, dus dat is van alle tijden. Drugs waren er in mijn tijd ook al, jointjes en pillen. Maar dat was not done!” “Nu zijn de joints echt niet zo onschuldig hoor, er zit tegen-

Kinderen moeten kunnen ravotten en lekker in de blub spelen. Minder pamperen, zou volgens mij beter zijn. woordig een hoop chemische troep in. We zeggen al gauw, ach zo’n jointje moet kunnen. Nou echt niet! Daar gaan we tegenwoordig veel te ver in mee.” Clowntjesvoorstelling „Doesburg Binnenste Buiten, is dat ook door de hele stad met straattheater en muziek, kraampjes en muziek? Kortom het stadsfeest van het jaar? Bij ons in Purmerend hebben we met ‘Reuring’ eigenlijk net zo’n festival, daar leeft zo’n gemeenschap helemaal naar toe hé? Wat ik altijd prachtig vind is de clowntjes voorstelling. Ik weet nog toen mijn jongens wat jonger waren, dat ik niets van de voorstelling zag, ik zat alleen maar naar m’n jongens te kijken. Prachtig was dat (brede glimlach om haar mond). Leuk joh, en goed om geld te genereren door middel van deze ‘Glossy’ (bladerend). Knap ook dat jullie jezelf bedruipen, en dan ook nog in deze tijd.” „Zo’n buitenfestijn valt of staat bij het weer, dus wens ik jullie in ieder geval mooi weer toe. En ik noteer de dagen in mijn agenda, wie weet kom ik één van deze dagen een kijkje nemen bij jullie in Doesburg.”


28 | jongerencentrum DBB

Van ‘De Keet’ naar echt jongerencentrum ‘0313’ Een aantal jongeren zit buiten op de grote bank en KIJKT naar leeftijdgenoten die aan het skaten zijn. In de ‘kooi’ zijn jongeren druk aan het voetballen, zo te horen hebben ze veel plezier, want er wordt wat afgelachen. Binnen kijken jongeren tv terwijl anderen aan de bar zitten te gamen. Dit zijn de jongeren die zonder 0313 op straat zouden hangen en waarschijnlijk, zonder het te weten VOOR ‘overlast’ zouden zorgen.

H

et lijkt erop dat Doesburg op het gebied van jongeren de zaakjes best wel in orde heeft. Heel voorzichtig durf ik te zeggen dat je dit op straat kunt merken. Minder hangjongeren en minder vandalisme. Prima werk dus van deze mensen en, de jongeren!! Ik zit tegenover Stien Mintjes. Stien is de ‘jongerenmoeder’ van Doesburg en jongerenwerker van het eerste uur, ze heeft vanaf de jaren negentig tot nu alle plekken en onderkomens voor jongeren meegemaakt. Ze heeft heel wat generaties bij haar over de vloer gehad en wordt nog steeds herkend en begroet door zowel jongeren van toen als jongeren van nu. Het is daarom vanzelfsprekend dat ik met haar praat over het jongerenwerk in Doesburg. Mobiele Opvang Plek „Vroeger was de accomodatie niet zo mooi, wel net zo gezellig! In 1990 is het jongerenwerk hier in Doesburg echt begonnen, in de Doewinkel op de Ooi. We begonnen daar met discomiddagen en disco-avonden. Later wat bandjes die optraden, en zo werd het steeds groter. Zelfs Mannenkoor Karrenspoor heeft er opgetreden.” „Na de periode van de Doewinkel kwam de SRV-wagen, iedereen vond het prachtig, maar niemand wilde hem voor de deur. MOP noemden we deze wagen. Mobiele Opvang Plek. Omdat we eigenlijk nergens mochten staan, moesten we uit nood geboren de MOP in de loods zetten, daar waar nu Only for Men zit”. „Ook hier hebben we een hele periode vertoefd. Hier was naast de ‘MOP’ nog zoveel ruimte, dat de jongeren gewoon konden voetballen, een geweldige locatie. Ook bracht Iedereen op een gegeven moment oude bankstellen. Het werden er zoveel, dat toen we uit de loods gingen ze bijna een halve dag nodig hadden om al dat ‘meubilair’eruit te halen.” Van loods naar keet „De loods was erg koud het dak was lek en het tochtte er ook heel erg. Toen is besloten dat er een jongerencentrum moest komen. Dit was een besluit van de heer Kamminga, commissaris van de Koningin in Gelderland. Ook Willem Bouman heeft zich hier erg hard voor gemaakt.” „We kregen tijdelijk een bouwkeet: ‘De Keet’. Zo werd die ook genoemd. Sommige vonden dat negatief, wij helemaal niet. Als je naar huis gaat hier, zeg je ook ‘’ik ga naar de keet’. Na deze periode konden we verhuizen naar het splinternieuw gebouwde jongerencentrum 0313! En daar zitten we nu nog. Ik heb door de jaren heen veel jongeren zien komen en gaan.” De jeugd is in die jaren volgens Stien niet erg veranderd. „Grote mond maar eigenlijk allemaal gemakkelijk in de omgang en een klein hartje (glimlachend), uitzonderingen heb je altijd en overal. Wat in de loods kwam, komt nu nog wel eens hier binnen. We hebben hier een vast aantal be-


