Page 1

N O# 16  2. Å RG A N G  M I N B Y A A L B O RG.D K  21. O K TO B E R 2009

AAL BORG S STØRSTE MEDIE

PRESTIZE BYENS BEDSTE SIDER  UDGIVET AF APPETIZE  UDKOMMER HVER 2. ONSDAG

R ÆMIE D EN

PR VIND

MERE

FOR

0K 0 0 . 0 50

R.

Å AG P DELT BORG.DK L A NBYA

MI

TIL KAMP FOR AALBORGS KVINDER

ALLAN KUHN STØTTER BRYSTERNE

FREMTIDENS GENIFABRIK

DET NYE GODSBANEOMRÅDE

VERDENSSENSATION I AALBORG

LYST, LYKKE OG LIDERLIGHED

VIND EN HYRDETIME MED JOAN ØRTING

+

CIRQUE DU SOLEIL HU

SK

AT S

TE M

ME

TEMA

GIRLPOWER

HVAD ER HOVED OG HALE PÅ DET HELE?

KOMMUNALVALG 17. NOVEMBER S E W E B - T V M E D D A G E N S N Y H E D E R P Å W W W. M I N B YA A L B O R G . D K


Aalborg Håndværkervej 6 | 9000 Aalborg | Tlf: 3695 7001 | www.cascade.dk


4

INDHOLD

INDHOLD TEMA: VALG 2009 11 15

Din mulighed for at få indflydelse Spot på spidskandidaterne

TEMA: AALBORGENSISK GIRLPOWER 45 48 50

Drevet af den italienske drøm En skoelskers bekendelser I en oprigtig optik

KØBENHAVNER-HYKLERI?! FRONTALT ANGREB MOD TRILLE OG DERMED AALBORG… Der er åbenbart udbrudt landsdelskrig mellem Aalborg og København. Helt præcist hvorfor vides ikke. Først var det Skråen, der mistede støtte, og nu er det Aalborg Kongres & Kultur Center, der får på puklen. Det er egentlig ganske underholdende med den slags „krig“ frem for bandekrigen. Men det kan faktisk også have alvorlige konsekvenser. For det er ikke nødvendigvis al omtale, der er positivt. DET FALSKE LA SCALA… ELLER HVAD?

KULTUR 20 29 36 40 59 66 72 76

Aalborg støtter brysterne Kvindemesse 2009 Cirkus i byen Fordampet Fra godsbane til genifabrik Kulturkalender Subkultur – over-/undergrund Os med børn

LIVSSTIL 6 22 32 64 24 52 78

Shopping – de nyeste trends fra byens butikker En Aalborgdreng i byrådet Konkurrence: Vind en hyrdetime med Joan Ørting Til kamp for de svage Brug Din By: Tag hunden med i byen Opskriften: Utzon Café & Restaurant Mit Aalborg: Gitte Ø Ørskou

Forleden blev AKKC’s Ernst Trillingsgaard udsat for et beskidt angreb fra Politiken, der kaldte ham „plattenslager“ og „bondefanger“. Det verbale overfald skyldtes, at La Scala (der netop nu er i Aalborg med besøg af dronningen og stor bevågenhed) efter Politikens mening ikke var det rigtige La Scala, men blot nogle „simple studerende“. Trille blev beskyldt for falsk markedsføring i stil med at promovere en Beatles-tour uden John, Paul, Ringo og George, men med uduelige dilettanter i stedet. Hvad der er rigtigt og forkert i den konkrete La Scala sammenhæng kan være svært for os operanovicer at forstå. Det står dog fast, at Politiken allerede den 20. juli 2009 bragte et interview med Trille omkring selvsamme kritik – at eleverne ikke er de rigtige „scalister“, og Trille bedriver falsk markedsføring. Trille dokumenterede allerede dengang, at han altid i pressen og markedsføringen har gjort opmærksom på, at det var elever. Hvorfor angriber Politiken så igen den 5. oktober med præcis det samme skyts? Der er jo intet nyt under solen. Lad mig omformulere – angrebet virker nærmest bestilt…

HVAD ER DET LIGE, DER SKER? Vi har set, at Skråen sidste år mistede sin støtte som regionalt spillested. Det virkede ikke fagligt begrundet. Vi har set, at Aalborg i de senere år har mistet (eller slet ikke fået) en række statsstøttede centre for udvikling af kultur, film, design og lignende. Ifølge eksperterne gik der landspolitik i det. Og nu har vi set, at AKKC ikke kan få støtte til La Scala, selvom alle de krævede principper fra Statens Kunstråd er blevet opfyldt. Hvorfor er det lige, at Aalborg bliver så hårdt ramt? Vi er åbenbart nødt til at placere endnu flere af vores egne frontløbere der, hvor beslutningerne tages. Nu får vi forhåbentlig snart sat vores egen lokale Frank på den københavnske kongetrone, så vi ikke skal kæmpe direkte mod dem. Og så må resten af alle de nordjyske politikere se at vågne op og kæmpe for landsdelen såvel indefra som udefra, så vi ikke bliver tørret af de andre… Wake Up! Har du spørgsmål, ris eller ros til vores medier, så skriv til os på info@advice.dk. NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

Anders Bruun Ejer, ansv. udgiver

WEB-TV

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK

PRESTIZE – BYENS BEDSTE SIDER SIDER. R UDG U UDGIVET GIVET AF AD ADVICE, AALBORG. ANSVARSHAVENDE UDGIVER: ANDERS BRUUN. REDAKTION OG PRODUKTION: ADVICE · TELEFON: 70 20 77 77 · FAX: 98 13 46 98 E-MAIL: RED@ADVICE.DK · ANNONCEAFDELING: 70 20 77 77 · OPLAG: 44.500 · DISTRIBUTION: POST DANMARK · PREPRESS OG TRYK: COLOR PRINT PRESTIZE TAGER FORBEHOLD FOR TRYKFEJL, ÆNDRINGER AF TIDSPUNKTER, PRISER OG AFLYSNING AF BEGIVENHEDER, DER ER BESKREVET I BLADET. PRESTIZE TAGER LIGELEDES FORBEHOLD FOR FEJL OG RETTIGHEDER TIL TEKSTER FRA EKSTERNE SKRIBENTER OG TEKSTER INDSENDT UOPFORDRET TIL REDAKTIONEN. ARTIKLER, BILLEDER OG ANNONCER MÅ IKKE EFTERTRYKKES UDEN SKRIFTLIG TILLADELSE. EKSKLUSIV-ARTIKLERNE ER KØBT OG SKREVET AF AFSENDEREN. INDHOLDET I DISSE ER UDTRYK FOR SKRIBENTENS PERSONLIGE HOLDNING, OG DER TAGES FORBEHOLD FOR FEJL. BETEGNELSEN ADVICE IMAGE REFERERER TIL EKSTERNE BILLEDER FRA PRESSE, FRIVILLIGE BIDRAGSYDERE MED MERE. DER TAGES FORBEHOLD FOR OPHAVSRET, SOM IKKE MÅTTE VÆRE OPLYST.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


6

SHOPPING

PENNY LANE

HH SIMONSEN MUDWAX

Duften af nybagt brød spreder sig som en fristende bølge, når du bevæger dig rundt i nærheden af Penny Lane’s nye bageri på Østerbro. Her finder du et delikat og lækkert udvalg af smørbagt wienerbrød, hindbærsnitter med hjemmelavet syltetøj og meget mere. Alt er bagt med smør, og der anvendes ingen pulver- eller brødblandinger. Alt sammen er lige til at sætte tænderne i. Så slå et smut forbi Penny Lane, Østerbro 74, 9000 Aalborg – og lad den søde tand blive fristet.

Stylingvoks fra HH Simonsen, der giver et ultimativt og langvarigt hold samt mulighed for at kreere nye frisurer igen og igen dagen lang. Brasilianske olier tilfører håret pleje og næring, hvilket medvirker til, at voksen ikke udtørrer håret. Håret kan let styles til et frækt og pjusket look. Kan anvendes til alt slags hår. Vejl. udsalgspris pr. stk. 99 kr. eller du får lige nu tre stk. for 199 kr. hos Per Busk Hairdresser, Vesterbro 72, 9000 Aalborg.

MINI CAMOUFLAGE Camouflage-serien har fået en lillebror. En på samme tid sjov og elegant knag. Ideel til badeværelse, køkken eller entré. Fås i mange farver. Vejl. udsalgspris fra 149 kr. stk. Forhandles hos Vodskov Bolighus, Plovhusene 1, 9310 Vodskov.

KOZIOL VINHOLDER Smart vinholder i sort plast fra Koziol. Kan bygges op efter lige den plads, du har til rådighed. Modul med plads til otte flasker koster i vejl. udsalgspris 209 kr. Forhandles hos Il Gusto, Nørregade 14, 9000 Aalborg. Se mere på www.ilgusto.dk.

BLIV VINTERKLAR HOS MR. WALTHER Vinteren står for døren og kan føles som en mørk dyne, der bliver trukket henover hovedet på os. Men med de rette gevandter i efteråret- og vinterens flotte farver kan du alligevel sætte farve på tilværelsen. Hos Mr. Walter finder du lige nu kryb- og strygefrie skjorter fra mærket Gino Marcello i 100 procent ren bomuld. Skjorterne fås i mange forskellige flotte farver med eller uden striber og tern. Vejl. udsalgspris 399,95 kr. Bliv inspireret hos Mr. Walter, Nytorv 9, 9000 Aalborg.

NY BLOMSTERBUTIK N I Rantzausgade er dørene netop slået op for en helt ny og spændende bblomsterforretning. Navnet er Rebel og ikke blot navnet, men også indre retningen af den hyggelige kælderforretning vidner om, at vi har at gøre m med en anderledes tænkende, kreativ og sprudlende blomsterdekoratør. D Duften af friske blomster blandes med duften af kaffebønner, behagelig musik fylder rummet, og har man tid og lyst til at nyde stemningen, er man velkommen til at læse dagens avis i den farvestrålende sofa, der som andet interiør i butikken er skabt af kreative venner og familiemedlemmer til indehaveren Jannie Aamann. Så kig forbi Rebel, Rantzausgade 39, 9000 Aalborg.

NYHED FRA SOLARAY Spektro Multi Vitamin har fået følgeskab af olien All Omega 3∙6∙9. En essentiel olie med tre vigtige fedtsyrer til kroppens celler. En kapsel indeholder 1200 mg olie fra henholdsvis fisk, kæmpenatlys og hørfrø. De sunde olier er lagt i kapsler og tilsat antioxidanter for at undgå harskning og for at opnå en optimal holdbarhed. Olierne i All Omega 3∙6∙9 er udvundet ved en skånsom proces ved lav temperatur og er ifølge lovgivningen testet for tungmetaller og pesticider. Olien stabiliseres desuden af tre antioxidanter: rosmarinekstrakt, e-vitamin og c-vitamin. Forhandles i førende helsekostbutikker og Matas-butikker. 90 kapsler fås til vejl. udsalgspris 199,95 kr.


8

SHOPPING

NY LAMPE FRA ITALIENSKE KARTELL

SMAG PÅ ITALIEN

Cindy er den nyeste lampe i Kartells sortiment. Den måler i højden 42 centimeter og fås i otte metallic farver. Som alle andre lamper fra italienske Karte er også denne designet af den anerkendte Kartell desi designer Ferruccio Laviani. Vejl. udsalgspris 1.29 kr. inklusiv miljørigtig sparepære. For1.290 han handles hos Høgh Interieur, Vesterbro 67, 9000 Aa Aalborg eller på www.høghshoppen.dk

Søndag den 25. oktober kl. 13 til 16 slår Utzon Café & Restaurant i samarbejde med Dolce Vita dørene op til en sanselig dag med italiensk mad og vin. Der vil være en indbydende italiensk inspireret buffet med lækre specialiteter samt mulighed for at smage mindst 50 forskellige og spændende italienske kvalitetsvine. Billetter kan købes i Utzon Café & Restaurant samt i Dolce Vita, Reberbansgade 1, og Dolce Vita på Hasserisvej 97 til 275 kr.

