Page 1

NUMMER 9. 8-14 MARS 2014. ÅRGÅNG 23.

EN DEL AV DIREKTPRESS

SPORT

INSTAGRAM

POLISRAPPORTEN

Fem av femton klubbar satsar på tjejlagen

Visa oss era lokala kvarter på fotoappen

Krossad ruta på Flatåsskolan

SIDAN 15

SIDAN 10

SIDAN 6

Visste du att... ... Tidningen Väster med sina fyra systertidningar fick lika många nya läsare 2013 som det bor i Kaverös, Flatås, Högsbohöjd, Ruddalen och Järnbrott tillsammans.

+ 17 000 läsare

Rejält ojämlikt fast för ovanlighetens skull åt det andra hållet. I Västers stadsdelar är fler än 8 av 10 chefer kvinnor. Mjuka områdesämnen är en del av förklaringen. SIDAN 4-5

Källa: Orvesto NYA VARVET

8 av 10 chefer i Väster är kvinnor

SID 8-9

Hon är sin mor upp i dagen, det vill säga en ganska röjig typ som babblar mycket och aldrig sitter still. Caroline Johansson Sjöwall, reporter, Tidningen Väster.

DRÖM BAKOM PRISAD GLASS DEBATT OCH INSÄNDARE www.tidningenvaster.se

Prisexempel: Ytterdörr: BRITTA - valfri färg Std. strl 9-10 x 20-21 Ordinarie pris:

16 399 :Kampanjpris:

FOTO: MARKUS ANDERSSON

Gerdas gård ska bli bäst i Europa SIDAN 4-5

VI LYSSNAR PÅ VAD DU HAR ATT SÄGA!

KAPADE DÖRRPRISER

SIDAN 2

Gäller ditt första besök

FRÖLUNDA FOTVÅRD

Erbjudande Fotvård

Ta med annonsen

250 kr Ordinarie pris 340 kr

Fotvård | Hudvård | Vaxning | Manikyr | Bryn/fransfärgning Nageluppbyggnad

11 437 :Mejla oss på: redaktion@gbg.direktpress.se

Öppettider Mån-Fre 10-18 Lör 10-15 Sön 12-15

|

031-45 99 90 Victor Hasselblads gata 11 Frej Jonsson huset Tel: 031- 348 92 91

Relägatan 4, V Frölunda Flexlinjen mötesplats 1243

19

93

FRÖLUNDA FOTVÅRD


2

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

NÄSTA TIDNING:

INSIDAN

Lördag den 15 mars REDIGERING: ANNA KARLSSON

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: vaster@gbg.direktpress.se

Okej tjej – pratig som tyst REPORTERNS ORD En av mina bästa vänner har en fantastisk liten dotter och i veckan fyllde hon fyra år. Hon är sin mor upp i dagen, det vill säga en ganska röjig typ som babblar mycket och aldrig sitter still. Min vän beklagar sig ibland, berättar drömskt om andra barn som inte kränger sig i famnen och vrålar för att komma loss eller med bestämdhet försöker springa ifrån sina föräldrar, i spikrak riktning mot trafikerade vägar. Då har jag andra vänner som skrattar och säger att hellre att hon är sån, än tvärtom. För om man, som de flesta i min umgängeskrets, försöker ifrågasätta traditionella könsnormer där flickor ska vara tysta och snälla, landar man ofta i åsikten att bestämda små tjejer med hög röst är något eftersträvansvärt. Själv hoppas jag såklart att min väns lilla fyraåring aldrig ska kuvas av några normer, på grund av att hon är tjej. Samtidigt tycker jag att även alla blyga små tjejer ska få känna att de är okej som de är, att de inte ska känna sig sämre än de som från början vågar ta plats. Precis som att alla små killar har rätt att vara som de är, tystlåtna som pratiga. När normer eller protester mot dessa inte längre styr hur vi uppfostrar våra barn, först då föreställer jag mig att vi nått jämställdhet på det planet.

8 mars

Caroline Johansson Sjöwall, reporter

HAR DU INTE FÅTT TIDNINGEN? - RING SVENSK DIREKTREKLAM: 031-49 00 00 eller via mail: sdr707@sdr.se www.utebliventidning.nu ADRESS: Direktpress Göteborg Britta Sahlgrens gata 8 C 421 31 Västra Frölunda TELEFON: 031-720 55 10 DIREKTPRESS GÖTEBORG ger ut fem tidningar med en sammanlagd upplaga på 200 000 exemplar. HEMSIDA: www.direktpressgoteborg.se REDAKTIONSCHEF OCH STF ANSVARIG UTGIVARE: Magnus Johansson redaktion@gbg.direktpress.se REDAKTION: Joanna Klasén 031-720 55 94 Caroline Johansson Sjöwall 031-720 55 97 Erik Andersson 0704-66 90 50 Emma Ullsjö 031-720 55 95 Madeleine Christell 031-720 55 91

Internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. Källa: Wikipedia

MISSA INTE I VECKAN

VD AFFÄRSOMRÅDE LOKALTIDNINGAR: Carina Rydberg 0736-00 69 19 KOORDINATOR: Josefine Hysén 031-720 55 96 REDIGERING / WEBBREDAKTÖR Anna Karlsson 031-720 55 93 ANNONSAVDELNINGEN: Tel. 031-720 55 16 www.direktpress.se/goteborg/salj PRODUKTION: Ewa Samuelsson 031-720 55 99 Anette Gustavsson 031-720 55 98 Malin Hansson 0704-66 90 43 Tryck: Bold / Borås Tidning Tryckeri AB, Borås FOTO: COLOURBOX

Orientalisk dans – KVINNOR DANSAR Öppen dans utan ledare. Kom med på en rolig klass, move your body och upptäck glädjen i dansen.

■ När: 14 och 28 mars, 11 och 25 april klockan 18.00–19.45. ■ Var: Lilla salen, Frölunda kulturhus. ■ Pris: Fri entré.

Dansföreställning: En blick, en bagatell?

Tangokafé à la Argentina och Finland Låt dig förföras och beröras av tango från Argentina och Finland. Go:tango består av Anna Heikkinen sång, Daniel Turano piano och Bernt Andersson dragspel. De spelar framför allt traditionell tango från Rio de la Plata-området. Till detta läggs Evert Taubes Argentinainspirerade sånger och kärv finsk tango. Sången har en framträdande roll, texterna på spanska, svenska och finska för-

medlar historier och känslor av längtan, smärta och stor kärlek. Ett Musikcentrum Väst-projekt i samarbete med Kultur i Väst och ABF.

■ När: 15 mars klockan 12.30. ■ Var: Högsbo bibliotek. ■ Pris: 25 kronor.

Hur möter vi varandra? Hur möter vi oss själva? Våra kroppar är i ständig dialog med varandra medvetet eller omedvetet. Var med om en dansföreställning som är ett samarbete mellan danskompaniet Spinn, ett danskompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar och föreningen JAG. Stycket är skapat av Anna Bergström och Julie Cleves tillsammans med medlemmar från JAG under två workshops som hölls våren 2013.

■ När: 15 mars klockan 14. ■ Var: Gågatan, Frölunda kulturhus. ■ Pris: Fri entré. FOTO: PRESS

TIPSA OSS!

Vi på redaktionen tar tacksamt emot tips på saker som sker i våra kvarter. Mejla oss! vaster@gbg.direktpress.se.

Frekvens: Varje vecka. TIDNINGEN VÄSTER FINNS ATT HÄMTA PÅ FÖLJANDE PLATSER: • Ica Supermarket, Smycketorget • Willys, Opaltorget • Åkeredshallen • Hemköp, Påvelund • Frölunda Arbetsförmedling • Frölunda Sjukhus • Kulturhuset, Frölunda Torg • SDF Västra Göteborg, Torgny Segerstedtsgatan 90 • Medborgarkontoret, Frölunda torg • Althallen • Lidl, Distansgatan • Axelhuset, Axel Dahlströms torg • Willys, Sisjön • Team Sportia, Frölunda torg • Redaktionen, Britta Sahlgrens gata 8C • Berntssons livs, Asperö • Brännö Livs, Brännö • Måsens Livs, Vrångö • Ica nära, Styrsö • Konsum, Styrsö • Hamnkontoret, Donsö

MILJÖMÄRKT Trycksak 341621

OBS! För inskickat, ej beställt, material ansvaras icke. Den som sänder material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. TIDNINGENS ANSVAR FÖR FEL ÄR BEGRÄNSAT TILL HÖGST ANNONSKOSTNADEN. FÖR SKADA PÅ GRUND AV UTEBLIVET ELLER FELAKTIGT INFÖRANDE ANSVARAS EJ.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

Psst, vi har även flera exklusiva utställningskök till salu! Först till kvarn...

