Page 1

nöje.

Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Fredag 9 februari 2018

Camera – en musikal om Ingrid Bergman på Östgötateatern

En tidning om kultur och nöjen i och runt Östergötland

Välkommen till Sabina Ddumbas värld Favoriten i ”Så Mycket Bättre”

En konsertvärds vardag

Vi träffar Helen Arvidsson på Louis De Geer

Foto: Markus Gårder


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

G A L L E R I

NÖJESÅRET 2018 HAR JUST BARA BÖRJAT. Nöje är en tidning där du kan läsa om vad som händer inom kultur och nöje i vår region. Allt från celebert besök av artisten Sabina Ddumba, musikalen Carmen på Östgötateatern till konsthallen Passagen som firar tjugo år. Och missa inte kyrkans alla konserter! I år kommer NÖJE ut med fyra nummer. 9 februari, 1 juni, 7 september och 2 november i Corren, NT och MVT. Missa inte det :)

PLANET EARTH

– en magisk naturupplevelse

JENNY WILSON OCH SON – en nyskapande konsert

Pierre Rådsten En fantastisk berättande naivist med härlig palett Förhandsvisning torsdag 12/4 kl 17-20 Vernissage lördag 14/4 kl 11-15 Utställningen pågår till den 24 april

HELEN GUIDAR PÅ KONSERT Konsertvärden på Louis De Geer

FENOMENMAGASINET – nu med Manico FunTables

JANNE SCHAFFER MÖTER

Ted Gärdestad. En kärleksfull hyllning.

JAZZSÅNGERSKA ANNA KRUSE med rötter i Rimforsa

5-årsjubileum med

STOR RYMD FÖR MUSIK I KYRKAN

Vladimir Volegov, Kosta Boda & Mixed Fine Art

Konserter och gudstjänster

AFTER WORK PÅ PIANOBAREN Gott häng vid pianot på Ågatan

Förhandsvisning torsdag 3/5 kl 17-20 Vernissage lördag 5/5 kl 11-15 Utställningen pågår under hela maj

VISUALISERINGSCENTER C bygger om och uppdaterar

KALENDARIET

Allt om kommande evenemang

SÄLJANSVARIG: Lena Löfgren, 013-28 03 08, lena.lofgren@ostgotamedia.se PRODUKTION: Helen Johansson, 013-28 03 37, helen.johansson@ostgotamedia.se

2 NÖJE

Jonas Nilsson Förhandsvisning torsdag 8/3 kl 17-20 Vernissage lördag 10/3 kl 11-15 Utställningen pågår till den 24 mars

INNEHÅLL

TRYCK: Pressgrannar, Linköping. Utgivningsdatum: 9 februari 2018.

Utställningsprogram

En av de främsta naturmålarna av vår tid

Trevlig läsning!

4 7 8 12 14 18 22 27 32 36

M E L E F O R S

Melefors Ramverkstad

Ramar konst, foto, posters m.m. Galleri Melefors Platensgatan 7, Linköping Tel 070-662 14 30 073-696 71 07 Mejl kontakt@melefors.com


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Evenemang på Linköping Konsert & Kongress

Linköping Whiskyexpo -

2-3/2

Peter, Bruno & Matilda - Unplugged

17/2

David Batra Elefanten i rummet

21/2

Petter #kulpåvägen

1/3

Bernstein 100 år Candide

2/3

Jill Johnson -

3/3

Panda Da Panda

9/3

Rheborg -

10/3

Pettson & Findus

Tomas Andersson Wij

16/3

Sabina Ddumba

18/3

27/3

Tour De Saster

29/3

En whiskymässa med inslag av rom!

Säker på att jag är osäker

22/2

Minns du mig?

Pippi på de sju haven

4/3

Darin

8/3

11/3

Kikki Danielsson

15/3

Irländsk afton

16/3

Världens skapelse

22/3

Hannah & Amanda -

24/3

Sarah Klang

25/3

Nationalteaterns Rockorkester

6/4

Martin Stenmarck -

7/4

William Spetz

8/4

Miss Li

21/4

That´s Life

”PANNKAKSTÅRTAN”

Crusellserien

Broman spelar Beethoven

One Last Time

24/2

I samarbete med

EN RIKSTEATERFÖRENING

De redan frälsta

Syskonkärlek

I samarbete med

EN RIKSTEATERFÖRENING

ROOTS

NYCIRKUS MED CIRK LA PUTYKA

Loney Dear

12/4

Linköping Beer Expo - En ölmässa för alla!

14/4

Roots

16/4

Shaolin –

The Mystical Power of Shaolin Kung Fu

20/4

För komplett program, biljetter och kvällens meny: konsertkongress.se eller 013-190 00 00 För komplett program, biljetter och kvällens meny: konsertkongress.se eller 013-190 00 00

NÖJE 3


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

PLANET EARTH Text: Helen Johansson

– en magisk naturupplevelse på Saab Arena

De allra vackraste bilderna från BBC:s nya succéserie ”Planet Earth II” på en gigantisk skärm ackompanjerad av en stor symfoniorkester och kör gästar Linköping och Saab Arena den 3 mars i år. Värd är Martin Emtenäs.

– Planet Earth live är en föreställning där man får se utvalda delar av BBC:s serie Planet Earth II på en gigantisk bioduk. Filmmusiken framförs live av en fantastisk symfoniorkester. – Jag såg själv föreställningen i Wien för två år sedan och blev helt tagen, trots att den var på tyska och jag förstod i stort sett ingenting av vad presentatören sa. Det blir väldigt mäktigt med dessa otroliga naturscener tillsammans med musiken live. Mitt jobb är att presentera filmerna. På svenska! Vilket är bra, för då förstår jag ju vad jag säger.

Planet Earth II – Live In Concert

Mellan filmsekvenserna förklarar Martin Emtenäs – Sveriges mest folkkära naturförmedlare, som varit programledare för bland annat Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret hur dokumentärfilmarna har arbetat samt kontexten till det som ska visas och ger intressant bakgrundinformation till Planet Earth II. På vilket sätt är den olik den första Planet Earth? – Tio år har gått mellan Planet Earth och Planet Earth II. Ribban sattes väldigt högt redan då, men på tio år har tekniken utvecklats enormt och det gör att nivån har höjts rejält. Sen är ju naturen unik varje gång man tittar på den och de scener och miljöer som är med nu är helt andra än i förra säsongen.

3/3 Saab Arena

Lars Winnerbäck

Planet Earth II gav BBC rekordhöga tittarsiffror då den först visades i Storbritannien och enskilda klipp har blivit virala online, medan serien i dess helhet har blivit en stor succé även här i Sverige. Arrangörer för denna föreställningen är FKP Scorpio i Sverige. Jag frågar Kajsa Apelqvist som är pressansvarig om hur idén till denna gigantiska konsert uppkom. – Att koppla ihop Planet Earth-filmerna med livemusik känns helt självklart. Musiken av Hans Zimmer är fantastiskt vacker och att höra Prags Filharmoniska Orkester framföra hans verk ihop med de enastående naturscenerna på en gigantisk skärm är väldigt speciellt. Att Martin dessutom är så kunnig och rolig gör det till en riktigt härlig och spännande kväll!

29/6 Linköping Arena

Alla visitlinkoping.seeller eller013-190 013-190 För merevenemang information&&biljetter: biljetter: visitlinkoping.se 0000 0000

4 NÖJE

Med reservation för ändringar

H

ej Martin! Snart kommer den revolutionerande BBC-dokumentären ”Planet Earth” till Linköping och Saab Arena. Kan du berätta lite om vad vi kommer att få se och höra?


Kom bara! Det kommer bli jätteroligt. Och mer dansant än tidigare turnén.

Förra året slog hon igenom och blev känd för den breda publiken i ”Så Mycket Bättre” – en upplevelse som hon beskriver som ”sjukt kul och sjukt läskig” .

Text: Helen Johansson

S

abina Ddumba är uppvuxen i Fisksätra med pappa och sju syskon. Musikaliteten upptäckte hon tidigt och redan vid 14 års ålder sjöng hon i Tensta Gospel Choir. Uttrycket har hon med sig nu när hon står ensam på scenen - att vara närvarande i texterna. För gospel handlar mycket om att ha känslorna utanpå, menar Sabina. Du blev en favorit hos den breda publiken genom TV4-programmet ”Så mycket bättre”, hur känns det att bli folkkär? – Jag har själv inte tänkt på att jag har blivit en favorit. Varje artist i programmet blev min favorit för sina tolkningar. Att vara folkkär är inget mål jag haft men det känns väldigt fint att jag och min musik blivit så pass uppskattad att jag får kallas folkkär. Särskilt eftersom att jag har kunnat vara mig själv hela vägen. Berätta lite om vad musiken betydde för dig under din uppväxt och var du bestämde dig för att satsa på musiken. – Musiken har alltid varit omkring mig men det var inte det jag drömde om som liten. Då var det dans och fotboll som kändes intressant. Visst brukade jag sjunga med vänner i olika sammanhang men det var först när jag började sjunga i kör som jag förstod att jag ville göra detta hela vägen. Vad lyssnar du på privat? – Du kan sätta på en countryplatta eller en jättehård hiphopplatta, jag kommer tycka de är lika bra. När det kommer till min egen musik gör jag liksom inte klart ett sound och går vidare till nästa. I somras hörde jag otroligt mycket olika musik som satte igång idéer och tankar hos mig – det är så mycket som inspirerar mig. Jag kände en lekfullhet som jag inte känt tidigare. Jag behöver inte vara så seriös längre! I en tid då många väljer att turnera bara med en DJ, så har du valt att ta med dig storband, kör och blås. Vad fick dig att ”gå mot strömmen”? – Jag älskar att sjunga live och vill ha friheten att skapa fritt under konsertens gång. Det kan jag göra med ett band. Jag vill ha en kommunikation med publiken och då gäller det att känna in rummet. Jag förbereder till exempel inte

mina mellansnack. Så jag känner inte att jag går mot strömmen utan gör det jag vill göra för mig och publiken. Årets nykomling på P3 Guld och Grammisgalan, Årets Bäst Klädda kvinna på Elle-Galan, du står verkligen i strålkastarljuset, hur laddar du om och var hittar du din vila? – Det var en otrolig känsla att få dessa priser. En bekräftelse på att jag går på rätt väg men jag gör inte musik för prisernas skull. Mitt fokus ligger i att göra musik som berör lyssnaren lika mycket som det berör mig och det kommer jag fortsätta göra, med eller utan priser. – Jag laddar och vilar nog som de flesta andra, genom att umgås med mina vänner och går på konserter för inspiration.

Wolf Cousins (Ariana Grande, Taylor Swift) och Nick Ruth (Wiz Kalifa, Zara Larsson) och snart tar hon nästa steg ut i världen. Du är signad till musikbolaget Warner Bros i USA, vad händer nu? – Egentligen samma sak som jag gjort tidigare. Skriver låtar till mitt kommande album. Fördelen med ett musikbolag i USA är att vi får mer hjälp att sprida min musik till världen. Du gästar Konsert & Kongress i Linköping 18 mars, vad kommer du att bjuda på då? – Kom bara! Det kommer bli jätteroligt. Och mer dansant än tidigare turnén. Jag bjuder på en och en halv timme i Sabinas värld.

Hon har tidigare jobbat med flertalet internationella låtskrivare som bland annat LunchMoney (Nicki Minaj),

NÖJE 5


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

EN BERÄTTELSE IN I ÖSTGÖTSK FOLKKONST 21.4.2018 – 3.3.2019

RAOUL WALLENBERGS PLATS LINKÖPING • 013-23 03 00

WWW.OSTERGOTLANDSMUSEUM.SE

Välkommen att smaka på indisk mat i Linköping. Vår kock har över 20 års erfarenhet i det indiska köket.

Lunch fr 85:Dricka ingår

Mån-fre kl 11-14.30

A LA CARTE

med fullständiga rättigheter

Ågatan 28, 2 tr, Linköping • Tel 013-13 01 33 • www.varanasi.nu Mån-tors 11-22 • Fre 11-22 • Lör 13-23 • Sön 13-22

Redo ? t s e f r fö

ping ornet i Linkö T 0 .0 0 2 l k rs a Torsdag 15 m 2018 byter Handelsgalan i Linköping skepnad och blir Handelsfesten. Du bjuds på en sprakande festkväll med mingelmat och fartfylld underhållning. Vi tävlar i fyra olika kategorier. Den slutliga vinnaren tillkännages på Handelsfesten torsdag 15 mars 2018.

Argare, bittrare och mer förbannad än någonsin Lennie Norman tillbaka med Stand Up föreställningen Gubbvarning Live!

D

et var 27 år sen sist han gjorde en egen Stand Up show! Nu är det dags för komikens fader, legendaren och en av Sveriges mest erfarna och populära komiker Lennie Norman att ge sig ut på en rikstäckande turné med föreställningen Gubbvarning Live. Föreställningen bygger vidare på Lennies böcker med samma namn och som sålts i över 70.000 exemplar. Publiken kan förvänta sig en personlig, vass och galet rolig föreställning där Lennie skärskådar tiden vi lever i och tar tempen på samtiden. Vi lovar – Lennie drar sig inte för att säga ett sanningens ord! Argare, bittrare och mer förbannad än

Mer info på www.handelsfestenlkpg.se

6 NÖJE

någonsin kommer Lennie Norman bjuda publiken in i en gubbes funderingar och tankar om den tid vi lever i. Föreställningen provspelades i Borås under hösten 2017, det blev succé, utsålt och en publik som var lyrisk. Nu är det äntligen dags för resten av Sverige att få sig en rejäl omgång med humor, vi kan helt enkelt utlova en Stand Up show av allra högsta klass! Lennie Norman, musiker och legendarisk ståuppare, sågs senast i showen ”Lennie Skifs – Still Crazy” som gick för fullsatta hus på Restaurang Tyrol i Stockholm och i våras turnerade han tillsammans med Robert Wells i showen och succén Standup – Sitdown, runt om i Sverige.

3/3 Norrköping, Flygeln, Louis De Geer 18/3 Linköping, Garden, Konsert & Kongress


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Jenny Wilson och SON

Välkommen på en nyskapande konsert den 17 mars! Text: Gustaf Hull Foto: SON.

J

enny Wilson och Hans Ek har tillsammans skrivit musik för Jenny och SON. Hans är dirigent, arrangör och kompositör och har tidigare gjort hyllningskonserten till David Bowie – ”Bowie in Berlin” – tillsammans med SON. Jenny Wilson är både musiker och konstnär. Hon började sin karriär på 90-talet i bandet First Floor Power, men slog senaäven igenom som soloartist 2005 med albumet Love And Youth. Sedan släppte hon ytterligare två album innan hon 2013 gav ut det prisbelönade albumet Demand the Impossible. Ett album som nominerades till sju Grammisar och vann i kategorierna Årets album, Årets producent och Årets musikvideo.

