__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

SVERIGES JOBBIGASTE EVENEMANG

ANNONS

YRKES-SM 2018 25–27 APRIL UPPSALA GRÄNBY SPORTFÄLT 25 APRIL 10.00–16.00 26 APRIL 09.00–19.00 27 APRIL 09.00–12.00 FRITT INTRÄDE OCH ÖPPET FÖR ALLA! @YRKESSM.SE #YRKESSM.SE YRKESSM.SE

MÖT VÅRA PROGRAMLEDARE

CATTIS EKLUND & DANIEL RILEY

HÄR FINNS JOBBEN! TÄVLING · PROVA PÅ · UPPVISNING · STUDIE- & YRKESVÄGLEDNING · SEMINARIER/KONFERENSER


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

@YRKESSM

@YRKESSM

ANNONS

#YRKESKAMPEN

#YRKESSM

MILJÖMÄRKT EVENT Yrkes-SM är ett miljömärkt event. Som besökare kan du genom tre enkla steg hjälpa oss att bidra till att göra evenemanget så miljövänligt som möjligt! 1. Åk kollektivt till Yrkes-SM. Ju färre enskilda transporter som kör till och från YrkesSM, desto bättre är det för miljön. 2. Sortera ditt skräp vid närmaste återvinningsställe. 3. Ta med en egen vattenflaska till Yrkes-SM. Du kan fylla på flaskan på arenaområdet.

70% Här finns jobben. Inom flertalet av de yrken som visas upp på Yrkes-SM saknas det arbetskraft. Både idag och framöver. Flera utredningar från bland annat SCB visar att mer än 70 procent av de som går ut ett yrkesprogram på gymnasiet får jobb.

Denna tidningsbilaga ges ut av WorldSkills Sweden i samarbete med UNT. WorldSkills Sweden har som mål att höja kvaliteten, statusen och attraktionskraften för svensk yrkesutbildning. WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag. worldskills.se

VÄLKOMMEN TILL YRKES-SM … … Sveriges jobbigaste evenemang! Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom Bygg-, Konstruktions- och Anläggningsteknik, Industri-, Maskin- och Verkstadsteknik, Informations- och Kommunikationsteknik, Konst, Kreation och Mode, Social och Personlig Service samt Transport och Logistik. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom över 50 yrken. I år välkomnar vi också elever från gymnasiesärskolan som är med och tävlar. Alla har gemensamt att de vill tävla och vinna, men också för att de vill visa upp sina yrken för att få fler unga att våga välja samma yrke som de har valt. De vill också inspirera andra att titta närmare på, ibland okända men spännande, yrkesutbildningar som ger ett bra framtidssmart jobb med mycket goda framtida jobbchanser. Under Yrkes-SM kan man prova på olika yrken och

typiska arbetsmoment, delta i spännande seminarier, besöka Sveriges jobbigaste föräldramöte och mycket mer. Väl mött på arenaområdet, Gränby sportfält i Uppsala den 25–27 april. Det är fritt inträde för alla på Yrkes-SM och tävlingarna pågår hela tiden under de tre dagarna.

Caroline Hoffstedt (S) ordförande i utbildningsnämnden, Uppsala kommun

Söker du nytt jobb? På Lokusjobb hittar du mängder av jobb.

Patrik Svensson tävlingsledare, WorldSkills Sweden


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

DU KAN OCKSÅ TÄVLA. DELTA I YRKESKAMPEN PÅ SNAPCHAT. HITTA SPELEN (6 ST OLIKA SNAPCODES) PÅ ARENAOMRÅDET (IFU ARENA, RELITAHALLEN OCH UTOMHUS).

JOHANNA ÄR VINNAREN SOM BLEV AMBASSADÖR Hon har vunnit Yrkes-SM, hon har tävlat i Yrkes-EM och hon kom på fjärde plats i Yrkes-VM. Möt Johanna Hansson som berättar om sitt drömyrke och hur det var när hon deltog i yrkestävlingarna. Allt började när Johanna Hansson gick på handelsprogrammet på gymnasiet i Eskilstuna. Där fick hon bland annat möjligheten att praktisera i olika butiker. – Jag var med och flyttade hela Åhlénsvaruhuset här i Eskilstuna. Ett stort jobb och jag fick hjälpa till att bygga upp montrar och skyltfönster. Det var då jag insåg att det här yrket passar mig, säger Johanna Hansson, 22 år. Yrket som lockade var dekoratör. Eller visual merchandising som det heter idag. Men det fanns ingen utbildning på gymnasiet utan Johanna sökte en eftergymnasial utbildning på en yrkeshögskola i Skärholmen.

– Den utbildningen var fantastiskt rolig och jag lärde mig en massa. En dag blev jag uppringd och fick frågan om att söka till Yrkes-SM. Eftersom utbildningen inte fanns på gymnasiet så sökte de deltagare från yrkeshögskolor. Jag skickade in arbetsprover, kom till uttagningen och gick vidare till själva Yrkes-SM. NYTT UPPDRAG VARJE DAG PÅ YRKES-SM Där började en spännande tid för Johanna. På Yrkes-SM tävlade hon i tre dagar. Ett nytt uppdrag varje dag. – Vi jobbade i två skyltfönster och exponerade kläder och skönhetsprodukter. Det var roligt att besökarna kunde titta på när vi jobbade. Varje kväll revs dagens arbete för att sen börja på nytt nästa dag. Johanna vann YrkesSM i visual merchandising år 2016 och därmed fick hon en plats i Yrkeslandslaget. Där ingick en rad olika yrkeskategorier som frisör, florist, målare med flera.

– Vi tävlade i EM i Göteborg och efter det bar det av till Yrkes-VM i Abu Dhabi. Det var roligt att tillhöra landslaget och vi blev tighta ihop. Eftersom vi tävlade i olika yrken så kände vi ingen konkurrens mellan oss. Vi hejade på varandra i tävlingarna och nu efteråt har vi haft en återträff och vi har kontakt med varandra på sociala medier. Vi är ju spridda över hela landet, från Luleå till Skåne. BÄST I NORDEN Johanna är nöjd med sin prestation i Yrkes-VM. Hon kom på fjärde plats av sexton deltagare. Och därmed blev hon bäst i Norden. – Jag har verkligen utvecklats under tävlingarna och känner en stolthet över yrket. Men nu har jag tävlat klart. Fast jag är en självklar ambassadör för Yrkes-SM. Jag hoppas komma till tävlingarna i Uppsala. Jag ser fram emot att titta på alla tävlingar och att känna stämningen!

SVERIGES VIKTIGASTE LANDSLAG SEDAN 1995. Yrkeslandslaget, de bästa av de bästa unga yrkesutövarna i Sverige. I Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills Competition) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas 1000tals av de absolut skickligaste unga yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar. Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen. Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, senast vid Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017 tog laget hem 1 brons och vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons. Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget blir Yrkes-EM i Budapest den 26–28 september 2018 och därefter YrkesVM i Kazan, Ryssland 2019.

BOKA IN SVERIGES JOBBIGASTE FÖRÄLDRAMÖTE Intresse och talang kan ta ditt barn långt. Går de ett yrkesprogram kan de välja mellan att börja jobba direkt efter skolan eller fortsätta studera. Du som är förälder, vårdnadshavare eller nyfiken vuxen är varmt välkommen till föräldramöte under YrkesSM i Uppsala.

I samband med Yrkes-SM i Uppsala arrangeras Sveriges jobbigaste föräldramöte. Yrken och utbildningar har förändrats de senaste åren. Handen på hjärtat – har du koll på vilka möjligheter som finns för just ditt barn?

Yrkes-SM är så mycket mer än bara tävlingar. Genom prova-på och information får besökarna en konkret inblick i moderna yrkesutbildningar. Det kan helt enkelt beskrivas som ett stort multi-prao som är perfekt för studiebesök och inspiration.

Välkommen till föräldramötet Torsdagen 26 april, klockan 17.00 eller 18.00. IFU Arena, Gränby sportfält, Uppsala. Fritt inträde!

På föräldramötet informeras och inspireras du av branscher och tävlingar. Du får ta del av en mängd olika framtidsyrken och yrkesutbildningar. Föräldramötet innehåller två seminarietillfällen mellan klockan 17.00–19.00. Då har vårdnadshavare, tillsammans med sina barn, möjlighet att fördjupa sig lite extra inom områden kopplade till dagens moderna yrkesprogram på gymnasiet.

BRA ATT VETA

YRKES-SM I BACKSPEGELN. Det hela började med ett Yrkes-VM som startade 1950. Yrkes-VM har sedan dess blivit ett av de största evenemangen i världen. För att komma med i denna tävling (och Yrkes-EM) måste vi ha ett landslag och det tas ut på Yrkes-SM. I Sverige genomförs Yrkes-SM vartannat år. Yrkes-SM har arrangerats i följande städer med start i Piteå 2004; Göteborg 2006, Jönköping 2008, Göteborg 2010, Malmö 2012, Umeå 2014, Malmö 2016 och nu i Uppsala 2018 och 2020 är det Helsingborgs tur att stå som värdstad.

SJUKVÅRD. Röda korset kommer att finnas på plats för att kunna hjälpa till om någon blir sjuk eller skadar sig. Vänd dig till närmaste funktionär så hjälper hen dig att hitta dit. Vid allvarlig skada eller händelse, ring 112.

