Page 1

FAMILIE-ACTEURS STUREN

“Ik kan zelf niet Fictie en realiteit kunnen perfect hand in hand gaan voor het goede doel. Dat bewezen vier Familie-acteurs vorige week. In de populaire soap stuurden Pierrot en zijn makkers van The Project een container vol instrumenten naar Afrika. In het echte leven deden ze dit over. “Ik ben heel benieuwd waar de instrumenten terecht zullen komen”, zegt acteur Guillaume Devos. De actie begon twee maanden geleden in een aflevering van Familie. Sasha (Maarten Goffin) kwam terug uit Afrika en wilde iets doen aan de armoede daar. Pierrot (Guillaume Devos) kreeg het idee om muziekinstrumenten in te zamelen en uiteindelijk kon hij een volle container naar Afrika verschepen. Tot zover de fictie, want toen Lukas Pairon van Music Fund over deze actie hoorde, aarzelde hij niet. “Wat Pierrot en co in Familie deden, doen wij al jaren in het echt”,


INSTRUMENTEN NAAR AFRIKA

zonder muziek” vertelt hij. “Ik nam contact op met vtm en dankzij Familie kunnen we een container met 300 instrumenten naar Kinshasa sturen. Daar komen ze eind juni aan en worden ze gebruikt tijdens een concert voor de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid.”

De voorbije weken riep Guillaume Devos de kijkers in een televisiespotje op om hun instrumenten aan Music Fund te schenken. “We hadden daarmee een dubbel doel”, vertelt Guillaume. “Enerzijds de mensen overtuigen hun instrumenten te schenken, iets wat voor velen toch een dierbaar bezit is. Anderzijds wilden we Music Fund bekender maken. Zij geven mensen immers een toekomst via de muziek.”

VERSTOFFEN “Het is een heel mooie actie”, vindt ook Sofie. “Instrumenten die naar Afrika gaan en daar een nieuw leven krijgen, terwijl ze bij ons op zolder toch maar liggen te verstoffen. Het is een prachtig initiatief. Ik had zelf ook graag een instrument geschonken, maar ik heb maar één saxofoon en die kan ik echt niet missen.”

moet je selecteren: je kan niet alles doen”, zegt Sofie. “Je moet voor jezelf uitmaken waar je hart het meeste bij ligt. Ik heb zelf elf jaar muziekschool gevolgd, dus ik ben een muziekliefhebber.” “Wanneer je weinig tijd hebt, kan je het niet doen zoals het hoort en dan doe je het beter niet”, vult Guillaume aan. “Het leuke aan dit project is dat het eerst fictie was en nu realiteit. En uiteraard is muziek ook heel belangrijk in mijn eigen leven. Ik ben al van kindsbeen af bezig met piano en nam vorig jaar met plezier deel aan Steracteur Sterartiest. Muziek is voor mij ook een manier om me even te isoleren, ik zou niet zonder kunnen.”

Ook van Guillaume zit er geen instrument in de container. “Om dezelfde reden als bij Sofie: ik heb maar één piano en die heb ik nodig. Toch ga ik proberen om aan piano’s te geraken, die kunnen de volgende keer mee. Want de actie blijft gewoon doorlopen, over een week vertrekt er opnieuw een lading instrumenten. Ik ben heel benieuwd waar die instrumenten terecht zullen komen. Mocht ik kunnen, dan zou ik de container tot in Afrika volgen.”

MOEILIJKE SELECTIE

Guillaume en Sofie worden wel vaker gevraagd voor het goede doel. “Jammer genoeg TeVe-Blad

13

TEKST Debbie Martens • FOTO’S DM en vtm

DUBBEL DOEL

Guillaume Devos  

Familie-acteurs zamelden instrumenten in voor het goede doel.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you