Page 1

Ciske de Rat Piet bakker schreef al in 1942 de roman “Ciske de Rat’ over het straatschoffie Cis Vrijmoeth. Hij maakte daarvoor reeds enige tijd ‘cursiefjes’ voor de telegraaf over een ‘kwekeling’ en werd gevraagd deze om te schrijven tot een roman. Toen dat succesvol bleek schreef Bakker nog twee vervolgboeken, namelijk “Ciske groeit op” en “Ciske de Man”. Het verhaal beschrijft het leven van Ciske, die in de jaren dertig opgroeit in Amsterdam. Zijn vader is vaak op zee en zijn moeder verwaarloost hem. Ciske verzet zich en botst steeds vaker met zijn moeder. Alles lijkt beter te gaan als hij in de klas van meester Bruijs terecht komt en bevriend raakt met Doris en Betje. Als Doris echter overlijdt en zijn moeder het boek dat Cis van hem kreeg verwoest, kan hij zijn woede niet beheersen, grijpt een mes en dood zijn moeder. Ciske belandt in een jeugdgevangenis en moet leren vrede te sluiten met zijn verleden. De film uit 1984 is niet de eerste verfilming van het verhaal van Piet Bakker. Al in 1955 werden de eerste 2 delen van de trilogie verfilmd, met Dick van der Velde in de rol van Ciske. De regisseur, de Duitser Wolfgang Staudte, draaide de film tegelijkertijd in het Nederlands en in het Duits. In 1984 wordt de rol van Ciske vertolkt door Danny de Munk, die daarmee op slag een tieneridool wordt. Op een gegeven moment heeft Danny zelfs de grootste fanclub van heel Europa. Ook de filmsingle “Verdomd alleen” werd een grote hit. Danny is een van de weinige kindsterren die ook op latere leeftijd succesvol zijn gebleken. Hij speelt op dit moment de hoofdrol van ‘Cis de man’ in de musicalversie van ‘Ciske de Rat’, welke de gehele trilogie van Piet Bakker omvat. Elders in deze Nostalgia kunt u een interview vinden met Danny de Munk.

The Never Ending Story Bastian heeft het moeilijk met de dood van zijn moeder en trekt zich terug in een fantasiewereldje. Als hij weer eens gepest wordt door klasgenootjes vlucht hij een boekenwinkel in en raakt gefascineerd door het boek ‘The Never Ending Story’. Hij neemt het mee en verbergt zich in de school. Als hij het boek leest, maakt hij kennis met de wereld Fantasia en met Atreyu, die op zoek moet naar een middel om zijn wereld te redden van het Niets. Bastian merkt dat hij deel gaat uitmaken van het verhaal en dat juist zijn fantasie Fantasia kan redden van de ondergang.

Footloose Ren McCormack (Kevin Bacon) verhuist met zijn moeder van de grote stad naar een dorpje. Zijn grote passie is muziek en dansen, maar dat blijkt hier verboden door dominee Moore. Diens zoon heeft een ongeluk gehad na een fuif. Samen met zijn vrienden en domineesdochter Ariel (Lori Singer) verzet hij zich tegen de verboden en zorgt hij dat er uiteindelijk toch een dansavond in het dorp komt. Binnenkort is Footloose te zien in de theaters als Nederlandstalige musical. In een volgende editie van Nostalgia zullen wij hier aandacht aan besteden.


