Page 1

NR 38. 2-8 NOVEMBER 2013. ÅRGÅNG 8.

EN DEL AV DIREKTPRESS

HOVÅS

INSTAGRAM

POLISRAPPORTEN

Hovås eget matlag tävlar i tv

Uppdrag fasader på fotoappen

Inbrott via tak på mack i Askim

SIDAN 2

SIDAN 6

SIDAN 15

Hultföräldrar vill ha snabbare svar

HULT Föräldranätverket Hultskolans framtid vill att stadsdels-

nämnden begär svar från lokalsekretariatet om hur det blir till hösten 2014. Blir det paviljong eller får femmorna flytta till Hovåsskolan?

– Vi efterlyser en långsiktig planering, för vad vi har läst så blir Hovåsskolan full redan 2016, säger Christina Henning, förälder med barn på Hultskolan.

På väg till den sista vilan Tidningen Sydväst har tagit en titt bakom kulisserna på Göteborgs enda krematorium på Kvibergs kyrkogård. SIDAN 10-11

SIDAN 4-5

Lämna tips till mig. På fredag sitter jag på Lasse Maja bageri och kafé i Origohuset

MAGISKT PÅ HÖSTLOVET

I ASKIM ASKIM

Emma Ullsjö, reporter, Tidningen Sydväst.

SID 8

FOTO: MARKUS ANDERSSON

SIDAN 2

DEBATT OCH INSÄNDARE www.tidningensydvast.se

HYR!

primaved.se

Begagnat eller nytt ställningsmaterial Hos oss kan du hyra:

Beg. Haki Original Custers Rullställningar Geda - Elspel Byggstaket & kravallstaket

Mejla oss på: redaktion@gbg.direktpress.se

Tel 031-388 50 05 info@sskonsultab.se www.sskonsultab.se Storås Industrigata 12B 42469 Angered

Torr björkv ed 0708-48 09 85 Ring för utkö rning eller hämtn ing.

SIDAN 12

-Diplomerad hudterapeutSpa terapeut- Massör- Frisör Tag med annonsen och få

20% rabatt på valfri behandling Klippning 380:40 min massage 645:Ansiktsbeh. 40 min 485:Ansiktsbeh. 75 min 798:Frans/Bryn färgning+plockning 398:0768-11 38 49 • malin_elow@hotmail.com Sisjö kullegata 2 • Frölunda

Klipp ut och tag med

VI LYSSNAR PÅ VAD DU HAR ATT SÄGA!

Koll på huspriser i dina kvarter!


2

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

INSIDAN

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 95 E-post: sydvast@gbg.direktpress.se

Nästa tidning kommer lördag den 9 november!

REDIGERING: JONNA ANDERSSON

Öppen redaktion på fredag

HAR DU INTE FÅTT TIDNINGEN? - RING SVENSK DIREKTREKLAM: 031-49 00 00 eller via mail: sdr707@sdr.se www.utebliventidning.nu

REPORTERNS ORD Jag är en ganska pratglad människa, jag tycker om att träffa folk och jag är också en god lyssnare. Detta är inte menat som något slags personligt brev för att sälja in mig själv, men det är beskrivningen ovan som gör att jag väldigt gärna träffar Sydvästens läsare. På fredag, den 8 november, sitter jag därför på Lasse Maja bageri och kafé i Origohuset mellan klockan 15 och 17. Så vill ni lämna tips till mig, prata om Tidningen Sydväst eller kanske påminna mig om att göra en uppföljning på någonting vi tidigare skrivit om – då ska du komma till kaféet någon gång under dessa två timmar. Har du inte möjlighet att titta förbi går det alltid bra att mejla sydvast@gbg.direktpress.se eller ringa mig på 031-720 55 95. Du kan också söka upp tidningen på facebook, instagram eller twitter – vi finns överallt!

ADRESS: Direktpress Göteborg Britta Sahlgrens gata 8 C 421 31 Västra Frölunda TELEFON: 031-720 55 10 DIREKTPRESS GÖTEBORG ger ut fem tidningar med en sammanlagd upplaga på 200 000 exemplar. HEMSIDA: www.direktpressgoteborg.se

Din reporter, Emma Ullsjö

STF ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTIONSCHEF: Magnus Johansson redaktion@gbg.direktpress.se

Veckans utmaning: Du glömmer väl inte att instagramma platsen där du känner dig otrygg i Sydväst? Ta en bild på platsen där du känner dig otrygg och tagga #otryggsydväst och välj sedan alternativet ”lägg till på fotokarta”.

REDAKTION: Joanna Klasén 031-720 55 94 Emma Ullsjö 031-720 55 95 Madeleine Christell 031-720 55 91 Caroline Johansson Sjöwall 031-720 55 97 Erik Andersson 0704-66 90 50

MISSA INTE I VECKAN

Pilentalangen

Hovås i mat-tv

VD AFFÄRSOMRÅDE LOKALTIDNINGAR: Carina Rydberg 0736-00 69 19

Då var det äntligen dags att få se Hovås maträtter på tv. Mikkey Dee valde ju ut sitt matlag från hemorten i somras, och nu sänds programmet på SVT1. I det tredje avsnittet av Det stora matslaget är det dags för Mikkey Dee:s Hovåslag att möta Kajsa Bergkvists Avaträsk. Juryn består av kocken Marcus Samuelsson, författaren Mons Kallentoft och matetnolog Anna Burstedt.

8 NOVEMBER

5 NOVEMBER

Talangtävling för dig i årskurs 4 till 6. Gillar du att sjunga och dansa, eller uppträda på något annat sätt inför folk, så ska du anmäla dig till Pilentalangen. Du kan uppträda själv eller tillsammans med dina kompisar. Fina priser utlovas. Anmäl dig senast måndagen den 4 november på Pilens fritidsgård eller ring till dem på 031-366 34 80. Familj och vänner är välkomna att heja på och rösta på sin favorittalang.

KOORDINATOR: Josefine Hysén 031-720 55 96 REDIGERING / WEBBREDAKTÖR Anna Karlsson 031-720 55 93

När: 5 november klockan 20.00. Var: SVT1 och SVT Play.

ANNONSAVDELNINGEN: Tel. 031-720 55 16 www.direktpress.se/goteborg/salj PRODUKTION: Ewa Samuelsson 031-720 55 99 Malena Larsson 031-720 55 98 Malin Hansson 0704-66 90 43 Tryck: Bold / Borås Tidning Tryckeri AB, Borås

När: Fredagen den 8 november klockan 19-21. Var: Pilens fritidsgård. Pris: Gratis.

Frekvens: Varje vecka. FOTO: MARKUS ANDERSSON

LÄSARKOMMENTARER... partiet Göteborg: Q”Vi har redan inlett med en enkät som vi kallar Göteborg tycker, där vi bland annat tagit upp äldreomsorg och integration. Just nu diskuterar vi skolan med göteborgarna och senare i höst tar vi upp ämnet jämställdhet. Medlemmarna tog beslut om valstrategi nu i veckan, så det är nu som kampanjande ännu fler folkpartister kommer att börja synas ute på staden”.

Q”Vi är redan igång. Den 14 september, när det var ett år kvar till valet, så var vi ute i stadsdelarna. Framöver kommer det att eskalera i omgångar, EU-valet i maj är ett exempel då vi planerar kampanj. Senare blir det dörrknackning, gå ut på stan och prata med folk och synas i sociala medier.”

n, lt tt

Göteborg: Q”Vi har redan dragit igång. Vi håller på att utbilda våra medlemmar i valarbetet för att dra igång ordentligt i november. Det blir dörrknackning, stå på torgen och olika utspel i media. I somras gjorde vi 1000 samtal med folk, och utifrån det har vi tagit fram våra tre fokusfrågor: skola, bostäder och jobb. Vi vill sätta agendan för vad som ska diskuteras i Göteborg.”

j p g valgrupp: Q”Vi började vår valkampanj för tre år sedan och fortsätter med den. Vi har försökt tänka om och inte bara ha en intensiv valkampanj de närmsta veckorna före valet. Vi är ute och pratar med folk på gator, torg och vid olika evenemang varje helg. Det handlar om att få till ett samtal och inte så mycket om att vi ska framföra vår politik. I vår kommer vårt arbete förstås att bli mer intensivt. Men vi hoppas på en successiv upptrappning.”

