Page 1

N O . 5 · 5 . Å R G A N G · 2 5 . U D G AV E

BUSINESS CLASS NORDJYLLANDS ERHVERVSMAGASIN

SEPTEMBER 2011

Søren Bundgaard FRA GRAND PRIX-STJERNE TIL DIREKTØR TEMA

INDRETNING

HENNING G. JENSEN

FEST, FADØL & FORRETNING

DEN PERFEKTE STOL, CAFÉEJERENS TANKER OM INTERIØR – OG GODE RÅD FRA EKSPERTERNE

I SERIEN OM NORDJYSKE BORGMESTRE GÅR VI DENNE GANG TÆT PÅ AALBORGS BYKONGE

GODE KONTAKTER SKABER KONTRAKTER. NETVÆRK ER VEJEN FREM – VI SER PÅ DE NORDJYSKE

BUSINESS CLASS ER NORDJYLLANDS STØRSTE OG STÆRKESTE B2B-MEDIE BUSINESS CLASS MODTAGES AF SAMTLIGE NORDJYSKE VIRKSOMHEDER – SE MERE PÅ WWW.BC-ONLINE.DK


Business Class september 2011

Vælg Valgkampen leder

fra!

Så er den gal igen. Valget står for døren - og valgkampen er forlængst godt i gang. Ord fyger gennem luften, holdninger brydes, angreb råbes og meninger opfindes til lejligheden. Strategier tænkes og overvejes - og ændres, alt efter hvad de andre gør - og vi ved alle, at virkeligheden senere vil ramme Christiansborg og valgkampens mange ord er så godt som glemte. Politik er efterhånden blevet en strategisk hanekamp i sandkassen. Politikerne stiller gerne op, mens medierne roder i private skraldespande og helst finder folk, der for åben skærm vil slå hinanden halvt ihjel. Medierne spiller selvfølgelig en kæmpe rolle i omdannelsen fra politik til cirkus. Men uanset om vi vil skyde politikere eller medier i skoene, at de er blevet marionetdukker i en manege, så ER det i sidste ende befolkningen der er forbrugere af den politiske kommunikation - og det er os, alle ordene er møntet på. Det er os, der tydeligt skal vise, at vi ønsker noget andet - hvis vi ønsker noget andet? Vise, at vi har fået nok af råberi og ønsker fordybelse. At vi mener, at politik faktisk er et væsentligt fagområde at repræsentere i det danske demokrati. Før vi gør det, vil intet ske. Gør befolkningen som vi plejer, så vil der blive rodet i endnu flere skraldespande. Jeg har af flere omgange rådgivet om kommunikation på Christiansborg. Jeg ved, hvor kunstig en verden den kan være. Og især kender jeg det spil, der er i gang netop nu, mens valgkampen går ind i den febrilske fase. De fleste mennesker står af - og det er også det bedste man kan gøre! Meld dig ud af valgkampen. Sæt i stedet en DVD i maskinen eller kast dig over et par genudsendelser af Vild med Dans. Man kan IKKE tage stilling til noget udfra det, der siges i en valgkamp. Det ville være uansvarligt. Beslutningen om hvor krydset skal sættes, skal allerede ligge fast nu, besluttet udfra de seneste 3 års nogenlunde valgkampsfrie arbejde på borgen. Det er DER vi skal beslutte os. Man skal vurdere sine politikere mellem valgene. Som folkeoplyst befolkning bør vi stoppe op og beslutte med os selv, hvad der skal vinde. Er det politik som den udføres i det daglige - eller de tre ugers ragnarok for åben skærm. Jeg har besluttet mig forlængst. Jeg er klar over, at det sikkert vil have samme effekt at sætte krydset på gardinet i stemmeboksen - men jeg vælger at stole på, at vi igen en dag genfinder den gode gamle politik, hvor budskabet var vigtigere end formen. Ha' et rigtigt godt valg!

Jeppe Søe

Chefredaktør


Made in

any Gercm e 1923 sin

Vi fejrer tv’ets 80 års jubilæum. Og du får gaverne. Se de følgende sider...


Made in

Germany since 19 23

1931 På radio-/tv-messen i Berlin åbner „Radio AG D.S. Loewe“ et nyt vindue mod verden: med den første elektroniske billedtransmission. Tv’et, som vi kender det, er opfundet.

1951

Det årti, hvor den engelske dronning bliver kronet, Elvis udråbes til „Kongen“ – og Tyskland bliver verdensmestre i fodbold: Nu kan alle være med. Med det første serieproducerede tv fra Loewe. Loewe Iris.

1963

Drømme bliver til virkelighed, grænser flyttes, og selv månen kommer tættere på … Loewe lægger mulighederne i hænderne på os: Med det første bærbare tv. Loewe Optaport.

Sådan skriver man tv-historie: 80 år gammel og stadig som ny.

1967

Slut med gråt i gråt. Verdensbilledet er nu ikke længere sort-hvidt. Livet bliver farverigt – med det første farve-tv fra Loewe. Loewe F900 Color.

1981

MTV går i luften, musikvideoernes tidsalder begynder: Loewe forener musik og tv – med det første stereo-farve-tv i Europa. Loewe Stereo.

1985 Billeder og lyd komplementerer hinanden – på en ny og storslået måde. Tv’et bliver et design-ikon, og kommer på design-museum: Loewe Art 1.

1998

Hvem ville have troet, at man kunne lave tv uden rør? Loewe gør plasma-tv’et til et kunstværk – perfekt Home Entertainment. Loewe Spheros.

2005

Endnu en verdenspremiere. Loewe opfinder tv’et, man selv kan designe – ingen anden producent gør det muligt for brugeren selv at sammensætte sit Home Entertainment system. Loewe Individual.

Loewe har sat sit præg på historien om perfekt Home Entertainment – ja mere end det: Loewe har lagt grunden til det. I 1923 startede brødrene dr Siegmund og David Ludwig Loewe „Radiofrequenz GmbH“ i Berlin. Kun otte år senere præsenterede de sammen med chefingeniør Manfred von Ardenne det elektroniske tv – for første gang i verden. Vi synes, at 80-års jubilæet for denne revolutionerende teknologi giver god grund til at feste … Og du kan godt glæde dig: Vi har sammensat en række fantastiske jubilæumstilbud til dig!

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K


Vi fejrer opfindelsen af tv’et. Med jubilæumstilbud på Loewe Individual 40 Limited Edition.

1931 Loewe præsenterer den første elektroniske billedtransmission i verden. Tv’et, som vi kender det i dag, er opfundet.

2011 Dit personlige Loewe tv: Loewe Individual 40 Limited Edition. Inkl. stereohøjttaler og elegant bordstand.

Jubilæumstilbud: kr. 24.999,Loewe Individual 40 Limited Edition, Alu Sort eller Alu Sølv. Inkl.: stereohøjttaler og bordstand. Elegant designet 40" tv med indbygget harddiskoptager, 200Hz billedfrekvens, HDTV- og DVB-T/C modtagelse samt Media+ med internetbrowser og streamingfunktion. Limited Edition fås i begrænset antal.

Du kan ikke udtrykke din personlighed på en mere eksklusiv måde – når det gælder dit Home Entertainment-system. Elegant i sort eller sølv, med mulighed for at udskifte de farvede inlays på siderne. Selv når det er slukket, vil du ikke kunne se dig mæt på dit Individual tv. Det eneste, der kan aflede din op-

mærksomhed, er de enestående skarpe og brilliante billeder, muligheden for internetadgang med MediaNet og den krystalklare lyd fra stereohøjttalerne. Du vil opleve det, som om tv’et er blevet opfundet på ny!

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Jubilæumstilbud gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Product Design: Loewe Design / Phoenix Design / Design 3. Produktinfo på www.loewe.dk


Vi fejrer opfindelsen af det alsidige tv. Med en jubilæumspakke: Loewe Connect inkl. Loewe Subwoofer Compact.

2011 Loewe præsenterer Loewe Connect 40 3D DR+ samt den nye Loewe Subwoofer Compact.

1963 Loewe præsenterer det første bærbare tv: Loewe Optaport.

Jubilæumspakke: kr. 32.499,- eller kr. 903,- pr. måned 1 Ved køb af Loewe Connect 40 3D DR+ har du mulighed for at købe den helt nye Loewe Compact Subwoofer med 50 % rabat. Normalpris: Connect 40 3D DR+ tv kr. 29.999,- og Subwoofer Compact kr. 4.999,Loewe Connect 40 3D DR+ fås i Højglans Sort, Højglans Hvid eller Kromsølv. Med LED Backlight, 200Hz billedfrekvens, HDTV- og DVB-T/C modtagelse samt Media+ med internetbrowser og streamingfunktion. Jubilæumspakken fås i begrænset antal. Ved 36 mdr.s finansiering. Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omkostninger inkl. oprettelsesgebyr kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb: kr. 32.499,-

1

For 50 år siden måbede verden over det første bærbare tv fra Loewe. Den tradition holdes i hævd: Med jubilæumspakken bliver din tv-hverdag mere alsidig end nogensinde før! Loewe Connect 40 3D DR+ giver dig masser af muligheder med Loewe Media+.

En lang række tv-apps: fra nyheder til vejret og fra shopping til Video on Demand, giver dig helt nye muligheder. Og så er der tilmed den elegante Loewe Subwoofer Compact, der i stilrent design og diskret størrelse giver ekstra god lyd til din tv-oplevelse.

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Jubilæumstilbud gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Product Design: Loewe Design / Phoenix Design / Design 3. Produktinfo på www.loewe.dk


Vi fejrer opfindelsen af farve-tv’et. Med jubilæumstilbud på Loewe Art.

1967 Loewe præsenterer sit første farve-tv: Loewe F900 Color.

2011 Loewe præsenterer tv’et som tidløst kunstværk: Loewe Art. Inkl. bluray-afspilleren Loewe BluTechVision Interactive.

Jubilæumstilbud: Loewe Art 37 i Højglans Sort eller Kromsølv kr. 25.999,eller kr. 722,- pr. måned 1 Ved køb af et Loewe Art tv (uanset størrelse fra 37") får du en gratis bluray-afspiller Loewe BluTechVision Interactive med i købet (værdi: kr. 6.999,-). Loewe Art fås i Højglans Sort, Kromsølv og elegant Mocca farve. Modellen fås i 37", 40" og 46". Med 200Hz billedfrekvens, LED Backlight, harddiskoptager DR+ o.m.a. Begrænset antal. Ved 36 mdr.s finansiering. Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omkostninger inkl. oprettelsesgebyr kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb: kr. 25.999,-

1

Hvordan definerer man begrebet tidløs? Måske som alt, hvad der er hensigtsmæssigt og smukt, og som aldrig holder op med at begejstre. Opfindelsen af farve-tv’et var fantastisk – og med Loewe Art vil du også få fantastiske oplevelser. Lad dig

overbevise af det enkle og elegante udseende. Glæd dig over de mange – og letbetjente funktioner. Og benyt dig af, at du med jubilæumstilbuddet desuden får bluray-afspilleren Loewe BluTechVision Interactive med i købet!

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Jubilæumstilbud gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Product Design: Loewe Design / Phoenix Design / Design 3. Produktinfo på www.loewe.dk


Vi fejrer opfindelsen af tv’et for alle. Med jubilæumstilbud på Loewe Xelos.

1951 Loewe præsenterer sit første serieproducerede tv: Loewe Iris.

2011 Loewe præsenterer en stilren tv-klassiker – i ny produktion: Loewe Xelos 32. Jubilæumstilbud: kr. 9.999,- eller kr. 278,- pr. måned 1 Loewe Xelos 32 fås i Sort eller Kromsølv. Med 100Hz billedfrekvens, HDTV-modtagelse, LED Backlight, CI Plus interface, USB-Recording, drejelig bordfod. Begrænset antal. 1 Ved 36 mdr.s finansiering. Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omkostninger inkl. oprettelsesgebyr kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb: kr. 9.999,-

Verdensmesterskaberne i fodbold fra 1954 til 2010. Kroningen af dronning Elizabeth i 1953 – og drømmebrylluppet mellem prins William og Kate i 2011: Over hele verden bringer tv’et mennesker sammen i anledning af store og bevægende begivenheder. Loewe har fra starten udviklet tv, som er skabt til at du kan nyde dine tv-

oplevelser. Og med Loewe er det overkommeligt at opgradere til Premium-klassen når det gælder Home Entertainment. Prøv det nye Loewe Xelos 32: i klassisk design – udstyret med alle de funktioner, som gør det til en særlig god oplevelse at se tv.

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Jubilæumstilbud gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Product Design: Loewe Design / Phoenix Design / Design 3. Produktinfo på www.loewe.dk


Vi fejrer opfindelsen af tv’et med stereolyd. Med en ekstra dimension: Loewe Individual Compose 40 3D. 2011 Loewe præsenterer det ultimative tv, hvor 3D blot er én af mange unikke features.

1981 Loewe præsenterer det første stereo-farve-tv i Europa: Loewe Stereo.

Jubilæumstilbud: Individual Compose 40 3D i Alu Sort eller Alu Sølv kr. 39.998,eller kr. 1.111,- pr. måned 1 Loewe Individual Compose 40 3D inkl. stereohøjttaler og vægbeslag. Eksklusivt og prisvindende design. Med indbygget harddiskoptager, 400Hz billedfrekvens, HDTV- og DVB-T/C/S modtagelse samt Media+ med internetbrowser og streamingfunktion. Begrænset antal. For en merpris fås modellen også i 46" eller 55" samt i Højglans Hvid. 1 Ved 36 mdr.s finansiering. Debitorrente 0,0 %. ÅOP 0,0 %. Samlede omkostninger inkl. oprettelsesgebyr kr. 0. Samlet tilbagebetalingsbeløb: kr. 39.998,-

I dag byder biograffilm på både Surround-Sound og 3D effekt. Siden det første stereo-farve-tv i Europa blev præsenteret af Loewe i 1981, har mottoet for Loewes Home Entertainment innovationer været: Dine ører vil ikke tro dine øjne! Med Loewe

Individual Compose 3D inkl. stereospeaker og vægophæng får du både skarpe og effektfulde 3D oplevelser og en gedigen, fyldig lyd hjemme i stuen.

SPECIALISTEN NØRREGADE 19-21 • 9000 Aalborg • TLF. 98 16 14 10 W W W . L Y D S P E C I A L I S T E N . D K

Jubilæumstilbud gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Product Design: Loewe Design / Phoenix Design / Design 3. Produktinfo på www.loewe.dk


Business class ANSVARSHAVENDE CHEFREDAKTØR: JEPPE SØE REDAKTION: DADI HALLDÓRSSON, LENE HØG, Jeppe Søe, MARIANNE FUGLSANG WELLING, Stine Olesen-bakkeløkken & PIA MØLLER SØE FOTOGRAFER: FINN BYRUM & MIKKEL WERENBERG LARSEN ART DIRECTION & TEKNIK: SØREN SKJØDT, BETINE HVIDBERG BRIx, tinna feiffer møller & Anne Brix

70

SALG: MAIKEN ROHBRANDT VECHT, SISSE TVARNØ, mette sørensen, jonas sørensen & CARSTEN PLOUGMANN (Salgschef) ADMINISTRATION & TEKNIK: Hanne Hagn-meincke, pernille bruun, mikkel ahrenkiel & HENRIK KOCH ANNONCESALG: 70 20 77 77 DISTRIBUTION: Post Danmark

Indhold

REKLAMATION: SE WWW.BC-online.DK BUSINESS CLASS: N0. 5, 5. ÅRGANG, 25. UDGAVE kontakt REDAKTIONen: RED@DNA1.DK FORSIDE: Søren Bundgaard foto: FINN BYRUM ANSVARlig UDGIVER: ADM. DIR. JEPPE SØE

18

søren bundgaard Vi husker sikkert den unge fløs, der blev skubbet i poolen under melodi grand prix i de goe gamle monopoldage. Fløsen er blevet voksen, har brugt sit udspring til at skabe egen karriere. Har lært af samarbejdet med Tommy Seebach, tiden som producer i nordjyske CMC, livet som kendis og er nu selvstændig derude på landet med eget studie.

31 Ekstrem hjemmeservice – den nordjyske version Det har betydning hvor skabet skal stå. Dine stole skaber dit image og alt du har i hjemmet eller i virksomheden, sender et signal til de gæster og kunder, der kigger indenfor. Indretning er vor tids religion. Med god grund, mener de, der tager sagen dødsens alvorligt. Få tip fra eksperterne i vores indretningstema.

38 En stol er ikke bare en stol Når man skal indrette en hal med stole, der skal holde i en evighed - og man vil betale 7 millioner for stolene, så skal der tænkes mange tanker. Vi har fulgt arbejdet med at designe den perfekte teaterstol, der nu er rykket ind i Aalborg Kongres & Kultur Center.

46 Indretning kan betyde liv eller død Hvis man ikke forstår at indrette korrekt, kan det i nogle brancher BUSINESS CLASS tager forbehold for trykfejl, ændringer af tidspunkter og aflysning af begivenheder, der er beskrevet i bladet. BUSINESS CLASS tager ligeledes forbehold for fejl og rettigheder til tekster fra eksterne skribenter og tekster indsendt uopfordret til redaktionen. Artikler, billeder og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. Betegnelsen BUSINESS CLASS Image refererer til eksterne billeder fra presse, frivillige bidragsydere med mere. Der tages forbehold for ophavsret, som ikke måtte være oplyst.

DNA1 ApS

10 Hans Gade 17  |  9000 Aalborg  |  Tlf: 70 20 77 77  |  www.BC-Online.dk Kong

betyde den visse død. Vi møder Rene Maxwell, der har indrettet 3 vidt forskellige cafeer i Aalborg. De er alle målrettet et specifikt publikum, og indretningen skal lede folk på rette vej. Et enkelt sted har forkert indretning medvirket til forretningens død.


54

18 31

64 54 Henning G. Jensen Business Class sætter i de kommende numre fokus på de nordjyske borgmestre. I serien kommer vi helt ind under huden på de folk, som vi har valgt til at stå i spidsen for vores lokalsamfund. Vi lægger ud i Nordjyllands hovedstad og tegner et ærligt portræt af Aalborgs bykonge.

64 BC anbefaler Hvad er hot og hvad er not? Er man en travl forretningsmand, har man ikke tid til fejlskud, når man skal vælge den kommende bog til natbordet, har en enkelt aften fri til biograftur eller skal have musik i bilradioen, på vej til næste møde. Business Class anbefaler.

67

46

kontakter = kontrakter Vil man have kontrakter, må man have kontakter. Netværk er på alle måder væsentligt, hvis man vil drive en forretning. I Nordjylland findes der et væld af åbne og halvlukkede netværk, man kan blive del af. Vi bringer et nordjysk udvalg i den nye serie om netværks-nord.

70 Fest, Fadøl & forretning Da flertallet af gæsterne på Nibe Festival stod foran store scene og havde nok i at hoppe til rytmerne, mødtes en masse forretningsfolk bag scenen hinanden på kryds og tværs. Nibe Festival har skabt et vip-område, der er dedikeret til at skabe nye nordjyske netværk. Vi var med i Skalskoven.

11


Juleshow 2011

Finn Nørbygaard

Fredage og  lørdage

18. nov - 17. dec. Kontakt os på tel 9839 1222

Årets julefrokost 2011 med den store julebuffet, show med Finn Nørbygaard, god stemning, musik og dans. Kr.

