Page 1

dm magazin za zdravlje i lepotu | broj 1, mart 2019.

DA LI STE DOBRO? Zdrava stopala zdravo telo

Sasvim jednostavno OČISTITI TELO I DUH ZDRAVIJE KUVATI

FZ 09Z037981 F

Godina jubileja

Otkrijte dm svet na dm.rs

Spremni za proleće Make-up Moda Životni stilovi


S. 08

Sadržaj 04 06

Godina jubileja: dm slavi 15 godina poslovanja u Srbiji Osmi mart: zanimljivosti

Lepota 08 14 18 22 28 30 32

S. 32

Prolećni pozdrav Nežne boje za svež izgled Pažnja, novi trend Crvene nijanse u šminkanju privlače poglede Kosa čini život lepšim: Odluka o šiškama Put oko sveta: Druge zemlje - drugi rituali lepote Obavezan ritual Uklanjanje šminke nakon provoda Prolećna nega: Detoksikacija kože i kose Kompletna paleta boja: modni trendovi za proleće

Uvod

S FOTOGRAFIJE: Frauke Fischer, Laurél, stavljeno na raspolaganje

S. 34

proleća izgledati sveže: najkasnije kada se priroda ponovo uvuče u predivnu šarenu haljinu, dozvoljeno je i nama da pokažemo hrabrost prema bojama. Na primer, uz šminku u blagim pastelnim tonovima (od strane 8), koja takođe ponekad može i da bude svetlucava. Ako volite upadljivije boje, uz intenzivno crvenu boju oko očiju (strana 14). Koliko su raznovrsni trendovi iz celog sveta kada je u pitanju nega i održavanje lepote koji dolaze do nas možete da pročitate od stranice 22. Kada je reč o praćenju modnih trendova koji nas očekuju na proleće, koja boja će biti u fokusu možete da pronađete od strane 32. Vodimo vas na put oko sveta i predstavljamo vam savete iz raznih zemalja sveta na temu: nega žena. Kratak pogled u budućnost? Ako listate do stranice 46, pratioci trendova objašnjavaju kako će se naše društvo menjati a na taj način i naši životi u godinama koje dolaze. A počevši od strane 52, otkrićete koliko je važna redovna nega stopala i prednosti upotrebe magnezijuma. Mnogo zadovoljstva u novom izdanju želi Vam

Užitak 34 36 42 46

Jarke boje su IN! Opremanje stana Zdravo uživati: dobri recepti Putovanje: Maroko Pogled u budućnost: Istraživanje trendova

Život 53 56 58

Za bezbrižan korak: Nega stopala Horoskop: Vreme za zvezde Saveti: O važnosti magnezijuma

Vaš active-beauty-tim active@activebeauty.rs

Fotografije: Elizaveta Porodina za dm

active beauty

3


Godina jubileja

Blogerka Tamara Ćosić, @lepasvakidan

ACTIVE BEAUTY MESECA

FOTOGRAFIJE: dm ILUSTRACIJE: dm

Od malena sam obožavala kozmetiku, jedna od prvih reči mi je bila kamin ( karmin ). Moja ljubav prema kozmetici se odrazila i na moje zanimanje. Radila sam u kozmetičkoj industriji ali sam želela da pokrenem blog da bih delila korisne saveta svima, kako offline tako i online – i na taj način doprem do većeg broja žena. Najveći izazov mi je u početku bio kako da uopšte naplatim nešto što toliko volim što bih radila i besplatno, ali morala sam ipak da naplaćujem jer sam se odrekla posla zbog bloga budući da je nemoguće objektivno pisati i snimati ako radiš za jedan brend. Ideja mi je bila da ponudim rešenja za beauty dileme i probleme kao i preporuke proizvoda koje zaista rade fenomenalno, kao i da inspirišem žene da se potrude da budu lepe svakog dana, spolja i iznutra, ne zbog estetike nego dobrog osećaja koji to pruža. Svi koji žele da se bave ovim poslom treba da imaju u vidu da je najvažnije ono sto kreiraju kao vrednost drugima - kako im pomažu i inspirišu ih. Ako je kvalitetan sadržaj, publika će doći prirodno, kao i saradnje. Moj savet je da negujete svoju autentičnost!

Davne 2004. godine, prvi put smo se pojavili na srpskom tržištu sa ciljem da oplemenimo potrebe kupaca bogatim asortimanom i prijatnom atmosferom u svojim drogerijama. 15 godina kasnije, pokazalo se da smo uspeli u svojoj misiji: asortiman od oko 14.000 proizvoda, 26 robnih marki, preko 300 proizvoda dostupnih ekskluzivno u dm-u i više od 400 dmBio proizvoda – čini dm kompanijom sa najvećim asortimanom organske hrane u Srbiji. Kao deo najvećeg evropskog lanca drogerija, na domaćem tržištu smo se diferencirali upravo zahvaljujući izvanrednom balansu proizvoda poznatih brendova i bogatim izborom visokokvalitetnih proizvoda privatnih robnih marki, čiji je kvalitet identičan na svih 13 tržišta u kojima dm posluje. Zbog toga smo se profilisali kao mesto kupovine svega na jednom mestu. Veliki asortimanski izbor dopunjuje i činjenica da svi naši prodajni objekti važe za mesta sa prijatnom atmosferom. Na taj način, svojim kupcima nudimo celokupan doživljaj kupovine. Godinu jubileja vidimo kao savršenu priliku da se još jače fokusiramo na ono što nas je prethodnih godina odvajalo od drugih. Radujemo se što smo 15 godina zajedno i što ćemo zajedničkim snagama nastaviti da učimo, rastemo i razvijamo se.

4

active beauty


–40 % DO

–35 % DO

NA SVE POKLON SETOVE!

NA SVE MASKARE!

*sniženje važi u periodu od 25.02-10.03.2019.

*sniženje važi u periodu od 25.02-10.03.2019.

–50 % DO

NA SVE PARFEME I TOALETNE VODE! *sniženje važi u periodu od 25.02-10.03.2019.

8. mart Zato što si posebna! Bez obzira da li ovaj datum za vas predstavlja nešto posebno ili dan kao i svaki drugi - odličan je povod da dragoj dami poklonite nešto zanimljivo iz bogate dm ponude.

Nesvakidašnja istorija Beograda sagledana kroz ključaonicu slavnih ljubavi. Sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije.

Sve ono što jedan poklon treba da bude Sam čin darivanja predstavlja zadovoljstvo. Ako ste u potrazi za savršenim poklonom, dm poklon kartice su vaš pravi izbor, a možete ih pronaći u svim dm drogerijama. Obradujte svoje nadraže, poklonite im dm poklon karticu, a njima dozvolite da sami odaberu šta će se kupiti.

6

active beauty

ILUSTRACIJE: dm.rs; Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda https://www.laguna.rs/n3431_knjiga_vodic_kroz_ljubavnu_istoriju_beograda_laguna.html

PREPORUKA ZA KNJIGU


FOR ALL MAkE up

ARtists

At HEARt noviteti proleće/ leto

# M a k e U pa r t i s t s at H e a r t


Lepota Make-up

i n ć e l o r P

v a r d z o p

olako p e s i boje , e ć e a. Na v n c s i g o o Ka imsk žni z e z n i o e a bud etku k č ima. v o o p n o m t samo elnim t s a p r jci u Bache arina cher pupol is e-Cath F li : Ame r a u ke T E K ST G R A F I J E: F F OTO

Colour Mix

Za uspešno sjedinjavanje boja tj Colour Blocking nisu nam uvek potrebne upadljive boje. Pomoću pastelnih nijansi uspešno se dobijaju nežni prelazi.

8

active beauty


Lepota Make-up

Think Pink

Oči i obrazi formiraju svetlucavo sjedinjenu formu. Teško da na svežiji način možete da dočekate proleće.

active beauty

9


Lepota Make-up

Silver Stripe

Upadljivi Highlighteri će se pobrinuti da vaš izgled bude primetan. I još jednom se dokazuje da možete da postignete veliki efekat uz malo truda. 10

active beauty


Lepota Make-up

Yellow Mellow

Šminka na očima u obliku grafičkog iscrtavanja ističe konture oka. Pomoću radosnih žutih boja, daju šminki na oku nov impuls.

active beauty

11


Lepota Make-up

Nanesite nežno ružičastu nijansu na kapak i blendiranjem sjedinite sa tonom breskve, sve do obrve. Za poseban izgled na unutrašnjem uglu oka naneti svetlucavu boju koja daje posebnu notu očima. Sjaj za usne u ružičastoj boji upotpunjuje izgled.

Think Pink

Sjajni highlighter u roze nijansi izdašno nanesite u obliku slova C na obraze do područja oka. Jača ružičasta boja na spoljašnjem uglu oka stvara kontraste.

ao e izbeg e, Da bi s ink m elom š grub pr e ne koristi as maskar g načina o kod vo nja. šminka

Silver Stripe

Za blistav pogled, srebrna senka se nanosi na ivicu očnog kapka i širi se blago prema sredini očnog kapka. U skladu sa tim, pristaje metalik sjaj za usne.

12

active beauty

Yellow Mellow

Prajmer za senku se brine za dobru osnovu za senku za oči. Zatim nanesite žutu senku na očni kapak i pomešajte je sa svetlijom nijansom žute boje. Na kraju se oko uz pomoć ajlajnera žute boje umetnički uokviri.

FOTOGRAFIJE: Frauke Fischer MODEL: Valerie Miro/Modelwerk KOSA & MAKE-UP: Melanie Schoene POZADINA: Getty Images

Colour Mix


Lepota Make-up

Pažnja, novi

TREND!

Crvene nijanse u šminkanju privlače poglede. TEKST: Amelie-Catharina Bacher

14

active beauty

NIJANSA BOJE MORA DA ODGOVARA TIPU KOŽE.

Nisu sve nijanse crvene boje adekvatne za svaki ten kože. Kako ne biste izgledali kao da ste celu noć proveli u diskoteci potrebno je obratiti pažnju na nijanse boja. Kao i kod karmina, hladni i plavičasti tonovi kao što je boja crvene trešnje, posebno su pogodni za svetao ten. Tamniji ten može da koristi intenzivnije i toplije nijanse crvene boje kao što su boja narandže, bordo ili terakota. Prava boja daje sjaj i očima i tenu.

FOTOGRAFIJE: fashionpps.com

K

liše da crvena boja oko očiju asocira na noći provedene na plesnom podijumu, odavno je prošlost. Sada je crveni trend došao da bi ostao - i deliće još mnogo vatrenih pogleda ove godine. Uprkos velikom efektu koji ima, crvena boja nije najjednostavnija kada je u pitanju prikladna i precizna šminka. Međutim ukoliko se šminkate u skladu sa oblikom lica i obratite pažnju na nekoliko bitnih stvari, svi pogledi će biti uprti u vas.


