Page 1

Pagina 1 - 100%_ACces 3 4/7/2013 6:02 PM Page 1

Numărul 16

Aprilie 2013

tirAj: 2500

ziAr luNAr studeNţesc

s e d i s t r i b u i e g r At u i t

Sistemele educaţionale PAG 3

Vino la deschiderea iTEC!

Deschiderea iTEC 2013 va avea loc pe 11 Aprilie la ora Urmănd trend-ul ultimilor ani, proiectul organizat de Liga 16, marcând începutul celui mai important concurs IT din AC vine cu probe consacrate precum algoritmică, web design și această perioadă din Timișoara. application development. Dar pentru a nu se plafona, proiectul aduce la rampă o probă inovativă care cu siguranță va fi pe Cu un număr de peste 220 de participanți din toate colțurile placul publicului: RoboTEC, la care vin, de asemenea, echipe țării, atât elevi cât și studenți, se preconizează a fi cea mai mare din toată țara pentru a concura în diversele probe individuale luptă pentru supremație în de-ale ingineriei, programării și dedicate roboților. automatizării. Concursul va dura 3 zile și va fi plin de probe diverse, activități pentru participanții săi și spectacol garantat penMai multe detalii despre oncurs veți găsi pe pagina 8, pretru public. cum și pe itec.ligaac.ro

Suport online pentru studenți: Practică pentru Tine

Ajuns la cea de-a cincea ediție, este un proiect organizat de Liga AC și are ca scop promovarea oportunităților de practică de vară pentru studenți în cadrul companiilor de profil.

Prin urmare, Liga AC pune la dispoziția studenților ofertele de practică ale companiilor de specialitate pe site-ul www.practica.ligaac.ro, unde studenții vor putea aplica. Această inițiativă a Ligii AC vine în continuarea proiectului Practică pentru Poli (2012), respectiv Ceaiul de 5 credite, proiecte care au oferit studenților cele mai bune oportunități de practică de vară. Prin intermediul acestui proiect, studenții UPT au ocazia să-și găsească un loc de practică la una din companiile implicate, precum şi posibilitatea de a afla detalii despre ofertele de practică, despre domeniul de activitate al acestora. Practică pentru Tine se axează pe dezvoltarea profesională a studenților și familiarizarea cu activitățile companiilor partenere. Mai exact, studenții au posibilitatea de a-și găsi un loc de practică de vară, ce se poate finaliza cu un internship sau cu o ofertă de angajare.

Înscrierile online se vor desfășura în perioda 13 Mai 2013 - 02 Iunie 2013. În concluzie, această inițiativă a Ligii AC vine în întâmpinarea nevoii de practică a studenților, oferindu-le șansa de a alege, dintr-o gamă variată de oferte, compania în cadrul căreia vor să facă practică. Echipa Practică pentru Tine

Bursa Locurilor de Muncă! PAG 4-5

Un altfel de player muzical PAG 11

Instalare Windows 8 PAG 7


2

Pagina 2 - 100%_pagina 2 4/7/2013 6:02 PM Page 1

Numărul 16

Editorial: Dezvoltare personală

Am auzit de multe ori și de la multe persoane o teorie: e mai bine să fii foarte bun la câte ceva, decât să fii mediocru la mai multe. Dar de ce nu am putea fi foarte buni la foarte multe?

Orice pasiune și orice interes necesită timp și muncă, însă nimic nu se compară cu rezultatele și aprecierile venite odată cu aprofundarea și stăpânirea temeinică a unui subiect sau a unei aptitudini. Dezvoltarea personală vine odată cu implicarea nemărginită și necondiționată. Niciodată nu le vom ști pe toate, însă putem să învățăm câte ceva în fiecare zi, să știm mai multe, să le știm mai bine. „Înțelepciunea vine odată cu vârsta”… Aș tinde să cred mai degrabă că înțelepciunea vine odată cu experiența, iar experiența nu ține neapărat de vârstă. În era în care suntem în pericol să fim înlocuiți de mașinării și roboți, singura noastră scăpare e să fim mai buni ca ei, să ne folosim toate resursele pentru a fi mai buni, pentru a face lumea din jurul nostru mai bună.

Desene ale numărului

Sentimente: „Starea ta de acum”

Aprilie 2013

Într-o zi o să murim, fiecare pentru el și în numele lui, iar până în clipa aceea îți promit că nu ai de ce să stai închis în termopanul tău faimos. Nu ai de ce să plângi, nu ai de ce să te simți lipsit de prieteni, sau de iubire. Nu ai voie să te simți lipsit de tine.

De aici începem și combinăm totul cu starea ta de acum. Electrocutăm tristețea și apoi te lăsăm să te relaxezi pentru o vreme. Apoi te băgăm și pe tine în priză, ai să prinzi un val de energie ce îți va provoca starea de libertate. Nu ai nevoie decât de tine. Ești pofta de care ai nevoie, trebuie doar să crezi și restul e un geam ce se sparge, doar să îți continui drumul. Pofta ta de viață, de a trăi, de a iubi. Începe orice prin tine, judecă prin mintea ta, pune- bet, lucrează cu dușmanii și fă-i să te placă, uită-te în te în locul oricărui om, scapă de ură și de minciună, fii oglindă și ai să începi schimbarea. sigur atunci când spui ceva, renunță la tăcere, aruncă ghiTrebuie să profităm altfel ne punem doar negativul nionul, acceptă o lacrimă și împrospăteaz-o cu un zâm- în minte și ne lovim exact de ceea ce ne ferim, nici nu trebuie pronunțat ce nu vrem în viața noastră. Înainte de culcare să nu uiți numele persoanei iubite și nici pe tine să nu te uiți. Unge-te cu ceva speranță și nu lăsa cizma să te strivească. Poartă pantofi cât mai ușori pentru a simți un oarecare zbor. Nu forța nota, ci consumă cât crezi că e necesar, vibrează și tu, dar stai cu picioarele pe pământ. Totuși, visează! Sper că mă înțelegi...

Corin MIHUȚ

Citatul numărului: „Dacă provocarea pe care o avem în față nu ne sperie, probabil nu e așa importantă.”

COLECTIVUL DE REDACŢIE

ISSN 2069 - 7171

Redactor Şef: Ștefan SĂNĂTESCU

Redactor Șef-Adjunct: Corin MIHUȚ Andreia Izabela VUG

Redactori/Editori:

Tehnoredactori: Desene realizate de Andreia Izabela VUG

Ne mai puteți găsi: facebook.com/acces.upt

twitter.com/ACces_ligaac acces@ligaac.ro

Design:

Gheorghe POPESCU

Director de distribuție: Andrei TUDORA

Web: acces.ligaac.ro E-mail: acces@ligaac.ro

Ionuț CSINADY Melania CUCERZAN Nicoleta GÎLCĂ Maria-Nicoleta LOGOFĂTU Laura MITRICIOIU - BUȘE Mădălin POP Ramona SAFTA Dana SUSAN Mădălina VOSTINA

Izabela Nicoleta IACOBAN Dorin TOMESCU

Colectivul de redacție este format din membri ai Ligii AC.

Acest cod QR vă îndrumă spre site-ul nostru: acces.ligaac.ro

Tot ce trebuie să faci este să descarci pe telefonul tău mobil o aplicație care scanează cod QR și să fotografiezi codul alăturat, care te va direcționa spre site-ul nostru.


Pagina 3 - 100%_Pagina1 4/7/2013 6:02 PM Page 1

ACces

Numărul 16

Aprilie 2013

Semnal de alarmă pentru sistemele educaţionale Întrunire AG ANOSR

În luna februarie, la Bucureşti, a avut loc o conferinţă organizată la iniţiativa Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeştii din România, „Social Dimension of Higher Education: Students support services - Students` perspective”.

În cadrul acesteia s-au dezbătut subiecte pe cât de interesante, pe atât de îngrijorătoare cu privire la sistemele de învăţământ din ţările europene şi asigurarea calităţii în învăţământul superior. La acest eveniment au luat parte studenţi reprezentanţi ai organizaţiilor din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Slovenia, Finlanda, Polonia, Armenia, România. Printre problemele semnalate la nivel european, se pot enumera: servicii sociale deficitare pentru studenţi, eforturi insuficiente pentru tinerii din familii cu venituri reduse, cu dizabilităţi, aparţinând unor minorităţi etnice sau proveniţi din mediul rural, echitate în cazurile menţionate. Studenții le cer Guvernelor și Instituțiilor de Învățământ Superior să ia măsuri legate de granturi, burse, cămine dar și pentru a asigura consiliere de calitate pentru elevi și studenți, acces gratuit la jurnale de specialitate și alte materiale de studiu, acces gratuit la internet în campusuri și condiții pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa în activitățile educaționale, sociale și culturale asociate studenției. În cadrul conferinței s-a ținut un work-shop pe tema „Calității în Învățământul Superior din țările europene“, în urma căruia s-a ajuns la concluzia deja cunoscută că Finlanda are cel mai eficient și calitativ sistem de învățământ, iar secretul stă în importantele reforme educaționale, implementate în urmă cu 40 de ani. Finlanda investește cu 30% mai puțin decât Statele Unite, pentru fiecare elev, iar același procent reprezintă numărul copiilor care primesc ajutor suplimentar, în primii nouă ani, ceea ce în România poartă numele de meditații.

Țara are cel mai mare procent, din Europa, al elevilor care ajung la facultate, 66%, iar 93% dintre finlandezi promovează liceul. În același timp, diferența dintre cei mai slabi și cei mai buni elevi este cea mai mică din lume. Finlanda pune mare preț pe cercetare și experimente încă din școală, astfel că se formează clase cu cel mult 16 elevi, care se concentrează pe experimente practice. Ajungem și la salarii și ne minunăm. Salariul minim de început al unui profesor finlandez a fost, în 2008, de aproape 22.300 de euro anual, adică aproape 1.900 de euro lunar. O urmare logică? Un sfert dintre copiii care au fost întrebați ce vor să fie când o să crească au răspuns... profesor!

Fiind o tematică relativ nouă pentru instituțiile de învățământ superior, asigurarea și managementul calității ridică o serie de probleme, atât teoretice cât și practice, cum ar fi produsul instituției de învățământ superior, clienții unei astfel de organizații, calitatea pentru învățământul superior și conceptele asociate obținerii calității (asigurarea, managementul, îmbunătățirea etc.) 1. Produsul instituțiilor de învățământ superior Dupa cum mulți au impresia, „produsul” final al universității este absolventul, sau diploma de absolvire. Acest concept este greșit înțeles, întrucât o diplomă nu asigură nicio abilitate sau cunoștință. Pe segmentul învățământ, produsul final trebuie să fie dezvoltarea umană a absolventului, competența dobândită de acesta la terminarea studiilor, adaptarea în mod eficient în mediul profesional și aplicarea cunoștințelor în cadrul domeniului studiat. 2.Profesorii din învățământul superior Învăţământul superior în România reprezintă o oglindă fidelă a societăţii româneşti. Pentru ca

Deschiderea evenimentului a avut loc în sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice, iar la aceasta a participat ministrul educației naționale, Remus Pricopie și ministrul delegat pentru învățământul superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu. Aceștia au declarat că sunt de acord și susțin participarea studenților în procent de 25% în procesul de alegere a recotorului în universități și că subvenția cămine-cantine va fi mărită din acest an. Reprezentanții studenților au constatat că multe reforme nu au fost înțelese și au fost aplicate superficial sau deloc. Principala soluție propusă în studiu este participarea studenților în calitate de parteneri în procesul educațional, la toate nivelurile de decizie.