525,- pr. person

Kr.

925,- pr. person

Inkl. overnatning i dobbeltværelse og stor lækker morgenbuffet

enkeltværelsestillæg på Kr. 250,Rebildvej 36, 9520 Skørping

· tel 9839 1222 · hotel.rebildbakker@comwell.dk · comwell.dk


rundt i regionen

rundt i

regionen Nordjylland skal til Afrika Efter en række succesrige netværksforløb i Asien, hvor nordjyske virksomheder har skabt arbejdspladser og etableret produktionsenheder, er turen nu kommet til Afrika. Derfor søsætter Væksthus Nordjylland nu et nyt initiativ, hvor nordjyske virksomheder, der har mod på at prøve kræfter med et gigantisk marked med tocifrede årlige vækstrater, kan netværke og trække på fælles erfaringer. Væksthus Nordjyllands fornemste opgave er at inspirere til vækst og øget eksport, og det har vist sig, at netværkstankegangen er et super stærkt værktøj til deling af viden og eksporterfaringer. Vi kan se, at virksomhederne på forbilledlig vis supplerer og hjælper hinanden, selvom de på visse områder konkurrerer, og det styrker os i troen på, at der er plads til et nyt initiativ med fokus på Afrika, siger Bjarne Brodersen, vækstkonsulent i Væksthus Nordjylland. Ifølge ambassadør Johnny Flentø i Mozambique har Afrika de seneste 15 år oplevet verdens 7.-højeste vækstrate, og selvom der ikke er nogen nem genvej til succes på det afrikanske kontinent, er det ifølge den danske bestyrelsesformand for West African Fish i Ghana ubegribeligt, at så få nordjyske virksomheder driver forretning i Afrika. Men det kommer forhåbentlig til at ske nu.

Skagen Havn vil fordybe sig Når man har en havn, er dybden væsentlig. Det er den der bestemmer, hvilke skibe der kan anløbe. Og i Skagen vil de markant ned i dybden med et nyt havnebassin, der stikker 12 meter ned. Investeringen i både havn og havnekajen på 450 meter vil være på næsten 300 millioner kroner. På en konference i Skagen sagde transportminister Hans Chr. Schmidt at han ville se velvilligt på udvidelsen. - Når vi i forligskredsen skal i gang med at forhandle om havnepakkke tre, kommer vi til at se på netop dybde som en del af infrastrukturen. Men hvem og hvilke projekter der skal have støtte, skal vi aftale i forligskredsen. Så jeg vil ikke love mere nu. Og hvis vi skal finde midlerne til at hjælpe havnene i andre ministerier, så er det fint for mig, sagde han, da han blev spurgt nærmere ind til statens mulighed for at biddrage til havneudvidelsen. Pengene sidder med andre ord ikke løst i samfundet for tiden, men Skagen havn kæmper videre og skal i den kommende tid fordybe sig i papirer, for senere at kunne skabe fordybelse i havnen.

»

13


Business Class  september 2011

rundt i

regionen

Regnvejret skader høsten Man har hørt det næsten hvert år: En landmand, der går på TV og siger, at høsten bliver elendig. I år er ingen undtagelse, med den forskel, at billedet næsten er identisk for alle marker. Høsten 2011 tegner mange steder til at blive katastrofal. Den dyngvåde sommer er på top-ti listen over våde somre siden 1874. Mest regn er faldet på Bornholm, Sjælland, Lolland/Falster - mens Nordjylland er sluppet med det mindst ødelæggende regnfald. Et forsigtigt skøn lyder på, at to ud af tre landmænd vil tabe på sommerens voldsomme regnvejr.

Pilen peger opad Det går stadig godt for vækst og beskæftigelse i Nordjylland, hvis man skal tro Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, der i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden har offentliggjort en ny analyse fra Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 2. kvartal 2011 og deres forventninger til 3. kvartal 2011. Indtil nu har året budt på voksende optimisme og stille men støt fremgang i store dele af det nordjyske erhvervsliv. Og nu bekræfter virksomhederne, at der i årets 3. kvartal er udsigt til endnu flere jobs i Nordjylland. Dermed tegner der sig et billede af, at den positive udvikling har bidt sig fast, og nu ses som en bredere forventning om fortsat fremgang i de nordjyske virksomheder. Det til trods for uroen på de globale markeder og udsigten til en mere afdæmpet vækst i store dele af verden. Det er især i industrien og byggebranchen, at man kan møde en større positiv tilgang til fremtiden - ligesom de er mest positive i de 3 nordligste kommuner. Det hører med til historien, at tallene er indsamlet inden den nye aktie- og gældskrise, men da de fleste virksomheder har tilpasset sig de nye tider, behøver det ikke at ændre billedet. - Den fortsatte fremgang i de nordjyske virksomheder er i sig selv meget positiv. Men det er især glædeligt, at der nu også begynder at ske noget med den jobskabelse, som vi har gået og ventet på, udtaler Ulla Astman, der er formand for Vækstforum Nordjylland og regionsrådsformand i Region Nordjylland. »

14


raymond-weil.com

| parsifal collection


hojland.

Hvis du troede, din familie havde problemer, så kender du ikke familien Weston – endnu!

Familien “AUGUST: OSAGE COUNTY” AF TRACY LETTS

Det er ikke det, at mor tyranniserer alle. Eller at far forsvinder. Eller at den ældste datters mand er utro. Eller at søstrene aldrig finder den rette udkårne. Eller at barnebarnet ryger for meget pot. Det er mere det, at det er det hele på én gang – og hvem gør egentlig noget ved det?

Dette amerikanske familiedrama er spækket med barsk humor og handler om os allesammen – lige nu. Stykket har gået sin sejrsgang på alverdens teaterscener, og opføres nu for første gang i Danmark i originaludgaven.

Spiller 17.09.>22.10.2011 på Store Scene Køb billetter på aalborgteater.dk >>>

AALBORGTEATER.DK FACEBOOK.COM/AALBORGTEATER JERNBANEGADE 9-11 9000 AALBORG BILLETSALG 9631 6020


rundt i regionen

rundt i

regionen

Nordjyde bag automatisk kørselsregnskab Enhver, der har brug for konstant at afregne kørsel ved, hvor stort et arbejde det kan være at registrere hver en kilometer man kører. Kørselsregnskaber er egentlig et lille overkommeligt stykke arbejde, men for det meste glemmer man at sætte kuglepennen i den lille bog i handskerummet - og for hver gang man glemmer, mister man kroner. Det vil en ny APP til iPhone og Android hjælpe til med - og programmet kommer fra en nordjyde. Tom Hansen fra Car Log i Aabybro. Udover en APP kan man også få en lille boks i bilen, der helt automatisk opsamler data og kaster dem ind i bogføringen derhjemme. Systemet er guld værd for sælgere, konsulenter, ejendomsmæglere og selvstændige - og så kan det afprøves helt gratis.

Nordjylland gør klar til DanFish og DanAqua Endnu engang er Nordjylland stedet, hvor en af verdens største fiskeri-messer vil foregå. 12.-14. oktober vil Aalborg Kongres & Kultur Center være rammen om et rekordstort antal internationale udstillere. Arrangøren har koblet sig sammen med Dansk Eksport-forening for at sikre, at toneangivende indkøbere kigger forbi messen - og de vil komme til at møde over 350 udstillere fra mere end 20 lande. De vil opleve et festklædt Aalborg, der tager varmt imod de over 12.000 gæster - også til den nyfødte DanAQUA, der gennemføres sideløbende med DanFish, hvor akvakulturen vil supplere fiskeriet. Der vil være akvarier i kildeparken med fokus på blandt andet opdræt af laks, ørreder, ål og muslinger - og alt, der hører til det fagområde.

Lønforhandling med skyklapper Når vi går til lønforhandling, ser vi os ikke omkring - og vi bruger ikke netværket til at finde ud af, hvad vi kan forlange eller forvente. Det viser tal fra fagforeningen Business Danmark. Kun hver tiende taler med andre og forbereder sig på, hvad de skal sige - eller på hvordan udviklingen på løn-niveauet har været, inden de går ind. Tallene viser, at folk der forbereder sig går gladere ud fra mødet. Det betyder ikke nødvendigvis, at de har fået mere i lønningsposen, men at de vidste hvad de kunne forvente - og derfor ikke er så skuffede som de, der går til møde med urealistiske mål. Dog er forberedelse altid en god ide, hvad enten man er medarbejder eller chef, og her er netværkstankegange mere og mere brugt som vidensdeling.

17


Business Class  september 2011

FRA GRAND PRIX

STJERNE TIL

DIREKTØR Søren Bundgaard, der i 1980'erne blev en landsdækkende succes i konstellationen Kirsten og Søren, er i dag selvstændig erhvervsdrivende i en usikker og nervøs branche, hvor netværk, troværdighed og ihærdighed er altafgørende for månedslønnen. Tekst Pia møller søe  ·  foto Finn Byrum  ·  Layout Søren Skjødt

18


Portræt  · Søren Bundgaard

19


Forbedring af dine salgsaktiviteter med iPad. Se på webhouse.net/ipad hvordan vi kan give din virksomhed et magisk "touch"!

WebHouse ApS

· Gasværksvej 40 · DK-9000 Aalborg · Tel.: 9630 3072

·

Fax: 98 12 70 88

·

info@webhouse.net

·

www.webhouse.net · CVR: 21221198


Portræt  · Søren Bundgaard

Søren Bundgaard driver SB Studio i Vadum, 10 kilometer nord for Aalborg. Studiet er et værksted, hans private musik-atelier, hvorfra nogle af dansktoppens mest solgte udgivelser produceres og arrangeres - og virksomheders jingler og speaks bliver til. Søren Bundgaard er sjællænder, pragmatisk og håndværker. Han er selv udøvende kunstner, men hans interessefelt har altid rettet sig mod produktionen, fagets håndværk. I 16 år var han ansat på CMC som producer, med ansvar for nogle af selskabets bedst sælgen­de albums. Søren Bundgaard spillede guitar og klaver som seksårig. Han dannede bands med kammeraterne og øvede i velvilligt indstillede forældres kældre. Han blev student fra Kalundborg Gymnasiums musik/matematiske linje og efterfølgende studerede han musikvidenskab ved Københavns Universitet. Undervejs etablerede han, sammen med en kammerat, et lille studie og det var nogenlunde der det hele tog sin begyndelse. Søren Bundgaard blev selvstændigt erhvervsdrivende et sted mellem 2.g og et folkeligt gennembrud. - Vi leasede et ottesporsstudie og kastede os lidt uovervejet ud i det økonomiske morads, det allerede dengang var, at drive et studie, fortæller Søren Bundgaard. Det var lidt hovedløst, for der var jo ikke det helt store kundegrundlag i Svinninge, der kunne lægge den fornødne faste indtægt. Det gik mig voldsomt på, at det ikke gik så godt. Min partner derimod var helt anderledes, han var forretningsmand og fantast og svært at tage modet fra. Der var jeg nok lidt for kunstnerisk og følsom, konstaterer han.

Søren Bundgaard og hans partner Hasse Rasmussen splitter op efter et par år. Søren læser i København og kan ikke finde ro i den økonomiske usikkerhed virksomheden repræsenterer. Sørens fortid i veletablerede bands som blandt andet Sir Henry and his butlers, og hans samarbejde med Kirsten Siggaard, som Søren møder da hans band annoncerer efter en sangerinde og Kirsten møder op, er alt sammen væsentlige faktorer der gør at Søren Bundgaard i 1983 debuterer som komponist i Melodi Grand Prix med sangen Og livet går, sunget af Kirsten Siggaard. Sangen er ikke nogen stor succes, med succes kommer i 1984, da Kirsten og Søren deltager med nummeret Det lige det, komponeret af Søren og med tekst af Keld Heick. Nummeret får en første plads og det betyder, at Søren Bundgaard pludselig har et helt andet grundlag for at skabe en forretning med et større kommercielt sigte. - Melodi Grand Prix var noget meget stort dengang. De plader der kom efterfølgende solgte i 100.000 eksemplarer, simpelthen fordi alle så det samme program i TV dengang. Det var fællesnævneren, siger Søren Bundgaard. Resultatet var godt fast arbejde. Det var meget nemt for den pragmatiske Søren Bundgaard at se, at det her var en mulighed for at leve af musikken, og den greb jeg, fortæller Søren Bundgaard. GRAND PRIX LAGDE BUNDEN Søren Bundgaard bliver allemandseje. Hans talent for at komponere og arrangere det hans eget orkester betegnede

» 21


Business Class  september 2011

som ”popslask”, er uovertruffen og den slags betaler sig, men det betød også, at han var et kendt ansigt, der måtte stå på mål for refrænet. - Jeg boede i København da Grand Prix succesen var på sit højeste, og det er altså anderledes end Aalborg. Virakken var til at leve med. Men, da jeg flyttede fra København til Pandrup vendte det med at være kendis tilbage igen, selvom jeg først kom til Nordjylland i slutningen af 90’erne. Heroppe gjorde det stadig en forskel, fortæller Søren Bundgaard. Kirsten og Søren spiller i perioden efter Grand Prix en del jobs, til tider tre om dagen - og producerer plader som en konsekvens af deres succes.  Projektet er en kommerciel succes. - Sådan et act, bliver jo brugt til at trække folk sammen til halbal, i storcentre og forlystelsesparker - og når det så er overstået, kan folk gå ud og bruge nogle penge i butikkerne og boderne. Det er vilkårene og det var vi fuldstændigt klar over, siger Søren Bundgaard.  Når det så er sagt, så er det jo fantastisk at se, at så langt øjet rækker står folk og klapper og er glade. Det er ligesom en tilkendegivelse af, at det man har lavet er okay, siger Søren Bundgaard. Søren beslutter, at de penge han tjener skal investeres i at etablere studie og han køber en 24-spors båndoptager. Hans Brewaeys, en lydmand der er tilknyttet Sørens band, investerer samtidigt i en  mixerpult der betyder, at de to tilsammen kan kalde sig SB Studio. - Jeg tænkte en del over hvad jeg skulle gøre med de her penge vi tjente, så det hele ikke skulle betales i skat og så der var noget tilbage når festen var ovre. Jeg leasede så den her 24-spors båndoptager så jeg kunne få lavet mig et studie. Den kostede over 300.000 dengang, så det var noget af en investering, men det var det der satte gang i mit professionelle virke og min karriere som producent, fortæller Søren Bundgaard.  Jeg ændrede mig i den proces der. Jeg fik hår på brystet af det. Af den kreative succes og det faktum at 22

jeg var meget eksponeret. Det modnede mig. Jeg kom fra et velstillet tandlægehjem hvor vi gjorde hvad der blev sagt, og i den proces der begyndte jeg for alvor at tænke selv – og handle, konstaterer han.  Tommy Seebach er en af studiets kunder og da Søren Bundgaard og Hans Brewaeys bliver enige om at stoppe samarbejdet bliver Søren og Tommy enige om, at samkøre deres kompetencer og fremadrettet drive SB Studio som en fælles forretning. - Tommy og jeg havde et godt samarbejde, fortæller Søren Bundgaard. Desværre var han allerede dengang alkoholiker i perioder. Mere og mere og efterhånden blev det sådan, at han når han kom om morgnen, var sådan lidt nervøs og rastløs indstil han fik de der tre-fire bajere -  så var han sød og sjov. Tommy var på en eller anden måde altid svær at komme ind bag facaden af. I løbet af dagen eskalerede det hele ligesom og så blev han nærmest ond og gal, fortæller Søren Bundgaard. Det virkede måske lidt som en bitterhed over ikke helt at slå til. Over at han ikke helt lykkedes med det han ville, siger Søren Bundgaard.   Søren Bundgaards både saglige og faglige tilgang til det at være selvstændigt erhvervsdrivende kulminerer med Tommy Seebachs kunstneriske rus. Et eller andet sted undervejs blev det sværere for de to at mødes på samme værdigrundlag og under samme forudsætning. Tommy Seebachs drikkeri tager til, og da SB Studio i 1998 arbejder på nogle projekter omkring Birthe Kjærs Vi maler byen rød, som Søren skrev teksten til, og Tommy misser en vigtigt deadline på grund af sit alkoholforbrug beslutter Søren Bundgaard at opsige samarbejdet og han driver SB Studio videre alene. TUREN GÅR TIL NORDJYLLAND En dag ringer Benny Bach, der driver Elap i Pandrup. Søren Bundgaard har tidligere samarbejdet med pladeselskabet og nu vil de købe Sørens studie og samtidigt tilbyde

»


Julefesten bli´r bare sjovere på Grilleriet

Slut med julefester i kedelige festlokaler og med tamme buffeter. Holdet bag Grilleriet er klar til at give dig en unik oplevelse. Vi kombinerer sjov ved grillen med en aften, hvor julemaden får et twist, og du går hjem som baghavens jule-grillhelt. Du kan nemlig selv være med til at lave maden, hvis du vil. Ellers tager vi os af det.

”Den sjove julefest”

”Den Dovne julefest”

Nyd velkomstdrinken, mens I selv – med hjælp fra vores grillkokke – tilbereder julemenuen på grillen i en utraditionel gourmetversion. I kan eventuelt kombinere madlavningen med en sjov teambuildingkonkurrence, hvor I kæmper om at lave de bedste retter.

Tag velkomstdrinken med i køkkenet, hvor I kun skal tilberede en let juleforret – selvfølgelig med vejledning fra vores team af verdensklasse grillkokke. Det ryster jer godt sammen og sætter stemningen!

Når risalamanden er indtaget i det stilfulde dining room, åbner Smokey Joe Bar, og så der er fest til langt ud på natten.

Bagefter læner I jer tilbage i stolene i Grilleriets dining room og nyder den lækreste julebuffet, som kokkene har kreeret til jer.

Arrangementerne kan krydres med DJ, stand-up eller musik, og Grilleriet er naturligvis gerne behjælpelig med at formidle kontakt i forbindelse med eventuelle underholdende indslag. Kontakt Grilleriet for at høre mere om mulighederne på aal@grilleriet.dk.

Pris pr. person fra 699,(ekskl. moms, inkl. drikkevarer)

Aalborg · Bøgildsmindevej 23 · 9400 Nørresundby · Tlf: 99 36 30 10 · www.grilleriet.dk


Business Class  september 2011

Jeg har tænkt, at folk ved jeg er her og ved hvad jeg kan – men gu’ gør de da ej. Jeg har tilbage i 80’erne lavet nogle hit folk husker, men ved de hvad jeg har lavet siden?

24


FORBAVSENDE LAV BESKATNING

Alfa Romeo Giulietta 1.6 105 hk diesel – Argento flådevariant* (energiklasse 22,7 km/l)

Alfa Romeo Giulietta 2.0 170 hk diesel

Samlet beskatningsgrundlag

Samlet beskatningsgrundlag

kr. ekskl. lev. omkostninger

kr. ekskl. lev. omkostninger

o

SHELL

t Au

SuperBest

e

KL. 10-16

VÆRKSTED: Otto Mønsteds Vej 10 9200 Aalborg SV Tel. 9634 9090 www.nordbil.dk

ild

LØRDAG OG SØNDAG

SALG: Otto Mønsteds Vej 4 9200 Aalborg SV Tel. 9634 9090 www.nordbil.dk

dk

Argento flådevarianten er baseret på udstyrsniveau Progression og byder derudover på følgende udstyr: Klimaanlæg med 2 zoner, læderrat og -gearknop, Blue&Me (bluetooth/mediaplayer), ratbetjening, højdejusterbart passagersæde, sædevarme

In

279.107

HOBROVEJ

INDKILDEVEJ

224.155

– Platino flådevariant* (energiklasse 21,3 km/l)

OTTO MØNSTE

DSVEJ

Sigurd Müller

Nordbil

Platino indeholder følgende ekstraudstyr uden merpris: Ratbetjening, sædevarme, højdejusterbart passagersæde og blue&Me (bluetooth & medieplayer).

