Page 1

EN DEL AV DIREKTPRESS

NUMMER 13. 5-11 APRIL 2014. ÅRGÅNG 10.

CENTRUM

MAJORNA

POLISRAPPORTEN

Ensam cykel sökes vid Stora teatern

Hyresvärd på Bangatan utesluts

Hot och våld mot tjänsteman n på Avenyn

SIDAN 7

SIDAN 4

SIDAN 6

Kortsiktig lösning för skolorna i Majorna-Linné

Stadsbiblioteket

Majorna-Linnés föräldrar vill ha en bättre skola. I veckan bjöd de in politikerna för att diskutera framtiden. Samtidigt söker stadsdelsnämnden pengar från utvecklingsfonden. Pengar de vill lägga på skolan. Men det är en kortsiktig lösning. SIDAN 4-5

ÖPPNAR ÄNTLIGEN

ENTRÉKARUSELLEN IGEN Drygt två veckor återstår till att du kan kasta dig in bland böckerna på Göteborgs nya stadsbibliotek. Nu jobbas det för fullt för att få allt på plats.

CENTRUM

Om två och en halv vecka har du möjlighet att själv kolla in Göteborgs nya stadsbibliotek. Gör det!

SID 8-9

Caroline Johansson Sjöwall, reporter, Tidningen Centrum.

FOTO: MARKUS ANDERSSON

SIDAN 2

VI LYSSNAR PÅ VAD DU HAR ATT SÄGA! DEBATT OCH INSÄNDARE www.tidningencentrum.se

Mejla oss på: redaktion@gbg.direktpress.se

Öl och whisky intar mässan SID 10


2

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

5-11 april 2014

NÄSTA TIDNING:

INSIDAN

Lördag den 12 april

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: centrum@gbg.direktpress.se

REDIGERING: ANNA KARLSSON

Majorna & Linné

Bibliotekskär REPORTERNS ORD Ljust och fräscht. Det är väl ett ordpar som man väl gör sig löjlig över nuförtiden, men det är ändå två ord som ganska pricksäkert beskriver stans ombyggda och snart återinvigda stadsbibliotek. Och jag gillar det. Hade jag varit student idag hade jag längtat efter att få gå till bibblan och plugga, hade jag varit pensionär hade jag gått dit så ofta jag kunde för att bläddra i diverse tidskrifter. Som relativt nybliven göteborgare har jag ingen lång relation till det gamla stadsbiblioteket, men jag vågar nog ändå säga att det här nya, det är ett lyft. Inte bara för bokälskare utan för alla som korsar Avenyn. Götaplatsen känns öppnare och inte lika mycket som ett gult tegelmassiv. Jag är alltså rätt såld på såväl interiör och exteriör. Om två och en halv vecka har du möjlighet att själv kolla in Göteborgs nya stadsbibliotek. Gör det! Caroline Johansson Sjöwall, reporter

MISSA INTE I VECKAN

HAR DU INTE FÅTT TIDNINGEN? - RING SVENSK DIREKTREKLAM: 031-49 00 00 eller via mail: sdr707@sdr.se www.utebliventidning.nu ADRESS: Direktpress Göteborg Britta Sahlgrens gata 8 C 421 31 Västra Frölunda TELEFON: 031-720 55 10 DIREKTPRESS GÖTEBORG ger ut fem tidningar med en sammanlagd upplaga på 200 000 exemplar. HEMSIDA: www.direktpressgoteborg.se REDAKTIONSCHEF OCH STF ANSVARIG UTGIVARE: Magnus Johansson redaktion@gbg.direktpress.se REDAKTION: Joanna Klasén 031-720 55 94 Caroline Johansson Sjöwall 031-720 55 97 Erik Andersson 0704-66 90 50 Emma Ullsjö 031-720 55 95 Madeleine Christell 031-720 55 91 VD AFFÄRSOMRÅDE LOKALTIDNINGAR: Konrad Löwhagen 0707-65 57 13 KOORDINATOR: Josefine Hysén 031-720 55 96 REDIGERING / WEBBREDAKTÖR Anna Karlsson 031-720 55 93 ANNONSAVDELNINGEN: Tel. 031-720 55 16 www.direktpress.se/goteborg/salj PRODUKTION: Ewa Samuelsson 031-720 55 99 Anette Gustavsson 031-720 55 98 Malin Hansson 0704-66 90 43 Tryck: Bold / Borås Tidning Tryckeri AB, Borås Frekvens: Varje vecka.

Konstrunda i Majorna Sedan 1997 har Majorna haft en konstrunda. Det är ett tillfälle för folk att titta in i konstnärers och konsthantverkares ateljéer. I år är det cirka 50 konstnärer som deltar.

Förutom de enskilda konstnärsateljéerna finns en samlingsutställning på Röda Sten konsthall där man kan få ett smakprov på de medverkande konstnärernas produktion.

■ När: 12–14 april. Lördag och söndag klockan 12–17, måndag klockan 16–20. ■ Var: Se karta på konstrundanimajorna.se.

Internationella Romadagen

En hyllning till Ted Gärdestad

Kom och fira Internationella Romadagen på Stora Teatern. Här ordnas en stor fest i klubbmiljö full av romska rytmer, samtal och tilltugg. På programmet står konserter med Dusan Marinkovic, Svarta Safirer och Rona Hartner, följt av klubb med DJ Tagada. Det blir även samtal med romska aktivister om romernas situation i Europa idag och du bjuds på romska tilltugg. Konferencier är Ajten Berlafa, och det bästa av allt – det är gratis inträde!

Göteborg Wind Orchestra bjuder tillsammans med Timo Räisänen på en musikalisk resa i Ted Gärdestads spår, i nya spännande arrangemang signerade Martin Schaub, sångare och låtskrivare i folkrockbandet West Eden. W t off Ed

■ När: Tisdag 8 april klockan 18–23. ■ Var: Stora Teatern.

■ När: 10–12 april. ■ Var: Kronhuset. ■ Pris: 280 kronor. Boka på ticnet.se.

TIPSA OSS!

Vi på redaktionen tar tacksamt emot tips på saker som sker i våra kvarter. Mejla oss! centrum@gbg.direktpress.se.

TIDNINGEN CENTRUM FINNS ATT HÄMTA PÅ FÖLJANDE PLATSER: • Saluhallen, Kungsportsplatsen • Coop Avenyn • Lidl, Vasagatan • Coop, Landala Torg • Willys, Hvitfeldtsplatsen • Hemköp, Vasagatan • Hemköp, Annedal • Hemköp, Linnegatan • Hemköp, Nordenskiöldsgatan • Lidl, Linnégatan • Saluhallen Briggen • Netto, Andra Långgatan • Hemköp, Masthuggstorget • Hemköp, Kustgatan • Lidl, Stigbergstorget • Ica Kanonen, Karl Johansgatan • Coop, Mariagatan 12 • Lidl, Redbergsvägen • Ica, Redbergsvägen • Coop, Friggagatan • Hemköp, Dr Fries Torg • Fysiken, Gibraltargatan 39-41

MILJÖMÄRKT Trycksak 341621

OBS! För inskickat, ej beställt, material ansvaras inte. Den som sänder material till tidningen anses medge digital lagring och publicering. TIDNINGENS ANSVAR FÖR FEL ÄR BEGRÄNSAT TILL HÖGST ANNONSKOSTNADEN. FÖR SKADA PÅ GRUND AV UTEBLIVET ELLER FELAKTIGT INFÖRANDE ANSVARAS EJ.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

Just nu bara i Göteborg! Supersnabbt bredband med tv på köpet! Tv fritt i 6 mån Sveriges nöjdaste tv-kunder! Enligt SKI 2013.

Just nu får du 43 kanaler från Telia fritt i sex månader när du köper eller uppgraderar ditt bredband! Du kan titta på dina kanaler var och när du vill – på din tv, dator, mobil eller surfplatta. Vi bjuder även på en digitalbox till tv:n (värde 1 695 kr). Välkommen till telia.se/goteborg eller till Telias butiker på Backaplan, Nordstan, Kungsportsplatsen och Frölunda Torg.