Profesorii finlandezi se bucură de același respect și statut ca și medicii și avocații, iar sistemul de învățământ din Finlanda este peste cel al Norvegiei, țara vecină și cu aproximativ aceleași date demografice și standarde ale vieții. Toate aceste măsuri se văd și în rezultatele copiilor finlandezi. Astfel, în ultimii zece ani, ei s-au clasat pe primul loc sau pe unul dintre primele locuri în studii internaționale ce au vizat domenii precum științele sau matematică. Reprezentații studenților își asumă să monitorizeze reformele în asigurarea echității în sistemele educaționale și afirmă că vor să lupte pentru măsuri eficiente care să abordeze și să rezolve problemele semnalate. Andreia Izabela VUG

Despre calitatea din învățământul superior Sistemul național de învățământ superior trebuie să reflecte nevoile specifice și tradițiile în materie de educație ale societății pe care o deservește. Funcția fundamentală pe care o îndeplinește un sistem de învățământ superior eficient este aceea de a oferi societății o forță de muncă adaptabilă, mobilă și ușor de ocupat, capabilă să aplice abilitățile cerute de piața locală, regională și națională muncii.

În perioada 15-18 Martie 2013, în București, s-a desfășurat Adunarea Generală ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România).

învăţământul superior să ajungă la nivelul statelor dezvoltate din Uniunea Europeană, trebuie corectate anumite neajunsuri. Există mulţi profesori de la universităţi de stat care predau şi la universităţi particulare pentru a-şi rotunji veniturile, din cauza subfinanţării învăţământului şi nerecunoaşterii importanţei calităţii în învăţământul superior românesc.

Încă din 1990, universităţile au beneficiat de o largă autonomie universitară. Spre deosebire de unele ţări occidentale, învăţământul superior din România are o caracteristică inversă: facultăţile de stat sunt mult mai apreciate decât cele particulare, profesorii sunt mai bine pregătiţi la stat, chiar şi după aproape 20 de ani de la revoluţie. Creşterea numărului de universităţi şi de studenţi a dus la scăderea calităţii studiilor pentru simplul fapt că universităţile de multe ori aleargă numai după bani. Andreia Izabela VUG

Pentru următoarea perioadă reprezentanții studenților și-au setat ca obiective înlăturarea piedicilor aflate în calea exercitării dreptului de vot către studenți, înființarea în cadrul Ministerului Educației Naționale a unui departament care să gestioneze și monitorizeze serviciile pentru studenți și susținerea lor de către minister, inclusiv a centrelor de consiliere și orientare în carieră, creșterea subvenției cămine-cantină în acord cu suma prevăzută în Legea bugetului și modificarea unor prevederi de urgență a guvernului. Eu, ca participant a Adunarea Generală ANOSR, am fost plăcut impresionat de faptul că domnii Miniștri au oferit răspunsuri cât de cât reale și soluții palpabile la problemele ridicate de către lumea studențească. În primul rând discursul dânșilor din cadrul conferinței de presă denotă faptul că le pasă de ceea ce se întâmplă în mediul academic. Decizia domnului Ministru Mihnea Costoiu de a primi întrebări din public reprezintă o confirmarea a faptului că dumnealui dorește să se implice activ în rezolvarea problemelor educaționale din România. Deși la unele întrebări a oferit un răspuns cvasi-concret, acesta a dat dovadă de interes în a găsi soluții la cele raportate. Consider că astfel de evenimente sunt foarte utile și conduc la o continuă motivare a studenților de a lupta pentru drepturile lor. Corin MIHUȚ


pagina 4 - 100%_pagina 2 4/7/2013 6:02 PM Page 1

BUZZ!Camp: nou nume în antreprenoriat Numărul 16

Aprilie 2013

Marca „BUZZ!Camp” este noua denumire a proiectului profesional bianual BizCamp!

Aflat la cea de-a noua ediție, BUZZ!Camp și-a deschids porțile cu un nou nume și un nou format. Acest eveniment s-a adresat tinerilor care își doresc să deschidă o afacere și să ducă la bun sfârșit obiectivele propuse. Acest proiect are loc de două ori pe an, iar în data de 4 aprilie a avut loc în Timișoara, la NH Hotel.

Toate acestea au fost posibile în cadrul conferinței, unde speakeri de renume au ajutat participanții cu sfaturi și răspunsuri la întrebări privind job-ul, interviul și întâlnirile cu reprezentanți ai companiilor, precum și rolul emoției în viața și deciziile noastre. Cei patru susținători: Răzvan Ogircin, Cristian Onețiu, Marius Simion, Florentin Banu, au vorbit despre experiența lor de viață și

cum au reușit să depășească diferite obstacole întâlnite în calea oricărui om de afaceri. De asemenea, participanții au luat parte la două workshop-uri susținute de Cristian Onețiu (Antreprenor Social) și Genonia Oprea (Assurance Manager) și Bojana Radulovic- Human (Capital Senior Specialist). Primul workshop a avut tema Brandxellence și „Regula celor 5x5x5”, în cadrul căruia au avut loc mai multe exerciții practice menite să răspundă la întrebări precum: Cum arată agenda ta zilnică? Ești conștient de toate ariile vieții tale? Care este cea mai importantă? Faci alegeri conștiente în dezvoltarea acestora? Cât de mult te ajută prezența celor din jur? „Grow your own way with PwC” a fost tema celui de-al doilea workshop, în care s-a pus accentul pe importanța unei cariere în serviciul profesional. Cei care au fost prezenți au conștientizat importanța inteligenței emoționale și că trebuie să dăm mai multă importanță timpului alocat îndeplinirii obiectivelor noastre. Izabela Nicoleta IACOBAN

Bursa locurilor de muncă pentru studenți 1.Java, Eclipse Software Developer for AUTOSAR – Continental Engineering Services What will you do? You will use latest Eclipse technologies and develop using modern agile work stile. The development process involves you in all phases from design, implementation, module testing, to integration and validation. You will get the chance to work side by side with Java experts and to be trained by them. A mentor will support you to stepwise take over own responsibility after an initial training phase which will familiarize you with our products, tools, processes and organization. Requirements: - University Degree (it is an advantage to have graduated: Computer Science, Informatics); - Very good Object Oriented programming Skills; - Java language, 3 years experienced, being involved in all development phases (design, coding, testing); - Eclipse plugin development 1 year. (ex. Extension Points, JFace, SWT); - Eclipse EMF is an advantage; - Basic UML; - Software architecture experience is an advantage; - English – speaking and writing level.

2. Image Processing Algorithm Developer for Advanced Driver Assistance Systems What will you do? You will be responsible with the development and validation of algorithms applied to video camera sensors. This includes the mono and stereo vision technologies, both of them offering functions like obstacle avoidance, lane keeping, traffic sign recognition, headlight assistant, to name a few. You will be joining a team of worldwide experts in the image processing field. Our challenge is to create algorithms which are faster, more reliable, and able to run on high-end embedded systems.

Daily activities include: algorithm requirement engineering, design and documentation of the concept, implementation for the target platform using C/C++, usage of dedicated simulation environments for testing. Requirements: - University Degree (Electronics, Computer Science, Physics, Informatics); - Advanced Mathematics skills; - Advanced Algorithm skills; - Advanced C/C++ programming; - Experience with image processing algorithms would be a plus.

4. Embedded Software Developer for AUTOSAR Operating System – Continental Engineering Services (Timisoara) What will you do? Develop with High Quality Autosar Communication SW Platform Modules Understand Autosar SW Specifications and the complex configuration of the SW. Understand Communication Stack Design and extend it for new modules and features Write RTRT Unitary tests Implement in C Code, implement small code generators Unitary Testing/ Validation and Debugging Configuration and Integration of modules in the applications Update documentation. Tools used: C development Environment, Debuggers, Back engineering, Automatic Module Test generation (RTR), communication bus simulation and development (CANoe), CESSAR Autosar Configuration Tool A mentor will support you to stepwise take over own responsibility after an initial training phase which will familiarize you with our products, tools, processes and organization. Requirements: University Degree (Computer Science, Informatics, Automation, Electronics) 2 years experience in embedded programming. Very good embedded programming skills being involved in all development phases (specification, design, coding, debugging, testing) Very good "C" programming skills To strive for perfection Advanced English – speaking and writing level

3. Embedded Software Developer for Body Controller Applications in the Car for Body & Security (Timisoara) What will you do? If you have a good technical background, you want to learn new things and you want to contribute to the development of the future cars implementing the latest features for drivers and passengers than join our team and let's develop the future together. We expect that the software developer should be able to analyze and understand customer requirements of an application, to synthesize a software solution, coding it and testing it first on the PC, then on the mC target system, delivering it to the project for integration. Requirements: University Degree; Very good C programming know-how; General HW knowledge; Software architecture and design experience is an advantage; Embedded systems knowledge and experience is an advantage; It is an advantage: Model based SW development knowledge with code to have experience in Communication SW (CAN, Lin, generation is an advantage; English – speaking and writing level. German is an ad- FlexRay) to have basic UML knowledge vantage; to have basic knowledge in Java


Pagina 5 - 100%_Pagina1 4/7/2013 6:01 PM Page 1

ACces

Bursa locurilor de muncă pentru studenți Numărul 16

Aprilie 2013

of a passionate team which performs sensor location studies, crash data analysis and adaptation of crash detection algorithms (for frontal, lateral, rear, rollover, pedestrian impacts) according to customer and market requirements for most of the global car makers.

Embedded Software Developer

Your Functions: You will be working within Hella Romania Design and Development Center from Timisoara. Your duties are both demanding and varied; you wil estimate, plan and track tasks within international teams. You will create specifications and design software components for automotive systems and you will also implement and test software components, validate developed systems. You will ensure quality processes, as requested by automotive standards.

Your Competence: Your profile is as varied as your new duties. You will have completed studies in a relevant specialization. You have very good knowledge of C, with relevant experience, ideally in embedded systems and you have knowledge of software development processes. You have a good level of working English. Experience in model based development (Matlab/Simulink) would be an advantage. Task planning experience and knowledge of Autosar standard where possible.

You will need to have: - Degree or adequate practical background; Software Developer - Strong working knowledge of English and German (verbal and written); - Excellent communication and customer oriented skills; Required Abilities: - Developers with all levels of experience in the devel- - Must be able to demonstrate strong, methodical problem-solving skills and Analytical Problem Solving skills; opment of embedded software in C and/or assembler. - Experience in the development of advanced multime- - Customer focus and Service oriented attitude; - Knowledge of Relational Databases administration and dia application software in C and/or C++; - Good understanding of hardware operation at the in- TCP/IP Networking. struction/register level, and an ability to work closely with hardware developers to develop and debug prototype systems. Following abilities are a PLUS: - Experience in low-level software development on multiple platforms; - An understanding of systems across hardware/software boundaries; Automation Engineer for Inspection Systems - Project management or team leadership experience; - A record of delivering high quality, complex projects; Requirements: - Experience with end-customer interaction; - At least 2 years experience in automation; - Good problem solving and organizational skills; - The ability to deliver on team goals with minimal su- - Good PLC programming, machine vision and automatic identification systems knowledge; pervision; - Driving license for at least 2 years; - Conversational English skills; What will you do? As part of the Movidius development team the suc- - Automation degree is an advantage; cessfull candidate will be involved in defining, designing - Commited person, creative, oriented to good analyzing and implementing drivers for Linux OS or Android cus- and organized results. tomly build for embedded platforms. The role will involve analyzing customer requirements, designing and implementing solutions to meet these requirements, providing technical support to our clients, and possibly mentoring and sharing knowledge with other team members.

