Page 1

2017


PROJECT 01

6th semester

ASWAN ECOLODGE AND SPA PROJECT DEFENETION This project is located in Aswan in Gharb Sohil village . The project was held on two sites (Desert site on a hill and a low Nile site ) it was required to connect them together by a walkable path . These two sites was required to have an Eco lodge and a spa area with a sand and silt bath on the Nile. We tried to make this project an Ecofriendly one as possible by using some techniques like wetlands and eco friendly material.

ENVIRONMENTAL AND ARCHITECTURAL CONCEPT This diagram shows the movement of the purified gray water from the higher spots (green roof wetlands) to the lower ones in the desert site (to save energy) to settle in the Food Production area of the Eco lodge that being cultivated by the tourists . The gray water generated on the Nile site is treated as well and being purified in a water wetland that goes back to the Nile

SITE ANALYSIS

PET. BOTTLE BUILDING SYSTEM Making usage of the existing site rocks to fill in the recycled bottles to build the lodges.

UNIT ELEVATION


ENVIRONMENTAL AND ARCHITECTURAL CONCEPT COMPOSIT TOILET SYSTEM

SITE PLAN NILE + DESERT PLATEAU

SOLAR LAMPS SYSTEM

GREEN ROOF WETLANDS SYSTEM

DAY CONCEPT

Summer using

The Nile site sandbathe desert site will be more used and as well as the restaurant Winter Using The desert will be more used by the sandbathe Nile more used as a swimming and relaxation area ,massaging and a restaurant

NIGHT CONCEPT Summer using

The desert site will be used more at night which is near to the lodging allowing the guests to take a night walk through the solar lit path.. Winter Using having more like Nubian nights above the plateau under the amazing scenery of stars.

Materials Concept


NILE SITE

DESERT SITE

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FIRST FLOOR PLAN

SECTION

ELEVATION


DESERT SITE LODGING ELEVATION

SECTION


PROJECT 02

7TH semester

BERLIN MUSEUM

URBAN SATIUATION

PROJECT DEFENETION This is a real project in berlin the Museum of Modern Art. This Museum design was made for the Pietzsch Collection and the spaces for the art pieces were defined and an International completion was held in 2015 for this museum design.

SITE ANALYSIS The site is in the city center of Berlin near by Potsdamer Platz and Tiergarten interface between East and West Berlin. Directly behind the site there is the Masterpieces of Modern Architecture the Neue Nationalgaleri for the Architect Ludwig Mies van der Rohe

Kulturforum Berlin, View to the site (circle) 2013

Map of Berlin, Site of the Kulturforum (red)

SITE PLAN

Zoomed Map of the Kulturforum site


ARCHITECTURAL DRAWINGS

GROUND FLOOR LEVEL

FRONT ELEVATION

FIRST FLOOR LEVEL

WEST ELEVATION


SECOND FLOOR LEVEL

SECTION A-A’

BASEMENT FLOOR LEVEL

SECTION B-B’


PROJECT 04 WATERFRONT HOUSING BACHELOR SITE PLAN

7TH semester

ARCHITECHTURAL IDEA As everything in nature that surrounding the chosen site (Wind, sand, mud and green )consist of layers that affect and effected on each other , the building is layered to complete the whole system and blend in it. As well it affect positively and ecologically on the nature . Also nature affect the project as the land scape try to involve the interaction between land, water and the users. As well as the wind that makes the building breath through the intermediate open spaces in and between the building.(the 2 blocks shape was inspired by dar el-salam narrow streets and tall buildings making shadow and nice breeze and by the wind shapes on water and sand ).

MATERIAL CONCEPT Prefabricated concrete panels coated with Self Cleaning Effect Paint. It is a premium silicone resin facade paint which greatly reduces adherence of dirt particles and also water repellent ensures long term protection from dust, dirt, algae, bacterial and fungal growth. As it is white building to reduce the heat gain and make the building cleaner for long time .the glass is shaded with wooden vertical louvers which allow light ventilation and security. And controlling the amount of light or wind that entering the apartments.