Nordbil


fOREdRaG OG fIRmaKuRSER

Mest afholdte firma foredrag:

Bliv en gladere kollega og kæreste

Mere end 500 referencer og kurser for bl.a.: Codan Forsikring, Danske Bank, Carlsberg, AOF, Skat, Folkeuniversitetet, H.O.F, Landbrugsrådet, Round Table, Vestre Fængsel, Ladies Circle, Junior Chamber, Erhverv- og Boligstyrelsen, NOA NOA, Vordingborg Køkkener, FCK, ASE, Akzo Nobel Deco A/S, Grundfos, Post Danmark, DONG, Novo Nordisk, Center for Ledelse, RSM, Krogerup Højskole. Horsens, Rønnede, Græsted, Ejby, Karlebo, Næstved, Suså, Lemvig, Stenløse, Gundsø og Værløse kommuner - herunder adskillige politikredse, foreninger, pædagogiske seminarier, daghøjskoler, institutioner, biblioteker og private virksomheder.

Avderødvej 45

2980 Kokkedal

www.carl-mar.dk

777@carl-mar.dk

86 29 29 77

udGIvELSER BØGER: 1996: Hvad kvinder ikke ved om mænd. 1997: Bliv en bedre kæreste. 1998: Seksualitet og Følelser. 2000: Hvordan skaber du stærke børn? 2001: Bliv en gladere kollega. 2003: Aben og Rotten. 2004: Selvværdets Gåder. 2005: Energiens Hemmeligheder. 2006: Mænd. 2007: Kvinder. 2008: Parterapi Metoder. KORTSPIL: 2009: Dyrespillet. 2010: Samtalespillet.


Portræt  · Søren Bundgaard

ham en stilling i det nye selskab CMC Records. Søren og hans daværende kone Majbritt beslutter for at give det en chance. Således bliver de to og deres næsten nyfødte datter nordjyder. - Det var spændende. Det var et selskab der skulle startes op fra bunden og vi håndplukkede folk og fik skabt en sund virksomhed, fortæller Søren Bundgaard. Faktisk var det fra dag eet en succes. Det var interessant at opleve den jyske måde at gøre det på, jeg kendte kun den københavnske, og heroppe er der et større marked og man kunne sælge plader til andre end de unge, især hvis man annoncerede dem og gjorde folk opmærksomme på produktet. Det var virkelig sjovt at være med i de år, hvor det bare gik fremad og vi faktisk var oppe og være 60 – 70 mand i koncernen, fortæller Søren Bundgaard. Undervejs opkøbte vi Puk Studiet ved Randers og ”The sky was the limit”, fortæller han. Virksomheden var rigtig dygtigt drevet af brødrene Benny og Werner Bach, der havde set en god forretning i den niche de andre ikke ville røre ved. Dansk Top genren, som vi behandlede seriøst og alvorligt og derved skabte vi nogle rigtigt fine produkter med et solidt marked og en lang levetid, konstaterer Søren Bundgaard. For Søren Bundgaard var skiftet fra København til Nordjylland en fornemmelse af at vende hjem. De nordjyder der i folkemunde har ry for at være lukkede og forbeholdne mødte han aldrig. Tværtimod blev han og hans familie indlemmet i samfundet og skabte hurtigt relationer. Søren Bundgaard arbejdede hos CMC i 16 år, men valgte i 2009 igen en tilværelse som selvstændig. - Pladebranchen har det svært lige nu. Jeg var efterhånden den eneste producer  i firmaet, de andre var sparet

væk, fortæller Søren Bundgaard. Derfor blev vi enige om at jeg i stedet skulle flytte studiet hjem og så lavede vi en samarbejdsaftale. Det betyder jo, at jeg kan lave andre ting ved siden af og i virkeligheden skulle jeg have gjort det her for mange år siden, konstaterer Søren Bundgaard. Jeg er tilbage i SB Studio, der hvor startede, men med et netværk og nogle referencer der betyder, at jeg kan drive en sund forretning, selv i en ustabil og presset branche. Søren Bundgaard har etableret studie i Vadum lige uden for Aalborg. Her har han indrettet sit værksted, sit studie, hvorfra han stadig producerer plader, agerer som musikalsk arkitekt, klipper lyd for virksomheder og varetager pladeselskaber og kunstneres interesser på forskellige danske produktioner.  - Jeg har haft en rigtigt godt job og jeg har været rigtigt glad for det, men grundlæggende er det her mere interessant, siger Søren Bundgaard. Der er en grundlæggende glæde ved helt og holdent at være ansvarlig for sin egen succes og det er meget mere fristende at give den en ekstra skalle, når man ved at det kommer tifold tilbage hvis du lykkedes. Søren Bundgaard er lykkes. Sin succes og den ro han har fundet, i en til tider usikker tilværelse som selvstændigt erhvervsdrivende, tilskriver han netværk. - Tidligere har jeg faktisk ikke været god til at varetage mine netværk og gøre mig synlig. Jeg har bare tænkt, at folk jo ved jeg er her og ved hvad jeg kan - men gu’ gør de da ej. Jeg har tilbage i 80’erne lavet nogle hit folk husker, men ved de hvad jeg har lavet siden?  Nu har jeg erkendt at netværk betyder alt - og at man skal tvinge sig selv til at pleje og opsøge dem. Der skal gerne opstå noget hvergang du møder nye mennesker, siger han. 

27


Business Class  september 2011

Weber

Summit Grill Center

Hvis du virkelig vil blære dig overfor naboen, eller vil ha masser af gæster - og kan leve med, at det ikke er dig de kommer for at se - så skal dette stilfulde grill-køkken stå på din terasse. Grill centeret er helt nyt i handlen, bygget op om den anmelderroste Summit grill fra Weber, der er opgraderet til lejligheden. Der er udvidede skabe, stort gasblus, affaldsspand, infrarød brænder, røgboks og selvfølgelig en isboks, til de kolde drinks. Vejledende udsalgspris 54.999,-

Enkel og eksklusiv trådløs højttaler

Tekst pia møller søe  ·  foto presse   ·  layout tinna feifer møller

Libratone BEAT er udviklet og designet i Danmark. Nogle nøgleord er trådløs lyd fra IPod, IPhone, IPad eller en computer. Tilslut en lille dims direkte til din IPhone, IPad eller i USB porten på din computer og du har lyd omgående - hver gang! Libratone er kendte for netop Beat serien, som allerede har sat nye standarter indenfor lydkvalitet i den prisklasse. Libratone BEAT findes i fire forskellige farver og priserne starter ved 4.000 kr. Libratone forhandles af LYDSPECIALISTEN, Nørregade i Aalborg

beosound 5 encore

Nu går musikken for alvor digitalt. Er du endnu ikke skiftet til at have din musiksamling liggende på en harddisk, så er det ud i musikbutikkerne for at se, hvad der findes på markedet. Der er utallige mediecentre på markedet, der kan rumme alle dine CDer og samtidig gå på nettet, for at vælge mellem mange tusinde radiostationer. Et eksklusivt skud på stammen er BeoSound 5 Encore, der med en lækker skærm og i det velkendte design fra B&O giver dig magten over din musik. Og skal der være fest, kan den selv vælge den musik, som den mener du helst vil høre. Priser fra 19.995 - hos din lokale B&O forhandler. 28

verdens

tyndeste

high-tech ur

Rado har taget sin viden om high-tech keramik til et andet, udfordrende niveau. Pionerer indenfor dette high-tech materiale i urindustrien siden 1986 og nu producenter af det tyndeste keramik ur i verdenen med The Rado True Thinline. Sensuelt, stilig og nemt at bære. Rado True Thinline, hvid eller sort, vejl. ud kr. 11.400 - Forhandles hos Henrik Ørsnes Ure-Guld-Sølv.


2012-KATALOGET ER KOMMET – PROPFYLDT MED NYHEDER Glæd dig til 164 sider med forrygende produkter, spændende artikler og masser af tips og inspiration til bedre lyd og billede. Hent Hi-Fi Klubbens nye hovedkatalog gratis i din nærmeste butik!

VIA

SPAR 1.700,-

BEN ER UB FO KL

R

E ALL

PLASMA FOR ALLE

OR DE LE

MEDLEMSPRIS M ER F FÅR EKSTRA

PANASONIC 42” PLASMA-TV

Full-HD THX-certificeret plasma-tv med flot billedkvalitet, Smart TV og pause/optagefunktion via USB – til en helt utrolig lav pris! Også 50”. TX-P42G30Y. PRIS IKKE-MEDLEM: 5.990,-

5.490,- ELLER LAVERE*

DALI 5.1-HØJTTALERSYSTEM

7 x 90 watt, netværksfunktion og AirPlay, så du trådløst kan streame al din musik inkl. WiMP/Spotify fra iPhone/iPad/iPod touch over til anlægget. AVR-1912

CENTER / BASIS 100, NORMALPRIS: 6.695,-

3.999,-

4.995,-

SPAR 800,-

R

E ALL

SPAR 1.200,-

Danske DALI giver dig både råstyrke og finesse i hjemmebiografen. Et rigtig godt allround-højttalersystem. CONCEPT 6, CONCEPT 1 / CONCEPT

BEN ER UB FO KL

MEDLEMSPRIS

EM MEDL

SPAR 1.500,-

KVALITET I ALLE KANALER

DENON SURROUND-RECEIVER

HIFI

42”

MØD NETVÆRKSMESTEREN

BEGRÆNSET ANTAL!

OR DE LE

HIFI

EKSKL. SUB

EM MEDL

TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED D. 30. SEP. ELLER SÅ LÆNGE LAGER HAVES.

Velkommen i Hi-Fi Klubben!

M ER F FÅR EKSTRA

MASSER AF KRÆFTER OG MULIGHEDER

ALT-I-ÉT MED ÆGTE HI-FI-KVALITETER

EN HEL VERDEN AF TRÅDLØS MUSIK

GØR DIN IPOD 7 KILO TUNGERE

NAD SURROUND-RECEIVER / BLU-RAY

NAD/DALI STEREOSYSTEM

SONOS TRÅDLØS FORST. M. NETVÆRKSADAPTER

B&W IPOD-HØJTTALER

RAY AFSPILLER, NORMALPRIS: 7.798,-

CONCEPT 1 HØJTTALERE, NORMALPRIS: 6.497,-

/ BRIDGE. PRIS IKKE-MEDLEM: 4.198,-

6.298,-

5.297,-

MEDLEMSPRIS

Stærk pakke med bl.a. 7 x 110 watt, autosetup, HDMI-videokonvertering og lynhurtig Blu-ray. T747 SURROUND-RECEIVER / T557 BLU-

Nyd musik fra cd, FM-radio, iPod og USB-nøgle med hele 2 x 50 watt. Klar til DAB+ modul, iPod-dock medfølger. VISO THREE CD-RECEIVER /

2 x 55 watt stereo til din pc-musiksamling, Spotify, internetradio m.m. Wi-fi-betjening via iPad/iPhone/iPod touch/Android. CONNECT:AMP

VESTERBRO 56-58, AALBORG - HIFIKLUBBEN.DK - TLF: 7014 0515 *NOGLE PRISER KAN VÆRE SÆNKET YDERLIGERE EFTER TRYKSTART. SE AKTUEL PRIS PÅ HIFIKLUBBEN.DK.

3.799,-

Et af verdens lækreste iPod-højttalersystemer. Den nye Air-version er kommet, og vi har købt restlageret af originalen til spotpris. ZEPPELIN, NORMALPRIS: 3.799,-

2.999,-


INDRETNING InfoMercial

TÆNK NATUREN MED

INDENFOR "Naturen er en stærk tendens i 2011, hvor farver fra himlen, havet, den varme muld og solen mødes, i materialer der giver glød og energi til indretningen."

Især farveskalaen der tager afsæt i himmel og hav, vil være tydelig dette forår – i form at lette pastelfarver. Naturens materialer er jo ofte smukkere end de industrielt fremstillede. Sten, grene, blomster og frugter koster ingenting, og ser fantastiske ud i boligen hvor de skaber en helt særlig stemning. Alt skal ikke være så minimalistisk mere, man må godt kunne se, at der bor mennesker og især hvem. Personligheden er en vigtig ny tendens, gerne i form af souvenirs, gode minder og fotos som en del af interiøret. I køkkenet og badeværelset skal naturen også lukkes ind.

Tine Hundrup

Tænk i naturens egne former, farver og materialer. Alt sammen med det

Interiør & Design

formål at skabe hygge og personlighed.

Tine Hundrup Aps

Magnoliavej 22 AALBORG 9000

Tel:45 98 10 13 23 Mobil:45 20 84 80 10

E-mail: info@tinehundrup.dk www.tinehundrup.dk


tema  · Indretning

ekstrem hjemmeservice – den norjyske version

31


Business Class  september 2011

privat er der ikke så mange armbevægelser. for den enkelte nordjyde, er det ikke nødvendigvis vigtigt, at spisestuestolene har efternavnet eames

Tekst stine olesen-bakkeløkken  ·  foto rumfornemmelse.dk & arkiv  ·  Layout tinna feifer møller

I skrivende stund er det nye IKEA-katalog just dumpet ind ad brevsprækken i den ifølge den nye postlov ret opstillede postkasse. Det bugner af idéer til indretning af soveværelset, køkkenet og hjemmekontoret. Det er simpelthen muligt (om end tidskrævende og trailerpåkrævet) at drage mod Nordjyllands nye mekka og købe alt, hvad hjertet begærer, og køkkenet kræver, under samme tag. Alligevel ser alle hjem i IKEA-zonen ikke ens ud. Du kan ellers slå op på en vilkårlig side i kataloget og mærke efter, om du er til pakkeløsningen ’fransk landstil’, ’urban jeg bor næsten i New York-stil’ eller til den mere minimalistiske industrielle tilgang holdt i hvidt, sort og højglans. Men selvom IKEAsofaen KLIPPAN eftersigende skulle være noget af en bestseller, går man ikke altid ind i IKEA-katalog side 133, når naboen inviterer på kaffe. Vi har – trods gengangere fra hus til hus – indrettet vores hjem individuelt. Hvert hjem sin stil Hvorfor er der forskel på vores hjem, når vore basale behov er jævnt de samme? Vi skal have et sted at lave mad og spise, sove, gøre vores toilette. Komfur, spisestol, seng og bad, hvor mange måder kan det laves på? Svaret er: mange. Indretningsmulighederne følger proportionelt antallet af individer, der indretter sig. Ifølge indretningskonsulent Kristina Gade Sørensen fra Rumfornemmelse.dk, skaber vi vores hjem efter, hvordan vi personligt trives. Og i Nordjylland er tendensen eftersigende, at vi trives bedst i den simple ende af skalaen. Og inden den gængse nordjyde får Gevaliaen i den gale hals, skal det understreges, at simpelt her skal forstås som ’enkelt’ og ikke enfoldigt. Vi op32

lyser ikke alle vores rum med Poul Henningsens Koglen, og Arne Jacobsens Ægget står ikke i entreen, så vi lige har et sted at sidde, når støvlerne skal snøres. ”Privat er der ikke så store armbevægelser”, siger Kristina Gade Sørensen og fortsætter, ”men det er ikke nødvendigvis noget dårligt. Indretningen er ikke så præget af statussymboler”. Så for den enkelte nordjyde, er det ikke nødvendigvis vigtigt, at spisestuestolene har efternavnet Eames, eller at puderne i sofaen snildt kunne have været udbetaling til en studielejlighed til junior. Indretning og finanskrise, et umage par? De sidste lange tider har været præget af finanskrise. Krisen har blandt andet haft enorm indflydelse på salg af boliger eller mangel på samme. Men har krisen haft indflydelse på, hvordan vi indretter os? Er der sket en udvikling i Nordjydernes smag og tilbøjeligheder inden for dekor? Holder man lige lidt lavere profil med møbelindkøb? For programmet Hammerslag på DR har unægtelig givet indblik i et og andet storslået nordjysk hjem med højt til loftet, spa på badeværelset og en hall, der kunne byde selv Dronningen velkommen. Men er de storslåede ejendomme undtagelsen, der bekræfter reglen? Før den famøse finanskrise, og her taler vi om den første ikke genudsendelsen, som kører for tiden, mærker Kristina Gade Sørensen den forskel, at vi leder efter den personlige og det nok mere økonomisk ansvarlige løsning. Væk er drømmen om, at et sort højglanskøkken er den eneste vej frem. Vi skal tilbage til rødderne, det mere personlige og ikke så statusprægede. Hos møbelforretningen Brdr. Sørensen i Aalborg med »


AUTENTISK ITALIENSK Italien ligger i den absolutte elite, når det handler om design – og de eksklusive køkkener fra CeD Cucine er ingen undtagelse. Med fabrikken omgivet af vinmarker lidt uden for Venedig, har det gamle familieforetagende sine rødder i den stolte håndværkstradition. Stilen er elegant og udfordrende og er til dig, der ønsker det ekstraordinære. Drømmer du om et køkken, der imponerer og skaber beundring og respekt? Kom og oplev det nyeste design fra GeD Cucine. Det er absolut italiensk design, når det er allerbedst!

Thorkild Christensen Indretningsarkitekt

Gugvej 91 | 9210 Aalborg SØ | Tlf. 98113999 | info@sensoform.dk | www.sensoform.dk

Giv kunst i Gave det betyder mere

en Li skuLp LLe n å r p t u r, p e n i k ro p ke e b ru G r i

nye vinpropper ”Kun til kanten” ”Når enden er god” ”Så fuglene synger” ”Et kvikt hovede” ”Hvor morsomt”

pakkes som gave med navn på skulptur/vinproppen Pris fra 675,- kr incl moms

Lene purkær stefansen | bronzeskulpturer, vinpropper og smykker Fabriksparken 9 l dk-9230 svenstrup l tlf. 98380087 / 98318081 l www.lenepurkaer.dk


Business Class  september 2011

Indretningsarkitekt Tine Hundrups

3 tips til indretning: Ryd op! Vær grundig og kritisk og stil spørgsmålet ’har dette en funktion’. Det skaber ro og hygge.

Brug hele rummet! Stil ikke alle møbler op ad væggene, udnyt hele gulvpladsen.

Farver! Leg med farver. Mal en væg, brug tapet eller få farver ind med puder, lys og pynt.

