Page 1


Editorial Εδώ είμαστε λοιπόν ξανά, μετά από μερικούς μήνες διακοπών και προετοιμασίας, ανανεωμένοι, με νέα πρόσωπα και νέες στήλες αλλά πάντα με την ίδια όρεξη και ενθουσιασμό. Έφτασε ο Δεκέμβρης και μαζί του ο χειμώνας, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μας κρατάει κλεισμένους σπίτι. Τόσες διαφορετικές επιλογές, τόσο πράγματα να δεις στην πόλη. Σιγά σιγά πλησιάζουν και οι μέρες των εορτών, φέρνοντας μαζί τους ένα πνεύμα αλλαγής και αισιοδοξίας. Είναι η περίοδος που όλοι βάζουμε καινούργιους στόχους, κάνουμε σχέδια για το μέλλον, αλλά και τον προσωπικό μας απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Η κατάλληλη στιγμή λοιπόν για να ακούσουμε τη γνώμη των γύρω μας και να δεχτούμε απλόχερα τις συμβουλές τους, ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε. Ιωάννα Μανουσάκη, General Editor


Περιεχόμενα # Spotify 6 # Πόσο ασφαλής είσαι τελικά; 8 # Time is Over? 10 # <<Τι είχαμε, τι χάσαμε...>> 12 # Μυστικά ενός πετυχημένου ανθρώπου 14 # Feedback 18 # StaRt it Up 20 # Top 10 Φοιτητικές φράσεις 26 # Living Wild, Young and Free in Athens 28 # Cineφίλη 32


Συντελεστές General Editor

Ιωάννα Μανουσάκη

“Αν κάτι μπορείς να το ονειρευτείς, τότε μπορείς και να το πραγματοποιήσεις.”

Συντακτική ομάδα Βάσια Βασιλοπούλου

Βάσια Τραϊφόρου

“Ξέφυγε, Ταξίδεψε κι κάνε όσο πιο πολλές τρέλες μπορείς! Τώρα είναι η ευκαιρία!”

“Δημιούργησε, ζήσε, ονειρέψου, χαμογέλα, δράσε!Κι όλα θα είναι διαφορετικά!:)”

Βάσια Χριστάκη

Νίκος Ανδρέας Γούλας

“Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις όνειρα είναι να ξυπνήσεις.”

“Κάθε τέλος είναι και μια καινούρια αρχή...”

Στέλλα Βαρβαρίγου

Χάρις Χαραλαμπίδη

“Η τύχη ευνοεί τους προετοιμασμένους!”

“Ό,τι συνέβη, ήταν για καλό. Ό,τι μέλλει, είναι για καλύτερο. Ζήστε το παρόν και καλό Δεκέμβρη dears!”

Χρυσούλα Σπανού

“Μην τρελαίνεσαι με κάτι που τελεώσε, η γη γυρίζει ακόμα”

Journal Designer

Θοδωρής Τζέλης

“Μπορείς να πετύχεις τα πάντα αν φας ένα μελομακάρονο “


ου

ι

ς

τη

σ Βά

οπ

λ σι

α

Β ας

λ ού

Spotify, Soundtrack Τρίτος χρόνος Passenger και ναι είμαι ακόμα εδώ, με μία μόνο διαφορά – ότι αυτή τη χρονιά θα σας γράφω από μακριά, από την κρύα και εξωτική Σουηδία. Η θεματική μας θα συνεχίσει να κινείται στα ίδια πλαίσια με τις 2 προηγούμενες χρονιές.

6

Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικής στο Internet, με δυνατότητα αναζήτησης, ανακάλυψης και δημιουργίας τόσο των δικών σας playlists όσο και σταθμών. Είναι διαθέσιμο τόσο σε υπολογιστές όσο και σε smartphones και tablets. Βέβαια Πρώτο άρθρο λοιπόν για φέτος και για να το χρησιμοποιήσετε στις δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω κινητές συσκευές σας χρειάζεται με την πιο πολύ-αναμενόμενη να αγοράσετε την premium εκδοχή φθινοπωρινή άφιξη, που δεν είναι του, η οποία κοστίζει 6,99 ευρώ το άλλη από το Spotify, το οποίο μήνα. έκανε επιτέλους launch και στην χώρα μας στις 24 Σεπτέμβρη του 2013.

#βλέπω#ακούω#ανακαλύπτω


Και τι το ιδιαίτερο μπορεί να μου προσφέρει θα μου πείτε, ενώ έχουμε το Youtube, το iTunes και πολλά άλλα… Πέρα από το ότι μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε τραγούδι θέλετε (νόμιμα – και να μην χρειαστεί να το κατεβάσετε), μπορείτε να φτιάξετε την δική σας playlist, να ακολουθήσετε άλλα άτομα και καλλιτέχνες καθώς και συγκεκριμένες playlists τους, αλλά και να ακούσετε ραδιόφωνο βασισμένο τόσο σε συγκεκριμένο στυλ μουσικής, όσο και σε τραγούδια της επιλογής σας. Πέρα όμως από εύχρηστο και διασκεδαστικό, το Spotify είναι μια εταιρεία, η οποία ξεκίνησε από τη Σουηδία λίγα χρόνια πριν (ναι! αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που με ώθησε να γράψω για αυτό) και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε διάφορες χώρες, σε άλλες ευκολότερα και άλλες δυσκολότερα (πχ. ΗΠΑ).

Your Life!

Παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό στην βιομηχανία της μουσικής, με μεγάλες εταιρίες όπως Google, Samsung κ.α. να βγάζουν δικές τους εφαρμογές για αναπαραγωγή μουσικής, το Spotify κατάφερε, όχι μόνο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, αλλά και να αποκτήσει πιστούς πελάτες, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες του. Η επόμενη όμως πρόκληση για την ομάδα του Spotify είναι πώς θα καταφέρει να μετατρέψει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των free users του,

σε χρήστες που διατίθενται να πληρώσουν, έτσι ώστε να καταφέρει να παραμείνει βιώσιμο και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Προβληματισμοί και σκέψεις που απασχολούν κάθε νέα επιχείρηση!

Ελπίζω διαβάζοντας το άρθρο αυτό να σας έπεισα έστω και λίγο γιατί αξίζει να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία, όσο και να ρίξετε μια παραπάνω ματιά στην συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί πιστέψτε με, ζώντας στην Σουηδία –την χώρα όπου γεννήθηκε- έχω διαβάσει, μάθει και μελετήσει πολλά για αυτή και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα πάρα μα πάρα πολύ ευχάριστο περιβάλλον εργασίας προσφέροντας πολλές ευκαιρίες! Η εγγραφή είναι απλή και δωρεάν! Δοκιμάστε το και θα αλλάξει τον τρόπο που απολαμβάνετε την μουσική!

7


8


Πόσο ασφαλής είσαι τελικά; της Στέλλας Βαρβαρίγου Χαρακτική. Την έχεις ξανακούσει; Δεν είναι τόσο δημοφιλής τέχνη όσο η ζωγραφική ή η γλυτπική ή ο χορός ή το θέατρο. Στη χαρακτική ο καλλιτέχνης χαράσσει σε μια επιφάνεια μορφές και παραστάσεις. Μια επιφάνεια άδεια που θα μεταμορφωθεί σιγά σιγά σε έργο τέχνης για να αποτυπώσει μια ιστορία. Αυτή που αποφάσισε ο δημιουργός. Κάθε κίνηση γίνεται με πολύ προσοχή και σκέψη μετατρέποντας το λείο, το “τέλειο” σε ανάγλυφο. Μου έρχεται στο μυαλό ένας στίχος “πήρα τ'άλλο μονοπάτι κι όχι αυτό που μου χαράξαν. ” Πόσο συχνά έχεις βρεθεί μπροστά σε μια αλλαγή στη ζωή σου; Πόσο συχνά πρέπει να πάρεις μια απόφαση που θα ανατρέψει όλα σου τα δεδομένα και θα σε αναγκάσει να ξεκινήσεις από την αρχή; Πόσες φορές το έχεις σκεφτεί και διστάζεις; Πόσο έτοιμος είσαι να χάσεις; Αλλαγή και απώλεια. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί και είναι δύσκολο να χάνεις συνειδητά. Έτσι, εκεί που λες “δεν πάει άλλο πρέπει να τα αλλάξω όλα”, έρχεται η συνήθεια και σου θολώνει τα νερά. Σε βολεύει να αμφιβάλλεις για να αναβάλλεις... Δύσκολα αφήνει κανείς μια κατάσταση οικεία, μια ασφαλή καθημερινότητα ακόμα και αν νιώθει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Όχι μόνο δε λειτουργεί σωστά αλλά λειτουργεί και εις βάρος του. Μπαίνεις σε σκέψεις και αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να πάρεις την απόφαση να κόψεις μια κακιά συνήθεια, να αλλάξεις πορεία γιατί αν και την προηγούμενη διαδρομή την ξέρεις πάρα πολύ καλά, δεν σου αρκεί πια.