EXTRA HELGÖPPET! Lördag 8/3 10-16 Söndag 9/3 11-15

8-14 mars 2014

3


4

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

AKTUELLT

BARN har nu plats i den kommunala och fristående förskoleverksamheten. Det är rekordmånga. 2003 hade staden cirka 20000 barn placerade.

30000 Kvinnlig dominans

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: vaster@gbg.direktpress.se

Beslut om tvångsinlösen av Känsö dröjer SÖDRA SKÄRGÅRDEN Försvaret får vara kvar på Känsö tills

regeringen beslutat om ön ska tvångsinlösas. När regeringen kommer ta ställning till tvångsinlösen är oklart, men troligtvis inte före sommaren. Det skriver GP. Fortifikationsverket ansökte på uppdrag av Försvarsmakten i november i fjol om att få tvångsinlösa Känsö sedan man misslyckats att komma överens med Brännö bys samfällighetsförening om köp av ön. Verket ansökte samtidigt om nyttjanderätt till ön fram till dess att frågan om tvångsinlösen prövats. Regeringen beslöt härom veckan att Försvarsmakten har rätt att vara kvar på Känsö minst tre månader efter regeringens beslut. Brännö bys samfällighetsförening har enligt regeringsbeslutet inte haft något att invända mot att Försvarsmakten har kvar nyttjanderätten tills tillståndsfrågan är avgjord. Men föreningen vill ha möjlighet att säga upp och ändra arrendeavtalet i syfte att höja ersättningen till en marknadsmässig nivå.

Rejält ojämlikt fast för ovanlighetens skull åt det andra hållet. I stadsdelarna Askim-FrölundaHögsbo och Västra Göteborg är fler än 8 av 10 chefer kvinnor. Mjuka ämnen är en del av förklaringen. VÄSTER Inom näringslivet hörs ständiga diskussioner om kvotering till fördel för kvinnor när det fortfarande är män som dominerar i många bolagsstyrelser. Men i Göteborgs stadsdelsförvaltningar är verklighetens bild den motsatta. Endast i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg är det 81 procent av alla chefsposter som innehas av kvinnor. Sett bara till äldreomsorgen är siffran ännu högre. Här syns inte en enda man bland namnen på cheferna.

Man måste fråga sig vad jämlikhet är. Är det att göra en fördelning som är 50/50 eller är det att fördelningen återspeglar verksamheten? Marianne Claesson, HR-chef i Västra Göteborg.

– Andelen kvinnor respektive män som är chefer återspeglar också de som inte är chefer, som personalen inom äldreomsorgen, skola och förskola – det är kvinnodominerade yrken, säger Kristin Perem, HR-chef i AskimFrölunda-Högsbo. Är det bra att majoriteten av de anställda i stadsdelen är kvinnor?

– Nej, jag tycker inte det.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning, även när det gäller etnisk och kulturell mångfald med mera. Samtidigt har vi ett politiskt mål att öka antalet kvinnliga chefer, men det har vi uppnått för länge sedan och skulle nu kunna sträva efter att få in fler män istället. Men samtidigt så ska kvinnor kunna göra karriär på samma sätt som män, säger hon.

8 AV 10 CHEFER ÄR KVINNOR i stadsdelarna AskimFrölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Kristin Perem menar dock att kompetens alltid går före kön. – Kvalifikationskraven är det viktigaste, men om vi skulle stå med två lika kompetenta ansökningar mot varandra, och det är en kvinna och en man, så spelar könet roll, säger hon. Marianne Claesson, som är HR-chef i Västra Göteborg, tänker ungefär samma sak i grannstadsdelen. – Vi saknar männen i vår rekryteringsbas, och det är

FOTO: COLOURBOX

Dags för La liga Spinetten igen FRÖLUNDA Förra våren drog fritidsgårdarna i Askim-Frölunda-Högsbo igång en fotbollsliga kallad La liga Spinetten. Målet var att få unga från olika delar i stadsdelen att mötas. Den 31 mars startar årets seriespel och senast den 17 mars kan intresserade ungdomar anmäla sitt intresse på facebook (LaLiga Spinetten). Matcherna äger rum hela våren. Platsen är Spinettparken och tiden är måndagar, mellanstadiet klockan 15.30–17.30 och högstadiet klockan 18.30–20.30.

Självständiga Gerdas ■ ■ Friare tyglar med vinster som garanterat går tillbaka till de äldre. Sveriges främsta äldreboende är det första i Göteborg som blivit intraprenad. Med självständigheten ska Gerdas gård bli bäst i Europa.

Koll på ungdomsevenemang HÖGSBOHÖJD Förenklat beGÖTEBORG Ungdomssatsningen i Göteborg, som bland an-

nat driver Kulturatom i Angered, har skapat en hemsida där unga enkelt kan få tips på roliga saker som händer i Göteborg. Fill.nu är en kalender fylld med tips på konserter, sportevenemang eller kulturupplevelser som alla är gratis och till för ungdomar.

Enkelt ta reda på skol- och förskolebyggen GÖTEBORG Vad planeras, vad byggs och när? Nu kan den

som vill med några enkla knapptryckningar på datorn få exakt information om antal förskoleplatser, planerade skolbyggen och när de ska vara klara. På respektive stadsdels lista presenteras bland annat information om hur många platser en förskola har och vilka nya satsningar som är på gång. En kartfunktion ger besökaren ytterligare möjligheter - till exempel kan familjen söka efter lämpliga förskolor och skolor inför en flytt. Sök- och kartfunktionen hittas på http://byggaforskolaskola.goteborg.se.

42195

METER LÅNG ÄR BANAN för Göteborgsvarvet Marathon som äger rum år 2021. Det är för att fira stadens 400-årsjubileum som Göteborgsvarvet anordnar ett unikt maraton detta år. Den 19 september 2021 går startskottet men redan sedan i slutet av februari i år kan du anmäla dig. Totalt släpps 15000 startplatser, men hälften är öronmärkta för internationella löpare. Banan kommer att ha i princip samma sträckning som Göteborgsvarvet. Man springer med andra ord Göteborgsvarvet två gånger.

skrivet betyder den förändrade verksamhetsformen att Gerdas gård sedan årsskiftet bedrivs mer som eget företag skilt från kommunens styre. Intraprenad stavas det krångliga ordet som innebär att äldreboendet nu i stället skrivit avtal med Askim-Frölunda-Högsbo. – Det bästa är budgeten. Att vi och hyresgästerna får styra över den själva. Går vi plus så tar vi med oss det till nästa år i stället för att pengarna riskerar att täppa till andra hål inom stadsdelen, säger Eva Buxfeldt, en av de två enhetscheferna på Gerdas gård. – Det gör att vi kan satsa ännu mer på hyresgästerna och personalen. Och i och med att vi är friare kan vi vara än mer närvarande ute i verksamheten i stället för framför datorer, fortsätter hon. Boende får mer inflytande

Med självständigheten har nämligen cheferna kunnat välja bort en del tidigare obligatoriska system. Det betyder inte att kontrollsystem nu saknas men att administrationen kan ske på ett sätt som är mer anpassat för äld-

HÖGSTA BETYG. I brukarenkäter har Gerdas gård fått bland de högsta betygen i Sverige. Men äldreboend

reboendets friare form bättre. En stor del i framgångssagan, som startade när de

två kvinnliga enhetscheferna tog över verksamheten för ett par år sedan, är just att per-

sonalen och hyresgäster tilllåtits mer inflytande över äldreboendet. En sak som nu


