Page 1

EN DEL AV DIREKTPRESS

NUMMER 22. 7-13 JUNI 2014. Ă…RGĂ…NG 10.

AKTUELLT AKTU AK TUEL TU ELLT EL LT

REPORTERNS RE EPO ORT RTER ERNS ER NS ORD ORD R

NĂ–JE NĂ– Ă–JE E

Begravning i Palmhuset eller vigsel pĂĽ RĂśhsska? a??

70 000 som dansar till Känn ingen sorg

Vanessa Liftig spelar pĂĽ Nefertiti

SIDAN 4-5

SIDAN 2

SIDAN 9

EN BIT AV LINNÉ

EL SS RY LB TIL Majorna-LinnÊ och Centrum skickar LinnÊbon Soraya Post till Bryssel. Anledningen till de hÜga siffrorna just här tror hon själv beror pü en politiskt medveten befolkning. SIDAN 4-5 -5

MER

â– Polisrapporten s 6

â– Snorklingsleden pĂĽ plats s 10

 MXQL

WORLD OCEANS DAY

IULHQWUŠ

Artbestäm djur, gÜr vattenexperiment, klappa havet och mycket mer.

â–

Har du fĂĽtt en ny granne? s 12

Välkommen till din personliga BVC Pü Masthugget BVC für du och ditt barn alltid det stÜd och den tid ni behÜver. När ditt barn är nyfÜtt planerar vi tillsammans barnets hälsovürd. Om du vill tar vi fÜrsta besÜket i ditt hem. Vi ordnar fÜräldragrupper och hüller kurser i spädbarnsmassage. Och när ni behÜver besÜka vürdcentralen, sü är det samma doktor och skÜterskor ni für träffa. Till oss är du alltid välkommen, var du än bor eller tidigare varit listad. ANDRA LÅNGGATAN 48 ( VID MASTHUGGSTORGET ) 4%,%&/. s777-!34(5''%4"6#3%


2

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

7-13 juni 2014

NÄSTA TIDNING:

INSIDAN

Lördag den 14 juni

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 94 E-post: centrum@gbg.direktpress.se

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Håkanhelgen är här!

HAR DU INTE FÅTT TIDNINGEN? - RING SVENSK DIREKTREKLAM: 031-49 00 00 eller via mail: sdr707@sdr.se www.utebliventidning.nu

REPORTERNS ORD I början av året presenterade vi ett gäng önskerubriker för året i Tidningen Centrum. En av dem var att Håkan Hellströms spelning på Slottskogsvallen skulle flyttas till Ullevi. Vår önskan gick i uppfyllelse och nu i helgen kommer jag således att göra mitt livs första Ullevibesök. Första gången jag såg Håkan var det i en betydligt mindre lokal. Jag var 17 år och kunde inte få tyst på fågelsången från Magiskt men tragiskt i mitt huvud när jag gick hem den kvällen. Den höll mig vaken hela natten. Och skulle jag nämna en artist som liksom verkligen spelat en roll för de här åren sen dess, då jag väl ändå kan sägas ha blivit vuxen, så är det Håkan. Andra band, artister och melodier har såklart också givna platser i hjärtat men Håkan alltså, han har hängt med hela vägen och att han nu ska upp på Ullevi känns näst intill overkligt. Det var det nog egentligen ingen som kunde gissa på den där spelningen år 2000 då publiken fick komma upp och dansa på scen och tjejerna stod och drog honom i benen i avsaknad av kravallstaket. På lördag blir vi 70 000 som dansar till Känn ingen sorg inne på Ullevi. Sjukt galet. Och jag vet inte hur mycket jag skulle ge för att få veta hur det känns att vara Håkan då.

MISSA INTE I VECKAN

ADRESS: Direktpress Göteborg Britta Sahlgrens gata 8 C 421 31 Västra Frölunda TELEFON: 031-720 55 10 DIREKTPRESS GÖTEBORG ger ut fem tidningar med en sammanlagd upplaga på 200 000 exemplar. HEMSIDA: www.direktpressgoteborg.se REDAKTIONSCHEF OCH STF ANSVARIG UTGIVARE: Magnus Johansson redaktion@gbg.direktpress.se REDAKTION: Joanna Klasén 031-720 55 94 Caroline Johansson Sjöwall 031-720 55 97 Erik Andersson 0704-66 90 50 Emma Ullsjö 031-720 55 95 Madeleine Christell 031-720 55 91

Caroline Johansson Sjöwall, reporter

Konstexpedition

i växthuset

VD: Konrad Löwhagen 0707-65 57 13 KOORDINATOR: Josefine Hysén 031-720 55 96 REDIGERING / WEBBREDAKTÖR Anna Karlsson 031-720 55 93 ANNONSAVDELNINGEN: Tel. 031-720 55 16 www.direktpress.se/goteborg/salj PRODUKTION: Ewa Samuelsson 031-720 55 99 Anette Gustavsson 031-720 55 98 Malin Hansson 0704-66 90 43

FOTO: FOT O O: KIM FR FRISTEDT EDT MALMBERG

Tryck: Bold / Borås Tidning Tryckeri AB, Borås

Gatumatsmarknad på Järntorget Förr andra Fö andr an dra dr a året året a arr arrangeras rran rr ange an gera ge rass ra Street Market på JärnStre St reet et FFood ood oo d Ma Mark rket et p å Jä Järn rn-torget. Torget kommer att koka och bubbla av härliga smaker och dofter. Få nya matupplevelser, insup dofterna och lyssna på livemusik.

Frekvens: Varje vecka.

FOTO: HAMPUS PENTTINEN

Växthuset i Trädgårdsföreningen är återigen utställningsrum när kandidat- och masterstudenter från HDK vid Steneby visar sina examensarbeten inom konsthantverk och design. Årets utstllning är en expedition. Genom studenternas verk bjuds du in att utforska din egen omvärld.

■ När: Söndag 8 juni. ■ Var: Järntorget. ■ Mer information: gbgstreetfood.com.

■ När: 6–21 juni. ■ Var: Växthuset i Trädgårdsföreningen.

Normkritiska målningar på konstmuseet Vanessa Baird hör till Norges mer väletablerade konstnärer, såväl nationellt som internationellt och hennes arbete har rönt mycket uppmärksamhet de senaste åren. Ett återkommande tema är en normkritisk diskussion kring sexualitet och kön. Nu visas hennes verk, som främst är tecknade eller gjorda i pastell och akvarell, på Göteborgs konstmuseum.

■ När: 28 maj– 31 augusti. ■ Var: Göteborgs konstmuseum.

FOTO: PRESS/VANESSA BAIRD

UPPLEV KAMPEN PÅ VALLEN

TIDNINGEN CENTRUM FINNS ATT HÄMTA PÅ FÖLJANDE PLATSER: • Saluhallen, Kungsportsplatsen • Coop Avenyn • Lidl, Vasagatan • Coop, Landala Torg • Willys, Hvitfeldtsplatsen • Hemköp, Vasagatan • Hemköp, Annedal • Hemköp, Linnegatan • Hemköp, Nordenskiöldsgatan • Lidl, Linnégatan • Saluhallen Briggen • Netto, Andra Långgatan • Hemköp, Masthuggstorget • Hemköp, Kustgatan • Lidl, Stigbergstorget • Ica Kanonen, Karl Johansgatan • Coop, Mariagatan 12 • Lidl, Redbergsvägen • Ica, Redbergsvägen • Coop, Friggagatan • Hemköp, Dr Fries Torg • Fysiken, Gibraltargatan 39-41

Boka gotebo på rggp.se

14 JUNI, FRIIDROTTSGALA, SLOTTSSKOGSVALLEN

MILJÖMÄRKT Trycksak 341621

OBS! För inskickat, ej beställt, material ansvaras inte. Den som sänder material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. TIDNINGENS ANSVAR FÖR FEL ÄR BEGRÄNSAT TILL HÖGST ANNONSKOSTNADEN. FÖR SKADA PÅ GRUND AV UTEBLIVET ELLER FELAKTIGT INFÖRANDE ANSVARAS EJ.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

ALLT SKA BORT!

7-13 juni 2014

T T FLY ! REA

Nu flyttar vi vår butik på Fabriksgatan och i anslutning till det har vi en stor flyttrea. Samtliga utställningskök säljes med 50 % rabatt.