Η απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ανάγκη για ασφάλεια, για αυτό το είδος της ασφάλειας που σε μουδιάζει, σου αφερεί τα φυσικά αντανακλαστικά της περιέργειας, της αναζήτησης για το καινούριο, σε καθησυχάζει και τελικά σε καθηλώνει στη στασιμότητα. Η νοοτροπία της ασφάλειας που σου έχουν φυτέψει από παιδί. Η “ασφαλής επιλογή”, η “ασφαλής διαδρομή”, το “δοκιμασμένο”, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και ασφαλείς. Η ασφάλεια που σε θέλει κρυμμένο και αδρανή. Μετά έρχεται η γκρίνια. Σου φταίνε όλα, γιατί τελικά αυτό που πραγματικά σου φταίει δεν τολμάς να το παραδεχτείς στον εαυτό σου. Κάπου έχεις προδώσει τα θέλω σου , χάριν “ασφαλείας”. Πόσο ασφαλής είσαι, όμως, τελικά; Για πόσο θα αντέχεις να υποστηρίζεις κάτι που δεν είναι απόλυτα δικό σου αλλά δανεικό και κάποιες φορές ξένο σε σχέση με το δικό σου απόλυτο “θέλω”. Όχι για πολύ. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο και δεν θέλεις να το έχεις για μια ζωή στην πλάτη σου... Μπορείς να το επιλέξεις και αυτό αλλά το τίμημα θα είναι να χάσεις το μόνο πράγμα που μπορείς να θεωρείς δεδομένο σε αυτή τη ζωή, τον εαυτό σου. Μην το σκέφτεσαι άλλο. Αφαίρεσε το δίχτυ ασφαλείας και ξεκίνα να κάνεις ακροβατικά! Έτσι όπως τα θέλεις εσύ. Δε λέω, οι πιθανότητες να σπάσεις τα μούτρα σου είναι πολλές. Δεν θα πάθεις τίποτα. Το πολύ πολύ να προσγειωθείς στην πραγματικότητα. Όπως λέει και ο αγαπημένος Johnny Cash σε ένα τραγούδι-απολογισμό ζωής “I focused on the pain, the only thing that's real”. Είναι ο πόνος, είναι “τα δύσκολα”που καθορίζουν την πραγματικότητά σου και χαράσσουν πολύτιμα βιώματα. Και κάθε φορά που αποκτάς ένα καινούριο βίωμα, γίνεσαι κι εσύ άλλος, καινούριος, διαφορετικός. Πιο πλούσιος σε παραστάσεις. Είναι ένα είδος χαρακτικής για να δημιουργήσεις το δικό σου έργο τέχνης με πρώτη ύλη τη ζωή. Μην αφήνεις την επιφάνεια να είναι τέλεια. Γέμισέ τη με τις παραστάσεις που θες!

#Εξελίσσομαι

9


TIME IS OVER? «Ο χρόνος τελειώνει. Σας παρακαλώ κάντε να θυμόμαστε αυτή τη χρονιά ως το έτος που ο κόσμος βρήκε το κουράγιο να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον, που όλοι θέλουμε. Σας ρωτώ όλους εδώ: Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εδώ, πού;»… ήταν τα τελευταία λόγια ενός Φιλιππινέζου αξιωματούχου στη διάσκεψη του ΟΗΕ.

της Χρύσας Σπανού

Θεατές στην ίδια τραγωδία ! Καθώς οι μνήμες από το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία και την Ιαπωνία το 2004 είναι ακόμα νωπές.. Ο απολογισμός απ’ τον τυφώνα «Μπόφα» που είχε πλήξει τις Φιλιππίνες ήταν πάνω από 1.000 νεκρούς. Η ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων οφείλεται κυρίως στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ο «Χαϊγιάν» Τι επακολούθησε; Ο τυφώνας ήταν ο 25ος τυφώνας που «Χαϊγιάν» σάρωσε τα πάντα έπληξε φέτος τις Φιλιππίνες. στο πέρασμα του σκορπώντας Αν και οι επιστήμονες το θάνατο. Εικόνες βιβλικής έκρουσαν τον κώδωνα καταστροφής συνθέτουν του κινδύνου, oι αρμόδιοι το σκηνικό των τελευταίων δεν έπραξαν τα δέοντα. ημερών. Πτώματα κείτονται Χαρακτηριστικό παράδειγμα στους δρόμους. Οκτώ άνθρωποι ολιγωρίας αποτελεί το έφτασαν σε σημείο να διάγγελμα του προέδρου ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου μόλις μια μέρα πριν το φονικό κατά τη λεηλασία αποθήκης τυφώνα. Με την επέλαση του για να βρουν τρόφιμα, ενώ και την πλήρη παράλυση των κάτοικοι έχουν αρχίσει να πάντων ,χιλιάδες άνθρωποι ξεθάβουν σωλήνες για να αγνοούνται. Οι ντόπιοι βρουν πόσιμο νερό. Και η λίστα διαμένουν κυρίως σε φτωχικά των θυμάτων αυξάνεται μέρα σπίτια – παραπήγματα, τα με τη μέρα. Το τηλεοπτικό οποία συχνά παρασύρονται AΝC ανέφερε ότι στο χωριό από χείμαρρους λάσπης κατά Αμπουκάι οι δυνάμεις τη διάρκεια κακοκαιρίας, λόγω ασφαλείας αντάλλαξαν και της άκρατης αποψίλωση πυρά με ενόπλους εν μέσω των τοπικών δασών. Το εκτεταμένων λεηλασιών πρόβλημα είναι χρόνιο. μαγαζιών και αποθηκών για Μετρώντας ανθρώπινες τρόφιμα, νερό και προμήθειες. απώλειες η ανάγκη για Επίσημη επιβεβαίωση δεν επίλυση είναι επιτακτική. υπάρχει προς το παρόν. Κανείς ωστόσο δεν έχει ενδιαφερθεί για ουσιαστική λύση.

10


Και γεννάται το ερώτημα ζούμε στον 21 αιώνα; Από πότε ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται με περισσή ευκολία στο βωμό της ολιγωρίας και αδυναμίας της κρατικής μηχανής; Κατόπιν «εορτής» ο «πολιτισμένος κόσμος» θέλησε να συνδράμει και να βοηθήσει άμεσα τους πληγέντες. Όμως είναι ο ίδιος «πολιτισμένος κόσμος» που αρνείται πεισματικά να υπογράψει συνθήκες που συντελούν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων μη τυχόν και θίξει οικονομικά συμφέροντα.

