__MAIN_TEXT__

Page 1

ARCHITECTURE

PORTFOLIO By

DING XUEYANG


CONTENT

01 02 03 04 05 06

CITANG STREET RECONSTRUCTION

04

PROJECT TYPOLOGY: Historical Neighbourhood Reconstruction

CDUT GEOLOGICAL MUSEUM PROJECT TYPOLOGY:

16

Museum

SICHUAN UNIVERSITY STUDENT CENTRE

24

PROJECT TYPOLOGY: Student Centre

DE-CONSTRUCT | RE-ACTIVATE

32

PROJECT TYPOLOGY: Heritage Site Redesign & Landscape

DEFINITION OF BOUNDARIES

38

PROJECT TYPOLOGY: Community Centre

THE GARDEN TOWER PROJECT TYPOLOGY:

High-Rise

44


CITANG STREET RECONSTRUCTION HISTORICAL NEIGHBOURHOOD RESTORATION AND REACTIVATION PROJECT TYPOLOGY: Historical Neighbourhood Reconstruction LOCATION: Chengdu City, Sichuan, China

T

he project site Citang Street district locates at one of the oldest historic districts of Chengdu City. Although this site has been underused for years, it still reflects an appropriate block size of historical Chengdu. The design aims to restore its historical role as a part of the urban memory, at the same time, renovate its space to satisfy the modern life demands in Chengdu City’s central area.

DISTRICT ISOMETRIC VIEW

ELEVATION

04

01


RESIDENTIAL AREA

RESIDENTIAL AREA

RESIDENTIAL AREA

SITE LOCATION AND CONTEXT

RESIDENTIAL AREA

L

ocated beside the recreational and cultural axis of the urban central area, this area is planned into a new recreational district with a teenager centre, workshop spaces, galleries, historical building museum, library, and restaurant areas. Through the new design and plan, it aims to vitalize the local communities, especially the elderly and the youth group, at the same time, attract more tourists and visitors.

CULTURAL AXIS HISTORICAL LANE-WAY

URBAN ART CENTRE

TECHNOLOGY MUSEUM

URBAN LIBRARY

URBAN PARK

URBAN LIBRARY

URBAN SQUARE

URBAN PARK

URBAN MUSEUM

05


EXISTING CONTEXT

In order to reactivate this district and community, the project tries to inspire the local community and also attract more urban tourists and visitors.

PLANNING PROPOSAL

DESIGN STRATEGY

EXISTING BUILDING RESERVED

EXISTING ACCESSIBILITY

REPLACED

DEMOLISHED

STRATEGY 06

TRANSFORMED

FINAL PROPOSAL NEWLY BUILT

PROPOSAL ACCESSIBILITY


DISTRICT ISOMETRIC OVERVIEW

07


TEENAGER CENTRE & EXHIBITION

ELEVATION 08


OPEN SPACE PERSPECTIVE INSTRUMENTS TUTORIAL

AUDITORIUM

09


WORKSHOP SPACE & SENIOR SPACE

TIMBER WORK

POTTERY WORK

PAPER CUT

SENIOR CENTRE

LIBRARY

EXHIBITION

WORKSHOP SPACE

SENIOR CENTRE 10


SENIOR CENTRE MASSING DEVELOPMENT

The heritage building’s facade is reserved and interior space is redesigned into an exhibition and mini museum.

HISTORICAL BUILDING RECONSTRUCTION

EXISTING STRUCTURE

NEW INTERIOR SPACE 11


CUISINE & ACCOMMODATION SPACE

There are three original restaurants, which have been opened for over 20 years. They represent the identity of Chengdu City, which is famous for its local cuisine. The project intends to reserve them and expand the idea to build a regional food court. It can serve the neighbourhood around, at the same time, serve the tourists who visit this district.