34


tema  · Indretning

Det er in at gå op i miljø. Det betyder blandt andet, at der gøres op med "brug og smid væk" kulturen

mere end 30 års erfaring under bæltet, har man ikke mærket synderligt til finanskrisen. Kundemængden er konstant, ja endda voksende. For hvor forretningen før i tiden servicerede især det finere borgerskab, fortæller indehaver Jan Sørensen, at de i dag har kunder fra alle sociale lag og alle aldre. Det er Jan Sørensens indtryk, at når der ikke er en overflod af penge at rutte med, så køber man det, der holder. Og alle er interesserede i ting, man kan holde ud at bo med i en lang årrække. Ifølge Jan Sørensen, er det kvalitetsmøbler som fx en Erik Jørgensen sofa, der er langtidsholdbare: ”køber du en billig sofa i et møbelhus, holder den måske et par år, en kvalitetssofa holder gerne 20 år måske mere”. At sælge kvalitet er netop Brdr. Sørensen varemærke. ”Det er in at gå op i miljø”, siger Jan Sørensen. Det betyder blandt andet, at der gøres op med "brug og smid væk" kulturen. Man køber hellere velproducerede kvalitetsmøbler med lang holdbarhed, end man køber et billigt spisestuemøblement, hvor holdbarheden både i design og materiale ikke løber højere op end få år. Nordjylland – mere vedvarende mindre vanvittigt Den karikerede version af en nordjyde er Danmarks svar på

en skottevittighed. Man ser for sig en købmandstype, der med tænksom mine og piben i mundvigen siger, ”jamen kan det svare sig?” Der går sjælden røg af en brand også videre, men er vi nordjyder virkelig så særegne og kontrære? Jan Sørensen mener at kunne spore et mønster, der siger, at jo længe nord for Aarhus, man kommer, jo færre skøre ting køber forbrugeren, ”de mere specielle og outrerede ting sælger ikke her”. Men det betyder absolut ikke, at vi som de nordligste beboere i kongeriget Danmark siger nej til smukt design og de så kaldte møbelklassikere. - Nordjyder er også til design, men er måske mere jordnære”, siger indretningsarkitekt Tine Hundrup. Måske derfor passer en nye indretningstrend rigtig godt her i regionen. Den handler nemlig ifølge Tine Hundrup om, at finde tilbage til det mere naturlige i form af træ og naturens egne farver. Erhvervslivet er med på bølgen Hvordan står det så til med indretning i erhvervslivet? Har indretningstrenden også vundet indpas hos de forretningsdrivende? Indretningskonsulent Kristina Gade Sørensen har ekstra travlt med indretning for erhvervsdrivende, og Jan Sørensen mener, at den megen fokus medierne har haft på boligen - fx med flere boligprogrammer på adskillige tv- » 35


Skæve vinkler – rene linjer Ord slår ikke til. Prøv blot at beskrive en æstetisk vision eller et ikonisk design, der taler sit helt eget sprog. Sådan et sprog taler JACOB JENSEN™ Kitchen 1. De skæve vinkler og de rene linjer. De vilde ideer og det klassiske design. De stramme kanter og de funktionelle former. Medbring dine sanser.

JACOB JENSEN is a trademark of JACOB JENSEN HOLDING ApS and is used under license by JACOB JENSEN BRAND ApS.

Klik ind på det inspirerende website jacobjensenkitchen.com

Generation to generation...

Tvis Køkkener Håndværkervej 7 9000 Aalborg Tlf.: 9877 1717

Åbningstider: Man.-fre.: 10.00-17.30 Lør: 10.00-12.30


tema  · Indretning

I nogle virksomheder er der god signalværdi i at have en dyr designerstol stående

kanaler - også smitter af på erhvervslivet. Vi vil ikke brug 8-10 timer af døgnet i et kedeligt, gråt kontor på en dårlig kontorstol, og vi byder ikke kunder et venteværelse med pindestole og en reproduktion af Monets åkander som eneste pynt. Både i det offentlige og i det private tænkes der i signalværdi. Hvad vil man gerne vise, man indeholder? Hvad siger farver og møbler om virksomheden? Det er fx ikke tilfældigt, at Danske Bank er glade for at bruge farven blå. Farven skulle nemlig signalere ro og ansvarlighed, og det er vel i bund og grund det, man forbinder med sin bank, frem for lidenskabelighed og fare, som farven rød signalerer. Tine Hundrup mener nu, at mange erhvervsdrivende er blevet meget mere modige i indretningsøjemed. Der bruges flere og mere utraditionelle farver end tidligere. Så en bank kan supplere det blå logo med en solgul væg eller pink puder i venteområderne. Det er en udvikling, der er til at tage og føle på. Hvem har i slutfirserne og halvfemserne ikke oplevet et besøg i en offentlig instans som et møde med bøgetræsmøbler med lyseblåt uldbetræk? Så firkantet indretter man sig ikke længere. Jan Sørensen fortæller, at også offentlige instanser, henter tilbud på designklassikere frem for blot at

købe kasseløsningen. Brdr. Sørensen har sågar indrettet et venteværelse på en lægeklinik med stole fra Arne Jacobsens tegneblok, så signalværdien til brugerne og kunderne er en vigtig faktor. ”I nogle virksomheder er der god signalværdi i at have en dyr designerstol stående”, siger Jan Sørensen, som understreger, at både komfort og udseende spiller ind, når virksomheder skal have hjælp til indretningen. Så det handler ikke blot om en trend, når der bruges mange penge på indretning i erhvervslivet. Og hvis vi snart skal til at arbejde de famøse 12 minutter ekstra om dagen, vil vi vel også gerne sidde komfortabelt og have noget smukt at se på! 

Tips til inspiration www.tinehundrup.dk www.brdr-sorensen.com www.rumfornemmelse.dk www.thesweetspot.dk/blog www.boligstil.dk

37


Business Class  september 2011

38


tema  · Indretning

en stol

er ikke bare

en stol Den har været fire år undervejs. Det er en investering på omkring 7.000.000 kroner. Til gengæld er resultatet smukt, komfortabelt og med tydelige referencer til den fjord der omslutter landsdelen. Aalborg Kongres & Kultur Center har fået nye teaterstole som et led i en større renovering. Tekst pia møller søe  ·  foto ??  ·  layout Betine hvidberg brix

39


Business Class  september 2011

Jeg tror på, at vores renovering, vores nye stole og smukke omgivelser, får en betydning for gæsternes oplevelse - Anders Jespersgaard, Teknisk chef, AKKC

I udbudsmaterialet, der er lavet i samarbejde med Aalborg Kommunes arkitekter, står der om opgaven, at ”projektet skal sikre, at teaterstolene er tilpasset de givne rammer for stolenes størrelse og indgår som en naturlig del af Aalborg Kongres & Kultur Centers arkitektur, der i sin oprindelige form fra 1953 har været fremsynet på mange måder. Dengang hed bygningskomplekset Aalborghallen. Efter 1990 fik bygningskomplekset ny sal i form af Europahallen, og navnet ændredes til Aalborg Kongres & Kultur Center. De to bygningsdele har hver sin arkitektoniske stil. Gennem den seneste renovering har der været fokus på de oprindelige arkitektoniske idéer, og fremtidige arbejder skal følge dette fokus. Teaterstolene karakteriseres som en større del af Aalborghallens samlede udtryksform, og skal derfor indgå med respekt for den oprindelige stil. Arkitekturen er dansk funktionalisme, der med det enkle formsprog skaber rammerne for de uendelige arrangementer, som skal have hele opmærksomheden”. De nye stole repræsenterer en investering på omkring 7.000.000 kroner og heri indgår, udover teaterstolene, nye podier, nye tæpper på hele stolevognen, lys i trapper, samt en gennemgribende renovering af hele stålkonstruktionen som bærer alle teaterstolene. Desuden har man fokuseret på at optimere håndteringen af de forreste teaterstole som er placeret på fladt gulv. I samarbejde med Aalborg Aluminiums Industri har Aalborg Kongres & Kultur Center fået udviklet en vogn som nu fremover vil lette arbejdet og de mange omflytninger af teaterstolene. Tre virksomheder bød på opgaven og den finsk grundlagte virksomhed Martela vandt runden. Det er dem der har designet og produceret Aalborg Kongres og Kultur Centers nye 40

stol. Martela er en virksomhed der designer og leverer indretningsløsninger til arbejdsmiljøer og fællesområder. Virksomheden har specialiseret sig i nagelfast interieur til, blandt andet, kulturinstitutioner og således faldt opgaven helt i tråd med virksomhedens profil og kernekompetence. Aalborg Kongres & Kultur Center ønskede en smuk, komfortabel stol der kunne afspejle og komplimentere det maritime udtryk i kongrescenterets sal. Resultatet er en blød, dybrød, nordisk stol der med sin fint afrundede ryg skaber et roligt bølgende udtryk – uden at stjæle opmærksomheden. - Den stol der nu står i Aalborg Kongres & Kultur Center er rendyrket æstetisk, siger Elisabeth Enbom, arkitekt ved Martela. Den er komfortabel og rolig i sit udtryk, og når man betragter stolerækkerne forfra har man en fornemmelse af krusninger i vandoverfladen. Stolen er godt integreret i salen og med sit enkle design vil den aldrig komme til at forstyrre de indtryk man jo er kommet for at få på et sted som Aalborg Kongres & Kultur Center, siger hun. Sådan ser den ud, stolen, men i virkeligheden er noget af det mest afgørende jo, at stedets gæster befinder sig godt i den. Intet er i den forbindelse overladt til tilfældighederne og den er som skabt til timers underholdning. - Der er det ved det, at hvis publikum ikke sidder godt, komfortabelt, under en forestilling, så vil de ubevidst opfatte det der sker på scenen på en anden måde. Oplevelsen bliver negativ, uden at de nødvendigvis kan give stolen skylden for det, og så kommer de ikke igen, siger Elisabeth Enbom. Omgivelserne er meget væsentlige, selvom det er scenekunsten det handler om, siger Elisabeth Enbom. Klima, lys og komfort er afgørende for succesen, konstaterer hun.

»


AFTEN MENU RØGET LAKS

med senneps creme, friske urter, smilende æg og spæde salater

Restaurant med kylling, dressing, sprøde brød croutons og CÆSAR SALAT parmesan

REJER

rørt med purløg og citron, anrettet med salater, avocado og sprød toast

Restaurant KARRYSUPPE

med ris og kyllingestykker og chili olie

RØGET OKSEINDERLÅR

Alle forretter serveres med hjemmebagt brød og smør.

SKIVER AF HELSTEGT OKSEMØRBRAD

PEBERSTEAK AF KØDKVÆG

med gulerodspuré, torve grønt og rødvinssauce

skåret af Hereford/Angus serveres med selleripuré, sprød grønt og pebersauce

HAKKEBØF

GRILLET KYLLINGEBRYST

med mild peberrods creme og spæde salater

med sauté af sæsonens grønt og Bearnaise sauce På helstegt oksemørbrad, er der et tillæg på kr. 30,-

med persillerodspuré, sauteret grønt og svampesauce

GRILLET LAKSEFILET

på sauté af ærter, bacon og savojkål, hertil Hollandaise med purløg

Café

CHOKOLADE BROWNIE

ISDESSERT

OST

PANDEKAGER

med eksotisk frugtsalat og vanilje is

med frugt sauce og sprød chokolade knas

fra Asaa mejeri med druer, abrikos kompot og kiks

Lounge

med æbler, vanilje is og chokolade sauce

Lounge

SØNDAG TIL TORSDAG

1 ret kr.

119,-

2 retter kr.

149,-

3 retter kr.

179,-

FREDAG OG LØRDAG

1 ret kr.

149,-

2 retter kr.

179,-

3 retter kr.

209,-

Cox Orange · Jomfru Ane Gade 23 · 9000 Aalborg Cox Orange · Jomfru Ane Gade 23 · 9000 Aalborg · Tlf. 96 33 03 32 · www.coxorange.dk


Business Class  september 2011

42


tema  · Indretning

Aalborg Kongres & Kultur Center giver omkring 400 stole væk til kulturinstitutioner, sportsklubber, forsamlingshuse og en enkelt skole har også lagt billet ind. Teaterstolene udskiftes som et led i en større renovering af AKKC. Den store sal og mange andre lokaler i AKKC har fået nye farver, og den blå farve, som mange forbinder med AKKC, er stort set nu væk. Størstedelen af de gamle blå teaterstole er dog endt deres dage i Aalborgs store forbrændingsovn og som metalskrot hos jernhandleren. De ca. 1.000 sæder på den store stolevogn var med skrå hældning og tilpasset Aalborghallen, så de er blevet til god varme nu for aalborgenserne. 43


                                    Restaurant

Kronborg STORT

9 

MED ALLE

JULENS

GODER 

9

MED

ØL, VAND OG SNAPS

FIRMAFEST

AD LIBITUM

HOLD JERES

 9

PÅ KRONBORG? JULEFROKOST UDEN PRISEN LØBER LØBSK!

RING OG AFTAL NÆRMERE

HUS MINI K! MU 25 P M ERS

"/01.+0.,+ ,.$". ")&$$"+!"-4!"+)&))"6$%,)*!".)&$$".%"+/)5+$0-4&*#',.!"+/ 2+!"*"))"*) ,.$,$6.."/1+! 3"+"+"/0"2"'0&)$%,)*$4.2&!"+),()"#5.$" /,*!,$/"')".."$")*5//&$0#.) ,.$/&!"+##',.!"+,$,2".#.0"+0$". ),0 *&+

$%,)*$%,)* ) ,.$8")    8*&)(.,+ ,.$"$%,)*!(


tema  · Indretning

Anders Jespersgaard der er teknisk chef i Aalborg Kongres & Kultur Center har arbejdet tæt sammen med folkene fra Martela på projektet. - Det har været en rigtig god oplevelse og undervejs er jeg blevet overrasket over hvor mange detaljer der skal være på plads for at skabe det optimale resultat, siger Anders Jespersgaard. Samarbejdet har fungeret helt optimalt med respekt for hinandens kompetencer, og det er jo en forudsætning når man skal løse en række behov omkring den her stol. I den her sammenhæng er det jo netop sådan, at en stol ikke bare er en stol. Stolen har en hældning på 17 grader, der giver den optimale komfortable siddestilling i et teater. Lige akkurat hældning nok til at du slapper af, men ikke så meget at du går i hvileposition. Ryggen er polstret med en forholdsvis lav densitet der skaber fornemmelsen af at stolen omslutter dig. Sædet har en seks centimeter tyk polstring med en noget højere bæreevne og er afrundet under knæhaserne, så man ikke kan sidde og trykke på blodårene i lårbenet når man sidder i stolen. Ryglænets højde dækker skulderbladende på et menneske med gennemsnitshøjde og armlænene er lavet af grå-bejdset birketræ. Træ er et varmt materiale, i forhold til eksempelvis metalarmlæn og så imødekommer det behovet for at kunne rengøre stole der bruges af flere tusinde mennesker på en sæson. Betrækket er fra den aalborgensiske tekstilvirksomhed Gabriel og hos Aalborg Kongres & Kultur Center er man rigtig tilfreds med resultatet. - Jeg synes designet er godt integreret i omgivelserne og stolen er både komfortabel og smuk. Det er så vigtigt, at en stol der skal bruges på den her måde fungerer, fordi det er altafgørende at gæsterne sidder godt. Ellers mister de fokus og bliver negativt ladede, siger Anders Jespersgaard. I det hele taget er det væsentligt, at omgivelserne er smukke og inspirerende når man skal præsentere folk for en kulturel oplevelse. Det betyder noget for helheden i oplevelsen, siger han. 1500 nye stole bliver i disse dage monteret, så Aalborg Kongres & Kultur Center kan åbne en ny sæson med Cirkusrevyen og komfortable siddepladser.

Udfordringen har været at løse de behov for fleksibilitet et kongres og kulturcenter har. De forreste stolerækker skal kunne flyttes og udsynet på de bagerste rækker skal være så optimale som overhovedet muligt fra enhver plads. - Vi har tilstræbt at gøre det så nemt så muligt for dem der arbejder på gulvet i Aalborg Kongres & Kultur Center. Stolene skal ud og ind af salen og derfor har vi lavet en konstruktion i benene der letter det arbejde mest muligt. Det har vi gjort i samarbejde med folkene derude. Det er det der gør jobbet spændende, siger Elisabeth Enbom. Der er mange forskellige behov og udfordringer der skal løses omkring sådan en stol, og det handler meget sjældent bare om udseende eller den rigtige polstring. Hele vejen rundt skal slutresultatet være optimalt. Det er svært at forestille sig præcis hvor vigtig den rigtige stol er for en kulturinstitution i millionklassen. Det er svært helt at tro, at en anmeldelse bliver dårligere hvis anmelderen sidder klemt eller at man mister gæster på en stol i det forkerte materiale, men både Elisabeth Enbom og Anders Jespersgaard er enige om den afgørende betydning. - Jeg har et unavngivent eksempel på en sal hvor stolene er fremstillet i et groft polyestermateriale og i øvrigt knirker lidt. Hvis du besøger det sted i en let silkebluse og har det lidt varmt vil du føle det som om du sidder i et badekar og stolen vil i øvrigt kradse. Når den samtidigt knirker hver gang du rører på dig, er det helt uundgåeligt, at du vil få en dårlig oplevelse ud af det, siger Elisabeth Enbom. Der er ingen knirkende stole i Aalborg Kongres & Kultur Center. Opgaven er løst. De blå stole er erstattet af Martelas bløde, røde stolerækker. Arkitekten er tilfreds, den tekniske chef ditto – og om et øjeblik starter en ny sæson. - Jeg tror på, at vores renovering, vores nye stole og smukke omgivelser, får en betydning for gæsternes oplevelse at de ting vi har på programmet, siger Anders Jespersgaard. Der er investeret både tid og penge i at skabe de optimale rammer omkring Aalborg Kongres & Kultur Center og det er forudsætningen for gode oplevelser, konstaterer han. 45


Business Class  september 2011

indretning

kan betyde

liv eller død

46


tema  · Indretning

47


Business Class  september 2011

En investering i gennemtænkt indretning og design, kan være ligefrem proportionel med omsætning og indtjening. Det er en videnskab, men det er væsentligt at du som virksomhed imødekommer dine kunders behov. De skal sidde godt. Føle sig rigtigt modtaget i receptionen. Der skal være noget at kigge på – og vigtigst af alt, måske, noget at tale om. Tekst pia møller søe  ·  foto rene maxwell & arkiv  ·  layout betine hvidberg brix

En af de brancher hvor indretning betyder allermest er nok i restaurationsbranchen. Rene Maxwell og Allan Poulsen ejer og driver henholdsvis Café Klostertorvet, Cafeministeriet og Brasserie Mundgott. De har begge været en del af den lange og omfattende proces det har været at indrette tre meget forskellige steder til tre meget forskellige behov. De har prioriteret, og investeret i, indretningen af stederne i erkendelse af, at det er en væsentlig parameter for succes. De har ramt rigtigt og de har taget fejl. Det sidste har resulteret i røde tal på bundlinjen og en forretning der nu er solgt videre. Café Klostertorvet er en institution i Aalborg. Klaveret i loftet, de tre plateauer, billederne på væggen, stolene – der bærer præg af flittig brug – og toiletterne, ikke mindst, hvor der er tænkt over underholdningen. Rene Maxwell og Allan Poulsen overtog stedet i 1996 – og bag enhver detalje i caféens indretning findes som regel en god forklaring. - Klostertorvet har udviklet sig gennem årene, men overskriften for indretningen på den café har altid været ’skæv og sjov’, siger Rene Maxwell. Vi har tilsigtet, at det skal være et sted hvor man føler sig godt tilpas. Afslappet 48

og “hjemme“. Det passer til det øvrige koncept, maden vi serverer, musikken og det vi gerne vil have at vores gæster bruger caféen til. På Café Klostertorvet er der plads til alle aldre. Caféens grundlag er personalet og gæsterne og det samspil der opstår. Indretningen har ikke ændret sig væsentligt i løbet af årene, og det er en del af konceptet, men små ændringer har fundet vej ind på caféen. Café Klostertorvet har mange stamkunder og for dem er genkendelsen et væsentligt parameter, derfor skal man være forsigtig med store drastiske ændringer. - Aalborg Universitet gennemførte på et tidspunkt en undersøgelse af vores brugere og hvordan de bruger caféen. En sjov detalje er, at der faktisk var en ret skarp adskillelse og konsekvens i, hvilken gruppe der bruger hvilket plateau i cafeen. De unge og stamkunderne forneden, mændene placerer sig på det første plateau og den lidt ældre brugergruppe sidder foroven, fortæller Rene Maxwell. Det siger noget om hvordan vi bruger omgivelserne og er afhængige af dem. Der er jo en eller anden ubevidst grund til at brugergrupperne fordeler sig som de gør, siger han.