Your technical competencies will help make the roads safer: •C language and FPGA programming; •Very good microcontrollers understanding; •Very good knowledge of communication protocols like CAN, SPI and Ethernet; Offer: •Basic knowledge of hardware concepts like schematics Movidius offers competitive salaries and a dynamic and PCB design; work environment driven by a young team with perma•Strong team orientation and problem-solving attitude. nent professional development opportunities.

1. Software Tool Engineer for Active Safety

What will you do? You will have the chance to develop automotive simulation systems, that ultimately save lives and reduce traffic injuries. As a Software Tool Engineer you will be part of a passionate team which perform development and ongoing enhancements on the latest products from automotive safety industry. You will define architecture, design and test strategies to ensure the best coverage of the requirements from stakeholders.

triage meetings with local or remote engineers to share knowledge and efficiently develop customer solutions; Develop and deliver internal and customer or others (e.g.: students) technical trainings/workshops in specialty areas; Assist in representing Microsoft in any forum (i.e. seminars, technical or marketing, conferences event); Work with local marketing people for product feedback, new product launches.

SQL Support Engineer-German

Responsibilities: Using broad and in-depth product knowledge provide and facilitate the responsive delivery of technical solutions and information to major customers; Provide solutions to complex problems that satisfy our 2. Junior/Senior Algorithm Calibration Engineer German speaking customer base. This involves dealing with difficult situations including complaint handling, What will you do? sensitive customers and mission critical support; Build You will have the chance to develop state-of-the-art au- customer and partner loyalty through customer orientatomotive safety systems, that ultimately save lives and tion, responsiveness and accountability. reduce traffic injuries. Work in an international environment and collaboAs an Algorithm Calibration Engineer you will be part rate with your team to provide high-level support; Attend


6

Pagina 6 - 100%_Pagina6 4/7/2013 6:01 PM Page 1

Mobile World Congress Barcelona 2013

Numărul 16

Aprilie 2013

Sfârșitul lunii februarie a fost marcat de desfășurarea celui mai mare târg de telefonie mobilă din lume

Târgul de telefonie mobilă MWC Barcelona inch. Smartphone-ul este acoperit cu un fel de sticlă 2013 și-a deschis porțile în data de 25 februarie și s- curbată, pixelii fiind vizibili cu un efect ce poate fi a încheiat la 28 februarie. poziționat undeva între 2D și 3D. Smartphone-ul are un procesor quad-core, procesor care consumă și foarte Viteză, baterie care să dureze mai mult, stabilitate - mult curent. Astfel, s-a decis folosirea unei baterii acestea sunt lucrurile la care ne gândim atunci când detașabile de 3140 de mA. Putem afirma astfel despre dorim să ne cumpărăm un telefon nou. Nu suntem încă LG Optimus G Pro că a fost realizat sub deviza: obișnuiți să întâlnim toate aceste trei lucruri la un tele- performanță pe un ecran mare, cu o baterie mare. Bateria care îți încarcă i-Phone-ul în 5 secunde pare fon, însă ar trebui să ne obișnuim cu ele, mai ales după să fie cea care rezolvă o mare problemă a smartphonece a avut loc MWC Barcelona 2013. Printre cele mai apreciate telefoane se numără LG urilor: cea a duratei de viață a bateriei. Această baterie Optimus G Pro, bateria care îți încarcă i-Phone-ul în 5 prezentată la MWC Barcelona 2013 este bazată pe un supercondensator pe grafen care poate încărca un telefon secunde. în doar câteva secunde. Folosirea unor astfel de baterii în viitor pentru realizarea telefoanelor va contribui și la obținerea unui design mai subțire. HTC One vine cu un ecran de 4,7 inch la rezoluția Full HD 1920x1080 pixeli și cu o carcasă de aluminiu care îi conferă un design de excepție. Smartphone-ul este caracterizat de un procesor Snapdragon 600 quad-core la 1,7 GHz, o memorie RAM de 2 GB, baterie nedetașabilă de 2300 mA și cameră foto care folosește tehnologia ULTRAPIXEL, cu 3 senzori. HTC One folosește sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean și permite instalarea unui număr mare aplicații. Dintre avantajele acestui smartphone enumerăm: posibilitatea LG Optimus G Pro se caracterizează prin: margini încărcării în mod wireless, existența a două difuzoare subțiri ale ecranului, un buton fizic sub ecran, textură care oferă un sunet excelent în jocuri sau aplicații mulpixelată a capacului de pe spate și un ecran full HD de 5 timedia, prezența soft-ului BlinkFeed care permite uti-

lizatorului să își configureze ecranul principal cu propria selecție de știri și informații. HTC One va fi prezent și la noi începând cu luna martie. Medias W N-05E este un telefon cu două ecrane de 4,3 inch fiecare, prin alăturarea cărora telefonul se poate transforma ușor într-o mini tabletă. Caracteristicile principale sunt reprezentate de: un procesor dual-core de 1,5 GHz, 1 GB de RAM, 16 GB memorie internă pentru stocare, baterie cu capacitate de 2100 mA, cameră de 8,1 megapixeli. Medias W N-05E vine cu sistemul de

operare Android 4.1 și folosește rețeaua 4G. Lansarea telefonului se va face luna viitoare în Japonia. Ca noutate în domeniul aplicațiilor este cea prezentată de asiatici: o aplicație care permite utilizatorului să plătească cumpărăturile, consumația la restaurant sau diverse taxe cu ajutorul telefonului. Mădălin POP

Conferință Bitdefender: Securitatea Informatică

Amenințările informatice ale ultimului semestru din 2012 și predicțiile anului 2013

Raportul Bitdefender asupra celor mai răspândite amenințări informatice în cel de-al doilea semestru al anului trecut relevă apariția unor noi viruși care arată schimbări majore în peisajul softului periculos din România și oferă indicii cu privire la evoluția industriei în 2013.

Astfel, cele mai noi amenințări informatice sunt folosite fie pentru a accesa de la distanță calculatorul infectat, cum este cazul Backdoor.Hupigon.KG, sau pentru a colecta date personale despre utilizatori așa cum face Gen: Adware.Solimba.1. În ceea ce privește amenințările ce obișnuiau să facă ravagii în calculatoare, se remarcă o scădere a celor care afectează sistemele de operare mai vechi, ceea ce indică trecerea utilizatorilor în special la Windows 7. De asemenea, Windows 8 va fi o țintă în sine. Pe parcursul lui 2013, se estimează că Windows 8 va depăși Windows Vista ca și cotă de piață, iar hackerii vor vâna vulnerabilitățile platformei, la nivel de browser sau de kernel - componenta centrală a sistemului de operare. Pe rețelele sociale cele mai de succes atacuri au fost cele care promit acces la statistici pe care Facebook nu le oferă, cum ar fi numărul de vizualizări de profil sau de imagini. Pe locul doi în topul amenințărilor de pe Facebook se află un scam arhicunoscut, care tentează utilizatorii cu personalizarea culorilor rețelei sociale pentru a-i trimite către site-uri cu sondaje sau pentru a-i forța să instaleze toolbar-uri periculoase. Tot anul 2013 aduce noi pericole ce vor schimba mediul informatic actual. Astfel, afacerile cu software periculos, de tip ransomware, vor trece la un nou nivel

de internaționalizare. Virușii moderni vin traduși în mai multe limbi, pentru a acoperi zone geografice mari și pentru a atrage mai ușor utilizatorii. Și, întrucât virtualizarea devine următoarea tendință majoră ce va fi adoptată de milioane de clienți de peste tot din lume, atacatorii vor încerca să găsească modalități noi de a compromite serverele și mașinile virtuale.

dusul românesc pe locul întâi în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate. În plus, Bitdefender pune la dispoziția utilizatorilor săi blogul HOTforSecurity, un hub cu informații despre lumea securității IT, discuții aprinse despre amenințările informatice de pe rețelele sociale și sfaturi de protecție împotriva aplicațiilor periculoase de pe dispozitivele mobile.

Despre Bitdefender® Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate informatică atestate pe plan internațional. Recent, Bitdefender a primit două distincții foarte importante în industria de securitate: „Editor’s Choice” acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv „GoldAward” de la TopTenREVIEWS, care a plasat pro-

Bitdefender vă invită sâmbătă, 13 aprilie, ora 13:00, la seminarul „Securitatea Informatică: Evoluție și Studii de Caz” pentru a afla mai multe detalii și a asista la exemplele demonstrative ce vor fi prezentate. Seminarul va avea loc în sala A116 din corpul Electro, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Echipa Bitdefender


7

Pagina 7 - 100%_Pagina1 4/7/2013 6:01 PM Page 1

ACces

13 pași care te vor ajuta să instalezi Windows 8

Numărul 16

Aprilie 2013

De astăzi, nu va mai trebui să rogi pe altcineva să te ajute cu sistemul de operare

Mulți vor spune că este prea ușor, iar alții că nu au nevoie să știe pentru că nu au viruși. Dar trăim într-o lume în continuă dezvoltare tehnologică și lucruri precum instalarea unui sistem de operare ajung să fie ca trimisul sms-urilor, ca desenarea în Paint, ca Solitaire. Trebuie să știi! Așadar, acest articol se dorește a fi văzut ca pe un tutorial despre cum să instalăm un sistem de operare. Și ce sistem de operare vom instala? Windows 8.

Pasul 1: Descărcăm imaginea Windows 8. Este acel fișier cu extensia .iso. Pasul 2: Scriem imaginea pe DVD sau stick USB. Dacă dorim pe 32 de biți este necesar un spațiu minim de 4GB, iar dacă dorim pe 64 de biți este necesar un spațiu minim de 8 GB. Ca să scriem imaginea pe DVD

trebuie să avem o aplicație de scriere CD/DVD cum ar fi Nero, click dreapta pe imagine și alegem opțiunea „Burn image to disk”. De aici este o serie de Next>Next->Next->Finish. Pentru a scrie imaginea pe stick USB trebuie să avem o aplicație de scriere pe USB cum ar fi WinUSB Maker, selectăm în aplicație imaginea și din nou Next->Next->Next->Finish (poate mai puține Next-uri). Pasul 3: Restart la calculator și în timpul pornirii vom intra în BIOS. Acolo vom căuta BOOT PRIORITY unde se alege CDROM/DVDROM sau FLASH DRIVE, în funcție de ce avem: DVD cu Windows sau stick cu Windows. Salvăm și ieșim din BIOS. Pasul 4: introducem DVD-ul sau stick-ul în PC și dăm restart. Pasul 5: Începem instalarea propriu-zisă a Windows-ului. Ar trebui să ne apară un ecran negru cu logoul Windows 8 în centru. În momentul de față se inițializează instalarea. Pasul 6: Alegem limba sistemului, time format și tipul tastaturii. NEXT. Pasul 7: O să ne apară o fereastră în care avem de ales între a ne repara PC-ul sau (ceea ce ne dorim) să instalăm Windows. INSTALL NOW. Pasul 8: Introducem product key. NEXT. Pasul 9: Accept the license terms. NEXT. Pasul 10: Apare o fereastră care ne oferă șansa să alegem dacă facem upgrade sau dacă instalăm doar Windows. Noi o alegem pe cea de-a doua. Pasul 11: Alegem partiția pe care dorim să instalăm

sistemul nostru, dacă partiția nu este goală o putem formata (ați făcut backup înainte, nu?). NEXT și începe instalarea. O să dureze o vreme, timp în care PC-ul se va restarta de câteva ori. Pasul 12: Alegem schema de culori, aplicăm setările expres (pot fi modificate și mai târziu), ne logăm cu contul nostru Microsoft (sau nu). NEXT. Pasul 13: Se instalează câteva aplicații implicite și... WINDOWS 8!

