Page 1

warm eindejaarsprogramma

IN EKEREN

ontdek ook onze WinterWakker activiteiten!

Foto: Rudi Schuerewegen - V.U. is Karin Nauwelaerts, Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren

WINTER


2Š Frederik Beyens


Winter in Ekeren Winter, een tijd om gezellig te cocoonen bij het haardvuur. Maar in Ekeren krijg je de kans niet om in te dommelen. Met een gevarieerd programma nodigen wij jou uit om tijdens de eindejaarsperiode zoveel mogelijk buiten te komen! Hieronder sommen we de evenementen van WinterWakker even voor je op. Verder in deze brochure vind je ook winteractiviteiten van 252 cc, bib Driehoek en de vele Ekerse verenigingen.

Op zaterdag 30 november geven we op het Kristus-Koningplein het startschot met Incontri#2 van Sprookjes Enzo, een magische vuurvoorstelling voor jong en oud. Naast magie is er ook ruimte voor comedy en muziek. Bert Gabriëls is er vroeg bij met zijn eindejaarsconference op vrijdag 6 december. De dag nadien geeft Stijn Van de Voorde de voorstelling ‘For Those About to Rock, I Salute You!’. Op 12 december vertelt Ekerse muzikante Cami Moonen in bib Driehoek welke muziek er in haar platenkast staat. Circalissa mikt op “oohs” en “aahs” met een adembenemende circusvoorstelling op 13 december. Je ziet hen opnieuw aan het werk tijdens het winterdorp op 14 december. Samen met de Ekerse verenigingen maken we daar een onvergetelijke familiedag van. Kom gezellig kuieren op de kerstmarkt in de dreef, omringd door vrolijke mensen, pluizige dieren en warm vuur. Verwarm je koude tenen in ons grote voetbad of pik een kriebelend concert van de Jeukband mee. Kinderen beleven dolle pret op de nostalgische zweefmolen en in de (circus)tenten geniet je van muziek, theater of circus. Tip: bekijk het programma en reserveer vooraf je plaatsen via www.252cc.be. Afsluiten doen we met een wild feest. Haal je bretellen en dansschoenen nog eens boven voor een jazzy ‘Rock Around the Clock’ van Along Comes Mary. Nadien geeft rocklegende Guy Swinnen (The Scabs) een zinderende liveshow. Level Six, een van de hipste partybands van het moment, kan je ongetwijfeld tot een danspasje verleiden. Wie op tijd uitgeslapen is, is op zondag 15 december om 11 uur welkom in bib Driehoek voor een ontmoeting tussen dichters Delphine Lecompte en Koenraad Goudeseune. Op 18 december zorgen De Melando’s & Lissa Lewis voor onvervalste meezingers en mooie accordeonklanken! 3


zaterdag 30 november

INCONTRI#2 magisch vuurtheater door Sprookjes Enzo 19 uur | Kristus-Koningplein {gratis}

We geven het startschot van Winter in Ekeren met een magische vuurperformance voor jong en oud. Bij valavond steken we de vuren aan en nodigen we je uit op een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht. Incontri#2 staat voor ontmoetingen en sterke beelden. Je wandelt tussen de sterren en danst tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur en vuurslangen schieten weg in het donker: verwondering verzekerd. 4

Š Rudi Schuerewegen


zaterdag 30 november

GESCHENKENBEURS DE VLIJTIGE LIESJES ten voordele van Stichting Vrienden van Makeni 14 uur | Mariakapel {gratis}

Koop op de geschenkenbeurs een fijn cadeau voor onder de kerstboom: handwerk, kerstgeschenken, confituren, pralines, koekjes en nog veel meer. Je kan de geschenkenbeurs ook nog bezoeken op zondag 1 december van 11 tot 17 uur.

vanaf december 2019

GOUDKOORTS ontsnap uit kasteel Veltwijck op afspraak | poortgebouw kasteel Veltwijck

Volgens een Ekerse mythe liep er ooit een geheime tunnel van kasteel Veltwijck naar een verdoken schatkamer in het poortgebouw. In die tunnel zou een goudschat verstopt zijn. De tunnel werd vergeten, het goud bleef liggen en de ingangen raakten verborgen. Slaag jij erin om een ingang te vinden en zo de grootste goudschat van BelgiĂŤ naar boven te halen? Meer info en tickets via www.laagwater.be. zaterdag 30 november