Erbjudandet gäller längst t.o.m. 21/4 2014 för privatpersoner som nytecknar/uppgraderar till bredband med hastigheten 100 Mbit/s (339 kr/mån på fiber) eller 30 Mbit/s (389 kr/mån på xdsl) eller högre och nytecknar kanalpaket Stor och Play+ Stor: 0 kr/mån i 6 månader. För befintliga tv-kunder tillkommer krypteringsavgift 49 kr/mån. Därefter ord. pris 347 kr/mån inkl. krypteringsavgift. Om du inte väljer Telia eFaktura tillkommer fakturaavgift på 19 kr/ mån. Digitalbox ingår (värde 1 695 kr). Ingen bindningstid, 3 mån uppsägningstid. Tekniska begränsningar gör att alla hastigheter och tjänster inte kan levereras till alla adresser.

3


4

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

5-11 april 2014

VISSTE DU ATT... stadens stora vårstädning av ”tjuvtippar” nu är igång. Tjuvtipparna ligger ofta på undandskymda platser och bestå av allt ifrån gamla oljefat till rostiga skottkärror och hela maskiner.

AKTUELLT

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 97 E-post: centrum@gbg.direktpress.se

Renoveringen av Gustav II Adolf återupptas CENTRUM Sedan september har statyn av Göteborgs grun-

dare Gustav II Adolf varit på semester och fått en välbehövlig konservering. Under vintern har arbetet varit pausat men i början på april sätter det igång igen. Tanken var att Gustav II Adolf skulle vara tillbaka, pigg och utvilad, vid årsskiftet. Men park- och naturförvaltningen märkte att det behövdes mer åtgärder för statyn och sockeln, än vad man tidigare trott. Nu tros arbetet vara färdigt i juni.

Majorna-Linnés förä

Skolan är en het fråga i Majorna-Linné. Överskridna budgetar och rektorsavhopp. I veckan bjöd stadsdelens föräldranätverk in politiker på hög nivå för att få svar på hur de vill att framtidens skola ska se ut.

Linné stadsdelsnämnd Ingrid Andreae (S) och Marie Louise Hänel Sandström (M), ett par rektorer, sektors- och områdeschefer samt den nytillträdde stadsdelsdirektören. Samtliga som Tidningen Centrum varit i kontakt med poängterar att det var en bra sammansättning och lagom många deltagare gav utrymme för dialog.

MAJORNA-LINNÉ – Vi upplever

ARKIVBILD: MARKUS ANDERSSON

Nedskärningskrav får Karl Johansskolans rektor att sluta MAJORNA Det har varit stormig kring Karl Johansskolan i

Majorna. Genom att spräcka sin budget lyckades rektorn Annika Kummel vända situationen med dåliga studieresultat och stök. Något som prisades av föräldrar men ogillades av stadsdelsförvaltning och politiker. Nu har rektorn valt att lämna skolan rapporterar Västekot. I ett brev till personalen på skolan förklarar hon varför. ”När jag tvingas att göra de nedskärningar som jag är beordrad att göra kan jag inte längre försvara det för mig själv och det jag tror på. Värdegrunden varpå allt vilar och som är drivkraften i mitt pedagogiska arbete blir mer och mer betydelselös och jag känner mig vingklippt i min yrkesutövning”.

Linnébo prisas för sin syn på ensamföräldrar LINNÉSTADEN Årets Stöttare är ett pris som organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar delar ut varje år. Med detta pris vill man uppmärksamma goda krafter som arbetar för att sprida en positiv bild av ensamföräldrar och skapa förutsättningar för likvärdigt föräldraskap, oavsett familjekonstellation. I år gick priset till barnboksförfattaren och Linnébon Rebecca Landmér som bland annat skrivit boken ”Io längtar” som handlar om Io som bor varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa.

att politikerna i kommunfullmäktige inte vet hur det ser ut i skolorna. Verklighetsbeskrivningarna som går till stadsdelens sektorchefer stannar där. Därför bjöd vi in kommunalråden Anna Johansson (S) och Helene Odenljung (FP) för att få svar på vad de har för tankar och mål med skolan, säger Kristina Bramstång, en av de aktiva i nätverket för föräldrar med barn i Majorna-Linné. På plats på mötet som

Mer framtidsvisioner KRISTINA BRAMSTÅNG. En av de aktiva i nätverket för föräldrar med barn i Majorna-Linné.

ägde rum i tisdags fanns, förutom Anna Johansson och Helene Odenljung, tolv representanter från föräldranätverket, ordförande och vice ordförande i Majorna-

– Men vi fick inga besked om någonting även om såväl Helene Odenljung som Anna Johansson uttryckte att det behövdes mer pengar till skolan, säger Kristina Bramstång. Hon berättar att hon hade önskat sig mer visioner. – Jag vill höra att man satsat på att Göteborg inte bara ska vara en evenemangsstad,

utan även en kunskapsstad. Det hade gett en trygghet att höra att vi i alla fall drar åt samma håll, säger Kristina Bramstång. Fördela rersurser centralt

Föräldranätverket kritiserar resursfördelningsmodellen som den ser ut idag, då de tycker att skolan i MajornaLinné får för lite, något de får uppbackning för hos allianspartierna. Stadsdelsnämndens ordförande Ingrid Andreae anser inte att det är fel på själva modellen, även om hon också önskar att skolan fick en större plånbok. – Vi önskar väl alltid att vi skulle få mer pengar. Men pengarna som nu finns ska också räcka till mycket annat. Föräldrar verkar tycka att det blivit sämre på senare år?

– Men vi har inte gett

Bangatans ökände hyresvärd utesluts ur branschorganisation Länge har ett hyreshus på Bangatan 10 i Majorna missköts av sin ägare. Nu har branschorganisationen Fastighetsägarna fått nog och utesluter hyresvärden. MAJORNA – Vi som bransch-

organisation verkar för det goda fastighetsföretagandet. Det ska vara en kvalitetsstämpel att vara medlem hos oss, säger Åse Sundström, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR. Tvångsförvaltning

FOTO: ANNA KARLSSON

Palmhuset som scen får fortsättning CENTRUM Palmhuset i Trädgårdsföreningen har under 2013

kommit att bli en plats för scenkonst av olika slag. Palmarum kallas den scenkonstserie som startade under förra året och som nu fått en fortsättning. Projektet är ett samarbete mellan musikern och konstnären Xenia Kriisin och Palmhuset. Idén är att låta publiken uppleva intressanta akter som sträcker sig utanför de redan etablerade scenerna i Göteborg i en spännande och annorlunda inramning. – Med Palmarum har vi hittat en ny form av evenemang och lockat en helt ny publik till parken, säger Lisa Brunnström, evenemangsledare i Trädgårdsföreningen. Vid varje tillfälle bjuds publiken både på en musikakt och en scenkonstakt i form av dans, konst eller performance. Evenemanget är kostnadsfritt. Läs mer på palmarum.se.

Tidningen Centrum har skrivit om huset på Bangatan 10 ett flertal gånger. Turerna kring fastigheten har varit många. Bland annat har hyresgästerna gjort anmälningar till miljöförvaltningen om mögel och råttor. Posten delar inte längre ut post i huset på grund av arbetsmiljöfara och räddningstjänstens krav på installation av branddörrar i fastigheten har inte hörsammats. Nyligen begärde hyresgästföreningen tvångsförvaltning av fastigheten.

ARKIVBILD: MARKUS ANDERSSON

BANGATAN 10. Branschorganisationen Fastighetsägarna fått nog och utesluter den omdiskuterade hyresvärden till fastiogheten på Bangatan 10.

Nu har också Fastighetsägarna fått nog. Eftersom hyresvärdens förvaltning har så många brister väljer nu branschorganisationen att utesluta värden. – Vi ser allvarligt på att

förvaltningen brister på så många punkter. Särskilt allvarligt är det förstås att missskötsamheten kan innebära en fara för hyresgäster och andra som vistas i fastigheten. Den här medlemmen

uppfyller absolut inte de krav vi ställer på våra medlemmar, säger Åse Sundström. Att Fastighetsägarna utesluter en medlem är ovanligt. Joanna Klasén joanna.klasen@gbg.direktpress.se

BANGATAN 10 ETT URVAL AV KLAGOMÅL Ett urval av de klagomål som inkommit till miljöförvaltningen under de senaste åren:

■ MÖGELLUKT I LÄGENHET PÅ BANGATAN 10 D: Hyresgästen bor i en lägenhet ovan en affärslokal. I lokalen har det varit en läcka som aldrig åtgärdats och nu luktar det illa (mögel) i hyresgästens lägenhet.