Prisexempel Anno ord. 548 000:- nu 274 000:Bistro ord. 139 000:- nu 69 500:Dessutom har vi 15 % rabatt på vårt ordinarie sortiment. Från den 1 juli finner ni oss på Brand Design Center, Sofierogatan 3G VÄLKOMNA!

3


4

7-13 juni 2014

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

AKTUELLT

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

Kreativ festival för unga CENTRUM Den 15–17 juni tar festivalen

Kulturkräm plats på Götaplatsen och Artisten. Kulturkräm är en festival för unga mellan 13–20 år där det inte handlar om att kolla på vad andra gör utan att vara med och göra själv. Hjärtat i festivalen är workshops som hålls av artister och konstnärer. Det är allt från dans till slagverk, text till stenhuggeri, nycirkus till performance och massor däremellan. Man kan antingen fördjupa sig i något man redan håller på med eller testa något nytt. Festivalen arrangeras av Kulturskolan Göteborg på uppdrag av Göteborgs stads kulturnämnd.

Nattligt spårarbete korsningen Stampgatan/Ranängsgatan STAMPEN Trafikkontoret behöver justera spåren vid kors-

ningen mellan Stampgatan och Ranängsgatan. Det innebär att man den 9–13 juni nattetid, klockan 22– 06, behöver göra en del grävarbeten. Varken bil- och busstrafik eller gående och cyklister påverkas av arbetet, men för boende i närområdet kan det bli störningar.

P-arken vid Skeppsbron öppen för besökare SKEPPSBRON P-arken, det flytande parkeringshuset vid

Skeppsbron, är från och med den 2 juni öppet för besöksparkering på plan 1 dygnet runt. –Beslutet att öppna P-arken för besöksparkering kommer att öka tillgängligheten och förbättra parkeringssituationen för besökare som kommer med bil till centrala Göteborg, säger Karin Lindroth, marknads- och affärsutvecklingschef på Parkeringsbolaget. När byggnationen av de nya spårvagnsspåren startade på Skeppsbron försvann en del besöksparkering och genom att öppna P-arken förbättras situationen. Plan 2 och 3 kommer att vara reserverad för tillståndsparkering måndag–fredag mellan klockan 07–17. Övrig tid är det besöksparkering på alla tre plan.

Stadsjordbrukstrenden har onekligen fått fart och fäste i svenska tätorter. Grisar och odling har förvandlats till skrytkapital som gör livet roligare, kvarteret hippare och lägenheten mer värdefull. Niklas Wennberg, som 2008 grundade Stadsjord och sedan 2009 har använt grisar inne i staden för att förvandla gräsmatta till gödslad, rot- och gräsbefriad odlingsmark, förklarar varför grisar och bönor i staden inte bara är roligt, utan en del av en ekonomisk, ekologisk och social strategi i bygget av den hållbara staden. I november föreläser han på BostadsrättsMässan Göteborg.

Göteborgs högsta valdeltagande någonsin i EU-parlamentsvalet GÖTEBORG För första gången var det

mer än hälften av de röstberättigade göteborgarna som röstade i EU-valet. Valdeltagandet blev 52,3 procent. Liksom tidigare val är skillnaderna i valdeltagande stora mellan olika delar av Göteborg. Staden är indelad i 301 ådd d lt d t valdistrikt. I det distrikt där flest röstade nådde deltagandet över 70 procent, medan det i andra distrikt stannade vid 25 procent. Det övergripande mönstret är att valdeltagandet är högre ju mer resursstarkt ett område är, gällande utbildningsnivå och medelinkomst.

Plats för cermonier Fira namnet på Schillerska, äkta kärleken i Trädgårdsföreningen och ta sista farvälet i Palmhuset. Nu ska det bli lättare att för göteborgarna att hålla ceremonier i kommunens finare hus och lokaler. CENTRUM Den samlande lokallistan vilken snart kommer att publiceras på kommunens hemsida är ett resultat av den motion som vänsterpartisterna Jöran Fa-

gerlund och Vida Ezzatpoor lade 2009. – Grundidén är att det finns många människor som inte har en religiös tro eller en annan än den kristna. Det är svårt att hitta lokaler som är lika högtidliga som en kyrka, och det här är ett sätt att göra det enklare för medborgarna att fira livets stora stunder, säger Jöran Fagerlund. Kommunens egna palats

Det är till exempel borgerliga

vigslar och begravningar samt namngivningsstunder han syftar på. – I kommunens ägo finns många fina lokaler och små palats som kan öppnas upp eller anpassas för ceremonier som inte ska hållas i en redan fastlagen religiös kontext, säger Jöran Fagerlund. I ett första steg handlar den framtagna listan mest om ställen där ceremonier redan anordnas, men som kanske i sammanhanget inte är allmänt kända för stadens

invånare. Men enligt Lisa Risfelt, planeringsledare på

Soraya lämnar Linné ■ ■ Feministiskt initiativ tog hem en tredjeplats när centrala stan gick till EU-val. Nu lämnar Soraya Post Linné för Bryssel i fem år. Med sig tar hon kampen för alla människors lika rättigheter. LINNÉSTAN – Bryssel är en

mångfaldsstad, men det känns att det är ett maktcentrum. Strasbourg är lite mindre, lite mer som Göteborg, säger Soraya Post, nybliven EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ. Som före detta lobbyist är hon väl bekant med EU:s huvudstäder och det finns inte en gnutta nervositet i henne när hon nu ska dit för att förhandla sig till ett utrymme att påverka i de olika politiska grupperingarna. Tidningen Centrum träffar henne på Järntorget, om hörnet från hennes lägenhet på Linnégatan, dagen innan avgång och hon berättar att hon känner sig rastlös. – Jag har varit lite ledig i två dagar och vill komma igång och arbeta nu. Jag är väldigt taggad. Näst störst på hemmaplan

I den egna valkretsen Haga fick Feministiskt initiativ 17,54 procent och fick alltså näst flest röster efter Miljöpartiets dryga 23 procent. Soraya Post beskriver befolkningen i sina kvarter som politiskt medveten: – Här bor folk som vill blanda sig i politiken. De har

Här bor folk som vill blanda sig i politiken. De har fått nog av ojämställdhet och ojämlikhet. Soraya Post, Linnébo och nybliven EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ.

fått nog av ojämställdhet och ojämlikhet. Häromdagen, efter att jag städat hemma i lägenheten, så gick jag till Netto med min dotter och längs vägen ropade folk glatt ”Heja Soraya!”. Det var häftigt och det är härligt när folk släpper ut och visar sin glädje. Romernas utsatthet

Under tiden Soraya poserar för Tidningen Centrums fotograf kommer en romsaz kvinna fram, med en pappersmugg i ena handen. Snart är de två mitt inne i ett samtal där man med svensktalande öron ändå kan uppfatta ord som ”politiker”, ”Europa” och ”Bryssel”. Romernas situation och utsatthet har länge varit, och kommer att förbli, en fråga som står i centrum i Soraya

Posts kamp för jämlikhet. Med egna erfarenheter av förtryck här hemma i Sverige ser hon med fasa på situationen i Europa. – Det är mörka krafter igång. Och därför kändes det extra viktigt att ställa upp när jag fick en förfrågan om att nomineras för Feministiskt initiativ. När började du känna dig säker på att det skulle bli Bryssel för dig?

– Jag kände ganska omgående att det var något magiskt på gång. 2014 är ett mäktigt år som det kommer att skrivas om i historieböckerna. Och så är det jag som fått förtroendet, det är svårt att sätta ord på de känslorna. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

EUROPEISK MAKT. Nu lämnar Soraya Pos

SÅ HÄR RÖSTADE Soraya Posts grannar i valdistriktet Haga:

23.39 % 17.54 % 13 % Miljöpartiet

Feministiskt initiativ

Vänsterpartiet

12.1 % Socialdemokraterna


?