The Karate Kid In ‘The Karate Kid’ maken we kennis met Daniel La Russo, gespeeld door Ralph Macchio. Hij is net verhuisd en wordt gepest. Mr Miyagi leert hem karate, maar maakt hem ook duidelijk dat niet alles met geweld is op te lossen. De film had wereldwijd succes en er volgden nog 2 delen in 1986 en 1989. Sixteen candles Samantha (Molly Ringwald) viert haar 16e verjaardag, maar niemand in haar familie lijkt daaraan gedacht te hebben. Iedereen is druk bezig met de bruiloft van haar zus. Anthony Michael Hall speelt het sulletje en Michael Schoeffling de hunk Jake op wie Sam verliefd is. Zoals het een tienerkomedie betaamt krijgt Sam aan het einde haar grote liefde. The Gremlins Meneer Pelzer koopt een schattig wezentje voor zijn zoontje als kerstcadeau. Hij krijgt wel drie waarschuwingen: de Mogwai kan niet tegen fel licht, mag niet nat worden, en mag nooit eten krijgen na middernacht. Dit gebeurt uiteraard toch en de wezens die dan tevoorschijn komen zijn op zijn zachtst gezegd erg ongemanierd. Beverly Hills Cop Eddy Murphy beleefde zijn doorbraak als filmacteur in zijn rol van agent Axel Foley. Deze reist naar Beverly Hills om de moord op zijn vriend Mikey te onderzoeken. Samen met de politie van Beverly Hills gaat hij achter de dader aan. Er volgden nog 2 delen in 1987 en 1994. Schatjes! Het gezin Gisberts is niet bepaald hecht. Vader John (Peter Faber) is amper thuis en moeder Danny gaat vreemd. De 4 kinderen zijn slecht opgevoed en pesten zowel elkaar als hun ouders tot het uiterste. In 1986 volgde “Mama is boos”, over hetzelfde gezin. Hierin vliegen pa en ma elkaar in de haren, met als inzet de kinderen. Police Academy Eerste van een reeks films over studenten aan een politie academie. Van de nieuwe burgemeester moet iedereen die zich aanmeldt worden aangenomen, ongeacht ras, gewicht, lengte etc. Dit zorgt voor een groep klunzige rekruten die in allerlei rare situaties terecht komt. Ghostbusters Drie professoren die onderzoek doen naar het bestaan van geesten verliezen hun baan. Ze bundelen hun kennis en starten een bedrijf om spoken op te ruimen. Een slechte geest wil de wereld vernietigen. Aan de ghostbusters de taak dit te voorkomen. Indiana Jones and the Temple of Doom De tweede Indiana Jones film, waarin de held (gespeeld door Harrison Ford) vecht tegen een kwaadaardige sekte, die kinderen ontvoert en met behulp van 5 waardevolle stenen de wereld wil gaan regeren.


Olympische Zomerspelen 1984 De Olympische Zomerspelen van de 13e Olympiade werden in 1984 gehouden in de enige stad die zich beschikbaar had gesteld: Los Angeles in de Verenigde Staten. De Spelen werden op 28 juni officieel geopend door president Ronald Reagan tijdens de openingsceremonie in het Memorial Coliseum, die in ware Hollywoodstijl werd uitgevoerd.

Blauw: debuterend land. Groen: al eerder deelgenomen. (Bron: wikipedia)

Omdat de Verenigde Staten in 1980 een boycot tegen de Spelen in Moskou had geleid, werden de Spelen van 1984 geboycot door een groot aantal Oostbloklanden, waaronder de Sovjetunie, Hongarije en Oost-Duitsland. Als reden werd aangevoerd de onveiligheid van de grootstad, luchtvervuiling en de ongeoorloofde deelname van beroepsvoetballers in het voetbaltoernooi. Ondanks deze boycot namen er toch nog 140 landen deel aan deze Olympiade.

