Page 1

Generacija 2004/2012

OSNOVNO U^ILI{TE

"DIMITARPOPGORGIEV-BEROVSKI" SKOPJE c

my

b


OSNOVNO U^ILIШTE

"DIMITARPOPGORGIEV-BEROVSKI" SKOPJE

|ur~in |ur~inoski директор

Борка Бошковска Јурукова - психолог

Исправени пред предизвиците, продолжете по патот вистински и во себе носете ја гордоста македонска

с.р. директор

1


VIII a Тука сме како и на почетокот ... Осум години заедно прекрасни ни беа, но поминаа толку брзо исто како да беа вчера! Поминавме низ времиња тешки исполнети со смеа, игри, солзи и смешки...Ќе изгубиме дел од нас бидејќи иако не бевме најдобри бевме сложен клас. Но времето не може да се врати и колку само сме вределе дури сега секој ќе свати. И иако разделбата на врата ни чука секој за секого кога му треба ќе биде тука. Зошто убавите работи траат кратко..?! Читајќи го ова сега може ќе се изнасмее слатко... Но, образот од солзи уште е жежок, Вера Павловска а зборот „збогум" е тежок. Дваесет одд. наставник и четери срца биеја како едно, мора да признаеме дека да се има во нашите срца беше вредно. Понекогаш само склопи ги очите и сети се колку убаво ни беше заедно. Сети се како пролевавме солзи, и како тоа секогаш имаше кој да те утеши, да те насмее. Сузана Ристеска Сети се како едвај чекаше да се видиме за да ни кажеш колку си среќна личност. Кога ќе бидеш разочаран од животот, кога ќе нема кој да ти подаде класен раководител рака слободно викни затоа што вистински пријател вистински сака !! А времето бега и не се стига, а кога ќе остареш отвори ја оваа книга, сети се на сите нас, на откаченото друштво, на НАШИОТ КЛАС. ПС. Кога еден ден ќе остареш и осамено ќе се чувтствуваш ти, отвори го овој алманах со наши спомени. He запирај ги солзите, пушти ги нека течат, сети се на старите другари и нашите спомени во глава ќе ти ечат !! Најчесто коритени фрази на наставниците: - Сузана (класна): Ке избркам изгледа некого...! - Вера ( ексмакедонски): Тоа се паѓа од приликее... - Анета ( македонски): Тишина ајде...!! - Бранислава ( математика): He бидете мрзливи земете моливчињата пишувајте..!! - Марија ( биологија и хемија ): А што му фали на овој час. ?! - Љупка ( музичко): Машкии потивко таму...!! - Марија (ликовно): Сакаш да се прошеташ малце..?? - Иван ( историја и граѓанско): Доброволец има ?? - Весна (англиски): Тишиинаааа ! - Евгенија (германски ): Препишете го текстот - Симе ( физичко): Ајде земете топка..! - Билјана ( физика): Пишете задача!

2

VIII a

Слободан Боцевски На Цобе денот му стануваше беден, штом ќе го слушнеше наставникот „ајде број еден". Фудбалот му одеше од рака и со учење си немаше мака. Се дружеше подеднакво со сите нас, а понекогаш знаеше и да избега од час. П.С. Џган Кикс: Се кези од смеење.

Ангела Вељановска Co насмевка мила и нежен глас, успеваше да не расположи сите нас. Секогаш знаеше да ти подаде рака, и со машките си немаше мака. Во одбојка беше најдобра од сите, и со неа убаво ни минаа дните. П.С. Ти дишеш шо збориш бе ? Кикс: Од што е ладно мразот се смрзнал.

Дарко Велјановски Дарко беше легенда права, секогаш со луда идеја во неговата глава. Кога од смеа ќе испуштеше глас, по него продолжуваше целиот клас. П.С. Шо напраив јас ? Кикс: Кој не е тука нека крене рака.

3


VIII a

VIII a

Стефан Гавриловски

Александар Вељаноски Ако некој наставник за испрашување се спрема, него на час го нема. Ретко кога книга фаќа, и математика лесно ја сваќа. П.С. Уше колку ќе ѕвони ? Кикс: Од што ми е ладно не ги гледам очиве.