DIREKTPRESS GÖTEBORG

7-13 juni 2014

VISSTE DU ATT... Linda Nygren, tidigare stadsdelsdirektör i Majorna-Linné, blir direktör för park- och naturförvaltningen från och med 1 september. REDIGERING: ANNA KARLSSON

i Göteborgs egna palats tan att uppdateras och fyllas på. I samband med att den görs om i modernare tappning. – Det här är en tillfällig parkering i väntan på att etjänsten ska bli färdig, säger hon och nämner att förhoppningen är att uthyrningen av de aktuella lokalerna ska kunna ske direkt via stadens hemsida. Uthyrningspolicy

kommunens stadsutvecklingsavdelning, kommer lis-

5

Andra faktorer som också gör att denna första sam-

Några av förslagen på ”Rum för ickereligiösa ceremonier” i Centrum: ■ DICKSONSKA VILLAN, Parkgatan. ■ PALMHUSET, Trädgårdsföreningen. ■ LAGERHUSET, Trädgårdsföreningen. ■ SCHILLERSKA GYMNASIET, Vasagatan. ■ BURGÅRDENS GYMNASIUM, Skånegatan. n. ■ HVITFELDTSKA GYMNASIET, Rektorsgatan. an.

manställning är lite kortare är bland annat en ny uthyrningspolicy hos kulturförvaltningen som ännu inte är

att hyra redan nu för det. – Till exempel på Röhsska har jag sett att det går att h hyra kaféet för fester, säger Lisa Risfelt. L Precis som i de andra falllen är det lokalen i sig och dess regler som avgör ändad målen. Något som varje lom kkalansvarig förvaltning kan ssvara på.

klar. Dess lokaler har således inte tagits med i inventeringen. Men det betyder inte att det nödvändigtvis är stopp

Erik Andersson

SÅ TYCKER VI

Var cyklar du?

Sofia Gullstrand, 47 år, jobbar i Vasastan: – Jag cyklar alltid till och från arbetet via Linnéplasten och det går jättebra. Jag tycker att cyklar borde få företräde precis som gångtrafikanter.

erik.andersson@ gbg.direktpress.se

för jämlik kamp i Bryssel Toppnoteringar i olika valdistrikt

26.74 %

fick Feministiskt initiativ i Marieberg i Majorna.

20.76 %

Rebecca Holm, 20 år, pluggar på Handels: – Bäst gillar jag att cykla Delsjövägen, för att det är raksträcka där. Det enda jag tycker är dåligt är att det inte finns några riktiga cykelbanor vid Brunnsparken och vid Östra och Västra Hamngatan.

fick Folkpartiet i Lorensberg.

28.21 %

fick Miljöpartiet på Mariaplan.

19.68 %

fick Vänsterpartiet i Silverkällan.

9.21 %

fick Sverigedemokraterna i Slottsskogen.

7.50 %

Rasmus Granlund, 22 år, pluggar på GU: – Längst med älven, där är det mindre trafik och bättre cykelvägar. Jag tycker att man ska separera gångvägarna från cykelbanor, det skulle underlätta.

fick Kristdemokraterna i Lorensberg. Bottennoteringar i olika valdistrikt. ■ 1.61 % fick Centerpartiet i Haga. ■ 2.85 % fick Sverigedemokraterna i övre Masthugget. ■ 6.31 % fick Feministiskt initiativ på Heden. ■ 5.97 % fick Socialdemokraterna i Hedås.

FOTO: SIGRID MALMGREN

st Järntorgets Europa för att föra kampen för jämlikhet i unionen.

Valdeltagande ■ Högst valdeltagande hade nedre Masthugget med 69.57 % ■ Lägst andel röstande hade distriktet Majorna vid Chapmans torg med 49.81 %

9.38% 9.27 % 7.16 %

3.23 % 2.72 %

1.61 % 0.6 %

Moderaterna

Piratpartiet

Centerpartiet

Folkpartiet

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna

Övriga

Amanda Rembeck, 26 år, Linnéstan: – Jag brukar cykla från Linné till Östra sjukhuset där jag jobbar. Helst cyklar jag till Röda sten för att det är så vackert där.

Magnus och Inez Perlitz, 40 och 3 år, Masthugget: – Vi cyklar till jobbet och dagis varje dag, men härligast är Slottskogen! Allén är också fin att cykla igenom, där är en väldigt bra cykelväg och det är skönt att kunna cykla i parkmiljö även fast man är mitt i stan. Enkät: Danielle Delbro


6

7-13 juni 2014

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

AKTUELLT Årets sommarblommor ska locka fjärilar GÖTEBORG Varje sommar smyckas stadens gator och torg av

blomsterurnor och planteringar. I år är tanken att inte bara stadens medborgare och besökare ska njuta av blommorna utan att de också ska locka till sig fjärilar. rvaltningen arbetar vi ständigt med – I park- och naturförvaltningen att främja den biologiska mångfalden. I år ville vi använda sommarblommorna för att skapa bra miljöer för dagfjärilar och insekter. Vi har bland annat valt ett flertal kryddväxter, som anisisop och basilika. Dessa kombineras med traditionella sommarblommor, som jätteverbena, sommarljus h Håkansson, k l i l och stäppsalvia. säger Margaretha planeringsledare för vår- och sommarblommor på park- och naturförvaltningen. De första urnorna och broräckeslådorna sattes ut i centrala Göteborg under de sista dagarna i maj. Innan midsommar ska allt vara på plats.

VAD HAR HÄNT ... i ditt närområde den senaste veckan? Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gjort i samband med exempelvis olyckor, rån, inbrott. Tiden som anges är när händelsen kom till polisens kännedom.

POLISRAPPORTEN TINGSRÄTTEN Måndag 2 juni Klockan 13.23 Knivlagen På Göteborgs Tingsrätt påträffas en kniv med mera på en besökare. På Tingsrätten skall en person gå igenom säkerhetskontrollen och då påträffas en kniv samt tårgasspray. Mannen grips av vakterna och polis tillkallas. DOKTOR FORSELIUS BACKE Söndag 1 juni Klockan 23.33 Torrkokning Polis och räddningstjänst larmas till Doktor Forselius Backe med anledning av rökutveckling från en lägenhet. Boende har glömt något på spisen. Polisen skriver anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet. JUNGMANSGATAN Söndag 1 juni Klockan 11.08 Rattfylleri På Jungmansgatan kontrolleras en mopedförare född 1997. Mannen blåser positvit och medtas för provtagning misstänkt för rattfylleri.

Spårvagnsolyckorna minskar GÖTEBORG Göteborgs Spårvägar presenterade nyligen sin

årliga säkerhetsrapport. De senaste 10 åren har antalet olyckor på Göteborgs Spårvägar minskat kraftigt från drygt 700 till 511 i fjol. Även antalet tillbud, där något inträffat som varit nära att leda till olycka, minskar. Under 2013 rapporterades 2226 tillbud in att jämföra med 2262 året innan. Den vanligaste olyckan är vägtrafikolyckor, det vill säga sammanstötning mellan spårvagn och till exempel bil, buss, cykel eller moped. Den som vill minimera risken för att råka ut för en olycka ska enligt statistiken åka kollektivt på kvällarna eller nätterna, gärna på onsdag, lördag eller söndag och inte mellan lunch och fram till klockan 18 på vardagar.

ÖVRE DJUPEDALSGATAN Söndag 1 juni Klockan 03.22 Våldtäkt utomhus På Övre Djupedalsgatan har en 23-årig kvinna blivit våldtagen utomhus av en ensam förövare. Gärningsmannen är för kvinnan en okänd man. Platsen är avspärrad för en teknisk undersökning. Vissa fynd är gjorda på brottsplatsen och tagna i beslag. Kvinnan är undersökt på sjukhus och därefter hemtransporterad av poli-

sen. Ingen gripen ännu. Ärendet kommer att handläggas av länskriminalpolisen i Göteborg. Ingen ytterligare information kan lämnas i nuläget. SKOLGATAN Söndag 1 juni Klockan 02.32 Personrån På Skolgatan blirr en man omringad av fem förövare och en av dem hotar med att dra en kniv. Målsäganden ser ingen kniv och blir inte fysiskt skadad. Bytet blev en moobiltelefon. Ingen n gripen ännu. En anmälan skrivs. VASAGATAN Söndag 1 juni Klockan 02.20 Ringa narkotikabrott eget bruk En man i 20-årsåldern medtas för provtagning då han visar tydliga tecken på drogpåverkan. Han anträffas av polispatrull på Vasagatan. NYA ALLÉN Söndag 1 juni Klockan 01.36 Ringa narkotikabrott eget bruk Från Nya Allén medtas en man i 25-årsåldern för provtagning. Han visar tydliga tecken på drogpåverkan. VIKTORIAGATAN Söndag 1 juni Klockan 00.11 Ringa narkotikabrott eget bruk Från Viktoriagatan medtas