SMUK SEIKO Seiko Ananta er en yderst eksklusiv kollektion, der omfatter det ypperste urmageri fra Seiko. Ananta henvender sig til feinschmeckere, der forstår at værdsætte værdien af finere mekaniske ure. Urene i kollektionen er designet til at levere livslang nydelse i kraft af sin behagelige pasform og ikke mindst sin uforlignelige kvalitet. Forhandles hos Henrik Ørsnes Ure Guld Sølv på Boulevarden 6 og i Storcentret.

NY FASHION PORTAL

LÆKRE LUNE SWEATS

Byflou.com er den danske modeverdens nye fashion-portal. Med et eksklusivt visuelt udtryk, brug af modeller samt et målrettet fokus på en unik købeoplevelse vil byflou.com gøre shopping på nettet til en ny oplevelse. Det skal blandt andet lykkes gennem et dynamisk koncept, hvor nds. de besøgende konstant inspireres af de sidste nye designs og brands. Sitet forhandler en række unikke brands og designs og har fokus på de mt rigtige varer, et lækkert design, en høj grad af brugervenlighed samt oir, god kundeservice. Byflou.com forhandler mærker som Best Behavoir, Day Birger et Mikkelsen, Designers Remix Collection og mange flere.

Efteråret og vinteren er over os, og det er tid til at gennemgå vintergarderoben for at se, om den skal suppleres op med nye gevandter. Huset Pico står klar med helt nye varer fra det internationale mærke Napapijri. Napapijri er kendt for at producere tøj af høj kvalitet til både mænd og kvinder, der gerne vil kunne bevæge sig og se moderigtige ud samtidig. Blandt andet finder du lige nu denne varme og flotte sweat i lyse farver til 1399 kr. Så kig forbi Huset Pico og lad dig friste af butikkens store udvalg i sæsonens nyeste trends. Huset Pico, Slotsgade 2, 9000 Aalborg.

MASSER AF MAXCARE Trænger din krop til et gennemsyn, eller har du bbrug for massage til at få kroppen løst op, så skulle du måske kigge forbi forb Maxcare i Hasseris, der tilbyder en bred vifte af sundhedsydelser, som kan sættes sammen indi efter dine behov og ønsker. Blandt andet individuelle sundhedstjek, koles som omfatter måling af blodtryk og puls, kolesterol, blodsukker, BMI arbejd og konditest. Eller prøv behandling af arbejdsrelaterede lidelser ved brug af massage, akupunktur, zoneterapi oog fysioterapi. Maxcare Aalb ApS, Strøybergsvej 90, 9000 Aalborg eller se mere på ww www.max-care.dk.

COOK CATERING Det er ifølge kalenderen stadig efterår, men snart følger vinteren og dermed julen, hvor vi for alvor skal til at samles med familie, venner og bekendte. Christian Cook Catering leverer vellavet og lækker mad til private, firmaer og institutioner. Køkkenet spænder vidt fra buffet’er, smørrebrød, selskabsmenuer til natmad. Du får friske råvarer og hjemmelavet kvalitet at efter de i enkle menuer, der er sammensat al bedste principper for mad. Så skal du holde fest, og sætter du pris på friske råvarer og vellavet mad, så kontakt Christian Cook Catering, Søndermarken 20 i Vadum på tlf. 20 12 33 80 eller se mere på www. christiancook.dk.


VALG 2009

11

VALG 2009

DIN MULIGHED FOR AT FÅ

INDFLYDELSE

Kommunalvalg og regionsrådsvalg kan for de fleste af os virke både komplekst og uigennemsigtigt. For hvad er det nu lige, de der valg rent faktisk går ud på, og hvilken betydning har det for os borgere? PRESTIZE har sat sig for at få styr på fakta og give dig en kort introduktion til de to valg, der finder sted den 17. november. TEKST OG FOTO SIRI RENÉE

» VIND PRÆMIER

FOR MERE END

500.000 KR. DELTAG PÅ MINBYAALBORG.DK

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


12

VALG 2009

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at Danmark i 2007 gennemgik en større kommunalreform. Reformen reducerede antallet af kommuner til en tredjedel, og samtidig blev de femten amter nedlagt og erstattet af fem regioner. Kommunalreformen har betydet, at kommunerne har fået flere opgaver fra amterne og staten. Derfor er din stemme til dette kommunal- og regionsrådsvalg vigtig for dit område.

HVEM, HVAD, HVOR? Hvem er det så lige, man vælger – og til hvad? Den 17. november skal vi vælge de politikere, der skal sidde i henholdsvis regionsrådet og kommunalbestyrelsen, som også kaldes byrådet. Byrådet består af 31 folkevalgte politikere og har det overordnede ansvar for kommunens virksomhed. Det betyder, at de blandt andet har ansvar for daginstitutioner, skoler, kulturliv, biblioteker og plejehjem. Byrådet har også ansvar for erhvervsudvikling, snerydning samt vedligeholdelse af parker, veje og kloakker. Regionen består af 41 folkevalgte politikere, og regionens hovedopgave er sundhedsvæsnet. Regionen har også ansvar for koordinering omkring uddannelse, kollektiv trafik samt udviklingsplaner for regionen inden for natur, miljø, erhverv, turisme og meget mere. Hvornår? Der afholdes kommunalvalg og regionsrådsvalg hvert fjerde år på den tredje tirsdag i november. I år bliver dette tirsdag den 17. november. Det er ikke muligt at udskrive kommunalvalg i utide – i modsætning til folketingsvalg. En valgperiode begynder den kommende 1. januar efter et kommunalvalg. Det betyder, at den afgående kommunalbestyrelse og regionsrådet fortsætter til den 31. december samme år, som valget afholdes. Det er vigtigt at tage stilling til, hvem der skal styre vores region og vores kommune de næste fire år. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke politikere der har hvilke mærkesager. For at give dig et overblik har PRESTIZE derfor på de følgende sider listet partiernes spidskandidater til de to valg.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

HØJ STEMMEPROCENT Valgdeltagelsen ved danske kommunalvalg er typisk højere end ved kommunalvalg i de fleste andre europæiske lande – valgdeltagelse ligger stabilt omkring imponerende 70 %. Året med den højeste stemmeprocent var 2001, hvor hele 85 % mødte op ved stemmeurnerne. Den høje stemmeprocent hang givetvis sammen med, at kommunalvalget faldt oveni folketingsvalget.

REGION NORDJYLLAND Indbyggerantal: 580.000. Det svarer til 11 % af landets befolkning, og dermed er Region Nordjylland den mindste region i landet, i forhold til antal af indbyggere. Areal: 7.933 km2 Budget 2009: 11,25 mia. kroner.

AALBORG KOMMUNE Indbyggerantal: 196.000 Areal: 1.144 km2 Boligforhold: I Aalborg Kommune bor hele 46 % af indbyggerne i etagebyggeri. Derudover bor 34 % i parcelhuse, 14 % i rækkehuse, 3 % i stuehuse og 3 % i kollegier og andre boliger.


HEN

N

ING Soc G. J Fak ialdem t ENS a Mæ : 59 okrate EN via rkesa år, nuv rne inve g: D ær ster er s ende ing er, okal fort borgm g d sat v est e er s kal ære ga r flere ng i arb i Aal ejd borg e

S P I D S K A N D I D AT E R 2 0 0 9

15

EN POLITISK HORS D’OEUVRE:

SPOT

PÅ SPIDSKANDIDATERNE TIL KOMMUNAL- OG REGIONSRÅDSVALGET Tirsdag den 17. november er der valg. Den dag går vi alle til stemmeurnerne for at afgøre, hvem der de næste fire år skal varetage vores lokale og regionale interesser. Eller… Vi burde i hvert fald alle gå til stemmeurnerne. Hvis din undskyldning for at blive hjemme som enhver anden doven sofavælger er, at du ikke kender politikerne, så fejer PRESTIZE den hermed af vejen. Her kommer en oversigt over de største partiers spidskandidater og deres mærkesager.

TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO PER TOFTAGER, CALLE ANDERSEN, OLAV VIBILD, ANDERS HEDEGAARD, OLE WOLF, HANS NIELSEN, JIMMY LIND, BIRGER STORM, NIELS KROGH, MOGENS KRUSE, SØREN HOMANN, IRENE CHRISTENSEN, FOTOGRAFERNE VESTERBRO, ADVICE IMAGE

VIBEKE GAMST Det Konservative Folkeparti dlem Fakta: 62 år, nuværende byrådsme – også med Mærkesag: Forbind nord og syd le jernbaneen cykel- og gangsti på den gam bro

ULLA NØRHOLT Liberal Alliance Fakta: 66 år Mærkesag: Reform og nytænkning i det sociale system – „plejer“ er død

DANIEL NYBOE ANDERSEN

A A L BO R GS

SPIDSKANDIDATER

KOMMUNALVALG

Radikale Venstre Fakta: 32 år, nuværende byrådsmedlem Mærkesag: En psykiatribus til at besøge kommunens uddannelsessteder for at undervise og bryde tabuer

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


16

LSEN

.O E P. N LASS en

t

ansiere slist attefin k Enhed 28 år s k is ar te : Fakta esag: Solid i skal erstat ger Mærk til alle – v d investerin rd velfæ æringer me nedsk

RD

TOM

MY Dan Fak sk Folke EGGE ta: 6 RS Mæ 2 å parti – ikk rkesag: r, nuvær men e kun m Bevari ende b ng yr e ogs å m d resta af Tivo ådsme ed f d orsk uranter li Karol lem i ellig , mu sik o nelund e fo rlyst g else gøgl, r

A GA R Ø

lem ed sm vig d e rå by re i ne es NN de l væ oder r triv N n e e a r sk n m esk væ RIA nu lborg re e enn A , r M stre 7 å Aa l væ or m 4 a n : Ve kta: sag vi sk y, hv Fa ærke ng – storb M vikli isk ud ropæ eu

ANNE-DORTE KROG Socialistisk Folkeparti Fakta: 41 år, nuværende byrådsmedlem Mærkesag: Alle børn i Aalborg skal have et godt børneliv, hvilket betyder fokus på forebyggelse, støtte og ressourcer

GS A A L BO RDA TER

SPIDSKANDI

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

KOMMUNALVALG


18

S P I D S K A N D I D AT E R 2 0 0 9

PE

N

SE

D RI

-

ds

srå

n gio

R D Fa et K LA reg kta ons RS E M io : 44 erv su ærk nsrå år, ativ N be ndh esa dsm nuv e Fo ha ed g: ed æ lk nd sv Et le ren ep lin æs m m de art i gs en od ga i er ran No ne r ti dj og yll v an elf d m un ed gere n

ed dh e un cinsk s l ti di o æ NT tisk Fr, nuv dgangfor mede E s å i B ial 59 a ld en c ge o lid So kta: m g: Li forh inds a e e l F ed esa dr or s m ærk e, be og f M r all ter fo tien pa e AU parti de r E L lke ren

de

TE GIT SEN R I F B SE JO re år,

st 8 Venkta: 5 de dlem a F væren sme nu keting ag: fol rkes Nord ientMægion r pat vor Re and e on, h sikres jyll s regi skal ghed en r altid og try de litet alt kva m for fre

ULLA ASTMAN

Socialdemokraterne Fakta: 39 år, nuværende regionsrådsformand tlige Mærkesag: Styrkelse af det offen sundhedsvæsen og sikring af et godt frem nordjysk sygehusvæsen mange år

JENS OTTO MADSEN Enhedslisten Fakta: 59 år Mærkesag: Lige ret for alle til at modtage sundhedsydelser – og lige hurtigt

ST VI re K st N

A N DS N O R D JY L LDA TER SPIDSKANDI

de ren sæ n v e G u tet m VA ikale V6 år, nmedleniversei n 6 d Ra kta: sråds : Et u tgård Fa ion sag Pos g re ærke l på M spita ho

M JØ ORT D RG EN Fa ansk E MA M kta Fo NS ko ærk : 32 lkep EN RIN e rte es å a U

rti a r r S ru e ve g: E dd nt t an eli be ne ste dre lse r, s af flere yge pe s hu rso en svæ na gep se let la n ds me er d og

fte

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

REGIONSR Å DS VALG


20

KRÆFTENS BEKÆMPELSE

Aalborg støtter

BRYSTERNE Oktober er Støt Brysterne måned. I hele oktober samler Kræftens Bekæmpelse penge ind til kampen mod brystkræft overalt i Danmark. I Aalborg afholdt Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling onsdag den 7. oktober modeshow i Utzon Center. Her viste en række kendte og mindre kendte aalborgensere deres støtte til brysterne iklædt tøj fra genbrugsbutikken IGEN. TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO BENNY RYTTER OG KIRSTEN SVENDSEN EEK

Det vrimlede med projektørlys og spændte ansigter, da aftenens gæster trådte opad den røde løber og ind i Utzon Center. Rigtig mange tilskuere havde taget plads, da Kræftens Bekæmpelses modeshow blev skudt i gang, og modellerne promenerede nedad catwalken iført spændende kreationer fra Kræftens Bekæmpelses eksklusive genbrugsbutik IGEN. 16 modige amatørmodeller fremviste de flotte genbrugskreationer fra IGEN, og der var både kendte og mindre kendte aalborgensere på podiet. AaB-målmand Karim Zaza og AaB’s tidligere assistenttræner Allan Kuhn valsede scenevant nedad catwalken – skarpt for-

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

fulgt af Else Trillingsgaard og direktør for Utzon Center Anni Glerup Walther. Derudover var flere andre aalborgensere trådt op på podiet for at støtte det gode formål – både unge og ældre, raske såvel som kræftramte. IGEN-kreationerne var udvalgt af dygtige stylister, og modellernes prangende frisurer var skabt af frisørerne fra Éclore.