Förra året började Jenny att skriva låtmaterial och göra skisser. Efter det har Hans utvecklat materialet och arrangerat det för SON. I höstas kom Jenny och Hans till Norrköping för att spela in resultatet tillsammans med SON. Albumet kommer att heta ”Exorcism II” och på konsertkvällen i De Geerhallen i Norrköping får du uppleva den här musiken live för första gången. Välkommen på en spännande och nyskapande konsert!

Hans Ek och Jenny Wilson

Bowie in Berlin

Nu kommer succén till Linköping!

V

åren 2017 gav SON Hans Eks helafton med David Bowies berömda Berlintrilogi, i ny klassisk sättning och med fantastiska solisterna Magnus Carlson, Moto Boy och Jennie Abrahamson. Det blev fullsatt och succéartade recensioner. I vår, lördagen den 19 maj, ges konserten igen i Crusellhallen i Linköping. Under några år på 70-talet flydde David Bowie glamvärden i Los Angeles. Han flyttade till Berlin, och började samarbeta med producenten Brian Eno i den legendariska Hansastudion. Resultatet blev den så kallade Berlintrilogin, bestående av skivorna Low, Heroes och Lodger. Med trilogin som utgångspunkt har dirigenten och arrangören Hans Ek skapat en konsert med Bowies musik. – Berlintrilogin är en milstolpe i vår samtida musikhistoria, säger Hans Ek.! Och det finns något där som hör hemma i orkesterns anatomi.

7 NÖJE


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

FAKTA Namn: Helen Arvidsson Ålder: 44 år Familj: Sambo och två döttrar, 14 och 17 år Bor: I Norrköping Vanligaste frågan under en konsertkväll: Vart är toaletten? När är det paus? Signerar artisten efter konsert? Helens bästa tips till konsertbesökare: Kom i god tid så ni kan njuta och ta det lugnt. Eftersom jacka måste hängas in av säkerhetsskäl, kan det vara skönt att ha en halsduk/sjal på sig eller handväskan om man blir lite frusen under konsert.

Helen guidar på konsert H Text och foto: Malin Singelsö

Sorlet stegras sakta i foajén som fylls med gäster. Men det är ett antal personer som inte alls är där för att dricka ett glas vin och gå på konsert. Det är kvällens konsertvärdar, gästernas stöd under kvällen. Vi har träffat konsertvärdsansvariga Helen Arvidsson på Louis De Geer konsert & kongress för att få veta mer!

rig.

on har alltid jobbat med service. För tre år sedan så tog Helen ett vikariat som hovmästare på Louis De Geer. När hovmästare Andrea kom tillbaka blev Helen kvar, och har idag rollen som konsertvärdsansva-

– Det är väldigt roligt! Vi stöttar både gäster och arrangörer. Dessutom är vi ett väldigt bra team med konsertvärdar, tekniker och konsertansvariga Johan som oftast är på plats och har hand om artisten, oavsett om det är vår egen konsert eller en sådan som hyrt lokalerna. Ett pass börjar med ett antal kontroller. Rätt konsert ska vara registrerad på de skanners man läser av biljetterna med. Komradion testas, en viktig utrustning för att kunna kommunicera med alla i teamet. Därefter gör Helen en säkerhetskontroll i lokalen. Efter säkerhetskontrollen kommer resten av konsertvärdarna, får sina uppgifter och sedan är det skarpt läge. 1,5 timme innan showstart öppnar man dörrarna till byggnaden. 30 min innan (oftast) öppnas in till konsertlokalen. I De Geerhallen i Louis De Geers huvudbyggnad är det plats för 1379 sittande gäster. Det kräver sin logistik. – Ibland har vi dubbla utsålda konserter, som t ex när Peter och Matilda har sina julkonserter, eller som nu när de kommer tillsammans med Bruno i mars. Då blir det ibland så att första showens gäster ska lämna lokalerna samtidigt som gästerna till nästa show anländer. Då släpper vi oftast ut till garderoben i grupper för att det inte ska bli för hårt tryck. Man får prata med folk och förklara varför vi gör så, då brukar det inte vara något problem. Men det är väl nästan den knivigaste situationen vi får hantera rent logistikmässigt. Konsertvärdarna har förutbestämda platser vid trapporna när gäster ska in och ut, så de kan ge stöd till de som behöver, och varna för hindret så det inte blir olyckstillbud. Ibland blir det kort om tid att få in alla gäster till showstart, då är det Helen som har kontakt med tekniker och arrangör för att avgöra när man kan köra igång. Vissa artister vill köra igång på utsatt tid även när

8 NÖJE

gäster är försenade. Då är det bara att försöka lösa det på bästa sätt med de som kommer in, och kommer någon väldigt sent blir de placerade längst bak om det finns plats.

– Vi försöker ha en glad och avspänd stämning, människor är ju där för att ha en trevlig upplevelse. Vi pratar med stammisar, skämtar lite med varandra. Stämningen är ju det som gör det trevligt för gästen och roligt för oss att jobba. Men det gäller att hela tiden ha skärpan och veta exakt vad man ska göra om det sker ett tillbud.

– Vi är utbildade i HLR och har hjärtstartare på plats. Dessutom har vi sedan innan bestämt vem som gör vad om något händer. Du har kanske sett att det sitter konsertvärdar innanför dörren på balkong? Man kan tro att det är för att titta på showen, men det är för att titta på publiken. Om någon behöver hjälp i trapporna inne i salongen, eller om vi ser att någon beter sig på ett sätt som antyder att denne inte mår bra, kallar man genast in den konsertvärd som ansvarar för den dörren. – Alla har alltså sin uppgift och sin position. Vi har haft tillbud såsom hjärtstopp som krävt både HLR och hjärtstartare. Alla gjorde precis vad de skulle och gästen klarade sig. Vi lämnade över till ambulanspersonalen och efter show hade vi genomgång med alla inblandade i personalen. Det behövs för efteråt kändes det riktigt skakigt för oss alla, och framförallt för vår fantastiska kollega som gjorde HLR, men jag är så stolt över hur alla agerade under press. Helen Arvidsson har ett ansvarsfullt jobb, det står helt klart. Men hon har nära till skratt och glittrar på ett sätt som gör att man förstår att hon passar till serviceyrket. När jag frågar om det bästa med jobbet är det gästerna, stämningen och att de allra flesta är så glada och förväntansfulla. Dessutom är utmaningen något som Helen gillar. – Vi förbereder oss, laddar upp och sedan är det dags. Då är det bara att köra och göra allt vi kan för att kvällen ska bli bra. Det är en häftig känsla!


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Foto: Niclas Brunzell

Röda lampan betyder utsåld konsert, och den kommer lysa många gånger under våren.

Dr Janson ordinerar N Text: Malin Singelsö

Johan Janson är musik ut i fingerspetsarna. En sådan du vill ha med i laget när det är dags för musikquiz. Det är inte bara så att han har koll på titel och årtal, utan även låtarna på B-sidorna från 1976. Inte så konstigt, för han har jobbat som DJ och startade upp musikquizen på Munken en gång i tiden, som Dr Janson. Hemtam i branschen passar han som nöjesansvarig och känner de flesta. Vi bad Dr Janson att göra lite reflektioner över våren 2018 på Louis De Geer!

är kommer tidningen ut? 9/2? Men då vill jag ju såklart uppmana folk att ge sig ut på stan ikväll, det är ju festival!

Det Janson refererar till är såklart Where´s the music? som fyller hela staden med musikakter ikväll och imorgon. Under lördagskvällen går dessutom Gaffapriset av stapeln i Flygeln.

– Det har gått live i Danmark förut men denna gången blir det också så i Sverige, och det känns riktigt bra att valet föll på Norrköping. Pris delas ut i flera kategorier, och det är Gaffas läsare som röstat. Frej Larsson och Joy leder det hela. Men ut på stan och upplev musik i varje hörn under festivalen! Själv längtar jag lite extra efter Avantgardet på lördagen i Värmekyrkan. Det är texter av socialrealism klädda i en kostym av popkonst. När det gäller de personliga favoriterna på den egna arenan under våren kommer svaret helt utan tvekan. Det blir Moneybrother och The Waterboys. – Moneybrother kommer med ett stort band och full blåssektion. Jag tror och hoppas att konserten kommer påminna om en Springsteenkonsert under mitten på 70-talet. Fullt ställ från start till mål i en svettig och lååång konsert. Sedan känns det väldigt speciellt att få hit The Waterboys. De har aldrig spelat i Norrköping vad jag vet, och kommer bara till tre städer till i Sverige. Det är ett spännande band som kretsar kring huvudfiguren Mike Scott. När det började på 80-talet var det mycket keltiska inslag i musiken. Sedan dess har de släppt många plattor, och den senaste drar mer åt popfunk-hållet. Mike Scott har även gjort några akustiska soloplattor med främst akustisk gitarr och lite munspel.

Jag hoppas de tar med även några av dessa så han får briljera lite extra i dem. Det ger en härlig dynamik. Vilka konserter som kommer till Norrköping beror mycket på vilka som turnérar, men det gäller att ha kontakter för att attrahera även de som inte annars skulle kommit till hit. – En del kontaktar oss och hyr helt enkelt in sig, medan andra kräver mer övertalning och köps in av oss. Jag har bland annat valt den internationella gitarristen Tommy Emmanuel. Jag har sett honom live och han är helt otrolig. Han spelar själv det som annars kräver tre gitarrister och hans fingerfärdighet är som magi. En akt som hyrt in sig är Jill Johsons ”That´s life”, en riktig Vegasshow som kommer blåsa hatten av oss. Slutsåld sedan länge dock, som flera av årets gig. Vi har också flera Stand up-shower av hög klass såsom Batra och Rheborg , båda slutsålda. Det är tydligt att Janson gillar musik i alla dess former, för efterhand nämns genre på genre och det där med favorit verkar inte vara helt glasklart. – Ja, jag uppskattar musik och liveframträdanden i alla dess former, det är något speciellt att uppleva här och nu, utan att kunna spola eller pausa. Men huvudsaken är inte vad jag gillar, det viktiga är att det finns något för alla. Och det bör det göra under våren med allt från Babblarna och Pettson & Findus, till listaktuella popartister som Uno Svenningsson och Sabina Ddumba och rock såsom Mustasch och Hardcore Superstar i konstellationen Tour De Saster. Vad som är bäst är upp till varje gäst!

Damkören firar 20-år

J

ag hoppas vi får fram hur upplägget är! Man kan droppa in som man vill under kvällen. Dansa ett tag. Ta något gott att dricka. Lyssna en stund, gå och äta middag för att sedan komma tillbaka igen. Det kommer bli en härlig stämning och ett lite annorlunda upplägg med låtar från 20 års körverksamhet. Elisabet Hellman är körledare för Damkören, och berättar entusiastiskt om 20-årsjubileet i Flygen den 5 maj. Det blir en fem timmar konsert med start klockan 19, niomannaband lett av Kjell

Gustavsson och många gästartister såsom Staffan Hellstrand, Al Pitcher, Far Out och Fredrik ingå. Damkören bildades 1998 av den karismatiske körledaren Hartvig Gjesdal. Elisabet tog över efter hans bortgång. – Vi repar för fullt nu, berättar Elisabet. Det är ungefär 25 låtar, från körens start till idag. Jag får leda kören genom arrangemang skapade av Hartvig och i musiken från de senaste åren är det oftast jag själv som arrangerat. Vi ska ha kul, men det är också ordning och reda så det ska låta riktigt

NÖJE 9


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

10 NÖJE


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

nöje.

Axplock

Mord på Mässen

Pärlor, paljetter och politik ett dynamiskt 1920-tal Om 1920-talets mode, i en tid där konservativa och progressiva tankar möts. Vi visar ett 25-tal kreationer och modeaccessoarer ur vår unika samling från Emy Fick (1876-1958).. Utställningen vill dels ge en bild av 1920-talets modeströmningar, och dels visa hur modet påverkades av mellankrigstidens samhälle, med bland annat rörelsen för kvinnlig rösträtt.

Love Songs Sonja Aldén och Andreas Weise sjunger tillsammans med Vadstena Gospelkör och Dalskören. Vadstena klosterkyrka 27 april kl 19.00

En specialskriven föreställning för just Livgrenadjärmässen, och det kommer att bjudas på skådespeleri, sång, dans och en härlig trerätters middag i magnifik miljö. Följ med på jubileumskalas, när major Oskar von Tratt fyller 60 år 1927. En afton som slutar med ond bråd död och där Du får vara med och lösa den mystiska kriminalgåtan. Mer info: www.teaterleo.se

1 april 2017 – 25 februari 2018 I Westmanhallen, Östergötlands Museum Linköping

Hospitalstorgets hemliga historia Succéutställningen kommer till Sverige Har du någon gång drömt om att ha superkrafter? Att kunna flyga, att vara superstark eller snabb? Nu har du chansen att få uppleva hur det känns. Sommaren 2018 kommer den internationella succéutställningen Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N. till Norrköping. Med banbrytande interaktiv teknik bjuder utställningen på en superupplevelse för alla sinnen. Håll utkik på www.avengersstation.se

www.jerkules.se

i SOL VIND & VATTEN

En hyllning till Ted Gärdestad, musiken och livet. ”Det är bara att kapitulera inför några helt fantastiska ögonblick” /HP

De Geerhallen Norrköping Söndagen den 15 april kl 18.30

nöje.

Biljetter: ticketmaster.se, 0771-707070 · Turistcenter, 011-155100

En tidning om kultur och nöjen i och runt Linköping.

Dans i Parken, Mjölby • Per-Håkans orkester 17 febr kl 21.00 • Titanix 17 mars kl 21.00 • Kindbergs 7 april kl 21.00 • Sannex 28 april kl 21.00 Kvarnparken i Mjölby

1 november 2017 – 30 april 2018, i Blå hörnet, Östergötlands Museum i Linköping

M O A LIGNELL P E R N I L L A ANDERSSON

J O H A N BODING

Vill du vara med i nästa NÖJE den 1 juni? Boka på annons@corren.se

Under de senaste åren har museets arkeologer utfört flera spännande undersökningar vid Hospitalstorget i Linköping. I samband med den senaste utgrävningen gjordes en sensationell upptäckt! Under torget hittades en dittills okänd medeltida kyrka. Undersökningarna har precis avslutats och just nu pågår analyser av materialet. I utställningen presenteras preliminära resultat.

Hitta din ölstil! Linköping Beer Expo passar både för den nyfikne nybörjaren och den erfarne ölkännaren!

2018 års mässa för alla Beer Lovers! www.beerexpo.se NÖJE 11


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Det är roligare att lära sig saker om man har roligt när man lär sig. 8-årig besökare på Fenomenmagasinet

Fenomenmagasinet

Camilla Dagberg, utställningsansvarig och Jan Engqvist, enhetschef Fenomenmagasinet

– nu med Manico FunTables Text: Helen Johansson Foto: Gunilla Olsson

Till Fenomenmagasinet i Gamla Linköping kommer ca 40.000 besökare varje år, allt från de minsta barnen till de mycket vuxna. Här handlar det om att själv få testa, upptäcka och förstå vardagliga fenomen som till exempel optik, människokroppen och elektricitet.