en kvinna född 1991 för provtagning då hon visar tydliga tecken på drogpåverkan. DROTTNINGTORGET Lördag 31 maj Klockan 11.31 Misshandel, Göteborg En misshandlad man anträffas på gatan bakom hotell Eggers vid vi Drottningtorget. Mannen torge blöder från hublö vudet och är vu avförd med a ambulans till a Sahlgrenska. S Signalementet S på misstänkt p gärningsman utgä larmas via polisralarm dion. Ing Ingen gripen dion ännu. En anmälan skrivs. KUNGSPORTSAVENYN Lördag 31 maj Klockan 10.23 Stöld/inbrott En butik på Kungsportsavenyn har haft inbrott under senare delen av natten. Det uppges att kassaskåpet är uppbrutet. Det finns spår att säkra på platsen. Polis är på platsen. Polispatrull har säkrat vissa spår och en anmälan upprättas. KUNGSPORTSAVENYN Lördag 31 maj Klockan 03.11 Ringa narkotikabrott eget bruk Från Kungsportsavenyn medtas två män för provtagning då båda visar tydliga tecken på drogpåverkan. Männen är födda 1991 och 1992. HUGO LEVINS VÄG Fredag 30 maj

Stadens vårdkedja ska granskas

BURGÅRDSPARKEN Fredag 30 maj Klockan 19.17 Narkotikabrott Från Burgårdsparken medtas en man för provtagning misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk. Mannen är 18 år gammal. MARGRETEBERGSGATAN Fredag 30 maj Klockan 18.28 Rattfylleri På Margretebergsgatan kontrolleras en personbilsförare som medtas för provtagning. Föraren är en man i 60-årsåldern. CENTRALSTATIONEN Fredag 30 maj Klockan 17.33 Skadegörelse Vid Centralstationen pågår klotter på tåg. Tre vagnar är nersprejade. Förövaren springer på spåren och uppges vara delvis maskerad. Gärningsmannen har haft någon kompis med sig som filmade klottret. Ingen gripen ännu.

VI HJÄLPER DIG ATT FÅ RÄTT! Allt inom familjerätt: Bouppteckning, boutredning, testamente, gåvobrev, äktenskapsförord, samboavtal, skilsmässa, vårdnadstvist och brottsmål

JURISTSAM 031-778 55 00 www.juristsam.se

GRILLAT

GÖTEBORG Hur sköter sig Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

primärvården och kommunens socialtjänst när de tillsammans ska ge invånarna en trygg och säker vård? Det vill revisorerna i Göteborgs stad och revisorerna i en ta reda på och har därför beslu Västra Götalandsregionen beslutat att genomföra en gemensam gränsöverskridande granskning. Granskningen syftar till att bedöma om sjukhus, vårdcentraler och stadsdelsnämnder säkerställer att den enskilde får en samordnad och sammanhållen vårdkedja i enlighet med de intentioner som kommer till utd i h övriga ö i styrdokut d k tryck i författningar, förordningar och ment, och att styrelser och nämnder därmed har en tillräcklig intern styrning och kontroll över den samordnade vårdplaneringsprocessen. Den kommande granskningen omfattar samordnad vårdplanering avseende sjuka äldre, som vårdas inom akutsjukvård och skrivs ut till den kommunala hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Inom Sahlgrenska Universitetssjukhus kommer ett verksamhetsområde att granskas, inom primärvården en vårdcentral per stadsdel och inom Göteborgs stad två stadsdelsnämnder. Granskningen beräknas vara klar i mars år 2015.

Klockan 20.06 Ringa narkotikabrott eget bruk samt innehav Från Hugo Levins Väg medtas en man i 25-årsåldern för provtagning då han visar tydliga tecken på drogpåverkan.

”Smarrigt och generöst från soliga Kalifornien. Mums när det vankas barbeque.” BÄSTA RÖDA BOXARNA I SOMMAR

tasteline.com

Aftonbladet Söndag 7/7 2013

Expressen Leva & Bo 20, 2013

Ring: 031-18 88 69

Anders Röttorp, vinbanken.se

Nr 6687 Cline Zinfandel. 235 kr. 3 l BiB. Alkoh. 14,5% Privat

Företag

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem


DIREKTPRESS GÖTEBORG

7-13 juni 2014

Batterispecialisten i Göteborg! Tillfälle! Minnkota C2 34,elmotor, Batteri Bosch 75Ah ORD. PRIS 3194. ,Spara 699.699.3194.-,Spara

in r a M

t! e k pa

2495

75Ah Fritidsbatteri

70 Ah Marinstart

Fritidsbatteri på 75Ah från Bosch. Prisvärt batteri till husvagn eller båt. 260*170*238mm Ord.pris 899.-

USAtillverkat marinbatteri för tuffa starter. Hela 1000MCA i starteffekt L:273mm B:171mm H:238mm

699

kr

Paketerbjudande! Optima Red Top batteri och Ctek MXS 5.0 laddare. Ord. pris 3094.Spara 799.-

1195

kr

Pris

2295

399

kr

75 Ah Deepp Cycle y Europatillverkat förbrukningsbatteri brukningsbatteri från Bosch Passar husvagn husbil, båt m.m Pol. 0 L:278 B:175 H:190mm

999

Lithium

55 Ah Startbatteri Europatillverkat startbatteri. Utmärkt till mindre bilar eller båtar. L:242mm B:175mm H:190mm Ord.pris 549.-

Golfvagnsbatterier

! b m bo

kr

Ord.pris 599.-

MXS 5.0 Ord.pris 799.-

M300 Ord.pris 2590.-

449 699 1895

Prestandabatteri för golfvagnar med den senaste Lithium tekniken. Eftersom du kan tömma hela batteriet innan uppladdning så får du lång gångtid. Mycket god totalekonomi då detta batteri kan laddas upp till 2000 ggr = 5-7ggr fler än ett vanligt golfbatteri. Enkelt T-fäste för snabb inkoppling. Li-Fe (lithium järnfosfat) Levereras med snabbladdare.

16 22

Ctek laddare! MXS 3.6

kr

Ah Ah

1995.2495.-

kr Golfbilsbatterier kr

6v blybatterier Deep Cycle 36V paket

kr

kr

48V paket

6995.8995.9995.-

48V paket (6st 8V batterier)

Batterier till hörapparater!

Mc-batterier

Veteranbilsbatterier sbatterier

Hos oss hittar du batteriet iet till din mc, moped eller åkgräsklippare. Vi lagerför över 100 olika modeller. Standard,AGM och gelbatterier!

Hos oss hittar du 6V batterier till din veteranbil. Vi har även batterier till din amerikanare med sidopoler. Kvalitetsbatterier med hög starteffekt från amerikanska Deka.

Gäller vid köp av minst 5st kartor. Ord. 39.-/st..Varje karta innehåller 6st. batterier. Kvalitetbatterier från Sony och GP.

33

399

kr

PR10, PR13, PR312, PR675, ZA10, ZA13, ZA312, ZA675.

,15kr Stavbatterier 20-pack!

Verktygsbatterier! Vi har batterier till de flesta verktygsmaskiner! Högströmsceller för bästa prestanda! Prisexempel: Black&Decker 12V, 2,0Ah PS130, PS130A, Firestorm PS130 Art. 100202

? Hör du

Nu kan vi erbjuda Mastervolts stora sortiment av proffs-laddare och invertrar. Du hittar även Bep`s sortiment hos oss.