Göteborg: Q”För oss internt har vår valkampanj redan börjat. I slutet av november antar vi en valplan som säger hur vi ska kampanja. Det är ett startskott kan man säga. Sedan har vi redan sedan i somras deltagit vid stadsdelsdagar som exempelvis Tynneredsdagen och Hjällbodagen. Men gemene man kommer nog att uppleva att vårt kampanjande börjar på allvar i april då vi blir mer synliga i och med Europavalet.”

p g Q”Det pågår för fullt, fast kanske mest internt till att börja med. Just nu håller vi på att ta fram våra listor med kandidaterna till riksdag, kommun och landsting. Det arbetet kommer nog uppta den mesta tiden fram till 21 november då det ska fastställas. Dessutom kommer vi också att anställa en kampanjledare, men den tillträder först i januari. Det som först kommer att synas är att vi ska göra insatser på pendelstationerna kring Göteborg.”

mokraterna Göteborg: Q”För oss kom det igång på allvar redan i samband med kyrkovalet då vi började öka närvaron ute på staden. Nu i början så måste de nya killarna tränas upp också, så det blir lite utbildning på samma gång. Vi har köpt in elcyklar som vi kan dela ut flygblad med på ett miljömässigt vis. Tält har alla andra partier satsat på, men det är ju aldrig någon som är där.”

Q Ja, vi är på väg. 2014 har ju kallats supervalåret i och med folkomröstningen. Vi gjorde en liten smygstart när vi var på bakluckeloppisen på Backaplan förra helgen och börjar vara ute och träffa folk. Det kommer att vara viktigt för oss, vi måste visa folk att vi breddat oss och inte bara är ett enfrågeparti. Just nu förbereds nomineringsprocessen och viss grovplanering pågår, det kommer vi nog att ägna hösten åt.”

Dödsfall på Säröbanan stressar inte Kungsbacka kommun Under cykelloppet Säröleden omkom en man sedan han råkat ut för en olycka vid en av bommarna i Kullavik. Cykelfrämjandet vill att bommarna tas bort helt, men Kungsbacka kommuns trafikavdelning låter sig inte stressas.

e.

Göteborg: Q”Vi började vår höstkampanj nu i veckan vilket innebär att vi är ute och pratar med göteborgare på gator och torg och knackar dörr. Sen är det inte så att vi sparar oss i fyra år utan vi är hela tiden, regelbundet ute och möter folk till exempel i Brunnsparken och på Järntorget. Men från och med nu kommer vi höja valtemperaturen och de frågor som står i fokus för oss är jobb och utveckling.”

SÄRÖBANAN Cykelmotionsloppet Säröleden, som anordnats av Cykelfrämjandet Göteborg de senaste 39 åren, fick ett dystert utfall. En av deltagarna, en 63-årig man, avled en tid efter loppet. Under Säröleden-loppet cyklade han in i en bom i Kullavik. En bom som skulle ha stått öppen. – Vi var ute på lördagen, dagen innan loppet, och satte upp lappar om att det skulle vara ett cykellopp samt vilka tider som gällde. Sam-

tidigt öppnade vi bommarna för att deltagarna skulle ha fri passage. På söndagen var det inga problem för deltagarna på vägen ner till Särö, men vi har fått uppgifter om att någon har rivit ner lappen och stängt bommen när cyklisterna var på väg tillbaka till Slottsskogen. En av deltagarna råkade ut för en olycka precis vid den stängda bommen och skadade sig allvarligt. Mannen avled nu i mitten av september, säger Owe Magnusson, cykelfrämjandet. Trafikverket utreder

Om mannen avled till följd av olyckan är ännu inte fastställt, men en utredning pågår hos såväl polisen som Trafikverket. – Vi gör alltid en utredning när det skett en dödsolycka. Men det tar lite tid, vi väntar bland annat på ob-

duktionsprotokollet och kollar under tiden vad man eventuellt kan göra på platsen för att undvika att det händer igen, säger Joakim Elfving, olycksutredare på Trafikverket. Eftersom olyckan skedde på en kommunal väg kommer Trafikverket antagligen att ta kontakt med kommunen för att få veta anledningen till att bommarna finns där. – Vi har fotograferat platsen och kollat på omgivningarna. Rent spontant, om man ser till andra liknande ställen, så finns det andra typer av bommar som man kan använda sig av. Det som finns på platsen är i järn, men det finns andra slags bommar och andra hastighetsreducerande åtgärder som man kan titta på, säger Joakim Elfving.

Kan ni uppmana kommunen att vidta någon slags åtgärd?

– Nej, vi kan föreslå åtgärder. Det är en cykel- och gångväg och den ser ut som den gör. Vi kan bara framföra våra åtgärdsförslag till kommunen – om vi har några och sedan väljer de vad de vill göra, säger Joakim Elfving. Problem oavsett åtgärd

Lars Björkman, verksamhetschef på Trafik & Park i Kungsbacka kommun, hade inte hört talas om olyckan när Tidningen Sydväst ringde honom i början av veckan. Vad finns det för planer för Säröbanan i Kungsbacka kommun?

– Det finns inga utbyggnadsplaner på Säröbanan, men däremot finns det skrivet i vår gång- och cykelplan att vi ska titta på att göra det

”Det vi diskuterat är att ta bort en av bommarna. Vi tittar på det, men har inte fått tummen ur att genomföra det ännu” enklare och smidigare för cyklister att ta sig fram, säger han. När kan det bli av?

– Det vi diskuterat är att ta bort en av bommarna, men låta den andra sitta kvar. Tar vi bort båda har vi genast ett annat problem – bilister på gång- och cykelbanan. Vi tittar på det, men har inte fått tummen ur att genomföra det ännu.

att ta tag i det. Det som kommer att ta längst tid är överenskommelsen som vi behöver göra med varje vägförening utmed gång- och cykelvägen. Jag skulle tro att vi behöver nästa år på oss att se över varje enskild korsning och komma överens med vägföreningarna hur vi ska göra en ombyggnad som vägföreningarna accepterar. Vad är det ni planerar att göra?

– Det vi tittar på är att göra en höjning av något slag för bilisterna för att få dem att sänka hastigheten, och samtidigt då ta bort en av bommarna. Finns det inga hinder alls så kommer cyklisterna väldigt fort och bilisterna har inte en chans att väja, säger Lars Björkman. Emma Ullsjö

Varför?

– Vi har inte haft resurser

emma.ullsjo@gbg.direktpress.se

... Liisa Lindberg skrev till Tidningen Sydväst på facebook:

TIDNINGEN SYDVÄST FINNS ATT HÄMTA PÅ FÖLJANDE PLATSER: • Husknuten • Ica Kvantum, Origohuset • Hemköp Billdal, Kungsporten • Willys, Sisjön • Närhälsan, Sisjön • Redaktionen, Britta Sahlgrens gata 8C

”Den cykelolyckan som du skrev om i Sydväst; jag visste att det skulle hända en olycka där. Under flera års tid har jag kommuniserat med Leif Björkman om dessa hinder, men han lovar att se över. Sist skulle en konsult ta över ärendet. Jag bor i Bukärr och cyklar dagligen 10-15 kilometer men inte på banvallen, bilvägarna är mycket tryggare. Idag cyklade jag vid Särö skolan. Där var flera betonggrisar omålade och utan reflexer, jättesvåra att se. Hoppas att barnen klarar sig utan att det händer olyckor.”

FOTO: EMMA ULLSJÖ

DÖDSANNONSEN. Owe Magnusson från Cykelfrämjandet satte i veckan upp dödsannonsen vid bommen i Kullavik.

Hälsningar snart 80-åriga cyklisten Liisa Lindberg.

... Johan mejlade angående Bukärr/Budskär:

TYCK TILL! Vad tycker du? Säger du Bukärr eller Budskär? Mejla sydvast@gbg.direktpress.se.

Bukärr eller Bu dskär

Tidningen Sydv en fråga som äst har fått in lyder: ”He området Bud ter skär eller Bukärr i Särö eller är det två olika områden?”

MILJÖMÄRKT Trycksak 341621

ch tidsskrift ntervjuer med er samt äldre Askimsb or. När: Museet är öppet den 3 novembe Var: Äsebacke r klockan 12-15 vägen 24, Skin . Pris: Gratis. tebo.

0 kronor för g. barn och vuxe biljetter kan n, köpas reda n nu.