V

i arbetar hela tiden med förnyelse och förändring, berättar Jan Engqvist, enhetschef på Fenomenmagasinet. Att nya besökare upptäcker oss och att gamla kommer tillbaka.

Och vissa saker tål upprepning, menar Jan som till exempel Göta kanal-modellen med slussarna. Här lär man sig hur det går till att slussa båtar i kanalen. – På Fenomenmagasinet dukar vi upp en buffé av naturvetenskap och teknik och hoppas att besökaren på ett lekfullt sätt tar till sig kunskap.

I dagarna har man köpt in Manico FunTable, interaktiva stora surfplattor. – Plattorna är appbaserade och fungerar som din Ipad, berättar Camilla Dagberg, utställningsansvarig. Här kan du ensam eller med kompisar träna färglära, träna på kemiska beteckningar, tävla i matematik och mycket mer. Vi styr innehållet i plattorna och allt är kunskapsbaserat och kommer

bytas ut och uppdateras kontinuerligt – det får inte bli statiskt. Det finns en regional prägel på plattorna, spelet är byggt i Norrköping med komponenter från Kina och själva lådan är byggd av Rodeco i Åtvidaberg. – Det känns extra bra att allt är lokalproducerat. Det gör att den får sin unika prägel. Tanken med Fenomenmagasinet är tydlig – härifrån går du ut med rakare rygg, stolt att kunna lite mer om natur och teknik. – Ju fler sinnen du plockar in i ditt lärande ju lättare tar du in kunskapen, menar Jan. En elev som får hålla en levande kackerlacka i handen kommer aldrig att glömma att den har sex ben och två antenner. – Vi vill väcka tankar som leder till nyfikenhet och kanske till ett intressant yrke både för barn och vuxna. För mer info: www.fenomenmagasinet.se

Sagan om ringen.

Reims, Champagne 10 dagar 14/5 2018

Spännande äventyr, roligt nöje eller intressant kultur? Shopping- KonsertSport Ett måste för resor resor r e s o r alla livsnjutare! Kanske är staden Reims i nordöstra Frankrike för många inte speciellt bekant, men någon gång har vi alla smakat på ett glas champagne och med stor sannolikhet var den tillverkad just i Reims.

Vi har våra egna resor eller så ordnar vi resor efter era behov!

Dagsturer • weekend • teater • konsert • shopping Expressbuss • kryssning • sport • www.blaklintsbuss.se Våra resor – din upplevelse Bokning och info: 0142-121 50 info@blaklintsbuss.se • www.blaklintsbuss.se

12 NÖJE

info@bussake.se

0125-402 00, 011-239100 • www.bussake.se


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

FÖR MER INFORMATION OM VÅRA RESOR MED FLYG & BUSS BESÖK VÅR HEMSIDA ELLER SE VÅR NYA RESEKATALOG!

NORDEN... EUROPA... VÄRLDEN...

BUSS

BÅT

FLYG

MATINÉFÖRESTÄLLNING 22/4 2 dagar

På kvällen kryssar vi med Birka Cruises.

1290:-

Teater & Evenemangsresor

BIRKA CRUISES

Hytt, frukost, teaterbiljett och all-inklusivebuffé

Fars Lilla Tös/Fredriksdalsteatern.......18/7, 11/8......... 2 D Mamma Mia The Party/Tyrol............... 10/3, 24/3, 7/4.. 1 D Björn Skifs/Skansen............................ 1/9.................... 2 D Kuta & Kör/ Gunnebo Slottsteater....... 28/7.................. 2 D Taubespelen........................................ 14/7.................. 2 D GES/Dalhalla........................................ 11/7.................. 2 D Kalle Moraeus/Dalhalla....................... 21/7.................. 2 D Malena Ernman/Dalhalla..................... 7/7.................... 2 D Fyrverkerikonsert/Dalhalla..................1/9.................... 2 D International Tattoo/Eksjö................... 11/8.................. 1 D Diggiloo/Motala Råssnäs..................... 11/8.................. 1 D Gentlemannen/Oscarsteatern..............7/4.................... 1 D Åtta Kvinnor/Stadsteatern...................12/5.................. 1 D Nya Hyss med Hjalmar/Brevensbruk 29/9, 20/10, 24/11 2018. 26/1, 9/2, 16/3 2019............ 1 D Skuld och Gröna Skogar/Brevensbruk6/7.................... 1 D Brolle/Göta Lejon................................. 3/3.................... 1 D

520:Ons 21/3, Må 9/4, Ti 8/5 Ingår: Bussresa t/r, logi del i dubbelhytt insides, buffé inkl. dryck, frukost. 21/3 Martinez, Mickeys 9/4 Per-Håkans, Lövgrens 8/5 Kindbergs, Chiquita

OBS!

Du har väl vår nya katalog för 2018? Om inte ring/maila så skickar vi den!

Operaresa till Verona ”Barberaren i Sevilla” på den historiska Arenan 3 dgr........................................................ 3/8 10 990:Lübeck Lübeck ”De sju förgyllda tornens stad” 4 dgr ................................................................... 7/7 3 690:Savalen i Norge Savalens fjällhotell 5 dgr inkl. halvpension ”för livsnjutaren” .................................. 12/8 6 995:Vandringsresa till Österrike Boende hos fam. Altenberger på Stubacher Hof i Uttendorf 8 dgr inkl. HP...................... 15/9 7 680:Mässbussar Antikmässa Älvsjö inkl. entré..... 16/2 & 17/2 390:Syfest Älvsjö inkl. entré .............. 23/2 & 24/2 390:Båtmässa Älvsjö inkl. entré......... 3/3 & 10/3 390:Trädgårdsmässa Älvsjö inkl. entré ........................................................ 23/3 & 24/3 390:Teater/Musikal Tosca på Kungliga Operan inkl. 3-rätters lunch ................................................................. 21/4 1 475:Dubbel Trubbel på Krusenstiernska Teatern Kalmar inkl. middag .............................. 14/7 1 250:Malena Ernman i Dalhalla 2 dgr inkl. resa, logi på Lerdalshöjden, frkst, lunch, middag och vickning ............................................ 7/7 3 285:-

Moreus med vänner i Dalhalla 2 dgr inkl. resa, middag, nattmacka m kaffe, logi m frukost ................................................................ 21/7 2 495:Björn Skifs Skansen inkl. middag ....... 31/8 1 650:Hjalmar & Gänget Brevens Bruk inkl. lunch .................................................... 20/10, 17/11 1 230:Shopping Burg Wissers Hotel ingår 1 middag & 1 frkst 2 dgr ................. 15/3, 26/4, 14/5, 11/10, 8/11 1 750:Ullared med boende på Hotell Ullared 2 dgr ................................................................. 25/3 1 290:Dagsturer Fårfest i Kil.................................................. 2/3 510:Trandans vid Hornborgasjön inkl. fm-kaffe och lunchbuffé på Mössebergs Kurort .......... 6/4 620:Trosa Strömmingfestival ......................... 10/5 260:Visby över dagen ........................... 29/6 & 3/8 750:Lars Lerin på Sandgrund inkl. entré, guidning, fm-kaffe & lunch ...................... 2/5, 17/5, 30/5 725:Lördagsbuss till Stockholm ................17/2, 24/2, 24/3, 21/4, 26/5, 30/6, 4/8 250:”Res 2 betala för 1” Kryssning med Cinderella torsdag-fredag inkl. Viking Buffé och frukost .................. 8/3, 15/3 695:-

Sagolikt vackra St Petersburg!

St.Petersburg 29/4 (7 dgr) St.Petersburg de Luxe 20/8 (7 dgr) St.Petersburg 7/10 (7 dgr)

www.ringarums.se • 0121-303 00

Nygatan 32, Linköping. Tel. 013-14 15 16 info@vikingbuss.com • www.vikingbuss.com Öppettider: Måndag – fredag 09.30-17.00

Här finns resorna som tar dig till ditt drömresemål. www. TEATER/KONSERT 1-DAGS Macken 30 år! Cirkus

5/5 middag............................. 1.770:-

Nya hyss med Hjalmar och gänget

011-590 70 Burg, 3 dgr

20/4, 25/5, 8/6, 19/10, 2/11 2 frukost 1 middag ................. 2.995:-

Wien, 7 dgr

1/5, 6 frukost, 5 middag ......... 7.490:-

3/1, 1/12 middag……………1.230:-

2/8 frukost………………….3.490:-

Bernina-Expressen m.m, 8 dgr

6/8 halvpension…………… . 7.995:-

Skåne med Österlen, 3 dgr

12/8 halvpension………….... 2.495:17/8, 2 frukost 1 middag….. .. 3.995:-

Lofoten, 8 dgr

DubbelTrubbel, Kalmar

KULTUR & SHOPPING i Småland Vi besöker bl.a. IKEA Museum, Börjes i Tingsryd och naturligtvis äter vi köttbullar!

Berlin med Beer Festival, 4 dgr

Odense Blomsterfestival, 3 dgr

TEATER/KONSERT 2-DAGS

RES OCH HA ROLIGT!

.se

PRIS

665:-

/person

Se hela vårt fantastiska utbud på www.vadstenabuss.se FRÅN

FRÅN

FRÅN

3045:-

1995:-

1795:/person

/person

/person

19/8, halvpension…………... 9.870:-

7/7 halvpension……………..1.995:-

DIGGILOO, Dalhalla

20/7 halvpension……………2.950:-

Sven-Ingvars, Dalhalla

29/7 halvpension……………2.950:-

ENDAGARSRESOR

Polenkryss, 3 dgr

6/5, 23/9 frukost..................... 1.795:-

Macken

Stralsund, 4 dgr

Puttgarden (125 kilo) 2/3, 9/3, 16/3, 23/3, 6/4, 13/4, 20/4, 27/4, 4/5, 11/5, 18/5, 25/5, 1/6, 8/6, 27/7, 24/8, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10, 19/10, 26/10, 2/11, 9/11, 16/11, 23/11, 30/11, 7/12, 14/12 .................... 750:-

10/5, 3 frukost 1 middag ........ 3.540:-

2250:-

Polen, 7 dgr

14/5, 1/9 6 frukost 5 middag .. 6.980:-

Prag, 6 dgr

Köpenhamn-Oslo-Köpenhamn, 3 dgr

Sagolika Moseldalen, 7 dgr

23/3…………………………. 370:-

Berlin, 5 dgr

Kroatien, 11 dgr

2/5, 8/5 lunch………………. .. 595:-

Provence, 11 dgr

Tyrolen med Almabtrieb, 8 dgr

Hemlig resa, 4 dgr

Toscana, 11 dgr

Höga Kusten med BIRKA, 3 dgr

Ölands skördefest, 3 dgr

Litauen, 5 dgr

Champagne-Alsace, 8 dgr

Österrike, 8 dgr

Tyska Vinvägar, 6 dgr

30/3 2 frukost 1 middag ......... 2.630:-

Midsommar i Dalarna, 4 dgr

Bremen Oktoberfest, 4 dgr

30/3 frukost............................ 3.580:-

Bornholm - Solskensön, 4 dgr

Stettin, 4 dgr

9/4, 14/5 halvpension .................430:-

Norge med Hurtigruten, 4 dgr

Gekås Ullared, 2 dgr

13/4, 27/4, 4/5, 8/6, 24/8, 26/10, 9/11 frukost...….2.065:-

Legoland, 3 dgr

Kielkryss, 3 dgr

13/4, 4/5, 26/10, 2/11, frukost 1.595:-

10/7, halvpension……………4.985:-

17/4, 20/4 halvpension ........... 6.980:-

14/7, halvpension ................... 7.695:-

Påskliljor i Fagerås

23/5 frukost............................ 4.450:-

13/9 halvpension……………8.990:-

Vätterns Norra Skärgård

26/5 halvpension .................. 11.995:-

25/9 halvpension………….... 7.690:-

Slöjdmässan i Hjo

28/5 halvpension………...….4.795:-

28/9 halvpension…………. 11.990:-

Ulrika Marken

28/5, 20/8 halvpension……... 3.350:-

28/9 2 frukost 1 middag .........2.795:-

31/5 halvpension .................... 4.995:-

29/9 7 frukost 6 middag……. 9.490:-

Påsk i Rostock, 3 dgr

10/6, halvpension ................... 7.440:-

10/10 halvpension………… . 6.850:-

Påsk i Berlin, 4 dgr

21/6, enligt program ............... 4.495:-

18/10, 25/10 frukost……….. 2.995:-

Birkakryss, 2 dgr

28/6, halvpension ................... 4.980:-

1/11 frukost………………... 2.995:-

Kielkryss, 3 dgr

4/7, halvpension ..................... 4.895:-

10/11 frukost………………. 1.245:-

4/7, halvpension ..................... 3.780:-

23/11 frukost………………..2.605:-

13/9…………………………. 250:-

FLERDAGARSRESOR

Rostock, 2 dgr

Geilo med Flåmsbanan 4 dgr

Vår i Holland, 6 dgr

Inlandsbanan - Hurtigruten, 6 dgr Stralsund (Stadsfest), 4 dgr

19/7, 3 frukost 1 middag…… 3.540:-

/person

8/9, 6 frukost 4 middag…….. 7.480:-

16/5 halvpension………........2.795:-

6/7 .............................................295:-

1595:-

/person

23/8, 3 frukost 2 middag…… 3.995:-

Nordiska Trädgårdar

22/5 lunch………………….... 695:-

Kryssning Höga kusten FRÅN

290 :-

/person

Flensburg-Römö-Sylt, 4 dgr

14/5 5 frukost 3 middag ......... 4.995:-

Grömitz FRÅN

PRIS

FLYGRESOR

Brolle

Ullared PRIS

PRIS

2695:-

1290:-

595:-

/person

/person

/person

Mamma Mia The Party

Kuta & Kör PRIS

Trädgårdskryssning

Hjalmar och gänget

GENTLEMANNEN

FRÅN

1.895:lning Oscarsteatern /person En förestäl te Braksuccén från Broadway. Ni bara in ! Dråpliga dråp och sprakande får missa

underhållning. Se Henrik Dorsin i 8 roller. ”Hur ansar man ett släktträd?”

Budapest, 6 dgr FLYG

27/5 enligt program................ 9.800:-

Barcelona, 6 dgr

2/9 enligt program…………10.800:-

0143-125 40 www.vadstenabuss.se 013-12 15 04 NÖJE 13


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT Ted är 16 år och Janne 27 år. Bilden är tagen på inspelningen av Teds andra LP TED i Metronome studion. Alltså när de gjorde Fånga en ängel, Sol vind o vatten, Come give me Love, Oh vilken härlig dag. Foto: Lars-Åke Thuresson

F

ilmen ”Ted – för kärlekens skull” har åter satt ljus på Ted Gärdestad även om hans musik ständigt är aktuell. För tionde året i rad ger sig nu Janne Schaffer ut på turné där han berättar personligt om vänskapen, om Teds musikalitet, humor och känsliga sidor men också om hur Teds låtar kom till och vad samarbetet med Ted betytt för honom själv. Dessutom blir det naturligtvis ett pärlband av Teds låtar, från de allra första från 1970-talet till de starka men ganska okända låtarna från den sista skivan. Med Janne Schaffer på scenen finns Johan Boding, Pernilla Andersson och Moa Lignell. Johan Boding har varit med sedan 2008 i konsertturnén ”Sol, vind och vatten”, medan Pernilla Andersson och Moa Lignell är nya i sammanhanget.

