Kildesortering 2019

Page 1

2019

Kildesortering


For oss handler design om å skape merverdi for våre kunder og sluttbrukerne. Et godt produkt kombinerer det funksjonelle med det økonomiske, miljøvennlige og estetiske. Evnen til å tilpasse våre løsninger til ulike bruksområder og miljøer er en av våre store styrker. Vi har lang erfaring med tett samarbeid opp imot våre kunder, og har mange dyktige rådgivere og designere i vår stab.

Røros Produkter AS firmapost@rorosprodukter.no Tlf: 72 40 61 90 www.rorosprodukter.no

Nobel side 4 - 5

Case study Trondheim kino side 14 - 15


Case study Oslo Lufthavn

Sinus

Femunden

side 6 - 7

side 8 - 9

side 10 - 11

side 12 - 13

Aursunden

Urbanus

Namsen, Skardet og Sylen

SmĂĽsortering

side 18 - 19

side 20

side 21

Konsis

side 16 - 17


KILDESORTERING

Nobel 100 liter NOBEL

HØYDE BREDDE DYBDE

100 l

105 cm

40 cm

FARGEINFO

43 cm

En stilfull og robust avfallsbeholder i grå pulverlakkert stål som kan stå alene eller modulbassert montert til en kildesorteringsstasjon tilpasset forskjellige miljøer både ute og inne. Ved bruk utendørs må ekstra overflatebehandling bestilles. Lakken er antigrafitti lakk slik at det er mulig å fjerne grafitti uten å skade lakken. Det er også mulig å bestille Nobel frittstående med askebeger og stumpekule montert på toppen. Innkasthullet er intuitivt utformet og leveres som standard i lakkert mørk grå farge. Alternative RAL farger kan bestilles på både sarg og innkasthull mot et lite tillegg i pris. Beholderen tar liten plass og rommer mye avfall. Den er enkel å tømme og montere. Avfallsbeholderen har en innvendig utfellbar sekkeholder til standard 100 l plastsekk. Døren har en sold lås med 4-kant nøkkel / alternativt låsevrider. Finnes også som 50L vegghengt beholder. Ta kontakt for fullstendig oversikt over artikkelnummer og priser.

NOBEL

50 l

100 l

FORSKJELLIGE INNKAST FULL ÅPNING √ √ PAPIRINNKAST √ FLASKEINNKAST √ INNKAST BLENDING √ BRAKETTER DUO √ TRO √ QUATRO √

4

MONTERT FRITTSTÅENDE VEGGHENGT

√ √

MILJØ INNE UTE

√ √

√ √


Nobel avfallsbeholder har mulighet for å stå alene, på rekke eller i en kube, og om ønskelig kan også askebeholder integreres.


KILDESORTERING

Konsis 100 liter KONSIS

HØYDE BREDDE DYBDE

100 l

104 cm

65 cm

FARGEINFO

30 cm

Prisbelønt, stor og frittstående avfallsbeholder i stål for både innendørs og utendørs bruk. Leveres med innvendig sekkeholder og låsbart skrog. Kunde kan velge mellom låsevrider eller lås med 4-kant nøkkel. Kan monteres i grupper til miljøstasjoner og merkes med ulike avfallssymboler. Beholderen må festes direkte til underlaget med skruing eller med stor sokkelplate som ballast. Tillegg for ekstra forbehandling til utendørs kvalitet. Som tilleggsutstyr finnes ulike sokkeplater, flaskeinnkast, papirinnkast og blendingsplater. Standard lakk på beholderen er antigrafitti lakk slik at det er mulig å fjerne grafitti uten å skade lakken. Kan også leveres i andre lakkfarger på bestilling. Konsis finnes også som 35 L vegghengt beholder, samt 2X85 L frittstående beholder. Ta kontakt for fullstendig oversikt over artikkelnummer og priser.

KONSIS

35 l

2x85 l

FORSKJELLIGE INNKAST FULL ÅPNING √ √ PAPIRINNKAST √ FLASKEINNKAST √ INNKAST BLENDING √

100 l √ √ √ √

BRAKETTER/SOKKELPLATER STOR SOKKELPLATE √ TRIPPEL SOKKELPLATE √ VEGGBRAKETT √ √

6

MONTERT FRITTSTÅENDE VEGGHENGT

√ √

MILJØ INNE UTE

√ √

√ √

√ √


�

Konsis har vunnet flere priser, blant annet merket for god design.