Lepota Make-up

1. Ružičasti akcenat na obrazima uz flormar rumenilo. Lako se nanosi a svetlucava tekstura naglašava vaše konture lica. 2. Hromirana senka za oči 183 DAYS by trend IT UP (Eye Foils 050) se lako nanosi i dobro sjedinjuje. Svetlucava tekstura čini izgled očiju sjajnim. 3. Galaktički. Paleta senki za oči - MAYBELLINE THE BURGUNDY BAR sadrži ukupno 12 boja, među kojima ima i mat i sjajnih tonova koji se uklapaju u Nude boje.

2. 3.

4. MAX FACTOR VOLUME INFUSION maskara obezbeđuje volumen bez lepljenja trepavica.

4.

16

active beauty

KOJA CRVENA U SKLADU SA BOJOM OČIJU? Kada tražite odgovarajuću crvenu boju pa i onda kada želite pravu boju za oči, možete se orijentisati u skladu sa tenom kože i bojom očiju. Plave oči se ističu uz pomoć prirodnih tonova boje kajsije, breskve ili karamele. Smeđim očima pristaje gotovo svaka nijansa, ali treba izbegavati prilično svetle pastelne boje. Intenzivne boje ljubičaste kao što je burgundac, su odličan izbor za smeđe oči. Zelene oči takođe imaju odličan izgled uz ljubičaste i crvene boje, a oči našminkane blještavim bakarnim tonom su zanosne. IZGLEDI ZA POČETNIKE I PROFESIONALCE. Za početnike je posebno pogodan decentni crveni ton, koji se izdašno nanosi prema gore i lepo se sjedinjuje sa smeđim i Nude tonovima. Blagi prelazak na boju na kapcima uspeva uz pomoć smeđe maskare. Napredni korisnici mogu eksperimentisati sa različitim nijansama crvene boje i kreirati prelaze uz pomoć boja. U tu svrhu, iz ivice očnog kapka oka pa prema polovini očnog kapka se nanosi svetliji intenzivniji ton, a ostatak kapka je obojen tamnijom crvenom bojom. Posebno hrabri izvlače sa tečnim ajlajnerom u jarko crvenoj boji liniju duž gornjeg očnog kapka a duž vodene linije kapka odgovarajuću nijansu narandžaste boje. —

FOTOGRAFIJE: Getty Images, dm

1.

Prajmer senku je potrebno koristiti kako bi boja duže trajala i kako bi mogla razviti svoj puni sjaj. Senka se nanosi četkicom srednje čvrstine, tako da boja može postepeno da se pojača i ciljano nanese. Posebno na početku, kada je potrebno da se naviknete na crvenu boju na očnim kapcima, od pomoći je ujednačiti boju neutralnim tonom koju izdašno nanosimo. U zavisnosti od odabrane nijanse crvene, senka se blendiranjem sjedinjuje sa hladnijom ili toplijom nijansom smeđe boje, sve do obrva. Za poseban efekat, možete izvući liniju crvenom olovkom uzduž luka trepavica. Međutim na donjoj liniji oka, bez obzira na ten kože, bolje da koristite blažu crvenu-braon ili terakota boju. Intenzivna crvena boja npr. boja trešnje u ovom trenutku mogla bi zaista da prenese utisak crvenih i umornih očiju. Crveni kapci mogu pojačati uočljivost drugih crvenih mrlja na licu. Stoga, potrebno je posebnu pažnju posvetiti ravnomernom i ujednačenom tenu. Crvene mrlje i nečistoće se mogu optički ujednačiti uz pomoć zelenog Concealer - korektora. Ostatak šminke može biti suptilan, malo rumenila, a Nude ruž za usne će zaokružiti šminku i izgled. Ako želite više boje na usnama, najbolje pristaje ukoliko ostajete u crvenkastom spektru boja crvenkasto smeđi ili ruž boje karamele.


Kosa čini život lepšim Odluka da skratite šiške je uvek poduhvat - ipak, vrlo su moderne. TEKST: Isabella Gehart

18

active beauty

FOTOGRAFIJE I ILUSTRACIJE: Getty Images

Lepota Kosa


o se radi Ukoliko se, tipu ko m o n s ke ma o je šiš p o t re b n k r u g l o m ati o stilizov kosa ne bude , da četkom jena uz kožu prilepl voji ne razd i da se e n ove . na pram

Lepota Kosa

Ovalno lice:

Ravne šiške: Ovalan oblik lica je karakterističan zbog blagih oblina, tom obliku lica odgovaraju skoro sve šiške. Ravne i tupo ošišane šiške, dužine do obrva posebno lepo stoje ovom obliku lica, ublažavaju izgled izduženih usta i brade.

Oblo lice:

Šiške sa strane ili micro - šiške

U

glavnom je to odluka o kojoj se dugo razmišlja: Zapravo, uvek smo zadovoljni svojom kosom, dužina je savršena i boja kose je sveža i sjajna. Ali nekako bismo želeli malo promene. Kosa nam deluje dosadno. Upravo tada se prvi put pomisli na šiške. Čak iako šiške skoro svakoj ženi stoje, da li će rezultat biti dobar zavisi od oblika lica. Zato nemojte šišati kosu a da prethodno dobro ne razmislite! Mnogim ženama pomaže kad prvo provere na Pinterest-u šta bi im otprilike moglo stajati. Ta znatiželja se isplati jer su šiške ipak nešto više od naprosto ravno ošišane kose. Šiške postoje u mnogim varijantama i dužinama i mogu fundamentalno da promene naš izgled. Pre svega, mogu prikriti definicije lica ali i naglasiti sve prednosti. Međutim, šiške takođe zahtevaju dnevno stilizovanje. Vrlo retko nakon ustajanja izgledaju onako kako bismo želeli. Zato bi trebalo da naučite kako se rukuje fenom za kosu i okruglom četkom za feniranje ili presom za peglanje kose. Ukoliko želimo da izbegnemo da kosa suviše isušeno izgleda, preporučuje se upotreba proizvoda za zaštitu od toplote a takođe i hidratantna nega za kosu. Šamponi za suvo pranje kose su od suštinskog značaja za one koji nose šiške i odličan trik ako želite da osvežite kosu tokom dana. Stručan savet pre velikog koraka je presudan. Kod kovrdžave kose šiške nisu potpuno isključene, ali oblikovanje je ipak zahtevnije nego kod ravne kose. Prema tome, stručnjak vam može pomoći ako na prednjoj liniji kose imate čuperak. I još jedan razlog za dobrog frizera: češće ćete ga posećivati ubuduće, jer šiške moraju redovno da se šišaju. Samo izuzetno hrabri ljudi to rade sami kod kuće.

Šiške koje se nose sa strane i lagano padaju do ugla očiju, definišu oble crte lica i vizuelno produžuju lice. Hrabriji mogu da se usude da nose mikro-šiške, tj kratke šiške koje su odsečene iznad obrva. Te šiške izdužuju lice.

Četvrtasto lice:

Šiške u obliku zavesa Ovo je oblik lica kod koga je vilična kost veoma istaknuta, zbog toga preporučujemo šiške koje lice čine mekšim, kao što su šiške - zavesa. Nose se od sredine glave, a kosa na jagodicama je nešto duža nego na sredini lica. Ovakve šiške poigravaju se crtama lica i naglašavaju oči.

Lice u obliku srca:

Polumesec šiške ili baby-šiške Široko čelo i uska šiljata brada definišu oblik srcastog lica. Tom obliku lica odgovaraju šiške u obliku polumeseca. Prednji deo šiški se u osnovi seče ravno i ostavljene su malo duže na bočnim stranama. Rokerska varijanta bile bi - bebi šiške koje su na sredini čela i nose se sa strane.

Duguljasto lice:

Duge šiške

Lice je veoma usko i ima visoko čelo. Šiške koje su sa strana su malo duže i precizno isečene, frontalne ivice daju licu malo kraći izgled. Kosa doseže tik ispod spoljašnjeg ugla oka. I duge šiške dužine do obrva su u ovom slučaju dobra opcija. Kod ovog oblika lica se ne preporučuju kratke šiške.

active beauty

19


Saveti za stilizovanje od eksperta & edukatora za kvalitet Renate Harrer

2.

1.

1. ŠIŠKE U OBLIKU ZAVESE Vrlo su poznate i kao šiške u obliku slova A. Odlično se slažu uz dugu kosu a i uz dugi bob. "Out of bed look" iz 1980-ih je u harmoniji sa ovim tipom šiški. Za stilizovanje potrebna je pena za feniranje, zatim osušiti i ako je potrebno, presom za ravnanje kose jednom lagano okrenuti šiške prema spolja. Naravno, šiške treba da imaju prirodan pad i nema potrebe za preteranom upotrebom laka!

2. DUGE ŠIŠKE Prva misao: Đavo nosi Pradu. Na taj način je Anne Hathaway opisala idealan primer za duge šiške. Prilikom oblikovanja, sušite na velikoj okrugloj četki, ali ne stvarajte previše volumena. Bilo da se radi o glatkom stilu ili u varijanti "out of bed" - sve odgovara. Čak i ako se šiške deformišu nije važno.

3. RAVNE ŠIŠKE Ako se šiške ravno seku, odlično se uklapaju u bob-frizuru, a klasičnu frizuru čine posebnom. Najbolje je ovaj tip šiški sušiti na ravno, a zatim ga još više presom za peglanje kose izgladiti kako bi više naglasili ravnu liniju. Čak i uz dugu kosu (One Length), šiške se dobro uklapaju. Budite oprezni, ako imate jako uvijenu kosu na području čela! Veoma je teško ukrotiti taj uvijeni pramen.

4. MICRO-ŠIŠKE Hrabra i izražajna varijanta. Ovakve šiške pristaju dugačkoj kosi, ali i pixie frizurama. Kod dugih frizura ovakve šiške privlače pažnju jer velika razlika u dužini upada u oči. Čak i kratko sečen bob do usana, izgleda odlično. Kada je stilizovanje u pitanju, pravilo je: manje je više. Jednostavno tokom feniranja kose fenom od od korena kose ka krajevima fenirati, tako da se šiške dobro naslanjaju na lice. Opet, obratite pažnju na jako talasastu kosu na prednjoj konturi.

4. 3. 5.

5. POLUMESEC ŠIŠKE To su posebne šiške koje vrlo lepo pristaju kratkoj pixie-frizuri. Izgleda veoma moćno ukoliko duža kosa pada malo preko šiški a šiške se tom prilikom tek sporadično primećuju. Kod zaokruženo ošišane frizure izgledaju još bolje!

Ove šiške se uklapaju u gotovo sve frizure, od dugih, stepenastih rezova do Pixie - frizura sa dužim motivom čela, koje se zatim oblikuju u stranu tj bočno. Šiške sa strane omekšavaju crte lica. Za oblikovanje kosu jednostavno sušite četkom pokretima ka spolja i dozvolite da kosa bude lepršava da nije fiksirana iz tog razloga nemojte je previše prskati lakom. —

20

active beauty

6.

FOTOGRAFIJE: Getty Images

6. ŠIŠKE SA STRANE


Lepota Nega

Opšti saveti za lepotu: Brazilke ne samo da vole svoje plaže, već koriste i pesak sa plaža za piling.