Είναι ο ίδιος «πολιτισμένος κόσμος» που δε προσφέρει μια μικρή επιχορήγηση στα αναπτυσσόμενα κράτη παρέχοντας τους τη στοιχειώδη κρατική μέριμνα. Τουναντίον τα αφήνει έρμαιο στη δείνη της φύσης. Όπως είπε ένας επιζών «this is worse than hell”. Ως πότε θα κλείνουμε τα αυτιά μας στις κραυγές αυτών των ανθρώπων; Ο χρόνος τελειώνει…

#Εξελίσσομαι

11


«Τι είχαμε, τι χάσαμε…» της Βάσιας Χριστάκη Αφορμή αυτού του άρθρου ήταν μια τηλεοπτική διαφήμιση. Ξεκινώντας με ασπρόμαυρες εικόνες ο σκηνοθέτης κάνει μια αναδρομή στον προηγούμενο αιώνα μέχρι το σήμερα υπό το άκουσμα της «Μισιρλούς». Με λίγα λόγια, αλλάζουν οι συνήθειες, τα ρούχα, τα χρώματα αλλά το εν λόγω προϊόν παραμένει στα τραπέζια των Ελλήνων. Μόλις την είδα ένιωσα ένα παράξενο συναίσθημα, μια νοσταλγία για κάτι που δεν έχω, για κάτι που μου έχουν πάρει μέσα από τα χέρια. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρώντας τους ανθρώπους της Αθήνας και αυτή καθαυτή την πόλη, προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν, ας πούμε, 100 χρόνια πριν. Τότε που όλα φαίνονταν να είναι υποσχόμενα

12

για ένα μέλλον λαμπρό. Και ενώ τόσο υποσχόμενα φαίνονταν τα πράγματα και πριν από μερικά χρόνια, η σημερινή καθημερινότητα έφτασε σε ένα σημείο που ακόμα και οι νέοι νοσταλγούν αυτό το «ένδοξο» παρελθόν, το οποίο δεν το έχουν καν ζήσει. Ακούω τους μεγαλύτερους να αφηγούνται τις ιστορίες από τη νιότη τους. Τότε κάποιος από την παρέα ξεκινούσε από το σπίτι του, χτυπούσε τα κουδούνια των υπολοίπων και ένας ένας κατέβαιναν χωρίς έγνοιες για το αύριο. Όταν ναι μεν η ζωή ήταν δύσκολη καθώς δεν υπήρχε χρήμα, οι άνθρωποι δε έβρισκαν τρόπο να διασκεδάζουν και να ζουν εμπειρίες.

#βλέπω#ακούω#ανακαλύπτω


Τώρα, αν τυχόν σου χτυπήσει κάποιος το κουδούνι, θα βρίσεις από μέσα σου τον τύπο που πρωί πρωί μοιράζει φυλλάδια. Στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί αν δεν περιμένεις κάποιον, μπορεί να σε πιάσει και ένα αίσθημα τρόμου και να αρχίσεις να παραμιλάς πατώντας στις μύτες μέχρι να φτάσεις στην πόρτα, λέγοντας «τώρα ποιος να είναι, τι θέλει από μένα, κάτσε να κλειδώσω καλύτερα». Η σημερινή κατάσταση είναι τόσο δραματική που βλέπεις φοιτητές να μην τρώνε, πόσο μάλλον να βγαίνουν από το σπίτι, για να μην «ξοδέψουν» τα χρήματα που τους εξασφάλισαν οι γονείς τους.

Δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η επόμενη μέρα και για αυτό κλείνεσαι όλο και πιο πολύ στον εαυτό σου, παρέα με τα προβλήματά σου, μικρά ή μεγάλα. Σκέφτεσαι «τί σημασία έχει, αφού, όλο και κάποιος θα έρθει και θα ακυρώσει την προσπάθειά μου». Ας βολευτείς προσωρινά ή τουλάχιστον για σήμερα.

Και δεν είναι μόνο οι φοιτητές. Μια βόλτα να κάνεις στους δρόμους βλέπεις να σε κοιτάνε καχύποπτα μήπως προσπαθείς να τους φας το μεροκάματο που με τόσο κόπο έβγαλαν. Αλλά τους δικαιολογείς γιατί, εκτός από αυτούς, βλέπεις και εκείνους που με την πονηριά στο μάτι κοιτάνε πώς θα σε εκμεταλλευτούν. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και η διάθεση. Τα κτίρια είναι μουντά, οι δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια, οι άνθρωποι σκυθρωποί. Τη νύχτα, αποφεύγεις να κυκλοφορήσεις γιατί είναι επικίνδυνα. Σε κάποιες περιοχές, βέβαια, αποφεύγεις να κυκλοφορείς γενικότερα.

να αναζητήσει αλλού την τύχη του είναι πολύ δύσκολο. Έτσι όπως πάει η κατάσταση σε λίγο θα μας απαγορέψουν και την έξοδο από τη χώρα. Μην τυχόν και βρούμε την τύχη μας αλλού!

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος να ξεπεράσει αυτή τη μιζέρια και να συνεχίσει να σκέφτεται θετικά. Πώς ένας νέος θα γεμίσει όνειρα για το μέλλον και θα παλέψει για αυτά; Όταν το μόνο που βλέπει στην Ελλάδα είναι η φτώχεια και η ανέχεια ενώ ταυτόχρονα το

Δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ποιο είναι το χρέος μου απέναντι στην κοινωνία.Ποιο είναι το χρέος όλων. Αλλά, δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες παρά μόνο τις επιρρίπτει αλλού. Για παράδειγμα,στο γείτονα, στην προηγούμενη γενιά, το παιδί στον πατέρα και ο πατέρας στον παππού, στην κυβέρνηση, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι είχαμε, τι χάσαμε…

13


Μυστικά ενός επιτυχημένου ανθρώπου

της Βάσιας Τραϊφόρου

14


Τι κάνει έναν άνθρωπο μοναδικό και επιτυχημένο; Μια ερώτηση δύσκολη που θα μπορούσε να έχει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Αυτό γιατί η επιτυχία από μόνη της είναι μια έννοια υποκειμενική. Κι όμως, υπάρχουν χαρακτηριστικά τα οποία έχουν πολλοί καταξιωμένοι άνθρωποι στις μέρες μας και τα οποία είναι κοινά για όλους. Χαρακτηριστικά που μπορεί να αποκτήσει ο καθένας μας με λίγη εξάσκηση, αρκεί να το θέλει. Είναι τα μυστικά για επιτυχία τόσο σε προσωπικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο.

1) Συνεργασία

Πόσες φορές σας έχει τύχει να είστε σε μια ομάδα με άτομα που δεν είναι και τόσο συνεργάσιμα; Την αλήθεια τώρα. Άτομα που έχουν μάθει να φέρονται εγωιστικά και με τη στάση τους εμποδίζουν το έργο της ομάδας, οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα και πολλές φορές μεταφέρουν αρνητική ενέργεια. Και το αποτέλεσμα της ομάδας τις περισσότερες φορές, για σκεφτείτε, είναι αρνητικό. Επειδή όμως σύμφωνα με ένα ρητό, “if you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together”, η συνεργασία είναι το μαγικό συστατικό. Η εργασία σε ομάδες και η συμβίωση με άλλους, μπορεί να αναδειχτεί σε θησαυρό. Σκεφτείτε άλλωστε σε πόσες ομάδες συμμετέχει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του, από την οικογένειά του, τις εργασίες του σε σχολή, σε σχολείο, σε projects, στη δουλειά. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι έχετε περιθώριο βελτίωσης και ότι δε δουλεύετε και τόσο αρμονικά με άλλους, προσπαθήστε. Συμβουλή: σε όσο περισσότερες ομάδες μπείτε στην προσπάθειά σας αυτή, τόσο το καλύτερο. Είναι θέμα εξάσκησης.

2) Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δύναμη, ναι, έτσι θα τη χαρακτήριζα. Έχει σχέση με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και τη δυνατότητα να αντιδράσεις σωστά μπροστά στα συναισθήματα των άλλων. Φαίνεται εύκολο; Χμμ. Για σκεφτείτε καλύτερα. Πόσες φορές καταφέρετε να διαχειριστείτε τα νεύρα σας όταν είδατε κάτι το οποίο σας ενοχλούσε; Πόσες φορές δεν αντιδράσατε παρορμητικά σε κάτι που ακούσατε και δε σας άρεσε; Βάλατε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου και αλλάξατε τον τρόπο αντίδρασής σας γιατί καταλάβατε πώς νιώθει;

Μήπως αλλάξατε τη γνώμη σας τώρα; Αν ωστόσο θέλετε να είστε επιτυχημένοι, αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να βελτιώσετε. Γιατί πολύ απλά έχει σχέση με τους ανθρώπους και την αλληλεπίδρασή σας με αυτούς, αλλά και τον τρόπο που αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να σας επηρεάζουν αρνητικά. Με άλλα λόγια είναι θέμα ευεξίας, καλής ζωής. Tρόποι για να το βελτιώσετε; Διαβάστε βιβλία, άρθρα, παρατηρήστε ανθρώπους και προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά σας. Τέλος, δείτε μετά από μια άσχημη συναισθηματική κατάσταση που βιώσατε πώς νιώσατε και γιατί, και τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά. Και μην ξεχνάτε να ζητάτε το feedback των άλλων. Βοηθάει πολύ.

