__MAIN_TEXT__

Page 1

SkurlagsNytt Nr. 1 – 2014. Årgang 3

Informasjonsavis for Alvdal Skurlag

www.alvdalskurlag.no


Strategisk samarbeid ska Daglig leder Ragnar Berg og hans stab ved Norsk Limtre AS har de siste årene blitt en stadig viktigere samarbeidspartner for Alvdal Skurlag. Det startet med et tilfeldig møte på en studietur til Canada i 2008. Fra 2010 ble samarbeidet formalisert. – Det har resultert i nye produkter og en reise vi trolig bare har sett starten på, fastslår skurlagets Kalle Skarpnes og Norsk Limtres Ragnar Berg. – For oss har dette vært en svært vellykket del av en snuoperasjon. For drøyt 10 år siden hadde vi opp mot 50 ansatte og en omsetning på nær 100 millioner kroner. Vi levde av produksjon av limtrekomponenter for møbelindustrien, men da dette markedet kollapset så det stygt ut, innleder den daglige lederen for den Mosvik-baserte limtrespesialisten.

– CANADA-TUR VAR STARTEN

– I forbindelse med en fagtur til Canada i 2008 i regi Innovasjon Norge møtte jeg Alvdal Skurlags Roar Voll for første gang, og det ble til nye møter etter at turen var over. Fra 2010 har dette samabriedet blitt en av årsakene til at vi nå opplever vekst, fortsetter Berg. Etter medgangsårene da møbelindustriens furumøbler sørget for stor ordreinngang for Norsk Limtre AS, har staben krympet og i 2013 var de nede på kun 10 årsverk og en

2

SkurlagsNytt

omsetning på rundt 26 millioner. – Årets prognose tilsier oppgang til 30 millioner, og vi ser at samarbeidet med Alvdal Skurlag er en medvirkende faktor, sier Ragnar Berg.

NYE IDÉER HELE TIDEN

– Sammen med alvdølene har vi vært kreative og diskuterer fortløpende nye spesialiteter. Stadig flere vil kommende sesong bli kjent med de stavlimede royalproduktene fra Alvdal Skurlag, i form av kledning og terrasse. Men, det kommer nok mer ut av dette samarbeidet, lover Berg. – Samarbeidet med Norsk Limtre AS og Ragnar Berg er absolutt noe vi tror kan gi både oss og dem økte ordrereserver framover, og som han sier – terrasse og kledning er trolig bare en start. Vi opplever stadig at det dukker opp nye idéer, sier Kalle Skarpnes ved Alvdal Skurlag. Sammen med kollega på salgssiden,

KREATIVE SAMMEN: - Vi har klart å være kreative sammen, og jeg tror dette bare er en start. Det vil komme ytterligere nye produkter der vi og Alvdal Skurlag kan skape vinn-vinn-effekter for hverandre, sier Ragnar Berg, eier og daglig leder ved Norsk Limtre AS. Foto: Eirik Malmo.

Bjørn Tore Streitlien, ser han at kundene responderer i økende grad på de to første produktene skapt ut av samarbeidet. Foruten Alvdal Skurlag har Norsk Limtre AS også inngått tilsvarende utviklingsarbeid omkring andre typer produkter i sortimentet til Kjeldstad Trelast i Selbu.


NY NETTSIDE FOR ALVDAL SKURLAG PRODUKSJONSHALLEN: Limtreproduksjonen ved Norsk Limtre AS, som tidligere var basert på komponenter til møbelindustrien, opplever nå vekst i samarbeid med blant andre Alvdal Skurlag. Stadig oftere sendes det virke ut fra limtrefabrikken i Mosvik, som klargjort råvare for skurlagets royalbehandlede terrasse og kledning. Foto: Eirik Malmo.

al kapre marked

I løpet av våren lanserer Alvdal Skurlag en helt ny nettside. – Målet er å få synliggjort våre produkter og kvaliteter på en enda bedre måte, sier daglig leder Roar Voll. Det siste halvåret har Alvdal Skurlag i samarbeid med DMT Alvdal AS jobbet med ny nettside. Den nye siden vil bli lansert i nær framtid, med lett tilgjengelig informasjon vi håper vil være til nytte og glede for alle kunder og samarbeidspartnere.