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

5

VISSTE DU ATT ... Hemköp på Frölunda torg är vinnare i Kronfågels årliga tävling ”Årets grillbutik”. Där hittar man med andra ord den bästa grillade kycklingen. Med tävlingen vill Kronfågel bidra till höjd status för butiksgrillarna. REDIGERING: KARLSSON / JOHANSSON

s på chefspositionerna synd. Det är aldrig bra med för enkönade verksamheter. Det ska vara så olika som möjligt, säger hon och nämner att det även gäller utifrån faktorer som ålder och etnicitet. Jämlikhet på alla nivåer

Men samtidigt, menar hon, så ska man inte stirra sig blind på siffrorna. Utmaningen med att få in fler män i verksamheten handlar inte bara om att fördela chefsposter. – Man måste fråga sig vad jämlikhet är. Är det att göra en fördelning som är 50/50 eller är det att fördelningen återspeglar verksamheten? Jag tror mer på det senare, säger Marianne Claesson. Med andra ord så tror inte hon på kvotering för kommunens del. – När det gäller bolagssty-

relser så finns det ju faktiskt kvinnor som vill in. Vi har problemet att männen inte är intresserade. Det är två olika former av problematik, säger Marianne Claesson. Trots det är det viktigt att stadsdelarna försöker vara förebilder i frågan medquickfix eller inte. – Det handlar om allt från att skriva annonser annorlunda till att påverka traditionella synsätt. Se på övriga delar av samhället. För bara några år sedan sökte sig inga flickor till matte och teknik. I dag är det precis tvärtom. Så det går, men visst handlar det om stora strukturer, säger Marianne Claesson.

Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktpress.se

ANTAL KVINNLIGA CHEFER... i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg Sektor Skola och förskola Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Socialtjänst och funktionshinder Kultur och fritid Stadsdelsgemensamt Totalt

Totalt 88 70 55 32 21 266

Män 13 3 12 14 8 50

Kvinnor 75 67 43 18 13 216

Följande chefsbefattningar är inräknade: kolumnen stadsdelsgemensamt innefattar de fyra sektorscheferna, ekonomichef och en enhetschef, utvecklingschef och en enhetschef, HR-chef och stadsdelsdirektör. Utbildningssektorns siffror innefattar såväl rektorer som förskolechefer.

Målet är att bevara det som vi har byggt upp men också höja oss lite till, och då gäller det att låta personalen utvecklas ännu mer individuellt.

ARKIVBILDER: MARKUS ANDERSSON

det siktar på att bli ännu bättre. Läs Tidningen Väster tidigare reportage från i somras på tidningenvaster.se.

också höja oss lite till, och då gäller det att låta personalen utvecklas ännu mer indivi-

Om du fick födas på nytt, vilket kön skulle du välja?

Marjut Saranpää, 40, Järnbrott: – Kvinna. Tänk att inte få vara gravid. Det kan vara jobbigt med också men att behöva stå vid sidan om hela tiden i väntan på barnet utan någon kontroll. Nej, jag väljer att bli kvinna igen.

Källa: Askim-Frölunda-Högsbo förvaltning.

gård ska bli bäst i Europa

ska få ta ännu större plats. – Målet är att bevara det som vi har byggt upp men

SÅ TYCKER VI

duellt, säger Eva Buxfeldt. Det är främst där som förändringen ligger tillsammans

med utvecklande av de anhörigas inflytande i första svängen, eftersom verksam-

heten även tidigare strävat efter att nå plusminusnollresultat där målet varit att varenda krona ska komma de äldre till del. Tidigare uppvisade vinster har mest varit en bonus med minskade sjukskrivningstal till följd av skapad arbetsglädje. Att Gerdas gårds äldre i enkäter angivit toppbetyg är ännu ett bevispå att äldreboendet tillhör ett av landets bästa. – Vi kan inte slappna av nu utan nu gäller det att hitta nya mål. Vi nöjer oss inte med att vara Sveriges bästa utan siktar på att bli bäst i Europa eller till och med hela världen, säger Eva Buxfeldt. Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktpress.se

Lina Henriksson, 40, Järnbrott: – Inget kön. För det där är egentligen bara något som är påhittat. Så jag skulle välja att bli mig själv igen fast utan mitt biologiska kön. För att jag vill vara precis jag.

Sandra Nilsson, 29, Frölunda: – Kvinna. Jag är ju det nu och det är inte något som jag vill förändra. Jag trivs med att vara kvinna och att vara mamma. Det bara är så.

Mary Malm, 32, Järnbrott: – Kvinna. Jag tror egentligen varken det ena eller andra könet är sämre eller bättre. Men i mitt fall handlar det om att jag är mamma till fyra barn. Det skulle jag gärna vilja göra om.

Jenny Hillman, 42, Billdal: – Kvinna. Det finns hur många fördelar som helst med att vara det. Bland det bästa är att vi kvinnor är mer mångfacetterade än många män. Enkät: Erik Andersson


6

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

AKTUELLT POLISRAPPORTEN Vid pågående broƩ.

Vid larm 112

114 14

HÖGSBO Onsdag 5 mars Klockan 08:37 Fylleri/LOB En ungdom som är berusad och troligen narkotikapåverkad hittas på en hållplats i Högsbo. Polispatrullen väljer att köra personen som är cirka 20 år till Sahlgrenskas akutintag på grund av dennes dåliga tillstånd. SVALEBOGATAN Tisdag 4 mars Klockan 08.33 Stöld/inbrott I en lokal som ligger i ett hyreshus på Svalebogatan har okänd person tagit sig in. Någon har tagit sig in via ett fönster. Utspritt utanför ligger maskiner av olika slag. Oklart vad som stulits, en anmälan skrivs. FLATÅSSKOLAN Tisdag 4 mars Klockan 04.56 Inbrott På en Flatåsskolan i Frölunda upptäcks en krossad ruta. En person ser en kvinna springa från platsen. Polis söker i området utan att gripa någon i nuläget. MUNSPELSGATAN Måndag 3 mars Klockan 21.44 Rattfylleri På Munspelsgatan stoppas en bilist för kontroll. Föraren i 35-årsåldern blåser positivt i polisens sållningsinstrument och tas med för vidare provtagning.

Klockan 11.21 Stöld/inbrott På Östra Skärvallsgatan har ett inbrott upptäckts. Okänd person har tagit sig in genom ett källarfönster och sökt igenom villan. Oklart i nuläget vad som stulits. Polis till platsen för anmälan och eventuell spårsäkring. BOLMÖRTSGATAN Lördag 1 mars Klockan 11.57 Skadegörelse En kvinna ser hur en person krossar en ruta på en byggnad i området kring Bolmörtsgatan. Personen som verkar påverkad av något går in i en port. Polis hittar mannen och kan konstatera att han är kraftigt berusad. Nästan samtliga rutor på boendet på där mannen uppehåller sig är krossade. Mannen körs in för tillnyktring. STOCKÅKERSPLAN Lördag 1 mars Klockan 08.16 Stöld/inbrott På Stockåkersplan i Askim har okänd person gjort inbrott i en villa under gårdagskvällen. Ett helt fönster är utplockat ur vardagsrummet och bostaden genomsökt. I nuläget oklart vad som stulits. Polis kommer till bostaden för att göra en platsundersökning. Ingen gripen i nuläget.

På Gånglåten vid Frölunda Torg brinner en lägenhet av okänd anledning. Det uppges att det eventuellt kan vara folk kvar i lägenheten. Räddningstjänsten och polis är på platsen. Det var en barnvagn som brunnit i trapphuset. En anmälan om skadegörelse genom brand skrivs. GRUVGATAN Fredag 28 februari Klockan 04.06 Inbrottsstöld Ett företag på Gruvgatan i Högsbo får påhälsning av tjuvar. Grindar, säkerhetsdörrarr med mera är uppbrutet. Oklart vad som tillgripits. En anmälan skrivs. FRÖLUNDA TORG Fredag 28 februari Klockan 02.26 Misstänkt drograttfylleri Från Frölunda Torg medtas en person för provtagning

Du behöver inte uppge diƩ namn! då denne visar tydliga tecken på drogpåverkan. Personen född 1990. AUGUST BARKS GATA Torsdag 27 februari Klockan 22.57 Inbrottsstöld på företag Larmet utlöser till ett företag på August Barks Gata i Högsbo. Fotavtryck säkras på platsen. Oklart vad som tillgripits. Ingen gripen. En anmälan skrivs. OPALTORGET Torsdag 27 februari Klockan 22.22 Skadegörelse genom brand Vid Opaltorget har någon kört in en brinnande moped bland parkerade bilar. Två personbilar är helt utbrända och en tredje har värmeskador. Ingen gripen. Anmälningar upprättas.