22

active beauty


Lepota Nega

Put oko

SVETA

Druge zemlje - drugi rituali lepote. Svetska žena posmatra svet oko sebe, prihvata inovacije i traži inspiraciju za lepo negovanu kožu u drugim zemljama. TEKST: Isabella Gehart

FOTOGRAFIJE: Stocksy

K

o su najlepši ljudi na svetu? Stalne ankete pokušavaju da otkriju gde žive najatraktivniji ljudi. Ali ko određuje šta je lepo? Lepota je - još uvek - u oku posmatrača. Ona dolazi iznutra i zavisi od više faktora nego što je samo zemlja porekla. Kako je ono jednom rekla Italijanka Sofija Loren? "Ništa nije lepše od žene koja veruje da je lepa!" I bila je u pravu! Statistike i pretpostavke o pojmu lepote ne treba razmatrati. Zato što je svako lep na svoj način, bez obzira odakle dolazi. Najvažnije je osećati se udobno u svojoj koži, brinuti o sebi i redovno činiti sebi nešto dobro. Zato se isplati upoznati rituale lepote u drugim zemljama. Istuširati se u Finskoj, nositi masku za lice na francuski način i putovati u Australiju zbog nege kose. Na kraju možete sebi priuštiti ono najbolje iz svake zemlje.

MAĐARSKA

Kako bi se brzo rešili problemi sa kožom i podstakli sintezu kolagena, isplati se putovanje u mađarske termalne banje. Kako je zemljina kora oko Budimpešte posebno tanka, voda mnogo lakše prodire na površinu i tako je bogatija mineralima kao što su kalcijum i magnezijum koji pomažu da se dobije ravnomeran blistav ten.

BRAZIL

Žene iz Brazila imaju samo jedno rešenje za zategnute noge a to je zrnasti pesak. Pesak utrljavaju u bedra i noge, što stimuliše cirkulaciju krvi i oslobađa kožu od mrtvih ćelija. Budući da more nije svakom blizu, kod kuće možete to da uradite sa pilingom. Najbolje je koristiti finu so ili šećer uz puno trljanja.

active beauty

23


Lepota Nega

INDIJA

U jednoj od najvećih zemalja sveta za masku za lice koriste se kurkuma, jogurt i med. Jogurt je pravi hidratant koji je bogat mineralima i mikroelementima. Na taj način poboljšava cirkulaciju krvi, izglađuje i regeneriše kožu. Kurkuma je biljni antioksidans, sprečava starenje kože i sprečava upalu. Med u maski pruža čistoću. Svojim visokim protivupalnim dejstvom pomaže protiv bubuljica i akni, a ublažava se i crvenilo na licu.

FRANCUSKA

Francuskinje se oslanjaju na snagu grožđa, bilo kao DIY maska za lice, za koju se grožđe seče na sitne komade i stavlja na lice, bilo jednostavno u proizvodima za negu koji sadrže ulje semenki grožđa. Bogato je vitaminom E, omega-6 masnim kiselinama i lecitinom - svim supstancama koje čine kožu glatkom. Ulje od zrna grožđa je takođe veoma efikasno za regeneraciju suve kože. Ispucala koža i suva mesta na koži se regenerišu i potpuno nestaju, jer ulje takođe poboljšava zarastanje rana. Ukoliko to nije dovoljno, ulje od semenki grožđa može se koristiti i za masnu kožu i za suzbijanje bubuljica. Indijke se kunu u pozitivno dejstvo kurkume kada je održavanje i nega kože u pitanju.

Viva España! Radost Španjolki kada je u pitanju pristup životu je zarazna, u životu se uživa u najvećoj mogućoj meri. Otuda se može desiti da je potrebno efikasno sredstvo protiv tamnih podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju. Španjolki su protiv podočnjaka pronašle efikasnu metodu - krompir. Sirovi krompir se seče na vrlo tanke kriške i stavlja na oči, deset minuta se drži kako bi došlo do dejstva. Krompir ima svojstvo izbeljivanja koje posvetljuje tamne senke i smanjuje otoke.

24

active beauty

Naravno da Mrtvo more igra veliku ulogu u negovanju i održavanju lepote u Izraelu. Sadržaj soli je za 30 posto veći nego u drugim morima, koji u proseku imaju samo tri do četiri posto sadržaj soli. Za Mrtvo more se ne kaže uzaludno kako ima isceliteljski efekat. Njegova voda sadrži visoku koncentraciju minerala i mikro elemenata i pomaže protiv upalnih bolesti kože. Pošto ne možete uvek putovati do Mrtvog mora, u rafovima drogerija ima mnogo proizvoda za negu kože koji nam donose njegovo dragoceno blato. Blato hrani kožu i daje joj potrebnu vlažnost i zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, i dovodi čitavu kožu u ravnotežu. Takođe sužava bore, dezinfikuje kožu i tako sprečava stvaranje bubuljica i nagomilavanje nečistoća. Podstiče prirodno obnavljanje kože i pruža koži veliku količinu energije i hidaratacije.

FOTOGRAFIJE: Stocksy

Španija

IZRAEL


Zeleni čaj za ujednačen ten je stari japanski trik.

FINSKA

Polarna svetlost i sauna verovatno su glavni razlozi za lepu nordijsku kožu. Svež hladan vazduh takođe ima veliki uticaj. Međutim, Finci se takođe oslanjaju na moć breze. Sredstva za negu sa uljem od breze ili njenim ekstraktima imaju osnažujući efekat i pospešuju cirkulaciju krvi. Pored toga, ulje zateže kožu i tako deluje protiv celulita. Koristi se i za negu kose, jer blago deluje na teme glave i jača koren dlake.

Ciao maslinovo ulje! Visokog kvaliteta hladno ceđeno maslinovo ulje je svestran proizvod za održavanje lepote. Bogat je vitaminom E i čini kožu mekom, elastičnom i zategnutom. Italijanke primenjuju ulje svugde, gde je potrebna dodatna porcija nege i blistavosti. Čišto ulje se koristi za negu usana ili kao maska za ruke. U tu svrhu ulje se slabo zagreje, nanese se na ruke i potom navuku rukavice. Najbolji efekat je ukoliko prespavate sa rukavicama. Takođe se maslinovo ulje koristi kao pakovanje za vrhove kose. Jednostavno 15 do 30 minuta pre pranja kose nanesite ulje na kosu i ostavite da upije a zatim temeljno isperite kosu.

FOTOGRAFIJE: Stocksy

ITALIJA


JAPAN

Možda ne zvuči baš iznenađujuće, ali zeleni čaj se već dugo brine o prelepom tenu Japanki. Osim što vezuje slobodne radikale, ima čudotvorno anti-age dejstvo. Zašto je to tako? Zeleni čaj sadrži mnogo vitamina C i ima antioksidantno dejstvo, pomaže koži da se zaštiti i da se redovno obnavlja. Ali isto tako japanska osnovna namirnica tj pirinač doprinosi lepoti kože. Pirinač koži daje potrebnu vlažnost i stimuliše proizvodnju kolagena. Nešto manje je poznato da je ulje od kamelije jako dobro za negu kose. Ulje se lagano zagreva i umasira u kosu. Umota se u peškir i ostavi oko 30 minuta da upije. Kosa će nakon ovog tretmana dobiti predivan sjaj.

AUST RALIJA

Aboridžani iz Australije su koristili ulje čajevca kao lek za otvorene rane, upale i za prehladu a sve zahvaljujući njegovom antiseptičkom efektu. Danas se koristi u negovanju kose i kože. Ulje čajevca pomaže protiv nečistoća i bubuljica, ali i kod nadraženog temena glave, i ima preventivan efekat protiv peruti. Pored toga, teme glave se stimuliše i poboljšava se cirkulacija krvi, što dovodi do zdravog rasta kose. Čak i kosa koja se brzo masti može se tretirati uljem od stabla čajevca jer pomaže da se pore na temenu glave ne začepe. I još jedan odličan efekat: Kosa dobija poseban sjaj. —


Lepota Nega

Obavezan ritual Čak iako je noć provedena na žurci bila previše duga: Šminka se mora skinuti. Zahvaljujući pravim proizvodima brzo ste u krevetu. KOMBINOVANI TIP KOŽE

NORMALNA KOŽA

SUVA KOŽA

Duge noći i nekoliko slojeva šminke mogu dodatno iritirati kombinovani tip kože, koji je i onako neuravnotežen. Micelarna voda nudi najbolje rešenje jer uklanja šminku a ujedno i čisti kožu.

Kod normalne kože, najvažnije je ukloniti šminku po mogućnosti da na koži ne ostanu čestice šminke. Sa celokupnim programom negovanja kože može se sačekati dok se dobro naspavate.

Zagušljiv vazduh i alkohol mogu isušiti već dovoljno iritiranu kožu. Zbog toga je i važno prilikom čišćenja kože voditi računa o dodatnoj hidrantnosti i to upotrebom vlažnih maramica, tonera ili ulja za čišćenje lica.

Multitalenat. Micelarna voda od NIVEA - Urban Skin detox 3 u1 uklanja šminku u jednom potezu, čisti i matira kožu.

28

active beauty

Valentina vlažne maramice za skidanje šminke sa micelarnom vodom. 3 u 1 proizvod: čisti kožu, hidrira je i uklanja šminku, a sve samo jednim potezom.

Specijalni slučajevi: VEŠTAČKE TREPAVICE

DUGOTRAJNI RUŽ ZA USNE

Prilikom skidanja trepavica potrebno je malo strpljenja kao i osećaja u prstima. Umesto grubog trljanja i žuljanja uz pomoć pamučnog jastučića tj vate namočene u sredstvo za uklanjanje šminke preporučuju se da šminku skidate blagim potezima. Nakon što je sredstvo za uklanjanje efektivno delovalo zalepljene trepavice se mogu pažljivo ukloniti pincetom.

Na žurci, dugotrajan ruž za usne nas je oduševio. Ali ako ga ne možemo skinuti sa svojih usana pre odlaska na spavanje, entuzijazam nestaje. Tamo gde uobičajeni proizvodi za skidanje šminke zakažu, koriste se specijalne olovke i kreme kao što su vazelin ili ulja. Piling za usne sledećeg dana pruža usnama neophodnu negu i lep izgled.

Mađioničar. Uz pomoć alverde olovke za korekciju šminke brzo ćete ukloniti razmazanu maskaru, ajlajner i karmin. Bez čisto sintetičkih konzervansa. Pogodno za vegane.

TEKST: Amelie-Catharina Bacher FOTOGRAFIJE: Getty Images, dm

N

e brinite! Svi znamo koliko je teško poštovati sve korake skidanja šminke kada se uveče vratimo iz provoda. Naravno da šminka mora biti u potpunosti uklonjena, ali uobičajeni program čišćenja lica može sačekati do narednog dana. Međutim, različiti tipovi kože zahtevaju različite mere kao i drugačije proizvode za negu lica. Ako se obrati pažnja na nekoliko bitnih sitnica, ujutru ćete moći dobro da se naspavate i mirne savesti pogledate u ogledalo. —

Nežni efekat masaže uz ebelin Konjac sunđer za čišćenje lica. Prirodni proizvod koji se sastoji od biljnih vlakana korena konjac biljke obogaćene kolagenom i zelenim čajem u prahu. Idealan za čišćenje kože.