Er werd gesport in 24 disciplines en er werden 688 medailles uitgereikt in Los Angeles, waarvan er maar liefst 174 naar het gastland, de Verenigde Staten gingen. Nederland behaalde in totaal 13 medailles: 5x Goud : Dames Hockey, Stephan van den Berg windsurfen, Jolanda de Rover zwemmen 200m rugslag, Ria Stalman discuswerpen en Petra van Staveren, zwemmen 100m schoolslag. 2x zilver: zwemmen 4x 100m vrije slag dames estafetteploeg, , Greet en Nicolette . Hellemans roeien dubbel twee. 6x brons: Dames 8 roeiploeg, Annemiek Derckx kanovaren, Jolanda de Rover zwemmen 100m rugslag, Arnold Vanderlijde boxen zwaargewicht, Annemarie Verstappen zwemmen zowel 100m als 200m vrije slag. Carl Lewis (foto) wist op deze Spelen vier gouden medailles te winnen, net als Jesse Owens deed tijdens de Spelen van 1936. Het jaar voor de Spelen had Lewis op de wereldkampioenschappen te Helsinki al drie titels veroverd. Op de Spelen won hij het verspringen met 8,54m, de 100 m hardlopen in 9.99, de 200m en de 4 x 100 met een nieuw wereldrecord voor de Amerikaanse ploeg: 37.83. . De Amerikaan Edwin Moses haalde op de 400 m horden zijn vijfhonderdste overwinning op rij en zijn tweede Olympische titel. In het turnen bij de vrouwen won voor het eerst een Amerikaanse de meerkamp Mary Lou Retton, de lievelinge van het publiek, won na een verbeten strijd met de Roemeense Ekatarina Szabo. De Britse Roeier Steve Redgrave wint zijn eerste olympische titel van de in totaal vijf die hij zal winnen op vijf verschillende Spelen. Nawal El Moutawakel tenslotte was de eerste vrouwelijke olympisch kampioene uit haar land Marokko en zelfs de eerste uit een islamitisch land.


Olympische Winterspelen 1984 De 14e Olympische Winterspelen werden in 1984 gehouden in Sarajevo, Joegoslavië. Juan Antonio Samaranch nam voor het eerst de taak van voorzitter van het IOC op zich. De mascotte was een wolf genaamd Vucko. Er werd gestreden in zes sporten en tien disciplines: Biatlon, bobsleeën, rodelen, ijshockey, schaatssport (schaatsen en kunstrijden) en skisport (alpineskiën, langlaufen, Noordse combinatie en schansspringen). Een recordaantal van 49 landen nam deel aan de spelen en in totaal werden 117 medailles uitgerekt. Tijdens de openingsceremonie op 8 februari draagt schaatser Hilbert van der Duim de Nederlandse vlag. Nederland stuurt 2 bobsleeërs en 11 schaatsers, onder wie Hein Vergeer, Jan Ykema, Ria Visser en Yep Kramer. Voor het eerst sinds de winterspelen van 1960 winnen we geen enkele medaille. De meeste medailles gaan naar de Sovjetunie gewonnen (25). Oost-Duitsland volgt met slechts 1 medaille minder. Bij het schaatsen blijkt Oost-Duitsland oppermachtig. Het wint 12 van de 15 beschikbare medailles. De Oost-Duitse Katarine Witt wint het kunstrijden. Bij het langlaufen behaalt de Finse Marja Lisa Hämälainen goud op 3 afstanden (5, 10 en 20km). De Joegoslavische skiër Jure Franko maakt het thuisland blij met de eerste Joegoslavische Olympische wintermedaille ooit; zilver op de grote slalom. Yvonne van Gennip, dan 19 jaar, mag voor Nederland de vlag dragen tijdens de slotceremonie op 19 februari. Zij behaalde een vijfde plaats op de 3000m en werd zesde op de 1000m. Vier jaar later zou zij de koningin worden van de Spelen van 1988.

Laatste wedstrijd Johan Cruijff Johan Cruijff kan met recht Nederlands grootste voetbaltalent aller tijden worden genoemd. Cruijff wordt op zijn tiende verjaardag lid van Ajax en maakt op 15 november 1964 op 17–jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Cruijff speelt 48 interlands met het Nederlands elftal en heeft een lange succesvolle internationale carrière bij o.a. FC Barcelona (5 jr) en diverse Amerikaanse ploegen alvorens hij in 1981 terugkeert bij Ajax, alwaar hij twee keer landskampioen wordt. Omdat Ajax in 1983 zijn contract niet wil verlengen, tekent Cruijff bij aartsrivaal Feyenoord. De inmiddels 36-jarige Cruijff leidt Feyenoord vervolgens naar het eerste landskampioenschap in 10 jaar en naar de KNVB-beker. Op 13 mei 1984 sluit Cruijff zijn voetbalcarriere af met een doelpunt tegen PEC Zwolle. In dit laatste seizoen als voetballer werd hij ook uitgeroepen tot voetballer van het jaar.