■ BRISTFÄLLIG AVFALLSHANTERING OCH SKADEDJUR: Råttor på gården. Hyresgästen kan ej ha fönster öppna eftersom de klättrar i murgrönan på fasaden. Duvor, både levande och döda på vinden. Mycket

duvspillning. Sophanteringen fungerar ej tillfredsställande. Överfulla kärl och sopor ligger slängda på marken.

■ ANMÄLAN OM OLÄGENHET/ SKADEDJUR: Anmälaren är

lokalhyresgäst på Bangatan 8 som klagar på råttor från fastigheten Bangatan 10.

■ BEFARAD FUKTSKADA I AFFÄRSLOKAL/ATELJÉ: Hyresgäst anmäler misstanke om fukt. Dålig lukt.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

5

Kan en gammal tandborste bli en sjöhäst? Plastverkstad på Sjöfartsmuseet. Plast kan användas till nästan vad som helst – gärna flera gånger. Eftersom plastprodukter inte är nedbrytbara behöver vi bli bättre på att återanvända dem. Besök gärnautställningen OUT TO SEA? och skapa sedan själv i, med och av plastskräp. ■ När: Söndag den 6 april klockan 13-15. ■ Var: Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1-3.

äldrar kräver bättre skola mindre pengar till skolan genom åren. Kanske har det däremot blivit dyrare att driva skola. Vi har fler barn idag med särskilda behov och de är mer resurskrävande, säger Ingrid Andreae. Folkpartiet och Moderaterna önskar att ansvaret för skolan läggs över centralt i kommunen, för att det ska bli mer lika för skolorna i staden. Även här är de överens med föräldrarna i nätverket och oense med majoriteten. – Vi tror att den samordning som idag finns mellan socialtjänsten, kultur och fritid och skolan skulle vara svår att upprätthålla då. Viktigt nätverk skulle gå förlorade, säger Ingrid Andreae. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

VAD SÄGER POLITIKERNA... om skolorna i Majorna-Linné? På önskelistan finns mer resurser till skolan och stadsdelens unga. Nu söker Majorna-Linné pengar ur utvecklingsfonden. MAJORNA-LINNÉ I komplet-

teringsbudgeten vill kommunstyrelsen avsätta 100 miljoner kronor från utvecklingsfonden för stadsdelarna att söka för socialt förebyggande insatser. Något som politikerna i Majorna-Linné har nappat på. För de elva miljoner de ansöker om vill de bland annat satsa på och kvalitetsutveckla kompensatoriska insatser i skolan och skapa bättre förutsättningar för

elevers arbets- och lärmiljö. Punkter som stadsdelens skolor kritiserats för att inte kunna leverera. Är det här ett sätt att väga upp för bristande resurser?

– Det är viktigt att säga att det är en engångssumma. Men får vi del av de pengarna ska vi stötta upp befintlig personal. Vi har alltid ett behov av mer vuxna i skolan, säger Ingrid Andreae (S). Marie Louise Hänel Sandström (M) var enig med resten av nämnden om att de skulle söka medel ur utvecklingsfonden, men hon är i grunden kritiskt till hur den fungerar. – Det är en kortsiktig lös-

Det är en kortsiktig lösning. Det hade varit bättre om pengarna fördelats rätt från början. Marie Louise Hänel Sandström (M), SDN Majorna-Linné.

ning. Det hade varit bättre om pengarna fördelats rätt från början. Kommunstyrelsen kommer ta löpande beslut under året, om vilka stadsdelar som får pengar och hur

REDIGERING: ANNA KARLSSON

SÅ TYCKER VI

Starkaste minnena från första cykeln?

Helena Norberg, 39, med Albert, 2, Kungsladugård: – Jag kommer ihåg att jag gick runt och ledde den varv efter varv inne på gården innan jag kunde cykla. Men så kom en kusin och jag var tvungen att visa så jag hoppade upp och cyklade iväg.

mycket, i takt med att ansökningarna kommer in. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

Mattias Colliander, 37, Hagen: – Jag lärde mig att cykla på Gullholmen utanför Orust. Där fanns det inte så mycket att cykla till eller från men som liten var det roligt ändå.

Karin Larsson, Kungsladugård: – Att cykeln var alldeles ny och att jag blev alldeles stollig när mina föräldrar sa att den var min. Jag lärde mig ganska snart att cykla, men det var nog en och annan mjuk häck som stod i vägen.

VAD HÄNDER HÄR? FOTO: ERIK ANDERSSON

SJÖBERGEN Jo, det kan Tidningen

Centrum berätta. Det är odlarföreningarna i Sjöbergen som håller på att starta upp ett hönskooperativ och nu byggs ett inköpt gammalt duvslag om till de kommande hönsens boning.

För tillfället är det fullt i hönskooperativet men alla är välkomna att anmäla sitt intresse för framtida deltagande. Är intresset stort är man redo att utöka verksamheten med fler flockar.

I skrivande stund rullar kycklingarna runt i sina ägg i en äggkläckningsmaskin, snart redo att picka sig ut. Om ett par veckor flyttar de till Sjöbergen, men redan i nästa nummer kan du få en smygtitt här i Tid-

ningen Centrum. Då har vi nämligen varit på äggkläckningsvaka. Missa inte det! Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

Linnea Herlevik, 20, med Harriet, 2,5, Kungsladugård: – Den var vit och jag for mest fram och tillbaka med stolthet. Och, just det ja. Jag lärde mig att innan min tvillingsyster. Om vi cyklar ikapp fortfarande? Njae. Fast lite tävling är det alltid.

Lekfullt på Heden i maj Invigningen äger rum den 24 maj. Knappt två månader kvar men redan nu börjar konstgräset, klättertornet och gungställningarna ge en bild av vad som komma skall.

Södra vägen? Bänkar, en basketplan, ett friluftsgym och två sandvolleybollplaner ingår också i upprustningen. Som sagt, knappt två månader kvar. Sedan kan både leken och sportandet ta vid.

HEDEN Du visste väl förresten

om att det blir mer än bara lekpark här i Heden-hörnan vid Engelbrektsgatan och

Erik Andersson erik.andersson@ gbg.direktporess.se

FOTO: ERIK ANDERSSON

Sven-Olof Land, 72, Heden: – Oj. Den hette Örnen och var alldeles ny och röd. Jag kommer ihåg att vi cyklade sent in på kvällen. Som barn har man ju oftast spring i benen, och det översattes till cykeln när jag hade fått den. Enkät: Erik Andersson


6

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

5-11 april 2014

AKTUELLT

VAD HAR HÄNT ... i ditt närområde den senaste veckan? Notiserna ger kortfattad info om ett urval av de utryckningar som polisen gjort i samband med exempelvis trafikolyckor, rån, inbrott och bränder. Tiden som anges är när händelsen kom till polisens kännedom.

Teaterstråket är nu komplett

POLISRAPPORTEN

MAJORNA-LINNÉ I mars 2013 invigdes Teaterstråket – samarbete mellan ett tiotal scener belägna mellan Hagakyrkan och Chapmans Torg. På den nämnda sträckan finns inte mindre än tolv teaterscener på bekvämt gångavstånd från respektive hållplats. För att synliggöra detta har stora informationsskyltar satts upp vid varje spårvagnshållplats längs med stråket. Först endast på de södra hållplatslägena samt utanför Stora Teatern men nu också på de åk offentliga ff li norra hållplatslägena. Visionen om teaterstråkets exponering är nu uppfylld. Målet med Teaterstråket är att synliggöra det stora utbudet av teaterscener i staden och framför allt på just denna sträcka. Initiativet till stråket togs av Teatercentrum, en organisation som samlar fria teatrar under samma hatt.