Lepota Nega

PROLEĆNA NEGA Detoksikacija kože i kose. Raspoloženi za novi početak? Sada je najbolje vreme da se rešite nepotrebnog opterećenja i oslobodite kožu i kosu od štetnih supstanci iz okoline. TEKST: Alexandra Degn

30

active beauty


Lepota Nega

G

lobalno zagrevanje, izduvni gasovi, šumski požari i smog – su ekološki problemi današnjice i sastavni su deo svakodnevnog života za većinu populacije i zbog toga kod većine bude želju za boljim uslovima života i zaštitnim merama. U mnogim oblastima svakodnevnog života dolazi do promene razmišljanja, bilo da se radi o smanjenju otpada, o kupovini namirnica ili o nezi tela. Zagađeni vazduh pravi probleme i za kožu, čovekov najveći organ.

Detoksikacija kose i temena glave Nije samo koža već je i kosa izložena štetnim uticajima iz okoline. Vlažno vreme, UV zraci, ekstremna hladnoća i toplota isušuju i iritiraju teme glave, baš kao i kamenac i hlor iz vode. Pored toga i mrtve ćelije kože, toksini iz okoline, prašina i ostaci proizvoda za negu koji se skupljaju na temenu glave, štete kosi i zbog toga zapuše pore na temenu glave. Kosa nema sjaj, slepljena je i suva, ponekad je koren kose masan i izaziva svrab. Najbolji način čišćenja kose je temeljno prolećno čišćenje u četiri koraka. Tako ćete isprati svakodnevnu nečistoću i ukloniti tvrdokorne ostatke i naslage kako bi kosa vratila svoj sjaj, lakoću i svežinu.

Detoksikacija kože.

FOTOGRAFIJE: Stocksy

Pored UV zraka, mikro prašine, gas i dim su najveći neprijatelji kože. Povećana proizvodnja sebuma, začepljene pore i nečista koža mogu biti rezultat uticaja ovih zagađivača, kao i povećanje slobodnih radikala u telu, koji napadaju netaknute molekule i tako izazivaju lančanu reakciju. To dovodi do upalnih procesa i ubrzanog starenja kože. Pored toga, osim UV zraka, smog kao i eventualno svetlo sa ekrana mogu izazvati pigmentaciju tj mrlje na koži. Prva pomoć se može naći na policama za kozmetiku zahvaljujući specijalnim proizvodima za zaštitu kože, koji štite kožu i kosu od zagađivača životne sredine. Najvažniji korak je detaljan plan čišćenja.

1. 2. 3. 4. 5.

ČIŠĆENJE Uklanjanje šminke uveče bi trebalo da bude nešto što se podrazumeva, kod detoksikacije je čak i neophodno. Zajedno sa šminkom, toksini koji se lepe na površini kože, se čiste.

PILING Da biste očistili pore od nečistoća, piling je najbolji način. U isto vreme, epiderm tj mrtve ćelije kože se uklanjaju, tako da ten ponovo zablista.

TONIZIRANJE Tonik za kožu uravnotežuje pH vrednost kože i uklanja eventualne ostatke kamenca iz vode.

REGENERACIJA Specijalni serumi i maske regenerišu kožu, pružaju ravnotežu prilikom hidriranja kože i jačaju zaštitnu barijeru kože, tako da je koža bolje pripremljena za uticaje iz okoline.

1. 2. 3. 4.

ČEŠLJANJE Grubi ostaci proizvoda za negu i stilizovanje kose, kao i nečistoća i prašina se temeljno očiste češljanjem pre pranja kose.

PILING Specijalan piling za kosu pomaže da se teme glave oslobodi taloga i stimuliše cirkulaciju krvi.

PRANJE Nakon pilinga, šamponom se dva puta temeljno protrlja kosa i ponovo ispere. Blagi proizvodi za detoksikaciju čiste, pročišćavaju i umiruju na optimalan način teme glave.

NEGOVANJE Na kraju, ali ne i najmanje važno, postoji regenerativna maska za negu kose, koja intenzivno hidrira i štiti kosu od spoljašnjih uticaja.

ZAŠTITA Kreme za detoksikaciju ne samo da obezbeđuju hranljive materije i hidratantnost, već i antioksidanse koji štite od slobodnih radikala i sprečavaju upale. Integrisana ili dodatna zaštita od uticaja svetlosti sprečava oštećenja kože od sunca.

active beauty

31


Lepota Moda Košulja na pruge brenda LAUREL harmonično nosi sve boje sa palete prolećne kolekcije.

Kompletna PALETA BOJA Nove kolekcije blistaju u svim bojama od žute do crne. TEKST: Tanja Hainzl

1.

2.

FOTOGRAFIJE: Laurél, Sportina, dm

Raznovrsna kolekcija boja već je inspirisala neke umetnike . Ove sezone i modni dizajneri posežu za svim mogućim bojama i odvažno koriste jarke tonove.

3.

4.

32

active beauty


5.

6.

NOVI!

shine last & go gel nail lakovi Tvoj trenutak za sjaj #shinelastgo

7.

1. Sunčano žuta. U SPORTINA radnjama, dukserica #selfmade. 2. U SPORTINA radnjama, crvena jakna idealna za prelazni period. 3. Važna je nijansa plave. PARFOIS valeri cross torbica 4. Crna. Tamni model dukserice sa kapuljačom u SPORTINA radnjama, ukoliko želite da budete sportski obučene ali u trendu. 5. Narandžasta. PARFOIS centric cross torbica koja pozdravlja prve zrake sunca. 6. PARFOIS Ibiza torba prigodna za sve prilike. 7. Morsko plava. Za svetlo plave trendi kapke, tu je senka brenda, s.he stylezone, u dm-u


Užitak Stanovanje

6.

Jarke boje su IN! Boje novog trenda su voćne, cool - i ne ostavljaju mrlje.

5.

Mango:

7.

Svojim toplim nijansama predstavlja radost života. Savet: Nemojte da se ustručavate od kombinacije boja, npr. manga sa drugom intenzivnom nijansom. Sve ostalo može ostati u svetlijoj varijanti iz istog spektra boja. Mango je ukusan i zato se dobro uklapa u kuhinju.

TEKST: Anita Freistetter

8. 1.

3.

10. 9.

2.

4.

Limun: Žuta pripada proleću kao i sunce. Ove će se godine pokazati u blistavoj nijansi, koja odmah garantuje dobro raspoloženje. Savet: Žuta je takođe dobra za ostvarivanje kontrasta (i vraća se u opremanje enterijera), jer je upadljiva, ali ne previše dominantna. Savršena za veselo raspoloženje!

11. Jagoda: Ova boja brzo privlači sve poglede. Stoga je crvena boja jagode u prostorijama u kojima se boravi primerena za dodatke ili kao pojedinačan komad nameštaja koji bi trebao biti u centru pažnje. Savet: Ako pokušate malo da se igrate sa mogućim kombinacijama, možete postići vrlo različite efekte.

1. IKEA PS 2017 stona lampa. 2. IKEA LACK žuti stočić za kafu 3. IKEA JANINGE stolica. 4. IKEA STOLPA sat. 5. IKEA INTAGANDE Čaša. 6. IKEA MAMMUT Dečja stoličica. 7. IKEA SÖTHOLMEN navlaka za jastučić. 8. IKEA GURLI navlaka za jastučić. 9. IKEA BJURÅN stolica, 10. IKEA OTTERÖN / INNERSKÄR tabure. 11. IKEA PS 2002 bokal za zalivanje .

34

active beauty


12.

13.

14.

15. 16. Pistaći:

FOTOGRAFIJE: IKEA

Nakon dugog vremenskog perioda u kom je prednost imala tamno zelena boja, Pistaći - boja je sada alternativa jer je to boja koja manje opterećuje svojim kontrastom. Savet: Dobro se uklapa sa zlatom i srebrom, a takođe pronalazi svoju funkcionalnost kod obazrivo dizajniranih životnih prostora, odlična je boja jer ne menja stil.

12. IKEA ASKEBY dvosed. 13. IKEA GULLCLOCKA navlaka za jastučić. 14. IKEA FÄRGRIK Činija. 15. IKEA PS 2002 bokal za zalivanje. 16. IKEA SJÄLSLIGT set ukrasa.


Užitak Recepti

Zdravo

Hranljivi, kvalitetni, i dobri - ovi recepti mogu više od toga nego samo da zasite. TEKST: Anita Freistetter

Thai- salata od manga i kupusa SASTOJCI ZA 4 OSOBE: ∙ 175 g divljeg pirinča Za kupus salatu: ∙ 450 g crvenog kupusa ∙ 2 zrela manga ∙ 1 crvena paprika ∙ 4 mlada luka ∙ 1/2 svežeg korijandera

PRIPREMA: 1. Isperite pirinač. Stavite u veliki lonac vodu da proključa, dodajte pirinač i kuvajte 40-55 minuta sve dok pirinač ne bude mekan ali ne i al dente. Procedite pirinač u situ i vratite ga u posudu. Pokrijte 10 minuta, da upije a zatim skinite poklopac i stavite ga na stranu. 2. Crveni kupus isecite na trake od 5 cm, a mango na kockice. Očistite papriku i isecite je na kockice. Mladi luk secite na prstenove, sitno naseckati lišće korijandera. Pomešajte sve zajedno. 3. Sastojke za preliv u maloj posudi pomešajte dok smesa ne bude sjedinjena i glatka. 4. Dodajte salati od kupusa topao pirinač i pažljivo sjedinite. Preliti dresingom, pomerajte posudu desno levo kako bi se sastojci pomešali a da ih tom prilikom ne mešate kašikom. So dodati po potrebi.