”Kanske är det två platser, kärret som en gång fanns ligger något inland från det som dom flesta känner som Budskär som avser området närmare havet från området kring Bukärrsvägen (?) i söder utefter Krokaviksvägen norrut och gränsar till Malevik. Hur långt inland området Bukärr sträcker sej kunde vara intressant att veta. Detta med ett område som ”delats” och blivit två ställen med snarlika namn är ju inget nytt och i dag tar man gärna upp gamla namn för att göra nya områden attraktiva eller hittar på namn som inte ens har med orten att göra så ”inget nytt under solen”. Som sägs i artikeln (och i andra artiklar) så förskönades nästan alla platser/stationer efter linjen med snarlika namn. Malevik är till exempel tidigare ”Malen” samt Kullavik ”Kullen”. Med andra ord: Bukärr – inland och Budskär – kustnära. Och om ett namn skall råda får det bli Budskär för att det är en utveckling av det tidigare.” Johan

– det är frågan ?

man döpa stati stod det oeni onerna. Och då uppghet om vad stationen i Bukärr skul le Skörvalla, någo heta. En det tyckte och andra villen tyckte Nordgården BUKÄ RR/B UDSK att det skulle Bukä frågan ringde ÄR För att få svar på statiorr. De styrande bestämde heta vi ordförande Jan upp Särö kulturarvs anle nen skulle heta Budskär då att av Ham dningen att det namnet den – Haha, ja. Det pf. göra det skulle är olika benä ning på sam m- att åka mer lockande för resan ma de till ett skär iställ prata med Erlan plats. Men ni ska et för ett – han kan allt d Artbäck i Kullavik i – Debatten om namnet har kärr. över 100 år, om en del vill att pågått Erland Artb det här! ska omr äck, heta ådet 85, skra Budskär när Tidninge n Sydväst ställe ttar till år har området , men i över 1000 r frågan. en heta – Buk ärr är diskussion som t Bukärr. Det är nam net som det ursp rung liga aldrig tar slut. Vad tycker du 1000 år tillba är känt seda n över att området ska ka. nam net bero Att området fick det ter,– Jag har förståelse för båda heta? r på att have och vill inte mycket högr välja sida. Jag part stod att e och det var tycker disku ssion ett kärr då. en Man kan prec är lite onödig. som ständigt pågår is se var kärr et har varit, det växer Det har publicer arga mycket vass på ats platsen idag. just den detta och upp rörd insä nda re om tidigare, och – Sen när järnv diskussionen pågå tt väldigt läng har ägen mell teborg och e. Särö kom 1903an Göskulle Emm

a Ullsjö emma.ullsjo@g bg.direktpr ess.se

VAD TYCKER

? ?? ? ???

DU?

Bukärr eller Budskär? Mejla till sydv ast@ gbg.direktpres s.se.

M

FOTO: EMMA

ULLSJÖ

OBS! mater Den so tidning lagring

TIDNING ÄR BEGRÄ ANNONSK PÅ GRUND FELAKTIGT

OBS! För inskickat, ej beställt, material ansvaras icke. Den som sänder material till tidningen anses medge digital lagring och publicering.

TIDNINGENS ANSVAR FÖR FEL ÄR BEGRÄNSAT TILL HÖGST ANNONSKOSTNADEN. FÖR SKADA PÅ GRUND AV UTEBLIVET ELLER FELAKTIGT INFÖRANDE ANSVARAS EJ.


Gä

DIREKTPRESS GĂ–TEBORG

n! Välkomme Ünskar Claes & Piaal n med perso

2-8 november 2013

4/ ller 11– v4 10 5 /11

Matglädje Varje dag

   

/kg

KASSLER

/kg

/kg

ICA. Dansk kĂśttrĂĽvara. 600 g. I bit.

FLĂ„SKLĂ„GG

RYGGBIFF, ENTRECÔTE

ICA. Ursprung Sverige. Ca 1400 g. Med ben. Rimmad. FramdelskĂśtt av gris.

Flodins. Ursprung Brasilien. Ca 700 g–1 kg. I bit. MittdelskÜtt av nÜt. /kg

  /kg

PICNICBOG

ICA. Ursprung Sverige. Ca 1200 g. Vac. FramdelskĂśtt av gris.

GRYTBITAR ICA. Ursprung Sverige. Ca 800–1300 g. Av nÜt.

Veckans självscanningsvara

KLIPP!

5:-

/st -

MINIBAGUETTER

ICA. 300 g. 6-pack. Naturell, VitlĂśk. Jfr pris 16:67/kg. Max 2 kĂśp per kund.

 /st

/st

/st

GULDKORN, LINGONGROVA Pügen. 500 g. Jfr pris 20:00/kg. Max 1 kÜp per kund. Självscanningsvara

KYCKLINGBRÖSTFILÉ

LAXFILÉ

GuldFĂĽgeln. 1 kg. Djupfryst. Max 1 kĂśp per kund.

ICA. 560 g. 4-pack. Djupfryst. Jfr pris 106:96/kg.

Beställ türtan hos oss Telefon 031–686312

Ă–ppet alla dagar

Telefon 031-286040

Mündag–SÜndag 7–22

HovĂĽs

Telefon 031-68 63 12

BOOKSHOP

och Bästa ste roliga ntet! rtime bokso

Billdalsvägen 2, 436 55 Hovüs , Tel 031-68 63 00

Boka din ďŹ lm pĂĽ ďŹ lmtoppen.se

ICA.se/hovas

3


4

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

39

AKTUELLT

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 95 E-post: sydvast@gbg.direktpress.se

FRISTÅENDE SKOLOR får lov att starta i 26 kommuner under nästa läsår meddelade skolinspektionen i veckan. Särö Montessoriskola har ansökt om att få starta grundsärskola till nästa läsår, men inspektionen har avslagit skolans ansökan.

Hultföräldrar kräve FOTO: KUNGSBACKA KOMMUN

Säröhus kan bli mer tillgängligt SÄRÖ Byggnadsnämndens arbetsutskott har gett planavdel-

ningen i Kungsbacka kommun i uppdrag att upprätta ny detaljplan för fastigheten där hotell och konferensanläggningen Säröhus ligger. Syftet är att möjliggöra en utbyggnad av entrén för att göra det tillgängligt för rörelsehindrade. Förslaget är att utöka byggrätten med 195 kvadratmeter i två plan i direkt anslutning till dagens entré. De åtgärder som blir aktuella genom planändringen berör kvartersmark där den enskilde fastighetsägaren är huvudman. Ärendet handläggs som enkelt planförfarande, vilket innebär att enbart närmast berörda fastighetsägare fram till den 14 november kan lämna skriftliga synpunkter. – Eftersom det är enkelt planförfarande behöver ärendet inte gå upp i kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Planen ska upp i byggnadsnämndens arbetsutskott först och sedan fattar byggnadsnämnden beslut, som det ser ut just nu fattar de beslut i januari om ingenting oväntat händer, säger Karl Gustav Larsson på planavdelningen inom plan och bygg i Kungsbacka.

■ ■ Föräldranätvärket Hultskolans framtid vill att stadsdelsnämnden driver på lokalförvaltningen. – Det är för trångt, sexorna har redan flyttat på grund av lokalbristen och om vi inte får en paviljong till hösten försvinner även femmorna, säger Klas Moreau, förälder. HULT För ungefär ett år sedan

var föräldrarna här på stadsdelsnämndens öppna förmöte senast, med ungefär samma agenda som de har nu. – Det är för trångt, och värre kommer det att bli, säger Christina Ceder. Ett tiotal föräldrar och lika många barn uppvaktade nämndens ledamöter och ställde krav: ”Se till att Hultskolan blir en F-6-skola – som ni redan beslutat att den ska vara – och planera för en paviljong till hösten”. Namninsamling

Studsfestivalen ställdes in SYDVÄST I måndags beslutade Kungsbacka, Mölndal och

Göteborgs kommun att stänga verksamheterna tidigare, detta på grund av stormen Simone som väntades dra in över västkusten på kvällen. Flera höstlovsaktiviteter ställdes därför in. Studsfestivalen i Valldahallen ställdes in helt och fritidsverksamheten meddelade att den kommer att bli av på något annat lov framöver. Pilens fritidsgård stängdes tidigare, den kvällen skulle den haft quiz för ungdomarna. Kommentarerna kom direkt på fritidsgårdens facebooksida: ”Töntigt, det är ingen tornado som kommer om ni tror det”, skrev Artin. Också flera av de planerade aktiviteterna i Mölndal flyttades till dagarna efter eller ställdes in helt. När stormen väl kom hit på måndagskvällen orsakade den kanske inte så mycket egendomsskador i Sydväst, men Simone har säkerligen kostat en hel del pengar när det gäller inplanerade aktiviteter som inte blev av.

Stadsdelen ordnar bomässa ASKIM-FRÖLUNDA-HÖGSBO Torsdagen den 14 november klockan 14–19 arrangeras en bomässa på Frölunda kulturhus. Kanske är du nyfiken på hur du kan förbättra din bostad eller har funderingar på att flytta till ett boende som du vill åldras i. Lyssna till föredrag och träffa utställare som vet hur du kan göra ett bostadsbyte, vad som gäller för bostadsbidrag och vad som byggs just nu i Göteborg. Du får också möta politiker som gärna lyssnar på dina tankar och önskemål kring ditt framtida boende. Medverkar gör bland annat bostadsbolag, stadsbyggnadskontoret, Boplats och Hyresgästföreningen. Bomässan arrangeras av SDF Askim-Frölunda-Högsbo och SDF Västra Göteborg.

