Page 1

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN / TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS

Basiscursus 1 : Nederlands voor buitenlanders : oefenboek / Sciarone, A.G.; Meijer, P.J. - Meppel: Boom, 2013. - 224 p. - (Delftse methode). - ISBN: 978-94-6105-722-8: 31,90 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 2 basi Deze beginnerscursus Nederlands voor laagopgeleide anderstaligen leidt op tot NT2-niveau 1. Het oefenboek bevat oefeningen en opdrachten die aansluiten bij de teksten in het tekstboek. Ze zijn vooral bedoeld om de cursisten aan de praat te krijgen en vraag en antwoord te laten oefenen. Ook zijn er oefeningen om de schriftelijke vaardigheden uit te breiden. De dialoogtrainer staat bij deze editie volledig online, met inlogcode toegankelijk. De geleerde lessen worden geoefend in een levendige vraag-antwoordvorm: de computer vraagt, de cursist formuleert zelf een antwoord, en de computer geeft feedback.

Basiscursus 1 : Nederlands voor buitenlanders : tekstboek / Sciarone, A.G.; Meijer, P.J. - Meppel: Boom, 2013. - 112 p., met: cd. - (Delftse methode). - ISBN: 978-94-6105634-4: 65,00 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 2 basi Deze beginnerscursus Nederlands voor laagopgeleide anderstaligen leidt op tot NT2-niveau A1. In korte, aansprekende teksten leren cursisten de 700 belangrijkste woorden van het Nederlands. Het lespakket bevat een tekstboek met 16 lessen, met elk ongeveer 3 praktische teksten. Op een cd staan de ingesproken teksten. Online extra materiaal, zoals de woordenlijsten. Het oefenboek bevat oefeningen en opdrachten die aansluiten bij de teksten en is vooral bedoeld om cursisten onderling te laten oefenen. De methode is dan ook geschikt voor gebruik in groepsverband, maar ook voor zelfstudie. Er zijn afzonderlijke woordenlijsten bij deze methode met de volgende talen: Albanees, Arabisch, Chinees, Engels, Grieks, Hindi, Hongaars, Italiaans, Koerdisch, Perzisch, Pools, Roemeens, Russisch, Somalisch, Spaans, Thais en Turks.

Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014


Nederlands voor Polen : basiscursus Nederlands tot en met niveau A1 / van der Knaap, Ria. - Leersum: VanDorp Educatief, 2013. - 208 p. - ISBN: 978-94-6185-056-0: 39,95 EUR Doelgroep: 12 -18 jaar,volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 2 nede Nederlands voor Polen is een NT2-methode voor gealfabetiseerde anderstaligen die nog geen voorkennis van het Nederlands hebben, gebaseerd op ABC Doe je mee? Het leidt op tot en met niveau A1. Aan de hand van liedjes wordt de luistervaardigheid getraind. Ook zijn er diverse andere luisteroefeningen. Alle liedjes en geluidsbestanden kunnen gratis worden gedownload. Deze cursus bevat geen lastige grammaticale uitleg. De taal- regels worden door middel van eenvoudige oefeningen getoond en stap voor stap aangeboden. Geschikt voor zelfstudie, voor volwassenen én kinderen.

NEVA: Nederlands voor anderstaligen / Katholieke Hogeschool Kempen. - Geel: Katholieke Hogeschool Kempen, [s.a.]. URL: https://neva.ned.univie.ac.at/node/91 Op de website van het NEVA-project kunnen zowel studenten Nederlands als tweede / vreemde taal terecht als docenten. Voor studenten is er materiaal ontwikkeld om de kennis van het Nederlands te oefenen en uit te breiden. Docenten vinden lesideeën en vakdidactische informatie. Verder vind je op de site links naar websites i.v.m. NT2 en NVT.

TAALwinkel / Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies UvA. - Amsterdam: Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies UvA URL: http://www.taalwinkel.nl/ Op deze site kunnen studenten hoger onderwijs aan de slag om hun Nederlands bij te schaven op verschillende vlakken. Bij studievaardigheden vind je o.a. leesstrategieën, sollicitatietips, argumenteren en vergaderen. Verder wordt er geoefend op tekstsoorten en schrijfproces. Bij taalhulp vind je info over grammatica, interpunctie,...

