Page 1

h u i so r g a a n v a n s t i h o

d e c e m b e r

2 0 1 0 / j a n u a r i

2 0 1 1

stiho krant

Openingstijd en rond de fe est

dagen Zie de antwoordfa x of www.stiho.nl !

NIOO volgens C2C

Project ‘Sleephelling’ is het bewijs: het passiefhuis is er klaar voor

De kop van dit artikel wordt verklaard met: het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) heeft een nieuw onderkomen gekregen dat is gebouwd volgens de principes van ‘cradle to cradle’. En wat dat dan weer betekent, wordt hieronder uit de doeken gedaan.

Vijf jaar na FSC-­ certificering: “Blijf voeling houden met de bouwpraktijk.”

Kinderschoenen

Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in zoet water. Het instituut gaf Bouwbedrijf Berghege uit Oss opdracht een nieuw onderkomen te bouwen in Wageningen. Het 11.000 m2 grote, strak vormgegeven complex (ontwerp van Claus en Kaan Architecten) bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria, onderzoeksruimten, kantoren en diverse bijgebouwen zoals kassen. Het biedt plaats aan circa 160 medewerkers. Door de eisen die de opdrachtgever stelt aan de eco-effectiviteit van het nieuwe gebouw, mag Berghege zich inmiddels zeer deskundig noemen op het gebied van duurzaam bouwen. Het bedrijf noemt de nieuwbouw hét toonbeeld van bouwen volgens de cradle to cradle(C2C)-filosofie: bouwen met respect voor mens en natuur, optimaal gebruik van natuurlijke energiebronnen en toepassing van herbruikbare materialen die oneindig deel kunnen blijven uitmaken van de bouwketen (cradle to cradle, wieg tot wieg).

Tot 90% minder energieverbruik in een Multi-Comfort House

Het begint allemaal bij luchtdicht bouwen

Productgroep uit goed beheerde bossen en andere gecontroleerde bronnen.

De Stiho krant spreekt met projectleider H. Peters van het bouwbedrijf. “Dit project is echt grensverleggend. Bouwen volgens de cradle to cradlefilosofie staat nog helemaal in de kinderschoenen. Dat maakt de ambitie van het NIOO des te mooier. Bij dit nieuwe gebouw is er bijvoorbeeld voor gekozen energie uit zonnepanelen te halen, maar als op termijn blijkt dat dat op een andere manier doelmatiger kan, is het NIOO bereid daarin aanpassingen te doen”, aldus de heer Peters. “De bouw van het nieuwe instituut stelt eisen aan de wijze waarop het gebouwd moet worden. Zo is er de opdracht bouwmaterialen in hun puurste vorm te gebruiken. Voorbeelden? Het beton is onafgewerkt, in het pand bevindt zich nauwelijks stucwerk en het glas loopt van betonvloer tot betonvloer. Dat zijn allemaal zaken die in de ruwbouwfase heel bepalend zijn, er is geen correctiemogelijkheid.”

Voorkeursmaterialen

Zoals gebruikelijk schrijft een architect voorkeursmaterialen voor, zo ook in dit geval. De heer Peters daarover: “In overleg tussen de architect, Berghege, Plato Wood en Stiho is gekeken naar de details van het bouwproject en de mogelijkheden van de betreffende materialen. We liepen daarbij tegen een aantal zaken aan. Zo was er bijvoorbeeld gekozen voor houtisolatiemateriaal van Pavatex. Toen echter bleek dat het materiaal in aanraking zou komen met oppervlaktewater, hebben we in overleg met Stiho voor een ander materiaal gekozen en is er Roofmate toegepast. Voor het houtwerk hebben we gekozen voor Plato en grenen, geleverd door Stiho. Plato is door en door veredeld hout zonder toevoeging van chemicaliën. Daarmee past het product volLees verder op pagina 2.

XX%

www.fsc.org Cert no. CU-COC-805712-D06 © 1996 Forest Stewardship Council

De Stiho krant wordt gedrukt op FSC-papier.

NIEUW

Kooltherm K17 Binnenisolatie-element

Voorzijde met zonwering van Platohout.

Beamix Metselmortel 320 Comfort

Rockpanel Boeistrook


b e s t e k

Project 'Sleephelling' is het bewijs

Voor een nieuw onderkomen van een ecologisch onderzoeksinstituut was FSC-gecertificeerd Platohout een logische keuze. Dit materiaal is dan ook in ruime mate toegepast op de bouwlocatie in Wageningen.