Trafikkontorets app förenklar för cyklister GÖTEBORG I våras lanserade trafikkontoret

appen Cykelstaden. Via funktionen Felanmälan har cyklister kunnat anmäla skador och hinder i cykelbanan, bland annat genom att fotografera och om felanmälan kommit in via appen så får kontoret också de geografiska koordinaterna. Detta menar trafikkontoret har bidragit till att Göteborg förbättrats som cykelstad. – Detta är precis vad vi önskade skulle hända. Genom dialog med dem som faktiskt cyklar i Göteborg kan vi fortsätta göra förbättringar runtom i staden, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret, i ett pressmeddelande. Appen finns för nedladdning för både iphone och android.

I flera år har lokalbristen på Hultskolan varit på tapeten. Till nuvarande läsår löste man det genom att låta sexorna flytta till Hovåsskolan. Och om det inte placeras en paviljong till nästa läsår kan också femmorna behöva flytta till Hovåsskolan. Kvar blir alltså en F-4-skola istället för en F-6. – Men vad vi har kunnat läsa så blir Hovåsskolan full redan 2016 – var är den långsiktiga planeringen? undrar Christina Henning. Hultskolans framtid har nu startat ytterligare en namninsamling som hittills fått in 253 namn. Denna lämnade föräldrarna över till nämndens ledamöter i tisdags.

SAMLING. Föräldrar och barn från Hultskolan besökte nämndsammanträdet i tisdags.

Vi kan inte sitta och säga att det är dåligt att de engagerar sig. Henrik Munck (MP).

– Vi har ju redan beslutat att det ska byggas en ny skola i Hult, och det beslutet har gått till lokalsekretariatet. Men vi har inte fått någon återkoppling om det ännu, säger Yvonne Stolpe (S). Inget svar om paviljonger

Men föräldrarna menar att det tar för lång tid, och att rektor och områdeschef istället planerar för att det inte kommer någon paviljong till hösten. – Även om de säger att det behövs, så planerar de för att

det inte blir någon. Så vår fråga är: kan lokalsekretariatet säga nej? frågar föräldrarna nämnden. Det kommer inget riktigt svar på den frågan. Under sammanträdet senare på tisdagskvällen tog nämnden upp frågan med förvaltningen. – Vi har inte fått någon återkoppling om beslutet som vi fattade i mars. Hur tänker man lösa problemet till 2014 och vad händer? frågar Yvonne Stolpe förvaltningscheferna.

NAMNINSAMLING. Föräldern Klas Morea barn i tisdags för att kräva att nämnde

– Det pågår en förstudie som berör tre skolor; Hultskolan, Lindåsskolan och Skinteboskolan. Det får ta den tid det tar, vi har inget annat att göra än att elever får flytta till en annan skola ett år tidigare, säger Kenneth Wallengren, sekorschef för utbildning.

Askim-Frölunda-Högsbo Den 29 oktober 2013 16.30–17.10 höll det öppna förmötet på. Det drog över lite på tiden eftersom Hultskolans framtid, föräldrar och barn från Hultskolan, kom till mötet och krävde svar på hur det blir till hösten 2014.

MÖTESPLATS: Lilla salen på Frölunda kulturhus. Nästa möte: 26 november, Gerdas gård äldreboende, med start av öppet förmöte klockan 16.30 och själva nämndmötet 17.00.

Några av ärendena: 1. Budget för 2014 – efter votering beslutade nämnden enligt tjänsteutlåtandet, omedelbar justering. 2. Ekonomisk uppföljning per september 2013 – beslut: godkändes. 3. Läsårstider inom stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo – beslut: godkändes.

Det mest debatterade ärendet: Definitivt budgeten för nästa år. Men det var inte budgeten i sig som blev föremål för diskussion, det var alliansens yrkande om ramjustering där allianspartierna föreslog ta 7 miljoner från skolan och 3 miljoner från individ- och familjeomsorg samt funktionshinder för att lägga dessa tio miljoner till äldreomsorgen.

155 MINUTER inklusive förmötet.

0 MINUTER paus.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

2-8 november 2013

VISSTE DU ATT … MP i Göteborg vill utveckla en upplevelsecykelbana? Partiet skriver att den skulle kunna leda förbi havs- och skärgårdsutsikt, insjöar och skogspartier. Till stor del kan upplevelsecykelbanan gå på cykelbanor som redan finns, men en stor poäng är att skapa oväntade och spännande platser och passager.

5

REDIGERING: ANNA KARLSSON

r att nämnden tar ansvar

nämnden fått från föräldrarna under åren. Upprörda föräldrar har bland annat hotat med att ta skolpengen och gå till friskolan istället – en argumentationsmetod som inte uppskattas av nämnden. Bertil Persson (M) ber om ordet. – För bara några år sedan lade vi ned och rev skolor både här och där, och nu sitter vi här i en helt annan sits och med en slimmad kostym. När vi nu ska bygga nya skolor så måste vi se till att vi inte hamnar där igen att vi står med tomma lokaler som kostar oss en massa pengar, menar han.

SÅ TYCKER VI

Vad har du gjort på höstlovet?

Tilda Liljegren, 10, Billdal: – Jag gick på musikverkstad på Lindåsskolan. Vi testade olika instrument och spelade in vår egen låt i studio. ”Sommaren är snart över” heter den.

Lokalförsörjningsplanen

FOTO: MARKUS ANDERSSON

u delade ut listan med 253 namnunderskrifter till nämndens ledamöter. Framför nämnden stod ett tiotal föräldrar och lika många en tar reda på hur det går med utredningar och förstudier om skollokaler i Askim.

få lokaler är via lokalsekretariatet. Cheferna nickar. – Så vi är gisslan i en annan förvaltnings grepp? Cheferna nickar. – De föräldrarna som var här idag, de kommer inte gilla det här, säger Yvonne Stolpe.

– Föräldrarna vill inte acceptera verkligheten, säger Eva Petersson. – De vill att vi ska säga ”varsågoda, här har ni en paviljong”. Men vi äger inte den frågan, det är lokalsekretariatet som håller i det, säger Yvonne Stolpe. – Jag förstår inte kom-

FOTO: MARKUS ANDERSSON

– Men vi har ännu inte fått ett formellt nej på vår ansökan om paviljong, men chanserna är väldigt små att vi faktiskt skulle få en sådan till hösten, säger Eva Petersson, områdeschef grundskola och särskola. Staffan Lindström (S) undrar om det enda sättet att

mentarerna som kommer från er nu, jag tyckte att föräldrarna var pålästa och hade rimliga krav. Vi kan inte sitta och säga att det är dåligt att de engagerar sig, säger Henrik Munck (MP). Ordföranden och vice ordföranden menar att tonen har varit hård i de mejl som

Nämnden har inga svar att ge föräldrarna i nuläget. Tidningen Sydväst ringde upp lokalsekretariatet för att höra var man befinner sig med förstudier och hur planerna ser ut. – Vi håller just nu på att gå igenom hela stadens behov när det gäller förskola och skola. Det har med investeringsutrymmet totalt att göra. Vi måste förhålla oss till samtliga nämnders framställningar om lokalbehov. Men vi träffar förvaltningen i morgon (torsdag, reds. anm.) och ska gå igenom lokalförsörjningsplanen för förskola och skola i Askim-FrölundaHögsbo då, säger Anne Söderberg, planeringsledare på lokalsekretariatet.

Emma Ullsjö

Politikercitat ”Jag tycker inte om att vi har så ont om tid på oss hela tiden, demokratin är ute och seglar när det blir såhär.” – Göran Larsson (M) om att nämnden får tjänsteutlåtanden bara dagarna innan nämndmötet. ”Så vi är gisslan i en annan förvaltnings grepp? Det känns inte bra.” – Staffan Lindström (S) om att stadsdelen inte kan påverka beslut om lokaler eftersom det ligger på lokalsekretariatet.

”Vi välkomnar att vi får längre tid på oss om läsårstiderna i stadsdelen, vi är gärna mer flexibla.” – Eva Petersson, områdeschef för grundskola och särskola i AFH, om TCO:s kommentar angående att läsårstiderna beslutas om så väldigt tidigt.

15 PUNKTER fanns på föredragningslistan,

varade själva nämndsammanträdet.

under punkten övrigt låg tre punkter så 17 punkter är det egentliga antalet.