Nederlands: proeftoets en oefentoets / 10voordeleraar. - [S.l.]: 10voordeleraar, [s.a.]. Doelgroep: Volwassenen 17-18 jaar URL: http://www.10voordeleraar.nl/toetsen/oefenen-en-informatie De website 10voordeleraar richt zich op studenten van de lerarenopleiding (PABO in Nederland). Hier kunnen ze o.a. oefen- en proeftoetsen afleggen voor verschillende vakken, waaronder ook het Nederlands. Ook bruikbaar voor (ver-)gevorderde studenten Nederlands als tweede taal.

Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014


Stuk / Visser, Judith. - Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2013. - 115 p. - (Misdadig). - ISBN: 978-90-8696-186-3: 10 EUR Doelgroep: Volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.2 misd Boekje uit de reeks Misdadig, een serie makkelijk te lezen thrillers. Dit verhaal behandelt verschillende thema's als pesten, boulimia, en wraak.

De handen van Fatma / El Azzouzi, Fikry. - Antwerpen: Vrijdag, 2013. - 80 p. - (Wablieft-boeken). - ISBN: 978-94-6001-228-0: 7,95 EUR Doelgroep: Volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.2 wabl Fatma is een eenzame vrouw. Ze heeft alleen haar zoon Bilal nog. Bilal bezoekt zijn moeder bijna nooit. Op een dag klopt iemand hard op de deur van Fatma. Het is Hafssa. Zij is illegaal in het land. Fatma neemt Hafssa in huis. Elke vrijdag gaan ze samen naar de markt. Bij hun laatste bezoek aan de markt koopt Fatma appelsienen. Dat had ze beter niet gedaan... Deel uit de reeks Wablief-boeken, boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers, met een ingesproken versie op daisy-rom.

De kooi / Vanden Heede, Sylvia. - Antwerpen: Vrijdag, 2013. - 119 p. - (Wablieft-boeken). - ISBN: 978-94-6001-229-7: 7,95 EUR Doelgroep: Volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.2 wabl Anita werkt bij de politie. Ze denkt vaak aan Lize. Lize is een klein meisje dat verdween. Zal de politie haar ooit nog vinden? Dan wordt Tim vermist. Tim is geen kind meer. Heeft hij een vriendin? vraagt Anita. De vader van Tim schudt zijn hoofd. U begrijpt het niet. Onze zoon is daar niet mee bezig. Zijn vrouw zucht. Tim is anders, zegt ze. Hij heeft het syndroom van Down.' 'De kooi' is het vervolg op het Wablieft-boek 'Kind vermist'. Deel uit de reeks Wablieft-boeken, boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers, met een ingesproken versie op daisy-rom.

Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014


De laatste straatmuzikant / Lasters, Ruth. - Antwerpen: Vrijdag, 2013. - 61 p. - (Wablieft-boeken). - ISBN: 978-94-6001-230-3: 7,95 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.2 wabl Elk jaar dragen meer mensen koptelefoons op straat. Twee straatmuzikantenmerken dit. Wie luistert nog naar hun muziek? De twee willen de mp3-spelers weg. Ze willen er iets aan doen. Voor het te laat is, voor de hele stad potdoof is voor muzikanten. Hoe kunnen ze anders nog geld verdienen? De laatste straatmuzikant is een modern sprookje over wraak en moed. Over opstaan en in actie komen. Over jouw kijk op de situatie, omdat die er soms niet toe doet. Maar meestal wel alles bepaalt. Deel uit de reeks Wablieft-boeken, boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers, met een ingesproken versie op daisyrom.

Jimmy Duffy : kampioen in de loopgraven / Spillebeen, Geert. Antwerpen: Vrijdag, 2013. - 79 p. - (Wablieft-boeken). - ISBN: 97894-6001-231-0: 7,95 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.2 wabl Jimmy Duffy wordt jeugdkampioen van Schotland in het hardlopen. Maar Jimmy heeft een hekel aan trainen. Hij gaat liever op cafĂŠ. Als jongeman verhuist hij naar Canada. Een jaar later loopt hij voor zijn nieuwe land op de Olympische Spelen van 1912. Jimmy wint de ene marathon na de andere, ook die van Boston in 1914. Kort daarna breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Jimmy meldt zich als soldaat. Ik loop recht naar Berlijn, belooft hij zijn vrienden. In 1915 zijn de kogels hem te snel af. Jimmy Duffy sneuvelt bij Ieper. Deel uit de reeks Wablieft-boeken, boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers, met een ingesproken versie op daisy-rom.