EK voetbal 1984 De Nederlandse voetbalfans hebben aan het EK voetbal van 1984 een nare bijsmaak overgehouden. In de voorrondes gingen de Nederlanders lange tijd aan kop in de poule.. Na zes ruime overwinningen, een gelijkspel en een verlieswedstrijd was kwalificatie zo goed als zeker. Met alleen nog de wedstrijd Spanje–Malta te gaan en een voorsprong in doelsaldo van Nederland op Spanje elf goals (+16 tegenover +5) kon er niks meer fout gaan‌.. dacht men. Spanje won de laatste wedstrijd echter met 12-1 en kwam daarmee op een gelijk doelsaldo, maar meer gemaakte goals in totaal. Spanje was dus voor en Nederland lag eruit. Onbevestigde geruchten doen nog steeds de ronde dat Spanje de wedstrijd van Malta gekocht zo hebben. Het EK toernooi vond plaats in Frankrijk. De Franse ploeg speelde met vedettes als Michel Platini een erg sterk toernooi. Het belandde in de finale tegenover Spanje. Spanje wordt verslagen met 2-0 . Frankrijk wint daarmee in eigen land voor het eerst in de geschiedenis een EK titel.

Overige sportfeiten Op 21 april wint Jacques Hanegraaf de 19e editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race. Op 13 mei winnen de Nederlandse hockeydames de Europese titel. Zij verslaan de Sovjet Unie in de finale met 2-0. Op 22 juli wint de fransman Laurent Fignon voor de tweede keer de Tour de France. Van 28 juli tot en met 12 augustus vinden in Los Angeles de Olympische Overspelen van de 23e Olympiade plaats. Op 8 oktober claimt Bart Vos als eerste Nederlander de Mount Everest beklommen te hebben


Transformers Hasbro, een Amerikaanse speelgoedfabrikant, kocht begin jaren 80 de Japanse ‘Diaclone’ speelgoedlijn. Dit waren robots die konden veranderen in iets anders. Er werd een achtergrondverhaal bij verzonden en zo ontstonden de Transformers. Op de planeet Cybertron heerst oorlog tussen de intelligente robots de Autobots en de Decepticons. Als de energie opraakt gaan ze op zoek naar een nieuwe bron. Beide ruimteschepen storten neer en liggen 4 miljoen jaar op aarde, tot in 1984 een vulkaanuitbarsting hun computers doet ontwaken. De oorlog barst opnieuw los. De Decepticons willen de aarde van zijn brandstoffen beroven, de autobots verdedigen de mensen.

De speelgoedserie sloeg enorm aan en Optimus Prime, Megatron en hun aanhang gingen als zoete broodjes over de toonbank. Zij waren handmatig te veranderen in voertuigen en andere zaken. Ook nu zijn de Transformers weer volop te vinden in de speelgoedwinkels. Nu ook in een versie voor hele jonge kinderen, animated, waarbij de robot, met een druk op de knop, vanzelf verandert in een voertuig.

BMX crossfietsen De BMX crossfiets was ongekend populair in 1984. Waar je ook keek op straat zag je jongetjes (en meisjes) rondcrossen. Er werden ook speciale parcours gemaakt, met lekker grote heuvels om over te springen. In dat jaar werd door de AVRO het programma AVRO’s Fietscross uitgezonden, waarin kunsten met de crossfiets werden vertoond. Ook werden de eerste Nederlandse kampioenschappen gehouden in 1984. De eerste winnaar, Ludy van der Werff, werd later zelfs wereldkampioen.