HOT POT SHOP-20 YEARS SOUP SHOP-36 YEARS

PASTRY SHOP-28 YEARS CAFE

12

HOTEL

RES


1ST FLOOR

STAURANT

GROUND FLOOR

CUISINE COURT

CUISINE COURT MASSING DEVELOPMENT 13


14


15

CIVIC SQUARE


CDUT GEOLOGICAL MUSEUM THE MUSEUM BEYOND EXHIBITION PROJECT TYPOLOGY: Museum LOCATION: Chengdu, Sichuan, China

A

s the only geological museum in Chengdu, it serves not only the professional researchers and stuff in the C h e n g d u U n i v e r s i t y o f Te c h n o l o g y b u t also expands the e duc ation purp ose and serves the surrounding communities. The design functions are broken down into a series of dynamic use exhibition spaces. Two kinds of visiting cycling mo des are designed. The permanent exhibition space is going to exhibit a few rare and unique fossils. A temporary exhibition hall is designed to serve the flexible exhibition. Furthermore, the project tries to explore the social function of an academic subject by combining community demand and leisure demand.

AXONOMETRIC MAST VIEW 16

02


USERGROUP & UTILIZATION RATE

40%

FROM UNIVERSITY

30%

30%

FROM NEIGHBOURHOOD

FROM CBD AREA

Provide space for both community demand and exhibition

FUNCTION ORGANIZATION & WORKING TIME DAY TIME USE ALL TIME USE 9AM - 5PM 9AM - 9PM EXHIBITION COMMUNITY

DAY 17

NIGHT


ACCESSIBILITY

CIRCULATION PLAN

VEHICLE ENTRANCE PUBLIC BUS STATION

RESIDENTIAL PATH SCHOOL PATH

PROPOSED PEDESTRIAN ROUTE PROPOSED JOGGING ROUTE PROPOSED RESTING AREA

18


EAST ELEVATION

MASSING DEVELOPMENT

19


NORTH ELEVATION

CIRCULATION

VISITING ROUTE

20


EXHIBITION ROOM

A-A SECTION REST PLATFORM

B-B SECTION 21


FOSSIL REPAIR ROOM

EXHIBITION SHOWCASE

EXHIBITION SHOWCASE

SECTION C-C

22


LABORATORY FUNCTION

COMMUNITY USE AREA

23


SICHUAN UNIVERSITY STUDENT CENTRE BEYOND LIVING AND STUDYING PROJECT TYPOLOGY: Student Centre LOCATION: Chengdu, Sichuan, China

T

he project is a comprehensive centre for the students’ activities in Sichuan University, which provides an integrated place for teachers and students in extra-curricular activities. At the same time, the site of the project strengthens the communication b etween the campus living area and teaching area in the university. The site has an undulating topography and a large terrain height discrepancy in elevation. In the proje ct design, the discrepancy of height is utilized to create layered spaces. The bottom layer is built into an open public space. The roof is designed to be linked with the ground, which becomes a continuous updown traveling route. When considering the scene of the distant lake, the designer creates the roof into a multi-layer viewing platform. The project explores the relationship between the form, the environment, the terrain and create a harmonious relationship between them.

PHYSICAL MODEL - MASTER VIEW 24

03


CAMPUS CONTEXT

SITE

DORMITORY

CLASSROOM

SPORTS GROUND CANTEEN

RESEARCH AREA

CIRCULATION

MASSING DEVELOPMENT

GROUND LEVEL

LIFTED LEVEL

MASSING PLACEMENT

ENTRANCE SQUARE

25

ORIENTATION

OUTCOME


MINOR ENTRANCE

26


GF PLAN

1ST FLOOR PLAN

2ND FLOOR PLAN

27


LOBBY PERSPECTIVE

28


A - A SECTION 29


STUDY HALL

30


B - B SECTION 31


DE-CONSTRUCT | RE-ACTIVATE THE PROJECT OF REACTIVATING PRINCES PIER WATERFRONT ENVIRONMENT PROJECT TYPOLOGY: Heritage Site Redesign & Landscape LOCATION: Melbourne, Victoria, Australia

P

rinces pier is a 580 meter-long structure situated in port Melbourne, which used to work as one of the main ports in Melbourne. Although the existing Princes Pier was reconstructed in recent years after it was abandoned, the final influences of Princes Pier was not very prominent. This project design intents to re-activate the Princes Pier, and also re-activate the site and surrounding area themselves.

