Issuu on Google+

P O R T F O L I O Diya AbuEi s h e h


Diya AbuEisheh

Selected works


Alexandria Culture Centre Graduation Project

The site is located in Azarita district near Alexandria Library on ElGaish Road. It’s used as a parking space and there is an abandoned building located in the site borders. Roman, baroque, modern and contemporary architecture styles are seen in the area that surrounds the site. The building’s form is inspired from the Mediterranean sea rocks. The shape of the building is formed by connecting the site with the culture centres and historical ruins of Alexandria city creating a grid that forms the shape. The building has a pix-elated facade that represents photographs as it is seen from far away as one unit and when get closer to the building the complexity of the facade will arise.


SITE CONTEXT


Abstract Culture is what defines us, what makes us different from each other and unites us, we create it and shape it the way we like it to be. The more we learn about the other cultures in the world, the more tolerant, open-minded and global we become. Many people in the developing countries neglect their own culture and identity to adapt the developed countries culture as they assume it’s the right thing to do. The lack of knowledge of their culture and the globalisation are some of the factors for that problem. By creating a space that teaches, develops, supports, inspires and communicates the people’s culture and history, we can overcome such problems and strengthen our communities. Mission My mission is to create a space that preserve, promote, educate, inspire, support, collect and represent human achievements through a creative environment that is architecturally and culturally distinct. The culture oasis will be an attraction and attachment and will transform our cities and make our communities open, welcoming, attractive and vibrant. It will connect the local, region and the world culture heritage together through its events and collections, this will encourage the people and make them understand and appreciate the visual world, and give them a unique experience. The culture oasis is going to promote Egypt as a cultural hub regionally and internationally, by showcasing our past, present and future, which will encourage tourists from all over the world to travel to Egypt in order to learn and experience the region cultures as a main goal, and the world cultures as a secondary goal. Objective To develop and promote the rich diversity and uniqueness of various arts of the region and upgrade and enrich consciousness to the people about their cultural heritage. The culture oasis will connect all the culture spaces with each other through shared events and programs. A walking tour routes will be introduced to the people in order to let them explore the unique culture heritage and cultural spaces located in Alexandria.


Montazah Palace

Citadel of Qaitbay

Zanét ElSettat Market

Sunken ruins

Diversity/Connectivity The concept of diversity encompasses acceptance and respect. It means understanding that each individual is unique, and recognizing our individual differences. These can be along the dimensions of race, ethnicity, gender, socio-economic status, age, physical abilities, religious beliefs, political beliefs, or other ideologies. It’s the exploration of these differences in a safe, positive, and nurturing environment. It’s about understanding each other and moving beyond simple tolerance to embracing and celebrating the rich dimensions of Alexandria Opera diversity contained within each individual.

Alexandria Library

Project

House

ElMax Market

The culture centre will embrace this diversity architecturally, and presents a unique opportunity to examine cultural diversity. It involves having a multitude of people from different backgrounds and cultures together in the same environment working for the same goals. In trying to cultivate tolerance, acceptance, and appreciation of cultural diversity, cultural oasis should keep a basic, but paradoxical, multicultural concept: All people share the same basic needs and values, but differ in how they meet those needs and express those values. Pompey’s pillar

Connectivity means to link our past with our present through connecting the cultural spaces located near the site with the culture oasis and also with each other by the contribution between them to have various cultural activities. The culture centre will act as a bridge that links the past with the present and future and it will create a cultural zone with the surrounding cultural spaces that has its own character and identity, and will introduce the people to the existing different culture spaces that exist in the city.

Graeco-Roman Museum

Roman Theatre Antoniadis Garden


S.W.O.T ANALYSIS Strength Located on a main road/ Vital area/ Surrounded by four streets/ Sea view/ Easy accessible site/ Surrounded by cultural places such as Alexandria Library and Mohamed Abdel Wahab Theatre/ Multi-Cultural area/ Located in an area that has different architecture styles.

Urban Fabric

Weaknesses High Traffic/ The project might loose it’s value since it’s beside Alexandria Library. Opportunities The site is surrounded by landmarks, educational institutes and mixed use buildings/ Doing various cultural activities with the contribution of the surrounding cultural and educational institutes/ Introduce the people to the existing different cultures that exist in the area/ Create a touristic and a cultural node that has it’s own character. Threats Air pollution/ Traffic jam/ Noise from the surrounding streets/ High humidity during summer.