Janne Schaffer möter

Ted Gärdestad

Ted Gärdestads fantastiska musik lever vidare och är aktuellare än någonsin. Med över 80 välbesökta konserter firar nu hyllningskonserten till Ted Gärdestad – Janne Schaffer möter Ted Gärdestad - sitt 10-årsjubileum. En kärleksfull hyllning till en saknad vän som kommer till Norrköping och Louis de Geerhallen den 15 april. Text: Gustaf Hull

14 NÖJE

Janne Schaffer och Ted Gärdestad möttes första gången 1971, just när Ted och hans bror Kenneth Gärdestad fått veta att låtarna de skrivit tillsammans hemma i Sollentuna skulle bli skivan ”Undringar”. Mötet mellan Janne och Ted blev början på en djup vänskap och ett musikaliskt samarbete som skulle fortsätta ända fram till Teds död. Konserten ”Janne Schaffer möter Ted Gärdestad kommer” att ha ett särskilt fokus på Teds sista skiva, som Janne både spelade på och producerade. Den blev klar 1994 efter flera års mödosamt arbete under en period då Ted hade det svårt både med sin mentala hälsa och med sitt självförtroende. – Jag tycker att ”Äntligen på väg” är en av de starkaste och mest känsliga av Teds skivor. Den innehåller låtar där jag upplever att han uttrycker väldigt öppet och ärligt hur han mådde och kände sig under den här svåra delen av hans liv. Men här finns också hoppfulla låtar om glädje och om längtan efter kärlek. Arbetet med Äntligen på väg byggde sakta men säkert upp Teds självförtroende igen och när vi vara klara var både Ted, hans bror Kenneth och jag väldigt nöjda med resultatet. – Filmen ”Ted – för kärleken skull”, som går på bio nu, tecknar ett fint porträtt av Ted som i första hand har fokus på den ljusa delen av Teds liv. Med den här konserten vill jag fördjupa och komplettera bilden av Ted och hans musik, avslutar Janne Schaffer. Datum för samtliga konserter: www.jerkules.se


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Östergötlands törsta

MUSIKQUIZ VARJE ONSDAG KL 19.30 Max fyra deltagare per lag | Topp 5 vinner presentkort | Kostnad: 20 kr/deltagare | En korsordsdel & en del med blandade frågor Boka bord på telefon 013-13 33 90 eller via vår hemsida harrys.se/linkoping

HARRYS LINKÖPING | ÅGATAN 43 | 031-13 33 26 HARRYS.SE/LINKOPING HARRYS LINKÖPING LINKOPINGHARRYS

EN N N I V & A L TÄV R Ö F S R E T T Ä TRE-R YS R R A H Å P Å TV

HARRYSQUIZ 1. 2017 öppnades nya Pianobaren, men vilken månad? 1. December 2. November 3. Oktober 2. Vilken dag är det musikquiz på Harrys i Linköping? 1. Måndag 2. Onsdag 3. Fredag 3. Hey Lucy är vår senaste stjärna på restauranghimlen i Linköping. Menyn är inspirerad från vilken världsdel? 1. Indien 2. Amerika 3. Asien 4. Harrys Foundation startades 2009, stiftelsen jobbar bl a med att förbättra möjligheterna för barn och ungdomar i den fattiga kåkstaden Khayekutsha utanför Kapstaden. Var ligger Kapstaden? 1. Sydafrika 2. Kenya 3. Ghana 5. Vilka dagar i veckan kan du lyssna och sjunga vid pianot? 1. tors/lör 2. tors/fre 3. fre/lör

ÖPPETTIDER Fredag

Kl 17.00–03.00

After work kl 17–19

Lördag

Kl 17.00–03.00

6. På Harrys serverar vi lunch måndagfredag, vad är priset för en dagens rätt? 1. 89 kr 2. 95 kr 3. 99 kr 7. Var i Sverige grundades Harrys? 1. Falkenberg 2. Östersund 3. Göteborg Utslagsfråga: ”Hur många musikquiz har Harrys i Linköping haft sedan start?”

Rätt svar vinner en tre-rätters middag för två personer på Harrys. Svaren skickas till: Harrys Linköping, Ågatan 43, 582 22 Linköping eller mejlas till linkoping@harrys.se senast den 9 mars. Märk med ”Harrys Quiz” och skriv dina kontaktuppgifter. Vinnaren meddelas via telefon och annonseras ut i vår facebookgrupp.

NÖJE 15


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Foto: Jessica Mattsson

Passagen firar tjugo år

P

assagen är Linköpings arena för samtida konst. Konsthallen invigdes 1998 och är centralt belägen mitt i stadskärnan, vid Stora torget. På Passagen presenteras varje år ett stort antal utställningar med lokalt, regionalt, nationellt och internationellt verksamma konstnärer

Under 2018 firar Passagen sitt 20-årsjubileum! Nytt för i år är att Passagen kommer att arbeta med tre olika utställningsrum i konsthallen. På så sätt kommer man att kunna erbjuda besökaren tre parallellt pågående utställningar, vilket är fler utställningar än vad som har visats tidigare. Dessutom kommer Passagens entrérum att få ett nytt utseende. Passagens utställningar invigs numera på torsdagskvällar, då har konsthallen öppet till kl. 20.00. Förutom vernissager på torsdagskvällar så kommer det under våren att erbjudas programpunkter i form av föredrag, teaterföreställningar med mera. Missa inte Ateljé Passagens familjelördagar i konsthallen, då erbjuds konstsamtal och skapande för alla mellan 3-100 år. Läs mer på linkoping.se/passagen

Program i Konsthallen under februari - mars 25/1 1/2 3/2 8/2 15/2 17/2 22/2

16 NÖJE

Vernissage – Jimmy Gustavsson, utställningsrum 2. Invigning kl 17. Vernissage – Pia Alfredsson och Titti Knutsson, Kafé Kosmos, en bilderboksutställning. Utställningsrum 3. Invigning kl 17. Familjelördag – Konstsamtal och skapande för alla, 3-100 år. Ateljén/konsthallen, kl.13.00 – 15.00 Cinemax filmakademi – Erik Hedling föreläser om Ingmar Bergman, kl.18.30 Teater – Norrköpings Teaterkompani, kl.18.30 Teater– Norrköpings Teaterkompani, två föreställningar, kl.16.00 och 18.30 Teater – Norrköpings Teaterkompani, kl.18.30

Foto: Passagen

24/2 Teater – Norrköpings Teaterkompani, två föreställningar, kl.16.00 och 18.30 3/3 Kulturfabriken – ett kreativt kalas för alla barn 8/3 Vernissage – Annette Abrahamsson/ Maria Finn, utställningsrum 1. Invigning kl 17.00 15/3 Vernissage – Lina Hashim, utställningsrum 2. Invigning kl 17.00 22/3 Vernissage – Caroline Färnström, utställningsrum 3. Invigning kl 17.00 22/3 Cinemax filmakademi – Maaret Koskinen föreläser om Ingmar Bergman. Kl 18.30


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

sning! Publikru

Utsålda konserthus och stående ovationer! Succén fortsätter i vår...

%

5 stjärnor och högsta betyg av publiken på ticketmaster!

FLYGELN, LOUIS DE GEER 5/4 KL 19:00

BILJETTER: www.jack-cajsastina.se alt. Upplev Norrköping: 011-15 50 00

FLYGELN, LOUIS DE GEER NORRKÖPING 17/2 KL 14:00 Biljetter: www.mtlive.se alt. Lokalt biljettkontor

Gör en utflykt

Ta en paus från vardagen och kom till Brunneby!

Restaurang · Café · Interiör

Helgbuffé 175 kr

Serveras kl. 12-15, lör-sön. Kaffe & kaka ingår. Restaurang Bettina, Brunneby Gård, 590 28 Borensberg.

Mysig Gårdsbutik och Restaurang. Brunnebys breda sortiment & lokalt mathantverk. Spännande á la carte meny, buffé, fika och goda smörgåsar. Läs mer på hemsidan www.restaurangbettina.se Restaurangens öppettider

Tis-sön kl. 11-16.

Gårdsbutiken har öppet varje dag.

e .mtlive.s R: www

TE BILJET FLYGELN, NORRKÖPING 3/3 KL 19:30 kontor. lt biljett alt. loka GARDEN, LINKÖPING 18/3 KL 18:00 CONVENTION CENTER, MOTALA 16/3 KL 19:30

KULTURFABRIKEN >ƂƌĚĂŐ ϯ ŵĂƌƐ Ŭů ϭϮ͘ϬϬͲϭϲ͘ϬϬ WĂƐƐĂŐĞŶ >ŝŶŬƂƉŝŶŐƐ ŬŽŶƐƚŚĂůů

ͲdĞŵĂ -TemaŚĞŵůŝŐŚĞƚĞƌͲ hemligheter-

-v visar alternativ rnativ film till ett förmånligt månligt pris en, salong 3 Filmstaden,

Ʃ ŬƌĞĂƟǀƚ ŬĂůĂƐ ĨƂƌ ĂůůĂ ďĂƌŶ͊

<ƵůƚƵƌĨĂďƌŝŬĞŶ ŇLJƩĂƌ ŝŶ ƉĊ WĂƐƐĂŐĞŶ >ŝŶŬƂƉŝŶŐƐ ŬŽŶƐƚŚĂůů͕ ĨƂƌ ĞŶ ĚĂŐ ĨLJůůĚ ŵĞĚ ŬƌĞĂƟǀĂ ĂŬƟǀŝƚĞƚĞƌ ĨƂƌ ďĂƌŶ͘ WĊ ƉůĂƚƐ ĮŶŶƐ >ŝŶŬƂƉŝŶŐƐ ŬƵůƚƵƌĂŬƚƂƌĞƌ ƐŽŵ ǀŝƐĂƌ ƵƉƉ ĞŶ ĚĞů Ăǀ ƐŝŶ ďĂƌŶǀĞƌŬƐĂŵŚĞƚ͘

ǁǁǁ͘ůŝŶŬŽƉŝŶŐ͘ƐĞͬŬƵůƚƵƌĨĂďƌŝŬĞŶ

Progr Program och mer information link filmsalonger.se linkopingsfilmsalonger.se FRI

till alla

&Z/ EdZ Ɵůů ĂůůĂ ĂŬƟǀŝƚĞƚĞƌ

DĞĚǀĞƌŬĂĚĞ ĂŬƚƂƌĞƌ͗

ƚĞůũĠ WĂƐƐĂŐĞŶ͕ ŽŵŬLJƌŬĂŶ͕ &ƌŝůƵŌƐŵƵƐĞĞƚ 'ĂŵůĂ >ŝŶŬƂƉŝŶŐ͕ ,ĞŵƐůƂũĚĞŶ͕ <ƵůƚƵƌƐŬŽůĂŶ͕ ƵƌƐŬŽůĂŶ͕ DĞĚŝĞǀĞƌŬƐƚĂĚ WĂƐƐĂŐĞŶ͕ >ŝŶŬƂƉŝŶŐƐ ƐƚĂĚƐďŝďůŝŽƚĞŬĞƚ͕ PƐƚĞƌŐƂƚůĂŶĚƐ ŵƵƐĞƵŵ͘

I samarbete med SF Bio

Linköpings kommun

linkoping.se/uppleva-gora NÖJE 17


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Jazzen tog vägen från Rimforsa till Köpenhamn Text: Helen Johansson

Svensk-danska jazzsångerskan Anna Kruse bor och verkar i Danmark men kommer ursprungligen från Rimforsa utanför Linköping. Nu kommer hon till Östergötland för att hålla konsert med Mjölby Storband.

H

Du är östgöte, uppväxt i Rimforsa?

form var att sjunga, andras var till exempel att måla. Slutmålet var en konsert med ett antal låtar jag skulle framföra. En lärare där tyckte att jag skulle kolla in Edith Södergran. Sedan blev jag som besatt av Edith. Det var en fantastisk värld att gå in i. Både som människa och sångerska. Och så var det otroligt bra att ha Edit att hålla i handen.

– Det stämmer. Jag flyttade in till Linköping när jag var 16 år och skulle börja på Katedralskolans gymnasie.

– Edith-låtarna låg nere ganska länge. Egentligen ville jag spela men med lite mer erfarna musiker som jag var van med. När

on har gjort stor succé med sina tolkningar av poeten och finlandssvenskan Edith Södergran. Anna skivdebuterade 2009 med skivan Lyckokatt. 2013 kom kritikerrosade Champagnefötter och förra året Himlens Rand.

Var du inriktad på musik redan då? – Jag spelade klassisk piano i grundskolan och sjöng i kör på Katedralskolan. Vi sjöng stämsång, jag och en kompis och kom på idén att framträda på examen. Men jag var så nervös att det inte gick. – Om någon hade sagt där och då att jag skulle flytta till Köpenhamn och spela in skivor och göra konserter så hade jag häpnat…hahaha…. 1994 gick resan till Bollnäs Folkhögsskola och musiklinjen. Där spelade hon också i storband, hennes första betalda jazzjobb. Första gigen var Scandic Hotell i Bollnäs.