OXFAM CADEAUDAGEN

woensdag 4 december

10 uur | Ekers Hof {gratis}

DE SINT ZIJN BOEK IS ZOEK

Koop een fair cadeautje op de Oxfam cadeaudagen. Elk cadeau vertelt een eigen verhaal en komt van een producent gespecialiseerd in zijn vak. Je steunt er eerlijke handel mee en draagt zo bij aan duurzame ontwikkeling. Ondertussen kan je komen wijnproeven of genieten van wereldkeukenhapjes. Heb je het op zaterdag te druk? Dan krijg je een tweede kans op zondag 1 december vanaf 10 uur.

voorstelling voor kinderen tot 8 jaar 14.30 uur | Ekerse Theaterzaal {6 â‚Ź}

In een hoekje van het podium ligt een boek: een machtig boek. Het schittert onder de lampen en ruikt naar sinaasappels. Van wie zou dat zijn? Dat weet toch ieder kind, het is het boek van Sinterklaas. Zo, nu ken je het begin van het verhaal. Maar wat gebeurt er nog allemaal? 5


Eindejaarsactie Ekeren Winkeldorp Kristus-Koningplein

Ekeren Winkeldorp plaatst een prachtig verlicht ijsblok van 3 000 kilo op het Kristus-Koningplein. In het ijsblok zit een set sleutels van een elektrische fiets verstopt. De opdracht is simpel: wie raadt hoeveel seconden er nodig zijn voordat de sleutels uit het ijsblok gesmolten zijn, begint 2020 met een gloednieuwe elektrische fiets. Er zijn nog vele andere prijzen te winnen.

zaterdag 7 december

STIJN VAN DE VOORDE For Those About to Rock, I Salute You 20.30 uur | Kasteel Hof De Bist {vvk 10 €/kassa 12 €}

In 2020 werkt Stijn Van de Voorde precies 20 jaar voor Studio Brussel. Op twee decennia tijd heeft hij wel wat bijgeleerd over muziek in de breedste betekenis van het woord. Geven wereldsterren écht om hun fans? Wat gebeurt er eigenlijk in de backstage van een festival? Waarom is de muziekwereld zo interessant? ‘For Those About to Rock: I Salute You’ is een voorstelling vol straffe muziek, exclusieve beelden en verhalen over grote en kleinere muzikale helden.

TRY-OUT vrijdag 6 december

BERT GABRIËLS eindejaarsconference 2019 20.30 uur | Ekerse Theaterzaal {vvk 10 €/kassa 12 €}

Een eindejaarsconference: dat stond al lang op het verlanglijstje van komiek Bert Gabriëls. Dus maakt hij in 2019 een jaaroverzicht. Over politiek en economie in binnenen buitenland, de staat van het klimaat, het dagelijkse leven in de cybermaatschappij, de perikelen van de hedendaagse papa en elke hype die 2019 op ons afgevuurd heeft. 6

© Bram Vandecasteele

vanaf 6 december


woensdag 11 december © Marc T’Syen

VOORLEESUUR IN DE BIB 14.30 uur | bib Driehoek {gratis}

© Bram Vandecasteele

Spannende, grappige en mooie verhalen voor kinderen tussen 4 en 8 jaar oud. De voorlezers kiezen elke keer een nieuw thema en dompelen je onder in een boeiende wereld van prenten en verhalen. Kom naar de bib, breng je beste vriend of vriendin mee. Mama, papa, oma of opa zijn ook welkom. We maken het gezellig in de zithoek. Er is ook een voorleesuur op: 21/12 om 10 uur 8/1 om 14.30 uur 18/1 om 10 uur

vrijdag 13 december

donderdag 12 december

DE PLATENKAST ontdek de muzieksmaak van Cami Moonen 20 uur | bib Driehoek {vvk 4 €/kassa 6 €}

Ooit al eens bedacht wat een artiest inspireert? Dan is ‘De platenkast van …’ echt jouw ding! In de Antwerpse bib snuffelde Cami Moonen naar muziek die voor haar een persoonlijke betekenis heeft. Op 12 december stelt ze enkele van de uitgeleende zaken aan je voor. Nadien speelt ze zelf een streepje muziek.

DROMEN {5+} totaalspektakel door Circalissa vrijdag om 17 uur en 20 uur | zaterdag om 13, 15 en 17 uur | Veltwijckpark {vvk 8 €/kassa 12 €}

Circalissa brengt een visueel spektakel waarbij je niet meer zeker weet of je nu wakker bent of droomt. Met een flinke dosis magie, illusie, acrobaten en clowns is de voorstelling ‘Droom’ de ideale familie-uitstap voor jong en oud. Cirque du Soleil op zakformaat: deze ervaring wil je niet missen.