PRIVAT SOM PROFF

– Alvdal Skurlag har et bredt kundespekter fra privatpersoner, til byggevareforretninger, entreprenører og arkitekter. Målet er at den nye nettløsningen skal gi alle det de er ute etter; Standardprodukter, eller om de er på jakt etter noe helt spesielt, sier Voll.

SKREDDERSØM

– Derfor er det viktig å få budskapet godt og tydelig fram. På lik linje med kledning, tretak og terrasse, skal det være mulig å finne informasjon om spesialkvalitetene av Royalbehandlet virke, malmfuru og behandlet kledning,, forteller Skurlagets daglig leder. Skurlaget tar med seg det beste fra sin nåværende nettløsning, blant annet materialkalkulatoren. Her er det er mulig å beregne både pris og materialforbruk, enten man er ute etter terrasser, tak eller kledning.

ØKT ETTERSPØRSEL: Kalle Skarpnes (t.v.) og Bjørn Tore Streitlien ved Alvdal Skurlag opplever økende nysgjerrighet omkring den spesialtilvirkede, royalbehandlede terrassen og utvendige kledningen, som er de første resultatene av Alvdal Skurlags samarbeid med Norsk Limtre AS. Foto: Ole Sylte Heggset.

I den nye løsningen vektlegges dessuten det visuelle i langt større grad. – Gode bilder skal vise mer av Alvdal Skurlags brede spekter av produkter og løsninger, og dermed bør vi få fram enda mer av det vi står for, avrunder Roar Voll.

SkurlagsNytt

3


Nytt avrenningsan I disse dager settes det nye avrenningsanlegget ved Alvdal Skurlags grønnimpregneringslinje i drift. – Dette vil øke kapasiteten vår betraktelig, spesielt for royalproduksjonen, samtidig som vi forbedrer oss på miljøsiden, fastslår produksjonssjef Ole Sverre Haugrud. To nye linjer for avrenning monteres i disse dager ferdig og settes i drift ved Alvdal Skurlag. – Dette er en betydelig investering som vi er sikre på vil forbedre leveringskapasiteten og dyktigheten vår, samtidig som kvaliteten på prouktet blir bedre, lover produksjonssjefen.

FORNØYDE: Torey Cothren og Ole Martin Sandli er fornøyde med den nye avrenningshallen. Foto: Ole Sylte Heggset.

RASJONELL LINJE: Avrenningshallen med to løpebaner vil gi en langt større fleksibilitet og mulighet for rasjonell linje videre over i royalbehandlingen, som en stadig økende andel av grønt virke i dag går til. Foto: Ole Sylte Heggset.

– KAPASITETEN MÅTTE OPP

– Vi måtte gjøre noe for å øke kapasiteten for å dekke den økte etterspørselen på royalvirke. Alvdal Royal når stadig nye deler av landet, og med denne investeringen kan vi tørke grønnimpregnert vare mer effektivt, riktig og miljøvennlig enn tidligere, sier Haugrud. – Produktet vi sender fra oss vil nå få enda mindre nyanser i farge, sier Haugrud. – Avrenningsanlegget vil i tillegg gjøre produksjonsplanleggingen lettere, spesielt i de mest hektiske periodene av året, sier Ole Martin Skogli. Han og resten av staben som betjener impregneringsverket og innkokingen i royalbehandlingen, er de ved Skurlaget som vil oppleve størst endring i sin interne logistikkflyt.

ÅTTE «SATSER» OM DAGEN

– Dagskapasiteten på grønnimpregneringen er på 8 runder, eller «satser», som vi sier. Det vil si at impregneringstankene fylles med materialpakker åtte ganger om dagen, men avrenningsanlegget har begrenset kapasiteten en del, sier Ole Martin. Han gleder seg til de nye lokalene vegg i vegg står klare. – Nyanlegget havner trolig på i overkant av 3,7 millioner kroner i samlet investering, men jeg er helt sikker på at dette er noe vi vil høste frukter av i form av økt omsetning, sier produksjonsleder Haugrud.

