Page 1

Skottelbraai - recepten

60 heerlijke recepten te bereiden op dit allround kooktoestel


Voorwoord Ja, dan kom je thuis met die nieuw aangeschafte skottelbraai, waar je buurman op de camping zo vreselijk enthousiast over is. Nu zijn er wel wat standaard recepten te bedenken, met groente en krieltjes, maar na enige tijd merk je toch dat je fantasie je een beetje in de steek laat. En daar is dit boekje nu net voor bedoeld. Je staat gewoon versteld als je ziet wat men zoal op de skottelbraai weet te koken. Zo origineel, zo creatief. Echt fantastisch! De skottelbraai, is ook een zeer sociaal kooktoestel. Als je rond etenstijd ineens overheerlijke geuren waarneemt uit de richting van buurman’s tent en je ziet dat hij aan het “skottelen” is, kun je eigenlijk maar één ding doen. En dat is even nonchalant langslopen om te vragen wat hij aan het koken is en vooral hoe. Leer je gelijk je buren wat beter kennen en met een beetje geluk mag je meteen aanschuiven. Ook over het reinigen van de skottelpan zijn er vaak vragen. Zo worden er over en weer veel ervaringen uitgewisseld.

Op deze manier is de skottelbraai gesprek van voortent tot afwasplaats. LOUISE OLIVIER EN HARRY BOEKHOFF


INHOUD VLEESGERECHTEN pagina 9

KIPGERECHTEN pagina 27

VISGERECHTEN pagina 45

VEGETARISCHE GERECHTEN pagina 57

DIVERSE GERECHTEN pagina 69


Happie van Jappie Ingrediënten: 4 personen 4 kipfilets 100 gram lichtgezouten rookvlees in plakjes 100 gram mager rookspek in reepjes 200 gram gesneden champignons 1 pakje champignonsaus 250 gram crème fraîche olie om in te bakken Bereidingswijze: Wikkel de plakjes rookvlees om de kipfilets. Laat de kipfilets 20 minuten, op zacht vuur in de olie bakken, met het deksel op de pan. Af en toe even keren. Schuif de kipfilets naar de rand van de pan. Voeg indien nodig nog wat olie toe en bak de spekjes zachtjes uit. Bak de champignons vervolgens ook even mee. Voeg nu de champignonsaus, 200 ml water en de crème fraîche toe. Leg de kipfilets terug in de saus en laat alles in ± 10 minuten warm worden. Serveer met warm stokbrood en salade. Opmerkingen: Voor dit recept heb je wel een deksel nodig of aluminiumfolie om de kip af te dekken.


Spaghetti Carbonara IngrediĂŤnten: 4 personen 1 pak spaghetti (4 personen) scheut olijfolie 100 gram ontbijtspek of bacon, in reepjes blokje roerbakkruiden knoflook-peterselie 4 eieren 250 ml room culinair 100 gram geraspte kaas veel versgemalen zwarte peper verse peterselie Bereidingswijze: Kook de spaghetti zoals aangegeven op het pak. Schenk de olie in de wokpan en bak het spek zachtjes uit met het kruidenblokje. Voeg de eieren toe en terwijl je goed blijft roeren voeg je beetje bij beetje de room toe. Blijf alsmaar roeren en doe er de kaas bij en lekker veel peper. Laat het goed gaar worden. Meng de spaghetti met de carbonarasaus en strooi er nog wat verse peterselie overheen. Het kan ook apart geserveerd worden.


Scrambled eggs IngrediĂŤnten: 2 personen boter bacon 5 eieren room of melk Bereidingswijze: Bak de bacon uit aan de rand van de skottelbraai. Kluts per persoon 2 eieren en 1 ei extra. Doe wat boter en het eimengsel in de skottelbraai en blijf steeds roeren. Zodra het gaat stollen doe je de pan uit en blijf je gewoon doorroeren. Als het ei bijna gestold is een scheutje room of melk toevoegen en klaar is het. Het geheel moet een beetje zacht blijven.Skottelbraai-recepten is samengesteld om, op een ontspannen, manier te genieten van de skottelbraai met al zijn mogelijkheden. Na de aanschaf van de skottelbraai wil iedereen natuurlijk meteen van start. Dit boekje zorgt ervoor dat dit ook op een makkelijke manier kan. Er staan 60 recepten en wat tips in vermeld. Er gaat niets boven het samen bereiden van een maaltijd op de skottelbraai. Onder het genot van een drankje op een warme zomeravond snijdt de één aan tafel de ingrediënten en de ander “skottelt” het tot een heerlijke maaltijd. In de tuin, maar ook in de (voor)tent bij slecht weer, heeft de skottelbraai prima zijn diensten bewezen. De recepten zijn weer op de beproefde methode ontstaan. Voor en door gebruikers verzameld op de internetsite “kokenopdecamping.nl”. Daardoor is de samenstelling ook zo heerlijk gevarieerd, van snel en makkelijk tot exotisch of culinair. Voor jong en oud is er wel wat in te vinden. Wij wensen u met dit boekje veel kook- en vakantieplezier Samengesteld door: Louise Olivier & Harry Boekhoff Uitgeverij: Boekenmaker.nl

www.kokenopdecamping.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.