4

Стефан често на час дрдореше, и ни за двојка не се бореше. Co Аце и Груица постојано се дружеше, и на одмори низ ходници се бркаше и кружеше. П.С. Наставничке може следниот час ? Кикс: Те слушнав кога ѕирна!

Иван Димитријев

Никола Добрески

Иван беше бајкерот од нашиот клас, и секогаш беше тука за нас. Co ВМХ-от женски срца освојуваше, и никогаш со другарите не војуваше.

Кога во класот не се слушаше глас, се знаеше Никола не е на час. Игрите му беа главна преокупација, а школото обична занимација.

П.С. Every day I'm shuffling.

П.С. Бравоо...!!

Кикс: He глеа, кај глеа.

Кикс: Кој ден паѓа 23- среда ??

Андреј Дојчиновски Андреј беше фраерот од нашиот клас, и од женските му немаше спас. Мирно момче понекогаш фин, на моменти откачуваше - му cе крева адреналин. Во 7-мо бубачките му влегоа во глава, и за 360 степени направија промена права. П.С. Ајде бе?!

Бојан Ѓорѓиевски Кога е здодевно на час и нема што да се прави, ете ти го Бојан од последна клупа ќе се јави. Професорите душа му вадат, и се трудат добри оценки да му дадат. П.С.Да?! Кикс: Ај дери се потивко

5


VIII a

VIII a

Груица Јанакијевски

Петар Ивановски Петар беше највисокиот во целиот клас, и знаеше да збори на секој час. Кошарката него најмногу го интересираше, и често пати за оцени се нервираше. П.С. Абе...?!

Груица во 7-мо ни дојде, и годината во зборење си ја пројде. Co учењето си немаше мака, за да го спаси целиот клас креваше рака. П.С. Шо е ма ? Кикс: Ти си не си нормален

Борјан Калиноски

Сара Крстевска

Боки беше компјутерџија прав, секогаш со свој став. На Челзи им се дивеше за нивната мајсторија, и секогаш знаеше да каже нешто плус на час по историја.

Co нервози таа воопшто не се замара, си тера како неа и одговара. Кога ќе излезе на табла само се клати, ако бидеш лош со неа, со лошо ќе ти врати. Осум години не отвори уста, и ништо не разбра од математика пуста.

П.С. Е да бе. Кикс: Можевме да неможеме.

П.С. Опрај се! Кикс: Чив е мојон точак паркиран пред школо.

Никола Матески Никола често знаеше да се глупира, и со лошите девојки да манипулира. Учењето му беше добра страна, и со женските си немаше маана. Добар другар е со сите нас, и често во ѕвончето наоѓаше спас. П.С. Ѕвееер !

Константин Начев Во друштвото ни беше главен, и сака да стане кошаркар славен. Учењето му беше добра страна, и никој наставник за него немаше мана.

Кикс: Сендвич со кроасан. П.С. He знам бе.

Кикс: Која е надморската височина под море ?

6

7


VIII б

VIII a

Кире Трипуновски

Томе Трајчески

Марко Трајковски Марко секогаш до Томе седеше, и разни муабети си редеше. Ватерполо му беше главна занимација , и Австралија следна дестинација. П.С. Алооо..?! Кикс: Рѓосана вода

8

Томе секогаш со нас се зафркаваше, и на Марко боксови му маваше. Умееше наставниците да ги изнервира, а потоа ветуваше дека ќе се корегира. Фудбал често следи, и во дневникот петки реди. П.С. Ај прекини. Кикс: Електро радио сигнали.

За Кире на час нема што да се пише, зошто не се слуша ни кога дише. Мирно на клупа си седеше, и шарени оценки си редеше. П.С. Рибар Кикс: Нуклеарна војска.

Класната МУЗИКАНТ и 25-те кој од кој ПОЗАБУШАНТ!