Alkaliska stavbatterier AA, AAA

Göteborg

Hisings Backa

V.Frölunda

Kungälv

Rosenlundsgatan 8 Tel:031-7433500 Vard. 10-18, Lörd. 11-14

Stigs Center Tel:031-7427999 Vard. 9-17, Lörd. 11-14

Lergöksgatan 4 Tel:031-491900 Vard. 10-18, Lörd. 11-14

Signalgatan 14 Tel:0303-58883 Vard. 7,30-16,30

49

kr

Vi byter batteri till din klocka eller bil-nyckel! Från

39

kr

Gäller t.o.m 14/6-2014 (eller så länge lagret räcker) kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Du finner du vårt kompletta sortiment av batterier och laddare på vår webshop: www.batterilagret.se

Mobilbatterier Vi har ett stort utbud av batterier till mobiltelefoner. Prisex: Samsung Galaxy S2, 1600mAh

179

kr

Göteborg•Kungälv•Borås•Jönköping•Karlstad•Örebro•Motala•Sundsvall•Linköping•Eskilstuna•Växjö•Gävle•Västerås•Östersund•S kö vde

7


8

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

7-13 juni 2014

AKTUELLT

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

Mångsysslare debuterar som författare med Tusenlistan ■ ■ Sebastian Hess driver inte bara skivbolaget Wonderland Records och arrangerar spelningar, festivaler och mycket annat. Nu är han dessutom aktuell med boken Tusenlistan, en spänningsroman som delvis utspelar sig i Göteborg och på stadens klubbar. GÖTEBORG På Café Motto i

Lerum är Sebastian Hess ett välkänt ansikte, och numera kan man emellanåt se honom sitta här och skriva på sin roman. Istället för att vara hemma i lägenheten som ligger ett stenkast härifrån gillar han att komma iväg hemifrån för att skriva. – Det är svårt att skriva hemma, man kollar facebook, telefonen ringer eller så går man och gör sig en kopp kaffe. Här kan man på fyra timmar få gjort vad som skulle tagit en hel dag hem-

ma med alla avbrott, säger Sebastian. Sebastian Hess är uppväxt i Lerum, därefter lämnade han kommunen ett tag för att plugga företagsekonomi i Uddevalla och bor alltså numera i Lerum igen. Att skriva en roman är något helt främmande för Sebastian, som inte gjort något liknande tidigare. Han berättar att den ursprungliga idén till handlingen kommer från tv-serier som The Walking Dead och Revolution, men med en po-

Det hade ju även blivit världens bästa tv-serie. Man måste sikta högt… litisk tvist. Det handlar om att återskapa samhället efter någon slags apokalyps. Galenskap i världen

Men i Tusenlistan innefattar apokalypsen istället för zombieattack att huvudpersonen

mördar tusen mäktiga personer. – Hon vill trycka ctrl-alt -delete, dessa personer dör och sedan får världen en chans att starta om utan dem. Men hon gör det inte för sin egen skull, utan för

HEMMAPLAN. Sebastian Hess skriver på romanen Tusenlistan.

världens skull, säger Sebastian. I det inledande kapitlet förstår man snart att det är mäktiga personer från verkligheten som råkar ut för huvudpersonens frustration, bland annat påven och Putin.

Sebastian förklarar att boken bygger på frustrationen man kan känna när något i världen är galet. För huvudpersonen representerar de utvalda personerna något som inte är bra i samhället. – Till exempel onda företag som utnyttjar billig arbetskraft i Kina så att vi ska kunna köpa billiga sneakers. Och Boko Haram ligger ju inte så bra till i boken kan jag ju säga, säger Sebastian. Romanens huvudperson bor i Göteborg men är uppväxt i Lerum där boken också utspelar sig till viss del. Men då huvudpersonen är musikintresserad så vi kan även se fram emot att se platser som Sticky Fingers och Pustervik beskrivas i ord. – Jag har använt platser jag själv har anknytning till. Min flickvän bor på Lindholmen, så Sannegården är en av platserna som förekommer. Även Chalmers, där föreläser huvudpersonen, säger Sebastian. Bok med soundtrack

Boken kommer även att ha ett tillhörande soundtrack, vilket kanske inte hör till vanligheterna. Men när författaren som i detta fall vanligtvis sysslar med musik på olika sätt känns det som en självklarhet. Jesper Mossberg heter artisten vars musik det är meningen att man ska kunna lyssna på samtidigt som när man läser boken. Och det kommer man förhoppningsvis kunna göra i december då den är planerad att släppas. – Tanken är att jag ska släppa den själv, jag har haft lite kontakt med förlag och har fått positiv feedback på idén, men alla vill ju ha en färdig bok. Sen hade det ju även blivit världens bästa tvserie. Man måste sikta högt, men det skulle bli ett gigantiskt projekt, säger Sebastian. FOTO: MARKUS ANDERSSON

TUSENKONSTNÄR. Idén till boken Tusenlistan kom från zombieserier som The walking dead och Revolution, men den har också en politiskt tvist. Och handlingen utspelar sig delvis i Lerum där huvudpersonen i boken, precis som författaren Sebastian Hess, är uppväxt.

Sanna Thid Thorén sanna.thoren@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

7-13 juni 2014

NÖJE

9

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

KORT OM Vanessa Liftig Bor: I Gamlestaden. Ålder: 30 år. Aktuell med: Singeln What’s in a name och skivan CurioCity som släpps 18 juni. Releasefest 25 juli på Nefertiti. Samt medverkar på Wu-Tang Clans nya skiva The Wu – Once upon a time in Shaolin.

FOTO: MARKUS ANDERSSON

HEMLIGHETSMAKERI. Samarbetet med Wu-Tang Clan var superhemligt från första stund. Vanessa berättar att de skickade aldrig hela låtar och någon gång fick hon sjunga samma fras 30-40 gånger för att få det exakt som de ville.

Vanessa Liftig om livet mellan hemmaplan och Wu-Tang Clan ■ ■ Vanessa Liftig är göteborgaren som undervisar i musikproduktion och sång, men även medverkar på hiphoplegenderna Wu-Tang Clans första skiva på över sex år. Därtill släpper hon nu egna soul- och hiphopplattan CurioCity och firar på Nefertiti. NÖJE Bakom en anonym grå

dörr mitt i Angereds centrum döljer sig replokaler, klassrum och studios. Här är Vanessa Liftig en av lärarna som undervisar ett tjugotal elever i kursen The Music College. Kursen som anordnas av Folkhögskolan i Angered tillsammans med Högskolan för scen och musik är en ettårig högskoleförberedande utbildning för personer med intresse och begåvning för musik. Vanessa har jobbat som lärare här sedan starten för cirka fyra år sedan, men hade inte siktet inställt på att bli lärare från början. – Jag trodde inte det var min grej att vara lärare, men nu är jag otroligt glad att jag får vara det. Man lär sig väldigt mycket av eleverna och

jag lär mig dessutom så mycket själv genom att konkretisera allt jag gör, säger Vanessa Liftig. Att jobba på The Music College som är en del av Folkhögskolan innebär en stor frihet berättar hon, eleverna får själva vara med och forma utbildningen tillsammans med lärarna. De ämnen som Vanessa undervisar i är text, produktion och sång. Och så ett helt eget ämne som hon skapat och döpt till FFF. Det står för fokus, förberedning och framförande och innefattar ”allt det där andra” kring själva artisteriet. – Hur det är att ha sitt jobb vid matbordet till exempel, förklarar hon. Vanessa älskade att sjunga redan som barn, och på mellanstadiet började hon på

Brunnsbo Musikklasser vilket innebar musik på schemat varje dag. Hon minns vad sin mamma sa när det var dags att välja skola. – Det finns en skola där du kan sjunga varje dag, men du måste åka buss en bit, sa mamma. Så det var ett naturligt val, säger Vanessa Liftig. Otroligt men sant

Med en pappa som spelar saxofon och är jazzmusiker, en mamma som är flöjtist och spelar folkmusik, och båda är musiklärare, är det inte svårt att lista ut var intresset för musik började. Vanessa har tidigare släppt ett album, och nu senast har hon samarbetat med storheterna i hiphopkollektivet Wu-Tang Clan. Ett samarbete hon beskriver som superhemligt från första stund.

Producenten Tarik Cilvaringz som bor i Marocko skickade endast över delar av låtar som Vanessa till exempel fick skriva text till eller lägga sång på. – Men hela grejen har känts lite för otrolig för att vara sann, det tog ett tag innan jag på allvar trodde att det skulle bli något av det, säger Vanessa Liftig. Nu har hon fått bekräftat att åtminstone fyra av de totalt 20 låtar hon jobbat med kommer att vara med på WuTang Clans nya skiva ”The Wu – Once upon a time in Shaolin” som släpps i sommar. Det är hiphopkollektivets första skiva på över sex år. Samtidigt är hon aktuell med sin egen skiva CurioCity, ett soul och hiphopalbum som hon till stor del producerat på egen hand.