FAKTA Anna Kruse

Foto: mettejohnsen.dk

18 NÖJE

Ålder: 46 Bor: Köpenhamn Familj: Man Jesper och barnen Ella 8 och August 5 som pratar både svenska och danska. Bakgrund: Utbildad på Ingesunds Musikhögskola och Köpenhamns Rytmiska Musikkonservatorium. Har gett ut tre CD: Lyckokatt 2009, ChampagneFötter 2013 och Himlens Rand 2017 Aktuell med: Konsert med Mjölby Storband 11/3 Mjölby, 12/3 Tranås och 13/3 Linköping Följ Anna på Facebook: Anna Kruse LIVE www.annakruse.dk

– Sedan var det någon på skolan som tipsade om Musikhögsskolan och det hade jag ju inte funderat på alls. Men jag sökte och kom in. Till Arvika och Ingesunds Musikhögsskola. och efter det blev det Köpenhamns Rytmiska Musikkonservatorium. Nu lever du på din musik? – Faktiskt, sedan ett och ett halvt år tillbaka. Jag har alltid haft undervisning en till två dagar i veckan. Jag gillar att undervisa så det har inte varit jobbigt på nåt sätt. – Jag fick chansen att göra en musikteaterföreställning och så bad jag om tjänstledigt. Men det fick jag inte. Det måste ju vara något slags tecken, tänkte jag så jag sa upp mig efter 16 år på musikskolan. Och tonsättningen av Edith Södergran? – Efter konservatoriet gick jag på en teaterskola där man arbetar med uttryck. Min

jag väl plockade upp sångerna så bestämde jag konsertdatum utan att ha några musiker. – Det är lättare att plocka ihop musikanter om man har ett mål, som en konsert. Då bokade jag in oss på något som kallas Literaturhaus. Ett tyskt begrepp som finns i Berlin och nu också finns i en gammal kyrka i Köpenhamn. Den konserten blev till en hel Edith Södergran-natt. – Jag gillar när olika konstformer transformeras och blir till en ny konstform. Att musik blir till en dans eller att man målar till musik. Att man blir inspirerad av varandra. – Så vi hade dels fotografier från Edit själv som hon tagit. En ljusbildskonstnär, videokonst och Ebba Witt-Brattström som är specialist på Edith Södergran. Även Stina Ekblad som läste Edith. Så blev hon med på min första Edith-konsert. Förra våren skrev Anna till Stina Ekblad och frågade om hon ville vara med på skivan. Hon nappade och Himlens rand blev till. Och även ett antal livekonserter. – Det är fint också att få ta in det lästa ordet igen. Den 11-13 mars gästar du Mjölby, Tranås och Linköping? – Det stämmer, med Mjölbys Storband. Jag och storbandets ledare Glenn Fransson gick samtidigt på Ingesunds Folkhögskola. Så därför gör jag ett nerslag där. Så det här är ju drömmen för mig, att sjunga Edith till storband!


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Vill du konferera i en lugn, harmonisk miljö precis vid vattenbrynet?

NORDENS STÖRSTA PADELANLÄGGNING – NU HAR VI ÖPPNAT I LINKÖPING!

Vi vet att en lyckad konferens kräver lugn & ro, noggrannhet och planering, i en fridfull miljö. Kom till oss på Nostalgi där vi erbjuder en helhetslösning med ljud och bild för ert möte. Uppe i ”Tornet”har ni panoramavy över Vättern och gästhamnen med möjlighet att sitta ute. Blicka ut över Platens Punkt och låt era tankar och idéer bli verklighet. Med plats upp till 50 gäster har ni fri tillgång till Wi-Fi, Whiteboard och Projektor med HD-upplösning. Med god mat, Vätterns lugn och service nära till hands kommer er vistelse på Nostalgi bli en framgångsrik saga för ert företag, och era behov. Med närhet till både hotell och restaurang, café samt Skandinaviens mest trafikerade Motormuseum finner ni gott om aktiviteter även utanför konferenslokalen.

Sveriges mest besökta motormuseum! En nostalgiupplevelse Kombinera gärna museibesöket med för hela familjen. Östergötlands största Öppet hela året. insjöakvarium Vätternakvariet.

Hotell Nostalgi/ Motala Motormuseum Platensgatan 2, 591 35 Motala 0141-564 00 • 0141-588 88 @ info@hotellnostalgi.se

Konferera i triv sam miljö med närhet till sjö och hamn.

Dagskonferens från

395 kr/pp

ÖPPNINGSERBJUDANDE VID BOKNING AV FASTA ABONNEMANGSTIDER

VÄL MÖTT I VÅR NYA FINA ANLÄGGNING!

För bokning, priser, öppettider och kontaktinfo:

www.pdlcenter.se • 013-266 10 96

NÖJE 19


Hela denna tidning är en annons från NT,NT Corren och MVT Hela denna tidning är en annons från och Corren

Regissören Eva Gröndahl och skådelspelaren Karin Oscarsson.

Premiär för ny musikal om Ingrid Bergman Med den nyskrivna musikalen Camera ger Östgötateatern en röst till en av tidernas största filmstjärnor – Ingrid Bergman. Text och foto: Gustaf Hull

D

et är premiärdags för Camera. Fredagen den 9 februari går ridån upp för en helt ny musikal skriven av teater-, musikal- och operaregissören Staffan Aspegren och kompositören, textförfattaren och musikern Jan-Erik Sääf. Camera är en storsatsning som har vuxit fram under fyra år, enligt den modell med läsningar och workshops som ofta används på Broadway, i ett samarbete mellan Östgötateatern och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Det är första gången Östgötateatern arbetar på det sättet. Sakta men säkert växte ett manus och musiken fram. Då klev regissören Eva Gröndahl in i bilden. – Att få arbeta med ett sådant här projekt, med en sådan här enastående ensemble, är en oerhörd ära. Resan från ett manus av den här klassen till en storslagen musikal är otrolig att få uppleva. Camera produceras i samarbete med Smålands Musik & Teater. I rollerna ser vi bland annat Patrik Martinsson som Ingrids förste man - Aron Petter Lindström, Niklas Riesbeck som Roberto Rossellini, Christan Zell som Cameron och Maria Möller som Anna Magnani. Koreografin görs av Karl Dyall och kostymerna av modeskaparen Camilla Thulin. Till detta en stor, påkostad scenografi av Bengt Fröderberg som tar oss från glittriga Hollywood till ett vulkaniskt Italien. Huvudrollen som Ingrid Bergman görs av Karin Oscarsson. – Karin porträtterar Ingrid på ett fantastiskt sätt i både dialog och sång, säger Eva. Hon är inte bara utseendemässigt lik Ingrid utan hon gör en gestaltning av henne som känns väldigt intressant och trovärdig.

20 NÖJE

En förebild För Karin har det varit en spännande process att lära känna Ingrid Bergman. Inifrån och ut. – Ingrid ursäktade sig aldrig för vem hon var, säger Karin. Hon brann för skådespeleriet och gjorde många svåra val mellan familj och karriär som var väldigt kontroversiella för sin tid. Jag kan känna igen mig själv som skådespelare i många av de frågor hon stod inför. Vartefter jag lärt känna henne märker jag vilken oerhört stark kvinna hon var. En förebild för alla kvinnor.

Camera. Foto: Markus Gårder

Från liv till musikal Hur gör man då för att ta en livshistoria som Ingrids till scenen? Och inte nog med det – ge Ingrid en röst genom de sånger som framförs. – Det är en process som allt annat i produktionen, det har vuxit fram, säger Eva. Men det fungerar väldigt bra! Musiken är välskriven och tillsammans med levande orkester uppstår magi. Både Eva och Karin är övertygade om att Camera kommer bjuda på många höjdpunkter som kommer bli nya musikalklassiker. – Som musikal är Camera väldigt bred, säger Eva. Vi bjuder på alla känslor. Vi har melankoli och solonummer. Vi har shownummer med storslagenhet och lycka. Hur är det med premiärnerverna då? – Det finns alltid lite nerver inför en premiär - som sig bör, säger Karin. Men på ett bra sätt. Jag har haft med mig den här berättelsen och alla sånger så länge nu att jag mest är exalterad över att få visa vad vi arbetat med så här länge!

Repetition inför Camera. Foto: Maria Stenström

FAKTARUTA: CAMERA Manus och dialog: Staffan Aspegren Musik och sångtexter: Jan-Erik Sääf Regi: Eva Gröndahl Koreografi: Karl Dyall Scenografi: Bengt Fröderberg Kostym: Camilla Thulin Filmproduktion: Egerstrand & Blund/Fredrik Egerstrand Mask och peruk: Lena Stranger-Weinar och Anna Andersson Medverkande: Karin Oscarsson, Christian Zell, Patrik Martinsson, Niklas Riesbeck, Maria Möller m.fl. Spelperiod: 9 febr-7 april i Linköping och 28 april-2 juni i Norrköping


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Kulturtorsdag Stadsmuseet, Arbetets museum och Visualiseringscenter torsdagsöppet till kl 20.00

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR STADSMUSEET

• Magnus Bard • Marken under dina fötter • Ursäkta röran - omställning pågår • Better Shelter • Fånga energin! • EWK-museet • Historia om Alva • Framtidsland

• Gate upp å gate ner – hantverket från förr i tiden • Människor och maskiner – I nöd och lust • Den första staden – Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid • Handelsboden • Sälen, grisen och glaspärlorna – Norrköpings förhistoria

Alla hjärtans dag!

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR NORRKÖPINGS VISUALISERINGSCENTER • Att visa det man inte kan se 2.0 • Professeor Pulpills Laboratorium • Spelhörnan • Urban Vision

Vill du vara med i nästa NÖJE den 1 juni?

nöje. nöje.

S

tadsmuseet, Arbetets museum och Visualiseringscenter lanserar nu Kulturtorsdag, ett samarbete för att fler ska upptäcka kulturen i Norrköping. I samband med lanseringen av Kulturtorsdag anpassar Arbetets museum sina öppettider och byter kvällsöppet från tisdagar till torsdagar. Samtliga institutioner har torsdagsöppet till kl 20.00 från den 11 januari till och med den 31 maj.

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR ARBETES MUSEUM

Boka på annons@corren.se

GÖTA KANAL kryssning till kanonpris! Köp ett presentkort på Göta Kanal till ett enastående pris.

Presentkortet gäller för 2 personer att kryssa på Göta Kanal mellan Berg och Borensberg t&r med M/S Wasa Lejon 2018. Säsong maj-sept. Ni upplever en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal. Färden går genom levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. Sammanlagt passerar vi nio slussar samt Östergötlands enda handdrivna sluss. Under den här turen får du också en alldeles speciell upplevelse när vi passerar över akvedukterna i Ljungsbro och Borensberg. Efter en stunds uppehåll i Borensberg bär det av neråt igen, tillbaka till Berg. Bokning 08-21 00 25, 011-12 78 01 www.rscl.se Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna

PRIS

Endast 700:-

tidning om kultur och nöjen En tidning om kultur ochiEnoch nöjen runt Östergötland i och runt Linköping. Skrivartips från deckarförfattaren Emelie Schepp!

Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Fredag 27 oktober 2017

Det bästa av Oskar Linnros Den 17 november kommer han till Linköping!

Light Festival i Norrköping

Ingenjörskonst på hög nivå

Foto: Thron Ullberg.

Erbjudandet gäller t o m 31/3-2018 (Ord pris 1090:-)

NÖJE 21


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

I kyrkan finns stor rymd för musik URVAL UR VÅRENS MUSIKKALENDARIUM Söndag 18 mars 17.00 Hedvigs kyrka SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG Magnificat av J S Bach S:t Olofs kammarkör, Lars Beckman Torsdag 5 april 12.00 S:t Olai kyrka LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Påsklovsspecial med sagomusik för barn. Visning av orgeln direkt efter konserten Söndag 27 maj 17.00 Hedvigs kyrka SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG Vårkonsert Novakören, Anna Sköldh Onsdag 6 juni 18.30 Hedvigs kyrka

Förklädd Gud

av Lars-Erik Larsson S:t Olofs oratoriekör, Lars Beckman Måndag 18 juni - torsdag 21 juni

Orgelakademi för barn och ungdomar

Ålder 9-25 år. Sista anmälningsdag 18 maj. Kontakt: Ulf Tellin, e-post: ulf.tellin@svenskakyrkan.se eller Anna Sköldh, e-post: anna.skoldh@svenskakyrkan.se Se även fler arrangemang i kalendariet sid 36-39. Foto: IKON

22 NÖJE


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

På många sätt gör musiken världen till en vackrare plats

Kom och var med, lyssna och sjung! Våra kyrkorum i inner- staden är öppna, tillgängliga och ofta är vi många som samlas för konserter och gudstjänster. Vi är stolta över våra kyrkomusiker, körsångare och de samarbeten som vi gör tillsammans med många andra.

A

tt fylla de stora kyrkorummen med musik, ord och handling är en del av Svenska kyrkans bidrag till ett gott liv för alla i Norrköping. Vi vill att våra kyrkor ska vara en plats för rum och rymd med en tolkning av vad det innebär att vara människa. Musiken är en del av livsberättelsen och gör tillvaron något mer begriplig. På många sätt gör musiken världen till en vackrare plats. Musiken med dess mångfald av uttryck och genrer leder oss ofta till gemenskap, sammanhang, skönhet och upplevelser. I S:t Olofs församling är musiken en stor del av vår identitet och berättelse om vilka vi är. Med rum och rymd för musik tolkar vi livet och mänsklighetens sammanhang i tro, hopp och kärlek. Med mäktiga instrument och sång hoppas vi på att förmedla en större dimension. Vår ambition rymmer allt från barnkörer med lust och lärande till satsningar på större verk. Allt handlar om länkar i en kedja, eller kanske snarare en livsväv med rum och rymd för drömmar och växtkraft.

Faktaruta Linda Folebäck är församlingsherde i innerstadsförsamlingen S:t Olof, som också innefattar stadsdelen Lindö. Församlingen har ett rikt kulturellt och musikaliskt utbud för den som vill inspireras. Församlingen erbjuder möjlighet till delaktighet och andlig utveckling, både genom musiken och i församlingens många andra mötesplatser.

Linda Folebäck, församlingsherde i S:t Olofs församling

Linda Folebäck Foto: Crelle Photography AB

Faktaruta Sandra Lövbom Wall är projektledare för det kommunala projektet Musikhuvudstaden Norrköping. Det är ett projekt med målsättning att knyta samman Norrköpings olika musikaktörer och att bredda blicken utåt. S:t Olofs församling är en del av Musikhuvudstaden Norrköping.

Kyrkan lämnar plats för alla stämmor att blandas.

I

oktober 2017 utnämnde UNESCO Norrköping till City of music. Norrköping är nu en del av det globala nätverket Creative cities. Fokus ligger bland annat på social hållbarhet, inkludering och jämlikhet i en tid när vi behöver det mer än någonsin.

Sandra Wall Foto: Peter Holgersson

I kyrkan möter vi ofta musik med höjd, det vill säga kvalitet, mening och starka känslor. Här finns plats för musik i livets alla skeden, för att fira, sörja, njuta eller bearbeta. Från babysång till seniorkör. Faktum är att kyrkorna har blivit en betydande plantskola, ett av få ställen där unga röster eller musiker får ta plats i betydelsefulla sammanhang. Kyrkan fylls även med musik när Norrköping samlas av andra anledningar, som Kulturnatt, festivaler eller Earth hour.

Platser, städer eller länder har ofta sitt eget musikaliska uttryck. Framförallt handlar musik, det universella språket, om känslor. Musik kan få oss att vända tankarna inåt till minnen och funderingar- eller skapa gemenskap i nuet.

Mångfalden är redan stor, men får ständigt nya lager. Musik skapar en brygga av förståelse och upplevelser vi delar oavsett bakgrund. I publiken under en konsert spelar det ingen roll hur mycket du tjänar, var du bor, var du föddes eller vilket språk du talar. Alla blandas och går vidare med ett minne för livet. Yttrandefriheten ger oss möjlighet att skapa och framföra musik på många olika sätt och det är vackert i sig. I kyrkan finns det plats för olika genrer. Kyrkan lämnar plats för alla stämmor att blandas. Starka, sköra, unga, ljusa, mörka - vare sig de är tonsäkra eller inte. I kyrkorna sjuder det av musik guldkantad av tro, hopp och kärlek. Sandra Lövbom Wall, projektledare Musikhuvudstaden

NÖJE 23


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Vad händer i kyrkan? Ladda hem appen Kyrkguiden

Svenska kyrkans kalender finns närmare än du tror, nämligen i mobilen! Kyrkguiden är vår app där du alltid kan se aktuellt kalendarium. Du kan ange en eller flera kyrkor som favoriter och enkelt hålla koll på dessa. I appen hittar du över 3000 kyrkor och andra platser.