36

active beauty

FOTOGRAFIJE: Sarah Sweeney, Kathryne Taylor / Unimedica / cookieandkate.com

Za preliv od susama I limete: ∙ 4 kašike soka od limete ∙ 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja ∙ 1 kašika susamovog ulja ∙ 2 čena belog luka ∙ 1/2 kašičice fine morske soli ∙ 1/4 kašikice ljuspica čilija


uživati

Užitak Recepti

Lista za kupovinu dmBio Ekstra devičansko maslinovo ulje dmBio dugo zrno pirinča dmBio višnje bez košpica dmBio javorov sirup dmBio senf dmBio dugotrajno Alpsko mleko

Šareni kelj sa jabukom, mirođijom i kupus salatom SASTOJCI ZA 4 OSOBE: • 250 g kelja • 225 g crvenog kupusa • 225 g prokelja i kelja • 1/2 komorača • 1 jabuka (Granni Smith) • 65 g višnje bez košpica Za preliv od limete: • 3 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja • 3 kašike soka od limete, više po potrebi • 1 supena kašika i plus još 1 mala kašika meda • 1 kašika jabukovog sirćeta • 1 supena kašina Dijon senfa • 1/4 kašičice fine morske soli

PRIPREMA: 1. Uklonite tvrde delove kelja, a zatim isecite sve vrste kupusa sa prokeljom. Koromač secite na vrlo tanke kriške. Jabuku secite na kocke od 1 cm, iseckajte i višnje. 2. Pomešajte sve sastojke za salatu u velikoj posudi za salatu. 3. Mešajte sve sastojke za preliv u maloj posudi dok ne dobijete glatku sjedinjenu masu. Po potrebi probati. Za više kiselosti, dodajte malo limunovog soka (ili za više sok od limete). 4. Preliti polako dresing preko salate i promešajte sastojke. Ostavite da odstoji 15-20 minuta kako bi se sve sjedinilo, a zatim poslužite

active beauty

37


Užitak Recepti

Kajgana sa keljom, slatkim krompirom i feta sirom SASTOJCI ZA 4 OSOBE: Za slatki krompir sa keljom: • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja • 1 prstohvat čili ljuspica • 450 g slatkog krompira • 1/4 kašičice fine morske soli • 115 g kelja • 125 ml vode • 2-4 luka plus nešto više za ukrašavanje Za kajganu: • 8 jaja • 2 kašike mleka • 1/4 kašičice fine morske soli • Crni mleveni biber • 2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA : 1. Oljuštite krompir i isecite ga na kocke od oko 0,5 cm. Uklonite čvrste stabljike kelja i isecite listove na komade srednje veličine. Zagrejte ulje u tiganju i dodajte čili ljuspice i dinstajte 30 sekundi. Dodajte slatki krompir i posolite ga, u tiganj dodajte šaku kelja i mešajte dok se ne spoji sa uljem. Ponovite postupak dok se ne iskoristi sav kelj. 2. Polako dodajte 125 ml vode. Zatvorite posudu sa poklopcem, smanjite temperaturu na umereno nizak nivo i povrće kuvajte 5 minuta.

38

active beauty

Sklonite poklopac i dodajte mladi luk. Kuvajte uz povremeno mešanje oko 10 minuta dok krompir ne bude mekan. Odložite na stranu. 3. Umutite jaja u posudu. Dodajte mleko, so i malo bibera i promešajte sve dok ne dobijete glatku smesu jednolično žute boje. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umereno visokoj temperaturi lagano pomerajte tiganj kako bi se ceo prekrio uljem. Dodajte mešavinu jaja, mešati po dnu špatulom oko 1,5 min dok se jaja ne stegnu.

4. Smanjite temperaturu i smesu okrećite još oko 30-60 sekundi dok ne postane sjedinjena, ali da ne bude previše rovita. Sipajte kajganu u posudu sa keljom i slatkim krompirom i pažljivo pomešajte. Posoliti i pobiberiti. 5. Feta sir izmrviti, avokado oljuštiti, ukloniti košticu i iseći na tanke kriške. 6. Sipajte kajganu sa povrćem na tanjire, raspodelite preko toga feta sir i ukrasite kriškama avokada i mladim lukom. Preliti čili sosom.

FOTOGRAFIJE: Kathryne Taylor / Unimedica / cookieandkate.com

Takođe: • 50 g feta sira • 1 avokado • Čili sos


Užitak Moj dm

NEŠTO SE ZAKUVAVA Supe su uvek u trendu!

Na ovaj način: BARŠUNAST UŽITAK

Pre svega, osnova za bistru supu mora biti dobra. Bilo da je meso ili povrće u pitanju, supa mora biti jaka. Zato nemojte štedeti na sastojcima i sve dobro skuvajte tj duže vremena kuvajte. Ulaganje će se isplatiti.

Krem supe su prave vitaminske i hranljive bombe. Mogu se pripremati od gotovo bilo kojeg povrća, u skladu sa tim su raznovrsnog ukusa i zadovoljavaju naše potrebe. Zato se i konzumiraju kao zdrav obrok.

Podrška. dmBio sterilizovani krem za kuvanje na bazi ovsa daje kremasti ukus supi.

Podrška. Za so u supi i za punoću ukusa – se brine dmBio dehidrirana supa od povrća u teglici. Bez kvasca. Bez glutena.

40

active beauty

da re b a t o p oji rže e t to b p os t A ko j e l o n e š k r e m a s i . ć o e i o s dmB u pom o, , i u m s p re p r i s ka č n o s o č i v e b r ve čor i t : c i ko ko s . r o v Fa a j s i j a a k je i z a n l Idea elariju. ka n c

Savet: Pogled na istok U azijskoj čorbi Ramen testenina je pored bujona (meso ili povrće) glavni sastojak u svakoj varijanti svestranog jela, kao i začini (so, soja ili miso). Prilozi (meso, riba, tofu ili povrće) i dekoracija (jezgra ili ljuspice, ulja) upotpunjuju japansko kultno jelo. Pustite mašti na volju i budite kreativni praveći vašu verziju ramen čorbe.

TEKST: Anita Freistetter FOTOGRAFIJE: Getty Images, dm

BISTRA SUPA


NOVO


Užitak Putovanja

Od srca,

Мaroko

Popularna destinacija za odmor u severnoj Africi nudi više od orijentalnog klišea. Da biste proputovali kroz Maroko, potrebno je odvojiti dosta vremena. A suvenir koji ćete dobiti je uspomena na drage ljude

Š

ta misliš, da li je haljina suviše uska? "Nije, savršeno ti stoji", uz osmeh odgovorila je Malika. "Misliš li to ironično?" Držimo se za stomake dok se glasno smejemo. Upoznale smo se tek pre pola sata, a ipak već stojimo zajedno stisnute jedna uz drugu u kabini za presvlačenje u Tetouanu, u severnom Maroku. Na rubu starog grada Medine, Malikina drugarica ima malu radnju za kaftane, tradicionalnu arapsku odeću. Žene ih nose kao haljine, često su kaftani šiveni od kvalitetnih štofova kao što su baršun, bogato su ukrašeni sa lepo izrađenim kaišem. "Moramo ići, venčanje uskoro počinje", upozorava 17-godišnjakinja. "Pođite sa mnom do mene, tamo se možete presvući i našminkati." Čista je slučajnost da smo spontano pozvane na njeno venčanje. Samo nekoliko dana putujemo kroz Maroko, od severa do juga, i od tada imamo stalne susrete sa lokalnim ženama, koje nam prirastaju za srce. Skoro 400.000 stanovnika ima Tetuan, gde i Malika živi, a on se nalazi iz-

42

active beauty

među planina Rifa i Mediterana, daleko od velikih turističkih destinacija i gužvi. Vijugave uske ulice njene Medine su pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština. Impresivna je četvrt u kojoj se nalazi pijaca gde se na sav glas nudi povrće, meso, začini, masline, narandže i urme. MAROKANSKA SVADBA. Kada smo stigle na svadbu, osećale smo se kao da smo na filmskom setu sa svom glamuroznom odećom, raskošnim nakitom i jako našminkanim licima koja su nas okruživala. Sala u kojoj se venčanje proslavljalo bi mogla poticati iz neke orijentalne bajke. Satima sedimo za stolom u društvu drugih žena i ne radimo ništa, osim što se trudimo da izgledamo što je moguće lepše. Nekako se osećamo kao princeze. Sve više menija za jelo se servira. Radimo isto što i ostali, sedimo ukočeno i konzumiramo obrok za obrokom. Tek kada je počeo čisto muški bend uživo da svira, polako su žene skočile jedna za drugom sa

svojih stolica, da plešu, vrište i pljeskaju rukama. Jedina žena za našim stolom koja govori engleski pozvala nas je sutra na zajednički izlet. Naima je učiteljica, udata i ima dva sina. Crvena kosa seva ispod marame na glavi. Velika je pričalica i vragolasto se smeje kada se šali. A mnogo se šali. Njen muž nam čitav dan izigrava šofera: vozi nas kroz grad, na plažu, u restoran. Naima je povela sa sobom svog dvanaestogodišnjeg sina kao prevodioca a u stvari samo da bi bila bezbedna. Onda se sastajemo sa njenom sestrom u restoranu. Četiri žene za stolom, dve od njih su sestre. Konobar donosi začinjenu hariru (supa od leblebija), hrskavu ribu, mekanu junetinu, povrće i kuskus. Bez mnogo čavrljanja o bezveznim temama, razgovarale smo o vrlo intimnim stvarima i o tome koliko su nam drugačija životna iskustva. Očigledno smo bile vrlo glasne dok smo se od srca smejale. Ljudi za drugim stolovima su se okretali prema nama.

FOTOGRAFIJE: Getty Images, iStock

TEXT: Maria Kapeller


UĹžitak Putovanja

Maroko ima mnogo atrakcija za razgledanje i vrednih posećivanja: plave murale oko grada Asilah (gore levo), plavi grad Chefchaouen (gore desno) ili plave brodove u luci Essaouira.

active beauty

43


Užitak Putovanja

Čari gradova ∙ ASILAH: rado ga nazivaju skrivenim blagom. Mali grad odakle su potekli mnogi umetnici nalazi se na Atlantskom okeanu ima dobro očuvan stari grad formiran od samih lavirinata (Medina). Ostavlja impresivan utisak zbog beline kojom zrače skoro sve kuće u njemu, romantičnim ulicama i malim prodavnicama koje su povezane od kaligrafije do umetnosti izrade tepiha. Medina poklanja mnogo pažnje muralima koji gradiću daju posebnu čar, a novi nastaju svake godine u toku međunarodnog kulturnog festivala murala.

VEČERA U MARAKEŠU. Veoma je živa atmosfera u Saidinom malom apartmanu u samom turističkom centru Marakeša. Mlada žena koja je samohrani roditelj, prijateljica jedne drugarice pozvala nas je na večeru. Ispričala nam je kako se kao mlada devojka sa sela, jako rano udala za porodičnog prijatelja kako bi mogla da studira u gradu, o braku bez ljubavi i njenom ujaku koji je advokat i kako joj je pomogao kod razvoda. Ali ona takođe govori o tome kako je teško kao mlada žena biti razvedena i samohrani roditelj u Maroku. Pomenula je i svoju novu ljubav ali onu pravu, tom prilikom ona je blistala. Dok čavrlja s nama, Saida objašnjava domaći zadatak svojoj devetogodišnjoj ćerki, mazi se s njom na kauču i služi čaj sa mentom. Saidin grad, Marakeš, ima mnogo lica. Na prvi pogled, vidimo samo uske ulice koje podsećaju na lavirinte, šarene pijace veselih boja. Na pijaci se prodaju mali i veliki snovi iz 1001 noći, od srebrnih čajnika do kožnih torbica sa šljokicama. Turisti posećuju trg žonglera Đema el Fna, impozantnu džamiju Koutoubia, veličanstvenu palatu Bahia i raskošne vrtove sa zvučnim imenima kao što su Majorelle ili Anima. Na drugi pogled, dovoljan je jedan intiman i prijateljski susret poput ovoga sa Saidom - i odjednom Marakeš izgleda skroz drugačije.