4

SkurlagsNytt

RESIRKULERER

Avrenningsvæsken fra grønnimpregneringen går i dag ned i en oppsamlingsbrønn. Derfra pumpes en liten andel restvæske tilbake og inn i produksjonen på nytt. – Det nye avrenningsanlegget vil etter samme prinsipp sikre gjenbruk av mer overskuddsvæske, sier Ole Martin Skogli, når han poengterer miljøgevinsten ved det nye anlegget. – Miljøkravene blir neppe lavere med årene, så her gjør vi noe som gir oss et fortrinn flere år fram i tid, tror både Haugrud og Skogli.

INNSPURT MOT SESONG

Høysesongen for både grønnimpregnert vare og royalbehandlet terrasse, kledning, samt andre produkter står for døra. Testkjøringen av det nye avrenningsanlegget var i full gang da SkurlagsNytt nr. 1/14 gikk i trykken, og kunder som kjøper royalvirke fra Alvdal Skurlag fra starten av april, vil med stor

sannsynlighet få et produkt som stammer fra den utvidede produksjonslinja. – Det haster med å få sluttført utprøving og igangsetting. Ordrebøkene fylles opp, og med anlegget i drift blir produksjonsflyten bedre, noe som gjør at vi kan levere enda raskere og mer punktlig framover, avrunder Ole Sverre Haugrud og Ole Martin Skogli.


nlegg i drift FØRSTE PAKKE INN: Den første trelastpakken rullet fra grønnimpregneringen og inn i den nye avrenningshallen på Alvdal Skurlag 20.mars i år. Foto: Ole Sylte Heggset.

SKAL SAMARBEIDE:Med Svein Tore Fiskvik som pilot er det klart for å ta i bruk siste truckervervelse på Alvdal Skurlag, en splitter ny Kalmar DCG100. Foto: Ole Sylte Heggset.

Ny truck på plass IMPREGNERINGSBAS: Ole Martin Skogli trives godt ved Alvdal Skurlags impregneringsverk, og har full kontroll i det gamle avrenningsanlegget, men ser fram til nye og mer oversiktlige lokaler i den nye hallen. Foto: Ole Sylte Heggset.

Etter at vår 2001-modell truck fra Kalmar passerte 26 000 kjørte timer, var det på tide å bytte. Nyervervelsen er nå tatt i bruk, en Kalmar DCG100. Truckfører Svein Tore Fiskvik er fornøyd med sin nye arbeidsplass. – Truckene våre går over hele bruket, men i utlastingen av trelasten er det viktig at vi har stødige, sterke doninger som kan jobbe effektivt. Denne har kostet rundt 1,2 millioner kroner i innkjøp, og kvalitetsforbedringen er deretter. Samtidig er det helt klart en mer oversiktlig og bedre arbeidsplass. Buede frontruter gjør blant annet at sikt og synsfelt er radikalt forbedret fra forgjengeren, sier produksjonssjef Ole Sverre Haugrud.

SkurlagsNytt

5


Kundene om Alvdal Skurlag

FULL FART: Både private og proffkunder nyter godt av servicen fra Bygger’n Midttømme på Hovini Melhus. Foto: Privat

BYGGER’N MIDTTØMME - FORNØYD SKURLAGSKUNDE VED E6 Midttømme Trelast AS ble etablert i 1956, og daglig leder Roger Skjærvold har handlet med Alvdal Skurlag i alle sine 20 år ved bruket, som har vært en del av Bygger’n-kjeden i snart 25 år. Midttømme Trelast AS nærmer seg 60 år, og Roger Skjærvold er daglig leder ved trelastutsalget som mange kanskje har lagt merke til, på høyre side av E6 når man kjører nordover og passerer avkjøringen til Hovin i Melhus kommune i Sør-Trøndelag.

ØKENDE SAMARBEID: Roger Danielsen er avdelingsleder på trelast hos XL-BYGG Asker Trelast AS, og når de nå fra 1.april går fra tre til fire avdelinger i Asker, Bærum og Hønefoss, tror han på ytterligere økt handel med Alvdal Skurlag. Foto: Privat.

XL-BYGG ASKER TRELAST – SKURLAGSPARTNER I VEKST Fra april består XL-BYGG Asker Trelast AS av fire avdelinger i Asker, Bærum og Hønefoss. Med det er de en betydelig i aktør i et stort marked, der stadig flere oppdager Alvdal Skurlags royalsortiment. – Enten du er proff- eller privatkunde - ta en tur innom! Slik lyder oppfordringen på XL-BYGG Asker Trelast AS sin hjemmeside. Skal vi tro avdelingsleder på trelastsiden, Roger Danielsen, er det stadig flere som gjør nettopp det.