Ladda hem Kyrkguiden där du brukar ladda hem dina appar, t ex App Store eller Google Play.

011-24 10 00 / norrkoping@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/norrkoping www.facebook.com/svenskakyrkannorrkoping

24 NÖJE


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

nöje.

Boktips

Lär dig fixa kallpratet! Av Niklas Källner

Finns i butik senast

13 mars.

Den obehagliga tystnaden. Brukar du också kasta ur dig plattityder som ”åh vilket vackert väder vi har fått” för att snabbt bryta den? Då är Och bilen går bra? precis den bok du behöver. Här delar Niklas Källner med sig av sina bästa tips på hur man fixar kallpratet – som faktiskt är ett viktigt kitt för goda relationer. Boken ger både konkret vägledning i olika vardagssituationer och bjussar på roliga anekdoter från såväl världspolitikens arena som sfi-klassrummet.

Hälsorevolutionen – en vetenskaplig bladvändare som kommer att förändra ditt liv.

Gröna kickstarter med Ulrika Av Ulrika Davidsson Välkommen in i grönsakernas hälsosamma värld!

Av Maria Borelius

Är du sugen på grönare och godare mat, och på att samtidigt ge din viktminskning och hälsoförbättring en bra skjuts?

Hälsorevolutionen är den fascinerande berättelsen om en kunskapsresa såväl som en livsresa: om hur en antiinflammatorisk livsstil kan hålla dig ung och frisk – men också göra dig mer harmonisk och lycklig. Boken är lika spännande som användbar, med massor av aha-upplevelser, en rad enkla kurer, recept och tips som hjälper dig att komma igång med ditt nya, gladare liv.

Vare sig du är vegetarian sedan tidigare, eller nybörjare på vegetarisk mat, så finns det många anledningar att pröva en grön kickstart för att må bättre. Välj mellan fyra olika kickstarter: Vego, Raw Vegan, Detox och Juicing. Eller varför inte testa flera och se vilken som verkligen passar dig bäst?

SCENKONSTBOLAGET I ÖSTERGÖTLAND

ik konsert! Maffiga klanger i un

Jenny Wilson Lördag 17 mars kl 19 De Geerhallen Norrköping Dirigent Hans Ek Solist Jenny Wilson Johannes Berglund synthar Micke Häggström trummor

Lördag 19 maj kl 19 Crusellhallen Linköping Dirigent Hans Ek Solister Magnus Carlson, Jennie Abrahamson, Moto Boy Manskör Zero8

Jonas Östholm preparerat piano, Oskar Nilsson bas, kör Niklas Gabrielsson trummor, kör

NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER Biljetter och program på Turistcenter Norrköping 011-15 51 00 eller via vår hemsida

www.norrkopingssymfoniorkester.se NÖJE 25


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

PÅ GÅNG I VÅR Under våren erbjuder vi ett spännande program, här får du ett smakprov. För mer information, anmälan och hela vårens program se www.flygvapenmuseum.se. Familjetisdag – Sagostund och Upptäckarstund

Varje tisdag från klockan 15:00 kan du med mindre barn vara med på Sagostund eller Upptäckarstund – med olika teman. Se vår webbplats för mer information.

tré! Fri en mavgift

Progra kan tillkomma se hemsidan för fullständig information.

Sportlov – vecka 8

Kluriga och roliga aktiviteter på museet för barn i alla åldrar. Det kommer att finnas mer att läsa på vår webbplats.

Föredrag – Ingen liten lort

Litteraturvetare Lena Thörnkvist berättar om Astrid Lindgrens mod, humor och rättspatos. Lördag 17 februari klockan 15:00-16:00. Föranmälan.

Konsert – Musik från kalla krigets dagar

Hemvärnets musikkår bjuder in till konsert på temat kalla kriget. Lördag den 3 mars klockan 14:00-15:30.

Föredrag – Dagbok från fronten

Livfullt och med stark närvarokänsla skildras lottornas tillvaro i kylan och primitiva förhållanden i fält under ständiga angrepp av bombflyg och artilleri. Det sägs att kvinnornas insats under kriget var avgörande för Finlands självständighet. Lördag 24 mars klockan 15:00-16:00. Föranmälan.

Påsklov – vecka 14

Roliga och spännande aktiviteter på museet för barn i alla åldrar. Det kommer att finnas mer att läsa på vår webbplats.

Motorträff

Motorentusiasterna i Linköping ordnar fordonsträffar på Flygvapenmuseum torsdagkvällar, mellan 17:00-21:00, under hela sommaren med början den 3 maj. Kom och upplev det rullande kulturarvet!

I samarbete med:

CARL CEDERSTRÖMS GATA 2, 013-495 97 00 WWW.FLYGVAPENMUSEUM.SE

26 NÖJE

Åby Motorklubbs Dragracingmarknad

Text: Jenny Lingström

S

nart är det dags, den lilla föreningens stora Dragracingmarknad. Den 17 februari öppnas dörrarna upp, för 31:a året i rad. Mässhallarna fylls då med hundratals besökare från Nordens alla hörn. En marknad för både privatpersoner och handlare med en gemensam nämnare, ett brinnande intresse för fordon. Racingsäsongen börjar alltid med Åbys marknad. Här kan du fynda både begagnade och nya racerdelar till bilen. Motordelar, racerkläder, växellådor, bakaxlar och hjul. Flera väletablerade racingfirmor finns på plats och även många av motorvärldens kända ansikten. Ett perfekt tillfälle för dig som har frågor gällande ditt

racerbygge och vill ha expertråd. Medlemmarna i Åby Motorklubb är ett sammansvetsat gäng, i dubbel bemärkelse. Idén bakom marknaden uppkom genom att några i klubben, som tävlat och byggt bil i flera år tillsammans, besökte en liten utomhusmarknad på en parkering i Stockholm. Idag är Dragracingmarknaden störst inom området och ett måste för den som har minsta lilla fordonsintresse. Ett tips till alla bilintresserade där ute är att damma av sina dragracingprylar för försäljning, eller ta tillfället i akt att åka dit och fynda. För familjemedlemmar eller vänner som inte delar passionen för fordon, så finns det även ett fik fyllt med godsaker.


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

After work fredagar på Pianobaren Text: Helen Johansson Foto: Gunilla Olsson

N

u har den fått en egen, fast plats. Pianot – som tidigare fanns på Riva, och sedan gjorde kort gästspel på BK.

– Vi vet hur populärt pianot är och har varit, så vi ville ge den en egen plats, berättar Oscar Levin, nattklubbsansvarig på Harrys.

– Tanken har aldrig varit att ta bort det. Att det mellanlandade inne på BK lite längre än tänkt var mer att det krävdes tid att få till en riktigt bra plats som vi kände oss nöjda med. Nu är ordningen återställd. Pianobaren är en premiumbar, något utöver den vanliga baren. Inredningen är mysig, stilfull och sofistikerad. – Vi vill att det ska ha en känsla av gammal New York-jazzstil. Där musiken kan vara både soft eller stark beroende på vilken tid på dygnet det är och vilka

Nu har vi nya öppettider! Mån–Fre 10–19 Lör 10–16

gäster som besöker oss. På fredagar klockan 17-19 är det after work med specialpriser. – Då är det gott häng vid pianot och en separat meny exklusivt för Pianobaren. Vi erbjuder då rökta räkor, ostron eller charkbricka från menyn, till specialpriser. Lördagar öppnar vi klockan 22 och har öppet fram till 3. Huset är nu indelade i restaurangen Hey Lucy, Harrys, BK och Pianobaren, där du kan gå emellan utan att ta på dig ytterkläderna. – Vår styrka är att vi kan hålla alla delar intakta utan att de inkräktar på varandra. – Alla våra lokaler har olika stilar och blir en helhet där människor kan umgås på ett naturligt och enkelt sätt.

Tel: 011- 12 05 87 011-12 05 10 info@mughals.se www.mughals.se

Slottsgatan 130, Norrköping Före detta Brasserie Charlies

Bangladeshiska krögarparet Saif & Nilu erbjuder:

LUNCHBUFFÉ 85:- mån – fre 11.00 - 15.00 (företag/student/senior 60+ 75:-)

AFTER WORK 129:- mån – tor 15.00 - 17.00 (Inkl. Öl/Vin/Läsk & sallad)

Á-LA-CARTE AVHÄMTNING 100:-

!

ING

N RUS IKR

L PUB

Akademibokhandeln | Bond | Café Gallerian | Coffert | Elgiganten Phonehouse | Espresso House Davids Kiosk | Game-Stop | Gina Tricot | Guldfynd | H&M | Hemtex | Kicks | Kjell & Company Lindex | MQ | Scorett | Synsam | Team Sportia | Telia | www.gallerianmotala.se

Motala Convention Center 18/2 KL 14:00 Biljetter: www.mtlive.se alt. tickster.com

NÖJE 27


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Nordens största padelcenter – ligger i Linköping Text: Gustaf Hull Foto: Gunilla Olsson

Nu har PDL Center Linköping på Köpetorpsgatan vid flygplatsen öppnat. Med hela 11 banor är de just nu Nordens största padelcenter.

B

akom satsningen står PDL Group där detta blir kedjans sjunde hall. Företaget PDL Group är grundat av idrottsprofilerna Henrik Söderberg, Jonas Andersson, Jonas Björkman samt artisten Måns Zelmerlöw. PDL Center Linköping ägs i sin tur av PDL Group tillsammans med de lokala profilerna Magnus Johansson, Johan Bülow, Niclas Björklund samt Mattias Jildestad från Västervik. Micke Berggren, som har bakgrund inom eventbranschen, är platsansvarig och hallchef. – Äntligen får alla som vill spela, eller lära sig, padel en ärlig chans, säger Micke. Eftersom det inte funnits så många banor i Östergötland är det många som inte fått chansen att testa sporten än. Det hoppas vi kunna bidra med.

Bokningsförfrågningarna började komma innan arenan var färdigbyggd. – Intresset kring padel har verkligen exploderat, för det här är verkligen en sport för alla. Spel efter fem minuter Padel är stort i Europa, speciellt i Spanien, och är just nu en av de sporter som växer mest i Sverige när det gäller antal utövare. Vad är då ”padel” eller ”padeltennis”? Enkelt förklarar Micke sporten som en blandning av att spela tennisdubbel, strandtennis och squash. – Anledningen till att så många fastnar för padel är att vem som helst både kan lära sig reglerna och få igång ett spel på fem minuter. Lätt att lära sig, men svårt att bemäs-

tra på hög nivå. Oavsett nivå tycker jag det bästa är det sociala med sporten och ”tugget” som blir på planen när alla har roligt. Vi erbjuder både seriespel och padelskola. Tillgängligt och enkelt Du bokar och betalar på nätet. Hallen är tillgänglig dygnet om, men bara bemannad dag- och kvällstid. Här finns fräscha omklädningsrum. Det finns även en shop och en lounge där du kan titta på när andra spelar. – Jag ser en oerhörd potential i den här sporten och intresset kring den. Dessutom möjligheterna att skapa företagsevent kopplat till den här hallen, avslutar Micke. Mer info på: www.pdlcenter.se

Konsert

ANNA KRUSE TOLKAR

EDITH SÖDERGRAN Nordiska klanger stilfullt arrangerade för storband

TILLSAMMANS MED

MJÖLBY STORBAND 11 mars - Mjölby Kulturscen kl 18.00 12 mars - Tranås, Plan B kl 19.30 13 mars - Linköpings Konsert & Kongress (Backstage) kl 19.30

Biljettinfo: mjolbystorband.se Tel 0730-436200

Alla Hjärtans Dag, 14:e Februari Packa väskorna, kom och mys på Wreta! Alla Hjärtans-paket 1390kr/person

Detta ingår

- Rosor på rummet - Fördrink - 3-rättersmeny

- Övernattning i dubbelrum - Frukost

Endast 3-rätters meny

595kr/person

Påsköppet 29/3-2/4

Gastropub RING NING FÖR BOK AV BORD 490 0141-444 Följ oss p å Facebook: berggrens oltapp

Konferenser året runt! Wreta ligger naturskönt mitt emellan Norrköping och Nyköping

Boka på: info@wreta.nu • 0155-720 22 www.wreta.nu

28 NÖJE

Mer info på: www.berggrenskallare.se/berggrensoltapp


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Micke Berggren, hallchef, PDL Center Linköping

All världens smaker i vårt kök!

Öppet: Lörd 17/2 - Sönd 25/2 kl 10-16 Entré 60 kr, från 3 år

BESTÄLL CATERING hos oss till vårens fester och högtidsdagar!

Vid buffébeställning minimun 15 pers.

Andreas

Maria

Tel: 013-14 52 30

fenomenmagasinet.se

Sportlovs sextra 19-23 feb bruari

Se vår meny och mera info på www.foodhub.se

Linköping • Tel 0701-46 69 96

Ingår i entréavgiften

Norra Vätterns

KONSTRUNDA

28 april-1 maj kl 10-17

tser. tal pla sat an ssan. n ä r g a Be lan i k Anmä t/pass 24 s

RN! A V K L L 0 RST TI .3 .15-11 an: 10 5-13.00 Klock 11.4 14.30 13.15- .00 16 5 .4 14

• Gör en blinkande namnskylt • Tävla i Reaktionshastighet • Vem gör flest poäng i basket?

Ett samarrangemang med Region Östergötland och Folkuniversitetet

www.nvbof.se NÖJE 29


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

ÖSTERGÖTLANDS EVENEMANG – SAMLADE PÅ ETT STÄLLE ik l b u p a h u d l l i V på din konsert?

Valentinlegenden som blev

Alla hjärtans

dag

Text Gustaf Hull

Kärlekens högtidsdag eller ett kommersiellt jippo? Rösterna går isär kring Alla hjärtans dag den 14 februari, där drygt hälften av Sveriges befolkning ändå tar chansen att fira dagen. Men varför firar vi Alla hjärtans dag?

G

Lägg in ditt evenemang på

www.ostergotland.events så når du fler. Östergötland Events används som evenemangskalender på nyhetssajter i Östergötland (Corren.se, nt.se, Folkbladet.se och MVT.se).