ET UTAL AF HJÆLPENDE HÆNDER TV-2 sportens kønne ansigt, aalborgensiske Ulla Essendrop Støvring, var konferencier og sørgede for at guide publikum igennem en stor aften fyldt med indtryk. I modeshowets pauser sørger dan-


21

OM STØT BRYSTERNE 1 ud af 9 danske kvinder rammes af brystkræft. Hvert år får 4.000 kvinder stillet den skræmmende diagnose, som dermed er den oftest forekommende kræftsygdom blandt kvinder. Støt Brysterne er Kræftens Bekæmpelses kampagne til fordel for kampen imod brystkræft, og kampagnen løber af stablen hvert år i oktober. Det primære formål med kampagnen er at indsamle penge til arbejdet med brystkræft. Men derudover er hensigten også at sætte fokus på en sygdom, som hver dag rammer 11 danske kvinder. Læs mere om kampagnen på www.stoetbrysterne.dk.

sere fra House of Dance og elever fra Nordjyllands Musikkonservatorium for god underholdning. Efter modeshowet stimlede de fremmødte sammen om standene fra IGEN-butikken, Kræftens Bekæmpelse Aalborg lokalforening, Beauté Pacifique, Sahva Care og Toftild Alternativt Hår. Hele arrangementet var baseret på frivillige hjælpere, deltagere og bidragydere. Derudover var aftenen støttet af Utzon Center, Aalborg Kongres & Kultur Center, Beauté Pacifique, Sigurd Müllers Vinhandel med flere. Aftenens overskud gik ubeskåret til Støt Brysterne kampagnens kamp imod brystkræft.

BESØG GENBRUGSBUTIKKEN IGEN PÅ VESTERBRO 35 Gør et fund i det spændende udvalg af tøj, møbler og isenkram – og støt samtidig kampen imod kræft.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


22

EN

STEEN ROYBERG

AALBORG DRENG

I BYRÅDET

Han er medejer af Nybolig Erhverv, og når vi alle i november skal til de kommunale stemmeurner, er han også på Venstre´s Byrådsliste. Navnet er Steen Royberg. Han er indfødt Aalborg-dreng og er af sine nærmeste altid blevet kaldt et uforbederligt dampbarn. PRESTIZE har mødt den kommunale kandidat til en snak om energi, engagement og livsglæde. TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO KEVIN PEDERSEN

I 80’erne var han Danmarks yngste restauratør. Det første år var han ikke engang gammel nok til at få sin egen spiritusbevilling – det måtte hans partners far lægge navn til. Efter en årrække i restaurationsbranchen, hvor han nåede at være medejer af Gaslight, Tordenskjold, Fru Jensen, Sunrise og Hereford Beefstouw bestemte han sig for, at han ville være ejendomsmægler. Efter at have læst økonomi på AAU startede han i mæglerbranchen i 1987, og siden 1994 har han været medejer af Danmarks tredjestørste Nybolig Erhverv beliggende i Aalborg.

NDT O M RU

Steen Royberg har aldrig været bange for at tage et initiativ og kaste sig ud i noget. Han gør altid alt helhjertet. Og nu har hans drive bragt ham ind i det politiske system. I november stiller han op til kommunalvalget for Venstre.

FORREST I ENERGIKØEN Steen Royberg stod ikke bagerst i køen, da der blev uddelt energi. Af familie og venner bliver han da også kaldt „et dampbarn“ – selvfølgelig ment på den allerkærligste måde.

STEEN ROYBERG

STEEN ROYBERG er 51 år. Han bor i Hasseris med sin hustru, Karin, som han har været gift med igennem snart 20 år. Sammen har de børnene Nicklas på 21 og Christian på 14. Endvidere har Steen sønnen Kasper på 26 år.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


STEEN ROYBERG

DEN MÆGLENDE POLITIKER Til trods for adskillige grå stænk i hårpragten har nordjyden ikke tænkt sig at geare ned. Steen Royberg er tidligere blevet opfordret til at stille op til kommunalvalget, men dengang var tiden ikke rigtig for ham. Det er den imidlertid nu. - Et byråd skal afspejle befolkningen med alder, erhverv, politisk standpunkt og så videre. I Aalborg synes jeg, at der mangler én fra midtbyen – én fra erhvervslivet. Jeg stiller op for midtbyen og vil samtidig være erhvervslivets repræsentant, forklarer Steen Royberg. Og nordjyden har sin egen opskrift på at blive valgt: - Første gang man stiller op, er den sværeste. Det er vigtigt, jeg får så mange personlige stemmer som muligt for at blive valgt ind. Jeg tror ikke på at flytte stemmer ved at stå udenfor Salling i Algade med bolsjer og balloner. Til gengæld tror jeg på personlige stemmer, fordi jeg er en fornyelse i det politiske billede, og fordi jeg har en anden indgangsvinkel til det politiske system, siger Steen Royberg. Selvom han er novice i det politiske liv, mener han, at han kan berige Aalborgs byråd. - Jeg er jo erhvervsejendomsmægler, og det handler i bund og grund om at gøre både køber og sælger tilfredse. Så jeg er god til at mægle og indgå løsninger og kompromiser. Og så kommer jeg med nogle nye briller i kraft af min erfaring som erhvervs- og forretningsmand, forklarer han. Steen Roybergs kærlighed til Aalborg er også en af grundene til, at han gerne vil gøre noget for byen. - Jeg ville egentlig gerne være læge op igennem gymnasietiden, men så skulle jeg til Århus og læse. Og det ville jeg simpelthen ikke. Jeg er en ægte Aalborg-dreng, der aldrig har kunnet forlade byen, og nu kommer jeg sgu aldrig herfra, griner han.

UKUELIG OPTIMIST Opskriften på et liv fyldt med lyst og mod til at tage imod nye udfordringer er for Steen Royberg en ukuelig optimisme. I 1986 mistede han sin bedste ven i et trafikuheld. Og det satte sit tydelige præg på hans liv. - Min ven levede efter, at man skal være glad og have noget ud af hver eneste dag. Jeg er selv altid glad og positiv og ser det bedste i folk – og der skal rigtig meget til at pisse mig af. Det har jeg lært af min ven. Det er min livsholdning, og den er blevet mere udpræget med årene, afslutter han. Der bliver nok at se til for Steen Royberg, hvis han i fremtiden skal jonglere både en byrådsplads og partnerskabet i Nybolig Erhverv. Men heldigvis har Steen Royberg først planer om at sætte sig ned i sin lænestol, når han ikke kan holde til at stå op længere.

HVIS JEG VAR BORGMESTER FOR EN DAG, VILLE JEG … starte med at brande byen og tiltrække turister. Så ville jeg sikre mig, at erhvervslivet fungerer. Til slut ville jeg sikre mig, at skolerne har ordentlige faciliteter. Børnene er jo vores fremtid. Mon ikke dagen så også er ved at være gået?

STEENMÆRKESAGER ROYBERGS

- Jeg er og har altid været et dampbarn. Både privat og erhvervsmæssigt. Fra jeg slår øjnene op, og indtil jeg går i seng, vil jeg have noget ud af dagen. Nogle gange er jeg ved at slide min familie op. Min kone siger „Du sover ikke, du besvimer bare en gang i mellem“. Og det har hun nok ret i. Jeg har ikke behov for så meget søvn, fortæller Steen Royberg grinende. Hans fritid bliver ofte brugt på en racercykel eller en mountainbike, men der bliver også tid til yoga, dans og lidt italiensk for begyndere.

1. En levende midtby og en velfungerende infrastruktur 2. Et ansvarligt kommunalt budget 3. Et velfungerende skolesystem og et godt idrætsliv 4. Et velfungerende Aalborg Øst 5. Et velfungerende erhvervsliv Læs mere om Steen Royberg på www.steenroyberg.dk

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

23


24

BRUG DIN BY

PRESTIZE lancerer en ny artikelserie, som du kan følge med i fra nummer til nummer. Temaet er Brug Din By, og vi vil hver gang give dig en oplevelsesguide til, hvad du kan bruge Aalborg til. Vi bevæger os ud i mange forskellige temaer lige fra de bedste hundeluftningssteder over de sjoveste paraplyforhandlere til de skøreste kulturindslag. Vi giver os i kast med alt mellem himmel og jord, så skriv endelig til os på red@advice.dk, hvis du har forslag til en guide, som du gerne vil læse om i PRESTIZE.

TAG HUNDEN MED I BYEN Hunden er som bekendt menneskets bedste ven, og den dårlige samvittighed kan n til tider er nage, når familien tager alene ud på sjove aktiviteter. Derfor giver PRESTIZE dig her n af en række forslag til ting, du kan lave sammen med din hund. Aalborg er nemlig en Danmarks mest hundevenlige byer. TEKST SIRI RENÉE · FOTO SIRI RENÉE OG LONNY SCHACK

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


26

BRUG DIN BY

EN JUNGLE AF OPLEVELSER Aalborg Zoo er en af de eneste zoologiske haver i Danmark, hvor hunde er velkomne. Tag hunden og familien med på en oplevelsesrig dag, hvor du kan se 140 forskellige dyrearter, og der er naturligvis vandposter rundt omkring i Zoo, hvor hundene kan få slukket deres tørst. Nogle hunde studser lidt over de store rovdyr som bjørnene og tigrene. Hunde kan ikke forstå, hvilken funktion et hegn har, så for dem er rovdyret bare meget tæt på! Giv endelig din hund god tid til at vænne sig til de store dyr og de mange nye lugte. Husk altid at have hunden i snor. Langt de fleste hunde vil nyde en dag med nye oplevelser, og I har med garanti en træt hund med hjem.

HELT UDE I SKOVEN Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det, men rent faktisk har Aalborg et utal af hundeskove. Hundeskovene er indhegnede områder, hvor du kan slippe din hund løs, så den kan fræse frit rundt og lege med andre artsfæller. Din hund skal naturligvis være omgængelig og glad for andre hunde, hvis du bruger en hundeskov, og så skal du kunne kalde din hund til dig. PRESTIZE anbefaler varmt Strandparken hundeskov, der ligger i Aalborg Vestby mellem friluftsbadet og Vestre Fjordvej. Det er ikke byens største hundeskov, men den er til gengæld både hyggelig og let at overskue for hund og ejer. Og skulle hunden få lyst til en frisk dukkert, er fjorden blot et stenkast væk.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


BRUG DIN BY

LEG I LUNDBY KRAT Skal både hund og ejer motioneres i varieret terræn, så er Lundby Krat stedet. Her er der bakker nok til at trætte selv den mest energiske to- eller firebenede motionist. Det 134 hektar store område står som urørt skov, og det betyder, at træer får lov til at henfalde og blive liggende. Derfor er der rig mulighed for at lave sjove og anderledes aktiviteter med din hund. Hunden kan eksempelvis balancere på træstammer, springe over grene eller søge efter godbidder i skovbunden. Der findes også tre afmærkede vandreruter på 2, 4 og 6 km, som du kan følge rundt i området. Området har også en stor hundeskov, hvor velopdragne hunde kan boltre sig uden snor. Der er vandposter ved parkeringspladsen og i hundeskoven, hvor hund såvel som ejer kan få slukket tørsten. Lundby Krat ligger ved Hadsund Landvej, 10 km sydøst for Aalborg.