In Rotterdam is met het renovatieproject Sleephelling bewezen dat de energiebesparende bouwmethode volgens de ‘passiefhuis’insteek klaar is om op grote schaal te gaan worden toegepast, in zowel nieuwbouw als (in dit geval) renovatie.

vervo l g pagina 1

FSC-gecertificeerd te worden. De heer Peters: “Dit project versnelde de keuze tot certificering. Duurzaam bouwen heeft wat ons betreft echt de toekomst. Het is geen optie voor ons bedrijf hierin achter te blijven, ook al heeft het nogal wat voeten in aarde in onze administratie en registratie. We hebben de afgelopen periode de kans gekregen om congressen te bezoeken, ons

i n

k o r t

NIOO volgens C2C

stevig in te lezen en ons een gemeenschappelijk idee te vormen over duurzaamheid. Het is ons menens. We hebben ervoor gezorgd dat we de duurzaamheidsboot niet hebben gemist en willen koste wat het kost aan boord blijven.” Het nieuwe NIOO-onderkomen wordt zeer waarschijnlijk in januari 2011 in gebruik genomen.

Platohout als zonwering ...

ledig bij de filosofie van de bouwer en de opdrachtgever. Door Stiho werd vuren met FSC-keur toegeleverd aan Plato in Arnhem, waar het veredeld werd. Stiho heeft ons geadviseerd over het brandwerend behandelen van het hout, zowel voor binnen- als voor buitentoepassing. Het Platohout is binnen en buiten toegepast als wandafwerking,

als bekleding op binnen- en buitendeuren, als gelamineerd balkhout (balklaag bij buitentoepassing), voor de zonweringluifels en op de loopvlonders.”

FSC-certificering

Voordat Bouwbedrijf Berghege aan dit project begon, heeft het de nodige inspanningen verricht om

... en als gevelbekleding.

R U W B O U W M AT E R I A L E N - N I E U W

Wordt metselen een lichte bezigheid? Arbeidsomstandigheden in de bouw worden steeds belangrijker, wat blijkt uit de steeds krachtigere roep om lagere fysieke belasting en efficiëntere manieren van werken. En juist op de eigenschappen ‘minder gewicht’ en ‘minder inspanning bij verwerking’ is de nieuwe mortellijn Comfort van Beamix ontwikkeld. Minder gewicht betekent minder fysieke belasting, gemakkelijker

2

tillen en dus prettiger werken. Daarnaast zijn de mortels uit de Beamix Comfortlijn makkelijker en sneller te mengen, wat ten goede komt aan de netto-metseltijd. Bovendien heeft de Comfort-mortel 30% meer uitlevering per kilogram, wat niet alleen minder transport en minder afval oplevert, maar ook nog eens meer vierkante meters metselwerk per kg.

Metselmortel 320 Comfort

De eerste Comfort-mortel die in de markt is gezet, is de Beamix Metselmortel 320 Comfort, met mortelkwaliteit m5, morteltype A. Deze mortel is zeer geschikt voor het metselen van sterk zuigende stenen zoals bakstenen en poriso. Daarnaast is de mortel ook geschikt voor kalkzandstenen van Nederlandse herkomst met toepassingsgebied binnenmetselwerk, en voor metselwerk vanaf fundering tot maaiveld. Metselmortel 320 Comfort is 25% lichter dan traditionele metsel­mortel (dus minder gewicht op de troffel) en

zorgt voor een makkelijkere verwerking (eenvoudiger smeerbaar). Ook is de mortel gemakkelijk op te steken. Beamix Metselmortel 320 Comfort is verkrijgbaar in zakken van 20 kg.

Nieuwe Metselmortel 320 Comfort: lagere lichamelijke belasting, gemakkelijker te mengen, minder gewicht op de troffel, gemakkelijker smeerbaar ... wordt metselen een lichte bezigheid?


Basisschool ‘Het Kompas’ Robuuste, duurzame en eenvoudig schoon te houden gevelbekleding was precies wat opdrachtgever Stichting Penta Primair zocht voor de renovatie van een basisschool. Het werd Profort. Bouwbedrijf Tadema voerde de complete renovatie in slechts drie maanden uit.

PROJECT

Met prefab houtskeletbouwgevels is de school eigenlijk weer ‘opnieuw gebouwd’.

Basisschool ‘Het Kompas’ voelt zich lekker in nieuwe jas In dit voorjaar werd, in opdracht van de gemeente Groningen, basisschool ‘Het Kompas’ in Noordhorn geheel gerenoveerd. Bouwbedrijf Tadema voerde de werkzaamheden uit. “De ruim twintig jaar oude school was aan een grondige verbouwing toe”, aldus Ben Boersema, projectleider tijdens de renovatie.

en boeiboorden vernieuwd, nieuwe kozijnen en nieuwe verlichting geplaatst, binnendeuren vernieuwd. Eigenlijk zijn alleen de fundering en het dak blijven liggen.”

