Page 1

DI WANG PORTFOLIO


Di Wang Currently studying in University of Waterloo A: 12 Water St. N., Cambridge, Ontario, Canada M: 1 519 729 2742 E: diwang000@gmail.com

SKILL SUMMARY

Proficient with: Revit 2013, AutoCAD, Sketchup8+Vray, Rhinoceros 4.0+Vray, Adobe Creative Suite Strong graphic design and physical modeling skills Precise, self-motivated, diligent and team-oriented Highly fluent in English and Mandarin (both spoken and written)

EDUCATION

2011-present Candidate for Honors Bachelor of Architectural Studies, University of Waterloo 2009-2011 Bachelor of Architecture Program, Tongji University, Shanghai, China

EXPERIENCE

2013 Jan-Apr. Perkins + Will, Toronto, Canada Assisted with projects involving sports and health, commercial and educational buildings. Areas of responsibility included Sketchup and Revit modeling, Revit drafting, elevation design, image post-processing, creating diagrams and sample panels, and visiting of a construction site. 2012 May-Jul. Intern Designer, Wei Chunyu Studio, Hunan University, China Assisted with the firm’s projects involving residential, office and governmental building design Areas of responsibility included functional design, computer modelling, drafting, rendering and image processing Liaised with clients to discuss project progression and client specifications.

2


AWARDS & DISTINCTIONS

Commendations & Exhibitions 2011- 2012 School of Architecture Award: Outstanding Design Work, University of Waterloo 2012 Student Work Exhibition: “Design at Riverside Gallery”, University of Waterloo 2010 Allied Architects International (AAI) Project Excellence Award, Tongji University Academic Achievements 2011 - 2012 Excellent Academic Standing, University of Waterloo 2011 Fall Term Dean’s Honor list, University of Waterloo 2010-2011 Outstanding Academic Performance Scholarship, Tongji University 2010 University Distinguished Student commendation, Tongji University 2009 University Entrance Scholarship, Tongji University

EXTRACURRICULAR ACTIVITIES

2012 Orientation Leader, University of Waterloo Orientation Week 2010-2011: Head, Student Media Club, Tongji University Faculty of Architecture 2010 Shanghai World Expo Volunteer Hobbies: graphic design, sketching and Chinese calligraphy; travelling; music, reading and playing the pingpong and badminton

3


DESIGN STUDIO

4


residential revolution

suburban revitalization

U of W School of Architecture - Term 2A

U of W School of Architecture - Term 1B

U of W School of Architecture - Term 1A

Revit, Rhino, Vray, Adobe CS5

Sketchup, AutoCAD, Vray, Adobe CS5

Sketchup, AutoCAD, Vray, Adobe CS5

P6-P11

P12-P17

P18-P21

collector’s house

5


6


residential revolution STUDENT RESIDENCE IN GALT This project was designed for students studying in Galt, Cambridge, which is located next to the Grand River. The project aims to enhance communal space and accessibility, so that residents can socialise more naturally with a wider range of their dorm-mates. The project features several communal floors, which are accessible from adjacent levels and which function as a social and recreational hub. Each of the four communal floors consists of living, dining, cooking and recreational spaces for approximately 25 residents. A local grocer and a cafe are incorporated on the ground level, and are intended to be open to the general public - thereby encouraging mixing between the dorm’s residents and the local community. A full-height central atrium visually connects the public ground floor with the dorms above, creating a juxtaposition of local and academic lifestyles.

STREET VIEW

Circ.

Units

Living Dining Kitchen Circ. WC.

School of Architecture

Communal Floor

Units

Living Dining Kitchen WC.

P

COMMUNAL FLOOR Located on the 3rd and 6th floors, the communal floors serve as daily destinations for students to chat, dine and relax.

University of Waterloo UW Place REZ

Student REZ in Galt NOLI PLAN

Galt, Cambridge, Canada

7


7.

8.

9.

1. 6.

Water St. S.

10. 1.

11.

12.

PRODUCED BY AN AUTO

5.

1.

N

PLAN G Store

3.

2.

1.

1. Living Space 2. Kitchens 3. Dining Space 4. Activity Space 5. Patio

4.

5.

4.

2.

PRODUCED PRODUCEDBYBYANANAUTODESK AUTODESKSTUDENT STUDENTPRODUCT PRODUCT

4. 3.