E6 GÅRDAMOTET Tisdag 1 april Klockan 16.49 Trafikolycka, personskada Tre bilar har kolliderat på E6 vid Gårdamotet. Olyckan ska ha inträffat i södergående riktning och bilarna står illa till för trafiken. Oklart om det är några personskador. Räddningstjänst, ambulans och polis på väg. Det var fyra bilar inblandade i olyckan och en polispatrull kör en person till Östra sjukhuset för kontroll. OSCARSLEDEN Tisdag 1 april Klockan 14.54 Trafikolycka En lastbil och personbil har kört ihop på Oscarsleden. Olyckan har inträffat i höjd med gångbron till Stenaterminalen och det är just nu stopp i trafiken. Inga rapporter om personskador. Polisen är klar på plats och skriver en trafikmålsanteckning.

ARKIVBILD: GÖTEBORG STAD

Stadsbiblioteket 300 m2 får fortsätta 2015 CENTRUM När stadsbiblioteket stängde för ombyggnad

2011 öppnade fyra tillfälliga filialer. Den mest besökta blev 300 m2 i Brunnsparken. Redan i september förra året beslutade kulturnämnden att filialen skulle få vara kvar hela 2014 trots att stadsbiblioteket öppnar igen 23 april. Nu har kulturnämnden beslutat att ytterligare förlänga filialens levnadstid. 300 m2 får vara kvar till och med 2015. Nämnden vill nämligen se om filialens popularitet håller i sig även när stadsbiblioteket är öppet och om det lilla biblioteket även då är en väg att nå nya biblioteksbesökare.

GRATIS FÖNSTERPUTS! Boka hemstädning eller kontorstädning och få ett tillfälle gratis fönsterputs om året i all framtid!

STORGATAN Tisdag 1 april Klockan 03.13 Inbrottsstöld i tobaksbutik På Storgatan utlöser larmet till en butik. Det råder stor oreda på platsen och tobaksvaror är tillgripna eventuellt även kassaapparaten. Ingen gripen. En anmälan upprättas. EMIGRANTVÄGEN Tisdag 1 april Klockan 02.42 Inbrottsstöld i byggcontainer Vid Emigrantvägen har förövare klippt hål i staketet och brutit upp en byggcontainer. En man och kvinna har iakttagits på platsen. Ingen gripen. Verktyg på

platsen har tagits i beslag. En anmälan skrivs.

ning. Föraren är en man i 25-årsåldern.

de båda visar tydliga tecken på drogpåverkan.

HVITFELDTSKA GYMNASIET Måndag 31 mars Klockan 08.52 Stöld/inbrott På Hvitfeldtska Gymnasiet har det varit inbrott. Man har tagit sig in på gymnasiet genom elevkårens arbetsrum och sedan genomsökt flera utrymmen. Man har bland annat lyckats med att bryta upp ett kassaskåp, oklart om det saknas något. En patrull är på väg fram för att göra en platsundersökning samt ta uppgifter för en anmälan.

STADSTJÄNAREGATAN Lördag 29 mars Klockan 03.11 Misstänkt rattfylleri På Stadstjänaregatan blåser en personbilsförare positivt och medtas för provtagning. Föraren är en man i 30-årsåldern.

E6 KALLEBÄCKSMOTET Fredag 28 mars Klockan 17.09 Trafikolycka På E6 Kallebäcksmotet har en lastbil och personbil kolliderat. Inga personskador. Polis är på platsen och skriver en minnesanteckning.

KRISTINELUNDSGATAN Lördag 29 mars Klockan 02.10 Misstänkt rattfylleri I hörnet Avenyn och Kristinelundsgatan kontrolleras en personbilsförare som medtas för provtagning. Föraren är en man född 1995.

E6 GÅRDAMOTET Fredag 28 mars Klockan 14.35 Trafikolycka, personskada På E6 Gårdamotet i norrgående riktning mellan Balder och Gårda har en lastbil och personbil kolliderat. Oklart skadeläge. Ambulans, räddningstjänst och polis på väg till platsen. Ingen avförd till sjukhus. En minnesanteckning skrivs.

KUNGSPORTSAVENYN Måndag 31 mars Klockan 01.33 Våld och hot mot tjänsteman En person grips utanför Park Lane på Kungsportsavenyn efter att han har bråkat och hotat personal på platsen. Mannen förd till polisstationen för vidare förhör, en anmälan skrivs. DROTTNINGGATAN Söndag 30 mars Klockan 03.32 Ringa narkotikabrott eget bruk samt innehav Från Drottninggatan medtas en man i 25-årsåldern för provtagning då han visar tydliga tecken på drogpåverkan. En mindre mängd misstänkt narkotika tas i beslag. PACKHUSPLATSEN Söndag 30 mars Klockan 00.04 Misstänkt rattfylleri På Packhusplatsen kontrolleras en personbilsförare som medtas för provtag-

STABAT MATER av Antonio Caldara

För villkor se: www.studentstäd.se/erbjudande

OCH YTTERLIGARE PASSIONSMUSIK NIFT PRESENTERAR 2014

Hälsa & Livsstil EXERCISHUSET, HEDEN, GÖTEBORG 12-13 APRIL KL 10-18

AKTIVITETER • BEHANDLINGAR • STORSEANSER • FÖREDRAG

Carl Johans Vokalensemble Marie Fagerberg Zembachs Birgitta Flyborg Olsson Rolf-Åke Fält Instrumentalister

E6 KALLEBÄCKSMOTET Lördag 29 mars Klockan 02.04 Misstänkt rattfylleri På E6 Kallebäcksmotet blåser en personbilsförare positivt och medtas för provtagning. Föraren är en man i 30-årsåldern. KUNGSPORTSAVENYN Lördag 29 mars Klockan 00.49 Misshandel och en gripen På Kungsportsavenyn skallar en man en väktare så det blir blodutgjutelse. Mannen grips och en anmälan om våld mot tjänsteman upprättas. ÄLVSBORGSBRON Lördag 29 mars Klockan 00.49 Anträffad stulen fyrhjuling, misstänkt rattfylleri och en gripen På Älvsborgsbron stoppas en fyrhjuling som kör vårdslöst. Ekipaget är anmält stulen. Föraren är en man i 25-årsåldern som misstänks för rattfylleri. Mannen grips och förs till polisstationen för vidare utredning. VASAGATAN Lördag 29 mars Klockan 00.07 Ringa narkotikabrott eget bruk Från Vasagatan medtas två personer för provtagning då

E6 GULLBERGSMOTET Fredag 28 mars Klockan 13.38 Trafikolycka På E6 Gullbergsmotet i riktning mot Hisingen har en lastbil och personbil kolliderat. Inga personskador. Olyckan utgör ett visst trafikhinder. Polis på väg till platsen. En rapport skrivs. LISEBERG Fredag 28 mars Klockan 10.16 Trafikolycka Utanför huvudentrén på Liseberg har en bilist kört in i ett räcke och en stolpe. Det ska inte vara några personskador. Polis på väg. Källa: polisen.se

Vårutställning Partille herrgård 5-6 april • 12-13 april

Terry kommer att berätta om hur han lärt sig att lyssna till sin själs röst och hur det har förbättrat hans livskvalitet. Lör & sön, kl. 11-12.30 & kl. 17-18.30. Tolk på plats. Begränsat antal platser.

FJÄLLSKOLAN Fredag 28 mars Klockan 13.48 Trafikolycka, personskada Utanför Fjällskolan har en 15-årig pojke blivit påkörd av en bil. Pojken är avförd till Östra sjukhuset och uppgav ont i en fot. Pojkens mamma och mannen som körde på honom har bytt uppgifter. Ingen kvar på olycksplatsen. Polis på väg till sjukhuset. En rapport skrivs.

Utställning och försäljning av slöjd och konsthantverk Öppet: lördag & söndag kl 11–16, Fri entré

Partille Hemslöjds- och Konsthantverksförening

Vid pågående broƩ.

Vid larm 112 Numret Ɵll Polisen - var du än är.

114 14

Du behöver inte uppge diƩ namn!


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

CENTRUM

7

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON/ ANNA KARLSSON

■ ■ Den 12 april är alla göteborgare välkomna att skänka sina cyklar till bättre behövande. På plats utanför Stora teatern vankas det även korv med bröd, kaffe, gratis cykelreparation och spännande tävlingar.