Precies een veelvoud

Omdat er niets aan het aanzicht mocht worden veranderd, was de keuze voor Profort in de kleur

blauw, de kleur die de school van oorsprong had, snel gemaakt. Profort is een stevig en robuust gevelbekledingssysteem voor onder meer woningbouw en industrie (denk aan schuren, chalets, woonarken), daarnaast ook voor houtskeletbouw en aftimmering van gevels, dakranden en dakgoten. De basis van het profiel is een geschuimde kunststof, speciaal ontwikkeld om er robuuste bouwprofielen van te kunnen maken. Ben Boersema vult aan: “Voor ons was een groot bijkomend voordeel

dat de Profort rabatdelen verkrijgbaar zijn in lengten van 540 cm. En dat is precies een veelvoud van de 180 cm lange delen die in de oorspronkelijke bouw gebruikt zijn!” “Toentertijd is het gebouw met prefab bouwdelen in elkaar gezet en die werkwijze is nu ook weer toegepast. In maart is er gesloopt en in april konden we, na het uittekenen van de houtskeletbouwelementen, de feitelijke opbouw starten. Op 4 juni, helemaal volgens planning, konden de kinderen en hun onderwijzers weer terug in de lokalen.”

Profort productinformatie

• mooie, luxe gevelbekleding • af en toe schoonmaken volstaat • milieuvriendelijk: - schilderen niet nodig - gemaakt van recyclebare kunststof - zeer duurzaam dankzij harde, weersbestendige en kleurvaste toplaag • zeer degelijk en slagvast dus ook geschikt op beganegrondniveau • 10 jaar fabrieksgarantie Voor ... ... na.

Krap tijdsbestek

Technisch was de school nog helemaal bij de tijd, de bouwkundige insteek was goed. Maar onvoldoende ventilatie, zo goed als geen afzuiging en slechte isolatie bleek een slecht binnenklimaat te hebben opgeleverd. Bouwbedrijf Tadema kreeg drie maanden de tijd om het pand weer helemaal aan de huidige eisen te laten voldoen. Ben Boersema: “Dat krappe tijdsbestek was de grootste uitdaging. In die drie maanden moesten we ook rekening houden met de werkvoorbereiding en de levertijden van materialen. Voorbeeld: alleen al de levertijd op de nieuwe kunststof kozijnen was zes weken!” De foto’s tonen dat het aanzicht van de school zo goed als niet veranderd is. Daarom kon er ook zonder bouwvergunning worden gewerkt. “Alles wat we gesloopt hebben, kwam in de staat terug zoals de school in de jaren tachtig is opgeleverd. We hebben de gevelbekleding

3


b e s t e k k o r t i n

Gipsplaat met resolschuim

Wordt metselen een comfortabele bezigheid?

Het nieuwe binnenisolatie-element Kooltherm K17 is voorzien van een gipskartonplaat. Daardoor zijn muren en wanden er snel mee te isoleren, en dat - dankzij de Kooltherm isolatielaag - met de hoogst haalbare isolatiewaarde.

Wie dacht dat een basisbouwmateriaal als metselmortel wel zo’n beetje uitontwikkeld was, komt bedrogen uit. De nieuwe ‘Comfort’ mortellijn van Beamix bestaat uit moderne mortels die volledig bij de arbo-eisen van deze tijd passen. De Metselmortel 320 Comfort bijt het spits af.

I S O L AT I E - N I E U W

Gipsplaat met resolschuim: isoleren en afwerken in één De voordelen van binnenisolatie mogen duidelijk zijn: makkelijk te plaatsen tegen beperkte kosten. Met het nieuwe Kooltherm K17 Binnen­ isolatie-element kunnen we dit rijtje voordelen eenvoudig uitbreiden. Want met dit product kan binnenisolatie nog sneller worden uitgevoerd. Het element bestaat namelijk uit een laag hoogwaardige resol hardschuimisolatie die is beplakt met een De elementen zijn zowel blind als mechanisch te monteren.

gipskartonplaat. Bovendien is het aanbrengen van een damprem niet nodig. De Kooltherm-isolatie geeft de hoogste isolatiewaarde in de markt, bij de geringste dikte (warmtegeleidingscoëfficiënt min. 0,021 W/m·K). Daardoor gaat er bij binnenisolatie met Kooltherm K17 het minste woonruimte verloren. Doordat Kooltherm de beste isolatiewaarde van alle traditionele isolatiematerialen heeft, kan er dus slanker mee gebouwd worden en er toch zeer goede isolatiewaarden mee worden gehaald. Door dat hoge isolatievermogen is het financiële resultaat van isoleren met Kooltherm dan ook zeer snel zichtbaar op de energienota. Bovendien is het Kooltherm K17 Binnenisolatie-element zeer geschikt voor duurzaam bouwen. Mits op de juiste manier verwerkt, kan de levensduur van het product die van het gebouw overstijgen. De gesloten cellenstructuur waarborgt een blijvend hoge isolatiewaarde.