FÅ VARMEN MED HUNDEN Efter en god gåtur i efterårsblæsten kan både hund og ejer have bruge for at få varmen igen. På Café Ib René Cairo kan man nyde en kop varm kaffe eller kakao sammen med hunden. Her er hunde velkomne sammen med deres ejere, og spørger du pænt, kan din hund helt sikkert få serveret en skål vand. Hundekiksene skal du dog selv medbringe.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

27


KVINDEMESSE 2009

Messen bliver afholdt for første gang – og den er kun for kvinder. Ingen brovtende mænd, ingen skrigende børn. Kun ligesindede kvinder. Lyder det ikke som en lille bid af himlen? Tag din veninde i hånden og besøg Kvindemesse 2009 i Vester Hassing Hallen den 1. november kl. 10-16. TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO ADVICE IMAGE

29


30

KVINDEMESSE 2009

KVINDE, KRÆS FOR DIG SELV Messen er kun for kvinder, og derfor kan du finde alskens kvindeting på messens mange spændende stande. Der er smykker, tøj, sko, alt indenfor produkter til kropspleje, en masse nyttige og alternative måder at pleje sit sind, metoder til selvforkælelse, helbredsfremmende teknikker og så videre. Udover en masse spændende stande vil der også være lækkerier til ganen, når Sohngårdsholm Slot står for serveringen. Og de har lovet, at det bliver „rigtig kvindelækker mad“. Kvindemesse 2009 har kort sagt alt, hvad et bankende kvindehjerte kan begære. Bagkvinderne Mette Bang og Gitte Johansen har en ganske simpel grund til at kaste al deres energi på den nye kvindemesse: - Der er for få messer om efteråret, og der er mangel på messer med alle de lækre ting til kvinder. Der vil være en masse arbejdende stande på kvindemessen, hvor kvinder kan forkæle sig selv og prøve lækkerier og luksus i lange baner for en dag, siger Gitte Johansen. - Vi gør det her for, at kvinder skal komme til kvindemessen og få et energitilskud i det kolde, mørke efterår, forklarer Mette Bang.

BAGKVINDERNE Kvindekonceptet og trangen til at gøre noget for kvinder er ikke kun en hobby. Hovedkvinderne bag Kvindemesse 2009, Mette Bang og Gitte Johansen, er vant til arbejdet med kvinder i hverdagen, når de driver hver sin Bailine-klinik i henholdsvis Aalborg og Nørresundby. Bailine-klinikkerne er nemlig erklærede mandefri zoner – kun for kvinder. Her går arbejdet ud på, at kvinder skal have det godt i både krop og sjæl. Og dette kvindekoncept viderefører Mette Bang og Gitte Johansen nu på den første kvindemesse, som de håber, bliver startskuddet til mange flere kvindemesser i årene fremover.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

HVIS DU VIL VIDE MERE OM KVINDEMESSE 2009, KAN DU KONTAKTE ARRANGØRERNE: Mette Bang på tlf. 25 61 12 91 eller mette_bang@mail.dk Gitte Johansen på tlf. 40 30 34 15 eller gj@bailine.dk


32

KONKURRENCE

KONKURRENCE

FORTÆL PRESTIZE,

HVAD DU VIL HA’!

OG VIND EN HYRDETIME MED JOAN ØRTING

Hvad er romantik for dig? Tag et billede, lav en tegning, fortæl en historie, skriv en sang eller bland det hele sammen – kun din fantasi sætter grænser. Du skal bare på din egen måde fortælle os, hvad romantik er for dig og hvorfor.

Send dit bidrag på mail til red@advice.dk eller med brevdue til: Mediehuset Advice Kong Hans Gade 17 9000 Aalborg Att: Redaktionen De ti bedste bidrag vinder hver et eksemplar af Joan Ørtings nye bog Hvad vil du ha’? til en værdi af 250 kroner. I de tre kommende udgaver af PRESTIZE vil vi desuden bringe de tre bedste bidrag (det er tilladt at være anonym). NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

WEB-TV

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK


33

JOAN ØRTINGS HVAD VIL DU HA’? LYST, LYKKE OG LIDERLIGHED

Sex- og samlivseksperten Joan Ørting er netop udkommet med sin nye bog, Hvad vil du ha’?, der handler om at bide livet hårdt i låret og gribe styrepinden på sin egen kærlighedsskude. Hvad vil du ha’? giver gode råd til, hvordan man får noget dejligt ud af livet sammen med den eneste ene eller som single. Men bogen handler også om at kæmpe for alt, hvad man har kært – lige fra kæresten over seksualiteten og lykken til drømmene. Joan Ørting giver i bogen sine egne skæve vinkler på livets udfordringer i familien, på arbejdet og i hverdagen generelt. Hun kommer med en masse idéer til, hvordan og hvad man kan gøre for at få sit liv til at blomstre. Og hun deler i bogen gerne ud af sine egne erfaringer for at tydeliggøre sine pointer. Hvad vil du ha’? er et festfyrværkeri af sexede, velskrevne, humoristiske og dynamiske kapitler, der sætter kulør på dit sexliv og fyrer op under din livsglæde.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


36

CIRQUE DU SOLEIL

CIRKUS I BYEN TEKST OG FOTO SIRI RENÉE

Åndeløs akrobatik, spektakulære kostumer, fantastisk lysshow samt musik, humor og magi. Cirque du Soleil indtog i sidste uge Gigantium i Aalborg med deres spektakulære opsætning Saltimbanco. PRESTIZE var med til prøverne og fik lov til at opleve de disciplinerede artister og det enorme arbejde, der ligger bag showet.

NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

WEB-TV

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK


CIRQUE DU SOLEIL

Siden Cirque du Soleil startede i 1984, har de besøgt mere end 200 byer over hele verden. I Sidste uge nåede forestillingen Saltimbanco til Aalborg, og det mere end 100 mand store ensemble foldede sig ud i fuldt flor. Art Director Adam Miller har siden 2008 været ansvarlig for den overordnede kvalitet og integritet i showet, og for ham er Saltimbanco en helt unik sammenblanding af musik, dans, komedie og højtflyvende optrædener. - Det har simpelthen alt. Det er et sammenhængende dramatisk skue, der giver dig mulighed for at se alt, hvad du kan ønske dig. Selvom det ser meget indstuderet ud, er der faktisk rum til mange improvisationer. Artisterne har frihed nok til at lave små improvisationer, og det giver Saltimbanco en levende „feel“. Det er nok derfor, at showet stadig er så populært efter 18 år, forklarer Adam Miller.

DISCIPLIN OG HÅRDT ARBEJDE De 50 artister, der medvirker i Saltimbanco, kommer fra alle verdenshjørner. Over 20 forskellige nationaliteter er repræsenteret, og også alderen på artisterne varierer meget. Saltimbancos ældste

artist er en garvet polak, der går under navnet Zibi. Zibi har dyrket gymnastik og akrobatik, siden han kunne gå. Nu har han været en del af Saltimbanco-opsætningen i over 12 år og deler gladelig ud af sine erfaringer til de yngre artister. Akrobatik på så højt niveau som Cirque du Soleil kræver meget af artisterne. Det kræver grundig opvarmning, uendelige mængder træningstimer og frem for alt benhård disciplin. De enkelte øvelser gentages til hudløshed, og som tilskuer til den hårde træning kan man ikke blive andet end voldsomt imponeret.

MERE END MUSKLER Der kræves uden tvivl en enorm råstyrke for at udføre mange af øvelserne, men også smidighed, kontrol og mod er vigtigt. Når en lille kvinde kaster sig ud fra en trapez i 15 meters højde for derefter at snurre rundt i vilde koldbøtter for enden af en elastiksnor, kan man som tilskuer mærke kvalmen komme snigende. Glad og fro griner den kvindelige artist for derefter at hive sig op på trapez’en » igen og gentage sit vilde spring.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

37


38

CIRQUE DU SOLEIL

Artisterne er på farten i ti uger ad gangen efterfulgt af to ugers ferie. Hver dag går med intensiv træning på scenen, intensiv træning bag scenen og så tilpasning af kostumer. Det er et specielt og meget hårdt liv, men de dedikerede artister nyder deres unikke arbejde til fulde.

FRA AKROBATIK TIL VASKETØJ Udover de 50 artister er der yderligere 50 medarbejdere i Saltimbanco-teamet. Der skal både sættes scene op, sørges for solid føde til de medvirkende, repareres kostumer og meget mere. Showet medbringer selv alle sine folk – lige fra de cateringansvarlige til dem, der udelukkende står for vasketøjet. Showet er kendt for de smukke kostumer, men disse får ofte en hård medfart på scenen. Heldigvis står Victoria bag scenen. Hendes

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

opgave er blandt andet vedligeholdelse af sko og masker. Alle sko skal males, når forestillingen skal et nyt sted hen – håndmales vel at mærke. Når hun er igennem de mange par sko, skal der repareres masker – også i hånden. Hver eneste maske i showet er helt specielt fremstillet til artisten, og maskerne skal passes og plejes regelmæssigt. Både Victoria, Zibi og Adam er små brikker i det ensemble, der tilsammen udgør Cirque du Soleil Saltimbanco. Når alle enderne mødes, og showet går i luften, er der lagt op til en fantastisk oplevelse, hvor musik, kostumer og halsbrækkende øvelser går op i en højere enhed.


40

J A K O - B O L E T E AT R E T

FORDAMPET Fordampet energi forsvinder ikke bare – det går bare over i andre former. Sådan indledes beskrivelsen af det nye teaterstykke Fordampet, der har premiere på JakoBole Teatret den 21. november. Stykket sætter fokus på ADHD, der tidligere var kendt som DAMP, og går bagom opmærksomhedsforstyrrelsen og dens konsekvenser. TEKST SIRI RENÉE · FOTO MÅRTEN K. AXELSSON

Det var instruktør Leiv Arne Kjøllmoen, der fik idéen til det innovative teaterstykke. En idé, der udsprang af hans egne erfaringer med ADHD i familien. - Ideen var at lave et teaterstykke, hvor vi går ind i den unge med ADHD og prøver at se det fra den unges synspunkt. Vi udforsker, hvordan de har det indeni. Det er en ekspressiv, men poetisk forestilling om ADHD’erens indre liv, forklarer Leiv Arne Kjøllmoen.

FORSTÅELSE ER NØGLEN ADHD kan give problemer med at opfatte, fortolke, huske, planlægge og orientere sig. Det kan være svært at diagnosticere, og det kan samtidig være svært for omverdenen at forstå de problemer, der er forbundet med ADHD. Det er netop den forståelse, som Fordampet forsøger at skabe. - Jeg synes, det er et stort problem i skolen i dag, og jeg tror, at det skal løses i en tidlig alder. Vi skal prøve at sætte ADHD-børn i omstændigheder, der gør, at de bliver en ressource for samfundet og ikke havner udenfor, forklarer den engagerede instruktør. Ved at give et indblik fem unges liv med ADHD beskriver Fordampet de forskellige elementer i ADHD. ADHD kan nemlig have meget forskellige konsekvenser og påvirkninger på den enkeltes liv. Stykket henvender sig både til børn, unge og voksne, men det vil primært være skoleklasser, der får fornøjelsen af det lærerige teaterstykke. Ved at lade skoleklasser se stykket håber instruktør Leiv Arne Kjøllmoen at skabe en større forståelse for, hvad ADHD egentlig er.

NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

WEB-TV

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK


43

KVINDERNE ER PÅ VEJ IND PÅ ARBEJDSMARKEDET! OKAY, DET HAR DE NU VÆRET I MANGE ÅR, SÅ NOGET BANEBRYDENDE NYT ER DET FOR SÅ VIDT IKKE I DET. MEN MEGET HAR ÆNDRET SIG, SIDEN DE FØRSTE KVINDER TOG ARBEJDSHANDSKERNE PÅ. DENGANG BLEV DE GRINET AF OG VAR ALLERNEDERST I HIERARKIET. SÅDAN HÆNGER DET IKKE JUST SAMMEN LÆNGERE. FLERE OG FLERE LEDERPOSTER BLIVER NU BEKLÆDT AF KVINDER – OG TENDENSEN SYNES AT TAGE TIL. HVAD ER DET, NUTIDENS KVINDER KAN OG GØR? PRESTIZE HAR SAT SIG FOR AT FINDE UD AF DET. VI HAR MØDT TRE KVINDELIGE LEDERE I AALBORG – EN ITALIENSK KØBMAND, EN AUTODIDAKT SKOSÆLGER OG EN ÆRLIG OPTIKER. OG VI HAR FUNDET UD AF, AT DER ER TALE OM ÆGTE GIRLPOWER!