Ensam cykel sökes till välgörenhet HALLÅ DÄR... Majja Frisk, en av de fem studenterna på Event Marketing och evenemangsledning på Yrkeshögskolan Göteborg som tillsammans med Stadsmissionen och cykelloppet Göteborgsgirot och anordnar cykelinsamlingen. Berätta om projektet.

– Det var Stadsmissionen och Göteborgsgirot som kontaktade oss och bad oss styra upp ett event med cykelinsamling som de behövde hjälp med. Vi blev eld och lågor över att få fixa ett arrangemang som är helt och hållet good will och kommer leda till bra saker. Det här är ett helt nytt projekt och det är väldigt stor för oss att få vara med. – Det känns som att det finns en del cyklar där ute som vi hoppas kommer komma in och det hade varit kul om detta kunde bli en tradition!

Det hade varit kul om detta kunde bli en tradition! kan lämna sina cyklar mellan klockan 11-00 och 16.00 på lördagen. Vi har själva cykelinsamlingen i fokus men det kommer även finnas en instagramtävling med fina priser och cykelköket kommer vara där och rusta upp cyklar inför våren. Vad hoppas ni på?

– Det bästa som kan hända är att vi får in de precisa cyklarna som individerna önskar sig och får se hur glada de blir och känslan av att man gjorde någonting bra. Givetvis är det ett plus om det blir en fantastiskt bra stämning under dagen. En härlig vårdag helt enkelt!

Vad kommer hända?

– Vi kommer ha ett event utanför stora teatern där folk

Danielle Delbro

ARKIVBILD: MARKUS ANDERSSON

VET DU ATT DU HAR EN CYKEL ATT SKÄNKA REDAN IDAG? ■ Vid föranmälan eller frågor: ensamcykel@stadsmissionen.org.

Använd gärna #ensamcykelsökes i sociala medier.

centrum@gbg.direktpress.se

Första planen för framtida boende längs Götaleden och Gullbergsvass Bo, shoppa och odla på Götaleden. Nu är arbetet med detaljplanen för en nedsänkning av leden igång. Tanken är att den i framtiden ska kunna överdäckas. På torsdag kan du tycka till när staden håller samråd. CENTRUM Göteborgs stad vill

sänka ner och däcka över Götaleden. På sikt är tanken att hela leden, från Tingstadstunneln och bort mot Älvsborgsbron, ska ned under jord men till en början är det området vid Gullbergsvass som står i fokus. När området här ska utvecklas och bli en del av staden vill man inte ha en trafikled som skär tvärs igenom och skapar barriärer, istället vill man kunna bygga bostä-

der, kontor, parker och stråk ned mot vattnet. Visionen är ett vackrare och grönare område som är tillgängligt för alla. Men det är en omfattande och kostsam historia och därför är planen att det hela ska göras i etapper. Först ut är sträckan mellan Kämpegatan och Falutorget och på torsdag är det samråd för detaljplanen över denna. På plats finns representanter från stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och trafikkontoret och du är välkommen att såväl lyssna på stadens presentation som att ställa frågor därefter. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

NYFIKEN PÅ Götaleden ILLUSTRATION: JOHANNA ALMGREN, WSP

GÖTALEDEN. Vy över planområdet sett från Falutorget.

Vad: Samrådsmöte om detaljplanen för Götaleden. Var: Älvrummet, Kanaltorget 1. När: Torsdagen den 10 april, klockan 17.30-18.30.


8

5-11 april 2014

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

GÖTEBORG

REDIGERING: ANNA KARLSSON

LJUS OCH RYMD. Stadsbibliotekets chef Christina Persson och kommunikatören Lisa Nylén vandrar ner för trappan, ryggraden i den påbyggda delen av huset. På väggen till höger syns en del av enprocentsregeln. Alltså en del av den konst som minst en procent av byggsumman ska gå till. Här är det Kent Karlsson som prytt väggen med utskurna spegelbitar för att i morse texta ”lorem ipsum”, en exempeltext som används inom bland annat trycksaksframställning och grafisk design.

Snart är alla böcker åter i Stadsbibliotekets hyllor ■ ■ Nu flyttar böckerna in i Stadsbibliotekets nya vita bokhyllor. Efter två år i exil. Mattor rullas ut och glödlampor skruvas i. Tempot är högt med två och en halv vecka kvar till öppning av göteborgarnas nya stadsbibliotek. CENTRUM – Det är en lite rolig blandning nu,

med hantverkarna och alla kvinnliga bibliotekarier som jobbar sida vid sida, säger Stadsbibliotekets kommunikatör Lisa Nylén under en rundvandring i det nya huset, tillsammans med Tidningen Centrum och bibliotekschefen Christina Persson. Full aktivitet i huset

Det är två och en halv vecka kvar till öppning och huset är fyllt av folk som jobbar för fullt för att allt ska bli klart i tid. Det borras och skruvas och i källaren dundrar boksorterings-

maskinen som efter att blivit matad med böcker av en bibliotekarie spottar ut dem på rätt vagn och så är de redo för vidare färd upp i huset där de enligt katalogisering ska in i exakt rätt hylla. – Under ombyggnationen har de flesta böckerna varit utlokaliserade till stadsdelsbiblioteken. Nu skickas de in pö om pö och vi har plockat upp böcker i en dryg månad, säger Christina Persson. I det om- och tillbyggda huset strömmar ljuset in genom den uppbrutna fasaden. Med vita bokhyllor och vita studiebänkar med vita

arkitektlampor känns det nästintill kliniskt, men snart ska sittmöbler och mattor, i färger som orange, grönt och rött, upp ur sina kartonger och inplastningar. – Till en början var jag lite rädd att det skulle bli för mycket glas, men det är väldigt fint gjort. Man har bevarat känslan från 60-talet, säger Maria Akakpo Christenson som sorterar och plockar upp skönlitteratur. Återinvigning

Förutom jobbet med att få alla böcker på rätt plats är även planering för återinvignings-

Tempot här kommer bara att höjas fram till öppning. veckan på schemat för bibliotekarierna. När Stadsbiblioteket sätter snurr på entrékarusellen klockan 13 den 23 april är det med ett utökat program och extra öppet. – Men fram till dess har vi ändå en del att göra. Det kommer att vara allt från att sätta in ännu fler böcker till att skruva i en skruv. Tempot här kommer bara att höjas fram till öppning, säger Christina Persson. Caroline Johansson Sjöwall caroline.johansson.sjowall@ gbg.direktpress.se

FOTO: MARKUS ANDERSSON

BÖCKER PÅ PLATS. Vagnarna kommer lastade med böcker som ska upp i bibliotekets olika avdelningar. Bibliotekarien Miriam Lannge Lidin packar upp, sorterar och ställer på plats.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

VI HAR FLYTTAT! V Norra Gubberogatan 32 tillN Thairath Tha Thaimassage heter nu Beauty & Kroppsvård och vi hälsar gamla och nya kunder varmt välkomna!

Drop In & Tidsbokning

www.beautymassage.se • M–F 10–19 L–S 10–18 • Norra Gubberogatan 32

barnens dag med massa skoj 11:00

Minikonsert med barnrytmiken

12:30

Clownföreställning ”Intermezzo”

KORV

BALLONGER ANSIKTS MÅLNING

FISKDAMM

+ MYCKET MER

TÅRTKALAS

MINILOPPIS BARNKLÄDER

12 april 11:00-14:00

Majornas Missionskyrka

50 %*

PÅ A L LT

BUTIK UPPHÖR – TOTAL UTFÖRSÄLJNING

Efter 50 år stänger Jungmarks Cykel i Johanneberg. Från 22 mars har vi total utförsäljning på alla cyklar och tillbehör. Välkommen att fynda!

*Erbjudandet gäller på ordinarie priser så länge lagret räcker. Inga byten eller öppet köp.

marks JungCYKEL - SPORT AKTIVITET ÖVERALLT. I källaren går boksorteringsmaskinen varm och Maria Akakpo Christenson är en av alla bibliotekarier som jobbar med att få upp böckerna på rätt hyllor.

