Issuu on Google+

MASTER IN ARCHITECTURE + A PORTFOLIO OF THOUGHTS + DIONYSUS CHO + BUBBLE/STRIP XYZ/BLOCK GREEN/RIBBON SCATTERED/PETALS EBB/CHAPEL ASyLuM

01 02 03 04 05 06

+ + + + + +

BUBBLE/STRIP 01 + An avant-garde fashion runway for an industry where cutting edge aesthetics push the boundaries of style and taste; weightless structures settled along secluded and scenic shores of RARE allow for a quiet backdrop to loud entrances. Strong lines rip through the hemispherical domes, guiding fashionistas to a head-on encounter with a runway that dominates the scene as it floats above the water’s surface. High fashion is placed on a pedestal, separated by the shoreline. Inspired by initial photographic studies of the behaviour bubbles in a stream, a series of investigations on tension in threads and fabrics leads to the development of fabric tensegrity; a perfect cover for a fashion center. Evolving models reflect the progressive understanding and creative utilization of tensegrity concepts: threemember tensegrity simplexes - forming the truss-like platform - evolve into complex fabric-based tensegrity networks. Formed from such lightweight members, it is possible for the utilization of the bubble flats as a temporary or travelling structure which neither confines nor sequesters the platform or performance. A study of tensegrity concepts and a foray into potential creative architectural implementations.

RARE SITE CAMBRIDGE ON CA ACADEMIC INDIVIDUAL PROJECT STUDIO 2B 08/08

01 + + lobby

+ lounge + service

+ dressing

01 +

+ ITERATIVE MODEL EVOLUTION cluster + shape +

contain +

frame +

tensegrity +

complex +

01 + clusters + bubbles aperture + strip interior +

XYZ/BLOCK 02 + An office tower proposal for the heart of Toronto’s University district, adjacent to Queen’s Park. This project, with a mixed program of cultural amenities and leased office space, takes the conventional podium+tower combination and flips it horizontally, creating opportunities for laterally oriented spaces as opposed to vertically orphaned floor plates. The XYZ form is the resultant of rethinking the tower; redeveloping the space from studies of human experience to create human scaled towers. Rather than a study of experimental form, this studio was geared towards developing concise drawing techniques and efficient laying out of variegated program requirements.

UT TORONTO ON CA ACADEMIC INDIVIDUAL PROJECT STUDIO 3A 04/09

XYZ’s experiential sequencing began with a study of human flow through the existing site, which resulted in an internalized circulation scheme based on the concept of infuse/defuse. this broken Z is topped by horizontal towers, Y then X, cranked to catch sunlight and frame views.

office + [07-10] [03-06] cultural + [01-02]

physical study +

context +

infuse +

diffuse +

stacking +

02 +

02 + section + w elevation structure + program/floorplate + circulation

07

08

09

10

03

04

05

06

01

02

restaurant +

art gallery +

bar/lounge +

theatre +

02 +

gallery shop +

library + reception +

cafe +

the varying floor plates within the shell of the structure provides opportunities for unique floor configurations and shifting doubleheighted spaces. each X and Y block is connected internally by an atrium core with a grand staircase in addition to the necessary elevator core.

-01

YY

09

02

XX

10

02 +

the program types are separated by orientation/form and the material/porosity of the bar configurations. at the podium level, the perimeter bars housing public amenities have a monolithic concrete treatment while the equally monolithic art gallery tucked within is highlighted in red corten steel. the office floors perched above consist of a lighter steel structural frame masked by a gradient of fritted glass.

02 +

south +

north +

east +

frit +

GREEN/RIBBON 03 + The A3 Salerno Highway, a 10km stretch between Scilla and Bagnara, provides an incredible opportunity for a ribbon of green parkland to crown the coast; a tourist site and a wildlife sanctuary. Capitalizing on the rough coastal topography for solar and wind energy, Solar Park South will showcase future sustainable technologies. Taking advantage of key geological features, five nodes will initiate the revampment, while acting as a foci from which additional programme will spread, creating flexible public spaces: educational facilities, exhibitions, and public amenities. Between the nodes, canopies and rib structures from reused local materials, along with vegetation path structures will be installed in phases, generating experimental zones for researchers to test and develop sustainable technologies and materials. The hard path will evolve into a soft parkscape, shedding its vehicular usage to create a truly iconic public amenity/technology hotbed. SCILLA/BAGNARA REGGIO CALABRIA ITALY PROFESSIONAL TEAM COMPETITION PHOAM STUDIO CPH 07/10

initially, five nodes along the path will be developed to implement renewable energies within the infrastructures: wind power in the canyons - integrated under the Favazzina bridge and in a new hotel structure on Sfalassa bridge; solar energy at the two highest points – a chapel incorporating a heliostat tower and an elaborate pv canopy; and at the lowest point (near scilla), a geothermal campsite. the nodes will be paired with research facilities, housed in adjacent tunnels. sketch01 + sketch02 + site use analysis + typical path segment