TACK TILL VÅRA SPONSORER OCH PARTNERS


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

YRKEN OCH UTSTÄLLARE Fundera på vilka yrkesområden du är mest intresserad av. De olika områdena har olika färger vilket gör dem lättare att hitta på arenaområdet. Kolla vilka yrken och yrkesområden som passar dig.

UTOMHUS

BYGG-, KONSTRUKTIONS- & ANLÄGGNINGSTEKNIK

KONST, KREATION & MODE

INDUSTRI, MASKIN- & VERKSTADSTEKNIK

SOCIAL & PERSONLIG SERVICE

INFORMATIONS- & KOMMUNIKATIONSTEKNIK

TRANSPORT & LOGISTIK

GYMNASIESÄRSKOLAN

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

UTSTÄLLARE

IFU ARENA

RELITAHALLEN

BYGG-, KONSTRUKTIONS- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK

BYGG-, KONSTRUKTIONS- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK

BYGG-, KONSTRUKTIONS- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK

Eldistributions-/linjemontör uppvisning, prova-på

U2:20

Eldistributions-/linjemontör uppvisning

C2:04

Bergarbetare uppvisning och prova-på

R5:04

Lantbrukare uppvisning

U2:18

Installationselektriker tävling och prova-på

C2:01

Betongarbete tävling och prova-på

R4:08

Maskinförare; mobilkran uppvisning och prova-på

U2:06

Måleri tävling och prova-på

C1:05

Byggnadsindustrins yrkesnämnd informationsyta

R4:02

Maskinförare; hjulgrävare tävling och prova-på

U2:10

Plåtslagare tävling och prova-på

C2:11

Glastekniker uppvisning och prova-på

R6:01

Maskinförare; lastmaskin tävling och prova-på

U2:10

VVS-montör tävling och prova-på

B2:11

Golvläggning tävling och prova-på

R5:05

Murning tävling och prova-på

R6:09

Plattsättning tävling och prova-på

R6:03

Trädgårdsanläggning tävling

U1:25

Väg- och anläggning tävling och prova-på

U1:29

GYMNASIESÄRSKOLAN Skog, mark och djur gymnasiesärskoletävling

U2:24

GYMNASIESÄRSKOLAN Hotell, restaurang & bageri gymnasiesärskoletävling

C1:02

Ställningsbyggnad uppvisning och prova-på

R5:02

Hälsa, vård & omsorg gymnasiesärskoletävling

C1:01

Tak- och tätskikt uppvisning och prova-på

R4:06

Uppsala gymnasiesärskola prova-på

C1:03

Träarbete tävling och prova-på

R6:07

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK

SOCIAL OCH PERSONLIG SERVICE

INDUSTRI, MASKIN- OCH VERKSTADSTEKNIK

IT nätverk systemadministration tävling och prova-på

B1:08

Automationsteknik tävling och prova-på

R3:06

Webbdesign tävling

B1:08

CNC-fräsning tävling och prova-på

R4:05

CNC-svarvning tävling och prova-på

R4:05

Arbetshandledledare daglig verksamhet uppvisning, prova-på

U1:21

Bagare och Konditor uppvisning och prova-på

U3:18

Barnskötare uppvisning och prova-på

U1:21

Boendeassistent uppvisning och prova-på

U1:21

Florist uppvisning och prova-på

Elevassistent uppvisning och prova-på

U1:21

Hästskötare uppvisning

U2:16

Personlig assistent uppvisning och prova-på

U1:21

KONST, KREATION OCH MODE

CAD tävling och uppvisning och prova-på

R4:05

B2:06

Industriel tävling och prova-på

R3:08

Guldsmed tävling och prova-på

B1:10

Svets tävling och prova-på

R4:01

Visual merchandiser tävling och prova-på

C2:02

Festival #imsmart18 prova-på

R4:07

SOCIAL OCH PERSONLIG SERVICE TRANSPORT & LOGISTIK

TRANSPORT & LOGISTIK

Bussförare uppvisning och prova-på

U1:01

Arbetshandledare daglig verksamhet uppvisning, prova-på

Skogsmaskinförare uppvisning

U2:26

Barnskötare uppvisning och prova-på

B2:01

Fordonslackering tävling och prova-på

R1:02

Skogs- och lantbruksmaskiner (simulator) prova-på

U2:28

Boendeassistent uppvisning och prova-på

B2:01

Lastbilsteknik tävling och prova-på

R1:06

Yrkesförare tävling och prova-på

U1:31

Butikssäljare tävling och prova-på

C2:02

Maskinmekaniker tävling och prova-på

R2:10

Elevassistent uppvisning och prova-på

B2:01

Personbilsteknik tävling och prova-på

R2:04

Entreprenörskap/affärsutveckling tävling

C2:02

UTSTÄLLARE

Bilskadeteknik tävling och prova-på

R2:02

B2:01

Flygteknik tävling och prova-på

R3:10

U2:14

Frisör tävling och prova-på

B1:01

GK Rör

U3:09

Hotellreception uppvisning och prova-på

B1:07

3M

Sallén Elektriska

U3:03

Hudterapeut tävling

B1:03

Saab

TYA/Volvo/The Iron Night uppvisning

U1:03

Kock tävling, uppvisning och prova-på

B1:07

Teknikcollege

Personlig assistent uppvisning och prova-på

B2:01

Ambulanssjukvården

U1:17

Servering tävling, uppvisning och prova-på

B1:07

LUNCHUTLÄMNING

U3:29

Vård och omsorg tävling och prova-på

B2:02

SJUKVÅRD

U3:25

INFO: WORLDSKILLS SWEDEN, UPPSALA KOMMUN

UTSTÄLLARE R3:12 R2:12 R3:02 / R4:09

KIOSK

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Studie- och yrkesvägledning

NÄR ÄR YRKES-SM ÖPPET?

B1:04

UTSTÄLLARE Akademiska sjukhuset / Ambulanssjukvården

Onsdag 25 april

10.00–16.00

Arbetsförmedlingen

Torsdag 26 april

09.00–19.00

Hantverkarna

Fredag 27 april Avslutning och prisutdelning:

09.00–12.00 14.00–15.30

DinTalang, WorldSkills Sweden Jobman

B1:02 2 10 7 6

Lärarförbundet

C1:04

Lärarnas Riksförbund

C2:07

LO

3, 4

Myndigheten för yrkeshögskolan Målerifakta Polisen

C2:05 22 1

Ramudden

16

Skolverket

B2:07

TYA

18

Ung företagsamhet

B2:05

Uppsala kommun, vård och omsorgsverksamhet

B2:04

Yrkesakademin Yrkesprogram i Uppsala KIOSK

MISSA INTE UTOMHUSOMRÅDET MED BLAND ANNAT OSS YRKESFÖRARE.

17 B1:05 20 / 21

HUR SER TÄVLINGSPROGRAMMET UT? TÄVLAR OLIKA YRKEN OLIKA DAGAR? Svar: Alla yrken tävlar alla dagar. Vissa yrken har en längre sammanhållen tävling, till exempel Trädgårdsanläggarna som jobbar med samma uppgift hela tiden, medan andra har flera olika uppgifter som ska lösas.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

ARENAOMRÅDET – GRÄNBY SPORTFÄLT DELTA I YRKESKAMPEN PÅ SNAPCHAT Snapcodes till spelen hittar du på arenaområdet, 2 st i IFU Arena, 2 st i Relitahallen och 2 st utomhus. Följ Yrkeskampen på Snapchat för mer information. Fina priser i potten!

U2:18

U2:14

Vi reserverar oss för eventuella förändringar i program, utbud och ritning.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

SEMINARIEPROGRAM 25–27 APRIL ONSDAG 25 APRIL

Duktiga yrkeslärare spelar en mycket viktig roll i samhället för att säkerställa att landets yrkesutbildningar presterar och levererar på hög nivå. Att yrkesutbildningar håller en hög kvalité och uppfattas attraktiva är väsentligt för Sveriges framtid. Årets yrkeslärare i Uppsala län är ett pris instiftat för att uppmärksamma duktiga yrkeslärare. Genom att sprida goda exempel på engagemang och insatser gjorda av yrkeslärarkåren vill vi öka fokus på yrkesgruppen och inspirera andra att använda sig av de goda idéer och insatser som görs. Årets Yrkeslärare i Uppsala län kommer presenteras under Yrkes-SM. Läs mer om Årets yrkeslärare här: yrkessm.se/aretsyrkeslarare

10.20–11.00 Motorbranschens företag och skolor i samarbete Information om och exempel på hur Motorbranschcollege, MBC bygger och utvecklar lokala samarbeten mellan gymnasieskolor och företag. MBC har tagits fram för att stärka utbildningskvaliteten och säkra kompetensförsörjningen till motorbranschen. Medverkande: Jonas Hehrne projektledare för MBC, Marcus Ölin branschutvecklare för MBC, representanter för MBCskolor och företag i samarbete. 11.00–12.00 Normkritik och könsstereotypa yrkesval

erna att vara en viktig faktor. Ekosystemtjänsterna bygger på att jobba med naturen och inte mot. Medverkande: Göran Andersson samt två spännande gäst föreläsare, Trädgårdsanläggarna.