Jungmarks Cykel | Viktor Rydbergsgatan 60 | Tel: 031-20 10 77 Öppettider: Månd–fred: kl. 9–18, lörd: kl. 9–14

9


10

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

5-11 april 2014

GÖTEBORG

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

Öl- och whiskymässan Var: Svenska mässan. När: Torsdag 10 april klockan 16-22, fredag 11 april klockan 12-23 och lördag 12 april klockan 12-23 Hur: Åldersgräns 20 år. Inträde 230 kronor inklusive öl- och whiskyprovarglas.

FOTO: SVENSKA MÄSSAN

Dubbelt upp för landets ledande ölstad HALLÅ DÄR…

Minns ni kökaoset vid förra årets öl- och whiskymässa? Trots förköpta biljetter fick hundratals personer vänta i timmar på att komma in. Somliga gav till och med upp och vände hem. Nu är det snart dags att göra ett nytt försök. … Stanley Wong, arrangör av öl- och whiskymässan. Hur undviker ni förra årets kaos?

STANLEY WONG. Arrangör av öl- och whiskymässan.

– Fyra saker: Vi har dubblat ytan till 9000 kvadrat-

meter, har öppet tre timmar längre och en dag extra. Plus en lite annorlunda åtgärd: biljetterna är uppdelade i tidsintervaller. Du får stanna hur länge du vill, men måste välja en av fyra ankomsttider när du köper biljetten. Hur har det gått med de som drabbades förra året?

– Alla har fått pengarna tillbaka, det fick de redan efter ett par veckor. Sedan har cirka 1700 personer fått fribiljetter till årets mässa. Varför är intresset så stort?

– Det finns inget liknande i Göteborg, som ändå är landets ledande ölstad. Folk är intresserade på ett annat sätt nu. Ta IPA till exempel, det har ju blivit den nya ”stora starka”. Whisky har blivit ett samlarobjekt, det blir kul eftersom den har en historia. Barndomens smurfsamling har ersatts av whiskyflaskor.

vudmän från hela världen. Men även lokala aktörer, vi är glada över att ha med så många bryggerier från närområdet. 25 mikrobryggerier är med i år.

– Oj, det går inte att välja. Man får blunda och dra med fingret på listan över utställare.

Kan man på något sätt locka med en vän som inte gillar varken öl eller whisky?

– Microbryggarna blir fler och jag tror de kommer hitta nya smaker och nya modeller. Sedan kommer det nog fler nya destillerier som är mer lokala och unika.

Bjuder ni på någon rolig nyhet?

– Jadå. Vi har både avec, rom och cider i sortimentet. Och en del chark, ost och choklad.

– Massor, många utställare passar på att lansera sina nyheter nu. Det kommer hu-

Om jag bara kan besöka en sak under mässan, vad rekommenderar du?

Vad ser du själv i din öl- och whiskyspåkula?

Mia Pettersson mia.pettersson@ gbg.direktpress.se

Vi är precis överallt. När ska vi komma till dig? Välj mellan läxläsning, städning, sällskap för äldre, matlagning, trädgård och mycket mer. Inga startavgifter eller bindningstider. Läs mer på www.veteranpoolen.se.

Ring 031-18 88 69

Vi servar Centrala Gbg, Linnéstaden, Majorna, Masthugget, Högsbo, Kungsten & Långedrag

Privat

Företag

Ring 031-18 88 69


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

AKTUELLT

11

REDIGERING: MAGNUS JOHANSSON

FOTO: MARKUS ANDERSSON

POPPIGT. Streetart, popkonst, kalla det vad du vill, men det är så Dennis Jacobsson närmast beskriver sin konst. Under april ställer han ut på Galleri Mitt i Centrum på Götabergsgatan. ”Det ska bli kul att gå runt och lyssna på vad folk tycker men jag vill bort från det elitistiska. Man ska kunna slappna av och bara njuta av en kul bild, kultur är det som lyfter ens liv”, säger han.

Popkonstnären sticker ut ■ ■ Populära figurer och attribut, färgstarkt med twist, det är konstnären Dennis Jacobssons konstuttryck. I april ställer han ut i Lorensberg. – Jag slår ett slag för roligare konst. Jag vill överraska, säger han.

D

e möter oss nästan direkt när man kommer in. Tavlorna, hans egna, överallt på väggarna hemma i Dennis Jacobsson lägenheten på Hisingen. Det är prydligt och smakfullt inrett, inte fullt av färg och staffli som man skulle kunna tro när det bor en konstnär sitter hemma och jobbar. För jobbet på Volvo må vara födkroken, det är i konsten han får ut sin kreativitet. Hemma i köket. – Visst är drömmen att man ska kunna leva på sin konst, men det funkar så här också och jag har haft egen

firma i 10 år. Det är bara lite omständigt när man ska ta fram allt material istället för att ha allt i en ateljé, säger han. Tankarna går både till graffiti, serier, tatueringsvärlden, reklamaffischer och Andy Warhol när man ser hans konst. Influenserna är tydliga. – Det är inte så konstigt, jag har en bakgrund som illustratör och har gjort både skivomslag, eventskisser, affischer och sådant, men på senare år har jag sysslat allt mer med det jag brinner för mest: konst. Men jag vill ha lite känsla av en gammal re-

klamaffisch från 1950-talet, säger han. Inspiration får han från allt möjligt: tv-program eller en spricka i en vägg. – Då får jag en idé som måste ut, det skapar inspiration, säger han. Oväntat och lite galet

Utställningen på Galleri Mitt i Centrum på Götabergsgatan nu i april är inte Dennis Jacobssons första, men soloutställningar tillhör inte vanligheterna – Det är klart man hoppas att man får sälja, jag har inga problem med det, tavlorna är inte mina bebisar som jag har

svårt att skiljas från, säger han. Han beskriver själv sin konst som urban, färgstark och explosiv popkonst. Konst med knorr

Även om det är akryl på duk så gränsar det till illustration. Ofta med en knorr på titeln. Och ganska galet. – Jag vill att man ska se något oväntat, något mindre tillrättalagt. Något som är lite fel, om du förstår. Förr var det riktigt psykedeliskt men nu är det kanske lite lugnare. Men jag vill ändå få upp folks ögon för annan konst än den traditionella och ibland lig-

KORT OM Dennis Jacobsson Ålder: 46 år Bor: Hisings-Kärra Familj: Fru och två vuxna barn. Yrke: Jobbar på Volvo. Driver också enskilda firman DJ Illustration vid sidan av. Skriver även romaner och noveller med en touche av thriller/fantasty. Målar under pseudonymen Al Terrigo. Förebild: Ron English, Shepard Fairey, Philippe Huart. Aktuell: Utställning på Galleri Mitt i Centrum, Götabergsgatan 20. Vernissage 12 april, sedan pågår utställningen till 1 maj.

ger det ett budskap i det. Det är kul om folk gillar det men alla måste inte göra det. Huvudsaken är att jag själv gör det, säger han. Han har länge tyckt att konstvärlden, åtminstone i Sverige, är otroligt konservativ och vill slå ett slag för ungdomligare och roligare konst.

– Man måste inte kunna en massa utan bara slappna av och njuta av en kul bild, jag vill bort från del elitistiska, säger han.

Madeleine Christell madeleine.christell@ gbg.direktpress.se


12

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

5-11 april 2014

DINA GRANNAR

bästa exponering &

personligt engagemang

bästa exponering &

7,60

■ ■ Här är ett urval av de inskrivna överlåtelserna i Fastighetsprisregistret som skett i de centrala delarna av stan under den senaste tiden.