3) Networking- engagement Πολλές φορές έχω δει στη ζωή μου ανθρώπους άξιους, με πολλά πτυχία και γνώσεις να δυσκολεύονται στο να βρουν την επαγγελματική τους επιτυχία. Άλλες πάλι φορές έχω δει ανθρώπους που μπορεί και να μην είχαν τόσα πολλά προσόντα και όμως πέτυχαν. Και ξέρετε γιατί; Γιατί είχαν ένα βασικό προσόν. Την ικανότητα του να δικτυώνονται και να συναναστρέφονται με τους σωστούς ανθρώπους. Είναι άνθρωποι εξωστρεφείς, που ξέρουν να ζητούν και να μη χάνουν ευκαιρίες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε σε μια εκδήλωση και θα διστάσετε να μιλήσετε με τους ομιλητές, ξανασκεφτείτε το. Δεν ξέρετε ποτέ πόσα πολλά πράγματα μπορείτε να πάρετε από τους ανθρώπους που υπάρχουν γύρω σας.

#Εξελίσσομαι

15


4) Διαχείριση χρόνου

Χρόνος. Μια έννοια τόσο σημαντική στη ζωή του ανθρώπου που για πολλούς ποτέ δεν είναι αρκετός. Πόσες φορές δεν έχετε πει τη φράση, μακάρι η μέρα να είχε παραπάνω από 24 ώρες. Εγώ πάντως το έχω πει πολλές φορές. Η σωστή διαχείριση χρόνου για έναν άνθρωπο είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα ωστόσο, που μπορεί να του φέρει τόσο επιτυχία όσο και ευτυχία στη ζωή του. Αυτό γιατί διαχειρίζομαι καλά το χρόνο μου σημαίνει ότι είμαι αρκετά αποτελεσματικός ώστε να κάνω αυτά που θέλω μέσα στην ημέρα μου. Κάτι που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο προκειμένου να το πετύχετε, είναι να βάζετε συγκεκριμένο χρονικό όριο σε καθεμιά από τις δραστηριότητές σας. Προσπαθείστε να το τηρήσετε και όλα θα είναι καλύτερα για εσάς. Σημαντικά εργαλεία ως προς αυτό ενδεικτικά μπορούν να είναι η ατζέντα σας ή το google calendar. Και το μυστικό είναι να έχετε κάνει τουλάχιστον μια ημέρα πριν, το πλάνο της επόμενης ημέρας. Είναι ο χρόνος αρκετός για να κάνετε όλα τα πράγματα που θέλετε τότε;

5) Προτεραιοποίηση

Αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση χρόνου. Και αυτό γιατί πολλές φορές δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση καλούμαστε να διαλέξουμε. Τι είναι σημαντικό να γίνει και τι είναι επείγον; Τι είναι και σημαντικό και επείγον; Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Το να ξέρει όμως να το κάνει κάποιος, μπορεί να φανεί εξαιρετικά βοηθητικό για τη ζωή ενός ανθρώπου. Κάνω τα πιο σημαντικά σημαίνει τακτοποιώ ό,τι μπορεί να καθορίζει τη ζωή μου και αυτό ναι, μπορεί να φέρει την επιτυχία.

6) Doitattitude

Έχουμε ακούσει πολλές φορές σίγουρα για τους doers και τους thinkers. Doers είναι αυτοί που απλά κάνουν οτιδήποτε τους εμφανίζεται, οποιαδήποτε πρόκληση, χωρίς να διστάζουν και να είναι αναβλητικοί.

16

Οι thinkers πάλι σκέφτονται, το αναλύουν πολύ, γίνονται αναβλητικοί. Επειδή η ζωή όμως και οι ευκαιρίες περνούν και είναι εκεί για αυτούς που τις αρπάζουν άμεσα και απλά δρουν, οι doers βγαίνουν οι νικητές. Θες λοιπόν να επιτύχεις στη ζωή σου; Justdoit τότε και μην το πολυσκέφτεσαι.

7) Θετική στάση ζωής

Η θετική στάση ζωής αναφέρεται ακριβώς σε αυτούς που έχουν την τάση να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Στο πρόβλημα βρίσκουν πρόκληση και προχωρούν στη λύση. Δεν γκρινιάζουν και προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι. Μια τέτοια στάση ζωή μπορεί να αναδείξει κάποιον σε επιτυχημένο αφού ένας άνθρωπος θετικός παραμένει μαχητής στη ζωή του, δεν πτοείται και προχωρά μπροστά. Δραστηριοποιείται και κάνει πράξεις. Και μπορεί να αναδείξει κάποιον στο τέλος νικητή.

8) Πάθος

Το πάθος είναι έμπνευση, είναι κίνητρο, είναι πηγαία δύναμη. Ένας άνθρωπος με πάθος έχει τη διάθεση να ξεπεράσει τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να αρπάξει ευκαιρίες, να αναζητήσει την επιτυχία και την ευτυχία. Είναι, με αυτόν τον τρόπο, πιο κοντά στην επιτυχία.

Καλή τύχη στο δρόμο προς την αναζήτηση της επιτυχίας λοιπόν!


17


Feedback του Νίκου - Ανδρέα Γούλα

του Νίκου - Ανδρέα Γούλα

Η λέξη feedback μεταφράζεται στα ελληνικά ως ανατροφοδότηση ή ανάδραση και χρησιμοποιείται σε περισσότερο τεχνικά ζητήματα είτε για Η/Υ (βλ. βιβλίο Πληροφορικής Λυκείου, κι όμως το κάναμε στο σχολείο), είτε σε πιο μηχανολογικά θέματα που έχουν να κάνουν με αυτοκίνητα, μηχανές κτλ. Σε αυτό το άρθρο όμως, δε θα σας μιλήσω για αυτού του είδους το feedback. Όσο περνάει ο καιρός, το feedback χρησιμοποιείται ευρύτερα στην καθημερινότητά μας και δηλώνει την ανάγκη του ανθρώπου να βελτιώνεται όλο και περισσότερο με κάθε διαφορετική του δραστηριότητα. Με άλλα λόγια, όταν ζητάμε feedback από κάποιον εννοούμε το να μας πει ειλικρινά την άποψή του για την απόδοσή μας πάνω σε κάποια δραστηριότητά μας, στην οποία ήταν παρών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τα πράγματα που κάναμε λάθος ή να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις για να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι βγαίνει προς τα έξω, με σκοπό να βελτιωνόμαστε όλο και περισσότερο.

18

#Εξελίσσομαι

Για φαντάσου έναν κόσμο γεμάτο με άτομα που θα ζητούσαν συνέχεια feedback και θα έκαναν δράσεις για να βελτιώνονται με βάση αυτό. Κομμάτι ενός ιδανικού κόσμου…

Όμως, επειδή δεν είναι όλα ρόδινα, το feedback παρεξηγείται πολλές φορές από τον κόσμο. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να βοηθήσεις ένα φίλο σου λέγοντάς του ότι δεν είναι σωστό στις παρουσιάσεις του να διαβάζει το κείμενο αυτολεξεί χωρίς να κοιτάει το κοινό και εκείνος να νομίζει ότι θέλεις να το «παίξεις» υπεράνω. Αστείο; Κι όμως είναι αληθινή ιστορία.


Πολλοί άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι στο να δέχονται να τους διορθώνουν ή να τους λένε ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Για αυτό, μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο δίνεις σε κάποιον feedback, ειδικά όταν δεν σου το έχει ζητήσει ο ίδιος . Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο (που λένε)!