»


Succes er ikke noget der er forbeholdt de heldige Det kan læres og det kan forudsiges I Frøs Herreds Sparekasse har vi nu igennem 25 år sendt vores medarbejder på DBI kursus. Det er et helt unik kursus, hvor man lærer at fokusere på det positive, samt at sætte mål. For mange af vores medarbejdere har det gjort en stor forskel i deres liv. Personligt kan jeg oplyse, at det er det bedste kursus jeg nogensinde har været på. Nu er værdierne fra DBI grundlæggende for mig og har gennem årene givet mig og Frøs succes på mange fronter. Specielt i forhold til at kombinere et krævende og spændende arbejde med familielivet. Jeg havde selv min kone med på DBI og det tilbyder vi også til vores medarbejdere og deres ægtefæller.

Kurt Jensen Adm. direktør

For at kurset ikke skal gå i glemmebogen, tager jeg på DBI-kursus hvert 10. år, for selv om principperne fra kurset er indgroet i mig, er det vigtigt at få dem genopfrisket, så jeg holder fast i de gode værdier og hele tiden tænker i muligheder frem for begrænsninger. Jeg kan derfor stærkt anbefale DBI-kurset til alle, der ønsker personlig udvikling - det er et af de kurser, der kan gøre en stor forskel i livet.

Kursuskalender i 2011 August September September

Onsdag den 24/08 Onsdag den 07/09 Onsdag den 21/09

Oktober November

Onsdag den 26/10 Onsdag den 09/11

Hvert kursus varer 3 dage – fra onsdag morgen til fredag eftermiddag. Kursushonorar kr. 5.900,*- + moms. Ophold og fortæring på Hotel Rold StorKro. Kr. 2811,- inkl. moms. ekskl. drikkevarer. *Opnå 10% rabat på kursushonorar – fortæl at du har læst denne annonce

SVEND TYBO

DBI

DYNAMIC BUSINESS INSTITUTE - mennesket som karriere

DBI Dynamic Business Institute • Tlf. 9824 1234 • Fax. 9824 1217 • dbi@dbi-kursus.dk • www.dbi-kursus.dk


Business Class  september 2011

Cafeministeriet skulle være – og er - noget helt andet end Café Klostertorvet. Lokalerne er nordiske, lyse og åbne. Der er installeret farvet lys i rummet, således at man kan ´styre´ stemningen i lokalet. Om dagen er lyset grønt og gult og om aftenen rødt. Lysets farver har betydning for vores sindstilstand – det røde lys stimulerer følelserne og øger den positive energi og der er noget sensuelt forbundet med farven. Det gule lys defineres som opfriskende, lindrende og skulle vække vores kreative sanser. Lys er rumskabende og med de kolde grønne og gule nuancer skaber man et elegant rum. Enhver indretningsarkitekt vil hævde, at lyset er noget af det mest væsentlige i et rum og den rigtige fordeling mellem lys og skygge i rummet er også med til, at man føler sig godt tilpas. - Cafeministeriet er indrettet til et helt andet behov end Klostertorvet, siger Rene Maxwell. Vi serverer noget andet mad på ministeriet, og vores gæster bruger det på en anden måde. Helt tilsigtet og opstået som en konsekvens af vores indretning. Cafeministeriet er ikke et sted hvor man læner sig tilbage og har en fortrolig samtale, det er måske mere sådan et sted hvor man får udrettet noget, konstaterer han. Baren på Cafeministeriet er bygget op omkring en glasramme der tjener som udstillingsmontré. Her har alt fra farvede bolde til dildoer været udstillet og elementerne tjener som samtaleemner i caféen. Rene Maxwell og Allan Poulsen har en vision om, at overraske og udfordre deres gæster og så finder de det væsentligt, at man skaber ikke bare rammerne, men også indholdet, således at alle elementer for en god oplevelse bliver foræret til kunderne. - Vores intention er, at man skal være underholdt. Vi skal servere god mad OG underholdning på vores restaurationer. Der skal være noget at se på, lede efter med blikket og allervigtigst – samtaleemnerne skal serveres qua indretningen, siger Rene Maxwell. Det betyder for os at kunderne bliver lidt længere, køber en ekstra øl og med stor sansynlighed kommer igen. Allan Poulsen og Rene Maxwells nyeste projekt er Mundgott fra 2008. Et brasserie hvor maden tilberedes fra bunden og serveres i speciallavet keramik, tilegnet Mundgott. Hvor væggene prydes af håndlavet engelsk tapet og en art kunstværk skabt af cykelslanger og idérigdom. På toiletterne er der fuglesang og bøgeskov og jakken hænger du på knagerne der er udformet som omvendte spørgsmålstegn. På væggen hænger våbenskjold med de to indehaveres signatur i form af et dådyr, fra Maxwell familiens våbenskjold, en løve der er Allan Poulsens stjernetegn og påskriften ’Festina Lente’, eller med andre ord: Skynd dig langsomt! Inspirationen til brasseriet er hentet ude i verden, og på landets andre caféer og spisesteder. Stedet skulle fungere som samarbejdets flagskib og Mundgott bærer præg af, at man har gjort sig umage. 50

»


O P G R A D E R D IT IN T E RNET F R A S T E N A L D E R T IL F R E M T ID E N

– 10 0% ægte hastighe

der, 24 timer i døgnet

De kobberkabler, der in dtil nu har givet Danmar k internet og telefoni, ha forlængst nået deres m r aksimale ydeevne. Fiber nettet ligger allerede kla mange virksomheder, bo r til rigtig ligblokke og private hu sstande* - og nu vil Fib have dig med på fremtid er2You en! Fiber2you tilbyder i sa marbejde med GlobalC onnect ekstraordinære konkurrencedygtige pr iser på fiberforbindelse r til virksomheder. TIL VIRKSOMHEDER:** >> 10/10 MBIT KR. 1.49 9,>> 20/20 MBIT KR. 1.89 9,>> 50/50 MBIT KR. 2.69 9,>> 100/100 MBIT KR. 3.199,-

RING TIL OS NU PÅ 72

INSTALLATION: >> Fra kr. 6.000,-

100 177

* Bolig- og ejerforeninge r kan med fordel få en fiberaftale med os. Vi har allerede i dag afta lt 40/40 løsninger til me re end 2.000 private hus Prisen er kr. 139,- pr. må stande via bolig- og eje ned, incl. moms. Installa rforeninger. tion: Prisen beregnes sep jo flere man er til at del erat og kan blive særdel e etableringen. es lav, ** Alle priser er excl. mo ms. Installationen er en engangsinvestering. Øv Vi beregner den eksakt rige priser er månedspr e pris, når vi kender din iser. adresse og dermed afs tanden til nærmeste fiber -punkt.

fiber2you.com | tlf. 72 100 177

Hvem er Global Connect GlobalConnect blev stiftet i 1998 af Niels Zibrandtsen, og som den eneste danskejede leverandør af fibernet, tilbyder GlobalConnect sikker og fleksibel dataog telekommunikation. I dag råder GlobalConnect over mere end 10.000 kilometer fibernet. Gennem dem sikres førende danske og internationale virksomheder en både effektiv og fremtidssikret datakommunikation. Se mere på www.globalconnect.dk

Hvem er Fiber2you Fiber2you teamet har siden 1988 beskæftiget sig med fibernet, og har dermed været med til at gennemføre de første fibernetprojekter i Danmark. I 2008 oprettede vi den selvstændige virksomhed, Fiber2you, for at tilbyde forbrugeren et alternativ til monopolselskaberne. Fiber2you er både en rådgivningsvirksomhed og en leverandør af fibernet. Vi har hovedsæde i Hasseris, Aalborg, men opererer i hele Jylland.


Sohngaardsholm Slot - i centrum af Aalborg

Sohngaardsholm Slots Signature Den 9. september 2011 afholdes der Signature middag på slottet. Aftenen indledes kl. 18.00 med aperitif af Cremant D Bourgogne Rosé, Beaumont. Slottet serverer en 6 retters luksusmiddag med tilhørende vine. Vinene præsenteres med små historier af Georg fra Sigurd Müller vinhandel.

Menu og vine Jomfruhummer i mild borsjtj med øko-fraiche. Sebastian A Riesling, Prüm Mosel. Skindstegt knurhane med safran-risotto. Steinberger Riesling Kabinett, Kloster Eberbach Reingau. Ganefrisker a la mojito. Perlehøne-ballotine med pancetta og pistaciekerner. Fleurie Colonies de Rochegres Beuregard Grand Cru Beaujolais. Foie gras terrine med røget gåsebryst, hertil sorbet af citrongræs. Mercurey 1. Cru Clos des Mygland Faiveley.

Kalvemørbrad Wellington med ristede bøgehatte og trøffelsauce. Cabernet Sauvignon Reserva Snoqualmie Washington State. Bær, bær, bær og chokolade. Brachetto d Asqui Vallebelbo. Efter middagen serveres kaffe, petit four og avec. Pris pr. person 1095,- kr. alt inklusiv. Resevation er nødvendig

Konference

September-menu

Sohngaardsholm Slot er den perfekte ramme til Deres konference. Her er plads til både store og små grupper i slottets flotte sale og hyggelige stuer. Sohngaardsholm Slot har alt i moderne av-udstyr og sørger gerne for specielle ønsker. Service, god gastronomi og atmosfære er Vores metier. Alle ophold skræddersyes efter Deres behov. Nedenfor ser De et par forslag.

Hummerbisque og skærising med basilikum-panade. Rosastegt svinemørbrad med humle-braiseret kæbe, sensommer-grønt og rosmarin-glace. Trøffelbrie med vanillesyltede hyben. Pæreclafoutis med marcipan og mandler, hertil æble-is smagt til med Calvados. Pris per couvert incl. 1 glas vin per ret: 425,-

Ophold nr. 1 Ankomst til formiddagskaffe/the samt hjemmebagt morgenbrød med tilbehør. Frokost i slottets restaurant. Køkkenets lækre eftermiddagskage. 4 retters middag incl vin med efterfølgende kaffe/the og petit four. Pris pr. person: 795.- exl. drikkevarer. Ophold nr. 2 Ankomst til formiddagskaffe/the samt hjemmebagt morgenbrød med tilbehør. Frokost i slottets restaurant. Køkkenets lækre eftermiddagskage. Pris pr.person:

Månedesmenuen med opgraderede vine á 495,Pris pr. person eksl. vin 350,Lækkert ostebræt med hyben, valnødder, oliven og kernebrød á 75,Køkkenets surprise-menu Vælg 4, 5 eller 6 retter. 4 retter pr. couvert: 395.5 retter pr. couvert: 495.6 retter pr. couvert: 575.-

Vi tilbyder vinmenu til surprisemiddage 4 glas pr. couvert: 295.5 glas pr. couvert: 395.6 glas pr. couvert: 475.-

350.- exl. drikkevarer.

Der er altid frisk frugt samt isvand i lokalerne uden ekstra beregning. Vi glæder os til at byde jer velkommen

Med venlig hilsen Anja & Stine

Sohngaardsholm Slot | Borgmester Jørgensensvej 1 | 9000 Aalborg | Tlf.: 98 80 15 00 | E-mail: mail@sohngaardsholmslot.dk | www.sohngaardsholmslot.dk


tema  · Indretning

Vores indretning af Mundgott var en væsentlig faktor, i forhold til at vi ikke lykkedes med stedet

- Vi har brugt både penge og tid på at gøre alle tre steder til noget særligt, måske Mundgott i særdeleshed, siger Rene Maxwell. Vi håbede at vi med vores indretning af stedet kunne udfordre mentaliteten lidt og måske introducere en ny kultur omkring restaurantbesøg. Vi har ikke bygget Mundgott op omkring et fast koncept, men har ladet os føre af de behov vi selv ønsker at få opfyldt når vi er ude og af idéer vi mente kunne bidrage med nye oplevelser for vores gæster. Rene Maxwell og Allan Poulsen har måttet indse, at konceptet omkring Mundgott ikke er holdbart og pr. 1. september er stedet solgt. - Vores indretning af Mundgott var en væsentlig faktor, i forhold til at vi ikke lykkedes med stedet, siger Rene Max­ well. Aalborg har en anden kultur omkring restaurantbesøg, og jeg tror simpelthen ikke, at vores kundepotentiale kunne orientere sig i vores bestræbelser på at gøre stedet interessant. Vores gæster kunne måske ikke helt finde sig til rette under de majestætiske lysekroner når den hvide dug på bordet samtidigt glimrede ved sit fravær. Den forudsigelighed som vi havde gjort os umage for at undgå, den savnede folk nok, siger Rene Maxwell. Rene Maxwell og Allan Poulsen har indrettet deres restaurationer i samarbejde med Netgiraf.dk. Deres over-

ordnede mål er altid at skabe rum hvor mennesker kan mødes om noget. Samtaleemnerne skal være nærværende i rummet, og så skal gæsterne have mulighed for at bruge lokalerne tilsigtet. På Klostertorvet kan man sagtens krybe lidt i ly og have en fortrolig samtale, eller fordybe sig i en avis eller mailkorrespondance – det er stedet skabt til. På Caféministeriet er tingene lidt mere konkrete. Rummet appellerer til kreativitet og lokalets lethed er fundament for et lidt andet slags møde mennesker i mellem. Man får let udrettet noget hen over de lyse borde, over den lette frokost. Mundgott, som altså nu er fortid, var forsøget på at skabe det rum hvor der var tid og plads til at fordybe sig i maden, fortabe sig i hinanden og bare lade tankerne vandre. - Det er ærgerligt at Mundgott ikke lykkedes, men det har været lærerigt. Jeg har brugt meget tid på, at sætte mig ind i videnskaben omkring indretning, og har set teori blive til praksis. Konklusionen er, at det er meget væsentligt hvordan du indretter din virksomhed eller din restaurant. Du skal ramme menneskers sanser, på dufte, lyde og følelser og skabe en fornemmelse for et sted, siger Rene Maxwell. I virksomhedssammenhæng tror jeg på, at det er direkte målbart på bundlinjen om det er lykkedes for dig, konstaterer han.  53


Business Class  september 2011

Jeg er borgmester, først og fremmest. Det er jeg døgnet rundt, også når jeg er på toilettet om natten …

54


nordjyske borgmestre  ·  henning g. jensen

henning jensen

g

Business Class sætter i de kommende udgaver fokus på nordjyske borgmestre, gennem personlige portrætter. Vi lægger ud i Aalborg med Henning G. Jensen. I virkeligheden var det meget få gange, han krydsede broen, dengang i midten af 50´erne, men han krydsede den. Verden stoppede der, hvor Limfjordsbroen starter. tekst Pia Møller Søe  ·  foto Benny Rytter  ·  layout Betine hvidberg brix

Henning G. Jensen kom til verden en dag i midten af marts i 1950. Han var en lille dreng på bare 900 gram, og det er i virkeligheden alt for lidt i en stor verden. Selv præsten, der døbte ham hjemme på Toftevej, tvivlede på, om han ville overleve, men det gjorde han – og derfra indhentede han hurtigt terræn. Aalborgs borgmester har med al sandsynlighed skrabet sit knæ et sted på Voerbjergvej i Nørresundby. Han er blevet trøstet af sin mor, der altid var aldeles nærværende over for den børneflok, der ud over Henning talte syv andre søskende. Hans far, socialdemokraten, arbejderen og foreningsmanden, var til stede. Han opmuntrede sine børn, tilskyndede til retfærdighed og flid og delte gerne sine politiske betragtninger med resten af familien. Der var ikke så meget at være i tvivl om, og det er der stadig ikke. Henning G. Jensen er ud af en god socialdemokratisk familie, og dyderne, overbevisninger – alle de holdninger, han blev præsenteret for – brænder endnu stærkt og kommer til udtryk i hans virke som byens borgmester. Han er

opvokset i Lindholm og tænker tilbage på sin barndom som noget, der handlede om at være sammen som familie – at begive sig på en sjælden, spændende tur til Aalborg på den anden side af fjorden. At lytte til sin fars glødende tale om socialismen og dens trussel og dyrke deres fælles interesse, sporten. Selv siger han, at han er indoktrineret: at faderen, som han mistede alt for tidligt og alt for pludseligt, var så dedikeret til arbejdet for et retfærdigt samfund, at det blev en vuggegave, han aldrig selv stillede spørgsmålstegn ved. Men han tog et valg siden hen – han erklærede sig enig og dedikerede sit liv til at arbejde politisk med udgangspunkt i familien Jensens overbevisninger. - I mit barndomshjem har der aldrig hersket nogen tvivl om, hvem der var de gode, og hvem der var de ’onde’. Min far var glødende socialdemokrat, og min vuggegave er den samme bevidsthed, fortæller Henning G. Jensen. Som barn var jeg nysgerrig og derfor lydhør. Jeg var flink og samtidigt beregnende. Jeg vidste godt, hvor jeg skulle sætte kræfterne

»

55


KONCERTOPLEVELSER FOR ALLE Se mere på aalborgsymfoni.dk

Fra store værker

22. september 2011 kl. 19.30 Aalborghallen Chefdirigent Rumon Gamba dirigerer Britten og Sjostakovitjs 5. symfoni

Til intime koncerter 1. oktober 2011 kl. 14.00 kammermusik på KUNSTEN

Billetsalg: 99 35 55 66 . akkc.dk . billetnet.dk. . Køb på dagen-billetter for unge u. 30 år og stud.: 50 kr.


nordjyske borgmestre  ·  henning g. jensen

Jeg tager den lige vej og ser ingen grund til at sidde og fedte rundt i stagnerede rutiner. Der skal ske noget. Det skal vedtages. Vi skal videre!

ind, og den evne har jeg i grunden aldrig lagt fra mig, konstaterer han. Borgmester in spe Henning G. Jensen fik sin realeksamen og startede herefter på Nørresundby Gymnasium. Den tid blev skelsættende og formede Henning G. Jensen og hans lyst til at udfordre systemerne, når han fandt det nødvendigt. Siden blev han uddannet folkeskolelærer, var ansat ved Tornhøjskolen i Aalborg Øst og blev valgt ind i byrådet i 1974, 23 år gammel. I 1982 blev han den hidtil yngst udnævnte rådmand, og måske var det i virkeligheden altid meningen, at han en dag skulle være byens borgmester. - Det boblede hele tiden i mig – lysten til at stille spørgsmål til tingene og være igangsætter. Jeg erfarede hurtigt, at du ikke kommer nogen vegne med trods eller ved at være for fræk. Du må benytte dig af argumenternes kræft, og den dyd lærte jeg mig. God argumentation, rimelig god begavelse og så en insisterende tilgang til tingene. Det rækker langt, siger han. Jeg var sådan en, der altid blev valgt til elevrådet, tog initiativ og stillede krav til lærerne. Det virkede. Det gav respekt og anerkendelse – også hos pigerne, og det er jo alt sammen motiverende og giver blod på tanden, fortæller han.