CASE STUDY - OSLO LUFTHAVN

Kildesortering for 32 millioner passasjerer på OSL Gardermoen I april 2017 åpnet den nye fløyen på OSL Gardermoen. Med en kapasitet til å ta i mot 32 millioner passasjerer årlig blir det mye avfall. Røros Produkter AS har levert Konsis kildesorteringsbeholdere for enklere avfallshåndtering på lufthavnen.


KAPASITET: MILLIONER PASSASJERER I ÅRET

10

NYE AREALER:

37

32

117 000

M2

NYE GATER: NYE BROTILKNYTTEDE GATER

21

11

Oppgradering Den nye ankomsthallen har tidsriktige forbedringer og flere nyheter er på vei for utprøving. Eldre løsninger som allerede finnes

ANTALL KIOSKER:

10

265 000

Det er stor tetthet på avfallsbeholderne som er satt ut på Oslo Lufthavn og alt er lagt til rette for at reisende enkelt skal kildesortere avfallet sitt selv om det er veldig hektisk. Dette er ingen tilfeldighet, Røros Produkter leverte de første avfallsbeholderne til OSL allerede i 2006, og det ble stor suksess da kildesorteringen ble innført.

ANTALL SPISESTEDER:

M2

TOTALE AREALER:

NYE FJERNOPPSTILLINGSPLASSER:

ANTALL BUTIKKER:

på Avinor sine flyplasser kan lett oppgraderes med utskifting av deler slik at de framstår som nye. En vinner Konsis er den avfallsbeholderen man ser flest av i den nye avgangshallen. Den fikk merket for god design i 2006, har vunnet patentrådets uhøytidelige publikumspris i 2013. Det er et solid avfallsmøbel som hjelper til med enda bedre kildesorteringsgrad på OSL.

Konsis Artikkel 32500 9


KILDESORTERING

Sinus

50 liter frittstående flaske SINUS

HØYDE BREDDE DYBDE

50 l flaske

90 cm

40 cm

FARGEINFO

35 cm

Sinus avfallsbeholder 50 L i solid 3,0 mm stål som er pulverlakkert. Innvendig sekkeholder, oppsamlingsbakke i bunn og dør med trykk-knapp lås. Trekant formen til avfallsbeholderen gjør at den kan bygges opp i den formasjonen kunden ønsker eller stå alene en og en. Avbildet i grønn og lys beige, men her kan også kundene velge innen hele RAL fargepaletten. Ikke pristillegg for lagerførte farger. Vi anbefaler også PU-film på toppen av beholderen for at overflaten holder seg pen lenge. Av erfaring så vet vi at beholderne ofte brukes som møtebord. Tillegg for fraksjonsmerker som anbefales for optimal kildesortering. Finnes også som 90L beholder. Ta kontakt for fullstendig oversikt over artikkelnummer og priser.

SINUS

50 l

FORSKJELLIGE INNKAST FULL ÅPNING √ PAPIRINNKAST √ FLASKEINNKAST √

10

90 l √ √ √

MONTERT FRITTSTÅENDE VEGGHENGT

MILJØ INNE UTE

√ √

√ √


�

Visste du at alle vüre produkter kan leveres med lyddempingsplater? Dette er spesielt gunstig for støyminimering i offentlig rom.


KILDESORTERING

Femunden 90 liter FEMUNDEN

HØYDE BREDDE DYBDE

90 l

80 cm

43 cm

FARGEINFO

32 cm

Stilren avfallsbeholder i pulverlakkert stål for innendørs bruk. Det finnes mange ulike topper til beholderen. Hvis ingenting er spesifisert ved bestilling, leveres sekkeskjuler med full åpning. Med hjulene flyttes beholderen raskt og effektivt uten løft. Beregnet på standard 100-liters avfallssekk. Kan leveres med fotskruer i stedet for hjul. Veggbrakett kan også bestilles for ettermontering. For effektiv avfallshåndtering kan bør beholderen merkes med etiketter for kildesortering. Kan også monteres sammen i grupper til miljøstasjoner med egne sammenkoblingsbraketter. Leveres i standard grafitt grå, men kan leveres i andre RAL farger på enten hele beholder eller topp mot et lite pristillegg. Beholderen kan lyddempes med spesialplater. Ta kontakt for fullstendig oversikt over artikkelnummer og priser.