Επίσης, δεν συνηθίζεται να ζητάμε feedback. Μπορεί κι εσύ που διαβάζεις αυτή τη στιγμή να μην γνώριζες τίποτα για την ύπαρξη του feedback. Πού ξέρεις; Ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις κάτι! Μήπως έχεις κάποιο κρυφό ταλέντο και δεν το έχεις δείξει σε κανέναν; Μήπως φοβάσαι να δείξεις στους γύρω σου κάποια ικανότητά σου (ακόμα κι ας μην είναι τίποτα το ιδιαίτερο); Αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν υπάρχει λόγος να κρύβεσαι. Άλλωστε πώς θα μάθεις τον τρόπο για να βελτιωθείς αν δεν το μοιραστείς με τους γύρω σου;

Κάνε λάθη! Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά. Μη με παρεξηγείς! Όταν λέω «κάνε λάθη» δεν εννοώ εκείνα τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου άλλου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και χωρίς αυτά δεν θα μαθαίναμε τίποτα καινούριο ή διαφορετικό για τον τρόπο που ζούμε. Κάποιος κάποτε είπε: «ο άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτα». Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη φράση αυτή και ελπίζω να μην αισθανθείς ποτέ ως ένα άπραγο ον. Από σένα εξαρτάται το αν θα δραστηριοποιηθείς, θα σκεφτείς και θα πράξεις διαφορετικά.

So just think outofthebox and don't forget the feedback.

19


StaRt it Up! Συνέντευξη με τον κ. Jeroen Van Duffelen

της Ιωάννας Μανουσάκη

Καινούργια χρονιά, καινούργια στήλη, καινούργια πρόσωπα για το Passenger. Κάθε μήνα η στήλη αυτή θα φιλοξενεί νέα, συνεντεύξεις και αφιερώματα από τον πολυσυζητημένο χώρο των Start-ups. Την αρχή κάνουμε με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Jeroen Van Duffelen, Ολλανδός Start-up-er και μέντορας, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας με αφορμή τη συμμετοχή του στο Bootcamp Orange Grove Athens. Εκεί τον συναντήσαμε και εμείς λοιπόν, στο χώρο του Orange Grove, λίγη ώρα πριν φύγει για το αεροδρόμιο. Μας μίλησε για τη δική του εμπειρία στο χώρο των Start-ups και μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Could you please describe what you do Μπορείτε να περιγράψετε με and what your background is? τι ασχολείστε και ποιο είναι το I am a developer and Ι have started my own υπόβαθρό σας; company, a digital education platform and I have helped build an American company and right now I’m setting up a business incubator in Amsterdam focused on high tech and science based companies. What do I do? I help start ups in these fields to grow quicker, faster and better and helped them to prevent making mistakes.

Είμαι προγραμματιστής και έχω ξεκινήσει τη δική μου εταιρεία, μια ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, και έχω βοηθήσει στην ίδρυση μιας αμερικάνικης εταιρείας και αυτή τη στιγμή προετοιμάζω ένα επιχειρηματικό εκκολαπτήριο στο Άμστερνταμ που επικεντρώνεται σε υψηλής τεχνολογίας και βασισμένες στην επιστήμη επιχειρήσεις. Με τι ασχολούμαι; Βοηθώ τα startupsσε αυτό τον τομέα να μεγαλώσουν γρηγορότερα και καλύτερα και τους βοηθώ στην αποφυγή λαθών.

How come did you decide to switch from entrepreneur to mentor?

Πώς έτυχε και αποφασίσατε από επιχειρηματίας να γίνετε μέντορας;

I decided to not to start a new company when I came back from America, where I help start a new company, I didn’t want do my own company back then but I was experienced enough to help other companies, so I wanted to use that knowledge and in the Netherlands build new companies together with other people. So, back then it was 2012 and now we are at the end of 2013, I work with tens of startups right now but I’m also starting my own company again.

20

Όταν γύρισα πίσω από την Αμερική, όπου ξεκινούσα μια νέα εταιρεία, δεν ήθελα να φτιάξω μια δικιά μου επιχείρηση αλλά παρ’όλα αυτά ήμουν αρκετά έμπειρος ώστε να βοηθήσω άλλες εταιρείες. Έτσι, ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή τη γνώση και στην Ολλανδία και να δημιουργήσω νέες εταιρείες μαζί με άλλους ανθρώπους. Τότε ήταν 2012 και τώρα που είμαστε στο τέλος του 2013 εργάζομαι με δεκάδες startups ενώ παράλληλα ξεκινώ τη δικιά μου εταιρεία ξανά.


What is the general trend regarding start ups in the Netherlands?

In Netherlands you see a lot of IT start ups, IT start ups are fancy and hip and everybody is like “I should start a company that does something with apps or internet platforms” but there is also a lot of potential in the science industry, so universities, research centers, medical centers, where people are developing very cool technology and they finish their PhDs and promote or they just see something cool and they are like “Ok, I m gonna put that into a company”. So that is what we see more and more as well.

Ποια είναι η γενική τάση που αφορά τα startups στην Ολλανδία;

Στην Ολλανδία βλέπεις πολλά IT startups, τα οποία είναι fancy και hip και ο καθένας λέει « ας ξεκινήσω μια εταιρεία που κάνει κάτι με εφαρμογές ή διαδικτυακές πλατφόρμες». Αλλά υπάρχουν πολλές δυνατότητες στη βιομηχανία της επιστήμης και έτσι πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιατρικά κέντρα, στα οποία άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ καλή τεχνολογία, τελειώνουν τα διδακτορικά τους και προωθούν ή απλά βλέπουν κάτι πολύ καλό και λένε «εντάξει, αυτό θα το βάλω σε μια επιχείρηση». Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που βλέπουμε όλο και περισσότερο.

#Εξελίσσομαι

21


How did you get into the start up area? Πώς μπήκατε στην περιοχή των It started with an idea of course. So it started startups? with my idea of not being able to read a digital book on my phone and I was like “There should be a way to do that”. So I started developing a platform and then I was like “Mmmm, maybe we can start selling this to publishers and from there on we started building a company.

Ξεκίνησε με μια ιδέα φυσικά: να μην έχω τη δυνατότητα να διαβάσω ένα ψηφιακό βιβλίο στο κινητό μου και να λέω «θα υπάρχει ένας τρόπος να το κάνω αυτό». Έτσι, ξεκίνησα να αναπτύσσω μια πλατφόρμα και μετά σκέφτηκα «μμμ, ίσως μπορούμε να ξεκινήσουμε να το πουλάμε What is your impression based on your σε εκδότες και έπειτα να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε μια εταιρεία». experience at the Orange Grove? In Orange Grove everybody is very new to entrepreneurship and especially to entrepreneurship putting into practice. So, starting a company is not only about an idea or a plan, but it’s about going out and talking to cus tomers, trying to sell your product, even if you don’t have it yet. So this is what people here can learn. I think the right people are here with the right energy and the right enthusiasm to learn that, but it’s a big challenge to learn the hole process and sometimes it takes months to understand how you should talk to customers, what they want and this could take actually more than years to get the right feeling of how to start a company. But the right people are involved, so…

22

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας με βάση την εμπειρία σας στο Orange Grove; Στο OrangeGrove, η σχέση όλων με την επιχειρηματικότητα είναι πολύ καινούρια, και ιδιαίτερα με την επιχειρηματικότητα που γίνεται πράξη. Έτσι, η έναρξη μιας επιχείρησης δεν πρόκειται μόνο για μια ιδέα ή ένα σχέδιο, αλλά είναι το γεγονός να βγεις έξω και να μιλήσεις στους πελάτες, προσπαθώντας να πουλήσεις το προϊόν ακόμα και αν δεν το έχεις ακόμη. Αυτό είναι λοιπόν που οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν εδώ. Πιστεύω ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται εδώ, με τη σωστή ενέργεια και ενθουσιασμό για να τα μάθουν, αλλά είναι μεγάλη πρόκληση να μάθεις ολόκληρη τη διαδικασία και μερικές φορές χρειάζονται μήνες προκειμένου να καταλάβεις πώς πρέπει να μιλάς στους πελάτες και τι είναι αυτό που θέλουν. Αυτό, μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από χρόνια για να αποκτήσεις το σωστό αίσθημα του πώς ξεκινάει μια επιχείρηση. Αλλά, συμμετέχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι οπότε….