Plakhandjes Ken je ze nog de ‘plakhandjes en – spinnen hiernaast? Je maakte ze nat met zeepsop om ze vervolgens tegen een raam aan te smijten. Ze kropen dan vanzelf langzaam naar beneden. En blij dat je moeder er mee was……


Cabbage Patch Kids De Cabbage Patch kids werden 25 jaar geleden bedacht door Xavier Roberts. De poppen werden in Nederland koolkinderen genoemd. Je ‘adopteerde’ als het ware zo’n pop en kreeg dus ook een geboortecertificaat bij de aankoop. Er waren vele verschillende poppen, ieder met hun eigen karakteristieke uiterlijk. Er bestonden in die tijd geen twee dezelfde poppen.

Clickets Clickets waren korte tijd een rage. Het waren kleurige magnetische balletjes van iets meer dan een centimeter. die je in allerlei vormen bij elkaar kon voegen. Bijvoorbeeld als armbandje. De balletjes bestonden in allerlei kleuren. De balletjes werden in Nederland geproduceerd en hadden ook internationaal succes. In leek werden in korte tijd honderden miljoenen stuks werden gefabriceerd. Helaas bleef de rage niet lang en ging de fabriek failliet.

My little pony De betoverende ‘My Little Pony’s’, die leefden in een sprookjesachtige wereld, kregen hun eigen tekenfilmserie in 1984. De plastic speelgoedpaardjes met lange gekleurde manen en staarten waren uitermate populair. Elke pony heeft een eigen kleur, een eigen karakter en eigen spulletjes. De verzameling spulletjes is in de loop der jaren sterk gegroeid. Van simpele kammetjes en spiegeltjes, tot complete pretparken, catwalks en scooters. My Little Pony wordt door de fabrikant aangeprezen met de woorden: Wij hopen dat je behalve speelpret en fantasie ook ontdekken zult dat My Little Pony alles te maken heeft met liefde, zorgzaamheid en het belang van vriendschap.

Smurfensnot Slijmerige goedjes waren ook een rage in de jaren tachtig. Naast de bestaande producten uit de winkels, liepen veel meisjes in die tijd met een zakje zogenaamd ‘smurfensnot’. Je maakte het lekker ruikende, zachte spul in een plastic zakje, door er allerlei dingen in te mengen als zeepresten, afwasmiddel, shampoo, tandpasta etc. Je handen roken dagen later nog naar het spul.


Kinderboekenweek De kinderboekenweek werd in 1955 voor het eerst ingesteld, ter bevordering van het lezen door kinderen. Sindsdien wordt hij elk jaar gehouden gedurende 10 dagen in oktober. Aan het begin van de kinderboekenweek wordt bekend gemaakt welke schrijver de Gouden Griffel heeft gewonnen voor het beste kinderboek. Ook wordt de beste tekenaar beloond met de Gouden Penseel voor zijn illustraties en kiest een Kinderjury de beste boeken per leeftijdscategorie. Jaarlijks wordt er een speciaal boek geschreven door een bekende kinderboekenauteur rond een vastgesteld thema. In 1984 viel die eer te beurt aan Paul Biegel en Willem Wilmink. Zij schreven het boek ‘Een tijdje later’ binnen het thema ‘Later als ik groot ben’. De illustraties kwamen van Ruud Bruijn en Fred de Heij. De Gouden Penseel ging dat jaar naar Wim Hofman voor zijn tekeningen in het boek ‘Aap en Beer’. Sylvia Weve won een Zilveren penseel voor haar werk in Óma waar blijft de taart’ evenals Willem Steig voor ‘Dokter de Soto’. Er werden twee Gouden Griffels uitgereikt. Eén voor ‘Auwww!’ van Veronica Hazelhoff, de andere voor ‘Liefdesverdriet’ van Karel Eykman. Onder de Zilveren Griffel winnaars bevond zich Roald Dahl voor zijn boek ‘De GVR’.