Tekst en beeld: Jaap Geurtsen


zoekers. Er zijn er ook die hier niet willen komen, die kiezen voor hun buurt. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zeggen: ‘Jullie hebben toch een prachtig jongerencentrum’, maar je kunt ze nou eenmaal niet dwingen hè.” Biertje moet kunnen „Als ze maar niet zo’n puinhoop achterlaten, valt het eigenlijk best mee volgens mij met de overlast. Er wordt ook best wel negatief geschreven over de jongeren in het algemeen. Dat is jammer, want het valt volgens mij best mee, sommige mensen hebben angst voor de jeugd. Kan ook best wel bedreigend overkomen hoor zo’n groep. Maar vaak ken je er wel een of twee van en valt het allemaal wel mee.” „We hebben een beleid om jongeren zoveel mogelijk hier te krijgen hoor. We proberen veel te organiseren en we laten jongeren ook veel verzinnen, als we het een goed idee vinden, gaan we hierin mee. Het is goed dat ze zelf activiteiten ontplooien, dan wordt het immers ook gedragen. We hadden geen goede naam, dat is gewoon zo. Blowen en zuipen, was niet zo hoor, maar werd wel gezegd. En een naam heb je hier zo, maar raak hem maar weer eens kwijt! Alcoholi-

sche drankjes worden hier alleen vrijdags geschonken en dan ook nog met mate, en zeker geen sterke drank, maar een biertje moet kunnen.” „Wanneer er iets aangrijpends is gebeurd, neem nou bijvoorbeeld een sterfgeval, dan vragen ze of er een hoekje mag worden gemaakt om te herdenken. Dan zie je ook hoe homogeen de jeugd is, iedereen troost iedereen. Een ontzettend gevoel van saamhorigheid. Neem nou de fakkeltocht naar Dieren, honderden jongeren vertrokken hier vandaan, krijg je toch de kouwe rillingen van! Ik ben dan ook trots op ze. Dat hoort er ook bij. De jeugd zoekt elkaar dan op en dat kan hier perfect. Dat is ook een functie van het jongerencentrum.” Rondvliegende kersTballen Stien laat me een aantal vertrekken zien waaronder een geluiddichte oefenruimte, toevallig is er een drumles gaande. Wat een complex is het eigenlijk he? „Ja, en we hebben een groot aandeel gehad in de indeling, de architect heeft ons daar nauw bij betrokken. Was heel plezierig dan wordt het namelijk ook echt jouw gebouw.”


Iets wat Stien nooit zal vergeten, was nog in ‘De Keet’. „We hadden met Kerst de hele Keet versierd, overal slingers en kersttakken ballen en lichtsnoertjes, je kent dat wel, uren bezig geweest. Toen, de eerste week januari, hadden we zoiets van nu moeten we het maar eens opruimen, waarop een paar jongens zeiden, moet het weg dan? Ik geloof in twee tellen was alles weg de ballen vlogen in het rond, maar echt twee tellen en alles was weg! We hebben het er nog wel eens over (lachend).” Meer meiden „Het is jammer dat er niet erg veel meisjes komen, we hebben nu ook meiden-middagen met freubelen aan de haren en nagels. Maar door de bank genomen zijn het toch meer de jongens die komen. Tijdens de Binnenste Buiten willen we met name de meiden er meer bij betrekken. Daar moeten we nog even over brainstormen, maar dat gaat wel lukken hoop ik.” Wat niet veel mensen weten is dat er veel contact is tussen de speeltuin “Kindervreugd” en 0313. Dat komt ook omdat Marian Evers en ik vriendinnen zijn. Marian is lid van het dagelijks bestuur van “Kindervreugd”.

