Page 1

59 7 maig 2010

COMUNICACIONS III Capítol Provincial Del 6 al 10 d’abril del 2010 ha tingut lloc el 3r Capítol Provincial de la Província Marista de L’Hermitage (que inclou les obres maristes d’Algèria, França, Grècia, Hongria, Suïssa i Catalunya). Hi han participat 49 germans maristes i 7 laics convidats de tota la Província (3 de França, 3 de Catalunya i 1 de Grècia). Els tres laics de Catalunya convidats pel Germà Provincial van ser Cecília Bertran (educadora de Maristes Valldemia de Mataró), Joan Dalmau (president del Centre Marista d’Escoltes, de Maristes Montserrat de Lleida) i Rogelio González (director de Maristes Champagnat de Badalona). A continuació, us oferim el testimoni d’aquest últim.

Ha estat un temps compartit amb germans i laics i laiques de tota la Província i ens ha servit per adonar-nos que el missatge de Champagnat és universal i el seu carisma ha tocat també amb força els cors de molts laics i laiques d’arreu. La dinàmica del Capítol va ser molt participativa –seguint el model ja utilitzat pel Capítol general– i els participants vam ser organitzats per taules per afavorir així el diàleg i el consens. El Capítol va començar amb unes paraules del G. Emili Turú, superior general, que ens convidava a ser agosarats per ser fidels a la crida del Capítol general: “Amb Maria, sortiu de pressa vers una terra nova.” Les diferents sessions es van desenvolupar en un clima de comunió entre germans i laics, i amb la inquietud de saber donar respostes als reptes que es presenten per a la nostra Província en els propers anys. Cal destacar l’acollida fraternal de la nova comunitat de L’Hermitage i el bon ambient entre tots els participants, així com també cal fer una menció especial al resultat de les obres de remodelació de L’Hermitage –gairebé acabades– que permeten una comoditat més gran durant l’estada a la casa, però sense perdre l’esperit fundacional.

1


Núm. 59 • 7 maig 2010

El Capítol va fer un Missatge per comunicar algunes de les seves propostes. És el següent: “Estimats germans i laics maristes, Nosaltres, germans i laics que hem participat en el 3r Capítol de la Província de L’Hermitage, hem tingut el privilegi de visitar la nostra casa mare reformada, que avui ens ofereix un rostre nou, totalment impregnat pel carisma de Marcel·lí Champagnat. Haver sentit la crida del 21è Capítol general per enriquir el rostre marià de l’Església ha estat tot un repte per a nosaltres. El germà Emili Turú, superior general, ens ha convidat a dialogar, a escoltar-nos, a entendre’ns i a evitar els prejudicis: tot això ha estat present al llarg del Capítol. La seva invitació a anar a l’essencial de la fraternitat ens ha colpit, tant als germans com als laics que hi hem participat. I tot això s’ha reflectit en la nostra manera de treballar, inspirats pel Capítol general. El diàleg i el consens han afavorit actituds d’obertura i posicions flexibles. En sis taules de deu persones hem pogut compartir les nostres opinions sobre el que se’ns demanava.

Per a aquest trienni, hem identificat les línies d’acció següents: 1. La construcció d’una comunitat d’homes consagrats. Aquesta comunitat s’inspira en una dona, Maria, Mare de Jesús, i vol recuperar la frescor del nom de Germanets de Maria. Per oferir al nostre món aquest rostre marià de l’Església, hem de desenvolupar la formació personal, desenvolupar l’acompanyament personal i comunitari, desenvolupar el diàleg fratern a cada comunitat. 2. La Província vol fer front al repte del 21è Capítol general per avançar junts germans i laics. Per fer-ho, hem de: - Mantenir el contacte a través de reunions i comunicacions entre els germans i laics de la Província. El document Entorn de la mateixa taula en serà la base. - Posar en marxa un procés de formació conjunta de germans i laics basat en aquest document a N. D. de l’Hermitage i a les Avellanes. 3. Desenvolupar tots junts, germans i laics, una presència evangelitzadora entre els infants i joves, especialment entre els més pobres, dins l’esperit de les Assemblees de Missió (N. D. de l’Hermitage, gener de 2007; Mendes, setembre de 2007) i el 21è Capítol general. - Desenvolupar un pla estratègic per al conjunt de les obres educatives (escolars i socials) de la Província. - Fer ressò d’alguns aspectes de la missió en els projectes anuals de la comunitat. Les comunitats en relació amb les obres educatives (escolars i socials) tindran en compte aquest aspecte del pla estratègic de les obres educatives. - Desenvolupar el projecte provincial de pastoral de vocacions mitjançant l’assignació dels recursos necessaris.

2


Núm. 59 • 7 maig 2010

Per dur a terme aquestes tres línies d’acció, el Capítol provincial ha elegit un consell que està constituït pels germans Miquel Cubeles, André Déculty, Jean-Pierre Destombes, Pere Ferré, Xavier Giné, Jaume Parés, Jean Ronzon i Gabriel Villa-Real.