Det var daværende borgmester Marius Andersen, der præsenterede det nyslåede byrådsmedlem for ideen om, at han en dag skulle overtage posten og være borgmester i Aalborg. Han så potentialet og mente, at det lod sig gøre, hvis den unge Henning ville ofre hårdt arbejde og dedikere sig til projektet. - Jeg troede på mine egne evner. Jeg kunne godt se mig selv som Aalborgs borgmester og gik derfor efter posten. Jeg havde mange ting, jeg ville Aalborg. Jeg ville en smukkere, mere levende by i trivsel, både kulturelt og uddannelsesmæssigt, og jeg synes, jeg er lykkedes med det projekt, siger Henning G. Jensen. Sådan blev det. Han lagde flid og engagement i projektet og blev i 1998 borgmester i den by, han holder så uendeligt meget af. Borgmesteren Det er det, han er, Henning G. Jensen, Aalborgs borgmester. Men han er også Birgits mand, Lene og Peters far, og Anne, Mads og Søs’ bedstefar. Han er en god kammerat, en livslang ven og godt selskab – til tider. - Jeg er borgmester, først og fremmest. Det er jeg døgnet rundt, også når jeg er på toilettet om natten. Selvfølgelig er jeg også far, ægtefælle, bedstefar og ven, men det er i

»

57


Business Class  september 2011

Henning G. Jensen Fødselsdag: 18. marts 1950 Fødeby: Nørresundby Titel: Borgmester

fakta

Civilstand: Gift Børn: Lene og Peter Karriere: Seminarieuddannet, byrådspolitiker, rådmand og borgmester

timer ad gangen. Borgmester er jeg altid. Det, synes jeg, er vilkårene, og sådan foretrækker jeg det, siger Henning G. Jensen. Henning G. Jensen er blevet valgt til borgmester fire gange. Deri ligger vælgernes tillidserklæring – uagtet at tilslutningen er gået lidt op og ned – og en tro på, at han vil noget godt for vores by – og gennemfører det. - Jeg vil have, at Aalborg skal være et godt sted at være for alle. Jeg vil, at vi som by kan honorere de krav, samfundet stiller, og det betyder, at vi skal kunne uddanne folk godt, og dernæst skal vi have noget at byde på, så byen konstant er i vækst, både hvad angår antallet af indbyggere, men også kulturelt, sportsligt og erhvervsmæssigt. Hvis vi vil nyde godt af det, der følger med en veluddannet befolkning, skal vi stille de forudsætninger til rådighed, der er grundlaget for et godt liv. Vi må aldrig blive så fattige, at vi ikke tilbyder os selv og hinanden de bedste forudsætninger, konstaterer han. Hverdagen som borgmester er alsidig og stiller store krav til arbejdsmoral og engagement. Møder, store beslutninger,

58

samarbejde på tværs af politiske overbevisninger, receptioner og praktiske problemstillinger, er på hverdagens dagsorden – og kun i få stille øjeblikke kan Henning G. Jensen tage opstilling i borgmesterkontorets store smukke vindue med udsigt ud over Boulevarden og dyrke en yndet interesse: at betragte byen og dens indbyggere. - Jeg kan godt lide at se ud over Aalborg og det, byen er blevet til, fortæller han. Jeg betragter de mennesker, der går forbi nede på gaden og deres udtryk, og jeg synes, at jeg har lagt mærke til, at aalborgenserne er gladere. Vi er en glad by og efterhånden en smuk by. Når det bliver varmere i vejret bliver byen endnu smukkere, og det samme gør sig gældende for borgerne, griner han. Højt til himmelen At Aalborg skulle være en smuk by var en af de klart definerede intentioner, Henning G. Jensen betrådte embedet med. Industrien ud i byens udkant og folket bosiddende ved fjorden, var hans udgangspunkt – og byggeriet er for længst i gang.

»


Bare fordi det er bedste kvalitet, behøver det ikke at være dyrt... Mandag-onsdag: 3 retter med 3 glas vin Kr. 498,Mortens Kro 3 stjerner i Den danske Spiseguide 31 point ud af 35 for vin/champagne udvalg

Bliv ven med os på Facebook: facebook.com/mortenskro

GrafikNord

Mølleå 2-6, Mølleå Arkaden, 9000 Aalborg · Tlf. 98 12 48 60 · info@mortenskro.dk · www.mortenskro.dk


Business Class  september 2011

- Jeg ønsker udvikling for Aalborg. Jeg ønsker, at vi skal være en by, hvor livsglæden trives, og hvor vi møder hinanden i en usnobbet tone med de bedste intentioner. Jeg har altid ønsket mig, at fjorden skulle samle, og ikke dele. Den skal bruges. Vi skal sejle på den, nyde udsigten og svømme rundt i den. Vi skal benytte vores privilegier og nyde, at der er højt til himmelen i Aalborg. Jeg synes, jeg har turdet meget på byens vegne – og er lykkedes, siger han. Det koster at udstille ambitionerne, og måske koster det sommetider mere i en landsdel, hvor ’Jante’ har taget permanent ophold, og sindighed kan være en kernekompetence. Henning G. Jensen er genvalgt borgmester, men det ændrer ikke på det faktum, at han både lokalt og nationalt flere gange har trukket overskrifter blottet for positive tillægsord. ”Selvoptaget” lød dommen, da et borgmesterportræt blev offentliggjort. Portrættet var malet af den kendte kunstner Niels Winkel, der fik 126.000 kr. i honorar. Så fyldte han 60, og det skulle fejres, men festlighederne tog overhånd, mente flere, og så var der den med daværende

60

indenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, der beskyldte en række borgmestre, heriblandt Henning G. Jensen, for at være i ”ulækker alliance” med pædagogernes fagforening BUPL. Aalborgs borgmester kvitterede med et kort citat ”Ministeren må være syg i hovedet”, og så var der ikke mere af sige om den sag. Udadtil. - Alle mennesker har fejl, og det har jeg også, men når de blæses overdimensioneret op og ud af proportioner, så fremstår det forkert, og det irriterer mig. Og gør mig ked af det, konstaterer Henning G. Jensen. Jeg tror ikke, det er typisk nordjysk at være på mærkerne, når folk stiller sig frem, men jeg tror, det er typisk dansk. Når kritikken er rettet mod mig, så går det mig faktisk på, især når jeg – og andre – mener, det er uberettiget. Det bliver siddende i mig længe, og jeg har svært ved at fatte, at det er sådan, det hænger sammen. Når det er sagt, så mener jeg ikke, man skal kæmpe de umulige kampe – ævl og kævl frem og tilbage er jeg ikke tilhænger af, så hellere et kort citat og videre, smiler han.


nordjyske borgmestre  ·  henning g. jensen

Lige nu ligger vores eksamensopgave på bordet; riggen er her, og det er nu, vi skal vise, at vi kan klare opgaven til UG

Forlystelsessyg Mange i Aalborg ved, hvor Henning G. Jensen køber ind, og hvad der som oftest er på indkøbslisten. Han er synlig i gadebilledet og hilser, med et genkendende nik, på mange af de mennesker, han møder. De fleste ved, at han indtil for kort tid siden stadig var bosiddende i Lindholm – og mange, at han i dag bor i en af de nye lejligheder ved fjorden – stadig i Nørresundby. Når han bevæger sig rundt i bybilledet, betragtes han – opmærksomt – uagtet hans ærinde som vores borgmester. Eller med andre ord, Aalborgs borgmester har sjældent fri. - Jeg har ikke noget imod at stille min hverdag til skue i Rema 1000, i Føtex og i gadebilledet. Jeg føler, jeg kender aalborgenserne, og jeg lever fuldstændigt ligesom alle andre mennesker. Det er der ikke nogen grund til at forsøge at skjule. Så længe vi mødes på samme vilkår, har jeg det fint med, at folk noterer sig, hvilken smør vi foretrækker hjemme hos os. Når han en sjælden gang imellem opholder sig i lejligheden i Nørresundby, er det ofte i godt selskab. Han er, med

egne ord, forlystelsessyg, og skal helst føle sig godt underholdt. Stilstand huer ham ikke, og han skal – konstant – foretage sig noget. Han er også i arbejdsmæssig sammenhæng et pragmatisk menneske. Løsningsorienteret. Han stiller store krav i bytte for velvilje, og essensen af det hele skal være resultater. - Mine samarbejdspartnere og kolleger vil nok ikke nødvendigvis betegne mig som et rart menneske at arbejde sammen med, men jeg er reel og ambitiøs. Jeg forventer noget af dem, jeg skal samarbejde med. Til gengæld er jeg så også lydhør – uagtet vores forskellige udgangspunkt. Det er jo netop en af de ting, vi i Aalborg er kendt for, bredt politisk forlig, siger Henning G. Jensen. For mig er det altafgørende, at der sker noget. Jeg tager den lige vej og ser ingen grund til at sidde og fedte rundt i stagnerede rutiner. Der skal ske noget. Det skal vedtages. Vi skal videre, konstaterer han. De fleste Aalborgensere har hilst på Henning G. Jensen. Han har sin daglige gang i byen, er engageret i forenings- »

61


Business Class  september 2011

Jeg kan blive frygtelig hidsig, og det er i virkeligheden noget af det, jeg skal øve mig allermest på. Lige at nå og stoppe op, inden jeg buldrer af sted

og sportslivet og er oprigtigt nærværende i sit møde med borgerne. Det kan godt være svært at forestille sig det menneske, der buldrer politisk af sted uden skelen til paffe byrådsmedlemmer og overrumplede samarbejdspartnere. Men han er der. Det siger han selv. - Jeg kan godt miste besindelsen. Jeg kan blive frygtelig hidsig, og det er i virkeligheden noget af det, jeg skal øve mig allermest på. Lige at nå og stoppe op, inden jeg buldrer af sted med kiloene bag mig, fortæller han. Jeg bliver ivrig, og så bliver jeg dårlig til at lytte. Det kan godt virke voldsomt på folk, men intentionen er god. Det er drivkraften, der tager over. Til gengæld er mit udgangspunkt faktisk at lytte og være åben. Døren til borgmesterkontoret er – bogstaveligt talt – aldrig lukket. Menneske – mest Henning G. Jensen er borgmester i en by, der per tradition har været arbejdernes og industriens. De seneste årtier har byen langsomt, men vedholdende, undergået en forandring, og Aalborg ligner i dag mere og mere en vidensby, hvor kultur og folk trives. Den ublide, rå og voldsomme by findes endnu – men efterhånden kun som små levn af, hvad der var engang. Mentaliteten, den der er overleveret

fra generation til generation, er mere nærværende. De fleste nordjyder karakteriserer gerne sig selv som en besindigt folk – og vi forlanger politik i øjenhøjde. - Som borgmester i Aalborg ved du godt, at det ikke er smart at transportere dig selv rundt i en overdådig borgmesterbil. Aalborgenserne er ikke til fals for smarte ord og spin, siger Henning G. Jensen. Jeg kender godt de smarte ord og det politiske spil, og jeg spiller det gerne, når det er nødvendigt, men som udgangspunkt tror jeg mere på at være menneske – også i mit politiske virke. Måske kan du ikke møde mennesket Henning G. Jensen uden ved samme lejlighed at stifte bekendtskab med politikeren af samme navn – og omvendt. Måske er der tidspunkter, hvor borgmesterkæden føles tung at bære for borgmesteren i landets tredjestørste kommune, men essensen af det hele er, at Henning G. Jensen nyder jobbet. Han nyder vælgernes erklærede tillid og kan ikke forestille sig, at han ikke i mange år frem skal have kontor på Boulevarden med udsigt over byen – præcis som han havde forestillet sig den. 

NÆSTE nummer: Knud Kristensen, borgmester i Vesthimmerlands kommune 62


Business Class  september 2011

Business class

Anbefaler

Dokumentar: Cool It Bjørn Lomborg er pæredansk, hvis man da ser bort fra janteloven. Han er et stærkt holdningsmenneske, der tør stå fast selvom emnet er følsomt og modstanden stor. For få år siden skabte den amerikanske politiker Al Gore miljødokumentaren ”En ubekvem sandhed” – og nu er Bjørn Lomborgs modstykke kommet i form af ”Cool It”, der også er titlen på hans seneste bog. Lomborg mener, at effekten af global opvarmning er overdramatiseret, at vi kunne bruge alle miljøkronerne langt bedre og på halvanden time krydres de stærke holdninger med hårde klip og skrækeksempler. Samtidig går filmen ind bag Lomborgs eget liv, i et forsøg på at få mennesket bag holdningen med. Som det sig hør og bør i USA. Vi ser den drengede dansker, i t-shirt og på cykel på vej til plejehjemmet for at besøge mor. Dokumentaren er skabt til det amerikanske marked af den amerikanske dokumentarist Ondi Timoner – og med sikkerhed er amerikanerne bedre til at sluge informationer, hvis de er pakket ordentligt ind i noget personligt fnidder. Herhjemme vil vi helst ikke begge dele. Man sidder og forsøger at gennemskue, om det er en film om en person eller en sag. Ser man igennem formen er det dog lykkedes at skabe en film, der er et godt indspark i debatten og absolut seværdig, uanset om man er til mand eller sag. /søe.

Amerikansk vin bør man smage på USA er ikke ligefrem førende i det danske vinsalg. Men det er egentlig en skam. Med sikkerhed skal svaret findes i det faktum, at USA ikke præsenterer danskerne for de billige hverdagsvine, men primært præsenterer det eksklusive. Og som sådan er USA også et område, man under ingen omstændigheder må gå udenom. Landets cabernet sauvignon vine har altid været blandt de bedste i verden – og på hvidvinen er chardonnay en testvinder. Typisk er en amerikansk chardonnay kultiveret, rig og velafbalanceret – og til min smag ofte bedre end de kendte Bourgogner. Det er primært Californien der leverer klassevine. I den solrige varme del af Californien præsenterer de den bløde frugt, mens de to koldere egne bør smages efter i sømmene. Chardonnayen Chateau St. Michelle kommer fra Washington State, tæt på Canada. Det køligere klima giver en sprødere frugt, og en meget vellykket Chardonnay. / søe.

64

Julian Assange – i krig for sandheden Assange er stifteren af Wikileaks, som nogle enten elsker at andre hader – og andre elsker at hade. Assange har sat verdens sind i kog og med sikkerhed slået internettet fast som et ustyrligt sted. Hvis informationer skal ud, så kommer de ud. Jeg så frem til biografien, der på 440 sider fortæller Assanges historie. Men bogen skuffer. Fælt endda. Det er tydeligt, at de to ”forfattere” er ude i deres eget korstog, nemlig at slå Assange til ridder af sandheden. Forfatterne kalder Assange for ”en ridder i skinnende rustning på korstog for sandheden”, og det siger lidt om neutraliteten. Bogen er på ingen måde en biografi, men en forherligende skildring af et menneske, som forfatterne mener er vor tids største helt. Det er tredje forsøg på en biografi om den nørdede australier, og den tredje der falder til jorden med et brag. Vil man beskrive det menneske, der har udpenslet magthavernes ugerninger og dårlige sider, må man også finde frem til hans egne. Eller i det mindste lede efter dem. Og endelig skal man nok lede efter nogle, der formår at skrive bøger, da selve håndværket også får tæerne til at krumme, så de stadig gør ondt. /søe.


Portræt  ·  XXXX XXXXXxx

Bent Jensen og Torben Tranæs: Vi der bor i Danmark Rockwools fond har en forskningsenhed, der er førende i socialøkonomisk tænkning. Resultaterne er nu blevet til en bog, der er overraskende god. Mest af alt giver læsning af opslagsværket et dødsstød til de myter, der ligger i vores baghoveder og ofte høres i debatten. Vi er faktisk mere effektive til at arbejde end andre landes medarbejdere. Vi er ikke påvirkede af vore forældres økonomiske baggrund, da de riges børn er ikke rigere end de fattiges. Vi lader ikke vores unger sidde foran TV eller Playstation og overlader dem til sig selv, men bruger faktisk en time mere på børnene end for 25 år siden og i weekenderne dobbelt så meget tid som i 80’erne. En stor del af forskningsresultaterne er med til at lave et spændende portræt af, hvem vi er. Statistik er selvsagt ikke altid troværdig. Hvis man har fire børn, vil det femte statistisk set blive kineser. Men når tallene brydes og bearbejdes med portræt af danskerne for øje, så lykkes det i forunderlig grad. /søe.

TØGER

Tøger Seidenfaden døde i januar. Han delte vandene i Danmark, men uanset hvor man stod i debatten, måtte man tage hatten i hånden for denne mester i samtale. Man kunne kritisere hans manglende evne til at give sin modstander plads i debatten, men han hørte hvad der blev sagt, for svaret var skarpt når han afbrød. Den første bog om Tøger er skrevet af finansjournalisten Stig Andersen. Andersen var personlig ven af Tøger, og det bærer bogen præg af. Stig Andersen er ikke den største forfatter, men han skaber dog et portræt af Tøger, der passer til den selvopfattelse, som Tøger strålede af. Tøger mente, at Tøger var en dansk helt. Og sådan beskrives han. Som oppositionens ukronede leder, som Danmarks modsvar til Pia Kjærsgaard og som det helt store aktiv for medierne. Meget af det er nok sandt for nogle, i særdeleshed forfatteren, men burde have modspil. Bogen bygger på samtaler optil Tøgers tidlige død. Der kastes med sten fra graven mod de levendes land, og nogle rammer mennesker i ansigtet, uden at de kan kaste tilbage. Den eneste der undgår sten er Tøger selv. Måske fordi man ikke sparker til en, der ligger ned. Men i sandhed ville værket være et bedre eftermæle, hvis også modstanderne måtte mæle et ord eller to. Det havde såmænd været i Tøgers ånd. /søe.

Lars von Trier: Melancholia Hvis man er vild med Triers forskruede tolkningsvelkomne univers, vil man sikkert nyde hver en scene i Melancholia. Få instruktører formår at nå til Triers niveau, hvor alverdens kulturelite træder over hinandens tæer for at komme først med lyriske fremmedord og filosofiske hentydninger til enhver hændelse på skærmen. Melancholia er ingen undtagelse. Trier har lavet en film om frygten for at dø. To kloder braser sammen, og alt liv ophører. En planet er på vej mod jorden, og vi følger frygten. Det er så banalt at hvis Schwarzenegger havde haft en hovedrolle, var anmelderne gået i vrede. Men når det er Trier, så har ”klodens nærhed skabt en kierkegaardsk angst i eksistentiel forstand”. Der må jo ligge noget tanke bag, synes anmelderne at tænke. Det kan jo ikke bare være fordi Trier her har lavet en banal, småtrist film om hans egen frygt for at dø? Jeg nægter at opfinde lyriske sætninger, der kan bortforklare Triers banalitet. Melancholia er ikke en dårlig film. Slet ikke. Der er talrige strejf af den Trierske genialitet, som gør at vi overhovedet gider sidde og kigge i 2 timer og 10 minutter. Trier er så højt på himlen, at ingen tør skrive, at en scene er direkte banal eller tåbelig og burde klippes ud. Måske anmelderne er bange for, at andre har gennemskuet scenens genialitet – og at man ved at dømme det ude, bliver stemplet som tåbe. Jeg tør godt skrive, at 30-40 minutter burde være endt på klipperummets gulv. Trier ER ubetinget Danmarks største filmbegavelse. Det ses. For længe. Men det ses. /søe.