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


GIRLPOWER: KØBMANDEN

Drevet af den

Italienske drøm

Springet fra folkeskolelærer til selvstændig erhvervsdrivende synes stort. For Susanne Dige Kær var det imidlertid et naturligt skridt for at indfri sin livsdrøm. For 10 år siden blev hun nemlig bidt af landet med de pragtfulde vine og den vidunderlige madkultur. TEKST OG FOTO SIRI RENÉE

Duften af lækre oste og pølser byder velkommen, når man træder ind i butikken i Reberbansgade. Hylderne bugner af lækre italienske produkter, og der er vin for enhver smag. Når man træder ind i Dolce Vita, træder man ikke kun ind i en butik med udvalgte italienske varer – man træder ind i en livsdrøm. For som indehaver Susanne Kær udtrykker det, så gælder det om at udleve sine drømme. For man fortryder ikke det, man har prøvet – man fortryder kun det, man aldrig får prøvet.

ITALIENSK MENTALITET Det var en ferie til Italien, der var startskuddet til Susannes langvarige forelskelse i det støvleformede land. Det var ikke kun den

gode mad og vin, der fascinerede hende, men i ligeså høj grad den italienske mentalitet. - Jeg er vild med det, at maden er en del af socialt samvær. Man hygger sig, sætter sig ned og har god tid til måltidet. I Italien har vin og mad en central rolle for det sociale fællesskab. I modsætning til os danskere synes jeg, at italienerne er i stand til at leve i nuet og sætte pris på det sociale. Og så går italienere aldrig på kompromis med, hvad de spiser og drikker. De lugter til det hele og vælger det bedste af det bedste, forklarer Susanne engageret. Passionen for den italienske mentalitet har haft stor indflydelse på Susanne Kærs forretningsliv. Den omtanke om omhyggelighed, der ligger i udvælgelsen af produkterne, er både tidskrævende og »

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

45


46

omkostningsfuld. Men Susanne er ikke en kvinde, der går på kompromis.

ET SPØRGSMÅL OM KVALITET - Man betaler naturligvis lidt ekstra for god kvalitet, men jeg tror ganske enkelt ikke på, at man kan spise sig fattig i Danmark. I det lange løb tror jeg ikke, at det bliver så meget dyrere at være bevidst om hvad man spiser og drikker, forklarer Susanne Kær. Vi er et samfund af forbrugere, der er meget prisbevidste, men knap så kvalitetsbevidste, og vi vægter ofte kvantiteten frem for kvaliteten, hvilket på mange måder er uklogt på den lange bane. Med de udvalgte produkter Susanne har i sin butik, håber hun på at kunne give sit bidrag til, at vi bliver mere bevidste om, hvad vi spiser og drikker og samtidig formidle de mange gode sanseoplevelser, der ligger i gode produkter og god mad - Jeg har valgt at opretholde en vis standard og en høj kvalitet, uden at det nødvendigvis er meget dyrere end standardprodukter. Så selvom jeg da også har billige vine, så er de med garanti af god kvalitet. Og det er ikke bare flotte ord fra Susanne Kærs mund – hun har nemlig smagt på alt, hvad der findes i butikken og personligt godkendt det. Det indebærer naturligvis en del rejser til det smukke Italien, men denne del af jobbet klager Susanne Kær bestemt ikke over.

VINO FINO Susanne kærs italienske karriere startede med vinimport for 10 år siden, og hun leverer i dag vine til mange af Aalborgs prominente restauranter. På Hasserisvej har hun og hendes mand en butik med stort udvalg af lækre vine, og deres mangeårige erfaring har givet dem et solidt indblik i, hvilke vine der komplementerer maden. - I Italien drikker man den vin, der er fremstillet i lokalområdet, fordi den passer sammen med maden fra området. I modsætning til

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

i Danmark er den italienske mad regionsbestemt. På flade områder dyrkes der kvæg, i bjergene er der får, og ved kysterne er der fisk. Så vinen afhænger meget af regionen. Susanne Kær tager ofte til Italien på vinsmagningstur. Her får hun lov til at komme rundt til de forskellige producenter og prøvesmage alskens vine. Da Italien ikke ligefrem er kendt for deres fremragende engelskkundskaber, forudsætter den nære kontakt med producenterne, at Susanne kan kommunikere på italiensk. Så der bliver jævnligt terpet italienske gloser.

RIG PÅ OPLEVELSER Livet som selvstændig erhvervskvinde kan være barskt og opslidende, men Susanne Kær er en kvinde med ben i næsen. Selvom finanskrisen hænger over hovedet på Danmark, så går hun aldrig på kompromis med kvaliteten. - Jeg tror, vi får et fattigt liv, hvis vi ikke under os selv gode oplevelser. Vi har så travlt med at tjene penge, men måske skulle vi også tænke på at bruge dem på gode oplevelser. Jeg tror, man skal huske at unde sig selv noget godt indimellem. Man skal forkæle sig selv og være god ved andre. Så får man på alle måder en rigere tilværelse, smiler Susanne.


48

GIRLPOWER: SKOSÆLGEREN

EN SKOELSKERS

BEKENDELSER Hun er opvokset i Aalborg, borg, men har boet det meste af sit voksenliv i København. Her blev hun headhuntet n pludselig fra job til job, indtil hun nde tilbage bestemte sig for at vende e drømmen til Aalborg og realisere om en skobutik. I dag driver Anette Guiti skobutikken Guitii med mod, hjerte og stædighed. TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD FOTO SIRI RENÉE

Selv når der er lukket i Guiti, står der længselsfulde kvinder med næserne klistrede opad ruden for at se de mange lækre sko og accesories inde i butikken. Det må være de fleste kvinders hedeste fantasi at omgive sig med sko, tasker og smykker dagen lang. For Anette Guiti har fantasien været virkelighed, siden hun i 2001 tog springet fra et job som adm. direktør i København til selvstændig skosælger i Aalborg. Anette Guiti importerer håndfremstillede italienske, tyske og spanske sko, støvler og sandaler til kvinder – hun fylder kun noget på hylderne, som hun selv er vild med. Når tiden tillader det, designer hun også selv tasker, bælter, tørklæder, hatte og smykker. Måske er det netop Anettes personlige berøring med alt, der gør, at så mange kvinder trykker næserne flade mod Guitis ruder.

HEADHUNTET FRA JOB TIL JOB Anette Guiti har aldrig taget en uddannelse, men alligevel har hun aldrig været arbejdsløs. Hun startede som kopimaskinesælger i København, og det viste sig hurtigt, at hun havde talent. Derefter gik det slag i slag. Anette Guiti blev headhuntet fra den ene stilling til den anden hos store virksomheder som Minolta, Xerox og Ikon – hun bevægede sig fra sælger over salgschef, forhandlersalgschef, regionschef og salgsdirektør til adm. direktør.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

Efter en årrække i branchen bestemte Anette Guiti sig for at få fod under eget bord og startede derfor sin egen kopimaskinevirksomhed op. - Den fik hurtigt succes, og på et tidspunkt skulle jeg finde et lokale til en afdeling i Aalborg. Jeg fandt et fedt lille lokale nede i Rantzausgade, og de tilbød mig en lejlighed ved siden af. Men jeg skulle altså ikke flytte til Aalborg, siger Anette Guiti.

LÆNGSLEN EFTER AALBORG SLOG KØBENHAVN Men i den følgende weekend blev der ikke lukket et øje i Anette Guitis københavnerlejlighed. - Henover weekenden bestemte jeg mig for, at nu flytter jeg altså til Aalborg igen, og jeg flytter virksomheden med. Desværre fik jeg ikke lov at have min virksomhed i lokalet alligevel, fordi de gerne ville skabe et område med små detailbutikker. Hvad pokker skulle jeg så gøre, for nu havde jeg jo efter mange overvejelser bestemt mig for at flytte til Aalborg. Så tænkte jeg frem og tilbage og endte med: sko! Derfor blev det til, at jeg startede en skobutik. Midt i det hele og baseret på ren og skær mavefornemmelse. Men det var en drøm, der gik i opfyldelse, smiler Anette Guiti. Livet som selvstændig var dog ikke en guldgrube i starten. Derfor var Anette Guiti i de første fem år nødt til at servere morgenmad


49

på et hotel hver dag fra seks til ti, inden hun fortsatte arbejdsdagen ni ne skobutikken. Det hårde arbejde betalte sig, og for tre år siden kunne Anette Guiti hellige sig sin drøm hundrede procent.

MAN KAN, HVAD MAN VIL Årsagen til Anette Guitis succes skal utvivlsomt findes i hendes es dmod til at handle, hendes arbejdsomhed og hendes stædige vedholdenhed. ng, - Min hjerne går i ekstra høje svingninger for at finde en løsning, iti. når nogen siger, at noget ikke kan lade sig gøre, siger Anette Guiti. Og hun opfordrer da også til, at man ikke skal lade sig hæmme af, at man ikke lige har den rigtige uddannelse. - Jeg tror faktisk, at det har været til min fordel, at jeg ikke har di nogen teoretisk uddannelse. Jeg tror, at man kigger lidt bredere ud ed verden, når man ikke har den teoretiske baggrund. Man tænker med aket naivt sind og er ikke hæmmet af prædefinerede kasser. Jeg snakker ikke for, at man ikke skal tage en uddannelse. Jeg mener bare, at se. man kan en masse alligevel, selvom man ikke har en uddannelse. mOg man kan også noget andet, forklarer Anette Guiti, der i frempe tiden gerne vil ind i et iværksætternetværk, hvor hun kan hjælpe nye, håbefulde iværksættere med praktiske råd og vejledning, så de også kan føre deres drøm ud i livet.

SE ANETTE GUITIS SKØNNE SKO, TASKER, BÆLTER, TØRKLÆDER, HATTE OG SMYKKER HOS GUITI I VINGÅRDSGADE 4 ELLER PÅ WEBSHOPPEN WWW.GUITI.DK

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


50

GIRLPOWER: OPTIKEREN

I EN TEKST OG FOTO SIRI RENÉE

OPRIGTIG OPTIK

Janne Hjelm er en kvinde med mange jern i ilden. Hun jonglerer dagligt både mand, børn og en chefstilling i Profil Optik – og uden at tabe noget på gulvet. Med sit store drive og sin utrættelige energi er hun indbegrebet af en sej kvindelig leder. PRESTIZE har sat sig for at finde ud af, hvordan den gæve optiker får det hele til at gå op i en højere enhed.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

Man bliver budt velkommen af store smil hos Profil Optik i Bredegade. Janne Hjelm ligner, med sit mørke tøj og funklende guldbriller, ikke den typiske forestilling om en kvindelig leder. Her er ingen spadseredragter og lædermapper, men i stedet en åbenhjertig varme og et stort engagement. Efter endt optikeruddannelse blev Janne Hjelm ansat hos Louis Nielsen i Aalborg. Her blev hun kastet hovedkulds ud i opgaverne og gjorde sig hurtigt mange vigtige erfaringer. - Efter jeg havde været ved Louis Nielsen i kort tid, ringede de pludselig en dag og tilbød mig chefstillingen. Jeg var selvfølgelig glad, men også dybt rystet. Jeg var jo helt nyuddannet og nu skulle jeg pludselig stå i en chefstilling – det er altså et vildt spring, forklarer Janne Hjelm. Hun greb chancen og voksede med opgaven. I dag er hun mange års erfaringer rigere og har desuden flere lederkurser bag sig.