Met het samengestelde Binnen­isolatie-element zijn details gemakkelijk uit te voeren.

Het K17 Binnenisolatie-element is eenvoudig met de gangbare hand­ gereedschappen te verwerken. Vraag bij uw Stiho-vestiging naar de actuele dikten en afmetingen.

Kooltherm samengevat:

- Resol hardschuimisolatie voor de beste isolatiewaarde

- incl. dampremmende laag door gebruik van aluminium cachering - 9,5 mm gipsplaat direct als voorzetwand te gebruiken - verkrijgbare breedten 60 en 120 cm, lengten 260 en 300 cm - milieuvriendelijk - levert de grootste energiebesparing

PROJECT - NIEUW

Project ‘Sleephelling’ is het bewijs: het passiefhuis is er klaar voor

4

De duurzaamste energie is energie die wordt bespaard. Wie bij de bouw van een huis kiest voor de modernste, bewezen energie-efficiënte techno­ logieën, kan 70 tot 90% procent energie besparen. Het passiefhuis is zo’n concept dat momenteel in het middelpunt van de belangstelling staat. Het passiefhuis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een goed en aangenaam binnenklimaat -’s zomer én ’s winters - en een zeer laag energieverbruik. Het passiefhuisconcept is relatief simpel. Het bestaat uit een combinatie van zeer goede thermische isolatie en kierdichting, gebalanceerde ventilatie met een hoge mate van warmteterugwinning en slechts een beperkt verwarmingssysteem. Actieve koe-

ling ontbreekt geheel in het concept. Behalve energiezuinig is een passiefhuis ook zeer comfortabel door het gelijkmatige binnenklimaat.

Sleephelling

In Rotterdam werd een aantal historische panden omgebouwd tot zeer energiezuinige woningen. Esthetiek en comfort speelden daarbij een grote rol. Er werd gekozen voor renovatie volgens het ‘doos-in-woning’principe met zeer hoogwaardige isolatie en ventilatie. Deze renovatiemethode toont aan dat bijzonder energiezuinig renoveren in allerlei situaties mogelijk is. Het project Sleephelling omvatte de verbouwing van een monumentaal woonblok tot veertien ‘passiefhuizen’ en zestien maatschappelijke eenhe-

den, en betrof de eerste projectmatige renovatie met het certificaat ‘PassiefBouwen Keur’. Rockwool leverde de isolatie voor vloeren en wanden. De daarbij toegepaste producten zijn BouwPlaat 201, BouwPlaat 211 en Rhinox D.

Voordelen op een rij

Een passiefhuis is comfortabel (gelijkmatig binnenklimaat), gezond (voortdurende ventilatie), rendabel (lage energiekosten), milieuvriendelijk (actieve bijdrage aan bescherming van het klimaat) en lijkt de bouwstandaard van de toekomst, waarbij intelligente en efficiënte producten een toegevoegde waarde creëren.

De renovatie van project Sleephelling is uitgevoerd volgens het ‘doos-inwoning’principe, met zeer hoogwaardige isolatie en dito ventilatie.


Vijf jaar na FSC-certificering Wat verandert er in een bedrijf als het FSC-certificeringstraject succesvol is doorlopen? Bouwbedrijf FLORIE en van den HEUVEL bv is nu vijf jaar verder. Inkoper Paul van Breukelen vertelt onder meer over implementatie in het bedrijf en de beschikbaarheid van duurzame materialen.

PROJECT

Vijf jaar na FSC-certificering: “Blijf voeling houden met de bouwpraktijk.” In 2005 maakte de directie van het Nieuwegeinse bouwbedrijf FLORIE en van den HEUVEL bv plannen om het bedrijf klaar te stomen voor het FSC-certificaat. In de jaren 2005-2006 ging het bedrijf daadwerkelijk het certifi­ceringstraject in. “Naast maatschappelijke betrokkenheid ook uit commercieel oogpunt”,

zegt inkoper Paul van Breukelen. Hij vertelt over hoe de jaren erna verlopen zijn. “Duurzaamheid in de bouw stond in die tijd nog nauwelijks op de kaart. Door certificering konden we ons toen nog onderscheiden ten opzichte van andere bouwbedrijven. Provincie Utrecht onder­tekende een convenant waaruit bleek dat de (overheids) wens rondom duurzaam bouwen concreet werd. We móesten hier gewoon op inspelen”, aldus Paul van Breukelen.