EVENEMANG I ÖSTERGÖTLAND

30 NÖJE

år du tillbaka historiskt finns det egentligen väldigt lite konkret fakta, men den berättelse som det oftast refereras till är en kristen predikant vid namn Valentin som levde under 200-talet. Han varnades av den romerske kejsaren Claudius II, som inte gillade att prästerna vigde unga par eftersom han ville ha ogifta män i sina arméer. Gifta männen ansågs nämligen som betydligt sämre soldater – av någon anledning. Valentin fortsatte dock att viga unga par men blev avslöjad, fängslad och dömd till döden. Legenden berättar att Valentin och fångvakterens dotter, som kom med mat honom, blev förälskade. Strax innan han skulle avrättas lyckades han smuggla ut ett meddelande till henne som han hade undertecknat med ”Din Valentin”. Det första Valentinkortet. Och så sägs allt ha börjat.

det största firandet. Om inte annat står de för den stora kommersialiseringen av dagen.

Storbritannien var tidigt ute med att fira ”Valentine’s Day”. Redan på medeltiden bildade unga pojkar och flickor par där de blev ”varandras Valentin”. Andra länder följde efter. Inte minst i USA växte traditionen sig väldigt starkt under 1800-talets mitt och är väl det land som står för

Valentin led martyrdöden genom halshuggning den 14 februari och blev efter det helgonförklarad. Resten är så att säga historia. Eller en vacker berättelse om inte annat, eller hur?

Konstigt nog döpte vi i Sverige inte ”Valentine’s Day” till ”Valentindagen”, utan istället till ”Alla hjärtans dag”. Begreppet kom på 1950-talet, men firandet tog fart först under 90-talet när handlarna förstod att det fanns pengar att hämta. Det säljs nämligen över 4 miljoner blommor i Sverige – bara på Alla hjärtans dag. Sedan har marknaden med kort, nallar och andra presenter växt till en miljardindustri. Dessbättre har även klimatsmarta trender börjat växa i samband med Alla hjärtans dag, som med så många andra områden. Både när det gäller gåvor och kärleksmiddagen. För den som vill fira kärleken till sina nära och kära vill ju även visa sin kärlek till moder jord.


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Du och jag, farsan – svenska klassiker med Jack och CajsaStina Jack Vreeswijk och CajsaStina Åkerströms publik och kritikerrosade succéturné ”Du & jag farsan” beger sig ut på vårturné och gästar Norrköping söndag 15 april. Konserterna är en hyllning till deras fäder Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström, två giganter inom svensk musikhistoria.

P

ubliken kan vänta sig en varm och stämningsfull kväll där flera av de mest kända och omtyckta låtarna framförs blandat med anekdoter och berättelser från deras innehållsrika liv. Självklart kommer det också bjudas på eget material och andra favoriter från då och nu.

CajsaStina Åkerström – Dotter till en av Sveriges mest älskade trubadurer och vissångare Fred Åkerström. Hennes största hits ”Av längtan till dig”, ”Fråga stjärnorna” och ”Är det så här det känns att komma hem” är klassade som tidlös svensk musikhistoria och har precis som flera av hennes album sålt guld.

Jack Vreeswijk – Son till en av de största svenska legenderna Cornelis Vreeswijk, heltidsmusiker & artist. Jack släppte eget material och har blivit känd för sina personliga tolkningar av sin fars oändliga låtskatt.

Senaste albumet Vreden och stormen producerades av Peter Kvint och släpptes hösten 2015 och hyllades av en enig kritikerkår. Singeln Är det så här det känns att komma hem låg under flera veckor på Svensktoppen och spelades intensivt på SR P4 under hela 2015.

Jack växte upp i Stockholm men flyttade tidigt till Nederländerna, där han bodde med sin fars familj i nio år. Han har fått flera utmärkelser och prisbelönats, turnerat flitigt sedan många år tillbaka och bor numera strax utanför Uddevalla.

Cajsa-Stina turnerar flitigt och har förutom sitt egna material gjort sig känd som en fantastisk tolkare av bla Evert Taube och Ruben Nilsson. Har även en karriär som författare och konstnär.

Skivmässan

VINYL CD RETROSPEL

210.800/-154.00

AKT: KONT

ENTRÉ

50:-

Linköping www.skivmassan.nu Valla folkhögskola

15 % på t te r v ar m r ä e n år v a h el Gäller tis–tors kväll, t.o.m. 31 maj. Bokningskod: 15nöje www.stangsmagasin.se

NÖJE 31


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Visualiseringscenter C bygger om och uppgraderar Text Gustaf Hull Foto:Visualiseringcenter C

J

ust nu pågår en stor ombyggnation och uppgradering av domen i Visualiseringscenter C. Föreställ dig möjligheten att uppleva en landning på planeten Mars med en obeskrivlig detaljrikedom och en skärpa som är dubbelt så bra som de flesta biografer idag kan erbjuda. Det är något du snart kommer att kunna uppleva på Visualiseringscenter C i Norrköping.

Det satsas inte enbart på upplösning utan även på kvalitativa projektorer med klara färger och hög ljusstyrka för att skapa en så optimal upplevelse som möjligt. Uppgraderingen sker i två steg. I första steget får domen 6 stycken Laser-Phosphor-projektorer, vilket kommer att ge en total på 5K. I nästa steg, som blir 2019, får domen 6 stycken 6P RGB-lasrar. Det kommer att ge domen en total på hela 8K. Även om det i dag finns några domer i världen som kan erbjuda en upplösning på 8K, så är de alla lampbaserade. Visualiseringscenter C installerar istället laserprojektorer och blir på så vis den tekniskt mest avancerade domen - i världen. Nyöppningen blir lördagen den 17 februari 2018 i samband med att sportlovet börjar. Läs mer på: visualiseringscenter.se

32 NÖJE

FAKTA

Visualiseringscenter C är ett konsortium som består av Norrköping Visualisering AB, Cnema, C-Research Linköpings Universitet, Norrköping Science Park och RISE Interactive C-Studio. Centret är en mötesplats kring visualisering för forskning, näringsliv, allmänhet och skola. Utgångspunkten ligger i den visualiseringsforskning av världsklass som bedrivs vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Mycket kul för barn i vår Text och foto: Friluftsmuseet Gamla Linköping

A

lla hus i friluftsmuseet är flyttade dit, men hur flyttar man ett hus egentligen? På sportlovet kan du lära dig mer om hus och hjälpa till att flytta museets nya timmerhusmodell i trä från en gård till en annan. Detta är bara en av alla de aktiviteter som friluftsmuseet erbjuder på vårens skollov. För de minsta barnen spelas dockteater på Lilla scenen vissa dagar, både på sportlovet och på påsklovet. Fenomenmagasinet har öppet kl 10-16 alla helger och lovdagar, med särskilda lovteman. På påsklovet kan du till exempel hälsa på ormar och andra reptiler.

du kan hjälpa till med sysslor från förr. Du kan även leka i Linköpings största lekpark, Lill-Valla och i lekladugården med trädjur i nästan naturlig storlek. Eller träffa de riktiga djuren - hästar, kaniner, höns och getter. Det ordnas barnridning vid Vallastallet på söndagar hela terminen och på Valla gård finns även platser för korvgrillning och picknick och för pulkaåkning, om vädret tillåter.

Eller varför inte göra ett besök på Valla gård? På påsklovet blir det gårdsliv vid Östra Torp, då

Läs mer om allt som händer för barn och familj på gamlalinkoping.info och på Facebook.

Helger från maj och framåt står Barnens bod öppen för alla leksugna. Handla i handelsboden, snickra en leksak, segla en barkbåt eller laga mat på den lilla spisen…

CRUSELLSERIEN 17 - 18

Öster Malma WILDLIFE PARK • VILTRESTAURANG • GÅRDSBUTIK • HOTELL • VILTVÅRDSSTIG

Dagens lunch alla dag

Gör en utflykt till det vilda!

ar

i vecka Möt Sörmlands vilda n! djur på nära håll, besök LUNCH Månd – sönd, kl 11.30 – 14. Serveras som buffé med vårt barockslott och två varmrätter, sallad, dryck och kaffe. avnjut god mat i restaurang Lagårn. AFTERNOON TEA Serveras i slottet lördagar

20/1 – 14/4 (stängt påsk) kl 12.30 – 15.30. Boka bord. SPORTLOVSKUL Vår djurskötare guidar i Wildlife Park,

ca 1 tim med start kl 14. 21–22/2, 28/2 och 1/3. SLOTTSMIDDAG med vilttema. Serveras utvalda lördagar i mars och april. Läs mer på vår hemsida. PÅSKBUFFÉ Lörd 31/3 fr kl 11.30. Buffé med fisk och kallskuret vilt samt två varmrätter. Kaffe och tårta som avslutning. MORSDAGSBUFFÉ Sönd 27/5 kl 12 och kl 15. Läs mer på vår

MALIN BROMAN ÖSTGÖTA BLÅSARSYMFONIKER

Biljetter:

konsertkongress.se/evenemang Tele: 013-190 00 00

hemsida, ostermalma.se. KONFERENS från 1.335 kr ex moms per person.

I gårdsbutiken kan du handla viltkött, egentillverkade kryddor och marmelad, present­ artiklar med mera.

Södertälje E20 ÖSTER MALMA

E4

0155-24 62 28 • www.ostermalma.se

Nyköping

NÖJE 33


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

nöje.

Axplock

Dansföreställning i Finspång: Ingen är en ö JELNEK har tagit del av tankar kring temat hjälp från elever i årskurs 6. Elevernas texter och koreografier har inspirerat till föreställningen Ingen är en ö. En föreställning om hjälp. Ingen är en ö skapades 2016 genom ett residens på fritidsgården Station 7, där JELNEK arbetat fram idéer med hjälp av ungdomar på fritidsgården. Onsdag 7 mars kl 19.00 Kulturhuset Finspång Biljetter: 120:- på Kulturhuset Finspång eller www.tickster.com

Foto: Sören Vilks

Teater i Motala: Kejsarn av Portugallien Den är en av våra mest älskade berättelser. Nu sätter Riksteatern upp Selma Lagerlöfs klassiska mästerverk i en ny dramatisering av Lucas Svensson, en av Sveriges mest spelade och uppmärksammade dramatiker. Kejsarn av Portugallien handlar om den fattige torparen Jan i Skrolycka som hyser en sällan skådad faderskärlek till dottern Klara Fina Gulleborg, döpt efter självaste solen. När dottern lämnar familjen för den stora staden drivs Jan in i en fantasivärld. Där är dottern kejsarinna av Portugallien, ett underbart paradis där inga sociala orättvisor finns. Plötsligt slutar han anpassa sig till ortens sociala hierarkier och börjar istället att ta sin plats. Regisserar gör Riksteaterns husregissör Carl Johan Karlson, som tidigare satt upp bland annat Katt på hett plåttak Fredag 9 mars kl 19.00. Motala Convention Center, Teatersalon Köp biljetter på Tickster!

Loppmarknad i Söderköping Nu är det åter dags för återigen dags för stor loppis i Söderköping. Sälj det du inte behöver eller köp det du saknar. Arrangör: Idrott o Fritid Söderköpings kommun Söndag den 18 februari mellan klockan 10.00 - 14.00. Fri entré Sporthallen Vikingen, Söderköping

Det finns många sätt att ha roligt, men vill ni ha

så är det hit ni ska!

Nyhet! Shuffleboard

013-149800 34 NÖJE

5-Kamp

Bungiee-run Sweeper Basket Mekanisk tjur Sumobrottning/boxning


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Titanic 3D på Cnema på Alla hjärtans dag Text och foto: Cnema

M

ed anledning av Titanics 20-årsjubileum visar biograf Cnema James Camerons monumentala filmupplevelse i 3D som verkligen gör skäl för begreppet “film är bäst på bio”. Det är inte bara en historisk berättelse utan också den magiska kärlekshistorien mellan Rose och Jack spelade av Kate Winslet och Leonardo DiCaprio. Den 10 april 1912 stävar Titanic ut från hamnen på sin jungfruresa. I första klass bor

17-åriga Rose i en skyddad värld. I tredje klass under däck ligger Jack och drömmer om det stora äventyret. När ödet låter de två mötas väcks känslor de aldrig förr upplevt. Nu färdas de mot drömmarnas land.

ETT HELGNÖJE!

Titanic 3D och flera andra filmer i kärlekens tecken visas på Cnema under Alla hjärtans dag den 14 februari, så bjud med någon du gillar lite extra och gå på bio. Mer information hittar du på www.cnema.se

Upptäck Mjellerumsgården! En smakupplevelse i 1700-talsmiljö på Valla Gård, Frilufts-museet Gamla Linköping.

FAKTA OM CNEMA

Afternoon tea

10/2, 17/2, 3/3, 10/3 & 17/3 kl 13-16

CNEMA är Norrköpings kommuns filmverksamhet och hör till Kultur- och fritidsnämnden i Norrköping. Biografen är vackert belägen i området kring Norrköpings Visualiseringcenter C och Linköpings Universitet. CNEMA är en Sverigeunik verksamhet som stimulerar och berikar film- och mediekulturen i Norrköping och Östergötland. Till biografen är alla välkomna att ta del av ett stort utbud av film, liveopera, barnbio och festivaler i tre moderna biosalonger mitt i Norrköpings vackra industrilandskap

Söndagsbrunch

t o m 20/5 kl 12-14

Lunch

tisd-fred mellan kl 11.30-13.30 Bordsbeställning Tel 013-12 27 30

PRESENTERAS PRESENTERASAV... AV...

www.mjellerumsgarden.se


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Det händer i

FEBRUARI 8 FEB

Käpprätt Soppteater med Louise Hoffsten.

Café Gycklaren, Stora teatern, Norrköping

8-11 FEB

UCS Swedish Open Squash 2018

Linköpings Sporthall

9 FEB

Käpprätt Soppteater med Louise Hoffsten.

Övre foajén, Stora teatern, Linköping

9-10 FEB

Where’s the Music?

Norrköping

9 FEB – 7 APRIL

Camera. Världspremiär för musikal om Ingrid Bergman

19-23 FEB

Sportlovsaktiviteter

Fenomenmagasinet

20 FEB

SPORTLOVSORKESTERN På sportlovet samlas musicerande ungdomar från hela länet och bildar Sportlovsorkestern.

Crusellhallen Linköping

21 FEB

SPORTLOVSORKESTERN På sportlovet samlas musicerande ungdomar från hela länet och bildar Sportlovsorkestern.

Louis De Geer, Norrköping

David Batra – Elefanten i rummet

Linköping Konsert & Kongress

22 FEB

Broman spelar Bethoven

Stora teatern, Linköping

Linköping Konsert & Kongress

10 FEB

23 FEB

Flottiljdans

Uno Svenningsson

Flygvapenmuseum, Linköping

Louis De Geer, Norrköping

14 FEB

24 FEB

I KÄRLEKENS TECKEN Svenska Salongsorkestern En härligt romantisk konsert på Alla hjärtans dag!

Louis De Geer, Norrköping

17 FEB

BERNSTEIN 100 ÅR Norrköpings Symfoniorkester. Ur West Side Story m. m.

Louis De Geer, Norrköping

Cosplay-SM 2018

Linköping Konsert & Kongress Minns du mig?