Sper că vă va fi de folos și că pe viitor voi să fiți cei care sunt rugați să instaleze Windows-ul altora. Andrei TUDORA


8

Pagina 8 - 100%_pagina 2 4/7/2013 6:01 PM Page 1

Dovedește că știi! - IT Engineering Contest Numărul 16

Aprilie 2013

Participă și tu în perioada 11-14 aprilie la una dintre cele mai mari competiții IT din vestul țării!

iTEC este un concurs organizat de Liga AC cu plorator și, nu în ultimul rând, un supraviețuitor. sprijinul unor cadre didactice și firme de specialitate. Perioada de implementare începe din momentul înAcesta se adresează atât elevilor de la liceele de profil scrierii și se încheie cu o mini „olimpiadă”, constând din din țară, cât și studenților de la universități din următoarele probe: domeniul calculatoarelor. Robo Maze - roboțeii descurcăreți își vor folosi Care este scopul iTEC-ului? abilitățile senzoriale, algoritmice și orientative pentru a iTEC are ca scop aprofundarea cunoștințelor de IT găsi cât mai rapid ieșirea dintr-un labirint, fără ale studenţilor, dobândite în cadrul facultății, prin probe intervenție din exterior; practice din domeniile software și hardware. Proiectul Obstacle Course - ghidați de constructorii lor prin este totodată un exercițiu bun pentru testarea abilității de orice metodă, roboțeii vor trebui să depășească cu succes a se afirma și de a lucra în echipă. anumite obstacole într-un timp cât mai scurt; Prin intermediul acestui proiect, elevii vor intra în Voice Execution - roboțeii ascultători își vor ciuli contact cu mediul academic al Universității „Po- „urechile” pentru a înțelege mai bine comenzile vocale litehnica” din Timișoara. Aceștia vor avea ocazia să ale constructorilor lor, singurele ce îi vor putea ghida viziteze universitatea, campusul universitar, dar și Mu- printre obstacole; nicipiul Timișoara. Writing Competition - înarmați cu un marker, roboțeii vor trebui să scrie lizibil pe o foaie de hârtie o Cuvântul coordonatorului proiectului iTEC 2013: combinație alfa-numerică primită; „Aflat la cea de-a 6-a ediție, proiectul a reușit pe Sumo Competition - grei și de neclintit sau ușori parcurs să ofere un cadru oficial de dialog centrat pe și agili, roboțeii vor concura între ei pentru titlul de rege tematica Tehnologiei Informațiilor (IT) între mediul al ringului; academic, mediul liceal de specialitate și sectorul privat, Freestyle - fiecare roboțel are ocazia să încânte prin ca factori decisivi în formarea viitorilor specialiști în orice știe el mai bine să facă. Spectacol garantat! domeniul IT&C. Inovația și originalitatea iTEC constă în faptul că la acest concurs participă atât studenți, firme de specialitate, cadre didactice, cât și elevi din liceele de profil din țară. iTEC înseamnă îmbinarea perfectă dintre util și plăcut în Politehnică. Este concursul perfect pentru studenții pasionați și motivați care vor să-și măsoare abilitățile în competiție cu colegii din celelalte centre universitare din România, învățând multe lucruri noi în domeniu, prin intermediul probelor de Application Development, Embedded Development, Mobile Development și RoboTEC. Ultima probă enumerată este noutatea adusă celei de-a 6-a ediții datorită căreia iTEC va deveni unul din concursurile de amploare între roboți și, ca urmare, va plasa Timișoara în rândul marilor organizatori de astfel de competiții. Originalitatea probelor constă în faptul că participanții vor avea acces 24 de ore din 24 în laboratoarele din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, concursul desfășurându-se practic timp de 48 de ore încontinuu. Elevii participanți au ocazia de a gusta puțin din farmecul vieții de student, participând la diferite activități pregătite de organizatori. Probele puse la dispoziția elevilor sunt de Algoritmică și de Web Design, proba de Web Design fiind o probă comună și pentru studenți. Pentru elevi această competiție reprezintă o importantă oportunitate de testare a cunoștințelor dobândite în liceu și o șansă de familiarizare cu mediul universitar. iTEC oferă oportunitatea multor tineri de a-și ex- Embedded Development ersa sau chiar de a dezvolta anumite abilități, totul întrÎn cadrul probei de Embedded Development, un mediu profesional. Le dăm astfel ocazia să își facă studenții participanți vor avea la dispoziție aproximativ recunoscute performanțele lor atât la nivel local, cât și 48 ore pentru a dezvolta un sistem bazat pe microconla nivel național, ușurând tranziția dintre mediul aca- troller care să cuprindă mai multe funcționalități. Având în vedere posibilitatea de a concura la demic și cel cu adevărat profesionist.” Alexandru LAZARCIUC această probă ca și echipă, cerințele sunt construite astfel încât munca la ea să poată fi paralelizată. Studenții au la dispoziție orice documentație, Anul acesta s-a decis ridicarea probei de roboți la următorul nivel. Echipe de studenți din universități din echipamente echivalente, precum și un laborator în care toată țara vor avea ocazia să-și pună la bătaie toate să se desfășoare. cunoștințele pentru a construi un roboțel ascultător, ex-

Application Development Proba este destinată atât studenților din Timișoara, cât și celor din alte centre universitare și presupune dezvoltarea unei aplicații desktop de complexitate medie în aproximativ 48 de ore. Concurenții au libertatea de a-și alege limbajul de programare și mediul de dezvoltare utilizat. Acestora li se impune respectarea principiilor de programare orientată pe obiecte. Participarea în cadrul concursului se poate face în echipe de maxim 3 studenți. Echipele pot opta pentru a lucra de acasă sau în cadrul laboratoarelor puse la dispoziție de către organizatori.

Mobile Development Această probă constă în dezvoltarea unei aplicații mobile în Android, Windows Phone sau iOS - platforma va fi la latitudinea participanților, ei alegând în prealabil mediul în care vor lucra. Aceștia vor avea la dispoziție 48 de ore să creeze o aplicație conform cerințelor conținute în subiectele furnizate de marile companii de specialitate din Timișoara. Participanților li se dă ocazia să găsească soluții pentru probleme reale și actuale, având la dispoziție laboratoare echipate în care să își desfășoare activitatea. De asemenea, pot lucra și din orice locație aleasă de ei, cât timp au la dispoziție software-ul necesar. Mereu este încurajată inițiativa și originalitatea, iar faptul că se respectă anumite cerințe nu limitează acest lucru, ci îi ajută pe participanți să se concentreze pe metodele și calitatea implementării, nu pe concept. Web Design Proba de Web Design este singura probă din cadrul concursului iTEC destinată atât studenților, cât și elevilor. Aceasta presupune prezentarea unei pagini sau a unei aplicații web pe o temă lăsată la latitudinea persoanei/ echipei participante. Concurenții au libertatea de a decide în privința tehnologiei utilizate. Evaluatorii vor fi cadre didactice din Universitatea „Politehnica” din Timişoara și companii de specialitate din Timișoara. Se punctează prezentarea, complexitatea, funcționalitatea și designul aplicației. La finalul competiției, în cadrul acestei probe, participanții vor fi clasați după două criterii: design și development.

Algoritmică Proba de Algoritmică este destinată elevilor din liceele de profil din toată țara, cărora li se oferă șansa de a-și testa cunoștințele într-un cadru organizat. Este o probă de programare clasică și individuală, cu subiecte elaborate de către cadrele didactice din Universitatea „Politehnica” din Timişoara, în cadrul căreia participanții vor folosi cunoștințele de programare dobândite în liceu. Atât limbajul de programare, cât și mediul de dezvoltare sunt la latitudinea elevilor participanți. Pe lângă competiție, elevii au ocazia să cunoască mediul și stilul studențesc, prin vizite care se vor desfășura în cadrul universității, la cursuri, laboratoare, în campusul universitar și în Municipiul Timișoara.

Etapele desfășurării proiectului: 25 februarie - 1 aprilie: Înscriere participanți 11 aprilie: Deschidere oficială 11-13 aprilie: Desfășurare probe 14 aprilie: Festivitatea de premiere Echipa iTEC


9

Pagina 9 - 100%_Pagina1 4/7/2013 6:00 PM Page 1

ACces

Practica de vară în Continental Automotive România

Numărul 16

În fiecare an Continental Automotive România oferă prin programele dedicate studenţilor, posibilitatea ca tânăra generaţie să afle mai multe detalii despre proiectele din domeniul automotive şi noile tehnologii utilizate.

Proiectele propuse pentru practica de vară se adresează în special studenţilor de la facultăţile tehnice – Automatică şi Calculatoare, Electonică şi Telecomunicaţii, Mecanică, Matematică, Informatică. Programul oferă studenţilor posibilitatea de a pune în practică cunoştinţele teoretice

Aprilie 2013

dobândite în cadrul universităţii, sub forma unei colaborări plătite pe o perioadă de 6 până la 12 săptămâni, cu un program de lucru flexibil, în perioada iulie - octombrie. Pentru practica din acest an vă propunem 61 de proiecte de practică din toate domeniile companiei: software, hardware, testare și mecanică. Lista detaliată a proiectelor şi programul de selecţie vor putea fi vizualizate, începând cu data de 20 martie 2013, accesând următorul link: http://bitly.com/140PiwW Echipa HR Continental Automotive România

Povești și experiențe: „O parte din viața mea...”