FOTO: ORKESTERGATANS FÖRSKOLA

Äkta minimello på Orkestergatan Med egentillverkade mellotröjor, en egen melodifestivalsång och en scen har ett- till treåringarna på småbarnsavdelningen stått för underhållningen på Orkestergatans förskola sedan några veckor tillbaka. KAVERÖS Ända sedan Melo-

Källa: polisen.se

GRATIS FÖNSTERPUTS! Boka hemstädning eller kontorstädning och få ett tillfälle gratis fönsterputs om året i all framtid!

difestivalen, den riktiga på tv alltså, höll sin första deltävling har barnen på sätt och vis haft sin egna musiktävling med totalt fyra låtar på repertoaren. – Vi valde temat eftersom vi vet att många av barnen ser på tävlingen tillsammans med sina föräldrar. Men vi kunde aldrig tro att de skulle bli så här förtjusta i det, säger

Elisabet Haagen, en av avdelningens förskollärare. Hälsningarna som barnen skickat till sina idoler har delvis besvarats. Bland annat av Linda Bengtzing som tackat genom en signerad plansch som nu hänger på förskolan. Men efter helgen, samtidigt som Melodifestivalens final som bekant avgörs, tar ett nytt tema vid på förskolan. Blir det Eurovision-tema nu då?

– Haha. Nej, vi avslutar här och nu. Men Nick Borgen-sången som vi har gjort om kommer vi att sjunga på förskolans avslutning, säger Elisabet Haagen. Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktpress.se

För villkor se: www.studentstäd.se/erbjudande

FOTO: LADYFEST.SE/GBG

Numret Ɵll Polisen - var du än är.

GÅNGLÅTEN Fredag 28 februari Klockan 07.37 Brand

ÖSTRA SKÄRVALLSGATAN Söndag 2 mars

SPA I POLEN FRISKVÅRDSRESA Spa-hotell vid havet. Bussresa 9 eller 16 dgr.

Pris från 5.995:inkl.helpens. 15 behandlingar, spa, jacuzzi, gym, saltbass. OBS! Inget tillägg för enkelrum.

AVRESA: 28/3, 4/4, 11/4, 2/5, 8/6, 16/5, 23/5, 4/7, 15/8, 29/8, 5/9, 12/9, 20/9, 3/10, 31/10, 7/11, 28/12. Broschyrer: tel 0500-41 81 20 www.polenupplevelser.com

VÄSTRA FRÖLUNDA

Rehab • Akuta rygg- och nackbesvär • Kronisk rygg- och nackvärk • Spänningshuvudvärk • Smärta i skuldror och armar • Smärta i höfter och ben • Stressrelaterad värk

Einar Hessel

Leg. sjukgymnast Lergöksgatan 12 Tel. 46 57 35 Ingen remiss behövs Patientavgift 80:-

SVERIGES STÖRSTA RESEMÄSSA

TUR 2014 SOLIGARE OLIG A RE FYNDIGARE SO

ERBJUDANDEN

SOL

NYTTIGARE INSPIRATION Gör bra

Mässpriser på hundratals boenden, resmål och attraktioner! Våra Deals kan bara köpas på TUR. Se alla erbjudanden på TUR.se/deals

Köp biljett på tur.se

SPARA

30KR! Ord. pris vuxen 130:-

Två mässor till priset av en. Entré till Nordic Outdoor ingår! ÖPPETTIDER: Fre 14–18, lör 09–18, sön 10–17. Svenska Mässan, Göteborg. TUR.se

Hitta stans jämlika evenemang enklare Det ska bli enklare att hitta stans jämlikhetsarrangemang. I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars lanseras en webbplattform för att stärka arbetet för jämlikhet i staden. GÖTEBORG Kvinnodagen till

ära lanserar den ideella föreningen Ladyfest Göteborg en plattformen som ska fungera som mötesplats för antirasism, HBTQ-grupper, feministiskt kulturliv, akademi, kvinnojourer, politik, musik, media och mycket mer. Lanser ingen sker på Världskulturmuseet och målet med agendajamlikhet.

se är att det ska bli enklare för privatpersoner att engagera sig för jämlikhet. Plattformen ska kunna hjälpa till att skapa överblick över den lokala jämlikhetsrörelsen i Göteborgsområdet och vad som är på gång. Projektet drivs genom den ideella föreningen Ladyfest Göteborg med stöd från Rättighetskommittén i Västra Götaland och Kultur Ungdom. Ladyfest Göteborg är en ideell kulturförening som har funnits sedan 2005 och arbetar främst för ett jämställt kulturliv genom att arrangera kulturevenemang med kvinnliga kulturutövare. Redaktion redaktion@gbg.direktpress-se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

7

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

FRÖLUNDA

Förkläden visar vägen till SM FUNKTIONELLT. Apron UF säljer förkläden med en extra funktion. Grytlapparna kan enkelt sättas fast på förklädet med hjälp av fjädrande jojos som sitter i små fickor på förklädet. Gymnasieföretaget Apron UF tog hem storvinsten med deras banbrytande förkläde under årets UF-mässa i Göteborg. Nu är siktet inställt på SM i Stockholm. FRÖLUNDA Förkläde med jo-

jos i fickorna, kan det vara något? För tjejerna i Apron UF, delvis baserade i Västra Frölunda, var det självklart. Elina van Huizen, 18 år, är vd för företaget. Hur kom ni på idén?

– Vi fick i uppdrag av vår lärare att hitta produkter som kunde förbättras. Vi var inne på Lagerhaus då en av tjejerna tänkte: ”vad käckt det hade varit om man kunde ha grejerna nära till hands”. Så föddes idén till ett förkläde med jojos i fickorna som man kan fästa sina gryt-

lappar eller valfritt köksredskap i. Och juryn tyckte uppenbarligen också att det var käckt. Apron UF vann Årets UF-företag, Årets monter och Årets grafiska profil. Dessutom tog de tredjeplatsen i Årets Vara. Framtida vision?

– Vårt mål är i första hand SM i Stockholm i maj. Vår framtida vision är att vi hoppas kunna öka vinstmarginalen och kunna driva vidare företaget. Varför just femtiotal?

– Vi valde att göra företaget femtiotalsinspirerat. Man behöver ha en tydlig nisch för att sticka ut bland de andra på mässan. Allting är femtiotal, från kläderna, montern och vår logga. Sandra Andersson centrum@gbg.direktpress.se

FOTO: FRIDA VALENTIN

PRISAD KVINTETT. Affärsidén är enkel: ”Vi vill att vardagskockarna ska känna sig bekväma i köket. Genom att erbjuda ett stilrent förkläde med en unik funktion där grytlapparna alltid kommer vara tillgängliga, kommer du aldrig mer behöva bränna dig”, förklarar tjejerna. Men förklädet kan mer än så, beroende på vilka köksredskap man vill hänga på. Förklädena finns i fem olika färger. Läs mer på www.apronuf.se.

TJÄNA EXTRA MELLAN STUDIERNA Har du några timmar över på helgen? Behöver du tjäna litet extra fickpengar? Har du fyllt 13 år? Då kan du bli reklamutdelare hos oss på Svensk Direktreklam. Vi har nu lediga distrikt i ditt område. Du får: • All reklam hemkörd, färdigsorterad och klar för utdelning. • Avtalsenlig lön. • Ett distrikt i närheten av där du bor. • Introduktion och utbildning av vår erfarna personal. rsoonal. • Om du vill får du låna en cykelvagn. Du anmäler dig på: www.delareklam.nu Där kan du också läsa mer om arbetet.

Är du intresserad hör av dig till oss! s!

KÖPA HUSBIL PÅ SÖNDAG? 3,95% RÄNTA

130 st

husbilar i lager

Köp nu för leverans TILL VÅREN

www.prhusbilar.com

I SOLLEBRUNN AB

Intill riksväg 42 mellan Alingsås och Trollhättan. Tel. 0322-832 10. Må-to 10–18. Fr 10–16. Sö 12–15.