Durant aquests dies hem viscut amb emoció la implantació de la comunitat de N. D. de l’Hermitage en presència del germà Emili Turú i de Dominique Lebrun, bisbe de la diòcesi de Saint Etienne. En compartir la vida amb aquesta comunitat, hem pressentit el que serà aquesta nova realitat profètica entre germans i laics: sortir de pressa vers aquesta nova terra que anomenem 21è Capítol general.” Rogelio González Maristes Champagnat

Formació Inicial d’Educadors Maristes (Escoles) Promoció 07-10 Una nova promoció d’educadors i educadores (23 en total) han completat satisfactòriament tots els mòduls previstos al FIEM-ES (Formació Inicial d’Educadors Maristes de les escoles), al llarg dels darrers tres cursos escolars, entre el 2007 i el 2010. L’experiència s’ho val i ben segur que la tasca educativa que es realitza als centres en sortirà beneficiada.

3


Núm. 59 • 7 maig 2010

Ens fem ressò de les impressions de tres participants:

Com sempre, ha estat un privilegi poder-nos retrobar en un entorn tan meravellós com el de les Avellanes i haver compartit tants moments, sentiments, emocions, inquietuds i vivències. Aquest cop amb una certa malenconia, recordant les trobades anteriors i pensant que aquesta era la darrera d’aquest primer període de formació. Aquesta trobada m’ha fet reflexionar sobre alguns aspectes de la meva tasca diària a l’aula, i d’altres com la imatge de Déu o de l’Església. Ha estat molt profitós i com sempre he tornat a casa amb la sensació que alguna cosa s’ha remogut dins meu i m’ha fet créixer una mica més com a persona. Carme Navas (Maristes Valldemia – Mataró)

El procés de formació del FIEM ha estat per a mi un autèntic regal. El tràfec del dia a dia a les nostres escoles sovint no ens permet aturar-nos i reflexionar sobre la nostra tasca i molt menys dedicar-nos un temps personal. En aquestes trobades hem gaudit de l’acolliment de les Avellanes i del seu silenci, hem compartit inquietuds, cançons i somriures, hem cercat respostes, hem trobat guies per orientar-nos i ens hem adonat que formem part del mateix projecte, d’un mateix somni. Glòria Miralles (Maristes Champagnat – Badalona)

Amb la metodologia educativa marista i la reflexió sobre Déu i l’Església, el mòdul 3.2 de la FIEM-escoles es va desenvolupar durant tres dies en l’entorn del Monestir de les Avellanes. Les activitats van poder desenvolupar-se tant a les sales interiors del monestir com als voltants de la casa, gràcies a les esplèndides jornades de sol. A més del bon tracte i la gentilesa de la comunitat de les Avellanes, les valoracions dels companys i dels formadors van centrar-me, especialment, en l’oportunitat de compartir experiències docents i humanes que ha ofert el procés de formació dels darrers tres anys. Entre els aspectes més destacats, també, l’avantatge que suposa la posada en comú del projecte moral, educatiu i religiós marista i la possibilitat de reflexió i lleure, tant a l’interior com a l’exterior del monestir. Cristian Peralta (Maristes Rubí)

4


Núm. 59 • 7 maig 2010

INFORMACIONS Certificacions ISO En les passades setmanes, els serveis centrals del SOM i les obres socials maristes a Catalunya van superar molt satisfactòriament les dues fases de l’auditoria de certificació ISO 9001:2008. Aquesta auditoria conjunta, en format multisite, es va desenvolupar en diverses jornades, tenint en compte que s’auditaven 9 seus diferents. Els dies 25 i 26 de març va tenir lloc la primera fase al Casal i els dies 6, 7, 8, 12 i 13 d’abril la segona fase als centres. L’auditoria ha inclòs en el seu abast la prestació de serveis d’atenció socioeducativa en el conjunt de les obres socials del SOM: CRAE La Llar, d’Igualada Pis assistit Llar Champagnat – Rubí Pis assistit Llar Champagnat – Santa Coloma Centre Obert Rialles, de Santa Coloma de Gramenet Centre Obert Pas a Pas, de Lleida Centre Compartir El Pinar, de Rubí Centre Obert Compartir, de Ciutat Vella (Barcelona) Centre Obert SAÓ-Prat, amb l’empresa d’inserció Reformes SAÓ, SL En l’abast de l’auditoria també s’inclou la prestació de serveis de direcció, planificació, assessoria i coordinació a les obres educatives escolars i socials per part dels departaments i equips del Servei d’Obres Maristes.

Cal felicitar, d’una banda, els responsables de qualitat, directius i equips més implicats en la implantació del sistema, i, de l’altra, els educadors dels centres socials i les persones de departaments i equips dels serveis centrals. Ells han estat els protagonistes del procés d’auditoria practicat per l’entitat certificadora, Eduqatia, especialitzada en el sector de l’educació.

Igualment, durant els últims dies del mes d’abril, el centre de Maristes Rubí ha passat molt satisfactòriament l’auditoria de certificació ISO 9001:2008. L’auditoria ha inclòs tots els processos educatius d’ensenyament reglat (2n cicle d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat), l’acció pastoral basada en el caràcter propi de les escoles maristes i el menjador escolar. Felicitem, també, el coordinador (Xavier Alacid) i la comissió de qualitat, l’equip directiu, el claustre de professors i el personal d’administració i serveis.

SERVEI D’OBRES MARISTES

5

Butlletí SOM núm. 59  

Butlletí SOM núm. 59