BIRD-VIEW DIAGRAM 32

04


HISTORICAL TIME-LINE OF PRINCES PIER

LOCATION & ACCESSIBILITY

USERGROUP & STRATEGY SITE USERGROUP

AVAILABLE ACTIVITIES

TOURISTS

CBD RESIDENTS

NEIBOUR RESIDENTS

POINT

LINE

SURFACE FORM STRATEGY 33

COASTLINE SITE


MASSING DEVELOPMENT

NORTH ELEVATION

STRUCTURE PROPOSAL

34


35


ACTIVITY AREA PERSPECTIVE FUNCTION ORGANIZATION

FISHING POT

MINI SQUARE

HERITAGE GATEHOUSE

CAFE & ROOF STAIR

VIEWING PLATFORM

BEACH PLAYGROUND

TOILET & BOAT WAREHOUSE

SHADING SPACE

POOL

A-A SECTION 36

LEISURE FACILITY


A

A

GROUND FLOOR PLAN

37


DEFINITION OF BOUNDARIES ARDEN MARCAULAY COMMUNITY CENTRE PROJECT TYPOLOGY: Community Centre

05

LOCATION: Melbourne, Victoria, Australia

MAIN ENTRANCE PERSPECTIVE

BOUNDARY COULD BE DEFINED BY......

CONTEXT & MASSING DEVELOPMENT

INFLUENCE

TYPES OF ACTIVITIES

SHADOW

STRATEGY INFLUENCE

ROOF ACCESS ROUTES

TOPOGRAPHY LANDSCAPE BOUNDARIES IN

INTERIOR SPACE

TEXTURE

TIME CHANGES HALF OPEN SPACE

DISTANCE

OPEN SPACE

38


T

his project aims to explore different methods of defining boundaries. In normal ways, boundaries in the architecture field are physical and visible, such as walls, handrails and so on. There could also be some other kinds of forms, which could show the boundaries between different spaces. The boundary can be defined through shade, top o graphy changes. The boundary is also influenced by the distances. The boundary is not fixed, but dynamic. It could be changed with the time going by, and influence the feeling of visitors through changes of senses.

AXONOMETRIC MASTER VIEW

N

39


SHADOW

NO SHADOW INTERIOR ACTIVITY WEAK SHADOW INTERIOR ACTIVITY STRONG SHADOW REST MEDIUM SHADOW OUTDOOR ACTIVITY

TEXTURE

LANDSCAPE

40


LIBRARY LOBBY

41

CAFE

KINDERGARTEN OUTDOOR SPACE

OUTDOOR SPACE WITH SHADOW


GROUND FLOOR PLAN

A - A SECTION

B - B SECTION 42


BRICK VENEER WALL INTERIOR STUD WALL

CLT BEAM CLT TIMBER FLOOR BRICK CLADDING

43


THE GARDEN TOWER PROPOSAL WITH KEY ENVELOPE DETAILS FOR A TALL OFFICE BUILDING LOCATED IN A HYPOTHETICAL SITE IN MELBOURNE CBD PROJECT TYPOLOGY: High-Rise LOCATION: Melbourne, Victoria, Australia

T

he Garden Tower is located in the CBD of Melbourne, sitting at the corner site of La Trobe Street and Exhibition Street. Thus, creating a main pedestrian entrance into the building from the North-West. While keeping the vehicle entrance at the back street. In relation to the greenopen spaces around the site, this office building will be an additional public realm. Hence, the podium acts as a public greenhouse and a shared space for everyone with grand steps. To further enhance this concept, the double faรงade skin of the tower will also incorporate plants as a sun-shading device.

44

06


45


46


47


48


THANK YOU

49

Profile for dingxueyang0731

Architecture Porfolio  

Architecture Porfolio  

Advertisement