Lönsamt extrajobb! Nu söker vi kontrollanter i Mölndal Som avgiftskontrollant på Radiotjänst besöker du hushåll för att informera om reglerna kring radio- och tv-avgiften. Vi söker dig som är målinriktad, uthållig och som kan arbeta självständigt. Du styr själv över dina arbetstider men bör kunna arbeta tio timmar per vecka. Arbetet kräver goda kunskaper i svenska samt körkort och tillgång till egen bil. Läs mer och ansök på: www.radiotjanst.se/jobb Radiotjänst i Kiruna AB ansvarar för radio- och tv-avgiften som går till SVT, UR och Sveriges Radio. Genom att betala avgiften bidrar du till radio och tv som är oberoende av kommersiella och politiska intressen.

RADIOTJÄNST


8

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

NYA VARVET

NYA SMAKER. Marie Sedin testar hela tiden nya smakkombinationer som hon delar ut till provsmakande vänner. Kanske kommer detta test av svarta vinbär och lakrits komma i butik så småningom. K

Marie bakom vinnande recept på ■ ■ Marie Sedin fick nog av fordonsindustrin och började drömma om getter. Två år senare prisas hon för sin getmjölksglass som rörs ihop enligt hemligt recept på mikrofabriken i Nya Varvet. NYA VARVET – En del säger

”åh gud nej, getmjölk kan jag inte äta”. Vi har haft en viss getfobi i Sverige under en lång tid, säger Marie Sedin, relativt nybliven glassfabrikör, när hon visar runt i sin mikrofabrik i Restaurang Kapellets källare i Nya Varvet. Det är här hon sedan snart ett år tillbaka har sin produktion av Gettergod Gelato. På hyllorna ligger halvlitersbägare redo att fyllas av glass i smakerna: naturell, choklad, lakrits, vaniljlatte, rabarber/jordgubb och hallon/mynta. Smaker som kan-

ske inte får dig att höja på ögonbrynen, inte förrän du får höra att glassen inte är gjord på ordinär komjölk och grädde utan på getmjölk. Drömde om getter

– Det började med att jag fick en livskris. Jag hade ett jobb som konsult på Scania i Sö-

dertälje som jag pendlade till i veckorna och så hem till Högsbohöjd om helgerna. Jag fick tala med min då treåriga dotter på Skype och det var tungt. En dag sa jag till min sambo, att ska vi inte flytta ut på landet och skaffa getter? Jag orkade inte längre, jag ville inte bara byta jobb

OM Maries getmjölksglass ■ Vill du veta mer om fördelarna med getmjölksglass kontra ordinär glass, eller är du nyfiken på var du kan köpa Gettergod Gelato? Besök www.gettergod.se.

utan också liv, berättar Marie Sedin. Hon hade fastnat för tanken på getter och funderade på vad hon skulle kunna göra med deras mjölk. Då hon inte hade några osttillverkarkunskaper så behövde hon komma på något annat. – Jag är ju konditor i grunden och har länge längtat tillbaka till det yrket. Glass tänkte jag att jag visste hur jag skulle göra, så jag plockade fram mina gamla recept. Men Maries glassrecept funkade inte alls. De var gjorda för glass av mjölk och grädde från kor. – Getmjölk skiljer sig en hel del. Den är magrare och är dessutom naturligt homogeniserad så den skiktar sig inte. Därför är det väldigt svårt att utvinna grädde. För att bättre förstå sig på

glassens kemi gick Marie flera kurser i glasstillverkning, bland annat en distanskurs på italienska glassuniversitet. – Den italienska gelaton är mindre fet då den innehåller väldigt lite grädde eller ingen alls. Men deras recept gick ändå inte att överföra helt till getmjölken så jag fick utveckla ett recept från grunden, det var svårare än jag tänkt från början, berättar Marie. ”Ren matkemi”

Hon började testa sig fram under våren 2012 och i november samma år var hon nöjd med sitt grundrecept. – Det gällde att hitta en balans mellan fett, protein och socker. Det är många som säger att min glass är väldigt krämig, men jag vet

inte helt vad det är som gör det. Det måste vara något med fetterna och proteinet i mjölken, ren matkemi. Eller så är det mitt recept som är fullbordat, säger Marie med ett skratt. I nuläget säljs Gettergod Gelato hos en del Icabutiker runtom i stan samt på ett par delikatessbutiker. Priset för en halvliter varierar mellan 65 och 92 kronor. – Vi är lite förstörda av industriglassen, vi har vant oss vid att glass ska vara gott och billigt. Men med våra råvaror och hantverksproduktion kan vi inte ha sådana priser. Matverksvinnare

I slutet av januari vann Marie Sedin produktutvecklingstävlingen Matverk 2014, en


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

Kostnadsfri svettbehandling Svettmottagningen Hidroskliniken erbjuder patienter med extrem svettning, hyperhidros, hjälp. Vi utreder och behandlar handsvett, fotsvett, svettning i armhålor, ansikte, huvud, ljumskar och på många andra delar av kroppen.

FOTO: MARKUS ANDERSSON

Klart är att nya smaker för våren blir päron/ingefära, havtorn/morot och hallon/svarta vinbär.

å gettergod glass Snåla inte på sockret, det tillför mer än bara sötma. Det är en konsistensgivare och minskar antalet iskristaller. Däremot kan man med fördel minska på fettet, är det för mycket blir glassen lätt lite grusig och sandig.

Om svettningarna knappt kan tolereras och ofta begränsar dagliga aktiviteter kan du via EU-regler få kostnadsfri hyperhidrosbehandling vid våra kliniker i Köpenhamn och Oslo. Kliniken i Köpenhamn ligger vid Kastrup. Båda klinikerna har svensktalande läkare. Du kan även få viss reseersättning. Läs mer på www.svettmottagningen.se eller kontakta oss via e-post sekreterare@svettmottagningen.se eller telefon 08-40 20 900 om du vill veta mer.

Glasstips från Marie Sedin, glassfabrikör i Nya Varvet

tävling med syfte att skapa moderna matprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror. Glassen hon tävlade med finns inte att köpa ännu, men planen är att Gettergod Gelato Cajeta ska vara klar för försäljning i höst. – Det är en glass smaksatt med cajeta som är en dulce de leche gjord på getmjölk.

Tanken är att den ska säljas i portionsformar med ett lager cajeta i botten. De blir lite lyxigare. Drömmen för Marie Sedin är att kunna satsa på Gettergod Gelato på heltid, än så länge varvar hon glassproduktion med ett konsultjobb på Volvo. Och så var det det där med livet på landet…

– Än så länge så bor jag kvar i stan, i Högsbohöjd men drömmen lever kvar. Jag vill ut på landet på sikt. Men nu börjar jag med glassen så får vi se om landet och getterna kommer sen. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

Svettmottagningen Hidroskliniken 3TOCKHOLMs/SLOs+ÚPENHAMN Telefon 08-402 09 00 sekreterare@svettmottagningen.se www.svettmottagningen.se

9


10

8-14 mars 2014

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

Det känns bra att kunna göra något på tjejsidan, det är där utvecklingspotentialen Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup, finns i framtiden. om turneringens nya elitsatsning för tjejer.

SPORT

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 94 E-post: vaster@gbg.direktpress.se

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Endast fem av femton klubbar satsar på tjejer ■ ■ Fotboll har en självklar plats i hjärtat på många Västerinvånare, som kan vara stolta över lag som Västra Frölunda IF och Assyriska BK, vilka gjort sig ett namn även utanför stadens gränser. Trots detta har man på flick- och damsidan ofta svårt att rekrytera och behålla spelare. Tidningen Väster har undersökt läget i lagen, samt fiskat efter förklaringar.

FLICK- OCH DAMFOTBOLLEN i Väster i siffror

Kuriosa! Första kända, officiella fotbollsmatchen damer emellan spelades 1917. Då lät det såhär i Nordiskt Idrottslif: ”Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll – om flickorna eller deras förespråkare vilja tagas på allvar. Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämplig boll då och då, men för all del, icke under anspråk på att detta skall hava något med fotbollsspel att göra. Redan en hel del annan kvinnlig tävlingsidrott är fullkomligt förkastlig och den förkastligaste av dem alla skulle kvinnliga fotbollen bliva.”

(Totalsiffran för varje lag är en uppskattning).