PS. Undertecknad fick en fripassagerare i bilen, ordföranden Yvonne Stolpe (S) skulle ju också hem till Pilegården efter mötet. Därför samåkte vi och samtalade vidare. DS. Emma Ullsjö emma.ullsjo@gbg.direktpress.se

Victoria Widestrand, 6, Billdal: – Jag har byggt med lego – alla dagarna. Och så har jag varit hos mormor och morfar i Lidköping. Och varit på bio och sett Lasse Maja.

emma.ullsjo@gbg.direktpress.se

Tjänstemannacitat ”Jag ser bara att vi i så fall kan göra barngrupperna större i förskolorna och klasserna större i skolan, vi kan inte hämta hem 7 miljoner kronor på något annat sätt.” – Kenneth Wallengren, sektorschef för utbildning i AFH, om alliansens yrkande.

115 MINUTER

Selma Morichetto Salmeron, 11, Skintebo: – Jag har varit med kompisar och varit i mitt nya hus och gjort iordning mitt rum och så. Sen har vi kollat mycket på film eftersom det varit dåligt väder, och så klädde jag ut mig till zombie.

Amanda Liljegren, 5, Billdal: – Jag har varit på fritids, och en av dagarna var vi uppe i skogen och gjorde en hinderbana. Det var roligt, fast den sista biten gick inte för den hade gått sönder.

Tilda Salmeron, 6, Skintebo: – Jag har grillat korv i Slottsskogen, sen fyllde mamma år i måndags så vi hade fest för henne. Och mormors syster har varit på besök med sina söta små hundar. Enkät: Emma Ullsjö


6

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

VAD HAR HÄNT ... i ditt närområde den senaste veckan? Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gjort i samband med exempelvis trafikolyckor, rån, inbrott och bränder. Tiden som anges är när händelsen kom till polisens kännedom.

AKTUELLT POLISRAPPORTEN

Stationsväg har under natten haft inbrott. Förövarna har gått in via taket. Oklart vad som tillgripits. Polis på väg till platsen. Vissa spår säkrade på platsen. En anmälan skrivs.

NYMILSGATAN Måndag 28 oktober Klockan 20:48 Trafikhinder Träd över vägen på Nymilsgatan. Trädet ligger över hela vägen och kommunen är kontaktad för att åtgärda. ÄLVSBORGSBRON Måndag 28 oktober Klockan 13:12 Trafikolycka, personskada Vid Rödastensmotet i kurvan efter Älvsborgsbron i riktning mot Oscarsleden har en lastbil och personbil kolliderat. Oklart skadeläge. Räddningstjänsten och polis på väg till platsen. Personbilen får bärgas från platsen. VÄRSLEVÄGEN Måndag 28 oktober Klockan 09:49 Stöld/inbrott Vid ett kontor på Värslevägen i östra Askim har det varit inbrott. Gärningsmännen har lyft ut ett fönster. Ett kassaskåp är uppsågat. Det uppges vidare vara omfattande skador i lokalen. Polis på väg till platsen. En anmälan skrivs. ASKIMS STATIONSVÄG Måndag 28 oktober Klockan 06:26 Stöld/inbrott En bensinstation på Askims

ASKIMS VERKSTADSVÄG Måndag 28 oktober Klockan 01.12 Inbrottsstöld på företag Vid ett företag på Askims Verkstadsväg utlöser larmet. Inbrott konstateras och diverse verktyg är tillgripna. Ingen gripen. En anmälan skrivs. ÄLVSBORGSBRON Söndag 27 oktober Klockan 11.20 Trafikhinder På Älvsborgsbron har en lyktstolpe av okänd anledning lagt sig rakt över vägbanan. En bilist skall ha kört på stolpen men utan personskador som följd. Stolpen skall ligga strax efter bron i riktning mot Frölunda. Stora trafikhinder rapporteras från platsen. FRÖLUNDA Lördag 26 oktober Klockan 09.29 Narkotikabrott Samtal kommer in om en person som håller på att klippa sig in genom ett sta-

ket. Staketet som är tänkt att hålla obehöriga ute inhägnar Husknuten i Frölunda. Polispatrull kan gripa mannen som har en tång i handen som han använt för att klippa hål. Mannen körs till polisstationen för provtagning misstänkt för narkotikabrott och skadegörelse. BRILJANTGATAN Fredag 25 oktober Klockan 21.05 Personrån Polis får samtal från en person som träffat på en kvinna på Briljantgatan som behöver hjälp. Kvinnan talar dålig svenska men uppgifter framkommer om att en okänd man boxat henne i ansiktet och att hon blivit bestulen på något. En polisanmälan tas up och patrullen kör kvinnan till en vän som bor i närheten. Inga personskador. TRANEREDSVÄGEN Fredag 25 oktober Klockan 03.20 Drograttfylleri samt bilstöld På Traneredsvägen stoppas en bilist för kontroll. Föraren, en man i 20-årsåldern, visar tydliga tecken på drogpåverkan och tas med för provtagning. Vid kontroll visar det sig att bilen är anmäld stulen.

HÖGSBO Fredag 25 oktober Klockan 01.31 Stulen bil mm I Högsbo försöker polisen stoppa en bil som visar sig vara stulen. Efter ett tag blir det stopp vid Reningsborg och två personer springer från bilen. En av dem, en man i 25-årsåldern, kan snabbt gripas. Den andra personen är fortfarande på fri fot. I bilen hittas även narkotika samt stöldgods som tas i beslag.

Vi är din hjälp i vardagen Vi har inga startavgifter eller bindningstider. Välkommen. Göteborg Västra/Mölndal 031-18 13 87 Kungsbacka 0300-707 24

• VÄRDERING OCH KÖP AV DÖDSBO • HELHETSLÖSNING • FLYTTSTÄDNING • RÖJNING För mer information

www.lindersbohagstjanst.se

Tel: 070-940 11 42 | E-post: info@lindersbohagstjanst.se

HANTVERKSVÄGEN Torsdag 24 oktober Klockan 17.15 Stöld Stöld i butik och våldsamt motstånd på Hantverksvägen i Sisjöns industriområde. Civila väktare går efter en man som tidigare stulit i förmodligen flera butiker. Mannen har tidigare gjort motstånd mot väktarna. Mannen är aggressiv och hoppar på en buss utan att väktare hinner med. Polisen stoppar bussen och mannen omhändertas och förs till polisstationen för vidare utredning. Ingen avförd till sjukhus. Mannen omhändertas först för fylleri och kommer därefter att höras om omständigheterna. Källa: polisen.se

Om du befinner dig här, är vi snart där.

Vi har 2.000 frivilliga sjöräddare beredda att rycka ut inom 15 minuter – i alla väder. Och våra moderna räddningsbåtar klarar att gå i hög fart även i mycket grov sjö. Ge en gåva eller bli medlem, så bidrar du till att rädda liv till sjöss – vi får nämligen inga bidrag från staten. Som tack för ditt stöd hjälper vi dig om du t ex får roderhaveri eller motorstopp – även när sjön ligger spegelblank. Läs mer på sjoraddning.se eller ring 077 -579 00 90. Dina pengar kommer fram! Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

2-8 november 2013

www.glasogongrossisten.se

Billigast i väster? Just nu andra paret Halva priset! Vi har satt samman helt kompletta glasögonpaket. De innehåller, förutom progressiva glas: • synundersökning • antireflexbehandling • hårdhetsbehandling • valfri båge* • fodral och putsduk * gäller ej märkesbågar

DESSUTOM: Vid samtidigt köp av två par progressiva glasögon med samma recept ger vi 50% rabatt på paret med lägst pris.

Bas-paketet Enklare progressiv design. Ger något begränsat sidoseende. Fungerar bra om man inte väljer för liten båge.

Nu 1.550:Allround-paketet Modern progressiv design med bättre sidoseende och en bredare läsdel.

Nu 2.850:Supreme-paketet Den senaste teknologin för progressiva glas ger fantastiskt sidoseende och en naturligare bild.

Nu 3.350:-

GRATIS SYNUNDERSÖKNING! Gäller t.o.m. 20131130

Klangfärgsgatan 15, Västra Frölunda Tidsbokning: 031-29 03 10

7


8

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

REDIGERING: JONNA ANDERSSON

SYDVÄST

FOTO: MARKUS ANDERSSON

UNGA MAGIKER. August 11 år från Hovås, Vilgott 10 från Hovås, Samuel 10 från Askim, Ida 12 från Hovås, bröderna Albert 9, och Björn 11, från Askim, Astrid 9 från Hovås, Jasmine 10 från Askim och Oskar 9 från Lindås. Sunia och Astarte håller i magikologikursen.

Blivande magiker närdes och lärdes på höstlovet ■ ■ Abrakadabra. Simsalabim. Hokuspokus. Trollstavar fäktas med i luften och de som håller i stavarna har ett smålömskt leende på läpparna. Deltagarna på Askims bibliotek är små magiker.