Paul van Breukelen: “We zijn materialen gaan registreren, we hebben onze ingangscontrole op de bouw gewijzigd, per project wordt vastgesteld of het een FSC-project is waarna het registratieproces van verwerkte FSC-producten in gang gezet wordt, we worden periodiek geauditeerd en ga zo maar door. Het is niet voor niets dat het certificeringstraject bijna een half jaar heeft geduurd. Daarbij hadden we een brug te slaan naar de uitvoering toe, onze certificering mocht niet uitmonden in een papieren organisatie. Je moet voeling blijven houden met de dagelijkse bouwpraktijk. Twintig jaar geleden hadden we alleen mensen buiten op de bouw, ook de uitvoerder stond met zijn voeten in de klei. Nu is dat steeds minder. Toch willen we onze uitvoerders niet te veel in de rol van administrateur. FLORIE en van den HEUVEL bv wil dat de kwaliteit nog steeds buiten bewaakt wordt, heel belangrijk om in het oog te houden. Door onze keuze om Stiho zo veel mogelijk FSC-gecertificeerd bouwhout te laten leveren, proberen we de FSC-stroom binnen hun bedrijf nog beter op gang te krijgen. Dit zal de beschikbaarheid verbeteren, wat onze uitvoering ontlast omdat zij minder snel misgrijpen of naar alternatieven moeten zoeken.

De verkopers van Stiho zien in hun computerscherm de opmerking “alles in FSC-hout leveren” als ze een order invoeren voor ons bedrijf. In feite hoeft onze uitvoering dus alleen nog aan de hand van de leveringsbonnen te controleren of de geleverde producten inderdaad FSC-gecertificeerd zijn.”

Voortdurend nieuwe duurzame producten

Over de beschikbaarheid en prijs van duurzame materialen wordt veel gesproken. Toch ziet Paul van Breukelen dit niet als een drempel: “Als de opdrachtgever voor FSC kiest, dan zijn prijs en beschikbaarheid doorgaans geen probleem. Er is juist steeds meer beschikbaar en er komen voortdurend nieuwe duurzame producten bij. Onlangs nog kreeg ik een voor mij toen nog onbekend alternatief voor FSC-sapupira aangeboden voor de productie van kozijnen. Ik heb toen mijn naamgenoot Mark van Breukelen van Stiho gebeld die mij bevestigde dat deze houtsoort (guariuba) inderdaad prima geschikt is voor dit doel.” Van Breukelen verwacht dat er nog heel veel gaat gebeuren

op het gebied van duurzame materialen, zeker als de economie weer aantrekt. Binnen FLORIE en van den HEUVEL bv zal de komende tijd het gebruik van FSC-materialen geïntensiveerd worden. “Waarbij we zeker óók denken aan andere materialen dan hout alleen”, zegt Paul van Breukelen. “Het gaat allemaal veel verder. CO2-neutraal bouwen en passief bouwen, energiebesparing en milieubehoud, het zijn onderwerpen waar we in de toekomst allemaal mee te maken krijgen. We laten ons daarbij volop informeren door partijen als FSC Nederland en Stiho. Het is niet nodig om het allemaal zelf uit te vinden.” In Harderhout, een nieuwbouwplan in Harderwijk, bouwt FLORIE en van den HEUVEL bv 127 woningen en 26 appartementen. Het bedrijf verwerkt er veel door Stiho geleverde FSC-producten, bijvoorbeeld FSC-Silverpaint, FSC-vuren en FSC-aftimmerhout. De producten worden onder meer toegepast bij de aftimmering van dakgoten en -randen, overstekken en dakkapellen.

Productgroep uit goed beheerd en andere gecontroleerde bronn

www.fsc.org Cert no. CU-COC-8

© 1996 Forest Stewardship Council

Productgroep uit goed beheerde bossen en andere gecontroleerde bronnen.

www.fsc.org Cert no. CU-COC-805712-D06 © 1996 Forest Stewardship Council

Brug slaan naar uitvoering

Sinds het bouwbedrijf het certificaat in huis heeft, is er veel veranderd in de organisatie.

5

XX


b e s t e k

Passiefbouwen in de overtreffende trap vindt u terug in het Isover MultiComfort House. Binnen dit concept is een enorme energiebesparing (zonder ingewikkelde technische hoogstandjes) gekoppeld aan een hoog akoestisch comfort.