Hur står det till med valfriheten egentligen? Väljer vi mellan alla alternativ eller upplevs bara hälften av alternativen aktuella baserat på vilket kön vi har? Under seminariet kommer vi att beröra bakomliggande teorier och du får möjlighet att reflektera över hur det ligger till med normer och normkritik för egen del. Hur kommer du igång med det normkritiska arbetet på din arbetsplats sen? Givetvis får du med dig både tips på arbetssätt, övningar och litteratur som du kan använda i din verksamhet. Medverkande: Jonna Linde, Universitetsadjunkt Malmö universitet. 11.15–12.15 Yrkestävlingar ökar kvalitén i undervisningen Seminarium om yrkestävlingar och skoltävlingar och hur de kan bidra till ökad kvalitet i undervisningen. Avslutning med gemensam lunch kl 12.15. Medverkande: Niklas Dackborn, vd för ESSDE Teknik AB, Leena Kyhlros, IF Metall, Fredrik Gunnarsson, Industriarbetsgivarna, Torgny Martinsson, Teknikföretagen, Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum Sverige (SKTC), Oscar Jonsson, f.d. tävlande i Yrkeslandslaget.

Edin Filipovic, bagerilärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, vinnare av Årets yrkeslärare i Göteborg 2016.

LUNCH/KAFFE Det går att köpa lunch i Arenaköket på IFU-Arena. Kaffe och godsaker går att köpa i deras café och kiosk samt i kiosken i Relitahallen.

13.00–13.40 Yrkesskicklighet + entreprenöriella förmågor = rustad för framtiden Vi berättar om varför UF-företagande ska vara en självklarhet på alla yrkesprogram och vad eleverna får med sig med hjälp av utbildningen, oavsett om de kommer att bli egenföretagare eller arbetstagare. Vi pratar om vad detta innebär för din roll som lärare och tipsar om några verktyg som du kan använda dig av. Medverkande: Paul Hodacs förstelärare i entreprenörskap Uppsala kommun, Emil Holmberg UF-lärare, Uppsala yrkesgymnasium, Tina Brahimzadeh inspiratör Ung Företagsamhet Uppsala. 13.00–14.00 Kommunens aktivitetsansvar KAA Kommunernas ansvar för KAA och Skolverkets erbjudande om processtöd för att förebygga avhopp från gymnasieskolan. Medverkande: Marianne Lindblå, Skolverket och Hans-Eric Wikström, Skolverket. 13.00–14.00 Normkritik och könsstereotypa yrkesval Hur står det till med valfriheten egentligen? Väljer vi mellan alla alternativ eller upplevs bara hälften av alternativen aktuella baserat på vilket kön vi har? Under seminariet kommer vi att beröra bakomliggande teorier och du får möjlighet att reflektera över hur det ligger till med normer och normkritik för egen del. Hur kommer du igång med det normkritiska arbetet på din arbetsplats sen? Givetvis får du med dig både tips på arbetssätt, övningar och litteratur som du kan använda i din verksamhet. Medverkande: Jonna Linde, Universitetsadjunkt Malmö universitet. 13.50–14.30 Många vägar till jobben i byggbranschen Byggbranschen har behov av alla slags människor med olika sorters utbildningar. Branschinriktade utbildningsvägar finns inom gymnasieskola, yrkeshögskola och högskola/universitet. Men det finns också andra vägar till jobben. Medverkande: Utbildningsansvariga från byggindustrins organisationer och yrkesnämnd, BYN. 14.00–15.00 Skolan i arbetslivet – arbetslivet i skolan Under seminariet diskuterar vi värdet av framgångsrika samarbeten genom alla skolformer. Medverkande: Christina Grönvik Skolverket, Agnetha Kronkvist Skolverket, Cecilia Wigerstedt Skolverket.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar i program, utbud och ritningar.

14.40–15.40 Var med och skapa framtidens ekosystemtjänster i staden Vi går mot allt mer förtätning av våra städer och för att de ska vara attraktiva att bo och leva i kommer de gröna miljö-

15.20–16.00 Gymnasial lärlingsanställning – så funkar det! GLA – Den nya lärlingsutbildningen som gör att Sverige närmar sig de lärlingsutbildningar i Europa där eleven både går i skolan och är anställd med lön. Medverkande: Lotta Naglitsch, Björn Wärnberg, Skolverkets lärlingscenter.

TORSDAG 26 APRIL 13.00–13.40 Transportnäringen och jobben – en framtidsspaning Transportnäringen behöver 10 000 nya medarbetare årligen. Medverkande: Transportföretagen, Maria Sjölin och Caj Luoma.

16.40–17.40 Kommunens aktivitetsansvar KAA Kommunernas ansvar för KAA och Skolverkets erbjudande om processtöd för att förebygga avhopp från gymnasieskolan. Medverkande: Marianne Lindblå, Skolverket, Hans-Eric Wikström, Skolverket.

FREDAG 27 APRIL 09.20–10.00 Motorbranschens företag och skolor i samarbete Information om och exempel på hur Motorbranschcollege, MBC bygger och utvecklar lokala samarbeten mellan gymnasieskolor och företag. MBC har tagits fram för att stärka utbildningskvaliteten och säkra kompetensförsörjningen till motorbranschen. Medverkande: Jonas Hehrne projektledare för MBC, Marcus Ölin branschutvecklare för MBC, representanter för MBC-skolor och företag i samarbete.

14.00–14.40 Entreprenörskap i skolan – ju tidigare desto bättre Vi ger konkreta tips och samtalar om viktiga förmågor eleverna får med sig i arbetet med entreprenörskap. Medverkande: Anna Grimlund grundskoleansvarig Ung Företagsamhet Sverige, Martina Christensson projektledare grundskola Ung Företagsamhet Uppsala, tidigare grundskolelärare från högstadiet. 14.20–15.00 Många vägar till jobben i byggbranschen Byggbranschen har behov av alla slags människor med olika sorters utbildningar. Branschinriktade utbildningsvägar finns inom gymnasieskola, yrkeshögskola och högskola/universitet. Men det finns också andra vägar till jobben. Medverkande: Utbildningsansvariga från byggindustrins organisationer och yrkesnämnd, BYN. 14.40–15.40 Var med och skapa framtidens ekosystemtjänster i staden Vi går mot allt mer förtätning av våra städer och för att de ska vara attraktiva att bo och leva i kommer de gröna miljöerna att vara en viktig faktor. Ekosystemtjänsterna bygger på att jobba med naturen och inte mot. Medverkande: Göran Andersson samt två spännande gästföreläsare, Trädgårdsanläggarna. 15.00–15.40 Motorbranschens företag och skolor i samarbete Information om och exempel på hur Motorbranschcollege, MBC bygger och utvecklar lokala samarbeten mellan gymnasieskolor och företag. MBC har tagits fram för att stärka utbildningskvaliteten och säkra kompetensförsörjningen till motorbranschen. Medverkande: Jonas Hehrne projektledare för MBC, Marcus Ölin branschutvecklare för MBC, representanter för MBC-skolor och företag i samarbete.

10.00–10.40 Många vägar till jobben i byggbranschen Byggbranschen har behov av alla slags människor med olika sorters utbildningar. Branschinriktade utbildningsvägar finns inom gymnasieskola, yrkeshögskola och högskola/universitet. Men det finns också andra vägar till jobben. Medverkande: Utbildningsansvariga från byggindustrins organisationer och yrkesnämnd, BYN. 10.20–11.00 Internationella möjligheter för lärare och elever inom yrkesutbildning – APL, LIA och samarbeten utanför Sverige Genom internationell APL/LIA och kompetensutveckling i sitt yrke får elever och lärare nya perspektiv och ökade yrkeskunskaper. Universitets- och högskolerådet (UHR) ansvarar för flera program som ger aktörer inom yrkesutbildning möjlighet till finansiering för att kunna erbjuda elever och personal praktikplatser i andra länder vilket höjer utbildningarnas attraktionskraft. Vi berättar hur man söker finansiering. Medverkande: Kerstin Claesson Callahan, handläggare Universitets- och högskolerådet.

15.50–16.30 Världens bästa yrke – bli lastbilsförare På seminariet går vi igenom yrket i dag och i framtiden, efterfrågan hos arbetsgivarna och vägarna till att bli lastbilsförare. Medverkande: Lasse Holm Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd TYA + livs levande lastbilsförare.

11.00–12.00 Kommunens aktivitetsansvar KAA Kommunernas ansvar för KAA och Skolverkets erbjudande om processtöd för att förebygga avhopp från gymnasieskolan. Medverkande: Marianne Lindblå, Skolverket, Hans-Eric Wikström, Skolverket.

15.50–16.30 Gymnasial lärlingsanställning – så funkar det! GLA- Den nya lärlingsutbildningen som gör att Sverige närmar sig de lärlingsutbildningar i Europa där eleven både går i skolan och är anställd med lön. Medverkande: Lotta Naglitsch, Björn Wärnberg, Skolverkets lärlingscenter.

11.20–12.00 Gymnasial lärlingsanställning – så funkar det! GLA – Den nya lärlingsutbildningen som gör att Sverige närmar sig de lärlingsutbildningar i Europa där eleven både går i skolan och är anställd med lön. Medverkande: Lotta Naglitsch, Björn Wärnberg, Skolverkets lärlingscenter.

BOKA För mer information och bokning av seminarierna besök yrkessm.se/seminarier

PARKERING Antalet parkeringsplatser på området är begränsade. Vi hoppas att så många som möjligt kan åka buss, något som också går i linje med att evenemanget är miljömärkt.