Știu că pare ciudat, dar simt nevoia să vorbesc, va avea lumea despre mine? Adică, nah, eu sunt o fire să scriu, să fac ceva... Trebuie să-mi aștern pe hârtie mai închisă în mine... Și, în plus, cei care sunt la facultatea asta, chiar vor să facă o carieră în acest domeniu. gândurile pentru a le limpezi. Eu ce vreau? Dacă nu o să-mi fac prieteni? Oare acesta Nu mai vreau să mă gândesc la o mie de lucruri în- e drumul pe care vreau să-l urmez mai departe? Oare continuu! Să am regrete sau să cred că nu am făcut asta vreau să fac toată viața mea? Să fiu un programator alegerea corectă... Câteodată considerăm că nu putem și atât? Pfff, mai bine mergeam la Psihologie, cel puțin face anumite lucruri și ne simțim neputincioși, sau cel acolo știam că o să-mi placă pentru că asta vroiam să fac puțin eu asta am pățit. Am luat o decizie, care se pare că de câțiva ani... Nu aveam deloc încredere în mine și în forțele proprii, dar nici nu credeam că făcusem alegerea mi-a schimbat total viața, și chiar nu exagerez. Știi, când eram la liceu, m-am hotărât să fac ceva corectă. Aceste gânduri și întrebări mă măcinau pe intecu viața mea, din această cauză am și plecat la faculatate. rior și trebuia să scap cumva de ele. Ciudat este faptul Inițial, vroiam să merg la Psihologie, în București, dar că, de fiecare dată aveam răspuns la ele: „Nu, nu vreau până la urmă am venit la Timișoara, la Automatică și să fac asta toată viața mea! Vreau mai mult!”... Auzisem de la fratele meu mai mare de „Liga AC”. Calculatoare. Da, știu, nici profesorilor din liceu și nici prietenilor de acasă nu le-a venit să creadă și, sincer, nici Atâtea lucruri pe care le făceau, proiecte organizate atât mie. Cum de m-am răzgândit, din moment ce păream pentru studenți, cât și pentru elevi. Mi se părea super să atât de hotărâtă? Ba chiar am și învățat aproape un an de faci parte din acest ONG chiar dinainte să-i fiu membru. zile pentru admiterea de la Psihologie. Ce pot să spun? Să-ți spun sincer, proiectul care m-a cucerit de la început Răspunsuri, am găsit destule, dar, oare, care era cel a fost „Prichindel”, pe care am avut și oportunitatea de adevărat: nu am avut posibilități financiare să merg la a-l coordona în acest an împreună cu o echipă București, nu cunoșteam pe nimeni, era prea departe de excepțională. Totodată, mă simt datoare și să spun că, uneori mă casă, era vina părinților că nu au vrut să mă lase acolo etc. Mi-am dat seama de ceva vreme că frica de necunos- afundam în muncă, tocmai pentru a nu mă gândi la faptul cut m-a determinat cel mai mult să iau o decizie radicală că nu-mi plăcea facultatea pe care o alesesem, mă cu o săptămână înainte de admitere, o decizie care nu simțeam în plus, nu vroiam să deranjez pe nimeni și nici să îi fac pe ceilalți să se simtă prost, deși, nu știu cum știam dacă este bună sau rea la momentul respectiv. În primele săptămâni de școală îmi puneam într-una reușeam de foarte multe ori să fac acest lucru. Acumuîntrebări care mai de care mai ciudate... Oare ce părere lam multă oboseală psihică și fizică și izbucneam. Recunosc, sunt o fire dificilă și o mare critică și acestea sunt două din defectele mele. Uneori criticam fără să-mi dau seama, crezând că fac un bine. Apoi am început să conștientizez, să mă maturizez. Lăsând asta la o parte, te întrebi de ce am intrat în Liga AC? Simplu, din 3 motive: să fac voluntariat, să învăț o grămadă de lucruri și să cunosc oameni. Vroiam să fac și altceva, nu doar facultate. Să fac ceva pentru suflet, ceva care să-mi placă. Am intat pe „Departamentul de Resurse Umane”. Nici nu știam cu ce se mănâncă, dar am lucrat îndeajuns de mult pe el încât să știu fiecare lucru care ține de departamentul meu. Datorită lui, am avut ocazia să învăț psihologie, să observ, să motivez oamenii, să-i cunosc, să lucrez în echipă etc. Totul a început aici și a continuat pe proiectele din care fac parte. Am învățat să vorbesc în public, să îmi asum responsabilități și să le duc la capăt, să profit de

oportunități și să nu-mi fie frică să-mi spun părerea, am învățat să am încredere în ceilalți și să-i las să facă lucrurile în ritmul lor, nu în al meu, am învățat să mai las de la mine și să nu mai fiu atât de perfecționistă, dar, cel mai important, am învățat să-mi depășesc frica, teama de necunoscut, de nou. Desigur, mai am de lucrat la unele lucruri, dar, așa cum se spune: „Omul cât trăiește, învață!”. Facultatea m-a ajutat, de asemenea, foarte mult. Mia format o gândire logică, gândire care mă ajută foarte mult pe domeniul pe care vreau să-l urmez în continuare, și, nu, acela nu e de programator. Desigur, această facultate este foarte bună și am mari șanse să îmi găsesc un job când o termin (sau chiar înainte de a lua licența), dar la ce bun să fac ceva ce nu cred că mi se potrivește? Mam hotărât să învăț fiecare lucru pe care eu îl consider important pentru mine și să fac ce îmi place. Particip la diferite training-uri pentru a descoperi cât mai multe lucruri, lucruri care nu au nicio legatură cu ceea ce fac la facultate, fac parte dintr-o echipă minunată, Liga AC, și mă ocup și de facultate. Nu-mi pare rău că am luat aceea decizie în urmă cu doi ani, m-a făcut să conștientizez multe aspecte care țineau de viața mea și să devin persoana care sunt azi. Am aflat răspunsul la multe din întrebările pe care mi le puneam cu doi ani în urmă și m-a motivat să muncesc din greu pentru a-mi îndeplini visul. Tu ce ai învățat în tot acest timp? Ce vrei să faci? Care e visul tău? Ești fericit? Nicoleta LOGOFĂTU


10

Pagina 10 - 100%_pagina 2 4/7/2013 6:00 PM Page 1

Curiozități... de pe Google adunate Numărul 16

Aprilie 2013

În această rubrică aveți ocazia să aflați cele mai interesante informații legate de medicină, IT, securitate și altele Cinci instrumente care îţi Internet prin priză de la Breathometer îți taie AVerMedia te invită să asigură confidenţialitatea TRENDnet pofta de condus testezi soluțiile captură datelor pe internet pentru jocuri

1. Browser-ul TOR - Deși funcţionează ca un browser comun, acesta se diferenţiază prin faptul că garantează de la bun început că nu reţine și distribuie date privind locul din care a fost accesat internetul, dispozitivul implicat sau istoricul de navigare. The Tor Browser Bundle poate fi descărcat gratuit și este valabil pentru Windows, Mac și Linux, potrivit Business Insider. 2. Duck Duck Go - este un motor de căutare automat, nu păstrează niciun fel de istoric cu privire la utilizatori și funcţionează la aceleași standarde de calitate. 3. HTTPS Everywhere - este un plugin dedicat Firefox și Google Chrome care detectează website-urile nesigure și care îl ţine la curent pe utilizator cu modul sau măsura în care îi sunt preluate și prelucrate datele. 4. Cryptocat - este un serviciu de mesagerie open source care întrece Facebook Chat și Skype prin faptul că este 100% privat. 5. Silent Circle - este un serviciu contra-cost, realizat de fondatorii PGP, una dintre cele mai sigure platforme din lume la nivel de confidenţialitate a datelor. Silent Circle include e-mail, video chat, telefonie și nu numai.

Mouse-ul care levitează

Un studio de design din Austria, Kibardindesign, a creat un mouse fără fir (wireless), cu o caracteristică neobișnuită, aceea că levitează. Inedita invenţie a fost creată special pentru persoanele care folosesc calculatorul pe o perioadă de timp îndelungată. Dispozitivul conţine inele magnetice, care îi permit să „plutească” la o înălţime de 40 de milimetri, dacă este lăsat liber, și 10 milimetri, sub presiunea mâinii. Momentan, mouse-ul este în faza de testare, iar când va fi lansat pe piaţă, acesta va fi disponibil în două culori: alb și negru.

TRENDnet anunță un nou adaptor care distribuie internetul prin rețeaua electrică. Powerline 200 AV Nano (model TPL-308E) şi kit-ul format din două astfel de adaptoare (model TPL-308E2K) realizează transferul de date prin infra-

structura reţelei de curent. TRENDnet TPL-308E beneficiază şi de un modul de eficientizare a energiei, reducând consumul de curent cu până la 70%, atunci când adaptorul este în modul idle.

De ce unii oameni nu au măsele de minte?

Mulți dintre noi au suferit cel puțin o dată în viață de pe urma durerii provocate de măseaua, sau măselele, de minte. Există însă și norocoși care nu au aceste măsele (în număr de patru). Conform ipotezei specialiștilor de la Princeton, în urmă cu circa 300.000 – 400.000 de ani, o mutație genetică a inhibat apariția acestui tip de măsele. Mai exact, dezvoltarea cutiei craniene a dus la îngustarea mandibulei, fapt ce a dus la o veritabilă problemă tehnică. Practic, mandibula nu mai era suficient de lungă astfel încât să permită dezvoltarea măselelor de minte. În fapt, chiar și azi măselele de minte sunt deseori dureroase. O a doua explicație ar fi că, asemenea asiaticilor, inuiții au fața mult mai plată decât africanii sau populațiile caucaziene, ceea ce înseamnă că mandibula unui asemenea individ este mai îngustă decât a celorlalți oameni. De asemenea, inuiții au dinți mai mari decât majoritatea populațiilor lumii, o mutație ce a oferit un avantaj acestui grup etnic.

Poți avea un dispozitiv etilotest chiar în buzunar. Dar nu ca cele masive, comAVerMedia oferă posibilitatea plicate, din dotarea poliției, ci unul mult gamerilor de PC de a testa gratuit cea mai mai șic, ceva mai mare decât o brichetă: avansată soluție de captură Full HD de pe Breathometer. Este un gadget care odată piață. Gamerii pot captura astfel la conectat la mufa pentru căști a unui rezoluție Full HD unele dintre cele mai noi jocuri: Crysis 3, Far Cry 3, Hitman Absolution, Sleeping Dogs și DiRT Showdown.

iPhone, devine un etilotest destul de eficient pentru a te scăpa de problema condusului sub influența băuturilor alcoolice. Tot ce trebuie să faci este să descarci aplicația gratuită și să sufli cât poți de bine în Breathometer. Pe ecran va apărea imediat o grafică care arată concentrația de alcool din respirația ta.

Brățara mesager

Multe mesaje trimise de cei dragi pe telefon rămân necitite pentru că erai întro ședință, nu aveai nicio mână liberă sau, pur și simplu, nu aveai chef să scotocești prin buzunare după el. Americanul Matt Sandy a găsit o soluție destul de ingenioasă: LinkMe, o brățară care să afișeze mesajele din telefon direct la încheietura mâinii. LinkMe pare o brățară ca oricare alta atunci când este în standby, dar când primești un mesaj de la o persoană apropiată, ecranul cu leduri montat pe suprafața acesteia îl va afișa în mod repetat, cu litere de-o șchioapă. Secretul este faptul că brățara comunică cu smartphone-ul tău prin Bluetooth. Tot ce trebuie să faci este să alegi din agendă persoana de la care vrei să primești mesaje și aplicația de proveniență: SMS, Facebook sau chiar Twitter. LinkMe este deocamdată în stare de prototip funcțional.

Pentru a lua înregistrările acasă, gamerii pot folosi stick-uri USB 2.0 și 3.0, harddisk-uri externe USB 2.0 și 3.0 sau harddisk-uri interne de 2.5” sau 3.5”. Placa de captură Live Gamer HD folosește interfața PCI-Express x1 și integrează compresie hardware H.264 și funcție Pass-through pe HDMI. Rezoluția maximă de captură este 1080p, cu 30 cadre pe secundă.

Topul celor mai infectate siteuri din România

Raportul de securitate privind cele mai periculoase site-uri a fost realizat recent de o companie care se ocupă de programe antivirus. În ultima lună, 10 din cele 56 de domenii infectate au fost foarte active în ultimul timp, acestea fiind infectate cu malware. Astfel, cele mai infectate 10 site-uri din România sunt: slabire-sanatate.ro, reprezentant-oriflame.ro, lvais.ro, anunt100.ro, solarshop.ro, sharemobile.ro, zmenta.ro, motanes.ro, infomass.ro și compendium.ro Ramona SAFTA


11

Pagina 11 - 100%_Pagina1 4/7/2013 6:00 PM Page 1

ACces

Book Review: Therese Desqueyroux (de Francois Mauriac) Numărul 16

Aprilie 2013

Prima oară când am vrut să citesc această carte se făcea că mă aflam în tren spre casă. Deși am citit câteva păreri bune ce o caracterizau după primele 15 pagini am închis-o lăsând muzica să îmi năvălească în timpane. A fost nevoie de 3 luni de zile să îmi fac curaj să o ridic din nou.