Кога дојдовме во прво сите мислеа “добри се, да чукне во дрво''. Велеа дека не сме како големите, туку мирни како малите, но вистината беше дека уште од тогаш не „фаќаа“ будалите. Уште тогаш, кога Данка не зема, се знаеше – за нас спас нема. Во трето со Бети ја продолживме оваа бајка, ни беше таа нас како втора мајка. А пак во петто, сите мислеа ако преживеат со нас ќе нема крај на светот. Љупка се викаше нашата сакана класна, често бевме немирни па мораше да биде гласна. Но дури во седмо се случи катастрофата права, кога ни влегоа бубачките во глава. На часови и одмори беше хаос – се мававме со креди, а неоправдани во Елизабета Митревска дневникот кој како стигне реди. Во одд. наставник осмо си тераше секој своја шема, на часови поретко не има, почесто не нема. Не дека бевме некои преваранти, но во учењето бевме забушанти. Ѓубрињата одеа на земја наместо во канти, но какви сме-такви сме, кој би рекол и ние станавме ПОЛУМАТУРАНТИ. Имавме лоши навики и маани, но сепак и многу Љупка Хаџи Андова добри страни. Се сакавме меѓусебно колку небесниот шир, меѓу нас секогаш класен раководител владееше слога и мир. Дваесет и пет бевме на број, на тестови препишувавме вредно како пчели во рој. Бељи правевме често,но не се издававме, се криевме вешто. За секои изостанок обравдание има, и по некоја нова лага за спас штима. И лоши што ако сме биле, сепак во нас многу таленти се скриле.Класната за нас имаше толеранција и често знаеше да сврти на зафрканција. За нас велеше таа: “Без оглед на се, и во било која ситуација, вие наоѓавте своја занимација.Токму поради тоа сте инспирација за една НЕЗАБОРАВНА ГЕНЕРАЦИЈА!” П.С. И по многу години долги, кога ќе го отвориш алманахот, за разделбата со другарите ќе чуствуваш болки. Листај ги страниците и остави солзите нека течат, тагата и раната за другарите стари сеуште ќе печат. Спомените за тие времиња со тебе секогаш ќе се влечат, прашај некого за нас “AХ, ПА ТИЕ БЕА НЕЗАБОРАВНА ГЕНЕРАЦИЈА” сите ќе ти речат! Најчести изреки на наставниците: Љупка (музичко): Само со вас е вака секој час. Па аман мајко му стара. Евгенија (германски): Ај седи на место. Марија (ликовно): Тие финти и јас сум ги праела. Вера (екс-македонски): Ајде сега да ги ЗАПИШЕТЕ овие РЕЧЕНИЦИ. Мислам дека бев во БЕЧИЧИ. Весна (англиски): Доста збориш! Анета (македонски): Може, но и не мора. Сузана (географија): Значи претеравте, крај! Ова веќе не се издржува. Билјана (физика): Да бе болен! Го гледам цел ден вози точак низ маало. Маре (биологија/хемија): Да ставаш срциња на фејсбук знаеш, а да научиш не знаеш а? Бранислава (математика): Што сака да каже писателот? ВООЧИ, СОГЛЕДАЈ, ЗАПОМНИ! Иван (историја/граѓанско): Браво Гоце (физичко): Доста е веќе. Секој час исто. Да видам опрема!

9


VIII a

VIII a

Станче Паневска

Ангела Николоска Учењето и беше страна јака, со составите си немаше мака. Умееше да се справи со секој, на пат несмееше да и застане некој. За неа само едно е важно да не ја победи расположението тажно.

10

Постојано со сите се шегуваше, но секогаш добра другарка остануваше. Секогаш бучна со пискав глас, таа беше најдоброто девојче од нашиот клас. П.С. Ај не замарај! Кикс: Дечко, ако си глув оди на очно.

Милан Сарџоски

Филип Ставрески

Глупости тропаше навистина често, и за тоа го имаше првото место. „AC Milan" му течеше низ вени, а со физика си имаше мали проблеми.

He поминуваше час, да не се насмее Филип наш. Тој во трето ни дојде, и со нас времето супер му пројде. Добар другар е со сите, и со него убаво ни минаа дните.

П.С. Серџо Ендриго Кикс: XX ( икс икс) Конгрес

П.С. Шо ме глеаш бе ? Кикс: Цел пола саат.

Јасмина Стефановска Девојка со убава става, секогаш средена од пети до глава. Juice (Fu93Kru) и течеше низ вени, и другарството знаеше да го цени. П.С. Шо праиш?! Кикс: You can watch but you can't see.

Мартина Трајковска Мартина беше лидерот наш, најмил беше нејзиниот глас. Прекрасна девојка со многу вештини, високо поставени цели, секогаш подготвена совети да дели.