FEMUNDEN

50 l

65 l

90 l

FORSKJELLIGE INNKAST RED.INNKAST FULL ÅPNING PAPIRINNKAST FLASKEINNKAST INNKAST BLENDING BØRSTET RF M/ LOKK REDUSERT ÅPNING M/ LOKK FULL ÅPNING

√ √ √ √ √ √ √ √

√ √ √ √ √ √ √ √

√ √ √ √ √ √ √ √

√ √ √ √ √ √ √ √

BRAKETTER SAMMENKOBL MATAVFALL VEGGBRAKETT

√ √ √

√ √ √

√ √ √

√ √ √

MONTERT FRITTSTÅENDE VEGGHENGT

√ √

√ √

√ √

√ √

MILJØ INNE UTE

12

35 l


Vi lakkerer alle RAL farger som kunden måtte ønske. Fargebruk sammen med god merking av beholdere, vil kunne bidra til økt kildesorteringsgrad.


CASE STUDY - TRONDHEIM KINO

Trondheim Kino tilbyr ”ren underholdning” på alle områder, og skal fremstå som et miljøvennlig underholdningsalternativ. Trondheim Kino skal påvirke kunder, samarbeidspartnere og medarbeidere til å velge ”rene” alternativer

Suksess med ”Ren underholdning” Popkorn, sjokolade og drikke. Litt snacks er en viktig del av filmopplevelsen for de 850.000 som besøker Trondheim Kino hver år. Men selv om emballasjen er valgt med omtanke blir det anselige mengder søppel av dette. Kinoen tok denne utfordringen på alvor, og kan i dag konstatere at mengden restavfall er betydelig redusert, og det til tross for at salget av kioskvarer har økt. Miljøfyrtårn Prosessen startet da kinoen skulle bli Miljøfyrtårnsertifisert. Når det gjaldt avfall ble det bestemt å innføre en mer ambisiøs kildesortering, og i salene skulle det være egne avfallspunkt for flasker og restavfall. I salene ville de ha flere mindre beholdere framfor noen få store. Det viktigste var at løsningen skulle ha stor nok kapasitet til å ta unna avfallet som ble generert i løpet av en forstilling. Men de enkelte beholderne måtte likevel ikke være for store, slik at barn ikke rakk opp. Løsningen måtte passe til lokalet og kinoens profil, men funksjonen måtte likevel være synlig. Løsningen Røros Produkter hadde løsninger som skilte dem fra konkurrentene. Ett av dem var at hullet i toppen av beholderen for returflasker kunne formes som en flaske. Det er ofte en utfordring at

brukerne kaster feil type søppel i feil beholder, men med et slikt toppdeksel var det ikke noen tvil om hva som skulle opp i denne. Beholderne for flasker kunne også leveres med lyddempingsplater. Bassen i kinoens lydanlegg skaper vibrasjoner i lokalet, og med denne polstringen unngår man sjenerende støy av flasker som vibrerer mot metallveggene i beholderen. Humor og miljøbevissthet Den grundige satsningen endte ikke kun med innkjøp av utstyr. Det har blitt lagt ned en stor innsats for å synliggjøre løsningen og få publikum til å ta i bruk dette. I forkant av alle kinoforestillinger vises det en filmsnutt som oppfordrer folk til å ta med seg søpla når de går og rekke rasket i rett beholder. Og når filmen er ferdig settes det bevegelig spotlight med piktogrammer på avfallsbeholderne.

Resultatene Arbeidet med sertifiseringen startet som et pliktløp, men gjennom prosessen så kinoen egenverdien av dette og hvilke muligheter som lå i sertifiseringen. Vi fikk på mange måter et kinderegg. Det som vi trodde kunne bli dyrt og krevende, ble i stedet enklere og kostnadsbesparende, sier kinodirektør Arild Kalkvik. En viktig årsak til suksessen er at kinoen tidlig tenkte igjennom hvordan de kunne nyttiggjøre seg dette arbeidet, og definerte et miljømål som satte dette i en større sammenheng. Kinoen kan i dag konstatere at restavfallet har gått ned fra 76 til 50 gram pr kinokunde, og at de nå bare trenger å tømme restavfallscontaineren 6 ganger i året. Tidligere måtte denne tømmes 113 ganger i året. Det mest oppsiktsvekkende er at kinoen har