I S O L AT I E

i n

k o r t

Tot 90% minder energieverbruik

Tot 90% minder energieverbruik

in een Multi-Comfort House Het passiefhuis is op dit moment een voortdurende nieuwsbron, zie bijvoorbeeld ook het artikel op pagina 2. Dat is in deze tijd van energiebesparing ook niet vreemd. Meer dan eenderde van het energieverbruik kan worden voorkomen door simpelweg beter te isoleren, door gebouwen

passief in plaats van actief te verwarmen. Een enorme kans om wezenlijk iets te doen aan het klimaatprobleem en toekomstige energieschaarste. Ook de overheid ziet dit in en wil vanaf 2020 alle woningen energie­ neutraal laten bouwen. Isover anticipeert hier nu al op en heeft op

basis van de ‘passiefhuis’methode het Multi-Comfort House concept ontwikkeld. Het Multi-Comfort House is in de basis gelijk aan het passiefhuis. Isover heeft echter akoestisch comfort als onderdeel toegevoegd. Met de naam Multi-Comfort House wil het bedrijf duidelijk maken dat efficiënt

energieverbruik hand in hand gaat met een aanzienlijke verbetering van het wooncomfort.

Extreem laag energie­ verbruik zonder gecom­ pliceerde technologie

Nieuwbouwwoningen gebruiken voor verwarming 10 tot 15 m3 aardgas per m2 per dag, oudere woningen zelfs 25 tot 30 m3. Bij een MultiComfort House daalt dit verbruik tot slechts 1,5 m3 per m2 per dag, zonder gecompliceerde technologie of beperkingen aan het ontwerp van een gebouw! Dit is vooral te danken aan ‘passieve’ onderdelen als thermisch geïsoleerde ramen, warmtewisselaars, efficiënte isolatie en een goede luchtdichtheid. Het extra comfort van een MultiComfort House wordt gekenmerkt door een uitstekende geluidsisolatie en de permanent frisse lucht in huis, dankzij het Comfort-ventilatie­ systeem. Investeren in een MultiComfort House verdient zich snel terug door de tot 90% (!) verminderde energiekosten en de hogere verkoopwaarde van het object. Binnen het Isover Multi-Comfort House is een enorme energie­besparing gekoppeld aan een groot akoestisch comfort.

cartoon

6


T ip

Rockpanel staat bekend om zijn duurzame materiaaleigenschappen gecombineerd met een eenvoudige bewerkbaarheid die minimaal gelijk is aan die van hout. In het nieuwe product, de Boeistrook, zijn deze kenmerken uiteraard ook weer terug te vinden. Rockpanel Boeistroken zijn op bestelling leverbaar.

P L A AT M AT E R I A A L - N I E U W

Boeistrook duurzaam als steen, bewerkbaar als hout Rockpanel gevelbekleding wordt al vele jaren succesvol toegepast als duurzame gevelbekleding. Het materiaal verkrijgt zijn duurzaamheid voor een groot deel uit een van de grondstoffen waarvan de platen worden gemaakt: basalt. Toch heeft het de gemakkelijke bewerkbaarheid die voor hout zo kenmerkend is. Deze unieke combinatie van eigenschappen past bijvoorbeeld uitstekend binnen duurzame ontwikkelingen zoals het passiefhuis.

Nieuw: Boeistrook

Onlangs breidde Rockpanel zijn assortiment uit met de Boeistrook. Deze kant-en-klare plank is op maat gemaakt voor snelle renovaties rondom het dak. Toepassingsvoorbeelden: boeiboord, dakrand, gootafwerking. De Boeistrook heeft een uitgekiende maatvoering die zaagverlies praktisch uitsluit: 2500 x 310 x 6 mm. Verkrijgbaar in RAL-kleuren 9010 en 9001.

Nieuwe instructiegids: vraag aan!

Rockpanel heeft een nieuwe, compacte en toch zeer complete instructiegids. Er komen onderwerpen in aan de orde zoals opslag, bewerken, gereedschappen, montagerichtlijnen en constructievoorbeelden. Ook worden zaken behandeld als basiseigenschappen, verwerkbaarheid, concrete voordelen in de verwerking en montage. Daarnaast zijn in de gids voorbeelddetails opgenomen van nieuw­bouw- en renovatieoplossingen voor dak en gevel, evenals een handig overzicht van het standaardassortiment met levertijden. Vraag via de antwoordfax uw exemplaar aan.