ANSVAR OG OMSORG Siden maj 2008 har Janne Hjelm siddet på chefposten hos Profil Optik i Bredegade. Her står hun for alt, der vedrører den daglige drift – lige fra økonomi over indkøb til personalepleje. Der er langt fra optikeruddannelsen og til chefposten, men Janne Hjelm tror på learning by doing. - Jeg er blevet kastet lidt ud i det, og der har også været nogle ting, der har været svære. Jeg tror på, at hvis jeg sørger for, at mine


GIRLPOWER: OPTIKEREN

medarbejdere har det så godt som muligt, så yder de mest muligt. Jeg sørger for at give dem masser af ansvar og lade dem vokse med opgaven. Janne Hjelm er fuldt ud bevidst om, at selvom hun sidder i chefstolen, så har hun ikke alle svarene. Derfor bruger hun medarbejdernes ressourcer bedst muligt. - Jeg tror på, at ti hoveder tænker bedre end ét. Alle folk har hver deres kompetencer, og det er min opgave at spotte dem og bruge dem bedst muligt.

FAGLIGHED FREM FOR ALT I en branche, hvor prisen på briller og kontaktlinser er i bund, og internettets muligheder er mange, har Janne Hjelm fundet netop de parametre, som Profil Optik skal satse på. Hun tror på, at faglig dygtighed og tid til kunderne er vejen frem. - Jeg har virkelig satset på vores faglighed og kompetencer. Og selvom vi har en meget stor butik, så bruger vi den udelukkende til optiske formål. Kunderne skal vide, at når de kommer herind, så er de i sikre hænder. Vi kender vores kunder og ønsker, at de skal være trygge ved at komme her. Det er så dejligt at kunne sige „Hej Henrik“, når en kunde kommer ind. Med faglighed følger der ifølge Janne Hjelm også ærlighed. Og det kan betyde, at hun nogle gange må sige nej til et salg, hvis hun ikke føler, at produktet passer til kunden.

- Jeg tror, at på den lange bane betaler ærlighed sig – også selvom det betyder, at vi nogle gange ikke får solgt et produkt. Vi vil ikke sælge bare for at sælge, men kun sælge til dem der har et reelt behov. Jeg tror, det skaber tillid imellem os og kunden.

ET SPØRGSMÅL OM PRIORITERING Som chef for en butik af Profil Optiks størrelse er det svært at holde arbejdsugen på de 37 timer. Det har Janne Hjelm måtte sande. Og da hendes mand også er selvstændig, kan tiden med deres to piger på 2 og 4 år være knap. - Min mand og jeg er rigtig gode til at arbejde sammen. Vi får det hele til at gå op i sidste ende. Men når vi så er hjemme efter en lang arbejdsdag – så er det kun børnene det drejer sig om. Vi har også indset, at vi simpelthen ikke kan nå alt her i livet og har derfor ansat rengøringshjælp og vinduespudser. Så når vi har fri, så bruger vi fritiden fuldt ud. Man skulle tro, at med så travl en hverdag så ville fritiden stå på ren afslapning. Men for Janne Hjelm er engagementet i arbejdet så stort, at hun altid har arbejdet i baghovedet. - Jeg er altid fuld af idéer og har faktisk altid min kalender på mig, så jeg kan skrive idéer ned. Ja, faktisk har jeg min kalender med i seng hver aften. Det er lige før jeg sover med den under hovedpuden, griner Janne Hjelm. Jeg har bare altid mange jern i ilden. Det er sådan, jeg trives bedst.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

51


52

OPSKRIFTEN

GK ASTRONOMIS

UNST

PÅ U T ZO N C E N T E R

TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO ERIK JENSEN

I maj 2008 åbnede det længe ventede Utzon Center i Aalborg, og samtidig slog Utzon Café & Restaurant dørene op. Restauranten i de smukke omgivelser er blevet meget populær og trækker mange andre gæster til end blot de besøgende på Utzon Center. Indehaverne af Utzon Café & Restaurant deler her opskriften på succes med PRESTIZE.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


OPSKRIFTEN

Indehaverne af Utzon Café & Restaurant, Erik og Susanne Jensen, er et erfarent makkerpar. Erik er udlært kok hos den legendariske Roy Hurtigkarl i København. Han har gennem tiden været kok på Fiskekælderen Den Gyldne Fortun i København og derudover køkkenchef på Skovridderkroen i Charlottenlund samt Stygge Krumpen og Hotel Hvide Hus i Aalborg. Susanne holder sig derimod ude af køkkenet. Hun er uddannet på kontor med en markedsføringsuddannelse bag sig, så hun står i stedet for kommunikation, økonomi og koordinering.

MIDT I ET ARKITEKTONISK MESTERVÆRK Restaurantens placering i så smukke omgivelser som Utzon Center stiller store krav. - Vi har forsøgt at lave en stilfuld restaurant, der passer til Utzon Centers flotte omgivelser. Vores lokaler er i sig selv meget flotte og med en fantastisk udsigt ud over Limfjorden. Vores lamper er

»

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

53


54

OPSKRIFTEN

selvfølgelig lavet af Jørn Utzon. Og så har vi nogle smukke møbler og rigtig flot interiør generelt. Det er godt nok ikke alt, der er Jørn Utzons design, men det hele passer til den smukke arkitektur, vi er omgivet af her i Utzon Center, siger Erik Jensen.

JULEMAD PÅ UTZONSK MANER Ligesom Jørn Utzons arbejde med arkitektur sætter Erik og Susanne også deres eget præg på alt, de skaber. Derfor finder man ikke traditionelle julemenuer hos Utzon Café & Restaurant – med mindre man beder om det. - Vi vil faktisk helst slippe for at lave gammeldags julemad. Vi har en julemenu om aftenen fra midt i november, men den bærer præg af, at vi gerne vil sætte vores eget fingeraftryk på maden. Vi bruger nemlig en masse juleingredienser som appelsiner, kanel, fennikel, tranebær, æbler, and og lignende. Vores mad skal ikke være for overjulet, men det skal i stedet have et lækkert strejf af jul, forklarer Erik Jensen.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

ÅBNINGSTIDER

Mandag: lukket Tirsdag-fredag: kl. 12-22 Lørdag: kl. 11-22 Søndag: kl. 11-17


56

OPSKRIFTEN

ER DU NYSGERRIG EFTER, HVORDAN ERIK JENSEN LAVER ANDERLEDES JULEMAD PÅ UTZON CAFÉ & RESTAURANT, SÅ ER DER ET PAR AF DE LÆKRE RETTER HER:

ANDESALAT Forskellige grønne salater skylles godt og vendes i lidt citronolie. Herpå kommes hakkede røgede mandler, tranebær, pinjekerner, agurkestrimler, blommetomater i både, lidt artiskok og rødløg samt røget andebryst i tynde skiver. Til sidst pyntes med streger af balsamico-glace.

SE MERE OM UTZON CAFÉ & RESTAURANT PÅ WWW.UTZONCAFEOGRESTAURANT.DK

HVID GLØGG 4 PERSONER 4 spsk. akaciehonning ¼ stang vanilie 1 citron ½ l. presset æblesaft ½ l. hvidvin 8 cl. Calvados 1 æble 50 gr. soltørrede tranebær Æblesaft, vaniljestang, honning, citronsaft samt hakket citronskal koges ca. 5 minutter. Sigtes og varmes op med hvidvinen. I fire glas kommes tranebær og små æbleterninger samt 2 cl. Calvados i hver. Heri hældes den varme gløgg. Og så er den drikkeklar.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

KRONDYRKRONE 4-6 PERSONER Dyrekronen afpareres, brunes og steges ca. 15 min. Små kartofler skrubbes rene og bages i ovnen med olie og frisk timian i 35-40 minutter. Champignon, marksvampe og kantareller svitses på en varm pande i olie og krydres med salt og peber. Derefter vendes 2 fed hakket hvidløg og lidt bredbladet persille uden stilk heri. Kumquats koges 2-3 minutter i varm akaciehonning (ca. 1 skefuld), og der vendes lidt soltørrede tranebær heri. Sauce: Friske svampe svitses i olie, tilsættes et glas cognac og fond af afkog fra dyrkronens sener. Koges ca. 10 minutter, hvorefter der tilsættes ¼ liter piskefløde, som koges ind. Smages til. Tørrede svampe kan også bruges. I så fald sættes de i blød i vand dagen før, og vandet koges med. Anretning: Svampesauteen lægges midt på tallerken, herpå krondyrkronen skåret ud med et ben på hver skive. Kartofler og kumquats med tranebær anrettes udenom og til sidst lidt sauce omkring.


GODSBANEOMRÅDET

FRA GODSBANE TIL GENIFABRIK Længe har et stort område i hjertet af Aalborg ligget øde hen. Kun veterantogets meget sjældne futten har af og til brudt stilheden. Men nu er de dage forbi. I de kommende år skal godsbaneområdet ved banegården undergå en forvandling. Fremtidsplanerne indebærer et kæmpe uddannelsescampus – en ny, grøn bydel midt i Aalborg med liv døgnet rundt. Hvem ved, måske bliver Aalborgs næste geni skabt her… TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO POLYFORM OG CENERGIA

VIND PRÆMIER

FOR MERE END

500.000 KR. DELTAG PÅ MINBYAALBORG.DK

59


60

GODSBANEOMRÅDET

LÆS MEGET MERE OM DEN SPÆNDENDE FORVANDLING AF DET GAMLE GODSBANEOMRÅDE PÅ WWW.AALBORGKOMMUNE.DK.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009


GODSBANEOMRÅDET

DSB ejer store dele af den gamle godsbane, og det er DSB Ejendomsudvikling A/S, der er hovedaktøren i omdannelsen af godsbaneområdet ved banegården. Der er tale om et afgrænset område, som strækker sig fra Jyllandsgade til Østre Allé. Udover DSB medvirker også Aalborg Kommune og Stigsborggruppen i planlægningen. Aktørernes hensigt har fra starten været at skabe noget særligt på det meget centrale område. Det har udmøntet sig i et kæmpe campus – et levende og nyskabende uddannelsesmiljø med liv døgnet rundt. Det bliver en helt ny „by i byen“, som ikke bare skal tiltrække studerende, men også resten af Aalborgs befolkning.

juni fire ekspertteams til at komme med deres bud i ord og billeder på det nye campusområde. Og de skulle alle præsentere deres forslag fredag den 18. september i Stykgodsterminalen på godsbaneområdet. Vinderen blev teamet Polyform og Cenergia. Ifølge den rådgivende komité havde netop det forslag den helt rigtige kvalitet og robusthed. Polyform og Cenergias forslag er et visionært og nyskabende projekt, der bærer det internationalt klingende navn City Campus Aalborg eller bare CCAA – en levende bydel midt i Aalborg.

FRA VISION TIL VIRKELIGHED

DEN MILJØVENLIGE BYDEL

Janteloven har ikke fået lov til at være medaktør i planlægningen af det nye område. Visionen er nemlig at skabe Danmarks største uddannelsesområde. Derfor indbød DSB Ejendomsudvikling A/S i

Visionen er, at CCAA skal være Aalborgs første CO2-neutrale bydel. Et pionerprojekt, der vil markere sig regionalt, nationalt og internationalt. Udover en række energibesparende tiltag i opbyg- »

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

61


62

GODSBANEOMRÅDET

ningen af den nye bydel vil der være informationstavler, der viser, hvor mange ressourcer området producerer og forbruger på det givne tidspunkt. Formålet er at få den enkelte til at agere energibesparende i dagligdagen.

DEN LEVENDE BYDEL Polyform og Cenergia har dog ikke kun teknologiske idealer for CCAA. CCAA skal være Danmarks største og mest attraktive uddannelsesmiljø med en bred vifte af forskellige uddannelser. Derudover skal der være mange boliger af forskellige slags og til forskellige priser. Endvidere blandes boliger med erhverv i form af forretninger, værksteder, udstillinger, caféer, restauranter, detailhandel, sportsfaciliteter, støttefunktioner og lignende. CCAA vil derved komme til at emme af aktivitet og liv døgnet rundt. Håbet er nemlig at skabe et campus, der ikke kun er de studerendes by, men som hele Aalborg tager til

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

sig og bruger i dagligdagen. CCAA skal være en mangfoldig bydel, hvor der altid er liv.

DEN GRØNNE BYDEL Polyform og Cenergia vil lave en bydel, som indbyder til sund livsstil med gang- og cykelstier, en bypark og grønne områder til bevægelse og motion. CCAA kan altså blive et enestående grønt og rekreativt område for hele Aalborg. Mellem de mange bygninger skal der være en række små, grønne byrum, hvor Aalborgs borgere kan mødes, diskutere og slappe af. CCAA skal også åbnes op til den skønne Østerå-dal med å, sø og grønne områder. Og det giver mulighed for, at Østerå genetableres gennem CCAA. Det nye landskab vil trække naturen helt ind til Aalborg bymidte.