23


And one last question. Could you tell me 3 do’s and 3 don’ts for Startups? I’ll start with the Don’ts:

#Don’t build a product, a full product, before you know what a customer wants. #Don’t stay in your office, in your room, your attic, or your basement and develop a product all by yourself. Because then you don’t know what the market wants. #Another “don’t” is get everybody on board who thinks entrepreneurship is cool. Get somebody on board that wants to invest time and gives up a part of his life to help you build a company and not just wants to get rich. Because only one in ten is gonna get very rich. Other 5 companies they’re gonna stay ok but people that think they get rich starting a company don’t get them on board.

Do’s:

#That’s what I’ve been teaching here at the orange grove these last two days, is get out of the building, try to understand what your customer wants, go out and really talk to people, because the people are gonna buy your product. #The second do is: Try often to test your ideas. So when you go out, talk to customers, see what they think, change your thoughts on how to start your company and do the same thing with developing your product. Go out, develop a bit, come back see how the users like it, change it, so iterate quickly. That’s what you have to do as well. #Another thing, that’s the 3rd do is get a board of advisors, get people to talk to, that want to advise you because they like it and people that have experience are the right ones to do that. So get somebody from the industry you work in, get an experienced entrepreneur or an investor to help you every month just be a sounding board. That’s an advisor that can help you in change your thoughts and stay focused. Your advices were very helpful. Thank you very much for them and for your time.

24

Και μια τελευταία ερώτηση: Μπορείτε να μου πείτε 3 «Do’s» και 3 «Don’t’s» για Start-ups; Θα ξεκινήσω με τα «Don’t’s»: #Μην φτιάξετε ένα ολοκληρωμένο προϊόν πριν καν μάθετε τι είναι αυτό που θέλει ο πελάτης. #Μη μείνετε μέσα στο γραφείο σας, στο δωμάτιό σας, στη σοφίτα σας ή στο υπόγειό σας για να αναπτύξετε ένα προϊόν από μόνοι σας. Επειδή μετά δε θα γνωρίζετε τι θέλει η αγορά. #Μην πάρετε οποιοδήποτε που νομίζει ότι η επιχειρηματικότητα είναι «κουλ». Πάρτε κάποιον που θέλει να επενδύσει χρόνο και θα παραιτηθεί από ένα κομμάτι της ζωής του για να σας βοηθήσει να χτίσετε μια εταιρεία και όχι απλά να γίνετε πλούσιοι. Διότι μόνο μία στις δέκα πρόκειται να γίνουν πραγματικά πλούσια. Άλλες 5 εταιρείες θα παραμείνουν εντάξει, αλλά μην προσλάβετε κάποιους που νομίζουν ότι θα γίνουν πλούσιοι ξεκινώντας μια επιχείρηση.


Do’s: #Αυτό είναι που διδάσκω στο Orange Groveτις τελευταίες δύο μέρες: βγείτε έξω από το κτίριο, προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει ο πελάτης σας, βγείτε έξω και μιλήστε πραγματικά σε ανθρώπους επειδή οι άνθρωποι είναι εκείνοι που θα αγοράσουν το προϊόν σας. #Προσπαθήστε συχνότερα να ελέγξετε τις ιδέες σας. Έτσι, όταν βγαίνετε έξω, μιλήστε με πελάτες, δείτε τι σκέφτονται, αλλάξτε τις σκέψεις σας για το πώς θα ξεκινήσετε την εταιρεία σας και κάντε το ίδιο πράγμα στην ανάπτυξη του προϊόντος σας. Βγείτε έξω, αναπτύξτε λίγο το προϊόν σας, γυρίστε και δείτε πώς το θέλει ο χρήστης, αλλάξτε τo, επαναλάβετε λοιπόν γρήγορα τη διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. #Πάρτε τη γνώμη από συμβούλους, ανθρώπους που θα σας μιλήσουν και θα σας συμβουλέψουν επειδή τους αρέσει και επειδή άνθρωποι που έχουν τέτοια εμπειρία είναι οι κατάλληλοι για να το κάνουν. Πάρτε λοιπόν κάποιον από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε, πάρτε έναν έμπειρο επιχειρηματία ή ένα επενδυτή να σας βοηθάει κάθε μήνα, απλά να ακούτε τη γνώμη του. Αυτό είναι ένας οδηγός που μπορεί να σας βοηθήσει στο να αλλάξετε σκέψεις και να μείνετε συγκεντρωμένοι. Οι συμβουλές σας ήταν πολύ χρήσιμες. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτές και για τον χρόνο σας.

25


10

TOP Φοιτητικές Φράσεις της Γεωργίας Βλάχου Είναι κάποιες φράσεις που μας έχουν «σημαδέψει» κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μας ζωής. Όλοι λίγο πολύ τις έχουμε πει, τις έχουμε ακούσει και θα συνεχίζουμε να τις ακούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια για αρκετό καιρό ακόμη.

1

«Συγνώμη, μήπως ξέρεις πού γίνονται οι εγγραφές;»

4

Όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον πρωτοετή που έχει χαθεί στο χάος της σχολής και του κόσμου μέσα σε αυτή και ρωτάει να μάθει για τις εγγραφές.

2

«Πού έχουμε μάθημα;»

Τι κι αν έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα και όλοι (σχεδόν) το έχουν μαζί τους; Τι κι αν τα μαθήματα ξεκίνησαν Οκτώβρη και έχει φτάσει Δεκέμβρης; Πάντα θα υπάρχει κάποιος που δε θα ξέρει τι μάθημα ακολουθεί και σε ποια αίθουσα.

3

«Ξέρεις τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την εργασία;»

Τουλάχιστον μία φορά σε κάθε εξάμηνο θα υπάρχει ο ασαφής καθηγητής. Κανείς δε θα ξέρει τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην εργασία, πότε παραδίδεται, από πόσα άτομα αποτελούνται οι ομάδες κ.ά. Εδώ προστίθεται και η φράση του καθηγητή όταν κάποιος τον ρωτήσει γι’ αυτήν την εργασία: «Αφού σας τα είπα στην πρώτη διάλεξη». Αυτό όμως δεν ισχύει…

26

5

«Πάμε εστιατόριο;»

Ξέρουμε ότι θα το μετανιώσουμε, ξέρουμε ότι είναι η λάθος επιλογή, έχουμε πει από το πρώτο έτος ότι δε θα ξαναπάμε. Έρχεται όμως η στιγμή που πάμε κόντρα σε όλα αυτά και επιλέγουμε πάλι το φαγητό του εστιατορίου. Γεγονός είναι ότι μετά από αυτήν την επιλογή ξαναλέμε ότι δε θα πάμε (Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει για όλα τα εστιατόρια).

«Πόση ώρα έχει ακόμα;»

Αυτή είναι μία φράση που ξεκινάει από τα σχολικά χρόνια και διαιωνίζεται όπου υπάρχει αίθουσα, καρέκλες και καθηγητής. Όλοι περιμένουμε να τελειώσει η διάλεξη να πάμε έξω να χαρούμε τον ήλιο, τη φύση… ή απλά να γλιτώσουμε από την καθήλωσή μας στις καρέκλες ακούγοντας τον καθηγητή να μιλά με τον πιο βαρετό τρόπο για κάτι που πιθανόν να είναι ενδιαφέρον και , με αυτόν τον τρόπο, να το καταστρέφει.


6

9

7

10

«Πήραμε παράταση!!!»

Τι σημασία έχει αν εσύ έχεις κλειστεί στο σπίτι για 10 μέρες να κάνεις την εργασία και δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη παράδοση καταφέρνεις να την τελειώσεις; Αυτή είναι η ώρα που θα δεις στις ανακοινώσεις του καθηγητή ότι η εργασία θα πάρει μία εβδομάδα παράδοση γιατί ο Ερμής είναι ανάδρομος. Δεν έχει σημασία που δε βγήκες από το σπίτι ή έχεις να δεις μία εβδομάδα τον έξω κόσμο για να την κάνεις, τώρα μπορείς να την κοιτάζεις ως την επόμενη εβδομάδα.