Här kan du driva UF-företag. Hoppas vi ses! Uppsala kommun: Celsiusskolan/Uppsala Yrkesgymnasium Ekeby/Uppsala Yrkesgymnasium Jälla/ Fyrisskolan/Grillska gymnasiet/Praktiska gymnasiet/Realgymnasiet/ Thoren Business School/Yrkesplugget Enköpings kommun: Westerlundska gymnasiet Knivsta kommun: Sjögrenska gymnasiet Tierps kommun: Högbergsskolan Östhammars kommun: Bruksgymnasiet/Wilhelm Haglunds Gymnasium www.ungforetagsamhet.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

SÅ HÄR FÅR DU ETT RIKTIGT BRA BESÖK PÅ YRKES-SM:

LÄS PÅ. Gå igenom programtidningen i förväg och/eller besök yrkessm.se STOPP! På kartan ser du var varje yrke finns. Läs igenom noga så att du lär dig att hitta rätt. VÄLJ. Vilka yrken är du mest intresserad av? Varje yrkesområde har olika färger så att du lättare hittar på området. VÅGA. Förbered dina frågor. Det är ju nu du kan ställa alla frågor. Våga fråga helt enkelt! PROVA. I flera montrar får du prova på ett yrke. Nu har du chansen. Prova ditt drömyrke.

ANNONS

PAUSA. Det är en lång dag med många intryck. Unna dig en paus, umgås med kompisar, tipsa varandra om spännande montrar att besöka. VISSTE DU? Om du väljer ett yrkesprogram har du alla möjligheter att läsa vidare på universitets- och högskoleutbildningar. Tänk alltså på vilka yrken som verkar roliga och som passar dig. Sen kan du ju alltid ändra dig i framtiden. MISSADE DU? Om du missar något på Yrkes-SM kan du alltid fråga din lärare, dina kompisar eller gå in på yrkessm.se, dintalang.se, gymnasieinfo.se eller skillsworld.se

FÖRBERED ER MED VÅRT HANDLEDNINGSMATERIAL För att elever och skolpersonal som besöker Yrkes-SM ska få ut så mycket som möjligt av besöket har WorldSkills Sweden tillsammans med GR Utbildning tagit fram ett handledningsmaterial för skolor. Materialet är brett och består av många olika delar som är anpassade för att användas vid besök av yrkesevenemang och yrkestävlingar. Handledningsmaterialet innehåller övningar kopplade till många av de val ungdomar idag ställs inför. Handledningen är tänkt att kunna vävas in i befintlig undervisning kopplat till olika ämnen. Här hittar du det digitala handledningsmaterialet yrkessm.se/forbered-er

KRISTINA MODÉN, STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE I UPPSALA, TIPSAR OM HUR DU FÅR UT DET MESTA AV DITT BESÖK PÅ YRKES-SM:

Yrkes-SM är som ett enormt provrum för olika yrken. Här finns massor av spännande tävlingar och här kan du testa dina talanger. Passa på att ställa frågor! Du kanske inte kan fråga de som tävlar men det finns andra som gärna svarar på dina frågor. För att hinna så mycket som möjligt bör du kolla in kartan i förväg. Tänk på att det är viktigt att ta en paus och smälta alla intryck! Kom ihåg att om du har frågor om yrken och utbildningar efter mässan kan du alltid kontakta din skolas studie- och yrkesvägledare. Jag önskar dig en riktigt rolig dag på Yrkes-SM!

E R A G I L O R T ET . A L A S UPP

elcafé oll, knypp b t fo å p n S ug e ert? eller kons sentals förslag. tu Vi ger dig

Ett spänstigare, godare och snyggare Uppsala. Det blir roligare så helt enkelt. #hejauppsala


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

TESTA DIN TALANG … Ditt intresse och din talang kan ta dig långt. Går du dessutom ett yrkesprogram kan du välja mellan att börja jobba direkt efter skolan eller fortsätta studera. Kom till DinTalang-montern (nr 10 i IFU Arena) och gör talangtestet!

ÅRETS PROGRAMLEDARE

DANIEL RILEY

CATTIS EKLUND

Hur känns det att få vara programledare för YrkesSM, Cattis? – Jag är jättetaggad! Man lär sig som mest när man får prova nya saker och utsätter sig själv för nya utmaningar som man aldrig gjort förut. Det här är första gången som jag ska agera som programledare och det har jag inte testat förut. Jag svarade ja direkt när jag fick frågan! Nånting jag brinner för är att påverka människor att våga vara sig själva och då finna sig själva. Det är nånting jag pushar på väldigt mycket på min YouTubekanal – Cattis Eklund. Som programledare kommer jag få träffa många nya människor vilket är superkul. Jag kommer dessutom få lära mig om massa olika yrken vilket jag ser jättemycket fram emot och då även få dela med mig utav den möjligheten med alla er som kommer dit.  Varför ska man komma till Yrkes-SM tycker du?  Att se någonting med sina egna ögon är något helt annat än att läsa om det eller se en bild på det. På Yrkes-SM finns det massor av olika yrken att se men även att testa på. Det är också ett väldigt bra tillfälle att få träffa olika yrkesmänniskor och kunna

få svar på alla de frågor och funderingar direkt på plats av dem. Hur tänker du kring att få jobba med Daniel? Det ser jag verkligen fram emot. Jag tror att vi kommer att komplettera varandra väldigt bra! Och vi har också samma intresse för foto och filmskapande – det är ett plus. Vi båda två har ett stort sinne för humor så det kommer garanterat att bli mycket skratt!

KOM OCH TITTA, FRÅGA OCH PROVA PÅ OLIKA YRKEN MED OSS! Hur känns det att få vara programledare på YrkesSM, Daniel? – Det känns superroligt och det är en stor ära för mig att få vara programledare. Jag brinner verkligen för yrken där man får jobba med händerna och vara kreativ. Därför ska det bli kul att få vara med och lyfta fram de här jobben. Ibland finns det en inställning att man bara ska plugga teoretiska

ämnen när man är ung och att de som går en yrkesutbildning bara gör det för att de inte kan något annat. Men man väljer ju utbildning efter det man är intresserad av. Och man kan göra stor karriär och tjäna pengar på det också. Jag har jobbat som fotograf i 10 år och förra året startat en YouTubekanal – KaptenRiley. Så jag vet att man kan lyckas stort bara man har viljan. Varför ska man komma till Yrkes-SM tycker du? – Framförallt för att få inspiration och lära känna nya yrken. Det finns så många fler än vad man kan tro. Föräldrar tänker att det fortfarande är som för 40 år sedan, men nu är det viktigt att tänka framåt när man väljer utbildning. Vilken kompetens eller yrke som kommer att efterfrågas i framtiden – om 30 år.  Hur tänker du kring att få jobba med Cattis? – Egentligen vet jag inte så mycket om Cattis. Jag har ju sett henna skymta förbi i YouTube-flödet såklart. Men jag vet tillräckligt mycket om henne för att veta att det kommer bli sjukt kul att jobba med henne! Hon verkar både snäll och smart, två viktiga egenskaper!

FÅ KOLL PÅ HUR DET ÄR ATT GÅ ETT YRKESPROGRAM OCH VAD DU KAN BLI. Kom till Yrkesprogram i Uppsala (monter B1:05). Där träffar du elever som pluggar till ett yrke. Ta reda på allt du vill veta samtidigt som du får en välförtjänt paus i vår lounge och kan ladda batterierna, både dina egna och telefonens.

VÄLKOMMEN TILL EN JOBB-IGARE SKOLA! Uppsala yrkesgymnasium finns på Ekeby och Jälla och är Uppsalas största yrkesgymnasium. Som namnet antyder är det utbildningar som leder till jobb direkt efter gymnasiet. Du kan också få grundläggande högskolebehörighet. Träffa oss på Yrkes-SM. Våra byggelever tävlar i hela fem grenar i Relitahallen och IFU-arena. Där finns vi även i montern för kock, servering och hotellreception. Utomhus kan du testa att byta däck på en bil, prova att köra tunga skogs- och lantbruksmaskiner i simulatorer eller träffa några av våra välutbildade hästar. Vi bjuder även på stenugnsbakat bröd.

ÖPPET HUS Uppsala yrkesgymnasium Ekeby El- och energiprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Gymnasial lärlingsutbildning

2 maj 17.00–19.00 Uppsala yrkesgymnasium Jälla Bygg- och anläggningsprogrammet* Fordons- och transportprogrammet Naturbruksprogrammet

8 maj 18.00–19.00 *) Bygg- och anläggningsprogrammet har öppet hus på Björkgatan 26.

uppsalayrkesgymnasium.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

VAD HÄNDER HOS DE OLIKA YRKENA? BYGG-, KONSTRUKTIONS- & ANLÄGGNINGSTEKNIK GOLVLÄGGNING Tävlingsuppgift: Den tävlande ska utifrån givna ritningar lägga ut tre olika golv med mönster. Materialet som används på de olika golven är trä, textil och plast. Våga prova: Får du ihop parkettgolvet? Prova lägg golvläggarens pussel! Yrkesprogram: Bygg-och anläggningsprogrammet BERGARBETARE Våga prova: Prova att köra en borrigg med hjälp av en simulator. Vi visar och berättar om bergarbetaryrket. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

BETONGARBETARE Tävlingsuppgift: Det tävlande paret ska under tre dagar bygga upp två väggformar som ansluter i varandra. Dessa ska förstärkas med armeringsjärn och byglar för rätt hållfasthet. Om inte formarna är rätt byggda är det risk att de inte håller när betongen hälls i.

Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet, Fordons- och transportprogrammet.

Våga prova: - Koppla en sluten strömkrets och få en lampa att lysa så snabbt som möjligt. - Återställ ett elfel via VR.

Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

Yrkesprogram: El- och energiprogrammet

Våga prova: Se träarbetare. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

Yrkesprogram: Naturbruksprogrammet

ELDISTRIBUTIONSMONTÖR/ LINJEMONTÖR Uppvisningstävling: 1. Ansluta 0,4kV kabel i kabelskåp Beskrivning av tävlingsmoment - Avmantling - Anslutning av kablar - Fasmärkning - Montage av säkringar

MASKINFÖRARE HJULGRÄVARE OCH LASTMASKIN Tävlingsuppgift: De tävlande kommer att bedömas i sina färdigheter att framföra Hjulgrävare och Lastmaskin på ett säkert och kontrollerat sätt.

2. Preparering av 12kV kabel Beskrivning av tävlingsmoment - Montage av kabel i kabelbock - Avmantling - Preparering av skärmtrådar Viks tillbaka + montering av klockfjäder eller najtråd Fixering av skärmtrådar (stigning max 5 cm) - Svarvning av halvledare - PEX skalas Tävlingsregler: Start: Kabel ligger på mark och kabelbock står vid sidan om. Tävlingsmoment: - Montage av kabel i kabelhållare - Preparering enligt måttskiss Våga prova: Prova-på-klättring på trästolpar. Möjlighet att se miljön uppifrån. Ett spännande yrke på höjder, backe och till och med under jorden. Utomhus, monter U2:20. Yrkesprogram: El- och energiprogrammet GLASTEKNIKER Tävlingsuppgift: Två glastekniker ska montera ett skjutparti av metall i en vägg. De ska sedan montera glas i skjutpartiet. Våga prova: - Testa hur starkt glas är genom att stå på ett härdat glas. - Styr musiken som kommer ur glashögtalarna genom att dra på ett stort glas. - Kliv in i en virtuell värld och bygg framtid! Med VR-glasögon kan besökaren gå runt i en stor glasbyggnad. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

Våga prova: Vi visar vår utbildning till mobilkranförare som finns som e-Learning på www.mobilkranföraren.se. Här kan du prova och se om du kan svara rätt på frågor om mobilkranar. Kanske har du chans att vinna något?

INSTALLATIONSELEKTRIKER Tävlingsuppgift: Utifrån en tom vägg och med hjälp av en detaljerad uppgiftsbeskrivning ska de tävlande bygga upp ”ETG-väggen”. I denna ingår inkoppling av en elcentral, kanalisation, trådstege, programmering och inkoppling av larm, kodlås, rörelsevakt, belysning med mera. Väggen är ett yrkesprov som elever på en ETG-skola utför som ett examensarbete. Under Yrkes-SM ska installationen ske på kortast möjliga tid och helt felfritt vad det gäller elsäkerhet och funktion.

LANTBRUKARE Lantbrukselever från Uppsala yrkesgymnasium visar upp traktorer och maskiner på området.

Tävlingsregler: Start: Kabel är fäst i mark enligt skiss. Tävlingsmoment: - Montage av list + PEN - Anslutning av kabel - Montage av ankarklämma - Montage av säkring - Partmärkning

lyfta tung last som skickligt och försiktigt ska placeras på exakt rätt ställe. Spakar och instrument ska manövreras med ett säkert och tryggt handlag.

De tävlande ska kunna - manöverera maskinen i trånga utrymmen, - hantera säkra redskapsbyten, - använda olika redskap på ett säkert sätt bl.a. hantera hängande last, där skicklighet med lastgafflar i trånga passager och markens förhållande kan påverka plötsliga sidorörelser, - kunna behärska sin skopvolym och uppskatta vikten av ett grusmaterial som lastas på lastbil med våg. Det kommer behövas fingertoppskänsla med manöverspakarna när man t.ex. stänger en tändsticksask utan att trycka sönder den, pickar ägg, balanserar vatten, förflyttar en pall med material. Våga prova: Att köra maskin kräver noggrannhet och snabbhet. Klarar du att gräva i simulatorn? Yrkesprogram: Bygg-och anläggningsprogrammet, maskin Övriga aktiviteter: Välkommen att prova vår simulator som du hittar inne i Relitahallen. Har du frågor och funderingar kring yrket så kan du träffa representanter från branschen samt elever från Bygg och anläggningsprogrammet i informationstältet vid tävlingsytan för maskin. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet, Fordons- och transportprogrammet. Övriga aktiviteter: Vi visar vår utbildning till mobilkranförare som finns som e-Learning på www.mobilkranföraren.se. Här kan du prova och se om du kan svara rätt på frågor om mobilkranar. Kanske har du chans att vinna något? MASKINFÖRARE MOBILKRAN Uppvisning: Vi visar en mobilkran med avancerade motorer, stora däck, fintrimmade säkerhetssystem och specialstål. Mobilkranföraren visar hur maskinen används för att

MURNING Tävlingsuppgift: Under tre dagar ska den tävlande bygga upp olika murar med olika typer av mursten, indragningar och valv. Varje mur har olika typer av mönster och motiv där det gäller att allt blir rätt.

INDUSTRI, MASKIN- & VERKSTADSTEKNIK

TAK- OCH TÄTSKIKT Vi har takmontörer på plats som visar hur man täcker in takdetaljer som brunn, fläkt med mera. Möjlighet att prova på.

SVETS Tävlingsuppgift: Utifrån givna ritningar ska ett antal detaljer i stål, aluminium och rostfritt stål förberedas och sedan monteras ihop med olika svetsmetoder. Detaljerna som tillverkas kontrolleras sedan visuellt av domare på plats, vissa detaljer kontrolleras med förstörande provning och en del med ickeförstörande provning (röntgen).

Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

Yrkesprogram: Industriteknik

givetvis skyddad mot fall genom att vara kopplad till fallskydd. Dagliga priser till den som staplat högst. Yrkesprogram: Byggprogrammet

TRÄARBETARE Tävlingsuppgift: Det tävlande paret ska bygga och montera tre väggsektioner varav en sektion byggs som yttervägg. Ett innertak, dörr med karm och listarbete som består av golvsockel, taklist, dörr-och fönsterfoder, samt mindre isolering. Här gäller det att hålla reda på vinklar, lod och våg. Varje millimeter är viktig och kan avgöra i slutändan.

Våga prova: Se träarbetare.

MÅLERI Tävlingsuppgift: Tävlingsdeltagarna ska spackla och måla en dörr, måla vägg, genomföra en bildöverföring från pappersbild till vägg, slipa med ”giraffen”, genomföra fri dekorationsmålning, tapetsera en vägg samt tapetsera en byrå. Våga prova: - Måla ditt eget Snapchat-filter Skapa ett analogt Snapchat-filter på overheadpapper. Vår “Papparazzi” fotar dig på pappmattan. - Tävla i racerrollning mot svenska målarmästaren - Tävla mot Måleri-SM-vinnare genom att rolla rakt och snabbt. - Fota dig ned Super-Rollie! Vår fluffiga idol ger dig extra superkrafter! - Hjälp oss att komma i mål! Måla på spillbitar av trä som sedan ska formas som en måltavla. - Spela Roller-Golf Golfa genom att slå hole-in-one i färgtåget med hjälp av en roller. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri PLATTSÄTTNING Tävlingsuppgift: De tävlande ska kakla på både en vägg och ett golv enligt en ritning. Här är det viktigt att alla mått stämmer, att fogarna blir snygga och framförallt att motivet stämmer överens med ritningen. Svårigheten ligger i att skära ut alla detaljer rätt och att få till snygga kanter. Våga prova: Se träarbetare. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet PLÅTSLAGARE Tävlingsuppgift: Deltagarna ska ta mått på en husdel för att sedan tillverka och montera de plåtar som behövs för att klimatskydda husdelen. Här krävs noggrannhet, estetiskt sinne, förmåga att lösa problem, kreativitet och lite kraft i ”nyporna”. Våga prova: Här kan du göra en ljusstake i plåt eller klättra upp på vårt fina tak och ta en takselfie! Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet STÄLLNINGSBYGGNAD Vi kommer att bygga upp ett torn av ställningsmaterial 3x3 meter, höjd cirka 7 meter. Våga prova: Stapla läskbackar så högt som möjligt genom att den tävlande stående på stapeln bygger på den back för back. Den tävlande är

AUTOMATIONSTEKNIK Tävlingsuppgift: En maskin ska byggas som automatiskt utför en utsedd uppgift. Tävlingen består av flera olika moment: - Montage av mekaniska delar - Inkoppling av elektriska givare, motorer och ventiler - Koppling av luftsyrda cylindrar - Programmering av styrsystem - Igångkörning och inställning av maskinen - Felsökning och underhåll Alla uppgifter granskas och utvärderas utifrån en noggrann funktionsbeskrivning. Även byggkvalitén bedöms utifrån en i förväg uppgjord standard, där avsteg medför poängavdrag.

