Page 38

Pratite nas na twitteru

@dnovine

38 Sport

UTORAK, 11. 9. 2012.

MEČ ZA OPUŠTANJE I UŽIVANJE

Ako postoji laka u onda je to ova Rajo Dragićević, pomoćnik selektora Branka Brnovića zadovoljan što večerašnji meč (20:30h - RTCG 1) protiv fudbaskih liluputanaca iz San Marina stiže baš sada - nakon emotivnog i fizičkog pražnjenja protiv Poljske

Iz San Marina, Miloš Antić

S

at vremena ugodnog leta iz Podgorice i eto nas na suprotnoj strani Jadrana - poznato italijansko ljetovalište Rimini i aerodrom „Federiko Felini“ nazvan po legendarnom filmskom reditelju dočekali su fudbalsku reprezentaciju Crne Gore na drugoj kvalifikacionoj stanici na putu ka Brazilu. Uz još petnaestak minuta vožnje do najstarije evropske republike i tu smo: dočekuje nas poruka „Benvenuti nella terra della liberta“ (Dobrodošli u zemlju slobode). San Marino.

A na stadionu „Olimpiko“ u Seravaleu (jedna od devet opština San Marina) Crna Gora će večeras igrati najlakšu utakmicu od postojanja. Protiv zvanično najslabije evropske reprezentacije, protiv selekcije koja nikada u istoriji nije zabilježila trijumf u zvaničnim duelima, protiv vjerovatno jedinog preživjelog, apsolutnog, autsajdera u evropskom fudbalu. Iako se nalaze u utrobi fudbalske velesile, četvrorostrukog svjetskog prvaka Italije, državica u podnožju Apenina godinama protivnicima služi isključivo za popravljanje gol razlike. „Ako postoji laka utakmica, onda je to ova protiv San Marina“, priča za Dnevne novine u toku leta za Rimini Radisav Dragićević, pomoćnik selektora Branka Brnovića. Dragićević potencira da ne postoji bolji trenutak za hrabre sokolove od sadašnjeg da se ugoste u San Marinu. „Dobro je što jedan ovakav meč dolazi nakon emotivnog i fizičkog pražnjenja protiv Poljske, jer je pitanje kako bi se oporavili da je u pitanju neki jači protivnik. Ovako ima-

mo utakmicu koja nam dozvoljava da kombinujemo, isprobamo različite varijante, odmorimo igrače i što je najbitnije uzmemo laka tri boda“. Jasno je međutim da oni koji istrče na teren neće moći tek tako samo da se pojave... „Naravno, nema unaprijed dobijenih utakmica, ali realno - San Marino nije u grupi selekcija koje mogu da nam zaprijete. Ono što je za nas najvažnije - igrači shvataju da ih samo ozbiljnost, koncentracija i prilaz meču kao da igramo protiv najjačeg rivala vode do pobjede“, dao je recept za što lakši put do večerašnjeg cilja desna ruka našeg selektora. Gospodine Dragićeviću je li stvaljena tačka na Poljsku? Čini se da su momci preemotivno i skoro tragično doživjeli taj remi. Šta bi bilo tek, da smo ne daj Bože, poraženi? „Ne možemo ostati ravnodušni prema činjenici da smo imali šansu za pobjedu, ali i realnosti - da je i Poljska je imala svoje prilike. Zbog toga kako dani prolaze taj bod je sve veći, jer će se u nastavku kvalifikacija pokazati koliko je snažna ta selekcija Poljske“, govori Dragićević.

Vembli čeka Ukrajince željne osvete

Prošlo je nešto manje od tri mjeseca od jednog od najuzbudljivijih mečeva Evropskog prvenstva između Engleske i Ukrajine, kada domaćoj naciji na „Olimpijskom“ stadionu u Kijevu nije priznat čist gol (Marka Devića) - koji bi značio da Ševčenko i društvo idu dalje, a „gordi Albion“ kući - a već večeras (ovog puta na Vembliju od 21h) isti rivali će se sresti u kvalifikacijama za Mundijal i to u našoj H grupi. „Sudija je tada napravio veliku grešku (Englezi kasnije slavili 1:0), ali to je sada već istorija i mi se okrećemo novom duelu sa Engleskom. Bilo bi sjajno ako na ‘Vembliju’ napravimo dobar rezultat, a izuzetno je važno i da vidim kako će igrači reagovati sada kada u ekipi više nema Andrija Ševčenka“, rekao je selektor Ukrajine, legendarni Oleg Blohin. S druge strane njegov kolega Roj Hodžon je, zbog problema sa povredama, u nacionalni tim pozvao neke mlade nade - među kojima je i super iznenađenje momak porijeklom sa Jamajke, 17-godišnji Rahim Sterling iz Liverpula. „Dobro je kad mladi igrači dobijaju šansu“, smatra kapiten Stiven Džerard. „Kada je u pitanju meč sa Ukrajinom, jasno je da je to skup dobrih fudbalera i ukoliko ih ne shvatimo ozbiljno moglo bi to da bude teško veče za nas.“ Uz ovaj meč i naš u San Marinu u okviru grupe H odigraće se još jedan - na „Miejski“ (gradski) stadionu u Vroclavu Poljska (20.45) dočekuje Moldaviju. K.B.

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine

Izdanje 11. septembar 2012.  

Dnevne novine