Page 1

Διαφορές ανάμεσα στην καθολική και στην ορθόδοξη εκκλησία


Το 1054 η εκκλησία χωρίστηκε σε δυτική(καθολική)εκκλησία και σε ανατολική(ορθόδοξη)εκκλησία . Οι δύο εκκλησίες έχουν κάποιες διαφορές .οι πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω :


1. 2.

Στις καθολικές εκκλησίες υπάρχουν αγάλματα αντί για εικόνες που έχουμε εμείς. Στις ανατολικές εκκλησίες πάντα οι παπάδες ψέλνουν ενώ στις καθολικές εκκλησιές υπάρχει ένα ειδικό αρμόνιο για αυτή τη δουλειά.


3.

Στο Σύμβολο της Πίστεως (“Πιστεύω”), πρόσθεσαν αυθαίρετα την φράση «και εκ του Υιού εκπορευόμενο» , διδασκαλία ξένη που δεν υπάρχει στο Ευαγγέλιο. Αντιθέτως, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, Λέει καθαρά ότι το Άγιο Πνεύμα παρά τους Πατρός εκπορεύεται.


4. Οι Καθολικοί υποστηρίζουν πως ο Πάπας έχει το αλάθητο! Δηλαδή, πως όταν μιλάει ο Πάπας είναι αλάνθαστος! Αυτή όμως η ιδέα, ότι ο Πάπας δεν κάνει λάθη, είναι αντίθετη προς την Αγία Γραφή και την Αποστολική Παράδοση γιατί εμείς γνωρίζουμε, ότι αλάθητοι, ήσαν μόνο οι Άγιοι Απόστολοι, οι οποίοι Φωτίστηκαν ιδιαιτέρως από το Άγιο Πνεύμα, και είπαν και έγραψαν αυτά που είδαν και άκουσαν.


5. Στην καθολική εκκλησία οι πάπες είναι υποχρεωτικά ανύπαντροι ενώ στην ορθόδοξη εκκλησία οι παπάδες μπορούν να είναι και παντρεμένοι και ανύπαντροι.


6. Διδάσκουν ότι υπάρχει το καθαρτήριο πυρ, δηλαδή, ότι οι ψυχές μετά τον θάνατο, καθαρίζονται από κηλίδες αμαρτιών, που δεν είχαν καθαριστεί όταν ζούσαν με το σώμα στη Γη! Από την άλλη, η Καινή Διαθήκη μας Διδάσκει με σαφήνεια, πως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, με την Σταύρωση Του , δίνει την άφεση των αμαρτιών για όσο είμαστε στη Γη και Εξομολογούμαστε.


7. Οι Καθολικοί πιστεύουν τα περί αξιομισθίας των Αγίων που σημαίνει, πως τα καλά έργα της Θεοτόκου και των Αγίων, είναι περισσότερα από όσα χρειάζονται για να σωθούν αυτοί, και επομένως περισσεύουν και για τους άλλους ανθρώπους, που δεν έχουν τέτοια έργα. Τα καλά λοιπόν έργα που περισσεύουν από τους Αγίους, νομίζει ο Πάπας πως μπορεί να τα διαθέτει (!) για την συγχώρηση αμαρτιών άλλων ανθρώπων, που υστέρησαν σε έργα αρετής ή πέθαναν αμαρτάνοντες! Αντιθέτως, οιορθόδοξοι διαβεβαιώνουν πως η κάθε ψυχή, θα κριθεί σύμφωνα με τις πράξεις της και μόνο, δηλαδή, πως ο Θεός θα Κρίνει τον καθένα, σύμφωνα με τα έργα του και μόνο.


8. Οι καθολικοί διδάσκουν ότι η Θεοτόκος γεννήθηκε χωρίς το προπατορικό αμάρτημα (με τη λεγόμενη «άσπιλη σύλληψη»), ενώ οι ορθόδοξοι ότι το Άγιο Πνεύμα Την Καθάρισε από κάθε μολυσμό της προπατορικής αμαρτίας, όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είπε κατά τον Ευαγγελισμό Της «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε»


9) Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι η Παναγία έφυγε στον ουρανό χωρίς να πεθάνει ενώ οι ορθόδοξοι πιστεύουν ότι πέθανε και μετά έφυγε στον ουρανό


10. Τέλος, οι Καθολικοί έχουν διαφορές και στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. •Στην ορθοδοξία νήπιο βουτάται ολόκληρο στην κολυμβήθρα κατά την βάφτιση ενώ στην καθολική εκκλησία ρίχνουν μόνο λίγο νερό στο κεφαλάκι του νηπίου. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ραντίζουν κατ’εξαίρεση το νήπιο, μόνο σε περίπτωση ύψιστης ανάγκης, μόνο δηλαδή όταν κινδυνεύει να πεθάνει αβάπτιστο (οπότε και του κάνουμε Αεροβάπτισμα) •Οι Καθολικοί το Χρίσμα το τελούν στα αγόρια στην ηλικία των 14ων ετών και στα κορίτσια στην ηλικία των 12 ετών, ενώ εμείς σε νηπιακή ηλικία μαζί με το Βάπτισμα, και κατόπιν τα Κοινωνούμε ,ενώ τονίζουμε πως κατά το Μυστήριο του Χρίσματος, ο βαπτιζόμενος δέχεται ιο τα Χαρίσματα και τις Δωρεές του Αγίου Πνεύματος. •Η θεια κοινωνία στην δυτική εκκλησία γίνεται με κάτι μπισκοτάκια που τα βουτά στο κρασί και τα δίνουν στον κόσμο, ενώ σε εμάς υπάρχει ένα κουταλάκι που το βουτά στο ποτήρι με το κρασί και το αντίδωρο. •Τέλος, το Ιερό Ευχέλαιο οι Καθολικοί το τελούν μόνο προ του θανάτου ως εφόδιο, ενώ αντιθέτως η Αγία Γραφή μας Διδάσκει πως το Ιερό Ευχέλαιο, τελείται για τους πιστούς προς ίαση όταν αυτοί ασθενούν ,οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, Διδάσκουν πως τα Εφόδια προ του θανάτου για τους Χριστιανούς, είναι η Εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία.


Συμμετείχαν

Όλγα Γεωργιάδου

Οδυσσέας Δαρδαγάνης

Στέλιος Γεωργάκας

Χρήστος Γεωγάκας

Δέσποινα Αυγέρου

Αναστασία Ισσοπουλου

Πηγές: SlidePlayer.gr

orthognosia

NewMoney

StudentLife.com.cy

romfea.gr

users.sch.gr

lifo.gr

περιεργα - strange

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ  

Διαφορές ανάμεσα στην Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Advertisement