Linköping Konsert & Kongress Tour De Saster

Louis De Geer, Norrköping

24 FEB – 24 MARS

Farmor och vår herre. Klassiker av Hjalmar Bergman

Babblarna

Stora teatern, Norrköping

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged

25 FEB

Föredrag: Ingen liten lort. Föranmälan.

Louis De Geer, Norrköping

Louis De Geer, Norrköping

Linköping Konsert & Kongress Flygvapenmuseum, Linköping

18 FEB

Staffan Scheja möter Liso – Linköpings symfoniorkester

Linköping Konsert & Kongress

Marcus & Martinus – Moments Tour

Saab Arena Babblarna

Motala Convention Center

36 NÖJE

Pernilla Wahlgren – Kort, glad och tacksam.

28 FEB

Fotokväll

Flygvapenmuseum, Linköping


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Det händer i MARS

1 MARS

BERNSTEIN CANDIDE Norrköpings Symfoniorkester, solister, körer. Hela operetten Candide i konsertversion.

Louis De Geer, Norrköping Petter #kulpåvägen

Linköping Konsert & Kongress

2 MARS

BERNSTEIN CANDIDE Norrköpings Symfoniorkester, solister, körer. Hela operetten Candide i konsertversion.

Crusellhallen Linköping

Nationalteaterns Rockorkester

Louis De Geer, Norrköping

8 MARS

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA. Elever från De Geergymnasiet.

S:t Olai kyrka

8 MARS

SPRUDLANDE KLARINETT Norrköpings Symfoniorkester. Debussy, Lindberg, Brahms. Dirigent Okko Kamu Solist Emil Jonason, klarinett.

Louis De Geer, Norrköping Darin

Linköping Konsert & Kongress

14 MARS

MUSIK FRÅN ÖSTERGÖTLANDS SKÄRGÅRD Njutbar kammarkonsert med Matinkvartetten.

Louis De Geer, Norrköping

15 MARS

En musikal föds. Programkväll med skaparna av Camera.

Övre foajén, Stora teatern, Linköping LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA. Emil Holmberg, orgel.

S:t Olai kyrka

9 MARS

Kikki Danielsson

Linköping Konsert & Kongress

Handelsfesten

Panda Da Panda Sabina Ddumba

Linköping Konsert & Kongress

Torn1, Linköping

Louis De Geer, Norrköping

10 MARS

Rheborg – Säker på att jag är osäker

Linköping Konsert & Kongress

Pettson & Findus Pannkakstårtan

Louis De Geer, Norrköping

Sven-Ingvars – Länge leve Sven-Ingvars!

Louis De Geer, Norrköping

3 MARS

Lennie Norman Gubbvarning

Flygeln Norrköping De Geerhallen Norrköping

Konstpaus: Östgötabandet – Lena Willemark

Linköping Konsert & Kongress Jill Johnson - That´s life

Linköping Konsert & Kongress Pippi på de sju haven

10-11 MARS

Peter, Bruno & Matilda

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG Paddy is a wayfaring stranger Prästen och hans vänner.

Hedvigs kyrka

Anna Kruse tolkar Edith Södergran tillsammans med Mjölby Storband.

Mjölby Kulturscen Pettson & Findus

Linköping Konsert & Kongress

Linköping Konsert & Kongress Planet Earth ll – Live in Concert Moneybrother

Louis De Geer, Norrköping

Konsert: Musik från kalla krigets dagar

Flygvapenmuseum, Linköping Loppis

Brunneby Musteri, Borensberg

3-11 MARS

Jord. Om fadern, sonen och jorden vi ärvde.

Teater Bråddgatan 34, Norrköping

4 MARS

MUSIKMÄSSA Din ljusa skugga. Novakören, Anna Sköldh.

S:t Olai kyrka

12 MARS

Anna Kruse tolkar Edith Södergran tillsammans med Mjölby Storband.

Plan B, Tranås

13 MARS

Anna Kruse tolkar Edith Södergran tillsammans med Mjölby Storband.

Backstage i Linköping Konsert och Kongress

14 MARS Berättaren Hjalmar Bergman. Programkväll med Johan Hilton och Malin Ullgren.

Café Gycklaren, Stora teatern, Norrköping

Drottningsylt. Soppteater om kvinnliga monarker.

Café Gycklaren, Stora teatern, Norrköping

Modehistoria och teaterkostymer Programkväll med Camilla Thulin.

Övre foajén, Stora teatern, Linköping

Östgöta Blåsarsymfoniker, Crusellserien, Världens Skapelse.

Linköping Konsert & Kongress

23 MARS

Drottningsylt. Soppteater om kvinnliga monarker.

Övre foajén, Stora teatern, Linköping

24 MARS

EARTH HOUR. Novakören, Anna Sköldh.

S:t Olai kyrka

16 MARS Irländsk afton

Linköping Konsert & Kongress Tomas Andersson Wij

Linköping Konsert & Kongress

Stiftelsen

Louis De Geer, Norrköping Gubbvarning live, Lennie Norman

Motala Convention Center

Louis De Geer, Norrköping

11 MARS

22 MARS

SJOSTAKOVITJ MED SIMONE LAMSMA Norrköpings Symfoniorkester.

Louis De Geer, Norrköping

Hannah & Amanda – One Last Time

Linköping Konsert & Kongress Den Svenska Björnstammen

Linköping Konsert & Kongress Föredrag: Dagbok från fronten. – en finsk lottas berättelse. Föranmälan.

16-17 MARS

Flygvapenmuseum, Linköping

Motala Expo

Loppis

Team Sportia hallen Motala

Brunneby Musteri, Borensberg

17 MARS

25 MARS

JENNY WILSON Norrköpings Symfoniorkester Dirigent Hans Ek.

Louis De Geer, Norrköping

18 MARS

Lennie Norman – Gubbvarning live

Linköping Konsert & Kongress

Sabina Ddumba

Linköping Konsert & Kongress

19 MARS

Tommy Emmanuel

Louis De Geer, Norrköping

21 MARS

Pernilla Andersson

Motala Convention Center

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG. Musik på Palmsöndagen.

Hedvigs kyrka

Sarah Klang

Linköping Konsert & Kongress

27 MARS

De redan frälsta

Linköping Konsert & Kongress 28 feb

Visning: Magasinshangaren. Föranmälan.

Flygvapenmuseum, Linköping

29 MARS

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA.Bach i passionstid Emil Holmberg, orgel.

S:t Olai kyrka

Tour De Saster

22 MARS

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA. Elever från De Geergymnasiet.

S:t Olai kyrka

Linköping Konsert & Kongress

30 MARS

Musik på Långfredagen.

S:t Olai kyrka

NÖJE 37


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Det händer i

APRIL

4-19 APRIL

Pelikanen. Familjedrama av Strindberg.

Teater Bråddgatan 34, Norrköping

4 APRIL

Rickard Söderberg

Motala Convention Center, Teatersalongen

5 APRIL

Jack Vreeswijk & CajsaStina Åkerström

Flygeln Norrköping De Geerhallen Norrköping En baron III Soppteater till Povel Ramels ära.

Café Gycklaren, Stora teatern, Norrköping

SEGERSTAM & SKOOGH Norrköpings Symfoniorkester. Sibelius, Rachmaninov.

Louis De Geer, Norrköping

6 APRIL

En baron III Soppteater till Povel Ramels ära.

Övre foajén, Stora teatern, Linköping Nationalteaterns Rockorkester

Linköping Konsert & Kongress Asta Kask

Linköping Konsert & Kongress

Plura

Louis De Geer, Norrköping

7 APRIL

Visning: Magasinshangaren.

8 APRIL

KONSERT MED NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER.

Linköping Konsert & Kongress

Flygvapenmuseum, Linköping

William Spetz

Linköping Konsert & Kongress

12 APRIL

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA. Körsång med Haga musikklasser 7C och 7D.

S:t Olai kyrka

Kulturhuset Finspång

20 APRIL

KONSERT MED NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER.

Åtvids Stora kyrka Åtvidaberg

Loney Dear

Linköping Konsert & Kongress

Linköping Konsert & Kongress

MOZART & SJOSTAKOVITJ Norrköpings Symfoniorkester.

21 APRIL

Louis De Geer, Norrköping

Sven-Ingvars

13 APRIL

Miss-Li

Mozart & Sjostakovitj

Linköping Konsert & Kongress

14 APRIL

Linköping Beer Expo – En ölmässa för alla

Linköping Konsert & Kongress

15 APRIL

Janne Schaffer möter Ted Gärdestad

Louis De Geer, Norrköping

Solala & Bohuslän Big Band

Linköping Konsert & Kongress

16 APRIL

Linköping Konsert & Kongress

Linköping Konsert & Kongress

38 NÖJE

S:t Olai kyrka.

Shaolin – The Mystical Power of Shaolin Kung Fu

7 APRIL

Creedence Tribute

19 APRIL

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Kammarmusik. DeGeergymnasiets kammarorkester

Martin Stenmarck – Syskonkärlek

Roots

Linköping Konsert & Kongress

Linköping Konsert & Kongress

22 APRIL

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG En bön för fred. Lindökören, Matteuskören, Emil Holmberg, m fl.

Hedvigs kyrka

25 APRIL

Visning: Magasinshangaren.

Flygvapenmuseum, Linköping

26 APRIL

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Organize it! Emil Holmberg.

S:t Olai kyrka

27 APRIL - 2 JUNI Farmor och vår herre. Klassiker av Hjalmar Bergman.

Stora teatern, Linköping

28 APRIL

Körkonsert Vifolka gospel, projektkör, Petter Nyberg och musiker.

S:t Olai kyrka

A Tribute to Dire Straits – On the Swedish Night Tour

Linköping Konsert & Kongress Dansa samba med mig – En hyllning till Cornelis

Linköping Konsert & Kongress Skivmässan

Valla Folkhögskola, Linköping

28 APRIL - 2 JUNI

Camera. Musikal om Ingrid Bergman.

Stora teatern, Norrköping.

29 APRIL

Symfonic Fusion: Liso & Luo – Linköpings symfoniorkester

Linköping Konsert & Kongress


Hela denna tidning är en annons från NT, Corren och MVT

Det händer i

MAJ

3 MAJ

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Körsång med Haga musikklasser 6C och 6D.

S:t Olai kyrka

Lasse Stefanz exclusive – De första ljuva åren!

Louis De Geer, Norrköping Motorträff

Flygvapenmuseum, Linköping

4 MAJ

11 MAJ

Visning: Caravelle.

Flygvapenmuseum, Linköping

12 MAJ

Visning: Magasinshangaren.

Flygvapenmuseum, Linköping

12-13 MAJ Trädgårdsmässa

13 MAJ

5 MAJ

Hedvigs kyrka

NORRKÖPINGSLJUD Körkonsert. Östgöta kammarkör

Hedvigs kyrka

NORRKÖPINGSLJUD Orgelkonsert. Ralph Gustavsson

Hedvigs kyrka

Damkören 20 år

Louis De Geer, Norrköping

5-6 MAJ

Modellbyggarhelg

Flygvapenmuseum, Linköping

6 MAJ

Dubbelsymfonikerna – Mahler och Munktell

Linköping Konsert & Kongress

10 MAJ Motorträff

Flygvapenmuseum, Linköping

26 MAJ

19 MAJ

Hedvigs kyrka

Bowie in Berlin

Linköping Konsert & Kongress Keyyo – Ryssen kommer

Louis De Geer, Norrköping

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG Låtar av Björn Afzelius med duon Billemar&Silverwitt.

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG Orgelkonsert. Ulf Tellin

Hedvigs kyrka

17 MAJ

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Elever från DeGeergymnasiet

S:t Olai kyrka

Motorträff

Flygvapenmuseum, Linköping Näringslivsgalan

Flygeln, Louis De Geer i Norrköping

Körkonsert, gästande kör: Oscars kammarkör från Stockholm.

28 MAJ

Tillägnan. Vårkonsert med Lindökören, Emil Holmberg.

Lindö kapell

Temadag: Ljud

Flygvapenmuseum, Linköping

Brunneby Musteri, Borensberg

Visning: Caravelle.

Flygvapenmuseum, Linköping

Visning: Caravelle. Flygvapenmuseum, Linköping

20 MAJ

SÖNDAGSKVÄLL I HEDVIG I pingstens ljuva tid. Vårkonsert med Matteuskören, Emil Holmberg, m fl.

Hedvigs kyrka

23 MAJ

Visning: Magasinshangaren

Flygvapenmuseum, Linköping

28-29 MAJ

Dödsdansen - Ett relationsdrama av August Strindberg

Linköping Konsert & Kongress

31 MAJ

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Now is the month of maying S:t Olofs personalkör.

S:t Olai kyrka

24 MAJ

LUNCHMUSIK MED SOPPA FRÅN ETCETERA Elever från DeGeergymnasiet

S:t Olai kyrka

TURNÉKONSERT MED ALLAN PETTERSSON Norrköpings Symfoniorkester.

Louis De Geer, Norrköping Motorträff

Flygvapenmuseum, Linköping

18 MAJ

BOWIE IN BERLIN Norrköpings Symfoniorkester Dirigent Hans Ek Solister Magnus Carlson, Moto Boy, Jennie Abrahamson.

25 MAJ

Visning: Caravelle.

Flygvapenmuseum, Linköping

Crusellhallen Linköping

NÖJE 39


JOBB &

REKRYTERING NORRKÖPINGS

KOMPETENS MÄSSA TISDAG 15 MAJ LOUIS DE GEER VI KOMMER ATT FINNAS MED PÅ MÄSSAN: ARBETSFÖRMEDLINGEN JOBB+/JOBBPRO LERNIA BEMANNING/UTBILDNINGAR LOUIS DE GEER KONSERT & KONGRESS LAN ASSISTANS ARBETSFABRIKEN, SKÄGGBYRÅN, KARRIÄRVÄGLEDARNA MW LOGISTIKPARTNER ACADEMIC WORK ADECCO ASTAR FÖRSVARSMAKTEN KRIMINALVÅRDEN LANTMÄNNEN AGROETANOL MANPOWER MITT LIV MO LSS SVENSK HEMLEVERANS-NTM DISTRIBUTION POLISEN RANDSTAD REGION ÖSTERGÖTLAND RELEASY CUSTOMER MANAGEMENT SECTOR ALARM SKILL SOS ALARM SVERIGE AB SVENSKA KYRKAN TRÄTEKNIKERUTBILDNING I HAMMARÖ UNIFLEX BEMANNING VALDEMARSVIKS KOMMUN WORK FOR YOU NORRKÖPINGS KOMMUN LINKÖPINGS KOMMUN

www.kompetensmassa.se eller besök vår Vill ni också ta chansen att vara med?

För info och bokning, kontakta jeanette.pihl@motesfabriken.se I 0768-342 310 eller jessica.sandqvist@motesfabriken.se I 0768-342 343

Arrangeras av

Samarbetspartners

NORRKÖPING

Produceras av

Nojesbilagan180209  
Nojesbilagan180209