CONCEPT

URBAN DESIGN IDEA An alive and dynamic project, Its urban design depends on reinforcing connections and blending with the surrounding neighborhood and creating appropriate adjacencies between retail and residential uses. All this while separating residents from the grittier aspects of city life. This particular site has a very good location as it lies between the Nile and the river so the building has both views. Its a quiet area but not isolated and have direct access to the main street . Moreover there is an empty lot behind the site which don not block the view to the Nile as all other tall buildings along the Nile. The site is an easy access site from the main street.

FORM FINDING


SITE PLAN

GROUND FLOOR PLAN

FRONT ELEVATION


TYPICAL FLOOR PLAN

BRIDGE FLOOR PLAN

URBAN ELEVATION

SECTION A-A’

SECTION B-B’


SUSTAINABILITY ASPECT 1 Communication spaces inside and outside There is always visual connection to the inner space between the two buildings. Communication spaces at each level in front of the staircase and the outside corridor string, also the are 6 bigger open spaces with in the building that are connected with bridges. There is meeting spaces looking directly on the Nile and acts as a drop-off area for boats.

ASPECT 3 Functionality of apartments Public area for kitchens and dinning rooms always oriented to the inner space between the buildings while the private area (living and bedrooms ) oriented either to the Nile or

ASPECT 2 Public access of the housing complex The Public access are offering an outdoor parking space on the street level in front of the main entrance the building that direct them to the offered services on the ground floor and parts of the first floor as well as the public spaces with in the building where people can meet .

ASPECT 4 Use of natural daylight in all areas By the help of the inner space between the two buildings the complex is exposed to daylight from all sides. The width of the building varies from 10 to 16 m . All the apartments room are naturally lit and ventilated .

private gardens .

ASPECT 5

ASPECT 6

Sun protection concept

Sun protection concept

The building creates the shade to itself with the protruding corridors and gardens decks to protect and control strong sun rays . The green also reduce the temperature of the building . some of these protruding parts used as green roofs to

This protruding parts of the building Prevent the direct sun from entering the building during the summer and allowing the sun entrance during winter .Also double glass is added so the

decrease the building temperature.

Sun and Noise

ASPECT 7

two openings - opposite wall

All apartments has both openings in east and west so it can be well ventilated and has nice temperature

ASPECT 9

Gray-Water treat

all gray-water, bathwater, hand basin water and washing machine water are recycled and re-use to flush toilets, car washing, garden irrigation

heated air is exhausted to the exterior

The green absorbs the noise And louvers are added for extra sun protection .The glass is shaded with wooden vertical louvers which allow light ventilation and security. And controlling the amount of light or wind that entering the apartments.

Apartments are designed to have Public area for kitchens and dinning rooms always oriented to the inner space between the two buildings while the private area (living and bedrooms ) oriented either to the Nile or private gardens decks . There are variety in apartments as the project have studios have one ,two, three four bedroom apartments as well as a villa typology to make the building as a small city with all the types of the community for example these apartments could host students,artists,Families and singles Apartments Types Type A Studio 1bathrooms Private Garden Area 28 m2 Type B one Bedroom apartment 1bedroom 1bathroom Private Garden Area 40 m2 Type C Two Bedroom apartment 2bedrooms 2bathrooms Private Garden Area 80 m2 Type D three Bedroom apartment 3bedrooms 2bathrooms Private Garden Area 90 m2 Type E four Bedroom apartment 4bedrooms 2bathrooms Private Garden Area 100 m2 Type F Villa 3bedrooms 3bathrooms working space Area 290 m2 Private Garden


PROJECT 05

7TH semester

NEW CAPITAL PROJECT DEFENETION The proposed new capital of Egypt is a large-scale project announced by Egyptian housing minister Mostafa Madbouly at the Egypt Economic Development Conference on 13 March 2015. The assigned project was to design an urban part from the new capital city in groups followed by an individual project in the designed urban part of the new capital city.

URBAN CONCEPT SITE PLAN The overall idea was to have a main long spine cutting through the whole site connecting both sides of the site together. The spine start with the opera at the north and end with the parliament south the green park to show how strong the relation between culture, Art, people and government . Beside this main spine there are two secondary spines to connect also between the north and south parts having important projects at their ends too. Moreover Having the college spread along the site according to nearest function for Example the low school near the courts etc.. And all The college parts are connected by a tram line and they all meet in a middle large green area where the library is.