П.С. Скрати !!

П.С. Добро бе леле..!

Кикс: You speak very good French ! - Gracias !

Кикс: Me боли косата.

11


VIII б

VIII б

Мануел Богоевски ЗАБУШАНТ Бр.2

Маријана Аспровска ЗАБУШАНТ Бр.1 Да учи и беше лесно оценки си заработуваше чесно. Co плавите очи ги освојуваше машките без дилема и во одделението секогаш беше шема. П.С. You don't say? o.O Кикс: Ако пееш подобро ќути Шифра: Ајнштајн

12

Мануел секогаш болен беше во дневникот изостаноци редеше Гитара свиреше, на компјутер спиеше и со ништо не се замараше. П.С. Ќути бе! Кикс: Тој беше толку среќен, така што беше радосен. Шифра: Ману

Бојана Богоеска

Ана Велкоска

ЗАБУШАНТ Бр.3

ЗАБУШАНТ Бр.4

Бојана од часови сама се ослободуваше, кога губевме час најмногу се радуваше. Фудбалот и одеше од рака, со школото си имаше мака.

Ана ни дојде во шесто, во друштвото се вклопи брзо и вешто. Од лекции и тестови и беше преку глава, учењето и беше досада права.

П.С. Ај да бегаме! Кикс: Исус е роден во Скопје Шифра: Наташа Андонова

П.С. Мафни ми се Кикс: Ќе те земам и мене со тебе Шифра: Зелче

Стефан Ѓиноски ЗАБУШАНТ Бр.5 Ѓино често знаеше да прави врева и на наставниците притисокот да им го крева. Глумењето му беше јака страна, а не и научената последна лекција најголема маана. П.С. Јас?! Кикс: Исклучи го на двојка Шифра: Глумец

Меланија Ѓорѓеска ЗАБУШАНТ Бр.6 Меланија беше плавото девојче во нашиот клас со прекрасен глас, често знаеше да пее на час и во пливањето беше ас. П.С. Да ми кажуваш ако ме испраша. Кикс: наставничке јас сакам да одговарам, ама страв ми е да се јавам. Шифра: Штекер

13


VIII б

VIII б

Александар Зафировски ЗАБУШАНТ Бр.9

Ненад Златановски ЗАБУШАНТ Бр.8

Мартин Ѓоргиески ЗАБУШАНТ Бр.7 Мартин беше гимнастичар прав, од тестови му беше страв. Ако некој наставник за испрашување се спрема, него веднаш страв го обзема. П.С. Леле наставничке Кикс: 10*10=20 Шифра: X (икс)

14

Штом ќе дојде зима Ненад болен беше и дома си седеше. Сепак во дневникот петки си редеше, учењето за него лесно изгледаше. П.С. Подолго време бев отсутен. Кикс: Си го гризнав забот Шифра: Бизнисмен

Ацо ни доаѓаше од матка и за него не важеше поговоркава кратка: "Кој рано рани две среќи граби" Автобусот му каснеше секогаш и со тоа од испрашувања се спасуваше некогаш. П.С. Ми каснеше автобусот Шифра: Бавча Кикс: Месеци во денот

Филип Кузманоски ЗАБУШАНТ Бр.10 Пипе беше математичарот во нашиот клас. Heгo секаде го биеше добар глас. На втора клупа со Ален седеше, петки без мака во дневникот си редеше. П.С. Сакам да се јавам доброволец. Кикс: Сфаќам ама не можам да разберам. Шифра: Џорџ

Афродита Николоска ЗАБУШАНТ Бр.11 Дита во второ ни дојде. Секоја година одлична си пројде. Ако на час нечив глас се лее Тоа беше таа, секогаш се смее. П.С. Мрш! Кикс: 10 до 2 ипол Шифра: Жужал

Михаел Несторовски ЗАБУШАНТ Бр.12 Секој спорт му одеше од рака, но сепак кошарка најмногу сака. На трета клупа со Рогов седеа, секој час разни муабети си редеа. П.С. Ај на баскет Кикс: Нескафе 1 во 2 Шифра: Свицаш