7


zaterdag 14 december

ACTIVITEITEN RONDOM KASTEEL VELTWIJCK © Elvire Van Ooteghem

KERSTMARKT

IN ZWIJM DRAAIEN

verenigingen verbroederen rond het vuur

niet dromen, maar zweven

12 tot 21 uur {gratis}

Droom ook jij dat je kan vliegen? Blijf daar dan niet staan draaien, maak een ritje op de nostalgische zweefmolen. Hoe sneller de zweefmolen draait, hoe hoger je zweeft.

© Elvire Van Ooteghem

Naar jaarlijkse traditie nemen ook de Ekerse verenigingen deel aan dit vrolijke kerstgebeuren. Kom gezellig kuieren langs de vele kraampjes, eet wat lekkers of bestel een warme drank, en geniet van het vuur en vooral van elkaar.

13 tot 21 uur {2 € per rit}

8

warm eindejaarsprogramma in Ekeren


CIRCUSDROME

KAMPVUUR {16+}

Teatro Metamorfoso: ‘Ludmilla, the Gorilla Woman’

13 tot 18 uur

Onze meestersmid toont je de knepen van zijn vak. En is er iets sfeervoller dan bijpraten bij een brandend vuur? Samen met de vrienden van Cultuurstation Tracé maken we opnieuw een vuurton.

12, 12.30, 13, 13.30, 15, 15.30, 16 en 16.30 uur {vvk 2 €/kassa 4 €}

Voor je ogen verandert de beeldschone Ludmilla in een angstaanjagende gorilla. Een wereldwonder! De voorstellingen worden gespeeld in een zelfgebouwde theatertent.

© Elvire Van Ooteghem

Opgelet, de plaatsen zijn beperkt. Reserveer vooraf je zitje via www.252cc.be.

TEMPLE VAN DREEZEN VOETBAD dé kuur voor jouw wintertenen 14 tot 21 uur {gratis}

SCHAAPZACHT {0+} 13 tot 18 uur {gratis}

© Frederik Beyens

Om deze schapen te tellen, blijf je maar beter wakker. De echte Walliser Zwartneusschapen zijn aaibaar zacht en lekker wollig.

© Frederik Beyens

Het Instituut voor Volkswarmte is een samenwerking tussen Colin Temple en Jeroen Dreezen. Ze bekijken bestaande materialen nét een beetje anders. Zo bedenken ze de gekste installaties: wellness, maar dan anders. Kom langs, ga even zitten en laat je vermoeide voeten ontspannen.

geen rendieren maar echte schapen

9


BIJ JOS & MARIA levende kerststal door Pigz Palace doorlopend {gratis}

Een wondermooie engel wijst je de weg naar de levende kerststal. Laat je vereeuwigen op de gevoelige plaat, dan heb je meteen de ideale kerstkaart.

JEUK KIDZ {5+} kriebelend concert voor kleine en grote kinderen 14 uur {vvk 4 euro/kassa 6 euro}

Deze kinderband laat alle kinderen meezingen en dansen op de beats van de coolste en hipste kinderhits. De vogeltjesdans, Dimitri Vegas en Like Mike, Megamindy, Samson, … Het hoort er allemaal bij!

10

BACK ’N FORTH TRIO heen en terug en dan even opwarmen 16 uur {gratis}

Drie prachtige stemmen, een gitaar en een piano: dat is alles wat Back ’n Forth Trio nodig heeft om de juiste sfeer te zetten. Ekerenaar Tom Lamiroy neemt de pianopartij voor zijn rekening. Kom genieten van jazz, soul en pop in een eigenzinnig jasje. Lang stilzitten? Dat wordt moeilijk!


Š Marijke Hulsmans

GUY SWINNEN Swinnen staat er weer

ALONG COMES MARY

20.30 uur {gratis}

Rock Around the Clock

Hij is nog lang niet uitgespeeld: rocklegende Guy Swinnen gaat al sinds de jaren 70 mee en blijft onklopbaar op het podium. In zijn unieke liveshow herken je uiteraard klassiekers van The Scabs, maar Swinnen heeft nog veel meer in petto.