Handig voor dakranden en boeiboorden: er zijn speciale Rockpanel hulpprofielen leverbaar waarmee eenvoudig mooie, strakke hoekoplossingen zijn te maken. Met Rockpanel sluit de dakrand of dakkapel mooi aan bij de kozijnen of andere bouwdelen. Rockpanel is namelijk in RAL-kleuren leverbaar. Dakrand, schilderwerk, profielen en bevestigingsmaterialen kunnen nu allemaal in dezelfde kleur worden uitgevoerd. Rockpanel laat zich verwerken met de normale gereedschappen. Gemakkelijk op maat te zagen, zonder voor te boren te schroeven en gewoon te nagelen. Rockpanel denkt ook aan de arbowetgeving: ook al zijn de platen op basalt gebaseerd, ze zijn een stuk lichter dan andere onderhoudsarme plaatmaterialen. Veranderingen in temperatuur of vocht deren Rockpanel niet. De plaat kan onder bepaalde omstandig­heden zelfs naadloos worden toegepast, met name rondom het dak tot max. 15 m1, voor een perfect strakke dakrand.

Detailleren op de bouwplaats is prima mogelijk. Met een (decoupeer-) zaag bijvoorbeeld is elke uitsparing zo gemaakt. Hoewel het materiaal waar Rock­panel van wordt gefabriceerd op steen is gebaseerd, is het niet nodig voor te boren. Dit maakt een zeer snelle montage mogelijk. Rockpanel platen/ boeidelen kunnen ook met nagels worden bevestigd. De kleine nagelkopjes zorgen voor een mooi eindresultaat die blinde montage doet vermoeden. Rockpanel plaatmateriaal, waar­ onder de Boeistrook, laat zich net zo gemakkelijk als hout verwerken. Daarbij heeft het een zekere flexi­biliteit die lichte rondingen mogelijk maakt. Met Rock­ panel zijn vocht­pro­ blemen verleden tijd. Ook het vocht­ afsluitend afwerken van zijkanten is bij dit materiaal niet nodig. Het product is dimensie­stabiel, dus: aanbrengen, ter plekke detailleren en klaar.

Boek voor brandende kwesties Een blijvend terugkerend onderwerp, zeg maar gerust ‘hot item’, in de bouw is brandveilig bouwen. Er zijn diverse producten en systemen waarmee brandveilig gebouwd kan worden. Gyproc is zo’n fabrikant die brandwerende systemen en producten ontwikkelt en produceert. In hun nieuwe ‘Brandboek voor de bouw’ staan ze allemaal vermeld, evenals uitgebreide informatie (zoals duidelijke tekeningen en gedetailleerde beschrijvingen) over het professioneel verwerken ervan. In het Brandboek kunt u eenvoudig uit tabellen en systeem­ omschrijvingen aflezen welk(e) syste(e)m(en) u nodig heeft.

r u b r i e k

Boeistrook duurzaam als steen

Vraag uw gratis exemplaar van het nieuwe Gyproc Brandboek aan via de antwoordfax.

Glasroc F

Een van de materialen die in het Brandboek terug te vinden zijn, is Glasroc F (het vroegere RiNoflam). Met deze onbrandbare plaat kunnen systeemoplossingen worden gemaakt voor brandwerende wanden, plafonds en staalbekleding. Het product bestaat uit een onbrandbare gipsplaat met glasvezels in de gipskern en aan weerszijden een glasvlies dat direct onder het oppervlak ligt. Dit geeft de plaat een dusdanig hoge stevigheid dat nieten en schroeven op de kopse kant geen probleem is. Daardoor is Glasroc F eventueel ook zonder hulpconstructies aan te brengen. De verwerking is snel en eenvoudig. Dit mede dankzij de strak- en gladheid van de platen, waardoor ze zelfs zonder afwerking kunnen worden toegepast. Voor Glasroc F zijn vele brandrapporten (o.a. van TNO) en een KOMO-attest beschikbaar. Bovendien heeft de plaat een goede prijs-prestatieverhouding, wat een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren.

7


U vindt Stiho in de volgende plaatsen: Voor levering van Keurhout en/of Keurhout­ producten zijn wij aan­ge­sloten bij Keurhout. Het Stiho d­ eelnemersnummer is KH 0142.

SGS-COC-1053

FSC Trademark© 1996 Forest Stewardship Council A.C. FSC hout is afkomstig uit goed beheer­de bossen, o­ nafhankelijk gecertificeerd in ­overeenstemming met de regels van de Forest Stewardship Council.