NÄSET SK 380 av 850 spelare är tjejer

KUNGSLADUGÅRDS BK 0 av 300 spelare är tjejer Inget flick- eller damlag, men ett par tjejer spelar i mixade lag.

12 flicklag och två damlag. Vi har alltid ungefär hälften tjejer i klubben, men det varierar från år till år. Vi har ingen speciell taktik för att locka till oss tjejer, det har bara blivit så.

ÖNNEREDS IK 0 av 30 spelare är tjejer

Ingbritt Lundqvist, kanslist

Inga flickor eller damer.

ÄLVSBORGS FF 231 av 900 spelare är tjejer

GRIMMEREDS BK 0 av 35 spelare är tjejer

231 flickor uppdelade på 7 lag. Inga flickor eller damer.

IF VÄSTER 145 av 400 spelare är tjejer

STYRSÖ BK 0 av 30 spelare är tjejer

145 tjejer uppdelade på sju flicklag och ett damlag (7-manna). Det är svårt att behålla flickorna. En orsak är ju att vi ligger nära Näset som har en stor flickorganisation, så vi tappar ju till dem. Tjejer kanske inte brinner för fotboll på samma sätt, de spelar mer för att kompisen gör det. Därför är det viktigt med bra ledare så de blir ett gott gäng. Vi satsar nu på att behålla våra 01-flickor, bland annat genom att ta in en extern kille som tränar dem. Anki Andreasson, kanslist

VÄSTRA FRÖLUNDA IF 50 av 450 spelare är tjejer

Inga flickor eller damer, men flickor i Skärgårdens IK.

VRÅNGÖ IF 0 av 40 spelare är tjejer NÄSET SK. Flickor 00.

SKÄRGÅRDENS IK Ingen uppgift En allians som samlar ungdomsspelare från Styrsö BK, Vrångö IF och Donsö IS. Har enligt sin hemsida tre flicklag.

50 tjejer uppdelade i fyra flicklag. Inget damlag. Det är mycket svårare att rekrytera flickor än pojkar, helt klart. Det lever väl kvar detta att det är en pojksport. Vi har prova-på-verksamhet för både pojkar och fickor, och en egen stuga för flickorna. Kicki Andersson, kanslist

ASSYRISKA BK 14 av 130 spelare är tjejer 14 flickor i ett lag, inget damlag.

DONSÖ IS 0 av 45 spelare är tjejer Inget damlag, inget flicklag, (men flickor i Skärgårdens IK). Vi får tyvärr inte ihop tillräckligt med folk för att kunna spela i serien i år. Jag förstår inte riktigt varför intresset är så litet, när jag var yngre spelade alla. Nu verkar individuell träning som gym och jogging locka mer. Emelie Ragnvaldsson, tränare Donsö IS

Inga flickor eller damer.

PROLETÄREN FF 0 av 45 spelare är tjejer Inga flickor eller damer. Vi har haft ett damlag, men det lades ner eftersom underlaget var för litet. Vi har ett nytt på gång dock. Damspelare har oftare huvudansvar för hus och hem, då är det svårt att komma iväg på fasta träningstider, lättare att gå på gym där man bestämmer tidpunkten själv. När det gäller flickor ser de oftare fotbollen som en lek, vilket gör att man inte håller lika hårt på att komma på matcher och träningar. Det är inte något de prioriterar. Vi har arbetat mycket med frågan, bland annat med en social verksamhet för tjejer som togs över av fritidsgården Tyrolen. Ingrid Frejd, ordförande

FISKEBÄCKS FC 0 av 35 spelare är tjejer Inga flickor eller damer.

BK TYNNERED 0 av 40 spelare är tjejer Inga flickor eller damer.

Mia Pettersson mia.pettersson@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

11

REDIGERING: KARLSSON/JOHANSSON

NÖJE

Amanda är rösten bakom stadens eget popkollo ■ ■ Hejsan morsan, hejsan stabben! 28 ganstergrabbar byts ut mot 50 grymma tjejer som med musik och skaparglädje fyller Billströmska Folkhögskolan på Tjörn när Amanda Werne drar igång Popkollo Göteborg.

S

om 16-åring började hon skriva låtar på riktigt, sedan dess har musikkarriären bara rullat på. Musikern Amanda Werne, född, uppvuxen och boende i Majorna, är aktuell med sitt andra album och ska för fjärde sommaren i rad vara ledare för Popkollo Göteborg. – Musiken har alltid varit sj ukt självklar för mig, säger hon. Hennes första instrument var fiol, men med tiden utökades det till piano, gitarr, munspel och förstås sång. Numera är hon sångerska i bandet Slowgold och har tidigare spelat i ”Den Stora Vilan” – Jag hade också ett dreampopband när jag var 16 som hette Raketmaskinen, efter Bob Hund-låten, skrattar hon. Den självbetitlade debutplattan ”Slowgold” släpptes 2012 och Amanda beskriver musiken som någon form av rock men med kopplingar åt det folkliga och drömska hållet. En mansdominerad värld

Album nummer två, som om allt går vägen kommer ut i höst, har hon arbetat med i ett och ett halvt år. – Till skillnad från den tidigare är den lite mer egen, lite mörkare, säger hon. Väl inne i branschen fick hon upp ögonen för hur mansdominerad musikvärlden är och det var då hon bestämde sig för att engagera sig. 2003 startade Marit Bergman det första popkollot i Hultsfred som en motaktion mot att artisterna som Hultsfredsfestivalen bokat överrepresenterades av män. Projektet spred sig och idag finns sommarpopkollon i 11 svenska städer runt om i landet. En hemlig gästartist

Göteborgsorganisationens läger håller till på Tjörn och bjuder in tjejer mellan 12-18 år till nio fullspäckade dagar av musik och workshops. – Vi är på Tjörn för att man ska få den där ”åkabort-känslan” och för att vi har så grymma lokaler där! Deltagarna bor två och två

FOTO: MARKUS ANDERSSON

POPKOLONISATÖR. Amanda Werner på plats i replokalen på Musikens hus på Djurgårdsgatan i Majorna. Här har många tidigare deltagare och popkollotjejer fortsatt med sin musik. ”Vi vill ju att de ska fortsätta repa efter popkollot”, säger Amanda Werne, musikledare för popkollo Göteborg.

tillsammans med tio kvinnliga ledare i två stycken villor och de har tillgång till fem

replokaler utrustade med allt man kan behöva när man spelar i band.

Repning varvas med olika intressanta workshops där Amanda står för sångunder-

KORT OM Amanda Werne Ålder: 25 år Sjunger helst: Mycket högt! Varför det är mest musik i Majorna: Hela Göteborg är mest musik! Min första platta: Cher - Greatest Hits. Den första låten jag kunde sjunga utantill: Lilla Snigel. Om jag fick vara med i ett (annat) band skulle jag helst vara med i: Ett igångpeppat Popkolloband. Vad skulle det betytt om jag var 13 år och fick vara med på Popkollo: Att jag fick rocka loss helt utan att bry mig om en

massa onödiga saker ute i omvärlden. Vem vill du ge en grammy: Ingen! Tag bort alla priser och utmärkelser för k kommersialism. i li Låt oss få skapa i lugn och ro! Vill du vara med: Kolla in hemsidan www.popkollo.se för info om alla arrangemang och hur du anmäler dig.

visningen. Även en hemlig gästartist är inbokad. – Tidigare år har det bland annat varit Robyn och Melissa Horn. Förutom att uppträda brukar gästartisterna också hålla en workshop i låtskrivande, berätta om sig själva och sin väg in i musiken, säger hon. Tanken med lägret är att tjejerna ska bli peppade och inspirerade så att de kan stärka varandra. – Det är inte tjejerna som ska lära sig att ta plats, man måste kunna få bara vara oavsett kön, säger hon. – Men det känns som att någonting är på gång, att det rör på sig i musik-Sverige,

Lyssnar på… Tre låtar på Amandas Spotifylista just nu: ■ Captain Beefheart & His Magic Band - This Is The Day. ■ Hope Sandoval – Blanchard. ■ Neil Young – Driveby.

men än är inte jobbet klart. Jag hade själv behövt ett popkollo när jag var yngre.