De GVR Als Sofie ’s nachts wakker ligt in het weeshuis, ontdekt ze buiten een reus. De reus hoort haar en ontvoert haar vervolgens. Sofie vreest dat hij haar thuis gaat opeten, maar niets blijkt minder waar. De GVR verzamelt dromen en blaast die via een trompet uit aan slapende kinderen. Hij is namelijk een Grote Vriendelijke Reus, die geen mensen eet. Dit in tegenstelling tot de 9 andere, mensenpeuzelende, reuzen die in zijn land wonen. Sofie schrikt als ze dat hoort en wil de koningin van Engeland waarschuwen. Die zou haar echter nooit geloven en terugsturen naar het weeshuis en de GVR zou waarschijnlijk in de dierentuin belanden. Ze bedenken het plan om de koningin een droom in te blazen, waarin ze alles laten zien; de gruwelijke daden van de reuzen, het bestaan van de GVR, en van Sofie, die kan vertellen waar de GVR verstopt is. De koningin wordt overtuigd, het leger overmeesterd de 9 reuzen en de GVR en Sofie krijgen ieder een huis naast het paleis. De GVR die een nogal gebrekkig, doch spitsvondig taalgebruik heeft, leert correct praten en schrijven en schrijft vervolgens een boek; ‘De GVR’. Een origineel boek, vol humor en leuke tekeningen in zwart/wit, dat geschikt is om voor te lezen vanaf een jaar of 8, of zelf te lezen vanaf een jaar of 10.


Mode Mode mode, alles nadoen van TV, Mode mode, nou ik doe er niet aan mee, Mode mode, nou ik doe er wel aan mee, Mode mode, anders tel ik niet meer méééééééé!!.

Bron kinderen voor kinderen

De mode van 1984 kende een aantal trends. Deze kwamen vaak voort uit films, tv-series of videoclips. Zo was er een stroming geïnspireerd op danskleding. Deze werd geïnspireerd door de serie Fame, de videoclip Physical van Olivia Newton John, aerobicvideo’s van Jane Fonda en de film Flashdance. Leggings en beenwarmers, voorheen alleen te vinden in dansstudio’s, gingen tot het straatbeeld behoren. Ook shirts met wijde halslijnen, liefst gedragen met een blote schouder, behoorden tot dit genre. Veel shirts werden gewoon gescheurd of geknipt om het flashdance effect te bereiken. Mannen lieten zich inspireren door de Miami Vice look. Casual tshirts werden gedragen onder dure designer jacks, vaak in pastelkleuren. Schoenen werden vaak gedragen zonder sokken. Ook de ray-ban zonnebril werd een grote hit doordat Don Johnson hem droeg in de serie. In 1984 gingen er maar liefst 720.000 over de toonbank. T-shirts met slogans kwamen ook in de mode. Designer Katherine Hamnett produceerde in Engeland t-shirts met politieke slogans, om te protesteren tegen het Thatcher beleid. Jongeren drukten op deze manier hun ontevredenheid uit. De band Frankie goes to Hollywood adopteerde het idee en lieten shirts maken met hun liedtekst ‘Relax, don’t do it’. Het lied werd mede door de t-shirts een succes. In die tijd ontstond er ook een steeds grotere merkbewustheid. Je hoorde er op school niet bij als je niet de juiste merkkleding droeg. Qua schoenen is het een en al sportschoen wat de klok slaat. Basketbal speler Michael Jordan leent zijn naam aan een Nike schoen, de Air Jordan. Ook Adidas sneakers zijn erg populair in die tijd, mede dankzij de hit ‘My adidas’ van Run DMC. Qua haarmode waren de bakkenbaarden weer helemaal terug, al waren ze wel wat korter, dunner en netter verzorgd dan in de jaren 70. Ook coupe soleil en permanent was helemaal in. Daarnaast was bij vrouwen het piekige jongenskoppie met gel erg in de mode.


test 3 nostalgia  

test 3 pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you