SITE PLAN


URBAN DESIGN IDEA OF ZONE 5


(individual project)


PROJECT 06

7TH semester

LUXOR GREEN BELT PROJECT DEFENETION The idea of the whole studio was to have different green projects through all Luxor city to make a larger green belt . Our project was inspired by the regen village which is a model for the development of off-grid, integrated and resilient eco-villages that can power and feed self-reliant families around the world. We chose our village site near to a studied urban sprawl to not only self sustain our village but also to spread the village benefits to all the near by villages. ReGen stands for regenerative, where the outputs of one system are the inputs of another. Our target was to have energy positive homes, renewable energy, energy storage, doorstep high-yield organic food production, farming aquaponics, farming, water management and waste-to-resource systems. All of that leads to the closed system that we target.

Village site


URBAN AND ENVIRONMENTAL IDEA Working in a group of 6 we developed the village urban arrangement. The village consist of : agriculture school providing teaching aquaponics techniques, an area for drying tomatoes and herbs, a farm , a bio digesters and aquaponics area, hospital, central park, residential blocks, urban market and an orchard. All functions are connected by a cutting pedestrian path. Each area has its own style and concept but they all together act as one machine. Finally Each 2 of us focused on a certain area and started to develop its architecture. From our research, we concluded that the farming problems in Luxor include shortage in fertilizers supply & water not reaching all agricultural lands. Therefore, our strategy includes implementing organic sustainable ways of providing fertilizers through implementing bio digesters in farms. That will provide both fertilizers & biogas to operate the farm. Also, transforming the agricultural waste into fodder or fertilizers instead of burning it which is more economic & environmental. Due to the problem of water, fertilizers and the high percentage of unused deserted lands in Luxor we decided to apply different types of Aquaponics systems and integrate the food production and tourism within these systems. Aquaponics is a sustainable fish & vegetable production method which circulates water & nutrients in a closed loop system. Minimizing waste and agricultural inputs. This cycle begins when fish effluent flows from the fish tanks to the hydroponic system where plants uptake the fish effluent as nutrients and flourish. Clean water flows back into fish tanks and the cycle repeats itself


URBAN MARKET AND ORCHARD

CONCEPT As the idea behind our village is providing locals and visitors with a complete cycle of different activities that are both environmental, natural and can be economically profitable. Workshops for local crafts are provided on the first floor of the residential complex. Those can be rented for locals to produce & sell their goods on the open market space. This encourages locals to work more and improve their life quality. The orchard offers a unique opportunity for visitors to pick fruits by themselves, eat around the beautiful nature or ride their bikes. They could also use the different food collected from the orchards or produced from aquaponics to either sell or buy in the markets. Moreover, they can use this food production to cook local recipes in the community kitchen and sell them to visitors. Residential units are integrated within the orchard and trees to provide a unique living experience to residents. The other residential units are above the workshop and market to facilitate people’s daily functions.


VISUALIZATION

GROUND FLOOR PLAN


PROJECT 07

2017

ATTIBASSI COFEESHOP MALL OF EGYPT Attibassi Italiano brand is an original Italian coffee shop . According to their Manuel the coffee shop interior was designed. The branch is located in mall of Egypt .

PLANS


PROJECT 07

2017

ATTIBASSI COFEESHOP Mivida compound


OTHER WORKS


Renders


SPECIAL COMPOSITION: Dom van der Laan: The Plastic Number


RESTORATION CENTER


VISUAL DESIGN

STORY BOARD


GUC BUILDING DESIGN


CLICK HERE TO WALKTHROUGH


PAVILLION DESIGN


1:1 HANDMADE PAVILLION


URBAN SOCIOLOGY PROJECT

A Walk of Pedestrians STREET 9-MAADI


CLICK HERE


DINA YOUSSEF TELEPHONE: 01000061938 DINA.ABDEL-HAMID@HOTMAIL.COM

Architecture & Urban Design Portfolio  

Selected Works 2014-2017

Architecture & Urban Design Portfolio  

Selected Works 2014-2017

Advertisement