44

active beauty

IZMEĐU MODERNOG I TRADICIJE. Gotovo je nemoguće razgledanjem obuhvatiti takvu raznoliku zemlju u samo nekoliko nedelja putovanja. S jedne strane Maroko je tradicionalan i konzervativan, a sa druge strane iznenađujuće moderan. I jedna i druga činjenica se odnosi na sliku o ženama. To je jedina arapska zemlja koja je uspostavila ravnopravan tretman žena u zakonu. Naravno, stvarnost često zaostaje za tim - to čujemo i doživljavamo na mnogim mestima, posebno na selu, gde su ljudi siromašniji, a obrazovanje na nižem nivou. Više nego uočljivo je njihovo gostoprimstvo koje nam je ukazano, posebno izvan utabanih staza našeg daljeg kretanja. Iznova i ponovo dobijamo vesti od žena sa kojima smo već sklopile poznanstvo. "Idete u planine?" Ponesite dovoljno tople odeće sa sobom! "Ili:" Već nam nedostajete! "Često imamo osećaj da čeznu za slobodom koja je nama data a od njih oduzeta. Posle četiri nedelje u Maroku, videli smo mnogo toga što je toliko popularno kada je reč o reklamiranju turističkih destinacija - istorijski stari gradovi, šarene pijace, medrese /škole za učenje kurana ukrašene mozaicima, luksuzni hamami, pustinjski pejzaži sa oazama palmi i urmi, kilometri peščanih plaža. Ali ono što će se zauvek ucrtati u naše pamćenje je Malikina toplina, Naimina otvorenost i Saidina hrabrost. —

∙ MEKNÈS: Za one koji to vole malo mirnije i idilično mogu da se sklone na primer u Meknes. Najmanji od četiri marokanska carska grada (Fez, Marrakech, Meknes i Rabat) takođe grad ima veliki trg žonglera: na El-Hdimu. Na trgu se u večernjim satima susreću pripovedači, muzičari i krotitelji zmija. Impresivni građevinski objekti su gradska kapija Bab Mansour i škola kurana / Medersa Bou Inania. ∙ ESSAOUIRA: Bele kuće, gradom struji umetnički duh, šum Atlantika i vetar koji uvek duva daju nostalgičnu notu: Essaouira je slikoviti lučki grad u kome se može ostati zauvek. Fantastičan pogled se pruža sa gradskog tornja koji se nalazi u staroj luci. Odmah iza ugla je gradska plaža. Svakog juna, na Gnaoua muzičkom festivalu je više nego dobar provod.

Autorka je zajedno sa sestrom putovala četiri nedelje vozom i autobusom kroz Maroko. Imena žena koje su tom prilikom upoznale, u ovom članku su izmenjena.

FOTOGRAFIJE: Getty Images

Svi su čuli za Marakeš, ali u Maroku ima i mnogo manjih gradova za otkrivanje i upoznavanje, kao što je Meknes.

CHEFCHAOUEN: Taj "Plavi grad" se može opisati kao uspavano mesto u planinama: nebesko plave kuće, sa živopisnom bukom na ulicama. U stvari, Chefchaouen se zaista pretvara u neku vrstu "Instagram grada". Pun je putnika koji se njišu s noge na nogu u želji da prave selfije uz pomoć selfi štapova i kamera. Najbolji način za upoznavanje grada nudi muzej Kasbah.


#jbeauty

PENTA PEPTID MATIČNOG MLEČA STIMULIŠE PROIZVODNJU

KOLAGENA

DOKAZANO UMANJUJE BORE I FINE LINIJE


Život Društvo

manje odina, g 0 va 0 1 e Pr novništ a t s e rtin u od četv u domaćinstv o l D e . o je živ 2 os o b e % . i il m o sa jedn ine biće ih 80 od 2030. g

46

active beauty


Život Društvo

Pogled u

BUDUĆNOST Gledanje u kafu je bilo juče. Danas nam trendseteri otkrivaju šta nas to u budućnosti očekuje. Najčešće su njihove prognoze vrlo tačne. TEKST: Alexandra Degn

FOTOGRAFIJE: Getty Images

L

ep pogled kroz prozor čini nas srećnim, međutim čišćenje prozora mnogo manje. Na osnovu istraživanja sprovedenog u Institutu Spectra iz Linza, pranje prozora je najmanje popularan zadatak kada je održavanje domaćinstva u pitanju kod većine ljudi, nakon toga sledi peglanje veša i čišćenje wc šolje. Dobra vest je da u budućnosti ove stvari nećemo raditi. "Smart Home sistemi, će uskoro upravljati neprijatnim rutinskim zadacima održavanja domaćinstva", predviđa antropolog za kulturu Lena Papasabbas iz instituta za budućnost u studiji sprovedenoj od strane udruženja industrijalaca koji proizvode artikle za negu tela i proizvode za čišćenje. Roboti koji usisavaju i kose travu su do sada već pronašli put do mnogih domaćinstva. Inteligentnim mašinama za pranje prozora, koje same prepoznaju da li je staklo čisto, uskoro mogu da se pridruže i frižideri koji analiziraju svoj sadržaj i prave sugestije za razne recepte, ili ormari koji peru veš a ujedno i peglaju.

active beauty

47


Život Društvo

MREŽA SA DVOSTRUKIM DNOM. Ne samo da će kućni aparati iz budućnosti biti pod velikim uticajem digitalizacije, već i mnogi drugi aspekti svakodnevnog života. Intervju za posao, sastanci, pronalaženje partnera, kontakti sa strancima i prijateljima, sve više to prelazi u online domen. Fizičko prisustvo i istinski kontakt u mnogim odnosima više nisu obavezni, već se tretiraju kao opcija. Za neke, život u budućnosti će se odvijati uglavnom u virtualnoj stvarnosti, ali većina će koristiti razvoj kao dodatak kako bi olakšala svakodnevni život. Usluge čistačica pa sve do isporučioca namirnica, ubuduće će biti rezervisane putem internet portala, sistemi za pregled usluga će pružiti informacije o zadovoljstvu drugih kupaca. Aplikacije na mobilnim telefonima, mogu lako distribuirati pomoć oko kućnih poslova i umrežiti liste za kupovinu. Za Motivaciju služe bodovni sistemi ili online igre kao što su Chore Wars, u kojima su igrači nagrađeni za obavljanje stvarnih zadataka u svom domu. SVE HYGGE? Pored brojnih mogućnosti za automatizacijom i outsourcing, u budućnosti će se takođe pojaviti nova svest o fizičkim aktivnostima u kući. "Posebno ljudi koji mnogo vremena na svom poslu provode umnim radom streme nekakvoj ravnoteži", objašnjava Papasabbas u studiji sprovedenoj od strane udruženja industrijalaca koji proizvode proizvode za negu tela i proizvode za čišćenje. "Bilo da se radi o baštovanstvu, uređenju doma, pletenju, šivenju ili pravljenju džema." Dom po-

48

active beauty

staje mesto povlačenja i usporavanja ritma, kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima prava je antiteza u odnosu na stalnu dostupnost i prisustvo na društvenim mrežama. Trend se naziva "Hygge", što znači osećaj sreće i blagostanja, udobnosti kao i domaća atmosfera u krugu voljenih, a potiče iz skandinavskog govornog područja. Aktivan rad i uređenje svega oko kuće ne spada samo pod novonastali trend, već može doprineti ličnom osećaju zadovoljstva. Isto kao što je kuvanje ili održavanje bašte koje već mnogi vide kao hobi, isto tako čišćenje ili pranje može pružiti prijatno iskustvo provedenog vremena a ujedno i kao fizička aktivnost sa smislenim ciljem radi ravnoteže u svakodnevnom životu. Podrazumeva se da uređaji i proizvodi koji se koriste u tu svrhu moraju da zadovolje sve veće zahteve za održivošću i ekološkim standardima, jer će se svest o zaštiti okoline još više u budućnosti povećati. DOMAĆINSTVO POSTAJE MUŠKO I SEKSI. Ko god se odluči protiv robota i - delimično – samostalno obavlja kućne poslove, želi pre svega jednu stvar: Zabavu. Naravno, ovo se odnosi i na muškarce koji će na sebe u narednom periodu preuzeti deo kućnih poslova. Ne samo zato što je sve više zajednica i single domaćinstava u kojima su muškarci sami, već i zato što rod generalno gubi svoju društvenu odgovornost. Već i danas postoje bezbrojne kombinovane životne zajednice, bilo da se radi o usvojiteljima, istospolnim vezama, svesno opredeljenim parovima za život bez dece, vezama pod kojima se podrazumeva samo zajednički život sa prijateljima ili je ipak reč o klasičnom odnosu parova, u kojima rad u domaćinstvu postaje sve više (i) muški posao. Pored zahteva za kvalitetom, održivošću i funkcionalnošću, aspekti kao što su inovativni dizajn, i tehnički tri-

FOTOGRAFIJE: Getty Images

Uređaji tada neće biti samo međusobno preko kućnog sistema umreženi, već će odmah moći i da naručuju proizvode za koje postoji potreba da se isporuče. Na primer, kada nema više deterdženta ili je dostignuta prethodno postavljena granica za količinu čokolade u kući.


POGODNO I ZA OSETLJIVU KOŽU

kovi postaju sve važniji. Ne samo prilikom roštiljanja i kada se radi o espresso aparatima, već i sa mašinama za pranje veša, mašinama za pranje sudova i priborom za čišćenje, koji garantuju da svesno odabrani poslovi budu pozitivno iskustvo. O R I G I N A L N A JA PA N S K A R EC E P T U R A

LOT I O N N O. 1 M AT T S U P E R H Y D R ATO R

H I D R A N T N I M AT I R A J U Ć I LO S I O N

LAGAN KAO VODA UMIRUJE KOŽU

AFTERSHAVE

HIDRANTNI GEL REGENERIŠE

KREMA I SERUM

T R I T I PA H I JA LU RO N S K E KISELINE

P OT P U N A N EGA U 2 KO R A K A

2

1

1 HIDRATACIJA I MATIRANJE

2

REVITALIZACIJA

HADA LABO TOKYO™ S U P E R H YA LU RO N I C AC I D TM Super Hijaluronski kompleks ™ Kombinacija nekoliko vrsta Hijaluronske kiseline dubinski hidrira i daje gladak izgled ispunjene i zdrave kože.

HADA LABO TOKYO™ proizvode karakteriše japanska ωistoψa i jedostavnost. Nema nepotrebnih sastojaka koji dodatno opterećuju kožu.