FOTO: WUTANG-CORP

Hela grejen har känts lite för otrolig för att vara sann, det tog ett tag innan jag på allvar trodde att det skulle bli något av det. Vanessa Liftig om samarbetet med hiphoplegenderna Wu-Tang Clan

– Det är stort fokus på texterna, och mycket resonemang i låtarna. Skivan låter tillbakalutad, varm och go,

hoppas jag, säger Vanessa. Sanna Thid Thorén sanna.thoren@ gbg.direktpress.se


10

7-13 juni 2014

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

GÖTEBORG

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Stora Amundöns snorklingsled på plats AMUNDÖN Vid badplatsen Havs-

huvudet på Stora Amundön finns det under vattnet tolv stationer, utplacerade över 200 meter, med information och några frågor som du ska svara på. Plattorna på botten är markerade med boj, delvis för att de ska vara enkla att hitta och delvis för att båtarna inte ska köra på dem och dra dem med sig. De är placerade på två till tre meters djup, så man behöver

ingen dykutrustning för att nå dem, men dykmask och snorkel känns passande. Skyltar även på land

Snorklingsleden, som är en slags naturstig under vattnet, riktar sig främst till barn och ungdomar och meningen är att man ska ha kul samtidigt som man lär sig nya saker om havet och dess invånare. Plattorna lades på plats i

förra veckan och kommer att finnas där hela sommaren. Så vill du testa på det redan nu är det bara att spänna åt cyklopet och dyka ner. En annan nyhet är att parkoch naturförvaltningen kommer att sätta upp 25 skyltar längs med naturstigen på Amundön. Men dessa kommer på plats i början av augusti, inför Västerhavsveckan där Göteborgs stad den 10 augusti lovar

FOTO: MARKUS ANDERSSON

■ ■ Nu ligger snorklingsleden på plats i badviken på Stora Amundön. Den som vill, och vågar, gå i vattnet redan nu har möjlighet att lära sig ett och annat om havet och dess invånare.

att det blir full fart på Stora Amundön med marina forskare och krabbfiske med mera.

Emma Ullsjö emma.ullsjo@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

VAD?

En snorklingsled är en naturstig under ytan. Här kan du se och läsa om det spännande växt- och djurlivet i vattnet kring Stora Amundön.

HUR?

För att snorkla behöver du dykmask och snorkel. Du kan också använda fenor. Är det kallt i vattnet kan det vara bra att använda våtdräkt. Snorklingsleden är cirka 200 meter lång och utmärkt med bojar. Mellan varje boj går en lina som du kan hålla i för att lätttare kunna navigera när du snorklar. Vid varje boj finns en informationsskylt på botten där du kan läsa om växter eller djur som är vanliga att se i området. Det finns 12 informationsskyltar på cirka 2-3 meters djup. Vid bra sikt går det bra att läsa skyltarna från ytan men ibland så kan du behöva dyka ner för att kunna läsa. Skyltarna har handtag så att du kan hålla dig fast när du läser. Alger, havstulpaner och andra smådjur sätter sig gärna på skyltarna. Skrubba bort dem med diskborsten som är fäst vid varje skylt om det är svårt att läsa texten.

200 METER LÅNG är snorklingsleden och den är utmärkt med bojar.

12 SKYLTAR

finns det längs leden på cirka 2-3 meters djup.

7-13 juni 2014

11


12

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

7-13 juni 2014

1,5

DINA GRANNAR

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

■ ■ Här är ett urval av de inskrivna överlåtelserna i Fastighetsprisregistret som skett i de centrala delarna av stan under den senaste tiden.

ÄNGÅSGATAN 14 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 193:17 Datum: 2014-05-16 Pris: 5500000 kr Taxvärde: 3480000 kr (2012) K/T köp: 01.58 Förvärvare: Bosson Förvärvare: Bosson Överlåtare: Olsson Överlåtare: Olsson

K/T köp: 01.56 Förvärvare: Borud Förvärvare: Borud Överlåtare: Runesson Överlåtare: Runesson Berzenius APELSINGATAN 141 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer

lundin Innerstaden Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

anna waerner 031-745 20 62

niklas kocev 031-745 20 53 e

christoffer lennartsson 031-745 20 43

ration.s

niklas wählisch 031-745 20 52

2014 Pris EUR 8,60 59:- (inkl.moms) Danmark DKK 63:Norge NOK 79:-

patrik henningsson 031-745 20 50

NR 1 FEBRUARI

HAGENS STATIONSVÄG 28B Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 330:7 Datum: 2014-05-14 Pris: 3250000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Wal Förvärvare: Wal Överlåtare: Grundpelaren Ab

SÖDRA FISKEBÄCKSVÄGEN 214 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Fiskebäck 18:77 Datum: 2014-05-15 Pris: 3600000 kr Taxvärde: 2769000 kr (2012)

Finland

KALLEBÄCKSVÄGEN 19A Typ: Hyreshusenhet, huvudsakligen bostäder Fång: Vanligt köp Fastighet: Skår 54:5 Datum: 2014-05-15 Pris: 39931000 kr Taxvärde: 45485000 kr (2013) K/T köp: 00.88 Förvärvare: Aktiebolaget Grundstenen 147749 Överlåtare: Lidén Överlåtare: Godsäter Överlåtare: Gustafsson

www.e lledeco

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

elle I NTE R I Ö HAR BY R NAMNTT

Vinnarna!

BÄSTA SVENSK A DESIGN 2014

marcus tikka 031-745 20 58

erica narvesjö 031-745 20 69

ann-christin palmborg 031-745 20 40

Hem hos ma

NINA PERSSO i New N 14 SIDYork Unikt OR!

reportage!

boka en kostnadsfri värdering av din bostad & få 6 nr av inredningsmagasinet elle decoration!

K/T köp: 01.30 Förvärvare: Oscarsson Förvärvare: Svahn Överlåtare: Olsson TRASTGATAN 4 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 262:25 Datum: 2014-05-06 Pris: 4650000 kr Taxvärde: 2987000 kr (2012)

Fång: Vanligt köp Fastighet: Tynnered 81:70 Datum: 2014-04-29 Pris: 3500000 kr Taxvärde: 2903000 kr (2012) K/T köp: 01.21 Förvärvare: Svantesson Förvärvare: Wenzelberg Överlåtare: Netterfors Gudmunds SKEDETVÄGEN 8 Typ: Småhusenhet, helårs-

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Brännö 5:230 Datum: 2014-04-15 Pris: 3200000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Waldenby Förvärvare: Bonafé Sand Överlåtare: Törnqvist LÖNNDALSVÄGEN 1 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Brännö 5:182 Datum: 2014-05-14 Pris: 3950000 kr Taxvärde: 2490000 kr (2012) K/T köp: 01.59 Förvärvare: Zetterberg Förvärvare: Zetterberg Jensen Överlåtare: Jedvik TINGVALLSVÄGEN 19 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Sävenäs 41:4 Datum: 2014-05-15 Pris: 3450000 kr Taxvärde: 2142000 kr (2012) K/T köp: 01.61 Förvärvare: Morrison,David Förvärvare: Warnborg,Gun Catarina Överlåtare: Gustavsson,Erik Ingemar Överlåtare: Gustavsson,Ruth Ingrid ENELIDEN 18 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Donsö 2:282 Datum: 2014-05-05 Pris: 3070000 kr Taxvärde: 2024000 kr

PROCENT av de svenska villaägarna grillar varje dag under sommarhalvåret. 19, 5 procent avslöjar att de faktiskt grillar året om. Det vanligaste är dock att man grillar under sommarhalvåret (70,1 %) och några gånger i veckan (40,2 %). Allt enligt Vi i Villas nya undersökning villapanelen.

39,931 MILJONER KRONOR. Högst betalda affären i området.