GRØNT OG ROYAL

FRA TRE TIL FIRE AVDELINGER

KOMPLETT LEVERANDØR

FERSK SOM KUNDE

Fra starten ble det produsert og solgt trelast fra egen høvel, mens Midttømme Trelast AS fra 1985 utvidet med eget byggevareutsalg. I nærmere 25 år har de nå vært en del av Bygger’n-kjeden. – I alle mine 20 år ved Bygger’n Midttømme har vi hatt et tett og godt forhold til Alvdal Skurlag. Det er grønnimpregnert virke, samt royalproduktene vi selger mest av, men det blir også et solid volum av både spesiallengder, dreide stolper og gjerdestolper gjennom året, slår Skjærvold fast.

Foruten trelastutsalget til både private og proffkunder, har Bygger’n Midttømme bra omsetning på at de har egne personer som tegner og prosjekterer hus og hytter, samt tømrere som står for oppføringen. Slik sett er byggevareforhandleren på Hovin i Melhus en komplett leverandør, og Roger Skjærvold ser fram mot en ny sommersesong der Alvdal Skurlags sortiment forventes å bli ytterligere etterspurt. – Ja, det tror jeg. Både nye produkter og profiler av Skurlagets royalsortiment, samt etablerte typer kledning, stolper og øvrig spesialvirke de kan levere, forventer vi godt salg av også i 2014, avrunder han.

6

SkurlagsNytt

– Vi mener selv vi er det komplette byggevarehuset i Asker og Bærum, med våre tre eksisterende avdelinger i Asker, Vollen og Vøyenenga. Fra 1. april blir vi enda større med overtakelsen av Furuloftet på Hønefoss, som har vært en selvstendig del av XLBYGG-kjeden til nå, sier Danielsen. For 2014 er XL-BYGG Asker Trelasts totale omsetning dermed estimert til rundt 130 millioner kroner, fordelt på ca. 50 ansatte. Selskapets omsetning fordeler seg grovt på 70% til proffmarkedet og 30% på privatmarkedet.

– Vi startet å handle med Alvdal Skurlag i fjor vinter, og merket på tampen av sommersesongen den stadig økende nysgjerrigheten til sortimentet med stavlimet, bred royalbehandlet terrasse og kledning. Vi forventer at dette markedet skal øke ytterligere inn mot ny sesong. Sammen med øvrig royalvirke, samt stolper i alle lengder og utforminger, tror vi på økt samarbeid med Skurlaget i 2014, sier Roger Danielsen. Han trekker spesielt fram Kalle Skarpnes og Ola Eggset som gode relasjoner når ordrer skal håndteres. – Kundeforholdet blir bare bedre og bedre, og nå ser vi fram til en hektisk men forhåpentligvis sprek sommer med økt handel hos alvdølene, avrunder Roger Danielsen.


Lærling med varierte dager Alvdalsoppvokste Martin Sandli Motrøen (22) er et av de ferskeste ansiktene ved Alvdal Skurlag. Etter både folkehøgskole og videregående skole er han tatt inn som industrimekanikerlærling ved vedlikeholdsavdelingen. – Han har ikke skjemt seg bort enda, spøker produksjonssjef Ole Sverre Haugrud, tydelig fornøyd med jobben og inntrykket Martin Sandli Motrøen så langt har gitt siden han startet læretida i august 2013.

FORNØYD LÆRLING: – Ingen dager er like, og det passer meg godt, sier Martin Sandli Motrøen om sitt første drøye halvår som lærling ved vedlikeholdsavdelingen på Alvdal Skurlag. Etter læretidas slutt håper han på fast jobb. Foto: Ole Sylte Heggset.

HÅPER Å KUNNE FORTSETTE

Martin sjøl trives godt i arbeidskollegiet, og trekker fram variasjonen i arbeidsoppgaver han får testet seg i. – Ingen dager er like og det passer meg bra, sier Martin, som før læretida tok bilmekanikerutdanning ved Nord-Østerdal videregående skole på Tynset, deretter et år med folkehøgskole i Stavanger der idrettsfag hadde mye fokus for den motorcrossinteresserte ungdommen. Før læretida var Røros videregående skole stoppested. Når læretida er over håper Martin å kunne fortsette i fast stilling ved Alvdal Skurlag. – Jeg trives i alle fall godt, så det er et naturlig mål å ha, avrunder den sindige 22-åringen, mens han deltar i sluttmonteringen på det nye avrenningsanlegget.