LEPOTA U FOKUSU. Ne samo kada su poslovi u kući u pitanju već i kada je reč o lepoti, doći će do izjednačavanja polova. Za pet do sedam godina, stručnjaci u branši lepote očekuju izdvojena kozmetička odeljenja samo za muškarce, u zemljama kao što su Japan i Južna Koreja, već sada postoji potražnja za izdvojenim salonima za lepotu. Nikada ranije izgled nije bio toliko važan kao danas. Generacija selfija pretvara isceniranu lepotu u normu. Za savršenu fotografiju, sve više i više muškaraca je spremno da koristi beauty pomagače. Uostalom, dobar izgled se više ne smatra da smo ga dobili po rođenju, već nešto što se može fleksibilno oblikovati. Prema mišljenju stručnjaka, ulaganje u fizički izgled biće ujednačen među muškarcima i ženama u narednih nekoliko decenija. PRIRODNO JE NOVA LEPOTA. Lično predstavljanje i pokazivanje na društvenim mrežama, preterana upotreba filtera i programa za uređenje slika dovode do zablude o savršenstvu. U budućnosti možemo da očekujemo da će se još više težiti perfektnom izgledu.Ali to je upravo ono što izaziva kontra-trend: želju za više autentičnosti, prirodnosti i raznolikosti. Umesto da se juri za nedostižnim idealom, jednostavno se traže novi ideali. Dostupni su online za sve ukuse, za sve veličine odeće koje se nose i za sve godine starosti. Osobe sa albinizmom, transrodne osobe, modeli sa protezama, poremećajima pigmentacije ili tetovažama na celom telu - sve što odstupa od monotone norme, izgleda posebno autentično i zanimljivo, čak i na modnim pistama. Koliko god u budućnosti budu bili raznovrsni zahtevi kada je lepota u pitanju isto tako će biti raznoliki kada je negovanje kože i tela u pitanju, međutim ti zahtevi će ipak biti skupljeni u celinu i prilagođeni pojedinačno za svakog kupca. "Za pedeset godina, genetski testovi će razjasniti koji pigmenti, kompleksnost, alergije ili osetljivosti oblikuju sopstveni tip kože", otkriva Lena Papasabbas u drugoj studiji sprovedenoj od strane udruženja industrijalaca koji proizvode proizvode za negu tela i proizvode za čišćenje pod nazivom "Nova lepota". Prema ovim saznanjima bi se automatski proizvodili odgovarajući proizvodi za svakog pojedinca. DOBRODOŠLI U STANJE (NE) MIROVANJA. Statistički gledano, očekivani životni vek se povećava za četiri do


pet sati dnevno, tako da će se za deset godina život produžiti za oko dve godine. Dobre su šanse da mnogo toga doživimo ukoliko nas zdravlje dobro služi. Čak i danas, generacija starijih od 65 godina je mnogo vitalnija i aktivnija nego što su to nekada bile naše bake i deke. Prema institutu koji se bavi istraživanjima budućnosti, ovaj trend će se još više povećati. Deca 1980-ih do ranih 2000-ih su odrasla kao generacija hedonista, statusnog razmišljanja, nadmenosti i prestiža i izgubili su na značaju. Mnogo važnije je samoostvarenje i kvalitet života, svesno uživanje i skupljanje iskustva. Ovakav pristup će ih pratiti do duboko u starost, a mnogi „Free Ager“ će odlaziti na putovanja i na izlete, praviti karijeru ili porodicu kako bi ispunili dugo željene snove. BOGAT JE ONAJ KO IMA VREMENA. Kako bi život mogao izgledati za 50 godina? Istitut za budućnost pruža mogućnost da se pogleda u kristalnu kuglu: u budućnosti će biti mnogo senzora koji mere obrasce prilikom spavanja, ponašanja u ishrani i raspoloženja. Niko ne mora da razmišlja o tome šta ujutro da obuče, jer zvučni interfejs daje predlog koji odgovara spoljašnjoj temperaturi i rasporedu pre nego što se automatski-vozač zaustavi na vreme ispred kućnog praga. Kada je predviđen termin za odlazak kod frizera, veštačka inteligencija izračuna koja frizura najbolje odgovara karakteristikama lica i generiše koji izgled bi na društvenoj mreži izazvao najviše lajkova. Postoji savršeno koordiniran program za sport, ishranu, suplemente u ishrani i kozmetiku, koji je individualno dizajniran po algoritmima kako bi se postigao maksimum u dobrom izgledu, zdravlju i osećaju zadovoljstva. I dok roboti rade dosadan, rutinski posao, ljudi imaju dovoljno vremena da se fokusiraju na stvarna interesovanja, da provode kvalitetno vreme sa voljenim osobama i razmišljaju o filozofskim aspektima života. —

Institut za budućnost Od 1998. godine tim istraživača trendova, stručnjaka iz raznih branši, autora i preduzetnika u Beču i Frankfurtu na Majni istražuje koje promene oblikuju sadašnjost i koji se zaključci mogu izvući za budućnost. Tom prilikom se analizira kako takozvani megatrendovi utiču na ljude, kulturu i ekonomiju. www.zukunftsinstitut.de


Život Zdravlje

Ona odlučuju kako osoba hoda i kakvo držanje ima i kako se oseća: stopala su savršeno napravljena, ali ih možemo vrlo lako na pogrešan način tretirati.

52

active beauty


Život Zdravlje

ZA BEZBRIŽAN KORAK

Stopala su osnova našeg tela. Iz tog razloga ona zaslužuju više pažnje. Samo zahvaljujući njima hodamo kroz život sa stavom i držanjem. TEKST: Maria Kapeller

S

topala moraju tokom života da trpe razne muke. Stavljaju se u preuske, preširoke ili previsoke cipele, pritiskana su sa previše težine. Često se ne mogu dovoljno pomerati, a ako je to moguće, onda samo na ravnom asfaltu ili na previše glatkim podovima. Ukratko: Stopala dobijaju premalo maženja i zahvalnosti, iako nas nose ceo život. Ona su temelj koji nam daje potrebno držanje. "Svako ko dobro stoji na nogama, je reprezentativniji, kreće se opuštenije, i sa više samopouzdanja", kaže trener Pilatesa, stručnjak za spiralnu dinamiku i Grinbergova praktičarka Cora Hiebinger.

FOTOGRAFIJE: Mauritius Images

ARHITEKTONSKO REMEK DELO. Anatomski gledano,

stopala su savršeno dizajnirana: kosti, mišići i ligamenti se savršeno podudaraju jedni s drugima kao komponente jedne kuće. Ona rade zajedno, stabilna su, elastična i istovremeno otporna na udarce. "U našim stopalima ima više receptora nego na našem licu. Ona pružaju podršku, ravnotežu i pokretljivost“, piše švajcarski lekar i specijalista za stopala Christian Larsen u svojoj knjizi sa savetima „Dobar prema stopalima za ceo život“ (Izdavač Trias). Stopala imaju još jednu osobinu: strpljiva su. Mnogo toga izbalansiraju i uravnoteže tamo gde je to moguće. Uprkos lošem tretmanu, ona i dalje neprimetno pate. Dok se ne pretera. Prvo, šalju signale upozorenja. Ali ti signali se često zanemare. Samo kada ne postoji drugi način, dolazi do bola. I sa njim poruka: Na ovaj način ne više! Deformitet stopala obično nije lokalan problem. Telo je složen sistem, noge nisu odvojene od ostalih delova tela. Primer iz Larsenove knjige: Mnogi ljudi imaju kriva stopala. To znači: pete su iskrivljene umesto ravne. To utiče na kolena, bedra, karlicu, leđa, vrat i glavu. Javlja se vrtoglavica, umor i glavobolja. Za tretman oporavljanja, to znači da nije dovoljno samo ukloniti bol u stopalu, već i ustanoviti uzroke i moguće posledice.

Pet koraka kojima se sa puno ljubavi nežno ophodimo prema vlastitim stopalima BITI PAŽLJIV Ko je pažljiv i osluškuje signale koje mu telo šalje, osetiće da li su određeni delovi stopala, nedovoljno, preterano ili pogrešno opterećeni i može reagovati na vreme, kaže Cora Hiebinger. To takođe znači da mališane koji uče da hodaju nikako ne treba stavljati pod pritisak da to čine.

OSTATI KONSEKVENTAN Problemi na stopalima se često mogu ukloniti. "Međutim za to nam treba strpljenje." Zato što se određen problem stopala gradio tokom godina“, objašnjava Hiebinger. Najbolje je sprovoditi određene vežbe u kontinuitetu uvek u određeno vreme u svakodnevnom životu.

POKAZATI SPREMNOST Što pre počnete sa ciljanim vežbama za stopala, to je verovatnije da ćete izbeći ili bar odložiti bol. Bol se ne mora prihvatiti čak ni u starosti kao normalna posledica i zato ne odbacujte probleme sa stopalima smatrajući da je to "bolest starosti"

VEŽBATI KRETANJE Stopalo se sastoji od nebrojenih receptora. Kada hodate bosi po prirodnom tlu, razvijate koordinativne sposobnosti.

NEGOVATI MASAŽOM Pošto su stopala izložena tolikim opterećenjima, zaslužila su redovne tretmane za opuštanje. Praktična pomagala su valjci za masažu ili masažne loptice. Ko svojim stopalima pruža pažnju i nežne dodire, na vreme će prepoznati rane signale upozorenja.

active beauty

53


Sačuvati držanje Postali smo društvo koje je fizički opterećeno u gornjem delu tela, dok je glava preopterećena umnim radom. Sedimo u kolima, u kancelariji ili u bioskopu i imamo malo kontakta sa tlom. Ukoliko postoji kontakt sa tlom, onda se stopala iritiraju pogrešnim opterećenjima i izložena su stresu. Ako stopala na duge staze pružaju loše držanje, slabu ravnotežu i stabilnost, to može uticati i na psihu. Primer: Ako hodate pogrbljeni, automatski gledate prema dole - to utiče na raspoloženje. "Noge su naša osnova, one predstavljaju autentičnost i osnovno poverenje", kaže Cora Hiebinger. "Ako u tom fundamentu nešto nije u ravnoteži, to može uticati ne samo na držanje tela, već i na duševno stanje - i obrnuto."

Kozmetika FENJAL su pažljivo odabrani mirisi za intezivnu negu tela! Lipidi, prirodna ulja i provitamin B5 održavaju prirodnu ravnotežu kože i čine kožu svilenkasto glatkom.