Danielle Delbro redaktion@gbg.direktpress.se


12

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

DINA GRANNAR

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

■ ■ Här är ett urval av de inskrivna överlåtelserna i Fastighetsprisregistret som skett i de västra delarna av stan under den senaste tiden. HÖGSBOGATAN 40 Typ: Hyreshusenhet, huvudsakligen lokaler Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 131:3 Datum: 2014-01-02 Pris: 11837000 kr Taxvärde: 14641000 kr (2013) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Förvaltnings Ab Göteborgslokaler Överlåtare: Familjebostäder I Ab

Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 270:26 Datum: 2013-10-31 Pris: 4125000 kr Taxvärde: 2564000 kr (2012) K/T köp: 01.61 Förvärvare: Imborn Förvärvare: Sjöström Överlåtare: Holmström Överlåtare: Holmström MUNGÅRDSGATAN 61 Typ: Småhusenhet, helårs-

SKOGSRYDSGATAN 15 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 93:6 Datum: 2014-01-31 Pris: 6420000 kr Taxvärde: 3679000 kr (2012) K/T köp: 01.75 Förvärvare: Meier Förvärvare: Lindström Överlåtare: Dahl Överlåtare: Dahl VÄXELMYNTSGATAN 7G Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 119:83 Datum: 2014-01-15 Pris: 2680000 kr Taxvärde: 1924000 kr (2012) K/T köp: 01.39 Förvärvare: Ahlberg Gagnér Förvärvare: Willard Överlåtare: Nässén LABBGÅNGEN 32 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer

Överlåtare: Gustafsson Överlåtare: Gustafsson SLÄTVARSGATAN 24 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 8:20 Datum: 2014-01-31 Pris: 3925000 kr Taxvärde: 2275000 kr (2012) K/T köp: 01.73 Förvärvare: Ölund

lundin Erbjudande boka en kostnadsfri värdering av din villa, ditt rad- eller kedjehus så bjuder vi på ett besök av en trädgårdsstylist.

Erbjudandet gäller de 50 första bokningarna.

karin s laigar 031-745 20 64

matilda ivarsson 031-745 20 56

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Tynnered 72:55 Datum: 2014-01-24 Pris: 3430000 kr Taxvärde: 2252000 kr (2012) K/T köp: 01.52 Förvärvare: Hagvall Svensson Förvärvare: Svensson

11,837

eva mellberg 031-745 20 51

Förvärvare: Bergelin Överlåtare: Stranne Överlåtare: Stranne KUPESKÄRSGATAN 105 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Önnered 61:41 Datum: 2014-01-13 Pris: Arv,tes,bpt,bod

MILJONER KRONOR. Högst betalda affären i omårdet. K/T är förhållandet mellan priset och taxeringsvärdet.

Taxvärde: 1621000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Natanaelsson Överlåtare: Tidström Överlåtare: Tidström GREVEBERGSGATAN 33 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Tynnered 53:1 Datum: 2013-12-13 Pris: 3700000 kr Taxvärde: 3081000 kr (2012) K/T köp: 01.20 Förvärvare: Lennquist Förvärvare: Lennquist Överlåtare: Hultén Överlåtare: Mattsson Hultén TANNESKÄRSGATAN 1 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 62:6 Datum: 2014-01-27 Pris: 2900000 kr Taxvärde: 2069000 kr (2012) K/T köp: 01.40 Förvärvare: Madhoush Förvärvare: Taraghi Talab Överlåtare: Engström MELONGATAN 171 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Fiskebäck 58:6

Datum: 2014-01-31 Pris: 3100000 kr Taxvärde: 2409000 kr (2012) K/T köp: 01.29 Förvärvare: Olsson Förvärvare: Svensson Överlåtare: Nilebrant KORSÅSGATAN 48 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 52:3 Datum: 2014-01-30 Pris: 3335000 kr Taxvärde: 2090000 kr (2012) K/T köp: 01.60 Förvärvare: Serti Förvärvare: Serti Överlåtare: Forsberg Överlåtare: Forsberg VÄXELMYNTSGATAN 3B Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 119:19 Datum: 2014-01-31 Pris: 3100000 kr Taxvärde: 1907000 kr (2012) K/T köp: 01.63 Förvärvare: Santana Överlåtare: Lykkemie Överlåtare: Lykkemie BREVDUVEGATAN 22 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer

Fång: Gåva Fastighet: Älvsborg 265:22 Datum: 2014-01-09 Pris: Gåva Taxvärde: 3294000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Nordström Överlåtare: Nordström VAKTMANSGATAN 5 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Älvsborg 223:5 Datum: 2014-01-08 Pris: Gåva Taxvärde: 2145000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Axelsson Förvärvare: Johansson Överlåtare: Axelsson BREVDUVEGATAN 3 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 555:318 Datum: 2014-01-31 Pris: 7000000 kr Taxvärde: 3729000 kr (2012) K/T köp: 01.88 Förvärvare: Hedman Förvärvare: Hedman Sabler Överlåtare: Bodenfors Överlåtare: Wadensten VÄSTES GATA 58 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Tynnered 74:28 Datum: 2014-02-03 Pris: 3150000 kr Taxvärde: 2281000 kr (2012) K/T köp: 01.38 Förvärvare: Dellgård Överlåtare: Persson Överlåtare: Silow Persson

Bopriserna ökar snabbast i Göteborg Prisökningarna för bostadsrätter har hållit en stabil takt uppåt, de senaste två åren är ökningen 20 procent för Göteborgs stad och 19 procent i Storgöteborg som helhet. BOSTAD I januari 2014 kostade en

bostadsrätt i genomsnitt knappt 32 000 kronor per kvadratmeter i Göteborgs stad, i hela Storgöteborg ligger genomsnittet på 29 000 kronor. 71 procent av alla bostadsrätter som såldes i regionen återfinns i Göteborgs stad. Bostadsrättspriserna i Göteborg har utvecklats lite starkare än i Stockholm under de senaste åren. Nivån är dock klart lägre, genomsnittspriset i Göteborgs stad är cirka 40 procent lägre än i Stockholms stad, enligt Mäklarstatistik. De senaste 15-20 åren har bo-

bästa exponering &

stadspriserna överlag ökat rejält. Ekonomer på SBAB menar att mycket av prisutvecklingen kan förklaras av lågt bostadsbyggande, ökande befolkning, låga räntor, en stabil arbetsmarknad och stigande inkomster för hushållen. SBAB menar också att prisuppgången inte heller kan fortsätta i den här snabba takten särskilt många år till utan att det uppstår problem. Minskat utbud

Antalet bostadsrätter till salu samtidigt på Hemnet har för Storgöteborg legat kring 700 objekt sedan 2008, varav cirka 500 i Göteborgs stad. Under andra halvan av 2013 föll dock detta till de lägsta nivåerna under den senaste femårsperioden. Det minskade utbudet har dock inte slagit igenom med ändå brantare prisökningar.

personligt engagemang

Då utbudet ligger kvar relativt lågt hittills under Q1 2014 finns det därför mycket som talar för att priserna fortsätter upp i åtminstone oförändrad takt. Ökad befolkning

Sedan 1990 har befolkningen i Göteborgs kommun ökat med 21 procent, samtidigt har antalet bostäder i kommunen endast ökat med 15 procent. Det innebär att kommuninvånarna bor trängre idag vilket rimligen bidragit till ökad efterfrågan på bostadsmarknaden. Ökade priser verkar dock i motsatt riktning och hushållen tvingas göra prioriteringar. I Göteborgs kranskommuner har dock bostadsbyggandet hållit en högre takt och har sedan 1990 till och med ökat snabbare än befolkningen. Förklaringen är framförallt snabbt byggande i början

bästa exponering &

FOTO: COLOURBOX

UPPÅT. Bostadsrätterna i Göteborg har blivit 20 procent dyrare på två år, vilket är något mer än i Stockholm och klart mer än i Malmö.

av 1990-talet vilket gav ett försprång som faktiskt fortfarande håller i sig.

personligt engagemang

Redaktion redaktion@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

LÄGE+ KUND MED RADHUS I BRATTHAMMAR

Söker 3-4 rok på Beryllgatan KONTAKTA ANSVARIG MÄKLARE FÖR MER INFORMATION Gert Karlsson 031-3535053.