ÅRLIG TØMMING AV RESTAVFALL:

FRA 113 TIL 6 GANGER

Jeg får hele tiden forespørsler fra andre kinoer om hvor en kan få tak i tilvarende kildesorteringsløsninger

RESTAVFALL:

FRA 76 GRAM TIL 50 GRAM

PER KINOKUNDE

Røros Produkter er kinofavoritten Location Norway stod for selve innkjøpet, og har i ettertid blitt forhandler av avfallsløsningene fra Røros til andre kinoer. Selskapet fokuser på innkjøpsavtaler og konsepter for kioskdrift på kino, og 80 store og små kinoer er knyttet til deres konsept.

Arild Kalkvik

fått til denne store reduksjonen i en periode der det har vært en økning i salget av kioskvarer. Arild Kalkvik mener at mye av suksessen skyldes leveransen og samspillet med Røros Produkter. I tillegg er arbeidet med å bevisstgjøre

publikum viktig, og her drar de på fordelen av at det har skjedd en generell holdningsendring. Publikum tenker i dag miljø, og forventer i større grad at det er tilrettelagt for kildesortering.

Femunden Artikkel 32018 15


KILDESORTERING

Aursunden AURSUND

HØYDE BREDDE DYBDE

60 l

92 cm

43 cm

FARGEINFO

32 cm

Aursund avfallsbeholder er en robust og ergonomisk avfallsbeholder som kan stå alene som singel beholder eller settes sammen til kildesorteringsstasjoner i det antall fraksjoner som kunden har behov for. Eget monteringskit for sammenkobling finnes. Leveres standard med skrå topp med redusert innkasthull, men alternative topper med lokk, brevsprekk og flaskeutsparing finnes også. Innvendig i beholder er en utfellbar sekkeholder med solid strikk som låser sekken godt til holder. I bunn er det plastbakke for oppsamling av veske fra lekke plastposer. Det er lyddempingsplater slik at det er null støy når døren åpnes og lukkes effektivt med låsevrider. Under beholderen er det montert 2 hjul og 2 fotskruer slik at beholder er mulig å flytte på ved renhold, men står i ro til vanlig. På bestilling kan den leveres med enten 4 hjul eller 4 fotskruer. Beholderen leveres standard i pulverlakkert grafitt grå farge, men topper, dører eller hele beholder kan lakkeres i andre RAL farger på bestilling mot et lite pristillegg. For effektiv kildesortering er det viktig med tydelig merking. Fraksjonsmerker må bestilles i tillegg. Beholderen leveres ferdig montert, det er bare å sette på topp/sekkeskjuler på brukerstedet. AURSUNDEN

60 l

FORSKJELLIGE INNKAST RED.INNKAST √ FULL ÅPNING √ PAPIRINNKAST √ FLASKEINNKAST √ M/ LOKK REDUSERT ÅPNING √ M/ LOKK FULL ÅPNING √ BRAKETTER SAMMENKOBL MATAVFALL VEGGBRAKETT

16

100 l √ √ √ √ √ √

√ √ √

√ √

MONTERT FRITTSTÅENDE VEGGHENGT

√ √

MILJØ INNE UTE

√ √


Aursunden er utviklet med fokus på ergonomi. På grunn av sekkeholderen som vippes ut, blir det enklere å betjene beholderen for de som skal tømme den.


KILDESORTERING

Urbanus URBANUS

HØYDE BREDDE DYBDE

25 l

43 cm

132 cm

FARGEINFO

21 cm

Et praktisk og robust kildesorteringssystem for vegg. 4 stk beholdere med sekkeskjuler montert i et skinnesystem for fastskruing til vegg. Skinne finnes i 2 til 4 fraksjoner, mens singel beholder festes rett til vegg. Veggløsningen letter renholdet og skinnesystemet sikrer at beholderne forblir i samme posisjon. Sekkeskjuleren låser og skjuler plastsekken. Det finnes også skrå topper. Vi anbefaler bruk av klar plastsekk da det er penest, samt at det er lettere å følge opp om det kildesorteres riktig. Standard er grå topper, men du kan få akkurat den fargen du ønsker. Avfallssymbolene må kjøpes i tillegg da det er svært mange varianter fraksjoner. URBANUS