BOLJE TRETIRATI STOPALA. Čim počnete sa više pažnje i ljubavi da se odnosite prema stopalima, ona će pokazati svoju zahvalnost. Oko jedne trećine nastalih problema sa stopalima je genetski predodređeno. Za druge dve trećine smo mi sami odgovorni kako se prema njima odnosimo. Prvo pravilo glasi: Koristite stopala na pravilan način u svakodnevnom životu. Ovo podrazumeva malo više vežbanja. Ali kada jednom shvatimo kako da anatomski pravilno stojimo i hodamo, zadržaćemo to držanje. Pravilo broj dva: vežbanje, kretanje, u dobrim cipelama ili bosonogi, na različitim površinama kao što su kamenje ili trava. Govoreći o cipelama: Ukoliko neko prilikom kupovine cipela štedi, ne čini ništa dobro za sebe. Visokokvalitetne cipele sa ravnom petom i udobnim uloškom su idealne. Obuća takođe mora dobro da naleže na stopala i ne sme biti premala ili prevelika. Sve ovo štiti od otoka i plihova. "Trebalo bi i redovno menjati cipele." Ko nosi istu obuću i često trči po asfaltu, uvek opterećuje stopala na istom mestu“, objašnjava Cora Hiebinger. Stopala se takođe raduju svežem vazduhu, redovnoj negi stopala, masažama i jednostavnim vežbama za treniranje mišića. Hiebinger: "Telo je veličanstveno. Ako se malo pobrinemo za njega, ono će nam dobro služiti dugo vremena.“ —


Refleksologija:

FOTOGRAFIJE: Nina Fank, Julia M. Rohn

Refleksologijom su stopala i drugi organi povezani od stopala do želuca: Refleksna masaža stopala može ublažiti nelagodnost u organima, primera radi kao što je nelagodnost u želucu. Martin Zink je vrsni terapeut za masažu specijalizovan za kineziologiju u Beču. On objašnjava kako su stopala i organi međusobno povezani. Kakve veze imaju noge i organi jedni s drugima? Za svako područje tela postoji tačka u stopalu tj refleksna zona. Ako se te tačke stimulišu, dokazano je da se pojačava cirkulacija krvi. Šalje se jedan impuls od stopala u organ. Šta je posebno značajno kod masaže za refleksologiju stopala? Ona je refleksivna. To jest, ima efekat na daljinu. Stimulacija stopala šalje preko nerva impulse prema organu. Efekat je indirektan i stoga veoma fin i lako se podnosi. Šta zapravo tretman može da uradi? Iznad svega, smanjuje stanje napetosti u odgovarajućem organu. Pored toga, pozitivno utiče na duševni mir i na emocionalnu ravnotežu. Jer stopala, organi, kičmena moždina, mozak i glava su međusobno povezani preko nerva. Masaža refleksne zone stopala izaziva pozitivnu uzlaznu reakciju.

O OSOBI

O OSOBI

Martin Zink je obučeni terapeut za masažu specijalizovan za kineziologiju u Beču. www.martinzink.at

Cora Hiebinger je trener pilatesa, specijalista za spiralnu dinamiku i Grinberg praktičar u Beču i Linzu. Spiralna dinamika® je anatomski zasnovan koncept pokreta i terapije. Sa Grinberg metodom® naučite da istražujete i menjate inhibitorna stanja u telu www.corahiebinger.at


Vreme za zvezde

Riba

Ovan

20.02. – 20.03.

21.03. – 20.04.

Svake godine početi sa novim sportom koji je u trendu? To vas sada uopšte ne zanima. Vi biste radije posvetili pažnju hobiju koji vas je oduvek fascinirao, a možda čak i napravili karijeru od njega. U drugoj polovini marta srešćete osobu koja Vam može pomoći u toj nameri.

Bojanke za odrasle su trend protiv sive svakodnevice. Bojenje smanjuje hormone stresa dva puta brže od jedne runde džogiranja. Uprkos tome trčanje s vremena na vreme - posebno za samce prija i isplati se: Posebno u ovom periodu lako upoznajete nove ljude koji se takođe bave sportom na otvorenom.

Bik

Blizanci

21.04. – 20.05.

21.05. – 21.06.

Čokolada i voće pomažu protiv ljubavnih jada - u ovoj godini: zdravija varijanta u vidu crne čokolade. Uživajte u njoj u prvoj nedelji marta, onda Vam ne treba nikakva uteha: najkasnije do 10. ste srećni i zaljubljeni!

Umesto da trčite za trendovima, u martu možete očekivati da će trendovi trčati za Vama. Vi ste sada uzor mnogima. Zato se ne ljutite jer kopiraju vaš stil, već uživajte u svom prepoznatljivom stilu.

Devica

Vaga

24.08. – 23.09.

24.09. – 23.10.

Prvi topli zraci sunca donose želju za bezalkoholnim osvežavajućim pićima? Pijte ih na slamčicu! Oni su skroz in, ekološki i povećavaju osećaj zadovoljstva i sreće: jer ćete se ovog meseca osećate vrlo dobro samo ukoliko i Vi učinite nešto dobro!

"Godišnji odmor sa vežbama za bolji san" - praznici prilikom kojih možete da poboljšavate navike spavanja - su wellness trend kome treba da se priključite. Imate tendenciju da svoje brige ponesete kući u krevet umesto da koriste noć za odmor. Ili razgovorom pokušajte da rešite problem oko 10-og.

Lunarni kalendar-saveti 1. Brzo na pedikir pre nego što stigne proleće! 01. i 02. su idealni za to.

2. Isprobajte novu boju kose? Učinite to između 11. I 14. 3. Tretman lica kod kozmetičara: od 07. do 20. Posebno dobro će se odraziti na vas.

ILUSTRACIJA: Natalia Bzdak

MART


Rak

Lav

22.06. – 22.07.

23.07. – 23.08.

Trendovi dolaze i prolaze, ali ono što Vi uspete da uradite ima trajni efekat. Ovo se odnosi na posao u koji ulažete mnogo, kao i na osnovu za izgradnju partnerskog odnosa. Drugi će možda smatrati da je to staromodno, ali Vi znate da tajna mladosti ne leži u modi već u neprolaznosti.

Mart bi bio idealan za putovanje u egzotične krajeve. Sada želite da se upustite u neistraženo. Čak i u ljubavi, privlači vas nešto nepoznato. U vezi željenih početaka oko 16. budite oprezni!

Škorpija

Strelac

24.10. – 22.11.

23.11. – 21.12.

Svima je poznat clean eating, sada je u najavi i clean air, a čist vazduh je zaistav veliki ubica stresa. Oko 12. bi trebalo da obezbedite dobro provetravanje unutrašnjosti prostorija jer Vas stavljaju pod veliki pritisak. U poslednjoj nedelji marta, potrebno Vam je više slobodnog prostora za disanje. Preduzmite nešto sami sa sobom!

Trendseter koga ćete u ovom mesecu bliže upoznati uveliko će vas fascinirati. Ipak, ne dozvolite ovoj osobi da Vam određuje kako da živite. Ne odstupajte od svog načina života. Ako se nekome sviđate, on će Vas prihvatiti onakvim kakvi ste!

Jarac 22.12. – 20.01.

Vodolija 21.01. – 19.02.

Dolce vita prve polovine marta Šta je sada kod vas u trendu? mogla bi ostaviti traga. Dobro je Ljubav! U vašem životu je u što je detoksikacija od šećera najavi harmonično zajedništvo totalno u trendu. Najbolji način sa partnerom. Najbolji deo toga da smanjite upotrebu šećera jeste da zajedništvo ne izlazi iz jeste da to pokušate uraditi mode tokom celog marta. Ipak, zajedno sa prijateljima i vaše prijatelje ne bi trebalo da kolegama, a potom je mnogo zapostavljate. Najbolje je lakše da se odreknete kolača & organizovati veliku zabavu ostalih slatkiša. Još uvek možete za celo društvo. uživati u voljenoj osobi.


Život Saveti

Nedostatak magnezijuma može izazvati grčeve i nemir. Orašasti plodovi služe za prevenciju.

DR IVANA MOLNÁR

Koji uticaj ima magnezijum na osećaj zadovoljstva? Mineralni magnezijum je uključen u više od 300 metaboličkih procesa u organizmu. Magnezijum pomaže, na primer u sprečavanju taloženja kalcijuma ili stvaranju kamenaca u bubrezima i žuči. Dovoljan unos magnezijuma pored dnevne ishrane je takođe važan za zdravlje zuba. Nedostatak magnezijuma može se manifestovati brojnim simptomima, uključujući grčeve u nogama, poigravanje očnog kapka, napetost, poremećaj spavanja, osećaj obamrlosti u prstima (utrnuto), jak menstrualni bol, nemir, umor i podložnost stresu. Budući da se nedostatak može manifestovati na različite načine, on često ostaje neotkriven i to dugo vremena. Status magnezijuma može se odrediti uzimanjem krvi, ali to nije uvek verodostojno.

Koje grupe ljudi treba da obrate pažnju na dovoljan unos magnezijuma? Dnevna potreba za magnezijumom je 300 do 400 miligrama, pod uslovom da je koštana srž popunjena. Obično se u organizmu čuva 20 do 25 grama, od toga više od polovine u kostima. Veliku potrebu za magnezijumom uglavnom imaju trudnice i dojilje, deca u razvojnom dobu, sportisti, ukoliko se radi o ishrani, takođe i tokom fizičkih i psihičkih stresnih faza i kod određenih bolesti kao što su dijabetes ili poremećaji probave i kao dodatak uz uzimanje nekih lekova. Prilikom uzimanja anti bebi pilule, žene treba da obrate pažnju na uravnotežen unos magnezijuma.

Kako se može sprečiti nedostatak magnezijuma? Magnezijum je uključen u mnoge multivitaminske i mineralne dodatke i može se lako uvrstiti u ishranu ako postoji potreba. U slučaju nedostatka magnezijuma, važno je uzimati dodatke magnezijuma nekoliko meseci ali u kontinuitetu. Kod osoba sa dijabetesom ili disfunkcijom bubrega, magnezijum treba da se koristi kao dodatak ishrani ali samo nakon konsultacija sa lekarom. Ako postoji nedostatak magnezijuma kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, migrene ili depresije, to se obično tretira trajno tako što se magnezijum stalno uzima. —

Odgovori od DR IVANA MOLNÁR

Doktorka opšte medicine i nutritivne medicine u Beču

Impresum. Izdavač i vlasnik: dm drogerie markt d.o.o., Bulevar Mihajla Pupina 181, Beograd, 011/206 2900 / dm drogerie markt GmbH Günter-Bauer-Straße 1, 5073 Wals. Glavna i odgovorna urednica: Svetlana Jovanović Mitić active beauty se izdaje pod licencom sklopljenom sa Styria Content Creation GmbH & Co KG, Hainburgerstrasse 33, 1030 Beč, Austrija. Tekst: Isabella Gehart, Amelie Bacher, Anna Essl, Alexandra Degn, Tanja Hainzl, Anita Freistetter, Maria Kapeller. Redakcijska koordinacija: Christina Bernhart. Voditelj projekta i koncepcija: Peter Mosser, Grafička priprema: Kofein, agencija za marketing; Štampa: Rotografika, Segedinski put 72, 24000 Subotica. Štampano u 60.000 primeraka. Beograd, februar 2019. CIP - Katalogizacija u publikaciji Narodna biblioteka Srbije, Beograd. 646. ACTIVE beauty: dm magazin za zdravlje i lepotu / glavna i odgovorna urednica Svetlana Jovanović Mitić. - 2019, br.1 (Mart). Beograd: dm drogerie markt (Subotica: Rotografika).-27 cm. ISSN 2466-3948 = Active beauty (Beograd) COBISS.SR-ID 221831692

58

active beauty

TEKST: Anna Essl FOTOGRAFIJE: Getty Images

O važnosti magnezijuma


NOVITETI PROLEĆE/ LETO

g y m-p r o o f

essence.eu


Profile for dm drogerie markt Srbija

active beauty, mart  

active beauty, mart  

Advertisement