ASKIM Vissa reser utomlands,

andra går på fotbollsläger. Men det som barnen kring bordet på Askims bibliotek har gemensamt är att de är otroligt fascinerade av magi och fantasy. – Det här är inte trolleri, nej. Trolleri är illusioner och falska sinnesintryck. Magi är den energi som finns på jorden och som man kan använda till just magi, säger Sunia. I vanliga fall ser Sunia inte alls ut såhär, till vardags är hon en barnbibliotekarie som lyssnar till namnet Anna. Men just under höst-

lovet och på denna magikologikurs så har hon intagit rollen som naturmagikern Sunia, med kvistar och en fågel till huvudbonad. Bredvid sig har hon Astarte. Hon har också ett alter ego vid namn Grethe som i vanliga fall håller till på stadsbiblioteket. Certifierade magiker

Tre dagar under höstlovet har en grupp barn fått utveckla sina magiska förmågor. De har fått lära sig om olika magiska traditioner, naturmagiker och såväl västerländska som österländska

Magi är den energi som finns på jorden och som man kan använda till just magi Sunia

traditioner. Utifrån det har de sedan fått skapa en karaktär, valt en tradition och skaffat egna små alter egon. – Jag heter Oskar, men mitt magiska namn är Merlin, säger en Lindåskille under presentationsrundan och väser till lite när han säger sitt andra namn.

Vill du också bli magiker? TROLLSTAVSDAGS. En av dagarna fick barnen tillverka sina egna trollstavar. Flera hade med sig stavar hemifrån, andra valde att ta en av trollhasselbitarna som ledarna haft med sig.

Alla är mellan nio och tolv år gamla och har under lovet blivit certifierade magiker med ett diplom som säger att de genomgått och klarat magikologikursen.

– Men det fina med magi är att man aldrig blir fullärd, men detta är ett första steg, säger Sunia. Emma Ullsjö emma.ullsjo@gbg.direktpress.se

Börja med att läsa några magiska böcker, här är några boktips: ■ Harry Potter ■ Trollkarlen från Övärlden ■ Artursagan ■ Vargbröder ■ Guldkompassen ■ Drakens vrede ■ Magikologi


DIREKTPRESS GÖTEBORG

2-8 november 2013

VINTERSPORTA

TEAM SPORTIA FRÖLUNDA TORG VÄLKOMNA ÖNSKAR FAMILJEN TIDSTRAND MED PERSONAL

1499KR

ORD. PRIS 1699 KR

DIDRIKSONS TILDE

Didriksons damparka med tvåvägsdragkedja. Samtliga sömmar är tejpade och materialet är vattenoch vindtätt. Finns i svart, marinblå, mörkgrön, mörklila. Stl. 34-48

VI HAR ÄVEN BANDYSORTIMENT

HALVA PRISET

599KR

399KR

369KR

BAUER SKRIDSKO SUPREME ONE Första stegs skridsko med innermaterial av microbifber och Tuuk lightspeed pro skena. Passar perfekt för åkaren som vill ha en lite mjukare skridsko. Stl. 27-47.

REEBOK 3K HJÄLM Populär hockeyhjälm med galler. Finns i rött, vitt och blått. Stl. junior och senior.

ORD. PRIS 1199 KR

WEATHER REPORT MORGAN Parka med vindtät och vattenavvisande funktion. Avtagbar huva med syntetpäls. Även dammodell.

ORD. PRIS 599-699 KR

MÅNADENS KLIPP 499KRR

ORD. PRIS 799 KR Puma Grifter GTX jjrr Puma streetsko. Grifter är e en P n hög hö ög sneaker med GORE-TEX Xi ovandelen för vattentät het och ov va ch optimal andningsfunktion. n. Stl 29-39 39

FRÖLUNDA TORG • ÖPPETTIDER: Mån – fre: 10 – 20, Lör: 10 – 18, Sön: 11– 17

ORD. PRIS 599 KR

499KR

ORD. ORD D. PRIS 999 KR ADIDAS LIGHTSTER GTX ADID AD IDAS AS L IGHT IG Dämpad löparsko som löp par arsk sko so om är vattentät och ventilerad genom ve ent GORE-TEX®. Perfekt GORE GO RE-TEX TEX® X®. Per P erfe er fek för löpning i fe ojämn ojäm oj ämn äm n terräng. t rr te rrän äng än g Dam o herr.

9


10

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

REDIGERING: ANNA KARLSSON

GÖTEBORG

KREMERING. Till Kvibergs krematorium anländer kistor från kapell, kyrkor och bårhus över hela Västra Götaland för kremering. Av fjolårets kremeringar var omkring 2 000 så kallade uppdragskremat Det finns även kistor som kommer direkt till kremering utan någon begravningsakt. Här ovan lyfter Per-Magnus Mattsson in en kista för kremering.

Livet efter döden på Göte ■ ■ På väg till den sista vilan passerar årligen omkring 80 procent av avlidna i Göteborg krematoriet på Kvibergs kyrkogård. Inför allhelgonahelgen har Tidningen Sydväst tagit en titt bakom kulisserna på Göteborgs enda krematorium.

bollströjor och annat. Det mesta får följa med kistan in i ugnen, men föremål som kan skada ugnarna tas bort. Blomsterbuketterna, som oftast innehåller plast, avlägsnas däremot och läggs i en container. Minnen av metall

KVIBERG Utvändigt är skor-

stenen det enda som skvallrar om att före detta Helga Korsets kapell numera innehåller ett krematorium. Inne på krematoriet jobbar Lennart Svensson och Richard Watson. Tillsammans med en kollega genomför de årligen närmare 6 000 kremationer. – Det blir runt tjugo kremationer per dag. Men på fredagar som är den vanligaste begravningsdagen kan

det ibland bli det dubbla, säger Richard Watson. Inne i byggnaden blir det desto tydligare att det är ett krematorium. I ena rummet finns kylförvaring med plats för 54 kistor och i den forna kapellsalen står krematoriets fyra ugnar. Ett par guldfärgade änglar pryder väggarna och tycks hålla ett vakande öga över verksamheten. Den stora kupolen bidrar till en vacker miljö. Richard Watson tar emot

en kista som precis har anlänt. Han förser den med en keramikplatta med ett löpnummer som ska hjälpa till att identifiera den döde. Keramikplattan läggs sedan i urnan tillsammans med stoftet. – Vi brukar säga att det är lika säkert här som på BB att det inte blir fel, säger Lennart Svensson. På kistorna lämnar anhöriga ofta en sista hälsning i form av teckningar, fot-

De datorstyrda ugnarna har varit i gång sedan klockan sju i morse. Minst 700 grader måste det vara innan kremeringen kan påbörjas och under kremeringsprocessen stiger värmen till upp emot 1200 grader. Värmen varierar bland annat beroende på kistans material och kroppens volym. Detsamma gäller hur lång tid en kremation tar, genomsnittet är runt 80 minuter. Innan kistorna körs in i

84,5 ugnen plockas utvändiga metalldelar som handtag av. – Än så länge säger begravningslagen att all sådan metall ska grävas ner på kyrkogårdens mark. Men nu har det börjat bli en debatt om

PROCENT AV DE AVLIDNA KREMERADES I GÖTEBORG 2012. År 1974 var siffran 60 procent.

detta. I både Danmark och Finland återvinner man metallen, säger Lennart Svensson. När förbränningen är klar ställs askan att svalna innan man tömmer innehållet på


DIREKTPRESS GÖTEBORG

2-8 november 2013

11

1887 5 617

STYCKEN KREMERINGAR ägde rum på Kvibergs krematorium 2012.

SKEDDE DEN FÖRSTA KREMERINGEN I SVERIGE i en provisorisk byggnad i Stockholm. Innan dess hade de första kremeringarna av svenskar skett i Tyskland och Danmark för att sedan begravas i Sverige. Året därpå legaliserades kremation i Sverige.

1920 BRANN SVERIGES ANDRA KREMATORIUM NER. Det låg på Östra begravningsplatsen i Göteborg och togs i bruk 1890. Efter branden återuppfördes det och användes fram till att Kvibergs krematorium stod klart 1951.

FOTO: MARKUS ANDERSSON

tioner av avlidna från annan ort.

SNABBT. Kremeringen sker så snart som möjligt, oftast inom en vecka efter att kistan har anlänt till krematoriet. Om det dröjer beror det oftast på att det saknas nödvändiga intyg. När kremeringen är klar förvaras stoftet i krematoriet upp till ett år. Efter det gör personalen efterforskningar för att se varför stoftet inte har hämtats ut. Ovan till höger hanterar Lennart Svensson en urna på Kvibergs krematorium.

eborgs enda krematorium Vi brukar säga att det är lika säkert här som på BB att det inte blir fel.

tar stoftet. För anhöriga återstår därefter urnsättning eller eventuellt spridning av askan på annan plats. Med närheten till kusten är havet den vanligaste platsen för spridning utanför en kyrkogård.