HÖGSÄTERSGATAN 5 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Krokslätt 60:4 Datum: 2014-02-27 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 5210000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Tatari Överlåtare: Tatari Överlåtare: Dezfoolian TANDÅSPLATSEN 5 Typ: Småhusenhet, helårs-

lundin Innerstaden Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

anna waerner 031-745 20 62

niklas kocev 031-745 20 53 e

christoffer lennartsson 031-745 20 43

ration.s

niklas wählisch 031-745 20 52

2014 Pris EUR 8,60 59:- (inkl.moms) Danmark DKK 63:Norge NOK 79:-

patrik henningsson 031-745 20 50

NR 1 FEBRUARI

GÖKETORPSGATAN 15 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Kålltorp 69:5 Datum: 2014-01-27 Pris: 7600000 kr Taxvärde: 4072000 kr (2012) K/T köp: 01.87 Förvärvare: Brf Göken 15 I Göteborg Överlåtare: Åkerström Överlåtare: Åkerström Överlåtare: Åkerström

PRÄSTGÅRDSGATAN 42 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Lunden 70:22 Datum: 2014-02-28 Pris: 6450000 kr Taxvärde: 4546000 kr (2012) K/T köp: 01.42

bostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Bö 27:5 Datum: 2014-02-20 Pris: 6375000 kr Taxvärde: 3713000 kr (2012) K/T köp: 01.72 Förvärvare: Ljungberg Förvärvare: Ljungberg

Finland

GÖKETORPSGATAN 15 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Kålltorp 69:5 Datum: 2014-01-27 Pris: 7600000 kr Taxvärde: 4072000 kr (2012) K/T köp: 01.87 Förvärvare: Åkerström Förvärvare: Åkerström Förvärvare: Åkerström Överlåtare: Ekestubbe Överlåtare: Nilsson

www.e lledeco

personligt engagemang

bästa exponering &

personligt engagemang

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 92 E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

elle I NTE R I Ö HAR BY R NAMNTT

Vinnarna!

BÄSTA SVENSK A DESIGN 2014

marcus tikka 031-745 20 58

erica narvesjö 031-745 20 69

ann-christin palmborg 031-745 20 40

Hem hos ma

NINA PERSSO i New N 14 SIDYork Unikt OR!

reportage!

boka en kostnadsfri värdering av din bostad & få 6 nr av inredningsmagasinet elle decoration!

Överlåtare: Davidsson Överlåtare: Davidsson SILVANDERSGATAN 41 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Bö 18:8 Datum: 2014-02-28 Pris: 5300000 kr Taxvärde: 3664000 kr (2012) K/T köp: 01.45 Förvärvare: Bondesson Förvärvare: Svensson Överlåtare: Bergqvist

Förvärvare: Engman Förvärvare: Gelfgren Engman Överlåtare: Kameras BOGÄRDESGATAN 3 Typ: Hyreshusenhet med värde < 1000 kr Fång: Vanligt köp Fastighet: Kålltorp 32:11 Datum: 2013-05-13 Pris: 57000 kr Taxvärde: 0 kr (2013) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Ölsebo Vårdfastigheter Kb

MILJONER KRONOR. Högst betalda affären i omårdet. K/T är förhållandet mellan priset och taxeringsvärdet. Överlåtare: Ölsebo Fastighets Aktiebolag

Överlåtare: Olsson Eriksson

ÅRESKIFTET (44) Typ: Småhusenhet, tomtmark till fritidshus Fång: Gåva Fastighet: Brännö 4:169 Datum: 2014-01-02 Pris: Gåva Taxvärde: 856000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Nestenborg Förvärvare: Nestenborg Överlåtare: Persson

IDAS BACKE (3 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Köpstadsö 1:215 Datum: 2014-01-20 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 1074000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Eriksson Överlåtare: Eriksson Överlåtare: Olsson Eriksson

LOTSUTKIKEN 6 Typ: Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Fång: Gåva Fastighet: Vrångö 24:1 Datum: 2014-02-28 Pris: Gåva Taxvärde: 1643000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Säfström Överlåtare: Säfström TÅVÄGEN 4 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Köpstadsö 1:188 Datum: 2014-01-20 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 2110000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Eriksson Överlåtare: Eriksson

VÄSTERGÅRDS VALE 5B Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Arv,tes,bpt,bod Fastighet: Näset 759:863 Datum: 2014-03-04 Pris: Arv,tes,bpt,bod Taxvärde: 5940000 kr (2012) K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Johansson Överlåtare: Johansson, Överlåtare: Adolfsson KULÖRGATAN 53 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Näset 3:27 Datum: 2014-03-01 Pris: 3600000 kr Taxvärde: 2711000 kr (2012)

K/T köp: 01.33 Förvärvare: Rosenkvist Förvärvare: Rosenkvist Överlåtare: Johansson JÄRNBROTT 210:1 Typ: Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad Fång: Vanligt köp Fastighet: Järnbrott 210:1 Adres: saknas Datum: 2014-02-25 Pris: 3900000 kr Taxvärde: Redovisas ej K/T köp: Redovisas ej Förvärvare: Graaf Förvärvare: Nordström Överlåtare: Göteborgs Kommun NORRA VAKTMANSGATAN 19 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 222:13 Datum: 2014-02-28 Pris: 4300000 kr Taxvärde: 2854000 kr (2012) K/T köp: 01.51 Förvärvare: Castenbladh Förvärvare: Lundmark Överlåtare: Lindberg Överlåtare: Lindberg RÖNNGATAN 4 Typ: Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Fång: Vanligt köp Fastighet: Älvsborg 855:162 Datum: 2014-02-28 Pris: 5200000 kr Taxvärde: 2667000 kr (2012) K/T köp: 01.95 Förvärvare: Ernebäck Förvärvare: Vidlund Överlåtare: Löfvendahl Överlåtare: Guslén

Rekordintresse för bostadsmarknaden Antalet bostadsjägare har aldrig varit så många som just nu. Under vecka 11 hade Hemnet 2,1 miljoner besökare vilket var 28 procent högre än samma period förra året och fem procent över det tidigare rekordet från hösten 2013. BOSTAD Det låga utbudet ses pa-

radoxalt nog som en möjlig förklaring till det ökade söktrycket. – Det har varit mycket fokus på det låga bostadsutbudet under början av året. Bostadsmarknaden har varit het med en hög omsättningstakt där objekten ofta snabbt försvinner från marknaden. Människor behöver därför vara aktiva i sitt bostadssökande under en längre tid. Detta är sannolikt förklaringen till att vi ser ett rekordstort intresse just nu,

bästa exponering &

säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet. Men trenden med ökande intresse för bostadsmarknaden går längre tillbaka i tiden. Sedan 2002 har antalet unika besökare per vecka på Hemnet ökat från cirka 240 000 till drygt två miljoner. Det finns tre huvudsakliga förklaringar till varför intresset för bostäder har blivit så stort i Sverige. Ekonomi: Sedan 1999 har priserna på bostadsrätter i Sverige gått upp med 254 procent. Motsvarande siffra för villor är 117 procent. Många svenskar upplever att de skapat en förmögenhet genom sin bostadskarriär och intresset för bostaden som en investering har ökat. Kultur: 1997 lanserade Martin Timell ett av de första hemmafixar-programmen i Sverige. Se-

personligt engagemang

SURFSTATISTIK på Hemnet ANTAL UNIKA BESÖKARE PÅ HEMNET 2013 (v. 11) ■ Total trafik 1 661 266 ■ Hemnet.se 1 256 481

2014 (v.11) 2 134 694 1 650 580

Skillnad i % + 28 + 31

ANTAL BOSTÄDER TILL SALU I SVERIGE 2013 (v. 11) 2014 (v.11) ■ Villor 13 943 11 766 ■ Bostadsrätter 9 197 7 903

Skillnad i % – 16 – 14

dan dess har många nya tv-program såsom Roomservice och Bygglov och otaliga bostadsmagasin lanserats. Ett ökat medialt fokus på boende och inredning har gjort att fler tittar på bostadsannonser för att drömma sig bort och få inspiration till det egna hemmet. Digitalisering: 2009 lanserades

den första appen för bostadssök. Idag finns möjlighet att kolla bostadsmarknaden under dygnets alla vakna timmar genom mobil, läsplatta och dator. Framväxten av sociala medier gör också att bostadsannonser delas i allt högre utsträckning. Hemnet.se startades 1998 och ägs av Fastighetsmäklarförbundet

bästa exponering &

FOTO: HEMNET

FMF, Mäklarsamfundet, Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling. Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostadssök med 1,7 miljoner unika besökare i veckan.

personligt engagemang

Redaktion redaktion@gbg.direktpress.se


DIREKTPRESS GÖTEBORG

ALLT SKA BORT!

5-11 april 2014

T T FLY ! REA

Nu flyttar vi vår butik på Fabriksgatan och i anslutning till det har vi en stor flyttrea. Samtliga utställningskök säljes med 50 % rabatt.

