Page 1

U Đakovu, 13. listopada 2012.

IZVJEŠTAJ sa 4. sastanka Astronomskog društva „ORION“ Đakovo

Poštovani, Astronomsko društvo "Orion" Đakovo održalo je sinoć, u petak 12. listopada 2012.g., nakon dulje stanke, sastanak zainteresiranih građana i ljubitelja noćnoga neba koji se održao u Gradskoj čitaonici Đakovo s početkom u 19 sati. Na sastanak se unatoč lošim vremenskim prilikama odazvalo 25 građana, što srednjoškolaca što umirovljenika, te im ovom prilikom želimo zahvaliti što su odvojili dio vremena i prisustvovali sastanku te postali članovima AD „Orion“ na čemu im ovom prilikom i čestitamo!

Vodeći nas kroz iduću točku dnevnoga reda – prijedlozi kratkoročnog i dugoročnog planiranja rada Društva, Danko Kočiš nas je upoznao sa provedenom anketom među građanima Đakova u kojoj su na prvo mjesto ljestvice nadmoćno zasjele akcije redovitog promatranja noćnog neba, Astro kamp Borovik te najbitnije od svega – edukativne radionice i predavanja. Između tih glavnih smjernica za rad u idućem razdoblju, nazočni članovi naglasili su, s čime su se svi i složili - bitnost rada sa građanima, edukaciji zainteresiranih i popularizaciji astronomije u zajednici i gradu. Kao i svaki novi početak, jednoglasno je odlučeno kako će se aktivnosti Društva kroz idućih par mjeseci temeljiti na par osnovnih programa – edukaciji, redovitim sastancima te par projekata u koje su ubrojeni i puštanje sonde u stratosferu sa obilježjima Grada Đakova te kamerama koje će zabilježiti video snimku leta sonde na rub Svemira i sigurni povratak na Zemlju, te projektu web info stranice Društva.

S t r a n i c a |1

Sastanak je započeo pozdravnom riječi inicijatora te kratkim predstavljanjem nazočnih građana. Kroz dosadašnji rad Društva proveo nas je predsjednik AD „Orion“ Vladimir Živković te napomenuo kako mu je drago da nakon toliko vremena postoji velika zainteresiranost za astronomiju u našem gradu te se još jednom zahvalio Gradu i Gradonačelniku na donaciji vrijednog teleskopa koji će uskoro biti stavljen u pogon i na korist svih građana kroz tjedne i mjesečne akcije promatranja noćnog neba na prostoru velikog parkirališta iza Crkve Svih Svetih.


Najvažnijim dugoročnim planom svakako je određen plan osnivanja regionalne zvjezdarnice na kojem će Društvo morati surađivati sa cijelom lokalnom zajednicom, Gradom, Županijom, Državnim institucijama, ali i fondovima Europske unije, donatorima, sponzorima i najbitnije kroz suradnju sa ostalim Astronomskim društvima u našoj regiji, državi, ali i šire kroz prekograničnu suradnju s ciljem realizacije ovog projekta u što kvalitetnijoj izvedbi i davanjem istog na korištenje svima – građanima, nastavnim institucijama, akademskim i stručnim astronomskim organizacijama. Kako bi popularizirali rad Društva, odlučeno je o uključivanju cijele zajednice u sve projekte Društva, pa tako prvom prilikom kroz projekt puštanja sonde na rub Svemira, uključit ćemo i osnovne škole, srednje, posebice tehničke, kao i fakultete tehničkog smjera, a i sve građane koji će kroz razna mini natjecanja odlučivati o imenu projekta i u ovom slučaju sonde, dizajnu, tehničkim posebitostima, a najbolji prijedlozi će biti i nagrađeni astro nagradama. Da bi podigli razinu popularizacije, svaka sonda (astro projekt) će imati i svoju Kumu, tj. Kuma koji će ju otpraviti u svemirska prostranstva! Nakon što su iscrpljene sve točke dnevnog reda vezane za planove Društva kroz nadolazeća razdoblja, komentare te prijedloge nazočnih, svi nazočni su se prihvatili razrade prijedloga do idućeg okupljanja članova Društva. Odlučeno je da će se sastanci održavati redovito jednom tjedno – svakoga petka u 19 sati u prostorijama Foto kino kluba Đakovo na adresi Zgrada Mate Korodve, V.k.A.Stepinca 10 – ulaz od Porezne uprave, u potkrovlju zgrade – te ovim putem želimo se zahvaliti Foto kinu klubu što su nam ljubazno ustupili svoj prostor na korištenje dok ne iznađemo neko trajnije rješenje prostorija Društva. Uz određivanje službenih redovitih tjednih sastanaka, odlučeno je da će Godišnja skupština Astronomskog društva „Orion“ Đakovo biti u petak, 26. listopada 2012.g. u Gradskoj čitaonici s početkom u 19 sati. Uz određivanje datuma Skupštine, svi nazočni su se prihvatili posla obavještavanja javnosti o radu Društva, redovitim sastancima i druženjima te nadolazećoj Skupštini na kojoj će biti prihvaćen Plan rada za 2013. godinu.

AD „Orion“ za sada ima samo facebook stranicu na adresi: facebook.com/astronomija.dj te molili bi Vas i malu promociju naše stranice na koju pozivamo sve korisnike Facebooka da nam se pridruže, komentiraju, predlažu i dijele zanimljive sadržaje iz svijeta astronomije.

Srdačan pozdrav, Vladimir Živković predsjednik AD „Orion“

S t r a n i c a |2

Ovim putem želimo zamoliti i Vas, dragi mediji za pomoć oko informiranja javnosti o našem djelovanju, našim planovima, redovitim sastancima za koje Vas molimo ukoliko možete makar kroz prvih mjesec-dva djelovanja Društva jednom tjedno, primjera radi, srijedom, obavještavati javnost, te posebice za našu Godišnju skupštinu za koju ćete svi dobiti pozive te na koju ćete se, nadamo se, rado odazvati i biti naši dragi gosti!

Izvještaj sa 4. sastanka AD ORION  

Poštvani, pred Vama je Izvještaj sa 4. sastanka Astronomskog društva "Orion" Đakovo