Location

18000 sqm


TECHNOLOGICAL STUDIES Aperture Aperture is a facade installation with interactive and narrative displaying modes. Consisting of an iris diaphragm matrix, the facade’s surface with its apertures’ variable opening diameters is enriched by a dynamic translucency, that creates new imagery as well as a new channel for communication between inside and outside. Photocatalytic Nano-Coating of Titanium Dioxide The building uses a photocatalytic nano-coating of Titanium Dioxide on the outer skin to neutralize air pollution and remove dirt. The nano-coatings are simple paints that will provide dramatic performance with minimal cost. The use of the self-cleaning nano-coating on the façade will keep the skin clean of all dirt and organic stains for years without any maintenance. Interactive Gallery The Interactive Gallery uses holographic display to show the story of the city of Alexandria and its people concentrating of the main historical places in Alexandria such as The Citadel, Alexandria Library, ...etc. The main objective of this gallery is to give the visitors the proper experience of Alexandria and to let them know more about its people and their culture.


SECTION A

MAIN ELEVATION


04

16 15 08

09 13

14

07

06

05

03 02

12 11 10

01. MAIN ENTRANCE PATIO 02. RECEPTION 03. FOYER 04. ADMINISTRATION 05. TEMPORARY GALLERY 06. STORAGE 07. MULTI-PURPOSE ROOM 08. LOUNGE 09. TICKETS 10. CLINIC 11. WORKBENCHES 12. PAINTING ROOM 13. STORE 14. WORKSHOP 15. REHEARSAL ROOM 16. KITCHEN

01

GROUND FLOOR PLAN


17. CULTURAL SPACE 18. OUTDOOR GALLERY 19. MUSEUM RECEPTION 20. INTERACTIVE GALLERY 21. SECURITY 22. THEATRE UPPER ENTRANCE 23. WORKSHOP 24. MUSEUM 25. PHOTO GALLERY 26. RESTAURANT 27. STORE 28. CAFE

18 21

23

22

17 19 20

26

26 24

27

28 24

FIRST/SECOND/THIRD FLOOR PLANS


29. LEARNING CENTRE 30. PAINTING CLASS 31. CLASS ROOM 32. LIBRARY 33. CLASSROOM 34. CAFETERIA 35. LEARNING CENTRE ADMINISTRATION 36. SEMINAR ROOM 37. SHOW ROOM 38. GALLERY 39. PARKING ENTRANCE 40. VISITORS PARKING 41. TECHNICAL ROOM 42. LOADING BAY 43. STORE 44. MEDIUM-VOLTAGE SWITCH ROOM 45. LOW-VOLTAGE SWITCH ROOM 46. BATTERY ROOM 47. TUNING ROOM 48. CONDUCTOR 49. DIRECTOR 50. WORKSHOP 51. SCENERY ROOM 52. PROPS 53. DRESSING ROOM 54. CLINIC 55. LOUNGE 56. FOYER 57. TICKETS

35

37 36

27 34

36

33

29 30

31

32

31

28 38

39 49

48

47

46

50 45

44

51 57 52

FOURTH/FIFTH/BASEMENT FLOOR PLANS

56 55

53

53

53

41

43

53

53

54

42

40


VIEW OF THE MAIN STREET


VIEW OF THE BACK STREET


VIEW OF THE CULTURAL SPACE


NIGHT SHOT


Al Fustat Community Centre The project is located in Al-Fustat, surrounded by Ezbet AbuArn [North East], Amr ibn al-`As Mosque [North], Coptic Cairo [South West] and a pottery centre [South]. The concept is inspired from the urban fabric of the slums. The main goal is to have the most integration between the residents of the slums and the visitors by providing open spaces and gathering points to have the desired integration. The architectural style is inspired from the modern Islamic architecture style, as the Al-Fustat is the first capital in Egypt under Muslim rule. The courtyards are the dominate elements in the project for they provide ventilation, sun light and also as a gathering place for the people to communicate. Workshops, bazaars and galleries are provided in the project in order to preserve the craftsmen’s work and to encourage other people to join them and teach them in the training and development centre where they can learn different crafts. The project also includes an archaeology museum, library, indoor/ outdoor theatre and storages for the workshops.