2.

1. Vestibules 2. Student Lounge and Mailboxes 3. Cafe 4. Kitchen 5. Cold Room / Storage 6. Washroom 7. Administration 8. Janitor Room 9. Storage 10. Activity Hall 11. Cart Storage 12. Grocery Shop

1.

3.

PLAN 3F

1.

1. Units 2. Washrooms 3. Laundry Room

1.

1.

1.

1.

1.

1.

1.

1.

1.

1.

2.

2.

1. 1.

1.

1.

1.

1.

1.

3.

1. 2.

2.

1.

1.

1.

PLAN 2F

1. Units 2. Communal Floors 3. Cafe 4. Crocery Shop 1.

DESK STUDENT PRODUCT

Inperial Ln.

1.

2.

2.

1.

1. 1.

1.

2.

2.

1.

1. 3.

4.

SECTION

9


TYPICAL FLOORS Horizontal Circulation 7F

Vertical Circulation

12 ppl. 10 ppl.

7F 6F (C.F.)

22 ppl.

23 ppl.

6F 5F

10 ppl. 13 ppl.

PROGRAM DIAGRAM Grocery Shop Communal Floor Gym Outdoor Patio Admin. GF

Laundry Cafe Washroom Flexible Program Entrance

10

5F


VIEW OF COMMUNAL FLOOR The open-concept space provides an unobstructed view through the building, across the atrium and towards the riverbank.

VIEW OF DORNITORY FLOOR The corridors on dormitory floors form rings around the atrium. With a view overlooking the ground floor, the space is enriched by the ongoing performance of daily life.


12


suburban revitalization CHURCHILL PARK HABITAT

SUBURBAN INFILL (sq.m.)

Located within the 27-hectare Churchill Park in Cambridge, the Churchill Park Habitat is a suburban infill project whose design creates a space for higher-density suburban living while respecting the Park’s aesthetics. The Habitat comprises five large hollow spaces. Each space serves as a gathering area for residents and also allows for bicycle parking and other communal amenities. The design and geometry of the five spaces preserves the view of the park and its environs for residents and the public. A pathway connects all the Habitat’s spaces to form a communal walkway which is sheltered from rain and snow. Within the Habitat are 53 apartments of different sizes; five shared laundry areas; and a cafe and communal meeting point on the ground floor.

Existing Parcel

gross floor area in parcel

2420

area of sheltered outdoor space

Proposed Construction

gross floor area in parcel area of sheltered outdoor space

3-4 ppl.

SITE Churchill Park Community, Cambridge, ON Canada

N

7545 1100

2-3 ppl.

1 person

Public

FOLDING_ARCHITECTONIC

UNIT TYPES

The project takes inspiration from the idea of folding paper, which increases volume underneath the folds and allows discrete sheltered spaces to be created.

The project consists of three types of units. Each type is designed to house a certain number of people, reflecting the complexity of family structure of the area.

13


A

BIKE LAUNDRY LAUNDRY SHELTERED PEDESTRIAN

B

BIKE

BIKE

LAUNDRY SHELTERED PEDESTRIAN

LAUNDRY LAUNDRY SHELTERED PEDESTRIAN

PLAN G A

B

PLAN 2F

PLAN 4F

14

N

CAFE


AXONOMETRIC

CIRCULATION

VIEW

A network of horizontal pedestrian areas and vertical connecting stairwells

The design of the hollow spaces preserves the view of the park for residents in existing houses.

STREET VIEW


16


ZONES For high-density project, different zones with specified functions allow activities to happen without interfering with each other.

SECTION THROUGH A-A

ACTIVITY SPACE

SHELTERED PEDESRTIAN

BIKE LANE

EXISTING HOUSES

ROAD

CHURCHILL PARK

SECTION THROUGH B-B

17


collector’s house VILLA METEORITE P

Located in Cambridge, Canada, ‘Villa Meteorite’ was designed with an astronomer in mind. The villa is situated on natural sloping terrain, and accordingly the layout incorporates a gentle ascent from east to west along the villa grounds. The concept of the villa is to allow its occupant, an astronomer and collector, to display collected meteorites in various courtyards, so as to capture their enigmatic beauty. The limestone cladding of the villa resembles geological layers built over millions of years, and the cor-ten steel used for the window frames mimics the outward appearance of meteorites. The alleyway allows occupants to travel between each courtyard, and observe the displayed meteorites amongst an austere setting of ground, walls and sky. The sparse design focuses one’s mind on the deep elegance of the sky and stars.