K/T är förhållandet mellan priset och taxeringsvärdet. (2012) K/T köp: 01.52 Förvärvare: Persson Förvärvare: Wiberg Persson Överlåtare: Ahlberg Överlåtare: Helgee

Pris: 7000000 kr Taxvärde: 5070000 kr (2012) K/T köp: 01.38 Förvärvare: Page Förvärvare: Page Överlåtare: Cechanski

DONSÖ 1:95 Typ: Industrienhet med värde < 1000 kr Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Donsö 1:95 Adress: saknas Datum: 2014-01-31 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 0 kr (2013) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Olofsson Överlåtare: Olofsson

VALLHAMNSGATAN 80 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Näset 75:60 Datum: 2014-04-04 Pris: 3950000 kr Taxvärde: 2619000 kr (2012) K/T köp: 01.51 Förvärvare: Hill Förvärvare: Szepanski Överlåtare: Quist Överlåtare: Quist

STYRSÖ HAMNVÄG 5 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Styrsö 1:265 Datum: 2014-04-21 Pris: Gåva Taxvärde: 1297000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Hirschfeldt Överlåtare: Ersman INDIGOGATAN 7 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 39:14 Datum: 2014-05-16

BRONSGJUTAREGATAN 17 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Önnered 17:1 Datum: 2014-04-14 Pris: 4450000 kr Taxvärde: 2954000 kr (2012) K/T köp: 01.51 Förvärvare: Honkala Förvärvare: Wejrot Överlåtare: Johansson Överlåtare: Rosenkvist

Fastighetsbolag kan spara miljoner med tegel Genom att bygga i tegel som är underhållsfritt och har låga kostnader för energi och drift kan fastighetsbolagen spara miljoner. Det visar erfarenheter från både Sverige och Danmark enligt tegelproducenterna. BOSTAD – Fastighetsbolagen han-

terar huskroppar, som ska tåla väder och vind och slitage från många olika sorters hyresgäster, utan att förlora sin räntabilitet. Därför är det upplagt för fastighetsägarna att tänka i totalekonomi, vilket betyder långsiktiga och hållbara lösningar när det gäller materialen och deras samspel med husens överordnade arkitektur, säger Tommy Bisgaard, direktör för Tegelinformation och Byggitegel.se.

bästa exponering &

Bisgaard har i många år varit engagerad i nybyggnation och renoveringar av hyreshus. Minskade kostnader

Enligt civilingenjör Jens Staalby, medförfattare till boken ”Partnering ABC – En handbok för byggherrar” ökar kostnaderna generellt för drift och underhåll av offentliga och kommersiella byggnader under 25-35 år flera gånger jämfört med anläggningskostnaden. Om byggherren däremot tänker i totalekonomi, där bland annat minimering av kostnader för drift, service och underhåll ingår, går det att spara upp till 20 procent av de totala kostnaderna. – Det är många miljoner för fastighetsbolagen som kan hämtas hem genom att man väljer de

personligt engagemang

rätta lösningarna. Men då krävs det att man tänker fasader, innerväggar, golvbeläggningar, plattor, energikällor och så vidare som en samlad enhet. Det betyder ofta lite högre anläggningskostnader men det ger stora besparingar på längre sikt, förklarar Tommy Bisgaard. Bättre social miljö

Enligt Tommy Bisgaard heter den optimala lösningen fullmurade tegelväggar. Då får man glädje av teglets facetterade egenskaper, både som klimatskärm och när det gäller inomhusklimat och energikrav. Men det går också att göra stora vinster genom renovering eller efterisolering av fasaden: – Både i Sverige och Danmark har man enormt positiva erfarenheter

TEGEL PÅ G. Svenska och danska tegelproducenter gör tillsammans med den danska branschföreningen ”Kalk- og Teglværksforeningen” en svensk satsning på information om murat byggande. Hemsidan www.tegelinformation.se är en av flera aktiviteter riktade gentemot svenska arkitekter och byggkonsulter samt svenska konsumenter som vill veta mera om att bygga med tegel utom- och inomhus.

av tegel vid renovering av nedslitna och socialt belastade hus. Det har resulterat i mindre skadegörelse, större trygghet för de boende och en mera inbjudande arkitektur, som attraherar mer

bästa exponering &

resursstarka hyresgäster, berättar Tommy Bisgaard.

personligt engagemang

Redaktion redaktion@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GĂ&#x2013;TEBORG

7-13 juni 2014

ANDRETTI med eldriv

ANDRETTI

SkinnfĂĽtĂślj med eldriven recliner.

89

Tyg fr

8995:-

GĂ&#x2013;

ATAN DJEG SME

TA L

ED

EN

Tyg frĂĽn 6995kr.

KÜrfältet frün Gustaf Adolfs torg är Üppet. BRUNNSPARKEN

A

RA H

NOR

ATAN MNG

N GATA

S

Mittemot Küllered kÜpstad, i samma hus som Sängjätten och EM - 031-730 41 00

TRA

TAN NGA HAM

VĂ&#x201E;S

Norra Hamngatan stängs av fĂśr biltraďŹ k i riktning mot Gustaf Adolfs torg.

A Ă&#x2013;STR

AMN

AH Ă&#x2013;DR

TAN NGA HAM

KUNGSPORTSPLATSEN

Ett mĂśte mellan historia och framtid Kanalmurarna är 400 ĂĽr gamla och har stĂĽtt i sin nuvarande form sedan 1800-talets bĂśrjan. Den 15 juni bĂśrjar en välbehĂśvlig upprustning. Det blir ett spännande arbete som ger en titt rakt in i GĂśteborgs historia samtidigt som vi skapar fĂśrutsättningar fĂśr en framtida utveckling av Stora Hamnkanalen. Renoveringen av kanalmurarna pĂĽgĂĽr till december och medfĂśr en viss pĂĽverkan fĂśr biltraďŹ ken, se kartan. GĂĽende och cyklister kan passera omrĂĽdet under hela byggtiden. BusstraďŹ ken leds om, fĂśr aktuell info se www.vasttraďŹ k.se. Vi jobbar hĂĽrt fĂśr att allt ska gĂĽ sĂĽ smidigt som mĂśjligt och hoppas pĂĽ er fĂśrstĂĽelse.

1PTUBESFTT#PY (Ă&#x161;UFCPSH #FTĂ&#x161;LTBESFTT,Ă&#x161;QNBOTHBUBO ½QQFUNĂ&#x152;OEBHGSFEBHLM 5FMFGPO &QPTUTCL!TCLHPUFCPSHTF 8FCCQMBUTXXXHPUFCPSHTFCZHHBCP

7Ă&#x160;MLPNOBQĂ&#x152; ½QQFU)VT  /VĂ OOTFUUEFUBMKQMBOFGĂ&#x2022;STMBHGĂ&#x2022;S

#PTUĂ&#x160;EFSNNWJE­SMFHBUBO 

Norra Hamngatan

BesĂśk gärna vĂĽr utställning â&#x20AC;?Om väggar kunde talaâ&#x20AC;? vid kanalen.

7BS4UBETCZHHOBETLPOUPSFU ,Ă&#x2022;QNBOTHBUBO /Ă&#x160;S0OTEBHFOEFOKVOJLM  'Ă&#x2022;STMBHFUĂ OOTVUTUĂ&#x2026;MMUQĂ&#x2021; 4UBETCZHHOBETLPOUPSFU ,Ă&#x2022;QNBOTHBUBO .BKPSOBTCJCMJPUFL $IBQNBOT5PSH 

)BOEMJOHBSOBĂ OOTPDLTĂ&#x2021;UJMMHĂ&#x2026;OHMJHBQĂ&#x2021; XXXHPUFCPSHTFQMBOPDICZHHQSPKFLU 

6QQMZTOJOHBSLBOMĂ&#x2026;NOBTBW "OOB4JHOBMUFM ,BSPMJOB¸SOFCMBEUFM  #:((/"%4/­./%&/*(½5&#03(

Läs mer pü www.goteborg.se/vagarbeten

FÜr en grÜn och nära storstad Ris

tan

atan

a LinnĂŠg

Sveag

ĂĽsg

ata

n

FISK- & SKALDJUR â&#x20AC;˘ R RESTAURANG i hj hjär hjärtat ärtat ärta tat av v LLin LinnĂŠ in nnĂŠ â&#x20AC;&#x201C; e ett t stenkast frĂĽn LinnĂŠgatan tt

www.godagrannar.com

031-12 15 80 Sveagatan 11 â&#x20AC;˘ GĂśteborg Tis-tor 11â&#x20AC;&#x201C;22 â&#x20AC;˘ Fre 11â&#x20AC;&#x201C;23 â&#x20AC;˘ LĂśr 13â&#x20AC;&#x201C;23 LUNCH tisâ&#x20AC;&#x201C;fre 11â&#x20AC;&#x201C;15 och ibland lite längreâ&#x20AC;Ś

SKALDJURSTALLRIK 150:Färska räkor, havskräftor, aioli, hembakat brÜd LÜrdagar fram till kl. 17.00

13


14

7-13 juni 2014

BLOGGAR

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

Ny soffa idag?