Høvelmestere med solid fartstid Høvleriet ved Alvdal Skurlag styres av to karer med solid fartstid. Bjørnar Pedersen og Helge Bakken har til sammen mer enn 70 års erfaring ved høvelen, og antall løpemeter de har sendt gjennom av ulike profiler og falser tør de ikke tenke på en gang. Bjørnar Pedersen (59) startet ved Skurlaget allerede i 1972, og har vært en uslitelig ressurs med høvleriet som hovedarbeidsplass. Kun to års fravær som ansatt ved ullstasjonen på Tynset omkring tusenårsskiftet, er tiden Pedersen har stått i en annen jobb. Da stasjonen ble lagt ned fant han raskt veien tilbake til Skurlaget.

MER ENN 70 ÅR I SPONA: I høvelspona ved høvleriet trives de begge to, Bjørnar Pedersen (bak) og Helge Bakken, som til sammen har mer enn 70 års fartstid ved skurlaget. Foto: Ole Sylte Heggset.

HØVLERIETS «BOSSER»

I dag er han høvleriets «boss» nr. 1, mens Helge Bakken (61) er «boss» nr. 2. På hvert sitt skift styrer de logistikken og flyten i høvleriet, og selv om Bakken ikke kan vise til like lang fartstid som Pedersen, er 32 år i høvelspon mer enn godt nok til å kunne falle inn under betegnelsen veteran i faget. – Vi har opplevd både opp- og nedturer ved Skurlaget, men dagens drift er vi begge stolte av å være en del av. Utviklingen har vært enorm, og det er ingen tvil om at vi trives, sier de begge da vi møter dem i arbeidsskiftet rundt kl. 14.00. Helge ferdig for dagen, mens Bjørnar tar over stolen.

SkurlagsNytt

7


folk trenger hus • hus trenger trær • trær trenger tid

endret interne rutiner slik at vi skal ha enda bedre grunnlag for å holde oss der, også når etterspørselen stiger etter påske.

Lederens hjørne For første gang på mange år, ser jeg prisøkninger på våre produkter. Jeg har ikke opplevd så liten interesse fra Sverige på å selge trelast i Norge i mine 20 år i bransjen, og dette henger sammen med pris. Sverige sender nå båtlast på båtlast til Nord-Afrika der kjøpelysten er stor og prisene gode. Skal vi i Norge få nok varer i år, så må vi betale markedspris, og da stiger prisene. Vi har levert ut 510 ordrer på de to første månedene, og for kun 10 av disse har det vært avvik på leveransedato. Det er akkurat likt med målsettingen vår for leveransepresisjon på 98%. Vi har også

Før årets terrassebordsesong vil jeg spesielt nevne ”kongeproduktet” vårt, som er 28 x 220 mm royal brun limtreterrasse. Denne terrassen er spesiell, og er et produkt som ingen andre har! Vi har også Norges beste miljøprodukt - malmfuruterrasse i 28 x 120 mm. Også her øker salget stadig. Hvis du ikke har tatt denne inn i lager, så er tiden der nå! Våre nye avrenningsbaner er miljøinvesteringer med tanke på at vi som bedrift skal ha minimal forurensning på det ytre miljø. Pakkene vil nå stå inne inntil 36 timer i oppvarmet lokale før de går til ferdigvarelageret vårt. På den tiden blir impregneringsmiddelet fiksert, og sluttproduktet ytterligere forbedret.

SkurlagsNytt Informasjonsavis for Alvdal Skurlag Tekst, foto og grafisk design: DMT Alvdal AS • www.dmtalvdal.no Opplag: 1.000 stk

Lykke til med årets sesong! Roar Voll Daglig leder Alvdal Skurlag

2560 Alvdal • tlf.: 62 48 93 50

www.alvdalskurlag.no

Profile for DMT AS

Skurlagsnytt mars 2014  

Skurlagsnytt mars 2014  

Profile for dmtalvdal