«Έπεσε το σύστημα παράδοσης!»

Όπως λέει και ο Victor Koen «When you need it, technology never works». Αυτό συμβαίνει και όταν πρέπει να παραδίδεις εργασίες ηλεκτρονικά. Θα πέσει το σύστημα παράδοσης, το internet, νερό στον υπολογιστή; Κάτι πάντως θα γίνει που δε θα σου επιτρέψει να παραδόσεις την εργασία στην ώρα σου. Αν είσαι τυχερός, ο καθηγητής καταλάβει, δυστυχώς όμως λίγοι είναι αυτοί.

8

«Αυτός ο άνθρωπος δεν απαντάει πουθενά.»

Όλοι έχουμε τύχει στον καθηγητή «φάντασμα». Είναι ο καθηγητής που εμφανίζεται μόνο στις διαλέξεις του. Δεν απαντάει σε mails, ούτε στο τηλέφωνο και στις ώρες γραφείου λέει «Μετά από επιβεβαίωση με mail». Εκεί κάνεις το σταυρό σου και κανένα τάμα να τον πετύχεις πριν η μετά τη διάλεξη ελεύθερο.

«Από όλα αυτά δε θα χρησιμοποιήσετε τίποτα» Αυτή η φράση ακούγεται από αποφοίτους ή από κάποιους ειλικρινείς καθηγητές. Τονίζεται ότι δεν πρέπει να παίρνουμε απλά γνώσεις αλλά να κατανοούμε και να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που κάνουμε. Γι’ αυτό και το μάθημα έχει εργασία που πιάνει 40% του τελικού βαθμού… αν περάσεις τα γραπτά… που βασίζονται στο βιβλίο… και πρέπει να τα γράψεις ακριβώς όπως είναι μέσα.

«Κοίτα, κοίτα… πώς με εκνευρίζουν κάτι τέτοιοι…»

Όλοι έχουμε στο έτος μας το εκνευριστικό άτομο που πετάγεται συνέχεια και συμπληρώνει τον καθηγητή θέλοντας να δείξει ότι ξέρει και είναι ανώτερος. Ότι και να κάνει πάντα θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να βρει τουλάχιστον ένα άτομο για ομαδικές εργασίες. Ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις… Με όλα αυτά περνάει η καθημερινότητά μας ως φοιτητές. Να μην είμαστε άδικοι όμως δεν είναι πάντα έτσι. Παντού υπάρχουν ευχάριστες εξαιρέσεις, σε συμφοιτητές, σε καθηγητές, σε βοηθούς. Επειδή είμαι φοιτήτρια του Ο.Π.Α., όμως, θα ήθελα να προσθέσω μία ακόμη ερώτηση

«Ξέρεις πού είναι η Δ12;»

#Ξεφεύγω

27


Living Wild, Young and Free in Athens

της Χάρις Χαραλαμπίδη

Note : αυτή είναι η αρχή για μια σειρά από αφιερώματα για όσους αισθάνονται ή είναι νέοι, ζουν στην Αθήνα και έχουν το μικρόβιο του να ζουν τη ζωή στο full. Θα περιλαμβάνει χείμαρρο προτάσεων, εναλλακτικές οπτικές γωνίες, προβληματισμούς, τα δωρεάν καλά της πόλης που αγαπάμε να μισούμε και ό,τι ιντριγκάρει τους young, wild and freeτης Αθήνας. 1ststop: αυτό το Δεκέμβρη ανακαλύπτουμε την πόλη, περνώντας ένα αξέχαστο και κυρίως αλλιώτικο διήμερο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αγαπητέ μου αναγνώστη, να βαριέσαι τα συνηθισμένα στέκια. Να έρχεται ο κολλητός από τη Θεσσαλονίκη και να απαιτεί, εμμέσως πλην σαφώς να τον γυρίσεις στα καλύτερα. Να έχεις γνωρίσει τον απόλυτο (τελευταίο) έρωτα και να ψάχνεις με αγωνία πώς να κάνεις εντύπωση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το παρεάκι να βαλτώνει κάθε φορά που ετοιμάζεστε να βγείτε και να λες επιτέλους θα πάρω εγώ την πρωτοβουλία. Μην ανησυχείς φελλόου Passenger, παρακάτω μπορείς να βρεις ένα σύνολο προτάσεων, επιμελημένο με μεράκι και προπαντώς την εμπειρία χιλιάδων καφέδων και ποτών, και άλλων περιπετειών,θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο την περίοδο που έρχεται.

Πρωινό ή brunch tout suite Μετά το ξενύχτι της Παρασκευής, ώρα για catchup και καλό πρωινό. Στάση στο HIP café, ένα τσακ πριν την Μητρόπολη. Ευκαιρία να κάτσεις στον εξωτερικό χώρο, αν έχει καλό καιρό και να φορτίσεις μπαταρίες. Αν είσαι κοντά στο Μοναστηράκι, μια εναλλακτική επιλογή αποτελεί ο Λιόσπορος , για ομελέτες και καφέ. Hip café: Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα Λιόσπορος: Μιαούλη 24, Ψυρρή

28 #Ξεφεύγω

Hip cafe (credits FB page HIP cafe restaurant)


Καφές ον δε γκόου Είναι καινούριο, μετράει περίπου δύο μήνες, και νομίζω δεν θα αποτελεί για πολύ ακόμα μυστικό για τους Αθηναίους λάτρεις του καφέ. Το Kaya βρίσκεται στη στοά στην οδό Βουλής, ξεχωρίζει με τη μεγάλη γυάλινη βιτρίνα, δεν έχει μεγάλες πινακίδες, αλλά η φήμη δια στόματος και οι τακτικοί πελάτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της περιοχής, περαστικοί και άλλοι, το επιλέγουν για τα εξαιρετικά χαρμάνια, το μυρωδάτο καφέ και το μεράκι που μπαίνει σε κάθε κούπα. Το γάλα είναι οργανικό και οι ιδιοκτήτες διαλέγουν προσωπικά τις ποικιλίες καφέ που χρησιμοποιούνται, ενδεικτικά από Βραζιλία, Αιθιοποία και Ελ Σαλβαδόρ. Kaya: Βουλής 7, Σύνταγμα

Kaya (credits www.andro.gr)

Ένα εναλλακτικό σνακ: πείνασε κανείς? Μετά από το όργιο εγκαινίων μπαρ και φαγάδικων στην Κολοκοτρώνη, Πλατεία Αγ.Ειρήνης και Αιόλου, έμελλε να δοθεί ένας πιο διεθνής χαρακτήρας. Για όσους επισκέφτηκαν την Αίγυπτο ή και άλλες Αραβικές χώρες και αναζητούν μια γεύση νοσταλγίας, αν σου αρέσουν τα λίγο πικάντικα, ή τέλος πάντων πείνασες και θέλεις κάτι γρήγορο/ποιοτικό/ φτηνό, τσέκαρε τους Falafellas και τη δική τους εκδοχή για το φαλάφελ. Εϊναι ανοιχτό 12.30 με 20.30. Falafellas: Αιόλου 51, Μοναστηράκι

Falafellas (credits www.iefimerida.gr)

Falafellas (credits www.popaganda.gr)

29


Μίλησε κανείς για πάρτυ? Yes I do! Sure I do! Τι κοινό έχει μια ταράτσα με θέα την Ακρόπολη, ένας πολύχωρος στην Κοτζιά, το Σινέ Ψυρρή και το 6 D.O.G.S.? Οι διοργανωτές περιγράφουν το “Yes it does! Sure it does” σαν ένα κινητό DIYπάρτυ στην Αθήνα. Αποτελεί μια σειρά από αυτόνομα πάρτυ, με διαφορετικά θέματα, που λαμβάνουν χώρο σε ποικίλα venues, και διαδίδονται από στόμα σε στόμα και την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook. Facebook page: https://www.facebook.com/yidsid Yes it does! Sure it does! (credits Facebook page yidsid)