SITE CONTEXT


01. MAIN VISITORS ENTRANCE 02. MAIN MUSEUM HALL 03. SERVICE 04. LIBRARY 05. COMMUNITY ENTRANCE 06. RESTAURANT 07. GALLERY 08. GALLERY 09. CAFE 10. TRAINING AND DEVELOPMENT CENTRE COURT 11. CAFETERIA 12. CLASS ROOM 13. LIBRARY 14. SEMINAR ROOM 15. RAINING AND DEVELOPMENT CENTRE ENTRANCE 16. WORKSHOPS ENTRANCE 17. RE-USE OF RECYCLED MATERIALS 18. LEATHER WORK 19. GLASS PAINTING 20. CERAMIC PAINTING 21. POTTERY WORKSHOP 22. METAL CRAFTS 23. WOOD CARVING AND INLAY 24. BAZAARS 25. THEATRE RECEPTION 26. THEATRE 27. BACK STAGE 28. OUTDOOR AMPHITHEATRE

18

17

28

19

16

20 23 21

22 06

05 04

07

14

15

24 03 24

14

25

08 14 10

24

26

09 11

12

12

12

13

02

27 01

GROUND FLOOR PLAN


29. LABORATORY 30. WORKSHOP 31. RESEARCH ROOM 32. STORAGE 33. CLASSROOM 34. LECTURE HALL 35. LECTURE HALL LOUNGE 36. ADMINISTRATION 37. CAFETERIA 38. THEATRE ENTRANCE 39. STORE

39

39

39

39 39

39

39

39

34 39

33 35

33

33

36

32

38

37

31 31 29

FIRST FLOOR PLAN

30


SECTION A

SECTION B

MAIN ELEVATION


VIEW OF THE MAIN ENTRANCE


VIEW OF THE COMMUNITY CENTRE ENTRANCE


TRAINING AND DEVELOPMENT CENTRE COURT


MAIN COURT


Community Library The project is located in 6th of October City, Egypt. The purpose of the project is to serve the community living in the city and also the students that study in the multiple universities located in the city. The location is easily accessible and is near the public transportation. The concept is derived from the book’s form, the building shape is created by installing different shapes and sizes of books on each other. The facade has horizontal steel shading that represent the pages of the books and they are installed in order to block the sun heat from entering the building. The project consists of two buildings, one contains a lobby, children library and a book storage, and the other contains computer labs and the administration, linked by a bridge at the ground floor, a third building which contains the adults library connects the two buildings on the upper floor. Roof Garden is located on the upper floor of the second building that the visitors can use for reading a also for relaxation.


Service Entrance

Roof Garden

Service/Labs Building

Adults Library

Main Entrance

Plaza

Children Library


01. MAIN ENTRANCE PATIO 02. RECEPTION 03. CHILDREN’S LIBRARY 04. STORAGE 05. BOOKS RETURN ROOM 06. WORKSHOP 07. COMPUTER LABS 08. CAFETERIA 09. CONFERENCE ROOM 10. ADMINISTRATION 11. STORAGE

+Zero

+2.10

A 04

03

02

+1.35

+2.10

06

05 01 +1.05

-0.45

A

Zero

+Zero

07

07

09

07

10

08

11

+0.45

GROUND FLOOR PLAN


12. 13. 14. 15. 16.

ADULTS LIBRARY ADMIN OFFICE STORAGE COMPUTER LAB ROOF GARDEN

14

A

13 12

A 15

16

FIRST FLOOR PLAN


MAIN ELEVATION

SECTION A-A


VIEW OF CHILDREN’S LIBRARY


ROOF GARDEN


VIEW FROM THE RESIDENTIAL AREA


SOUTHERN FACADE


MAIN ENTRANCE PATIO


Cairo Grand Bazaar The Project is Located in ElDarb ElAhmar area, near the Citadel [South] and Al-Azher Park [North]. The concept was inspired from the Islamic geometric shapes since the project is located in an ancient Islamic area. Wind catchers and open courts are used to provide natural ventilation and lighting to the project, wooden pergolas are used for shading and to give the feeling of the old Islamic architecture. The project contains different shops in order to satisfy the visitors needs [Fashion and clothing market, arts and crafts market, carpet market, spices market, leather works market, gold and accessories market, and perfume market. Food court, cafĂŠs, restaurants and open courts are located in different areas in the project for the people to set and relax.


01. MAIN ENTRANCE BUILDING 02. FASHION AND CLOTHING MARKET 03. ARTS AND CRAFTS MARKET 04. FOOD COURT 05. OUTDOOR AMPHITHEATRE

04

05

03

01

02

PLAN LEVEL +7.00


06. CARPETS MARKET 07. RESTAURANT 08. SPICE MARKET 09. OUTDOOR TERRACE 10. LEATHER WORKS MARKET 11. COFFEE SHOP

11 11 11 10

07

06 09

PLAN LEVEL +9.00

08


12. PERFUME MARKET 13. MANAGEMENT 14. PRAYER ROOM 15. GOLD AND ACCESSORIES MARKET

14

15

13

12

PLAN LEVEL +12.00


SECTION A

SECTION B


VIEW OF THE RESTAURANT


MAIN COURT VIEW


VIEW OF THE OUTDOOR TERRACE


SHADING ELEMENTS



Architecture Portfolio