65


Strategidage og teambuilding på en helt ny måde

OPLEV DINE KOLLEGAER MED BLOD PÅ HÆNDERNE Hos os kan du: • udfordre dine medarbejdere i anderledes unikke omgivelser • give dem spændende og inspirerende oplevelser • nyde Danmarks smukkeste natur “Danske Ba nks ledelse var samlet til strategi og teambuil ding i nov 2009. Det v ar anderlede s naturligt og bestemt inspirerende . Personalet sørgede for at skabe ram merne til et uforglemmeli gt døgn. Jeg kan varmt og blodigt a nbefale dett e til andre virksomhede r der overve jer 24 timer i den rå og fl otte danske natur” Allan Aagaard, dir ektør, Dansk e Bank, Region Jylland Øst

Vi sammensætter et individuelt program til netop jeres virksomhed og sørger for alt det praktiske. Der er mulighed for at overnatte i luksushytter eller i mosen i telte og starte dagen med at høre kronhjortens høje brøl.

Arrangementerne laves kun fra 1/9 - 1/12 Max 60 personer. Kontakt: Centerleder Bo Gregersen direkte 25197551

Birkesøvej 16 Dokkedal • 9280 Storvorde • Tel. 45 99 31 75 50

www.lillevildmosecentret.dk


Tema  · NETVÆRK

Kontakter = Kontrakter Tekst Jeppe Søe  ·  foto Arkiv

Både som leder, mellemleder og medarbejder i en virksomhed kan det være værdifuldt at erfaringsudveksle med andre i lignende stillinger. Netværk er social kapital, og det er den kapital der i stadig større omfang spiller en rolle i vores faglige virke. De virksomheder der har de stærkeste netværk har samtidigt de bedste forudsætninger for at lykkedes. Værdien af fælles kompetencer kan være en afgørende og – stærkere – ressource, og det samme gør sig gældende for dig som privatperson. Det er i rigtigt mange tilfælde dit netværk der vil være afgørende for din succes. - Der er mange fordele ved netværk. Det nævnes ofte, at netværk er en hurtig og billig måde at få information på. Har man brug for f.eks. et reklamebureau kan det kræve meget energi via de frit tilgængelige kanaler at få et overblik over udbydere og deres priser. Her kan netværk være en genvej, siger Christian Albrekt Larsen, professor ved Aalborg Universitet. Loger, arbejdsfællesskaber, business to business netværk og sociale relationer opstået via interessefællesskaber, er blevet den mest troværdige måde at etablere nye samarbejder, komme i kontakt med potentielle kunder eller få nyt job. Dybest set er netværkstanken måske en opgraderet udgave af tidligere tiders solide købmandsskab og en måde at navigere i (u)overskuelige mængder af information og kompetencebetegnelser. Relationer står stadig stærkere nogle gange beskrives det som om, at de digitale sociale netværk overtager dem, der foregår i virkelighedens verden - men det ene udelukker på ingen måde det andet. - Frem for alt bruges netværk fordi vi tror, at det giver os mere troværdig information. Kigger man på hjemmesider vil alle reklamebureau hævde, at de lige er gearet til at klare din opgave. Men man ved, at reklamebureauer (og alle mulige andre) har et klart incitament til at fremstille

sig selv bedst muligt. Derfor tror man ikke rigtigt på informationen. Netværk er således en måde at få troværdig information på. Sådan har det formentlig altid været. Men samtiden udmærker sig ved, at vi ofte samarbejder ganske meget med nye partnere, som vi ikke kender. Derfor er netværk af stor værdi, siger Christian Albrekt Larsen.

Både for dig og for din virksomhed er der altså meget at vinde ved at investere tid i at netværke. I de kommende udgaver af Business Class beskriver vi networking - og hvad fordelene er. Både fokus på de netværk, klubber og loger der er til for din personlige udvikling - og dem, der primært skal styrke din virksomhed. Alle har det tilfælles, at du møder andre mennesker. Og det er, uanset andet udbytte, væsentligt for ethvert individ. Første udvalg af nordjyske netværk kan du læse på de kommende sider...

» 67


Business Class  september 2011

RUNDT I NETVÆRKS-NORD Nordjylland har masser af netværk, som du kan komme med i. Der er både netværk, der kan styrke din virksomhed med viden og gode kontakter - sågar kunder - og en række netværk, der har til formål at give dig som leder og menneske noget brugbart input. Mange netværk er specialiserede. De samles omkring faglighed, og der er stort set ingen fag, der ikke har sit eget netværk. Andre er åbne for forskellighed i branche og alder og slår netop på at mødes på tværs. Her et udpluk af muligheder i det nordjyske område:

LIONS CLUB Medlemmerne oplever klublivet som et samværd, hvor det er sjovt og udbytterigt at mødes. Nogle møder holdes som en foredragsaften, et virksomhedsbesøg eller besøg hos en offentlig institution m.v. Den anden del af klublivet er aktiviteter, der skal skaffe klubben midler til hjælpeprojekterne. Disse aktiviteter kan spænde meget vidt. Ofte er det deltagelse i byens festligheder med boder o.l. som medlemmerne bemander. Typisk holder en klub et eller to møder om måneden, hvor medlemmerne hygger sig sammen og træffer beslutninger om aktiviteter og hvilke udvalg, der skal være ansvarlig for gennemførelsen af dem. Lions Danmark donerer årligt omkring 35-45 millioner kroner til humanitære formål. Disse penge fordeles suverænt af den enkelte klub og går til både internationale, nationale og lokale formål i nærområdet. Se mere på www.lions.dk

DEN DANSKE FRIMURER ORDEN Frimureriet har i flere hundrede år samlet mænd, der har søgt fællesskab om netop disse mål: livskvalitet og helhed - eller måske rettere livskvalitet gennem søgen efter en større helhed og sammenhæng i tilværelsen. Den Danske

68

Frimurerorden tilbyder et sådant fællesskab, et fællesskab, hvor det er hver enkelt ordensbroders værdi som menneske, der er det primære. Der findes ordensbrødre indenfor alle samfundslag, uanset hvilken position de indtager i deres hverdag. Der diskuteres ikke religion, politik eller forretningsanliggender i logerne. Den Danske Frimurerorden ser en meget stor opgave i at bevare respekten for det enkelte menneske og menneskets egen indre værdi. Denne indre værdi er og skal være ukrænkelig og uafhængig af den hurtigt fremadskridende udvikling. Den Danske Frimurerorden er med til at styrke bevarelsen af vor gamle danske kulturarv. Se mere på www.ddfo.dk

ROTARY Rotary er et lokalt og internationalt netværk med spændende muligheder for aktive erhvervsfolk, ledere og selvstændige, der ønsker at udvikle deres erhvervsmæssige kompetence. Rotary består af engagerede og motiverede mænd og kvinder, der sætter høje etiske standarder som mål. Rotary er en unik, verdensomspændende organisation, der giver mulighed for menneskelig og faglig udvikling på tværs af faggrænser og niveau. Rotary er for mænd og kvinder i ledelsesmæssige funktioner i private og offentlige virksomheder eller selvstændige, som på tværs af faggrænser ønsker at lære andre ledere at kende, skabe netværk og trække på hinandens erfaringer. Rotary er for dem, som vil udføre et værdifuldt arbejde sammen med andre - for lokalsamfundet og for den internationale verden. Se mere på www.rotary.dk

ROUND TABLE Round Table Danmark er en organisation, der henvender sig til unge mænd i alderen 20-40 år. Foreningen er


Tema  · NETVÆRK

uafhængig, upolitisk og har medlemmer fra alle samfundslag, erhverv og uddannelser. Round Table Danmark består af 130 klubber fordelt over hele landet, med omkring 2300 medlemmer på landsplan. Hver klub mødes cirka hver 14. dag, i alt 20 gange om året, med forskellige programpunkter og dagsorden. For at fremme det gode sammenhold tilstræbes det, at alle medlemmer kommer til møderne hver gang. Til møderne inviteres ofte spændende eksterne foredragsholdere, hvis ikke klubben tager på virksomhedsbesøg eller andet. Se mere på www.roundtable.dk

TEMPELRIDDER ORDENEN Ordenens fundament bygger på de principper, der blev grundlagt i 1118 af Hugues de Payens og de 8 øvrige riddere fra den Franske adel. At blive slået til tempelridder er en stor oplevelse, der bæres af historiens vingesus. Verden over er Ordenen i konstant vækst, og dette gælder også for Danmark. Tempelridderne arbejder med humanistiske projekter i hele verden, og hjælper hvor de kan. Ordenen er ofte med internationale projekter og i internationale relationer, og derigennem styrkes tillige de internationale relationer mellem de mange grene af Ordenen. OSMTH nyder en helt speciel anerkendelse under FN. Her har OSMTH som NGO opnået speciel konsultativ status og sidder med ved bordet til møderne i FNs økonomiske og sociale råd. Se mere på www.osmth.dk

Nordjysk Netværk Nordjysk Netværk er et uafhængigt virksomhedsnetværk, som består af mellemledere, personaleansvarlige og nøglemedarbejdere fra mere end 320 nordjyske virksomheder. Grundtanken i Nordjysk Netværk er arbejde sammen og lære af hinanden ved at give og modtage viden, erfaringer

og værktøjer inden for personaleområdet. På den måde undgår medlemmerne at gentage hinandens fejl og kan i stedet fokusere på de erfaringer, der hjælper virksomheden til at opfylde sine mål. Se mere på www.nordjysknetvaerk.dk

NN

NORDJYSKIVÆRKSÆTTERNETVÆRK

Nordjysk Iværksætter Netværk Nordjysk Iværksætter Netværk er koordineret af Væksthus Nordjylland, der sammen med de lokale erhvervskontorer tilbyder rådgivning og sparring til iværksættere og virksomheder i hele Region Nordjylland. Nordjysk Iværksætter Netværk har etableret en  ordning, hvor iværksættervirksomheder kan få tilskud til aktiviteter i netværkssamarbejde. Og det er der kommet nogle gode små og store netværk ud af, som kan ses på www.nin.dk

Qompetence Qompetence er et netværk for nordjyske kvinder, der vil dele viden og visioner. De er hurtigt blevet et stærkt, nordjysk forum, hvor kvinder med noget på hjerte kan mødes og blive inspireret af hinanden og udefrakommende foredragsholdere. Qompetences fokus er både professionel og menneskelig udvikling. Se mere på www.qompetence.dk 

I næste nummer af Business Class fortsætter vi med vores fokus på netværk. Er du med i et nordjysk netværk, som ikke var blandt de udvalgte i dette nummer, så send en mail til redaktør Jeppe Søe på jes@dna1.dk og fortæl om netværket, og gerne hvad du har fået ud af at være med.

69


Business Class  september 2011

fest fadøl& forretning 70


tema  ·  netværk

71


Business Class  september 2011

Tekst Jeppe Søe  ·  foto mads poulsen, søren damholdt, thomas busk, mikkel lilholt  ·  layout anne brix

Nibe Festival er landets femte største musikfestival og gæstes hvert år af omkring 22.000 mennesker. For gæsterne handler det om musik, socialt samvær og fri fra hverdagen – og det samme gør sig i nogle tilfælde gældende for de sponsorer og virksomheder der er tilstede. Festivalens VIP koncept er et produkt der udbydes til virksomheder der ønsker at give sponsorer, potentielle kunder eller medarbejdere en god oplevelse – og derved skyde genvej til de uformelle netværksrelationer der efterhånden er altafgørende for enhver virksomhed. Nibe Festivals VIP koncept er et område backstage på festivalpladsen, hvor god mad, drikkevarer og hyggelige omgivelser skaber rammen om uformelt samvær blandt de der har købt adgang. VIP er tilegnet erhvervsdrivende og kun personer der har købt adgang eller er inviteret kan deltage i festen på området. Aalborg DH, har gennem mange år prioriteret sponsorpleje og netværksrelationer, og deltager som en del af den strategi i Nibe Festival hvor de køber sig ind på festivalens VIP område og inviterer sponsorer og samarbejdspartnere til et eksklusivt og uformelt arrangement. Intentionen er, at nuværende og kommende sponsorer skal have en særlig oplevelse, nyde koncerterne, omgivelser og den gode mad – og undervejs skabes og plejes de kontakter der er afgørende for håndboldklubbens virke. - For os er det altafgørende af vi har gode og trofaste sponsorer i ryggen, siger Lars Steffensen, der er administrerende direktør i Aalborg DH. De gør hele forskellen i vores organisation og det vil vi selvfølgelig gerne honorere – både på banen og resultattavlen, men også i de muligheder vi tilbyder dem. Business to business arrangementer og sociale og kulturelle oplevelser. Nibe Festival er lidt summen af det hele. Vores sponsorer får mulighed for at netværke med hinanden, de får en fin oplevelse og vi har mulighed for at etablere og vedligeholde vores kontakt med dem i en hyggelig atmosfære, konstaterer han. Socialt sundt arbejdsmiljø Tina Kürstein er kunderådgiver hos Jysk Pension, en af Aalborg DHs sponsorer, og hun deltager for første gang i VIP arrangementet. - Det er første gang jeg deltager og det er et rigtigt fint og godt arrangement, siger Tina Kürstein. Arrangementet indeholder både de faglige muligheder, kontakter og mødet med nye potentielle kunder, men også det uformelle samvær med kolleger der kan være med til at skabe en god energi når vi er tilbage på kontoret, siger hun. 72

det er en investering, men når vi er i kontakt med vores kunder fortæller de, at det betaler sig

- Morten Dahl Johansen, salgs- og markedtingsansvarlig, Nibe Festival

»

arrangementet indeholder både de faglige muligheder og det uformelle samvær med kolleger

- Tina Kürstein, kunderådgiver, Jysk Pension


JULETID ER ROLD STORKRO-TID JULEFROKOSTER Hver fredag og lørdag fra 25. november til og med 10. december, fra kl. 18.30 til 02.00

JULETRAVETURE

Hvis man sætter hyggen, maden og musikken i højsædet, så er Rold StorKro det rigtige valg. Den helt STORE julebuffet, serveret i Panoramarestauranten, Pejsestuen, Skovridercaféen eller et af de små eller større separate lokaler. Fra 2 til 100 personer. Smukt udsmykkede lokaler, musik og dans til to af Nordjyllands bedste entertainere. Pris pr. person kr. 358,-

Hver søndag fra 30. oktober til og med 18. december, og hver lørdag fra 26. november til og med 17. december Kl. 10.30 står guiden klar til at underholde Dem med en tur i skoven og muntre fortællinger. Undervejs serveres der rødvinstoddy til de voksne og saftevand til børnene. Tilbage på kroen ca. kl. 12.00 står den store buffet dækket med lækkerier for såvel øje som gane. Når børnene har spist, kommer ”humlebien” og underholder med tryllerier, og der er også en lille gave til børnene. Pris pr. person kr. 278,- for hele herligheden, børnene betaler halv pris.

Vi kan også tilbyde: Velkomstdrink, buffet, kaffe og natmad Pris pr. person i alt kr. 495,Hele aftenen, inkl. øl, snaps, vin og vand til maden og fri bar til kl. 01.00, samt øl, vand og vin til natmaden. Pris pr. person kr. 795,- (og så mangler der ikke noget!)

NYTÅRS-AFTEN På årets sidste dag sætter vi alle sejl til og tilbyder Dem en aften udover det sædvanlige.

Hvis selskabet er 35 personer eller herover, tilbyder vi GRATIS bus til og fra kroen, indenfor en afstand af ca. 35 km.

Hvis selskabet er på 4 eller herover, betaler vi taxa til kroen indenfor en afstand af ca. 35 km. De bestiller selv vognen og betaler for hjemturen.

Vælderskoven 13, 9520 Skørping Tlf. 98 37 51 00 . www.rold.dk

GrafikNord

Aftenen indledes med Fransk Champagne og amuse fra ”sølvtårnet”. Herefter serverer vi en 6 retters gourmetmenu med tilhørende vine af høj klasse med efterfølgende kaffe med avec, fyrværkeri, musik og dans. Champagne igen kl. 24.00 og natmad med østers, jomfruhummerhaler og hjemmerøget laks. Pris pr. person kr. 1.395,-.