Een keer per week drinken we koffie. “Werkbespreking” noemen we dat. Ook belangrijk, want de kinderen van de speeltuin zijn de toekomstige jongeren van 0313. Je wisselt ervaringen uit en leert zo al de verschillende jongeren uit gezinnen kennen. Achtergrond informatie is belangrijk voor ons. Ik ben meer van de pubers zeg maar en Marian van “Kindervreugd” heeft echt wat met die kleintjes. 2001 jaar van de vrijwilliger, was heel leuk, alle omroepen en kranten gehaald. Was moeilijk om uit beeld te blijven, is me trouwens aardig gelukt. Behalve bij Wielbergen, daar hadden ze me toch nog even in beeld. Maar, het gaat niet om mij, het gaat om de jongeren! Ik kan goed met de jeugd overweg, vind het ook heel leuk om met 16 en 17 jarige te kletsen, ook nemen ze me vaak in vertrouwen, ben ik blij mee. Geeft mijn werk een extra glans! Stien, typisch een geval van super sociaal en dan proberen om totaal in de anonimiteit te blijven. Alles voor “haar” jongeren. De jeugd en toekomstige jeugd van Doesburg! Stien, nu ben je toch een beetje in beeld. En Terecht!


We richten ons opons wereldwijde expeditie door de lucht, We richten op wereldwijde expeditie door deland, lucht,warehousing, over zee en over land, over zee en over value added logistics We richten ons op wereldwijde expeditie warehousing, value added logistics en en supply chain management.supplydoor de luch management. over zee enchain over land, warehousing, value added logis supply expeditie chain management. We richten ons open wereldwijde door de lucht, De Linie 3 | 6982 AZ Doesburg |tel. 0313-484059

www.apotheekdelinie.nl

zaterdag  zondag 

niet 98%“of 99%, maar 100% zijn; Wij willen de beste “ Wij willen de beste zijn;

niet 98% of 99%, maar 100%

openingstijden: maandag t/m vrijdag 

over zee en over land, warehousing, value added logistics

“ Wij willen de beste zijn;chain management. en supply

8.00 uur- 18.00 uur 10.00 uur - 12.00 uur gesloten

niet 98% of 99%, maar 100%

Laat u ook overtuigen van onze accurate service! www.rotra.e Verhuellweg 5 6984 AA Doesburg Tel. 0313-483999 Laat u ook overtuigen van onze accurate service! www.rotra.eu Laat u ook5overtuigen vanTel. onze accurate service! www.ro Verhuellweg 6984 AA Doesburg 0313-483999 Verhuellweg 5 6984 AA Doesburg Tel. 0313-483999


DBB jumbo | 33

De steltlopers van Jumbo Entertainment zijn begonnen met steltlopen toen ze nog met een luier om liepen. Dit komt doordat het dorp Didam jaarlijks de wereldkampioenschappen steltlopen organiseerde. Drie steltlopers uit de bouwwereld met creatieve en artistieke gedachten verzonnen Jumbo de olifant en Jumbo entertainment was geboren. We zijn nu zeven jaar en vele nieuwe acts verder. Intussen is een van de drie gestopt en word het bedrijf nu door de twee broers Bram en Tijs Jansen gerund. Zij doen hun werk (hobby) met veel passie en plezier. Jumbo Entertainment is uitgegroeid tot een bedrijf dat landelijk, maar ook in BelgiĂŤ en Duitsland optredens verzorgt. Niet alleen steltlopers en straatacts. Ook bedrijfsfeesten, kinder-/dinershows, goochelaars, vuurspuwers en ballonnenkunstenaars zijn te boeken bij Jumbo Entertainment. Wij hebben erg veel zin om in Doesburg op te treden.