6l

12 l

25 l

FORSKJELLIGE INNKAST RED.INNKAST √ FULL ÅPNING √ √ √ PAPIRINNKAST √ FLASKEINNKAST √ M/ LOKK REDUSERT ÅPNING √ M/ LOKK FULL ÅPNING √ SKRÅ TOPP √

18

45 l

MONTERT FRITTSTÅENDE (DOBBEL) VEGGHENGT

√ √

MILJØ INNE UTE

√ √ √ √ √

√ √

√ √


�

Visste du at Urbanus finnes i mange størrelser med ulike topper for büde gulv og vegg?


KILDESORTERING

Namsen NAMSEN

HØYDE BREDDE DYBDE

32 cm

24 m

FARGEINFO

24 cm

En liten og praktisk, perforert papirkurv for gulv i pulverlakkert stål til kontoret, klasserommet eller steder med mindre avfallsmengder. Som spesialproduksjon er det mulig med ø25mm hjul montert i ekstra bunnplate. Kan lakkeres i andre RAL-farger mot tillegg i pris

Skardet SKARDET

HØYDE BREDDE DYBDE

60 cm

30 cm

FARGEINFO

30 cm

En praktisk, slank og robust avfallsbeholder i pulverlakkert stål, med sekkeskjuler / klemring på toppen. Kan stå alene for restavfall eller monteres i grupper for kildesortering. Kan lakkeres i andre RAL-farger mot tillegg i pris

Sylen SYLEN

HØYDE BREDDE DYBDE

82 cm

45 cm

FARGEINFO

45 cm

En stilig og robust avfallsbeholder på hjul i pulverlakkert stål med sekkeskjuler / topp i børstet rustfritt stål. Hjul er trukket diskret inn under sargen så lite synlig, men utrolig kjekt for renhold med mobilitet. Kan også leveres med fotskruer i stedet for hjul. Beholderen kan stå alene eller settes sammen i grupper for kildesortering. Passer veldig godt i foajeer, møterom, loungesoner m.m. Kan lakkeres i andre RAL-farger mot tillegg i pris

Syltoppen SYLTOPPEN

HØYDE BREDDE DYBDE

82 cm

45 cm

FARGEINFO

45 cm

En stilig og robust avfallsbeholder på hjul i pulverlakkert stål med sekkeskjuler / topp i traktformet lakkert aluminium. Hjul er trukket diskret inn under sargen så lite synlig, men utrolig kjekt for renhold med mobilitet. Kan også leveres med fotskruer i stedet for hjul. Beholderen kan stå alene eller settes sammen i grupper for kildesortering. Passer veldig godt i foajeer, møterom, loungesoner m.m. Kan lakkeres i andre RAL-farger mot tillegg i pris 20


SMÅSORTERING

Gap SYLEN

HØYDE BREDDE DYBDE

53 cm

22 cm

FARGEINFO

36 cm

GAP er en robust avfallsbeholder i stål, tilrettelagt for kildesortering av papir og restavfall. Beholderen leveres i flere farger og egner seg like godt på kontoret som på hotellet eller i hjemmet. Finnes i fire farger og i tre størrelser.

Nyhet!

TerraDuo SYLEN

HØYDE BREDDE DYBDE

33 cm

44 cm

FARGEINFO

30 cm

Kildesorteringssystem med sortering i to fraksjoner. Praktisk med bøtter som tåler vask på 85 grader. Finnes også med løsning for tre fraksjoner, TerraTrippel. Kan lakkeres i andre RAL-farger mot et tillegg i pris.

21Skreddersøm Det er ofte det lille ekstra som er avgjørende. Vi tilpasser produktene etter ønsket merking, farger og ergonomi. Som leverandør av skreddersydde produkter legger vi vekt på tilfredsstille kundenes og brukernes behov, og har lang erfaring med å samarbeide tett med kundens designere. Vi har også erfarne designere og rådgivere som kan bidra til å realisere kundens visjon. 23


RØROS PRODUKTER AS Øverhagen 6 N-7374 Røros Postboks 71 N-7374 Røros

www.rorosprodukter.no

1118 dmt.no

Telefon: 72 40 61 90 firmapost@rorosprodukter.no