03 +

akin to growing organisms, the path will overtake the existing road over time, gathering and housing new technologies as it expands and reintegrates the natural landscape; the ‘degredation’ of the highway. vegetation will overtake structure, promoting the return of wildlife. subsequently, public use will flourish; amenities promoting hiking, cycling, and camping will further garner tourism and highlight the potence of sustainability.

experiential collage +

03 +

SCATTERED/PETALS 04 + Buildings floating in a park. For a masterplan to redesign a monotonously typical city block in Luoyang - endless rows of sunlight-choking residential slab towers - a proposal was devised to introduce a splash of color and bring the park to the forefront. Taking the Chinese peony, a rolling landscape of petal-shaped strips, delineated by meandering pathways and ponds, weaves together the interior and exterior both in plan and section, accommodating commercial/inhabitated/cultivated spaces. Initially, several schemes were developed as part of a team, but having shown creative promise whilst impressing the client with a radical proposition, I was given the opportunity/responsibility to develop the majority of the proposal independently. This gave me freedom to experiment freely, articulating and modelling the built/landscape with the fluid style I have developed in previous academic projects, while introducing parametric scripting to the design repertoire of the firm. PEONY PARK LUOYANG CHINA PROFESSIONAL DESIGN PROPOSAL KASIAN 12/11

the initial plan is derived from a network of paths, carving out gentle patches of peony planting, grass, and heavily forested areas. from this, several edges are pulled up to reveal retail spaces, while a central mound houses a sweeping library buried amongst trees. the resultant dynamic terrain is accentuated by a series of pond features, connecting the corners of the site.

04 +

site plane 01 + 02 lift [retail]

plant swatch +

sketch01 +

sketch02 +

sketch03 +

[library] lift 03 + 04 lift [vehicle]

[access] slice 05 + 06 punch [sun/access]

[water] flow 07 + 08 scatter [greenhouse]

rendered plan +

to create a builtscape to match the fluid landscape below, the utilization of parametric design tools facilitated the design process. designating an editable doubly curved surface for both the roof plane and base plane, along with three sets of outlines - floor plate and top/bottom balcony profiles - sixteen buildings with continuous undulating balconies could be orchestrated in unison to create a unified skyline while constantly outputting per building statistics and site density calculations.

form script +

skyline script +

04 +

the resultant proposal proved to be a cohesion of fluid form and experiential articulation, creating a dynamic but harmonious built/landscape that experimented playfully whilst attaining required design parameters with the aid of parametric scripting.

04 +

EBB/CHAPEL 05 + An interfaith community chapel for the city of cambridge. In this final studio project, the design of a community centred building takes not only a formal approach, but a strong foray into technical research and sustainable design. For this proposal, inspiration was taken to return the inevitable (but oft forgotten) funeral rites to a personal and beautiful ritual. Capturing the concept of procession - a fundamental ritual amongst most religions, be it for marital ceremonies or funeral marches - iterations of physical and digital models begin to map the congealing swirls of processional circulation augering into the earth. Foregoing the typical stack of floor levels and partitions, the ebb consists of a flowing internal landscape sheltered by a similarly undulating roofscape - winding together the chapelscape with a reading cafe and guest suites, The controlling element in the development of the textures of ebb are derived from the concept of haptic architecture - the rejection of a pure aesthetic (retinal) for the development of a complete sensory experience.

CAMBRIDGE ON CA ACADEMIC INDIVIDUAL PROJECT STUDIO 4B 08/11

exhale +

05 +

+ ITERATIVE MODEL EVOLUTION + weave

+ inhale

mound +

carve +

crease +

sculpt +

breathe +

05 +

GROUND +

05 +

elevations + approach + context

S

W

05 +

south section + north section +

the built form is guided by the elements of light - apertures into the fluid form offsets dark passageways - and of texture soft mosses to warm concrete to rough wood fixtures that touch and interaction - and of an altered sense of

carved - from invite scale.

05 +

the introduction of common fixtures required that they not only fit the experience but enhance the sensory narrative; this required some novel reconceptions. the WCs (or Water Columns), utilizes a multitude of sensors and electronic equipment in order to facilitate a purely automatic sequence, removing all physical interaction. this contrasts the wood antechamber, where large but stark sections of trees create ambiguous furniture meant specifically to be felt and to be climbed.

05 +

the zenith of the procession is reached at the fabric chapel. within an organically formed, but still rigidly plastic shell of the building, the articulation of a breathing and etherealy diaphanous inner shell gives true fluidity to interior spaces. the chapel, with the aid of of motorized assemblies, inhales and exhales to expand a space perhaps for an exuberant wedding - or embrace it - perhaps for a private funeral.

