Page 1

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤ΄1


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 Η Δημοκρατία, που είναι ο πιο δίκαιος τρόπος

κοινωνικής οργάνωσης, γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην εποχή του Χρυσού Αιώνα του Περικλή .  Παρακάτω θα δούμε τον τρόπο που ήταν οργανωμένη η κοινωνία σε εκείνα τα χρόνια.


Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περίκλή  Περικλής: Σπουδαίος Αθηναίος πολιτικός.  Οι Αθηναίοι τον θαύμαζαν για το ήθος και τις

ικανότητές του.  Οι πολίτες ενθαρρύνονταν πολύ να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση του κράτους.  Οι σοβαρές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της πόλης λαμβάνονται από την Εκκλησία του Δήμουσυγκέντρωση αντρών.


Τάξεις στην Αθήνα του Περικλή  Αθηναίοι πολίτες : Ήταν οι κάτοικοι της Αττικής που

είχαν πατέρα και μητέρα που κατάγονταν από την Αθήνα. Είχαν τα περισσότερα δικαιώματα.  Μέτοικοι: Ήταν οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη ασχολούνταν με το εμπόριο , πλήρωναν έναν φόρο το μετοίκιο , και δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα .  Δούλοι : έκαναν όλες τις δύσκολες δουλειές και δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα.


Εκκλησία του Δήμου  Την πιο μεγάλη δύναμη

στην πόλη την είχε η Εκκλησία του Δήμου, στην οποία λάβαιναν μέρος όλοι οι ελεύθεροι πολίτες. Εκεί οι Αθηναίοι έπαιρναν τις πιο μεγάλες αποφάσεις.


ΑΝΔΡΕΣ  Οι άνδρες ασχολούνταν με

τις εργασίες τους και συμμετείχαν στη δημόσια ζωή της πόλης όπως στην εκκλησία του Δήμου, στη βουλή και στα δικαστήρια. Μια από τις συνηθισμένες διασκεδάσεις των ανδρών ήταν τα περίφημα «συμπόσια». Γενικά οι άνδρες περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας έξω απ’ το σπίτι.


ΓΥΝΑΙΚΕΣ 

Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι κι έκαναν τις δουλειές του νοικοκυριού. Έβγαιναν μόνο στις γιορτές. Οι Αθηναίες φρόντιζαν τον εαυτό τους και είχαν υπηρέτριες.


Σπίτια  Τα σπίτια είναι κτισμένα με πλίνθους ,έχουν σκεπές από

κεραμίδια , ήταν απλά και χωρίς πολλά έπιπλα.


Φορεσιές  Αθηναίος: Για να μοιάζετε με Αθηναίο φορέστε έναν απλό

χιτώνα. Ο χιτώνας είναι ένα κομμάτι υφάσματος που στερεώνεται στους ώμους. Από πάνω φορέστε έναν μανδύα.  Αθηναία: Οι γυναίκες αν θέλετε να μοιάζετε με Αθηναία φορέστε χιτώνα με έντονο χρώμα, μέχρι τον αστράγαλο.  Οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνο σε θρησκευτικές γιορτές όπως είναι τα Παναθήναια. Όταν βγαίνουν στολίζονται με πανάκριβα κοσμήματα.


ΘΕΑΤΡΟ  Η ψυχαγωγία στην αρχαία Αθήνα είναι το θέατρο. Οι

παραστάσεις γίνονται μια φορά το μήνα και είσοδος για τους φτωχούς είναι ελεύθερη. Το έργο αποδίδεται από τρεις άντρες ηθοποιούς που αλλάζουν μάσκες ανάλογα με τους ρόλους. Άλλοι 15 ηθοποιοί απαγγέλλουν ή τραγουδούν.  Τραγωδοί: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης  Κωμωδοί: Αριστοφάνης


Εκπαίδευση Οι γονείς πλήρωναν στην αρχαία Αθήνα για την εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά από τα 7 τους χρόνια πήγαιναν στον γραμματιστή, στον κιθαριστή και στον γυμναστή. Τα συνόδευαν οι δούλοι παιδαγωγοί.


H Tέχνη  Ο Περικλής αναθέτει στο Φειδία να επιβλέπει τα έργα της     

Ακρόπολης.Σπουδαιότερο απ’ όλα ο Παρθενώνας. Τα έργα της εποχής αυτής ονομάστηκαν Κλασικά και η εποχή «Χρυσός Αιώνας». Μέσα στον Παρθενώνα υπήρχε το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Άλλα μνημεία της Ακρόπολης: Προπύλαια και Ερέχθειο. Τα αγάλματα αυτή την εποχή είναι πιο φυσικά, πιο κοντά στην ανθρώπινη μορφή από τους κούρους και τις κόρες. Αναπτύχθηκε και η αγγειοπλαστική.


ΠΗΓΕΣ  http://slideplayer.gr/slide/2606131/  http://peopleandideas.gr/2012/03/07/archaeology-

4/  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DS DIM-E108/158/1112,4059/  ekpedeftikos.com/assets/files/...4...XRYSOS_AION AS/Xrisos_aionas_athina


 Συμμετείχαν οι μαθητές του ΣΤ΄1:  Γεωργάκας Χρήστος  Γεωργάκας Στέλιος  Δαρδαγάνης Οδυσσέας  Γεωργιάδου Όλγα  Αυγέρου Δέσποινα  Ισσοπούλου Αναστασία 

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας !!!!!

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)  
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)  
Advertisement