8-14 mars 2014

LÄGE+ KUND MED 3 ROK PÅ TURKOSGATAN

Söker villa/radhus i närliggande områden FÖR MER INFORMATION KONTAKTA ANSVARIG MÄKLARE Adam Tingström 031-3535056.

Värdefull köprådgivning vart du än vill flytta. Läs om Läge+ på svenskfast.se

LÄGE+ KUND MED 1 ROK I RUDDALEN

Söker 2 rok i samma område

Läge+ kund med villa i Hagen söker  rok i västra Göteborg Kontakta ansvarig mäklare Emma Sagrell 031-3535055 för mer information.

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA ANSVRIG MÄKLARE Adam Tingström 031-3535056.

LÄGE+ KUND MED 2 ROK I RUDDALEN

Söker radhus i Näset, Önnered, Bratthammar eller Fiskebäck KONTAKTA ANSVARIG MÄKLARE FÖR MER INFORMATION Adam Tingström 031-3535056.

LÄGE+ KUND

LÄGE+ KUND

3 ROK I JÄRNBROTT SÖKER MINDRE BOSTAD Kontakta Adam Tingström 031-3535056 för mer info.

3 ROK FRÖLUNDA SÖKER VILLA/RADHUS Kontakta Adam Tingström 031-3535056 för mer info.

Vill du veta vad din bostad är värd? Magdalena Bodin, Adam Tingström, Katarina Engström, Emma Sagrell, Christian Karlsson, Helena Nilsson, Jessica Gustafsson, Christian Magnusson, Bibbi Fransson, Gert Karlsson, Lena Brissman Janhäll, Nina Sandberg

- sf.gbgvaster@svenskfast.se

GÖTEBORG VÄSTER SF.GBGVASTER@SVENSKFAST.SE 031 690 690 WWW.SVENSKFAST.SE/GBGVASTER

<ŽŶƚĂŬƚĂŽƐƐĨƂƌĞƩĨƂƌƵƚƐćƩŶŝŶŐƐůƂƐƚŵƂƚĞƐĊďũƵĚĞƌǀŝƉĊĞŶŬŽƐƚŶĂĚƐĨƌŝǀćƌĚĞƌŝŶŐĂǀĚŝŶďŽƐƚĂĚ͊KŵĚƵďŽŬĂƌŵƂƚĞƚƐĞŶĂƐƚϯϭŵĂƌƐĨĊƌĚƵ ĚĞƐƐƵƚŽŵĞƩƉƌĞƐĞŶƚŬŽƌƚǀćƌĚĞϮϬϬŬƌĨƌĊŶ/ŶƚĞƌŇŽƌĂ͘ ^sE^<&^d/',d^&PZD>/E' /^DZdD

13


14

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

8-14 mars 2014

BLOGGAR BÖRJA BLOGGA? E-post: web@gbg.direktpress.se

EKOGUIDEN TIPSA REDAKTIONEN E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

Bring spring! Ormbunkar på rulle från Afroart. Trots vab och egenodlade förkylningar så har jag lyckats framkalla någon typ av vårkänsla. Bloggen: SNEAK a PEEK www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/sneakapeek

FOTO: EKOGUIDEN

NYTT KAFÉ. Kafékedjan Way Cup har utökat från en till två kaféer. I december öppnade de upp på Kyrkogatan i city.

Tidig vår betyder Orkidéfrossa på jobbet. Botaniska har Sveriges största samling av orkidéer i växthusen och nu blommar de som vackrast. Bloggen: Gröna rum i Väster www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Grona-rum-i-vaster

Vill du börja blogga hos oss? E-post: web@gbg.direktpress.se

Alltid +100 soffor och fåtöljer på lager!

YUMI matgrupp, rund 115cm oljad ek

5495:- (6.495:-)

Kafékedjan utökar till stadens centrum W

ay Cup har utökat och öppnade i december sitt nya kafé på Kyrkogatan precis vid Domkyrkan. Här har de gått i från det varma och mastiga, inredningen här är mer avskalad, vilket ger en ny fräsch prägel. Trots det moderna intrycket är möbler och inredning allt annat än ny. Här satsas det på återbruk, gamla prylar i ny tappning. I ett hörn finns en liten scen, meningen är att kaféet även ska fungera som en mötesplats för seminarier, musik eller liknande. Sortimentet består av detsamma som kaféet på Järntorget: mackor, juicer, bakverk och småkakor samt måltider som soppor och sallader. Den krämiga svampsoppan är att rekommende-

Way Cup Kyrkogatan Way Cup är en cafékedja med konceptet ”schystare miljö” som grundstolpe. Utbudet består av varma och kalla drycker, fikabröd, lättare måltider och mackor. Här är allt i möjligaste mån eko och reko eller lokalproducerat. Öppettider: Måndag-fredag 07-20 och lördag-söndag 10-18 Adress: Kyrkogatan 20-22. Hemsida: www.waycup.se/kyrkogatan.

Det ska öppnas upp en uteservering på innergården till våren, förhoppningsvis till påsken. ra! Eller varför inte en dinkelvåffla. Mat och fika är såklart ekologiskt, rättvisemärkt och/eller lokalproducerat i möjligaste mån med

kaffe från Bergstrands kafferosteri. Tanken är att det ska öppnas upp en uteservering på innergården till våren, för-

KORT OM Ekoguiden.nu ■ Ekoguiden, som drivs av föreningen Medveten Konsumtion, är en nätguide till Göteborgs gröna smultronställen. Recensionerna skrivs av ideellt engagerade ekorecensenter som inte bara tipsar om ekoreko alternativ, utan också granskar verksamheterna och deras miljöprofil. Mittemot Kållered köpstad, i samma hus som Sängjätten och EM - 031-730 41 00

■ På www.ekoguiden.nu hittar du fler recenserade restauranger, kaféer och butiker.

hoppningsvis till påsken, så håll utkik! Recensent: Ekorecensenterna Göteborg


DIREKTPRESS GÖTEBORG

8-14 mars 2014

Vill du bli publicerad?

INSTAGRAM

Tagga dina bilder med #tidningenväster

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 93 E-post: web@gbg.direktpress.se

■ ■ Lokalt, lokalt, lokalt. Det är redaktionens mantra. Därför är stunden då vi kan grotta ner oss i det flöde av lokala bilder som varje vecka dyker upp under vår hashtag #tidningenväster extra härlig. Men också jobbig. Åtta av alla bilder ska väljas ut till tryck. Så, oavsett om ni blivit publicerade denna vecka eller ej, är ni med och gör den här sidan lokalare än lokalast. Tack!

Veckans favorit

FOTO: @SOLVARM

Stena Lines färja lotsas in i Göteborgs hamninlopp. #TIDNINGENVÄSTER

REDIGERING: ANNA KARLSSON

FOTOUPPDRAG – Konst eller kludd? Ge oss din bild av gatukonsten i våra kvarter. Tagga #tidningenväster PS. För att dina bilder ska synas under #tidningenväster kan du inte ha en privat profil på instagram.

FOTO: @EGILSWEDEN

Bänkad. #TIDNINGENVÄSTER #VÄSTRAFRÖLUNDA

FOTO: @LOKATTERNA

#TIDNINGENVÄSTER #FRÖLUNDA

15

FOTO: @LOKATTERNA

#TIDNINGENVÄSTER #FRÖLUNDA

FOTO: @LIXXYPIXIE

#TIDNINGENVÄSTER

DIN BILD? Vill du bli publicerad? Tagga #tidningenväster

FOTO: @WORRIEDSHOES

#RUDDALEN #TIDNINGENVÄSTER

FOTO: @NOOMIESTAR

Kontraster #VÅRSOL #JULBELYSNING #RAGGISAR #BALKONG #TIDNINGENVÄSTER

VILL DU BLI PUBLICERAD?

FOTO: @MISS_LINUS

Strävar. #VÅR #KROKUS #MUSIKVÄGEN #TIDNINGENVÄSTER

TAGGA DINA LOKALA INSTAGRAMBILDER MED #TIDNINGENVÄSTER

Byta eller laga bilruta? Ring och boka på 031-771 59 90 Personlig telefonmottagning till kl 20.00 alla vardagar Kungälv • Bäckebol • Högsbo • Mölndal • Odinsplatsen • Partille


Vaster 140308  
Vaster 140308  
Advertisement