05 +

in tackling the technical obstacles of detailing a free-formed and notably atypical building structure, novel material usage was necessary. to achieve a good R-value while maintaining a strong monolithic build, the use of a 2-pour reinforced shell was conceived: a 300mm Liapor structural shell with a secondary Perlite insulative layer over a dense rebar frame.

chapel section +

05 +

BLY MASK M FINE PARTICLE CONCRETE TIC FIBRE TEXTILE REINFORCEMENT /APP UGH (HOT-DIP GALVANIZED) PERLITE GRAVEL (DRAINAGE SCREEN) AGE PIPE TING CONCRETE (REINFORCED) /APP 2

HVAC systems are concealed above dropped ceiling panels (molded with thin fibre-reinforced concrete) and a curved steel railing system which encircles the perimeters, housing, as well, LED uplighting and other electrical and mechanical equipment.

typical roof sections + typical aperture fin + + typical perimeter detail

500MM TYPICAL CONCRETE ROOF MONOLITHIC 2-LAYER POUR 200MM PERLITE CONCRETE INSULATION/APP 2 300MM LIAPOR CONCRETE STRUCTURE/APP 2 ∅ 16MM STEEL REBAR SPACED AT 150MM /APP

2

2

KAWNEER THERMAL SLIDING DOOR (AA3900) IN THERMALLY BROKEN 8MM STEEL HOUSING

DRAIN (8MM STEEL HOT-DIP GALVANIZED) SCREEN (WITH 40MM OPENINGS) 200MM X 50MM TROUGH

TYPICAL CONCRETE FLOOR 80MM LIOPAR CONCRETE /APP 2 WIRE MESH ∅ 20MM HYDRONIC TUBING 120MM PERLITE INSULATING CONCRETE /APP 100MM GRAVEL FILL

APERTURE DETAILS 1 : 10

2

2.3

05 +

the integration of the heating + cooling, ventilation, lighting, and rainwater control is diagrammed as a series of exchange loops powered by the substructural power core, taking advantage of the radial geometry; HRV, geothermal exchange, and grey water management powers displacement ventilation and hydronic heating systems.

05 +

structure + HVAC systems integration + light/water

LARGE SPAN

AIR EXHAUST DROP CEILING

AIR SUPPLY OUTER PERIMETER

HYDRONIC PIPING HEATING + COOLING

DOUBLE PERIMETER

SINGLE PERIMETER

AIR EXHAUST DROP CEILING

AIR SUPPLY INNER PERIMETER

HYDRONIC PIPING HEATING + COOLING

CONCEALED DRAINAGE GREYWATER COLLECTION INNER PERIMETER

BERMED PERIMETER STORMWATER ABSORBPTION OUTER PERIMETER

SMALL SPAN

GROUND DRAINAGE GREYWATER COLLECTION APERTURE

GREEN MOSS ROOF STORMWATER ABSORBPTION

GREEN MOSS ROOF STORMWATER ABSORBPTION

CONCEALED DRAINAGE GREYWATER COLLECTION INNER PERIMETER

AIR SUPPLY OUTER PERIMETER

BERMED PERIMETER STORMWATER ABSORBPTION OUTER PERIMETER

HYDRONIC HEATING + COOLING DISPLACEMENT VENTILATION

1 : 100

LED STRIP UPLIGHTING WALL ILLUMINATION

NATURAL SKYLIGHTING

NATURAL LIGHTING

LED SPOT LIGHTING FABRIC ILLUMINATION

FABRIC CHAPEL NATURAL/SPOT LIGHTING

TYPICAL SPAN PERIMETER/CEILING GLOW

LED STRIP UPLIGHTING CEILING ILLUMINATION

LED STRIP UPLIGHTING WALL ILLUMINATION

3.1

ASyLuM 06 + In a world where the basic cost to live is ballooning, the very concept of life on Earth is no longer taken for granted: it is a luxury. When the planet strides towards critical mass and the cost of maintenance for natureâ&#x20AC;&#x2122;s beauty becomes too large for the majority to swallow, the previously exorbitant is now unfortunately pragmatic; it is both cheaper and more effective to displace the majority. Rather than require those who are most able to remedy this problem to flee the Earth and squander its abundant givings, the Class 01 elite and skilled must shoulder the responsibility for all Earth citizens. Stewardship of our home planet is essential; the Class <02 citizens - the 99% - will be temporarily but gracefully relocated to allow the Earth a fallow season. While drastic, this becomes the obvious preemptive action required considering that the limited supplies of the Earth can be most effectively rationed - respective, of course, to oneâ&#x20AC;&#x2122;s worth - and thus recovered/replenished, when said supply is managed closely by and doled out from said capable Class. Without waste and without excess, but not without comforts, this terra-lunar umbilicus will be established to maintain the sustenance and well-being of the estranged Classes during this phase of mutual sacrifice in the name of the Earth. The cost of saving the planet is dear, but for the gratuity of the Class 01, all Class <02 citizens of the Earth will be gratiously provided refuge in the temporary - but nonetheless masterfully crafted - network of lunar havens. This exodus will begin with the completion of the first node: AstroSybaris:LuMbilicus001. LUNAR CRATER MOON ONGOING INDIVIDUAL COMPETITION PERSONAL 12/11

06 +

study sketches +

this tongue-in-cheek proposal (work in progress) dismisses the call for a lunar getaway to question the implied values which reflects the current societal trend of excess and myopia; how can we, as architects, take the initiative to move mankind - as a whole - forward through our ideas?

crater nodes +

06 +

DIONYSUS CHO MASTERS APPLICATION

12


dionysus cho v2012