N

CRATER_SPACE

An unsual and inspiring space

SITE

Cambridge, Canada

ITERATION DIAGRAM The process of iteration mimics the generation of the crater - a space formed by the impact of meteorite with the earth surface.

1. Volume

PHYSICAL MODEL 1:50

2. Impact: meteorite gardens are created

3. Connection: an alleyway splits the building into living and working sections, and units the meteorite gardens

4. Topography: the building is fragmentized and settled along the sloping terrain

19


Framed View

Axonometric FLOOR PLAN 0

2

N

4 (m)

Solid Work LIve

AXONOMETRIC OF ALLEYWAY

20

Void: Alleyway and Meteorite Gardens


VIEW OF LIVING ROOM

VIEW OF CORRIDOR

LONGITUDINAL SECTION

21


OTHER PROJECTS

22


archmedium _crvc

building on grand river

co-op works

Archmedium 2013 Design Competition

Steel Structure Education Foundation (SSEF) 2012 Design Competition

Perkins+Will Toronto January - April, 2013

In collaboration with: Alexandru Vilcu, Howard Won

In collaboration with: Charlie Gao, Ronnie Kataki, Alexandru Vilcu, Howard Won

Rhino, Vray, Adobe CS5

Rhino, Adobe CS5

Revit, Sketchup, AutoCAD, Adobe CS5

P24-P27

P28-P31

P32-P33

23


archmedium_crvc PORTICO + PEDAGOGY

SOUTH CADBURY VILLAGE

1.

Camelot Research and Visitors Center materializes the spirit of legend by presenting itself as a monument of the King Arthur Legend, and functioning as a unity of various experiences. It is a building with the outer consistency of form and material and inner variety of programs and themes. The design of the complex recalls the feudal character of the original site - where Camelot Castle once stood; a site that withstood numerous sieges. Evolved from the form of a wall, the building stands upon the perimeter of the hill, symbolising the spirit of Camelot Castle and a forgotten era. SITE OF OLD CASTLE

Centuries ago King Arthur unified Britain. Today’s CRVC unifies various programs - research facilities, museums and retail space - in a monolithic linear form. Circulation weaves rooms and spaces together and blends into public spaces, creating vivid traveling experience. Visual connection and transparency within the building generate new programmatic relationships.

2. CRVC

3. 4.

THE EXPERIENCE OF APPROACHING A wood deck path from the original North-East trail to the building’s front plaza unveils the building in a cinematic manner, emphasizing the experience of approaching. The unveiling of the center is enhanced by the intrusion and extrusion of the deck, which provides various focal points for visitors as well as points of repose

1.

View from Village

2.

View towards South Cadbury Museum

3.

Exhibition Platform

4.

Main Entrance

25


PROGRAM DIAGRAM

DAYLIGHTING DIAGRAM

Museums

Restoratopn/Cataloguing Labs

Cafe/Bookstore

Copy Rooms

Archive/Reading Room

Hall/Waiting/Lounge

Administration

Plaza

Media Room

EFFICIENT DAYLIGHTING [Public Space/Archive/Reading Room]

“The Legend” Museum

MINIMUM DAYLIGHTING [Museums/Restoration Lab/Media Room]

Restroom

“Camelot Today” Museum

Entrance Rotating Door

CIRCULATION DIAGRAM

“The Legend” Museum

Public / Visitors Researchers

VIEW/RELATION View Towards Landscape Interior Visual Connections Hall Team Lounge

f

o ite es s th tle ard Cas Tow elot m Ca

“Camelot Today” Museum Research Center

Reading Room

26

To Ca ward db s S ur y V outh illa ge

Wood Fin Shading

Research Center

Waiting Lounge

Cafe

“South Cadbury” Museum


VIEW OF “THE LEGEND” MUSEUM Stepping down along with the topography, the museum presents its artifacts on platforms. The winding circulation encourages direct interaction between people and artifacts, creating an experience of walking through history.

VIEW OF “CAMELOT TODAY” MUSEUM A visual connection is maintained between two very different programs to unite the visitors with the researchers.