The Global Benchmark for Responsible Forest Management

Alkmaar

Gilze

Helmond

Tilburg

0492-50 60 70

013-549 01 80

Amsterdam

Groningen

Hilversum

Utrecht

035-626 10 61

030-242 44 24

Amsterdam Amstel

Haarlem

Nieuwegein

Wijchen

030-280 82 37

024-648 81 11

Beverwijk

Haarlem-Zuid

Schiedam

Zwolle

072-547 17 00 020-682 86 20

in Stiho-bouwplein 020-560 76 66 0251-25 01 75

0161-43 88 00 050-313 04 33 023-516 07 00 023-544 50 66

038-425 85 00

010-427 33 33

Voor openingstijden en complete adressen kunt u kijken op www.stiho.nl. Raadpleeg voor meer informatie over Stiho of voor het bla­deren in vorige Stiho kranten www.stiho.nl, e-mail: info@stiho.nl. Copyright Novad B.V. Niets uit deze uitgave­mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

ACHTERGROND

Het begint allemaal bij luchtdicht bouwen kunnen ingrijpend zijn. Denk aan bijvoorbeeld tocht- en vochtproblemen, met energieverlies, hoge energienota’s en nodeloos hoge uitstoot van broeikasgassen als gevolg. Ongedierte en aantasting van de constructie zijn andere problemen die kunnen ontstaan, met een verminderde duurzaamheid (waardevermindering!) van het gebouw als resultaat. Vaak wordt pas tijdens de uitvoeringsfase stilgestaan bij de keuze van afdichtingsproducten. Door tijdgebrek ligt dan het gevaar van een verkeerde keuze op de loer en

atie beoordeeld, aan de hand van vragen als: met wat voor gevelconstructie hebben we te maken? Hoe ligt het dauwpunt? Waar moet de luchtdichting precies gepositioneerd worden? Pas na een dergelijke inventarisatie wordt het juiste product of systeem uitgewerkt. Dit wordt middels detailtekeningen overhandigd. Zo hoeft de verwerker geen dikke rapporten door te worstelen maar ziet hij in één oogopslag wat de bedoeling is. Laat dus los, deze oude gewoonte! De snelle ontwikkelingen en veranderingen in het bouwproces en in bouwmaterialen zijn zeker ook van toepassing op afdichtingsproducten.

gebruikt men producten die onvoldoende luchtdicht zijn of simpelweg uitsluitend voldoen aan de situatie ter plekke. Vaak wordt ook nog steeds het argument “zo doen we het al jaren” gebruikt. Samen met Tremco illbruck biedt Stiho u de oplossing. In eerste instantie wordt uw specifieke situ-

Tremco illbruck kan u voorzien van technische adviezen, begeleiding en service. Ook verzorgt het bedrijf praktijktrainingen, toolboxmeetingen en conceptpresentaties door het hele land. Verder is er een kosteloze onlineservice voor het maken van product- en systeemkeuzen en voor besteksteksten.

De oplossing

“Waar zat dat kiertje nou ook alweer ...?”

Duurzaam bouwen, passiefhuis, nulwoning, klimaatneutraal bouwen ... het zijn alle prachtige initiatieven om energiebesparend bezig te zijn. Toch wordt hierbij vaak een belangrijk aspect over het hoofd gezien en dat is luchtdicht bouwen. Alleen al door toepassing van de principes van luchtdicht bouwen wordt enorm veel energie bespaard. Afdichtingsproducten van Tremco illbruck kunnen dan ook worden gezien als de basis voor het efficiënt en effectief realiseren van een passiefhuis, een nulwoning of een klimaatneutraal gebouw. 

Voordeel

Een goed ontworpen gevel die bestaat uit hoogwaardige bouwma-

8

terialen en waar de bouwfysische principes van luchtdicht bouwen in zijn terug te vinden, kent alleen maar voordelen. Zo wordt de duurzaamheid van de constructie flink verhoogd en bereiken ruimten in de woning/het gebouw sneller een behaaglijke temperatuur, die ze daarbij ook langer zullen behouden. Minder stookkosten dus. Bovendien, en dat is zeker zo belangrijk, wordt de uitstoot van broeikasgassen minder.

De praktijk

Kozijnen moeten rondom worden afgedicht. In de dagelijkse bouwpraktijk blijkt dat zulke afdichtingen vaak alleen aan de bovenzijde van kozijnen zijn aangebracht, voor de afvoer van hemelwater. Daarbij wordt vaak de fout gemaakt alleen te denken in waterdichting. De elementen líjken waterdicht te zijn, maar hoe zit het met de naden tussen dit soort elementen en de rest van de gevel nadat die is samengesteld? Winddruk kan water door de kleinste kieren zuigen, zelfs tegen de zwaartekracht in! De gevolgen van het niet op de juiste wijze dichten van kieren en naden tussen elementen en gevel

Stiho Krant  

Stiho Krant

Stiho Krant  

Stiho Krant

Advertisement