ITSecurity

Alt samlet under

e’n paraply iDut

IT Outsourcing

Forretningsindsigt

Løsning af alle typer IT opgaver, Professionel support, Fast pris, Ingen uforudsete regninger

Strategi, Koncept, Effektmåling

Microsoft Server

Kommunikation & Design

Remote Backup

Webudvikling

Remote Desktop Protocol, virtuel eller fysisk server Exhange/mail hosting

Fuldautomaseret backup, Nem installation, Sikkert datanetværk, Backup historik, tyverisikring

IT Sikkerhed

Virusbeskyttelse, Virus check, Spam filter

Grafisk design, Analoge medier, Digitale medier, Tekstforfatning

Intranet, Extranet, Webshop, CMS, Umbraco,

Online Markedsføring Nyhedsbreve, Google, SEO søgemaskineoptimering, Adwords, Sociale medier

For yderligere information kontakt Erik Thimm på

tlf. 70 250 740


tema  ·  netværk

Et socialt sundt arbejdsmiljø er en væsentlig faktor på virksomhedens bundlinje. Den investering en virksomhed gør i sine medarbejdere kan betale sig, og veksles som oftest til færre sygedage, større effektivitet og mere arbejdsglæde. Faglige og personlige relationer smelter i nogen grad sammen, kundemøder handler om god kemi, og udbud og efterspørgsel betyder, at mange virksomheder i dag er klar over, at det kræver en indsats ud over det sædvanlige at distancere sig positivt i potentielle kunder og samarbejdspartneres optik. - Når vi vælger, at tilbyde vores sponsorer den oplevelse det er at være en del af VIP området på en festival, så gør vi det selvfølgelig fordi vi i sidste ende mener at det kan betale sig, siger han. Jeg tror ikke man skal undervurdere det sociale aspekt, og slet ikke i vores branche, og jeg er helt overbevist om at det uformelle samvær, den gode stemning og følelsen af at man bliver lidt forkælet er fordrende for et videre samarbejde. De relationer der opstår under de forudsætninger kan slet ikke sammenlignes med det man har mulighed for at opbygge på et salgsmøde eller i det materiale man i øvrigt forsøger at sælge sin virksomheds produkter gennem, konstaterer han. Festlige forhandlinger Morten Dahl Johansen er er salgs- og marketingsansvarlig på Nibe Festival og har dermed ansvar for de produkter

festivalen udbyder til virksomheder der kan se en fordel i at markedsføre sig de fire dage der er festival i skoven eller benytte sig af VIP konceptet i netværksøjemed. - Fordi vi er en festival er det selvfølgelig nogle lidt særlige produkter vi sælger, siger Morten Dahl Johansen. Vi står med en målgruppe der qua omgivelser og anledning er meget åbne og modtagelige for de produkter og informationer de præsenteres for – de har simpelthen sanserne åbne, siger han. Det samme gør sig gældende for vores VIP koncept. Her skaber vi et rum hvor erhvervsdrivende har mulighed for at mødes i nogle omgivelser der på alle måder er fordrende for positiv kontakt og i øvrigt opstår der helt automatisk et fællesskab i fællesskabet i vores VIP område, konstaterer han. Tilbagemeldingerne på konceptet er, at der stort set altid etableres nogle kontakter som man tager med sig hjem i virksomheden og kan drage nytte af siden hen. VIP området på Nibe Festival har plads til 325 siddende gæster, og har eksisteret siden 2003. Målgruppen er virksomheder med en medarbejderstab der skal belønnes, sponsorer der skal plejes eller et behov for at agere i et nyt netværk. - Når vi sælger pladser i VIP området er det til virksomheder der anerkender betydningen af, at gøre en lille smule ekstra for medarbejdere eller samarbejdspartnere, siger Morten Dahl Johansen. Det er klart, at det for virksomhe-

»

75


Business Class  september 2011

vi skaber et rum hvor erhvervs­ drivende har mulighed for at mødes i nogle omgivelser der på alle måder er fordrende for positiv kontakt

den er en investering, men når vi er i kontakt med vores kunder fortæller de, at det betaler sig. Fra festivalens side gør vi os umage med at honorere både forventninger, men også de krav der er, når man skal netværke på en festival. Området er afskærmet og vi stiller store krav til kvaliteten i området. Både personale og leverandører er klar over, at det er virksomheder der serviceres, og deres behov afviger lidt fra den sædvanlige festivalgæsts, siger Morten Dahl Johansen. Samtidigt med, at det er en festival, og som sådan skal den også opleves af gæsterne i VIP. Lyden af Kim Larsen & Kjukken, iskold velskænket fadøl og omhyggeligt tilberedte måltider er ikke nødvendigvis synonym med overfyldte ordrebøger og underskrevne kontrakter, men det kan være forudsætningen for relationer der senere kan føre til førnævnte. På Nibe Festival oplever man stor interesse for konceptet og VIP pladserne har de sidste 3 været udsolgt allerede sidst i maj måned. 76


Selskaber,

receptioner og fester Vi har stor erfaring i alle former for selskaber. Vi leverer fra 6 personer og op til 1000 eller flere. Det afgørende er Jeres ønsker, og det kombineret med vores erfaring sikrer én altid optimal oplevelse. Vi er også behjælpelige med valg af vin, opdækning m.m. Ligesom mange igennem årene også har gjort brug af vores ”Rejsende Cocktailbar”, hvor vi mixer, shaker og blender alle former for Cocktails.

Bryllup, fødselsdag, konfirmation, jubilæum, temafest, firmafest… Uanset hvilken fest I ønsker at afholde er maden en væsentlig del af oplevelsen. Derfor er det vigtigt, at I kan koncentrere Jer om at nyde dagen og ikke skal bruge tid og kræfter på at lave mad og servicere Jeres gæster. BørgeKok & Ko er Jeres sparrings- og samarbejdspartner, der sikrer, at den del af festen altid bliver en oplevelse for Jer og Jeres gæster. Vi sammensætter vores menuer ud fra Jeres ønsker og vores erfaring, således I trygt kan ”læne” Jer tilbage og nyde festen. Vi leverer maden alt efter Jeres ønsker. Enten færdiganrettet på fade og i skåle lige til at sætte på bordet. Eller klargjort til afhentning, så I bare selv skal anrette det sidste og sørge for den sidste finish. De fleste af vores kunder foretrækker dog at få en af vores dygtige kokke med ud til festen. Vi tilbereder det sidste af maden på stedet, hvor vi selvfølgelig præsenterer og fortæller om maden. Ring venligst for menu sammensætning og priser. Eller klik ind på vores hjemmeside og se et væld af forslag.

Mad ud af huset til din firmafest, fødselsdag, reception eller dit bryllup Frokostordninger til virksomheder med sunde og varierende ugemenuer Du kan også holde dit arrangement i restauranten i Aalborg Golf Klub

Børge Kok & Ko | Restauranten - Aalborg Golf Klub | Jægersprisvej 35 | 9000 Aalborg 20 35 45 99 | 22 91 21 45 | www.boergekokogko.dk | info@boergekokogko.dk


BUSINESS: CLASS TIL

DE BEDSTE SIDER AF NORDJYSK ERHVERVSLIV

DIREKTØREN, , ARBEJDSGIVEREN EJEREN OG LEDELSEN

TÆT PÅ

JEPPE SØE, MADS PETER VEIBY, JAKOB AXEL NIELSEN, MULTILAK, GODIK, DESMI & IDEALCOMBI

TEMA

MOS DEN RÅDNE BANAN LAD OS SÅ KOMME UD AF UDKANTSDANMARK!

LEASING ELLER KØB AF BIL HVAD KAN BEDST BETALE SIG?

DER ER PENGE I LORTET

PORTRÆT AF SUCCES-VIRKSOMHED

MADS PETER VEIBY EFTER GIGA-SALG AF M1:

ALLE SAGDE, VI VAR ÅNDSSVAGE MEDIEINFORMATION 2011 – SE BAGSIDEN

v champions 100% NORDJYLLAND

BUSINESS: CLASS TIL

POLITIK, BUSINESS ELLER BROCCOLI?

MORTEN KOK F.C. København Chelsea FC Tuesday February 22, 2011 20:45 PrICe dKK 50,-/eurO 7,-

stort tema

aab’s brasilianere mød også: anna Prica, Jannie nielsen, Pernille Kuhn, carolin Wiinberg, Pernille lisbJerg elgaard sørensen, michael JaKobsen, caca, brian casey, KJetil strand, Johannes andersen, søren FrederiKsen, torben boye, eriK hamren, lynge Jacobsen, birger Peitersen

RÅSTÆRKE DØRÅBNERE Produktion af kundemagasiner for de stærkeste: PARKEN Sport & Entertainment, Royal League, UEFA Champions League, Odense Sport & Event, Århus Elite, AaB, Scanbox International, Aalborg Lufthavn og mange andre. www.dna1.dk

KJÆRHOLM I FARVER PK22™ af Poul Kjærholm. For første gang siden 1964 introduceres PK22 i det originale kanvas i de tre originale farver; Rød, Umbra grøn og Sort.

ANNI BRINCHS HØJRE HÅND DIREKTØR I MILLIONKLASSEN AAB’S STORE SATSNING ELSEMETTE CASSØE MUSIKALSK GULDGRAVER KAROLINELUNDS NEKROLOG

Stenbukken 9 DK - 9200 Aalborg SV Tlf. 98184900

vodskov bolighus

Plovhusene 1 DK - 9310 Vodskov Tlf. 98293188

ANNE SOFIE ESPERSEN FORLADT, FORELSKET & FØLSOM + BYENS BEDSTE BUTIKKER | GASTRONOMI | MODE & SKØNHED | BOLIG | KULTURGUIDE VIND 500.000 KR. – WWW.MINBYAALBORG.DK

BUSINESS: CLASS TIL

100% nordjylland

BUSINESS: CLASS

DE BEDSTE SIDER AF NORDJYSK ERHVERVSLIV

DIREKTØREN, , ARBEJDSGIVEREN EJEREN OG LEDELSEN

tIl

TEMA HÅNDBOLDSPILLER MARIAMA SIGNATÉ

SUCCESDUOEN HUSH

mød også:

tæt på

lene espersen

COOLSHOP

TEMA

TRUBADUREN POUL KREBS

BRUG AALBORG UNIVERSITET TIL AT SKABE VÆKST

MOGENS JØRGENSEN

TÆT PÅ

DET HISTORISKE INDSPARK

DAFOLO, BEKTRA & NORDLUX

VIL VÆRE LANDSDÆKKENDE

MØD VIBEKE HAANING FRA BLÆKSPRUTTEN

INTERVIEW MED HENRIK AMBY

GLOBAL WIND POWER SCORER MILLIARDER I RUMÆNIEN

JØRGEN BØNSDORFF: FRA GRØNLÆNDERKVARTERET TIL FERRARI

INTET ER UMULIGT

thomas hartmann - en forbandet ungdom + Byens Bedste Butikker | gastronomi | mode & skønhed | Bolig | kulturguide www.minByaalBorg.dk

optur For mIllIoner

IntervIew med Fårup sommerlanddIrektør, søren kragelund


dn a 1 s øg e r

&

ACCOUNT

mANAGERs

mARkEtiNG MANAger

stillingsopslag

2 ACCOUNT MANAGERS: AALBORG+NORDJYLLAND

MARKETING MANAGER

Vi har forrygende travlt og udvider derfor vores salgsafdeling med nye, kompetente kollegaer.

Som marketing manager skal du agere og eksekvere selvstændigt og være proaktiv i forhold til en række opgaver i forbindelse med virksomhedens vækst- og strategifase. Du skal endvidere bidrage med forretningsmæssig, strategisk og taktisk sparring samt forestå projektstyring og udarbejde oplæg til beslutningsgrundlag. Alt dette efter en grundig oplæring heri.

Du vil komme til at indgå i et dynamisk, kompetent og højt motiveret team af kollegaer, der ligger inde med stor viden om virksomhedens produktportefølje indenfor medieproduktioner. Dine primære arbejdsopgaver bliver at sørge for den gode kundekontakt samt at få aftaler i hus i Aalborg og omegn. Din profil: Som person er du udadvendt og har et højt energiniveau. Du er vedholdende og svær at slå ud. Du forstår, at det er resultaterne af din indsats, der skaber mulighederne, og du er parat til at arbejde hårdt for at nå dine mål. Du er aktiv, kontaktskabende og et konkurrencemenneske. Vi ser gerne, at du har konkret salgserfaring med annoncesalg, medier eller reklamebureausalg. Det vigtigste er dog, at du har de rigtige egenskaber til at blive en dygtig sælger indenfor mediebranchen. Vi tilbyder dig: • projekter, som spænder vidt • et dynamisk miljø, hvor der er plads til nye, kreative og skæve idéer • høj fart og gode kolleger Vi formoder, at du: • er en engageret og determineret sælger, som ikke accepterer et “nej” • har kundetække • kan arbejde med mange deadlines • kan bryste dig af dokumenteret salgserfaring fra annoncesalg, medier eller reklamebureau • er ihærdig, fleksibel og kontaktskabende

Du skal endvidere kunne koordinere opgaver på tværs af virksomheden, være ansvarsbevidst samt beherske Microsoft Powerpoint og andre relevante værktøjer. Vi formoder, at du: • er dynamisk og initiativrig – du er vant til at få arbejdet fra hånden og evner selv at sætte opgaver i gang • har særdeles gode analytiske evner og lyst til tal • er målrettet, grundig og god til at overholde deadlines • er udadvendt, positiv og engageret i dine kollegaer • er god til at kommunikere • arbejder selvstændigt • er god til at følge op på igangværende projekter og har overblik • forstår og lever op til en høj grad af fortrolighed • har en fleksibel indstilling til arbejdstiden • har en uddannelse på HA eller Cand. Merc. niveau – eller har ambitioner om samme, hvis du er yngre Ansøgning: Hvis du mener, ovenstående passer på dig, så send os lidt om dig selv, din baggrund og dine kernekompetencer. Ansøgning og CV sendes til job@dna1.dk – mærk ansøgningen “marketing manager”.

Ansøgning: Hvis du mener, ovenstående passer på dig, så send os lidt om dig selv, din baggrund og dine kernekompetencer. Ansøgning og CV sendes til job@dna1.dk – mærk ansøgningen “Account Manager”.

se m e r e dna 1.dkpå

For begge stillinger gælder: Ansøgningsfrist er hurtigst muligt og tiltrædelse efter aftale.

Business class DNA1 | Kong Hans Gade 17 | 9000 Aalborg | Denmark | tlf: 70 20 77 77 | www.dna1.dk | www.MinByAalborg.dk


Viden

Internet i kobber er historie! – Hvorfor taler alle om fiber? I den danske muld ligger kilometervis af kobberledninger, der er designet til at levere tydelig tale gennem telefoncentralen og senere at kunne levere adgang til internettet, rundt omkring i de små hjem. De små kobberkabler har været væsentlige for at kunne holde kontakt med hinanden - og var en glimrende erstatning for både brevduer, telegraf og røgsignaler. Men kobberets tid er udløbet. Udviklingen har forlængst overhalet indenom. I dag bør vores livline til verden være af fiber! Hvorfor vælge fiber? Hvis du bare tænker få år tilbage husker du sikkert, hvordan en fax bibbede bag dig og langsomt lod sort/hvide pletter samles på et stykke tyndt pergament-papir. Internettet bestod kun af tekster med få billeder, det var få der havde hjemmesider - og det tog en generation at hente siderne hjem, over det lille summende modem. Idag henter vi TV, video, musik og billeder hjem konstant. Vi snakker i telefon over nettet til fjerne afkroge - endda med levende videochat. Vi henter lejede film hjem på computeren i HD kvalitet, hele vores musiksamling ligger i skyen, vi henter ikke store softwarepakker på en CD i den lokale butik, men downloader gerne de 1-2 gigabyte for at få det hjem NU. Vores liv leves online som aldrig før. Men vores linie til verden udenfor, er for tynd til det tunge. Fiber er den rene linie! Små fine lyslederkabler, der leverer fremtidens hastigheder gør det med konstant hastighed og døgnet rundt. Du deler ikke ledningen med hele kvarteret, som kører på samme boks ude ved vejen - men har din egen linie direkte ind i din virksomhed. Så når fiber lover dig en hastighed på 100 mBit, så ER det 100 mBit - også selvom naboen går igang med at hente en film hjem til computeren. At være på fiber er som at træde ind i en helt ny tidsalder, hvor du ikke længere møder begrænsninger. Med fiber sætter du virksomheden fri.

Med venlig hilsen

Bent fog greve, fiber2you Bent Fog Greve er adm. direktør for Fiber2You. Bent er uddannet stærkstrømsingeniør fra Ingeniørskolen i Århus og har været med til at introducere fibernettet i Danmark, som ansat ved de førende selskaber der udrullede dette. For 3 år siden startede Bent Fog Greve Fiber2You sammen med Jeppe Curth.

81


Business Class  september 2011

Er det pengene værd at udvikle en mobil APP? Snart sagt alle virksomheder er ved at geare deres strategi op omkring mobilitet. Og med god grund. Der er allerede flere mennesker på vores planet, der kommunikerer via SMS beskeder end med e-mail, og der er flere der har en mobil telefon, end der er kreditkort. Udfordringen er helt klart at der er rigtigt mange facetter i den mo­bile teknologi. Applikationer (Apps), mobile websites og SMS er det brede fundament. Spørgsmålet er således, hvor får jeg mest for mine penge som virk­somhed? Først en vigtig opdeling af typer af Apps: • Apps der er målrettet til direkte at skabe en indtjening • Apps der er målrettet marketing, branding, kundeservice eller anden virksomhedsrelateret funktion Hvis du vil tage penge for din App, er en “native” applikation byg­get til iPhone eller Android den eneste reelle mulighed, da der ikke findes et ensartet økosystem med betaling af Mobile Web Apps. Du kan godt tage betaling for adgang til din mobile web app via en web shop, men så er vi allerede ude på et skråplan hvad pris og tilgængelighed angår. Hvad er ROI? Prisen for at udvikle en mobil web app er ca. den samme som en native app. Udfordringen er antallet af potentielle brugere, der med en mobil web app overstiger med en faktor 4, dvs. der er 4 gange så mange brugere til en mobil web app som til en native iPhone app. Du rammer ca. 36 % af alle brugere med en mobil web app og kun ca. 7 % med en native iPhone app. Laver du en native app til både iPhone, Android og Blackberry (og tredobler dit udviklingsbudget) kan du nå ca. 25 % af brugerne. Betyder dette så, at du ikke bør få udviklet din egen app? På in­gen måde. Der er mange faktorer, der gør, at konvertering ofte er langt højere med en native app end med en ren mobil web app, ofte 10 gange så mange konverteringer. Lige p.t. er der også rigtig god branding effekt i at bygge en native app, og netop iPhone apps ville være et godt sted at starte. En ting er sikkert. Mobilitet er et fragttog i raketfart, så det er bare om at komme igang og sikre, at du får mest muligt for pengene.

Christian Broberg Autodidakt datalog, administrerende direktør og ledende partner i WebHouse ApS, som er danmarks ældste webbureau. Virksomheden har eksisteret siden 1995 og tilbyder webløsninger, design, specialudvikling på iPhone og iPad samt drift af webløsninger.

82


Her er et tilbud som er let at sige ja til!

EuroNCAP har netop givet Focus 5 stjerner i crashtest, samt honoreret bilen med deres ADVANCED diplom

Førerovervågning Active CityStop

BlindSpot Systems

Lane Keeping Aid

PRIVATLEASING

FRA

PR. MÅNED

2.395

– Som skabt til iPhone – Komplet integration med samtlige bluetooth telefoner på markedet – Voicecontrol over telefon, klimaanlæg og radio

Find Indkilde på

LØRDAG OG SØNDAG

KL. 10-16

Hobrovej 325 9200 Aalborg SV Tel. 9634 9000 www.indkilde.dk

-

– Stream al din yndlingsmusik fra din Smartphone til bilen via bluetooth

Ford Focus CO2 109-139 g/km, brændstoføkonomi 16,7-23,8 km/l.

Torque Vectoring Control

Der tages forbehold for fejl. Alle priser er ekskl. levering 3.680 kr.

Aut. nedblænding af fjernlys

Indkilde


FÅ EN FODSKAMMEL VED KØB AF FÅ SAMTIDIG EN FODSKAMMEL ™ ÆGGET VED SAMTIDIG KØB AF ÆGGET

Frem til d. 31. maj får ™ du en matchende fodskammel, når du samtidig køber Arne Jacobsens ikoniske Frem til d. 31. majÆg™. får du en matchende Tilbuddet gældernår alle i alle varianter. fodskammel, duÆg™ samtidig køber Arne

Jacobsens ikoniske Æg™. Tilbuddet gælder alle Æg™ i alle varianter.

VI HAR KJÆRHOLM I FOKUS SPECIAL PRIS I EN BEGRÆNSET PERIODE På PK22™ lænestole i sort Classic læder, og PK61™ glasbord. Gældende fra 1.sept til 30 nov. UDVIDET GARANTI PÅ 20 ÅR Kom ind og hør hvordan du opnår 20 års udvidet garanti op overnænte produkter.

Stenbukken 9

vodskov vodskov bolighus

DK - 9200 Stenbukken 9 Aalborg SV Tlf. 98184900 DK - 9200 Aalborg SV w w w. u l f - b o l i g h u s . d k Tlf. 98184900 w w w. u l f - b o l i g h u s . d k

DESIGN: POUL KJÆRHOLM

bolighus

Plovhusene 1

DK - 9310 Vodskov Plovhusene 1 98293188 DKTlf. - 9310 Vodskov w w w. v o d s k o v b o l i g h u s . d k Tlf. 98293188

w w w. v o d s k o v b o l i g h u s . d k

Business Class Nr. 5 (2011)  

Business Class - Nordjyllands stærkeste B2B medie.