Ceea ce trebuie să știți însă este faptul că lectura devine interesantă de la pagina 40 încolo când începe să se contureze conflictul. Naratorul se joacă pe două planuri, o dată, cel social, în care sunt reflectate valorile și cutumele familiilor din Landes, ce-și duc existența între Saint-Claire și Argelouse; a doua oară pe plan interior, reflectând acel sentiment de natură psihologică, stările Pe măsură ce am început să urmăresc rândurile, de frustrare, curiozitate în fața morții (Therese) și frica literele, totul prindea viață. Monotonia din primele de aceasta, „cretinizarea”, viața bovistică, ghidată de legi pagini dispăruse cu totalitate. Parcă citeam altă carte. organice, interioare, cu decizii luate „în interesul familiei, pentru familie”. La un punct totul devine imprevizibil. Interesant este faptul că nici unul din personaje nu iese de sub „stăpânirea” destinului, de sub legile impuse, dictate de acesta, singurul personaj contrastant, până la punct, fiind Therese Desqueyroux, care încearcă și se gândește la posibilitățile pe care le-a avut, la acel DACĂ la care ne gândim cu toții uneori. Să îi dau notă? I-aș da un 8.50, dar eu nu știu să dau note, știu că mi-a plăcut, adică m-a atras, am găsit substanță, dar nu m-a transformat, transfigurat. Citiți-o!

Un altfel de player muzical: Style Jukebox Style Jukebox este o aplicație de muzică pentru computer sau telefon mobil care îți permite să asculți colecția proprie de muzică de oriunde, oricând fără a mai sincroniza device-urile. Aplicația este disponibilă momentan pentru Windows, iPhone, Android si Windows Phone.

prin intermediul unei conexiuni la internet. În plus ei pot descărca melodii pe telefon / computer pentru a le reda în mod offline.

Cine a creat aplicația? Aplicația a fost creată de doi tineri pasionați de programare, Ionuț Antiu si Radu Prescură în vârstă de 21, respectiv 22 de ani, cu ajutorul unui investitor timișorean. Cum funcționează? Ideea a luat naștere pornind de la o nevoie Odată instalată pe computer aceasta va proprie a lui Ionuț Antiu: se întâmpla des să încărca automat muzica ta pe Cloud, astfel asculte muzică în drum spre școală și să nu încât tu să o asculți sau să o descarci pe găsească anumite melodii în listă pentru că uita să sincronizeze device-urile. iPhone, Android sau Windows Phone. Avantajele unei aplicații bazate pe tehnologia cloud sunt următoarele: aplicația Cum fac rost de aplicație? funcționează atât offline, cât și online, iar Style Jukebox se poate descărca gratuit procesul de sincronizare este complet au- de pe www.get-jukebox.com. Pentru început tomat și intuitiv. Utilizatorii au acces instant fiecare poate să stocheze 1000 de melodii. Nicoleta GÎLCĂ la întreaga lor colecție de muzică oricând

Dilema Java vs. JavaScript Corin MIHUȚ

Chiar dacă în jurul nostru avem un amalgam imens de domenii legate de programare, uneori cădem pradă confuziilor. Acesta este și cazul noțiunilor de „Java” și „JavaScript”.

Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, puternic tipizat. Limbajul împrumută o mare parte din sintaxa de la C și C++, dar are un model al obiectelor mai simplu și prezintă mai puține facilități de nivel jos. Un program Java compilat, corect scris, poate fi rulat sau modificat de pe orice platformă pe care e instalată o mașină virtuală Java. JavaScript este un limbaj care rulează în timp real pe calculatorul celui care accesează pagina de internet. Limbajul JavaScript poate servi la: generarea paginilor Web personalizate și modificarea dinamică a prezentării lor; realizarea calculelor matematice; validarea conținutului unui formular; comunicarea cu applet-urile Java; crearea animațiilor personalizate; afișarea unor mesaje într-o pagină Web sau într-o casetă de dialog; crearea unor butoane animate.

limbaje de programare. În ciuda aparențelor, JavaScript și Java sunt diferite. Din cauza asemănării de nume, majoritatea oamenilor cred că JavaScript nu este decât o versiune „simplificată” a limbajului Java. Această afirmație este falsă. Java și JavaScript sunt două tehnologii separate având doar numele și originea apropiate. Sintaxa limbajului JavaScript este parțial inspirată din cea a limbajului Java. Diferența esențială între cele două limbaje este aceea că, spre deosebire de JavaScript, Java permite crearea de aplicații autonome.

Știai că... Java este numele unei insule din Indonezia, dar el înseamnă de asemenea „cafea” în vorbirea curentă De ce Java și JavaScript au nume americană. Logo-ul limbajului de programare Java este o ceașcă de cafea atât de apropiate? Probabil, cu toții ne-am întrebat caldă. Dana SUSAN care este diferența dintre aceste două


12

Pagina 12 - 100%_pagina 2 4/7/2013 5:59 PM Page 1

Numărul 16

Aprilie 2013

angajat versus student neangajat Evenimente viitoare Student O mică satiră la adresa unei întrebări a studenților de pretutindeni: a te angaja sau a nu te angaja?

Teatrul Național Timișoara „Oxigen” de Ivan Viripaev, Studio „Uţu Strugari”, ora 19:00, 9 aprilie; „M-am hotărât să devin prost” după Martin Page, Studio „Uţu Strugari”, ora 19:00, 10 aprilie; „Aristophanes NOW”, Sala Mare a Teatrului Naţional,ora 19:30, 10 aprilie; „Deșteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, Sala 2, ora 19:00, 11 aprilie; „Vacanța de iarnă”, de Slawomir Mrožek , Studio „Uţu Strugari”, ora 19:00, 12 aprilie; „Priveliște minunată spre catedrală”, de Slawomir Mrožek , Studio "Uţu Strugari, ora 19:00, 13 aprilie; „Bad bed stories” de Oleg şi Vladimir Presniakov, Studio „Uţu Strugari”, ora 19:00, 14 aprilie; „Terminal aeroport”, de Ștefan Caraman, Studio „Uţu Strugari”, ora 19:00, 16 aprilie; „Viața e vis”, de Calderón de la Barca , Sala 2, ora 19:00, 17 aprilie; *„Uţu Strugari” este noua denumire pentru Studio 5

Opera Națională Română Timișoara „Scripcarul de pe acoperiş” după povestirile lui Sholem Aleichem prin amabilitatea lui Arnold Perl, ora 18:00, 21 aprilie; „Steaua de sticlă” de Dan Ardelean, ora 09:00, 26 aprilie; „Voievodul Ţiganilor”, Sala Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, ora 18:00, 26 aprilie; Teatrul German de Stat Timișoara „Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret în Limba Germană”, ora 15:00, 10 aprilie; „Hänsel şi Gretel”, ora 18:00, 13 aprilie; „Pescăruşul”, ora 19:30, 14 aprilie; „Nunta micilor burghezi”, ora 19:30, 30 aprilie.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” „Operă ţărănească” de Szikszai Rémusz, Ioan Slavici Klasszikus Színház, Arad, ora 19:00, 10 aprilie; „Prah”, de Spiró György Sala Studio, ora 19:00, 14 aprilie; „Operă ţărănească” de Szikszai Rémusz, Ioan Slavici Klasszikus Színház, Sala Mare, ora 19:00, 16 aprilie; „Mady-Baby”, de Gianina Cărbunariu, Parcarea Hotelului Timișoara, ora 14:30, 17 aprilie; „Gardenia” de Koltai M. Gábor și Szkéné Színház, Sala Studio, ora 19:00, 20 aprilie; „Vremuri de pace”, de Hajdu Szabolcs, Sala Mare, ora 19:00, 21 aprilie.

Sala Capitol - Filarmonica Banatul Recital de muzică de cameră, ora 19:00, 13 aprilie; Recital de muzică corală rusească (Corul Catedralei Sf. Isaak din Sankt-Peterburg), Sala Capitol, ora 19:00, 18 aprilie; Concert simfonic, Sala Capitol, ora 19:00, 19 aprilie; Concert în deschiderea concursului de pian „Lions” ora 19:00, 26 aprilie.

http://www.movidius.com/timisoara-romania

Student neangajat: Dormitul: 07:00 - Zzz ZzZ Zzz.......... 10:30 - Zzz ZzzZ zz........... 13:50 - ZzZ z ZzZ............. 16:15 - Neața!

de ce scrie „end” după „week”? Nu este același lucru?

Economii: Lapte la 3 RON de care nam mai auzit sau la 5 RON de calitate? Meh, sunt sigur că e bun și laptele necunoscutului. Să-mi cumpăr pâine? Sau mă mulțumesc cu colțul de pâine (care nu e CHIAR așa de verde)?

Ora 00:00: Ora 00:00? Super! Mai am timp să mă uit la film, să merg în club, să merg la un biliard, să ies la o bere, să văd ultimele episoade apărute din cele 14 seriale pe care le urmăresc, să văd ce se mai întâmplă prin Finanțe: cămin și, poate, să dorm... Stimați părinți, am luat (ahem... aproape) toate examenele din sesiunea Trezitul dimineața: *ring*,*ring*... -Alo? De ce mă suni așa de dimineață? De ce nu mă lași să mă odihnesc bine pentru a putea merge la cursuri? -...e ora 14:30.

Cursuri: Să merg la cursul ăsta? Să nu merg? Eh, mă duc, poate ne mai jucăm cărți în ultimul rând.

Pachet de acasă: Mama, știu că mi-ai trimis pachet ieri, dar trebuie să plănuim pachetul de săptămâna viitoare. Nu vrei să mor de foame, nu?

Ieșitul în oraș: Când vrei să ne întâlnim? Stai să mă uit în agendă... atunci am cursuri, atunci ar trebui să-mi fac temele, atunci ar trebui să dorm... Eu pot oricând, tu când dorești? Weekend: În weekend? Adică luni, marți, miercuri, vineri, sâmbătă, duminică? Joi nu pot, am laboratoare. Stai...

asta... îmi mai trimiteți niște bani pentru... cărți... și... alte materiale importante pentru cursuri? (Nu că ar urma weekendul și am plănuit să golesc 3 sticle de tequila cu colegii)

După mult timp... După tot timpul petrecut prin cămine, am ajuns să învăț chestii - chestii care chiar o sa îmi fie utile la lăudat, și încep de acum să mă familiarizez cu ce va urma când termin sesiunea. Am tot folosit cuvântul timp. Asta pentru că am ajuns să îl investesc în experiențe de neuitat.

Student angajat: Dormitul: Cine are nevoie (sau timp) de mai mult de 6-8 ore pe zi? Plus că am învățat să apreciez până și un sfert de oră de ațipit în timpul zilei - fie că e acasă, în tramvai sau în pauza de masă.

Ora 00:00: E cam târziu... așa aș mai sta pe net... și au apărut 2 episoade noi pe care vroiam să le văd de mult... Dar trebuie să văd dacă mai e ceva nou pe grupul de an (poate iar uit că am în săptămânile pare mai

Ieșitul în oraș: Stai să mă uit în agendă... Păi am putea joi după lucru, și înainte de laboratorul de la 6, sau, în cel mai rău caz, vineri între laboratoare, pe la 12. Weekend: Da! În sfârșit! Pot să fac ce vreau, când vreau, unde vreau. Pot să ies în oraș, sau dorm mult dimineața, apoi o sesiune de „stat pe net” pentru o zi (și o noapte - de ce să nu îmi dau peste cap tot programul de dormit?), sau un pahar de vorbă cu toți oamenii pe care nu i-am văzut de mult, sau... Deja e luni...