AALBORGS KOMMENDE KNUDEPUNKT Helt centralt for CCAA’s succes er placeringen. CCAA bliver bindeled mellem Aalborgs grønne områder og midtbyen. CCAA ligger desuden lige ved siden af banegården og busterminalen, så det bliver let af komme både til og fra området. Alt i alt vil CCAA udvide Aalborg med en ny bydel, der styrker både Aalborgs bymiljø og uddannelsesmæssige position yderligere.


64

BIRGITTE JOSEFSEN

TIL KAMP

FOR DE SVAGE

Lige nu sidder hun i Folketinget, men hun er den 17. november Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget – og hun håber på at sætte sig i formandsstolen de næste fire år. Hvis alt flasker sig, vil Birgitte Josefsens tid i Folketinget være ovre for nu. Hun brænder nemlig for at hjælpe patienterne i Nordjylland. TEKST WINNIE LAURITZEN · FOTO JENS-OLE NIELSEN

- Når man to gange har oplevet at skulle sige farvel til en pårørende eller en ven på hospice, så ved man, hvor meget den institution betyder. Ikke blot for den døende, men også for de efterladte. Alle står trods sorgen tilbage med stor taknemmelighed over, at de sidste dage blev fredfyldte og værdige. Ordene er Birgitte Josefsens, der stiller op til regionsrådsvalget som Venstres frontløber. Birgitte Josefsen har været en stor ressource i arbejdet for at få etableret det første hospice i Aalborg. Står det til hende, skal Frederikshavn have de seks ekstra pladser, de ønsker, ligesom Himmerland og Thy-Mors også skal tilgodeses med hospicepladser.

FOKUS PÅ PATIENTERNES TARV Birgitte Josefsen er selv uddannet sygeplejerske og har arbejdet på Brønderslev sygehus, i hjemmesygeplejen og på psykiatrisk sygehus i Aalborg. Der ligger derfor stor faglig viden bag, når hun udtaler sig om sundhedspolitikken. Også når hun har svært ved at acceptere de lange ventetider inden for især børnepsykiatrien. - Her bør jo gælde de samme rettigheder omkring ventetid som i det øvrige system. Det skærer i hjertet, når forældre får brev om, at deres barn kan komme til undersøgelse om tre år, siger Birgitte Josefsen. I det hele taget er patienternes rettigheder meget vigtige for Birgitte Josefsen.

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

- Sundhedssystemet er jo til for dem – og ikke omvendt, påpeger hun. Hjertet på rette sted. Benene solidt plantede i den nordjyske muld. Myreflittig. En ildsjæl, der kæmper for det, hun tror på. Sådan kender venner og kolleger hende. Kampen for det, hun tror på, var netop det, der bragte Birgitte Josefsen ind i politik i første omgang. - Jeg blev spurgt i 1989, om jeg ville stille op til amtsrådet, men sagde nej. I 93 blev jeg spurgt igen, og der sagde jeg ja. Vi var nemlig dengang midt i en voldsom sygehusdebat, fordi amtet ville nedlægge kirurgisk afdeling på Brønderslev sygehus. Dengang snakkede vi nærhed – sygehuset skulle helst ligge lige om hjørnet. Udviklingen har betydet, at vi i dag prioriterer kvalitet frem for nærhed, fordi begge dele ikke er muligt. Så jeg blev dengang valgt til amtsrådet, hvor jeg har været med, til jeg kom i Folketinget i 2005, forklarer hun. Siden har der været masser at kæmpe for – eksempelvis et nyt supersygehus i Aalborg Øst. - Med opbygningen af et nyt sygehus har vi mulighed for at tænke mange nye sammenhænge ind – eksempelvis omkring forskning og udviklingen af ny medicinsk teknologi. Vi skal sikre, at alle både nu og i fremtiden kan tilbydes den bedste behandling, pleje og omsorg. Både på sygehuset, i hjemmeplejen og på hospice, afslutter Birgitte Josefsen.


66

OPLEVELSER | KULTUR- OG EVENTKALENDER ✦✦✦✦✦

= SERIEARRANGEMENTER

Tors. 22. okt.

FUNNY PEOPLE

MINE SANGE ER

THE STONING OF SOROYA M.

FLYVENDE BREVE

www.kino.dk

Tirs. 27. okt.

VIVE LA MAMMA

AKKC, 20.00 Entré: kr. 800 – 1500

VIVE LA MAMMA

Lør. 24. okt.

LARS H.U.G.

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 195

JAZZSELSKABET AALBORG: CRASHBURN

MONRAD OG RISLUND

Huset, 20.00 Entré: kr. 70

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 225

AAB - RUNGSTED

Gigantium Isarena www.aabsport.dk

Fre. 23. okt. NALLE TRIO + TRIO LATINO POVL DISSING &

Skråen I Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

Ons. 28. okt.

BRAZZ BROTHERS

CRASHBURN

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 295

GEORGE WORK & THE

Premiere: MINE SANGE ER

PORNOGRAFI

FLYVENDE BREVE

Aalborg Teater Lille Scene Man-fre 19.30, Lør. 16.00 Entré: kr. 200 Spiller 28. okt. – 19. nov.

Jomfru Ane Teatret, 16.00 Entré: kr. 150

SPOKESMEN OF SOUL + CLAUS HASSING BAND

Skråen I Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

ADAM ØVAD

Utzon Centret, 14.00 Entré: kr. 60

AAB - VIBORG HK

VIVE LA MAMMA

Gigantium Arena, 19.30 www.aabsport.dk

Søn. 25. okt.

HAVNEFRONTSUDSTILLING

AAB - BRØNDBY I.F.

ÅBNES

Energi Nord Arena, 18.00 www.aabsport.dk

JENS SCHRØDER FYLDER 100 ÅR

Aalborg Symfoniorkester AKKC Aalborghallen, 19.30 Entré: kr. 115 – 155

SLOW FOOD

Utzon Centret

Utzon Centret, 19.00

Filmpremiere: Filmpremierer:

LARS H.U.G.

OVER GADEN, UNDER VANDET

SMAG PÅ ITALIEN

THIS IS IT –

Utzon Centret, 13.00 Entré: kr. 275

MICHAEL JACKSON

www.kino.dk

NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

WEB-TV

THIS IS IT – MICHAEL JACKSON

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK


68

OPLEVELSER | KULTUR- OG EVENTKALENDER ✦✦✦✦✦

= SERIEARRANGEMENTER

Tors. 29. okt.

Søn. 1. nov. JULEFROKOSTEN A CHRISTMAS CAROL

DEN INDBILDT SYGE

LISBET OG ULF SHOW

DEPARTURES

Jomfru Ane Teatret, 19.30 Entré: kr. 150

AKKC Aalborghallen, 20.00 Entré: kr. 280-370

www.kino.dk

Lør. 7. nov. RANDI LAUBEK +

JAZZBRUNCH: INDRA

HELENE BLUM BAND

Husets café, 13.00 Entré: kr. 125 (kun musik kr. 65)

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 135

BIG FAT SNAKE

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 195

PAPAYA: KOUYATÉ & ACOUSTIC SENSE

NEERMAN QUARTET

TOURNESOL

Husets sal, 20.00 Entré: kr. 80

Husets sal, 20.00 Entré: kr. 100

Skråen i Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

Man. 2. nov. MUSIKLYRIKCAFÉ:

PRO MUSICA:

TINE NIKLASSON M.FL.

Husets café, 19.30 Fri Entré

Fre. 30. okt.

TYSK ROMANTIK OG MICHAEL FALCH SOLO

IRSKE FOLKEMELODIER

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 195

KUNSTEN, 14.00 Entré: kr. 80

Tirs. 3. nov.

Søn. 8. nov.

SE DIG IKKE TILBAGE!

AAB - F.C. KØBENHAVN

DET HEM’LIGE TEATER

Energi Nord Arena, 18.00 www.aabsport.dk

STRANGE PARTY ORCHESTRA

JULEFROKOSTEN

Husets sal, 20.00 Fri Entré

OG EMIL NOLDE

Filmpremierer:

KUNSTEN, 19.30 Entré: kr. 60 JazzBrunch:

SIMON & MALOU ÆBLET OG ORMEN

Tors. 5. nov.

TRIO BAREFOOT

Husets café, 13.00 Entré: kr. 125 (kun musik kr. 65)

LAW ABIDING CITIZEN

www.kino.dk PLAYGROUND MED DEN INDBILDT SYGE

BENJAMIN KOPPEL

Lør. 31. okt.

Husets sal, 20.00 Entré: kr. 80

Man. 9. nov. THRILLER LIVE!

JAN GINTBERG – FREMTID NU!

NY SOLOHORNIST

AKKC Europahallen, 20.00 Entré: kr. 245

AALBORG SYMFONIORKESTER

Nordkraft, 19.30 Entré: kr. 115-155

CONCERTO COPENHAGEN

Fre. 6. nov.

KUNSTEN, 19.30 Entré: kr. 50 - 150

Boligmesser:

Tirs. 10. nov.

JAHRESZEITEN, dans

AKKC Aalborghallen, 20.00 Entré: kr. 240-320

AKKC Aalborghallen, 20.00 Entré: kr. 270-360

ANTIK OG DESIGN

FRANK HVAM LIVE09

FRANK HVAM LIVE09

GØR DIN BOLIG BEDRE 2009

SE DIG IKKE TILBAGE!

Skråen i Nordkraft, 16.00 og 20.00 Entré: kr. 275

AKKC Entré: kr. 60

Ons. 11. nov.

JARLE BERNHOFF + BIRD TRIO

RENÉ HOLM OG TRUDE SEMB

AAB - MORS THY HÅNDBOLD

Skråen i Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

Galerie Wolfsen Vises 6. nov. – 27. nov.

Gigantium Arena, 19.30 www.aabsport.dk


70

OPLEVELSER | KULTUR- OG EVENTKALENDER ✦✦✦✦✦

= SERIEARRANGEMENTER

Skråen i Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON

www.kino.dk

KAFFEDESIGN

Lør. 21. nov.

Utzon Centret, 19.00 MARCIN DOMINIK GLUCH

Tor. 12. nov. Premiere:

KUNSTEN, 19.00 Entré: kr. 60

POUL KREBS & THE ANGELOS

AALBORG VINTERREVY 2009

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 275

SYG UNGDOM

Transformator Man-fre 19.30, Lør. 16.00 Entré: kr. 75 - 145

Man. 16. nov. LA TRAVIATA ANNA KARENINA, dans

AKKC Aalborghallen, 20.00 Entré: 240 - 320 LOVE SHOP

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 140

AKKC Aalborghallen, 19.30 Entré: kr. 240 - 320 AALBORG VINTERREVY 2009

Tirs. 17. nov.

Man. 23. nov.

FRANK HVAM LIVE09 SKO/TORP AKUSTISK

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 145

Fre. 13. nov.

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 275

Ons. 18. nov.

AAB - AGF

Energi Nord Arena, 19.00 www.aabsport.dk

Tirs. 24. nov.

Premiere:

2012

AALBORG VINTERREVY 2009

FAKIREN FRA BILBAO

AAB - HVIDOVRE

AKKC Europahallen, 18.00 Entré: kr. 528

Aalborg Teater Store Scene Man-fre 19.30, Lør. 16.00 Entré: kr. 110 – 270

Gigantium Isarena, 19.30 www.aabsport.dk

Ons. 25. nov. CLIFF RICHARD AND THE SHADOWS

TOSCANA I GLASSET

Gigantium, 20.00 UDSOLGT

Utzon Centret, 19.00

STAND-UP MED BL.A. CARSTEN ESKELUND

Fre. 20. nov.

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 110

Filmpremierer: 2012

AAB - FREDERIKSHAVN

PONY PÅ KLIPPEN VED HAVET

Gigantium Isarena, 19.30 www.aabsport.dk

500 DAYS OF SUMMER

www.kino.dk

Lør. 14. nov.

Gigantium Arena, 19.30 www.aabsport.dk

Filmpremierer: KAPITALISMEN –

RESTAURANTEN I HISTORIEN

EN KÆRLIGHEDSHISTORIE

Utzon Centret, 19.00

Julecabaret: FRA ENDE TIL ANDEN

Jomfru Ane Teatret Tir-fre 19.30, Lør. 16.00 Entré: kr. 150

IB GRØNBECH & CO.