Hier is het allemaal mee begonnen


34 | fishpeople DBB

of

Ballet  the Fishpeople Ergens begin 2001 gingen Patrick Vandewalle en zijn vriendin samen met Remi Coune en zijn vriendin op reis. Hun bestemming was Noord-Frankrijk, Wissant en Boulogne. Remi is scenograaf van Teater Exces en Patrick staat meestal in voor de scenario’s en de choreografie. Helaas waren de weersomstandigheden niet zo goed. Op een regenachtige dag brachten ze in Boulogne een bezoek aan Nausicaa, waar ze werden geconfronteerd met de wondere wereld van vissen. Op een bepaald moment bleef Patrick stilstaan bij een sidderaal, een beest dat uren lang onbeweeglijk lag. Aangezien hij binnen zijn mimetechnieken ook urenlang onbeweeglijk kan staan, voelde hij op dat moment een zekere ‘collegialiteit’. Aan het einde van de dag klopte een gezonde honger aan de deur en trokken ze naar een visrestaurant om daar een ‘fruits de mère’ te verorberen. Tijdens het eten wisselden ze hun ervaringen uit over wat ze die dag hadden gezien. Patrick was heel gefascineerd door de vis die niet bewoog. En uiteindelijk borrelde er een theaterstuk naar boven. Zo ontstond ‘Free de Mère’, een bewegingscreatie over vissen en de problematiek rond de verontreiniging van de zee. Het werd een beklemmende productie die tijdens twee Gentse Feestenperiodes werd gebracht. Er werd een ruimte ingericht met diverse aquariums met daarin vismensen. Aan het einde van de productie stierf een vismens een langzame dood door het plastic dat in de zee overmatig aanwezig is. Algauw ontstond het idee om de productie reisvaardig te maken. Zo ontstond ‘Ballet of the Fishpeople’ dat eigenlijk maar een klein fragment is van wat de grote productie ooit was. Remi heeft aparte aquariums ontworpen om de productie min of meer mobiel te maken. Iedere organisatie kan kiezen hoeveel aquariums ze willen neerzetten. Kortom de succesproductie ‘Free de Mère’ werd een mobiele straattheaterproductie op maat.


advertorial

Only enfor alles only men  for Men Naast Jongerencentrum 0313, buiten het winkelgebied gelegen in de oude exercitieloods heeft zich Only for Men gevestigd. Deze totaal op de man gerichte modezaak biedt de Doesburgse man en mannen uit de wijde omgeving de ideale mogelijkheid om alles onder een dak te

W

vinden op kleding en..... jawel zelfs haarmode.

n e k r e m alle top %

tot 50

Welke man wil dat nou niet. Geen geslenter door veel te drukke straten, geen gekruip in veel te kleine winkels, geen gezeur met parkeerplekken. Kortom, de ideale winkel omstandigheden voor mannen van deze tijd.

We hopen uiteraard dat velen van u ook de weg naar Only for Men weet te vinden, en wensen u namens alle medewerkers vier prachtige dagen. π

! g n i t r o k

Piet en Arthur Feenstra, de bedenkers van deze succesvolle formule, werden direct verliefd op het pand. Succesvol simpelweg omdat de Only for Men keten een elftal winkels kent, dan mag je spreken van succes lijkt mij. In Doesburg hebben de heren Feenstra ook lokale ondernemers nauw betrokken bij hun zaak. Zo is daar Bennie’s Barber Shop waar je tussen het passen van gerenomeerde merken je haar kunt laten stijlen, of even lekker een bakkie doen op het terras van “De Waag” , en wat mij ook opvalt, het is gewoon gezellig! Ook voor schoeisel zijn de mannen hier op de juiste plek, je kunt hier werkelijk totaal gekleed en met een net gekapt koppie de zaak verlaten. Geen wonder dat de heren Feenstra trots zijn op hun formule. Tijdens de Doesburg Binnenste Buiten heeft ook Only for Men u van alles te bieden. Vrijdag en zaterdag zullen rond het pand tal van activiteiten plaatsvinden en ook hier vind u straattheater, kortom Only for Men en de binnenstad zijn deze dagen sterk verbonden met elkaar. Ook hiermee geven de heren Feenstra maar weer eens aan dat ze bereid zijn om volledig mee te denken en te werken aan een geslaagd evenement. diesel.com


Nieuw voor iPad: de KidsGeldWijs App

spelenderwijs leren omgaan met geld.

KidsGeldWijs App leert kinderen omgaan met geld De Rabobank heeft sinds kort de KidsGeldWijs App in de vorm van een kluis. Kinderen tussen de 6 en 10 jaar leren hiermee spelenderwijs de waarde van geld kennen. Deze app past binnen onze traditie om kinderen te leren omgaan met geld.

Kijk snel op rabobank.nl/kidsgeldwijs Samen sterker. Dat is het idee van coรถperatief bankieren.

DBB 2013  

Doesburg Binnenste Buiten is het grootste gratis evenement in de achterhoek.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you