Page 5

Pratite nas na facebooku

facebook.com/dnovine

Politika

UTORAK, 11. 9. 2012.

5

kratke vijesti U EU nakon Hrvatske Crna Gora će, nakon Hrvatske, biti prva nova članica Evropske unije (EU), uvjeren je predsjednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, koji je na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem kazao da je EU spremna da cijeni individualna dostignuća svake države. Vujanović je saopštio i naglasio privrženost Crne Gore evropskim integracijama, ističući da se i parlamentarni izbori održavaju narednog mjeseca kako bi se omogućilo da Vlada u četvorogodišnjm kapacitetu vodi intezivne pregovore za članstvo u EU. Crnogorski predsjednik očekuje da se pored pregovora o poglavljima 23 i 24, koje je Crna Gora spremna da odmah i obuhvatno otpočne, EU to omogući i za poglavlje 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja.

foto: Ana Grujicic

re SNS poziva srpske stranke da budu na listi SNP-a ko Kadić rekao je da pozdravlja svako iskreno zalaganje za zaštitu Srba i zabrinutost zbog rasipanja glasova, te da je DSS odavno to pokušavao da spriječi, ali nije uspio da napravi šire koalicije. Iako je SNP građanska partija, za nju dominantno glasaju Srbi i njen ostanak na čelu opozicije sa ostalim srpskim partijama, garant je zaštite srpskog naroda, smatraju u SNS. Vuksanović kaže da će se u suprotnom rasuti preko 15.000 srpskih glasova, odnosno, kako je proračunao, pet mandata, koji će se preliti vladajućim strankama.

Lične ambicije prepreka ujedinjenju Vuksanović smatra da su prepreke za ujedinjenje srpskih partija lične i političke ambicije stranačkih lidera, koje ne žele podrediti zaštiti naroda. Drugi problem je, smatra Vuksanović, to što srpski politički lideri smatraju da mogu biti alternativa vlasti. On to smatra apsurdom. Tvrdi da je dokaz za tu njegovu pretpostavku formiranje Demokratskog fronta, koji, kako je rekao želi da “pocrnogorči” srpsku opoziciju i razbije SNP. On je rekao da srpska politička elita to ne smije dozvoliti, jer je, kako kaže, srpska opozicija jedina opozicija u Crnoj Gori, a ostali fingiraju opoziciju i koketiraju se sa vlastima.

KNEŽEVIĆ

Neće na listu ako Milić uđe u Demokratski front Dio Socijalističke narodne partije (SNP) neće biti na listi Demokratskog fronta (DF), ako mu pristupi dio SNP-a predvođen predsjednikom Srđanom Milićem, saopštio je funkcioner Fronta Milan Knežević. Milić je ranije rekao da je računica pojedinaca iz SNPa koji su prešli u Front jasna. “Pošto i ovdje i tamo jednako mogu da daju, onda su gledali gdje će više da dobiju”, rekao je Milić. “Ako je pod tim mislio na mogućnost dobijanja poslaničkih mandata, bilo kog iz dijela SNP-a koji ja predvodim, a ne na nešto drugo, obavještavamo i njega i ukupnu javnost, da ni ja niti bilo ko od nas neće biti na listi Demokratskog fronta, ako dio SNPa predvođen Milićem odmah

uđe u front”, naveo je Knežević u reagovanju dostavljenom agenciji MINA. On je pozvao Milića da pristupi Frontu. “Mi se obavezujemo da punim kapacitetom, kao što smo to činili do sada radimo za pobjedu opozicije i samog SNP-a “, rekao je Knežević. On je poručio da su ulaskom u Front dobili obnovljenu nadu da je konačno moguće srušti režim, a taj dobitak je zbilja neprocjenjiv. “Izražavamo zadovoljstvo što je nakon našeg ulaska u DF, a po evidenciji Milića, primijećen značajan priliv novih članova u dio SNP-a koji on predvodi, posebno onih koji su dosad glasali Demokratsku partiju socijalista”, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, takav trend vođenja Milićeve politike, kao i njegova promjena retorike o potrebi rušenja režima budi nadu da je moguće doći do pobjede na izborima ili makar promjene sistema vrijednosti na koji Milić ima licencu. Knežević je saopštio da je smatrao potrebnim da crnogorskoj javnosti ukaže na koncepcijske razlike između njih dvojice, rizikujući da reagovanjem, kako je rekao, “od Milića budem označen da je na platnom spisku nekih familija”. “Milić je ostvario svoj cilj o samostalnom nastupu, i za razliku od mene nije želio da SNP bude u Demokratskom frontu i na taj način učestvuje u zajedničkoj borbi protiv režima”, zaključio je Knežević.

Formiran odbor Srpske sloge u Nikšiću U Nikšiću je konstituisan opštinski odbor Srpske liste koji broji 21 člana. Za predsjednika je izabran Tomaš Drinčić saopšteno je iz te koalicije. Navodi se da je tako Srpska lista i u Nikšiću pokrenula proces otklanjanja negativnih posljedica gašenja Srpske narodne stranke. “Ideja konsolidacije Srpske liste u tradicionalnoj Staroj Hercegovini značajna je zbog podrške poslanika iz Nikšića nekadašnje SNS i dijela starih članova i aktivista, ali i zbog činjenice da gro formiranog odbora čine mlađi i obrazovani ljudi sa političkim ambicijama, iako većina od njih do sada nije pripadala nijednoj političkoj partiji. Niko od njih nije bio u Savezu komunista ili u sličnim totaliranim političkim strukturama, tako da će, kao trajno slobodni ljudi, dati doprinos srpskoj zajednici u crnogorskoj državi”.

IZBORI

Još neizvjesna koalicija DPS SDP u Kotoru Vladajuće stranke još nisu odlučile da li će na lokalne izbore u Kotoru izaći zajedno ili odvojeno kao što je to bio slučaj prije četiri godine. To je rekao predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, koji je potvrdio da će DPS i SDP zajedno nastupiti u Nikšiću i Budvi. Odluka za Kotor očekuje se nardenih dana. Krivokapić kaže da je SDP odavno autonomiju dao lokalnim odborima da odlučuju o ovakvim stvarima. Krivokapić smatra da nesloga u opoziciji ne ide previše na ruku vlasti i da nije dobra za Crnu Goru. Kaže da nisu prava alternativa vlasti, te da u tom nizu kolona ne vidi želju da se bave pravi problemima. Krivokapić je učstvovao na Sedmoj konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država, čiji je domaćin ove godine Crna Gora. Malim državama često su potrebni dodatni napori kako bi se istakle sve njihove prednosti, ocijenio je predsjednik parlamenta Andore Visenc

Mateu Zamora. Zamora je rekao da je već dokazano kako su upravo male zemlje najbolje organizovane. Konferencija je okupila čelnike parlamenata Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Monaka, San Marina i Crne Gore. “Suviše smo mali i nemamo pravo na grešku. Najbliži smo onome što predstavljaju najbolji časovnici - najmanja greška dovodi do zastoja u mehanizmu. Osuđeni ste na stalnu provjeru”, rekao je Krivokapić. Prema njegovim riječima, oni koji upravljaju malim plovilima moraju biti sposobni održati se na dvijema vrstama talasa: onima koje izaziva oluja, kao i onima koji izazivaju veliki brodovi koji prolaze pored nas. Krivokapić je rekao da male zemlje, uprkos konstantnom preispitivanju mogućnosti, svoju mobilnost i veličinu doživljavaju kao osnovnu vrijednost.

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine