Issuu on Google+

Dimitrios Sotiropoulos Flat 56 Lords View One, St Johns wood road , NW8 7HQ, London, UK


0030-6944-743-164 0044-0745-654-346

Curriculum Vitae Contact Information

Professional Experience 0030-6944-743-164 0044-0745-654-346

2010 G.S Construction, Athens, Greece, (6 month internship) •

Resolved the drawings for various housing projects, developed and edited the 3D model of the design from conceptual stage to implementation.


Developed presentations and participated in meetings with the clients.

2010 ISV architects, Athens, Greece, (9 month internship)

2011-2014: Technical University of Delft, Netherlands MSc, Master of Science in Architecture Master Thesis with Distinction- Nominated for Archiprix International Student Competition.

Developed plans, elevations, sections and construction drawings for several projects and coordinated the design process.

2005-2009: University of Bath, UK BSc, Bachelor of Science in General Architectural Studies. (RIBA Part 1) , Second-class honours first division (2:1)

Participated in design teams for both national and international projects.

Coordinated the exchange of drawings with foreign clients and suppliers.

Produced the renderings using Archicad and Photoshop and presented the architectural solutions in client meeting.

Prepared the required drawings for five succesful planning permission applications.

IT Skills

2009 Private Commission - House in Kalavrita, Greece (9 months) •

Hired as head architect for the design and construction of a mountain house.

Archicad, AutoCAD, Sketch up, Adobe Photoshop, Adobe Indesign, Adobe Premier, Onuma Planning system, Ecotect (beginner) Microsoft Word, Excel, PowerPoint

Coordinated the entire design process, selected all materials and finishes and su-


2008 ISV architects, Athens, Greece, (4 month internship)

pervised the construction. •

Prepared and monitored a budget of EUROS 0,45M and presented to the client for approval.

Developed plans, elevations, sections and construction drawings for several projects ranging from housing to public facilities.

Greek (native), English (fluent), French (good)

Additional Information

Produced the renderings for projects and participated in client presentations.

Drafted Autocad drawings and built Sketch up models.

2007 ONUMA INC, Los Angeles, U.S.A (4 month internship)

Organised a 5 days workshop in Athens to study the conditions of the Athenian roofscape. Participated actively in the greek society in Bath and Delft and orginised events related with Greek Architecture.

Conducted research for the development of BIM software.

Presented the software to clients and the public in two National Conventions.

Provided technical support to firms that used the software.


Travelled for one month in central Europe and visited fifty architectural masterpieces.

May 2007: Presented at the American Institute of Architects Convention in San Antonio, USA.

Directed and edited videos for over ten school and university events.

June 2007: Presented at the Ecobuild Convention in Anaheim California, USA.

Nationality Publications

Greek (UK/EU unlimited work permit)

Article publication in BNEWS (TU Delft Student Magazine).

Professional Registration

Master Thesis drawing publication in Architectural Review Blog.

July 2014: registered as an architect in the Netherlands.

1st prize for the design competition for a new Climbing Center in Athens.



01. Academic -TU DelftMaster Thesis Research

p. 6-9

Master Thesis Design

p. 10-17

Master Semester Studio

p. 18-21

-University of BathBachelor Final Year Project

p. 22-23

Bachelor Thrird Year Project

p. 24-25

02. Professional -ISV Architects & AssociatesUrban Villa

p. 28-29

The Atrium

p. 30-31

-Private Commissionp. 32-39

Mountain House





ATHENS_City of Architectures

.Urban Growth and the Development of the Polykatoikia. TU Delft - Research Thesis - 2013

The typology of Polykatoikia is regarded as the key product of Athenian urban history; an architectural symbol, which developed within a regulatory system that provided precise rules regarding the unit of the Polykatoikia but did not take into account its relationship to the city as a whole.



The method of the collage is used throughout the thesis to convey the three dimensionality of the project. It suggests a playful combination between reality and imagination.

This drawing is produced mainly with Photoshop and demanded 5 working days to be completed. The original drawing is A2 size.



Urban growth of Post-War Athens was greatly affected by the architecture of the Polykatoikia which in turn raises the question of how to achieve a large scale reform of the city by altering this exact typology. How is it possible to overcome the fragmentation triggered by the development of Polykatoikia and work towards the reconstruction of collective urban formations?

Architecturally, this might be possible by exposing the generic nature of the Polykatoikia and providing a design strategy whose scope of development goes beyond the pixel of the single building. Therefore, it could provide a catalogue of architectural interventions that could inverse the current fragmented urban mass into collective urban forms.



The axonometric view of the Athenian neighbourhood provides an overview of the current urban condition. The drawing was produced with Archicad and demanded 3 working days to be completed.

This collage presents the isolated and abandoned character of the urban courtyards. It is produced mainly with Photoshop and demanded 3 working days to be completed.

.Urban Courtyards.


The project explores the notions of collectivity and individuality as key factors for the formation of the urban realm. The element of the street, the typology of the crossroad and the interrelation of speeds will form an analogous platform for the new urban logic to evolve within the existing fabric

ATHENS_City of Crossroads

.Towards the Collective Realm of the Labyrinth. TU Delft - Design Thesis - 2014

The new urban model can be imagined as a network of diverse interlinked units expanding in multiple directions. The continuity of the urban tissue as well as an alternative scenario of mobility will inform the future urban transformation.



The condition presented is that of pedestrianized crossroad. The ground floor of the city expands in multiple directions within the continuity that the pilotis suggests. Axes of movement coexist with places of stasis while nature is dispersed equally around the city.

Textures, objects and characters are extracted from various paintings and give the collective its form. The individualistic characters of Hopper combined with the colour abstractions of Rothko coexist with the natural elements of Rousseau. A space of negotiation and interaction for the inhabitants is now formed.



The street is regarded as the thread that holds the basic characteristics of the urban fabric together. The project suggests an urban continuum that dissolves the harsh boundaries between the public and the private realm and becomes the shuttle transition between the two.

The space takes the form of a dynamic multileveled labyrinth where disorientation is privileged and changes in levels, setbacks and ledges provide the ground for spontaneous and informal interactions.



The individual units inhabit the urban fabric while the street is entering the built mass in multiple levels. Archicad and Photoshop were the main digital tools used. This perspective section demanded 2 working days to be completed.

The auditorium interlocks and connects the multiple levels of the urban mass. Unrestricted access and visual connection between floors form the conditions for spontaneous interaction.



A key element introduced is that of the Auditorium. This element is used as connector between the multiple levels of the built mass. Instead of acting as mere circulation elements, its principle role is to form spaces of negotiation between the inhabitants.

On the roof level the project visualizes an urban hut that protects the built mass from the intense solar radiation of the Mediterranean climate. It is formed by energy collectors that also provide sheltered spaces. Planted canopies become natural sun filtering devices and when combined with small gardens they offer a refreshing environment for daily living.

.Urban Hut.


The axonometric view offers an overview of the proposed roofscape scenario. Archicad and Photoshop were the main tools used for the production of this image. It demanded 4 working days to be completed.



The meandered of the city arrives to the top level of the city where he connects with the elements of the Mediterranean sky and surrounding Athenian landscape.

The new network is composed by the movement patterns above the city level. These elevated streets take the form of bridges that act as connectors between different Sectors. They are completely autonomous from the automotive movement and span over the pre-existing urban structure.

.Bridge Plan.




These bridges, instead of being just functional connectors between end-points, are perceived as places where people negotiate their relationships with the others. Finally, the bridges take the role of observatories for a level of the city which hold great potential but never the less still remains unexplored.

Casablanca Mediateque .Redefinition of the Public Realm. TU Delft - Semester Studio - 2011

A sculptural route is integrated to the urban landscape heading towards the port and the new developments. The different sizes of the public platforms created allow the daily Moroccan life to flourish. Big platforms invite children to play football and run around freely while smaller ones allow the local vendors to set their software and sell their products.

.Site Plan.


.Public Route.

The central square becomes the focus point of the web since it provides access to the mediatheque as well as it becomes the central stage of the landscaped route. The design introduces the concept of the urban landscape that breaks the volume in half and forms a public plaza in between the broken masses.

.Urban Landscape.

The ring becomes the architectural element that allowed to explore the concepts of penetrations and transformation. The typology of the ring is promoting interaction between the users as well as the interlocking of spaces. This interlocking is of great importance since it exposes the users to different parts of the mediatheque.


Our design provides the guidelines for transformation as well as for expansion. The rings form a series of indoor and exterior spaces that can be also used as one unified space. The void spaces in between the rings are also flexible since they allow the users to adopt these areas according to their future needs.

.Physical Model.



.Long Section.


The second way to connect the rings together is by designing the continuation of the public route. This ensures the coexistence of the public with activities of the mediatheque. The conditions of the public route can alter from place to place to provide an interesting and in the same time mysterious path.

Characteristics from the streets of medina as well as the gallery spaces are translated in the design. The public route can lead to a panoramic view of the ocean as well as invite the user to meander around the enclosed exhibition spaces. Through his journey the user will feel the intimacy of the enclosed courtyards or enjoy the refreshing environment of roof gardens

Last Step

.Rehabilitation Centre . University of Bath - Bachelor Thesis - 2009

The present building is designed to act as an intermediate step between a drug rehabilitation center and society. The powerful presence of nature on this site helps the healing process of people in need of self-rediscovery.

.Floor Plan.



The calming properties of water and the natural aesthetics of the plants are combined with the natural materials used in this building; it becomes a welcoming environment urging its habitants not only to reflect but also to actively engage in activities and take responsibilities.


Social interaction and relationships are sensitive at this point, thus small groups are formed according to the clustering of rooms, limiting the difficulty of socializing with large numbers of people.


School Architecture & Civil Engineering .The Building as a Chain.

University of Bath - Bachelor 3rd Year - 2008

The project presents the design for the school of Architecture & Civil Engineering of Cambridge University. Important factor for the success of the project was the effective collaboration between the two disciplines. According to the concept the building work as a chain where the links form the spaces where architects and engineers meet and work. This link must be designed carefully and can be described as a welding process between two different materials.

.Park View.




There is no hierarchy between architects and engineers. Both are equally important and the building must show that. The project envisions a building that shows clearly what is possible if engineers and architects collaborate and work together efficiently.




Urban Villa

.Family House in Athens. ISV Architects & Associates - 2009

During my internships at ISV I participated in numerous housing projects of different scales. I worked in closed collaboration with the head architect and I took many important decisions. This project is located in Athens and the building is designed to accomodate nine residents. I proposed mulitple vertical circulation elements allow the inhabitants to move around the house without compromising their privacy levels.





Clear and well linked geometries interlock to form the mass of the house. The white washed facade reflects the sun radiation while big openings promote air circulation through cross ventilation. The common areas of the living room and the kitchen have dirrect connection with the extrior elements of the pool, the pergola and the garden.

The Atrium

.Appartment complex in London. ISV Architects & Associates - 2010

In 2009 ISV was assigned to redesign all the interior spaces of an Apartment complex in London. I was particularly excited to work on this high profile project because it gave me the opportunity to participate in an international assignment. The key element of the design, which also gave the building its name, was the Atrium and I was given the responsibility to redesign it.





The Atrium forms the entrance of the apartment complex. This space acts as a visual connector between the floors and provides natural lighting in the centre of the urban mass. The elevators are placed behind translucent glass exposing the shadow of the everyday vertical movement.

Mountain House

.Holiday House for Mais Family. Private Commission - 2009

Following completion of my undergraduate studies, I was hired to design and supervise the construction of a house located in a picturesque mountain village called Kalavrita in Greece. I lead the architectural design and I worked in close collaboration with the structural engineer and developed a fully integrated solution.



.Floor Plan.


In order to stay within the tight construction budget I decided to use local materials and local craftmanship and anlysed the economic impact of every architectural decision. This process showed me that creative ideas come out of some repetitive and often strenuous brainstorming sessions caused by these restraints.

The main architectural element in kalavrita is the inclined roof designed to control the snow weight as well as to integrate the building within the natural terrain.





The two roofs are seperated to create two different volumes, the private and the public one. This arrangement also allows plenty of natural lighting into the spaces and enables a cross ventilation between the rooms. The two volumes are also moved horizontally in opposite directions maximizing the views around the site.

The fact that I was fully responsible for the material selection enabled me gain a better and practical understanding of their various properties as well as the different building techniques and I appreciated the importance of detailing. As I supervised the actual construction process, I was able to identify mistakes and propose corrective actions or look for an entirely different approach when needed.





.Street View.


.Current Condition.