Våga prova: Bygg det högsta tornet! I byggmontern får du pröva att bygga högt och få tips av yrkesverksamma byggare om hur du bygger säkert. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet TRÄDGÅRDSANLÄGGNING Tävlingsuppgift: Lagen består av två personer och deras uppgift är att med det material som finns bygga en trädgårdsanläggning utifrån en ritning. Arbetet omfattar läggning av betongmarksten och natursten. Det ingår även montering av murar och andra utrustningar. Plantering av växter är det avslutande momentet inför den slutliga bedömningen. Yrkesprogram: Naturbruksprogrammet Trädgård Övriga aktiviteter: Ett lag från Finland som är med och träningstävlar inför deltagande i EM och VM. VVS-MONTÖR Tävlingsuppgift: Tävlande ska dra rör för vatten och värme och sätta upp dusch och handfat. En handdukstork ska också tillverkas och sättas upp. Våga prova: Testa vårt VR-spel Pipedream och se om du hinner dra rören innan vattnet fyller källaren! Yrkesprogram: VVS- och fastighetsprogrammet VÄG- OCH ANLÄGGNING Tävlingsuppgift: Det tävlande paret ska bygga upp ett vägparti med olika typer av stenläggning och vattenbrunn. Det gäller att sätta alla höjder rätt, få till underlaget med rätt fall och jämnhet. Här är det viktigt att planeringen blir rätt från början för att få till det i slutet. Våga prova: Se träarbetare. Yrkesprogram: Bygg- och anläggningsprogrammet

Yrkesprogram: El- och energiprogrammet, Automation

Övriga aktiviteter: Se Automationsteknik.

INFORMATIONS- & KOMMUNIKATIONSTEKNIK

IT NÄTVERK SYSTEMADMINISTRATION Tävlingsuppgift: - Installera och konfigurera PC med tillbehör och nätverksenheter för hemma och företagsbruk. - Installera och konfigurera en kom plex IT-Miljö med arbetsstationer och servrar. - Installera och använda olika typer av operativsystem och mjukvaror. - Installera och konfigurera trådlösa nätverksenheter, switchar och routrar.

Övriga aktiviteter: #imsmart18 är arenans festivalområde. Testa din kreativa förmåga, ladda mobilen eller bara häng med gamla och nya kompisar. CAD-KONSTRUKTÖR Tävlingsuppgift: Utifrån en uppmätt detalj ritar man i CAD-programmet Inventor för att sedan skriva ut detaljen i en 3D-skrivare. Yrkesprogram: Industritekniska programmet Övriga aktiviteter: Se Automationsteknik. CNC-OPERATÖR (SVARVNING OCH FRÄSNING) Tävlingsuppgift: Utifrån en ritning programmerar operatören i MasterCam. Programmet skickas sedan till en datorstyrd maskin där detaljen produceras i metall. Yrkesprogram: Industritekniska programmet Övriga aktiviteter: Se Automationsteknik. INDUSTRIEL Tävlingsuppgift: Fyra olika moment ska utföras, där arbetet med en typisk industrimaskin är det viktigaste och mest tidskrävande. Anläggningen ska konstrueras och mekaniskt monteras, kablage ska förläggas och installeras. Efter det ska styrsystemet installeras, testas och programmeras för att slutligen felsökas och kvalitetstestas.

Våga prova: Demonstration ljudströmning á la Spotify. Hur internet fungerar, att datatrafiken kan ta olika vägar från sändare till mottagare av data och hur en bruten dataförbindelse automatiskt återupprättas med hjälp av nätverksutrustning. Yrkesprogram: El- och energiprogrammet, inriktning Dator- och kommunikationsteknik samt Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik WEBBDESIGN Tävlingsuppgift: De tävlande utvecklar tekniskt avancerade applikationer för webben. Tävlingen genomförs i moduler som inkluderar programmering, design, databashantering och logiskt tänkande. Slutresultatet blir väldesignade och fungerande webbsidor och tjänster som kan användas av alla på internet. Yrkesprogram: Teknikprogrammet, El- och energiprogrammet

Efter första tävlingsdagen kommer utrustningen att mätas och kontrolleras. Andra tävlingsdagen ska installationen vara klar för testning och allt kablage ska vara korrekt använt. Tredje dagen testas mjukvaran. Löpande under tävlingen plockas de tävlande ut till en färdig maskin där de tävlande på kort tid ska klara av att åtgärda fel som simuleras. Yrkesprogram: El- och energiprogrammet inriktning Automation Övriga aktiviteter: Se Automationsteknik. Vi reserverar oss för eventuella förändringar i program, utbud och ritningar.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

VAD HÄNDER HOS DE OLIKA YRKENA? KONST, KREATION & MODE

SOCIAL OCH PERSONLIG SERVICE

TRANSPORT OCH LOGISTIK Yrkesprogram: Flygteknikutbildningen

HUDTERAPEUT Tävlingsuppgift: I ett antal olika professionella behandlingar såsom ansiktsbehandling, kroppsbehandling, makeup, manikyr med nail art mäter de tävlande sin yrkesskicklighet och noggrannhet mot varandra. Yrkesprogram: Hudterapeut

FLORIST Visningsmonter med olika floristiska arbeten. Våga prova: Gör en hårkrans och ta med dig hem. Yrkesprogram: Hantverksprogrammet Florist GULDSMED Tävlingsuppgift: De tävlande ska göra ett smycke av äkta silver efter en ritning. Våga prova: Prova på hur det är att såga eller fila. Yrkesprogram: Hantverksprogrammet Guldsmed, (övriga hantverk).

ARBETSHANDLEDARE DAGLIG VERKSAMHET, BARNSKÖTARE, BOENDEASSISTENT, ELEVASSISTENT, PERSONLIG ASSISTENT Pedagogiskt ledarskap i naturen. Testa om du passar som pedagog i vårt quiz. Våga prova: Utomhus: - Grilla din egen korv - Tänt vare här – få ihop och få igång ett gasolkök - Eldar du för kråkorna? – gör veduppställningar för olika ändamål - What´s in the box – känselövning Inomhus: - Digitalt skapande – gör din egen stop-motion film - Skapande verksamheter – dekorera trädet - Naturvetenskap och matematik – våga testa experiment och klurig matematik - Jobba med människor – prata med Sabina, studie och yrkesvägledare - Testa om Barn- och fritidsprogrammet är något för dig Yrkesprogram: Barn- och fritidsprogrammen

VISUAL MERCHANDISER Tävlingsuppgift: De tävlande bygger upp en skyltning per dag i varsitt skyltfönster. Yrkesprogram: YH-utbildning Visual Merchandiser Övriga aktiviteter: - Yrkesinformation - Testa Yrkeskartan.se - Prova på aktiviteter - Virtuellt Arbetsplatsbesök, Våga prova: Testa att klä en skyltdocka.

GYMNASIESÄRSKOLAN

BAGARE OCH KONDITOR Våga prova: Här kan du se bakning från grunden och gräddning av bröd och bakverk i vedeldad ugn. Står du för nära kommer du att få hjälpa till. Yrkesprogram: Restaurang och livsmedelsprogrammet BUTIKSSÄLJARE Tävlingsuppgift: De tävlande visar upp sina färdigheter i butiksförsäljning genom rollspel. Rollspelet innefattar kundmöten där instruerade statister spelar kunder. Tävlingsmomentet genomförs på en scen i montern. Yrkesprogram: Handels- och administrationsprogrammet Övriga aktiviteter: - Yrkesinformation - Testa Yrkeskartan.se - Prova på aktiviteter - Virtuellt arbetsplatsbesök ENTREPRENÖRSKAP/AFFÄRSUTVECKLING Tävlingsuppgift: Deltagande får ett case att arbeta med under tävlingsdagarna. En gång om dagen får de deltagande teamen ”pitcha” sina idéer inför en panel som ger återkoppling under ”Draknästet”-liknande former.

HOTELL, RESTAURANG OCH BAGERIPROGRAMMET Tävlingsuppgift: De tävlande ska dekorera sex stycken färdigbakade muffins samt duka ett fikabord för två personer. HÄLSA, VÅRD OCH OMSORGSPROGRAMMET Tävlingsuppgift: Birgitta ligger och vilar efter lunchen. Birgitta är en pigg gammal dam men har lite svårt att gå. De tävlande ska hjälpa Birgitta upp ur sängen och sedan till rullstolen för att erbjuda henne kaffe vid bordet. SKOG, MARK OCH DJUR Tävlingsuppgift: De tävlande kör en snitslad teknikbana med en dieseldriven Gator 855D. Poäng ges för varje tennisboll som ligger kvar på respektive kon efter att de tävlande kört igenom hela banan. Maxpoäng är 100 och tiden är utslagsgivande vid samma poäng. Banan körs två varv/ lag med byte av chaufför mellan varv ett och två.

Yrkesprogram: Eftergymnasial utbildning inriktning ekonomi/handel Övriga aktiviteter: - Yrkesinformation - Testa Yrkeskartan.se - Prova på aktiviteter - Virtuellt arbetsplatsbesök, Butikssäljare FRISÖR Tävlingsuppgift: Olika moment inom frisöryrket som till exempel klippning, föning och långhårsuppsättning på dam- och herrhuvud ska utföras enligt olika kriterier men med visst utrymme för kreativitet. Våga prova: 1. Bli stylad i håret av elever från Grillska gymnasiet i Uppsala. 2. Gör lockar med värmetänger samt prova olika flättekniker med hjälp av elever från Grillska gymnasiet i Uppsala. Yrkesprogram: Hantverksprogrammet inriktning frisör

KOCK, SERVERING OCH HOTELLRECEPTION Tävlingsuppgift: Under torsdagen kommer uttagningstävlingar i matlagning och matsalshantverk till EuroSkills 2018 arrangeras i montern. Tävlingarna pågår under hela dagen med moment som ingår i hantverket för respektive yrke. Det tävlande kommer bland annat utmanas i flambering, transchering, garnering och olika matlagningstekniker. Våga prova: Prova att slå en perfekt maräng, bryta servetter eller flambera. Och våga kasta dig in i rollen som receptionist och testa att bemöta en missnöjd gäst. Yrkesprogram: Hotell och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet Övriga aktiviteter: Sätt på dig VR-glasögonen och gör virtuella arbetsplatsbesök på restaurang och i hotell. Vi visar allt från fine dining till camping. Du får information om hur det är att vara kock, servitör och receptionist. Träffa Everlyn Piros, Hannah Forsberg och Gustav Leonhart som tidigare varit med och tävlat i EuroSkills och WorldSkills. Du kommer också ha möjlighet att kika på och passa på att beställa Gästaakademins böcker Servering, Logi och Service & bemötande.