Lennart Svensson, Kvibergs krematorium.

eventuella metaller som inte får plats i urnan. Lennart Svensson drar fram en spann med metallföremål som har blivit över efter kremeringarna. Ungefär 22 ton avfall grävs ner på kyrkogårdarna runt om i Sverige varje år. Vanligast är gångjärn från kistorna och proteser av skilda slag . En hästsko och resterna av en golfklubba visar att anhöriga ibland lägger ner minnessaker i kistan som är mindre lämpliga. – Framför allt får man inte lägga i glas, eftersom de tem-

Hårt arbete psykologiskt

peraturer vi har är samma som man har när man blåser glas och det blir till en väldig seg massa. Religiösa skäl

Varje år kremeras cirka 70000 personer i Sverige. I storstäderna är andelen som kremeras högre än på mindre orter. I områden med hög andel invandrare, som nordöstra Göteborg, är antalet kremeringar något lägre på grund av religiösa skäl. Trots att det innebär att statistiken har avstannat be-

22

TON AVFALL GRÄVS NER på kyrkogårdarna runt om i Sverige varje år. Vanligast är gångjärn från kistorna och proteser av skilda slag .

höver verksamheten utökas. – Det är för lite ugnskapacitet i Västra Götaland. Men det finns en projekteringsplan för att utöka verksamheten här på Kviberg, säger Lennart Svensson.

När askan har svalnat mals den ner till ett stoft innan den placeras i ett förvaringskärl. De som inte ska spridas i minneslund förvaras sedan på krematoriet i väntan på att anhöriga häm-

Arbetet som krematör ställer höga krav på såväl noggrannhet som tekniskt kunnande. Men man bör också vara socialt kompetent och kunna möta människor i sorg, inte minst behöver man ett starkt psyke, menar Lennart Svensson. – Det är ett speciellt jobb. Och det är klart att man undrar vad det är för mening när en ung person dör, men man kan inte ha det här jobbet om man tar med sig det hem.

473 ANSÖKNINGAR för utströende av aska på annan plats inkom till Länsstyrelsen i Västra Götalands län under 2012. Av de 528 beviljade avsåg 461 att strö askan över vatten.

Källa: Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, Svenska kyrkan, Wikipedia.

Katarina Smedberg nordost@gbg.direktpress.se


12

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

DINA GRANNAR

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

■ ■ Här är ett urval av de inskrivna överlåtelserna i Fastighetsprisregistret som skett i de sydvästra delarna av stan under den senaste tiden. BRÄNNEMYSTEN 30 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Brottkärr 64:1 Datum: 2013-09-02 Pris: 4800000 kr Taxvärde: 3878000 kr (2012) K/T köp: 01.24 LYCKEKÄRRSVÄGEN 103 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Lyckekärr 1:12 Datum: 2013-10-07 Pris: 4350000 kr Taxvärde: 2245000 kr (2012) K/T köp: 01.94 GUNVIKEN 1 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Brottkärr 518:9 Datum: 2013-10-08 Pris: 1931000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej BROTTKÄRRS RÖSEVÄG 27 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Brottkärr 493:56 Datum: 2013-09-27 Pris: 1820000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej HULTS GATA 117 Typ: Småhusenhet, helårs-

Fastighet: Brottkärr 518:18 Datum: 2013-10-10 Pris: 1931000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Hult 35:45 Datum: 2013-09-26 Pris: 4400000 kr Taxvärde: 2678000 kr (2012) K/T köp: 01.64 WENDELS VÄG 14 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer

ARVID LIGNELLS VÄG 2 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Brottkärr 518:20

lundin Västra Göteborg Med Lundin Sydvästra Göteborg får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

karin s laigar 031-745 20 64

matilda ivarsson 031-745 20 56

birgit belfrage 031-745 20 42

emelie tolinsson 031-745 20 47

eva mellberg 031-745 20 51

lundin värdering boka en kostnadsfri värdering av din bostad & få 6 nummer av inredningsmagasinet elle interiör!

Fång: Vanligt köp Fastighet: Hovås 3:503 Datum: 2013-10-04 Pris: 4000000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej ARVID LIGNELLS VÄG 6 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp

Datum: 2013-10-11 Pris: 1931000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej GUNBORGAVÄGEN 8 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Hulan 7:5 Datum: 2013-08-01

Pris: 12000000 kr Taxvärde: 4692000 kr (2012) K/T köp: 02.56 VIDSUNDSVÄGEN 19 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Skintebo 2:147 Datum: 2013-09-04 Pris: Gåva Taxvärde: 4272000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej VÄXELMYNTSGATAN 43C Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 116:63 Datum: 2013-09-27 Pris: 3100000 kr Taxvärde: 1963000 kr (2012) K/T köp: 01.58 TRANSISTORGATAN 24 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 205:19 Datum: 2013-09-26 Pris: 1150000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej TRANSISTORGATAN 18 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 205:22 Datum: 2013-10-14 Pris: 1150000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej SKÄDDEGATAN 11C Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer

4,8 or! miljoner kron Högst betalda det. affären i områ

Fotnot: K/T är förhållandet wmellan priset och taxeringsvärdet.

Fång: Vanligt köp Fastighet: Fiskebäck 24:5 Datum: 2013-10-01 Pris: 5850000 kr Taxvärde: 3789000 kr (2012) K/T köp: 01.54 ÄNGÅS GÅRD 35 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 177:21 Datum: 2013-10-07 Pris: 1900000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej ÄNGÅS GÅRD 33 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 177:20 Datum: 2013-10-09 Pris: 1900000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej ENELIDEN (12) Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Donsö 2:377 Datum: 2013-06-10 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 889000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej

bostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Köpstadsö 1:214 Datum: 2013-09-13 Pris: Gåva Taxvärde: 2494000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej TREBENAVÄGEN 5 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Vrångö 2:87 Datum: 2013-05-14 Pris: 500000 kr Taxvärde: 755000 kr (2012) K/T köp: 00.66 KÖREVÄGEN 54B Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Asperö 1:232 Datum: 2013-10-02 Pris: 730000 kr Taxvärde: 780000 kr (2012) K/T köp: 00.94 GRÅLLEKROKSVÄGEN 5 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Vrångö 2:79 Datum: 2013-08-23 Pris: 1900000 kr Taxvärde: 1739000 kr (2012) K/T köp: 01.09 GRÅLLEKROKSVÄGEN 5 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Vrångö 2:79 Datum: 2013-06-20 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 1739000 kr K/T köp: Redovisas ej

BLÅBERGET 5 Typ: Småhusenhet, helårs-

Bostadsbyggandet är historiskt lågt Investeringarna i bostadsbyggande i Västra Götaland ökar med sex procent under 2013, enligt en ny prognos. De ökade investeringarna räcker dock inte för att täcka behovet av nya bostäder, enligt byggföretaget Veidekke. BOSTAD – Det är hög tid att de poli-

tiska partierna tar ett helhetsgrepp om bostadsbyggandet, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige. Under förra året investerades 19,3 miljarder kronor i bostadsbyggande i Västra Götaland. Enligt en ny prognos från Sveriges Byggindustrier kommer investeringarna i år att uppgå till 20,5 miljarder, en ökning med sex procent. Det byggdes 4 780 nya bostäder i Västra Götaland under 2012. – Även om investeringarna ökar något i år, är byggandet på tok för lågt. Det innebär ett stort avbräck för samhällsekonomin när ungdomar

bästa exponering &

inte kan ta de jobb som finns och företagen inte kan anställa på grund av bostadsbrist, säger Lennart Weiss. För att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen borde det byggas runt 35 000-40 000 lägenheter per år i Sverige. De senaste åren har byggandet i snitt legat på cirka 23 000. Efterlyser haverikommission

Boverkets bostadsindex 2013 visar att det råder brist på bostäder som efterfrågas av unga i 34 av 49 kommuner i Västra Götaland. Inte minst då i Göteborg. – Med tanke på våra låga räntor och galopperande behov, framförallt bland ungdomar och i storstadsregionerna, så borde ökningstakten varit betydligt kraftigare. Det blir därmed en klen tröst att bostadsinvesteringarna ökar marginellt i år, konstaterar Lennart Weiss. Sedan bolånetaket infördes 2010 har unga fått det allt svårare att köpa bostad. Numera krävs att man har

personligt engagemang

15 procent i eget sparande vid bostadsköp. I genomsnitt kostar en villa i Västra Götaland 2,3 miljoner kronor, vilket innebär att man behöver 345 000 kronor i insats. – För ungdomar bör man införa statliga topplån (startlån) till den första bostaden samtidigt som bosparandet stimuleras genom generösa avdragsvillkor. För att bostadsmarknaden ska fungera måste också rörligheten öka och då krävs att politikerna höjer uppskovsbeloppet vid en bostadsförsäljning och på sikt helt avskaffar dagens flyttskatt, säger Lennart Weiss. Enligt Lennart Weiss är läget så allvarligt att politikerna bör enas om en haverikommission med uppgift att formulera en gemensam och långsiktig bostadspolitik. – Sverige behöver en samlad bostadspolitik som både ökar byggandet och tillgodoser de behov som svaga grupper har, framförallt ungdomar, säger han.