Economii: Bun. Am și cont de economii. Și în fiecare lună o să meargă automat suma x pe care o aleg eu (și în niciun caz nu o să o micșorez în fiecare lună) în acest cont, și nu o să mă ating de el până când nu e pentru ceva util și impormulte laboratoare) și să mă tant. pregătesc sufletește pentru a înfrunta din nou alarma Finanțe: Spre începutul lunii „salarde dimineață. iale”: o să cumpăr asta, și asta, și asta, și... bine, Trezitul dimineața: Colegele de cameră au poate nu am nevoie ajuns să adore alarma care CHIAR de toate lucrurile... sună din 5 în 5 minute la 7 și asta și gata! dimineața. Noroc că nu e o Spre sfârșitul lunii „salarimelodie care să ne (mai) ale”: nu o să intru în economii, nu o să intru în placă. economii, nu o să intru în economii... bine, doar Cursuri: Păi, nu prea e timp și de puțin, și DOAR de data așa ceva - măcar anul asta... acesta am o scuză bună și pot să am conștiința După mult timp... După tot timpul petrecut la împăcată. lucru, am ajuns să învăț chestii - chestii care chiar Pachet de acasă: Nu, nu am nevoie de nimic o sa îmi fie utile la ceva - cantina și hyper-marke- (evident), și încep de acum turi ajung. Măcar nu îmi să mă familiarizez cu ce va mai rămâne nimic care să urma când termin faculfacă din frigider o tatea. Am tot folosit cuvânadevarată bombă de izuri tul timp. Asta pentru că am ajuns să îl investesc în dupa câteva zile. experiența profesională.


13

Pagina 13 - 100%_Pagina1 4/7/2013 5:59 PM Page 1

ACces

Movie review: Match Point (2005) Bar Review: Swiss House Numărul 16

Aprilie 2013

O poveste de dragoste secretă transformă viața liniștită și atent planificată a lui Chris Wilton (interpretat de Jonathan Rhys-Meyers) într-o dramă întunecată și perturbatoare, scrisă și regizată de Woody Allen. Față de restul filmelor faimosului regizor, „Match Point” este primul filmat în întregime în Marea Britanie și căruia îi lipsește cu desăvârșire umorul caracteristic.

Chris Wilton este un jucător de tenis din Irlanda, cu un trecut sărac și banal, care a realizat suficient cât să își facă drumul spre circuitul profesionist, dar nu suficient de bun să fie un câștigător constant, angajat în prezent ca instructor la un club londonez de tenis. Înstăritul Tom Hewett (interpretat de Matthew Goode), rămas impresionat atât de șarmul și aspectul lui Chris, cât și de felul în care joacă, ia o lecție de tenis de la tânărul antrenor. Inteligența și spiritul lui Chris fac, de asemenea, o impresie puternică aupra surorii lui Tom, Chloe (Emily Mortimer), care în curând se îndrăgostește de el. Nu mai durează mult până cei doi se logodesc și urmează să se căsătorească, aranjament ce îl mulțumește în mod special pe tătăl lui Chloe și Tom, un om de afaceri de succes care crede ca Chris are un viitor strălucit în conducerea firmei lui. Cu toate acestea, Chris simte o atracție copleșitoare față de Nola Rice (Scarlett Johansson), o blondă superbă din Statele Unite, care este logodită cu Tom. Deși Nola nu se arată interesată la început, cei doi încept în scurt timp o aventură. Pasiunea se aprinde repede între cei doi chiar și în timp ce Chloe și Chris își pregătesc nunta. Totul ia

O întrebare am pentru tine. Ce faci în timpul pauzelor de 2 ore sau mai mult, dintre 2 laboratoare.

mai găsit încă o cunoștință. Se pare că acest local este gândit pentru o permanență mișcare. Fiind spațios, mobilitatea este foarte bună, accentuând o atmosferă plină de „du-te vino”. Studenții vin, își trag sufletul după un curs și apoi își reîncarcă bateriile, câștigându-și curajul pentru încă o tură de cursuri. Mobilierul este șic, modern și la fel de simplu. Doar alb și negru. Dungiile negre sporesc iluzia spațiului, prin creerea unei înălțimi improprii de mare. Un singur element ce striază aceast cotidian prins în Swiss, sunt candelabrele prea elegante ce se află în concordanță cu draperiile lungi. Pentru că pauzele dese sunt cheia marilor succese, te invit să încerci meniurile speciale pe

Swiss House este o cafenea ce pune accentul pe practic. Este un loc mare, spațios, viu, inspirat din cotidian fiind simplu prin complexitatea lui. Prima reacție stârnită de acesta cafenea, a venit din partea unor colegi de an, care și ei, se refugiaseră aici. Când am traversat Swiss-ul, am

care acest local le-a gândit pentru un student. Astfel, până în ora 17:00 te poți bucura de diferite oferte, ca mai spre seară prețurile să migreze spre cele specifice unui local din Unirii.

Eu îți propun o soluție. În cazul în care camera din complex este a doua ta casă, și cele 20 de minute pe care le pierzi pe drum ți se pare un timp destul de mult, te invit să îți stabilești cuibul în Swiss. De asemena dacă nu îți dorești să ajungi acasă în celălalt colț al Timișoarei, tot în Swiss te poftesc. De ce Swiss? Pentru că este „peste drum de Electro” și pentru că este locul preferat de socializare al studenților. Deja a fost creat un brand în a-ți da check-in pe Facebook din Swiss House. o întorsătură dramatică și neașteptată când Nola rămâne însărcinată. Spre deosebire de restul filmelor lui Woody Allen, „Match Point” vrea să ne învețe că totul în viață ține de noroc și de circumstanțe, făcând în același timp o analogie cu tema romanului „Crimă și Pedeapsă” a scriitorului rus Fiodr Dostoyevsky. În afară de pasiunea pentru filmele marelui regizor Woody Allen, ce m-a determinat să mă uit la acest film a fost citatul de început: „The man who said "I'd rather be lucky than good" saw deeply into life. People are afraid to face how great a part of life is dependent on luck. It's scary to think so much is out of one's control. There are moments in a match when the ball hits the top of the net, and for a split second, it can either go forward or fall back. With a little luck, it goes forward, and you win. Or maybe it doesn't, and you lose.” Izabela-Andreia VUG

Game Review: Warhammer 40.000 Dawn of War II: Retribution

Warhammer 40000 Dawn of War 2 Retribution este un joc creat cu niște costuri incredbil de scăzute pentru genul său - mai exact, RTS, oferind o grafică foarte bună și un voice acting impecabil, prin care THQ și Relic Entertainment reușesc din nou să surprindă.

În ciuda story line-ului mai puțin dezvoltat, Retribution oferă o gamă largă de misiuni, o mulțime de opțiuni tactice, și aceeși mecanică de război foarte reușită pe care a fost fondată franciza Warhammer. Seria Dawn of War a fost o poveste axată pe „Mărini din spațiu”; Retribution vine cu ceva foarte nou și anume posibilitatea de a juca cu cele 5 rase deja consacrate de seria Warhammer dar de care nu ne-am bucurat încă: Space Marines (excepție), Tyrannids, Chaos, Orks, Eldar, pe lângă care introduce şi Imperial Guard. Chiar dacă povestea nu este la fel de captivantă, gameplay-ul este la fel de captivant ca în restul seriei. Retribution, ca de alt fel franciza Dawn of War, în general, este un RTS foarte bun, forțând jucătorul să se concentreze mai mult pe lucruri cum ar fi să îşi ascundă

trupele de focul inamic, direcția de foc a unităților, precum și dispunerea generală a trupelor în câmpul de luptă, și mai puțin pe „fabricarea la foc automat” a unei armate de dimensiuni epopeice. Spre deosebire de atât de multe alte jocuri RTS, Retribution împinge la înaintare si forța fizică în tot acest amestec, pentru a

face luptele mai sălbatice și haotice, experiență violentă față de luptele previzibile de genul StarCraft. Nu e neobișnuit ca explozii violente să facă cratere în sol și dușmani căzuți din cine știe ce colț de cer, să îți doboare infanteria stelară nedumerită, toate în timp ce mitralierele tale îți oferă foc de acoperire în speranța că poate poate ieși cu bine și din nebunia asta. Ca şi restul jocurilor din seria Dawn of War, Retri-

Laura MITRICIOIU-BUȘE

bution primește din punctul meu de vedere un bonus la aspectele sale de RTS. După fiecare misiune, poți câștiga experiență pentru diferiţi eroi, precum și diverse echipabile pentru respectivi. Rezultatul este un sistem care oferă jucătorului o posibilitate și mai mare de dezvoltare a tacticii, permițând personalizarea eroilor în funcție de stilul de joc, și adaptarea mai bună a forțelor pentru misiunile viitoare. Pe lângă modul single player foarte bine pus la punct, Retribution vine şi cu un multiplayer captivant, care oferă posibilitatea unui joc cooperativ numit Last Stand, un fel de Plevna intergalactică în care jucătorii folosesc diverşi eroi pentru a lupta cu hoarde de inamici pentru mult râvnitul EXP şi diverse echipamente de război, ceea ce e foarte distractiv, chiar un motiv în plus să jucaţi Retribution. „Una peste alta” nu ai nici o scuză să nu încerci Retribution dacă eşti un fan al seriei, sau dacă eşti curios să vezi ce înseamnă tactica de război îmbinată cu o violenţă să spunem „frumoasă”, deci cu încredere încercaţi-vă norocul şi strategia de joc. Ionuț CSINADY


pagina 14 - 100%_Pagina1 4/7/2013 5:59 PM Page 1

Stereogramă 3D - realitatea din spatele imaginii

Numărul 16

Aprilie 2013

Stereogramele sunt iluzii optice create dintr-o imagine bidiomensională în care se ascunde o imagine tridimensională – altfel spus, se folosesc o serie de tehnici pentru a crea senzația de adâncime.

Dar, aşa cum se întâmplă cu orice lucru nou, e greu să accepţi că există şi alt mod de „a privi" lucrurile (de data asta la propriu). Și chiar există ceva în spatele amalgamului de culori, contrar celor spuse de unii care renunță după 5 minute de holbat excesiv la o imagine ciudată și susțin că, de fapt, nu are cum să fie ceva acolo. Iar dacă reușești totuși să o vezi, ți se pare că o poți atinge. Merită văzute și reacțiile celor care văd pentru prima dată ce e de fapt acolo. Există mai multe metode de a învăţa cum să priveşti o stereogramă. În principiu trebuie să înveţi că fiecare ochi trebuie să privească câte o imagine diferită. În viaţa normală amândoi ochii se concentrează asupra unui singur punct. Asta se numeşte focalizarea imaginii. La stereograme trebuie să–ți înveţi ochii să se focalizeze undeva în spatele imaginii.

Metoda 1 Ţine imaginea tipărită sau de pe ecran aproape de faţa ta. Nu te chinui să vezi ceva... oricum e imposibil în acest stadiu. Încearcă să îți „pierzi privirea” undeva în spatele imaginii. După câteva secunde începi să te depărtezi uşor de imagine păstrând „focalizarea” tot în spatele imaginii. Aproximativ pe la 40-50 cm de imagine, păstrând focusul imaginii undeva în spatele ei, ar trebui să se înceapă formarea imaginii tridimensionale, prin suprapunerea a două imagini bidimensionale (pattern-uri). Important: linia ochilor trebuie să fie paralelă cu linia orizontală a imaginii.