18 uur {gratis}

Blink je lakschoenen op en trek je bretellen aan, want Along Comes Mary nodigt je uit voor een onstuimige avond vol jazz, swing, lindyhop en rock-’n-roll. Een avond vol onweerstaanbare hits uit de jaren 40, 50 en 60.

LEVEL SIX blijven dansen dansen dansen 23 uur {gratis}

Level Six is een van de hipste partybands van het moment. Zulke feestmakers mogen niet ontbreken op WinterWakker. Jo Hens (Niko uit Familie) en Katerine Avgoustakis (de winnares van Star Academy) laten zich bijstaan door vier topmuzikanten. Lekker dansbaar!

11


zondag 15 december

KADOKADO 14 uur | Tracé Cultuurstation {gratis}

© Koen Broos

Kadokado staat dit jaar ook weer voor handgemaakte en unieke cadeaus. Je koopt ze rechtstreeks van de kunstenaars die een gevarieerd en feestelijk aanbod meebrengen. Hoeden en sjaals ten voordele van kinderen uit Nepal, tasjes, unieke juwelen, manden, kaartjes en nog veel meer: je vindt er zeker je zin. De geschenkenbeurs gaat ook door op zaterdag 21 december vanaf 14 uur, zondag 15 en 22 december vanaf 14 uur en op woensdag 18 december vanaf 19.30 uur.

zondag 15 december zondag 15 december

MAROKKAANS TAFELEN 18.30 uur | EVA-centrum {-6 jaar: gratis/-12 jaar: 10 €/ 12+ jaar: 20 €}

Ten voordele van de Warmste Week organiseert het EVA-centrum een Marokkaanse avond. Kom je mee smullen van warme gerechten en een dessertenbuffet? Schrijf je dan ten laatste op 7 december in via de solidaire buurtwinkel of via overschrijving naar BE28 0010 4683 5720 met mededeling ‘Marokkaanse avond’. Meer informatie via info@evacentrum.be. 12

DICHTER & DICHTER Delphine Lecompte en Koenraad Goudeseune 11 uur | bib Driehoek {vvk 4 €/kassa 6 €}

Dichteres Delphine Lecompte nodigt collega-dichter Koenraad Goudeseune uit voor een gesprek. De Gentse Lecompte heeft haar eigen, unieke recept voor gedichten met een vleugje waanzin. Goudeseune is dichter, auteur en briefschrijver.


zondag 15 december

WE LOVE MARIE kerstmarkt ten voordele van We love Marie 13 uur | Van de Weyngaertplein

Ook dit jaar toveren we het plein in Marie-A-burg om tot een sprookjesachtige kerstlocatie met kraampjes, animatie en feeërieke feestverlichting. Op het kerstmenu: originele geschenken van de kerstmarkt, lekker eten en drinken voor jong en oud, animatie voor de kinderen en natuurlijk een aangepaste soundtrack.

zaterdag 21 december

ZAKLAMPENTOCHT 19 uur | vertrek aan EVA-centrum {vanaf 6 jaar: 5 €}

Breng je zaklamp mee en trek ten voordele van de Warmste Week door Ekeren. De zaklampentocht verrast je met mooie verhalen en muziek. Meer informatie via info@evacentrum.be.

woensdag 18 december

DE MELANDO’S & LISSA LEWIS dansnamiddag voor jong en oud 14 uur | Elcks Thuys {vvk 4 €/kassa 6 €}

Het zang- en accordeonduo De Melando’s brengt herkenbare liedjes met prachtige accordeonmuziek. Chris Van Hoof en Frank Meseure betrekken je actief bij hun optreden en stoppen er regelmatig wat humor in. Lissa Lewis geeft een verrassingsoptreden. 13


zaterdag 11 januari

GEÏNSPIREERD DOOR DE VLAAMSE MEESTERS dialoog met hedendaagse Vlaamse kunstenaars 10 uur | bib Driehoek {gratis}

zondag 5 januari

APPELBOLLENLOOP 10 uur | Hof De Bist {4 euro}

Voel jij je ook een bolletje na de feestdagen en heb je het voornemen om meer te sporten? Schrijf je dan in voor de smakelijkste jogging van ’t stad. Je kiest zelf de afstand die het beste bij je past: 2, 5 of 10 kilometer. Bij aankomst krijg je een warme appelbol. Inschrijven voor 20 december via www.ekeren.be.

zondag 12 januari

NIEUWJAARSDRINK samen met het bestuur klinken op het nieuwe jaar 11 uur | Kristus-Koningplein {gratis}