Prisexempel miljö Bistro ord. 139 000:- nu 69 500:Miljö Anno ord. 548 000:- nu 274 000:Dessutom har vi 15 % rabatt på vårt ordinarie sortiment.

Från den 1 juli finner ni oss på Brand Design Center, Sofierogatan 3G VÄLKOMNA!

13


14

5-11 april 2014

BLOGGAR BÖRJA BLOGGA? E-post: web@gbg.direktpress.se

W W W. D I R E K T P R E S S G O T E B O R G . S E

EKOGUIDEN TIPSA REDAKTIONEN E-post: redaktion@gbg.direktpress.se

www.tidningencentrum.se

Idag på träningen begav vi oss upp till Änggårdsbergen. Att springa här uppe är rent ut sagt terapi på hög nivå. Inga ljud från bilar hörs, det är endast fåglarnas kvitter och ens egna andetag. Man kan knappt tro att man är i stan och springer. Bloggen: Citypuls www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Citypuls

På kulturhuset Oceanen på Stigbergtorget ska det öppnas två nya restauranger under våren. Bloggen: Gröna rum i Väster www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/Grona-rum-i-vaster

FOTO: EKOGUIDEN

HAGA OF SWEDEN.

Svenskt hantverk på Haga Nygata H

aga Of Sweden är en liten och mysig butik mitt på Haga Nygata. Även om verksamheten inte marknadsförs som varken eko eller reko så passar större delen av sortimentet in i kategorierna. Mycket utav det som säljs är tillverkat i Sverige så som smörknivar och andra föremål i trä, prydnadssaker och ljuslyktor i metall och renhorn och julpynt av fårull från Gotland. Dessutom finns det många vackra och miljömärkta textilier från svenska Ekelunds.

Butiken ger en genuin upplevelse av Haga. Utbudet är medvetet och erbjuder kvalitetsprodukter och vackert hantverk. Dessutom är servicen mycket bra. De har en god andel ekoreko-produkter men inte enbart ett sådant utbud som fokus, det saknas tyvärr ett helhetstänk kring miljövänlig och etisk produktion. Butiken har goda ambitioner men borde skippa krimskramset. Recensent: Ekorecensenterna Göteborg

KORT OM Ekoguiden.nu

Remake-ram och Älvsborgsbron. Bloggen: SNEAK a PEEK www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/sneakapeek

Vill du börja blogga hos oss? E-post: web@gbg.direktpress.se

■ Ekoguiden, som drivs av föreningen Medveten Konsumtion, är en nätguide till Göteborgs gröna smultronställen. Recensionerna skrivs av ideellt engagerade ekorecensenter som inte bara tipsar om ekoreko alternativ, utan också granskar verksamheterna och deras miljöprofil. ■ På www.ekoguiden.nu hittar du fler recenserade restauranger, kaféer och butiker.

MER OM Haga Of Sweden Haga Of Sweden är en present- och souveniraffär med inriktning mot svenskt hantverk. De har ett stort utbud av produkter i naturmaterial så som trä, ull och renhorn. Öppettider: Måndag-Fredag 11-18 och lördag 11-15. Adress: Haga Nygata 11.


DIREKTPRESS GÖTEBORG

5-11 april 2014

15

INSTAGRAM

TIPSA REDAKTIONEN Telefon: 031-720 55 93 E-post: web@gbg.direktpress.se REDIGERING: ANNA KARLSSON

■ ■ Staden svämmar över av vårtecken. Krokusar i var och varannan rabatt, påskliljor som redan slått ut, soltörstiga besökare trängs på uteserveringar och cykelbanor sopas rena från grus. Ge oss dina vårtecken från våra kvarter. Tagga oss med #tidningencentrum så kan din bild bli publicerad nästa vecka.

FOTO: @ATELJENARENA29

FOTO: @ZTINA87

Vi håller på och pigga upp utemiljön utanför The cherry tree on the neighbouring yard is stenhuset. Välkommen att pryda staketet med blooming! Spring is really here! kul konst du med. #TIDNINGENCENTRUM #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @JGTRADEMARK

Gangsta dawgs! #LINNÉ #TIDNINGENCENTRUM #413

FOTO: @MARTINA_CARDEMYR

Old hot dog stand at Majorna. #TIDNINGENCENTRUM

av och med danskompaniet Art of Spectra

Gästspel 9, 10, 12 april

FOTO: @BRINK75

”kontrollerad explosivitet” Danstidningen

FOTO: @MLOUISEBLUES

Våren har kommit! Cyklarna vaknar till liv! #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @NOOMIESTAR

FOTO: @ANNAIMASTHUGGET

En resa i minnets vindlingar Koreografi/Musik: Peter Svenzon

PS. För att dina bilder ska synas under #tidningencentrum kan du inte ha en privat profil på instagram.

Utsikt från bron vid Lilla torget. #TIDNINGENCENTRUM

#HAMNKANALEN #NORRAHAMNGATAN #SÖDRAHAMNGATAN #TIDNINGENCENTRUM

I REMEMBER

Ge oss dina vårtecken i våra kvarter. Tagga bilden med #tidningencentrum

Fesk! #TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @HIROKO_KAWASE

#TIDNINGENCENTRUM

FOTOUPPDRAG – Vårtecken

FOTO: @ALFSJOEBERG

Symbios mellan träd och sten. #TIDNINGENCENTRUM #MAJORNA

FOTO: @MISSTRUE

#TIDNINGENCENTRUM

FOTO: @STIERNGLANS

#KEPS #TIDNINGENCENTRUM #SÅGGATAN #MAJORNA

KRYP

Dans- och musikföreställning för hela familjen! Med Bohuslän Big Band

Fest i Foajébaren med Art of Spectra! Musik, mingel m m

Lör 12 april kl 20

”fantasieggande och humoristisk” Borås Tidning

Gästspel 15-16 april

Biljetter/Info: folkteatern.se 031-60 75 75


PAKETPRIS

6.495:-

WITTSKÄR MATGRUPP 180x90cm med 6 stolar (8.250:-)

7

ÅRS jubileum!

PAKETPRIS

9.995:-

ROSE SOFFA + FÅTÖLJ + FOTPALL + NACKKUDDAR Soffa med hög rygg 204x84cm. (12.150:-)

1 JUBILEUMSCHECK

Handla för 5.995 kr =

750kr

6.995:-

PLAZA U-SOFFA

p! tillgodo vid annat kö

295x200x150cm (9.995:-)

7.495:.495 .495:5:-

LYON ON MATGRUPP Bord med låda 190x95cm och 6 stolar, paketpris. (8.410:-)

14 Gäller t o m 30/4 20 p kö r pe k Endast en chec

2 JUBILEUMSCHECK

5.995:-

PLAZA VINKELSOFFA 295x200cm / 90cm djup Priset gäller i detta tyg och utförande. (8.995:-)

Handla för 9.995 kr =

1500kr

5.995:WEST SOFFA

(8.495:-) 240x98 cm Priset gäller i utförandet på bilden. Finns även som 2-sits soffa 216x98cm för 3.995:- (5.495:-) PAKETPRIS! 3-sits + 2-sits soffa i detta utförande för 8.995:-

p! tillgodo vid annat kö 14 Gäller t o m 30/4 20 p kö r pe k ec Endast en ch

NYHET!

4.995:RITZ SOFFA

260x200cm. Finns även spegelvänd (8.995:-) Erbjudandet gäller t.o.m. 30/4 2014, eller så långt lagret räcker.

d Psst! Ta me na ch läm annonsen o så får du n a s s a k i den

t 30% rabaarta ur

iv på en valfr yllorna. accessoarh n Välkomme

5.950:-

20% JUBILEUMSRABATT!

MERIDA SOFFA Soffa 228x97cm i tyg Bahama (7.440kr).

2.940:-

MERIDA FÅTÖLJ Fåtölj 97x83cm i tyg Bahama (3.680kr)

ÖPPETTIDER: Vardagar 11.00 -19.00 Lörd 10.00 -16.00 • Sönd 11.00 -16.00 Tel: 031-730 41 00 Kållered, Bangårdsv. 37 Kör under E6:an vid f.d. ElGiganten så är du framme!

GRATIS LÅNESLÄP VID KÖP AV MÖBLER!

Centrum 140405