Metoda 2 Păstrează stereograma la o distanţă de 30-50 cm faţă de ochi (în funcţie de confortul fiecăruia) şi încearcă să-ţi relaxezi ochii la fel ca atunci când citeşti o carte şi gândul îţi fuge în altă parte, iar privirea se pierde undeva în spatele imaginii. La un moment dat, dacă privirea se pierde destul de departe, va întâlni o imagine compusă, imaginea tridimensională.

Versuri studențești: Contra vântului

Vântul mă împinge lin, Bate calm, iar eu suspin. Se așteaptă să aleg, Să-l sărut sau să-l reneg.

Îmi oferă o schimbare, Însă eu nu-i dau crezare, Îi răspund: „Eu nu mă schimb!” Și continui să mă plimb.

Vântul suflă agitat, Crede c-am ales păcat, Îmi face drum fără culori Și-n jurul meu adună nori.

Rețeta lunii: Milkshake cu banane

Ingrediente: - 3 banane - 200 ml lapte - 100 ml iaurt - 3-4 linguri de zahăr - 1 plic de zahăr vanilinat

Există și alte metode mai ciudate sau care sunt descoperite accidental. De exemplu, mie îmi e mai ușor să văd astfel de imagini când sunt mai obosită, pentru că atunci privirea îmi fuge foarte ușor de pe orice trebuie să mă concentrez. Și, pentru cei deja avansaţi, care nu au probleme în a vedea stereograme 3D, a apărut un joc de „Tetris” în varianta stereogramă. Regulile sunt aceleaşi ca şi la tetris-ul normal.

cu puţină cacao şi paie colorate. Se serveşte imediat. Poftă bună!

Implementat pe schema unui element de aritmetică și logică cu regiștri. Mare grijă la interpretarea schemei logice.

Mod de preparare: Se taie bananele cubuleţe. Se Aprecieri profesorilor care știu pasează cu furculiţa. Se pun apoi în blender împreună cu zahărul, laptele să îmbine lucruri tehnice și arta de a şi iaurtul. Se pasează câteva minute. preda într-un mod admirabil. Ștefan SĂNĂTESCU Se pune în pahare. Se poate decora

Merg tot drept, fără motiv, Nu am nici un adjectiv, Nu sunt trist… sau fericit, Nu sunt simplu de citit.

Vântul bate tot mai tare, Speră la a mea plecare Și-mi doresc să simt că trece, Dar el suflă tot mai rece.

Mă întreabă cine sunt, Atacându-mă mai crunt, Îi răspund cum sunt mereu: „Eu sunt simplu, eu sunt eu”. Andrei TUDORA


Pagina 15 - 100%_Layout 1 4/7/2013 5:59 PM Page 1

ACces

Știați că... Numărul 16

Luna martie era prima lună a anului pe vremea geto-dacilor? O haită de lupi este condusă întotdeauna de o pereche formată dintr-un mascul și o femelă? De Sfântul Valentin, în Japonia se oferă ciocolată bărbaților? Cuvântul cimitir vine din grecescul “koimetirion” care înseamnă “dormitor”? Creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore după moarte? Termenul de DJ (disk jokey) a fost folosit pentru prima dată în 1937? Pentru a ne încrunta, este nevoie să folosim 43 de mușchi ai feței? Atunci când privești o persoană pe care o placi, involuntar pupilele se dilată? La fel se întâmplă și când te uiți la o persoană pe care o urăști? Jocul de cărți a fost inventat de chinezi în 1120? La naștere, crevetele este mascul, apoi, pe măsură ce crește, devine femelă? În medie, oamenii se tem mai mult de păianjeni decât de moarte? În secolul al XVI-lea, în Anglia, berea făcea parte din micul-dejun? Ștergătoarele de parbriz au fost inventate la începutul acestui secol de către o femeie? Există două animale care pot vedea spațiul din spatele lor fără să-și întoarcă capul: iepurele și papagalul? Atunci când au apărut maşinile într-un sat din Australia, au avut loc 3 accidente într-o singură săptămână? Problema era că în total erau doar două maşini. În Europa, prin două locuri trece trenul prin mijlocul unui cimitir: unul e în Elveţia, iar al doilea e în România, la Rădăuţi, în judeţul Suceava? În Florida este interzis să arunci ceva dintr-o maşină în mişcare, exceptând apa şi găinile vii?

Word puzzle: Video game characters

Horoscop studențesc

Aprilie 2013

BERBEC Ești expert în a te arunca cu capul înainte, a face doar ce te taie capul şi a da cu capul de pragul de sus. Deci, ce sens are să te pregătești pentru restanța aia la care nu ai putut să ajungi? Sigur o să găsești tu ceva pe moment.

TAUR Ești recunoscut pentru stabilitate şi perseverenţă, deci, dacă până acum nu te-ai deranjat să înveți, ce rost are să începi de acum înainte? O schimbare de macaz ar implica un efort fizic şi intelectual prea mare pentru lenea ta.

GEMENI Isteţi şi foarte adaptabili, cu alte cuvinte nişte oportunişti lipsiţi de scrupule. Stăpânești perfect arta comunicării, ești drăgălăşenia întruchipată când vrei să obţii ceva, deci sigur o să te descurci la următoarele 3 examene care ți-au mai rămas pentru prezentarea a treia...

RAC Se spune că ai fi diplomat, dar în realitate manipulezi pe toată lumea ca să-ți rezolvi interesele. Zâmbeşti graţios, înşiri verzi şi uscate şi joci tot timpul teatru, poate, poate îți convingi părinții să îți dea mai mulți bani și prietenii să plătească mai multe sucuri.

LEU Te iubeşti atât de mult încât îți pupi oglinda de câte ori te crezi singur. Ești aşa de obsedat de onoruri că, dacă primeşti o notă mare la un examen, ești în stare să umbli cu carnetul atârnat la gât, să vadă lumea cât de grozav ești. Succes la examene!

FECIOARĂ Toți critică spriritul critic al fecioarei, cum de altfel tu critici la rândul Instrucțiuni: eroii sunt amestecați prin jocul de cuvinte, se pot forma numele lor în orice direcție: orizontal, vertical și diagonal, precum și orice direcție: jos-sus, sus-jos, stânga-dreapta și tău pe toată lumea. Vinovați pentru faptul că tu ai picat examenul sunt profesorii care nu au explicat bine materia, colegii care nu te-au ajutat să înțelegi, dreapta-stânga. Fie ca oamenii cei mai „experimentați” să îi găsească pe toți... Baftă! ce mai , tot universul a fost împotriva ta. BALANŢĂ Se zice că adori confortul şi armonia, ceea ce în traducere liberă înseamnă că ești leneşă şi n-ai principii ferme. Ai certe înclinaţii intelectuale, utile în studiul aprofundat al programului TV. Principiul tău de viață este: „De mâine mă apuc să...”, doar că mâine se tot amână.

SCORPION Ai foarte mult magnetism personal: atragi dramele și ghinioanele. Ai emoţii intense și idei fixe. Paranoic, vezi peste tot pericole, intrigi şi conspiraţii. Deși umblii cu fitile tot timpul, tu ești victima. Sigur colegii au vorbit cu profesorii să iei tu note mici la proiecte.

SĂGETĂTOR Specialitatea ta este datul cu bâta în baltă: scoți perle după perle cu un aer de savant atotştiutor, faci glume proaste şi râzi tot timpul fără rost. În caz că te întrebai de ce nimeni nu te suportă și toți te ironizează, acum ai găsit răspunsul.

CAPRICORN Ești un parvenit planificat, care se chinuie să ajungă cel mai bun programator, îți urmăreşti interesele cu îndârjire de buldog. Încăpăţânarea ta este monumentală: nu contează că nu ai dreptate, important este să îi aduci pe ceilalți la disperare până îți cedează dreptatea ție. VĂRSĂTOR Sunteți atât de ciudați încât marțienii v-ar răpi doar pentru a putea să vă studieze anomaliile. Oricum, este ceva în neregulă cu voi, aveți idei stranii și reacții imprevizibile. Nu s-ar mira nimeni dacă ați renunța la facultate doar pentru că nu vă place un profesor sau un coleg.

PEŞTI În capul vostru este un talmeş-balmeş de impresii şi intuiţii, ce face imposibilă o activitate neuronală decentă, fiind incapabili să emiteți vreun argument logic. Stau și mă gândesc, ce căutați voi la o facultate tehnică? Mai bine speculați creșterea valorilor la bursă. Nicoleta GÎLCĂ


Pagina 16 - 100%_pagina 2 4/7/2013 5:58 PM Page 1

Numărul 16

Aprilie 2013

Ce impact are muzica asupra vieţii noastre

Cu siguranţă atunci când sunteţi întrebaţi de ce ascultaţi un anumit gen muzical, cel mai comun răspuns este: ,,Pentru că îmi place!” sau ,,Pentru că simt că mă regăsesc în versuri şi în melodie”. Aceste vorbe poate sună drept clişee, dar ascund mult adevăr...

Muzica este cea care creează o anumită stare, fie pozitivă, fie negativă, şi dă sens multor momente din viaţa noastră. Astfel, cel mai adesea când suntem nefericiţi ne ajută o melodie vioaie să ieşim din acea stare, sau, dimportivă, o piesă tristă să ne amintim anumite lucruri din trecut. Acest exemplu arată cum muzica participă la accentuarea unor procese psihice şi, mai mult, conturează anumite particularităţi ale personalităţii, făcându-ne mai sensibili, sau mai puternici în faţa anumitor evenimente. Nu sunt de ignorat aceste procese de transformare, deoarece pot implica

De când nu ai mai scris o scrisoare?

relaţiile cu cei din jur, ajutându-ne să ne apropiem de ceilalţi. Dincolo de lucurile imediate care se pot deduce atunci când explicăm rolul muzicii, sunt şi lucruri pe care le recunoaştem mai greu şi pe care, de cele mai multe ori, le trecem cu vederea. Un exemplu în acest sens îl constituie faptul că muzica este un mod foarte bun de comunicare, unde cel ce compune codifică emoţii şi gânduri şi încearcă prin diferite tonalităţi, registre, ritmuri să le transmită, iar receptorul decodifică acel mesaj şi dacă se regăseşte îşi însuşeşte respectivul mod de exprimare al anumitor stări. Trecând din sfera emoţionalului şi vorbind despre efectele fiziologice ale muzicii, studiile arată că tempourile rapide sau disonante accelerează ritmul cardiac şi respiraţia, făcând să crească presiunea arterială, în timp ce tempo-urile lente calmează ritmul cardic şi scad presiunea arterială. Poate fi folosită, de asemenea, pentru a

Te provocăm să faci asta acum. Dedicată oricui, despre orice. O lași în sediul Ligii AC, și cele mai creative vor fi publicate în numărul următor al ziarului ACces. Exemplu:

Draga matematică, Te rog maturizează-te și rezolvă-ți singură problemele. Toată lumea

Dragă . . . Te rog . . .

trata tulburări precum stresul sau surmenajul. Muzica are, deci, un câmp de aplicabilitate extrem de vast. Ea constituie un plus deloc neglijabil pe care îl putem lua mereu în calcul pentru a ne relaxa şi pentru a trece peste anumite evenimente ce ne dezechilibrează, întrucât e la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar pe termen lung beneficiile devin mult mai evidente decât într-un interval de timp scurt. Ștefana DOVLETE

Numarul 16  

Ziarul ACces