BILSKADETEKNIK Tävlingsuppgift: Fyra bilskadereparatörer tävlar i fem moment efter ett förutbestämt schema: - Riktbänk, testar att de tävlande kan kontrollera att bilen sitter korrekt i riktbänken. Därefter ska en skadediagnos på bilen göras och de skadade delarna dras sedan tillbaka till rätt läge. En ny diagnos fastställs därefter för att se att bilen är återställd. - Ytriktning på dörr, flera olika skador och storlekar, kollar hur de tävlande hanterar utrustningen och hur slutresultatet blir. - Svetsmoment tröskel, provar kunskaperna att kunna följa en instruktion på olika svetsar med olika material och att kunna sätta ihop en tröskel i lösa delar. - PDR (PaintlessDentRepair) på motorhuv, innebär att de tävlande ska rikta skador på en lös huv utan att skada lacken. Med denna teknik kan man rikta skador på lackade delar utan att lackera om. - Plastreparation av skador på stötfångare, innebär att skador på en stötfångare ska lagas. Viktigt är att de tävlande följer gällande riktlinjer.

FORDONSLACKERING Tävlingsuppgift: Fyra fordonslackerare tävlar i fem moment. Tävlingsmomenten genomförs efter ett förutbestämt schema. - Lackering av skärm innebär att de tävlande ska återställa skadad skärm. Skärmen ska sedan grundas i boxen för att applicera en treskiktslackering. - Plastreparation, innebär att de tävlande ska reparera en skadad stötfångare. Skadan är en spricka, vanligt förekommande men som kräver bred kunskap. - Maskering, sätter skickligheten att lackera olika delar på bilen på prov. En tät och korrekt maskering med så lite material som möjligt ska göras – bara lacka de ytor som behövs utan att lacken sprids. - Designuppgift, innebär att de tävlande ska klistra fast sex klistermärken på motorhuven med millimeteranpassning enligt skiss som de har tilldelats. - Färgbrytning, består i att bryta fram två olika färger som stämmer överens med ett originalexemplar. De ska samtidigt försöka avgöra vilket pigment som saknas för att nå fram till den rätta lösningen. Våga prova: Prova ditt färgseende genom memoryspel med lackerade färgbrickor! Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet Övriga aktiviteter: Prova-på-yta i anslutning till respektive tävlingsområde – aktiviteten är kopplad till yrket fordonslackerare. Speedtävlingar i varje yrkes monter mellan de tävlande inom yrket för att skapa aktivitet för besökarna.

HÄSTSKÖTARE Uppvisning: Hästskötare från Uppsala yrkesgymnasium rider runt på området.

LASTBILSTEKNIK Tävlingsuppgift: Fyra lastbilsmekaniker tävlar i fem olika moment vid olika stationer.

Yrkesprogram: Naturbruksprogrammet

- Felsökning av lastbilens elsystem testar kunskaperna i felsökning på lastbilens elsystem. Momentet kräver logiskt tänkande, förmåga att läsa elscheman och att kunna användandet av multimeter. - Axelmätning testar kunskaperna i mätning av axel- och hjulvinklar för att uppnå en stabil gång på fordonet med minimalt däckslitage och minskad bränsleförbrukning. - Bromssystem innebär att den tävlande får felsöka ett bromssystems alla delsystem. Bromssystemet på t ex en buss använder både elektronik, pneumatik och mekanik för att bromsa fordonet på ett så effektivt sätt som möjligt. - Motor testar de tävlandes kunskaper i att kontrollera motorslitage för en effektiv och säker diagnos av motorn. - Konstruktionsel, testar att de tävlande kan koppla in komponenter efter en funktionsspecifikation. En lastbilsmekaniker ska ha god kännedom om grundläggande elektriska principer.

VÅRD OCH OMSORG Tävlingsuppgift: I rollspel gestaltas olika vårdoch omsorgssituationer som de tävlande ska hantera. Hur de löser uppgifterna poängsätts utifrån givna kriterier. Tävlingscasen växlar mellan tävlingsdagarna och omfattar både praktiska och teoretiska moment. Våga prova: Testa hjärt- och lungräddning, venprovtagning och heimlich-manöver. Håll ögonen öppna för andra spännande aktiviteter som dyker upp i montern. Kom, tävla och vinn. Priserna delas ut direkt. Yrkesprogram: Vård- och omsorgsprogrammet Övriga aktiviter: Träffa vårdpersonal och elever som kan svara på alla tänkbara frågor.

Våga prova: Prova på att svetsa via simulator. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet Övriga aktiviteter: Prova-på-yta i anslutning till respektive yrkes tävlingsområde – aktiviteten är kopplad till yrket bilskadereparatör. Speedtävlingar i varje yrkes monter mellan de tävlande för att skapa aktivitet för besökarna. BUSSFÖRARE Våga prova: - Provkör en buss genom att ratta en simulator. - Quiz- passar du som bussförare? - Så ser du ut som bussförare, billackerare eller mekaniker. Ta en bild på dig själv och hashtagga. Tävla och vinn. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet Övriga aktiviteter: 26 april kl 10–12 Seminarium: Hur ser transportnäringens rekryteringsbehov ut? 26 april kl 13.15–14.45 Seminarium för skolledare/SYV/Lärare: Inspirera elever till att söka fordons- och transportprogrammet Ta 20 minuters break i ”Bussen” med film och popcorn – Se filmen om framtidsjobben! FLYGTEKNIK Tävlingsuppgift: De tävlande skall genomföra fem olika moment: - Strukturreparation på flygplansnos - Daglig tillsyn på helikopter - Elfelsökning och reparation på flygplan - Komponentbyte på jetmotor - Läcktest på kolvmotor Våga prova: Bygg ditt eget flygplan! Nita ihop två bitar flygplansplåt med pneumatisk nithammare.

Våga prova: Flyg genom en verkstad via VR glasögon – hissnande känsla. Prova på en kopplingsövning efter ett elschema på tid samt mot varandra – bästa tid vinner pris. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet Övriga aktiviteter: Prova-på-yta i anslutning till respektive yrkes tävlingsområde – aktiviteten är kopplad till yrket lastbilsmekaniker. Speedtävlingar i varje yrkes monter mellan de tävlande inom yrket för att skapa aktivitet för besökarna. MASKINMEKANIKER Tävlingsuppgift: I grenen maskinteknik tävlar fyra maskinmekaniker i fem olika moment vid olika stationer. - Motorfunktionstest, de tävlandes kunskaper i olika mekaniska metoder och analysförmåga testas för att kontrollera motorns funktioner. - Felsökning av el och hydraulik på traktor testar kunskaper inom

felsökning av traktorns el- och hydrualsystem. Momentet kräver logiskt tänkande och förmåga att läsa el- och hydrualschema. - Grävmaskin, här genomför den tävlande byte av delar samt felsökning av maskinen. - Konstruktion av hydraulsystem, handlar om grundläggande hydrauliska principer och innebär att de tävlande ska koppla in komponenter efter en funktionsspecifikation. - Hjullastares elsystem utforskas, felsökning av elsystem, här krävs det att den tävlande har förståelse för systemen samt förmågan att tyda elscheman. Prova på: Testa att navigera och manövrera en traktor via armstödet i en förarhytt via en SmartTouch simulator. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet PERSONBILSTEKNIK Tävlingsuppgift: Fyra personbilsmekaniker tävlar i fem moment vid olika stationer. - Lös motor för mekaniskt arbete, omfattar isärtagning av motor i stativ, felsökning (diagnos) och ihopsättning enligt tillverkarens anvisningar. - Canbustavla, mätning och förståelse av canbussystem omfattar felsökning på ett canbussystem och användning av mätinstrument.  - Felsökning av motorstyrsystem, förståelse av felsökningsmetodik och kunskapstest på motorsystemet omfattar diagnostisering av motorstyrsystemet och dess komponenter med hjälp av mätinstrument och förståelse för användning av elschema. - Omfattar kontroll och service av bromsar på fordonet, felsökning på bromssystemet och att åtgärda eventuella fel. - Elsystem felsökning, felsökning på belysning, instrument, komfortsystem omfattar kontroll och reparation av belysningssystem, säkerhetssystem samt komfortsystem med hjälp av elschema och multimeter. Våga prova: Vem är snabbast? Skruva i muttrar på tid – bästa tid vinner pris. Byt däck på tid – bästa tid vinner pris. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet Övriga aktiviteter: Prova-på-yta i anslutning till respektive yrkes tävlingsområde – aktiviteten är kopplad till yrket personbilsmekaniker. Speedtävlingar kommer att ske i varje yrkesmonter mellan de tävlande inom yrket för att skapa aktivitet för besökarna.