Basisboek taal / Bovenhoff, MariĂŤlle; Zeijl, Willem. - Amsterdam: Pearson Education Benelux, 2013. - 184 p. - ISBN: 978-90-4302411-2: 29,95 EUR Doelgroep: 17-18 jaar,volwassenen URL: http://www.pearsoneducation.nl/bovenhoff Vindplaats Antwerpen: pa 5.3 basi Dit basisboek behandelt de belangrijkste elementen van de zakelijke taalvaardigheid en wil een algemene handreiking bieden bij het schrijven van teksten. Het kan gebruikt worden als naslagwerk, maar is vooral bedoeld om te oefenen. Met het volgen van de hoofdstukken doorloop je het hele schrijfproces om te komen tot een afgeronde tekst. De eerste twee hoofdstukken behandelen de voorbereiding: informatie structureren en de structuur zichtbaar maken. In hoofdstukken 3 t/m 7 komt het schrijven zelf aan bod: alinea's, zinnen en woorden. Hoofdstuk 8 en 9 staan stil bij de afwerking: reviseren, herschrijven, en spelling en interpunctie controleren. Met uitzondering van hoofdstuk 1, 2 en 8 bevat elk hoofdstuk oefeningen. Antwoorden op de opgaven zijn te vinden op de bijbehorende website. Voor de docenten is een digitale toetsenbank beschikbaar, waarmee op eenvoudige wijze toetsen kunnen Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014


worden samengesteld en automatisch gecorrigeerd. Deze toetsenbank maakt het boek geschikt voor gebruik in het (hoger) onderwijs.

Praktische schrijfgids / Heerink, Marcel. - Amsterdam: Pearson Education, 2010. - 147 p. - ISBN: 978-90-430-1682-7: 12,95 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.3 prak Deze praktische schrijfgids is een adviesboek voor schriftelijke communicatie in het Nederlands. Het geeft taal- en schrijfadviezen voor het opstellen en verbeteren van zakelijke teksten.

Taalcompleet : Nederlands voor anderstaligen : spreekopdrachten horende bij A1 en A2 / Blom, Janneke. Bussum: KleurRijker, 2013. - ISBN: 978-94-90807-15-3: 27,75 EUR Doelgroep: volwassenen Vindplaats Antwerpen: pa 5.4 taal In dit handboek staan verschillende opdrachten om de spreekvaardigheid te verbeteren. De opdrachten sluiten aan bij eender welke taalmethode tussen niveau 0 en A2. Er wordt gewerkt aan woordkeuze, zinsbouw, tempo en uitspraak. Thema's die aan bod komen: zich voorstellen, boodschappen, vervoer, wonen, geld, kinderen, gezondheid en werk (zoeken).

10 weken Nederlands oefenen in Brussel : mijn planboekje / Huis van het Nederlands Brussel. - Brussel: Huis van het Nederlands, 2013. - 50 p.: 2,50 EUR Doelgroep: volwassenen URL: http://www.huisnederlandsbrussel.be/planboek je Vindplaats Antwerpen: pa 5.6 10wek In dit planboekje vind je ideeĂŤn om 10 weken Nederlands te oefenen (in Brussel).

Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014


Lesmap Ik kom van ver : verhalen van 43 vrouwen van over de hele wereld : voor docenten NT2 basiseducatie / Integratiedienst Leuven. - Leuven: Integratiedienst Leuven, 2013. - 217 p. Vindplaats Antwerpen: pa 5.6 ikko 'Ik kom van ver' is een boek en een project van en door vrouwen. Een samenwerking tussen fotografen, schrijvers en vertellers. Vrouwen van hier en vrouwen van ver. Het boek brengt positieve, sterke verhalen van vierenveertig vrouwen met verschillende roots. Telkens anders maar toch weer gelijk. Deze lesmap bevat oefeningen rond dit project voor cursisten NT2 basiseducatie, maar ook andere groepen Nt2 kunnen gebruik maken van deze lesmap. Differentiatiemogelijkheden staan aangegeven.

Aanwinsten Provinciaal Documentatiecentrum Atlas januari-februari 2014

NT2 volwassenen  

Aanwinsten docAtlas januari-februari 2014: NT2 volwassenen

Advertisement