Om het jaar goed in te zetten nodigt het districtsbestuur je graag uit voor een feestelijke nieuwjaarsdrink. We verwelkomen je op het KristusKoningplein met muziek, een hapje en een drankje. Kom klinken op het nieuwe jaar samen met het districtsbestuur en je buren. 14

vtbKultuur nodigt tien Vlaamse kunstenaars uit om in dialoog te gaan met de ‘oude’ Vlaamse Meesters. Ze kiezen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom het hen inspireert, boeit of ontroert. Een tipje van de sluier? Jan Fabre gaat het gesprek aan met Rubens, Adil El Arbi heeft iets met Van Dyck en auteur Saskia De Coster heeft een boontje voor Rogier van der Weyden.


© JeydaYagiz

© Michiel Hendryckx

zondag 26 januari

DICHTER & DICHTER Moya De Feyter en Miriam Van hee 11 uur | bib Driehoek {vvk 4 €/kassa 6 €}

donderdag 30 januari

Moya De Feyter vraagt Miriam Van Hee mee op het podium. Jong talent Moya De Feyter heeft haar hart verloren aan de poëzie en heeft de voorbije jaren twee bundels uitgebracht. Miriam Van hee is dan weer een gevestigde waarde in het poëzielandschap.

10 uur | bib Driehoek {gratis}

GEDICHTENDAG Naar goede traditie begint de jaarlijkse Poëzieweek met een Gedichtendag op de laatste donderdag van januari. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland. Bib Driehoek opent haar deuren voor poëzieliefhebbers en plant een waaier aan. De leesgroep van bib Driehoek laat je voor een keer bladeren door eigen werk. 15


Nóg meer winteractiviteiten in Ekeren! Ontdek in deze kalender wat de Ekerse verenigingen nog meer voor jou in petto hebben. Natuurlijk is deze lijst niet volledig. De redactie sloot deze brochure af op 6/11/2019. Wil je meer informatie, uren en eventuele kostprijs van onderstaande activiteiten weten? Kijk dan op www.uitinvlaanderen.be. Daar vind je ook nog meer winterse evenementen terug.

nog tot 14 december expo: Van godshuis tot woonzorgcentrum woonzorgcentrum Sint-Vincentius

16 december Solidariteitswandeling EVA-centrum

3 december voordracht: omgaan met hoogsensitiviteit bib Driehoek

tussen 16 en 22 december De Warmste Week: Warm tafelvoetballen tvv EVA-centrum EVA-centrum

4 december welzijn: soep op de stoep Kristus-Koningplein 4 december Cinema4kids: The Grinch JC ‘t Velt 5 december lezing: de Europese unie, geploeter van crisis naar crisis Hof De Bist 14 december Kerstconcert Heilig Hart Koor Kerk O.L.V. Langdurige bijstand Mariaburg 14 december Winterwarm door C-koren vzw Ekeren Sint-Lambertuskerk, centrum 14 december Caljenté brengt sfeervolle muziek Sint-Lambertuskerk, centrum 15 december Kerstconcert Heilig Hart Koor Kerk Heilig Hart, Donk

Jouw winterse activiteit volgend jaar in deze brochure? Geef ze dan tijdig in in de UIT-databank.

20 december (t.e.m. zo 5 januari) Magisch kerstcircus Circalissa Veltwijckpark 21 december Kerstconcert Labore et Constantia met Harry Francis Sint-Laurentiuskerk, Schoonbroek 21 december De Warmste Week: WONIT coverband tvv Casa Di Mauro Bist 22 december Kerstconcert Bakske vol stro Sint-Theresiakerk, Waterstraat 24 december Kerstgezinsviering Sint-Theresiakerk, Schoonbroek 24 december Kerstnachtviering Sint-Lambertuskerk, centrum 25 december Kerstviering Sint-Theresiakerk, Waterstraat 4 januari Driekoningenzingen door Koorkamp Ekers Hof 8 januari Cinema4kids: The Lego Movie JC ‘t Velt

www.ekeren.be | www.252cc.be

Profile for district Ekeren

Winter in Ekeren  

Winter, een tijd om gezellig te cocoonen bij het haardvuur. Maar in Ekeren krijg je de kans niet om in te dommelen. Met een gevarieerd progr...

Winter in Ekeren  

Winter, een tijd om gezellig te cocoonen bij het haardvuur. Maar in Ekeren krijg je de kans niet om in te dommelen. Met een gevarieerd progr...

Advertisement