SKOGSMASKINFÖRARE Skogselever från Uppsala yrkesgymnasium visar upp skogsmaskiner och simulatorer på området. Yrkesprogram: Naturbruksprogrammet YRKESFÖRARE Tävlingsuppgift: - Manöverkörning med lastbil, resp. lastbil och släp - Manöverkörning med motviktstruck – lastning/lossning - Fordonskännedom/hjulbyte - Lastsäkring Våga prova: Vi visar er hur ni spelar Movin Movin. Fina priser att vinna! Ni kan också prova att köra vår simulator. Yrkesprogram: Fordons- och transportprogrammet

Vi reserverar oss för eventuella förändringar i program, utbud och ritningar.


DIN PERSONLIGA

ELEKTRIKER

Vi utför elinstallationer åt företag och privatpersoner, stora som små arbeten. Vi har mångårig erfarenhet av allt inom el-branschen, allt från att laga en gammal armatur till nyproduktion av hyreshus och villor.

El-ljus UPPSALA

www.el-ljus.se • 018-215100 • info@el-ljus.se


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Programmets tre inriktningar är fritid och hälsa, pedagogiskt arbete samt socialt arbete.

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Programmets fem inriktningar är anläggningsfordon, mark och anläggning, husbyggnad, måleri samt plåtslageri.

12 YRKESPROGRAM ATT VÄLJA BLAND

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med turism, hotell- och konferensverksamhet. Programmets två inriktningar är hotell och konferens samt turism och resor.

INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med t ex produktframställning, driftsäkerhet och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig att hantera tekniska system. Programmets fyra inriktningar är driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik samt svetsteknik.

EL- OCH ENERGIPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. Programmets fyra inriktningar är automation, dator- och kommunikationsteknik, elteknik samt energiteknik.

FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering. Du får diagnostisera, reparera och ge service till olika fordon. Programmets fem inriktningar är godshantering, karosseri och lackering, lastbil och mobila maskiner, personbil samt transport.

ANNONS

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med handel, administration och kommunikation. Programmets två inriktningar är administrativ service samt handel och service.

HANTVERKSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Du kan välja hantverk inom många olika branscher. Programmets fem inriktningar är finsnickeri, florist, frisör, textil design samt övriga hantverk.

Inom gymnasieskolan finns det 12 nationella yrkesprogram. Efter utbildningen på ett yrkesprogram ska det vara möjligt att börja jobba. Alla elever på ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under gymnasietiden. För att vara behörig till yrkesprogrammen krävs att man har godkänt betyg i: svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik plus godkänt betyg i fem ytterligare ämnen, det vill säga i åtta ämnen totalt. Dessa fem ämnen kan vara vilka som helst. Läs mer om olika yrkesprogram på gymnasieinfo.se och på skillsworld.se

NATURBRUKSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med växter, djur, mark, vatten eller skog. Programmets fyra inriktningar är djur, lantbruk, skog samt trädgård.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t ex restaurang, bageri eller butik. Programmets tre inriktningar är bageri och konditori, färskvaror, delikatess och catering samt kök och servering.

Kom och heja på våra tjejer och killar i sju olika byggoch anläggningsyrken! Den 25-27 april 2018 på arenaområdet vid Gränby sportfält i Uppsala. Fritt inträde!

constructionskillssweden.se Construction Skills Sweden är en plattform för samverkan kring yrkestävlingar för ungdomar i bygg- och anläggningsbranschen. Grunden läggs på de lokala gymnasieskolorna och vi deltar i Yrkes-SM, -EM och -VM. Syftet är att höja kvaliteten i yrkesutbildningarna, öka de enskilda yrkenas attraktionskraft och bidra till en fungerande kompetensförsörjning. Bakom satsningen står Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN), Byggnads, Maskinentreprenörerna, Sveriges Byggindustrier, Svensk Byggtjänst och Seko.

VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta med de tekniska system i byggnader som svarar för värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp samt med fastighetsservice. Programmets fyra inriktningar är fastighet, kyl- och värmepumpsteknik, VVS samt ventilationsteknik.

VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Inriktningar finns på alla program utom vård- och omsorgsprogrammet.

Missa inte!

Sveriges jobbigaste evenemang! Elever från hela landet samlas för att tävla i yrkena betong, golvläggning, murning, plattsättning, träarbete, maskinförare samt vägoch anläggning. Dessutom kommer glasmontörer, ställningsbyggare, tak- och tätskikt och mobilkranförare att vara där som uppvisnings- och provapå-yrken.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

SVERIGES VIKTIGASTE LANDSLAG Yrkeslandslaget består av yrkesskickliga ungdomar och laget representerar Sverige i Yrkes-EM (jämna år) och Yrkes-VM (ojämna år). Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas 1000-tals ungdomar från hela världen för att tävla mot varandra i ett 50-tal olika yrkesgrenar. Sverige har medverkat i internationella tävlingssammanhang sedan 1995 med stor framgång och tagit över 70 medaljer och flera utmärkelser för framstående insatser.

FÖRBEREDELSER Ungdomarna i laget arbetar stenhårt och tränar målmedvetet för att ta sig och Sverige till toppen. De tävlande ansvarar tillsammans med sin expert (ofta en tidigare tävlande) för sin egen träning och laget träffas regelbundet på lagträffar före de stora tävlingarna. Då genomförs olika aktiviteter som till exempel mental träning, medieträning, teambuilding samt att de tävlande får generell information om tävlingarna och tiden på plats. HUR KOMMER MAN MED I YRKESLANDSLAGET? Många har kvalificerat sig genom kvaltävlingar inom respektive yrke och tagit sig till Yrkes-SM-finalen där de ofta vunnit eller fått en framskjuten placering. Ungdomar får vara med och tävla till och med det år de fyller 22 år på VM och 25 på EM. Flera av tjejerna och killarna i laget är yrkesverksamma men det finns även de som går eller precis har gått ut en yrkesutbildning. VEM STÅR BAKOM YRKESLANDSLAGET? Det gör WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Bakgrunden till satsningen är att höja statusen, intresset och attraktionskraften på svensk yrkesutbildning.

HÄR KAN DU FÖLJA YRKESLANDSLAGET Facebook och Instagram @Yrkeslandslaget #Ylaget och på webben på worldskills.se/yrkeslandslaget

VEM DÖMER I EN YRKESTÄVLING? Domare, så kallade experter i respektive yrke, personer med stor yrkeserfarenhet, ofta tidigare tävlanden eller yrkeslärare. LITE FAKTA OM TÄVLINGARNA • Tävlingarna pågår under tre eller fyra intensiva heldagar. • Inom den världsomspännande organisationen WorldSkills International finns det ett 70-tal länder från alla världsdelar representerade. • Som mest har över 250 000 besökt en och samma tävling. Evenemanget har börjat bli så stort att alla länder inte längre kan hysa tävlingarna då det inte finns tillräckligt stora arenor och antal hotell som kan svälja alla länders tävlande, coacher, funktionärer, domare och besökare. Yrkes-VM är världens fjärde största tävling. VAD HÄNDER EFTER TÄVLINGARNA? Flera av de tävlande arbetar utomlands idag, bland annat genom utbyten och kontakter som skapats under tävlingarna. Andra är yrkesverksamma i Sverige, både som anställda och som egna företagare. Många är kvar i sina respektive yrken och branscher medan andra har hittat nya yrkesvägar. Gemensamt för dem är att de är goda ambassadörer för sina yrken och för svensk yrkesutbildning.


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS

ANNONS

Vård- och omsorgsprogrammet med specialicering mot akutsjukvård Hos oss finns en unik utbildning i samarbete med brandstationen och ambulansen Vi ger dig möjlighet till både behörighet för högskolan samt en yrkesexamen PROVA-PÅ-DAG ÄR MÖJLIG

”Varför valde du att utbilda dig till elektriker?”

����

För mer information kontakta elena.karlsson@cultusutbildning.se �

Vi möts på Yrkes-SM 25-27/4! Skolans ledstjärnor Tygghet – Omtanke – Kunskap – Stolthet

Elektrikeryrket

i helgen,

e Vad händ n? e ig tl n eg e a… melbildern Vi har vim

Kom & prata utbildning, jobbmöjligheter och marknadens framtida behov med oss på Yrkes-SM den 25-27 april i monter U3:03.

E R A G I L O ET T R UPPSALA.

Följ oss Ons 10.00-16.00 | Tors 09.00-19.00 | Fre 09.00-12.00 IFU Arena | Uppsala | FRI ENTRÉ!

Ett spänstigare, godare och snyggare Uppsala. Det blir roligare så helt enkelt. #hejauppsala

Sallén Elektriska AB | Box 916, 751 09 Uppsala | 018-16 06 00 | www.sallen.se

Vill du synas i ett annat sammanhang? Vi hjälper dig! Insert Media är en del av Upsala Nya Tidning. Vi producerar kundtidningar på uppdrag. Enkelt uttryckt – vi hjälper dig att nå dina kunder. Vår grupp består av projektledare, kreatörer och skribenter.

din egen story

Vi hjälper dig att få bitarna på plats. Insert Media är en del av Upsala Nya Tidning. Vi producerar kundtidningar på uppdrag. Enkelt uttryckt – vi hjälper våra kunder att nå sina 072-208 71 75 och skribenter. kunder. Vår grupp består avMia.Lindh@unt.se projektledare, kreatörer Lena.BromanTanndal@unt.se 070-575 47 71 Ring eller mejla för en personlig kontakt! Mia.Lindh@unt.se | 072-208 71 75 Lena.BromanTanndal@unt.se | 070-575 47 71


Profile for NTM Digital Produktion

Yrkes-SM 2018  

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom Bygg-, Konstruktions- och...

Yrkes-SM 2018  

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom Bygg-, Konstruktions- och...

Profile for digprod