bästa exponering &

personligt engagemang

ARKIVBILD: MADELEINE CHRISTELL


DIREKTPRESS GÖTEBORG

 KLIPP UT KUPONGEN

Direktpress Göteborg grundades 2005 och erbjuder idag marknaden fem lokala tidningar. Med våra 200 000 exemplar i upplaga varje vecka är vi också Göteborgs största och mest lästa lokaltidning. Vi når dessutom drygt 25 000 unika besökare varje månad på www.direktpressgoteborg.se

Vi söker säljare till våra tidningar

– och lämna till Hemglassbilen

Med en nysatsning i Göteborgs innerstad stärker vi den lokala bevakningen av kultur och nöjen, människor och händelser, och självklart superlokala nyheter! Vi söker därför säljare till vårt trevliga och moderna kontor i Västra Göteborg. Som framgångsrik säljare hos oss är du ambitiös, och serviceinriktad samt helst befinner dig ute på stan för att träffa kunder och göra affärer. Du gillar helt enkelt att hålla ett högt tempo!

• Vi söker dig som är i början av din säljkarriär. Du har ett eget starkt driv, stor social talang, och tycker om att sälja och träffa mycket människor. Vi erbjuder dig en total introduktions- och inskolningsplan samt intern säljutbildning. Detta innebär exempelvis sambesök med kunniga kollegor och åtnjutande av ett aktivt och operativt ledarskap. Vi säkerställer att du inom ett år är en fullfjädrad säljare i teamet. Känns detta som en utmaning? Vill du utvecklas? Vill du ingå i ett vinnande lag? Då söker du någon av tjänsterna genom att maila ditt CV till: mats.tollesson@gbg.direktpress.se

54:-

5:-

RABATT

ORD. PRIS 59:-

4 st. TOO MUCH Chocolate & Brownie

4 st. TOO MUCH Vanilla & Pecan

Just nu! 5:-

VARFÖR VÄNTA? Beställ glass med hemleverans nu!

för 4 st. TOO MUCH-strutar! Endast 1,25 per styck. Gäller vid köp av glass, en gång per kund och köptillfälle. Mot kupong.

Körkort och egen bil krävs.

www.direktpressgoteborg.se NAMN: ________________________________________________________________________________________________________________________ Inlöses senast 30/11 2013.Beställ på hemglass.se

Vill du tjäna en slant extra och få lite motion på köpet? Vi behöver fler utdelare! Är du nyfiken på hur det är att jobba som reklamutdelare ska du passa på att testa nu. Du får ett distrikt i närheten där du bor, introduktion och utbildning av vår personal samt avtalsenlig lön. Läs mer på www.delareklam.nu och gör din intresseanmälan!

23/8 2013 – 24/9 2013.

• Vi söker dig som har arbetat ett par år med aktiv försäljning och vill utvecklas vidare. Vi erbjuder en komplett introduktion i Göteborgs medievärld, ett aktivt och operativt ledarskap, utvecklingsbara kunder och kunniga och mycket drivna kollegor i bra arbetsmiljö. Vi säkerställer att du utvecklar ditt affärsmannaskap.

13

2-8 november 2013


14

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

2-8 november 2013

BLOGGAR BÖRJA BLOGGA? E-post: web@gbg.direktpress.se

EKOGUIDEN TIPSA REDAKTIONEN E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

www.tidningensydvast.se

Slingrande vägghyllor, DIY klädhängare som rumsavdelare, klädda telefonlurar och ett allmänt prylkaos!

FOTO: EKOGUIDEN

GUDRUN SJÖDEN. Södra Larmgatan 18.

Bloggen: SNEAK a PEEK

Nästa OPEN STAGE äger rum söndagen 24 november. En mycket bra anledning att trotsa mörkret och ge sig ut. Bloggen: Ny i stan

Vi söker fler bloggare i Sydväst!

Ekovänligt och färgglatt en trappa upp öretaget Gudrun Sjödén har funnits sedan 70-talet och miljöarbetet känns välgrundat. Ett eget märkningssystem, baserat på ett till tre löv, indikerar i vilken grad produkten är producerad på miljömässigt

F

hållbart sätt. I den centralt belägna butiken finns stort utbud av miljömärkta kläder. Bland skorna är utbudet mindre och endast en enklare textilsko finns att köpa om man önskar sådana med miljömärkning.

Butiken är färgsprakande och kläderna vackert skyltade med tydlig information om vad som är miljömärkt. Personalen är vänlig och tillmötesgående och ställer gärna upp och svarar på frågor. Ett minus på kvalitets-

Gudrun Sjödén

E-post: web@gbg.direktpress.se

Klädbutik med stort utbud av färgglada damkläder, skor och accessoarer såsom vantar, mössor, sjalar med mera.

Ny soffa idag? Alltid +100 soffor och fåtöljer på lager!

Öppettider: Mån-Fre 10-18:30 Lör 10-17 Sön 12-16 Adress: Södra Larmgatan 18. Hemsida: www.gudrunsjoden.com.

ELIZA soffa, tre ställbara sitsar, svart läder/konstläder

10.995:-

(12.870:-)

KORT OM Ekoguiden.nu ■ Ekoguiden, som drivs av föreningen Medveten Konsumtion, är en nätguide till Göteborgs gröna smultronställen. Recensionerna skrivs av ideellt engagerade ekorecensenter som inte bara tipsar om ekoreko alternativ, utan också granskar verksamheterna och deras miljöprofil.

Mittemot Kållered köpstad, i samma hus som Sängjätten och EM - 031-730 41 00

■ På www.ekoguiden.nu hittar du fler recenserade restauranger, kaféer och butiker.

sidan är att lokalen är otillgänglig för den som inte kan ta sig uppför trappan till butiken, ingen ramp eller hiss finns att tillgå. Recensent: Ida Muz och Fanny Bergström Buller


DIREKTPRESS GÖTEBORG

INSTAGRAM

PS. För att dina bilder ska synas under #tidningensydväst kan du inte ha en privat profil på instagram.

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 93 E-post: web@gbg.direktpress.se

Uppdraget! TEMA: FASADER Tagga dina bilder med #tidningensydväst

FOTO: @ROBERTLAHTI

Ingen glass idag. #TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @JENNYTORNKRANTZ

FOTO: @FILIPPAKOCH

REDIGERING: ANNA KARLSSON

FOTO: @VANHELENE

#TIDNINGENSYDVÄST #PORTAL #HUS #GAMMALT #VACKERT

FOTO: @CASMALL

#TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @CLUBESTET

På clubestet har vi målat pumpor vissa lite läskiga... #TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @COCKERTOTTI

FOTO: @ROBERTLAHTI

#BLOMSTERMÅLA ny skrud #FASAD i cappuccino- BILJETTKUR HOVÅSVALLEN #TIDNINGENSYDVÄST färg #TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @ALEXANDERBENDZ

15

■ ■ Några av er instagrammare har nappat på vårt nya tema, men vi vill se betydligt fler bilder på favoritbyggnader, fula hus eller bara annorlunda arkitektur. Dela med dig. Ut och fota fasader i våra kvarter.

Killingholmen. #STARS #TIDNINGENSYDVÄST #MIL- #HÖST #TIDNINGENSYDVÄST KYWAY

Underbara höst. #TIDNINGENSYDVÄST

2-8 november 2013

FOTO: @DUPLOHELIKOPTER

Waiting for the bus. #SISJÖN #TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @OLIWIAELLIE

#TIDNINGENSYDVÄST

FOTO: @ASEHJERTEN

#TIDNINGENSYDVÄST


Av socialstyrelsen legitimerade optiker

Synundersökning för bara

1:-

Ord. Pris 345:V. Frölunda Frölunda Torg, 031-47 76 00 www.specsavers.se

V. Frölunda Frölunda Torg, 031-47 76 00 www.specsavers.se

Fram t o m den 22 december 2013 får du, vid köp av glasögon som fi nns från 395 kr, en utförlig synundersökning av en av våra legitimerade optiker för endast 1 kr. Kan kombineras med KomplettPris men inga andra erbjudanden. © 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

Sydvast 131103  
Advertisement