28


building on grand river GRAND DECK Grand Deck is a gathering place over the Grand River. The 3.5 X 2m platform is intended to invite walkers, joggers, and runners to comfortably use the deck and have ample space to reflect, relax, and enjoy the view. The pair of trees on site were used as the foundation of the structure as they support two anchor beams from which the deck extends towards the river. The structure then comes down on the cliff using footers at 55 degrees. The footers was sized according to the site and each piece was cut at a different height to align with the slope of the site. Thus, as the trees hold the platform laterally, they are also pulling the footers into the ground. The beauty of Grand Deck resides not only in the minimal design and structural integrity, but also in its function of offering a gathering place for many passers-by to appreciate the beauty of Grand River.

N

SITE

Grand River Trail, Cambridge, Canada

Park

Water

N

PLAN

0

1

2 (m)

29


COMPONENTS The platform was designed based on site specificity and modular construction using wood joinery and details for structural integrity.

1

WOOD NOTCHES

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Modular construction was implemented to minimize workload while offering efficient workflow. The deck was designed using only four kinds of members.

30

3

5

Notches were cut out of the anchor and deck members so that tension along the anchor beams and compression at the joints would prevent a fatal deflection.

4 4

6

4 4

TENSION ROD A metal threaded rod was chosen to join the deck with the footers to support the shear at the connection.

3

1

LIST OF COMPONENTS 1

Front Anchor Beam X1

2

Back Anchor Beams X2

3

Turn-around Bolts

X4

4

Foam Blocks

X4

5

Wood Blocks

X3

6

Stoppers

X23

7

Beams

X24

8

Metal Rods

X2

9

Spacers

X22

10

Footers

X23

8

TURN-AROUND BALT Turn around bolts in tension hooked between the two anchors secure the anchors around the trees.

9

10

SPACER Wood blocks joined by the tension rod were placed between footers to unit footing structure.


WORKFLOW DIAGRAM

MAY 21 TUE

MAY 22 WED

MAY 23 THU

MAY 24 FRI

MAY 25 SAT

Design Material Purchasing On-site Measuring Workshop Fabrication Transporting On-site Construction

On-site Measuring

Workshop Fabrication

Transporting Members

On-site Assembly

Sanding

31


co-op/internship PERKINS + WILL, 2013 A four-month internship involving large scale domestic and foreign projects, such as sports centers, health clubs and shopping malls. Elements of my internship included Sketchup and Revit modeling, Revit drafting, elevation design, image post-processing, creating diagrams and sample panel designs, and visiting of construction sites for inspiration and evaluation. During the internship, I worked on international projects, with streamlined design processes, which were developed in close collaboration with other offices of the firm located in several cities.

IMAGE EDITING

FRIT PATTERN DESIGN

32


C HE

HE

DIAGRAM HF

HF 1

2

A-HC 301

A-HC 301

EWS-02

EWS-02

SEE NOTE 1

1

A-HC 404

HG

GR-HC-052

EWS-02

9000

EWS-02

EWS-01

HH

EWS-01

UP

UP

9000

A-HC 419

JAN. GR-HC-049a

AIR SUPPLY SHAFT OPENING

W-02-C

CORR.

1

A-HC 418

MEN'S CHANGING+LOCKERS GR-HC-046

FTR. 1

W-01-C

W-02-C

EWS-02

HK

1

GR-HC-044a

1

GR-HC 004B

A-HC 410

A-HC 302

EWS-02

9000

STOR.

GR-HC-051

UP

GR-HC 003

GR-HC-045a

CORR.

GR-HC-050

GR-HC-045

MEN'S SAUNA

GR-HC-044b

GR-HC-048

MEN'S W.C.

GR-HC-049

MEN'S SHOWERS

MECH. SHAFT FROM ABOVE

1

A-HC 302

GR-HC-001

W-02-C

STAFF MTG

W-02-C

CORR. MEN'S ACCESSIBLE W.C. GR-HC-044c GR-HC-047

MEN'S TOWELS

VEST.