15


VIII б

VIII б

Христина Палчевска ЗАБУШАНТ Бр.14

Ана Најдановска ЗАБУШАНТ Бр.13 Ана беше најмирна во нашиот клас и на часови никогаш не и слушавме глас. Co никој не се караше и со оценките не се замараше. П.С. Треба да имаш одраз Кикс: Твој е стегачов Ана? He бе мој е! Шифра: Палачинка

16

Палче ја биеше добар глас и секогаш беше активна на час. Co учењето си немаше мака, а одбојката и одеше од рака. П.С. Колку е саат? Кикс: Растенијата имаат мозок Шифра: Турбо Палче

Сабахета Равмановска

Ален Равмановски

ЗАБУШАНТ Бр.15

ЗАБУШАНТ Бр.16

Сабахета кога одговараше често имаше трема. На часови беше мирна исто ко да ја нема. Секогаш мирна и тивка беше често "наставничке, може следниот час" велеше.

Ален беше легенда права, од тестови и испрашувања го болеше глава. Co ВМХ-от позади себе оставаше прашина, на тестови беше "copy-paste" машина.

П.С. Може следниот час? Кикс: Свица Шифра: Кета-шпагета

П.С. Е ако де Кикс: Се ми е точно, освен тоа што сум го утнал. Шифра: Џенгис

Христина Радеска ЗАБУШАНТ Бр.17 Ако школото беше модна писта Кица ќе беше прва на листа. Co учењето си имаше мака, за другарка неа секој ја сака. П.С. Само да не испрашува Кикс: Ме згазна од смеење Шифра: Заљубена-изгубена

Стефан Рогов ЗАБУШАНТ Бр.18 Стефан беше фраерчето во нашиот клас, од испрашувања бараше спас. Кај женските беше секогаш главна тема, фраер од глава до петици без дилема. П.С. Наставничке ме боли глава Кикс: Јас сум човек, ти си луѓе Шифра: Родолф

17


VIII б

VIII б

Теодора Тодоровска Стефан Станковиќ ЗАБУШАНТ Бр.21

Емир Рашиќ ЗАБУШАНТ Бр.20

Алиса Рашиќ ЗАБУШАНТ Бр.19 Алиса беше фраерка права дотерана и нашминкана од петици до глава. На часови често и го слушавме гласот и едвај чекаше да заврши часот.

Штом Емир кикс ќе тресне цел клас од смеа ќе збесне. Баскет да игра многу сака сo испрашувањата си имаше мака . П.С. Наставничке не сум спремен. Кикс: Кец со сите бодови Шифра: Бомба

Станко на часови никогаш не збореше и секогаш за петка се бореше. Добар другар беше се сите нас, секогаш имаше научено се, не бараше спас.

ЗАБУШАНТ Бр.22

Теди во пливањето беше ас и од тестови бараше спас. Co наставниците некогаш знаеше да се кара и од нив правдина да бара. П.С. Не ти е лесно Кикс: Интегрална салама Шифра: Тодориц

П.С. Шо имаме за учење? Кикс: Гласна тишина Шифра: Станко

ЗАБУШАНТ Бр.23

Милка во нашето одделение дојде во седмо. За секој проект и натпревар работеше вредно. Секој предмет и одеше од рака, но со физичко си имаше мака. П.С. Me боли стомак, носам опрема. Кикс: Се качив во автобус, стигнав со кола. Шифра: (Милка) чоколадо

ЗАБУШАНТ Бр.25

Бране рок музика сакаше да слуша, но металиката му лежеше во душа. Испрашувањата и тестовите му беа работи тешки, по цели денови ни кажуваше киксови и смешки.

П.С. Ќе те убијам бе ало! Кикс: Град во Македонија на В -Белград Шифра: Аљиска

Бранко Цвијетиќ

18

Милка Трајковска Мартин Трипковски ЗАБУШАНТ Бр.24

Ако некој на часови збореше, тоа беше Мане - за петка се бореше. Co наставниците во конфликти влегуваше често, ВМХ возеше во секое време на секое место. П.С. He заебаваш? Кикс: Разликата е во тоа што сме различни Шифра: Бајкер

П.С. Абе неее... Кикс: Кога врне сонце се прави виножито. Шифра: Nigga

19

Алманах Димитар Поп-Георгиев Беровски  

ОСНОВНО УЧИЛИШТЕ, Генерација 2004/2012