Ποτό στον Κεραμεικό, όχι σαν όλα τα άλλα Μια ρωσίδα σοπράνο να απαγγέλει Ταρκόφσκι και Καβάφη σε εναλλακτικό θέατρο του Μεταξουργείου ήταν ικανή να οδηγήσει εμένα και την παρέα στην κοντινότερη πηγή αλκοόλ, αρχές ενός Σαββατόβραδου. Και έτσι κάπως ανακαλύψαμε το “Nixon”, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας, στη μέση της Αγησιλάου στον Κεραμεικό. Λειτουργεί κα ως εστιατόριο, συστήνω να κλείσετε τραπέζι πριν το επισκεφτείτε. Καταλληλότερο για κρασί και ζέσταμα πριν την επόμενη στάση της μπαρότσαρκας, καθώς μαζεύει αρκετό κόσμο με τις μικρές ώρες. Nixon: Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός

30


Τι καλό να παίζει στην πόλη σήμερα? Με τα πολλαααά Facebook events στο λογαριασμό μας, χάνουμε μερικές φορές το μέτρημα, ή βλέπουμε μετά από μέρες εκείνο το event που κρίμα το χάσαμε, και εκτυλίχθηκε η νύχτα/μέρα/απόγευμα/ younameit στα γνωστά συνηθισμένα. Να που κολλάει το Hugecity, application που μαζεύει και οργανώνει ό,τι events γίνονται στην πόλη σου, συνδέοντας το λογαριασμό σου με την εφαρμογή. Το έχεις και στο κινητό, ή άλλη συσκευή που σε βολεύει. Website: www.hugecity.us

Hugecity (credits Facebook page Hugecity)

Περπάτησε με

Κουκάκι προς Πετράλωνα (credits www.in2life.gr)

Όλοι (πιθανότατα) έχουμε περπατήσει την Διονυσίου Αεροπαγίτου, το δρόμο που ενώνει τη Συγγρού και την Ακρόπολη με το Θησείο. Τι υπάρχει όμως πίσω από το λόφο Φιλοπάππου? Εδώ μιλάμε για την περιοχή που ονομάζεται Κουκάκι και ακόμα παραπέρα βρίσκονται τα Άνω Πετράλωνα. Με γλυκούλικα καφέ, μεζεδοπωλεία και εναλλακτικά μπαράκια , οι περιοχές δίνουν αφορμή για πολλές Κυριακάτικες βόλτες, λίγο πέρα από τα συνηθισμένα, με μικρά παρκάκια, παλιά νεοκλασικά, ανηφόρες-κατηφόρες. Πάρε τη φωτογραφική και άλλαξε σκηνικό. Σταθμοί μετρό: Ακρόπολη Σταθμοί ηλεκτρικού: Κάτω Πετράλωνα Το άρθρο δεν είναι διαφημιστικό.

31


Cine

φίλη

32


Δεκέμβρης μήνας, επιτέλους κάνει κρύο και έχεις περισσότερη όρεξη για ταινίες. Για να δούμε, λοιπόν, ποιες περιμένουμε και αξίζουν την προσοχή σου;

Her

Με μία νέα ιδιαίτερη ταινία που χαρακτηρίζεται ως ένα «ανορθόδοξο» ρομαντικό δράμα φαντασίας επιστρέφει ο 44χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης Spike Jonze. Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον στο Λος Άντζελες, ζει ο Theodore (Joaquin Phoenix), ένα μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων. Μόνος μετά από μια μακρόχρονη σχέση, αποφασίζει να αγοράσει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες κάθε χρήστη καθώς αποτελεί μια διαισθητική και μοναδική οντότητα από μόνη της. Ενεργοποιώντας το, γνωρίζει τη “Samantha” (Scarlett Johansson), μια χαρούμενη γυναικεία φωνή που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη αλλά και εξαιρετικά αστεία. Όταν όμως οι ανάγκες και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, σε συνδυασμό με τις δικές του, η φιλία τους βαθαίνει και μια ασυνήθιστα ρομαντική διάθεση αναπτύσσεται μεταξύ τους... (Πηγή: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/225752)

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της νέας εντυπωσιακής τριλογίας του Peter Jackson, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Tolkien. Οι νάνοι, Bilbo και Gandalf έχουν ξεφύγει με επιτυχία τα βουνά Misty και ο Bilbo έχει κερδίσει το Δαχτυλίδι. Συνεχίζουν το ταξίδι τους για να πάρουν το χρυσό τους πίσω από τον Δράκο, Smaug. (Πηγή: http://www.iefimerida.gr/ node/84351#ixzz2kNLoXwzI)

#Ξεφεύγω

33


Μικρά Αγγλία Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, το οποίο έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, διαδραματίζεται στην Άνδρο, τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, όταν ανθούσε η ναυτική ζωή του νησιού, και αφηγείται τις ιστορίες των ναυτικών και των γυναικών που έμεναν πίσω. Πρωταγωνιστούν οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βσιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Αγγελική Παπαθεμελή. (Πηγή: http://www.thatslife.gr/culture-2/mikraagglia-i-nea-tainia-tou-panteli-voulgari/)

The Secret Life of Walter Mitty Ένας ονειροπόλος (Ben Stiller) αποδρά από την ανώνυμη ζωή του όταν εξαφανίζεται σε ένα κόσμο από φαντασιώσεις γεμάτες ηρωισμό, ρομαντισμό και δράση. Όταν η δουλειά εκείνου και του συναδέλφου του απειλείται, αναλαμβάνει δράση στον πραγματικό κόσμο επιβιβάζοντας σε ένα παγκόσμιο ταξίδι, το οποίο μετατρέπεται σε μια περιπέτεια πιο εξωπραγματική από οτιδήποτε μπορούσε να φανταστεί. (Πηγή: http://www.imdb.com/title/ tt0359950/?ref_=nv_sr_1)

34


Last Vegas Τρεις 60+ φίλοι κάνουν ένα διάλειμμα από τις καθημερινές ζωές του για να ετοιμάσουν ένα μπάτσελορ πάρτυ στο Λας Βέγκας για τον τελευταίο εργένη φίλο τους. Πρωταγωνιστούν οι Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman και Kevin Kline.

Homefront Ένας πρώην πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών μετακομίζει με την οικογένειά του σε μια ήσυχη πόλη, όπου σύντομα μπλέκει με έναν ντόπιο βαρώνο ναρκωτικών. Πρωταγωνιστούν οι Winona Ryder, James Franco και Jason Statham.

35


Είσαι υποψήφιος διδάκτορας? Τώρα έχεις τη δική σου στήλη για να δημοσιεύσεις το άρθρο σου. Κάθε μήνα το Passenger φιλοξενεί στη στήλη «Ερευνώ» το άρθρο ενός υποψήφιου διδάκτορα, σχετικά με το αντικείμενο το οποίο ασχολείται. Μπορείς να στείλεις και εσύ το άρθρο σου μέσω e-mail στο passenger@dmstmedia. gr, με θέμα «Στήλη “Ερευνώ”» και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο! Διαβάζεις κάθε μήνα το Passenger και σου αρέσει πολύ να γράφεις τα δικά σου άρθρα; Αν θέλεις να δεις και το δικό σου άρθρο στο επόμενο τεύχος στείλε μας e-mail στο passenger@dmstmedia.gr, με θέμα «Το δικό μου άρθρο». Κάθε μήνα, το καλύτερο άρθρο από ένα διαφορετικό αναγνώστη επιλέγεται και δημοσιεύεται στο Passenger. Τι περιμένεις λοιπόν; Μπορεί να είσαι ο επόμενος!


Νέο τεύχος Passenger τη η 1 Ιανουαρίου!


If a man would move the world, he must first move himself. Socrates

Passenger #15 December 2013  

Περιεχόμενα: #Spotify #Πόσο ασφαλής είσαι τελικά; #Time is over? #<<Τι είχαμε, τι χάσαμε...>> #Μυστικά ενός πετυχημένου ανθρώπου #Feedback #...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you