GR-HC-053

HK

W-02-C

GR-HC-003

GR-HC-044d

MEN'S POOL

GR-HC-057

GR-HC-043

HJ

NORTH-WEST EXIT STAIR

GYM STORAGE ELEC.1

ELECT SHAFT OPENING

9000

HJ

EWS-02

UP WEST FEATURE STAIR/ ELEVATOR

HL

HL

GR-HC-042

MEN'S CORRIDOR

GR-HC-030

MASSAGE 4

GR-HC-033

GR-HC-031

2

A-HC 302

GR-HC-055

GR-HC-023

STOR. GR-HC-037

1

1

GR-HC-040

HM

A-HC 421

4

3

WAITING AREA

GR-HC-026

GR-HC-004

OPEN ABOVE

SAUNA

A-HC 414

CORR.

WOMEN'S POOL

7

DN

GR-HC-038

HN

STEAM ROOM

GR-HC-036

2

GR-HC-039a

MANAGER/ BACK OFFICES (MEN)

SPA W.C.2 JACUZZI

EWS-01

EWS-02

STORAGE

GR-HC-007

MASSAGE 5

GR-HC-035

A-HC 414

GR-HC-039

GR-HC-028

GR-HC-021a

SHOWERS & DRYING

CORR.

GR-HC-027

HM

1

MEN'S RECEPTION/ REGISTRATION CHANGE ROOM SPA W.C.1

GR-HC-021b

SPA RECEPTION

HAIR/BODY CARE

GR-HC-021

GR-HC-025

9000

MASSAGE 1

GR-HC-032

MASSAGE LOBBY

GR-HC 005D

VESTIBULE GR-HC-005

GR-HC 005A

GR-HC 005E

GR-HC 005B

GR-HC 005F

GR-HC 005C

9000

MASSAGE 2

GR-HC-034

MANAGER/ BACK OFFICES (WOMEN)

MASSAGE 3

STOR. GR-HC-054

2

A-HC 302

HN

STORAGE GR-HC-006b

WOMEN'S RECEPTION/ REGISTRATION

ADMIN. GR-HC-022

GR-HC-006 EWS-02

WOMEN'S CORRIDOR

GR-HC 055A

GR-HC-009

GR-HC-010

STOR. GR-HC-012a

AIR SUPPLY CHASE

MECH. SHAFT FROM ABOVE

WOMEN SHOWERS

EWS-02

GR-HC-056

GR-HC-020

9000

CORR.

GR-HC-011a

EWS-02

GR-HC-015

UP

GR-HC 004A

UP

SEE NOTE 1 EWS-02

GR-HC-012

WOMEN W.C.

GR-HC-017

EAST EXIT CORRIDOR

HQ

GR-HC-013

CORR. GR-HC-011b

EWS-01

STOR.

EWS-02

WOMEN'S CHANGING+LOCKERS

SOUTH-EAST EXIT STAIR

WOMEN'S ACCESSIBLE W.C.

JAN.

GR-HC-019

GR-HC-016

GR-HC-015a

9000

Room GR-HC-011d

HR

NORTH-EAST EXIT STAIR SECURITY

1

ROOM 2

A-HC 301

A-HC 301

1

GR-HC-014

9000

VEST.

UP

GR-HC-011c

HQ

HP

EAST FEATURE STAIR/ ELEVATOR

ELEC.2

ELECT SHAFT OPENING

FEATURE POOL

GR-HC 008A

GR-HC-008

WOMEN'S TOWELS

HP

HR

GR-HC 041A

GR-HC-041

9000

GR-HC 053B

A-HC 407

EXTERNAL G

A-HC 412

V20

V20

H1

1

H2

7000

PREPARATION KITCHEN

2

The project progressed from a schematic to the design development phase in just four months. I was involved in Revit drafting and modeling, creating and updating schedules, data calculation and making interior specification manuals.

A-HC 401

GR-HC-002

5

B

INTERNATIONAL HEALTH CLUB A PROJECT

1

TENNIS/BASKET BALL COURT

EWS-01

HH

GR-HC-036a

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

HG

SOUTH-WEST EXIT STAIR EWS-01

H3

GROUND FLOOR OVERALL PLAN 1 : 200

OVERHEAD FIRE SHUTTER

RETAIL

NO DOORS

H4

H5

H6

H7

H8

SERVICE ELEVATORS LOBBY

GENERAL

H9

H10

RETAIL

H11

33


THANK YOU M:1 519 729 2742 E: diwang000@gmail.com

Portfolio 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you