Skråen I Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 165

MIKE ANDERSEN + SOPHIE TUNSTALL

POUL KREBS & THE ANGELOS

AAB - GOG/SVENDBORG

FAKIREN FRA BILBAO


SUBKULTUR

OVER- OG UNDERGRUND

✦ = SERIEARRANGEMENT Tors. 22. oktober HANNAH SCHNEIDER

TROELS ABRAHAMSEN + SUPPORT

+ THE FIRST MILES

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 75

Skråen i Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

Fre. 23. oktober

Lør. 31. oktober

PHANATIX

BABY WOODROSE + NEW DEVIANTS

Kedelhallen i Nordkraft, 19.30 Fri entré

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 75

RUFUS SPENCER + TEENAGE COOL

HALLOWEENFEST:

KIDS + ALGERNON CADWALLADER

KLUB DØDSDROMEN

1000Fryd, 21.00 Entré: kr. 40

1000Fryd, 21.00 Fri entré

BOOYKA REGGAE FESTIVAL

Ons. 4. november

Studenterhuset, 20.00 Entré: kr. 75 YNGSTE DANSKER OVER GRØNLANDS INDLANDSIS

Lør. 24. oktober

Studenterhuset, 19.00 Fri entré

HANNAH SCHNEIDER RED WARSAWA

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 120

Tors. 29. oktober

LINDA P.

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 175

Tors. 5. november

FACTORY 45 + RAPTUSS

KUL Nordkraft, 19.00 Fri entré

WARM-UP, AALBORG METAL FESTIVAL 2009 KOLDBORN + OBEAST FROM MNEMIC

Fre. 30. oktober

Studenterhuset, 19.00 Entré: kr. 50

Fre. 6. november MARYBELL KATASTROPHY + SAYCET

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 60

AALBORG METAL FESTIVAL 2009

Studenterhuset, 14.00 Entré: kr. 295 EAGLE AND TALON

1000fryd, 21.00 Entré: kr. 40

Lør. 7. november AALBORG METAL FESTIVAL 2009

NU KAN DU DØGNET RUNDT SE

ARTIFICIAL BROTHERS + SHAKY HANDS

WEB-TV

med dagens nyheder gratis på WWW.MINBYAALBORG.DK

JONATHAN SPANG

BLACK ELK + SEWERKRAUT

OG MIKAEL WULFF

Studenterhuset, 12.00 1000Fryd, 21.00 Entré: kr. 40

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 195


SUBKULTUR

OVER- OG UNDERGRUND

✦ = SERIEARRANGEMENT Søn. 8. november

Tirs. 17. november

DAVID ROVICS

ARTIFICIAL BROTHERS

1000fryd, 20.00 Entré: kr. 30

+ SHAKY HANDS

1000Fryd, 20.30 Entré: kr. 30

Tirs. 10. november

Tors. 19. november

JAZZKLUB LIMBO: ELECTRICS +

CLEO MALONE + SUPRA

KLANGSYSTEMET DJ TEAM

KUL Nordkraft, 19.00 Fri entré

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 60

DÚNÉ

Fre. 13. november

Fre. 20. november DÚNÉ

Studenterhuset, 21.00 Entré: kr. 175

THE LATE PARADE

Skråen i Nordkraft, 22.30 Entré: kr. 50

DEN STORE KLASSEFEST #1

Lør. 14. november

1000Fryd, 21.00 Entré: kr. 25

GHETTO SOUL

1000Fryd, 21.00 Entré: kr. 20

MAGTENS KORRIDORER TEKST

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

MAGTENS KORRIDORER

Skråen i Nordkraft, 20.00 Entré: kr. 265

Mere info på

www.minbyaalborg.dk


76

– sjove oplevelser den næste måned ✦✦✦

= SERIEARRANGEMENTER

OKTOBER

OKTOBER

TORS. 22. OKT.

SØN. 25. OKT.

Hvordan lyder en skraldespand? Symfonien, 17.00 Entré: kr. 60

Børnebiffen: Fortællinger fra Grønland KUNSTEN, 10.30 Fri entré

FRE. 23. OKT.

Børnebiffen: Rikke på Grønland KUNSTEN, 10.30 Fri entré

Kort sagt Jakobole-teatret, 11.00 Entré: kr. 70

NOVEMBER SØN. 1. NOV. Bamse-skattejagt Vejgaard Bibliotek, 10.00-18.00 1. nov – 30. nov.

NOVEMBER SØN. 8. NOV.

Et hul i maleriet?

Børnebiffen: Fuglen, der kunne spå KUNSTEN, 10.30 Fri entré

ONS. 4. NOV.

FRE. 13. NOV.

Film for de store (3-6 år) Vejgaard Bibliotek, 10.00-10.45 Fri entré

Børnebiffen: Den sidste mammut + Hr. Bohm og silden KUNSTEN, 10.30 Fri entré

FRE. 6. NOV.

Hvordan lyder en skraldespand?

LØR. 14. NOV LØR. 24. OKT.

Kort sagt Jakobole-teatret, 11.00 og 13.00 Entré: kr. 70

Filmpremiere: Earth Biocity www.kino.dk

Børnebiffen: Lille klovn KUNSTEN, 10.30 Fri entré

FRE. 30. OKT.

Børnebiffen: Rikke på Grønland KUNSTEN, 10.30 Fri entré

Eventyrkisten Vejgaard Bibliotek, 11.00 SØN. 15. NOV.

Filmpremiere: A Christmas Carol BioCity www.kino.dk

Børnebiffen: Aarhus KUNSTEN, 10.30 Fri entré FRE. 20. NOV.

HVORDAN LYDER EN SKRALDESPAND? Skraldespande, aviser, flasker mv. leder ikke umiddelbart tankerne hen på musik. Det stopper ikke den alternative slagtøjstrio trash.dk, som på suveræn vis har bevist, at ting fra vores hverdag i de rigtige hænder kan være musikalske kilder til et sprudlende og originalt performanceshow.

LØR. 7. NOV. Filmpremiere: Æblet og ormen Biocity - www.kino.dk

LØR. 31. OKT. Et hul i maleriet? Jakobole-teatret, 10.00 og 11.30 Entré: kr. 70

Musikalsk legestue med Morten Moesgaard Hovedbiblioteket, 10.30-11.45 Gratis billetter, skal dog reserveres. Et hul i maleriet?

Børnebiffen: Biernes by KUNSTEN, 10.30 LØR.+SØN. 21.+22. NOV.

Spaghetti Jakobole-teatret Entré: kr. 70

Underholdning for hele familien Morskabs-Theatret slår i år dørene op for en fantastisk familieforestilling med Dyrene i Hakkebakkeskoven. Mød Mikkel Ræv, Klatremus, Bagermester Harepus og mange flere, når Aalborgs mest ambitiøse amatørteater indtager Aalborg Kongres og Kultur Center. Morskabs-Theatret har eksisteret i mange år og til trods for at det er et amatørteater, er der både

MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

professionelle instruktører og teknikere, til at hjælpe. Efter 3½ måneds træning og forberedelse er Morskabs-Theatret nu klar med alle de kendte og elskede dyr fra Hakkebakkeskoven. Oplev 2 timer med sang, spænding og sjov for hele familien. Dyrene i Hakkebakkeskoven spiller i Aalborg Kongres og Kultur Center den 22., 23., 24. og 25. oktober. Læs mere på www.morskabs-theatret.dk.


78

MIT AALBORG

PRESTIZE tager hver gang den aalborgensiske puls på et af byens kendte ansigter. – Hvad er deres favoritter og yndlingsaversioner i Aalborg?

Gitte Ørskou Kunstens nye direktør, Gitte Ørskou, bor egentlig i Århus, men tager dagligt turen til Aalborg. Og det er noget af en kapacitet, Kunsten har fået fat i. Tidligere har den kun 37-årige Gitte Ørskou trods sin unge alder været museumsinspektør ved Esbjerg Kunstmuseum, og siden 2001 har hun været overinspektør ved ARoS Århus Kunstmuseum. Hun er født og opvokset i Nordjylland og elsker Aalborg, så det er ikke noget tilfælde, at hun nu har sagt ja til direktørposten hos Kunsten. TEKST MAJA THORDAHL KRÆMMERGÅRD · FOTO MICK ANDERSON

HVAD ER DIT YNDLINGSSTED I AALBORG? Lige her på Kong Christians Allé, hvor jeg sidder på mit smukke kontor og kigger på livet udenfor.

HVAD HAR VÆRET DIN BEDSTE KULTURELLE OPLEVELSE I AALBORG I ÅR? Ud over vores egne udstillinger er jeg ret imponeret af Nordkraft – og af Kunsthal Nord, der ligger i Nordkraft.

HVOR GÅR DU HEN FOR AT SLAPPE AF? Frejlev, hvor mine forældre bor med udsigt ud over markerne og fjorden. Dejligt at være så tæt på byen – og så alligevel have lys og luft omkring sig med heste, der løber lige uden for vinduet.

HVAD ER DIN YNDLINGSBYGNING I AALBORG? Det er naturligvis Kunsten. Aaltos unikke arkitektur er både et værk i sig selv og en utrolig dejlig bygning at færdes i hver dag, hvor man oplever lysets skiften hele tiden.

HVAD ER DIN YNDLINGSCAFÉ? Jeg kommer mest på Café Kunsten på museet. Der er ikke tid til at gå på café for hyggens skyld. Til gengæld spiser jeg på Café Kunsten dagligt.

HVAD ER DET BEDSTE VED AALBORG?

HVAD ER DEN BEDSTE FILMOPLEVELSE, DU HAR HAFT I AALBORG?

HVAD ER DET VÆRSTE VED AALBORG?

Mine aftener i Paradis i hedengangne Astoria – nu Metropol. Den handler om en mand, der genoplever sin barndoms biografoplevelser. Nogle brændte filmruller spiller en ret væsentlig rolle. Da jeg så den, begyndte filmen pludselig at brænde. Alle blev siddende, fordi de troede, det var en filmisk gimmick. Men pludselig kom en operatør ud og sagde, at filmrullen vitterligt var brændt. Ret metaagtigt. Fremragende film i øvrigt.

Engagementet, viljen og evnen til at samarbejde – det er helt unikt.

At AaB ikke ligger nr. 1 i Superligaen.

HVILKE STEDER VIL DU VISE DINE GÆSTER, HVIS DU FIK BESØG FRA UDLANDET? Kunsten først og fremmest. Bagefter en tur på Utzon Centret for at få endnu en stor arkitektonisk oplevelse. Hen på Lindholm Høje og mærke historiens vingesus. Og så skulle vi slutte af i Jomfru Ane Gade.

HVORNÅR HAR DU SIDST VÆRET I TEATRET OG HVAD SÅ DU?

HVORDAN SER DIN DRØMMEWEEKEND UD I AALBORG?

Jeg var til premiere på Maskerade på Aalborg Teater for et par uger siden. Meget velspillet og nyskabende, flot iscenesættelse og kostumer.

Fyldt med kulturoplevelser – der er faktisk rigtig mange af dem i Aalborg.

HVAD ER DIT YNDLINGSMUSIKSTED I AALBORG?

HVIS DU VAR BORGMESTER FOR EN DAG, HVAD VILLE DU SÅ GØRE OM?

Skråen, selvfølgelig. Og gerne til Muleskinners.

Jeg tror, jeg er bedre til at drive museum.

VIND PRÆMIER

FOR MERE END MINBYAALBORG.DK · ONSDAG DEN 21. OKTOBER 2009

500.000 KR. DELTAG PÅ MINBYAALBORG.DK


PRESTIZE Nr. 16 (2009)  

VIND PRÆMIE R MINBYA ALBORG .DK SE WEB-TV MED DAGENS NYHEDER PÅ WWW.MINBYAALBORG.DK KOMMUNALVALG 17. NOVEMBER DET NYE GODSBANEOMRÅDE ALLAN K...

PRESTIZE Nr. 16 (2009)  

VIND PRÆMIE R MINBYA ALBORG .DK SE WEB-TV MED DAGENS NYHEDER PÅ WWW.MINBYAALBORG.DK KOMMUNALVALG 17. NOVEMBER DET NYE GODSBANEOMRÅDE ALLAN K...

Advertisement