BĂ&#x2013;RJA BLOGGA? E-post: web@gbg.direktpress.se

www.tidningencentrum.se

Alltid +100 soffor och fĂĽtĂśljer pĂĽ lager!

OXFORD klassisk soffa, svängd 245x100cm

7.995:- (10.995:-)

Brandstationen pĂĽ Nordhemsgatan Detta är ett ganska välkänt fotografi som publicerats i olika sammanhang tidigare. Det var ocksĂĽ ett populärt vykortsmotiv när det var nytt. Vi befinner oss pĂĽ Nordhemsgatan ĂĽr 1902 eller mĂśjligen nĂĽgot ĂĽr tidigare där GĂśteborgs yrkesbrandkĂĽr ställt upp sig fĂśr fotografering framfĂśr stadens huvudstation. PĂĽ vykorten kan man ofta läsa att det är uttryckning pĂĽ gĂĽng, vilket det fĂśrstĂĽs inte är. Det sägs annars att när larmet gick pĂĽ dagtid, sĂĽ skulle brandmännen vara redo och hästarna ute ur byggnaden pĂĽ en minut. Nattetid kunde drĂśja en halv minut längre innan de dundrade iväg Ăśver kullerstensgatorna. Kuskarna som anlitades var oftast mycket skickliga och det var säkerligen ett yrke mĂĽnga ungdomar sneglade med spänning pĂĽ. Ă&#x201E;ven hästarna var fĂśrstĂĽs omsorgsfullt utvalda fĂśr sin uppgift. Läs mer pĂĽ bloggen...

Bloggen: FrĂĽn en svunnen tid www.direktpress.se/sv/goteborg/Bloggar/svunnentid

Pride Power! Den stĂśrsta paraden som gĂĽtt pĂĽ GĂśteborgs gator. NĂĽgonsin. Vilken fest! Kärlek och respekt! Det finns hopp fĂśr Sverige. F! var där. Vänstern var där. MiljĂś-partiet var där. Sossarna var där. Piratpartiet var där. Folkpartiet var där. Centern var där. De Ă&#x2013;ppna Moderaterna var där. DĂĽ är frĂĽgan var hĂśll de slutna Moderaterna hus? Och var hade SD och KD gĂśmt sig? Bloggen: Ny i stan www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Ny-i-stan

1 av 3 fĂĽr cancer. Men alla drabbas. Bli mĂĽnadsgivare i dag. GĂĽ in pĂĽ cancerfonden.se eller ring oss pĂĽ 020-59 59 59.

Mittemot Küllered kÜpstad, i samma hus som Sängjätten och EM - 031-730 41 00

DINA LOKALA NYHETER PĂ&#x2026; WEBBEN TIDNINGENCENTRUM.SE

TJĂ&#x201E;NA EXTRA MELLAN STUDIERNA Har du nĂĽgra timmar Ăśver pĂĽ helgen? BehĂśver du tjäna litet extra ďŹ ckpengar? Har du fyllt 13 ĂĽr? DĂĽ kan du bli reklamutdelare hos oss pĂĽ Svensk Direktreklam. Vi har nu lediga distrikt i ditt omrĂĽde. Du fĂĽr: t All reklam hemkĂśrd, färdigsorterad och klarr fĂśr utdelning. t Avtalsenlig lĂśn. t&UUEJTUSJLUJOĂ&#x160;SIFUFOav där du bor. t*OUSPEVLUJPOPch utbildning av vĂĽr erfarna rna p personal. t0NEVWJMMGĂ&#x152;SEVMĂ&#x152;OBFODZLFMWBHO Du anmäler dig pĂĽ: www.delareklam.nu Där kan du ocksĂĽ läsa mer om arbetet.

Ă&#x201E;r du intresserad hĂśr av dig till oss! osss!

Blodomloppet i Slottsskogen I ett strülande solsken genomfÜrdes ürets Blodomlopp i Slottsskogen. Själv avverkade jag milen tillsammans med alla laddade lÜpare som stod vid startlinjen och väntade pü startskottet. Vinden stod helt stilla pü vissa sträckor men vilken underbar kväll vi fick. GlÜm nu inte att #geblod du behÜvs! Bloggen: Citypuls www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Citypuls


DIREKTPRESS GÖTEBORG

INSTAGRAM

7-13 juni 2014

Vill du bli publicerad?

Tagga dina bilder med #tidningencentrum

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 93 E-post: web@gbg.direktpress.se

■ ■ Glöm facebook, twitter eller vine, det är fotoappen instagram som gäller. Vi på redaktionen följer slaviskt era lokala bilder under vår egen hashtag. Vill du också bli publicerad på denna sidan? Tagga då dina lokala instagramfoton med #tidningencentrum så kan din bild synas här redan nästa vecka.

FOTO: @MARTIN_WESTER

#PLIKTA #PAPPALEDIG #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @SANDALEN72

When I’m feeling blue..... Blåregn/Chinese wisteria. #BOTANISKATRÄDGÅRDEN #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @ZTINA87

FOTO: @MALINO5555

REDIGERING: ANNA KARLSSON

PS. För att dina bilder ska synas under #tidningencentrum kan du inte ha en privat profil på instagram.

FOTO: @PIRATPRAT

FOTO: @DUBBELMOLL

FOTO: @MLOUISEBLUES

Spårvagnsresan till #REGNBÅGSPARADEN på #WESTPRIDE. #MAJORNA #KUNGSLADUGÅRD #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @SVEA_LISA

Aida cara ler när hon kastar loss från ett soligt Looking for a job... THE GARDENER. Göteborg. #TIDNINGENCENTRUM #TIDNINGENCENTRUM

!

Obligatoriskt gött häng. #TIDNINGENCENTRUM #ANDRALÅNGDAGEN

Knökat i kyrkan idag... #MASTHUGGSKYRKAN #HUNDRAÅRINGEN #HUNDRAÅR #STIGBERGET #TIDNINGENCENTRUM

Pride parade and performance festival in a beautiful mix. #HBTQ #TIDNINGENCENTRUM #PRIDE #REGNBÅGSPARADEN

FOTO: @HELLOFROGGY

Untz Untz baby! :D #ANDRALÅNGDAGEN #TIDNINGENCENTRUM

FOTO:@ENGLAHELENA

Festen är slut, dags att gå hem... #PUSTERVIK #JÄRNTORGET #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @GODOFANGELS

Min son Kevin åker och hoppar och dribblar med skateboarden/Röda Sten/Majorna #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @HELGAOLOFSSON

Gårdagens promenad i solen. #TIDNINGENCENTRUM

Äntligen sommar!

99:-

299:-

599:-

Svart. 0,8 liter. Ord pris 139:-

Perfekt på balkongen! Finns även svart! Ord pris 399:-

Gör fönsterputsningen riktigt enkelt! Ord pris 699:-

Presskanna

Solstol Baden Baden

15

Fönstertvätt WV 50 Plus

Järnia Järntorget Första Långgatan 1 jarntorget@jarnia.se | 031-14 04 70 Vard 9.00-19.00 Lör 10.00-16.00 Sön 11.00-16.00 Gäller så långt lagret räcker, dock längst t o m 1/8 2014. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


B AC K E N B Y

GRATIS sommarträning*

Varmt i vattnet hela sommaren!

att träna på hagabadet är något utöver det vanliga. Med 200 klasser** i veckan erbjuder vi allt från vattengympa, Body Circle™ och SpinnBall™ till Göteborgs bredaste yogautbud. Här hittar du även gym i flera plan, stans bästa PTs och varma, vackra bad att koppla av i efter träningspasset.

Sommarbonus! Varmt i vattnet, mängder med sommarträning och en solterrass i lä. En skön sommar mitt i stan helt enkelt! Träningskort 599 kr – 999 kr/månaden

* Erbjudandet gäller vid 12 obligatoriska månader med start i juni/juli. Du börjar betala för augusti. I startpaketet ingår två tillfällen med en PT och en hudanalys med hudterapeut. Ring våra medlemsrådgivare på telefon: 031 600 683. ** 200 klasser i veckan avser högsäsong.

hagabadet.se | Södra Allégatan 3 | 413 01 Göteborg | Tel. 031 600 600

Centrum 140607  
Centrum 140607  
Advertisement